Bästa stekpannan 2022 – Köp en hållbar och pålitlig stekpanna

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stenfors Stekpanna 28 cm

Stekpanna 28 cm Rostfritt stål 5-ply

Scanpan CTX Stekpanna 28 cm

Mineral B Element 28 cm

Klicka här för att se fler stekpannor.

Bästa stekpannan 2022

Vill du laga den perfekta måltiden men känner att du saknar rätt verktyg? Då är det enormt viktigt att du tar dig tiden att köpa den bästa stekpannan möjligt för dina personliga matlagningsbehov. Ingen vill att ens mat ska smaka dåligt och därför är det viktigt att du köper den bästa stekpannan.

Med det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa stekpannan på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. På grund av detta så kan man inte alltid få en så klar bild av hur bra stekpannan en faktiskt är. Du vill ju definitivt inte köpa en stekpanna som du inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller av stekpannor i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa stekpannan på nätet.

Men det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har sammansatt en köpguide för bästa stekpannan. Vi har nämligen genomfört vår egen stekpanna guide. Vi vet själva hur svårt det kan vara att köpa en bra stekpanna. Vi byggde upp den här köpguiden genom att använda oss av vår egen och andras kunskap. Vi provade och använde några olika typer av stekpannor. Men för att göra köpguiden ännu bättre läste vi även igenom andra guider och kundrecensioner. Med hjälp av all information så gjorde vi en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa stekpannan.

Se även >>> Den bästa slowcookern 2022

Köpguide för bästa stekpannan 2022

Som vi skrev innan kan det alltså vara väldigt svårt att köpa den bästa stekpannan på nätet. När du väljer rätt stekpanna så finns det ganska många saker som du måste tänka på. Du måste även välja bästa stekpannan utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa stekpannan 2022:

 • Pris
 • Garanti
 • Storlek
 • Material
 • Stekpannsmärken
 • Stekpannamaterial
 • Tjocklek
 • Skötsel och användning

Pris

Kokkärl i rostfritt stål kan variera mycket i pris, beroende på tillverkare och material som används – till exempel kan en enda kastrull från All-Clads kopparkärna kosta 2 000 kr – 3 000 kr, men en liknande kokkärl med en aluminiumkärna från Cuisinart kan kör cirka 500 kr. Att köpa en hel uppsättning på en gång kan faktiskt vara billigare än att köpa dem en i taget, och du får fördelen med att matcha delar som ser bra ut tillsammans.

Garanti

Många större tillverkare erbjuder en begränsad livstidsgaranti på köksredskap i rostfritt stål så länge de köps från en auktoriserad återförsäljare. Dessa garantier skyddar mot defekter i material, konstruktion eller utförande men kan utesluta skador till följd av felaktig användning, termiska stötar, droppar eller normalt slitage. Kontrollera innan du köper tillverkarens villkor och garantitäckning för att se till att det är vad du behöver.

Storlek

Stekpannor finns i ett brett spektrum av storlekar, från 12 cm pannor (perfekt för stekning av ett enda ägg) till generösa 30 cm stekpannor (perfekt för att förbereda portioner i familjen). Om du köper en enda kastrull till att börja med, välj en mellan 20 och 25 cm, perfekt för att laga ett kycklingbröst eller två, sauta grönsaker och visa ut fluffiga äggröra.

Material

Den typ av metall som utgör din stekpanna bestämmer dess vikt, värmehållning, spishällkompatibilitet och maximal värmekapacitet. Om du letar efter en stekpanna som håller mycket hög värme – användbar för att skapa en högkvalitativ smuts på en biff – vill du ha antingen en gjutjärnsgryta, gryta i kolstål eller i rostfritt stål. Kokkärl av aluminium har i allmänhet en lättare vikt men behåller inte värmen också.

Nonstick-pannor (ett fantastiskt val för ägg och andra high-stick-föremål) gör det enkelt att rengöra men rekommenderas vanligtvis inte för hög värmebehandling på grund av deras nonstick-beläggningar. Om du behöver induktionsfärdiga köksredskap, se till att kontrollera tillverkarens specifikationer för att säkerställa att din nya stekpanna fungerar med din spishäll.

Stekpannsmärken

All Clad

All-Clad är ett premiumvarumärke som anses vara guldstandarden i flerklädda köksredskap. Medan All-Clad är känt för sina professionella erbjudanden erbjuder det också flera produktlinjer till olika prisnivåer, så det kan vara överkomligt för seriösa hemmakockar som letar efter kvalitet. Eftersom köksredskapen är byggda för att hålla, behöver du inte byta ut krukorna på många år.

Cuisinart

Cuisinart är känt bäst för introduktionen av livsmedelsprocessorn till Amerika 1973, men varumärket har sedan dess utökat sin samling till att omfatta ett brett utbud av köksredskap, inklusive köksredskap av hög kvalitet. Delarna av rostfritt stål är mycket överkomliga – även Professional-serien kommer inte att bryta banken.

Calphalon

Calphalon grundades 1963 och är mest känt för att skapa hårdanodiserad kokkärl av aluminium som snabbt blev en favorit hos professionella kockar och hemma gourmetkockar. Varumärkets nuvarande portfölj innehåller nu flera rader av köksredskap i rostfritt stål, med innovativa funktioner som mätmärken, hällrör och töjande lock, kapande kapacitet för att spara utrymme och mer.

KitchenAid

KitchenAid har varit ledande inom kulinariska verktyg sedan 1919, känt bäst för den ikoniska stativblandaren. Sedan dess har det Ohio-baserade företaget utökat sitt varumärke till att omfatta alla typer av apparater från diskmaskiner till induktionshällar. Naturligtvis har företaget också lagt kokkärl till sina erbjudanden, med prisvärda rostfria bitar och kompletta uppsättningar gjorda med samma hållbara kvalitet som KitchenAid-blandarna.

Farberware

Farberware-företaget har funnits i över ett sekel, så det finns en stor chans att någon i din familj har ägt åtminstone några bitar under sin livstid. Idag är Farberware känt för sina budgetvänliga men högkvalitativa kokkärl, inklusive kokkärl av rostfritt stål samt kompletterande föremål som bakeware, knivar och matlagningsprylar.

Stekpannamaterial

Stekpannor finns i en mängd olika material, beläggningar och handtagstyper. Oavsett om du föredrar non-stick stekpannor för omelettstationer eller stekpannor med naturlig finish för bränning, har vi den perfekta passformen för ditt kommersiella kök. Vår kokkärlguide ger också mer information om vikten av att välja rätt material för dina behov.

 • Aluminium – Skapar utmärkt värmeledning och motstår rost och korrosion
 • Aluminiumpläterat rostfritt stål – Skapar utmärkt värmeledning, är reduktionsklar och motstår rost och korrosion
 • Hårdkodat / Anodized Aluminium – Skapar utmärkt värmeledning och är reptålig
 • Rostfritt stål / aluminium – Skapar utmärkt värmeledning, är induktionsfärdigt, motstår rost och korrosion och tål diskmaskin
 • Koppar / rostfritt stål – Skapar utmärkt värmeledning
 • Kolstål – Skapar utmärkt värmeledning och är induktionsklar

Induktionsfärdiga köksredskap är gjorda av magnetiska material, såsom stål eller järn. Istället för traditionella tillagningsmetoder där koktoppen genererar värme som sedan passerar till din kokkärl genom kontakt, fungerar induktionsmatlagning genom magnetisk energi, som värmer kokkärlet direkt och inte kokkärlet. Detta innebär snabbare uppvärmning, mindre energiförbrukning och ett säkrare kök.

Tjocklek

Utöver materialkonstruktion är det alltid viktigt att ta hänsyn till tjockleken på stekpannorna du investerar i. Men hur vet du hur tjock en vara är? Tjockleken på köksredskap mäts vanligtvis i antingen mätare eller mil, men hur du läser dessa siffror är mycket viktigt -1 mil är lika med 1/1000 “, så ju högre mil desto tjockare är metallen.

Gauge fungerar dock på motsatt sätt – ju högre mätare desto tunnare är metallen. De flesta kokkärl du hittar kommer att hamna någonstans mellan en tjock 10-gauge konstruktion och en tunnare 22-gauge konstruktion. När du försöker bestämma den bästa typen av stekpanna föredras ofta tjockare metall, men beroende på din applikation finns det alltid fördelar och nackdelar att ta hänsyn till.

Skötsel och användning

Det rekommenderas vanligtvis att hänvisa till rengöringsinstruktionerna från produktens tillverkare, men nedanstående information beskriver allmänna skötsel- och användningsriktlinjer.

 • Lämna aldrig tomma köksredskap på din värmekälla.
 • Av säkerhetsskäl och för att förhindra snedvridning, låt köksredskap svalna innan du rengör eller sänker ner det i vatten.
 • Användning av silikonredskap med hög temperatur för non-stick kokkärl och metallredskap för standard ytkärl rekommenderas.
 • När du staplar pannor med hårdlack eller non-stick, placera foder mellan pannorna för att undvika repor på pinnar
 • Använd en polermassa för att rengöra kopparytor.
 • Alla köksredskap håller längre och ser bättre ut om de tvättas för hand. Skrubba alltid i riktning mot materialkornet. Skölj noggrant, rengör och låt torka helt.
 • Om du tar igenom diskmaskinen, se till att du använder ett metallsäkert rengöringsmedel.
 • Använd inte tvål för att rengöra kryddade kolstålspannor; tvätta istället insidan med varmt vatten och torka av insidan och utsidan av pannan med osaltad matolja eller förkortning för att förhindra oxidation.

Lista över de bästa stekpannorna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av stekpannor

Nonstick stekpannor

Dessa kokkärl är vanligtvis gjorda med aluminium och innehåller en PTFE- eller teflonbeläggning som hindrar maten från att fastna på ytan. De är designade för att laga mat som ägg, pannkakor, crepes eller fisk. Du kan använda dem för att laga andra föremål, men de är inte avsedda att användas med hög värme så att de aldrig kommer att skapa en hård yta.

Fördelar

 • Värmer snabbt
 • Maten fastnar inte
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Repor när de används med metallredskap
 • Kan inte användas med hög värme
 • Använd endast spishäll

Keramiska stekpannor

Dessa gröna nonstick-kokkärl är belagda med en kiseldioxidbaserad gel gjord av sand. Keramiska köksredskap är lika nonstick som belagda kokkärl, men utan användning av kemikalier.

Fördelar

 • Ingen kemisk beläggning
 • Maten fastnar inte
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Repor när de används med metallredskap
 • Kan inte användas med hög värme
 • Använd endast spishäll

Hårdanodiserade stekpannor

Det sista nonstick-alternativ är mer hållbart än de två första. Dessa kokkärl tillverkas med en process som gör dem starkare än vanlig aluminium. Det betyder att du kan använda dem vid högre värme som en rostfri panna och de är mer hållbara, så fortsätt och använd dem med metallredskap.

Fördelar

 • Maten fastnar inte
 • Kan hantera högre värme- och metallredskap
 • Hållbar

Nackdelar

 • Dyrare än andra nonstick-köksredskap
 • Tyngre än andra nonstick-köksredskap

Stekpannor i rostfritt stål

Rostfritt stål ensamt är inte en bra värmeledare, varför vi rekommenderar att du använder trelagerspannor som smälter ihop flera lager metall. Processen gör att dessa kokkärl är tyngre än kakor i ett lager, men de är fortfarande lättare än gjutjärn. Kokkärl i rostfritt stål är perfekta för att bränna och steka kött, steka eller steka, tillaga såser eller laga mat i ugnen. Kolla in vår guide för matlagning med rostfritt stål.

Fördelar

 • Hållbar med lång livslängd
 • Ugns- och diskmaskinssäker
 • Rost och reptålig

Nackdelar

 • Dyra (särskilt trelagda kokkärl)
 • Tung
 • Matpinnar utan olja

Stekpannor av gjutjärn

Om vi ​​var tvungna att välja en bit kokkärl, skulle det förmodligen vara vår gjutjärnspanna. Dessa tunga kokkärl är extremt mångsidiga. En ordentligt kryddad gjutjärnspanna kan laga ägg, steka kyckling eller biff och skapa en mängd olika enportionsmat, för att inte tala om att de kan användas till efterrätt och att baka bröd. Kombinera det med den bästa bakmaskinen och du har en match made in heaven!

Fördelar

 • Hållbar med lång livslängd
 • Ugnssäker
 • Håller maten varm efter att den tagits bort från värmekällan

Nackdelar

 • Tung
 • Måste underhållas för att hålla kryddat
 • Kan hålla fast vid lukt (som fisk)

Stekpannor av kolstål

Kolstål liknar gjutjärn, men det är mycket lättare eftersom det är gjort med tunnare material. Dessa kokkärl värms upp snabbt, men de tappar också värmen lika snabbt. När det är rätt kryddat kan en stekpanna av kolstål vara lika nonstick som en belagd panna.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Ugnssäker
 • Värmer snabbt och jämnt

Nackdelar

 • Svårt att uppnå den första kryddan
 • Kan rosta utan ordentlig skötsel

De bästa beläggningarna för non-stick stekpannor

Emaljerad beläggning

Det finns en anledning att detta är det vanligaste materialet som används av en professionell kock. Kokkärlen är non-stick, fria från kemikalier och tål temperaturer över 370 Celsius. Den enda anledningen till att den inte används av de flesta husägare beror troligen på det dyra priset. Kom bara ihåg, en stekpanna i emaljerad beläggning kommer att hålla extremt länge, kommer att kunna hantera vad som helst och kommer alltid att vara lätt att rengöra.

Superhydrofob beläggning

även om denna beläggning fortfarande är ganska ny för matlagningsvärlden, skulle det inte överraska mig att se att det blev framtiden för köksredskap. Det är extremt i dess non-stick egenskaper och är helt säkert att använda.

Keramik

Vi kunde ha valt ett antal olika beläggningar på den här tredje och sista platsen. Varje material har sin egen uppsättning fördelar och nackdelar. Vi bestämde oss dock för detta material eftersom det är helt säkert att använda. Det är också billigt på kort sikt, vilket kan övertala en del att välja det. Den största nackdelen är att beläggningen slits ut extremt snabbt. Förvänta dig inte att det här tar längre tid än ett år (beroende på användningsfrekvens).

Keramiska beläggningar

 • Hårdanodiserad aluminiumbeläggning
 • Silikonbeläggning
 • Emaljerat gjutjärn
 • Superhydrofoba beläggningar
 • Krydda gjutjärnbeläggningar
 • Osäkra non-stick beläggningar för stekpannor: PTFE vs PFOA

Om du någonsin har kollat ​​”kundrecensioner” för någon form av köksredskap, finns det ett stort missförstånd med “PTFEs” och “PFOAs”. ” PTFE eller “Teflon” är inte gjort på samma sätt som det brukade vara. Tillbaka när Teflon tillverkades för över 50 år sedan använde det ett ämne som heter PFOA (Perfluorooctanoic Acid) i sin tillverkning av Teflon. Detta ämne har nu visat sig släppa ut skadliga kemikalier i luften vid uppvärmning vid höga temperaturer. Men på grund av dessa resultat har alla företag i USA och Europa förbjudit användning av PFOA vid produktion av teflon. Detta har varit ett förbjudet ämne sedan 2013.

PTFE har inte visat någon vetenskap i att släppa ut skadliga kemikalier i luften, inte ens vid högre temperaturer. PTFE eller Teflon har emellertid visat förmågan att slitas ner och bleknar snabbt om de används vid höga temperaturer. Så även om det inte släpps ut någon skadliga kemikalier i luften, kommer PTFE- eller Teflon-kokkärl att tappa sin non-stick exteriör används vid höga temperaturer. När du ser termen Teflon eller PTFE i köksredskap är det inte nödvändigtvis ett “osäkert” problem längre. Vissa människor får panik när de ser det eftersom de inte förstår skillnaderna i Teflon från då till nu. Många PTFE-produkter kommer att komma ut och främja det faktum att inga PFOA har använts.

Vad du ska leta efter när du köper en nonstickpanna

Material

Nonstick-kokkärl kan tillverkas av många typer av basmaterial, vilket hjälper till att avgöra hur bra de leder, underhåller och reagerar på värme. Den lättaste och mest populära av dessa metaller är aluminium, som leder värmen väl och kan användas på en mängd olika spishällar (men leta efter en med en rostfri bas om du har en induktionshäll). Rostfritt stål är ett annat populärt val: dessa stekpannor tenderar att vara tyngre, med en mer omfattande tjocklek som gör dem mindre mottagliga för slag och bucklor. Koppar är ett annat bra alternativ eftersom den har överlägsen värmeledningsförmåga och är extremt lyhörd för förändringar i värme. När det gäller interiören finns polytetrafluoroeten (PTFE), hårdanodiserad aluminium och keramik, som vi kommer att täcka senare.

Storlek

Om du letar efter en nonstickpanna för att laga frukost för en eller två sparar du en liten stekpanna eller gryta lagringsutrymme. En bra utgångspunkt för en stekpanna är en 25 cm modell: den är rymlig men inte för skrymmande att förvara i ett litet kök. En annan stor nödvändig nonstickpanna är en 6-kvarts stockpot, perfekt för att laga ris (inte lika bra som en riktigt riskokare förstås) eller tjocka grytor och möjliggöra enkel rengöring.

Typer av nonstick-köksredskap

Traditionell nonstick

Polytetrafluoretylen (PTFE), även känd som Teflon, är den mest populära beläggningen för traditionella köksredskap. Pannor belagda med PTFE är enkla att använda och rengöra, men beläggningarna slits så småningom bort vid användning. Det främsta problemet med PTFE är försämringen av beläggningen, som börjar hända vid 450 grader. Vid höga temperaturer frigör PTFE giftiga ångor, som potentiellt kan orsaka andliga hälsoproblem, så det rekommenderas inte att använda traditionella nonstick-kokkärl för tillagning med hög värme.

Keramisk

Beläggningen för keramiska köksredskap är gjord av kiseldioxid, en del av strandsand. Kokkärlets interiör är antingen sprutad eller doppbelagd och härdas sedan genom hög eldning i en ugn. Medan traditionella nonstick-kokkärl behöver minst tre beläggningar, kan keramiska beläggningar kräva så lite som bara ett lager, vilket sparar tid och energi under tillverkningsprocessen. Keramiska köksredskap som säljs i USA och Europa måste också följa regler som förbjuder bly eller kadmium. Den släta, glasliknande ytan utgör ingen risk att avge giftiga ångor, varför keramiska köksredskap är populära bland dem som söker giftfria hushållsalternativ. Den största nackdelen med keramik är mer mottaglig för att utveckla ytsprickor och förlora sin nonstick-egenskap snabbare på grund av dess sprödhet jämfört med PTFE.

Hårdanodiserad aluminium

Nonstick-ytan på hårdanodiserad aluminiums kokkärl skiljer sig från PTFE och keramiska ytor genom att den faktiskt är en del av pannan, inte skiktad som en beläggning. Den är gjord av en elektrokemisk process som härdar mjukt aluminium, vilket gör det starkare än rostfritt stål och ger det ett oxiderat toppskikt. Detta toppskikt är nonstick och tuffare än applicerade nonstick-beläggningar. Hårdanodiserat aluminium kan tåla högre temperaturer och motstår repor från metallredskap och reagerar inte med sura livsmedel. Det är den mest hållbara typen av nonstick-yta eftersom den inte är benägen att flisas eller flagnas.

Typer av gjutjärnsmaterial

Gjutjärnspannor

Smaksättning av gjutjärn, eller härdning, är processen att tillsätta en liten mängd olja till ytan, vilket skapar en polymerbindning med järnet. Kokkärlet och oljan värms sedan upp till oljens rökpunkt, där förkolning sker. Och det är dessa två processer som bildar den svarta kolpatinaen, med dess underbara nonstick-egenskaper.

För att hjälpa konsumenterna kommer ett antal tillverkare idag att förbereda sina köksredskap i gjutjärn på fabriken. Och medan många användare tycker att detta är tillräckligt, kommer andra att lägga till ytterligare ett lager kryddor före användning. Ju mer en panna är kryddad, desto silkare blir ytan för att släppa mat. På grund av sin vikt är handtagen på järngrytor kortare än vad du hittar med andra material. Och de kommer att gjutas i ett stycke med kroppen, så handtagssäkerhet är aldrig ett problem.

Mångsidigt material

Det är perfekt för många matlagningsjobb som bakning, stekpanna, stekning, stekning, rostning, stekning, stekning och stygning. Försök använda det för att göra vårt vanilj holländska babyrecept. Med proteiner, kommer det att bilda en underbar förtjust i minskningar och såser. Det är också en utmärkt metall för att starta en skål på en spishäll och sedan överföra den till ugnen för efterbehandling.

Otroligt hållbart, en väl underhållen gjutjärnbit kommer att hålla i decennier. Det finns till och med gjutjärnsfans som kommer att leta efter garage- och godsförsäljning efter vintagepannor och leta efter exempel som är 50 eller 100 år gamla och som fortfarande är i skick.

Rengöring uppnås med torrtork med en pappershandduk eller sköljning med varmt vatten och en svamp. För envisa bitar, använd en skurplatta av koppar eller en hård nylonborste med varmt vatten. Och det är okej att använda lite mild tvål med varmt vatten, eftersom en snabb tvål inte tvättar igenom en bra patina. Gjutjärn måste torkas omedelbart, och om du har använt vatten vid rengöringen, gnugga det lätt med matolja innan du lagrar det. Blöt aldrig gjutjärn i vatten såvida du inte tänker ge det en helt ny krydda – det rostar.

Köpa ny gjutjärnspanna

Gjutjärn är billigt, vilket gör det till ett budgetvänligt val. Det värms dock inte nödvändigtvis jämnt, så hot spots kan vara ett problem. Och om det inte underhålls med lätt oljning kommer rost att utvecklas. Även om det är bra på alla spishällar, inklusive induktion, måste man vara försiktig med glashällar, eftersom glidning av en järngryta runt kan repa ytan. Med glas ska du alltid lyfta dina köksredskap för att flytta det – och med tanke på vikten av gjutjärn (det är tungt!) Kan det vara ett problem för vissa användare.

Bästa multistekpannan i rostfritt stål

Ljus, glänsande och lätt att rengöra, rostfritt stål är valet för många hemmakockar och professionella kockar. På egen hand leder stål inte värmen bra – aluminium och koppar är mycket bättre ledare. För att förbättra rostfritt ståls kvaliteter kommer stekpannor av anständig kvalitet att klädas med ett par metoder. De kommer antingen att ha en skivbotten i full storlek med en aluminium- eller kopparkärna mellan två lager rostfritt eller så kommer kroppen att ha en inre kärna.

Denna beklädnad kallas ofta trelager, femlager eller till och med sjuskikt, beroende på antalet lager som används i konstruktionen. Ju fler lager en panna har, desto jämnare värms den upp. Delbeläggning omfattar botten och den nedre delen av sidoväggarna, medan fullständig beklädnad sträcker sig från botten hela vägen upp till fälgen. Detta ger fördelen med jämn uppvärmning genom väggarna, inte bara på botten – en viktig punkt, eftersom det är mer troligt att väggar som är tunnare än botten bränner ingredienser.

Lika viktigt är kvaliteten på rostfritt stål som används. Ett bra betyg för krukor och kokkärl är 18/10, vilket liknar bestick. De 18 står för procentandelen krom, vilket ger korrosion och rostbeständighet. Och de 10 står för andelen nickel, som också ger en viss rostbeständighet och ger stål sitt glänsande silverutseende.

Lättare än gjutjärn

Du ska kunna lyfta en rostfri modell med bara en hand. Och på grund av deras lättare karaktär blir stickhandtaget vanligtvis lite längre än de som finns på järnpannor – vilket ger dem större manövrerbarhet för att kasta, vända, skaka och hälla. Bra på alla spishällar, det gör också ett jobb för de flesta matlagningsuppgifter. Smörjning, avfettning, stekning, stekning, bränning och stygning är alla lämpliga för rostfria stekpannor.

Om du ska ha en stekpanna för matlagning med flera användningsområden, är en flerklädd rostfri modell det bästa valet. De större storlekarna är utmärkta för att göra singel måltider. Men inte alla är konstruerade för att gå i ugnen eller under en slaktkyckling, eftersom oxidering kan uppstå och handtagsmaterialet kanske inte håller upp till höga värmar (särskilt om det är tillverkat av plast).

Rostfritt stål är också lätt att rengöra. Varmt tvålvatten och en svamp med en grov sida kommer att ta hand om de flesta uppgifter, medan en rengörare av rostfritt stål klarar tuffare sysslor. Och lätta fläckar från matlagningsstärkelse, som pasta eller ris, kan rengöras med vit vinäger eller citronsaft.

Men rostfritt stål kan och kommer att oxideras när det utsätts för temperaturer över 260 Celsius i mer än 10 minuter – och denna oxidation, ses som en gul fläck, kommer inte att lossna. Även om det är ofarligt kan det förstöra utseendet. Rostfritt stål är inte heller ett nonstick-material. Ett fett eller en olja behövs för att bilda en barriär mellan stålet och maten för de flesta stekuppgifter.

Stekpannor i koppar

Koppar är ett exceptionellt material för matlagning. I det periodiska elementet listas det tillsammans med guld och silver i grupp 11, de så kallade myntmetallerna, på grund av deras tidiga funktion att ge värde för handel i form av mynt. Tillsammans med silver och guld rankas de tre myntmetallerna bara bakom diamant när det gäller värmeledningsförmåga. Du hör ofta att kopparkrukor och kokkärl leder värmen bra – vilket innebär att de värms upp snabbt och överför värmen jämnt till alla ytor. Detta beror på koppars förmåga att överföra värme över ytor snabbare än de flesta andra material.

Denna snabba ledningsförmåga sätter också koppar högst upp på listan när det gäller att snabbt reagera på temperaturförändringar – en av kopparnas verkligt framstående egenskaper är hur snabbt en pannans temperatur värms upp och svalnar. Och denna snabba termiska justering kan vara avgörande för många fina aspekter av matlagning och bakning. Om du någonsin har sett en härlig sås bryta ner och separera precis framför dina ögon medan du väntar på att en gjutjärnspanna ska svalna, kommer du att uppskatta betydelsen av den här funktionen!

Dessutom gör denna förmåga att värma och kyla snabbt också koppar till ett av de mest energieffektiva materialen – en funktion som ger vissa besparingar under en kastrulls livstid. Den fantastiska, jämna uppvärmningen kommer från obehindrad överföring av termisk energi, som är lika fördelad över botten och väggarna i en kastrull. Och igen är kokkärl utan heta och svala fläckar, som orsakas av ojämn uppvärmning, mer energieffektiva eftersom de kräver mindre total tillagningstid.

Jämn värmefördelning

Detta innebär också mindre risk för att ingredienser fastnar, vilket gör matlagning med koppar till en riktig behandling. Och om du letar efter köksredskap som erbjuder värde, med bara en liten TLC, kommer koppar att hålla i generationer, vilket ger minnen och familjearv till dess ursprung.

Men naturligtvis är koppar inte utan nackdelar. Ofört, koppar har en tendens mot oönskade kemiska reaktioner med en mängd olika livsmedel, särskilt sura föremål som citrus och ättika, samt mejeriprodukter. Tenn används fortfarande i stor utsträckning idag som kopparfoder och är förmodligen det äldsta kända materialet som används för detta ändamål. Tenn visar sig vara ett bra val eftersom det också har enastående ledande egenskaper som inte hindrar eller hindrar koppars gynnsamma egenskaper.

Dessutom är tenn också relativt billigt att producera och tillverka. Men om den används regelbundet slits den ut med tiden och kräver att pannan tennas om. Och det kan betyda att du är utan din favoritpanna när du önskar att du skulle kunna använda den. Rostfritt stål är ett annat populärt foder tack vare dess fläckresistenta egenskaper och total styrka och hållbarhet. Men rostfritt stål har inte samma ledande egenskaper som tenn, vilket gör det lite mer benäget att klibba än antingen bar eller tennfodrad koppar.

Oxidering av koppar

Koppar oxiderar snabbt även när det bara hänger i ett rack i köket. Frekvent rengöring krävs för att kopparpannor ska se bra ut, oavsett om de används eller inte. Många låter en yttre patina byggas upp mellan poleringssessionerna, medan andra gillar det ljusa, glänsande utseendet på en kastrull som har polerats vid varje diskning. Kolla in vårt inlägg om hur du tar hand om kopparkokkärl för detaljerade instruktioner om hur du rengör och polerar dina favoritbitar.

En annan nackdel är att koppar inte är en lämplig metall för användning på induktionshällar. För att använda kopparkokkärl i induktionsområden krävs en ytterligare magnetplatta. Eller så kan du leta efter kopparpannor konstruerade med en botten konstruerad av magnetiskt material – men det finns förvånansvärt få för närvarande.

Sist men inte minst finns det också kostnadsfrågan. Med tanke på koppars enastående egenskaper och totala värde (trots allt rankas det med guld och silver i det periodiska systemet), hållbarheten och livslängden hos en panna tillverkad av denna metall, och naturligtvis är dess fascinerande utseende förståeliga. Jag har inte köpt några stekpannor av silver eller guld nyligen, men jag antar att de också skulle vara ganska dyra.

Ta hand om din non-stick stekpanna

Non-stick stekpannor är bra för den minimala olja de behöver för stekning och sautering och för deras “non-stick” -funktioner, men de kräver mycket mer uppmärksamhet när det gäller att underhålla dem. Här är våra tips för att få ut mesta möjliga av din non-stick frypan:

 • Konditionera stekpannan före första användningen genom att tvätta den i varmt tvålvatten och torka en gång torr olja på ytan och gnugga bort eventuellt överflöd.
 • Använd inte metallredskap på din non-stick stekpanna. Skär inte mat i pannan, vänd inte ägg med ett metallägg, vänd inte biffar med metalltång, gör det bara inte. Silikonbelagda, plast- eller träredskap är vägen att gå.
 • Undvik extrema temperaturförändringar. Lägg inte din heta kastrull i diskbänken direkt efter tillagningen och kör på kallt vatten på den. Detta kan vrida basen så att pannan inte sitter platt nästa gång du vill laga mat med den.
 • Undvik att använda matoljesprayer. Sprayerna kan brinna vid låga temperaturer och lämna en osynlig ansamling av rester som kan påverka non-stick-ytans prestanda.
 • Överhetta inte en tom non-stick frityrgryta eller lämna den obevakad på spishällen. I extrema fall kan det orsaka att ytan bubblar och blåsar, vilket gör pannan oupplöslig. Förvärm och koka med medelhög värme. För bränning av kött som kräver höga temperaturer är det bäst att använda rostfritt stål eller gjutjärn. Se också till att kontrollera tillverkarens instruktioner angående den maximala temperaturen för ugnssäker användning.
 • Rengör dina non-stick stekpannor med skrapsvampar utan repor och förvara dem ordentligt. Försök inte att skrubba av med rester direkt. Blötlägg pannan i varmt tvålvatten för att lossa eventuella rester och använd sedan försiktigt en mjuk eller repfri skur för att tvätta bort den. Lägg inte non-stick kokkärl i diskmaskinen – tvättmedlet är för hårt för beläggningen. Se till att kokkärlen torkas väl innan de förvaras och stapla inte andra kokkärl ovanpå eftersom det lätt kan repa på non-stick-ytan.
 • Det är dags för en ny non-stick frypan om livsmedel börjar fastna (du kan försöka fixa detta genom att gnugga ett lager olja på ytan för att krydda det igen), om pannan är skev (du får inte längre jämn värmefördelning ) eller om det finns märkbara repor eller flisning av non-stick-beläggningen med blank metall.

Stekpannor utan non-stick

Icke-stick stekpannor har ett lager av konstgjord eller keramisk beläggning på pannans yta som förhindrar att mat fastnar. De bästa non-stick kokkärlen kan minska mängden olja du använder, vilket ger en hälsosammare måltid. Som med gjutjärn måste stekpannorna tas om hand noggrant för att förbli effektiva.

Teflon, eller PTFE, är det som gör ytan hal. PFOA, en syra som används vid skapandet av PTFE, har kopplats till cancer, vilket gör att vissa människor avskräcks, även om det bör noteras att exponeringsnivån är liten. Tefal-kokkärl, en av de mest igenkännliga på huvudgatan, är PFOA-fria, liksom de flesta av de bättre non-stick-kokkärlen nu. Keramiska non-stick-kokkärl är PFOA- och PTFE-fria. Det keramiska skiktet täcker vanligtvis en panna av aluminium eller rostfritt stål. Keramiska stekpannor är ofta mer värmebeständiga än teflon, men det finns flera rapporter om korta livslängder och non-stick-slitaget inom några år.

Bra non-stick stekpannor är otroligt enkla att tvätta – maten ska glida bort när du handtvättar, och du kan använda lite diskmedel om du behöver. Diskmaskiner bör undvikas, eftersom det kommer att “avfyra en mängd salt mot ytan, vilket inte kommer att göra nonsticks livstid mycket bra”, säger experter. På tal om livslängd kommer en non-stick aldrig att hålla så länge som gjutjärn eller stålpanna. Om du letar efter en kastrull som kommer att bestå för evigt, leta bäst någon annanstans. Men det finns några enkla åtgärder för att få så många år som möjligt från en non-stick-panna. För det första, överhetta det inte, speciellt om det är täckt med teflon.

“Värme och plast går inte bra tillsammans”, förklarar experter. “Ju högre du vrider upp värmen, desto snabbare försämras den.” Vissa billigare modeller är inte ugnsvänliga; bättre kokkärl har en värmegräns som visas i produktinformationen.

Dessutom bör du aldrig använda ett metallredskap, eftersom det repar ytan, förstör antiklippet och förmodligen skickar dig tillbaka till butiken för att köpa en annan panna (eftersom garantin sannolikt inte täcker repor). Fördelen med non-stick kokkärl är att de är snabba och enkla att tillverka, vilket gör dem billigare och ett skumt att laga med; att använda mindre olja är en extra bonus. Varje amatörkök borde ha en – de gör många grundläggande uppgifter mycket enklare. Men experter rekommenderar att du håller en gjutjärns- eller rostfri panna bredvid, för när du behöver mer värme. “Om folk köpte båda, skulle vi inte ha så många människor som tog med sina stekpannor tillbaka till butikerna”, säger experter.

Stekpannor i rostfritt stål

“Kokkärl av rostfritt stål är valet för det professionella köket, främst för att de är svårast att förstöra”, säger experter. Du kan bada dem med metallredskap, sätta dem i diskmaskinen, och det kommer inte att göra någon skillnad för pannan. Varför välja rostfritt stål? De är robusta, hållbara och billigare än järn, till att börja med. Rostfria stekpannor håller bra på värmen, vilket resulterar i jämn matlagning. Järnet i stålet gör dem också induktionskompatibla.

En panna av rostfritt stål kan inte krydras som en gjutjärnspanna – den blir aldrig riktigt non-stick. Detta gör dem olämpliga för vissa uppgifter. Medan en professionell kock kan klättra i ett ägg i en stålpanna tack vare Leidenfrost-effekten (matlagning vid en extremt exakt temperatur), “kommer vi bara dödliga att finna det mycket svårt och kommer att ställas inför en panna med ägglim,” förklarar experter.

Men var inte rädd, för för vissa livsmedel är stekpannor av stål perfekta. En oljad biff, till exempel, kommer att fästa vid pannan i cirka 30 sekunder och skapa en djup, karamelliserad färg som du inte kan hitta med non-stick. Du kan också flambé utan rädsla för att flammor skadar pannan. “Jag skulle rekommendera inhemska kockar att köpa en stålpanna som en sekundärpanna för dessa specialiserade användningar”, säger experter.

Kokkärl av rostfritt stål är billigare än järn, men ändå stabila och hållbara, men inte en bra värmeledare, så kärlet ska ha ett lager av koppar eller aluminium, annars tar det tid att värma upp. Det bästa jag provat, ProCook Elite Tri-Ply, har en aluminiumkärna. Le Creusets sortiment av stålpannor, som också har ett aluminiumskikt, är lite dyrare men också utformade för att hålla.

Tips för att ta hand om din stekpanna

Tillverkare rekommenderar att du tvättar pannan i varmt tvålvatten och torkar noggrant innan du använder den. Vissa föreslår också konditionering av pannan innan den används första gången. Du gör detta genom att torka av vegetabilisk olja på ytan och ta bort överflöd med en pappershandduk.

Medan vissa stekpannor hävdar att de är diskmaskinssäkra kan diskmaskinens rengöringsmedel vara för hårt, särskilt för non-stick ytor. Det är bättre att handtvätta i varmt tvålvatten och rengöra med en mjuk svamp. Tvätta aldrig en het non-stick-panna i kallt vatten – detta kan skada non-stick-ytan och kan orsaka att basen spänns. Använd inte non-stick matlagningssprayer på non-stick kokkärl. Dessa kan brinna vid låga temperaturer och lämna en osynlig rest som påverkar non-stick ytan.

Använd endast trä- eller kiselredskap. Detta förhindrar repor och förlänger pannans livslängd. Överhetta inte en tom non-stick panna eller lämna den obevakad på spishällen. Non-stick köksredskap ska endast användas vid låga till medelhöga temperaturer, såvida du inte kokar vätska. Vänta tills vatten kokar innan du tillsätter salt. Tillsätt salt till kallt vatten kan få basen att gropa (snabb korrosion om saltet inte löses upp).

Vanliga frågor om stekpannor

Hur kryddar jag en stekpanna?

Innan du lagar mat, belägga insidan av dina stekpannor av aluminium, rostfritt stål eller kolstål lätt med en liten mängd vegetabilisk olja eller förkortning. Placera sedan stekpannan på en brännare vid mellanvärme i 5-10 minuter tills lätt rök eller värmeböljor uppträder. När förkortningen blir djup bärnstensfärgad, stäng av brännaren och låt den svalna. Häll ut överflödig olja / förkortning och torka av stekpannan med en pappershandduk tills all olja / förkortning har tagits bort.

Krydda förlänger stekpannans livslängd. Rengöring med en mild tvål lösning efter varje användning påverkar inte pannans “kryddor”. Det är okej att upprepa proceduren så ofta som behövs utan att skada kokkärlet.

Vad är en stekpanna?

Och skiljer det sig från en stekpanna? Termerna “stekpanna” och “stekpanna” används ofta omväxlande eftersom de i princip är samma sak: en plattbottnad panna med ett långt handtag och breda, sluttande sidor som blinkar ut i en vinkel. Denna kastrull är en allt-i-ett-kökshäst som är perfekt för att bränna kött, steka grönsaker, bygga kastrullsåser, steka mat och steka. Om vi vill bli kräsen med terminologin är en stekpanna något djupare än en stekpanna, och det hänvisar i allmänhet till en kastrull gjord av gjutjärn. Stekpannor å andra sidan hänvisar vanligtvis till kastruller gjorda av nonstick-material, men de kan också tillverkas med rostfritt stål, keramik, aluminium och mer.

Om du främst lagar frukost rekommenderar vi att du köper en nonstick-stekpanna för daglig användning. Dessa kokkärl är också bra om du har en fettsnål diet, eftersom du kan använda dem utan matolja eller smör. En mer mångsidig stekpanna är en gjutjärnspanna, men den är för tung för vissa människors smak. Om så är fallet kanske du föredrar en stekpanna i rostfritt stål.

Vilken storlek stekpanna ska jag köpa?

En 30 cm stekpanna är tillräckligt stor för att klara de flesta matlagningsuppgifter. Du kan skapa stekpannmåltider för fyra i en av dessa stekpannor, och det har också tillräckligt med utrymme om du använder det för att steka mat. Vi rekommenderar i allmänhet en 25 cm nonstick-stekpanna för ägglagning, även om du kanske föredrar en mindre 20 cm stekpanna om du brukar laga mat för en eller två.

Är en nonstick stekpanna bättre?

En nonstick stekpanna är definitivt bättre på vissa uppgifter. De utmärker sig vid matlagning utan extra matolja och är perfekta för känsliga livsmedel som ägg eller fisk. Med detta sagt förhindrar deras nonstick-yta dem från att få hårt hår på maten. För att uppnå en guldbrun, karamelliserad skorpa på något som en biff eller fläskkotlett, måste du använda en kastrull utan nonstick-beläggning.

Hur länge håller en stekpanna?

En högkvalitativ, treskiktspanna i rostfritt stål är definitivt dyr, men den kommer praktiskt taget att vara för alltid med ordentlig vård. Se bara till att hålla den ur diskmaskinen och vänta tills pannan har svalnat helt innan du tvättar den för att förhindra att den vrider sig. Nonstick-kokkärl har å andra sidan en bestämd hållbarhet. I allmänhet bör en nonstick-panna vara ungefär fem år. Om du märker några repor i pannans beläggning är det dags att kasta ut det. Du vill inte att beläggningen skalar ut i maten.

Innan du kastar kastrullen, se om du kan fixa den först. Handtagen kan ofta fästas om de är lösa och nonstick-ytor kan ibland fästas. Men i allmänhet är det dags att byta ut stekpannan om den är skev, har en yta som är väldigt repad eller handtagen faller av.

Vad finns för recept på mat till stekpannor?

Vi fortsätter att hänvisa till stekpannan som kökshäst av god anledning. Du kan använda den för att göra så många olika måltider, från frukost till efterrätt.

Till att börja med är stekpannor bra för att laga kött. Bränn en tjock biff, fläskkotlett, fläskfilé eller hel kyckling på spisen. När den väl har en vackert skarp utsida och gyllenbrun färg, överför den till ugnen om den behöver avsluta tillagningen. Du kan också använda den uteslutande på spisen för att laga snabbare kött som kycklingkotletter eller köttbullar. Hur som helst, var noga med att använda alla de här dropparna för att skapa en utsökt pannsås.

De är också perfekta för singel måltider. Prova nästa gång du gör pastarätter som ost och makaroner eller risrätter som kreolsk stekpaddamiddag. Använd det för att steka kött och grönsaker som teriyaki av nötkött, eller gör en frukostbuffé med ägg och sätt stekpannan till bordet som serveringsrätt. Du kan också avsluta din sauterade skapelse med potatismos för att göra shepherd’s paj, eller fylla på den med smördeg för att skapa en lätt paj.

Var inte rädd att tänka utanför lådan heller. En stekpanna är ett perfekt kärl för att göra hemlagad pizza eller sidrätter som majsbröd. Du kommer att bli förvånad över hur många brownies och kakor du kan göra i en stekpanna också.

Är stekpannor diskmaskinssäkra?

I allmänhet rekommenderar vi att du undviker diskmaskinen när det gäller kastruller, stekpannor och kokknivar. Sköljcykeln med hög värme och hårda kemikalier som används i diskmaskin kan skada ytan på köksredskapen och det kan också lossa beslagen som fäster handtagen på pannan. Om du måste använda diskmaskinen, kontakta tillverkaren först för att se till att din kastrull faktiskt är diskmaskinsskyddad.

Vad finns det för non-stick stekpannsmärken?

T-Fal

Grundat på 1950-talet tar detta populära franska kokkärlsmärke – ibland känt som Tefal – sitt namn från kombinationen “Teflon” och “aluminium”. Det är bäst känt för att göra högkvalitativa, budgetvänliga köksredskap som inte kan användas i många år. Deras linjer inkluderar fulla uppsättningar kokkärl, enstaka kokkärl och specialbitar som woks och grillpannor.

Calphalon

Detta Ohio-baserade varumärke är en ledande producent av högkvalitativa köksredskap sedan 1963. Det är bäst känt för uppfinningen av hårdanodiserad aluminiumkokkärl med en process anpassad från flygindustrin. Calphalons prisnivåer i mellanklass gör det till ett populärt och uppnåeligt varumärke för ivrig hemmakock.

GreenPan

Skapat av två skolvänner från Belgien, varumärket GreenPan föddes ur ett behov av ett giftfritt alternativ till traditionella nonstick-kokkärl. Det skapade en keramisk beläggning som heter Thermolon som inte utgjorde någon risk att släppa ut giftiga ångor och inte använde PFOA i tillverkningsprocessen. Idag är GreenPan världsledande inom keramiska köksredskap.

Helklädd

All-Clad är baserat i Pennsylvania och är ett varumärke vars namn respekteras av professionella kockar och amatörkockar. Det är en högkvalitativ tillverkare av köksredskap som är bäst känd för sina klädda rostfria rader, men det erbjuder också hårdanodiserat nonstick och rostfritt stål nonstick alternativ.

Vad är nonstick-beläggning?

Den första nonstick-beläggningen, polytetrafluoroeten, eller PTFE, skapades av misstag 1938 vid DuPonts forskningslaboratorium i New Jersey. Ett halt, vatten- och värmebeständigt material föddes – varumärkesbetecknat som Teflon – och användes främst i militära och industriella applikationer och blev sedan en stor del av kokkärlindustrin på 1960-talet. Medan PTFE fortfarande används idag för att belägga trådar, tyger och mycket mer, har andra nonstick-beläggningar dykt upp som alternativ, delvis för att lindra bekymmer över eventuell exponering för kemikalier när beläggningen bryts ner. Sådana ersättare innefattar PFOA- och PTFE-fri keramisk beläggning och kemisk fri hårdanodiserad aluminium.

Hur kryddar jag en nonstickpanna?

Vanligtvis kräver nonstick-pannor inte kryddor före första användning, men det finns några undantag. Med tiden kan du behöva krydda pannan för att återställa dess nonstick-egenskaper. För att göra det, värm lite rapsolja upp i pannan på spishällen. Stäng av den efter en minut, låt pannan svalna och torka sedan ur överflödig olja med en pappershandduk. Ghee och smör kan också användas för att krydda din panna, men matlagningssprayer kan orsaka ansamling som faktiskt kan få maten att börja fastna.

Kan jag sätta en nonstickpanna i ugnen?

Nonstick-köksredskap är i allmänhet säkra för låga och medelhöga temperaturer, även om vissa av de mer moderna versionerna tål högre värme. Traditionella PTFE-beläggningar är i allmänhet säkra till cirka 400 grader; keramiska beläggningar tål vanligtvis högre temperaturer (över 500 grader med vissa modeller); hårdanodiserade köksredskap kan falla någonstans mellan 400 och 500 grader, beroende på tillverkare. Om du ofta startar mat på kaminen och avslutar dem i ugnen, se till att kontrollera vilka temperaturer köksredskapen tål, så att du inte behöver överföra från en kastrull till en annan för att avsluta din matlagning.

Kan jag använda nonstick-kokkärl på en gasspis eller induktionskamin?

De flesta nonstick-köksredskap fungerar bra på gas-, el- och halogenhällar – men kontrollera alltid med tillverkarens instruktioner för att vara säker. Det vanligaste materialet som används för att tillverka köksredskap är aluminium, vilket inte är induktionsvänligt på egen hand. Om du har en induktionshäll, leta efter en som har en rostfri bas som anger att den är kompatibel för användning med denna typ av spis.

Kan jag lägga nonstick-kokkärl i diskmaskinen?

Även om många nonstick-kokkärl sägs vara diskmaskinssäkra, är det nästan alltid en bättre idé att hålla sig till handtvätt. Att rengöra nonstick är i allmänhet lätt – att använda en icke-slipande skrubber för att ta bort skräp tillsammans med milt diskmedel bör göra tricket.

Hur länge håller nonstick-kokkärl?

Nonstick-kokkärl håller i allmänhet upp till fem år, men den faktiska livslängden beror på vilken typ av beläggning och hur väl kokkärlen sköts. Tänk på att köksredskap som inte är stickade i allmänhet slits ut snabbare än rostfritt stål, koppar eller emaljerade gjutjärnsstycken och måste bytas ut någon gång. Att behandla dina nonstick-pannor korrekt hjälper dig att förlänga köksredskapens livslängd. Du kommer att vilja undvika överhettning av dina kokkärl, eftersom överdriven värme kan börja bryta ner din nonstick-beläggning. För att skydda dina kokkärl mot repor, undvik att använda vassa eller metallredskap på insidan. om du ser sprickbildning eller fläckning är det dags för en ersättning.

Många tillverkare erbjuder någon form av begränsad garanti mot defekter i material, konstruktion eller utförande. Denna garanti täcker vanligtvis inte skador på grund av termisk chock, felaktig användning, nonstick-försämring, skador från metall / vassa redskap eller skador orsakade av slipande rengöringsmedel och skurplattor. Var noga med att dubbelkontrollera garantin från leverantören för att säkerställa att den är till din tillfredsställelse.

Vad ska jag leta efter i keramisk köksredskapsutrustning?

Antal uppsättningar

Även om det är fantastiskt att få en matchande uppsättning köksredskap samtidigt, betyder större uppsättningar att du behöver mer lagringsutrymme – och om du redan har några köksredskap kan du få dubbletter. Mindre apparater tar naturligtvis mindre plats, men du kan behöva handla efter fler delar.

Induktionskompatibilitet

På grund av hur keramiska material binder till metall är de flesta nonstick-kokkärl tillverkade av aluminium som inte fungerar med induktionshällar. I vissa uppsättningar med nonstick-köksredskap finns skivor av rostfritt stål på botten av varje bit, vilket betyder att de är induktions kompatibla. Om du har en induktionshäll eller om du kan få en i framtiden, se till att din valda uppsättning fungerar för dig.

Säker för metallgeråd

Mycket av dagens nonstick-köksredskap är säkra för användning med metallredskap, så du behöver inte oroa dig för att skada ytan när du rör om. Om de flesta av dina matskedar är silikon eller trä är det inget problem, men om du föredrar metallskedar och spatlar, leta efter köksredskap som kan hantera dessa redskap.

Varför använda keramik över vanliga köksredskap?

Traditionella nonstick-köksredskap är belagda med polytetrafluoroeten (PTFE) – allmänt känd som Teflon – en kemikalie som bryts ner vid hög värme och släpper ut giftiga ångor som kan orsaka en sjukdom som kallas “Tefloninfluensa.” Keramiska beläggningar är gjorda av ett sandliknande mineral som inte bryts ner som PTFE, vilket gör det till ett säkrare och mer miljövänligt val.

Är keramiska köksredskap säkra?

Ja. Kokkärl tillverkade med en keramisk beläggning tillverkas ofta av ett basmaterial (vanligtvis aluminium) och sedan sprayas eller doppbeläggs med en speciell beläggning gjord av kiseldioxid, en komponent som härrör från sand. Den resulterande glasliknande ytan är nonstick och giftfri och släpper inte ut farliga ångor när pannan är överhettad. Det är ett övergripande utmärkt alternativ till traditionell PTFE-beläggning (även känd som Teflon).

Håller keramiska köksredskap?

Det kan pågå i flera år, men som traditionella nonstick-köksredskap kräver det speciell övervägande och vård. Undvik att använda vassa verktyg och köksredskap för att förlänga livstiden på dina keramiska kastruller. Den keramiska beläggningen försvinner med tiden och du kanske märker att ytan inte är så “nonstick” som den en gång var – det kan vara ett tecken på att du byter ut pannan.

Fläckar keramiska köksredskap?

Det kan, särskilt om mat bränns på. Om du upptäcker att din kastrull börjar missfärgas kan du prova djuprengöring med den här tekniken med väteperoxid.

Hur rengör du keramiska köksredskap?

Eftersom många diskmedel innehåller hårda rengöringsmedel som blekmedel eller citronsyra, är det mycket tillrådligt att handtvätta dina kokkärl med mild diskmedel och en icke-slipande svamp. Du kan också rengöra fastnat mat med en fuktig svamp doppad i bakpulver och skrubba bort eventuella matpartiklar.

Vilken typ av redskap ska du använda med keramiska köksredskap?

Använd köksredskap av trä eller plast / silikon för att hålla ytan utan repor. Metallredskap kan skapa snitt, bucklor eller spetsar i ytan som inte bara är fula utan kan få pannans beläggning att flaka in i maten.

Kan du använda keramiska köksredskap med någon spishäll?

De flesta keramiska stekpannor är lämpliga för elektriska, glas- och gasugnar, men inte för induktion. Om du vill ha ett keramiskt alternativ men behöver ett induktionsvänligt alternativ, se till att tillverkaren uttryckligen säger att deras köksredskap är induktionsfärdiga.

Vad ska jag leta efter när jag köper stekpannor i rostfritt stål?

Viktiga överväganden
Klass av rostfritt stål

Ofta stämplas rostfritt stål på kokkärlet, med 18/10 som den vanligaste kvaliteten för kokkärl av god kvalitet. Denna fraktion berättar procentandelen krom och nickel i den använda legeringen – 18/10 innehåller 18 procent krom och 10 procent nickel och tål rost samtidigt som den bibehåller sin glans och polering.

Vikt

Medan den ideala tjockleken på en bra kastrull är subjektiv för en kocks preferenser, kommer en gryta av hög kvalitet i rostfritt stål att ha en viss höft i din hand. En tung gryta innebär att den inte kommer att röra sig på kaminen, och dess vikt betyder också att den är mer benägna att fördela värmen jämnt och mindre sannolikt att ha “hot spots”. Tyngre kokkärl står också bra mot de hårda dagliga användningarna och är mindre mottagliga för bucklor, snedvridningar och dingar än lättare, tunnare kokkärl.

Kärna och konstruktion

Leta efter en helt klädd panna med en aluminium- eller kopparkärna. Bra kokkärl i rostfritt stål kommer att ha en aluminium- eller kopparskiva klämd mellan lager av rostfritt stål för att underlätta ledningen av värme. Hela lager av rostfritt stål som utgör botten och sidorna på krukan kallas “beklädnad” och antalet lager kommer att beskrivas med dess “lager”. Det vanligaste är tri-skikt, som beskriver två lager av rostfritt stål med en aluminium- eller kopparkärna, men kokkärl kan också finnas i 5-skikt eller 7-skikt (vanligtvis kallad “flerklädda”). En annan kvalitetsfunktion är nitade handtag i rostfritt stål – de är säkrare än punktsvetsade handtag, som är mer benägna att lossna vid tung användning.

Värmekapacitet

De flesta köksredskap av rostfritt stål är också ugnssäkra, men dess uppvärmningskapacitet beror på kokkärlets kvalitet. Mindre dyra, lättare kokkärl kan bara vara ugnssäkra upp till 350 grader, och tyngre kokkärl av högre kvalitet tål ofta temperaturer långt över 500 grader (inklusive användning under slaktkycklingen). Var noga med att alltid kontrollera tillverkarens instruktioner för att bestämma den maximala värmekapaciteten för dina köksredskap (och deras lock) före användning.

Mångsidighet

Rostfritt stål är perfekt för all-purpose matlagning – det kan användas för att smälta och bryna samt skapa såser och soppor. De icke-reaktiva egenskaperna hos rostfritt stål gör den idealisk för att laga såser med sura ingredienser (tänk tomatsås eller kött stekt i vin). Många rostfria bitar är ugnssäkra, så att du kan avsluta en maträtt under slaktkycklingen om det behövs.

Antal och tillbehör

När du köper en uppsättning köksredskap vill du överväga hur många bitar du faktiskt behöver, tillsammans med hur mycket utrymme du behöver för att lagra dem. En stor uppsättning erbjuder olika storlekar och stilar, men om du sällan lagar mat för en publik behöver du kanske inte en sautpanna med större kapacitet eller stockpot som kan komma i en större uppsättning. Tänk också på tillbehören som medföljer en uppsättning, som ingår i en uppsättning, och bestäm om de är det material och den typ du behöver. Var uppmärksam på materialet och storleken på de medföljande locken – kom ihåg att glaslock vanligtvis är mindre värmebeständiga än metall (särskilt i ugnen), men låter dig visuellt övervaka din matlagning.

Är stekpannor i rostfritt stål säkra?

Rostfritt stål anses vara ett av de säkraste matlagningsmaterialen av U.S. Food and Drug Administration, så länge det innehåller minst 16 procent krom. Välj 18/10 stål av hög kvalitet för att säkerställa att dina köksredskap uppfyller den standarden. Om din köksredskap är lätt repad är det fortfarande i allmänhet säkert att använda, men om din kastrull har några djupa spår kan du överväga att byta ut den.

Är stekpannor av rostfritt stål nonstick?

Nej, inte såvida den inte har en extra nonstick-beläggning ovanpå rostfritt stålkonstruktion. Du kan minska “pinnen” av rostfritt stål genom att använda olja under tillagningen, men en blank yta i rostfritt stål släpper inte lika lätt som en dedikerad nonstickpanna.

Behöver du krydda stekpannor i rostfritt stål?

Nej. Skönheten i rostfritt stål är att det är relativt lågt underhåll jämfört med kolstål eller gjutjärn, som båda kräver kryddor och speciellt underhåll.

Hur tar man bort bränd mat från stekpannor i rostfritt stål?

Det bästa sättet att ta bort bränd mat är att tillsätta vatten i pannan, värma försiktigt på spisen och använda en stel spatel för att skrapa bort eventuella matpartiklar. Om det inte fungerar kan du vända dig till mer slipande rengöringsmedel, som Bon Ami eller Barkeepers Friend, i kombination med en skrubber för att avlägsna envisa brända rester.

Vad är skillnaden mellan rostfritt stål och hårdanodiserad köksredskap?

Medan rostfritt stål är tillverkat av, ja, stål, hårdanodiserad kokkärl är gjord av elektrokemiskt behandlat aluminium som har ett oxiderat toppskikt som fungerar som en nonstick-beläggning. Även om de båda är mycket slitstarka och tillgängliga till en rad prispunkter, är den största skillnaden att rostfritt stål inte är reaktivt medan hårdanodiserat aluminium potentiellt kan reagera på sura såser och ingredienser.

Kan stekpannor gå i ugnen?

Innan du steker din stekpanna i ugnen, se till att den verkligen är ugnssäker. Kokkärl av gjutjärn och kolstål är nästan alltid garanterade att de är ugns- och slaktkött, men andra material kan ha lägre värmetrösklar. Ofta är pannan själv ugnssäker men locket inte, så dubbelkontrollera tillverkarens specifikationer för att vara säker.

Vad är pann-stekning?

“Pan-stekning” är termen som används för att laga mat med torr värme, med en minimal mängd fett, ibland används som en alternativ tillagningsmetod till fritering (där maten är helt nedsänkt i olja). Pan-stekning görs ofta vid en lägre temperatur än sautering, eftersom pannstekt mat tenderar att vara större bitar (som krabbkakor, fiskfiléer, biff och klimpar).

Kan du fritera i en stekpanna?

Eftersom friteringen kräver att maten är helt eller mestadels nedsänkt i olja, måste din stekpanna ha högre sidor än en typisk öppen stekpanna. Detta för att minska sannolikheten för fettöverflöd som kan vara extremt farligt och brandfarligt. Många kockar gillar att använda en gjutjärnspanna för fritering eftersom den har utmärkt värmebeständighet, men för ett säkrare alternativ rekommenderar vi istället en holländsk ugn eller liknande djupgryta.

Varför välja non-stick?

En bra non-stick stekpanna är viktigt i alla kök. Använd den för att laga pannkakor till frukost, omeletter till lunch, biff till middag – och det bästa är, eftersom du bara behöver väldigt lite olja, är dina friterar (relativt) friska. Om du fortfarande kämpar med en klibbig, envis gammal panna, kommer du antagligen att gråta av glädje första gången du tvättar upp en av dessa.

Är kokkärl och kokkärl som inte är stickfria farliga för din hälsa?

Du har nog hört motstridiga rapporter om non-stick beläggningar, som teflon, som avger skadliga kemikalier vid uppvärmning. Här är fakta. De kemikalier som används i non-stick-beläggningar kan börja bryta ner och frigöra skadliga toxiner vid temperaturer över 260 ° C. Forskning tyder på att inga gifter släpps ut från kokkärl som används vid eller under normala koktemperaturer. Toxinerna verkar vara dödliga för fåglar och kan orsaka huvudvärk, illamående och skador på andningsorganen hos människor.

USA: s EPA inrättade ett PFOA-förvaltningsprogram 2010/15, där vissa stora industriproducenter frivilligt gick med på att arbeta för att eliminera utsläpp och användningen av PFOA och relaterade kemikalier senast 2015. Alla deltagande företag uppgav att de nådde programmets mål. Förhoppningsvis betyder det att vi ser fler PFOA -fria stekpannor runt. Du kan minska risken för att toxiner släpps ut genom att använda pannan ordentligt och ta hand om den så att beläggningen inte skadas.

Hur köper jag den bästa Non-stick stekpannan?

När du köper den bästa non-stick stekpannan finns det några saker att tänka på. Vi har listat alla dessa faktorer ovan, under varje panna, men här är vad du ska veta:

Storlek

Detta bör bero på hur många människor som finns i ditt hushåll och vad du köper en non-stick-panna för att till största delen laga mat. Kokkärlen i vår guide sträcker sig från 20 cm till 30 cm. Det är också en smart idé att tänka på djupet på din nya panna, för när det gäller att laga såser eller grytor.

Non-stick beläggning

Detta är obegränsat en mycket viktig faktor – alla kokkärl i vår guide har en non-stick beläggning. Även om vissa har tre lager, andra har ett lager beläggning. Denna non-stick beläggning kommer att bero på hur du tar hand om pannan och hur ofta den används. Enkelt nog innebär PFOA-fri att beläggningen är fri från kemikalien PFOA. En non-stick panna kommer vanligtvis att tillverkas av polytetrafluoroeten – annars kallad PTFE – för att göra dem smidiga och för att se till att din mat inte håller fast vid dem.

Lämplig för alla hälltyper

Om du investerar i en kastrull som du kommer att använda i flera år, vill du definitivt se till att den passar alla hällstyp. Om du flyttar hem eller byter spis kommer din kokkärl fortfarande att vara kompatibel.

Kan diskas i diskmaskin?

Så enkelt som det låter – är din nya non-stick kastrull diskmaskin säker? Tänk på att större stekpannor inte nödvändigtvis passar i smala diskmaskiner, och att tvätta din panna i diskmaskinen kan skada non-stick beläggningen. I våra ögon är du alltid bäst att handtvätta och torka stekpannor.

Ugnssäker?

För när hällen inte skär den, kan du sticka massor av stekpannor i ugnen efter hällen, för att bränna eller värma maten två gånger. Var noga med att kontrollera vilken temperatur din nya panna är säker för – vissa är 180 ° C, andra 260 ° C.

Pris

Slutligen, men utan tvekan allra viktigast, är priset. Om du vill köpa en kastrull för att hålla dig en livstid och du använder en non-stick stekpanna ganska mycket varje dag för att laga frukost, lunch eller middag, kanske du vill investera mer i något som kommer att hålla. Om du aldrig använder en stekpanna, bara för enstaka stekt ägg eller omelett, kan du komma undan med något lite mer rimligt.

Vilken typ av stekpanna passar bäst för mig?

Stekpannor av järn

Järngrytor bildas av olika processer – de kan smides, spinnas eller gjutas – men de tenderar alla att vara dyra och kräver underhåll. Låt inte det avskräcka dig: det här är några av de mest mångsidiga, hållbara och roliga utrustningarna du kan äga. Experterna enades enhälligt om att även om en stekpanna av gjutjärn inte är ett alternativ som passar alla, är den oslagbar för vissa uppgifter. Så bortsett från hållbarhet (många kommer med livstidsgarantier) och en speciell smak som utvecklats från många års användning, varför gå för järn?

Experter säger att de största fördelarna är följande: du kan utsätta gjutjärn för hög värme; järn är utmärkt för att behålla värmen; och du kan få en viss non-stick. “När du steker ägg, om du spricker tre ägg, lagar de alla vid samma temperatur snarare än ett som bubblar bort och ett kvarvarande ljummet”, förklarar proffsen.

Gjutjärnspannor kräver uppmärksamhet och vård för att vara väl kryddade. Efter tvätt ska kokkärl torkas och ett tunt lager olja appliceras. Detta förhindrar rost och hjälper till att bygga upp ett non-stick-lager (skiktet kommer inte omedelbart utan växer snarare över tiden). När non-stick-lagret byggs upp bör du inte ha några problem med att göra mat som kan klibba, som äggröra och omeletter, men du behöver lite mer olja än en non-stick för dessa uppgifter.

Den goda nyheten är att om din smaksättning förstörs av någon anledning – som att skrapa bort den med tvål – kan du börja krydda igen. Nackdelen med att ständigt olja är att du har en lite oljig kastrull i ditt skåp. “Inte alla gillar tanken på att lägga en panna belagd i olja i sitt designkök”, säger experter.

Rengöring av en gjutjärnspanna är inte lika lätt som en non-stick. På grund av den patina som byggs upp bör du inte använda tvättmedel som kan ta bort de hårt förtjänade oljorna. Tvätta bara med varmt vatten, skrapa bort överflödig mat och torka av med lite kökshandduk. Torka pannan efter tvätt för att förhindra rost innan du applicerar ett lager olja igen.

Gjutjärnspannor är perfekta för gasspisar eftersom de tål de höga temperaturerna. De kan också bungas i ugnen på full styrka eller användas på grillar. De är vanligtvis kompatibla med induktionshällar också. Slutligen är det värt att notera att sur mat kan korrodera non-stick-ytan, vilket leder till ytterligare en omgång av krydda. Den som använder sina kastruller för att laga mycket tomatsås rekommenderas att titta på andra alternativ – rostfritt stål fungerar bra.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en stekpanna?

 • Järnmetallbas: Induktionsanpassade kokkärl har en järnmetallbas, vilket innebär att en magnet kommer att hålla fast vid den.
 • Vikt: En tung bas hjälper till med värmefördelning och jämnhet i matlagningen. Kontrollera dock vikten – om den är tung när den är tom, kommer det att vara en belastning på din handled när den är full.
 • Storlek: En kastrull ska ha samma storlek som elementet den lagar på.
 • Material: Rostfritt stål är starkt, hårt och frätande. Men det leder inte värmen bra. Det kombineras ofta med aluminium i flera lager baser (aluminium hjälper till att leda och sprida värme). Gjutjärn ger en mycket jämn värme vid låga inställningar, men dess tjocka, tunga bas tar längre tid att värmas upp och svalna.
 • Handtag: Handtaget ska vara svalt och ha ett halkfritt grepp. Handtag i rostfritt stål kan bli farligt heta, så vi rekommenderar dem inte.

Vilka funktioner bör jag tänka på när jag köper en stekpanna?

Innan vi går in i extrema detaljer om att köpa en stekpanna, kommer vi helt enkelt att lista en rad olika funktioner som du bör tänka på innan du köper en stekpanna.

 • Storlek: De vanligaste stekpannorna är 20, 25 och 30 cm. De mäts efter diameter.
 • Non-Stick vs Naturlig Finish: Även om non-stick-pannor låter bra, finns det fördelar för varje typ av panna.
 • Olika material: Aluminium, gjutjärn, koppar, kolstål … Det här är bara några av alternativen när det gäller byggmaterialet i din stekpanna.
 • Beläggning: Om du väljer en non-stick-panna, kommer du troligen att ha en beläggning för att skapa “non-stick” -funktionen. Det finns olika typer av beläggningsmaterial, varav några är mycket kontroversiella bland stekpannägare.
 • Riveted vs Icke -Riveted: Denna aspekt påverkar hur robust handtaget är.
 • Pris: Naturligtvis kanske du vill ha alla de bästa funktionerna i en stekpanna, men i slutändan kommer priset att vara en fast punkt att tänka på när du köper en stekpanna.
 • Lock: Även om det inte är ett stort hinder för de flesta stekpannor, simmar vissa människor mycket med sina stekpannor. Om så är fallet kan det vara värt att skaffa lock.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top