Bästa wokpannan 2022 – Välj en kvalitativ wokpanna

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Jamie Oliver Wokpanna 30cm

School of Wok Wokpanna 30 cm

Ultra Light Wokpanna 30 cm

Wokpanna Kolstål 32cm

Klicka här för att se fler wokpannor.

Wokpannor är ett av de viktigaste redskapen i köket om man tycker om att laga asiatisk mat och helt enkelt vill utnyttja möjligheterna som wokpannor tillför. Denna rätt så simpla metallpanna kan användas för omrörning, fritering, stuvning och inte minst wokning. Det finns både klassiska wokpannor och dem som används för kinesisk matlagning. Det finns även nyare plattbottnade pannor på marknaden som lämpar sig bra till flera ändamål, dessutom finns det olika typer av material och storlekar att välja mellan.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra wokpanna på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken wokpanna som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar online affärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem wokpanna så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa wokpannan. Det är just därför som vi här på Köksproffset.se har skapat en tabell med de bästa wokpannorna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla wokpannor som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika online affärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa wokpannan inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bästa wokpannan 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa wokpannan på nätet. När du letar efter den bästa wokpannan finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa wokpannan enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en wokpanna efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa wokpannan för dig:

 • Storlek
 • Värmekapacitet
 • Pris
 • Garanti
 • Material
 • Wokformer och handtag

Storlek

Wokpannor finns i ett stort antal storlekar, från små 20 cm versioner som är idealiska för singlar, hela vägen till 80 cm för att mata en fest. En bra medelstorlek att ha är en 30 eller 40 cm wok, som passar bra på en vanlig 70 cm spis och vanligtvis kan mata tre till fyra personer beroende på deras aptit. Det ger dig tillräckligt med utrymme för att steka en generös mängd mat utan att oroa dig för att du av misstag slänger ut det ur woken.

Det finns många storlekar av wokpannor tillgängliga på marknaden. Även om du kanske kliar för att få den enorma wok du såg på restaurangen, är det lämpligt att tänka på vissa saker innan du väljer wokpannastorleken. Dessa inkluderar:

 • Brännarens storlek och kraft
 • Vilken typ av mat du vill laga
 • Mängden mat som ska tillagas

Medan wokarna som används på restauranger är flera meter i diameter, bör den perfekta storleken på wokpannor för de flesta hushåll vara cirka 30 cm. Om du har en stor familj eller behöver använda woken för att laga mat för flera personer, bör en 35 cm wok fungera bra för dig. Wokpannor finns i olika storlekar – restauranger kan använda wokpannor som är flera meter över. Storleken på wok du väljer beror på flera faktorer, inklusive dina egna preferenser, typen av spis du har och wokens djup.

Värmekapacitet

Restauranger som är specialiserade på wokmatlagning lagar ofta vid högre temperaturer än du kan uppnå på en hushållsugn, så en traditionell wok i kolstål klarar lätt den högsta värmen i ditt sortiment. Gjutjärn och rostfritt stål tål också höga temperaturer-dubbelkolla med tillverkaren för att verifiera tillagningsområdet för din wok. Nonstick-pannor klarar sig i allmänhet inte bra med mycket hög värme, så om du vill uppnå en stekstek av restaurangkvalitet bör du välja en panna med en högre temperaturgräns.

Pris

Som med de flesta köksredskap kan wokpannor variera mycket i pris. Eftersom wokpannor är en specialpanna som inte alla tillverkare tillverkar, kanske du inte hittar så många alternativ som du skulle göra för andra kastruller, men det finns några bra budgetvänliga alternativ i gjutjärn och kolstål som inte bör förbises.

Garanti

Större tillverkare erbjuder vanligtvis en garanti på sina wokar och skyddar dig mot defekter i utförande eller material. Vissa företag kan begränsa sin garanti till ett visst antal år och kan notera att den inte skyddar mot normalt slitage eller felaktig användning. Var noga med att alltid kontrollera tillverkarens garanti för att se om det passar dina behov innan du köper.

Material

Wokpannor i rostfritt stål är slöseri med pengar. De är inte bara extremt tunga och svåra att manövrera, de tar också lång tid att värma upp och svalna-en dödlig brist på något som kräver snabba, snabba värmejusteringar, som en omrörning. Mat, särskilt protein, har en tendens att hålla sig till stål.

Gjutjärn är ett bättre val, även om det fortfarande tar relativt lång tid att värma upp och svalna. Det ger en bättre nonstickyta. Huvudproblemet med gjutjärn är att när det är för tunt är det extremt skört – vi har sett gjutjärnwokpannor spricka på mitten när de sätts ner för hårt. Men när de är tjocka nog för att vara hållbara är de extremt krångliga att lyfta, vilket är viktigt för korrekt vändning under omrörning.

Kolstål är din bästa insats. Det värms snabbt och jämnt; det är mycket lyhörd för brännarinmatning; det är hållbart och billigt; och när det sköts om ordentligt kommer det att sluta med en praktiskt taget nonstick yta. (Läs mer om varför kolstål är ett bra köksredskapsmaterial här.) Leta efter kolstålsokar som är minst 14-gauge-cirka två millimeter tjocka-som inte böjer sig när du trycker på sidorna.

Undvik nonstick wokpannor till varje pris. De flesta nonstick-beläggningar klarar inte den höga värme som krävs för en ordentlig omrörning. De börjar förångas och släpper ut skadliga ångor långt innan de når den nödvändiga temperaturen. De försvårar brunfärgning, och det är omöjligt att få mat att sitta fast på woken när du vill rensa en yta för att laga mat i mitten.

Metalltypen är den viktigaste övervägningen när du väljer en wok. Varje metalltyp har sina egna fördelar och nackdelar. Du måste välja wok baserat på vad du är bekväm med. Medan gjutjärn och kolstål är vanligare, har non-stick wokpannor också vunnit popularitet de senaste åren.

Wokformer och handtag

Traditionella wokar har en djup skålform utformad för att passa in i en cirkulär öppning direkt över härden. Om du inte har en anpassad wokinsats i ditt sortiment vill du undvika rundbottnade wokpannor. De kommer inte att fungera, period, på en elektrisk räckvidd och är tuffa att använda på ett gasområde – även med en av dessa wokringar. Å andra sidan besegrar wokar med för platta bottnar syftet med en wok, vilket gör det svårt att vända ordentligt och att flytta mat in och ut från högvärmezonen.

Din bästa insats är en wok med ett 10–15 cm utplattat område längst ner, med försiktigt sluttande sidor som blossar ut mellan 30 och 40 cm. Detta ger dig gott om plats med hög värme för att steka kött och grönsaker i botten, samtidigt som det ger gott om volym och handlingsutrymme när du vänder.

När det gäller handtag har du två val. Wokar i kantonesisk stil har ett litet handtag på vardera sidan, medan wokpannor i nordlig stil har ett enda långt handtag, och vanligtvis ett mindre hjälphandtag på motsatt sida. Det senare är den typ av wok du vill ha. Det stora handtaget underlättar vändning och omrörning, medan det korta hjälphandtaget gör det lätt att lyfta.

Lista över de bästa wokpannorna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av material

Kolstål

Traditionella wokar är konstruerade av kolstål, en legering av järn och kol. Den har många liknande egenskaper som gjutjärn: den håller värmen bra, kan användas på alla typer av spishällar (inklusive öppen eld och induktion) och är extremt hållbar. Kolstål är lättare och mindre sprött än gjutjärn och reagerar också mer på värmeförändringar. Kolstålets formbarhet lämpar sig också bra för att forma och pressa, så ytan på en kolstålsform blir jämn i jämförelse med den råare ytan på en gjutjärnsform. Rött kolstål kräver dock mycket krydda, och allt kolstål är högre underhåll än andra material, eftersom det måste tvättas för hand, hållas torrt och oljas ofta.

Gjutjärn

Detta kraftiga material är det bästa valet för tillagning med hög värme på grund av dess förmåga att hålla värmen-det gör det till det perfekta valet för att steka och fritera, och för att hålla maten varm under en lång tid. Även om gjutjärn kräver lite särskild omsorg för att bibehålla sin krydda, har köksredskap av detta material en mycket lång livslängd och kan användas på praktiskt taget alla spishällar. Detta material är utmärkt för stora portioner; heta handtag och tung vikt gör det dock olämpligt att kasta om det är din wokpannorstil.

Nonstick

Som med nonstickstekpannor släpps mat som tillagas i nonstickwokpannor lätt tack vare den hala beläggningen, och allt skräp som blir kvar från matlagningen tas enkelt bort. Nonstick-beläggningar kan förekomma i några former, från banbrytande keramik till hårdanodiserad aluminium. Emellertid är nonstickbeläggningar mer känsliga än obelagda metaller och är benägna att repa och flagna och kan historiskt sett inte användas med metall eller vassa redskap. Den maximala tillagningstemperaturen för nonstickpannor är vanligtvis lägre än för andra material, så om du vill få den röding som en traditionell wok skulle ge kanske du vill välja en annan version.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett utmärkt val för kvalitetsgrytor eftersom det är hållbart och motståndskraftigt mot fläckar och andra skador. En wok tillverkad av detta material kommer vanligtvis att ha en värmeledande aluminiumkärna omgiven av lager av 18/10 rostfritt stål, vilket ger en viss kraft och tjocklek. Dessa typer av pannor är inte bara vackra att titta på utan kommer också att stå emot vassa eller metalliska köksredskap utan att bli repade. Dessutom är de i allmänhet lätta att ta hand om.

Aluminium

Om vi ​​undersöker värmekapacitetssiffrorna ensamma är aluminium den sämsta utföraren. Men vad aluminium saknar i värmekapacitet, kompenserar det mer än vad gäller konduktivitet. Vi har alla märkt detta när vi lagar mat med aluminium-det tar väldigt lite tid för pannan att värmas upp jämnt efter att vi har tillsatt mat på ytan.

Aluminium bestas endast av koppar, men trots detta är aluminium tre gånger snabbare vid värmeledning än järn och sex gånger snabbare än stål. Kolstål tappar på båda fronterna och är både ett material som svalnar för snabbt och en dålig värmeledare. (Naturligtvis är den tydliga vinnaren här koppar, varför människor har klarat av dess toxicitet genom att belägga den med tenn och sälja det för orimliga priser.)

Men hur är det med värmekapaciteten, säger gjutjärnsälskare? Är inte värmehållandet så fantastiskt eftersom gjutjärnet är så tungt och tjockt? Säkert. Värmekapaciteten beror på pannans tjocklek. Även om aluminium fungerar bra på grund av dess konduktivitet, kompenserar den rena tjockleken på en gjutjärnspanna för dess sämre konduktivitet.

Förhållandet mellan tjocklek och värmekapacitet är linjärt-om gjutjärnspannan är dubbelt så tjock som ett annat material, kommer det att ta dubbelt så mycket värme för att få gjutjärnet upp till samma temperatur och dubbelt så länge för värmen att försvinna. Detta förklarar exakt varför vi gjutjärnsälskare är så passionerade i vår hängivenhet till materialet. När den är svär het kommer en tjock gjutjärnspanna att stanna så länge.

Tänk på gjutjärn och aluminium som två separata modeller. Om gjutjärn är en stor kornsilo, är aluminium en mindre silo med snabbare arbetare. Båda modellerna kan fördela spannmål effektivt-gjutjärnet gör det genom att behålla en mycket hög spannmålsnivå (dvs. temperatur), medan aluminium helt enkelt fyller på silon så snart den har tömts.

Underhåll

Traditionella kolstålswokar kan vårdas på liknande sätt: använd en skrubber som inte är slipande och vatten för att ta bort skräp, torka av ytan med en pappershandduk och följ sedan den här guiden för att behålla kryddan. Rostfria wokpannor kan ofta gå i diskmaskinen, men dubbelkolla tillverkarens guide för att se till att det inte bara är handtvätt. För nonstick wokpannor vill du använda en nylonskrubber tillsammans med skonsamt diskmedel och undvika att använda metallredskap eller vassa redskap som kan skada beläggningen.

Precis som med en bra gjutjärnspanna, kommer en kolståls wokprestanda att förbättras ju mer du använder den. De flesta har en skyddsfilm av olja för att förhindra att de rostar eller fläckar i butiken, men det är viktigt att ta bort detta lager innan du använder det första gången. Skrubba ut woken med varmt tvålvatten och torka den försiktigt; lägg den sedan över en brännare på högsta möjliga värme tills den börjar röka. Vrid försiktigt pannan så att varje del av den utsätts för denna superhöga värme. Gnid ner den med olja med en pappershandduk som hålls i en tång, och du är redo att gå.

Efter användning, undvik att skrubba woken om det inte är absolut nödvändigt. Vanligtvis är en sköljning och en gnidning med en mjuk svamp allt som behövs. Purister kan säga åt dig att inte använda tvål; Vi gör det, och min wok är fortfarande väl kryddat och helt nonstick. När den har sköljts torkar du woken med en kökshandduk eller pappershanddukar och gnider lite vegetabilisk olja i ytan för att ge den en ångtät beläggning som förhindrar att den rostar.

Typer av wokpannor

På dagens marknadsplats finns det många typer av wokpannor att välja mellan, och de kommer till varierande priser. Räkna med att betala mer än 300 kr och upp till 2 000 kr, beroende på vilken typ av material som används och om woken är “kryddad” eller inte. Den föredragna storleken för en wok är 30 cm. Leta efter wokar med robusta handtag och lock.

Gjutjärn och kolstål wokpannor rekommenderas starkt; försök dock att köpa en som är kryddat. Det betyder att woken har genomgått en uppvärmningsprocess, kylning och oljning för att förhindra att den samlar rost och andra giftiga ämnen. Det är möjligt att krydda en wok själv, men för att lyckas krävs tålamod och pålitliga instruktioner. Det är mycket mer bekvämt (och möjligen säkrare) att lita på denna process för tillverkaren.

Undvik att köpa en aluminiumwokpanna, eftersom denna metall tenderar att värmas upp för snabbt och hålla sig varm för länge (aluminium kan också vara ett ohälsosamt val).

Elektriska wokpannor

Material

Spishällar finns i olika former, storlekar och lika viktigt material. Ditt val blir dock mycket begränsat med elektriska wokpannor. Vissa material, till exempel tungt gjutjärn, är helt enkelt inte praktiska för en bärbar enhet. Kolstål är det traditionella materialet, men tills wokpannor introducerades gjorde ingen elektriska wokar med det eftersom de kräver mycket kärlek och användning (konstant krydda). Så betrakta dina val som karaterade, inte begränsade: mestadels begränsade till klassiskt rostfritt stål och nonstickfärdiga beläggningar på mycket ledande metaller som aluminium.

Att välja mellan de två är en prioriteringsfråga, eftersom de flesta elektriska wokpannoret har löstagbara komponenter som gör det möjligt att skrubba med rostfritt. Nonstick är lättare att rengöra och laga mat med, men kan slits ut snabbare vid höga temperaturer som väckning kommer att släppa igenom. Med det ena kan du använda metallredskap, och med det andra kan du inte. Varken är “traditionella” eller “autentiska”, så det handlar om bekvämlighet och komfort.

Funktion

När du köper en elektrisk wok är det viktigt att tänka på mer än bara det inre källmaterialet. Tjocka såser, fastnat kött och massor av svetsande medel innebär att du måste städa upp i ditt köp, så du vill se till att slitet är så minimalt som möjligt. De bästa elektriska wokarna har löstagbara komponenter som gör att du kan suga, skrubba eller bara kasta hela tillagningsdelen i diskmaskinen.

Leta också efter modeller med en löstagbar strömkabel – det betyder att du kan rengöra basen också. Och medan du tittar på nätkabelns funktion, tänk på deras längd och var kontrollerna är för att se till att båda fungerar för ditt kök. Det finns inget mer irriterande än att skaffa en apparat och behöva läsa knoppar och indikatorer bakåt, eller som påpekas i vår recension av Presto rostfritt stål elektrisk wok, som behöver skaffa en förlängningskabel bara för att använda apparaten!

Storlek

Elektriska wokar finns vanligtvis i familjestorlekar, med breda munnar, höga väggar och rundade, skålformade interiörer. Alla dessa funktioner ger dem en klar fördel jämfört med spishällar, som måste ha platta bottnar och dimensioner som bidrar till en balanserad tyngdpunkt så att de inte välter. Eftersom de eldrivna satserna sitter på ett stativ kan de tillverkas med högre väggar än panntyper, vilket ger dig mer matlagningsfastigheter och barriär nog att tumla med övergivande utan att oroa dig för att behöva kalla “kött överbord!”

Även om spishällar kan komma i 25 cm diametrar, erbjuder fristående enheter vanligtvis matlagningsutrymme 30 cm över eller mer, vilket gör dem idealiska för batchmatlagning eller middag för hela familjen. Dessa 5 cm gör stor skillnad! En 30 till 40 cm wok är en bra storlek för att laga en måltid för tre till fyra personer, vilket ger dig tillräckligt med utrymme för att steka en generös mängd mat utan att trängas.

Värmekapacitet

Det enda temat som fortsätter att fortsätta med alla wokreferenser är värme, värme, värme. Det är viktigt att tänka på att alla restauranger som är specialiserade på wokmatlagning använder stora öppna lågor och uppnår temperaturer som är mycket högre än vad du kan uppnå på en hushållskamin. Naturligtvis vill du ha så mycket eldkraft som du kan få när det gäller din elektriska wok.

De flesta elektriska wokpannor kommer i cirka 1500 watt, vilket är samma som den övre änden för elektriska stekpannor. Du behöver åtminstone det för att ha en chans att uppnå en blek imitation av den åtråvärda wok hei. Om du kan få mer makt, bokstavligen, desto mer makt till dig!

Värmestabiliteten är också viktig. Du behöver en enhet med bra temperaturkontroll som snabbt blir varm och snabbt reagerar när du behöver den sjuda ner. Precision är inte lika viktigt som lyhördhet för elektriska wokar. För bevis, ta en titt nästa gång du är i en wok-kök restaurang. De rattar som styr lågorna? Det finns ett märke på dem.

Pris

Kostnaden för wokpannor kan löpa spektrum, och ärligt talat finns det inte mycket konsekvens för varför och varför. Billiga wokpannor kan kosta så lite som 350 kr medan exklusiva wokpannor kan katapult upp till 4 000 kr och ändra. Lyckligtvis är kostnaderna för elektriska wok lite mer stabila, och de förstklassiga svävar runt 2 000 kr-märket, ge eller ta-inte dåligt, med tanke på att det är en hel apparat, och många wokpannor genomsnitt i de övre hundra för bara köksredskapen.

Klassiska wokpannan

På frågan om hur man använder en wok på rätt sätt kommer en kinesisk kock ofta att säga att när wokens botten börjar lysa är den klar att laga. Tyvärr kan de flesta gasspisar i västerländsk stil inte leverera denna typ av värme och elektriska spisar kräver direktkontakt som gör omkokning omöjlig. Om du är fast besluten att laga mat med en traditionell wok och du inte har tillgång till en professionell spis, har du några alternativ.

Brännarens lock på vissa spisar är avtagbara och kan riggas för att ge närmare kontakt med flamman. Kol- och gasgrillar producerar också en tillräcklig mängd värme, men kanske inte heller koncentrerar den värmen i mitten av woken.

Traditionella wokpannor är vanligtvis gjorda av kolstål eller gjutjärn. Den enas överlägsenhet över den andra debatteras i stor utsträckning. Båda är mycket ledande, behåller en betydande mängd värme och kan nå höga temperaturer. De bästa wokarna hamras ofta för hand från flera lager kolstål, och de värsta wokarna är helt enkelt stämplade från ett enda ark av valsat stål. Kolstål och järn korroderar dock och en traditionell wok måste vara kryddat och väl underhållet.

Stek-wokpanna

Stek-stekpannor och nyare västerländska wokar är vanligtvis mindre än traditionella wokar och har platta bottnar vilket gör dem användbara med både gas- och elspisar. Även om de kanske inte blir tillräckligt varma för att uppnå den eteriska “wok hei” för en traditionell wok, är de fortfarande bra pannor för ett antal applikationer. De bästa stekpannorna är fortfarande gjorda av kolstål, men ett antal andra material fungerar också bra.

Aluminium wokpannor är starka, lätta och värmeledande, men är också kemiskt reaktiva. Solid aluminium wokpannor kommer att förändra smaken av livsmedel som är sura, basiska eller innehåller ägg, kommer att gropa i kontakt med salt. Vi rekommenderar dem inte. Anodiserat aluminium, ett elektrokemiskt behandlat aluminium, är ett utmärkt material för wokpannor. Det är extremt hårt, värms snabbt och jämnt, är icke-reaktivt och relativt non-stick.

Wokpannor konstruerade med skiktade aluminiumkärnor och helt klädda i rostfritt stål fungerar också bra. De är starka och värmekänsliga och deras icke -reaktiva ytor främjar brunfärgning av livsmedel. Som en bonus kommer de också att arbeta med induktionsområden, intervall som tillagas med elektromagnetiska fält i stället för värme.

Nonstick wokpannor

I slutändan kommer beslutet att köpa nonstickköksredskap att förlita sig på dina personliga preferenser. Nonstickytor har sina fördelar och nackdelar. På plussidan är de lätta att rengöra och kräver mindre olja än traditionella kastruller för att förhindra att de fastnar. På baksidan kan ytorna vara känsliga och de främjar inte i allmänhet brunning såväl som metallytor.

Även om innovationer har gjort teflonbeläggningar mer hållbara än någonsin, kommer Teflon att släppa ut mycket giftiga ångor om de värms upp. Eftersom wokmatlagning och omrörning kräver hög värme, bör teflonbelagda wokpannor undvikas helt.

Anodiserade aluminiumpannor är giftfria och reptåliga. De tenderar att klibba mer än belagda kastruller, men de gör ett bättre jobb med att bränna och bryna och är tillräckligt hårda för att användas med metallredskap. Vissa tillverkare använder en eloxerad aluminium som har elektrokemiskt “infunderats” med non-stick polymerer eller använder revolutionerande keramik för att skapa effektivare non-stick ytor. Vi rekommenderar alla dessa eftersom de är hållbara och effektiva.

Saker att göra med wokpannor

Stekning

När de flesta tänker på vad en wok kan göra, är deras första tanke stekpanna. Det är förståeligt, med tanke på att wok utmärker sig med det. Dess sluttande sidor gör den idealisk för att kasta och vända mat snabbt och effektivt, och eftersom den är gjord av kolstål (som håller värmen mycket bra) kommer maten som du slänger och vänder upprepade gånger att utsättas för en enorm mängd värme när den kommer i kontakt med pannan, fyll den med förkolnad smak utan att överkoka den.

Utöver det kommer den förångade oljan som genereras av den höga värmen att brinna när du kastar den över en öppen låga, vilket skapar dramatisk pyroteknik och, ännu viktigare, wok hei, den unika smaken som definierar stekfrys. Resultatet: mjuka bitar av välsmakande kött och mjuka, skarpa, lite rökiga grönsaker.

Eftersom stekning är en snabb tillagningsmetod med hög värme, finns det flera saker att tänka på när du förbereder någon stekpanna. Den första är att matbitarna du ska laga ska skäras till en enhetlig storlek, och du vill vanligtvis skära vad du steker-det är kål eller morötter eller lök-i små bitar. (Det finns några undantag, till exempel långbönor och strängbönor.) För det andra vill du teckna en försäkring mot överkokning av dina proteiner, oavsett om det kommer i form av torkning av räkor med bakpulver eller flätande fläckade proteiner.

Slutligen, för att säkerställa att alla delar av en stekt maträtt tillagas ordentligt över en hemspisbrännares lägre värme (jämfört med en wokbrännare), kanske du vill prova att steka i små omgångar, oavsett om du gör kung pao kyckling eller den fantastiska kinesisk-peruanska rätten lomo saltado.

Ångning

Du kan använda en metallångarinsats, eller så kan du använda ånginsatsen som följde med en annan apparat, du kan till och med vända en av de tunna aluminiumbehållarna för avhämtning och använda den för att hålla maten ovanför vattnet, om du vill, även om du vill perforera den ett antal gånger med en spett eller spetsen på en kniv. Så länge du kan (säkert) lyfta en tallrik eller vad du vill ångad ovanför en pool med sjudande vatten i wok, kan du ånga.

Men vi skulle vilja göra ett fodral för bambuångaren, eftersom den har ett par fördelar. Den första är att ångbrickorna är stapelbara och multiplicerar antalet saker du kan ånga åt gången. Det andra är att det kommer med ett eget lock, vilket (marginellt) är lättare att rengöra än det stora, otympliga locket som följer med vår rekommenderade wok.

Oavsett vad du använder för din ånginstallation är applikationerna för många för att nämnas. För egen del ångar vi många kilo grönsaker i veckan, mest för barn. Vi använder ångaren för dumplings, som bilden ovan; Vi använder den till små hela ångade fiskar eller fiskfiléer; Vi använder den även till vaniljsås, som chawan mushi.

Bräsering

När du pratar om woklagningstekniker är “braising” något av en felaktig benämning. Istället för den låga värmen, den fuktiga tillagningsmetoden som är avsedd att omvandla kollagen i hårda kött till gelatin-det vi vanligtvis kallar “braising” i västerländska kök-skapar “wok braising” i princip en maträtt. Medan en stekt maträtt kan ha tillräckligt med sås för att täcka varje bit mat som finns i den, kommer en wok-braiserad maträtt att ha en avgörande konsistens. Tänk mapo tofu, eller den braiserade auberginen på bilden ovan.

Om tanken på att använda en wok för den här typen av recept påminner dig om det gamla ordspråket “när allt du har är en hammare …”, borde du veta att wok ger en fördel med en raka gryta, som en holländare ugn (eller till och med ett mindre lutande kärl, som ett fat), inte-nämligen att du kan röra innehållet i woken ganska enkelt utan att tillgripa ett redskap.

En wok låter dig jiggla och virvla innehållet, medan de höga, sluttande sidorna innehåller sloshing. Försök bara ta bort det med en holländsk ugn! Den andra fördelen med en wok är att det är väldigt lätt att hälla upp en skålrätt ur woken direkt i ett serveringsfat.

Fritera

Vi tror faktiskt att fritering är köksuppgiften som woken utmärker sig framför alla andra, men vi har placerat den så långt ner på listan eftersom vi, så bra som fritering i en wok, fortfarande friterar hemma mycket mindre ofta än vi steker, ångar eller steker. Huvudorsaken till det har inget att göra med woken och allt som har med att använda och slänga massor av olja, som vi är säker på att de flesta hemmakockar delar.

Om man skulle jämföra stekning i en wok med fritering i en gjutjärnsgryta eller en holländsk ugn, skulle man tycka att woken var ett mycket bättre kärl. Det är sant att wokens sluttande sidor betyder att du behöver mer olja för att uppnå ett jämförbart djup, men det är det enda sättet på vilket en wok är sämre.

Annars gör de sluttande sidorna det lättare att hålla verktyg, som ätpinnar och silar, i olika vinklar för att manipulera stekning av mat; de gör det mer bekvämt att hälla ut oljan för att sila eller slänga den, utan spill; och de gör det mindre troligt att oljan kokar över medan du steker.

Men det bästa med att använda en wok för fritering är att det är mindre röra: wokens utfällda sidor fångar en hel del stänkolja som de rakare sidorna av en nederländsk ugn eller en gjutjärnspanna skulle missa. Den relativa lättan att fritera i en wok gör rätter som stekt kyckling-oavsett om det är kimchi-saltad och sydstekt, som bilden ovan, eller en gonzo Popeye-klon-mycket mer tilltalande att laga mat.

Inomhus rökning

Detta är visserligen en typ av nisch för en wok för hemmakocken, men det borde inte vara det! Du begränsas bara av din fantasi och mängden aluminiumfolie du har till hands (det kräver en hel del folie). Det är lätt att göra och perfekt för alla applikationer som kräver en lätt rökning, oavsett om det är kycklingvingarna på bilden här, känsliga proteiner som fiskfiléer eller tofuhuden i ett veganskt recept på oststek.

Allt du behöver göra är att klä din wok med folien, så att de saker du bränner för att skapa rök inte förstör pannans kryddor; toppa woken med ett galler; toppa sedan stället med maten du vill röka. När du har slagit på lågan och grejerna i botten av woken har börjat röka, försegla det hela med en annan folie och låt det sitta i cirka 30 minuter, vilket borde vara tillräckligt med tid för att ge en lätt rökig smak till din mat.

Torrstekning

Speciellt för Sichuan-köket, torrstekning är en teknik där ett protein (i exemplet ovan, nötkött) eller grönsaker (som långbönor) tillagas i måttligt het olja för att driva bort nästan all fukt och koncentrera matens smak och torkar ut utsidan. Efter att ha tappats, omrörs maten med mycket smakrika ingredienser-när det gäller nötköttet på bilden ovan, vitlök, torkad varm chilipeppar och Sichuanpepparkorn. Resultatet är mycket kryddat matbitar som är både sega och smidiga.

Wokpannans historia

Wok anses vara en av de mest mångsidiga stekpannorna, perfekt för stekning och att använda i recept som våra quinoaskålar med citronkyckling. En ganska ny utveckling inom köksredskap, dess användning kan verifieras i Kina för cirka 2000 år sedan. Historiker och metallurger kan dock inte hålla med om det uppfanns där, eller om woken är ett redskap som ursprungligen lånats från andra kulturer.

Oavsett ursprungsland är det en av de vanligaste kokpannorna som används idag i hela Asien, och är nu också välkänd och älskad på det västra halvklotet. Det tidigaste beviset på wokpannor var keramikmodeller som hittades i kinesiska gravar utrustade med ugnar för efterlivet, och arkeologi registrerar de första metallwokarna som dateras från Han-dynastin, cirka 200 BC-200 AD.

Eftersom kastruller med liknande form och storlek användes i Indien och Sydostasien, spekulerar arkeologer att den kinesiska wok är en idé som antogs från närliggande regioner. Dessa människor använde metallhinkar upp och ner för att fungera som braziers för snabb stekning av mat – ursprunget till omrörning.

Dess första syfte var att torka korn, och mycket senare anpassade bönderna det för spridning och torkning av teblad. Bevis på den tunna skivningen av livsmedel, en beredningsteknik som används vid omrörning, hittades först i mitten av 1200-talet. Det var under 1200-talet som stammar i centralasiatiska nomader expanderade sina territorier. De flesta var mycket öppna för att anta och anpassa teknologierna i de omgivande kulturerna som de reste igenom.

Bland dessa nomader fanns mongolerna, som förenade dessa divergerande, migrerande klaner och deras matlagningsmetoder. För mongolerna behövde köksredskap vara lätta och lätt att transportera för att passa deras nomadiska livsstil, och woken passade perfekt.

För resenären värmdes woken snabbt och maten kunde tillagas snabbt, vilket kräver mycket lite matolja eller bränsle för uppvärmning. Och eftersom den är stål kan den transporteras med liten skada och behövde ännu mindre underhåll.

Saker att överväga när man köper en wokpanna

Material

Är inte alla wokpannor lika? Tja, nej. Det visar sig att wokpannor kan variera från allt från storlek, form och till och med material. För testningens skull valde vi att fokusera på wokpannor i kolstål, eftersom detta är det material som traditionellt används för att göra wokar. Men för att hitta rätt wok för dig är det viktigt att bekanta dig med alla sorter på marknaden.

Kolstål

Detta är det mest traditionella materialet som används för att göra wok, och det tenderar också att vara det mest rekommenderade av wokentusiaster. Det är billigt, lätt, hållbart och viktigast av allt, det värms upp snabbt och jämnt. Av dessa skäl bestämde vi oss för att fokusera våra tester på wokpannor i kolstål. Det kräver krydda och noggrann rengöring – mer om det nedan.

Gjutjärn

Ingen överraskning för någon, gjutjärn wokpannor är tunga. Men de håller värmen mycket bra och tål extremt höga temperaturer. En stor nackdel med gjutjärn är att det inte anpassar sig till värmeförändringar väldigt snabbt. Och som kolstål kräver det krydda.

Gjutjärn är det bästa alternativet för utomhusbruk. Även om våra tester fokuserade på kolstål, tyckte många att en Wok skulle fungera bra, men en wok -spatel är ett måste när man använder gjutjärn eftersom det är för tungt att slänga runt.

Rostfritt stål

Wokpannor i rostfritt stål får dragkraft för sin jämna värmefördelning och retention. Och de kräver ingen krydda, vilket är en allvarlig uppåt, särskilt för de som är nya för wokpannor. Men eftersom du inte kan skapa en nonstick -yta genom att krydda, kan vissa livsmedel fastna på ytan av en rostfri wok. Om du är ute efter en wok i rostfritt stål, tyckte vissa att standard -modell fungerade bra och höll en hög temperatur under hela tillagningsprocessen.

Nonstick

För nybörjarkocken är nonstick ett bra alternativ eftersom det är lätt att rengöra och inte kräver krydda. Men du kommer inte att få samma brännskador på kött och grönsaker som med andra wokpannor, eftersom nonstickbeläggningarna inte kan värmas så högt.

Rund kontra platt botten

Traditionellt är wokpannor gjorda med rund botten, så att de kan komma närmare lågan. De flesta av dagens spisar rymmer inte formen av en traditionell rundbottnad wok och kräver användning av en wokring eller en spis utrustad med en wokplatta.

Många husmanskockar föredrar att använda plattbotten wokpannor, eftersom de inte kräver några extra tillbehör. Wok -traditionister hävdar dock att wokar med platt botten begränsar ytan och inte tillåter dig att slänga mat som du skulle göra med en rundbotten wok. Vi vet att allt beror på preferenser. Oavsett om du letar efter den traditionella känslan av en rundbotten wok eller bekvämligheten med en platt botten wok, har vi val för allt ovan.

Traditionella, rundbottnade wokar är avsedda att användas med en speciell spis med en brännare som är monterad för att vagga en wok. Denna inställning skapar en hotspot längst ner medan värmen skickas upp på wokens sidor, och möjliggör också en smidig skoprörelse för att röra runt ingredienserna.

Om du väljer en rundbottnad wok kommer du troligare att skapa resultat i restaurangstil, men du behöver också en speciell ring för att låta din brännare hålla woken-och en gasspis. Om det låter som ett besvär väljer du en wok med platt botten-den här stilen kommer att sitta direkt på din befintliga spishäll utan att behöva något speciellt boende.

Form

Wokpannor varierar från en rund botten till grund, platt botten. Helst ska woken vara tillräckligt djup så att du kan slänga grönsakerna medan du lagar mat. Klassiska wokar är runda i form, medan de västerländska versionerna har en platt botten som får dem att se ut som stekpannor.

Oavsett om du behöver en rund- eller plattbotten wok beror det på den spis du har. En avrundad wok har fördelen av en djupare botten som möjliggör snabbkokning och lätt att kasta mat, men de sitter inte bra på en västerländsk spis och kan därför inte komma i full kontakt med spisens värmeelement. Det är därför du behöver en plattbotten wok, särskilt om du använder elektriska brännare. Tyvärr kan det vara ganska svårt att kasta och steka med en plattbotten wok. Dessutom tillagas maten inte jämnt i dessa kärl. För att undvika detta kan du använda en rundbottnad wok med wokringar som gör att woken kan sitta säkert på brännaren medan du lagar mat. Du bör helst välja en ring som är 4 ″ mindre i diameter än woken och passar bra till brännaren.

Handtag

Wokpannor kommer vanligtvis med två öglahandtag på vardera sidan eller ett långt stick-handtag på ena sidan. Wokhandtagen i loop-stil ses i traditionella wokar och är bäst för stora wokar som inte kan lyftas med bara ett handtag. De långa stick-handtagen är bra för mindre wokpannor. I Kina är de populära wokarna med stickhandtag kända som “Pekingpannor”. Några av de nyare wokarna på marknaden har ett loophandtag på ena sidan och ett stick-handtag på den andra. Dessa handtag nitas eller svetsas på wokens sidor.

Förutom stilen är det också viktigt att vara uppmärksam på materialet i wokhandtagen. Långa värmebeständiga handtag av trä eller plast är din bästa insats. Rostfria handtag är värmebeständiga, robusta och förblir relativt svala under lång tid.

Vanliga funktioner hos wokpannor

Typer av wokpannor

Det finns tre huvudtyper av wokar. Traditionella wokpannor är den typ som vanligtvis används i Kina. De har en rund botten, som fördelar värmen väl och möjliggör god rörelse av mat när woken kastas. En sådan wok kräver att du placerar den på ett stabiliserande wokringställ, och den kan bara användas på gasugnar. Flatbottnade wokar är vanligare i USA. De har en platt botten som kan användas på alla typer av spisar, och de kräver inte ställning. Dessa wokar gör ett bra jobb med att laga mat, även om åsen från den plana botten kan fånga matpartiklar och sås under omrörning när du kastar kastrullen.

Elektriska wokar består av en inbyggd värmeenhet som gör att du kan laga mat var som helst du har tillgång till el. Vissa har en avtagbar värmebas, medan andra är en kombinerad enhet. Sådana wokar tenderar att vara stora och kräver tillräckligt med lagringsutrymme i ditt kök.

Material

En mängd olika metaller används för att göra wokpannor, och de har alla sina fördelar. Kol-stål wokpannor leder värme väl, och med användning, skapa en slät, stick-fri yta. Denna typ av wok kräver ibland krydda när den är ny, vilket innebär att du skrubbar woken väl, täcker den med olja och placerar den på hög värme.

Gjutjärn wokpannor är också bra värmeledare, och med matlagning skapar en stick-fri yta. De kan uppnå de höga temperaturer som omrörning kräver. Gjutjärn är tungt och tar lite tid att värma upp. De kommer i allmänhet förkryddade.

Wokpannor i rostfritt stål kräver ingen förkryddning, men maten tenderar att fastna, så du kommer att använda mer olja under tillagningen. De kan också skrubbas med stålull så att de ser ut som nya mellan användningarna. Anodiserade aluminium wokpannor är särskilt robusta och fördelar värme väl. Detta material kombineras ofta med andra metaller, såsom koppar och keramik.

Storlek

Wokpannor tenderar att variera i storlek från 25 cm till 40 cm. Det finns några mini-wokpannor i storlekar som 20 cm som är perfekta för enmansmåltider och några större wokar som fungerar bra för att göra stora mängder mat. Om du ska laga mat för den medelstora familjen, undvik särskilt stora, djupa wokar, eftersom det är svårt på hushållsugnen att värma upp pannans sidor tillräckligt under tillagningen.

Lock

Vissa wokar kommer med lock, vilket fungerar bra för att laga mat med låg olja med fångad ånga och livsmedel som ris. Ett glaslock är att föredra, så att du kan kontrollera maten utan att lyfta locket.

Handtag

Wokpannor kommer med ett eller två handtag. Om du köper en särskilt tung wok, till exempel ett gjutjärn, är två handtag att föredra så att du lättare kan plocka upp den och slänga innehållet. Nu när du har lärt dig att välja rätt wok för dina kulinariska behov, slå på spisen och låt matlagningen börja.

Ett bra handtag måste vara starkt, robust och förbli svalt vid beröring. Trähandtag ger bästa grepp, men är inte ugnssäkra och begränsar därför mångsidigheten hos en stekpanna. Plasthandtag tål ugnstemperaturer upp till 250 ° C, men kan smälta under en slaktkyckling. Rostfritt stål är en dålig ledare och långa handtag av rostfritt stål är ugnssäkra och förblir svala en bra tid.

Vi rekommenderar vanligtvis rostfria handtag för deras mångsidighet, men vi tror inte att de erbjuder en fördel här eftersom du förmodligen aldrig kommer att använda din wok i en ugn.

Handtag som har nitats vid sidan av en kastrull är starka och hållbara, men nitar kan vara svåra att rengöra runt och kan lossna i tid vid kraftig användning. Handtag som har fästs permanent eller smidda av samma metallbit som köksredskapen är idealiska eftersom de aldrig kommer att misslyckas. Vi föreslår att man undviker handtag som har punktsvetsats eller fästs på köksredskapet med hjälp av ett skruvsystem eftersom de lätt lossnar och kan gå sönder helt.

Vanliga frågor om wokpannor

Vad finns det för kända varumärken?

T-fal

Detta franska köksredskap, ibland marknadsfört som Tefal, har sitt namn från kombinationen av orden “Teflon” och “aluminium”. Det är mest känt för att göra prisvärda men högkvalitativa nonstick-kokkärl som kan användas i flera år. Dess produktserie innehåller kompletta uppsättningar nonstick -kokkärl, individuella kokkärl och specialbitar som grillpannor och wokar.

Calphalon

Calphalon är baserat i Ohio och har varit en ledande tillverkare av köksredskap av högsta kvalitet sedan 1963. Det ansvarar för uppfinningen av hårdanodiserad aluminiumkokkärl med en teknik anpassad från flygindustrin. Varumärkets mellanklassprispunkter gör det till ett populärt och uppnåeligt val för dedikerade husmanskockar.

Är en gas- eller elspis bättre för matlagning med en wokpanna?

En gasspis, även om den fortfarande inte är idealisk på säkerhetsnivåer i bostäder, är en förbättring jämfört med elektrisk, och en betydande om din är utrustad med en turbobrännare. Så reglerade de är, erbjuder de fortfarande dynamiken i flammanlagning, som går uppåt wokens väggar snabbare och annorlunda på grund av ett bredare emitteringsområde. Det frigör också dina alternativ att inkludera rundbottnade wokpannor också-du måste bara köpa en wokring för att hålla den på plats.

Vad är nackdelarna med att woka med på en elektrisk spis?

Hög värme som klättrar i jämn takt uppför väggarna i en wok är avgörande för detta köksredskaps uppfinningsrikedom. Med en elektrisk räckvidd, oavsett om det är spole, glas eller induktion, är en platt botten ditt enda alternativ, så det tar längre tid för sidorna att värmas upp. Tyvärr sätter detta sidornas beredskap att laga mat i strid med basen, som är i direkt kontakt med elementet; vissa ingredienser kan sedan sveda medan andra kanske aldrig når den brunfärgning du önskar.

Vad är wokning?

Vanligtvis är en wokning en metallbit som vaggar basen på en rund wok, håller den på plats ovanför din gasbrännare och koncentrerar värmen runt kurvan för den. Det rekommenderas inte för elektriska spisar och tjänar inget syfte för induktionsområden eftersom det inte kan kanalisera utsänd värme så att det kan flamma, och kan också repa din spishäll. Det kallas också ett wokpannor ställ och kan användas för att placera din rundbottnade wok på en bänk eller ett bord för servering.

Vad är skillnaden mellan en platt och rundbottnad wokpanna?

Platta bottnar är en evolutionär ersättning för platta spishällar. Det finns dock en anledning att rundbottnade wokpannor har använts i århundraden. För dessa leder värme jämnare när det blommar från basen, och rundbottnade wokpannor har vanligtvis större, mer sluttande väggar eftersom de inte behöver oroa sig för ett litet stöd för balans, vilket genererar mer dynamisk yta. Å andra sidan centrerar platta bottnar den heta punkten på ytan som vidrör brännaren, vilket tar längre tid för sidorna att fånga upp och hålla högre temperaturer.

Vad ska vi se upp för när vi lagar mat i en platt-wokpanna?

Även om plattbottnade wokpannor ger mer direktkontaktyta för fukt att avdunsta, skapar det också en större pool för det, som ofta samlas snabbare än det kan förånga, vilket resulterar i kokta, inte omrörda, rätter. För att undvika detta, sök mindre baser och högre väggar för bästa prestanda.

Vad är skillnaden mellan en elektrisk stekpanna och en elektrisk wokpanna?

Effekt är otroligt viktigt. Även om elektriska stekpannor faller mellan 1000-1500 watt, skjuter elektriska wokpannor för den höga änden som en baslinje. Men den mest uppenbara skillnaden mellan en elektrisk stekpanna och en elektrisk wok är deras former. Som någon pasta-entusiast kommer att berätta för dig, ändrar en form förändrar allt, och fyrkantiga stekpannor och runda, skålliknande wokpannor är inte annorlunda.

Denna krökning av wokpannor är kännetecknet för denna typ av köksredskap, som påverkar kemin och tekniken för hur din mat reagerar respektive behandlas. De höga, sluttande väggarna skapar varierade värmezoner som används som ytterligare matlagningsytor samt hinder för att hålla felaktiga bett inne när du rör, tumlar och slänger med den kraft som behövs för att tända wokens andedräkt.

Hur fungerar en elektrisk wokpanna?

En elektrisk wok drivs av, ja, elektricitet. Liksom alla andra icke-batteridrivna små apparater kan du ansluta den till valfritt vanligt uttag för att dra ström till basen. Denna bas innehåller ett värmeelement – vanligtvis en spole – som vaggar din wok och överför värme genom den. Hur snabbt och hur varmt det blir beror på värmeelementets storlek och mönster och materialet som köksredskapet är tillverkat av.

Hur rengör du en elektrisk wokpanna?

Rengöringsmetoder beror på den elektriska wok du köper. Vanligtvis är tillagningskärlet avtagbart från basen, där värmeelementet vanligtvis är. Ofta är kontakten också löstagbar så att du kan rengöra basen mer grundligt också. Detta låter dig suga och tvätta själva woken men du skulle ha en stekpanna av det materialet. Vissa är också helt diskmaskinssäkra, från bas till handfat till lock.

Kan du fritera i en elektrisk wokpanna?

Tekniskt sett kan du upp till den temperatur som den kan nå. Men om det rekommenderas är en helt annan sak. Det är bäst att skjuta upp till tillverkaren av din elektriska wok för att vara den avgörande faktorn. Den bästa indikatorn, om du inte vill hitta ditt svar i handboken, är att se om det kommer med en stekställning.

Vad är ”wok hei”?

Mer än bara ett halvt påtagligt modeord, översätts wok hei som “wokens andetag”. För att sätta mer finger på det är det en smak-infunderande reaktion skapad av kombinationen av karamellisering av socker, Maillard-reaktioner, rökolja, förångande vattenmolekyler och extremt hög värme. Att skapa denna perfekta eldstorm är som att via en – det är inte garanterat, vilket är en del av varför woking är en konstform.

I det ögonblick det händer kan det tydligt identifieras som små flammor som flammar upp som snabba kyssar och små fester i och runt maten i woken. Denna eldstöt spränger bort eventuell överskottsfuktighet för snabb, plötslig karamellisering av ytan medan du lämnar mitten av dina ingredienser fuktiga om kött och skarpa om de är vegetabiliska.

Vad är wokpannor?

Liksom de flesta asiatiska rätter är wok central för thailändsk matlagning. Wokpannor används till allt från pommes frites till curryrätter och till och med nudlar. de används också för fritering och ångkokning. Denna asiatiska version av stekpannan har branta sidor och antingen en rundad eller platt botten. Wokar med rundade bottnar är bäst för gasugnar, så att lågorna kan röra sig uppåt sidorna och därmed fördela värmen. En stålring följer med denna typ av wok, vilket gör att pannan kan “sitta” över lågorna. Om din spis är elektrisk, är en platt-wok att föredra.

Wok tros ha sitt ursprung i Kina för tusentals år sedan och är en mycket mångsidig spis med en rundad botten och höga, böjda sidor. Dessa funktioner skapar utmärkt värmefördelning, även över en mycket liten låga. Nuförtiden, på grund av konstruktionen av moderna restaurang- och hushållstoppar, designas dessa kastruller med en något platt botten som gör att de kan balansera på platta spishällar säkrare. Dessa platta bottenpannor kan levereras med två handtag på vardera sidan eller ett långt handtag.

Kokkärl med två handtag kräver att du slänger mat med ett köksredskap, medan kastruller med ett långt handtag gör att du kan kasta ingredienser utan att använda ett köksredskap. Vissa stekpannor har ett matchande lock som gör att du kan ånga ingredienser. Även om de är kända för sin förmåga att göra utmärkt, jämnt kokt stekt mat, kan de också användas för att ånga, koka, fritera, steka och mer på grund av deras djupa, platta bottenform och förmåga att motstå höga temperaturer.

Hur tillverkas wokpannor?

Wokpannor görs på tre sätt. Traditionella handhamrade wokar (som de som de brukade sälja på 80-talet) är ett utmärkt val. De små fördjupningarna som lämnas av hammarmönstret gör att du kan skjuta tillagad mat till pannans sidor, samtidigt som du lägger till ingredienser i mitten utan att de glider. Det enda problemet är att det kan vara svårt (vågar vi säga omöjligt?) Att hitta en handhamrad wok med en platt botten och ett handtag (mer om dessa element senare).

Stämplade wokpannor görs genom att skära ut en cirkulär bit av tunt kolstål och maskinpressa den i en form. De är extremt billiga men helt släta, vilket gör det svårt att steka i dem ordentligt. De är utan tvekan gjorda av lågmåttigt stål och benägna att utveckla varma och kalla fläckar samt känna sig tunna.

Snurrade wokar produceras på en svarv, vilket ger dem ett distinkt mönster av koncentriska cirklar. Detta mönster erbjuder samma fördelar som en handhammad wok, så att du enkelt kan hålla maten på plats mot sidan av pannan. Snurrade wokpannor kan hittas i tunga mätare, med platta bottnar och med flip-vänliga handtag. Lyckligtvis är både snurrade wokpannor och handhamrade wokpannor billiga.

Vilka är de bästa materialen för wokpannor?

Traditionella kockar anser gjutjärn och kolstål de två bästa materialen för smak och till och med värmeledning. Krydda (en behandling av pannans yta med uppvärmt fett som ger både smak och nonstickegenskaper) och dess förmåga att leda brännande värme gör att den kan producera “wok hei” i färdiga rätter.

Wok hei översätts till “wokens andetag” och indikerar närvaron av en signatur, eftertraktad rökig smak som skapas när olja och vattendroppar tänds och kommer i kontakt med ingredienser när de lagar mat. Även om några av de bästa traditionella restaurangkockarna kan kämpa i flera år för att producera en äkta wok hei, är det överhuvudtaget bara möjligt när man arbetar med de bästa materialen i köket: gjutjärn och kolstål.

Gjutjärn

Gjutjärn som främjar kryddor och är utmärkt vid värmefördelning. Det finns två typer av gjutjärnskonstruktioner att välja mellan: kinesiskt tillverkade och västerländska. Kinesiskt tillverkade gjutjärnswokar är tunna och lätta, vilket gör dem utmärkta för omrörning och kastning. De värms och kyls relativt snabbt, även om de kan krossas om de hanteras felaktigt. Västtillverkade gjutjärnspannor är mycket tjockare och tyngre, vilket betyder att de värmer och svalnar mycket långsammare än kinesiska gjutjärnspannor gör.

Dessa wokar är fantastiska värmeledare, men är vanligtvis tunga och klumpiga och är därför inte lika lätta att manövrera. De måste också krydda (med olja och värme) för att förhindra rostning och erbjuda den äkta “wok hei” -smaken.

Kolstål

Kol-stålalternativ är vanligtvis lättare och billigare än gjutjärnsalternativ. Kolstål är utmärkt vid värmeledning, så det kan användas över den höga värmen som vanligtvis används med traditionella. Kolstål är hållbart och kan krydda, men det är inte lika bra för kryddor som gjutjärn. När du handlar efter en kolstålpanna, var försiktig med billiga alternativ-de leder inte värme lika jämnt och är mycket mer benägna att skada än dyrare alternativ.’

Naturligtvis non-stick och vanligtvis diskmaskin-vänliga, rostfria wokpannor är inte de mest effektiva och även när det gäller värmefördelning, men de är lägre underhåll och lättare att rengöra. Det första valet för kockar, traditionella wokpannor är gjorda av kolstål. De måste smaksättas med olja (och värme) före användning för att bygga upp deras non-stick yta och patina, vilket också skapar den ”” wok hei ”smaken. Detta material ger god värmeledningsförmåga men är inte diskmaskinvänligt. Ta hand om en kolståls wok ordentligt men den ska hålla livet ut.

Nonstick

Belagd i ett lager nonstickmaterial, nonstick -pannor kan inte krydda och kan därför inte ge wok hei till några rätter. Nonstick-pannorna är acceptabla för hemmabruk, eftersom många tål och klarar de höga temperaturer som är nödvändiga för att göra en bra omrörning. Om du är intresserad av att använda en stekpanna för att göra jämnt tillagad spis på matlagning men inte vill oroa dig för wok hei eller noggrann kryddning och rengöring, kan en nonstick-panna vara något för dig.

Med det nuvarande intresset för mat med låg fetthalt erbjuder många tillverkare nu wokar med en non-stick-beläggning. Hur väl non-stick fungerar beror på den enskilda beläggningen och hur den appliceras. Men i allmänhet fungerar non-stick-beläggningar inte bra på kolstål. Om du vill ha non-stick-beläggningen kan du prova en kraftig aluminiumwokpanna.

Aluminium

En utmärkt värmeledare, aluminium är ett utmärkt material – men bara under vissa förhållanden. Även om bar aluminium har extremt låg hållbarhet, ändras anodiserat aluminium elektrokemiskt för att vara mycket hållbart, nonstick och lätt att rengöra. Dessutom kommer inte metallsmaken att läcka ut i maten. Håranodiserade aluminium är extremt hållbara-även i jämförelse med eloxerade. Om du är intresserad av aluminium rekommenderar vi starkt att du använder ett eloxerat eller hårt anodiserat alternativ.

Aluminium wokpannor är bra när det gäller värmefördelning – vilket gör dem idealiska för friterade fanatiker. De kan ta lite längre tid att värma upp men är vanligtvis non-stick.

Vad är skillnaden mellan en wok och en stekpanna?

En wokpanna skålformade design innebär att den når höga temperaturer snabbt och jämnt, så att maten kan tillagas snabbt och med mindre olja. De höga sidorna betyder också att det är lätt att slänga och vända mat utan att förlora några ingredienser. Även om du fortfarande kan göra en stekpanna i en stekpanna, bör en wok vara din favoritpanna – de som är gjorda av kolstål kommer att ge den traditionella rökiga steksmaken också, känd som “wok hei”.

Kan en wokpanna spara mig tid i köket?

Om du förbereder din mat i förväg och förvärmer din wok, är den tid det tar att laga en måltid minimal. Om du har en stor familj eller din tid är begränsad, kan det vara bra att använda en wok och det kan spara dig enormt mycket tid.

Vi brukar skära upp alla grönsaker i förväg och lägga dem i kylskåpet så att de är redo att slänga i min wok när vi är redo att laga mat. Kött eller fågel kan också skäras i små bitar och kylas. Kom ihåg att försöka skära alla dina grönsaker och kött i ungefär samma storlek. Om du skär upp alla dina ingredienser till ungefär samma storlek bör de tillagas ungefär samtidigt.

När vi lägger till grönsaker i min wok ser vi till att de tillagas efter min smak. Sedan skjuter vi dem uppåt på wokens sida och avslöjar wokens botten. Vid det laget lägger vi till köttet eller fågeln. Vi ser till att det finns tillräckligt med olja för att tillaga vilket protein vi använder eftersom vi inte vill att det ska torka ut. Vi fortsätter att vända köttet tills det är helt klart enligt min smak.

När köttet är klart blandar vi sedan i grönsakerna. Om vi har förberett ris i en riskokare i förväg lägger vi till det i blandningen. Sedan brukar vi lägga till lite sås som vi gjort framåt. Vi bör nämna att vi tillsätter peppar till våra ingredienser, men håller på saltet tills maten är klar att serveras. Vi tillsätter bara salt precis innan vi serverar. Vi gör detta för att saltet inte ska suga fukten från maten och för att det finns några som tror att tillsats av salt kan minska värmen. Du kan ta det med en nypa salt om du vill! Vi har inte kunnat verifiera detta “salta” än.

Vilka material är wokpannor gjorda av?

Wokpannor är vanligtvis gjorda av rostfritt stål, gjutjärn eller kolstål. Vissa har non-stick ytor. Wokpannor fungerar oftast bäst när de används med hög värme. För att maten ska få en perfekt konsistens måste den stekas snabbt med hög värme. Rostfritt stål ser bra ut, men det tar för lång tid att värma upp och svalna. Det kan också hålla maten från att bli brun. Rostfritt stål är inte det bästa materialet för wokpannor.

Non-stick ytor är kemiskt behandlade. De flesta av dem bryts ner vid extremt höga temperaturer och kan avge giftiga ångor. De kan också hålla maten från att bruna. Non-stick gjutjärn wokpannor som serien av erfarna wokpannor är säkra att använda.

Gjutjärn är mycket bättre än rostfritt stål. Det kan sveda perfekt, men gjutjärn tar lång tid att värma upp och svalna. En annan nackdel är att de är mer ömtåliga än kolstål eller till och med rostfritt stål. Om du tappar dem på en hård yta kan de spricka. Denna wok är lätt att rengöra och den rör sig inte på din spis vid omrörning.

Varför ska vi använda en kolstålswokpanna?

Utan tvekan rekommenderar vi att du använder en wok i kolstål av ovanstående skäl. Om du har bestämt dig för att köpa en wok i kolstål, vill du titta på hur woken tillverkas. Vissa är snurrade och några är handhamrade. Handhammade wokpannor kommer att kosta dig mer eftersom det tar mycket längre tid att göra och varje wok är gjord av tusentals hammarslag som går in i att forma woken.

Om du tittar noga på “snurrade” kolståls wokpannor ser du mycket subtila, koncentriska cirklar på wokens sidor. Dessa koncentriska cirklar hjälper till att hålla tillagad mat uppe på sidorna, vilket förhindrar att maten blir överkokt samtidigt som andra livsmedel som kyckling, fläsk, nötkött etc. kan tillagas på bottenytan. Vissa typer av wokpannor hamras för hand. Dessa handhamrade kolstålsokar hjälper också till att hålla mat på sidorna, precis som den snurrade typen. Endera av dessa wokpannor kommer att vara helt tillräckliga för dina behov.

Varför ska vi använda en gjutjärnswokpanna?

Gjutjärn wokpannor tar längre tid att värma upp och svalna. Men när gjutjärnswoken är uppvärmd tar det mindre energi att hålla den varm. Vissa märken gör en utmärkt wok och vi använder den dagligen. Vi tycker att den inte rör sig på min spis eftersom den är tung och du behöver säkert inte en woking för att stabilisera den. En annan sak vi verkligen gillar är det faktum att wokens botten är platt men insidan av woken är rundbotten.

Hur stor wokpanna ska vi köpa?

Storleken på den wok du funderar på kommer att bestämmas av mängden mat du ska laga. Om du bor själv och bara lagar en måltid i taget kan du komma undan med en 30 cm wokpanna. Om du har en stor familj kan du överväga en 30 cm wokpanna eller större. Vanligtvis börjar de flesta med en 30 cm wokpanna och går sedan antingen upp till en större storlek eller ner till en mindre storlek.

Är hantering viktigt?

Ursprungligen kom wokpannor med två metallhandtag för att göra dem lätta att lyfta in och ut ur den traditionella kinesiska vedspisen. Idag har plattbotten wokpannor normalt ett långt trähandtag, som en stekpanna. Det långa handtaget gör det enkelt att flytta och luta woken vid omrörning. De flesta har också ett litet ”hjälparhandtag” på andra sidan, så woken är fortfarande lätt att lyfta. Rund botten wokpannor kan följa den traditionella wokdesignen med två små “öron” av metall, eller ha ett enda långt metall- eller trähandtag.

Vilken typ av wokpanna ska vi köpa?

Kom ihåg det gamla ordspråket “Du får vad du betalar för?” Detta är ett av de sällsynta fallen där det inte gäller. Det finns ingen ersättning för en bra wok i kolstål. Det är inte bara relativt billigt, utan det leder värme jämnt. Medan det finns många andra typer av wokpannor på marknaden idag – aluminium, rostfritt stål, till och med koppar – erfarna asiatiska kockar svär vid kolstål.

Är underhåll viktigt?

Det är mycket viktigt att krydda din wok innan du använder den för första gången. Krydda tar bort de konserveringsoljeproducenter som placeras på woken för att förhindra rost och ersätter den med en lätt beläggning matolja. Det är också viktigt att rengöra din wok efter varje användning. Med tanke på hur många wokar som finns på marknaden idag är det svårt att ge en allmän uppsättning krydd- och rengöringsinstruktioner.

Bör vi använda en rostfri wokpanna?

Även om de är lite dyrare, kommer en bra vara för evigt! När du handlar, leta efter en tjock bas längst ner på woken, eftersom tunt stål kommer att uppmuntra till att fastna.

Om du föredrar en wok med non-stick-beläggning ska du bara använda mjuka spatlar när du lagar mat och rengöra den aldrig med något slipande. Faran med non-stick-beläggningar är att den kan flagna av och intas; de flesta non-stick beläggningar är också miljögiftiga. I allmänhet är non-stick beläggningar överskattade och onödiga. Köp i stället köksredskap gjorda av traditionella material (till exempel järn eller stål) och var beredd att betala lite mer för utmärkta matlagningsresultat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top