Bästa vitlökspressen 2023 – Test av olika vitlökspressar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Oxo Vitlökspress

Stellar Vitlökspress

Rösle Vitlökspress

Brabantia Vitlökspress

Klicka här för att se fler vitlökspressar.

Bästa vitlökspressen 2023

En bäst i test vitlökspress är ett praktiskt köksredskap som är nödvändigt att ha i din arsenal. Även om du kan använda en kockkniv för att finhacka vitlök är det tidskrävande. Sedan så går inte kniven att använda till att skära andra grönsaker eftersom vitlöken fäster sig på kniven och påverkar smaken på allting som du skär efteråt. Den bästa vitlökspressen är ett måste för den som inte har hur mycket tid som helst i köket och även för den som vill ha lite mer plats i diskmaskinen.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa en vitlökspress bäst i test på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem varan så är den inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika vitlökspressar med flera olika prisklasser.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för vitlökspressar. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilken vitlökspress som är bäst. Det finns ju så mycket att välja emellan. Av den anledningen så har jag gjort mitt eget vitlökspress test. Jag har själv några olika typer av vitlökspressar. Därför kan jag också ganska mycket om just vitlökspressar. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa den bästa vitlökspressen.

Köpguide för bäst i test vitlökspress 2023

Som jag skrev innan kan det vara riktigt svårt att veta vilken vitlökspress som är bäst. Men för att göra hela den processen enklare har jag gjort en köpguide. När du ska köpa den bästa vitlökspressen så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Något av det viktigaste är dock att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa vitlökspressen 2023:

 • Hur ofta du använder din vitlökspress
 • Material
 • Kapacitet
 • Effektivitet
 • Rengöring
 • Skal eller inte
 • Pris
 • Kvalitet
 • Enkel användning
 • Vilken typ
 • Hålstorlek och form
 • Grepp
 • Märke
 • Förvaring

Hur ofta du använder din vitlökspress

När du väljer din perfekta vitlökspress vill du ha några saker i åtanke. Först och främst, hur ofta ska du använda den. Om det är varje dag, kommer du förmodligen att vilja ha något lite starkare och tillverkat av rostfritt stål eller annan metall. Om du bara trycker vitlök ibland, kanske en plastversion räcker. Det är även så att kapaciteten är viktigt när du använder din vitlökspress ofta eftersom du sparar tid genom att pressa många klyftor på en gång.

Material

Materialet är viktigt eftersom det visar vilken kvalité. De pressar som är gjorda av plast är ofta vridpressar som sällan kan pressa med skalet på. Därför är det ofta bäst att ha en press som är gjord av metall vilket ger lite tyngd och en bättre känsla när du pressar vitlöken. Det är ofta modeller med handtag som är gjorda av metall.

Här är en liten lista av olika material och dess fördelar samt nackdelar.

Rostfritt stål: En vitlökpress i rostfritt stål är en som du kan investera helhjärtat i. Även om priset kan kräva att du gräver djupare i dina fickor, är det definitivt det du ska gå för.

Den har en hållbar metallglans som har en längre livslängd jämfört med andra metaller. Metallen är rostbeständig, men det rekommenderas också att torka den efter rengöring för att avlägsna eventuella rester.

Vissa vitlökspressar i rostfritt stål har också en stor behållarfunktion som passar flera kryddnejlikor åt gången. De är också utrustade med ergonomiska handtag för komfort när du pressar din vitlök.

Det rostfria materialet tros också ta bort den skarpa vitlökslukten på fingrarna. Allt du behöver göra är att gnugga dem mot metallen.

Aluminium: Aluminium kan lätt misstas för rostfritt stål. Beläggningen kan försämras vid fortsatt användning. För att bibehålla dess kvalitet, undvik att använda den i diskmaskinen och torka den efter användning.

Plast: Plastpressar finns i färgglada mönster. Så du kan få en färg du älskar. De är utformade för hållbarhet – även om de kan jämföras med motsvarigheter i metall. Nackdelen med detta material är att det lätt kan gå sönder.

Gjuten zink: Detta är det mest hållbara materialet eftersom det vinner över rostfritt stål. Det används inte i stor utsträckning, vilket skulle tillskrivas dess höga priser.

Trä: Detta material gör att din press ser attraktiv ut. Träet blandas vanligtvis med någon utvald typ av metall för hållbarhet.

Kapacitet

När vi lagar mat som är många portioner eller kräver stora mängder vitlök, kan det vara önskvärt att ha en press med stor kapacitet. Vi testade varje press för att se hur många klyftor de effektivt kunde pressa, eller hur stora deras hålkammare var för att lagra större mängder pressad vitlök.  Kapaciteten är extra viktig för dig som har recept med mycket vitlök eftersom det går ännu snabbare.

Rengöring

Det är viktigt att ha en vitlökspress som går att tvätta i diskmaskin eftersom de billiga som man ofta köper i affärer är en mardröm att göra rent.  Vissa modeller kommer med en liten rengöringsborste men med min erfarenhet så är den långt borta när man väl behöver den.  Det är mycket viktigt att du rengör din vitlökspress direkt efter användning eftersom torkad vitlök fastnar överallt och gör det mycket svårare att få rent.

Det lättaste är att tvätta din vitlökspress i diskmaskinen. Dock så finns det en chans att det inte blir helt rent. Därför är det bästa sättet att handdiska din vitlökspress men eftersom det är lite mer tidskrävande så gör jag personligen det bara då och då, men efteråt så blir den alltid som ny!

Skal eller inte

Rubriken säger allting som behövs sägas. Det är mycket dumt att köpa en vitlökspress som inte kan pressa med skalet på. Det är så eftersom hela poängen med en vitlökspress är att vara mer effektiv i köket och om du ändå behöver ta tid att skala varje klyfta så har du slösat tid och pengar på att köpa din vitlökspress.

Pris

Det är självklart att du inte ska betala mer än du behöver för din vitlökspress. De bästa modellerna som kommer klara sig hela livet om du tar hand om dem kostar bara ca 300kr. Det är en mycket liten investering för någonting som kommer att spara dig väldigt mycket tid i köket. För mig så var detta den största anledningen för min egen investering.  Trehundra kronor kändes verkligen som lite pengar för någonting som jag använder nästan dagligen.

Eftersom en kvalitétskniv kan kosta upp mot 1000kr så är en vitlökspress förvånansvärt billig.

Kvalitet

Det finns som tidigare nämnt i guiden att kvalitén spelar stor roll. Köper du en billig vitlökspress från till exempel Ikea eller dollarstore så får du en helt annan upplevelse jämfört med vad du hade fått om du köper en lite dyrare som vi länkar till i vår köpguide.

Från personlig erfarenhet så är de vanligaste problemen med billiga vitlökspressar är följande.

 • Mardröm att rengöra
 • Går sönder lätt
 • Ineffektiv
 • Låg kapacitet
 • Kan inte pressa med skalet på

Det finns andra anledningar som är olika från press till press men dessa är de viktigaste sakerna som verkligen skiljer de pressar med hög kvalité till mot de sämre valen.

Enkel användning och effektivitet

Ju effektivare din vitlökspress är, desto mer glädje får du av den. Du behöver något som enkelt kommer att krossa vitlök utan att behöva lägga till ytterligare tryck som kan hindra din matberedning. Dessutom gör en stor kammare det möjligt för dig att finhacka och krossa flera kryddnejlikor samtidigt, medan en rak design, oavsett om det är standardhandtag eller den gungande stil som kan tilltala dig. Du vill minimera matavfall, så en som pressar ut så mycket vitlök som möjligt bör vara högt på din lista.

Alla vill ha effektivitet för sin matberedning, särskilt när det gäller beredningsaspekten. Om du har ett verktyg som lätt pressar vitlök kan du komma till de goda sakerna snabbare.

Längre ner i guiden så finns det vanliga frågor där jag svarar på hur man använder en vitlökspress effektivt. Där går jag också igenom varför det är viktigt med en vitlökspress som är enkel att använda.

Vilken typ

Fjädertypen – har ett metallstycke i mitten som liknar en fjäder

Viktad press – Använder en kilformad vikt för att pressa vitlöken.

Hammartyp – Använder en intern hammare för att pressa vitlöken.

Det är inte jätteviktigt att ha koll på vilken typ det är eftersom de alla gör samma sak. Men det kan vara bra att ha koll på vilken som är vilken.

Hålstorlek och form

Formen är viktig eftersom det finns många olika modeller av vitlökspress. Vissa skruvar man, vissa trycker man. Formen är viktig eftersom det hänger ihop med greppet vilket jag ska skriva mer om längre ner i köpguiden.

Grepp

Grepp är inte något som alla tänker på när man överväger den bästa vitlökspressen. Det kan dock vara skillnaden mellan en trevlig och en hemsk upplevelse. Detta beror på att du, utan ett fast grepp, inte kan få det stora köpet för att utöva nödvändigt tryck för att krossa din vitlök. Ett sådant misslyckande kan leda till handspänning och till och med skada vitlökspressen av plast, zink, aluminium eller rostfritt stål och eventuellt bryta den

Förvaring

Innan du köper din vitlökspress är det viktigt att överväga var och hur du ska förvara den. Helst bör den bästa vitlökspressen för dig vara en som passar bekvämt i kökslådan. Även om du köper en press som är gjord för att klara av många pass. Vilket troligen inte kommer att få plats i alla kökslådor, är det fortfarande möjligt att förvara den relativt enkelt.

Många av de bästa vitlökspressarna kommer med bågar på handtagen som du kan hänga från väggen. Ofta är det mer praktiskt eftersom det aldrig kommer att gå vilse i en låda och du kan komma åt det enkelt, vilket är särskilt användbart om du använder vitlök varje dag. Oavsett om det är budget eller en mer avancerad press, bör du hitta ett anständigt utbud av pressar som kommer med alternativ att hänga på väggen.

Läs också >>> Glassmaskin bäst i test

Vanliga frågor

Vad är en vitlökspress?

Om du inte förstår vid det här laget är det helt okej. Här är en snabb förklaring om du fortfarande är osäker.

En vitlökspress är ett köksredskap som används för att reducera hela vitlöksklyftor till små chips. Det kallas också en vitlökskross, och vissa kan också finhacka ingefära. En vitlökspress fungerar enligt samma princip som en potatiskross. Vitlöksklyftan är placerad ovanför ett litet galler genom vilket manöverdonet skjuter ner klyftan för att krossa den.

Varför ska man använda en vitlökspress?

En vitlökspress är precis som all annan utrustning som är utformad med ett syfte och vanligtvis inte ett enda syfte. Nedan är några av fördelarna du kan förvänta dig av att använda en vitlökspress.

 1. Snabba upp förberedelsetiden

Att hugga vitlöksklyftor med en kockkniv är tråkigt. De få sekunder du har att hugga vitlök när du lagar mat kan vara det som driver din uppmärksamhet från den nu brinnande måltiden. Med en

vitlökspress kan du krossa en hel klyfta (eller till och med flera klyfta i vissa vitlökskrossar) i ett slag. Detta sparar tid, så du kan hoppa över att förbereda vitlök tills det är dags att lägga till det i måltiden.

 1. Ingen kontakt med vitlök

Vitlök, även kallad stinkande ros, kommer inte bara att smaka dina måltider utan även dina fingrar om du hugger den för hand! Vitlökslukten tenderar att dröja kvar även efter att du tvättat händerna med tvål. En vitlökspress lindrar dig från det genom att hantera vitlök åt dig

 1. Inget behov av att skala vitlök

Tycker du att skalande vitlöksklyftor är otillfredsställande? Tja, kanske en vitlökspress är det enda verktyget som ditt kök har saknat. Detta verktyg kräver att du bara tvättar klyfta och trycker på den. Det yttre skalet förblir inne i kammaren medan vitlöken strängsprutas ut.

 1. Unik smak

Gillar du olika metoder för att förbereda samma måltid? Vitlök är en ingrediens som du också kan testa. Vitlök tros ha en annan smak när den pressas från om den var malet. Pressad vitlök har en lättare och delikat smak som är perfekt för rå mat. Denna smak är resultatet av finfördelning av smaken i måltiden och exklusive den bittra mittstammen. Stammen kvar med skalen i kammaren.

Vi nämnde många gånger nackdelar med vitlökspressar men det är viktigt att du kommer ihåg att det finns massor av fördelar också.

Hur använder man en vitlökspress?

Vitlök är en ingrediens som inte bara ger smak till många rätter utan också ökar ditt övergripande immunförsvar. Det är bra för förkylning och influensa. Om du är vitlöksentusiast är det förmodligen normen att lägga till en eller två klyfta i rätter. Att skiva dem kan vara svårt om du inte är skicklig med kniven och den sanering som krävs efteråt är ett sådant hinder. Om du inte har försökt pressa vitlök tidigare, bör du veta att det inte är nödvändigt att peeling av huden. Här är en steg-för-steg-guide om hur du pressar dina vitlöksklyftor ordentligt: ​​-

 1. Förbered din vitlök Gå efter vitlök med tätt skal. Det motsvarar att du inte skalar den yttre pappershuden som täcker vitlöken. Se till att vitlöken inte också har gröna skott som växer upp från överdelen. Du kan fortsätta och ta bort den om det finns någon innan du trycker på. De gröna skotten kan påverka smaken och det rekommenderas starkt att an Separera också klyftan från vitlökens center innan du hackar dem.
 2. Lägg vitlöksklyftorna i pressaren. I det här steget, om du har en liten vitlökspress, placera en klyfta i facket. Om du behöver mer än en, måste du finhacka dem en i taget. Men om din press har ett stort fack för att passa mer än en klyfta, fortsätt och fixa dem där inne. Att skala klyftan är inte nödvändigt. När du har placerat klyftornaen inuti stänger du pressaren.
 3. Tryck på vitlökpresshandtagen Pressa ihop handtagen medan du håller den över en behållare så att den hackade vitlöken faller ner i den. Förvarar du i en lufttät behållare om du mals stora mängder vitlök för vidare användning.
 4. Fortsätt att förbereda din måltid. Tillsätt hackad vitlök i skålen du förbereder och njut av! Överskottet vitlök kan lagras i kylen.
 5. Rengör din vitlökspress Det sista du gör här är att städa pressen. Du kan rengöra pressen i diskmaskinen om pressen tillåter det. Om inte, tvätta för hand och ta bort eventuella fasta rester på hålen i vitlökspressarna. Tvätta, skölj, torka och förvara det väl.

Är malen vitlök samma sak som pressad vitlök?

Ja, typ. Men också nej, inte riktigt. Många människor, även professionella kockar och de som alltid verkar göra sig gourmetmiddagar ur ingenting, använder ofta de två omväxlande. Det finns dock en åtskillnad mellan de två.

Medan du hackar vitlök väl, finhackar du klyftorna på samma sätt som du gör färs av kött, vilket vanligtvis uppnås genom att finhacka klyftorna i små, men inte för små bitar, genom att pressa vitlök tvingar klyfta genom små hål som en sil. Vissa kockar kommer och har fördömt den här metoden. Anthony Bourdain anmärkte berömt att det var äckligt, vilket jag tycker är lite långt, men jag är inte kulinariska ikoner, så vad vet jag?

Ju finare vitlök krossas och pressas, desto mer stötande blir smaken. Det blir starkare, mer vitlökig. Vissa människor tycker om detta, men det kan vara en enorm avstängning för andra. Trots detta kan användning av en vitlökspress för malning av vitlök, även om den finhackar den för fint, öka smaken exponentiellt, men det här är bara något du vill om du älskar vitlök eller har ett dåligt vampyrproblem.

Vad gör en vitlökspress?

Som namnet antyder är en vitlökspress ett köksredskap som används för att pressa vitlök. Om du någonsin har provat att hugga vitlök tidigare, särskilt om du använder knivar som är äldre än du (och aldrig har vässats), vet du hur frustrerande det kan vara att ta itu med dig själv.

Med den bästa vitlökspressaren behöver du aldrig frukta att göra det någonsin igen. En av de främsta fördelarna med en vitlökspress är att du kan påskynda ditt kök och din matberedning, vilket innebär att du kan spendera några minuter till och njuta av soffans komfort.

Medan traditionella vitlökspressar endast var lämpliga för pressning av vitlök, kan moderna modeller göra mycket mer. Beroende på vad du behöver kan du hitta en vitlökspress som kan skiva och hacka, samt alternativ som passar för en mängd andra livsmedel, inklusive nötter och ingefära.

Behöver du skala vitlöken innan du pressar den?

Nej, du behöver inte skala vitlök innan du använder vitlökspressen, speciellt om du har bråttom. Detta beror på att den bästa vitlökspressen är tillräckligt robust för att hantera den extra motståndskraft som huden erbjuder, även om vi ändå erkänner att det inte är så mycket.

Men medan du försummar att skala vitlök innan du förbereder din måltid kan du spara tid från början, men det kan orsaka problem när det gäller rengöring av vitlökspressen. För de flesta vitlökspressar måste du rensa bort all kvarvarande vitlök omedelbart, annars kommer den att klibba, härda och blockera presshålen. Om du lämnar vitlökskinnet på klyftorna kommer det bara att bidra till denna rengöring, och om du inte håller dig överst på allt riskerar du att skada verktyget, även om det står att det också är diskmaskinssäkert

Använder professionella kockar sig av vitlökspressar?

Man skulle tro att kockar skulle älska vitlökspressar, särskilt när de behövde hantera hektiska och livliga kök. Men som vi nämnt ovan om Anthony Bourdain anser många kockar att vitlökspressar strider mot allt som gör matlagning och matlagning till konsten som har gjort dem berömda.

Men varför? Tja, det här är proffs, och därför är de stolta över sitt hantverk. Detta är dock inte den enda anledningen. Många kockar tror att de kan förbereda och finhacka vitlök lika snabbt med sina knivar, som är mycket bättre kvalitet jämfört med de vanliga köksknivarna du har.

Eftersom malet eller pressad vitlök är mindre bitar kan de övervinna smaken och aromen, vilket kan vara för mycket för vissa. Dessa små bitar kokar också snabbare eftersom det finns mer yta för värmen att reagera med. Detta riskerar att bränna vitlök snarare än att koka den försiktigt. Vitlök lagar mat i alla fall snabbt, så kockar vill inte bränna bitarna, vilket kan påverka kvaliten på maten. Vilket vissa kockar tycker är för många nackdelar, men personligen så tycker jag inte att det är nackdelar över

Är det bättre att hugga eller krossa vitlök?

Om du pratar med proffs kommer de att berätta att hackning av vitlök är det bästa sättet att använda den i dina måltider, och vi har redan täckt skälen. Med detta sagt, för din vardagliga måltidsförberedelse finns det inga faktiska regler, så det här handlar ofta om vad du än föredrar och hur du känner är bäst för att göra såser eller krydda maten för att lägga till den läckra vitlökssmaken.

Om du vill att den starka vitlökssmaken genomsyrar din mat, är krossad vitlök överlägsen. Det ger mer smak, även om det ibland kan kännas som för mycket. Pressad vitlök är också snabbare för alla som har kort tid eller utan kvalitetsknivar för att hugga vitlök i små bitar ordentligt. Förutom detta får du inte heller den klibbiga lökiga känslan på dina händer, och dina fingrar luktar inte som vitlök under överskådlig framtid.

Att hugga vitlök kan dock ge dig mer kontroll över smaken av din mat, även om det tar lite tid. Denna metod är användbar när du har känsliga rätter som behöver smaker och aromer för att vara perfekt balanserade. Naturligtvis, om du inte har anständiga knivar kan det ta lite tid.

Återigen handlar det om vad du föredrar och om du hellre vill ha bekvämligheten med vitlökspressar eller det professionella tillvägagångssättet som hackad vitlök ger.

Varför investera i en vitlökspress?

Om du har nått det så här långt kan vi bara anta att du inte har blivit avskräckt av yrkesmännens påståenden. I vilket fall är det definitivt värt att investera i den bästa vitlökspressen. Medan många människor kan svära av dem, finns det många andra som anser dem vara ett viktigt tillskott till sitt kök. Vitlökpressar hjälper till att spara tid, vilket gör dem till ett av de mest praktiska verktygen du kan ha till ditt förfogande.

Även om du fortfarande hugger vitlök regelbundet, kan en vitlökspress erbjuda mångsidighet i ditt kök, vilket gör att du kan välja vilken metod du föredrar beroende på maträttens krav eller till och med ditt humör.

Medan matlagning är definitivt kul, har vi alla de dagar där tanken på att koka lite pasta känns som för mycket ansträngning. Åtminstone med en högkvalitativ vitlökpress av rostfritt stål kan du spara dyrbar tid och komma tillbaka till avkopplingen mycket snabbare, och utan att den distraherande vitlöksaromen stinker upp i dina händer.

Vad är skillnaden på hackad vitlök och vitlökspulver?

Vitlökspulver vs hackad vitlök

Precis som alla bearbetade livsmedel är vitlökspulvret uppenbarligen mindre näringsrikt än hackad vitlök. Det kan dock vara lämpligt för personer som ser fram emot att minska kaloriintaget. Sex färska vitlöksklyftor innehåller cirka 27 kalorier och 1 g proteiner, högt vitamin C på 15% rekommenderat dagligt belopp (RDA) för en välbalanserad kost och viktiga mineraler som: –

Kalcium 3,3% rekommenderat dagligt belopp (RDA), Järn 1,7% RDA och Selen 3,7% RDA

Å andra sidan är den rekommenderade mängden vitlökspulver som läggs till en maträtt en 1/8: e tesked som innehåller 8 kalorier, 0,4 g proteiner och 1% RDA av vitamin C. Mineraluppdelningen är så här. Kalcium 0,2% RDA, Järn 0,7% RDA och Selen 0,9% RDA

I slutändan, när du jämför vitlökspulver mot hackad vitlök, kommer du inte att överväga en mängd som gör någon betydande skillnad i ditt näringsintag. Du måste också vara medveten om att värdet på hackad vitlök minskar när du lagar mat. Så inte om du konsumerar de sex vitlöksklyftorna, kommer du inte att dra nytta av nödvändiga näringsämnen.

Vissa recept har specifikationer för huruvida hackad vitlök eller vitlökspulver ska användas. Båda kan vara produkter av samma glödlampa, men de ger olika resultat. Du vill inte ändra din maträtts smak, och det är därför det är avgörande att veta vilken du ska använda i de olika rätterna.

Hackad vitlök har en mer robust smak jämfört med vitlökspulver. Smaken av vitlökspulver kan vara annorlunda, och man kan inte känna igen dess smak i en maträtt. Men om du arbetar med vattenkänsliga recept som köttbullar och panerad kyckling, bör du gå efter vitlökspulver. Med vitlökspulver behövs bara en liten mängd av det för att ge smak till din måltid. En 1/8 tesked vitlökspulver motsvarar en vitlöksklyfta.

Att använda vitlökspulver är väldigt enkelt. Detta skiljer sig inte från hackad vitlök, eftersom du måste förbereda köttfärsen innan du lagar mat. Det tar mycket tid och, om det är för kokt, kan det förändra dess smak. Vitlökspulversmaken förblir densamma i dina rätter så länge du inte häller i för mycket av det.

Tänk också på att det också finns en smakskillnad när du använder vitlökspulver med sura ingredienser som tomater. Du kan bereda pulvret med lite vatten i cirka 5 minuter innan du lägger till det i måltiden. På så sätt kommer pulver att vara lika bra som hackad vitlök.

Vad är skillnaden mellan hackad vitlök och pressad vitlök?

Pressad vitlök vs hackad vitlök

Vitlök innehåller alliinasenzymer. När de krossas, skärs eller hackas brister deras cellväggar, vilket leder till en spik i alliinasnivåerna. Alliinas omvandlar sedan svavelföreningen alliin till allicin. Allicin är ansvarig för vitlöks skarphet. När vitlök pressas eller malet sker samma process. Kolla in dessa faktorer som du måste tänka på när du bestämmer dig för om du ska hacka eller pressa vitlök.

Smak

Det finns en betydande skillnad i smaken av pressad och hackad vitlök. När vitlök pressas, krossas den i små bitar som utlöser frisättningen av dess naturliga oljor, vilket förstärker smaken. Å andra sidan hjälper malning till att bibehålla vitlöks rena smak.

Det kan vara svårt att urskilja smakerna i rätter som kräver små mängder vitlök, främst för att skålen kommer att ha andra extra kryddor. Det kommer att finnas en märkbar skillnad i smak för dem som behöver mer än en vitlöksklyfta så länge de inte är för kokta.

Tänk också på att vitlökens färskhet kommer att ha en betydande inverkan på smaken. Alliinasenzymerna förändras med tiden och kan ge en bitter smak om de hålls länge.

Om du älskar den djupa och rika smaken i pressad vitlök eller den rena smaken i hackad vitlök, så gör det.

Textur

En vitlökspress pressar i huvudsak vitlök. Om du vill ha lite till din dressing eller sås kan du överväga att trycka på kryddnejlikorna.

Bekvämlighet

Det är mycket lättare att använda en vitlökspress än att finhacka med en kniv. Malning kräver en skicklig knivanvändare, och det kan ta betydande tid. Med en kniv förblir vitlökens lukt på dina händer och är svår att rengöra även med tvål. Rengöring av vitlökspressen är inte en lätt uppgift också.

Hur du gillar att laga din vitlök kommer att bestämmas av ditt val och önskemål.

Förstörs vitlökssmaken av att pressa den?

Först förstör en vitlökspress inte vitlök, inte tekniskt. En vitlökspress kommer att avslöja mer av de intensiva smakerna som annars hålls borta i hackad vitlök. Under tillagningen bör man vara omedveten om att dessa smaker kokar annorlunda än hur hackad vitlök skulle kokas. Som kock, din egen kock, bör du för den delen bekanta dig med de olika smakprofilerna och hur du lagar dem bäst.

Sammantaget blandas den pressade vitlök jämnare med din matlagning, vilket gör det till ett mer effektivt sätt att njuta av vitlök.

Kan man använda en vitlökspress till ingefära?

Ja. Det beror dock på den enskilda pressens förmåga att krossa seg ingefära. De flesta rostfria och andra metalliska vitlökspressar är också lika effektiva med ingefära. Vitlökpressar av plast är verkligen inte för ingefära. En vitlökpress av plast rekommenderas inte för vanlig användning utan som en andra pressning.

Kan man ersätta hackad vitlök med pressad vitlök?

Du kan pressa vitlök istället för att finhacka den, men det beror på skålen och önskad smakintensitet. Pressad vitlök har mer enzym alliinas, vilket gör vitlökens smak intensiv. Tryck inte på vitlök om allt du vill ha är vitlöks rena smak.

Kan man pressa schalottenlök med en vitlökspress?

Visst ja. Schalottenlök tillhör samma familj som lök och vitlök. Knölarna ska först skalas och skäras till rätt storlek innan de pressas. Pressade schalottenlökar skulle likna pressade lökar

Varför borde man hacka vitlök överhuvudtaget?

har du någonsin undrat varför ett recept kräver hackad vitlök över krossad eller en pasta över hela klyftor? Det är trots allt samma ingrediens och att ta sig tid att finhacka dessa klyftor kan vara ett tråkigt (och illaluktande) jobb. Det visar sig dock att förbereda din vitlök enligt anvisningarna verkligen påverkar maträttens smak.

Vetenskapligt sett så fungerar det så här. Vitlök innehåller ett specifikt enzym, alliinas, som aktiveras när en klyfta inre kött utsätts för luft. Denna svavelförening är ansvarig för den distinkta vitlökslukten och mycket av dess smak. Ju mer du skär vitlök (eller tärning eller köttfärs) desto mer av detta enzym släpps, vilket skapar en starkare, mer skarp smak.

Detta innebär att rätter som är beroende av de djärva vitlökssmakerna, som dessa glaserade köttbullar med honungslök, ofta kräver malet vitlök. Som jämförelse är hela klyftor bra för att ge subtila och till och med söta smaker, som de som finns i våra favoritrostade vintergrönsaker.

Du kan skräddarsy efter det som man själv gillar. Denna bit av vetenskap kan hjälpa dig att skräddarsy dina rätter efter familjens smakpreferenser. Om du letar efter en mer mild smak kan du överväga att ersätta vitlökspasta eller hackad vitlök med några lätt krossade kryddnejlikor. Å andra sidan, om du är en riktig vitlökälskare, finhacka din vitlök så fint som möjligt för maximal påverkan.

Vad ska man göra med vitlöksklyftor som har gröna skott?

När en vitlök börjar skjuta skott så är det ofta ett litet grönt skott som skjuter upp på sidorna. Många slänger vitlöken där och då, vilket inte är så smart. Smaken förändras eftersom stjälken drar med sig lite av vitlökens smak och ger den lite mer bitter smak. Det är alltså från person till person om det är värt att slänga vitlöken. Det fungerar på samma sätt som alla andra gamla grönsaker och varor. Smaka, lukta och gör sedan ett beslut. Dock om skotten är mer än ett par cm lång så är det nog bäst att slänga den.

Läs också >>> Riskokare bäst i test

Slutsats

Oavsett om du är kock eller precis som att förbereda dina måltider på bästa möjliga sätt, kommer en vitlökspress att kasta dig tillfällen med tillfredsställande bekvämlighet varje gång. Du kanske gillar att hugga vitlök, men ibland har du bara inte råd med vitlökens lukt på fingernaglarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *