Bästa vinglaset 2022 – Välj rätt vinglas

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Iittala Essence 45 cl 4-pack Vinglas

Orrefors More 44 cl 4-pack Vinglas

Riedel Veritas Pinot Noir 4-pack Vinglas

Kitchentime 48 cl 4-pack Vinglas

Klicka här för att se fler vinglas.

Bästa vinglaset 2022

Spelar ditt vinglas verkligen någon roll? Svaret på denna fråga är såklart ja! Även subtila skillnader i glasdesign kan påverka hur du upplever just ditt vin. Det beror på att vinglasets form och stil påverkar hur mycket luft som kommer i kontakt med vinet. Men även hur mycket arom som släpps ut och når din näsa och senare tungan. Alla dessa element påverkar i slutändan smaken på det utsökta vinet som du dricker.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra vinglas på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilket vinglas som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem vinglaset så är det kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa det bästa vinglaset. Det är just därför som vi här på Köksproffset.se har skapat en tabell med de bästa vinglas som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla vinglas som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram det bästa vinglaset inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själv vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test vinglas 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa vinglaset på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper ett vinglas. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa vår köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa vinglaset 2022:

 • Skålens form
 • Glasets stam
 • Glasets kant
 • Typer av vinglas
 • Material

Skålens form

Bredden på en vinglasskål påverkar mängden av vinets yta som exponeras för luft. Det påverkar också hur mycket av vinets arom som din näsa upplever. Med breda skålar utsätts mycket av vinet för luft och mycket doft når din näsa. Med smalare skålar utsätts mindre vin för luft och mindre yta är närvarande för att ge aromen i näsan.

Välj en bred skål för röda viner

Röda viner kräver vanligtvis en stor bred skål för att bäst möjliggöra att deras större djärvare aromer och smaker dyker upp. Bredare vinglasskålar låter mer aromer flyta upp till näsan och hjälper också till att lufta vinet medan du dricker, vilket hjälper till att frigöra mer smak.

Välj en smalare skål för vita viner

Eftersom de flesta vita viner har mer känsliga smaker och aromer hjälper ett smalare glas att kanalisera dessa subtilare aromer mer mot näsan. Det utsätter också mindre av vinets yta för luft och hjälper till att bevara vita vinkyl.

Välj en långsmal skål för bubbliga viner

Vem älskar inte de roliga små bubblorna i mousserande vin? Mousserande vintappar emellertid sitt kolsyrat när det utsätts för syre. Så för att hålla brus intakt så länge som möjligt, välj en långsmal räfflad skål för att bäst bevara alla de vackra bubblorna.

Glasets stam

När det gäller att välja ett stammat kontra stamfritt glas handlar det mest om personlig preferens. Att dricka ur ett stamfritt glas kan dock öka vinets temperatur på grund av att din hand håller skålen (och i sin tur vinet) istället för att hålla glasets stam. Gör stamlösa mindre idealiska för vitt vin dricka – det är dock verkligen upp till dig och vad du föredrar för ditt vin dricka upplevelse!

Glasets kant

Tjockleken på en vinglaskant påverkar hur vinet flyter på tungan medan du dricker det och kan därför påverka hur du smakar vinet. En mer tunnskuren kant utan läpp gör att vinet flyter smidigt på tungan. Tjockare, mer rullade kanter förhindrar ett jämnt flöde på tungan och kan framhäva syra och hårdhet i vinet. När du väl har valt ditt glas och hällde det vinet kan du njuta av det bästa – dricka det! Och kom ihåg, om du inte gillar hur ett vin smakar, prova det i ett annat glas! Det kan bara förändra hela din smakupplevelse av vinet.

Typer av vinglas

Röda vinglas

Röda vinglas bör vara större för att öka vinets kontakt med luft. Vinet kan andas vilket tar fram komplexiteten i smaker och dofter. Du kan i allmänhet använda en typ av glas för röda viner som Pinot Noir. Men röda med större smaker drar nytta av ett större glas eftersom den större ytan i skålen gör att mer komplexitet kan dyka upp.

Vita vinglas

Du kommer att märka att vita vinglas är mer U-formade än röda, och det beror på att du vill att ditt vin ska förbli kyld medan det släpper ut sina aromer. Unga vita viner passar vinglas med en något större öppning eftersom det hjälper dig att upptäcka vinets sötma med tungans spets. Medan mogna vita serveras bäst i rakare glas eftersom det leder vinet till baksidan av tungan så att du kan upptäcka de djärvare smakerna.

Vinglasets material

Glas

 • Glas är ett av de mest populära materialen eftersom det är billigare, vilket är bra när du köper i bulk.
 • Den är vanligtvis gjord med en tjockare skål, så den är mycket hållbar.
 • Och dess icke-porösa konstruktion gör att den är tvättbar i glas.

Kristall

 • Kristall, även känt som blyglas, är en typ av glas som innehåller minst 24% bly.
 • Det bryter ljuset vilket betyder att det har en stor glans åt det – därav namnet crystal.
 • Det är mer hållbart så att kanten kan göras mycket tunn, och det ger varje vinglas en exklusiv känsla.
 • Det rekommenderas normalt att du handtvättar kristaller – men eftersom våra kristallvinsglas är blyfria kan du säkert rengöra dem i en glasmaskin.
 • Olympia vinglas är några av de bästa glas- och kristallglasen på marknaden idag. Deras sortiment är varierat, med så många olika stilar och kapacitet som finns, och tillgodoser alla budgetar.

Härdat glas

 • Härdat glas, även känt som härdat glas, kan vara upp till fyra gånger starkare än andra material på marknaden.
 • Om och när den går sönder kommer den att splittras i små bitar snarare än skarpa skärvor, vilket gör det till ett säkert val i upptagna barer.
 • Arcoroc vinglas är gjorda med härdat glas vilket har gjort dem populära bland barer och restauranger som behöver glasvaror med den extra styrkan.

Kwarx

 • Kwarx är känt för sin extrema hållbarhet, lyster och transparens.
 • Den tål mer än två tusen cykler i en glasmaskin och kommer att bibehålla sin glans.
 • Dessa kock- och Sommelier-vinglas är perfekta för fina restauranger. Deras eleganta långa stam och stora skål framhäver smakerna i röda viner.

Kristallin

 • Kristallint glas är ett bra alternativ till blykristall. Även om blykristall är känd för sin tydlighet har studier visat att ingen mängd bly är säker att konsumera.
 • Därför har vi nu kristallina, denna blyfria kristall är gjord av mineraler som ökar dess klarhet och ger överlägsen styrka.
 • Stolzle vinglas är gjorda med ett enda stycke kristallint glas. Deras sortiment består av glas som är lämpliga för servering av både röda och vita viner.

Lista över de bästa vinglas 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur vinglas tillverkas

Vinglas tillverkas på två sätt

 • Hela glasvarorna dras och dras för att skapa ett komplett vinglas. De brukar vara mer hållbara än tvådelat glas.
 • Tvådelat glas består av två separata delar av glas som har gjutits tillsammans under tillverkningsprocessen. Dessa vinglas brukar vara billigare än dina avancerade kristallglas.

Det finns också två ytor på vinglasets kant.

 • Valsade kanter ger dina glas extra styrka så att de är mindre benägna att chipa, vilket är precis vad du vill när du letar efter långvariga vinglas.
 • Avskärningstekniken avslutar kanten med en mycket fin och känslig kant, varför du hittar den här finishen på de flesta avancerade glasvaror.

Hur du serverar vin

När det gäller servering av vin ska du aldrig hålla i skålen med glaset. Det beror på att du inte vill förstöra vinets utseende med fingeravtryck, så vad gör du? Håll foten och luta vinglaset i en vinkel medan du häller och var noga med att inte vila flaskspetsen mot glaset. Men om du behöver polera ditt glas kan du göra det med en glasrengöringsduk.

Du bör hålla ett vinglas genom att ta tag i botten på stammen mellan tummen och pekfingret. Detta är så att ditt vin förblir svalare längre, så du kan hävda att denna regel inte gäller för röda viner eftersom dina kunder är mer benägna att dricka dem vid rumstemperatur.

Använda en vinkaraff

Dekanterande vin

 • Separera åldrat vin från sediment som samlas i flaskan. Sediment kan förändra vinets utseende i ditt glas och kan göra vinet mer smakfullt.
 • Lufta ungt vin. När du sakta häller flaskan i vinkanteren hjälper du vinet att ta in syre, och det hjälper till att öppna upp aromer och smaker i fylliga viner som Cabernet Sauvignon.
Hur man dekanterar vin
 • Ställ först flaskan upprätt i cirka tjugofyra timmar. Ju finare sediment, desto längre tid tar det att sätta sig.
 • När du har öppnat flaskan, torka av läppen innan du försiktigt häller vinet i en karaff.
 • Du bör ha ett ljus som lyser bakom flaskan så att du kan se sedimentet ansamlas i flaskans nedre axel, om någon börjar komma in i nacken, sluta hälla.
 • Om du tänker rädda allt vin, föreslår vi att du filtrerar resten genom att rengöra ett musselduk eller kaffefilter.

Använda en vinhink

Champagne, vitt vin och dessertviner måste serveras kylda. Och att använda en vinhink är det bästa sättet att hålla flaskorna svala när kunderna har beställt en flaska vin till sitt bord. Skopan bör dock inte fyllas med bara isbitar. Flaskan kommer att stå ovanpå isen, vilket inte kyler den alls. Fyll istället halva skopan med is och tillsätt vatten. Om det fortfarande finns plats när du har fyllt på flaskan kan du lägga till mer vatten. Vin vid cirka 18–20 grader tar så lång tid som två timmar att svalna till 10 grader i en vinkyl, men kan vara så snabbt som 30 minuter med is och vatten.

Förvaring av dina vinglas

Hur du lagrar dina vinglas beror på det utrymme du har tillgängligt. Korrekt förvaring minskar sannolikheten för att dina vinglas flisar, men håller dem också lättillgängliga för din barpersonal.

Det finns två sätt att förvara dina vinglas

 1. Hyllfodral är idealiska för att förvara dina vinglas direkt på hyllan. De dämpar glasets kant och påskyndar också torkningsprocessen. Dessutom kan de klippas i storlek för att passa dina hyllor.
 2. Vinställ används för förvaring av glas med långt skaft. De håller dina vinglas inom räckhåll, vilket gör det enkelt för din barpersonal att snabbt betjäna dina kunder.

Vinställ är ett av de bästa sätten att skydda flaskor om de inte redan förvaras i en vinkyl. Vinställ kan antingen vara fristående eller monteras på väggen och rymma upp till 90 flaskor åt gången. Och du kan lagra alla dina flaskor på ett ställe så att personalen enkelt kan göra en lagerkontroll.

Rött kontra vitt vinglas

Viktiga skillnader: I allmänhet har vita vinglas mindre skålar än röda vinglas. Väggarna i en vitvinsglasskål blir också mindre böjda. Vita vinglas har mycket smalare öppningar än röda vinglas. Påverkar på sinnena: Eftersom röda viner i allmänhet är mer fylliga än vita, har röda vinglas fördelar av att ha större skålar. De större, mer rundformade skålarna tillåter mer luft att interagera med vinet. Detta gör att smakerna kan öppnas och visas mer framträdande. Vita viner kräver inte så mycket luftning.

De större skålarna med röda vinglas låter också vinets aromatiska egenskaper visa sig mer robust. Precis som en karaff är röda vinglas byggda för att “öppna upp” vinets aromer. Vita vinglas har kortare skålar. Detta gör det möjligt för drinkaren att föra vinet närmare näsan, vilket är till hjälp för mer subtilt aromatiska vita viner. Röda vinglas skapar en mer synlig yta, vilket kan göra det lättare att se vinets viskositet och färg när det virvlas i glaset.

Stamlängd: En av de viktigaste skillnaderna mellan röda och vita vinglas är längden på stammen. De flesta vita vinglas har längre stammar än röda vinglas, vilket gör att drickaren får större avstånd mellan handen och drycken. Anledningen för det här? Vita viner är mer temperaturkänsliga och måste serveras under rumstemperatur. En längre stjälk gör det möjligt för drinkaren att distansera handen från skålen, vilket förhindrar att vinet värms upp från kroppsvärmen. Fötterna på vita vinglas och röda vinglas är mycket lika i storlek och form.

De 3 typerna av röda vinglas

Röda vinglas har vanligtvis en större skål än vita vinglas. Detta gör att djärvare, fylligare smaker av röda viner kan andas. Genom att ge vinet tillräckligt med utrymme för att ta in syre i glaset kommer vinet att öppnas och visa både aromatiska och smakkvaliteter lättare. Kanten på röda vinglas är bredare av samma anledning. Vissa röda vinglas kan till och med ha tulpanformade kanter för att bjuda in mer luft i glaset. Det finns i huvudsak tre huvudkategorier av röda vinglas: fylliga (eller Bordeaux), medelstora och lätta (eller Bourgogne).

Bordeaux-vinglas är den största av de tre typerna. Storleken på dessa glas skapar ett stort utrymme mellan näsan och vinet. Detta låter etanolångor röra sig förbi näsan, vilket gör att du kan uppleva mer av vinets aromatiska föreningar och mindre av de starka alkoholångorna. Den större öppningen låter också vinet flyta över hela ytan på din smak. Detta resulterar i en mer robust och omfattande smakupplevelse. Vin med hög alkohol och mycket tannin som Cabernet Sauvignon och Petit Sirah passar bra för Bordeaux-vinglas.

Medelfylliga vinglas är mindre än Bordeaux-vinglas. De mjukar upp vissa smaker och kommer att hålla lite mer av etanolångorna i glaset. Vi föreslår dessa medelstora glas med lättare alkohol, gamla världsviner som har uttalade salta egenskaper. Bourgogne vinglas fungerar bra med ljusare, mer känsliga röda. Skålens utrymme gör att aromen ackumuleras. Den kortare läppen uppmuntrar också vinet att springa över spetsen på gommen. Detta kan förbättra vinets sötma. Vissa drinkare njuter till och med av champagne eller fylliga vita från vinrött glas.

Dekanteringsprocessen är särskilt användbar med vintage röda (särskilt Bordeaux). När denna typ av vin åldras kan sediment byggas upp i flaskan. Om det konsumeras kan detta sediment göra ditt vin smakligare. Det kan också väsentligt ändra vinets övergripande struktur och munkänsla. Dekantering gör att sedimentet kan sedimentera till botten av det dekanterande kärlet och effektivt separerar det från vinet. Dekantering gör att du också kan lufta vinet. När vinet hälls i karaffen tar det in syre som hjälper till att öppna vinets smaker och aromater. Den mycket enkla dekanteringsprocessen kan göra stor skillnad i ditt vin.

De 2 typerna av vitvinsglas

Vitt vin behöver inte lika mycket utrymme för att andas som rött vin. Vita viner behöver ofta ett mindre glas för att bevara de känsliga och subtila aromerna. Dessa stramare, smala skålglas koncentrerar sig och bevarar vinets kvaliteter.

Du kommer också att upptäcka att vita vinglas har kortare skålar. Detta gör det möjligt för drinkaren att föra näsan närmare vinet för att bättre uppleva dess aromatiska egenskaper. Vita vinglas kommer också att ha längre stjälkar än röda vinglas. Detta beror på att vitt vin vanligtvis serveras vid en lägre temperatur, och din hand kan värma vinet om det ligger för nära glasets skål. För att mildra detta gör vitt vinglas långa stjälkar drinkaren att hålla handen längre från skålen.

Det finns två typer av vita vinglas: de för höga syrliga viner och de för fylliga viner. Dessa två typer av glas kommer att ha olika formade skålar som passar vissa vins egenskaper.

Glas för höga syrliga viner är det mindre av de två. Deras design gör att vinet kan flytta in i mitten av gommen, vilket får fram vinens sura egenskaper. Dessa typer av viner har vanligtvis en lägre alkoholprocent, så etanolångorna kommer inte att vara mycket oroande. Dry Rieslings, Sauvignon Blanc och rosé är alla populära viner för denna glasstil.

Vinglas för fylliga viner är större med bredare öppningar (men fortfarande smalare än de flesta röda vinglas). Detta gör det möjligt för alkoholångor att flyta förbi näsan, samtidigt som de rikare egenskaperna hos fylliga vita som Chardonnays accentueras.

Röda mot vita fotlösa glas.

När det gäller stamlösa röda och vita vinglas finns de flesta av samma kvaliteter som i deras stammade motsvarigheter. Stamlösa vita vinglas är mindre och smalare, medan röda vinglas utan stam har den traditionella stora, öppna skålformen. Röda viner är mer lämpade för glas utan stam, eftersom de serveras bäst mellan 12 och 18° C. Det betyder att värmen från din hand är mindre benägna att påverka smaken och egenskaperna i glaset.

Båda sorters glas behövs

Medan du säkert kan klara dig med en uppsättning vinglas, om du förväntar dig att dricka ett antal olika sorter, kan du upptäcka att glasvaran håller tillbaka din upplevelse – särskilt om du väljer att dricka rött vin ur ett mindre vitt vinglas. Betyder det att du inte kommer att njuta av ditt vin? Definitivt inte. Medan olika former och storlekar kan vara överväldigande, kan en korrekt kombination av olika sorters glas göra en enorm skillnad.

Vad man bör tänka på innan man väljer vinglas

Det finns massor av häftiga prylar och tillbehör tillgängliga för vinnördar, allt från konserveringsverktyg till flaskproppar, droppstopp till karaffer. Men det ultimata vinnördtillbehöret är något mycket mer grundläggande och mycket svårare att hitta: det perfekta vinglaset. Så med det i åtanke, när du planerar att köpa nya glasvaror, ställ dig själv dessa tio frågor.

1. Har du alla fakta?

Ja, vilken typ av glas du använder gör verkligen en skillnad för din vinupplevelse, särskilt för din luktsans. Glas eller kristall är neutrala kärl och reagerar inte kemiskt med vinet. En bred skål och en avsmalnande kant hjälper till att aromer expanderar utan att fly. Färgat eller fasetterat glas stör uppfattningen och kan förändra hur vi uppfattar vinet. En tunnare läpp med en skuren kant, istället för en rundad kant, hjälper vinflödet att falla smidigt på tungan i motsats till att klamra fast på glaset. Och glöm inte: allt kristall är glas men inte allt glas är kristall.

2. Vad, när och var dricker du vin?

Analysera dina dricksvanor. Tycker du om ett glas vin varje kväll med middagen? Dricker du mestadels medelstora röda eller skarpa vita? Allt detta är viktiga faktorer för att bestämma dina glasbehov. Ett enkelt, all-purpose Bordeaux-glas kan vara ditt bästa alternativ. Om du gillar en sort, som Pinot Noir, kan det vara vettigt att investera i ett Bourgogne-glas. En riktig vinnörd kan investera i en rad olika vinglas. Eller så kan du ta mellanvägen och välja en uppsättning vitt vin, rött vin och flöjt.

3. Hur mycket utrymme har du?

Särskilt viktigt för stadsbor är lagringsutrymme också en nyckelfaktor i alla köpbeslut. Vinglas är besvärliga och skrymmande. Och nämnde vi besvärligt? Att förskjuta orienteringen av vinglasen (en uppåt, nedåt osv.) Sparar utrymme men du behöver fortfarande en plats att lägga allt. Tänk noggrant på vad du kan ta emot så att du inte behöver lagra ditt stengods i köksbänken.

4. Hur lat är du?

Var ärlig, det är en viktig fråga. Kristallglas kräver noggrann handtvätt och torkning. Traditionellt mer ömtåligt än glas kan blykristall inte gå i diskmaskinen. Det är också mer poröst än glas och om det inte rengörs ordentligt kan det absorbera lukt, även från tvål. Dessutom, på grund av sin ömtåliga natur, utvecklar Crystal lätt fläckar eller brister. Så om du inte känner för handtvätt, tänk på glas eller aktuella innovationer som titankristall. Och kom ihåg den viktigaste regeln: skölj glasen med varmt vatten och spara tvätten dagen efter att du har avslutat flaskan.

5. Hur olycksutsatt är ditt hushåll?

Kristall är mer ömtålig och utsatt för fläckar. Och det är alltid ett sorgligt, rörigt tillfälle när din gäst slår om och bryter sitt fulla glas rött vin. Robust glas ger lägre ersättningskostnader. Eller så kan du överväga det trendiga stilfria alternativet. Dessa vinglas är lättare att lagra, lättare att rengöra och mindre risk för att de går sönder och är ett bra alternativ för en mer avslappnad miljö. Men se upp, de har en nackdel, eftersom de saknar en stjälk som du håller glaset vid skålen, lämnar fingeravtryck och värmer vinet snabbare.

6. Dricker du efterrätt?

Dessert och berikade viner utgör ett helt nytt dilemma. Om du bara njuter ibland kan du bli kreativ men för portfantasterna finns det viktiga faktorer att tänka på. Dessertviner innehåller vanligtvis högre alkohol och därför bör portionerna hållas små. Traditionella små tulpanglas hjälper till att utveckla aromer och leverera vin på baksidan av gommen för att förhindra att söt men överväldigar din smak.

7. Vad sägs om bubblor?

Traditionellt serverades champagne i kupén, ett platt brett glas som sägs ha modellerats efter Marie Antoinettes bröst. I modern tid har flöjt, ett långt tunt glas, blivit mer populärt eftersom det bättre innehåller bubblorna. Men om du bara är en tillfällig imbiber kan du tänka utanför lådan. Följ trenden inom branschpersonal och använd ett vitt vinglas, eller bli kreativ och använd ett Pinot Noir-glas för Blanc de Noirs.

8. Vad passar bäst för din personliga stil?

Är ditt bord traditionellt eller modernt? Föredrar du att hålla utomhusgrillar eller formella middagar? Alla dessa faktorer bör påverka ditt köp av vinglas. Leta efter vinglas som både passar din personliga stil och dina dryckesvanor. Och kom ihåg att processen ska vara rolig och hjälpa dig att njuta av ditt vin.

9. Hur mycket vill du spendera?

Riedel. Schott Zwiesel. Zalto. Kristallvinsglas kan bli mycket dyra. Vi vill alla kunna köpa och bygga en hel samling av olika specifika kristallvinsglas, men verkligheten kan komma i vägen. Riedel föreslår att du spenderar ungefär samma belopp på varje glas som du skulle betala för din genomsnittliga flaska vin. Så när du handlar efter glas, ställ in en budget. Gör lite forskning. Och kanske lite fyndjakt.

10. Hur mycket utrymme har du verkligen?

Du har redan bestämt hur många vinglas du kan rymma. Du vet generellt vad du vill köpa. Men känner du verkligen ditt utrymme? Det kanske inte verkar så mycket men glasets höjd kan göra en värld av skillnad. Ingenting är värre än att investera i bra glas bara för att komma hem och inse att du inte har någon plats att lagra det. Så gör dig själv en tjänst och se till att du dubbelkolla dina mätningar innan du köper dina vinglas. Och som en extra bonus är kortare stjälkar lättare att ladda i  din 45 cm diskmaskin.

Hur man håller ett vinglas på rätt sätt

Att njuta av ett kylt glas rosé medan du solar i sen eftermiddagsol är ett av de största nöjena när våren och sommaren rullar in, men det skulle inte vara samma som serveras varm. (De flesta viner serveras faktiskt bäst under 18 grader Celsius, mycket lägre än rumstemperatur, varför vissa tillför is till sitt vin.) Så varför är det så många av oss som manipulerar med den dyrbara serveringstemperaturen när vinet är i servering? fartyg? Det beror på att vi inte är medvetna om det misstag vi gör. Så här håller du ett vinglas på rätt sätt.

Håll glaset vid stammen

Om du aldrig har funderat på formen på ett vinglas – en tunn stam som stöder ett långt, böjt glas – kanske du blir förvånad över hur mycket dess design påverkar dess innehåll. Det finns en glasstav mellan basen och skålen av ett vinglas av flera anledningar, och det absolut viktigaste av dem är att hålla din 98,6-graders hand borta från ditt rätt kylda vin.

Du kan hålla glas utan stammar vid basen som om du skulle göra med ett vanligt glas, men glas med stammar bör hållas i stammen. Håll den mot basen med tummen, pekfingret och långfingret och låt dina andra fingrar vila på basen. Ett annat alternativ är att göra en lös knytnäve och balansera basen på pekfingret, med tummen som en spak för att hålla den på plats.

Såhär bör du inte hålla ett vinglas

Det finns en hel del misstag du kan göra när det gäller att hålla ett glas vin. Dessa är tre av de vanligaste foulerna som människor gör som kan leda till ljummet vin. Den första är att ta tag i botten av skålen med hela handen i det han kallade ett “hemmafruar” -rum, en nick till Bravo-franchisen.

Det betyder att du inte koppar skålen med ditt Bordeaux-glas eller tar tag i toppen av en champagneflöjt, vi bryr oss inte om du har sett några riktiga hemmafrustjärnor göra något annat. Du vill också undvika att hålla glaset som om det är en öl genom att bara koppa upp glasets topp. Detta är ett säkert sätt för en varm klunk av vino. Slutligen, även om du kanske tycker att det ser snyggt ut, håller du glaset genom att skjuta stammen mellan lång- och ringfingret och vagga skålen.

Tips för vinglas för nya vinentusiaster

Hur mycket du ska fylla ditt vinglas

Här är riktlinjerna, efter vintyp:

 • Halvfullt för vitt vin
 • ⅓ full för rött vin
 • ¾ full för mousserande vin eller champagne

Varför spelar det någon roll hur fullt ditt glas är? Tja, röda viner behöver utrymme att andas för att deras fulla aromer och smaker ska få liv – därmed den bredare skålen i de flesta röda vinglas. Vitt vin och mousserande vinglas är smalare, eftersom de inte kräver samma mängd “andningsrum”. Oavsett vilken typ av vin, gör ett för fullt glas det svårt att virvla och därmed kan du missa vinets dofter.

Hur du håller din vinglaskant ren

Om det någonsin har varit ditt jobb att städa vinglas, antingen som servitör eller som festvärd, blir du snabbt förvånad (eller förtjänad!) Av hur mycket läppbalsam, läppstift, mat och saliv som kan samlas ovanpå vinglaskanten. Inte bara är det här besväret ett krångel för glasrengöraren, men det kan också leda till dålig lukt från tidigare konsumerat vin eller en dåligt luktande naturlig interaktion mellan din läppbalsam och vinet eller maten du konsumerade innan din nästa slurk. För att undvika detta väljer du en plats på vinglaset och fortsätter att dricka från den ena platsen under hela måltiden eller evenemanget. Din näsa – och din värd – kommer att tacka dig.

Vila ditt vinglas

Om du har fått en mycket generös häll eller om armarna helt enkelt är trötta från att skriva hela dagen, kan du vara säker på att det är bra att sätta ner ditt vinglas under en händelse eller provsmakning. I själva verket kommer du att se många vinproffs som håller ett vinglas endast för att utvärdera vinet och läppja och sedan omedelbart lägga ner glaset.

Du kan försöka vila glaset i din icke-dominerande hand om det inte finns några hors d’oeuvre-bord i närheten. Om du sitter på en fin restaurang eller företagsevenemang där det finns formell service rekommenderas att du placerar ditt vinglas till höger om ditt vattenglas. Inget vattenglas? Glaset kan ställas ned i det övre vänstra hörnet av din platsinställning. Att vila ditt vinglas kan också hjälpa till att sänka din konsumtion genom att hjälpa till att minska impulsen att fortsätta dricka klunk efter klunk.

Tips på hur du håller ditt vinglas

 • Att vara “snobbig” om det “rätta” sättet att hålla ett vinglas är faktiskt rotad i en önskan att öka njutningen av vin. Sannolikheten för slappa eller dåligt luktande viner ökar med potentiell lukt från dina händer eller tidigare konsumerade livsmedel.
 • Håll glaset vid stammen, kläm fast stammen med tummen och pekfingret. Du kan vara kreativ med placering av alla andra fingrar.
 • Stammlös? Håll i basen och minimera kontakten med mitten och toppen av stammlösa vinglas.
 • Drick från en plats på vinglaset för att minska förekomsten av läppfläckar.
 • Vila glaset när det blir för tungt eller för att sänka konsumtionen. Hej, du kanske till och med vill vila ditt vinglas i duschen (men för den situationen rekommenderar vi okrossbara vinglas).

10 fakta om vinglaset

Det finns ett stort utbud av redskap för att kväva en klaret – stora, små, tumlare, flöjt, kupéer – men gör de verkligen en skillnad för hur vårt vin smakar? Och hur fick vi från det tuffa georgiska fartyget storleken på ett skottglas till den moderna gigantiska bägaren? Här är tio fakta om vinglasets historia och dess roll idag. Botten upp!

1. Vinglaset kom ut ur medeltida Venedig

Det moderna glaset, som vi känner det, uppstod troligen omkring 1400 i staden Venedig. Människor har använt glas för att dricka vin mycket längre, även i den antika världen, men designen vi tänker på – i huvudsak en skål, en stam och en bas – är medeltida. Då var Venedig centrum för glasblåsningsvärlden. Venetianerna hade lärt sig att rena sin alkaliska källa vilket innebar att de kunde göra “cristallo” – en mycket eftertraktad form av klart glas.

2. Stammen kan ha sitt ursprung i religiösa fartyg

Var kom stammen ifrån? Förmodligen kyrkan. Stammen fanns redan på koppar gjorda av metall som användes för nattvarden. Stammen skulle ha gjort det möjligt för prästen att lättare lyfta kalken upp till församlingen för alla att se.

3. Tidiga vinglas fick “glassjukdom”

När de venetianska glastillverkarna började rena sina råvaror för att ta bort element som orsakade färg, tog de av misstag bort några av de saker som gjorde glaset hållbart, som kalk, som fungerade som en stabilisator. Det innebar att de ursprungliga klara vinglasen började försämras ganska snabbt i normal luft. Symtomen på glassjukdom var ursprungligen “gråtande”, när fukt orsakade att alkali läcktes ut ur glaset och “krusande”, en serie mycket fina sprickor orsakade av förlusten av alkali som så småningom fick glaset att falla sönder.

4. Engelsmännen upptäckte hemligheten till starkare glas

På 1600-talet började engelska följa i venetianernas fotspår och skapa sin egen glasindustri. Ett avgörande ögonblick i glasutvecklingen kom när den kungliga flottan bad glastillverkarna att sluta hugga ned ekar för att bränna deras bränder. De tappade snabbt och behövdes fortfarande för skeppsbyggnad.

Så engelska glastillverkare vände sig till havskol. Detta brann till mycket högre temperaturer och skapade varmare ugnar som omedelbart stärkte glaset. (Detta starkare glas producerade också starkare flaskor, vilket spelade en avgörande roll vid födelsen av champagne. Jäsning av vin splittrade franska flaskor över hela butiken, men engelska började omflaska sitt importerade franska vin och kolsyrade vin kunde börja firas.)

5. En engelsman står bakom gnistan

På 1670-talet fick George Ravenscroft ansvaret för att försöka göra glas bättre och vackrare. Han tillsatte blyoxid och flint till blandningen, vilket gjorde glaset ännu starkare och gav det förmågan att se nästan ut som kristall. Blyoxid får glas att glittra eftersom det påverkar hur ljuset passerar genom – det får de olika färgerna i ljus att färdas i olika hastigheter, en process som kallas dispersion. Det fluorescerar också något i UV.

6. I början av 1700-talet var du inte ansvarig för ditt eget glas

I början av 1700-talet hölls vinglaset borta från drinkaren. Ditt glas skulle ha tagits till dig av din fotman eller din betjänt, som också skulle fylla det för dig. Du skulle sedan plocka ner innehållet och lämna tillbaka det till dem. Men under slutet av 1700-talet och in på 1800-talet flyttade vinflaskan till middagsbordet, och glaset gjorde det också. Slutligen förmågan att fylla på sig!

7. Stammar hade ett praktiskt och estetiskt syfte

Med vinglas på bordet var det en önskan om mer eleganta, sofistikerade modeller. Vinglasen blev högre och mer eleganta, och stjälkarna blev längre, med vridningar och små utbuktningar som kallades “knops”. Men den estetiskt tilltalande stammen hade också ett praktiskt syfte. Vin bör serveras vid rätt temperatur men de kan lätt bli för varma med en stor knytnäve runt skålen. Inte nog med att hålla ett glas vid stammen ser elegant och elegant ut, det hjälpte också vinet att hålla sig på sin maximala optimala temperatur.

8. Ursprungligen var ett vinglas mer som ett skottglas

Ett lite georgiskt glas från 1700 är kanske sju gånger mindre än det glas som du skulle få på en pub idag om du bad om ett stort rött vin. En uppenbar anledning till varför de började små var skatten på glas som fanns i cirka hundra år från 1700-talet till mitten av 1800-talet. När det ekonomiska trycket avlägsnades växte vinglaset. Industrialisering innebar också att vi kunde göra större som var standardiserade i form och form.

9. Ett champagneglas brukade vara brett och platt

Vi brukade dricka champagne ur parglaset men det blev snart uppenbart att den breda kanten och den stora ytan släppte för många bubblor för snabbt, vilket ledde till att bruset blev platt. Så kom den tulpanformade flöjt som vi känner och älskar.

Den lilla kanten saktar bort CO2-bubblorna och den höga formen visar dem när de stiger. Skön! Den smala kanten betyder emellertid också en ansamling av CO2 i vårt huvudutrymme, vilket faktiskt förbättrar surheten. Numera, när vinbuffrar har den årliga champagneprovningen i London, kommer yrkesverksamma att nå ett vanligt vitt vinglas för att vara värd för sin tippel. (Den extra fördelen är naturligtvis att du kan få mer in.)

10. Glasets form påverkar hur vi smakar vin

Vi har alla sett människor sticka hela näsan i ett glas med fiskskål, som bara har en liten pöl rött vin i botten. Men är den stora klaretballongen verkligen till hjälp? Sanningen är att glasets form kommer att påverka hur mycket vin som kommer in i munnen, oavsett om det rör sig över tungan till baksidan eller sprider sig till sidorna. Så olika glas kan göra att samma vin smakar annorlunda.

Med en bred skål ökar du också vinets yta och det ökar dess kontakt med syre, vilket frigör mer av flyktiga ämnen. Att få näsan direkt där betyder att dessa dofter tränas in i näsan och inte i dina grannar, och att du fortfarande är mättad med dem när du tar din första munfull. Allt detta bidrar till smakupplevelsen.

Vanliga frågor om vinglas

Varför har vinglas fötter?

Standardkärlet för att dricka vin har förbättrats avsevärt sedan de läderkoppar (kallade ”grisar”) vi använde under medeltiden. Faktum är att dagens glasartiklar sannolikt är sju gånger större än de som användes på 1700-talet – vilket motsvarar ett enda glas enligt dagens standard med 14 portioner alkohol!

Vinglasen som vi känner idag tillverkades först på 1600-talet till slutet av 1700-talet. Och även om stjälk-och-skåldesignen av glasvaror från 2000-talet är mer sofistikerad, har den samma viktiga funktioner.

Förutom dekoration finns det två skäl till att vinglas har stammar
 • Stammar möjliggör virvlande. Korrekt virvlande, det vill säga med två fingrar på foten som styr glaset i täta cirklar moturs på en plan, stabil yta. Virvlingen agiterar vinet, vilket höjer både smakuttryck och arom.
 • Stammar hjälper till att hålla temperaturen. Närheten av din hand till glaset kan generera tillräckligt med kroppsvärme för att värma dess innehåll – speciellt på en varm sommardag eller i kontrast till en kall AC-sprängning. Det är därför vi alltid håller vinglas vid stammen, inte skålen. Även om mindre bekymmer med röda, vita och mousserande viner kan vara ganska temperaturkänsliga och kommer att vara mycket roligare om de hålls närmast deras optimala serveringstemperatur.
En anmärkning om fotlösa vinglas

Vinglasdesign fortsätter att utvecklas på olika sätt. En ny utveckling är uppfinningen av det stamfria vinglaset, utformat till stor del för enkelhet och enkel användning.

Stammade vinglas är notoriskt topptunga och är extremt lätta att välta. Stammlösa vinglas är å andra sidan lättare att hantera. De är också det mer ekonomiska valet, eftersom de kan användas för att servera sprit och andra förfriskningar. Vi erbjuder mer inblick i den härstammade vs stamlösa glasdebatten i det här inlägget.

Vad är en genomsnittlig vinglashöjd?

Det genomsnittliga vinglaset är 15 – 25 cm långt, med viss variation för specialglas. Röda vinglas är ofta bara något högre än vita vinglas. Beroende på tillverkare har de ofta större skålar för att koncentrera vinens arom. De flesta röda vinglas är cirka 20 cm långa. Vita vinglas tenderar att vara lite kortare och har lite mindre skålar. De flesta vita vinglas är15 – 17 cm långa. Kortstammade vinglas, som snifters eller portvinglas, är vanligtvis 12 – 15 cm långa.

Varför använda korta kontra långstammade vinglas?

Kortstammade vinglas erbjuder några fördelar jämfört med långstammade vinglas:

 1. Mer stabilitet. Det är svårare att slå över ett kortstammat glas. Tyngdpunkten är lägre, vilket gör dem mindre benägna att tippa, och deras höjd gör det lättare att rensa medan du gestikulerar eller lämnar rätter över en delad måltid. Detta gäller särskilt när du njuter av ett dessertvin i slutet av några glas / kurser!
 2. Lättare att hålla. Drickare med skicklighetsproblem kan känna sig säkrare med ett kortstammat glas.
 3. Tillåt värme. När du smakar vissa spritdrycker som åldrat konjak kanske du faktiskt vill att din hand ska värma upp glaset något.
 4. Lättare att ta hand om. Långstammade vinglas passar inte alltid lätt i diskmaskinen (om de till och med passar alls!) Och ju längre och tunnare stammen desto mer ömtåligt är glaset. Tvätt, torkning och förvaring av glas är en mer känslig uppgift med långstammade skålar.

Å andra sidan finns det många anledningar till varför du kanske föredrar vinglas med långa eller extra långa stjälkar. Trots allt är stammen standard!

 1. Lättare virvlande. Virvlande är inte omöjligt med glas- eller kortstammat glas, men det är säkert svårt. Generellt sett gäller att ju längre stammen på ett glas är, desto lättare är det att virvla.
 2. Större djup. Speciellt med röda kan förmågan att exakt vrida glasets innehåll enormt påverka vinets kvalitet och egenskaper. Du får inte samma aromer, andetag eller nivå av komplexitet utan en stam för att genomföra provsmakningen.
 3. Mindre fläckar. Purister avskyr tanken på att röra vid eller hålla i skålen med glaset medan de dricker, eftersom detta kan ge fingeravtryck och fläckar. Stamhöjden på ditt genomsnittliga vinglas förhindrar behovet av oönskad kontakt – från sommelier, server eller konsument.

Hur fungerar ett vinglas?

Från en utgångspunkt finns det två olika typer av vinglas, stammade och stamlösa.

Det finns tre delar till varje stammat vinglas:

 • Bas – Detta kallas också foten; denna del krävs för att hålla vinglaset stående och stabilt.
 • Stam – Detta är den funktionella delen som användaren har (mycket viktigt!); det håller basen och skålen ihop.
 • Skål – Den här delen är den viktigaste; detta håller vinet. Vi rekommenderar att du fyller glaset (röd, vit, ros och allt ovan) till skålens bredaste punkt; detta maximerar vinets kontakt med luften eftersom du behöver utrymme ovanför vinet (till toppen av glaset) för att samla dofterna.

Arom samlas i detta “utrymme”, och du kan sedan virvla vinet runt i glaset, vilket ytterligare släpper dofterna och låter dig känna lukten av vinet. Allt ovanstående gäller för stammade vinglas, medan stammelfria vinglas inte har någon bas eller stjälk och tenderar att ha en skål med en platt “botten” att sitta på bordet. Var och en av ovanstående delar varierar från glas till glas, men skålens form, storlek och stil är de viktigaste.

Vad bör jag tänka på när jag köper ett vinglas?

Här är några faktorer att tänka på när du köper de bästa röda vinglasen.

Kant

Kanten kan påverka kvaliteten på ditt vin. Vinälskare har upptäckt att röda vinglas med breda kanter kan göra vinet smidigare. Om du vill ta reda på om det är sant eller inte, skaffa ett glas med bred kant.

Skålform

När det gäller skålformen är röda vinglas med större bredd bättre om du gillar att njuta av varje arom du kan få från vinet. Skålformen kommer att avgöra hur mycket vin som kan exponeras för luft och doften som näsan får uppleva.

Material

De vanligaste materialen som används för röda vinglas är glas och kristall. Rödvinsglas tillverkade med kristall har mer glans, blir inte grumliga och utan tvekan mer hållbara. De är dock höga på bly som kan vara ett hot mot en persons kropp. Under tiden kan blyfritt glas uppleva problem när det gäller dess utseende, men de är säkrare. Bortsett från dessa två finns det också röda vinglas tillverkade av akryl, silikon och rostfritt stål som ibland kallas picknickvinsglas.

Tjocklek

Röda vinglas är bättre när de är tunna och den rekommenderade tjockleken är under en millimeter. Det är gjort på det här sättet eftersom du får en tydligare syn på vinet och du kan se färgen och detaljerna. Och eftersom det är tunt kan du ta små klunkar utan spill.

Pris

Det finns olika prispunkter för olika typer av röda vinglas, och du måste välja det bästa erbjudandet. Om pengar inte är något objekt, fortsätt och skäm bort dig själv med de dyraste vinglasen du kan hitta, men du måste se till att kvaliteten matchar priset. Men om du har en begränsad budget kan du fortfarande hitta röda vinglas på marknaden som är överkomliga och hållbara. Se bara till att du får vad du betalar för.

Vad är skillnaden mellan ett vitt och rött vinglas?

De skiljer sig åt i storlek, form och stamlängd. Som du kanske har märkt är skålarna från vita vinglas mindre och mindre böjda. Kanten är också smal jämfört med röda vinglas. Å andra sidan har röda vinglas stora skålar så att drinkare kan uppskatta smaker och aromer mer. Vitt vin behöver inte utsättas för luft. Du kommer dock att se att vita vinglas har längre stammar eftersom drycken är känslig för temperatur.

Vilka typer av röda vinglas finns det?

Röda vinglas har tre huvudtyper: fyllig, medelfyllig och lätt. Fylliga Bordeaux-vinglas och är de största av de tre. Detta ger din näsa och vin mer utrymme, så aromerna upplevs avsevärt. Medelfylliga röda vinglas är mindre än de fylliga men mer framträdande än de lätta. Slutligen är Bourgogne-vinglasen eller de ljusa vinglasen, som kan förbättra vinets smak.

Hur håller du ett rött vinglas?

Om du ska hålla ett rött vinglas för första gången, oroa dig inte! Att hålla ett rött vinglas är enkelt och enkelt, och du kan lära dig det på några minuter. Flytta bara tummen och de första två fingrarna nära stamens bas och låt dina två andra fingrar vila naturligt på basen. Du kan också lära dig andra etiketter när du håller ett vinglas.

Hur dricker du rött vin?

Du kan investera i de bästa vinkärlarna för att helt öppna rödvins smaker och aromer. Innan du ger ditt röda vin rätt mängd minuter att lufta, måste du först se till att det har rumstemperatur. När det är klart, häll dig ett glas och virvla ditt vin innan du flyttar det mot näsan och munnen. Se till att sniffa dofterna för en hel upplevelse och bara ta små klunkar.

Hur länge ska jag låta mitt vin andas innan jag häller det i mitt vinglas?

Det är fredag, slutet på en lång vecka. Du har bestämt dig för att öppna en flaska för att fira. Kanske är det en äldre Bordeaux eller en ung, livlig österrikisk Grüner Veltliner. Du häller ett stänk i glaset och ger det en sniff. En våg av besvikelse kraschar runt dig när vinet luktar brända tändstickor och ruttna ägg.

Frukta inte. Lite luftning kan vara allt du behöver. Låt oss först få bort detta. Inte allt vin behöver dekanteras. Dekantering är nödvändigt främst för yngre röda viner som behöver maximal luftning, eller för äldre viner för att avlägsna sediment. Men nästan varje vin kommer att förbättras med lite luftning, antingen i en karaff eller genom en snabb virvel i glaset. Så hur mycket tid behöver ett vin andas? Och hur länge ska du virvla innan din handled känns som att den kommer att falla av? Svaret är … det beror.

Aerator vs Decanter: Vilket är bättre?

Om du har en ung, överdådig och mycket tannisk Rhône-röd kan det behöva dekanteras minst en timme för att mjuka tanniner och runda ut hårda kanter. Detta gäller de flesta viner med liknande struktur och koncentration. Men för en lätt drickande Nya Zeeland Sauvignon Blanc, något som är friskt, smuttigt och full av aromatisk citrusfrukt, kan en timmes andning slöa de egenskaper som ger vinet sin karaktär. Några virvlar och lite tid att andas in i glaset hjälper emellertid vanligtvis till att reduktiva eller svavelrelaterade aromer blåser av vinet.

Häll ett prov före ett helt glas även hemma

Precis som en sommelier på en restaurang, häll ett litet prov för att testa näsan och gommen innan du förbinder dig till ett helt glas. Vissa viner kan ha en del reduktiva eller svaveltoner, som framför allt förekommer som aromer av gummi, brända tändstickor eller ruttna ägg. Ofta försvinner dessa aromer efter 10–15 minuter. Du kan välja en karaff, men det kan vara enklare att hälla ett litet glas och virvla bort för att se om dessa lukter bleknar.

Unga, tanniska röda behöver syre för att mjuka tanniner

Oavsett om det är en ung Napa Cab, en argentinsk Malbec eller Aussie Shiraz, behöver dessa viner vanligtvis en dos syre för att jämna ut ojämnheten och mjuka tanniner. Naturligtvis, om du gillar det slag som dessa viner kan packa rakt ur flaskan, finns det ingen anledning att fördröja. Att låta dem andas för länge kan alltför mildra deras överdådiga natur. Ändå kan de flesta unga, garvade röda ha nytta av aggressiv virvlande och 10–20 minuter i glaset. Detta hjälper till att öppna stora, grublande viner och möjliggöra överväldigande ekiga toner som helt kan integreras med frukten och ofta höga alkoholnivåer.

Äldre vintageviner kan vara klara direkt ur flaskan

Det finns en vanlig missuppfattning att äldre viner alla kräver flera timmars dekantering. Sanningen är att även flera minuter i en karaff kan överdriva ett äldre, delikat vin. Det kan utplåna drickfönstret till bara några korta sekunder. Ändå finns det längre åldrade viner, vanligtvis de som började med höga nivåer av tanniner, alkoholhalt och fruktkoncentration, som kommer att dra nytta av flera minuter i glaset för att öppna helt. Dessa kan också dra nytta av dekantering.

Behöver jag olika vinglas för olika viner?

Om du nyligen har varit på marknaden för att köpa nytt glas har du definitivt stött på det överväldigande utbudet av stilar och former att välja mellan. Det finns ett vinglas för varje vinstil du någonsin skulle vilja dricka – ett glas som är specifikt för Bordeaux, ett för Pinot Noir, ett annat för Chardonnay och om och om igen. Faktum är att valen är så många att du förmodligen undrar om du behöver ett vinglas för varje typ av vin du dricker.

Det korta och enkla svaret är nej. Medan många kommer att försöka övertyga dig om att genom att använda den perfekta typen av glas för en viss typ av vin kommer du att förbättra dryckesupplevelsen, men vi måste vara oense. Ett glas vin kommer att smaka lika bra i ett glas som skapats speciellt för det vinet som i en tumlare. Vinet är det som betyder något, inte glaset. Vinet är det som betyder något, inte glaset. Så varför finns det så många olika typer av glas? Marknadsföring.

Så varför finns det så många olika typer av glas? Marknadsföring. 1973 letade Claus Riedel från Riedel-glasföretaget efter ett sätt att sälja fler vinglas, och han kom på ett nytt sätt att göra det: Riedel Sommelier-serien. Den ursprungliga serien bestod av tio glas av olika former som var och en sägs vara den perfekta glasvaran för en viss typ av vin. Enligt Riedel skulle glasets specifika form hjälpa en vindrinkare att plocka upp varje arom av vinet, och den formen skulle också rikta vinet till den exakta delen av munnen som gör att du kan smaka det vinet bäst. Efter att ha släppt vinglasen, ökade försäljningen.

Hur håller man ett vinglas?

Varför spelar det hur man håller ett vinglas?

Som ny vinentusiast har du ansträngt dig för att plocka ut ett vin och lagra det ordentligt. Du kanske till och med har flyttat din vin- och vinglaskollektion från ett hem till ett annat! Låt inte allt det hårda arbetet gå ner i avloppet med slarvigt vinglas som håller i mål. Att hålla ett vinglas fel kan leda till slappt, ljummet vin. Om du håller ett vinglas vid skålen överförs värmen från din varma hand till vinets massa i skålen, vilket effektivt värmer upp vinet.

Denna vinuppvärmning kan leda till slappa och tråkiga vinaromer och smaker, särskilt med vin och mousserande viner. Att hålla vinglaset vid skålen placerar också din hand närmare näsan. I det här fallet kanske de “av” aromer du luktar kanske inte kommer från vinet – det kan istället vara från den stinkande ostförrätten som du precis berörde för två minuter sedan eller den kokosnötshandgjorda cremen du applicerade för en timme sedan. För att förhindra illaluktande handstörningar, slappt vin och fula fingeravtryck finns det perfekta sätt att hålla i ditt glas vin.

Hur håller man ett vinglas vid foten?

Om du dricker vin från ett glas med en stam, håll glaset vid stammen. Eftersom det finns mycket utrymme mellan skålen och basen finns det faktiskt många olika sätt att hålla ett vinglas vid stammen.

Hur håller man ett fotfritt vinglas?

Håll det stamfria vinglaset så nära basen som möjligt, inte runt mitten eller toppen. Om du håller glaset runt mitten eller toppen kommer din hand att värma upp glaset och dess innehåll. Om du håller ett stamfritt vinglas på ett felaktigt sätt kommer det också att bli fula fingeravtryck.

Hur håller man ett vinglas i duschen?

Vi trodde att du aldrig skulle fråga! Skulle du tro att det finns en vinapparat för att hålla ett glas vin i duschen eller badkaret? Alla skämt åt sidan, vi tycker faktiskt att det är ganska bra att någon har löst detta vinglasbehov! Den här modellen passar inte bara behoven hos duschdrycker utan även kaffe- och öldrickare. Den är också gjord av återvunnen plast!

Finns det specifika sätt att inte hålla ett vinglas?

Ärligt talat är det inte troligt att någon bedömer hur du håller ditt vinglas. Med detta sagt kan det vara bättre att du undviker de vinglashåll som vi beskriver nedan.

 “Hemmafruar” vinglashåll

I filmer och TV-program ser man ofta skådespelerskor som håller vinglas vid skålen. Tack vare fenomenet med “hemmafruar” reality-tv-program – och de extra stora vinglas som dessa damer håller – fick detta vinglashåll sitt nya namn. Vi tror kanske att detta grepp är en anledning att visa upp ringar, klockor och franska manikyr, men vi kan inte vara helt säkra.

“Passnings” håll

Killarna kommer inte undan med sina roliga vinglashåll. Ibland, vid vinevenemang eller företagsfunktioner, finns det den killen som håller sitt vinglas med alla fingrarna på skålen som om han kanaliserar sig som fotbollsspelare – redo att lobba vinglaset till kompisen i redovisningen för att slutföra en imaginär passning.

Är det någonsin okej att hålla ett vinglas vid skålen?

Medan dessa underhållande vinglas håller på ”fel” sätt att hålla ditt vinglas, finns det tillfällen när det är lämpligt att hålla ett vinglas vid skålen. Ibland är vin alldeles för kallt när det serveras och behöver bara värmas upp lite för att släppa aromer som dämpas av den kalla temperaturen. Så om du ser en vinälskare “koppa” sitt vin i en restaurang, försöker de helt enkelt värma upp drycken lite.

Gör olika vinglas skillnad?

Om du är som vi tycker du om att ta hem vinglas som souvenirer från speciella evenemang eller middagsfester. Kanske förvarar du ett värdefullt sortiment i ditt skåp eller till och med en uppsättning fina stengods för speciella tillfällen. Det finns mycket att tänka på när det gäller att välja vinglas. Det viktigaste är att njuta.

Vin är avsett att avnjutas, och glasen du väljer bör förstärka detta, oavsett om de förstärker vinets smak eller estetiken att hålla ett vackert, delikat glas i handen.  Många gäster på vinprovningarna vi leder ställer frågor om stengods, så vi tyckte att det var dags att svara på de viktigaste frågorna här.

Vad ska jag leta efter när jag köper vinglas?

När du köper vinglas finns det sju saker att leta efter:

 • Skålen med glas bör vara större än toppen för att möjliggöra ordentlig virvlande. Swirling släpper ut vinets aromer, vilket är 90% av smakupplevelsen. Så ju bättre virvel, desto bättre smakupplevelse!
 • Läpparna på ditt glas ska vara tunna så att smakprovet kan fokusera på känslan av vinet och inte känslan av glaset.
 • Leta efter glas av hög kvalitet. Det gör skillnad både för smaken och det underbara klirrande ljudet.
 • Om du använde vinglas, leta efter en stam som inte är för känslig.
 • Leta efter klart glas så att du verkligen kan se färgen på ditt vin.
 • Se till att glasets storlek är tillräckligt stor för att möjliggöra en anständig häll samtidigt som du lämnar tillräckligt med utrymme för den virvlande åtgärden som frigör vinets dofter.
 • Om du hittar en diskbar disk, är det ett plus.
Är vinglassnack bara ett marknadsföringsspel?

Ett gott vin kommer att smaka gott ur vad som helst – en papperskopp, en plastkopp eller till och med en toffel. Men vinet smakar vanligtvis bättre av en finare stam. Mycket vetenskap har använts för att designa stammar som optimerar smakupplevelsen – koncentrera dofterna så att de slår näsan på det bästa stället och vinet så att det träffar munnen på det bästa stället.

Hur stor skillnad kommer jag att märka genom att använda ett finare vinglas?

När man gör en jämförelse sida vid sida av samma vin från ett billigt glas och ett fint glas, upplever människor ofta mer rundade, komplexa, finare känslor från det fina glaset och mer komprimerade, mindre urskiljbara, billigare känslor från det billiga glaset . Vi rekommenderar starkt att du gör ditt eget test. Häll samma vin i ett “billigt” och “fint” glas och se vad du märker. Gör detta för flera olika viner. Vi tror att du kommer att bli mycket förvånad över skillnaderna du upplever.

Behöver jag ett annat glas för olika typer av vin?

Och om du har ett favoritvin kan det löna sig att investera i en uppsättning stammar som passar den typen av vin. Om du å andra sidan gillar ett brett utbud av viner, är du bättre med en uppsättning med vitt vin och rött vinstammar och en uppsättning mousserande vin / champagneflöjt. De vita och röda stjälkarna är utformade på samma sätt, med den röda något större. Det mousserande vin / champagneflöjt är långt och smalt för optimal koncentration av bubblorna. Om du inte har råd med flöjt smakar mousserande vin och champagne också ut ur vita vinglas.

Ska jag använda mina antika kristallvinglas?

Dessa vinglas har bly i dem, så du vill använda dem på en mycket begränsad basis, kanske för speciella tillfällen. Dessutom tillverkades vinglasen vid en tidpunkt då det ännu inte gjorts forskning om att designa stjälkar som optimerar smakupplevelsen. Så dessa stjälkar ger dig förmodligen inte en lika god smakupplevelse som en nyare stam.

Vad sägs om att använda fotfria vinglas?

Stammlösa vinglas är bra om du är orolig för bräcklighet och brott. Nedsidan är att dina fingrar rör vid glaset, lägger till oönskade fläckar och ändrar vinets temperatur.

Hur köper jag det bästa vinet till mitt nya vinglas?

1. Vad är tillfället?

Att förstå syftet med flaskan och dess betydelse för dig är avgörande. Börja med en grundläggande fråga: köper du ett vin som följer med en måltid? Eller bara för att dricka medan du umgås med vänner?

Om det är för att umgås vet du att det är något avslappnat, en bakgrundsröst som kommer att förbättra umgänge utan att störa eller störa. Om det ska gå med en måltid, vilken typ av måltid? Evenemangets karaktär dikterar vilken typ av vin som är bäst. Vi tenderar att föreställa oss att alla viner utvärderas i en universell kvalitetsskala, men i själva verket har varje tillfälle sin egen skala. Det bästa vinet för en typ av evenemang kan skilja sig mycket från den önskade flaskan för en annan.

Går du till exempel med vänner på en restaurang för inget annat syfte än att komma ikapp varandras liv? Det är ett värdigt tillfälle, men det föreslår inte nödvändigtvis en minnesvärd flaska som en 30-årsdag kan fira, eller en bröllopsdag. Istället kräver det ett vin som gör människor glada och främjar den avslappnade glädjen att samlas med vänner snarare än att koncentrera sinnet på en livsmarkör.

Det här kanske inte verkar intuitivt eftersom vi har lärt oss att tänka på vin rationellt och att beskriva det i termer av detekterbara aromer och smaker. Men det är mer effektivt att överväga de känslor som en händelse framkallar och hitta ett vin som matchar.

Du kanske inte vet om du föredrar viner som luktar som blåbär snarare än de som luktar som svarta oliver, men du kan säkert säga om du vill ha något glatt, överraskande, djupt eller tankeväckande. Vinproffs som sommeliers och detaljhandlare är skickliga på att översätta känslor till viner. Att formulera dessa känslor är ett första steg för att få en tillfredsställande flaska.

2. Hur mycket vill jag spendera?

Det här är slutresultatet, en avgörande bestämning som bara kan göras individuellt, beroende på ditt bankkonto och var vin står i ditt livs prioriteringar. Den enda skam kommer när man inte står inför denna fråga helt och senare beklagar den.

Det är viktigt att förstå att det inte finns någon direkt korrelation mellan priset på en flaska och vinets kvalitet. Att spendera mer kan köpa status och knapphet, men det kan inte översättas till kvalitet. Ändå är det lika fel att tro att dyra flaskor aldrig är värda det. Det är återigen en fråga om att para ihop flaskan till tillfälle. Generellt sett tror vi att för vanlig drickning är det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet i vinbutiker i intervallet 150 till 250 kr. Av många skäl översätts denna prisklass inte lätt till restaurangens vinlistor.

Medan ansvarsfulla restauranger i allmänhet tar ut två till två och en halv gånger försäljningspriset – med markeringen går mot service, lagring, glas och, ja, vinster – billigare flaskor tenderar att märkas mer än dyra flaskor. Dessutom står restaurangvinlistor i proportion till deras syften och avsikter. En restaurang med Michelin-stjärna som tävlar bland världens bästa kommer naturligtvis att betala mycket mer än en stadsdel med en avslappnad kundkrets.

På en ambitiös restaurang är det alltför lätt att spendera så mycket, om inte mer, på vin än på mat. För de flesta av oss är det dock inte praktiskt. Ofta kan en restaurang som denna vara en fantastisk spendering, tillräckligt så att även om du vill ha ett upphöjt vin och tillfället antyder det, har du inte råd. Men vi tror att om en måltid är ett speciellt tillfälle, bör ditt vinutlägg också öka. Om du spenderar 400 kr per person i en trattoria, skulle en flaska vin för 500 kr eller så inte vara orimligt. På en dyrare plats skulle du också spendera mer för vinet.

3. Vad tycker jag om?

Det här är kanske den svåraste frågan av alla, och en som endast kan besvaras med erfarenhet. Även då kan det vara svårt att sätta ord på det. En ledtråd: Försök att vara så allmän som möjligt. “Vi älskar rika, fruktiga röda”, ger mycket mer utrymme än, “Vi älskar viner som smakar som crème de cassis, med en kärna av plommonessens och inslag av shiso.

Att utveckla en vokabulär för att beskriva vin är inte lätt. Smaker och dofter kan variera mycket. En persons jordgubbe är en annans körsbär. Men termen “röd frukt”, eller bara “fruktig”, förmedlar ett meddelande som en mer specifik referens kanske inte. Kanske är andra element, bortom smakerna, viktiga. Vi har redan hänvisat till känslor. Du kanske också bryr dig om hur druvor odlas och hur vin tillverkas. Alla dessa faktorer är viktiga att tänka på.

Att använda moderna verktyg kan vara en bättre lösning än att förlita sig på ett personligt ordförråd. Ta bilder av etiketterna på viner du gillar, liksom de du inte gillar. Förvara dem separat i din telefon så att du inte förväxlar de två. Det kan kanske vara lättare att förmedla din smak genom att visa dessa foton än genom att försöka formulera det.

4. Vad äter jag?

Nej, vin behöver inte alltid gå med mat. Men vin är som bäst som en del av en måltid, vare sig det är på en restaurang eller hemma. Så det lönar sig att välja flaskor som passar bra med det som serveras. Det är mycket enklare när man väljer ett vin för hemkonsumtion, när alla i allmänhet äter samma måltid. Matlagningen tenderar att vara mindre nyanserad och generaliserade parningar tenderar att fungera bra.

Trots allt bläck som ägnas åt exakta mat-och-vin-parningar är de flesta nöjda med kombinationer som inte kolliderar. Så länge maten inte förstör vinet, eller tvärtom, är det tillräckligt bra för att inte motivera onödigt krångel. Undantagen skulle vara gamla, sällsynta eller ömtåliga viner, som kräver mer tanke och perfektionistiska personligheter, vars besatthet över transcendens kan störa deras uppskattning av det goda.

Restauranger är en annan sak. En grupp på fyra kan beställa fyra kontrasterande rätter, vilket gör det till en utmaning att välja ett vin som kommer att tillfredsställa alla. Lyckligtvis har de flesta restauranger med till och med anständiga vin val ett vinproffs som hjälper dig att välja en flaska. Det är den personens jobb och nöje att hjälpa dig. Till och med de mest erfarna, självsäkra vinälskarna använder sig av experterna i en restaurang, samtidigt som de styr dem när det gäller tillfälle, budget och smak.

5. Kan ni ge mig lite vägledning?

Med en uppfattning om tillfället, budgeten, din smak och maten är det dags att be om hjälp. En bra butik eller en restaurang kommer alltid att ha någon som brinner för vin och brinner för gästfrihet. De vill att du ska vara lycklig nog att återvända. I en butik måste du definiera ditt uppdrag. Surfar du utan syfte, alltid ett nöje för vinälskare? Strumpor på röda eller vita? Bygga en hemmakällare? Eller kanske handlar du till middag ikväll.

Oavsett ditt mål, anlita hjälp. Om ingen vet mycket om vin – och tro oss, vi har sett massor av sådana butiker – gå någon annanstans. Att hitta bästa möjliga butik med hjälpsam personal och stort urval är av största vikt. Restauranger ger en tydligare situation. Om du vill att vin ska matcha maten måste du först bestämma vad du ska äta. För en fest på fyra kan det ta lite tid. Låt dig inte skynda dig att beställa innan du är redo, men du kanske vill ha en aperitif eller cocktail medan du funderar.

När du är redo, be att prata med sommeliern. Ange information om din beställning och din budget och be om ett par rekommendationer. Det kan vara så att du vill ha en flaska med aptitretare och en annan till huvudrätten, eller kanske en flaska gör det. Den delen är upp till dig. Ritualen att smaka på ett vin kan också kräva hjälp. Poängen är att avgöra om ett vin är bristfälligt eller inte, och om du misstänker ett problem, be en sommelier om bekräftelse. I allt högre grad har detta dock blivit en möjlighet att avgöra om du gillar en flaska.

Det är definitivt inte en tid att vara kräsen och be en restaurang att öppna flaskor tills du hittar en du gillar. Det är oförskämt. Men det är en chans att avgöra om du inte gillar ett vin intensivt, i vilket fall många restauranger gärna öppnar något annat. Den här dansen fungerar bäst när både konsumenten och restaurangen går fel på sidan av generositet, inte misstänksam.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top