Bästa våffeljärnet 2022 – Test av olika våffeljärn

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Wilfa Tradition Dubbelt Våffeljärn

Rubicson Klassiskt Våffeljärn

Wilfa Home Våffeljärn

Rubicson Våffeljärn 4 Skålar

Klicka här för att se fler våffeljärn.

Bästa våffeljärnet 2022

Gillar du att äta våfflor men vet inte hur man ska göra det hemma själv? I så fall måste du köpa det bästa våffeljärnet. Med hjälp av ett bäst i test våffeljärn så kan du enkelt göra goda våfflor hemma när du vill. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett bäst i test våffeljärn.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa de bästa våffeljärnen på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra våffeljärnen faktiskt är. Våffeljärn finns också i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt att köpa det bästa våffeljärnet.

Men det är just av den anledningen som jag här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för våffeljärn. Jag har nämligen genomfört vårt eget våffeljärn test. Jag rekommenderar även de bästa våffeljärnen som man kan köpa just nu. När man ska köpa ett våffeljärn så finns det ganska många saker som måste tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda vår komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Jag har gjort den här guiden genom att testa flera olika våffeljärn. Jag har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa det bästa våffeljärnet.

Köpguide för bäst i test våffeljärn 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa våffeljärnet på nätet. Det är för att där finns så många olika saker som man måste tänka på. Men den kan bli mycket enklare genom att följa vår strukturerade köpguide. När du köper ett bra våffeljärn så finns det några viktiga saker som man ska tänka på. Man måste även tänka på att man ska välja utifrån sina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa våffeljärnet 2022:

 • Våffeltyp
 • Antal våfflor per sats
 • Enkel rengöring
 • Tillagningstid
 • Indikationsljus
 • Justerbar temperatur
 • Enkel förvaring
 • Typer
 • Material
 • Storlek
 • Spänning
 • Funktioner

Våffeltyp

En av de första sakerna du behöver bestämma när du väljer ett våffeljärn är vilken typ av våfflor du vill göra. Från fluffiga belgiska våfflor till tunna och krispiga traditionella våfflor eller söta former för barn. Det finns våffeljärn som är utformade för att laga alla våfflor du vill ha! Belgiska våfflor är tjockare än amerikanska våfflor och har också djupare brunnar för smör, sirap eller vad du än väljer att lägga ovanpå din våffla. De är vanligtvis 2 till 4 cm tjocka och gynnas bäst krispiga på utsidan och ömma på insidan. De tar lite längre tid att laga mat också, men kan också göras med en mängd olika smettyper från kakdeg till majsbröd. Andra människor föredrar tunna och krispiga “Eggo-stil” våfflor som också kan avnjutas i våffelglassmörgåsar och formas till våffelkottar. Om du har kräsna barn att behaga, kan hjärt eller andra formade våfflor kan vara din favorittyp.

Antal våfflor per sats

Våffeljärn gör vanligtvis var som helst mellan en och fyra våfflor åt gången. Det är viktigt att utvärdera hur många människor du vanligtvis gör våfflor för att välja en modell som passar ditt hushåll och underhållande behov. Våfflor fryser exceptionellt bra, så det är vanligtvis en bra idé att planera att göra extra för enkel frukost på hektiska morgnar. Var noga med att överväga hur snabbt varje våffeljärn arbetar för att se hur lång tid det tar att göra den sats du vill ha.

Enkel rengöring

Alla apparater som är svåra att rengöra gör att du är ovilliga att använda den ofta! Nonstick-ytor är ett måste; reducera mängden krångel med att ta våfflor ur våffeljärnet avsevärt, se till att våfflor kommer ut obrutna, minska mängden olja du behöver använda och gör det mycket lättare att hålla ditt våffeljärn ren. Observera att du alltid bör använda en tång av plast eller ätpinnar för att ta bort våfflorna för att undvika att repa på nonstickytan – repor gör att smeten fastnar och försvårar rengöringen. Vissa modeller har avtagbara, diskmaskinssäkra tallrikar för att påskynda rengöringen, även om du verkligen bara behöver torka våffeljärnet rent med en fuktig trasa efter att den har svalnat efter tillagningen. En annan användbar funktion som vissa modeller har är rest-kanaler eller plattor för att hålla rörigt smet överflöd i schack. Vissa våffeljärn kommer också med en specifik mätkopp till portion smet och hjälper till att undvika överflöd i första hand.

Tillagningstid

Våffeljärn varierar mycket i hur snabbt de värms upp och hur snabbt de lagar våfflor. Vissa modeller kräver en betydande mängd uppvärmningstid mellan satserna medan andra möjliggör kontinuerlig tillagning. Utvärdera hur många våfflor du vill göra varje gång och hur mycket tid du kan spendera på att göra dem innan du slutför ditt köp. I allmänhet, om du gör våfflor för en folkmassa vill du hitta ett våffeljärn som slår ut flera våfflor på en gång, eller en som snabbt och kontinuerligt lagar tunna våfflor.

Indikationsljus

Leta upp ett våffeljärn med hörbara eller visuella indikatorer som klockar eller tänds när den är tillräckligt förvärmd för att laga våfflor, redo att laga en ny sats och när dina våfflor är klara. Chansen är stor att du kommer att se till andra matlagningsuppgifter medan du gör våfflor. Jag föredrar ljud framför ljus så att du kan gå iväg istället för att sitta fast och vakta dina våfflor! Om du går efter ett billigt våffeljärn kanske den inte har alla dessa funktioner. En bra tumregel att veta när dina våfflor är klara är att övervaka ångutgången. När ditt våffeljärn slutar släppa ånga betyder det att smeten nästan är genomkokt. När du väl är van vid din modell kan du också ställa in en separat timer för att varna dig – men jag gynnar modeller som gör timingen åt dig.

Justerbar temperatur

Det säger sig självt att alla föredrar sin egen nivå av krispighet i en perfekt kokt våffla. Sök efter en modell med lättläst, korrekt och lättanvänd justering för att anpassa krispigheten för varje sats. Du vill också ha ett våffeljärn utan heta fläckar för otrevliga ojämna bryning eller underkokta områden.

Enkel förvaring

Eftersom ett våffeljärn är en enda matlagningsartikel som du förmodligen inte kommer att använda varje dag; du vill hitta en modell som passar utrymme och behov. Många har sladdrullar eller inbyggd sladdförvaring för att undvika trassel. Andra har låsmekanismer och förmågan att enkelt och säkert stoppa bort dem vertikalt eller horisontellt. Vissa modeller tar extra utrymme och måste förvaras i sin låda. Oavsett vilken storlek eller stil du väljer, mät alltid ditt hyllutrymme för att vara säker på att den modell du väljer passar.

Även om jag inte ofta förespråkar apparater för engångsbruk kommer jag att göra ett undantag för våffeljärn. Till ett rimligt pris som lätt betalar sig själv efter några användningsområden, ger de en rolig hemlagad frukost eller brunchupplevelse som gör dem väl värda det utrymme de tar upp. Det är kul att hitta kreativa sätt att använda din med kakdeg, majsbrödsmet eller till och med hashbrowns. Som med alla köp av apparater är det viktigt att noggrant utvärdera dina behov och budget innan du köper och alltid läsa recensioner om våffeljärn för att hjälpa dig med ditt beslut.

Typer

De olika typerna av våffeljärn som finns.

Singel våffeljärn

 • De innehåller en topp och ett botten rutnät, skapa en våffla i taget.
 • Rekommenderas för låg volymanvändning.
 • Kan producera cirka 20–35 våfflor per timme.

Dubbla våffeljärn

 • Med två olika konfigurationer har dessa enheter en effekt på ungefär 40–60 våfflor per timme.
 • Utmärkt för högvolymtjänster eftersom de kan användas av två personer samtidigt.
 • Vanligtvis underlättar de oberoende temperaturinställningar så att våfflorna kan anpassas beroende på individuell smak och preferenser.
 • Staplade dubbla våffeljärn
 • Med två våffeljärn, en på toppen av den andra, kan våfflorna lätt vändas.
 • Designen är lite mindre tillgänglig, vilket gör dem lämpliga för självbetjäningsområden med låg volym.
 • Den kompakta designen gör dem lämpliga för områden där motutrymmet är begränsat.

Material

När det gäller material som används för tillverkning av våffelproducenterna inkluderar dessa gjutstål, aluminium, gjutjärn (samma typ som din gjutjärnsgryta är gjord av) samt nonstickbeläggning. När det gäller storleken på våfflornas rutor och fickor varierar dessa beroende på olika enheter. I själva verket kommer vissa kommersiella våffeljärn med avtagbara galler; vilket gör det lättare att rengöra och desinficera enheterna.

På den noten har varje material sina uppsättningar av fördelar och nackdelar, särskilt när det gäller att underhålla enkelt. Ta en titt på informationen nedan för att fatta ett välgrundat beslut.

Gjutstål

 • Det är motståndskraftigt mot repor och ger ökad hållbarhet.
 • Underlättar en jämn fördelning av värme.
 • Kan tvättas i diskmaskinen.
 • Baktiden är längre än för motsvarigheterna.
 • Förvärmningstiden är längre än dess motsvarigheter.

Aluminium

 • Energieffektivt
 • Snabb förvärmningstid
 • Snabb bakningstid
 • Ytan är utsatt för repor och bucklor.
 • Det bör tvättas för hand, vilket kan motverka.
 • Nonstick-beläggning
 • Enkelt att rengöra och underhålla.
 • Det släpper ut våfflorna intakt, gång på gång.
 • Beläggningen är benägen att repas eller flisas.
 • Måste tvättas för hand.

Järn

 • Optimal hållbarhet.
 • Efter säsongen blir ytan non-stick.
 • Utmärkt värmebehållning.
 • Förvärmningstiden är lång.
 • Du måste underhålla den regelbundet för att säkerställa att den fungerar i enlighet med detta.

Storlek

Vad mer bör du tänka på när du söker efter den bästa våffeljärnen? Naturligtvis är både maskinens form och storlek viktiga. I huvudsak har dessa att göra med den typ av våfflor du har bestämt dig för att servera.

Med det i åtanke, om du tänker servera Bryssel våfflor, bör du välja en enhet med rektangulär form. Men om du planerar att göra Liege våfflor, är en enhet med oregelbunden form bättre lämpad. När det gäller belgiska våfflor är de vanligtvis runda, vilket kräver ett rundformat våffeljärn. Amerikanska våfflor kan vara antingen runda eller fyrkantiga, så att du kan välja en av de två.

Se också till att du bedömer tjockleken på våfflorna du planerar att göra. Det är viktigt när du väljer ett våffeljärn. Samma kan sägas om apparatens faktiska storlek.

Jag märkte under mitt våffeljärn test att de flesta järnen tar mer plats än man kan tro!

Spänning

Dessutom måste du bestämma spänningen som stöder ditt våffeljärn. Detta är av stor betydelse när du handlar för kommersiella våffeljärn.

I allmänhet har elektriska våffelmaskiner en sladd och en kontakt. Ändå beror kontakten helt på spänningen. På en annan anteckning innehåller specifika dubbla våffelproducenter två sladdar / pluggar, vilket kräver två individuella kretsar för drift.

Därför råder jag dig att läsa specifikationerna för den produkt du tänker köpa i förväg för att vara säker på att den fungerar för dina behov.

Funktioner

Teknik har definitivt revolutionerat världen för kommersiella våffeljärn, eftersom de har många praktiska egenskaper. En funktion som du kanske tycker är särskilt användbar är timern.

I ett vanligt kök kan det här inte göra någon sådan skillnad, men i ett bageri eller ett kafé, på hektiska timmar, kan det vara livräddande, precis som din bakmaskin är. Det beror på att dina anställda kan delta i andra uppgifter när våfflorna bakar vid perfekt temperatur, för den perfekta tiden.

Så när våfflan är helt bakad kommer enheten att göra ett distinkt ljud. Därför kommer personalen att veta när den ska tas bort, så att den inte är för kokad eller underkokt.

På en annan aning, när det gäller självbetjäning med stora volymer, kan dubbla våffeljärn med oberoende tidtagare vara lika praktiska.

Samtidigt har vissa enheter ett justerbart temperaturintervall. I kombination med timerfunktionen kan du anpassa våfflornas struktur, beroende på deras specifika smak. Dessutom investerar du i ett våffeljärn som har ett brett temperaturintervall, du får chansen att förbättra ditt recept och producera konsekventa resultat gång på gång.

7 saker att tänka på innan man köper ett bäst i test våffeljärn

Njut av den härliga doften och smaken av nykokta våfflor genom att lägga till ett våffeljärn i dina köksapparater. Följande måste veta fakta för att köpa ett våffeljärn hjälper dig att välja den perfekta modellen för att göra din egen version av denna läckra frukostfavorit.

Stil

 1. Det finns två huvudtyper av våffeljärn. Vilket du väljer beror på vilken typ av våffla du gillar mest. Om du längtar efter en fet, fluffig våffla med stora segment och kratrar, sträck dig efter ett belgiskt våffeljärn. Denna apparat har djupa fickor på grilldelen och är större än ett vanligt våffeljärn, som har grunda segment och tillagar tunnare, krispigare våfflor.

Storlek

 1. För det mesta är våffeljärn inte stora apparater. De flesta kan enkelt gömmas i ett skåp eller förvaras på disken. För att spara utrymme, välj en som kan stå i slutet och har sladdlagring. Belgiska våffeljärn tenderar att göra en stor våffla, medan du kan få vanliga våffeljärn som gör från en till till och med fyra våfflor på en gång.

Form

 1. Våffeljärn finns i olika former som dikterar själva våfflorna. Det finns maskiner som gör cirkulära, fyrkantiga, rektangulära och till och med hjärtformade våfflor.

Grillplattor

 1. De flesta våffeljärn har nonstick-grillplattor, vilket resulterar i non-stick-matlagning och enkel rengöring. Vissa våffeljärn har till och med avtagbara tallrikar så att du kan rengöra dem vid diskbänken, snarare än att behöva torka bort grilldelen. Det finns modeller med sidoverflödeskanaler som fångar överflödig smet så att du bara behöver städa ut kanalerna, snarare än hela våffeljärnet och omgivande ytor.

Indikatorfunktioner

 1. De flesta våffeljärn av hög kvalitet har indikatorfunktioner som lampor och ljudsignaler som informerar dig om en mängd olika fakta, inklusive att våffeljärnet är på, klart för smet och när våfflan tillagas till perfektion.

Värmekontroll

 1. Vissa våffeljärn har en temperaturinställning som kan justeras beroende på våfflans struktur och färg. Om du vill ha bruna, krispiga våfflor, välj ett våffeljärn som har värmekontroll. Idealiskt bör våffeljärnet också ha en termostat som hjälper till att våfflorna lagar jämnt.

Säkerhetsfunktioner

 1. Hjälp till att skydda mot olycksfall genom att välja ett våffeljärn som har säkerhetsfunktioner som ett svalt handtag, isolering, ett låslock och automatisk avstängning.

Funktioner att leta efter på ditt våffeljärn

Ställ dig själv dessa frågor innan du handlar för att hjälpa dig välja vilken produkt som passar dig.

 • Hur ofta kommer jag att använda den här apparaten?
 • Kommer jag att använda den tillräckligt ofta för att garantera att jag köper en professionell eller kommersiell kvalitetsmaskin?
 • Hur många kommer jag att servera när jag gör våfflor?
 • Varför gör jag inte våfflor oftare nu?
 • Hur mycket utrymme har jag tillgängligt för att förvara den här våfflan?
 • Vill jag ha en våffla som kan spara utrymme och tjäna flera syften, till exempel en grill eller grill?
 • Är mina våfflor vanligtvis överdrivna eftersom jag inte kunde se dem nog tillräckligt?

Måste ha:

 • En nonstickbeläggning; inga våfflor fastnar på ytan.
 • En justerbar temperatur för kontroll över krispighet. Med flera inställningar; på det sättet kan du baka dina våfflor precis som du gillar dem.

Praktiska funktioner som är trevliga att ha:

 • En ton som signalerar när våfflorna är färdiga
 • Platsbesparande handtag
 • Står upprätt för förvaring
 • Bra och underhållsfri sladd
 • Generöst spilltråg
 • Extra tjocka galler
 • Utbytbara plattor; belgiskt våffelnät, en upphöjd grill för kött och en platt grill som öppnar platt

Vanliga frågor om våffeljärn

Vilka olika sorters våfflor kan man göra i ett bäst i test våffeljärn

Du kanske vet nu att det finns flera typer av våfflor. Så det första du bör fråga dig själv är detta: vilket våffelsortiment vill du ge dina kunder? Det finns olika kategorier av våfflor baserat på var de kommer från. Låt oss alltså se vilka alternativ du har:

Bryssel våfflor

Först och främst är Bryssel känt för sina läckra våfflor. Vanligtvis består smeten av vispade äggvitorer, samt jäst för jäsning. Det är detta som ger dem deras unika, fluffiga konsistens som gör dem så populära.

I allmänhet serveras de med frukt, vispad grädde, strösocker eller glass. En annan utmärkande egenskap är att de har skarpa och djupa fickor. Dessutom är deras form vanligtvis rektangulär.

Amerikanska våfflor

När jag går vidare är smeten för amerikanska våfflor surt med bakpulver. Det är därför det slutliga resultatet är en tunn och tät våffla. Honeycomb-rutorna, även kallade våffelfickor, är mindre, varför de vanligtvis innehåller sås eller sirap.

Dessutom är smeten vanlig, vilket gör amerikanska våfflor riktigt mångsidiga. För detta ändamål kan du servera dem med söta pålägg eller servera dem som bas för måltider som gryta, chili och listan kan fortsätta.

Liege Våfflor

I jämförelse med Bryssel eller belgiska våfflor är Liege våfflor tätare och sötare. Jäst deg som används vid tillverkning av Liege våfflor har faktiskt anpassats från brioche-bröddeg. Samtidigt är ett karaktäristiskt drag den söta sockerbeläggningen – som beviljas av pärlsockret.

I slutet av tillagningsprocessen tillsätts pärnsocker för att ge våfflorna denna individuella konsistens. Samtidigt blir våfflorna inte fuktiga på grund av dess yttre beläggning. Detta gör dem idealiska för frukt- eller glasspålägg. Men i själva verket är alternativen obegränsade. De oregelbundna, oavslutade kanterna är också karakteristiska för Liege våfflor.

Belgiska våfflor

Du kan bli förvånad över att höra att belgiska våfflor inte har uppfunnits i Belgien. I själva verket representerar belgiska våfflor det nordamerikanska alternativet för våfflor i Brysselstil. De har stora, djupa fickor, som liknar Bryssel våfflor; ändå är de gjorda med bakpulver, i motsats till att de görs med jäst.

De serveras vanligtvis både till frukost och efterrätt – det är helt upp till platsen. Deras kanter är färdiga och de finns i olika former – inklusive rektangulära eller runda.

Läs också >>> Pastamaskin test

Behöver man ett nytt våffeljärn?

Om den inte fungerar alls eller har en sliten elkabel slänger du den.

Om det är rostigt eller skorpigt kan du bli generad att ta ut det ur skåpet. Även om en god rengöring kan rädda apparaten kan du överväga att köpa en ny. Rengör enligt tillverkarens anvisningar.

Om det finns rostiga fläckar på utsidan kan du använda ett rostrengöringsmedel, men du kan repa upp ytan. Det kan vara bäst att lämna tillräckligt i fred eftersom det inte påverkar hur dina våfflor blir.

Har du inte tillräckligt med kapacitet. Enstaka våffeljärn är bra om det är 2–3 personer som äter. För större grupper, överväga ett våffeljärn som kan göra fyra åt gången.

Klibbar dina våfflor och släpper inte bra ut från strykjärnet? Om smörjning med smör eller olja ger ojämna resultat, överväga att köpa ett av våffeljärn som har nonstickytor. Nästan alla nya våffeljärn har nonstickytor som kommer att hålla i många år.

Vad ska man ha på ett bäst i test våffeljärn

Lagringsutrymme

Vissa våffeljärn är större än andra, som Belgiska våffeljärn, likaså med sådana som producerar flera våfflor på en gång. Andra våffeljärn är mindre och producerar bara några våfflor åt gången. Om utrymme är ett problem för dig, överväga en mindre våffeljärn med en infällbar sladd.

Rätt färg

Om du planerar att matcha ditt våffeljärn med resten av ditt kök, överväga vilken färg du vill ha. Ett våffeljärn i borstat rostfritt stål passar till allt, medan en röd kanske inte.

Våffelform

Vill du ha fyrkantig, triangel eller rund våffla? Beroende på vilken typ av tillverkare du köper kan du säkert ha olika våfflor. Vissa tillverkare formar till och med våfflan till en tecknad form.

En fabriksinställning är inte alltid den bästa inställningen för din våffla. Försök att göra några tills du får den konsistens eller skarphet du letar efter.

Rengöring

Är du rädd om du köper ett våffeljärn blir det ett besvär att rengöra? Var inte. De är lättare att rengöra än någonsin. De flesta är non-stick och vissa har avtagbara delar för enklare rengöring.

Andra saker att tänka på …

Tänk inte på ett våffeljärn som bara ett våffeljärn längre. Leta efter extra funktioner som ett multifunktionellt våffeljärn. Vissa kan göra smörgåsar eller Paninis samt våfflor. Vissa har förmågan att göra “dippbara” våfflor genom att sätta in en pinne i smeten medan de lagar mat. En extra funktion som kan komma med ditt våffeljärn är en kokbok.

Vilka viktiga saker ska man tänka på när du köper ett våffeljärn?

När det gäller våffeljärn finns det flera kriterier som du bör överväga och utvärdera innan du köper. Din egen individuella utvärdering kan påverkas av din egen personliga preferens men du bör definitivt undersöka några specifika saker innan du investerar i ett nytt våffeljärn. Du vill inte avsluta med ett våffeljärn som du inte gillar!

Här är några av kriterierna och funktionerna som du kanske vill överväga och fördelarna och nackdelarna med varje funktion (jag kommer till och med att ge dig ett exempel på ett våffeljärn som har alla de fantastiska, fördelaktiga funktionerna!). Detta är naturligtvis inte en definitiv lista, eftersom det finns hundra olika våffeljärn där ute, men ett bra ställe att börja! Vår ultimata köpguide visar några av de bästa våffelmakarna som finns just nu och är också ett bra ställe att börja på!

Varumärke rykte

Varumärken är viktiga för konsumenten. Välkända varumärken är lättare att lita på och lättare att köpa även trots prislappen som kan komma med en märkesetikett. I världen av elektriska apparater finns det en rad välkända och ansedda varumärken som du mer sannolikt kommer att lita på för att göra dig till ett fantastiskt våffeljärn. Några av dessa inkluderar KitchenAid, Oster, Hamilton Beach och Presto.

Om det finns ett märke som du känner och älskar, bör du överväga att undersöka deras sortiment av våffeljärn först, eftersom det kan finnas en som passar dina behov (skulle det inte vara enkelt!). Om du till exempel är KitchenAid-älskare har du redan mixern och mixern, varför inte fylla i din samling med ett matchande våffeljärn? Lätt som en plätt!

Så starta din forskning med de märken du älskar – förhoppningsvis gör ditt favoritmärke också ett fantastisk våffeljärn-

Enkel användning

De flesta våffeljärn hävdar att de är lätta att använda och detta kan vara en svår faktor att betygsätta eftersom det är lätt för en kanske inte är lätt för en annan. För enkelhetens skull är de mer vanliga våffelproducenterna “lättare att använda” än de som kräver temperaturkontrollhantering, att fiska med avtagbara tallrikar, vända eller ha flera olika varningssystem som kan förvirra en nybörjarkock.

Om du är försiktig med komplicerade våffeljärn, håll dig till de grunder som har visat sig fungera. Ett exempel på ett bra, enkelt våffeljärn är VonShef Quad Waffle Maker.

Bonusfunktioner: Temperaturkontroll / droppbricka / multifunktionella plattor

Avtagbara plattor

Att säga till om en våffla krispighet eller mjukhet är viktigt eftersom det låter kocken (du!) Göra våfflor precis som han eller hon tycker om dem. Om du gillar att göra dina våfflor knappt gyllene eller mörkbruna, leta efter en bra maskin med temperaturreglering.

Ett våffeljärn med en multifunktionell design gör att du kan tillgodose olika livsmedel. Vissa maskiner har tallrikar som vänder för att bli en platt yta, perfekt för att göra ägg eller pannkakor (de dagar då du behöver mer än våfflor!). Dessa kan vara bra om du letar efter en multifunktionsmaskin som inte tar för mycket utrymme i ditt hus.

En droppbricka under din våffelmaskin hjälper också till att städa upp och förhindrar att bänkskivan täcks av smet och eventuellt förstörs. Många maskiner har nu droppbrickor som enkelt kan tas bort och tvättas direkt i diskbänken eller diskmaskinen – enkel rengöring är alltid vägen att gå!

Indikatorer varningar

Att veta om en våffla verkligen är klar är nästan omöjligt utan att lyfta locket, men om du lyfter locket under hela tillagningsprocessen kan det förstöra våfflan. Därför har många våffeljärn en visuell eller hörbar varning för att indikera när våfflan är klar.

Förväxla inte indikatorlampan med Ready-On-Light. Många människor kan förvirra indikatorlampan som en varning om att våffeljärnn är tillräckligt varm för att starta och inte om våfflan är klar. Läs ditt instruktionshäfte och se till att du vet vad varje lampa betyder! Vår blogg om hur man använder ett våffeljärn är också ett bra ställe att lära sig grunderna!

När det gäller en visuell varning, det är en fantastisk funktion men du kan missa när ljuset byter färg, speciellt om du är upptagen med att göra andra saker i köket. Ljudvarningen är en fantastisk funktion om du planerar att göra våfflor medan du multitaskar i köket. Här kommer du med ett enkelt pip och vet att dina våfflor är kokta!

Vänd funktioner

En speciell funktion som definitivt är att överväga är flip-funktionen. Många våffeljärn gör våfflor där ena sidan, undersidan, kokas snabbare och krispigare än toppen. Detta beror helt enkelt på allvar! Men se, det finns våffeljärn som vänder!

vändbarhet gör att båda sidor av våffeljärnn kan laga jämnt, vilket ger dig en perfekt våffla varje gång!

När jag betygsätter den här funktionen har jag funnit att våffelmakarna som roterar på ett gångjärn horisontellt inte är lika hållbara som de som vänder 180 grader vertikalt.

Enkel rengöring

Slutligen skulle enkel rengöring innebära att plattorna är non-stick eller löstagbara. Med Non-Stick kan du torka bort överflödig smet snarare än att skrapa våfflor. Så mycket bättre och enklare! a

Våffeltillverkare med avtagbara tallrikar gör att du kan skjuta ut tallrikarna och rengöra dem i diskbänken eller diskmaskinen när våffeljärnn är sval. Inget krångel med svampar och våtservetter. Blir inte mycket enklare än så!

Vad är ett belgiskt våffeljärn?

Belgiska våffeljärn har vanligtvis runda tallrikar kontra kvadratiska, men det som verkligen skiljer dem är de tjocka, fluffiga våfflorna de producerar. Belgiska våfflor är mjuka med en något skarp utsida; de har också stora, djupa fickor som fångar upp ännu mer smör eller sirap per bit. De kan tillverkas på ett roterande våffeljärn, vilket gör att smeten kan fördelas jämnt, men nyare modeller har helt enkelt djupare plattor som inte behöver vändas; de mer avancerade har vallgravar runt kanterna för att förhindra spill.

Klassiska våffeljärn har tunnare tallrikar än belgiska våffeljärn, vilket ger tunnare våfflor som är mer krispiga hela tiden. Huvudskillnaden mellan en vanlig, klassisk våffla och en belgisk våffla är att klassiska våfflor inte har den där tankefulla, fluffiga interiören. Plattorna skapar också fler fickor på den ytan som finns och som också är mindre och grundare. Fler fickor betyder också att de blir krispigare på grund av mer krispiga kanter per bit.

Tänk sedan på dessa faktorer när du handlar:

 • Storlek: Tänk på hur många våfflor du vill göra åt gången – det finns alternativ som kan göra en, två eller fyra våfflor åt gången.
 • Tillagningstid: De flesta våffeljärn som jag testat har varierande nyansinställningar, men modeller till lägre priser kopplar bara in och kräver att du använder en separat timer. Våra favoriter hade variabla nyansinställningar som gjorde genomgående goda våfflor och smala mönster som enkelt kunde

Ska man ha ett våffeljärn som går att öppna 90 eller 180 grader?

Du vill definitivt ha ett våffeljärn som roterar 180 grader, men också ett som roterar på sin axel. De enda våffeljärn som är utformade för att göra detta enkelt är HVD-våffeljärn eller Krampouz’s vridjärn (andra problem, se nedan). Med Liege våfflor finns det alltid kvar socker och när en del av det brinner (det gör det alltid) vill du inte spendera timmar på att rengöra det. Det roterande på sin axeldesign gör att sockret kan droppa av om du vrider strykjärnet vertikalt. Om järnet bara öppnar 90 grader kommer allt socker helt enkelt att samlas till bottenplattan och topplattan lämnas i upprätt läge som är svårt att rengöra.

Vad ska man ha för våffeljärn för att göra ”normala våfflor”

För att laga en autentisk oval form med ett 4×6 eller 4×7 knogmönster är dina val begränsade. För hushållsvåffeljärn finns det bara två val på marknaden som jag känner till som kan göra en äkta eller mycket nära autentisk form. Men där finns det ingen temperaturkontroll.  De lagar 2 i taget som är bättre än men jag rekommenderar inte heller om det bara är för mycket begränsad användning.

Om du inte bryr dig om att ha en autentisk form finns det fler hushållsalternativ, men det finns fortfarande bara några få kommersiella alternativ. Men valen är fortfarande begränsade de till alla de andra funktioner som du vill ha på ditt bäst i test våffeljärn.

Kan man använda ett litet våffeljärn till café

Detta är mer ett affärsbeslut baserat på budget och risk. För kommersiella operatörer med hög volym som lagar med stora mängder deg så behöver du en kraftig våffelmaskin att få fart, konsistens, hållbarhet och elektrisk effektivitet. Om du är en operatör med låg volym måste du dock tänka på kostnaden för ett kommersiellt järn. Autentiska kommersiella mönstermaskiner är dyra och om du kanske vill börja med en prisvärd hushållsmodell för att komma i gång, så kan det vara smart. Risken är dock att din försäkring inte täcker skador från en hushållsmodell och att du kan få problem med dina lokala inspektörer (brand, hälsa, el). Ur ett affärsperspektiv kan ditt varumärke också drabbas av att inte servera en äkta formad våffla.

Vilka olika sorters våfflor finns?

Våffeljärn är utformade för att göra vissa våfflor. Bekanta dig med de mest populära stilarna för att vara säker på att du vet vilken typ av våffeljärn du ska leta efter när du handlar.

Traditionell våffla

I USA är en traditionell våffla vanligtvis tunn med en krispig utsida. Dess fickor är små och grunda för att fånga och fördela sirapen och smält smör som traditionellt serveras ovanpå bakverket. Dessa våfflor är vanligtvis runda.

Belgisk våffla

Belgiska våfflor är lätta och fluffiga med stora, djupa fickor, och de är vanligtvis gjorda på fyrkantiga galler i stället för runda.

Liégevåfflor

Liége våfflor är den mest populära typen i Belgien, världens våffelhuvudstad. Till skillnad från andra våfflor som är gjorda av en smet, är Liége-våfflorna gjorda av en deg som formas till en boll, pressas mellan en våffeljärnets plattor och bakas. Det leder till ett bakverk utan enhetlig form eller tydligt definierade kanter.

Våffelkottar

De supertunna våffelkottarna och skålarna som används för att servera glass är gjorda på utrustning som liknar den typ som används för andra våfflor. Skillnaden är att dessa enheter ger grundare fickor för att skapa slutprodukter som lätt kan rullas i kottar eller formas till serveringsrätter där glass och liknande skapelser kan serveras.

Våffla på en pinne

En unik version av våfflan som kan ätas som en on-the-go-godis är våfflan på en pinne. Medan dessa godisar kan skapas med traditionella våffeljärn, som de som är kända på Instagram, finns det utrustning som är gjord speciellt för att skapa dessa unika matvaror.

Mini våfflor

Erbjud en unik, snackbar belgisk våffla som är mycket mindre. Dessa mikroversioner av klassikern kan staplas som pannkakor, förvandlas till bröd och serveras som en del av det klassiska paret med kyckling och våfflor.

Vilka funktioner ska ett våffeljärn ha?

 • Spänning: Du kommer att stöta på våffeljärn som kör på 120-volts kretsar och sådana som är utformade för 240-volts kretsar. Även om 240 volt enheter värms snabbare och därför kan producera en högre volym än 120 volt enheter, kan den senare typen drivas praktiskt taget var som helst och du kanske föredrar en 120 volt enhet om du använder den utanför ett traditionellt kök.
 • Kapacitet: Våffeljärn finns i alla storlekar. De minsta modellerna har kapacitet för en enda våffla per sats, medan större kan laga fyra åt gången. Dubbla våffeljärn har två oberoende kontrollerade sektioner som kan vara till nytta när du behöver baka två separata recept samtidigt.
 • Kontroller: De mest grundläggande våffeljärnen inkluderar en strömbrytare och oändliga värmekontroller. Mer avancerade modeller inkluderar timers och vissa ger termostatreglage som låter användare ringa in exakta tillagningstemperaturer.
 • Våffelstorlek: Den genomsnittliga runda våffeljärnen gör en 20 cm stor våffla. Belgiska våffeljärn producerar vanligtvis våfflor som är lite mindre.
 • Kvalitétsplattor: Ekonomiska våffeljärn är gjorda med kala aluminiumgaller som kan få smeten eller degen att klibba om de inte är ordentligt kryddade och vårdade. Mellan vägs våffeltillverkares galler är färdiga med nonstick-beläggningar, medan avancerade modeller vanligtvis är byggda med kraftiga gjutjärnsplattor som ger lång livslängd.

Jag såg under mitt våffeljärn test att de flesta våffeljärn gör 2 eller 4 våfflor åt gången.

Vilka tillbehör ska jag ha till mitt våffeljärn?

När du väl har valt ut den perfekta våffeljärnen är det dags att välja verktyg och tillbehör som du behöver för att få det att fungera för dig.

Receptbok

Ingenting kan göra processen att göra våfflor enklare än en förformulerad våffelmix. Du hittar blandningar för traditionella våfflor, belgiska våfflor, våffelkottar och mer.

Rengöringsborstar

Rengöring av alla vinklar och vinklar kan vara en tråkig process, men arbetet underlättas av en lämplig borste. Kommersiella våffeljärnstillverkare säljer ofta borstar för rengöring av utrustning, antingen själva eller i kit.

Kon- och skålformningsverktyg

Om du serverar nybakade våffelkottar eller skålar behöver du definitivt ett formningsverktyg för att få dina färska våfflor i en form som är lämplig för servering av glass.

Droppbricka

Vissa tillverkare erbjuder droppbrickor för att komplettera sina våffeljärn. Dessa sitter under enheten för att fånga droppande smet och göra det enkelt att hålla en ren arbetsyta, så de är särskilt praktiska om du inte vill ha ett smutsigt kök.

Våffelpinne

Våffelpinnen är ett praktiskt verktyg att ha när du serverar en stor volym av våfflor. Det gör det möjligt för användaren att snabbt och enkelt lyfta en färdig våffla från ugnen utan att riva eller punktera produkten.

Vad finns det för olika våffeljärn?

Det finns mer än en typ av våffeljärn, men i slutändan gör var och en våfflor. Det finns ingen anledning att riva ut håret, men det här är vad du hittar när du letar!

 1. Standard: Bara ditt vanliga gamla våffeljärn. De kan vara runda eller fyrkantiga.
 2. Belgiska: Vanligtvis runda har dessa våffeljärn djupare, bredare håligheter. Detta ger dig fler fläckar att fylla på med deg.
 3. Nyhet: Det här är mini-våfflorna, de hjärtformade våfflorna, Mickey Mouse-våfflorna etc.
 4. Spishäll: De som föredrar att undvika nonstick-beläggning (som nu är ganska mycket standard på alla elektriska våffelproducenter) kan gå gammaldags och få spishällsvarianten De är gjorda av gjutet aluminium eller gjutjärn, men kan vara svåra att värma jämnt på en spis.

Mitt eget våffeljärn är ungefär 15 år gammal, en robust men grundläggande Sunbeam (tyvärr inte längre på marknaden). Jag gillar hur det har väldigt få klockor och visselpipor. För mig förenklar detta våffeltillverkningsprocessen. Det var en bröllopsgåva och har motstått måttlig men konsekvent användning över tid.

Om du inte driver en våffelbutik är det troligtvis ett mellanvåffeljärn som den här Cuisinart-modellen, kommer att vara bra för dig, så länge du tar hand om den. Och att ta hand om ett våffeljärn är inte svårt.

Hur ska man tänka runt storleken på ett bäst i test våffeljärn?

Ett av de viktigaste övervägandena när man köper en våffeljärn har dock inget att göra med priset. Det har att göra med storlek. Om ett våffeljärn är för stor för att enkelt kunna lagras i ditt kök och du måste förvara den någonstans i vägen, är det mindre troligt att du använder den. Eller om du har ett litet kök och tillverkaren tar en massa utrymme på din disk, har du inte mycket utrymme att göra mycket annat förutom att stå över ett våffeljärn.

Så tänk på din kökslayout och de platser du lagrar apparater på. Kan du hantera ett stort våffeljärn, som ett av dem du vänder?

Läs också >>> Chokladfontän test

Tips för hur man använder ett våffeljärn

Sätt våffeljärnen på en tidning om du inte har en droppbricka. Detta fångar eventuell smet som droppar över kanten, vilket gör det enkelt att rengöra.

Låt den förvärmas hela vägen. Det kan ta ungefär fem minuter. Våfflor är mer benägna att hålla fast när tillverkaren inte är snäll och varm. Sätt på ditt våffeljärn innan du sätter ihop smeten. När du är klar med smeten är din tillverkare redo och väntar!

Smörj tillverkaren innan du häller smeten första gången. Ja, våffeljärnet är nonstick, men du bör fortfarande slå på tallrikarna med antingen matlagningsspray eller borsta på lite neutral olja. Jag rekommenderar inte smör eftersom det faktiskt kan få våfflorna att hålla fast. Du kan behöva smörja tallrikarna innan du lagar varje våffla efter det. du kanske inte. Fyll inte våffeljärnet för mycket. Tänk på att smeten stiger när den lagar mat.

Ha tålamod. Om du öppnar tillverkaren för tidigt kommer våfflan sannolikt att hålla fast vid tallrikarna och rivas isär. Nästan varje våffeljärn har en timer inbyggd i den. Lita på timern – den meddelar dig när det är dags att kika.

Skjut ut den kokta våfflan med en träpinne. Jag gillar också att använda en liten offsetmetallspatel. Men vanligtvis, om våfflan är helt kokt, släpper den lätt från tallrikarna.

koppla av. Som pannkakor är vanligtvis inte den första våfflan eller två i satsen de bästa. Oroa dig inte.

Använd ugnen. Du kan hålla kokta våfflor varma i ugnen när du lagar resten av smeten.

Hur man rengör ett bäst i test våffeljärn

Frukosten är över, våfflor slukade – nu är det dags att städa upp.  Hur då?

Vissa våffeljärn har avtagbara tallrikar för tvätt, men du behöver inte ens göra det. Om din våffla var lugn kan du kanske komma undan med att helt enkelt torka bort allt kvarvarande fett och smulor med en pappershandduk. Se till att låta strykjärnet svalna först!

Om scenen med smulor och fast smet är mer aggressiv finns det ett enkelt sätt att få bort det. Gör fler våfflor! Jag vet, låter kontraintuitivt, men det fungerar. Gör en pasta med en del vatten till en del allmänt mjöl, låt strykjärnet värmas upp helt, smörj det som för matlagning av vanliga våfflor och koka din offervåffla för att samla eventuella bruna eller brända bitar.

Vad du inte vill göra är att våffeljärnen blir våt eller sänka ner den. Om du har provat allt ovan, vänta tills våffeljärnet svalnat och skrapa eventuella rester från tallrikarna med en ätpinne eller en liten metallspatel.

Vilka andra saker kan man göra i ett våffeljärn?

Allt som kommer ut ur ett våffeljärn kommer att vara våffla … men inte allt som kommer ut om det behöver vara en våffla.

Vår värld är fylld med olika saker som man kan tillaga i ett bäst i test våffeljärn. Och några exempel är ost- och ägg. Brownies, hash browns, funky panini, quesadillas, konserverade kanelrullar, haloumi, falafel, skivade aubergineskivor, rostade glaserade munkar … du får idén.

Många av dessa är roliga, men kom ihåg, ett våffeljärn är inte alltid det bästa verktyget för att få en måltid för ett stort hushåll på bordet allt i ett skott. Jag gillar att byta ut min våffeljärn för experimentella helgluncher.

Om du experimenterar med icke-våfflor i ett våffeljärn, försök att hålla dig borta från mycket fet mat (kycklinghud, bacon) som ger ut massor av hett fett

Slutsats

Min köpguide är slut. Jag hoppas att den har tagit upp de flesta av dina frågor. Den goda nyheten är att du nu har all kunskap för att hitta en enhet som sannolikt kommer att tillgodose alla dina behov.

När du har bestämt vilka typer av våfflor du vill servera, antalet våfflor du planerar att servera per dag eller inom en viss tidsram och de funktioner du vill ha i ditt våffeljärn, kommer du att kunna göra rätt investering för ditt företag.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top