Bästa tryckkokaren 2022 – Köp en riktigt bra tryckkokare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Rubicson Tryckkokare 2,5 L

Hamilton Multi-funktion 5,7 L

Crock-Pot Express 5,7 L Rostfri

Secure 5 Neo Tryckkokare 6 L

Klicka här för att se fler tryckkokare.

Bästa tryckkokaren 2022

En tryckkokare sparar dig enormt med tid när du inte har tid att laga mat på traditionellt vis med en vanlig induktionsspis. De tar bara en bråkdel av tiden du är van vid för att maten ska bli klar. Anledningen till detta är för att en tryckkokare använder ett högre tryck vid tillagningen vilket leder till högre temperatur. Vid sin fulla effekt kan en tryckkokare hålla en värme på ca 120 grader. Däremot gäller det att tryckkokaren du använder är säker och robust byggd när den ska hantera så pass höga tryck och temperaturer.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken tryckkokare som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller online affärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den tryckkokaren du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din tryckkokare är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa tryckkokaren. Det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa tryckkokaren. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa tryckkokaren på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till tryckkokare så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa tryckkokarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer tryckkokare, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa tryckkokaren kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en tryckkokare som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bästa tryckkokaren 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken tryckkokare som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av tryckkokare som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa den bästa tryckkokaren så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa tryckkokaren 2022:

 • Anledningar till att skaffa en tryckkokare
 • Säkerhet
 • Storlek
 • Maximalt tryck
 • Värmereglering
 • Användningsområden
 • Lagring
 • Material och hållbarhet
 • Reservdelar
 • Mekaniken
 • Knappar
 • Tryckindikator & snabbkopplingsventil
 • Garanti och tillbehör
 • Kapacitet
 • Inställningar

Anledningar till att skaffa en tryckkokare

Det här är saker som gör tryckkokare speciella. Tryckkokning är:

Snabb – sänker tillagningstiden till 1/3 (eller mer). En stek som vanligtvis tar 2–3 timmar är klar på 20-40 minuter, blöt kikärter behöver bara 13 minuter och mer.

Hälsa – behåller 50% fler näringsämnen. Forskningsstudier har visat att tryckkokning behåller mer vitaminer och mineraler än att ånga utan tryck och till och med mikrovågsugn! Få information om näring av tryckkokare.

Grön – använder 70% mindre gas, el och vatten. Tryckkokare är mer effektiva för att använda energin – deras effektivitet kan jämföras med energibesparingarna för att byta till energisparlampor. Så om du har bytt glödlampor i ditt hus för att spara energi är det dags att byta köksredskap!

Lätt – tillsätt bara vatten och övervaka. Tryckkokning är precis som vanlig matlagning förutom att det alltid behöver lite vatten tar mindre tid, när du väl har lärt dig hur din tryckkokare fungerar behöver den bara minimiövervakning när den kommer till tryck (ingen övervakning behövs alls för el)

Ren – inget mer stänk och sprut. Att laga mat i ett förseglat kärl innebär inget behov av att rengöra spill från kokplattan eller ugnen. Dessutom är de flesta tryckkokare diskmaskinsäkra. Gjort!

Säker – flera säkerhetsmekanismer. Dagens tryckkokare har idiotsäkra säkerhetsfunktioner med back-ups.

Säkerhet

Dagens tryckkokare har flera överflödiga säkerhetsmekanismer – om en skulle misslyckas finns en annan (eller två) som sparkar in för att ta plats. Både elektriska och spistryckskokare har åtminstone dessa säkerhetsfunktioner:

 • Lås lock – håller tryckkokaren stängd om det finns något tryck inuti och för elektriska tryckkokare även om det inte finns el.
 • Primär och sekundär tryckfrigöring – om trycket är för högt inuti spisen kommer huvudtrycksventilen att frigöra det extra trycket. Om den första ventilen blockeras finns det en andra ventil som kommer att avlasta trycket.
 • Ventilens läppventil – om de primära och sekundära tryckfrigöringsventilerna inte släpper ut extra tryck kommer den att gå ut från en liten utskärning i locket (eller in i tryckkokarens kropp – för elektriska tryckkokare – som självförstör apparaten).
 • Automatisk avstängning – detta är en annan fördel med elektriska tryckkokare. Om något går i sidled kommer de att veta det (baserat på deras interna temperaturvärden) och stänga av sig själva.

Vissa tryckkokarmodeller, särskilt premium, kommer att ha ännu fler säkerhetsfunktioner. Ta en titt på bilderna och beskrivningarna i våra detaljerade tryckkokgranskningar för att ta reda på mer om hur dessa säkerhetssystem fungerar.

Storlek

Det kan vara knepigt att välja en tryckkokstorlek eftersom det inte direkt återspeglar hur mycket mat tryckkokaren faktiskt kan hålla. Tryckkokare tillverkade av europeiska och asiatiska tillverkare är faktiskt dimensionerade i liter, inte liter. Dessa tryckkokare är avrundade till kvarter för att göra det lättare för konsumenter att välja storlek, men de är faktiskt lite större.

För att ytterligare förvirra saker bör tryckkokare endast fyllas maximalt 2/3 för de flesta livsmedel och 1/2 fulla för spannmål och bönor (eftersom dessa livsmedel expanderar och skummar under tillagningen).

En tumregel (med extra vickrum) är att beräkna 1 liter / liter per person i hushållet. Så en mellan tryckkokare matar maximalt 6 personer, och en större matar maximalt 8, och så vidare – de kan alla också mata färre människor. Större är inte bättre med tryckkokare – få den minsta tryckkokaren för dina matlagningsbehov.

För de flesta som antingen är ensamstående eller inte har särskilt stora familjer, rekommenderas ofta storlekar 6 eller 8 liter / liter tryckkokare. Det beror på att en stor del av tryckkokarens recept som finns online och kokböcker är utformade för denna storlek. Om du har råd med det och ska “kokplatta”, köp en uppsättning med två storlekar som delar ett tryckkokarlock – den mindre basen (kallas tryckpanna) är perfekt för att göra mycket små mängder, såser, sidor och små- syltsatser.

Maximalt tryck

De flesta spisar har två eller fler tryckinställningar. “Högtryck” som vanligtvis är rätt så högt och “Lågtryck” som är lägre. Detta är det “vanliga” tryckområdet och de flesta kokböcker skriver sin recepttid baserat på detta intervall. Tryckval uppnås antingen med hjälp av ratten som pekar på 1 (lågt tryck) eller 2 (högt tryck), eller en markerad stapel som sakta höjs från spisen medan den når tryck – det första märket indikerar lågt tryck, det andra märket indikerar högt tryck.

Elektriska tryckkokare har ett varierat maximalt tryck mellan tillverkare och modeller. Beroende på modell kunde man bara nå ett visst tryck, medan andra modeller kunde nå högre men vi har inte funnit att detta är sant. Vissa har bara en tryckinställning, andra har två. Detta innebär att tryckkokningstiden kommer att ta längre tid i en elektrisk kontra en spiskok för att uppnå samma resultat.

Värmereglering

Kocken måste justera värmen medan kokplattans tryckkok når tryck. När du först lär dig att använda en tryckkokare kan det ta några försök för kocken att upptäcka den exakta värmeinställningen för att hålla spisen från att gå övertryck eller förlora tryck. Denna process kan ta upp till 15 minuter av kockens uppmärksamhet innan tryckkokningsprocessen ens börjar.

Värmereglering för elektriska tryckkokare är helt automatiserad. Kocken behöver bara välja önskat tryck eller program och tillagningstid och trycka på “start”. Kocken behöver inte ens vara där medan spisen bygger tryck och tryckkokning.

Användningsområden

Basen på spisens högtryckskokare kan användas som en vanlig gryta utan användning av tryckkokarlocket. Större modeller, som de som är 10 l eller större, kan användas för konservering av livsmedel med låg syrahalt (som kött, grönsaker och soppor).

Elektriska tryckkokare kan inte användas för regelbunden tillagning utan tryck – även om nyare modeller inkluderar “saute” -funktion som gör det möjligt att bryna i ugnen utan locket. Många elektriska tryckkokare inkluderar även långkokare och andra flerkokare-funktioner (inklusive en som gör yoghurt!). Men trots vad vissa tillverkare kanske säger kan du inte tryckkanna i en elektrisk tryckkokare.

Lagring

En spis med tryckkokare kan förvaras med vanliga kastruller och kastruller. En elektrisk tryckkokare behöver kontrautrymme och är skrymmande och lång – vilket gör det svårt att förvara i ett skåp. Vid användning ska inte spisen vara under ett överskåp. Det kan dock ersätta flera andra elektriska apparater.

Material och hållbarhet

Spiskokare finns i aluminium och rostfritt stål. Spisar i rostfritt stål är extremt slitstarka och mycket svåra att skada och håller ofta 20 år eller mer.

Det yttre höljet på alla elektriska tryckkokare är tillverkat av värmebeständig plast. Vissa har bättre elektronik än andra. Innerfodret är oftast tillverkat av aluminium med en non-stick beläggning. Kocken måste vara försiktig när han använder redskap, tillbehör och till och med spetsig mat (som skärben) som kan repa inredningen. Men idag kommer fler och fler modeller med rostfritt stål (bilden) och anodiserat aluminium och keramiskt belagda interiörer. Kockar har rapporterat elektroniska fel under de tre första användningsåren.

De mest hållbara tryckkokarna är gjorda av rostfritt stål. Jämfört med aluminium, det näst vanligaste materialet, är rostfritt stål särskilt hållbart. Många elektriska tryckkokare använder aluminium täckt med en non-stick beläggning. Den släta non-stick ytan gör rengöring till en vind. Du måste dock vara försiktig så att du inte repar beläggningen när du använder metallredskap. Nyare modeller kan erbjuda anodiserat aluminium med keramiska beläggningar, vilket visar sig vara mycket mer hållbart än äldre non-stick-alternativ.

Reservdelar

Under användningen kan packningar och andra silikondelar behöva bytas ut. De kan köpas från tillverkaren. Under användningen kan packningar och andra silikondelar behöva bytas ut. Icke-stick-kärlinsatser kan lätt skadas och måste bytas ut regelbundet. Kockar har rapporterat elektroniska fel under de tre första användningsåren. Även om några välgjorda modeller har hållit längre.

Elektriska tryckkokare ommärks ofta eller importeras som en engångsartikel, så det kan vara svårt att spåra reservdelar från icke etablerade tillverkare av tryckkokare.

Mekaniken

elektrisk tryckkokare Även om tiden för tryck för en elektrisk tryckkokare bara är några minuter längre än spis (14 vs. 11 minuter) 1 tar det naturliga tryckavlastningen mer än dubbelt så lång tid (25 mot 10 minuter) eftersom basen inte tas bort från värmekällan (den elektriska spolen behöver tid att svalna). Dessutom isolerar den termoliknande dubbelväggiga konstruktionen av elektriska tryckkokare värmeförlusten och förlänger öppningstiden.

Termoseffekten förbättrar emellertid effektiviteten hos den elektriska tryckkokaren som håller värmen från spolen i spisen och inte släpper ut den i köket – vilket gör den 60% effektivare att använda el än en liknande spisstryckskokare som fungerar på en elektrisk spis 2.

Knappar

Nästan alla elektriska tryckkokare har en hel mängd knappar på framsidan. Det är det som ofta får vissa människor att känna sig överväldigade eller skrämda. Låt dem inte. De flesta av dessa knappar finns för enkelhets skull, och enheten skulle fungera bra utan dem. De flesta elektriska tryckkokare har förinställda tillagningsinställningar, där inställningen kokas i ett visst antal minuter.

De flesta elektriska tryckkokare låter dig också manuellt styra tiden du ska laga något till. Istället för att försöka komma ihåg hur många minuter en inställning är eller vilken inställning är för 5 minuter kan du vanligtvis bara ange tillagningstiden manuellt på en manuell eller tryckkok-knapp. Detta är särskilt användbart om du justerar en inställning och den förblir där nästa gång du använder den elektriska tryckkokaren så att du inte lagar mat mer eller mindre tid än du trodde att du skulle göra.

Tryckindikator & snabbkopplingsventil

Varje tryckkokare som kan nå bra tryck anses vara en vanlig tryckkokare som kan göra nästan alla recept. Men när vi köper en tryckkokare, tar vi detta faktum för givet och bryr oss inte ens om vi verkligen kan nå bra tryck eller om det blir kort med mindre tryck. Att ha någon form av indikation för att meddela att önskat tryck har uppnåtts är också en bra fördel. Hitta också en tryckkokare som ger en snabbventil inbyggd i regulatorn. Detta hjälper till att upprätthålla värmen inuti samtidigt som trycket avluftas till en viss punkt där det blir säkert att öppna locket. Detta är utmärkt för recept som kräver ytterligare ingredienser halvvägs genom tillagningen.

Garanti och tillbehör

Nästan alla högkvalitativa tryckkokare stannar i årtionden men det är komponenterna som gör stor skillnad i framtiden. Att få packningar eller reservdelar efter femton år kommer att bli svårt. Endast de mest ansedda företagen tenderar att stå bakom sina skapelser. Även om du har en lång garanti täcker den inte ersättningskomponenter som packningar. Så välj ett varumärke baserat på vad som finns på marknaden.

Kapacitet

Om du gillar att laga mat i stora mängder, titta på större tryckkokarmodeller. Om du bara lagar mat för en eller två och inte gillar matrester sparar mindre spisar dig lagringsutrymme och är också billigare. Tänk på att till skillnad från din favoritlager eller långsamma spis, bör du inte fylla tryckkokaren till toppen. Det är viktigt att lämna utrymme för tryck att bygga upp och se till att mat inte blockerar tryckavlastningsventilen eller andra säkerhetsfunktioner. Många tryckkokare inkluderar en säker påfyllningsledning, som lämnar spisen ungefär 2/3 fylld, men även om den inte finns, bör spisen inte fyllas till sin maximala kapacitet.

Inställningar

Vissa tryckkokare arbetar med bara ett tryck, medan andra låter dig välja två eller till och med tre olika tryckalternativ för matlagning. I allmänhet kan kokplattor tryckkokare laga mat vid högre tryck än elektriska modeller, men ny teknik har gjort elektriska modeller ännu mer mångsidiga, så att du kan välja ett bredare utbud av temperaturer och inställningar.

De flesta elektriska modeller har särnings-, brännings- och långkokningsfunktioner. Många har förinställda recept för olika typer av mat från bönor till fjäderfä till yoghurt, vilket kan göra det enkelt att laga mat när du inte har ett specifikt recept. Men många användare säger att de använder de manuella inställningarna mycket mer än förinställningarna, så en begränsad meny är inte nödvändigtvis en dålig sak.

Lista över de bästa tryckkokarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Viktiga punkter att tänka på när man väljer en tryckkokare

 • Fjäderventil för kokplatta och flottörventil för el – Fjäderventilens icke ventilerande spisar har den senaste tryckreglerande tekniken och de kommer inte att fylla ditt kök med ljudet av ångmotorkolvar som skjuter (som gammal ventilationsspis) eller drivning du nötter med klamring och klang av en fnissande metallvikt. Moderna fjäderventilspisar ger väldigt lite ljud under tillagningen och behöver mindre energi också! Elektriker har en viktad “flottörventil” som är lika tyst och energieffektiv. På elektricitet reglerar flottörventilen inte det inre trycket, detta görs av den elektroniska logiken som slår på och av värmeelementet.
 • Rostfritt stål – Spisar bör vara gjorda av rostfritt stål eftersom billigare aluminiumspisar inte bara är mjuka och lätt deformerade utan de är “reaktiva” – det betyder att de ändrar smaken på sura ingredienser (tomater, citron, vin etc.) .
 • Inga non-stick-beläggningar – Undvik non-stick-beläggningar, eftersom de kan repa och lätt skadas (därför inte längre kan göra som avsett) av redskap, den skarpa änden av ett ben eller en metallångkorg som utsätter aluminiumet under för vara i kontakt med maten.
 • Två tryckinställningar – En tryckkokare bör ha minst två tryckinställningar. ”Högtryck” för kött, baljväxter och allt som är tätt som behöver lång tid att laga, och “Lågtryck” för fisk, ägg och al dente grönsaker och pasta. Vissa tryckkokare har en omkopplare på locket för att välja tryckinställningar, andra gör det genom att visa ett visst antal ringar medan elektriska tryckkokare låter dig välja tryck med en knapptryckning. Bli inte bländad av nya tryckkokare som har 10 eller fler tryckinställningar – inga recept har faktiskt skrivits för alla de andra tryckinställningarna.
 • Etablerad tillverkare – Alla tryckkokare kommer att ha delar som så småningom slits och måste bytas ut. Till exempel håller tätningspackningarna (silikonringen i locket) vanligtvis 18-24 månader – sällan behöver mindre delar av en säkerhetsventil också bytas ut. Köp din tryckkokare från ett långvarigt företag med gott rykte och kundservice så att du kan spåra och köpa dessa slitdelar när det behövs. Lager inte upp dessa delar – de åldras även när de inte används.

Typer av tryckkokare

Mini tryckkokare

På grund av sin lilla storlek når de snabbare tryck (men lagar också mindre mat). Perfekt för en till två personer. Denna storlek kan tryckkoka torrt ris (2 portioner) eller soppa. För högtryckskokare säljs denna storlek spis som en del av en uppsättning.

Detta brukar inte rekommenderas som en “första” tryckkokare på grund av den begränsade användningen och majoriteten av de recept som för närvarande publiceras är för 6-8 liter tryckkokare och på grund av mekaniken för tryckkokning (minimala vätskekrav, maximal fyllning linjer) det är vanligtvis inte så enkelt som att skära ett vanligt recept för tryckkokare i hälften. Men när du väl har fått tag på tryckkokning i vår rekommenderade standardstorlek skulle denna storlek tryckkokare vara ett underbart tillskott till köket.

Tryckpanna

Perfekt för två personer. Denna storlek kan tryckkoka torrt ris (3 portioner) eller flera portioner soppa. Detta är en rekommenderad tryckkokare (eller tredje om du redan äger en uppsättning) för kockar som redan äger en tryckkokare och har flyttat större delen av sin matlagning under tryck.

Standard tryckkokare

Standardstorlek högtryckskokare 6-8 liter används ofta till ris, soppor, lager, chilis, etc. Om du bara har råd med en tryckkokare är det den du bör börja med (den andra eller två kan komma senare). Perfekt för en familj på 4-6 personer. Denna storlek kan tryckkoka 6 portioner ris eller ett tio tal portioner soppa – men det kan också tryckkoka mindre.

Detta är den rekommenderade storleken och form för nybörjare. I el är 8 liter storleken något högre och bredare – vilket ger kocken ett större område till brun mat. Den större storleken på insidan gör det dock skrymmande och svårt att montera i en vanlig 45 cm diskmaskin.

Tryckkokare på 10 liter eller mer

På grund av sin storlek kan dessa tryckkokare också användas som konserver och används av restauranger, stora grupper och familjer. Enligt regler kan en spistryckkokare användas som burk om den rymmer minst fyra kvartsstora burkar. Det varnas ofta för hemmakocken mot denna storlek för matlagning. Dessa krukor är mycket tunga medan de är tomma och kan vara svåra att passa i den genomsnittliga diskbänken för rengöring. Denna storlek kan tryckkoka minst 10 portioner torrt ris eller många portioner soppa

Kokplatta kontra elektrisk tryckkokare

Här är den stora hemligheten: de pressar alla. Oavsett om de är gamla, nya elektriska, kokplattor kan de alla tryckkocka mat men de skiljer sig åt på recepten de kan göra och hur länge de behöver för att få jobbet gjort – men oavsett vad kommer det att gå snabbare än konventionell matlagning. Även om elektriska tryckkokare är bekvämare är de mindre kraftfulla och hållbara, medan kokplattor är robusta och snabbare.

Elektriska tryckkokare är bäst för:

 • De som är nervösa för att leka med värmeinställningar – elspisen gör det automatiskt, ställ bara in det och glöm det;
 • Många elektriska apparater kan ersätta andra apparater som en långsam spis, riskokare och yoghurttillverkare
 • Upptagna föräldrar som behöver schemalägga middag för att vara redo när de går in genom dörren kommer att uppskatta tillagningstidsuret som finns tillgängligt i vissa modeller som startar middag innan någon är hemma
 • Högskolestudenter med begränsat kök – den elektriska tryckkokaren är ett komplett matlagningsverktyg som bryter / stekar, tryckkockar och håller maten varm – vissa gör ännu mer;
 • Äldre eller på annat sätt skickliga personer – inget behov av att komma ihåg om gasen är på, plus spisen kan placeras i vilken höjd som helst;
 • Expertkockar som redan flyttat hela sin matlagning under tryck och ofta har mer än en spis igång – en elektrisk är ett utmärkt tillskott till ensemblen.

Kokplattor är bäst för:

 • De som vill ha hastighet och kraft eftersom de når högre värme och tryck än el;
 • De som värdesätter hållbarhet jämfört med bekvämlighet – elektriska apparater kan hålla i flera år, men spisstoppar har gått decennier, generationer;
 • Kockar som vill prova avancerade tekniker för tryckkokning – många kräver högre tryck och mindre avdunstning av moderna spisar;
 • Kockar som gillar att tänka och övervaka matlagningen eftersom trycket släpps snabbare än el.

Tips inför köp av tryckkokare

Få åtminstone funktionen för två trycknivåer

Se till att den elektriska tryckkokaren du väljer har minst två tryckkokningstryck – alla de vi rekommenderar gör. De flesta multikokare trycker redan på “högt tryck”, men att ha “lågt tryck” är viktigt för när du vill tryckkoka känsliga livsmedel som ägg, fisk och pasta – eller vill se till att dina grönsaker inte är för kokta. Vissa märken erbjuder 8 eller fler tryckinställningar – det extra trycket är roligt att ha för experiment men inga recept har faktiskt skrivits och testats för dem (ännu).

Timer, schemaläggningsfunktioner och matlagningsprogram

De flesta spisar har inte en integrerad timer men de blir mer populära. Vanligtvis kräver dessa spisar en separat timer för att hålla reda på tillagningstiden medan ugnen är under tryck. Spiskokare har inga matlagningsprogram eller schemaläggningsfunktioner (även om fler och fler kommer ut med sina egna appar). Om den används tillsammans med en induktionsbrännare kan timern på brännaren halvautomatisera en kokplatta.

Alla moderna elektriska tryckkokare har en integrerad timer för att hålla reda på tillagningstiden under tryck. De modernaste elektriska tryckkokarna har mikrodatorstyrda smarta matlagningsprogram som interagerar med en trycksensor och termostat. De flesta elektriska tryckkokare möjliggör schemaläggning och fördröjd start i upp till 12 timmar, beroende på modell, för måltider som inte innehåller kött, dagbok eller andra ingredienser som måste förbli kylda.

Specialprogrammen du behöver och inte behöver

Det finns några funktioner som måste programmeras specifikt i spisen, medan du kan “fejka” andra. Här är de populäraste tilläggsfunktionerna du hittar på marknaden:

Yoghurttillverkning

Om förmågan att göra yoghurt är viktig för dig, se till att spisen har ett specifikt “yoghurtprogram” – ett speciellt programmerat tids- och temperaturintervall. Det finns för närvarande inget sätt att “hacka” din multikokare för att göra yoghurt om tillverkaren inte redan har programmerat det. Om din multikokare inte har ett yoghurtprogram kan det bara användas som ett kärl för ett recept utan yoghurttillverkare som du enkelt kan hitta på internet (som faktiskt fungerar med vilken kruka som helst).

Rismatlagning

Om spisen inte har ett risprogram – så är det OK. Vi har redan ett sätt att få perfekt ris med hjälp av tryckkokningsprogrammet. Så det är inte nödvändigt att ha en specifik knapp för rislagning om du följer våra tillagningstider och vätskeförhållanden.

Långsam tillagning

Om möjligheten att sakta tillagningen är viktig för dig måste du se till att spisen har ett specifikt program för “långsam tillagning”. Varje märke kommer att skilja sig åt hur många inställningar för långsam spis som ingår och vid vilken temperatur användningen är – så kontrollera specifikationerna innan du trycker på avtryckaren. Även om du kan ganska mycket tryckkoka någon långkokad stek, gryta eller soppa finns det fortfarande några typer av recept som egentligen bara fungerar i en långkokare.

Tryckburksfunktion

Om multikokaren har en inställning för “tryckburk” – spring bort! Enligt experter har inget elektriskt tryck eller flerkokare godkänts för tryckburk. Du kan fortfarande använda ett “elektrisk tryckkärl” för att tryckkoka (om du redan har fastnat med en) men annars är det en god idé att undvika tillverkare som inte följer de grundläggande säkerhetsriktlinjerna.

Specialprogram

Dessa andra specialprogram är bara förinställda tider och tryck som kan programmeras manuellt i spisen. Följ bara våra recept och instruktioner om hur man trycker på ägg, ångbakar en tårta och gör chili! Dessa speciella “förinställda tid och tryck” -program bör inte göra eller bryta ditt beslut om köparens köp.

Elektrisk styrka

Egentligen är watt allt för en elektrisk tryckkokare – ju högre watt, desto varmare kommer värmeelementet att brinna och desto snabbare kommer spisen att nå tryck. Det här verkar inte som en stor sak nu, men när du är hemma och stirrar på tryckkokaren för att börja, kommer dessa minuter att verka som timmar. En tryckkokare på 1000 watt kan ta i genomsnitt 13 minuter för att nå tryck, medan en 1300 watt gör det på fem.

Välj rätt storlek

Min tumregel är att överväga 1 L per person – så ett 6L tryck kan användas för sex personer eller färre och en 8L för åtta personer eller mindre. Om du inte har en speciell situation rekommenderar vi inte att du går under 6 liter – på det sättet, även om du lagar mat för två, kan du fortfarande tryckkoka två till tre recept samtidigt genom att stapla dem vertikalt.

En 3L kan vara söt och rekommenderas någon annanstans för singlar, men det är inte min rekommendation för en första tryckkokare. Du vill inte lära dig hur man trycker på att laga mat genom att lära sig att justera den stora mängd recept skrivna för 6 eller 8 liter. När du har tryckt på all din matlagning behöver du minst en andra tillbehörskokare för att plocka upp saken medan din huvudkokare är upptagen.

Varför elektriska tryckkokare är bäst

Säkerhet

Dagens elektriska tryckkokare är mycket säkrare än spismodellerna från förr. Den moderna elektriska tryckkokaren är en självkontrollerad enhet som sitter på bänkskivan och ansluts till ett vanligt hushållsuttag. De gamla skräckhistorierna om saker som exploderar över kökstaket hör till det förflutna, eftersom många säkerhetsfunktioner har lagts till.

Med de flesta elektriska tryckkokare idag kan du inte ta bort locket medan enheten är under tryck, du måste vänta tills trycket har släppts. De flesta modeller idag har även inbyggda temperatursensorer som hjälper till att förhindra att mat brinner.

Användarvänlighet

Ja och nej. Det finns en liten inlärningskurva med elektriska tryckkokare. De behöver lite tid och tålamod för att lära känna. De ser mycket mer skrämmande ut än de verkligen är.

Många moderna modeller har digitala kontroller som gör användning och justering ganska enkel och enkel att övervaka. Tryck bara på ett par knappar så lagas nästan maten själv. Att använda en elektrisk tryckkokare är perfekt för hektiska dagar och nätter där du bara inte har tid att spendera en timme på att stå över kaminen.

Snabbhet

Medan det är snabbt att använda en elektrisk tryckkokare är det inte så snabbt som vissa tror att du tror. Om du ser ett recept som säger något om två eller fem minuter, är det troligt att det inte riktigt stämmer och att personen som skrev receptet inte räknar med den tid det tar för en enhet att komma till tryck. Hur lång tid tar det för en elektrisk tryckkokare att komma till tryck? Det beror på några saker, men i allmänhet tar det 10 – 20 minuter beroende.

Hur lång tid som krävs för att komma till tryck kan bero på flera saker, inklusive hur full grytan är, hur mycket vätska det finns, innehållets storlek och om ingredienserna är kalla eller frysta. När den elektriska tryckkokaren kommer på tryck börjar tillagningstiden.

När tillagningstiden har räknats ner i den elektriska tryckkokaren måste trycket släppas. Det finns två sätt att frigöra tryck – manuellt och naturligt. För att manuellt frigöra tryck öppnar du den förseglade ventilen i den elektriska tryckkokarens lock och släpper ångan.

Med en naturlig tryckfrigöring låter du den elektriska förvärmekokaren sitta där förseglad tills trycket frigörs på egen hand, vilket kan ta allt från 10 – 30 minuter beroende på vad som var där inne. Det är viktigt att veta vilken typ av tryckavlastning du måste göra innan du börjar laga mat och ta med den tiden i din förberedelse.

Många elektriska tryckkokare har till och med inbyggda sensorer som håller temperaturen i schack och hindrar dig från att bränna mat i fall där det inte finns tillräckligt med vätska i grytan för att bygga upp lämpligt koktryck. Istället för att fortsätta värma högt och bränna maten inuti tryckkokaren växlar den helt enkelt till funktionen för att hålla värmen, så att du kan tillsätta vätska och börja om.

För och nackdelar med elektriska tryckkokare

Det största med att använda en elektrisk tryckkokare är att den lagar mat snabbt. Andra fördelar är att maten förblir fuktig. Att använda den här lilla apparaten minskar också värmen i köket jämfört med matlagning på kokplattan eller i en ugn. Att använda ånga för att laga mat resulterar i mat med djupare smak, liksom ett högre näringsvärde eftersom vitaminer inte löses bort.

Vidare resulterar ångkokning i mer färgstark mat, eftersom maten inte oxiderar till följd av att den utsätts för luft. Ångans höga temperatur är också känd för att döda de mest skadliga mikroorganismerna, vilket gör det lättare att laga mat på ett säkert sätt och till och med göra saker som att sterilisera babyflaskor. Nackdelen med en elektrisk tryckkokare är att det inte kommer att bruna saker och det ger dig inte mat som är krispig eller krispig.

Prisvärdhet

Ja. En elektrisk tryckkokare är definitivt värt pengarna om du ska använda den. En elektrisk tryckkokare ger dig möjlighet att göra en hemlagad måltid utan att spendera timmar på timmar i köket. De flesta måltider är nästan handsfree och kräver inget ingripande när matlagning pågår. Tillagningstiden för många typer av recept minskar jämfört med andra tillagningsmetoder som kokplatta, ugn och långkokare. Och en elektrisk tryckkokare kommer inte att värma upp ditt hus som att använda kokplattan och ugnen.

Många elektriska tryckkokare är mycket mångsidiga och kan göra mer än bara tryckkokning, de kan också fungera som en långsam spis, yoghurttillverkare, ristillverkare och många andra saker. För vissa kan det betyda att du kan gå i pension med andra små elektriska apparater och frigöra lite utrymme. Om du vill minska antalet apparater på din disk kan du kanske ersätta din långkokare med en elektrisk tryckkokare. De flesta elektriska tryckkokare har låg och hög långsam spis.

Välj rätt elektrisk tryckkokare

När du väl har bestämt dig för att skaffa en elektrisk tryckkokare kommer du att upptäcka att de tillverkas av många märken och att det finns en mängd olika modeller. Detta kan leda till att du undrar hur man väljer rätt elektrisk tryckkokare. Det finns några faktorer att tänka på när du köper en elektrisk tryckkokare. Den viktigaste faktorn är förmodligen storlek. Du måste ta hänsyn till storleken på din familj, storleken på måltiderna du lagar och om du gör saker som matlagning eller matlagning.

Det finns ett par elektriska tryckkokare med två och tre liter 2 och 3 liter elektriska tryckkokare där ute. Denna storlek är ganska begränsande och fungerar bäst för en eller möjligen två personer. Det finns många elektriska tryckkokare på 6 liter. 6-liter är förmodligen den mest populära storleken när det gäller elektriska tryckkokare. Det är den perfekta storleken för en familj på 3 till 4 personer. Det finns ett antal 8-liter elektriska tryckkokare tillgängliga. Dessa är bra för större familjer, eller om du gör en hel del matlagning, frysmatlagning eller underhållande.

Förutom storlek måste du också komma ihåg alla specialfunktioner du vet att du behöver (eller inte behöver). Vissa elektriska tryckkokare har en yoghurtinställning. Ett par har till och med en risottomiljö. Vissa modeller integreras med din mobiltelefon via en app, så att du kan styra funktioner från din telefon. En annan riktigt viktig egenskap för vissa är materialet som den inre grytan är gjord av. Vissa enheter har en gryta i rostfritt stål. Andra enheter har en nonstick-kruka.

Om lagringsutrymme verkligen betyder något för dig, kan det vara viktigt för dig om enheten har en avtagbar strömsladd eller inte. Vi föredrar personligen enheter med en avtagbar sladd eftersom vi kan sätta sladden inuti enheten när vi är klara och de tar mindre plats.

Tryckkokares uppbyggnad

Den grundläggande utformningen av en tryckkokare har i stort sett varit densamma under många år. Den består av en kruka eller gryta med ett låsande lock som har en tät tätning för att begränsa trycket inuti grytan. En ventil ovanpå locket erbjuder ett sätt att kontrollera hur mycket tryck som kan byggas upp i krukan. I gammaldags tryckkokare täcktes ventilen på locket med en viktad beslag som skramlade och väste mystiskt när trycket inuti krukan växte tillräckligt högt för att lyfta vikten och trycka ånga ur ventilen.

Dessa spisar kallades ibland “jiggle-top” spisar. Den här rudimentära ventilen gav säkerhetsfrigöringen, och oförsiktiga händer kan lätt brännas om de försökte lyfta av vikten innan innehållet tappade trycket. De flesta klassiska tryckkokare hade någon form av “övertryckspropp” som var utformad för att dyka upp när trycket i krukan växte farligt högt.

Livsmedel placeras vanligtvis i en trådkorg som passar inuti tryckkokaren, upphängd över kokvätskan som ger ångan. Beroende på recept kan maten matas ner i vattnet eller upphängas ovanför vattnet och kokas enbart med ånga.

Moderna tryckkokare har tryckavlastningssystem som är utformade för att göra dem helt säkra. Tryckreglage och frigöringsmekanism är monterade i handtagen, vilket gör det mycket enkelt att justera trycket och frigöra det när tillagningen är klar. I stället för en viktad “jiggle-top” ventil, används ett fjäderbelastat ventilationssystem i nyare tryckkokare.

Nyare krukor kan också ha visuella säkerhetssignaler som varnar dig för farligt högt tryck. Med moderna tryckkokare finns det liten risk för bristning, som det hände vid sällsynta tillfällen med de gammaldags tryckkokare som din mormor och hennes vänner använde. Moderna tryckkokare är ganska sofistikerade i sina funktioner. Vissa modeller är till exempel programmerbara och kan användas som långkokare, värmare och yoghurttillverkare samt tryckkokare.

Hur tryckkokning fungerar

Fördelen med tryckkokning ligger i enkel fysik. Genom att begränsa trycket inuti krukan ökar kokpunkten för vätskor från 100 grader. till så högt som 120 grader. Till exempel kokar en kruka vid havsnivå utan lock på 100 grader och ångan avdunstar från grytan är också 100 grader. Men om ett förseglat lock läggs på krukan för att fånga ångan ökar trycket inuti krukan, vilket får kokpunkten för vätskan (och av den ånga som släpps ut) att också stiga. I en kruka med inre tryck kan temperaturen på kokande vatten och ånga vara så hög som 120 grader. Detta innebär att livsmedel som lagas i krukan kan kokas 3 till 10 gånger snabbare än när de kokas utan lock.

Säkerhetstips inför användning av tryckkokare

Även om det är ganska säkert om det används korrekt, finns det en viss risk med tryckkokare. Följ dessa tips för att minimera risken för missöden:

Följ bruksanvisningen. Varje typ av spis har sin egen procedur för säker användning, så se till att du förstår och följer tillverkarens råd. Det här är en bra anledning att inte köpa en tryckkokare på en garageförsäljning eller loppmarknad som inte innehåller sin bruksanvisning. Om du har en äldre spis, lär dig hur du gör ett varmvattentest för tryckkokare för att bekanta dig med den.

Gummipackningens tätning och ångventileringsröret är de viktigaste delarna av denna apparat, så se till att packningarna är solida, rena, inte ripplade eller sönderrivna och att ventilationsröret är rent och klart, inte täppt till mat. Använd rengöringsredskapet som medföljer din tryckkokare eller en rörrengörare för att hålla ventilationsröret klart. Var noga med att följa instruktionerna för att fästa locket ordentligt, snabbt minska ångtrycket och öppna grytan när tillagningen är klar.

Håll ett öga på tryckindikatorn. När tryckkokaren kokar ska stången vara i upphöjt läge (eller skalkande, på äldre modeller). Om det inte är det kanske det inte finns tillräckligt med vätska i spisen för att konvertera till ånga och maten kan brinna. Stanna spisen enligt tillverkarens anvisningar, och när trycket sjunker, lyft locket och tillsätt vätska.

Lämna inte en tryckkokare ståendes utan uppsikt

Tänk två gånger på att lämna en tryckkokare ensam medan den lagar mat. Låt aldrig barn eller husdjur leka runt apparaten när den lagar mat. För att öppna locket när tillagningen är klar måste du först släppa ut ångan från tryckkokaren. Var mycket försiktig när du släpper ut tryck; du kan bränna dig själv även med de nya spisarna som har säkerhetsutgåvor.

Om du använder snabbutlösningsfunktionerna, se till att släppa ut ånga i mycket korta skurar (som pulsfunktionen på din matberedare). Om du håller frigöringsknappen öppen kan het vätska spruta genom ventilen och bränna dig. Försök aldrig tvinga locket upp.

Se upp för mat som skummar. Torkade bönor, pasta och vissa frukter (särskilt äpplen) kan skapa skum när de lagar mat, och små partiklar kan rida upp på skummet och täppa till ångventilen. Fyll högtryckskokaren inte mer än halvfull när du lagar dessa livsmedel och tillsätt en matsked olja för att minimera skummet. Livsmedel som orsakar övervägande problem med skumning inkluderar delade ärtor och bönor, havregryn, äpplen, tranbär och pärlkorn. Använd inte din tryckkokare som fritöser, fyll den full med matolja, såvida den inte specifikt marknadsförs som en fritös.

Anpassa dina recept för tryckkokning

Timing är avgörande när du trycker på matlagning. Livsmedel så stora köttbitar har lite “vackelrum” i tidpunkten, men färska grönsaker och frukter kan snabbt kokas över i en tryckkokare, som förvandlar dem till grädde. Om din tryckkokare inte har en inbyggd timer, se till att du har en tillförlitlig, korrekt timer som du använder varje gång du trycker på. Använd alla tillagningstabeller som tillhandahålls av tillverkaren av din spis.

Om du anpassar ett konventionellt kokplattrecept till trycklagning ställer du in timern på 1/3 av den tillagningstid som originalreceptet kräver. Till exempel, om ett recept kräver matlagning på kokplattan i 1 timme, koka endast i cirka 20 minuter i tryckkokaren, släpp sedan ångan enligt tillverkarens anvisningar och testa maten. Du kan fästa locket igen och laga mat i 1 till 3 minuter längre om maten behöver det. Det är bäst att underkoka mat tills du är säker på tryckkokaren och recepten; du kan alltid sätta ihop apparaten igen och laga lite längre vid behov.

Många crockpot-recept omvandlas enkelt till en tryckkokare. Billigare köttstycken kokas till perfektion i tryckkokaren, men tillagningstiden minskas kraftigt. Ett recept som lagar mat i 8 till 10 timmar på låg värme i en crockpot kräver vanligtvis bara cirka 1 timme i en tryckkokare.

Många recept för tryckkokare kräver mat som har samma tillagningstid; nötkött och grytris eller till exempel kyckling med palsternacka. Med andra recept kan du använda en avbruten tillagningsmetod, som i crockgryta chicken alfredo, släppa locket och tillsätt andra ingredienser när tillagningstiden når några minuter. När du använder den här metoden, se till att skriva ner tiderna när de mer ömtåliga ingredienserna tillsätts, och ta med den timern om du lämnar köket.

Vanliga frågor om tryckkokare

Kan jag använda en ärvd eller vintage tryckkokare?

Det är en romantisk uppfattning att ta tillbaka en älskad vintagekokare men vi rekommenderar den inte. Tryckkokare tillverkade för mer än 20 år sedan har inte de idiotsäkra säkerhetsfunktionerna hos moderna tryckkokare som låslock för att säkerställa att du inte av misstag öppnar den medan innehållet är i tryck eller säkerhetskopieringsventiler. Om du inte är helt säker på hur gammal tryckkokaren är, ta en titt på manualen som ska innehålla en lista över säkerhetsfunktionerna.

Kan jag “tryckkanna” eller “trycka” i en tryckkokare?

Ja och nej. Även om tryckkokning, tryckstekning och tryckburk alla använder tryck för att slutföra sina uppgifter kan de inte göras i ett enda kärl. Ett fartyg som används för tryckburk måste uppfylla specifika storlek och tryckstandarder för att följa regler. Medan för tryckstekning, även känd som bräsning, måste kärlet ha en viss tjocklek och packningen och säkerhetsventilerna är gjorda av material för att motstå den superuppvärmda oljan (som når högre temperaturer än vatten under tryck).

Det finns olika lösningar och hack för att använda en dedikerad tryckburk för matlagning – men vi rekommenderar inte att göra det – eftersom konservburkar inte var utformade för en sådan uppgift. De är stora, skrymmande och smidiga för vardagsbruk och är gjorda av aluminium (som inte borde komma i kontakt med mat).

Vad är höfttryckskokningens favoritkompressor?

Alla moderna tryckkokare fungerar alla på samma sätt – den största skillnaden mellan var och en är klockor och visselpipor, materialkvalitet och effektivitet. Vi gillar en för att den är enkel, men den andra för att den ger ett ljud när den går in i övertryck, och den andra för att den är bred för att vi inte behöver övervaka den, och en annan för att den släpper ut tryck av sig.

Vi kan bara inte välja en favorit, så därför började vi granska tryckkokare. Läs recensionerna och se vilken specialfunktion du absolut måste ha för dina behov av tryckkokning.

Vad finns det för öppningsmetoder?

I allmänhet tar det en kortare tid att trycka på kokplattan. Normal frisättning – cirka 2 minuter. Naturlig frisättning – cirka 10 minuter. Ytterligare funktionsspecifika utgåvor kan finnas på vissa modeller. Öppningsmetoder för tryckkokare Generellt tar elektriska tryckkokare mer tid att frigöra tryck. Den naturliga frisättningen tar mer än dubbelt så lång tid. Normal frisättning – cirka 3 minuter. Naturlig frisättning – cirka 25 minuter

Vad är viktigt att tänka på med kokplattstryckkokare?

Den mest påtagliga skillnaden mellan spis och elspis är det maximala trycket som kan uppnås. Även om alla moderna spisar följer standarden, kan elektriska tryckkokare variera kraftigt mellan tillverkare och modeller och ligger ofta under eller grovt under standarden (med få undantag). Lägre tryck innebär att spisen behöver mer tid för att uppnå samma resultat som en spisstryckskokare. Rekommenderade tillagningstider och kokböcker för tryckkokare måste justeras – även om de fortfarande är kortare än matlagning utan tryck alls.

Är storleken viktigt?

För hemmakockar som bara vill laga middag och inte restaurangkvantitet: större är inte bättre. Vi rekommenderar att du får den minsta tryckkokaren för att passa dina behov eftersom ju större tryckkokaren tar längre tid att nå trycket, behöver mer vätska för att komma dit och det blir skrymmande att både rengöra och förvara.

Mer material. En större tryckkokare kommer att ha mer metall och den metallen tar längre tid att värma upp – den tiden du väntar tills den når tryck.

Mer flytande. När tryckkokarens storlek ökar minimikravet för vätska – medan en liten tryckpanna bara behöver cirka några dl vätska (eller mindre) för att nå tryck behöver en mycket större tryckkokare en liter (eller mer)! Samma bit kött som bräseras i den mindre tryckkokaren kan bara kokas i den större – vilket begränsar tillagningsteknikerna som kan uppnås.

Mer arbete. På den mer praktiska sidan av sakerna kommer en gigantisk tryckkok att vara svår att tvätta och lagra. Beroende på din diskbänk och vattenkrankonfiguration kan det vara en utmaning att tvätta. Istället kan en 6-liters spis med diskmaskinssäker bas lätt glida in i bottenstället.

Matlagar du bara en eller två? Eller planerar du att använda din tryckkokare till fester eller en större familj? Storlek är en stor del av att välja en tryckkokare. Om du bara vill förbereda mindre måltider är det troligt att en så kallad gryta av tre liter allt du behöver någonsin. Men det finns också sex och åtta kvartal alternativ!

Tänk på att tryckkokare endast bör fyllas med ungefär två tredjedelar för de flesta rätter och endast fyllas halvvägs för livsmedel som producerar skum under tillagningen, som 30-minuters bönor och ris med skinka och kycklingkorv.

Vad finns det för rekommendationer med tryckkokare?

Börja med en 6 – 8 liter / standardkokare. De flesta recept som finns online och kokböcker är utformade för denna storlek. Om ditt huvudsakliga mål är lagerhållning men för en familj – inte en restaurang – kom ihåg att en typisk 6-liters tryckkokare kan producera 4 liter dubbelstyrka lager – utspädd det är 8 liter enda styrka lager.

Storleken på och formen på vanliga tryckkokare är mycket mångsidiga så att kocken kan prova nya och avancerade tekniker som utnyttjar denna spis höjd. Välj din tryckkokares storlek noga och anpassa både tryckkokarens storlek och form till den typ av matlagning som du mest troligt gör med den. Och glöm inte att ju lättare tryckkokaren blir att använda och rengöra – desto mer sannolikt är det att du använder den!

Spelar materialet stor roll?

Elektriska tryckkokare har olika fodermaterial. Många, precis som de populära märkena, har ett fodral av rostfritt stål. Detta material är diskmaskinssäkert och tål verkligen upprepad användning. Andra märken erbjuder tryckkokare med nonstick-belagda skär för enklare rengöring. Du måste dock vara mer försiktig med detta material, för det kan flisas eller repas om det inte tas om hand ordentligt.

Finns det några alternativ bortom tryckkokning?

Naturligtvis kommer dessa elektriska tryckkokare med många andra inställningar – i själva verket är många kända som flerkokare. Tänk på alla olika inställningar innan du beställer. Du kommer att upptäcka att vissa modeller har alternativ för långsam tillagning, ångande och till och med yoghurttillverkning (du kan få en fullständig förklaring på alla dessa knappar här). Det är troligt att du kanske inte behöver en flerkokare med tio olika kokalternativ, så välj en mer grundläggande modell för att spara några öre.

Vilka säkerhetsfunktioner finns det?

Med varm heta ånga och massor av uppbyggt tryck är det viktigt för dessa spisar att ha några säkerhetsåtgärder på plats. Håll utkik efter sådana funktioner som låslock som håller det stängt om det finns något tryck inuti, en ventilspindel som släpper ut ånga när det finns för mycket tryck och ergonomiska handtag av värmebeständigt material. Och se till att du vet det säkraste sättet att frigöra ångan.

Är säkerhetsfunktioner viktigt?

Dagens tryckkokare är mycket säkrare än tidigare. När trycket når en hög punkt ventileras det från en ventil med ett väsande ljud för att indikera att det släpps. I själva verket, när trycket inte sjunker och fortsätter att öka även efter avluftningen, dyker en säkerhetspackning ut och eliminerar tätningen och avluftar hela trycket. Det här är några säkerhetsfunktioner som du bör se till att din tryckkokare har innan du köper.

Vad är skillnaden mellan en elektrisk tryckkokare och en vanlig tryckkokare?

En elektrisk tryckkokare är helt enkelt en tryckkokare som använder el. Genom att använda el lägger du faktiskt till fler funktioner i din spis, inklusive en elektronisk timer, fler tillagningslägen och viktigast av alltmer kontroll över hur mycket tryck du använder. En elektrisk tryckkokare lagar faktiskt mer som en mikrovågsugn gör. Den använder samma typ av inre ångtryck och infunderar det i maten.

Och om du är som vi och du blir nervös när du försöker ställa in en vanlig tryckkokare, kan en elektrisk tryckkokare vara ett bättre val eftersom den inte har en sådan högtrycksgräns och det ställer automatiskt in värmenivån så att du inte behöver röra med inställningarna.

Timern är utmärkt eftersom du kan ställa in att den ska starta flera timmar senare, men om det inte finns tillräckligt med vätska i spisen kommer den antingen att stängas av eller gå till ett varmt läge.

Om du har ett begränsat köksområde, som en högskolestudent, är det en bra apparat som kan utföra flera uppgifter som att laga ris, ånga grönsaker, göra yoghurt, saut och brun mat och långsam kock vilket gör dem till ett mångsidigt verktyg att ha i köket. De är lite skrymmande, så om du har det i ditt hem, se till att du har diskutrymmet.

Vad ska jag leta efter i en elektrisk tryckkokare?

Beroende på mängden mat du ska laga måste du leta efter en tillräckligt djup spis för att hålla allt. De flesta spisarna sträcker sig från 5-10 liter. Leta också efter en non-stick yta för enkel rengöring – det hjälper mycket om du lagar mat i en sovsal eftersom du har ett begränsat utrymme för rengöring av apparater. Se till att den digitala skärmen är något du kan arbeta med.

Vissa av dem kan vara mycket involverade och kräver att man läser en manual. Vissa behöver titta på en youtube-video för att förstå. Så, beroende på din skicklighet med elektronik, kan du behöva skaffa en som har en mycket användarvänlig inställningskontroll.

Vad behöver jag veta innan jag köper en elektrisk tryckkokare?

Elektriska tryckkokare är ett köksredskap som du behöver för att lära dig att använda. Flera områden kan vara lite förvirrande och farliga om du inte är försiktig.

Snabb kontra naturlig frigöring

När du är klar med matlagning måste du släppa trycket. Detta kan göras på ett av två sätt; genom en snabb release eller en naturlig release. Snabbkoppling innebär att du släpper trycket direkt efter tillagningen genom att vrida på tryckventilen. Naturlig frisättning innebär att du låter trycket släppa på egen hand vilket gynnar mat som kan använda lite mer tillagningstid. Kom ihåg att inte öppna tryckkokaren medan den kokas.

De flesta elektriska tryckkokare låter dig inte göra det förrän det är klart. Se dock till att aldrig försöka tvinga den att öppna. Om du av någon anledning behöver komma in i spisen, koppla ur den och låt trycket lossna först.

Högt, medium och låg trycknivå

Vilket tryck du använder beror på vad du lagar mat. Vissa spisar har inte ens ett mediumtryck. Se bara till att läsa manualen som kan berätta vilken tryckinställning du ska använda för vilken typ av mat.

Tryckindikator

Denna lilla stiftliknande mekanism finns på spisens lock. Den dyker upp när spisen har nått rätt tryck och sjunker när trycket har sjunkit. Det berättar också när spisen är låst och hindrar dig från att öppna den.

Tryckutlösningsventil

Denna ventil finns också på spisens lock och du kan använda den för att frigöra trycket från din spis för en snabb frigöring. Men om du vidrör frigöringsventilen medan den kokar kan du komma i kontakt med het heta och du kan bränna dig själv.

Du kan behöva använda en lång sked för att vända den åt dig istället (det här kommer från någon som har bränt sig tidigare.)

Hur fungerar en tryckkokare?

Tryckkokare är fyllda med ingredienserna till din måltid förutom en vätska av något slag. Med locket förseglat och värmen påslagen kokar vätskan och ändrar tillstånd till ånga. Tryckkokarens förseglade lock fångar ångan inuti där den trycker mot krukans inre väggar och dess innehåll. När ångan fortsätter att trycka ökar trycket inuti grytan.

Vattnets kokpunkt är nära bunden till mängden tryck som läggs på vattnet. Om du någonsin har rest till höga höjder kanske du har märkt att du kan koka vatten snabbare än du kan på lägre höjder. Vattnet kan koka snabbare eftersom det är mindre atmosfärstryck vid höga höjder, vilket resulterar i lägre kokpunkter.

En tryckkok arbetar på samma koncept i omvänd ordning, ökar trycket och ökar därmed vattentemperaturen. Vid en viss tryckpunkt kan kokpunkten för vatten nå 120 grader, ett stort steg upp från standard 100 grader. Den högre vattentemperaturen påskyndar tillagningsprocessen, vilket gör det snabbt och enkelt att få middag på bordet.

Vad gör den bästa tryckkokaren bäst?

Med tanke på de många olika funktioner som du bör tänka på när du väljer en tryckkokare, är det inte mycket meningsfullt att kröna någon enhet till den “bästa tryckkokaren”. Det första valet du måste göra är om du föredrar en elektrisk tryckkokare eller en kokplatta.

Vad är elektriska tryckkokare?

De elektriska tryckkokarnas enkelhet och säkerhet gör dem till ett utmärkt val. Med digitala kontroller kan du ställa in önskad temperatur eller tryck och låta spisen hantera resten. Om din högsta prioritet är att förbereda måltider lättare är en elektrisk tryckkokare den bästa lösningen. Försenade starttider, tyst drift och inbyggda timers gör det enkelt att ha middag redo vid rätt tidpunkt.

Medan kokplattsvarianter ofta kan laga lite snabbare, erbjuder elektriska tryckkokor fortfarande dramatiskt reducerade tillagningstider jämfört med andra tillagningsmetoder. Som en extra bonus erbjuder många elektriska tryckkokare ytterligare tillagningsalternativ, som fungerar som långkokare, friterare, risproducenter och mer. För att lära dig mer om flerkokare, kolla in vår köpguide för flerkokare.

Vad är kokplattstryckkokare?

Spistryckkokare erbjuder ännu kortare tillagningstider än sina elektriska motsvarigheter. Dessa kortare tillagningstider är möjliga eftersom tryckkokare med kokplattor ofta kan innehålla högre tryck, vilket gör att vattnet inuti når högre temperaturer. Deras hållbara, enkla konstruktion gör det möjligt för välskötta enheter till senaste generationer.

Och medan äldre modeller kan vara lika högljudd som en tågvissling, är nyare modeller mycket tystare. Det är dock viktigt att hålla ett vakande öga på kokplattans tryckkokare när de klättrar till önskat tryck. Detta mindre besvär uppväger ofta fördelarna de erbjuder när det gäller hållbarhet och tryckhantering.

Bör jag överväga treskiktsbottendesign med rostfritt stål?

Föredrar bara tryckkokare som är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål. Det finns många olika kompositioner av rostfritt stål. Sök efter en stämpel av 18/10 rostfritt stål eftersom det indikerar ett hälsosamt förhållande mellan krom och nickel i stålet som ger det många fördelar. Till att börja med motstår stålet korrosion och fläckar på grund av krom. Det får också extra styrka från krom och nickel ger glansen som också hjälper till att bilda ett skyddande lager för stålet.

Har spisens storlek någon betydelse?

Spisen har stor betydelse på lång sikt. En 4-kvarts spis kommer att laga mindre kvantitet mat än en 6 liter eller 8 liter men det kommer också mycket billigare än de andra. Du måste bestämma mängden mat du förbereder, din budget och lagringsutrymme innan du köper en tryckkokare. Emellertid är en 6-kvarts spis som basstorleken för alla kök och en 8-liter blir en stor enhet som är bra att ha runt för speciella tillfällen. Oavsett vilken storlek du i slutändan överväger att köpa, kom ihåg att endast två tredjedelar av spisen kan användas för matlagning eftersom resten används av vattnet för att utveckla ånga och tryck.

Bör jag undvika non-stick tryckkokare?

Non-stick tryckkokare är inte så bra. Oavsett vilket material som används för non-stick beläggningen kan det inte stanna för alltid. Dessutom kan non-stick-beläggning brytas ned över tiden och blandas i din mat. Eftersom de är tillverkade av kemikalier är det definitivt inte säkert att njuta även i de minsta mängderna. Förutom de höga tryck som utvecklats i en tryckkokare brukar de slita på non-stick beläggning snabbare än på en stekpanna eller öppen kruka.

Hur fungerar tillagning av måltider med en tryckkokare?

Att laga mat i en tryckkokare är inte svårt, men det kräver specialtekniker och olika steg. Och recepten som används måste antingen utformas för tryckkokare eller anpassas på ett sätt som gör dem lämpliga för denna matlagningsstil. Kontrollera grytan och locket för att se till att den är fri från bucklor och sprickor. Eftersom de lagar mat under högt tryck kan tryckkokare vara känsliga för skador. Eventuell spis som tappats bör undersökas noggrant för skador.

Tillsätt vatten eller vätska i spisen enligt receptet. Någon typ av vätska som kan koka måste alltid användas i spisen. vanligtvis kräver recept vatten. Fyll aldrig spisen mer än 2/3 full av vätska, eftersom det måste finnas utrymme för ånga. Äldre jiggle-top spisar behöver en del vatten i grytan; spisar med fjäderventil-stil behöver minst ett par dl. Förbered maten på det sätt som receptet kräver. Detta innebär åtminstone att tvätta den helt. Frysta livsmedel måste tinas helt. Rött kött och fjäderfä är bäst kryddat och brynt innan det pressas.

Lägg maten i korgen och placera den i spisen. Öppna tryckregulatorn (eller ta bort vikten), fäst sedan locket och lås det på plats. Applicera full värme på grytan. När ånga börjar komma ut ur ventilen, ställ in vikten eller stäng säkerhetsventilen. Nyare tryckkokare kan ha en färgkodad signal på handtaget som säger när det är dags att stänga ventilen. Sänk värmen så att innehållet fortsätter att simma och koka. Om temperaturen är för varm och trycket för högt kan säkerhetsventilen börja vissla, vilket är din signal att sänka värmen något.

När maten har tillagats under den period som receptet kräver, stäng av värmen och låt trycket avta. Det kan ta 15 till 30 minuter om du bara väntar på att innehållet har svalnat, eller om du snabbt kan släppa trycket genom att aktivera en snabbknapp om din tryckkokare är utrustad med en. Ännu ett sätt att tappa trycket snabbt är att köra kallt vatten över krukan (gör aldrig detta med en elektrisk tryckkokare).

Kontrollera att allt tryck släpps, antingen genom att ta bort den viktade jiggventilen eller genom att flytta ventilspindeln till öppet läge. Om inget tryck suger ut kan du nu ta bort locket och ta bort maten.

Vad finns det för tillverkare av tryckkokare?

Presto

Presto-företaget har tillverkat tryckkokare i generationer, och det tillverkar en mängd olika spisar, från enkla kokplattsmodeller till tryckkärl till elektriska. Presto-produkter tenderar att vara prisvärda och tillförlitliga, men utan de funktioner som du hittar i snabbkokare.

Instant pot

Medan Instant pot inte var den första elektriska tryckkokaren på marknaden, populariserade den apparaten, förde den till mainstream och gjorde den nästan lika populär som långkokare. Det finns flera olika modeller tillgängliga, alla med olika förinställda tillagningsfunktioner och funktioner, och det finns också modeller i olika storlekar.

Vad kan jag laga i en tryckkokare?

Oavsett om du försöker få nötkött till middag eller om du vill göra en rik soppstock på kortare tid, kommer en tryckkokare att få jobbet gjort. Medan hastighet är en av de största försäljningsargumenten, lagar tryckkokare också vissa livsmedel bättre. Kornkött och liknande tuffa köttstycken blir mjuka medan de är saftiga och ostkakor förblir släta och krämiga utan överflödig bryning. Under tiden kommer allt från torkade bönor till kycklinglår till robusta korn att göras i tid till middag, även om du har glömt att tina den kycklingen innan du lagar mat (ja, du kan till och med laga fryst kött i din tryckkokare).

En bättre fråga kan vara “vad ska du inte laga i en tryckkokare?” De flesta rekommenderar inte kött eller grönsaker med tryckkokning (de blir blöta, inte krispiga), pasta och linser (de kan bli grumliga) eller känsliga köttstycken. Vanligtvis är mjölkproduktion ett no-go eftersom det kommer att fastna, men det finns några yoghurt- och oststekrecept speciellt utvecklade för tryckkokare med rätt inställningar.

Hur frigör man trycket från en tryckkokare?

Oavsett vad du lagar mat måste du släppa trycket innan locket kan tas bort. Naturlig tryckfrisättning kräver helt enkelt att temperaturen sjunker ner till omgivningstrycket så att locket kan tas bort. För en naturlig frigöring stänger du helt enkelt av värmen och väntar. Du kan göra detta med valfri tryckkokare.

Spis-modellerna möjliggör en supersnabb frigöring genom att placera spisen i ett handfat och rinnande kallt vatten över den för att snabbt svalna grytan för att minska trycket, vilket innebär att grytan måste passa bekvämt i din diskbänk. Det kanske inte är praktiskt med en mycket stor kruka, eller om tillverkaren rekommenderar det.

Snabbfrigörande kan uppnås på både elektriska och kokplattsmodeller genom att manövrera tryckventilen så att ånga och tryck snabbt släpper ut genom ventilen. Eftersom frisättning av tryck är en av de saker som vissa kockar är rädda för, har vissa tryckkokarmodeller en funktion som frigör tryck med en knapptryckning snarare än att röra vid ventilen, så kockens händer håller sig säkert borta från den heta ångan. Om du är skitig är det värt att leta efter en spis med fjärrkontroll.

Kan jag använda en tryckkokare för konservering?

Även om man kan använda tryckkärl för vanlig tryckkokning kan vanliga tryckkokare inte användas för tryckburk. Om du menar allvar med konservering av kött, buljong eller andra livsmedel med låg syrahalt, är en presskonserverare det du behöver; det finns för närvarande inga elektriska tryckkokare som är klassificerade för konservering.

Vad måste jag ha för tillbehör?

Vissa tryckkokare levereras utan extra, men vissa har användbara tillbehör, som ångkorgar och ställ. Andra föremål, som måttkoppar och skedar, kan vara praktiska men kan vara dubbletter av föremål som du redan har i ditt kök.

På grund av populariteten finns det många extra tillbehör från tredjepartsleverantörer, inklusive stapling av kokkärl, ångkokare, äggbitpannor och andra kokkärl som är gjorda för att passa in i elektriska kokkärl. Vissa tillverkare säljer varumärkesersättningstätningsringar, extra grytor, glaslock för långsam tillagning och andra verktyg som är specifika för deras apparater, men många av dessa finns också från tredjepartsleverantörer. Med populariteten hos elektriska tryckkokare har det också skett en ökning av kokböcker för tryckkokare.

Hur rengör man en tryckkokare?

Precis som dina favoritkokkärl och kokkärl är kokkärl med tryck tillverkade av olika material, vilket påverkar matlagningens prestanda och kräver olika rengöringsmetoder. Det är alltid en bra idé att läsa manualen för instruktioner om hur du underhåller en produkt du köper. Du kan sätta ditt lock, den inre rostfria grytan, tätningsringen och ångstället i diskmaskinen, men aldrig spisens bas. på grund av värmeelementet bör det aldrig sänkas ner i vatten. Rengör helt enkelt den här delen med en fuktig trasa.

Andra elektriska tryckkokare har en nonstick-belagd inre gryta. Nonstick-krukor är mindre benägna att vara diskmaskinssäkra (och de är också känsliga för skador av metallredskap), men de är också mindre benägna att ha mat och bränna och är därför lättare att rengöra för hand.

Kokkärl i kokplattor av aluminium bör tvättas för hand med icke-slipande rengöringsmedel, medan de som är gjorda av rostfritt stål är diskmaskinssäkra (samt fläck- och korrosionsbeständiga). Oavsett material bör dock locken på kokplattorna aldrig sänkas ner.

Vad är garantin för en tryckkokare?

De flesta tryckkokare har en garanti. Vissa modeller har i allmänhet en längre garanti, vilket är vettigt eftersom det inte finns så mycket som kan gå sönder. Elektriska tryckkokare har en genomsnittlig garanti på ett år, även om längden och täckningen varierar beroende på modell och tillverkare. Medan garantier tenderar att täcka tillverkningsfel, finns det utbytbara delar som tätningsringar eller ventiler som kan behöva bytas ut på användarens bekostnad under apparatens livstid på grund av normalt slitage som inte täcks av en garanti.

Vad kan jag dra för slutsats utav det jag läst?

Även om det kanske aldrig finns en “bästa tryckkokare” bör du nu få en allmän uppfattning om vilken som är bäst för dig. Åtminstone borde du kunna svara på våra ursprungliga frågor, “Vad är en tryckkokare?” och “Hur fungerar en tryckkokare?” Som en uppfriskare använder en tryckkokare ånga och ett förseglat lock för att öka sitt inre tryck vilket ökar koktemperaturen i vattnet inuti. Den högre vattentemperaturen minskar dramatiskt tillagningstiden dramatiskt.

Elektriska modeller låter dig mata in önskad temperatur, tryck och / eller tid och sedan gå bort. Vissa tryckkokare kräver lite mer uppmärksamhet men kan ofta nå högre temperaturer och erbjuda större hållbarhet. När du väljer en storlek, tänk på varje kvart som en servering för en person. Ta hem din personliga bästa tryckkokare idag och börja laga mat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top