Bästa Vattenkokaren 2022 – Svenska marknadens bästa Vattenkokare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Russell Hobbs Compact 0,8 L

Vattenkokare för Bilen 12 V

Smeg 50s style Vattenkokare 1,7 L

Rubicson Vattenkokare 1,5 L

Klicka här för att se fler vattenkokare.

Bästa vattenkokaren 2022

Vattenkokaren kommer sannolikt att ligga i hjärtat av köket. Den kommer att användas dagligen till morgonkaffe, eftermiddagste och andra uppvärmda läckerheter, det är ofta en del av hemmet. Under de senaste åren har innovationer inom vattenkokardesign ökat utbudet av apparater som finns tillgängliga. I nuläget finns det allt från vattenkokare med inbyggd Bluetooth till klassiska vattenkokare som visslar.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra vattenkokare på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken vattenkokare som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det så klart bättre. Så när du väl får hem vattenkokaren så är den kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa vattenkokaren.

Men det är därför som vi här på Köksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Vi har nämligen gjort vårt eget vattenkokare test. Genom att använda vår köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa en bäst i test vattenkokare. Vi gjorde den här guiden genom att testa några olika vattenkokare. Vi läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt klar bild av hur bra varan faktiskt är. Vi använde oss alltså av våra egna och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde vi en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du kan köpa den bästa vattenkokaren.

Se även >>> Den bästa kaffebryggaren 2022

Köpguide för bäst i test vattenkokare 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa vattenkokaren på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper en vattenkokare. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa vår köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa vattenkokaren 2022:

 • Design
 • Hastighet
 • Ljud
 • Kapacitet
 • Material
 • Locket och pipen
 • Kalkfilter
 • Filtreringssystem
 • Energieffektivitet
 • Värmebehållning
 • Pålitlighet
 • Temperaturalternativ
 • Kostnad
 • Storlek
 • Utseende
 • Utvändig värme
 • Vikt
 • Material
 • Hållbarhet
 • Garanti
 • Bas

Vattenkokare är egentligen ganska enkla apparater, men tillverkare lägger till klockor och visselpipor som du kanske eller inte behöver. Behöver du kontrollera den exakta temperaturen på ditt vatten (säg för att brygga specialteer) eller behöver du bara varmt vatten?

För de flesta behöver en vattenkokare bara göra en sak – och det är koka vatten. Vi testar vattenkokare för att se till att de åtminstone kan göra en kopp, men det finns också några andra saker vi letar efter i en bra vattenkokare.

Design

Det finns två huvudtyper av vattenkokare: kanna och kupol. Kanna vattenkokare är högre och tenderar att ha en skarp pip för att stänkfritt hälla. De har också sitt handtag på sidan och rymmer vanligtvis en större volym vatten.

Kupolformade vattenkokare är mer traditionella och ser ut som de klassiska spishällsmodellerna. Elektriska kupolvattenkokare har ofta lyftbara lock, vilket kan vara lite mer krångligt än flip-top-modeller och har vanligtvis en mindre vattenkapacitet än kannor. Deras handtag är ofta på toppen.

Hastighet

Ett kraftelement på 3 kW är i allmänhet det snabbaste, och alla våra högst rankade vattenkokare har denna effekt. Om det inte är ett stort problem för dig att vänta på att din vattenkokare ska koka, fungerar en lägre watt lika bra. Det är dock värt att komma ihåg att dessa modeller kan ta mycket längre tid och använda mer energi för att göra din kopp. För de flesta som älskar vattenkokare är det viktigaste de berättar om den hastighet de erbjuder. Om en av dina främsta anledningar till att köpa en vattenkokare är att påskynda din te- eller kafferutin, bör du särskilt leta efter en vattenkokare som har rykte om att vara snabb.

De flesta vattenkokare kommer att ta någonstans i intervallet tre till fyra minuter att koka vatten, medan vissa annonserar för att kunna värma en mugg värt inom 90 sekunder. Kontrollera de anspråk som tillverkaren gör i produktbeskrivningen och bläddra igenom recensionerna av de vattenkokare som du överväger för att se om vad kunderna säger stämmer med dessa påståenden.

Varje vattenkokare ska vara snabbare än din mikrovågsugn eller spishäll, men du har lite utrymme att vara kräsen på den här punkten när du väljer mellan olika modeller.

Ljud

Vattenkokare med högre watt är oftast bullrigare.  Låt oss inse det, vattenkokare kan vara bullriga. Det gäller särskilt kraftfulla vattenkokare när du försöker koka dem med full kapacitet.  Som en allmän regel tenderar de mest kraftfulla vattenkokarna att göra mest ljud, även om detta inte alltid är fallet. Tillverkare är väl medvetna om att buller kan vara en verklig irritation, så de har tävlat om att producera tystare vattenkokare och att skryta med nya, mindre påträngande funktioner.

Detta är på rubriknivå ganska goda nyheter. Men tänk på att tillverkarens påståenden kanske inte alltid matchar verkligheten. Om möjligt, titta på oberoende tester för att förstå den verkliga typen av apparater. Även om vattenkokare inte är så högljuda som vissa köksapparater, gör de fortfarande lite ljud när de kokar vattnet och många inkluderar pipande ljud för att meddela dig när ditt vatten är klart också. Båda typerna av buller kan bli irriterande för kunderna, särskilt pipet om det fortsätter för länge eller om det inte är ett enkelt sätt att stänga av det.

Om du i allmänhet är ganska känslig för ljud är detta en annan faktor där det är bäst att spendera lite tid på att titta på en vattenkokares recensioner för att se om någon nämner det ljud det ger. Konsumenter som är känsliga för bullriga apparater är vanligtvis snabba att kommentera om de störs av det ljud som en produkt ger, så du bör få en rättvis varning om det finns något att vara orolig för.

Kapacitet

I exemplet ovan pratar vi om att koka en liter vatten och föreslår att det räcker för fyra koppar. Men det kanske inte räcker för dig! Om du har en stor familj eller dricker stora koppar te kan vattenkokarens kapacitet vara av avgörande betydelse för dig. Generellt sett är en rimlig uppskattning att en stor kopp motsvarar 250 ml. Det betyder att vi kan räkna ut hur många koppar du ska extrahera ur en vattenkokare beroende på dess kapacitet.

Mindre vattenkokare har vanligtvis en kapacitet på cirka 1,5 liter, vilket innebär att de kan göra maximalt 6 koppar åt gången. Större vattenkokare har vanligtvis en kapacitet som är närmare 1,7 liter, vilket innebär att du ska kunna få runt 7 koppar från varje koka.

Lika viktigt som den maximala kapaciteten, åtminstone ur ett miljö- och ekonomiskt perspektiv, är minimikapaciteten. Du vill antagligen inte koka mer vattenkokare än du behöver, om du vill vara bra för planeten och din ficka. För de flesta av oss vill vi ha möjlighet att göra en enda kopp från en koka. Det betyder att vi behöver minimikapaciteten för att vara i området 250 ml.

Det verkar uppenbart att en vattenkokares minsta kapacitet ska motsvara en kopp, men det är inte självklart för alla tillverkare! Det är värt att kolla, inte minst för att du aldrig ska försöka använda en vattenkokare med mindre än minimum (eller mer än max, för den delen) eftersom det kan skada elementet och lämna dig med en icke-fungerande vattenkokare. En punkt att notera om kapacitetsnivåer är att det ibland kan vara svårt att läsa vattennivån. Helst bör du välja en vattenkokare där vattennivån syns tydligt, även från flera vinklar.

Mycket av vårt fokus i den här artikeln är på vattenkokare för hemmabruk, men resekedjor kan också spela en roll. Här är den maximala kapaciteten vanligtvis mindre eftersom de flesta resenärer inte vill ha stora vattenkokare i resväskorna. En resekanna kommer vanligtvis också att vara dubbelspänning, så att de kan arbeta i flera länder.’

Element

Elementet är nyckelkomponenten i din vattenkokare och är också den del som sannolikt kommer att misslyckas. När du sätter på din vattenkokare börjar elementet värmas upp. Värmen från elementet värmer vattnet tills det kokar. Din vattenkokare bör ha automatisk funktion för att stänga av elementet för att säkerställa att den inte överhettas och utbränns.

Traditionellt exponerades element i vattenkokaren. Detta ansågs göra dem effektiva vid uppvärmning av vattnet, men det hade en betydande nackdel: det exponerade elementet skulle locka kalk, vilket i sig kan skada elementet, sänka effektivitetsnivåerna och öka kostnaderna för att använda vattenkokaren.

Mot denna utmaning förbättrades designen. Idag har de flesta vattenkokare inte längre ett exponerat element. Istället används basplattor som skyddar elementet, vilket innebär att kalkavfall bör vara ett mindre problem. Den andra, senare förändringen av vattenkokare har infört energibesparande element. Dessa är vanligtvis högre watt.

Guldelement sägs vara mindre känsliga för kalk och finns i vissa vattenkokare, om än till ett premiumpris.

Locket och pipen

Det verkar konstigt att föreställa sig att locket på din vattenkokare kan ha stor inverkan på användningen men sanningen är att det verkligen kan göra skillnad. Varför skulle det vara så? För att svara på den frågan måste vi rikta vår uppmärksamhet mot processen att fylla vattenkokaren. Vanligtvis tar vi vattenkokaren, lägger den under en kran och fyller därifrån.

En vattenkokare med en liten pip tar lite tid att fylla, vilket kan vara frustrerande. Att fylla via toppen kan vara snabbare, men det finns också en fara som lurar här: kan du skälla dig själv på ett hett lock? Det bästa svaret kan tillhandahållas av ett gångjärn (med plastdelar), så att du snabbt och säkert kan lyfta locket, vilket leder till snabb fyllning. Så du ser att locket är mer kritiskt än du kanske tidigare trodde!

När det gäller pipen är inte alla pipar lika. Du vill vara säker på att det gör det lätt att hälla eftersom alternativet kan vara mycket frustrerande och potentiellt farligt. Det finns inget värre än att se kokande varmt vatten rinna ut ur en dåligt utformad pip.

Kalkfilter

Bor du i ett område med hårt vatten? I så fall kommer du att vara medveten om kalkens glädje. Detta ämne kan lämna en grumlig, mjölkig rest i din vattenkokare. Förutom att vara ful, kan detta faktiskt minska maskinens effektivitet och i slutändan till och med leda till längre sikt.

Men kalkavfall har en annan inverkan också: när det hälls i din kopp kan det lämna en ganska otäck toppning på din kopp te. Det är ganska obehagligt och kan undvikas om du använder en vattenkokare som innehåller ett integrerat filter. Det är dock värt att notera att detta inte kommer att stoppa kalkavlagringar i själva vattenkokaren.

Du bör också komma ihåg att dessa filter vanligtvis kan tas bort och rengöras. Det är en viktig del av underhållet av vattenkokare och bör utföras med jämna mellanrum tillsammans med ditt vanliga avkalkningsregime.

Filtreringssystem

Fyller du din vattenkokare med filtrerat vatten? Ett alternativ är att köpa en vattenkokare med eget filtreringssystem. Vissa tillverkare inkluderar detta som en viktig försäljningsargument, även om vi har upptäckt att effektivitetsnivåerna kan variera. Tänk på att ett filtreringssystem sannolikt ökar vattenkokarens vikt och att du måste vänta lite längre på ditt te eller kaffe, eftersom vattnet i första hand måste filtrera igenom. Håller dig säker

Blandningen av värme och vatten kan göra en vattenkokare till en av de farligare apparaterna i hemmet, men det finns ett antal säkerhetsfunktioner som kan hjälpa till. Om något har utbudet av tillgängliga säkerhetsfunktioner ökat över tiden.

Detta är ett område som är värt att överväga och börjar ofta med det material som används i vattenkokarkonstruktionen. Det borstade kromutseendet kan verkligen tilltala inom köket, men det kommer också att vara väldigt varmt att röra vid. Om du har små barn som kan nå köksarbetsytorna, kanske du vill tänka på om det är rätt för dina behov.

På samma sätt kan automatiserade avstängningsalternativ ge ett extra skydd. Dessa kan vanligtvis sparka in när locket öppnas eller när vattnet når kokpunkten. Ytterligare funktioner i detta område kan göra en verklig skillnad, även om de i slutändan inte ersätter att ta hand om apparaten. Oavsett hur säkert det verkar vara, kommer vi (användarna) ofta att representera den största individuella påverkan på säkerhetsnivåerna.

Energieffektivitet

Ineffektiva vattenkokare använder mer energi, vilket innebär att de kostar mer pengar att använda och är också mer skadliga för miljön. Ett bra underhållssätt kan hjälpa, men tillverkare har också infört nya funktioner för att förbättra effektivitetsnivåerna.

Ett bra exempel på detta är snabbkokande vattenkokare, som är utformade för att värmas upp mycket snabbt, snabbt medför vatten till kokan och därmed minskar den totala energianvändningen. Denna funktionalitet finns ofta på toppmodeller så att en enda kopp kan kokas snabbt. Energibesparingar kan vara betydande, med de senaste modellerna som minskar energianvändningen med mellan 40% och 50%.

Håll utkik efter “snabbkokning”, “en kopp” eller miljövänliga vattenkokare. Dessa kan producera en kopp kokande vatten på mindre än en minut och använda upp till 50% mindre energi. Vattenkokare med automatisk avstängningsfunktion hjälper också till att förhindra att för mycket el slösas bort och att vattenkokaren kokar torrt.

Värmebehållning

Detta är ett område med funktionalitet som är intressant, men som inte passar alla. Håll funktionen varm så att vattnet kan hållas varmt i en vattenkokare efter den första kokningen. Detta säkerställer återkokning, men har i sig en energikostnad, vilket innebär att det kan vara något att undvika för dem som överväger miljöpåverkan.

Pålitlighet

I slutändan är en av de viktigaste anledningarna till att välja en vattenkokare vanligtvis pålitlighet. De värmer konsekvent vatten till samma temperatur inom några minuter. De är relativt lätta att använda och har få rörliga delar. Trots detta är inte alla vattenkokare tillverkade enligt samma standard. Det finns alltid utrymme för saker att gå fel.

Bra underhåll av en vattenkokare (inklusive vanlig avkalkning) hjälper till att förlänga produktens livslängd, men vattenkokare fortsätter inte för alltid. För att få en uppfattning om hur pålitlig en viss apparat är, kan du titta på recensioner. Ibland kan du dock upptäcka att din vattenkokare inte håller så länge som andra. Det kan bara vara otur, det kan vara nere på användningsnivåer, eller det kan vara att vattenkokaren har ett inneboende fel i delarna eller designen.

Temperaturalternativ

För te-finsmakare kan vattenkokarens hastighet mycket väl vara en bra bonus till den största fördelen de erbjuder: precision.

Olika typer av te smakar bäst när de bryggs vid olika temperaturer. Så medan kokning av ditt vatten kan fungera bra för svart te är det inte perfekt för smaken av grönt, vitt och oolongte.

En temperatur under kokning är också perfekt för kaffe. Återigen kanske skillnaden i smak mellan kaffe tillagat med kokande vatten eller kaffe med vatten vid en något lägre temperatur inte märks, men de som är speciella med att brygga den perfekta koppen kaffe kommer att märka en skillnad.

Vissa billiga tekannor erbjuder inte variabla temperaturinställningar, så om det här är en funktion som är viktig för dig, se till att leta efter en vattenkokare som låter dig välja olika temperaturer och kontrollera att alternativen inkluderar de temperaturer du /jag behöver.

Kostnad

Enkla vattenkokare med begränsade funktioner kan kosta så lite som 150 kr. Modeller av högre kvalitet och högre kapacitet kan kosta närmare 1000 kr. Om du bara letar efter en vattenkokare som värmer upp te snabbt och inte är så orolig för långvarig hållbarhet, kommer en av modellerna i serien 150 – 300 kr sannolikt att räcka för dina behov.

Om du vill ha olika temperaturalternativ, högkvalitativa material och större sannolikhet för att din vattenkokare kommer att hålla länge, är det förmodligen en bättre insats att gå efter ett av de dyrare alternativen.

Storlek

Du har två huvudfaktorer att tänka på när det gäller storlek. Den första är kapacitet. Gör du vanligtvis en kopp kaffe eller te till en, eller brygger du vanligtvis drycker för flera? De flesta vattenkokare rymmer tillräckligt för flera koppar, men vissa bärbara alternativ har mindre kapacitet, så se till att du tänker igenom dina behov och jämför dem med kapaciteten hos de vattenkokare du tänker på innan du gör ett val.

Det andra viktiga storleksproblemet har att göra med kontrarum. Varje nytt objekt du lägger till i ett kök måste gå någonstans och de flesta kök har redan en begränsad mängd diskutrymme att arbeta med. Innan du köper en vattenkokare, ta reda på var i köket du ska hålla den och gör några mätningar. Bättre att veta i förväg vad du har plats för än att köpa något som du inte kan passa in i det tillgängliga utrymmet.

Utseende

Om du funderar på en vattenkokare är du förmodligen den typ av person som tänker använda den tillräckligt ofta för att hålla den ute på disken på heltid. Eftersom det är fallet är det viktigt att du gillar hur det ser ut tillräckligt för att det inte är en ögonskada varje gång du går i köket.

Medan vattenkokare i allmänhet är utformade för att prioritera funktion framför form, är många modeller gjorda för att se bra ut och fungera bra. Om estetik betyder något för dig, använd då lite tid på att bläddra för att få en bra känsla för dina alternativ och ta reda på vilken typ av utseende du vill att din vattenkokare ska ha.

Vattenkokare finns i många utföranden; många kommer också med matchande brödrostar. Huvudytorna är rostfritt stål, plast eller glas. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar. Till exempel kan en rostfri vattenkokare matcha dina andra apparater, men kan visa fingeravtryck. En glaskokare ser snygg och modern ut, men med tiden kan du se missfärgning på innerbotten, orsakad av mineralrester från vattnet. Detta innebär mer frekvent underhåll med bikarbonat eller vinäger så att det ser så bra ut som nytt.

Handtag

Vattenkokaren ska kännas balanserad och lätt, även när den är full. Du bör ha tillräckligt med fingerutrymme för att undvika kontakt med den potentiellt heta ytan på vattenkokarens kropp. Leta efter ett handtag som är tillräckligt tjockt för att ge ett fast grepp, men inte så tjockt att du inte kan hålla det säkert.

Utvändig värme

Om du har mycket erfarenhet av traditionella spisar, är du troligtvis bekant med hur heta de kommer i kontakt med både handtaget och utsidan av vattenkokaren. Elektriska versioner är inte immuna mot denna fråga, men vissa undviker värme utifrån bättre än andra.

Om du inte vill oroa dig för att bränna dig själv när du använder din vattenkokare, gör en undersökning för att se vad folk säger om hur varmt apparaten blir på utsidan. En tekanna som använder glas eller plast kommer sannolikt att klara sig bättre i detta avseende än en som använder metall (även om metallkokare erbjuder andra fördelar).

Vikt

Om din vattenkokare oftast kommer att sitta på din disk och sällan rör sig, kanske vikt inte är en stor faktor för dig. Om du enkelt vill kunna ta det med dig när du reser, eller om du vet att du har svårt att lyfta en hel vattenkokare för att hälla, bör du leta efter en apparat som är tillräckligt lätt för att vara bra för dina ändamål.

De flesta vattenkokare har vikten som ingår i produktspecifikationerna så att du enkelt kan jämföra dina alternativ i den här kategorin.

Material

Vattenkokare tillverkas oftast med metall, glas, plast eller någon kombination av dessa tre material. Rostfritt stål och glas anses till stor del vara av högre kvalitet än plast, även om plast inte blir lika varmt vid beröring som de andra två och kan ge lättare vattenkokare som är lättare att resa med. Om den del av vattenkokaren vattnet vidrör är dock gjord av plast är det möjligt att det kan påverka smaken på ditt kaffe eller te.

Rostfritt stål anses vara det bästa materialet för hållbarhet. Och vattenkokare som använder glas är ofta populära bland människor som gillar estetik och gillar att kunna se vattnet koka. Kort sagt, vilka material som ska prioriteras i din vattenkokarsökning beror på dina personliga preferenser.

Plast

Plast går inte sönder. Det är också mycket motståndskraftigt mot nedbrytning och eftersom det har en låg kostnad att producera används det för att tillverka mycket billiga vattenkokare. Nackdelar? Förekomsten – försumbar i vissa märken – av bisfenol-A i genomskinlig plast, vilket kräver mycket sköljning av apparaten före användning. Detta material gynnas av tillverkare som Philips.

Glas

Transparent och glänsande, glaset lockar med sitt eleganta och eleganta utseende. Det säger sig självt att dess huvudsakliga brist är risken för brott.

Rostfritt stål

Slutligen, förutom att apparaterna ser vackra, eleganta och moderna ut, gör det högkvalitativa rostfria stålet en mycket robust produkt.

Kropp

När du köper en vattenkokare av plast, se till att vattenkokaren är tillverkad av livsmedelskvalitet vilket gör det säkert för dig och din familj att använda. Vattenkokare tillverkas oftast med metall, glas, plast eller någon kombination av dessa tre material. Rostfritt stål och glas anses till stor del vara av högre kvalitet än plast, även om plast inte blir lika varmt vid beröring som de andra två och kan ge lättare vattenkokare som är lättare att resa med. Om den del av vattenkokaren vattnet vidrör är dock gjord av plast är det möjligt att det kan påverka smaken på ditt kaffe eller te.

Hållbarhet

För alla typer av produkter som har elektriska komponenter bör hållbarhet vara ett problem. Du vill inte spendera pengar på en vattenkokare som bara håller dig ett år, du vill kunna använda och njuta av ditt köp i många år framöver.

Som du förväntar dig är en av de stora indikatorerna på hållbarhet när du tittar på vattenkokare priset. En 150 krs-modell är mindre sannolikt att hålla i flera år än en 750 krs, i allmänhet. Något annat att hålla koll på är en garanti. Varumärken som stöder sina produkter med garantier visar att de litar på att produkterna håller och är villiga att stå bakom det förtroendet.

Och naturligtvis är ett av de bästa sätten att ta reda på om en produkt görs för att hålla innan du köper, att se vad människor som redan har köpt den säger. En kund som köper en vattenkokare som räcker mindre än ett år kommer sannolikt att komma tillbaka och låta andra kunder veta om det i en recension.

Garanti

Kom ihåg att kontrollera garantin. Garantins varaktighet avgör tillverkarens förtroende för produkten. Ju längre garanti desto säkrare är tillverkaren att produkten är hållbar. Köp aldrig en apparat utan garanti! Slutligen bör du köpa från en auktoriserad återförsäljare för att säkerställa att garantin är giltig.

Bas

Basen ska vara halksäker och låta vattenkokaren placeras på den i valfritt läge (360 grader). Den ska också ha en tillräckligt lång sladd så att vattenkokaren inte behöver vara precis intill eluttaget och ha plats för sladdförvaring under. Du kommer att upptäcka att de flesta vattenkokare på marknaden har ett pirouettkontaktcenter, vilket helt enkelt betyder att du kan placera vattenkokaren på basen så att den vetter i den riktning som passar dig.  Vissa baser har också en extra kabellagringsfunktion under för att tömma bort överflödig sladd.

Vattenmätare

Detta gör att du kan se hur mycket vatten som finns i en vattenkokare utan att öppna locket. En vattenmätare tenderar att vara väldigt praktisk när du kokar en viss mängd vatten eller om du råkar behöva en större mängd. Utan en vattenmätare kanske du inte kan berätta hur mycket vatten som finns kvar, vilket ger dig mindre än önskat eller nödvändigt.

Med eller utan sladd

En vattenkokare med ansluten sladd som skjuts direkt in i kannan eller en vattenkokare som sitter på en “tallrik” som har samma sladd fäst på den fungerar på samma sätt. Om du gillar att kunna lyfta vattenkokaren från basen och rent vatten i din kopp kanske du vill gå till en trådlös vattenkokare. Några av de sladdlösa vattenkokare har en vridbar bas som lätt kan användas av vänster- eller högerhänta personer.

Lista över de bästa vattenkokarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Olika typer av vattenkokare

Spisvattenkokare

Spiskokare är relativt traditionella och långsammare men ger dig en chans att njuta av hela tebryggningsprocessen. Spisen vattenkokare skulle ge en klassisk effekt till ditt kök men du behöver uppenbarligen en spis för en spishäll vattenkokare. Så om du bor i en sovsal eller liknande där du inte har tillgång till en spis är dessa vattenkokare uppenbarligen inte något för dig. Spiskokare finns i många varianter, beroende på vilket material de är gjorda av.

Vattenkokare i gjutjärn

Detta är en typ och de anses vara mycket hållbara. De tar lite längre tid att värma men värmer upp det mycket jämnt. De kräver dock mycket underhåll. Du kan inte lämna vatten i vattenkokaren så länge och du behöver torka av det efter varje användning, annars kan det bli rostat.

Många tror att dessa typer av vattenkokare behåller värmen under en längre tid. Så om du är den typen som gillar att fylla på koppen om och om igen men inte gillar att koka igen är en spishällsvatten din typ av vattenkokare.

Kopparkokare

Som namnet antyder är dessa gjorda av koppar och eftersom koppar är en bra värmeledare kokar den snabbt vatten. Det kan också koka vatten även vid medium eller låg värme, så du kan också spara på elräkningar om du behåller denna vattenkokare. En nackdel är att på grund av att koppar är ett mjukt material skulle vattenkokaren vara utsatt för bucklor och repor om den inte hanteras bra. Men jag tror faktiskt om det händer, skulle det ändå bara öka till stilfaktorn för vattenkokaren.

Vattenkokare i rostfritt stål

Dessa är en av de vanligaste kokspannorna och det bästa med det är att det kommer att se nytt ut även efter år med bara lite underhåll. De värms upp långsamt men jämnt. De är mycket hållbara och ekonomiska. Handtaget kan bli lite varmt så du måste vara försiktig med att hantera det. Vissa vattenkokare i rostfritt stål har en emaljfinish som gör den ännu mer hållbar och tillgodoser alla negativa egenskaper hos en vanlig vattenkokare i rostfritt stål. De har en mycket jämn finish och finns i ett antal färger för att matcha ditt köks tema.

Visslande tekannor

Det finns en annan typ av vattenkokare som kallas visslande tekanna. Det är i princip vilken vattenkokare som helst med en visselpipa. Men eftersom inte alla vattenkokare har ett visslande huvud, klassificerar många det som en separat typ. Visslande tekannor har varit i hushållen förmodligen längst. Om du föreställer dig ett hektiskt hushåll där alla gör sina sysslor medan vattnet kokar, kan du antagligen föreställa dig en visslande vattenkokare som låter alla veta när vattnet kokar.

Vi måste alla åtminstone ha lämnat vattnet att koka i en vattenkokare en gång tidigare, och sedan glömde det helt inom några minuter. Så det här är en bra funktion eftersom den inte låter dig ignorera den. Det fungerar också som en säkerhetsfunktion eftersom du inte kokar din vattenkokare torr någonsin om du visslar så snart vattnet kokas. Att koka en vattenkokare är inte bara farligt utan påverkar också vattenkokarens metallfinish och gör vattnet smakfullt på lång sikt.

Pyramid vattenkokare

Pyramidkokare är vanligtvis något mindre än vanliga vattenkokare, så de är fantastiska för mindre kök där utrymmet är högt och har en härlig snygg, rundad design som ser bra ut på alla bänkskivor. Ofta med ett stort handtag är de utformade med en nick till gammaldags spisskedjor, men med alla funktioner i en modern vattenkokare, vilket gör dem både till ett praktiskt och modernt val; de finns också i olika färger, med en genomsnittlig vattenkapacitet på cirka 1,5 liter. Pyramidkokare har ofta en 360-bas och är extremt lätta att manövrera.

Belysning / genomskinliga vattenkokare

En upplyst / transparent vattenkokare är ett supercoolt och modernt tillskott till ditt kök och varje teälskares dröm. Med ett glas exteriör och användningen av LED-lampor kan det här vara den bästa vattenkokaren för dig, om du letar efter något unikt att sticka ut i ditt kök! Dess transparens är också mycket hjälpsam för att se vattenfyllnadsnivån och du kan se när ditt vattenkokar. Dessa vattenkokare är ofta lite dyrare, med en del av den senaste tekniken och kommer med en högre wattnivå vilket ger supersnabb koktid.

Kanna vattenkokare

Superpraktiskt när det gäller alla elektriska vattenkokarfunktioner du kan förvänta dig, en kannakanna är formad som en kanna för enkel, säker hällning och visar tydliga mått på utsidan, ofta i fönsterstil; vilket innebär att du kan fylla vattenkokaren med en exakt mängd vatten, användbart för olika matlagningsaktiviteter och se till att du bara använder den energi du behöver. Dessa vattenkokare är superpraktiska, lätta, säkra och lätta att använda – perfekt för någon som letar efter den bästa vattenkokaren på en budget.

Resevattenkokare

Oavsett om det är en campingresa, en bilresa, ett sommarlov eller en festival, är en varm drink viktig när du är på språng. Resekedjor är den perfekta lösningen på ditt morgonkaffe. Ofta billigt och kommer att få jobbet gjort så länge du har elektricitet, resekedjor har ofta många av samma vattenkokarfunktioner som vanliga, men är mindre och extra lätta för maximal bärbarhet.

Fördelar med att använda elektriska vattenkokare

De ger några betydande fördelar som gör dem väl värda kostnaden för många konsumenter:

 • De är snabba. Vattenkokare kokar vatten snabbare än antingen en spis eller mikrovågsugn. Om du värdesätter effektivitet eller vill att ditt morgonkaffe ska vara redo snabbare varje dag är detta ett stort försäljningsargument för vattenkokare.
 • De är lätta att använda. Du lägger till vatten och trycker på en knapp, ganska mycket. Även vattenkokare med mer temperaturinställningar och funktioner är vanligtvis ganska intuitiva att räkna ut.
 • De är energieffektiva. Vattenkokare använder mindre energi för att koka vatten än antingen en mikrovågsugn eller en traditionell spis.
 • De är exakta. Även om detta inte kommer att betyda för alla, kan teälskare få rätt temperatur när de brygger vissa typer av te, vilket kan göra stor skillnad i smaken du får. Alla som gillar oolongs eller grönt te kommer att uppskatta att kunna ställa in vattnet för en viss temperatur.

Elektrisk eller spishällskokare

Det är mest en fråga om personlig preferens när man väljer mellan en vattenkokare och en gammal spishäll. Spisvattenkokare finns fortfarande och finns i en rad olika stilar.

Vi testade spishällkokare för några år sedan och fann de flesta bara OK för enkel användning, eftersom locken kan vara svåra att ta bort och handtagen inte var så bekväma. När det gäller energieffektivitet är de inte lika bra som en vattenkokare; på en spishäll förloras lite värme i den omgivande luften, medan en vattenkokare tenderar att förlora mycket lite värme, så nästan all energi går till att koka vattnet. En vattenkokare på en induktionshäll är dock fortfarande ganska energieffektiv och kokar mycket snabbt.

För att spara pengar och energi, koka bara så mycket vatten varje gång som du faktiskt behöver. För de flesta vattenkokare är miniminivån ungefär två koppar – lite slöseri om du bara gör en kopp te kaffe, men ändå bättre än att koka en full vattenkokare.

Den elektiska vattenkokarens historia

Låt oss komma tillbaka till vår vattenkokare, eller hur? Den äldsta kända vattenkokaren hittades i Mesopotamien och går tillbaka till mellan 3500 och 2000 f.Kr. Den är gjord av brons och har en dekorerad näbb. Men förutom sin jämförbara form tror inte specialister att den delar alla liknande funktioner med vattenkokaren som har utvecklats under de senaste 200 åren.

Den första vattenkokaren

Carpenter Electric Company of Chicago introducerade sin första vattenkokare 1891. Den hade ett värmemotstånd i ett separat fack under vattnet. Samma år, en brittisk uppfinnare, R.E.B. Crompton of Crompton and Company i Storbritannien, har utvecklat ett koncept av värmeradiator för vattenkokaren. När det elektriska snickarföretaget exponerade sin vattenkokare vid Chicago World Fair 1893 införlivade företaget Cromptons termiska radiatorkoncept.

Integrerad värme

År 1922 presenterade företaget Swan den första vattenkokaren med integrerat värmeelement. Värmeelementet var inneslutet i ett metallrör som hölls i vattenkokaren i vattenkokaren. Denna design växte i popularitet de följande åren.

Den första automatiska vattenkokaren

Krediten för skapandet av den första vattenkokaren kommer till Russell Hobbs, ett företag som grundades i Storbritannien på 1950-talet av William Russell (1920-2006) och Peter Hobbs (1916-2008). Innan detta kan vattenkokare avdunsta helt om de är utan uppsikt eller orsaka en elektrisk stöt.

Ytterligare förbättringar

Under åren har uppfinnare fortsatt att skapa förbättringar i vattenkokaren. År 1923 uppfann Arthur L. Large i Storbritannien den första helt nedsänkbara värmebeständigheten i vattenkokaren. På 1930-talet uppfann en panntillverkare som heter Walter H. Bullpitt säkerhetsventilen för vattenkokare. Den brittiska uppfinnaren och entreprenören John C. Taylor skapade och perfekterade vattenkokarens termostat, vilket säkerställer att vattenkokaren stannar efter att vattnet kokar.

Modern era: Smartphones och vattenkokare

I en värld fascinerad av automatisering (fjärrstartprogrammering) och smarta tekniker är det inte konstigt att även den goda, gamla vattenkokaren har genomgått några uppgraderingar. Två exempel för att illustrera hur teknologin förvandlade vattenkokaren: I-potten och iKettle.

I-potten

I-potten är en japansk uppfinning tillverkad av hushållsapparatstillverkaren Zojirushi, i samarbete med Fujitsu och NTT-telefonoperatören, på begäran av en sammanslutning av hjälp till äldre. Tanken var att utrusta ett dagligt objekt, i det här fallet, vattenkokaren med ett trådlöst kommunikationssystem som registrerar objektets rörelser (förskjutningar, användningar) och skickar denna information till en utomstående (familj, livsstöd): om vattenkokaren används vid regelbundna tider, det dras slutsatsen att personen dricker te eller örtte normalt. om användningen av vattenkokaren multiplicerar eller slutar plötsligt, finns det en varning. I-potten tillåter icke-påträngande övervakning av svaga människor.

iKettle

iKettle är något annat. Detta är en vattenkokare ansluten via WiFi som du kan fjärrprogrammera med en iPhone. Det är särskilt praktiskt på morgonen eller på eftermiddagen när du bara vill gå till köket och hitta varmvatten som du kan njuta av med ditt favorit te!

Användning av en vattenkokare

I allmänhet är vattenkokare enkla att använda. Det är en av deras stora försäljningsställen. Men vissa har funktioner eller designalternativ som kan göra dem lättare att använda än andra.

Om du prioriterar att köpa en tekanna är enkelhet och hastighet, kanske du hittar en enkel barebonesenhet utan olika temperaturinställningar och har enklare att räkna ut än vissa avancerade maskiner. Om du gillar de extra alternativen som följer med avancerade maskiner, vill du se till att du väljer en modell som gör det lätt att välja temperatur du föredrar.

En vattenkokare som antingen är sladdlös eller har en avtagbar sladd är i allmänhet lättare att använda än en man måste hålla nära ett uttag varje gång du använder den. Och en vattenkokare med praktiska funktioner som ett alternativ för att hålla dig varm och automatisk avstängning kommer att säkerställa att även de mest glömska konsumenterna inte behöver oroa sig för att komma ihåg alla små saker

Funktioner och tillbehör hos vattenkokare

 • Automatisk avstängning – Vi glömmer alla att stänga av apparater då och då. En vattenkokare som innehåller en automatisk avstängningsfunktion ser till att du inte slösar bort energi genom att stänga av vattenkokaren efter en viss tid om du inte återvänder till den.
 • Lagring av baskabel – Sladdar har en motbjudande tendens att alltid komma i vägen. Baskabelförvaring säkerställer att du bara behöver hantera vattenkokarens sladd när du behöver.
 • Sladdlös (eller löstagbar sladd) – En vattenkokare som är sladdlös eller har en löstagbar sladd är i allmänhet lättare att använda och lagra.
 • Vattenmätare – En synlig vattenmätare hjälper dig lättare att hålla koll på hur mycket vatten som finns i din vattenkokare vid varje given tidpunkt.
 • Håll varm funktion – Har du någonsin fått din vattenkokare att gå av precis när du var mitt i att göra något viktigt? En vattenkokare med den här funktionen håller vattnet varmt för dig tills du kan komma tillbaka till det för att hälla din drink.

Vanliga frågor om vattenkokare

Håller en billig vattenkokare lika länge som en dyr?

Förmodligen. Våra medlemmar säger att billiga vattenkokare kan vara pålitliga, och eftersom så lite spenderades på det är förväntningarna generellt låga. Priset är ingen indikator på prestanda, vad gäller vattenkokare.

Använder vattenkokare mycket energi?

Nej. De flesta vattenkokare är inte dyra att använda. Att koka en full vattenkokare ett par gånger om dagen under ett år skulle bara ge dig tillbaka cirka 200 kr eller mindre.

Håller en billig vattenkokare lika länge som en dyr?

Förmodligen. Våra medlemmar säger att billiga vattenkokare kan vara pålitliga, och eftersom så lite spenderades på det är förväntningarna generellt låga. Priset är ingen indikator på prestanda, vad gäller vattenkokare.

Använder vattenkokare mycket energi?

Nej. De flesta vattenkokare är inte dyra att använda. Att koka en full vattenkokare ett par gånger om dagen under ett år skulle bara ge dig tillbaka cirka 200 kr eller mindre.

Är “tysta koka” vattenkokare riktigt tysta?

Ja, de är oftast tystare än de flesta andra vattenkokare. Vattenkokare kan vara ganska bullriga – vi mäter deras ljud när de kokar och de kan vara allt från 51dB (ganska tyst) till 65dB (ungefär samma som en typisk konversation). Vi har funnit att modeller med en tyst kokfunktion verkligen kan vara relativt tysta – men det kan också andra vattenkokare som inte gör anspråk på den här funktionen.

När vattenkokaren blir äldre är det möjligt att den tysta kokfunktionen kan bli mindre effektiv, som CHOICE-medlemmar har sagt till oss. Ljudet från kokning kommer från bubbelbildning på vattenkokarens innerväggar. Modeller med tyst kokning har vanligtvis en speciell beläggning på insidan för att ändra hur bubblorna bildas (vilket gör dem mindre) för att minska bullret; denna beläggning kan slitas av eller bli mindre effektiv med tiden.

Kan vattenkokare lägga till en konstig smak i kokt vatten?

Vi har haft rapporter om att vissa vattenkokare, särskilt plastkokare, kan ge kokt vatten en konstig eller obehaglig smak. Ett snabbt experiment i vårt laboratorium med en billig plastkokare bekräftade att detta verkligen kan hända med vatten som har lämnats i vattenkokaren och kokats om och om igen. Vi vet inte om det finns något mer än bara en plastig lukt, men det är verkligen värt att undvika.

För att undvika detta problem, försök att bara fylla vattenkokaren med så mycket vatten som du behöver varje gång (bra råd i alla fall – det är mer energieffektivt). Om något kokt vatten är kvar, häll ut det innan du fyller på vattenkokaren. Om problemet kvarstår kan det vara dags att byta ut din plastkokare, kanske med en glas- eller metallkropp.

Elektiska vattenkokare kontra spishällarskokare – vad ska du köpa?

Vattenkokare: För riktiga te-fanatiker kan det vara svårt att få precis rätt temperaturvatten till din bryggd, och det är helt enkelt uteslutet att neka H2O i mikrovågsugnen. Det är där vattenkokare kommer in. De kokar vatten snabbare än en bevakad kruka på din spis, och de bästa erbjuder till och med justerbara temperaturinställningar för att säkerställa att vattnet är rätt för dina känsliga teblad.

Du kan också använda vattenkokare för att koka vatten snabbt av alla orsaker. Oavsett dina behov är det bra att ha en dedikerad apparat i ditt kök som kokar vatten snabbt.

Spiskokare: Det svåraste med att göra te är att komma ihåg att du gör te. En vattenkokare meddelar dig inte när vattnet är klart. Omvänt kräver visselpipan i spishällkokaren mer uppmärksamhet – du kan inte glömma att du gör te med något som visslar ¨

Vad är vattenkokare gjorda av?

De flesta vattenkokare är gjorda av rostfritt stål, plast, emalj på stål eller någon kombination av dessa material. Det finns några glaskokare tillgängliga, men de får låga betyg för både köpare och experter.

På grund av forskning som länkar bisfenol-A (BPA) och ftalater till cancer, är många människor lite klamiga runt vattenkokare gjorda av plast, särskilt eftersom uppvärmning av plast kan orsaka kemikalier att läcka ut i vätskor eller livsmedel. Emellertid används plasten som har visat sig orsaka cancer för att göra klara, hårda behållare eller mjuka, flexibla produkter. Vattenkokare passar inte in i någon av dessa kategorier.

Men om du är orolig för att dricka varmt vatten som har kommit i kontakt med plast, se till att du väljer en tekanna som undviker detta problem. Var och en av vattenkokarna i vår guide använder plast sparsamt, men aldrig i vattenkokarens huvuddel.

Vad är det bästa sättet att förhindra rost eller mineralbildning i din vattenkokare?

Även om namnet antyder något annat, är rostfria tekannor känsliga för rost. Det bästa sättet att bekämpa detta är att regelbundet tvätta vattenkokaren och torka den helt. Om du märker rost, fyll din vattenkokare med ett förhållande 1: 1 ättika och vatten, koka den i några minuter, töm den och tvätta sedan din vattenkokare enligt tillverkarens specifikationer. Rostning är mindre vanligt med vattenkokare av emalj på stål.

Varför behöver jag en vattenkokare?

Vattenkokare är för mer än bara att brygga koppar te. Att investera i en vattenkokare gör middagar så mycket enklare, från kokande paster till blancherande tomater. Vissa vattenkokare med inbyggda vattenfilter, vilket är bra för dem med kalkavlagringar eller oro över deras lokala dricksvatten. Vattenkokare med stor kapacitet är perfekta för att fylla på varmvattenflaskor eller koka potatis för en söndagsristning, och även om du inte använder den så mycket kan en liten vattenkokare packa mycket stil i ett kompakt kök.

Hur mycket ska jag spendera på en vattenkokare?

Hur mycket du spenderar beror på vilka funktioner du är ute efter. Priserna tenderar att stiga ju stiligare och funktionsledda vattenkokaren är. Om du bara vill ha en bog-standardmodell som kokar ganska snabbt och tyst, finns det vattenkokare från 150 kr och högre. Designerutseende har dock ett pris, och många med mer genomtänkta, eleganta mönster kan kosta upp till 500 kr.

Vilka är de viktigaste funktionerna att leta efter i en vattenkokare?

Topp på vår måste-lista är att det är enkelt att hålla, fylla och hälla. Om du ofta fyller på en vattenkokare så snart den har kokat, välj en med ett lock som du inte behöver ta av manuellt. Detta är väldigt viktigt för att undvika risken att skåla dig själv på ånga när du öppnar den.

Vi skulle definitivt föreslå en sladdlös modell på 360˚ vridbar bas för enkel användning. En sladdbutik håller sakerna städade på en bänkskiva och en vattenindikator som är lätt att se är praktisk.

Även om vattenkokare inte är fyllda med teknik, har vissa varierande koktemperaturer. Det här är jättebra om du är en te-entusiast som känner till sin oolongkokande temperatur från den som är rätt för standard svart te. Det är 80–85 ° C respektive 100 ° C om du är nyfiken.

Jag bor i ett område med hårt vatten. Vad är den bästa vattenkokaren för mig?

Filter som minskar kalkavskiljningen är ovärderliga om du bor i ett hårt vattenområde och inte vill avkalka din vattenkokare regelbundet. Var bara medveten om att modeller som till exempel har ett Brita-filter i allmänhet har en mindre kapacitet. Det beror på rummet som tas upp av filtret och dess hållare. Kostnaden för att byta ut filtren en gång i månaden kan också öka. Det betyder dock att du inte behöver en extra vattenfilterkanna på bänkskivan.

Vad är en smart vattenkokare? Hur fungerar det?

Som namnet antyder är en smart vattenkokare, ja, smart. Med modeller som har mobila applikationer, WiFi-anslutning, Bluetooth-funktioner och mer, ger dessa coola köksgadgets ett smartare sätt att värma upp ditt vatten för te, kaffe, soppor och mer. Som sagt, en smart vattenkokare behöver inte nödvändigtvis ha en mobilapp eller WiFi-funktioner för att betraktas som “smart”. Några av de bästa alternativen på vår lista har förmågan att koka vatten vid en viss temperatur med ett knapptryck eller LED-lampor som utlöses när vattnet börjar koka.

De flesta vattenkokare är tillräckligt kompakta för att enkelt passa på bänkskivan och kan enkelt förvaras bort efter behov. De är också ganska effektiva. Enligt Inside Energy är vattenkokare nästan 80 procent effektiva. Detta beror till stor del på att värmebatterierna är direkt i vattnet, vilket innebär att mindre värme släpper ut till luften.

En annan studie visar också hur effektiva vattenkokare kan vara. Energy.gov lyfter fram resultat från en studie som jämför effektiviteten hos en vattenkokare på 1500 watt jämfört med en mikrovågsugn på 1000 watt.

Varför köpa en smart vattenkokare?

Bortsett från alla coola faktorer och funktioner är en smart vattenkokare verkligen ett bra komplement till alla hem. Med den extra bekvämligheten med temperaturkontroll, fjärrstyrning och övervakning och synliga utlösare som låter dig veta när vattnet är klart tar det bort gissningsspelet från ekvationen. Det eliminerar också behovet av konstant övervakning som krävs när man använder en traditionell vattenkokare. Vissa av dessa modeller håller till och med vatten vid rätt temperatur i upp till 12 timmar – hur coolt är det?

När är det dags att köpa en ny vattenkokare?

Bortsett från när det bara inte tänds längre finns det andra tips som bör varna dig för att det är dags att köpa en ny vattenkokare. Du bör alltid hålla reda på hur lång tid det tar att koka vatten. En väl fungerande vattenkokare tar vanligtvis bara mellan 2–4 minuter att koka vatten. Om det tar mindre, har du själv en utmärkt vattenkokare. Om det tar mer tid är det förmodligen dags att byta ut vattenkokaren.

Hur rengör jag min vattenkokare?

Kontrollera innan du rengör att du har kopplat ur vattenkokaren och låt den svalna. Torka av med en fuktig trasa och torka sedan. Använd inte slipmedel eftersom de repar metall- och plastytorna. Även om din vattenkokare levereras med ett filter, måste du ändå rengöra insidan (och filtret) regelbundet. Ta bort filtret genom att hålla i fliken och sedan lyfta ut filtret. Regelbunden avkalkning av det plana elementet förbättrar din vattenkokares prestanda. Supermarkets egna avkalkare eller vinäger kan användas för att avkalka din vattenkokare.

Varför är min vattenkokare bullrig?

Alla vattenkokare oavsett tillverkning kommer att ge ljud när de kokar. Vattenkokaren blir bullrigare när den når kokpunkten. När din vattenkokare har kokat kommer ljudet att avta. Om du föredrar en tystare vattenkokare rekommenderar vi en vattenkokare som har ett smygelement monterat. Kenwood producerar ett antal tystgående elementvattenkokare som kan ses på Kenwood webbplats

Vad är ett tryckt element?

Ett tryckt element är ett elektroniskt element som skrivs ut direkt på vattenkokarens rostfria stålplatta istället för det vanliga hästskouppvärmningselementet som de flesta vattenkokare har. Plattan har sedan kontakt med vattnet och värms därefter. Elementet är effektivare än ett standardelement.

Kan jag köpa en effektivare eller snabbare vattenkokare?

Ignorera allt du läser om snabbkokande vattenkokare. Att omvandla el till värme är extremt enkelt, så alla vattenkokare kommer att ha liknande effektivitetsvärden. Och eftersom UK-kontakter rymmer maximalt en 13-amp-säkring, är den mest energi en vattenkokare kan dra 3kW. De största skillnaderna är när det gäller hur snabbt en vattenkokare tar koka, vilket definieras av två faktorer: strömförbrukning och automatisk avstängning.

För energianvändning kokar vattenkokare som drar mer kraft snabbare; vattenkokare med lägre betyg tar längre tid för att få ditt vatten till kokpunkten. Den totala energianvändningen förblir dock densamma för att värma vatten till kokpunkten. Egentligen kommer valet för energianvändning ner till hur snabbt du vill ha ditt kokande vatten.

Den automatiska avstängningen har en roll att spela: ju snabbare vattenkokaren kan känna att den har träffat kokpunkten, desto snabbare stängs den av och slutar använda strömmen. För detta ändamål listar våra recensioner hur mycket kraft en vattenkokare drar och den tid det tar att värma 1 liter vatten.

Det finns två huvudsakliga sätt att spara el när du använder en vattenkokare. Först, koka bara den mängd vatten du behöver. Som en sådan gör en vattenkokare med ett klart fönster och vattenskala det lättare att fylla till den nivå du behöver. För det andra sparar energi att stoppa vattenkokaren tidigare. Vissa vattenkokare har justerbara temperatursensorer för olika jobb, även om du kan stoppa varje vattenkokare manuellt med lägre noggrannhet.

Till exempel, om du gör kaffe i en fransk press, är den idealiska vattentemperaturen någonstans mellan 88 ° C och 96 ° C, beroende på blandningen och den personliga smaken (kom ihåg att kaffe som är kokt är kaffe bortskämt).

Vilken formfaktor ska jag köpa?

Vattenkokare finns i två huvudtyper: kannan och traditionell. Vilket du väljer kommer till stor del att vara beroende av preferens och som ser bäst ut i ditt kök. I båda fallen har ergonomi en viktig roll att spela. Vi berättar hur bekväm varje vattenkokare är att hålla, och om handtaget ger ett bra grepp. Vi förklarar också hur lätt varje vattenkokare är att hälla.

Alla vattenkokare som granskas här har ett stativ på vilket vattenkokaren sitter för ström. Vi förklarar hur lätt det är att släppa vattenkokaren på sitt stativ. Den lätthet som du kan öppna locket och fylla en vattenkokare bör inte överskattas. Detta gäller särskilt vid påfyllning av en redan varm vattenkokare. det finns inget värre än att fånga din hand i ångan. En vattenkokare med lock med tryckknapp är ofta ett bra val och gör påfyllning enklare.

Spelar det någon roll om man köper en vattenkokare av plast eller stål?

Att få en stål- eller plastmodell betyder bara när man tänker på hur man ska använda produkten. Med båda materialen rekommenderas det inte att lämna vatten inne i vattenkokaren efter att ha använt den en gång och koka igen eftersom det kan ge vätskan inuti en konstig eftersmak. Om man planerar att skaffa plastkokaren är det bättre att kontrollera att den är Bisphenol-A-fri. Att känna till svaren på alla dessa frågor kan göra att du köper rätt produkt från den mest betrodda hushållsapparat onlinebutikerna mycket enklare än tidigare. Så, klicka eller tryck bara på några knappar på din mobilskärm och ge en ny och extremt användbar apparat till ditt kök.

Behöver jag filter när jag kokar vatten?

De flesta vattenkokare har filter på plats som förhindrar att partiklar kommer in i din kopp.  Filtret måste emellertid bytas då och då, så du bör också vara medveten om att det kommer att finnas en löpande kostnad att tänka på, liksom det högre priset på enheten från andra vattenkokare.

De flesta vattenkokare har avtagbara, tvättbara antiskaliga vattenfilter som sitter vid basen på pipen. Dessa samlar kalkbitar från vattnet för att förhindra att de hälls i din dryck och de slutar bilda avskum på ytan.

Borde vattenkokaren stängas av automatiskt?

När det gäller säkerhet är det bra att få en vattenkokare som stängs av automatiskt. En som inte stängs av på egen hand när vattnet har nått önskad temperatur kan vara en enorm brandrisk.

Spelar det någon roll om jag köper en stål- eller plastkokare?

Att få en vattenkokare av plast eller stål betyder bara när du tänker på hur du ska använda dem. Med båda vattenkokarna rekommenderas det inte att du lämnar vatten i vattenkokaren efter användning och återkokar den. Att lämna vatten i någon av de två för länge kan ge vattnet en konstig eftersmak. Försök alltid att koka bara det du behöver. Om vattnet smakar udda även om du inte lämnar vatten i det för länge, är det dags att byta ut det.

Vilken storlek ska jag välja?

Det finns ett brett utbud av former och storlekar för vattenkokare på marknaden. Det är upp till dig att överväga hur många som kommer att använda vattenkokaren vid varje tidpunkt. Om du bara behöver en vattenkokare för att göra högst 2 koppar te åt gången, är en 1 till 1,5-litersmodell förmodligen allt du behöver. Om du har en familj på fyra eller fler rekommenderas dock en större modell.

Varför läcker min vattenkokare från locket?

Det första du ska kontrollera är om vattenkokaren är överfull. När vatten kokar expanderar eller ökar det i volym. Så om vattenkokaren var överfull innan den började koka läcker den från locket när den blir varmare. Om det inte orsakas av överfyllning kan det bli kalkavlagring längs vattenkanten. Kanten på vattenkokaren eller locket i sig avkalkas inte eftersom lösningen inte når så långt från hela linjen även när den kokar. Kalkningen kan förhindra att locket tätas ordentligt så att vatten kan släppa ut när du häller.

Om det inte är något av ovanstående problem kan det bara vara att locket är trasigt, det finns vanligtvis inget sätt att fixa ett trasigt lock så du måste byta ut vattenkokaren. Varför läcker min vattenkokare från pipen när jag häller? Detta är ett vanligt problem och enkelt att fixa (i de flesta fall) eftersom det vanligtvis orsakas av kalkavlagringar runt pipens kant. Kalkningen förhindrar att vattnet flyter fritt längs pipen och skapar sidoströmmar med vatten som ger intryck av läckage. Även om du regelbundet avkalker vattenkokaren kan det vara ett problem, eftersom avkalkaren inte når så långt som pipen.

Om din vattenkokare har ett nätfilter precis innanför vattenkokaren (före pipen) kan detta bli igensatt med kalk. Det kommer att få vattnet att gå överallt utom där det borde.

Varför läcker min vattenkokare från botten?

Ibland kan vattenbotten av misstag nedsänkas något i vatten när den fylls från kranen. Detta händer ofta om skålen är full och lätt görs, vi har en miljon och en annan sak på gång och märker inte alltid vad som händer under vår näsa. Kontrollera vattenkokaren efter påfyllning men innan den läggs tillbaka på basen, om den är våt, torka den torr och lägg den sedan på bottenplattan.

Om det inte är vått från diskbänken, kontrollera om vattnet läcker ner på sidan av vattenkokaren när du fyller den. Ibland räcker det bara med en liten vinkel mot vattenkokaren för att en liten sippra kan springa neråt sidan. Om det inte är det kan det ha ett litet hål eller splittras i visningsfönstret eller så kan den faktiska basen ha en liten läcka.

Problemet med de flesta moderna vattenkokare är att de är tillverkade av plast och plast är inte lika robust som rostfritt stål eller järn. De behöver bara en liten knackning och de kan utveckla en liten spricka när det kokande vattnet expanderar kan det tvinga sig igenom den heta, smidiga plasten. Även vattenkokare av rostfritt stål är vanligtvis konstruerade med plastbotten, detta beror antagligen på att plast är en bra isolator, värmeelementet och all elektronik kan förseglas i plast för säkerhet.

Problemet är tätningen mellan sidorna av rostfritt stål och plastbotten kan misslyckas på platser så att vatten kan läcka ut. Om så är fallet, sluta använda vattenkokaren omedelbart, el och vatten blandas inte och du kan bli elektriskt. Om vattenkokaren fortfarande är under garanti, kontakta tillverkaren för reparation eller utbyte.

En annan anledning till att vattenkokarens botten tycks läcka kan vara en liten ansamling av kondenserad ånga varje gång vattenkokaren kokar. Detta kan orsaka att sömmen vid basen av vattenkokaren släpper in en del av denna ånga när den svalnar, den återgår till flytande tillstånd och verkar som en läcka. Tyvärr är detta ett konstruktionsfel i många vattenkokare och kan inte repareras.  Allt du kan göra är att hoppas att det fortfarande är under garanti och returnera det till tillverkaren och be om en ersättare. Be om en annan modell om möjligt.

Varför läcker min vattenkokare från fönstret?

Om du märker att vatten läcker ut från området runt vattenkokarens utsiktsfönster beror det förmodligen på att en liten del av förseglingen som används för att säkra plastfönstret misslyckades. Detta är ett vanligt problem med vattenkokare. Om vattenkokaren fortfarande täcks av garantin, kontakta tillverkaren, detta kommer vanligtvis att skicka tillbaka vattenkokaren för reparation eller utbyte.

Hur man reparerar vattenläckage

Om din vattenkokare har läckage och du kan identifiera var den faktiskt kommer ifrån är det första du ska göra att kontakta tillverkaren. Om din vattenkokare fortfarande är under garanti och du inte har orsakat problemet på grund av försummelse eller uppsåtlig skada, kommer de att reparera eller byta ut det. Om det är av garanti kan en ny vattenkokare köpas för så lite som £ 5.

Om du emellertid vill försöka reparera det, läs vidare för våra läckande tips för reparation av vattenkokare. Vissa är inte så mycket reparationer som avkalkning men det kommer ändå att hindra din vattenkokare från att läcka. Innan du utför någon form av reparation måste du vara helt säker på att vattenkokaren är urkopplad och att eluttaget är avstängt.

Hur man förhindrar vattenläckage från vattenkokaren när man häller?

Detta orsakas vanligtvis av kalkbildning i pipen, vilket får vattnet att rinna via sidoströmmar som är okontrollerbara. Rengör pipen med en avkalkare på antingen en trasa eller bomullspinne, låt den arbeta och skölj. Vattnet ska nu rinna korrekt genom pipen.

Om vattenkokaren har ett skalfilter, ta bort det och blötlägg det i en avkalkare, skölj det rent. Sätt sedan tillbaka den i vattenkokaren. Nästa gång du avkalkar en vattenkokare, tar du bort filtret och placerar det i vattenkokaren. Detta bör ta bort eventuell kalk när du avkalkar vattenkokaren.

Om det fortfarande läcker är det möjligt att pipen har skadats kan det hända om den har fastnat på kranen eller om vattenkokaren har tappats. Om så är fallet måste du byta ut vattenkokaren eller lära dig att leva med det läckande vattnet.

När kom de första vattenkokarna?

Den första vattenkokaren uppfanns 1891 i USA av Carpenter Electrical Company. Den här vattenkokaren tog nästan 12 minuter att koka vatten eftersom elementen var placerade i separata kamrar. Hundra ett år senare designade The Swan Company en ny vattenkokare som bestod av ett metallrör förseglat inuti och placerat i vattenkammaren. Det kokade mycket snabbare.

Vattenkokare

Den första vattenkokaren, utvecklad av uppfinnaren Arthur Leslie Large 1922, kopplades till ett eluttag istället för att sitta på ett värmeelement på en spis som tidigare modeller. Så att göra te var lättare och mindre trångt i ett kök. Och du kan hålla vattenkokaren på spisen medan någon annan förbereder middag.

Automatisk vattenkokare

Den automatiska vattenkokaren kom till scenen 1955 och designades av William Russell och Peter Hobbs av ett företag med titeln Russell Hobbs. Titeln som K1, blev den automatiska vattenkokaren förbi av nästa modell, kallad K2, som skryter med en mer elegant, snyggare design. Den var tillverkad av koppar och hade en kurvig design som var färdig i polerad krom.

Visslande vattenkokare

Den visslande vattenkokaren skapades av Harry Bramson. Denna typ av vattenkokare har en enhet som skapar ett hörbart visslande ljud när vattnet inuti når kokpunkten. Ångrörelsen som skjuter genom enheten skapar en vibration som sedan producerar ett ljud.

När blev vattenkokaren populär?

Det var först på 1700-talet som folk i Storbritannien började dricka te, vilket var en dyr dryck importerad från Asien. Det var en dryck bara för de rika, och kopparna och apparaterna följde – ofta med koppar av silver.

British East India Company började handla direkt med Kina och hade ett tydligt fokus på te, som sedan blev mer tillgängligt. Som ett resultat blev te mer populärt och tillgängligt hos människor från alla klasser. I själva verket introducerades till och med en tekanna på marknaden som var speciellt utformad för tedrinkare, designad av koppar – känd för sin hållbarhet och värmeledning.

Vilka vattenkokarfunktioner finns att överväga?

Vattennivåindikator

De flesta vattenkokare har detta tydligt synligt på utsidan men vissa är mer besvärligt placerade, till exempel bakom handtaget. Vattenkokare med stora fönster är bäst om du vill veta exakt hur mycket vatten som finns i vattenkokaren när som helst.

Variabel temperatur

Vattenkokare med variabel temperatur kan värma vattnet till olika temperaturer för att ge bästa resultat när du brygger olika typer av te och kaffe. Det är en praktisk funktion om du gillar att dricka mer delikat örtte och grönt te, som bör bryggas under kokning. Vissa vattenkokare erbjuder en handfull förinställda bryggningstemperaturer, vilket möjliggör precisionste och kaffebryggning för att framkalla den perfekta drickprofilen. Denna funktion är särskilt användbar om du gillar drycker som inte kräver kokande vatten som grönt och vitt te.

Smarta funktioner

Vissa vattenkokare har ytterligare smarta funktioner, till exempel att du kan ställa in vattenkokaren från din telefon med hjälp av en app eller kontrollera vattentemperaturen. Andra smarta funktioner inkluderar förprogrammerade temperaturknappar för olika varma drycker och en “håll varm” inställning för att behålla vattentemperaturen under en viss tid.

Vikt

För varje milliliter vatten du lägger till i din vattenkokare tillsätts ett extra gram till dess totala vikt, vilket innebär att de kan bli ganska tunga. Om lyft kan vara ett problem, leta efter en modell som inte väger mer än ett kilo när den är tom.

Grepp

Det är också värt att kontrollera handtagets läge och form, vilket kan påverka balansen vid hällning och fyllning. Vissa handtag har en mjuk, gummerad yta.

Förinställda temperaturer och temperaturinställningar

Vissa vattenkokare kan ställas in på olika temperaturer, vilket är praktiskt om du är speciell med vattentemperaturer för te-tillverkning eller när du bara behöver mycket varmt vatten istället för att koka (till exempel när du fyller en varmvattenflaska).

Säkerhet

Vissa vattenkokares yttre hölje kan bli extremt heta. Ofta når de med borstad rostfritt stål högre temperatur än andra material – inte perfekt om du har små barn i köket. Vattenkokare med automatisk avstängningsfunktion stannar automatiskt när vattnet börjar koka eller om vattenkokaren lyfts från basen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top