Bästa vakuumförpackaren 2022 – Köp bäst vakuumförpackare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Rubicson Pro

Supreme 130W

Caso VC100 Silver

Champion Vakuumpackare

Klicka här för att se fler vakuumförpackare.

Bästa vakuumförpackaren 2022

Vill du spara mer pengar genom att slippa handla mat varje vecka eller kanske till och med varannan dag? Eller så hinner maten bli gammal och gå ut i datum innan du har hunnit äta den. Oavsett situationen är en vakuumförpackare den bästa lösningen till problemet . Vakuumförpackare fungerar genom att suga ut allt syre från utrymmet runt maten. I påsen eller behållare ligger maten sen helt isolerad från syre och allt annan som finns i luften som kan komma att bli skadligt för maten.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken vakuumförpackare som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den vakuumförpackaren du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din vakuumförpackare är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa vakuumförpackaren. Det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa vakuumförpackaren. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa vakuumförpackaren på den svenska marknaden, och eftersom vi själv redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till vakuumförpackare så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa vakuumförpackarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer vakuumförpackare, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa vakuumförpackaren kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en vakuumförpackare som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test vakuumförpackare 2022

Som vi skrev innan kan det alltså vara väldigt svårt att köpa en vakuumförpackare bäst i test på nätet. När du väljer rätt vakuumförpackare så finns det ganska många saker som du måste tänka på. Du måste även välja bäst i test vakuumförpackare utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa Vakuumförpackaren 2022:

 • Specialfunktioner
 • Typer av vakuumförpackare
 • Funktioner
 • Tillbehör
 • Pris
 • Kraft
 • Tätning
 • Enkel användning
 • Varaktighet
 • Garanti

Specialfunktioner

Professionella vakuumförpackare tenderar att ha speciella knappar (för saker som pulserande eller försegling av blöt mat), och vissa kan också ha möjlighet att täta mer än påsar (som behållare för marinering av livsmedel). Mer grundläggande modeller har ett lägre pris med färre funktioner, men de tenderar att ta mindre plats och fungera bra om du inte behöver de extra bekvämligheterna.

Typer av vakuumförpackare

För att välja den bästa vakuumförpackaren för ditt företag, överväg vad du förväntar dig att vakuumförpackaren ska göra. Kammare och externa vakuumförpackare är dina två huvudalternativ, och vilket du väljer beror på hur mycket tätning du tänker göra, om du vill förpacka vätskor och din budget. Vissa specialiserade applikationer kan också dra nytta av en vakuumtätning av pistoltyp.

Vakuumförpackare för kammare

Vakuumförpackare för kammare är bäst för applikationer där du kommer att göra mycket tätning, tätning i stora partier och tätning av vätskor. De har en högre kostnad i förskott, men ger dig mycket bättre prestanda och mångsidighet än en extern vakuumförpackare. Om du förpackar flytande livsmedel ofta är en kammarvakuumförpackare praktiskt taget ett måste.

Externa vakuumförpackare

Externa vakuumförpackare är ett bra val om du bara kommer att göra försegling ibland och om du inte kommer att täta vätskor. De kostar mycket mindre än kammarvakuumförpackare och ger en utmärkt tätning, men saknar mycket mångsidighet och prestanda som en kammarenhet kan ge. Om du provar vakuumförpackningar för första gången eller om du bara behöver en lätt modell är en extern vakuumförpackare den perfekt lösning.

Vakuumförpackare av pistoltyp

En pistolvakuumförpackare är främst för applikationer där det är bekvämare att ta vakuumförpackaren till påsen, snarare än tvärtom. Den använder en speciell påse med en inbyggd ventil – du förseglar påsen först, manuellt, med hjälp av ett medföljande handhållet tätningsverktyg och drar sedan ut luft genom ventilen. Med pistolgreppet kan du dra ut luft efter behov, ungefär som pulsläget för en traditionell extern vakuumförpackare.

Funktioner

När du väl har bestämt om en kammare eller extern vakuumförpackare är bättre för dina behov, vill du överväga några andra designfunktioner som hjälper dig att arbeta mer effektivt.

Gasspolning

Ersätter syre i påsen med en annan gasblandning, vanligtvis koldioxid och kväve. Förlänger hållbarheten, perfekt för föremål som kan skadas eller plattas om all luft sugs ut från påsen.

Pulsläge

Låter dig dra ut luft på begäran. Perfekt för tillfälliga, känsliga livsmedel som kan gå sönder eller platta under vakuumtryck.

Rullförvaring / väskskärare

Dra av det du behöver och klipp det till längden. Kontrollera att alla påsrullar du köper kommer att passa inom vakuumförpackarens förvaringsområde.

Golvmodell

Layoutpreferens – perfekt för förpackningsanläggningar och layouter med mer golvyta än diskutrymme. Kammare är ungefär lika stora som en jämförbar storlek.

Tillbehör

Vakuumförpackningspåsar är det största du behöver förutom en vakuumförpackare, men det finns också många andra tillbehör för vakuumförpackare! Dessa verktyg hjälper dig att spara pengar och öka vakuumförpackarens mångsidighet och produktivitet.

Vakuumförpackningspåsar och rullar

Du måste välja rätt typ av påse för din enhet, antingen vakuumförpackningspåsar i kammare eller externa vakuumförpackningspåsar. De är inte utbytbara. Välj en påse med en öppen ände som är kortare än vakuumförpackarens tätningsstång, och den passar också inuti kammaren om du har en kammarvakuumförpackare. Vakuumförpackningspåse rullar kan också köpas för att skära påsar i anpassad storlek.

Påslagring

Vill du ha en vakuumförpackare som lagrar påsrullar? Rullarna kommer alltid att finnas till hands, och vakuumförpackaren kommer att skära påsarna i längd. Å andra sidan, om rullarna inte lagras inuti enheten har du två separata saker att hålla reda på, men själva enheterna tenderar att vara mer kompakta.

Vakuumförpackningsbehållare

Vakuumförpackningsbehållare är bra om du täcker föremål som lätt kan krossas eller bara vill ha bekvämligheten med en återanvändbar behållare. Dessa tillbehör låter också en extern vakuumförpackare marinera och förpacka vätskor som soppor och grytor – se bara till att du väljer en tätningsmedel som kan ta emot vakuumbehållare.

Vakuumförpackningspåfyllningsplattor

När du vill förpacka små påsar som inte använder hela kammaren kan en påfyllningsplatta användas för att ta plats och därigenom minska vakuumtiden. När du behöver hela utrymmet för större påsar är det bara att ta ut tallrikarna.

Benskydd

Mat med vassa eller hårda ytor, som kött med ben, kan punktera påsen när luften dras ut. Ett benskydd ger extra stoppning för att förhindra att påsen rivs mot dessa kanter under vakuumcykeln.

Pris

Det viktigaste vi måste leta efter är kostnaden. Medan vi gärna skulle kunna få den dyraste som vi kan hitta, är verkligheten att vi alla har en budget som vi behöver arbeta med. Så priset på vakuumförpackaren måste ligga i ett prisklass som du har råd med och är villig att betala för. När man överväger kostnader gör många människor misstaget att inte ta hänsyn till kostnaden för påsar. Se till att du inte gör det misstaget, annars kostar det dig i längden. Påsar kan bli väldigt dyra om du inte är försiktig när du väljer din vakuumförpackare.

Det viktigaste att tänka på när du tittar på påsar är att kontrollera om det fungerar med generiska eller icke-tillverkare påsar. Det är ett mycket stort plus om det kommer att fungera bra med dessa tredjepartspåsar. Varför? Huvudorsaken är att de vanligtvis är billigare än de påsar som tillverkarna av vakuumförpackarna erbjuder.

Du vill också ta en titt på kostnaden för tillverkning av påsar också. Detta är särskilt viktigt om vakuumförpackaren fungerar mycket bra med generiska påsar. Se till att de är prisvärda. Det är ingen idé att köpa vakuumförpackare för 400 kr och sedan behöva betala 200 kr för en påsrulle eftersom det är påsarna som du måste köpa om och om igen.

Låt oss titta på exemplet på en enhet på 400 kr. Du köper enheten för 400 kr, men köper tre rullar påsar för 200 kr styck. Det blir 600 kr för påsar ensam. Det är redan en helt ny vakuumförpackare plus en påsrulle. Som du kan se de snabbt lägga upp till en löjlig mängd över tiden.

Kraft

Nästa sak du behöver leta efter är hur mycket kraft den har. Du vill ha den mesta makt du har råd med. Mer kraft betyder att den är byggd med en starkare motor som kan producera extra kraft.

Syftet med en vakuumförpackare är att skydda din mat från luften som får den att bli dålig snabbt. Så att ha en stark och kapabel motor för att dra ut mer luft betyder att maten håller sig bra längre. Att köpa en vakuumförpackare med tillräcklig effekt kan innebära skillnaden mellan att bara få 2-3 månaders hållbarhet för din mat och att få över 12 månaders hållbarhet.

Hur kan du se hur mycket kraft det har? Tillverkaren gör inte alltid denna värdefulla information tydlig, men det finns några sätt du kan få en uppfattning om den.

Ett sätt är kostnaden. Uppenbarligen, om det kostar mer betyder det vanligtvis att det har fler kvalitetsdelar; vilket vanligtvis betyder att den har en bättre motor. Ett annat och mer tillförlitligt sätt är att titta igenom köparrecensioner för själva enheten. Många av dem kommer att berätta hur mycket kraft den har baserat på att faktiskt ha använt själva enheten.

Att läsa igenom ett gäng recensioner brukar betyda mycket arbete, men inte den här gången. Vi har redan tagit hand om den tidskrävande processen. Vi har redan läst igenom ett gäng kundrecensioner och grävt fram den information du behöver.

Tätning

Medan vi listar sigill efter kraft, gör det det inte mindre viktigt. Vi tycker faktiskt att det är lika viktigt som kraft när vi köper en matvakuumförpackare. Du vill få bästa möjliga tätning (en som inte misslyckas tidigt). En försegling som misslyckas kommer helt att förstöra hållbarheten för maten du arbetat så hårt och betalat så mycket för att bevara.

Några saker du vill leta efter är:

 • en stor tätningsstång
 • flera tätningstrådar
 • en starkare tätningsstång

En stor tätningsstång gör en större och därför mycket starkare tätning. Att ha en bättre tätning minskar risken för att den misslyckas innan du är redo att ta ut den. Detta hjälper dig att undvika att behöva kasta mat som brändes i frysen eftersom förseglingen misslyckades och påsen öppnades.

Flera tätningstrådar är också något att leta efter. En vakuumförpackare som är byggd med flera tätningstrådar kommer att göra flera tätningar samtidigt. Om en enhet hade två tätningstrådar gör den faktiskt två tätningar på en påse varje gång du förseglar den. Att ha två tätningar är bra för om den ena misslyckas har du fortfarande den andra för att hålla maten förseglad.

Att få en pålitlig tätning blir mycket lättare när tätningsstången kan värmas upp snabbt; så att den snabbt kan förseglas genom påsrynkor och små bitar mat/fukt utan problem (vanliga orsaker till förseglingsfel). Det är det som gör en tätningsstång starkare.

Enkel användning

Även om de flesta av dessa vakuumförpackare inte är särskilt svåra att använda, är användarvänlighet fortfarande något att tänka på. Du vill att alla kontroller ska vara lättåtkomliga och välmärkta, så att du vet vilken knapp som gör vad. Du vill också se till att enheten låses av sig själv (omedelbart eller inom några sekunder). Att ha den här fiffiga lilla funktionen kommer att rädda dig från att behöva trycka ner enheten tills den är tätad.

Vi hade en gammal enhet för några år sedan där vi var tvungen att göra precis det. Vi skulle behöva trycka ner med hela vår vikt och sedan hålla den nere i några minuter medan den vakuumförpackar luften och tätar den. Det var en rejäl smärta att använda. Vi är säker på att de flesta vakuumförpackare idag är mycket lättare att använda än den, men du vet aldrig vad du kommer att stöta på om du inte är uppmärksam.

En annan sak du vill leta efter är pulskontroll; specifikt om det är automatiskt, manuellt eller båda. Den automatiska pulskontrollen vakuumförpackas och förseglas automatiskt för dig baserat på de förinställda inställningarna du trycker på. Manuell kontroll gör att du kan välja exakt när du ska sluta vakuumförpacka och när du ska täta påsen.

Automatisk pulskontroll kan låta som att den är bra, men det har sina nackdelar. Ibland kan dessa automatiska inställningar vara för mycket eller för lite för det du försöker vakuumförpacka. Att inte ha möjlighet att välja när man ska vakuumförpacka och när man ska täta kan resultera i mindre än idealiska resultat för lite mat. Ett bra exempel är bröd. Bröd är mycket bräckligt, så för mycket vakuum och du krossar det; inte tillräckligt och det kommer att gå dåligt snabbare än du vill. Om du skulle använda manuell pulskontroll skulle du kunna stoppa vakuumförpackaren direkt innan den krossas (för bästa resultat).

Att ha möjlighet till både automatisk och manuell kontroll är det bästa. Men om du inte kan hitta en inom din budget som har både automatisk och manuell pulskontroll, skjut sedan för manuell kontroll. Endast automatisk är det sämsta alternativet du kan få på grund av bristande kontroll.

Varaktighet

När du köper något vill du se till att det är hållbart. Att få något som är hållbart och kommer att hålla längre är en bättre användning av dina pengar. Du vill alltid ha det mesta av pengarna du spenderar, eller hur? Du vill inte behöva köpa en till bara några månader senare, eller hur?

För att få en allmän uppfattning om hur hållbar en vakuumförpackare är, ta en närmare titt på vad den är gjord av. Uppenbarligen om det har alla plastdelar, kommer det inte att hålla så länge som något som är tillverkat av stål.

Ett annat bra sätt att avgöra varans hållbarhet är att gräva igenom alla köparrecensioner. Du kan spendera timmar på att göra detta, men du behöver inte. Vi har redan tagit besväret ur denna process för dig och sökt igenom många av användarrecensionerna för att få lite feedback från faktiska användare och köpare.

Garanti

Garanti är något som många kunder brukar glömma att titta på när de köper. Att glömma att titta på garantin kan vara ett stort misstag – speciellt om du köper en artikel med högre pris.

Tänk dig att betala tusentals kronor för en vakuumförpackare bara för att den ska sluta fungera ett år och två månader senare. Du kontrollerade inte garantin alls. Du ringer till tillverkaren och får veta att produkten endast kommer med ett års garanti. De säger till dig att det är utanför garantin och det finns inget som kan göras åt det. Vid det här laget är du knäpp och du har bara slösat bort tusentals kronor på en produkt som du antog skulle ha fungerat i flera år.

Det scenariot kan vara lite extremt, men det händer och det kan hända dig. Det är därför garantin är något du verkligen behöver titta närmare på. Det är definitivt lugnande att veta att tillverkaren står vid sin produkt och erbjuder en bra garanti för dig om det skulle hända dig.

Lista över de bästa vakuumförpackarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur du använder en vakuumförpackare

I de flesta fall kommer du att använda en förskuren påse eller en påse som du skär från en rulle till förpackningen och förseglar dina livsmedel. Att använda en förskuren påse liknar mycket att använda en vanlig återslutningbar-påse, du väljer en påse och lägger sedan din matvara i den. För att använda en rulle ska du ta rullen, dra ut en tillräckligt stor bit för att hålla din matvara och skär sedan rullen i storlek.

Detta kan vara en besvärlig tvåhandsprocess, så många letar efter en vakuumförpackare som levereras med förvaring ombord för en vakuumförpackningspåse och har en fräs inbyggd i enheten.  När påsen har skurits placerar du ena änden av påsen i vakuumförpackaren och aktiverar förseglingsprocessen. I de flesta fall är detta en knapptryckning.

Mer avancerade modeller har en automatisk vakuumförpackare, du sätter i påsen, vakuumförpackaren känner att den tar tag i den och drar in den och förseglar den automatiskt. Vissa modeller har klämmor eller klämmor som du måste koppla in innan du kan börja tätningsprocessen. När ena änden av din väska är förseglad lägger du in din matvara och tar den öppna änden och lägger tillbaka den i vakuumförpackaren och aktiverar vakuum- och tätningsprocessen.

De flesta matvakuumförpackare har en enda knappaktivering, men återigen har vissa klämmor eller klämmor som du måste koppla in först. Vakuum- och tätningsknappen kan ibland vara en annan knapp än tätningsknappen eftersom den aktiverar en liten motor som drar ut all överflödig luft ur påsen innan den tätar den. Vissa modeller kommer att ha olika lägen för olika typer av livsmedel. Vissa modeller kommer också att ha våta och torra lägen.

Våt och marinerad mat

I vissa fall vill du vakuumförpackadin mat i en vätska, detta är mycket vanligt bland människor som har en Sous Vide -doppcirkulator. Du har mat som du har förberett som är i en sås, sås eller marnade du lägger den i en påse som är förseglad i ena änden och häll sedan vätskan i. Du kommer sedan att använda ett vått förseglingsläge för att lagra maten i vätskan medan det långsamt kokar. Inte alla matvakuumförpackare har denna förmåga, så leta efter det om du tror att det är något du ska använda. Ett annat alternativ är att vakuumförpacka kött i en marinad för att tillaga senare.

Vissa modeller har ett speciellt marinadläge. Om modellen du tittar på bara har ett vått läge fungerar det fortfarande inte lika bra. Om du är intresserad av vakuumtätning av våta livsmedel, se till att du väljer en modell med droppskydd eller bricka för att fånga upp överflödig vätska, så att det inte rinner ut över disken. Ett avtagbart droppskydd i vakuumförpackaren är ännu bättre eftersom det förhindrar att bakterier byggs upp och korsförorenar dina livsmedel.

Vakuumförpackning av känsliga livsmedel och pulsläge

Om du ska vakuumförpacka känsliga livsmedel som salladsblad, potatischips och bröd, kommer du att vilja ha en modell med pulsläge. När du trycker på pulsläge -knappen pulserar vakuumförpackningsmotorn långsamt och drar ut luften i små steg så att du kan övervaka dess framsteg. Du vill ta bort så mycket luft som möjligt, men inte tillräckligt för att du krossar maten så att den går sönder i små, små bitar.

Vakuumtätande behållare

Många modeller har en tillbehörsport och tillbehörsslang som gör att du kan vakuumförpacka specialdesignade behållare och behållare. Vakuumförpackningsporten är ganska standard, men kontrollera om du är osäker. Behållarna och behållarna i standardstorlek gör det enkelt för dig att köpa varor i bulk som Costco eller BJ, och sedan dela upp dem i mindre behållare som du kan hålla färska under längre perioder

Fördelar med vakuumförpackning av mat

Behåll matkvaliteten

Genom att ta bort all luft från påsen förhindrar du bakterietillväxt och skyddar även livsmedel från frysbränning och uttorkning. Dina livsmedel kommer att behålla en högre grad av färskhet under en längre tid.

Spara tid och arbete

Vid sous vide -tillagning kräver vakuumförslutna portioner mindre uppmärksamhet än vad de skulle göra om de tillagas med andra metoder – lägg dina livsmedel i varmvattenbadet och gör andra uppgifter medan de lagar mat. Även om du inte lagar sous vide kan det vara bra att förpacka enskilda portioner så att när dina anställda går för att laga en måltid, är de konsekventa och övar portionskontroll!

Spara pengar

Vakuumförpackningar ökar livsmedlets hållbarhet dramatiskt, vilket minskar avfall och sparar pengar. Många livsmedel ser dramatiska ökningar av hur länge de kan lagras.

Nästan alla livsmedel kan vakuumförpackas

Nästan alla livsmedel kan enkelt vakuumförpackas – kött, grönsaker, hård frukt och bulkvaror förseglar alla mycket bra. Det finns dock några undantag som antingen kräver mer uppmärksamhet eller som inte bör förseglas alls.

Blanchera före vakuumtätning

Broccoli, blomkål, kål, brysselkål och kålrot kan vakuumförpackas, men de bör blancheras först. Koka kort, sänk ner i isvatten för att stoppa tillagningen, och du kan säkert försegla och frysa dessa livsmedel! Blancheringen stoppar enzymproduktionen som försämrar kvalitet och färg över tid.

Vakuumförpacka inte

Svampar, vitlök och mjuka / opastöriserade ostar som Brie och Ricotta ska inte vakuumförpackas. Dessa produkter riskerar att innehålla anaeroba bakterier, som kan växa och frodas i den syrefria miljön i en vakuumpåse.

Se också till att du låter livsmedel svalna till minst rumstemperatur före försegling, eftersom högre temperaturer är mer benägna att hysa bakterier. Var säker på att du kyler livsmedel på ett säkert sätt och håller dem borta från riskzonen för temperatur så länge som möjligt.

Hur man lagar och återuppvärmer vakuumförpackade livsmedel

Vakuumförpackare är kända för att förbättra livsmedels hållbarhet, men de gör det också lättare att laga och värma om livsmedel. Du kan använda vakuumtätning för att skapa förportionerade måltider som minskar matsvinnet och är enkla att förbereda också! Att lägga ett förseglat måltidspaket i mikrovågsugnen eller lagerkorgen kräver mycket mindre utbildning än att laga mat på begäran, och du kan till och med märka förpackningen med instruktioner för att göra omvärmen till en lek!

Hur man återuppvärmer vakuumförslutna livsmedel med mikrovågsugn

Denna metod är bra för alla livsmedel som är förseglade utan mycket extra olja i påsen. Eftersom maten redan finns i påsen har du mindre stänk och matrester på insidan av din mikrovågsugn. Välj mikrovågssäkra vakuumförpackningspåsar för att försegla dina livsmedel och skär ett hål i hörnet så att ånga kan släppa ut.

Hur man återuppvärmer vakuumförpackade livsmedel genom kokning

Denna metod fungerar mycket bra för täta, tjocka livsmedel som dragkött. Precis som sous vide används varmt vatten för att effektivt överföra värme till maten, men eftersom du värmer upp igen kan du i allmänhet använda högre temperaturer och kortare tider. Använd kokbara vakuumförpackningspåsar om du planerar att koka dem.

Sous Vide Matlagning

Sous vide-tillagning är en process genom vilken vakuumförslutna påsar med mat tillagas i ett varmvattenbad, med en sous vide-nedsänkningscirkulator som reglerar vattentemperaturen. Det kräver väldigt lite utbildning för att producera bra mat, och det ger ett antal fördelar som konsekventa, repeterbara resultat, minskad överkokning och krympning och ett minskat behov av fett, oljor, salter och kryddor.

Hur vakuumförpackningen började

Vakuumförpackning har revolutionerat lagring och konservering av livsmedel. I tusentals år har mänskligheten alltid haft ett sätt att lagra och bevara mat. Torkning av mat går tillbaka till 12 000 f.Kr. när Mellanöstern och asiatiska kulturer skulle torka mat under den heta solen som ett konserveringsmedel.

För ungefär 4 000 år sedan skulle indiska människor plocka mat som ett sätt att bevara mat utanför säsongen för långa resor, vanligtvis till sjöss. Ibland är de gamla sätten bäst, och vi använder många av dessa tekniker än idag. Men i takt med att tekniken har utvecklats, så har våra medel för att bevara och lagra mat.

Där vi är nu

Vakuumförpackningar, även kända som vakuumtätning, tar bort i huvudsak all luft från förpackningar-styva eller flexibla-innan de tätas och producerar ett vakuum inuti. Före andra världskriget skulle fransmännen vakuumförpacka mat med ett hållbart latexmaterial för att bevara mat. Efter kriget byttes latex så småningom ut mot mer konventionell plast. Vakuumförpackare var ursprungligen mycket mindre än de är för närvarande.

Det var inte förrän 1963 som den tyska ingenjören Dr. Karl Busch introducerade det vi idag känner till som hem- och kommersiella vakuumförpackare. Vakuumförpackare gjorde sin kommersiella debut på 1960- och 70 -talen när livsmedelsbutiker skulle täta kalkoner. Vakuumförpackare används över hela världen både kommersiellt och hemvist.

Fördelar och syfte med vakuumförpackare

Från början används vakuumförpackare främst för att bevara och lagra mat. Lägg alla föremål som kan passa in i en förslutningsbar påse och använd en vakuumförpackare för att beröva påsen syre. Genom att göra det, befriar det alla förgängliga föremål från risken för försämring. Restaurangägare hittar ständigt nya sätt att införliva vakuumtätning i sin restaurang. Här är några sätt de gör det idag:

Vakuumförpackare sparar tid. De är kostnadseffektiva när de köper mat i bulk. Förbered dina måltider för veckan med vakuumtätning.Att byta till vakuumtätning sparar restaurangägare allt från 20-40% i kostnaden för mat.Om du är ett fan av vakuumförpackare har du förmodligen hört talas om sous vide. Sous vide är en matlagningsmetod som involverar tillagning av vakuumförsluten mat i termiska cirkulationspumpar.

Du kan vakuumförpacka vätskor. Även om du vill frysa dem till ett fast material. Om du gör det kan dina vätskor lagras längre.

Användningsområde

Marinad

Matlagningskockar använder vakuumförpackare för att marinera produkter mer effektivt, till exempel kycklingbröst. Traditionell marinad når bara upp till proteinets yta. Om du skär i proteinet, tillåter det marinaden att flyta längre in. Vakuumförpackning löser detta problem. När luften avlägsnas från produkten expanderar du fibrerna i proteinet. Det tränger djupare in i proteinet och ger en mer saftig kyckling utan att skada den med snitt.

Hydroshock färska örter och grönsaker

Varje kock känner till utmaningen att hålla örter och grönsaker fräscha. Hydroshocking är ett nyare och bättre alternativ än att slå in dem i en våt pappershandduk och förvara dem på is. Tillsätt is och häll kallt vatten med vakuumförpackaren. Lägg dem i en vakuumförpackningsbar påse och ta bort luft genom att köra vakuumcykeln två gånger. Detta tvingar dem att stanna kvar i kallt vatten och förlänger sin skarphet i två dagar, utan att behöva kylas eller läggas på is.

Sanering

Mögel odlas och sprids, den bryter ner mat och sprider sporer genom luften. Vakuumförpackare tar bort all luft ur maten för att förhindra mögeltillväxt. Vakuumförpackare låter dig hantera ditt lager och förhindra korskontaminering på ett säkert sätt. Korsförorening uppstår när bakterier sprids från en matkälla till en annan.

Enkla exempel på detta kan ses när juice från rått kött sprids till andra livsmedelskällor. Genom vakuumtätning slår du ut två fåglar i en smäll: lagerhantering och förebyggande av eventuell matförorening.

Bevaring

Mat håller sig färsk längre när den är vakuumförpackad. Frysta livsmedel som har vakuumförpackats förseglade har en hållbarhetstid på 2-3 år medan de håller i 6-12 månader när de bevaras normalt. Mat som har förseglats och kylts håller var som helst från 1-2 veckor, medan andra livsmedelskonserveringsmedel varar 1-3 dagar.

Vakuumförpackare skyddar mat från frysbränning och uttorkning. Frysbrännskador uppstår när vatten kommer in i maten. Vakuumförpackning förhindrar att maten kommer i kontakt med luft, vilket förhindrar att maten fryser.

Vakuumförpackning de senaste åren har ökat i popularitet på grund av matleveransföretag. Företag som dessa levererar färska ingredienser i vakuumförslutna förpackningar. Restauranger och slakterier världen över har börjat frakta kött och andra varor med vakuumförpackningsmetoden.

Att välja rätt vakuumförpackare

Om du packar mer än 30 artiklar om dagen har du mer än ett års återbetalning om du uppgraderar till en vakuumförpackare i kammaren. Pistolvakuumförpackare är instegspumpar som inte håller lika länge. Problemet med pistolvakuumförpackare är att inte så mycket syre extraheras från påsen. Bättre pumpar leder till mer syreborttagning. Även om pistolvakuumförpackare är ett bra inträde i vakuumförpackare.

Storleken på din förpackning bestämmer vakuumförpackarens storlek. Förseglar du enskilda portioner? Går du för stora revben? Om du använder vakuumförpackare för portionskontroll kan en större vakuumförpackare vara trevlig, men det är bättre att skaffa en mindre. Vissa restauranger fick leveranser tidigare varje dag, så matkonservering var inte en prioritet, men med COVID-19 är det nu en gång i veckan. Det finns två typer av vakuumförpackare som fungerar på olika sätt: Vakuumförpackare för torra livsmedel och vakuumförpackare för blöta livsmedel.

De fem vanligaste problemen med vakuumförpackare

Var noga med att kolla in recensioner för vakuumförpackare när du handlar så att du kan undvika vanliga problem som dessa:

 • Vakuumförpackare med otillräckliga tätningar
 • Matsparare som inte skapar ett tillräckligt vakuum och lämnar bubblor (eftersom de saknar en kraftfull pump)
 • Vakuumförpackare som bara tar en typ av egen påse (om du inte mår bra av detta)
 • Vissa vakuumförpackare är alltför högljudda
 • Billiga delar eller dålig design. Du vill handla en vakuumförpackare som kommer att fungera bra i flera år, inte en som kommer att gå sönder direkt efter att garantitiden löpt ut

Det är dock viktigt att veta att ingen vakuumförpackare är perfekt, och om du ska utsätta din vakuumförpackare för mycket daglig användning kommer den förmodligen inte att hålla så länge som en som inte kommer att användas för så intensiva arbete. Men det är just därför du kanske vill sikta på ett större utbud av kommersiell vakuumförpackare om du planerar att göra mycket förpackningar. På så sätt tål den all användning.

Fem måltider i förväg med en matvakuumförpackare

Har du någonsin hört talas om matlagning en gång i veckan, eller en gång i månaden? Det är ett fantastiskt sätt att frigöra tid och minska mängden stress i ditt liv. Det säkerställer också att du fortsätter att äta hälsosamma, hälsosamma måltider, även när du arbetar övertid och försöker hålla jämna steg med alla dina livsåtaganden.

Varför laga mat i förväg?

 • Du är för upptagen för att laga mat varje dag och du vill frigöra den lilla extra tid du har att koppla av
 • Du är trött på att leva på snabbmat (och mata det till dina barn)
 • Du är handikappad av ålder eller sjukdom och du kan inte laga mat varje dag
 • Du vill bara hålla saker enkla och friska!
 • Du vill ha ett urval av hälsosamma, utsökta livsmedel som väntar på dig varje dag. Välj bland allt du har gjort framåt!

Principen bakom matlagning en gång i månaden är enkel. Du gör i princip bara mycket större portioner mat och fryser dem. Och ett av de bästa sätten att göra det är att använda en matvakuumförpackare! Det är ett fantastiskt sätt att förpacka din mat, och att välja den bästa matvakuumförpackaren för din familj kommer att hålla din mat färsk längre och spara pengar samtidigt.

Vad kan du inte frysa?

Du kan packa och frysa nästan vad som helst med en matvakuumförpackare! Det finns dock några saker du inte kan frysa särskilt bra. I grund och botten har rå potatis, sallad, gurkor och böngroddar en tendens att bli till grädde om du försöker frysa och tina dem.

Hårdkokta ägg fryser också dåligt; de får en gummiaktig konsistens (yuck, eller hur?). Se också upp för äggbaserade såser, som kommer att stanna. Mejeriprodukter blir ibland lite vattniga, men är ofta bra, särskilt om de ingår i en bakad maträtt.

5 av de bästa idéerna för måltider i förväg

Så länge du undviker de problematiska frysmat som anges ovan, är du bra att gå med i stort sett vad du vill! Här är några bra idéer för måltider i förväg som är lätta att frysa med din matvakuumförpackare.

1. Soppor och grytor

Soppor och grytor är en häftklammer i många hushåll eftersom de lagar mat snabbt och alltid är tillfredsställande. Soppor (och andra vätskor) kan vara utmanande att lägga i en fryspåse utan att spilla ut det över din disk.

Låt din soppa svalna först, det hjälper till att tjockna upp lite, vilket gör det lättare att hantera. Ett annat alternativ är att frysa in den i en Tupperware -behållare först och sedan vakuumförpacka den för längre förvaring. Här är ett bra recept att prova från ärtor och kritor – definitivt frysbart!

2. Muffins

Muffinsen är lätta att frysa in och går utmärkt att ta med sig för en snabb frukost på resande fot. Du kan ta dem frysta till jobbet och de ska tinas av kaffepausen eller stoppa dem i mikrovågsugnen i ungefär en minut för att genast njuta.

3. Lasagne

Bakade grytor och nudlar är en klassisk frysmåltid. Vi gillar det här receptet från Pioneer -kvinnor eftersom det använder super enkla ingredienser – bara ditt goda klassiska lasagnerecept.

4. Kycklingremsor

Att göra egna kycklingremsor kan spara mycket pengar – kyckling säljs alltid. De hemlagade smakar också mycket bättre och har färre konserveringsmedel och fyllmedel.

Prova detta recept från 2 teskedar. Den enda ändringen vi kan göra är att använda de finare brödsmulorna istället för Panko. De tenderar att fastna bättre när de är frysta och är billigare!

5. Enchiladas

En annan lättlagad mat som fryser super bra är enchiladas. Du fryser dem precis efter att de är rullade & innan du bakar. Vi rekommenderar att du lagar en dubbel sats av följande recept från Thriving Home – du kommer att bli glad att du gjorde det!

Listan fortsätter och fortsätter. Himlen är gränsen här. Vad du än tycker om att äta, så länge det inte innehåller problematiska ingredienser för frysning, är spelet. Många av dessa rätter är lätta att förbereda i bulk, särskilt soppor, grytor och grytor.

Ofta kommer även en mindre del av en av dessa typer av måltider att hålla dig i dagar utan att frysa. Om du bara fördubblar eller tredubblar receptet kan du enkelt få nog att ta dig igenom en eller två veckor till!

Tips och tricks för att göra frysmåltid framåt

Här är några användbara tips när du förbereder din mat för frysning.

Använd en vakuumförpackare

Maten håller mycket längre om du vakuumförpackar den istället för att förvara den i vanliga fryspåsar. Nötkött som skulle hålla sex till tolv månader i en konventionell påse kommer att hålla två till tre år med vakuumtätning. Grönsaker som skulle gå dåligt om nio månader kan hålla i tre år. Ost i kylen håller i åtta månader istället för fyra veckor. Grönsaker som går dåligt på en vecka brukar i stället vara två, och så vidare.

Skapa hälsosamma portionsstorlekar

Ett coolt trick du kan använda om du är på en diet är att mäta ut hälsosamma portionsstorlekar. Du kan sedan förpacka varje portion separat. När du äter värmer du bara upp en enda portion. Detta är ett av de enklaste sätten att se till att du följer din kost.

Det eliminerar behovet av disciplin när du äter. Det är mycket lättare att laga mat och planera med disciplin än att äta på det sättet! Eftersom resten av din mat kommer att frysas, behöver du inte hantera den frestelsen när du sätter dig till middag för att gå upp och få sekunder.

Blanchera innan du fryser grönsaker

Innan du fryser in grönsaker, se till att du har förberett dem ordentligt genom att tvätta och blanchera dem. Detta kommer att döda bakterier och stoppa enzymer i deras spår. Resultatet? Dina grönsaker kommer inte att förlora sin smak, färg eller konsistens nästan lika snabbt.

Planera i förväg med förberedda festrätter

Måltider är inte bara fantastiska för din egen frukost, lunch och middag, men de har också andra användningsområden. Inbjuden till en fest i sista minuten? Håll någon form av fryst maträtt till hands för just det ändamålet. Tina det och du är bra att gå; du kommer inte att dyka upp med tomma händer. Du kan också förbereda semestergodisar för familj och vänner. När säsongen med presentutdelning rullar runt är du redo.

Så här vakuumförpackar du fisk bäst

Om du vill bevara din färska fisk under maximal tid samtidigt som den smakar bra är det bästa alternativet att använda en vakuumförpackare. Det finns inget värre än en måltid som har en alltför stark “fiskaktig smak”. Och fisk kan vara dyrt, så vill inte att det ska gå förlorat.

När den är korrekt klar kan vakuumtätande fisk förlänga fiskens hållbarhet med två till tre år. Jämför detta med en konventionell frysmetod som kan förlänga hållbarheten från tre till sex månader. Så att äga en vakuumtätningsvakuumförpackare är en bra köksinvestering, särskilt om du har en ivrig fiskare i huset.

Vi går igenom processen för att bevara din fisk från att fånga den på båten, frysningsprocessen och hur du tinar den när det är dags att äta. Följ bara dessa steg-för-steg-instruktioner för att njuta av färsk och säker fisk direkt från frysen.

Tillbehör du behöver

 • Färsk fisk
 • Vass filékniv
 • Skärbräda
 • Skalare, matsked eller en trubbig kniv
 • Salt
 • Iskallt vatten
 • Pappershandukar
 • Vakuumtätningspåsar (eller reducerad syreförpackning – ROP)
 • Plastbehållare för saltlösning
 • Vakuumförpackningsvakuumförpackare

Steg 1: Förbered fångsten

Placera din fångst omedelbart i en saltisuppslamning för att undvika att skada din fisk. Hantera varje fisk med försiktighet. Rengör, klä och tvätta fisken så snart som möjligt efter att ha kommit tillbaka från båten. Inom två timmar från att fånga fisken rekommenderas generellt.

Steg 2: Hur du rengör din fisk:

Lägg din iskalla fisk på en bräda, håll huvudet stadigt och skrapa bort skalan från svansen till huvudet med en matsked, skalare eller en trubbig kniv. Skär genom magen och ta bort tarmarna och bäckenfenan. Ta bort huvudet, bröstfenorna och ryggfenan med en vass kniv. Det är bäst att filera din klädda fisk genom att skära över ryggraden med 2,5 cm eller 1 cm intervall.

Steg 3: Blötlägg fisken i saltlake

Bered sedan en saltlösning för dina fiskfiléer. Saltning hjälper till att krydda fisken. Denna process förbättrar smaken, ger fisken en fastare konsistens och minskar fuktförlusten. För att göra saltlösningen löser du 6 dl salt i 1 L kallt vatten. Blötlägg fiskfiléer i saltlösning i minst fem minuter.

Steg 4: Det är dags att vakuumförpacka din fisk

Efter blötläggning i en saltlösning, torka varje filé torrt. Se till att du torkar varje filé helt genom att linda den i lager pappershanddukar. Tryck försiktigt på varje fisk för att ta bort överflödig fukt. Överskott av fukt kan äventyra värmeförseglingen om den sugs ut under vakuumprocessen och fastnar i tätningen. Skaffa dina vakuumpåsar och fyll dem med dina torkade fiskfiléer.

Tips: Se till att du endast använder vakuumpåsar. Använd inte vanliga plastpåsar. Traditionella plastpåsar är porösa och har hög syreöverföringshastighet. Syreöverföringshastighet är luftens hastighet som sipprar ut ur påsen efter att ha förseglats.

Placera dina vakuumpåsar i vakuumvakuumförpackaren. Följ tillverkarens instruktioner för din vakuumvakuumförpackare. Instruktionerna varierar beroende på vilken typ av sealer du äger. Förvara din vakuumförslutna fisk i frysen tills den används och håll temperaturen under 3 grader Celsius.

Tips för framgång

Se till att den del där du ska försluta förpackningen, cirka 5 till 7,5 cm. från toppen av påsen, är helt torr. Detta säkerställer tätningens integritet och att ingen luft kommer in i påsen. Märk varje förseglad förpackning med permanenta markörpennor. Ange datum för fångsten, var du fångade fisken, vilken typ av fisk det är och datum för frysning. Detta hjälper dig att organisera din mat och identifiera vilken mat du ska konsumera först.

Det är viktigt att följa korrekta upptiningsförfaranden för livsmedelssäkerhet. Enligt experter är det säkraste sättet att tina upp fryst vakuumförpackad fisk först att ta bort den från vakuumförpackningsförpackningen och låta den tina i kylskåpet över natten. Snabbtining-metoden resulterar i torrare och tuffare fiskkött på grund av fuktförlust.

Du kan försöka slå in din fisk i plastfolie, frys i tre till fyra timmar tills den stelnar, ta bort den från plastfolien, lägg den i vakuumpåsar och vakuumförslut sedan. Detta för att behålla fiskens fukt.

Vakuumförpackare till fisk

Innan du köper din första vakuumförpackare måste du överväga hur mycket tätningsarbete du tänker göra, vakuumpåsen kostar, vilken typ av matvaror du ska förpacka och din budget.

Vakuumförpackare av kammartyp

Vakuumförpackare av kammartyp är de mest mångsidiga vakuumförpackarna för hemmabruk eftersom de kan ta bort mer syre från förpackningen än några andra vakuumförpackare. De kan hantera stora tätningssatser och kan användas för alla livsmedel som är känsliga för kvarvarande syre (syre som finns kvar i förpackningen även efter bearbetning).

Denna vakuumförpackare är idealisk för att försegla inte bara fisk och kött utan alla typer av soppor, marinader, grytor, alla vätskor och våta föremål.

Vakuumförpackare på bänkskivan

Den mest använda vakuumförpackaren passar enkelt på de flesta bänkskivor. Dessa tätningsmedel kostar mindre än en vakuumförpackare av kammartyp eftersom de inte är lika mångsidiga. De kan inte täta vätskor som soppor lika lätt och är bäst lämpade för tillfällig tätning. Vakuumförpackare på bänkskivan fungerar bra för helgfiskaren. Vakuumtätning av pistoltyp eller handhållen

Handhållna vakuumförpackare är utformade för att föra vakuumförpackaren direkt till påsen. De är kompakta och lätta att förvara men har också begränsad sugkraft. Den handhållna vakuumförpackarens storlek är bekväm för resor och är perfekt att ta med på semester.

Så här länge håller frusen fisk

Fryst vakuumförpackad fisk kan hålla i två till tre år och fortfarande smaka färskt från havet när du lagar dem, till skillnad från frusen fisk, som bara kan vara upp till tre till sex månader.

Du kan vakuumförpacka hela fisken

Detta beror på fiskens storlek. Vakuumförpackningsvakuumförpackare på bord kan endast hantera små fiskar (som sardiner). Större fisk måste skäras och fileteras för att passa in i vakuumpåsarna och vakuumkammaren.

Du kan tina fisken i vakuumpåsen

Enligt experter är det bästa sättet att tina upp frusen fisk att ta bort den från den vakuumförslutna förpackningen och låta den tina över natten i kylen.

Du kan frysa fisken igen även fast den varit vakuumförpackad.

Ja, om upptiningsförfarandet har utförts korrekt och inom två timmar efter upptining. Om omgivningstemperaturen är över 32 C, fryser du om inom en timme. Vad är korrekt upptining? Ta bort fisken från vakuumförpackningen och låt den frysta fisken tina över natten i ditt kylskåp.

Tips för användning av vakuumförpackare

Hanterar skarpa kanter

Påsar tillverkade speciellt för vakuumförpackare är lite dyrare än vanliga påsar. Om du punkterar det medan du vakuumförpackar mat måste du använda en ny. Det kommer att vara som om du betalade dubbelt priset för en påse. Hur stoppar du skarpa kanter från att punktera påsarna, så att du kan hålla dina kostnader nere? Prova dessa tips:

Linda det i hushållspapper eller fryspapper

Innan du vakuumförpackar något med vassa kanter som potentiellt kan punktera påsen, linda in kanterna med pappershanddukar först. Du kan också använda vaxpapper om du föredrar något som tål lite mer fukt. Du kan till och med en kombination av båda om du ville. Denna metod är bäst för saker som kött, ben, fiskar, etc.

Klipp av den vassa kanten

Om du förseglar något som fisk, kan du helt enkelt klippa av de vassa delarna som fenorna. Du kommer inte att äta det i alla fall, så det finns ingen anledning att slösa bort en påse som försöker vakuumförpacka den.

Stoppa vakuumförpackaren och tvinga fram en tätning

Den här kanske inte fungerar så bra vid ditt första försök. Du kommer att få ner det efter ett eller två försök. Allt du behöver göra är att stoppa vakuumprocessen och försegla den precis innan den drar för mycket luft och tvingar de vassa kanterna att skära i påsen. Dessa påsar är ofta mycket tjockare än vanliga påsar, så om du stannar och förseglar den vid rätt tidpunkt är chansen att klippa väskan mycket liten. Naturligtvis behöver du en matvakuumförpackare som har ett förseglingsalternativ.

Hantering av mjuk mat

Att ha en stark vakuumpump är vanligtvis ett plus, men det kan bli ett stort minus när du försöker vakuumförpackad mat som är mjukare och skörare. Vi pratar om mat som:

 • Bröd
 • Pommes frites
 • Muffins
 • Tårtor

Ett starkt vakuum kommer att sluta krossa maten i påsen. Ditt mjuka fluffiga bröd blir en hård mosad brödboll. Dina chips blir smulor och dina muffins och kakor kommer att se ut som om du tappade den och steg över den. Är vakuumförpackare bara inte avsedda för mjuka livsmedel? Nej. De kan hantera mjuka och ömtåliga livsmedel alldeles utmärkt.

Du behöver inte ens köpa en dyr modell med bräckliga inställningar. Du behöver bara en grundläggande vakuumförpackare med en manuell tätningsknapp. Det är detsamma som ovan där du stoppar vakuumet och tätar det innan det drar för mycket luft. Stanna bara och försegla innan det krossade maten.

Vakuumförpackning av sköra livsmedel

Vakuumförsluten mat räcker länge om du gör det rätt. Processen kan också bli mycket trevligare om du vet vad du gör. Prova dessa tips om du försöker vakuumförpacka mat med vassa kanter eller mjukare och mer ömtålig mat. Lyxigare vakuumförpackare med inbyggda funktioner för att hantera dessa situationer är trevliga, men du behöver dem inte. En bra vakuumförpackare med manuell drift och ett manuellt kraftförseglingsalternativ

Vakuumförpackning av vätskor och överflödig fukt

Vakuumförpackning av torra livsmedel är en vind. Men vakuumtätande vätskor kan å andra sidan vara en fullständig katastrof om du inte gör det rätt. Det största problemet du kommer att stöta på är en dålig tätning som går sönder innan du är redo att ta ut den. Tänk att ta ut revbenstekar bara för att se att den är frysbränd, brun i stället för ljusröd och utan all färskhet som du trodde att du hade förseglat. Får inte panik. Livsmedel med vätska kan förseglas lika bra som torra livsmedel om du följer dessa enkla tips.

Håll vakuumförpackaren ovanför påsen

Det är så enkelt som det låter. Håll vakuumförpackaren högre än påsen och maten. Hur gör du det här? Låt bara påsen hänga utanför kanten på disken. Du måste stödja påsen med en hand. För detta trick är det bäst att ha en nyare vakuumförpackare (en som bara kräver en knapptryckning för att vakuumförpacka och täta). När du stänger den övre halvan av vakuumförpackaren “låser den” den ovanpå påsen.

Ett tryck på en knapp vakuumförpackar och förseglar sedan påsen. En äldre och undre vakuumförpackare som kräver att du trycker ner på ovansidan av enheten kräver lite mer arbete. Först börjar du med påsen med mat på disken. Stäng locket och håll det på påsen så att det håller det på plats, men inte startar vakuumförpackningen.

Använd din fria hand för att skjuta påsen från disken. Nu är vakuumförpackaren över påsen. Du kan sedan trycka ner vakuumförpackaren med båda händerna och starta vakuumförpacknings- och tätningsprocessen. Om du har en stor väska som är tung, vill du ha någon som hjälper dig. Om hjälp inte finns, använd en stol eller ett bord som är lägre än disken.

Använd pappershanddukar

Vik en bit (eller flera bitar) pappershandduk till en remsa. Du vill att längden ska vara densamma som bredden på väskans öppning. Lägg remsan av pappershandduk precis före locken på vakuumförpackaren. Se till att pappershandduken inte kläms fast. Sedan är det bara att vakuumförpacka och täta som vanligt. Pappershandduken absorberar vätskan om du får någon.

Hur är det med pappershandduken? Kan jag bara lämna det där? Ja, du kan bara lämna pappershandduken där. Vad händer om du inte vill ha pappershandduken? Det finns ett annat knep för att bli av med pappershandduken efter att du förseglat den.

För att detta ska fungera måste du lämna lite extra påsutrymme att arbeta med. Gör bara ytterligare en försegling under pappershandduken. Skär sedan av delen med pappershandduken. Detta fungerar bara om din vakuumförpackare låter dig täta en påse utan vakuumförpackning.

Frys den först

Ovanstående metoder fungerar utmärkt för livsmedel med lite fukt som kött, etc. Men det fungerar inte särskilt bra för livsmedel med mycket vätska (som soppor, såser, grytor etc.). För dem måste du göra lite förfrysning.

Du kan frysa vätskor i en plastbehållare, eller så kan du frysa den i en oslutad påse. Du behöver en plastbehållare för när den har frysts är det lättare att ta bort den eftersom den kan böjas. Om du fryser in den i en försluten påse lägger du påsen i en behållare, skål eller något som håller den på plats och inte välter och stavar allt.

Om du till exempel vakuumförpackar soppa, frys den bara i en timme eller två tills den är delvis fryst. Använd sedan bara den förhöjda vakuumförpackningsmetoden ovan. Annars kan du frysa den tills den är helt fryst och vakuumförpacka den som du skulle torka mat.

Vakuumtätande vätskor kan vara en mardröm. De skräckhistorier du hör om det beror mest på att personen inte gjorde det rätt. Problemet är att många människor antar att du kan försegla dem på samma sätt som du förseglar torrfoder. Sanningen är att du måste lägga in lite mer arbete för att dammsegla den rätt. Att ha en bra vakuumförpackare med en kvalitets tätningsstång hjälper naturligtvis mycket. Följ bara tipsen här så får du en mycket mer reglerant erfarenhet av vakuumförpackning av livsmedel med vätskor.

Vanliga frågor om vakuumförpackare

Vilka fördelar finns med att försegla mat under vakuum?

Eliminerande Oxidation

Vakuumförpackning hjälper till att bevara mat genom att ta bort luft från påsen den lagras i. Detta blir av med syre som påverkar maten på olika sätt, inklusive lukt, färg, smak och konsistens och möjliggör längre lagring. Vissa typer av bakterier kan inte växa utan syre. När maten är i kontakt med luft börjar den tappa sin naturliga smak och dess utseende börjar förändras. Denna reaktion påverkar alla färska livsmedel även om effekterna inte är direkt uppenbara.

Bevara Smaker & oljor

I dagens värld läggs stor vikt vid att eliminera salt och fett från våra dieter och öka naturliga oljor. Fler av oss försöker äta fisk som är rik på omega-3-fettsyror eftersom dessa sänker blodnivåerna av triglycerider, som har kopplats till hjärt-kärlsjukdom.

Fiskoljor försämras snabbare än fettet som finns i kött som nötkött, kyckling och fläsk. Du kan hålla fisken väl inlindad i kylskåp i två dagar och i frysen i två månader. Genom att vakuumförpacka dessa livsmedel kan du bevara all naturlig godhet och smak i fyra till sex dagar i kylen eller fryst i två år.

Förebyggande frysbrändning

När livsmedel fryses utan beredning kan frysbränning uppstå. Det händer när matens yta är uttorkad och detta orsakar ett torkat och läderartat utseende. Matens smak och konsistens kan också förstöras, vakuumpackning minskar frysförbränningen eftersom den skyddar maten från exponering för den kalla, torra luften.

Underhåll av naturlig fukt

Luft får fukt att avdunsta. En av anledningarna till att vi packar eller packar in maten är att den inte ska torka ut. Hur många av oss når några skivor ner i brödet för att hitta de mjukare skivorna? Vakuumförpackning är ett mycket bättre sätt att packa mat eftersom luftavlägsnandet håller maten fuktig.

Sous vide cooking

Under årens lopp har vakuumpackning avancerat och det är inte längre bara ett sätt att förlänga hållbarheten och förbättra portkontrollen. Idag är det en innovativ matlagningsteknik. Sous vide -tillagning innebär att ingredienser förseglas i en påse under vakuum. Dessa kokas sedan vid en exakt definierad temperatur för att nå ett önskat resultat.

Denna milda matlagningsstil har visat sig vara en populär metod för fler och fler ledande kockar. Och antalet som använder det växer. Tekniken är en av dagens viktigaste kulinariska innovationer eftersom den håller köttet mjukt och fisket saftigt oavsett hur länge det har kokats.

Om vakuumförpackning

Vakuumförpackning är en metod för att lagra och bevara mat i en luftfri miljö, vanligtvis i lufttäta påsar för att förhindra tillväxt av mikroorganismer. Påtagliga fördelar kan uppnås i köket genom vakuumförpackning, till exempel att produkter förvaras i flera dagar längre utan att kvaliteten försämras.

Vakuumförpackning är en metod för förpackning, lagring, presentation och sedan tillagning av mat. Vissa livsmedel måste lagras i en luftfri miljö, vanligtvis i lufttäta förpackningar för att minska tillväxten av mikroorganismer. När vakuumpackning utesluts de flesta bakterierna från påsen när luften tas bort, vilket ger en mycket säker och hygienisk förvaringsmetod.

Vakuumförpackning hjälper också till att bibehålla produktens kvalitet och storlek. Till exempel, i köttartiklar som biffar, kan blodet inte läcka ut och köttet torkar inte ut så att produktens vikt bibehålls. Vakuumförpackning av mat kan förlänga dess livslängd med tre till fem gånger.

Förberedda livsmedel som färskt eller skivat kött, fisk, fjäderfä, grönsaker, frukt, sallader och ostar kan lagras i flera dagar utan nedsatt kvalitet. Genom förportionerande soppor, såser och färdiga rätter kan du minska matsvinnet. Alla dessa fördelar hjälper till att öka effektiviteten i köket. Tillagad och rå mat kan lagras hygieniskt i vakuumfickor för förvaring i kylen eller enkelt transporteras mellan platser med minimal risk för korskontaminering.

Kan du vakuumförpacka soppa, bröd och sallad?

Ja, mjuka livsmedel, som bröd och sallad, och våtmat, som soppor och grytor, kan alla vakuumförpackas med lite kunskap. Flytande föremål kan inte vakuumförpackas som det är utan att göra en stor röra eller överfylla tätningens droppbricka. Tricket är att placera soppor, grytor och såser i en annan behållare eller förvaringspåse och frysa dem först. Lägg sedan den frysta skålen i en vakuumpåse och försegla.

Eftersom brödet är mjukt och svampigt och kommer att krossas utan erkännande, vill du frysa det tills det är fast innan vakuumförpackning. Bladgrönsaker och sallad kommer sannolikt att krossas för mycket i en vakuumpåse men kan förseglas i en vakuumbehållare. Leta efter en vakuumförpackare som har en slangfäste som kan användas för att suga luften ur behållarna.

Hur länge håller vakuumförsluten mat?

I genomsnitt kan förseglade livsmedel som placeras i frysen hålla i flera år och förseglade livsmedel i kylen kommer att hålla i flera veckor. Vakuumförslutet kött kommer att hålla cirka en månad i kylskåpet och två till tre år i frysen. Hel fisk eller stora fiskfiléer kommer att hålla cirka fem dagar i kylskåpet och två till tre år i frysen.

Förseglade grönsaker håller en till två veckor i kylskåpet och två till tre år i frysen. Okokt ris kan förseglas och förvaras i skafferiet i flera år. Vitt ris kommer att hålla längre än brunt ris eftersom brunt ris innehåller fettsyror som försämras och härsknar. Om du kokt riset i exempelvis en riskokare så bör du ej vakuumförpacka det.

Var kan man köpa vakuumtätningspåsar?

Vakuumförpackningspåsar och påsrullar finns hos de flesta större återförsäljare som säljer köksutrustning. De flesta vakuumförpackare kan använda alla påsar. Vissa vakuumförpackare har inbyggd förvaring för påsrulle, som låter dig skapa påsar av alla storlekar.

Vilka typer av livsmedel kan man vakuumförpacka?

Du kan vakuumförpacka nästan vilken typ av mat som helst med några undantag, som vi kommer att gå igenom. Vakuumförpackning fungerar bra på alla typer av fisk, nötkött, kyckling eller annat kött. Du kan vakuumförpacka nästan alla typer av frukter eller grönsaker, med undantag för korsblommiga grönsaker.

Korsblommiga grönsaker inkluderar rucola, bok choy, broccoli, brysselkål, kål, blomkål, grönsaker, pepparrot, grönkål, senapsgröna, rädisor, rutabaga, kålrot och vattenkrasse. Du bör också undvika vakuumförpackning av svamp, vitlök och mjuka ostar som blåostar. Du måste vara försiktig när du förseglar känsliga livsmedel som sallad, potatischips och mjuka bröd, eftersom vakuumförpackaren lätt kan krossa dessa föremål.

Vilken typ av påsar behöver jag?

De flesta tillverkare rekommenderar att du köper sina märkespåsar. Temperaturen som varje vakuumförpackare tätar vid är något annorlunda, så om du använder olika påsar finns det en chans att den inte tätar ordentligt, eller värre kommer den att smälta och eventuellt skada din vakuumförpackare. Du kan dock använda generiska vakuumförpackarpåsar, även kända som universala påsar, som fungerar i de flesta modeller av vakuumförpackare.

Om din vakuumförpackare har tillbehörsslang och huvud kan du vanligtvis använda det för att suga luften ur din återanslutningsbara-påse. Var bara försiktig och försegla inte påsen i vakuumförpackaren eftersom temperaturen kan orsaka problem.

Kan jag vakuumförpacka vätskor?

Det beror på vilken typ av vakuumförpackare du har. Kammarvakuumförpackare kan användas för att förpacka nästan alla föremål, inklusive vätskor och våtmat, utan att det behövs några extra tillbehör.

Externa vakuumförpackare är inte idealiska för att täta vätskerika livsmedel som marinerat kött, soppor och grytor eftersom vätskan tenderar att dras ut ur påsen med luften. Vissa enheter har en “marinera” -knapp på kontrollpanelen men detta kräver vanligtvis användning av en kapsel och förlänger cykeltiden kraftigt. En väg runt detta är att frysa vätskan innan den förpackas.

Vilken vakuumförpackare är bäst för kommersiellt bruk?

Kammarvakuumförpackare är väl lämpade för kommersiella applikationer. För att arbeta snabbare, välj en vakuumförpackare med en större tätningsstång (vissa går upp till 36 cm långa) och/eller flera tätningsstänger – dessa låter dig rymma flera påsar samtidigt och gör det enkelt att täta stora partier. En vakuumförpackare med en oljepump är också ett utmärkt alternativ för ännu bättre prestanda och hållbarhet jämfört med torra pumpenheter.

Externa vakuumförpackare är perfekta för lätt användning. Om du ibland förseglar några påsar är de ett mycket mer kostnadseffektivt val, men eftersom de bara har 1 tätningsstång och de inte erbjuder längre stångstorlekar som kammarvakuumförpackare (ca 16 “max) kommer stora satser att ta längre tid.

Vilken är den bästa vakuumförpackaren för Sous Vide?

Kammarvakuumförpackare är det bästa valet för sous vide -matlagning på grund av deras mångsidighet. Du kan enkelt paketera vätskor, till skillnad från en extern vakuumförpackare, och med flera eller längre tätningsstänger kan du förpacka fler föremål snabbare. Externa vakuumförpackare kan användas för vakuumförpackning av livsmedel för sous vide, men de kommer inte att kunna hantera vätskerika livsmedel lika effektivt som en kammarvakuumförpackare.

Vilka vakuumförpackningspåsar är bäst att använda?

Kammarvakuumförpackare använder påsar med mjuk struktur. Förpackningarna är dyrare men de innehåller fler påsar, vilket sänker kostnaden per påse. Externa vakuumförpackare använder nätstrukturerade påsar, som ger det extra “grepp” som dessa vakuumförpackare behöver för ett bra vakuum och tätning. Förpackningarna är billigare men de innehåller färre påsar per förpackning, vilket ökar kostnaden per påse.

Om du befinner dig på staketet mellan en kammare och en extern vakuumförpackare, överväg om du så småningom kan utöka hur mycket du förpackar. En kammarvakuumförpackare kan vara billigare i längden på grund av påskostnaden.

Automatiska kontra manuella vakuumförpackare

På manuella vakuumförpackare kan du justera hur länge du vill att vakuumförpackaren ska dra ut luft från påsen med hjälp av en timer. Den här funktionen är bra om du kommer att förpacka massor av mjuka, känsliga föremål som muffins, som kan skadas genom att suga ut all luft. När du väl har bestämt önskad tid är det enkelt att ställa in det istället för att hålla en pulsknapp intryckt varje gång.

På automatiska vakuumförpackare går vakuumcykeln tills all luft dras ur påsen, vilket i allmänhet är snabbare än att ställa in en timer. Om du kommer att förpacka mer hållbara typer av föremål är detta ett mer effektivt system. Kombinerade manuella / automatiska vakuumförpackare erbjuder båda alternativen.

Hur mycket kostar en vakuumförpackare?

Kostnaden är sannolikt en avgörande faktor för ditt köpbeslut. Du vill ha en kvalitetsvakuumförpackare, men vill inte spendera hela din månads matbudget om du inte behöver. Så hur mycket kostar de?

Vakuumförpackare börjar från cirka 200 kr för en bärbar handhållen enhet eller 600 – 700 kr för din grundläggande rullvakuumförpackare och går så högt som flera tiotusen kr för avancerade, kraftiga kommersiella kammarsugare för bulkbearbetning. Oddsen är att om du är en typisk konsument som handlar för ditt hemkök, kommer du att gå efter något i mitten, men förmodligen mycket närmare den nedre änden. Du kan hitta många vakuumförpackare på topphylla för cirka 1000- 2000 kr, och det finns några förvånansvärt bra alternativ närmare 700 kr-serien.

När du jämför vakuumförpackare, se till att inte bara tänka på kostnad utan värde. Kom ihåg att den bästa vakuumförpackaren inte nödvändigtvis är den billigaste eller den dyraste, utan snarare den som erbjuder dig de funktioner du behöver till lägsta pris. Börja med att fråga dig själv vad du behöver en vakuumförpackare till.

Behöver du bara täta påsar, eller behöver du en vakuumförpackare av en burk? Letar du efter din grundläggande vakuumförpackare för hemmet, eller behöver du en mer sofistikerad kommersiell apparat? Gör en lista över dina behov, ta en titt på våra matförseglingsrecensioner och kolla vad du kan köpa online. Om du tar dig tid att göra din forskning, bör du kunna hitta mycket på en kraftfull vakuumförpackare som kommer att fungera bra i många år framöver.

Vad är de absolut viktigaste att tänka på när man köper en vakuumförpackare?

1. Storlek & kapacitet

Medan de flesta hemma -modeller och många professionella modeller är utformade för att passa på den genomsnittliga bänkskivan, kan vakuumförpackarens faktiska kapacitet variera. Beroende på om det är en kammarmodell eller extern modell, är begränsningen kanske inte alltid lätt att bestämma. När du handlar en vakuumförpackare, överväg hur mycket diskutrymme du kan, eller vill, ägna åt det, eller välj att köpa en modell som är utformad för enkel förvaring.

2. Kostnader för påsarna

Utanför vakuumförpackarens storlek och stil är typerna och kostnaderna för påsarna som används med den en viktig funktion som verkligen kan påverka värdet av en vakuumförpackare. Det finns många olika stilar av påsar, vissa är extremt kostnadseffektiva, eftersom de säljs i bulk i de flesta livsmedelsbutiker, medan andra bara arbetar med speciella, märkespåsar som verkligen kan öka i kostnader. När du överväger en modell av vakuumförpackare, bestäm hur mycket du planerar att använda den och räkna in de beräknade kostnaderna för påsar. Leta inte bara efter något som verkar vara mycket, leta efter något som i längden inte kommer att kosta dig för mycket pengar på påsar.

3. Underhåll

Både vakuumförpackare i hemmet och professionell kvalitet som klarar sig bra när det gäller kundnöjdhet tenderar att ha lätt att rengöra inställningar. Att helt enkelt kunna torka av en liten del, om det behövs, eller att enkelt kunna komma åt interna områden är en funktion som många köpare inte tänker på förrän behovet uppstår. När du handlar en vakuumförpackare, överväg hur ofta en enhet listar som behov av underhåll, eller hur lätt det är att rengöra om det skulle uppstå en röra. Leta efter modeller som antingen betygsätter sig själva som ”lätta att rengöra” eller som har påsar med ett gott rykte för att inte misslyckas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top