Bästa stavmixern 2022 – Välj rätt stavmixer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Wilfa SM-1000FP Stavmixerset

Bosch ErgoMixx Stavmixerset

KitchenAid Stavmixerset

Rubicson Budget Stavmixer

Klicka här för att se fler stavmixrar.

Bästa stavmixern 2022

Medan vissa skulle säga att en stavmixer inte är nödvändig använder andra sin stavmixer jättemycket och skulle inte klara sig i köket utan en. En stavmixer kan göra matlagningen effektivare vilket i sin tur sparar tid i köket. Och när du väl börjar använda en stavmixer kommer du att använda den oftare och oftare.

Med det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa stavmixern på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. På grund av detta så kan man inte alltid få en så klar bild av hur bra en stavmixer faktiskt är. Du vill ju definitivt inte köpa en stavmixer som du inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller av stavmixrar i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa stavmixern på nätet.

Men det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har sammansatt en köpguide för den bästa stavmixern. Vi har nämligen genomfört vårt eget stavmixerprov. VI vet själva hur svårt det kan vara att köpa en bra stavmixer. Vi byggde upp den här köpguiden genom att använda oss av vår egen och andras kunskap. Vi testade och använde några olika typer av stavmixrar. Men för att göra köpguiden ännu bättre läste vi även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så gjorde vi en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa stavmixern.

Se även >>> De bästa ölglasen 2022

Köpguide för bästa stavmixern 2022

Som vi skrev innan kan det alltså vara väldigt svårt att köpa den bästa stavmixern på nätet. När du väljer rätt stavmixer så finns det ganska många saker som du måste tänka på. Du måste även välja den bästa stavmixern utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa stavmixern 2022:

 • Motor
 • Bur
 • Kontroller
 • Tillbehör
 • Material
 • Max körtid
 • Axellängd
 • Hastighet
 • Konstruktion
 • Jämföra priser

Motor

Det verkliga kravet för en kvalitetsmixer är hur väl den renar ämnen till sammetslenhet. Välj en stavmixer med en motor som släpper ut mellan 200 och 250 watt. Detta kommer att skapa en effektiv virvel för att dra mat in i knivarna och cirkulera den ut igen. Detta är viktigt så att det du mixar blir ordentligt mixat och det inte är bitar kvar i mixen.

Bur

Buret, som rymmer bladet, är en viktig komponent i en stavmixer som ger kontroll över hur fint något blandas. Den perfekta buret har luckor eller utskärningar som är tillräckligt stora för att mat ska passera igenom. Massiva burar kan fånga mat och blanda det finare än du kanske vill. (Tänk salsa, guacamole och pesto – du vill ha olika texturer med dessa livsmedel, inte flytande.) Rostfria burar är bäst för livslängd. Plastburar, även om de är mjukare på dina köksredskap, kan varpa av värme och är inte lika hållbara. Men om majoriteten av dina köksredskap är nonstick, kanske du vill leta efter en bur i rostfritt stål som har en silikonkant för att undvika att skada dina krukor och kokkärl.

Kontroller

Kontrollera att strömbrytaren är lätt att trycka på: handstavmixer är ungefär lika långa som ett A4-papper, och vissa väger nästan lika mycket som en påse socker, så de kan vara tröttande att kontrollera om det är svårt att få bra grepp och nå kontrollerna. Vissa stavmixare har också ergonomiska handtag och soft-touch-kontroller för att göra mixern bekvämare. Basmodeller har vanligtvis bara en hastighet. Att betala mer ger dig en rad hastigheter, vilket kan hjälpa till att undvika oväntade stänk.

Tillbehör

Vissa stavmixare kommer med skålar och bägare för hackning och blandning som passar i mixern, vilket hjälper till att förhindra att ingredienser sprutas över bänkskivorna. Vissa stavmixer erbjuder ett multifunktionsblad för purering och hackning. Ett annat användbart tillbehör är ett väggfäste för att hålla mixern nära den där den ska användas.

Material

Handstavmixer med metallaxlar är mindre benägna att fläcka än de med plast. Blandningsaxeln är den del som blir smutsigast, och om du blandar mycket soppa kan du finna en metallaxel bekvämare. Se därför till att verkligen utvärdera vilken typ du vill köpa och om metall eller plast passar din livsstil och behov bäst.

Sladd

De billigaste modellerna kan ha korta och oflexibla sladdar, vilket kan göra det svårare att nå din maträtt. Det finns trådlösa modeller runt: att ha ingen sladd i vägen medan du blandar är praktiskt, men kom ihåg att de tenderar att vara dyrare, tyngre och kommer att ha en begränsad körtid. Se därför till att utvärdera om du behöver en sladdlös stavmixer eller en stavmixer med sladd så det kan ha stor betydelse i din vardag.

Max körtid

Detta kan variera från så lite som 10 sekunder. Det kan vara bra om du bara vill blitz små mängder, men det är värt att kontrollera innan du köper, så att du inte fastnar halvvägs genom blandning. Detta är en av de viktigaste sakerna att kolla då du förmodligen vill ha en stavmixer som klarar av att köras i längre än 10 sekunder. För de flesta är 10 sekunder förmodligen alldeles för kort för att laga en bra måltid.

Axellängd

Det är viktigt att du når botten av potten eller skålen som du blandar. Om bladet inte når botten av potten lämnar mixern ett lager av obearbetade ingredienser. Se därför till att köpa rätt axellängd för behoven du behöver. Man vill inte stå och laga en måltid med sin stavmixer och kommer underfund med att ens axellängd på stavmixern är för kort. Se därför noga över ditt val när du väljer vilken stavmixer du ska köpa.

Hastighet

Stickstavmixer har olika hastighetsalternativ, vanligtvis var som helst från 1 till 5 olika hastigheter. Att ha en stickmixer med minst två olika hastigheter är perfekt för större flexibilitet och kontroll. Vissa stavmixer har också ett pulsalternativ som liknar mer traditionella stavmixer.

Konstruktion

Leta efter en stickmixer som har en robust byggnad och tillverkad av kvalitetsmaterial. I allmänhet tenderar stickstavmixer att vara konstruerade av antingen plast eller rostfritt stål, med alternativ för rostfri stålstavmixer är ofta bättre kvalitet. Liksom de flesta köksapparater är de billigare stickblandarna gjorda av plast vilket är bra, men de tenderar att ske eller spricka över tiden, medan som en rostfri stålstavmixer sannolikt kommer att vara mycket längre men vara dyrare.

Jämför priser

Ju fler funktioner snarare än hastigheter som en burkstavmixer har, desto högre kostnad. Bestäm först vilken typ av mixer du vill ha och leta sedan efter de funktioner som är viktigast för dig. Tänk också på fördelen med vissa tillbehör, vilket kan spara att köpa en annan apparat senare. Hand- eller nedsänkningsstavmixer finns i sladdade eller sladdlösa modeller, med eller utan hacktillbehör. Stångstavmixer har i allmänhet goda iskrossningsfunktioner.

Lista över de bästa stavmixrarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Överväganden när du köper en stavmixer

1. Kraft, hastighet och kontroll

Kraft

För lätta sällsynta saker behöver du inte mycket kraft / hastighet. För tjockare tyngre hårdare saker behöver du mer, och bättre, kraft och kontroll. Att bara döma på antalet watt kan dock vara lite röd sill (se vanliga frågor). De flesta säljare och mini-granskare säger att över 200W är bra, eller att ju högre du går och ju mer hastigheter du kan få, desto bättre är mixern. Det verkar verkligen betyda att priset stiger. Det är förmodligen varför du kommer att ha majoriteten i 400W – 800W-serien, och det här fungerar för de flesta mönster.

Byggkvalité

Men bara för att en mixer har ett högre wattnummer betyder det inte att det är nödvändigt, eller att det kommer att garantera bättre resultat eller till och med att det kommer att vara längre. Så det handlar inte bara om hästkrafterna! Det handlar mer om konstruktionstyp och kvalitet, och hastigheter i kombination med kraft för att leverera de resultat du behöver. Naturligtvis, om du inte behöver det för att göra mycket volym, eller om du bara blandar mjuka eller kokta livsmedel i alla fall, till exempel puré för barnmat, krämsoppa eller enkla smoothies (kolla in våra recept här) så skulle du förmodligen vara nöjd med en mixer under 200 watt.

Hastighet

Hastighet är mycket viktigt, och du måste kunna kontrollera den. Det är viktigt att ha en hög och en låg hastighet, eller ett område där du kan variera hastigheten för olika användningsområden. Du behöver en snabb hastighet för att kunna pulverisera eller blitz saker, men en trevlig långsam för mer känsliga jobb som vispning, emulgerande såser och majonnäs. Kontrollera om det är lätt att nå och ändra hastigheter medan du blandar. Är det lätt att nå kontrollerna med knappar eller rattar? Är det lätt att trycka på knapparna, vissa har en mjuk design. Vi har utvärderat denna aspekt genom att tråla igenom alla kundrecensioner vi kan hitta!

2. Kvalitet och hållbarhet

Plast eller metall?

Vad är det material som stavmixern består av och är det samma för var och en av dess delar? (knivarna, deras skydd och axeln, handtaget, huvudmotorns kroppsdel ​​också). Vad är garanti- och reparationsservice?

Tänk på hur ofta du kanske vill använda din lilla mixer. Kommer det att hålla? Vi tittade på metall mot plast. Vissa kunder rapporterar läckage … av både vätskor och delar! Det här är de saker du måste se upp för.

Blad

Människor tycks också fråga om knivarna kommer att repa sina antiklippkrukor och kokkärl. Vi har aldrig känt någon att ha problem med repor och vi tror att det här beror på hur du använder det, så läs tillverkarens guide när du köper den. Du hittar de viktigaste materialen i allmänhet är plast och / eller stål.

Vanligtvis får du vad du betalar för och rostfritt stål eller borstat krom stavmixer kostar naturligtvis mer. Kostnader kan sparas, eller kvalitet kan öka, beroende på hur du ser på det om axeln (änden med knivarna i sig – som kan kallas trollstav, arm eller ben) är gjord av ett annat material för att huvudmotorns del. Motordelen är vanligtvis högst upp på mixern – den del där du slår din hand runt.

Så det är självklart att ju mer plast som används desto billigare borde det vara. Tänk också på att ju mer plast som används desto mindre hållbart kan det bli och det blir lättare färgat. Så om du använder gurkmeja mycket så var beredd att äga en bläckskaft med gult färgat plast! (Se hur du rengör det i avsnittet Vanliga frågor.)

Metallstavmixer är mindre benägna att tvingas under tryck än plast .. det är här vi har hört talas om bitar som spricker av några plast. Så det är värt att bestämma hur mycket du ska använda din stickmixer och vad du behöver använda den för.

3. Design

Här tittade vi på ergonomi, benlängd och bladhöjd. Är det lätt att hålla, använda och rengöra? Har du små eller artritiska händer och behöver en fin tunn halsringning. Är det lätt att slå på och av? Kan du få fingrarna eller tummen på knapparna eller rattar enkelt.

Färger

Behöver du det för att se bra ut! Behöver färgerna matcha ett köketema du har … rött, vitt, silver, svart, grönt eller blått? Vintage ser ut eller modern och elegant / eller spelar det ingen roll. Om du luras av vad dina favoritkändisar och kockar använder, har vi trålat igenom skvallerna och hittat vilka stavmixare kändisarna har valt – inklusive Gordon Ramsay och många fler.

Ljudnivåer

Överhettas det och kommer det att vara för bullrigt eller börja vibrera i din hand? Det verkar som att ju billigare modellen är, oftast är den mer bullrig, men så är det inte alltid. Så se upp för detta i våra översiktsöversikter.

Bladdesign

För små mängder som barnmat, se till att du har en mixer som når maten och inte stänker! Se till att du har en bägare eller en liten, smal kanna att smälta in i. Kontrollera också att knivarna inte är för upplyfta för att vara effektiva med små mängder eller komma ner i bägaren. Du kommer att hitta att vissa märken har unika varumärkesskyddade patenterade bladteknologier för att öka hastighet, kraft eller göra en bättre puré.

Strömsladd

Det finns inget mer irriterande än att nätsladden inte når din kruka, och en extra lång kabel är en riktig lyx. En snygg lockig är också mycket lättare att använda än en lång, dangly rak som kan få vägen. För oss är ingen tråd alls också mest tilltalande i en trådlös mixer.

4. Användarvänlighet

Storlek och vikt

Först och främst är det lätt att kontrollera, bekvämt att hålla, inte för tungt eller besvärligt? Är vikten snyggt balanserad. Är den tillräckligt liten och är den lätt eller tung att hålla – spelar det någon roll för dig? Vi läste en bra beskrivning någonstans att de inte borde vara längre än ett (A4) pappersark och ungefär lika tunga som en (2 kilo) påse socker.

Rengöring

För det andra är det lätt att rengöra? Alla verkar vara mest bekymrade över hur man rengör en handblender … är din nedsänkningsstavmixer diskmaskin säker? För oss tycker vi inte att det inte är så viktigt. Det är så lätt att bara köra bladänden under kranen i några sekunder så snart vi stänger av mixern. För envis mat gör tricket cirka 20 sekunder under varmt tvålvatten, eller sätt på stickmixern i några sekunder när den är under tvålvatten och det borde bli av med allt. En enkel design är bäst så att maten inte dröjer sig kvar i små vinklar. Du borde bara kunna torka av benet och motoränden.

Vissa stickstavmixer har fäst blad (dvs. de skiljer sig inte från axeln), andra har utbytbara bladändar. Om du kan ändra dem, är det lätt att ta dem av och på? Om du verkligen vill använda din bosch diskmaskin, kontrollera bara vilka delar av mixern som är diskmaskinssäkra. Vanligtvis är vissa, andra inte. En sista punkt att tänka på är om mixern blir mycket varm vid användning, om så är fallet, låt den sedan svalna lite innan du tvättar den.

5. Funktionalitet

Köksuppgifter

Vad kan stavmixern göra och hur bra är det? Kommer den att smälta, emulgera, piska och purera, krossa osv. Är den lämplig för tjock majonnäs, tjocka doppar, salsa och pesto, smoothies, vispad grädde, barnmat och krämig soppa … och hur är det med hårda nötter och is!?!? Det här är verkligen den viktigaste delen. Problemet är att tillverkarna använder en term för att beskriva sina verktyg, och kockarna och kockarna kan använda en helt annan term för att beskriva den teknik du behöver eller den resulterande maten (t.ex. visp, pisk, skum).

Tillbehör

Det är här bilagorna kommer till sin rätt. De flesta stavmixer har en hel rad bitar och bobar som kommer med den grundläggande mixern.

En enkel stickstavmixer ska levereras med ett blad som blandas eller blandas. De kan också komma med några extra knivar för ett bättre hack- eller vispjobb. Vissa stavmixare levereras med skålar, bägare, kannor eller små bearbetningsenheter som extra tillbehör. Vissa bägare kommer med praktiska läppar för att hälla och lock för förvaring av mat. Du kan få väskor och väggfästen för vissa. Ju fler bilagor du har desto mer bygger du upp till en matberedare så tänk på hur du kommer att använda den här maskinen och om en mer robust processor är vad du vill ha på bänkskivan ändå!

Vi tittade på tillbehör och tillbehör för Bamix-mixern i ett annat inlägg, där vi också undersökte de favorittillbehör av hög kvalitet som vi skulle välja om vi skulle konfigurera vår egen nedsänkningsstavmixer från grunden.

6. Ansvar

Användarrecensioner

Vad säger recensionerna av stavmixer? Det verkar som om människor är mest bekymrade över att mixern kliar krukor och kokkärl, men det borde de inte. Sugåtgärden hos en anständig mixer innebär att kraften drar upp maten från botten av pannan så att du inte behöver oroa dig för att flytta den längs pannans botten. Bladet är också skyddat med ett skydd så kolla ut det och även hur lågt nere bladet är.

Därefter verkar rengöring vara en huvudfråga. Återigen är dessa så lätta att rengöra att vi inte ser problemet här. Vi har beskrivit ovan i avsnittet om användarvänlighet.

Livslängd

De viktigare frågorna i recensionerna är livslängd. Håller din stavmixer? Klagomål om ändarna som splittras kommer vanligtvis från överanvändning eller missbruk av plastaxlar. Ju bättre material, desto längre räcker det. Ju starkare material, desto tyngre jobb kan det få! Plastaxlar kan få matfärg men det flyttas lätt med lite ättika.

7. Pris

Värde

Vad är det värt för dig och vad har du råd att spendera nu? Vanligtvis känner vi att du får vad du betalar för, men det viktigaste är att se till att dina pengar går på något som kommer att vara mest användbart för dig. Så du måste verkligen tänka på vad du vill använda den till, annars kommer du att börja bygga en värdelös samling köksredskap som du inte behöver.

Om du bara vill prova en kan du få grundläggande startmodeller som helt enkelt kommer att vara en plast, på / av, en hastighet, hugga / blanda en liten typ av prylar. Med medelklassmodeller utökar du funktionaliteten med tillbehör, hållbarheten med kanske en stålaxel och effekten med watt eller mer hastighetsinställningar. När du väl har gått till professionell nivå betalar du vanligtvis för kvalitet, design, rykte, ännu mer hållbarhet och naturligtvis bättre funktionalitet.

Mixa såser på ett ögonblick

En anständig stavmixer betyder att dagarna med att göra klumpfria soppor, såser, doppar och smoothies med en manuell visp eller träsked är för länge borta. I själva verket kommer de allra bästa blandarna att förvandla din matberedning, vilket gör det mycket snabbare och enklare, utan att ens behöva bry sig om att flytta dina ingredienser ur kastrullen eller skålen. Många har dock sin egen bägare, så du har åtminstone alternativet.

Det slutar dock inte där. Många stickstavmixer gör mycket mer än bara att blanda tack vare deras rika utbud av bilagor som vispar, slår, skivar, tärnar, mosar och mer. Dessa multitaskingsmaskiner tar mindre plats i ditt kök och kräver mycket mindre tvätt än sådana som en kannmixer eller matberedare.

Med stickstavmixer som sträcker sig allt från 100 kr – 3 000 kr, hur mycket behöver du verkligen spendera på en? Får du alltid pengar för pengarna? Vilka funktioner är verkligen användbara och vilka modeller skulle vi rekommendera? Vår köpguide nedan kommer att besvara dessa frågor åt dig och när det gäller de bästa modellerna, allt du behöver göra är att bläddra ner för att hitta vår sammanfattning av rekommendationer för varje budget.

Stavmixerfunktioner

Nedsänkning

Nedsänknings- eller handstavmixer skiljer sig från burksstavmixer. De kallas ofta stickstavmixer och erbjuder bekvämligheten med att blanda, purera och blanda direkt i en skål eller varm järngryta på din 60 cm spis. Med en mindre bladfot kan de lättare hantera mindre mängder. De är kompakta och förvaras enkelt i en låda, och vissa modeller har praktiska väggställ. Finns i el- eller sladdlös kraft, de är perfekta för att purera kokta livsmedel, grädda soppor, blanda en drink och andra användningar. Vissa handmodeller har utökade funktioner som iskrossning eller innehåller hacktillbehör.

Multifunktionsstavmixer

Vissa modeller som BlendTec eller Vita-Mix mixers erbjuder mycket mer än standardvarianten när det gäller funktion. Medan de är dyrare, är de kraftfulla enheter med en kommersiell konstruktion som kan laga soppa, bearbeta mat, göra juice och en mängd andra funktioner. Dessa enheter kan ersätta flera apparater i ett kök och är en lönsam investering. En annan typ av multifunktionsstavmixer är modeller som har tillbehör för huggning eller bearbetning med samma basenhet.

Coola mixeralternativ

En förinställd funktion för frysta eller isdrycker är en trevlig funktion. Vändbladet på Oster Fusion Blender förbättrar flödet av mat som dras in i bladet och justerar hastigheten efter behov för bättre blandning. Vissa mixrar har några modeller som använder wave-action-teknik för att flytta livsmedel i kontakt med bladet och en modell med dual-wave-action för att bättre blanda innehåll. De populära Oster Beehive-blandarna finns i en mängd olika färger / finish som passar alla smaker. En doseringsfunktion kan vara väldigt praktisk men kräver mer rengöring och blandningskapaciteten måste vara större än dispensernivån.

Vanliga frågor om stavmixrar

Vad du bör jag tänka på innan jag köper en stavmixer?

Bladskydd: Detta är den kupolformade delen av mixern som täcker knivarna. Vi upptäckte att bredbladskydd med stora ventilationsöppningar gör det bättre med att cirkulera maten för bättre och snabbare blandning. De är också lättare att rengöra eftersom mat som sitter fast under knivarna är mer tillgänglig. Se bara till att knivskyddet passar lätt i dina favoritkrukor och smoothie-koppar.

Handtag och grepp: För att använda nedsänkningsstavmixern måste du ta tag i handtaget med en hand och trycka på på, av eller hastighetsknapparna med fingrarna så att det ska kännas bekvämt att hålla och använda. Dina händer blir trötta om handtaget är för stort, knapparna är för små eller besvärligt placerade eller om mixern känns tung. Knapparna ska också vara lätta att trycka utan mycket kraft. Helst bör dina fingrar falla naturligt på knapparna när du håller i handtaget. Vi fann att halkskydd av gummi var mjukare och lättare att greppa.

Design: Leta efter en kompakt modell som är lätt att förvara i en kökslåda. Även om nedsänkningsstavmixer är superlätta att rengöra, föredrar vi modeller som har en avtagbar mixerfäste och är diskmaskinssäkra.

Sladdar vs sladdlösa: Sladdar erbjuder konstant ström, men en elsladd kan trassla, brinna eller kan slå över saker på en upptagen köksbänk och spis. Sladdlösa modeller är bärbara och praktiska, men kan tappa ström innan du kan slutföra jobbet.

Ytterligare tillbehör för huggning, bearbetning, visp eller skumning kan inkluderas. Om du redan har dessa apparater kan du spara pengar genom att köpa en modell utan extra. Ett tillbehör vi älskar är en robust, lång och smal blandningskruka – det minskar stänk och gör den upp-och-ned-rörelse som behövs för att blanda lättare. Dessutom kan du servera eller förvara mat direkt i den!

Watt: De nedsänkningsstavmixer som vi provade hade motorer mellan 225 och 600 watt och även om watt är en indikator på effekt, fann vi att det inte återspeglar kvalitet, prestanda eller komfort.

Bör jag välja stavmixrar eller traditionella mixrar?

Handstavmixer, som du antar, är en handblandningsapparat. De kan göra mycket av vad traditionella stavmixer och livsmedelsprocessorer gör, men har ytterligare fördelar:

 • Lättvikt: De flesta stavmixare väger 0,5 – 1kg, vilket gör dig mer benägna att dra ut dem än en tung matberedare.
 • Enkel att använda: Ingen installation behövs! Anslut den och gå.
 • Kompakt: Handstavmixer är den minsta stavmixern och lagras enkelt i en låda. De är idealiska för små kök med redan trångt förvaringsutrymme.
 • Praktiskt: Ta med din mixer till maten, inte tvärtom! Ta inte längre varm soppa över köket och häll den (i partier!) I din bänkskivstavmixer. Fördjupa bara stavmixern i vad du vill blanda så är du klar – utan att smutsa ner ett extra kärl.
 • Mångsidig: Handstavmixer hjälper dig att enkelt göra många olika saker, från soppa eller sås, till majonnäs och vispad grädde.

Hur ofta kommer jag att använda den?

Om du redan saliverar vid tanken på alla de läckra sakerna du kan göra med din doppmixer och planerar att använda om varje dag, kanske du vill välja en mer kraftfull, hållbar mixer till en högre prispunkt.

Vad planerar jag att mixa? Nedsänkningsstavmixer gör bäst med mjukare livsmedel. Om du planerar att göra mestadels soppor, såser och spridor kommer en nedsänkningsstavmixer att fungera bra för dig. Men om du är mer intresserad av att krossa is kan en traditionell bänkskivstavmixer vara bäst. Det rekommenderas att nedsänkningsstavmixer endast används i ungefär en minut åt gången. Tänk på vad du gör mest eller vad du vill tjäna mer på i framtiden innan du köper.

Bör jag välja sladdad eller sladdlös?

Sladdbänkstavmixer tenderar att erbjuda mer kraft, men sladdlösa kan vara praktiska i ett kök som inte har den bästa layouten eller lättillgängliga uttag. Tänk på ditt utrymme och vad som är bäst för ditt kök.

Hur använder jag en stavmixer?

Att använda stavmixarna är väldigt enkelt och enkelt. Du behöver bara följa rätt steg och procedurer för att få ut det mesta av dessa fantastiska maskiner. Först och främst bör du vara noga med att montera dessa stavmixer på rätt sätt. Både den övre och nedre delen av stavmixern ska monteras ordentligt för att undvika eventuella problem med dess arbete.

Du bör också ta hand om stavmixern när du använder den, eftersom den sedan ger önskat resultat på nolltid. Om användningskärlet är stort kan du också flytta mixern till olika positioner för att få den enhetliga tjockleken på alla platser.

 1. Förskär ingredienserna i en mindre storlek så att mixern enkelt kan blanda dem alla tillsammans
 2. Håll en tillräcklig nivå av ingrediensen i skålen eller behållaren så att den inte faller utanför när du använder stavmixern
 3. Kombinera alla ingredienser så att du får en enhetlig blandning av dem alla
 4. Fäst det önskade tillbehöret till stavmixern för din användning och sätt i sladden på stavmixern.
 5. Fortsätt att flytta mixern i blandningen tills ingrediensernas önskade mjukhet uppnås. Den virvelliknande rörelsen hjälper stavmixern att blanda alla ingredienser tillsammans.
 6. Var noga med att tvätta handstavmixern noggrant efter varje användning för att förbättra dess livslängd och för att minska risken för skador på stavmixarens blad.

Vad är det bästa stavmixermärket?

Det bästa märket för stavmixern kan variera från person till person. För vissa människor skulle ett varumärke vara det bästa valet, medan det för de andra användarna kommer att göra rätt alternativ. Du bör ta hänsyn till alla dina behov när du väljer det högra mixermärket.

Några populära märken är:

 • Havells
 • Morphy Richards
 • Prestige
 • Philips
 • Panasonic
 • Bajaj

Vad är en bra effekt för en mixer?

Du kan få effekteffekt mellan 100W och 500W beroende på din användning och din budget. 100W-mixern skulle emellertid vara mer lämplig för att blanda juice eller vätskor. Å andra sidan skulle blandarna med hög effekt på 500 W göra det bästa valet även för blandningsändamål.

Är handstavmixer och nedsänkningsstavmixer desamma?

Ja, både termerna stavmixer och nedsänkningsstavmixer är desamma. De används båda för att blanda en liten mängd mat. Tillsammans med dessa namn kallas stavmixern också en stickmixer. Alla de tre termerna kan hänvisas till samma.

Kan en stavmixare krossa is?

Om du planerar att använda stavmixern direkt för att krossa isen kan du ha svårt. Medan du å andra sidan låter riset sitta i 5 minuter innan du använder stavmixern eller tillsätter lite vätska med isen, skulle det bli lättare att använda stavmixern.

Är stavmixer av glas eller plast bättre?

Även om valet mellan de två beror på användarnas val och typen av användning av mixern, är glasstavmixer mer föredragna än plasterna. Detta beror på att glasstavmixer inte sträcks ut och skadas med tiden. Glasstavmixern absorberar inte heller lukten av maten, vilket är en möjlighet i stavmixer av plast.

Kan du vispa ägg med en stavmixer?

Ja, stavmixern kan också användas för vispning av äggen. Du behöver bara hantera rätt mixerhastighet för att vispa äggen i bästa kvalitet. Även om dessa handstavmixer inte kan användas till bröddeg kan du vara säker på att vispa ägg.

Kan du använda en stavmixer för att göra smoothies?

Ja, du kan använda stavmixern för att göra smoothies med maximal bekvämlighet. Du kan helt enkelt lägga alla ingredienser i glaset och sedan använda stavmixern för att göra dina favoritsmoothies. Du kan också vara säker på att få önskad jämnhet utan klumpar i dina smoothies.

Vad kan du blanda med en stavmixer?

Du kan använda stavmixern för att blanda små mängder matvaror. Du kan använda mixern för att blanda de mjuka ingredienserna tillsammans med vispningen av äggen. Handstavmixern kanske inte är lämplig för mycket hårda ingredienser. Om du vill använda stavmixern för hårda ingredienser, bör du använda den med lite vätska.

Hur mycket behöver jag spendera på en stavmixer?

Du kan plocka upp en basmodell för 300 kr, men premiumstavmixer för kommersiella kök kan kosta långt över 4 000 kr, så vad är skillnaden? Grundläggande handstavmixer har en enkel tryck-och-håll-kontrollknapp och levereras vanligtvis med bara det huvudsakliga skärbladet. De brukar vara gjorda av vit plast. Dyrare modeller har ytterligare hastighetsinställningar och extra funktioner som mjukstart (för att förhindra att ingredienser sprutar överallt). De kommer vanligtvis att vara gjorda av premiummaterial och kommer sannolikt att levereras med extra blad, tillbehör och reservdelar.

Flyter ingredienser effektivt eller rör sig mot bladet?

Med tanke på att du kan flytta stavmixern runt låter det irrelevant, eller hur? Tja, inte exakt. Du förstår, det finns blad och stänkskydd som är utformade för att skjuta bort ingredienser. Om så är fallet kommer det inte att vara lika effektivt och det tar mycket tid att slutföra din uppgift.

Lyckligtvis är de flesta av dessa högst rankade nedsänkningsstavmixer konstruerade för frågan. Till exempel har vissa mixrar ett ribbat ovalt klockskydd som ger en mer turbulent handling. Bamix kan å andra sidan uppnå en virvelåtgärd som drar in ingredienserna.

Är underhåll viktigt?

Det bästa med nedsänkningsstavmixer är att de är enkla att rengöra jämfört med bänkskivor. Du kan göra ett glas smoothie utan att oroa dig för den röran du måste ta itu med efteråt.

Att få något med en löstagbar axel är i allmänhet lättare att rengöra. Du kan hoppa över hela processen genom att överlämna uppgiften till din diskmaskin. Stavarna är vanligtvis gjorda av rostfritt stål, så det är säkert att anta att de flesta är diskmaskinvänliga. Med en Braun-bländare behöver du inte ens torka bort stänk. Kom ihåg att den har inbyggd anti-splash-teknik.

Behöver jag verkligen en nedsänkningsstavmixer?

Att köpa en nedsänkningsstavmixer skulle vara perfekt för ett upptaget kök. Om du ständigt gör stora mängder soppa hemma är det ett bra tecken på att du måste skaffa en stickmixer. Det kommer att göra hela uppgiften enklare och snabbare. Du kan också använda den för att göra små partier smoothies, minus besväret med att städa upp stora behållare och flera tillbehör.

Kan jag använda en handstavmixer istället för en nedsänkt mixer?

En handstavmixer har ett annat syfte. Den innehåller luft i din kaksmet eller vispad grädde. Det har inte blad som kan skära igenom fasta livsmedel. Å andra sidan har de flesta stavmixare ett visptillbehör som kan hantera grundläggande uppgifter. Det enda du måste tänka på är att det bara har en enda visp.

Kan du använda en nedsänkningsstavmixer som matberedare?

Själva nedsänkningsstavmixern kan inte användas som matberedare. De flesta stickstavmixer levereras dock idag med ett matprocessortillbehör. Det är enda gången du kan använda en stavmixer för att hugga, skiva, finhacka och blanda torra ingredienser.

Kan du använda en nedsänkningsstavmixer för potatismos?

Potatismos med en mixer är ett stort nej-nej. Saken är att potatismos är klibbig. Din stickmixer är inte utformad för att skära igenom den typen av konsistens. Tack och lov finns det några modeller med ett separat potatismaskerfäste. I denna topp nio lista är Braun det enda märket som erbjuder detta tillbehör.

Kan du blanda is med en nedsänkningsstavmixer?

Ett rakt svar skulle vara nej. Men vissa modeller kan göra det. Bamix, till exempel, har ett tillbehör speciellt för att krossa is. Det är den enda stavmixern som kan ta isbitar. Du kan blanda smoothies med Braun, men den är inte avsedd att blanda is på egen hand.

Kan nedsänkningsstavmixer gå i varm soppa?

Generellt sett kan du använda din nedsänkningsstavmixer för varma soppor. Men de flesta märkena rekommenderar inte att du sänker ner din stickmixer vid koktemperatur. Den enda modellen som är klassad för detta ändamål är Bamix-stavmixern. Om du har en annan modell rekommenderas det starkt att låta soppan svalna lite innan du puréer.

Kan du skumma mjölk med en stavmixer?

Det kan du verkligen. Först bör din mjölk vara varm. Annars håller inte skummet fast. Det snabbaste sättet att göra det skulle vara att använda din mikrovågsugn. Justera effekten till medelnivå och ställ sedan in timern på 1 minut. Varaktigheten beror på mängden mjölk. När det är varmt kan du börja skumma det med din doppmixer.

Är Volym är ett viktigt övervägande?

Som ett exempel. Låt oss säga att du gör en stor sats tomatsoppa av dina egna hemodlade tomater. Det kan ta timmar att blanda så mycket tjock soppa i en vanlig köksstavmixer. Istället, varför inte ta mixern till soppan, istället för tvärtom. Eftersom nedsänkningsstavmixer kan användas inuti alla typer av köksredskap kan de spara timmar med förberedelse och rengöringstid helt enkelt genom att vara “nedsänkbara”.

Precision är strävan efter någon stor kock. En perfekt emulgerad salladsdressing till exempel eller en salsa med bitar som är jämnt skurna. Nedsänkningsstavmixerns pulskontroll och öppen sikt gör den till ett bra alternativ för matberedningsuppgifter som kräver hög grad av uppmärksamhet och vård. Medan nedsänkningsstavmixer har unika egenskaper som gör dem mer idealiska för vissa applikationer, är de fortfarande stavmixer. Det betyder att de också är ganska bra på saker som vardagliga stavmixer kan göra, som att krossa is och göra fruktsmoothies.

Är kraft viktigt?

En av specifikationerna som vi listade under våra produktrecensioner var Watts, en vanlig mätning av effekt. I apparater avser watt (W) hur mycket effekt motorn kan dra från den elektriska källan. Även om förhållandet inte är exakt antas det i allmänhet att mer watt är lika med en kraftfullare blandningsmotor, och därför blir en mer blandad produkt möjlig.

Det finns dock många faktorer som sammanfaller för att avgöra hur bra varje enskild motor ska prestera med samma mängd watt. Dessutom kan blandningsaxelenheten variera kraftigt från enhet till enhet, vilket leder till ännu större kvalitetsgap från modell till modell.

Den rapporterade effekten av blandarna i vår recension sträcker sig från 85W till 1000W, vilket är en väldigt signifikant avvikelse. Vi inkluderade Watts som en specifikation eftersom det har ett förhållande till den totala prestandan, men det är inte i sig huvudindikatorn för huruvida en viss nedsänkningsstavmixer kommer att vara bra eller dålig.

Är bladform viktigt?

Sättet som knivarna i änden av blandningsaxeln är utformade kan ha en märkbar effekt på prestanda. De flesta nedsänkningsblad är rakkantade, ungefär som traditionella stavmixers blad. Detta gör dem särskilt skickliga på att krossa is, frukt och hela grönsaker ner till smoothie-liknande konsistens.

Blad med mer böjd form finns på vissa modeller, vanligtvis som en separat livsmedelsbearbetningsredskap. Krökningen av dessa specialblad är perfekt för soppor, såser och förband, där den erforderliga blandningsåtgärden är i mycket mindre skala och konsistensen är det viktigaste.

Är tillbehör viktigt?

Det finns bara några stickmixare där ute som inte har minst ett utbytbart tillbehör, och de är vanligtvis de förenklade 2-stegsmodellerna i den mer prisvärda änden av prisspektret. Även om de fungerar bra för de flesta ändamål, är möjligheten att byta blandhuvuden mot andra mekanismer det som har gjort dessa nedsänkningsstavmixer så populära i moderna kök.

Är motordriven stavmixer viktigt?

Den här är verkligen den vanligaste. En enkel motordriven visp är ett utmärkt sätt att ta din bakning till nästa nivå, och eftersom vispar är relativt enkla att göra, tenderar de att vara det första som tillverkarna inkluderar i lådan.

Vi bör notera att kvaliteten på dessa vispfästen varierar, särskilt i byggmaterial. Om din är gjord av aluminium så många av dem är, vill du vara säker på att torka bort vispen helt för att undvika rost.

Är extra kammare viktigt?

Precis som en kommersiell livsmedelsprocessor i full storlek har många nedsänkningsstavmixer förmågan att använda sin interna motor för att driva ett större blad som är inneslutet i en plastkammare. Genom att lägga till mat i denna kammare, som exempelvis kikärter och olja och sedan aktivera motorn, kan användaren skapa precisionsrecept som hummus och tzatziki utan det svåråtkomliga besväret med en traditionell mixer.

Är blandningsbägare viktigt?

Dessa blandningsbägare är vanligtvis gjorda av hård, genomskinlig plast och har bred mun och präglas med volymavläsningar. Genom att placera mat eller is inuti bägaren blir det en slags stand-in blandningskopp som kan användas för nästan vilket som helst syfte.

Är särskild bladmontering viktigt?

I vissa fall kan blandningsarmen modifieras vid spetsen, där själva bladet möter armen. Det är här S-blad tenderar att komma in i spelet, som det är med KitchenAid KHB2561CU. Denna typ av bindning är lite mer sällsynt, även om vi har en känsla av att vi kommer att se mer av det under de kommande åren.

Är stavmixrar diskmaskinssäkra?

Även om vi inte kan garantera att varje produkt där ute kommer att följa denna regel, är det i allmänhet säkert att anta att dina mixertillbehör, som mixerarmen eller vispen, är säkra att sätta i diskmaskinen. Det är handtagsbasen du behöver rengöra med en torr handduk och minimala mängder fukt för att se till att du inte skadar de inre elektriska komponenterna. Var noga med att läsa manualen för vilken produkt du äntligen går med, för det kan finnas viktiga undantag från regeln.

Kan stavmixrar användas i varma vätskor?

Om du letar efter en stavmixer som kan hantera varm mat, som en kokande såsgryta, kommer du att vilja se till att nedsänkningsstavmixern du får har en helmetallblandningsarm och bladaggregat. Detta är faktiskt den vanligaste typen av konstruktion som finns, även om det finns många blandarmar av plast i de billigare modellerna. Dessa är inte bara avsedda att användas med värme, men det finns tillfällen då det specifikt upphäver tillverkarens garanti.

För att vara säker, kontrollera produktspecifikationerna innan du köper och läs instruktionerna framifrån och bak innan du använder mixern i något hett.

Vad bör man kolla efter med en bra stavmixer?

Den viktigaste egenskapen hos en nedsänkningsstavmixer är dess förmåga att blanda saker. I en perfekt värld skulle en nedsänkningsstavmixer kunna utföra samma uppgifter som en mixer i full storlek, från silkeslen blomkålpuré till mjuka nötter. För vårt sista prov bestämde vi oss för att ställa en stavmixermodell mot en annan och kabelstavmixern, våra två högst presterande, mot varandra i en mycket specialiserad uppgift: att göra thailändsk currypasta. Detta är ett jobb som passar bäst för en murbruk och en mortelstöt, men för enkelhets skull (på bekostnad av något sämre resultat) kan det också göras i en matberedare eller en höghastighetsstavmixer.

Vi blev först medvetna om att du framgångsrikt kunde göra en thailändsk currypasta med stavmixer specifikt från en YouTube-video från 2017 från proffs. Vad vi ville veta var huruvida en liknande utförande nedsänkningsstavmixer med en annan formfaktor också kunde utföra uppgiften.

De av er som känner till thailändsk matlagning kommer snabbt att inse att vårt prov currypasta-sats saknar några viktiga ingredienser, som räkpasta, och det använder färsk chili i stället för re hydratiserade torra (eller torrt chilipulver, som i YouTube-videon). Det beror på att vårt mål här inte var att göra en äkta thailändsk currypasta, utan i stället att se hur väl blandarna kunde hantera extremt tuffa och fibrösa ingredienser, som citrongräs, galangal, rå schalottenlök och lime. Om de kunde hantera de där grejerna kunde de verkligen dra ihop en ordentlig currypasta.

Vi lämnade vår budget och trådlösa val ur den här, eftersom det är en särskilt krävande uppgift som riskerade att bränna ut dem. Två prov av thailändsk currypasta sprids sida vid sida på en vit platta. Till vänster hackade vissa mixrar upp de tuffa ingredienserna, men längre fibrer står kvar tillsammans med frön. Till höger hackade stavmixern allt, med bara pepparfrön som släppte ut sina blad.

Vad framkom?

Det som framkom var intressant genom att det avslöjade hur olika de två blandarna fungerar. Som en traditionell mixer skapar vissa mixrar en virvel som drar mat och vätska ner i knivarna innan de matas ut igen. Detta kan göra det väldigt kraftfullt och snabbt, men dess effektivitet är beroende av att ha tillräckligt med vätska för att göra virvelflödet möjligt. Med de mycket torrare ingredienserna i en currypasta hade vissa mixrar svårare att kontinuerligt bearbeta. Det kom dit, typ av, men även efter lång blandning fanns det fortfarande synliga långa fibrer i pastan.

Stavmixern, å andra sidan, är medvetet utformad för att undvika den virveln. Istället fungerar det mer som en hammare (i avsaknad av en bättre jämförelse), vilket kräver mer av en manuell upp-och-ner-rörelse som kastar den in och ut ur maten tills dess jobb är gjort. När vi förstod denna designskillnad fann vi att mixern gjorde ett imponerande jobb med att finhacka dessa fibrösa och torra ingredienser till en fin konsistens. varnade för att enheterna borde vara i kontinuerlig användning bara en minut åt gången för att undvika överhettning av motorn. Detta utesluter automatiskt vissa mixeruppgifter i full storlek, som att laga soppa i en mixer från början till slut. Men för alla kortare uppgifter ville vi ha en stavmixer som kunde hålla sig.

Vi letade också efter nedsänkningsstavmixer som var bekväma att hålla och använda. Eftersom en nedsänkningsstavmixer inte är stabiliserad, som liknande blandnings- och puréverktyg, måste den vara lätt att greppa och använda med en hand. Vi noterade utformningen av avtryckaren, liksom axelns omkrets: Modeller med bredare axlar var otrevliga, medan de med avsmalnande greppdesign var lättare att hålla för provning av alla handstorlekar.

Med tanke på att det är ett verktyg du kommer att nå om och om igen, måste en nedsänkningsstavmixer vara lätt att rengöra. Alla utom en av de modeller som vi provade hade en avtagbar blandningsstav, vilket gjorde dem lätta att tvätta utan rädsla för att få vatten i motorhuset. flera av blandstaven var också diskmaskinssäkra.

Variationer i bladdesign gjorde vissa modeller enklare att rengöra än andra. Det bästa krävde lite mer än en snabb sköljning för att ta bort tjocka puréer från bladets undersida, medan det värsta lämnade ett farligt virvar av vegetabiliska fibrer och skarp metall.

Säkerhet

Lätta och smala nedsänkningsstavmixer kan tyckas ha allt Bichon Frise, men verkligheten är att de inte är mindre än en mixers affärsändamål, minus nästan allt skydd. Om de hanteras fel kan de vara ett av de farligaste matlagningsverktygen. Vi känner till fler människor som har gått till ER för en nedsänkning-stavmixer skada än nästan alla andra, och vi har sett nästan alla kök olyckor tänkbara.

I ett ögonblick av frånvaro är det enkelt att låta enheten vara inkopplad medan du försöker befria en bit mat från bladet. Med bara en lätt knackning på avtryckaren vid detta kritiska ögonblick kommer bladet snurra tiotals gånger innan du ens har insett vad som har hänt.  Om det inte var tillräckligt skrämmande visade våra prov att de mest effektiva nedsänkningsblandarna också är de med mindre skyddande täckning över bladet. Smalare, kupade bladskyddsdesigner som helt skyddade bladet tenderade att fungera dåligt i provningarna. Modeller med bredare, grundare bladskydd gick betydligt bättre och tog snabbt ingredienser till en kraftfull virvel. Nackdelen med en sådan effektiv konstruktion är ett lätt exponerat blad.

Tre av enheterna vi provade kom med en säkerhetslåsmekanism, avsedd att minimera risken för oavsiktlig aktivering. Vi älskar denna idé i teorin – allt som gör en stavmixer säkrare är ett välkommet tillskott – men i alla fall var funktionen så besvärlig och smutsig att vi gav upp den i frustration. På två av modellerna, till exempel, måste upplåsningsknappen hållas intryckt medan vi samtidigt tryckte på “på” -knappen. Men knapparna hade placerats så att det var omöjligt att trycka båda med en enda hand. Eftersom vi tvingades använda båda händerna bara för att sätta på mixern, lämnades behållaren nedan utan säkerhet, fri att flyga överallt. Säkrare fingrar är bra, men inte om du hamnar med majonnäsingredienser som stänks över bänkskivan.

Vi hoppas att ett varumärke så småningom kommer att designa en bra bländare med säkerhetsfunktioner som inte fungerar. Vi tror inte att det finns en där ute just nu. Eftersom de flesta skador på nedsänksstavmixern uppstår under rengöring rekommenderar vi att du har en varmvattenkälla vid din sida som du snabbt kan doppa i, så att du kan ta bort envisa bitar innan du kopplar ur maskinen för en bra skrubbning.

Blandningseffektivitet av soppa

En av de mest praktiska användningarna av en stavmixer är att blanda soppor tills de är silkeslen, precis i grytan. Det låter dig undvika krångel med att överföra en rörvätska till en stående mixer och minimerar risken för att du får soppa i taket (ångan som genereras av en lockstavmixers virvel kan vara väldigt, mycket kraftfull).

Vi valde att blanda sellerisoppa för att prova, och vi lämnade medvetet den fibrösa sellerin oskalad och i stora bitar för att verkligen pressa dessa stickstavmixer till sin gräns. Detta visade sig vara en svår utmaning för alla modeller.

Vi hade var och en blandat 300 gram soppa, med motsvarande proportioner av vätska till fast, under två minuter totalt (med en minut vila däremellan, för att respektera tillverkarnas en minut-max körtid). Efter blandning passerade vi soppan genom en finmaskig sil medan vi pressade på de fasta ämnena för att extrahera så mycket vätska som möjligt. Vi vägde sedan hur mycket massa som var kvar.

Den allklädda trådstavmixern förvandlade soppan till en fin och silkeslen puré på ett ögonblick, men efter att ha lyft ut mixern upptäckte vi några fibrer som fastnat i dess ventiler, vilket ledde till totalt 44 gram kvarvarande fasta ämnen. Inte en deal-breaker på något sätt – du kan fixa detta genom att rengöra ventilationsöppningarna med en spatel regelbundet under blandningsprocessen – men detta placerar det ändå på sista plats av våra fyra rekommenderade modeller. Vissa mixrar kantade det bara knappt, med 39 gram fasta ämnen kvar.

Tre andra enheter kämpade och lämnade över 100 gram vegetabiliskt material i silen, och en modell misslyckades helt och lämnade mer än 200 gram massa till komposthögan (och lite extremt vattnig soppa att äta). Till vår förvåning var nedsänkningsstavmixern som presterade sämst den dyraste modellen i gänget.

Blandning av bönor

För vårt andra pureprov använde vi varje doppmixer för att blitz en burk dränerade kikärter med en tredjedel av ett glas vatten tillsammans med fem droppar blå matfärg. Vi bestämde var och en för att prova hur lång tid det tog för det blå färgämnet att fördelas jämnt över purén. Färgämnet hjälpte oss också att bedöma varje purés struktur.

Våra vinnande nedsänkningsstavmixer kom ut på toppen igen och skapade en nästan perfekt silkeslen puré med jämnt fördelat färgämne. Den helt klädda sladdstavmixern var den snabbaste och piskade upp en bönspuré på bara 14 sekunder. De andra var inte långt efter; sladdlösa modeller avslutade jobbet på 17 sekunder, medan den ena mixern och den andra tog 20 sekunder.

Modellerna med bladskydd med mindre diametrar kämpade för att blanda alla bönorna och lämnade hela kikärter även efter en hel minut blandning. När vi äntligen gav upp hade de fortfarande hela bönor fångade under knivarna.

Iskrossningsprov

Vi prova hur varje nedsänkningsstavmixer presterade med att krossa en halv liter is med ett glas vatten. Om din morgonrutin är ungefär som min, innebär det förmodligen att du drar en mixer ur skåpet för att fylla på med frysta bananer och yoghurt. Om den vanan skulle kunna förenklas genom användning av en kompakt nedsänkningsstavmixer, skulle det bara göra det till en användbar investering.

Det iskrossande provet vi satte upp tog smoothieuppgiften i överdrift och krävde att maskinerna arbetade sig genom en packad behållare med täta isbitar, med tillräckligt med vatten för att få saker att röra sig. Vi provade inte bara hur snabbt varje mixer tuggade sig genom de frysta bitarna utan också konsistensen av den slutliga slushen.

Vissa modeller kämpade med konsistens mer än andra och lämnade stora bitar kvar. Mixrar med kabelversionen, tillsammans med en annan modell, blandade isen till den finaste och mest enhetliga konsistensen på cirka 20 sekunder. Vissa mixrar hade problem när vi använde en plastdeli-behållare som fartyget, men när vi gjorde om provningen med mixrar medföljande behållare sprängde det isen på bara 11 sekunder. Två modeller lämnade oblandade isbitar bakom, även efter 45 sekunder.

Vi blev förvånade över att se att vårt budgetval överträffade många av de dyrare modellerna, men det började kännas väldigt varmt efter bara en omgång. För att utvärdera dess hållbarhet sätter vi mixrar genom en stressprovning, blandar runt efter isrunda – inte något vi någonsin skulle rekommendera att göra i verkliga livet. Bortsett från en svag elektrisk lukt som kommer från motorn, behöll den lätta vikten, så vi känner oss säkra på att den kan hantera din nästa frysta daiquiri utan för mycket risk.

Den största variationen från en modell till en annan var en fråga som vi inte hade tänkt på – röra. Återigen märkte vi att de enheter som hade bredare bladskydd, med större ventiler på sidan, presterade bäst. Dessa modeller drog lätt isen och vattnet in i en virvel och rörde sig rent upp och ner i behållarna när de vacklade. Samtidigt hade modellerna med smalare bladskydd svårt att dra vatten och is till bladet; de krävde mer upp och ned rörelse i kopparna, vilket resulterade i överdrivet spill och stänk.

Emulsionsprov

För att prova varje modells emulgeringsförmåga gjorde vi en sats majonnäs med vardera, med ett ägg och en deciliter olja, plus senap och citron.

Inte överraskande kunde alla modeller göra överlägsen majonnäs. Medan vissa var snabbare än andra vid uppgiften, kom alla så småningom dit på mindre än 30 sekunder, alla med samma konsistens. Den snabbaste modellen, den sladdade mixern, emulgerade ägget och oljan på bara åtta sekunder, och den långsammaste tog 24 – men om 16 sekunder är en deal-breaker är du förmodligen mer av en hertiges typ av person i alla fall. Vår dyraste enhet, som misslyckades fruktansvärt vid varje annan uppgift, kunde åtminstone fortfarande göra majonnäs.

Vispad grädde

För en snabb och lätt vispad grädde som toppning för att avsluta en solglass är en nedsänkningsstavmixer det perfekta verktyget. * Det är mycket snabbare än vispgrädde på traditionellt sätt och enklare än att ställa in en stativstavmixer eller handhållen elektrisk mixer. Vi ville prova varje nedsänkningsstavmixers kompetens för att bearbeta en och en halv deciliter grädde, bestämma hur lång tid varje modell tog för att göra det och bedöma produktens slutliga konsistens.

Tekniskt sett kan du inte vispa grädde utan att lufta den via en visp, antingen handhållen eller ansluten till en stativstavmixer. Det platta bladet i en nedsänkningsstavmixer (eller matberedare) introducerar nästan ingen luft alls, vilket skapar något mer exakt beskrivet som ett mjukt smör.

Alla blandarna kunde bearbeta grädden till fullo under en minut. Vår vinnande sladdmixer var återigen den snabbaste och gav en jämn struktur efter bara 20 sekunder, med budgeten en mixer har inte långt efter på 32 sekunder. De långsammaste modellerna tog nästan en hel minut, mestadels i enlighet med den trend som vi hade märkt – huvudformen är viktigare än allt annat när det gäller bländarblenderprestanda.

Nedsänkningsblandarna med smalare bladskydd började kämpa med uppgiften så snart grädden hade börjat tjockna. Detta ledde till en övergripande långsammare bearbetningstid, tillsammans med stänk och ojämn konsistens. Dessa mindre modeller slutade med ett lager flytande grädde som svävade precis ovanpå, och varje försök att införliva det med nedsänkningsstavmixern riskerade att överbearbeta resten.

Mixa thai-curry

För vår sista provning bestämde vi oss för att ställa en mixer och en annan kabelstavmixer, våra två högst presterande, mot varandra i en mycket specialiserad uppgift: att göra thailändsk currypasta. Detta är ett jobb som passar bäst för en murbruk och en mortelstöt, men för enkelhets skull (på bekostnad av något sämre resultat) kan det också göras i en matberedare eller en höghastighetsstavmixer.

Vi blev först medvetna om att du framgångsrikt kunde göra en thailändsk currypasta med en stavmixer specifikt från denna YouTube-video från 2017 från Hot Thai Kitchen. Vad vi ville veta var huruvida en liknande utförande nedsänkningsstavmixer med en annan formfaktor också kunde utföra uppgiften.

De av er som känner till thailändsk matlagning kommer snabbt att inse att vår provning av currypasta-sats saknar några viktiga ingredienser, som räkorpasta, och det använder färsk chili istället för rehydratiserade torra (eller torrt chilipulver, som i YouTube-videon). Det beror på att vårt mål här inte var att göra en äkta thailändsk currypasta, utan istället att se hur väl blandarna kunde hantera extremt tuffa och fibrösa ingredienser, som citrongräs, galangal, rå schalottenlök och makrut lime. Om de kunde hantera de där grejerna kunde de verkligen dra ihop en ordentlig currypasta.

Två prov av thailändsk currypasta sprids sida vid sida på en vit platta. Till vänster hackade mixern upp de tuffa ingredienserna, men längre fibrer står kvar tillsammans med frön. Till höger hackade mixern allt, med bara pepparfrön som släppte ut sina blad.

Det som framkom var intressant genom att det avslöjade hur olika de två blandarna fungerar. Som en traditionell mixer skapar mixern en virvel som drar mat och vätska ner i knivarna innan de matas ut igen. Detta kan göra det väldigt kraftfullt och snabbt, men dess effektivitet är beroende av att ha tillräckligt med vätska för att göra virvelflödet möjligt.

Vad är en stavmixer?

En stickmixer (även kallad stavmixer, trollmixer och olika andra liknande namn) som namnet antyder, är en stickliknande apparat som du fattar med handen. Den har blad på botten och är perfekt för att lägga direkt i mat eller dryck. Handhållna stavmixer är en av våra favorit kökstillbehör med tanke på hur lätt de är att använda och rengöra. Den bästa handstavmixern är mycket bekväm för att blanda mat som simmar bort på spisen, snarare än att flytta maten till en fullstor mixer.

Till skillnad från traditionella stavmixer är en handhållen mixer bättre för mindre mängder mat och bättre lämpad för flytande livsmedel. Vanliga användningsområden för stickstavmixer är att tillverka smoothies, sås, smör, pastasås eller göra barnmat. Stickstavmixer är perfekta för vispning, blandning, purering och krossning. Handstavmixer används i alla slags kök, kanske du till och med letar efter den stickmixer som används på Masterchef.

Medan vissa stickstavmixer levereras med ytterligare tillbehör som sin egen behållare, på grund av deras begränsade antal delar, tenderar de att vara lättare att rengöra och lättare att förvara i köket.

Bör jag köpa stavmixer eller traditionella mixrar?

Även den bästa stavmixern är inte nödvändigtvis utformad för att ersätta en mer traditionell mixer. Snarare kompletterar den en mixer i full storlek. En fullstor högpresterande mixer har en kraftfull motor och snabbt snurrande blad och till skillnad från en stickmixer kräver du att du överför maten till mixern för bearbetning.

Som nämnts ovan används en stickmixer bäst för att blanda flytande basmat eller drycker, medan en traditionell mixer är bättre lämpad för att krossa genom is, tuff frukt och grönsaker, samt servera stora mängder frysta drycker, smoothies och glassar. Med sin snygga och enkla design är stickstavmixer lätta och tar inte mycket plats i köket. De är också enkla att rengöra medan traditionella stavmixer är skrymmande med flera delar och ofta svårare att rengöra.

Vad kan jag göra med min stavmixer?

Det finns en oändlig lista över måltider och rätter du kan göra med en nedsänkningsstavmixer. Dessa sträcker sig från soppor och såser till smoothies och vispad grädde. En favorit sak att göra med en nedsänkningsstavmixer är att purera tomater. Du kan öppna en burk tomatbitar och förvandla dem till tomatpasta direkt i burken. Nedsänkningsstavmixern passar perfekt inuti burken och förvandlar tomaterna till en puré på några sekunder. Du kan också göra din egen salladsdressing med nedsänkningsstavmixern. Du kan fästa alla dina ingredienser som du vill använda för förbandet i en skål. Stavmixern blandar och hugger dem alla snabbt och effektivt.

Om du gillar att dricka smoothies men inte gillar att spendera mycket pengar är en nedsänkningsstavmixer perfekt för dig. Istället för att köpa smoothies på en restaurang varje vecka, kan du köpa dina egna ingredienser och skapa din favoritsmoothie hemma. Du kan till och med förbereda allt i glaset du planerar att använda för att konsumera smoothien. Du kan kombinera ingredienser som bananer, jordgubbar och sojamjölk för att göra ett hälsosamt lunchalternativ mycket snabbt.

Du kan också få lyxen med ett kafé i ditt kök med en nedsänkningsstavmixer. Om du har en maskin för att göra espresso, gör du förmodligen kaffe hela tiden. Har du försökt göra din egen skum tidigare? Med den bästa nedsänkningsstavmixern kan du hälla varm mjölk i en kopp och pulsera mixern upp och ner. Inom några sekunder kommer du att ha god och tjock skum för din latte. Du kan också göra den bästa vispgrädden du kan tänka dig. När du använder en visp kan din hand bli dom efter några minuter. Tricket med stor vispad grädde är en stadig och konstant vispningsrörelse. Den bästa stavmixern kommer alltid att piska och blanda den kraftiga vispgrädden i den perfekta skålen med efterrätt.

Vad är historian bakom stavmixern?

Nedsänkningsstavmixern skapades ursprungligen för att blanda ingredienser i behållaren de förbereds. De var också avsedda att purera mat i behållarna också. Tidigare har de varit kända med några olika namn. De kallades ibland handstavmixer, eftersom de är handhållna, trollstavsmaskiner och till och med båtmotorer. Båtmotorerna hänförde sig strikt till de större nedsänkningsblandarna avsedda för kommersiell användning. Dessa större nedsänkningsstavmixer har använts av professionella kockar som Alton Brown och till och med Emeril Lagasse. Det uppfanns ursprungligen 1950 i Schweiz. Det var inte förrän på 1980-talet när det äntligen kom till Amerika och revolutionerade blandningen. Nedsänkningsblandarna används också för att emulgera såser och purésoppor. De skiljer sig mycket från livsmedelsprocessorer och vanliga stavmixer. Dessa artiklar kräver att ingredienserna placeras i en speciell behållare för att de ska kunna användas. En handstavmixer blandar bara ingredienser. Det har inte förmågan att hugga mat som en nedsänkningsstavmixer gör.

Vad är viktigt att titta extra på med stavmixrar?

Summa att spendera

Om du betalar mindre än cirka 300 kr bör du inte förvänta dig en mängd bilagor. Men om du köper den rätta, bör du ändå sluta med en whizzy maskin som gör rika och krämiga soppor och såser (de vanligaste användningsområdena för handstavmixer). Att spendera mer pengar än det ger dig antingen några användbara tillbehör – vanligtvis för huggning och visp – eller en maskin som fungerar snabbare, tyst eller med mer precision.

Alternativt kan din dosh gå på en maskin som inte är benägen att överhettas blandningar som majonnäs eller en maskin som är riktigt lätt. Men vad som stänker kontanterna inte automatiskt gör är att du får en bättre maskin, med många lågkostnadsmaskiner som överträffar billigare i grunden.

Funktioner

Åtminstone bör du förvänta dig att din stavmixer ska vara bekväm att hålla, lätt att montera och använda och en bra artist vid de uppgifter du behöver den för, samtidigt som den är lätt att rengöra efteråt. Utöver detta är funktionerna trevliga och du måste markera dessa mot dina personliga preferenser.

Antag inte att ju högre effekt, desto kraftfullare är maskinen. Vissa stavstavmixer med lägre watt (100 watt) är bättre på så kallade kommersiella modeller (750 watt). Det beror på att den starka motorn måste kombineras med en bra design för att maten ska kunna cirkulera lätt in och ut ur skärzonen. Och antag inte att fler hastigheter, desto bättre, antingen – mer än två eller tre kan i vissa fall vara överdrivna.

Material

Stavmixer finns i olika material, men huvudsakligen med plast- eller metallaxlar. Metallaxlar är att föredra eftersom de är mindre benägna att fläcka än de med plast. Detta beror på att blandningsaxeln är den del som blir smutsigast, och om du blandar mycket soppa till exempel kan du hitta en metallaxel förblir i bättre skick över tiden. Vilka tillbehör finns det?

Här är några av de tillbehör som är vanligast tillgängliga. Kom ihåg att även om de kan se frestande ut, kommer de inte att täcka tunga jobb – du behöver en dyrare matberedare för det. I själva verket ska du inte skjutas upp om bilagorna bara är tillgängliga mot en extra kostnad. Vi tror faktiskt att det kan vara bra, eftersom det betyder att du inte slutar med extra du inte behöver. Också: kom ihåg att du också kan få kablar eller sladdlösa modeller – det senare är bra om du är begränsad med uttag.

 • Metallvisp (perfekt för vispning av äggvitor, lätta smör och grädde, men klarar inte svårare texturer som tårtblandning)
 • Mini-chopper (bra för hackning av lök, örter och nötter, men vissa hugger inte fint och jämnt)
 • Rivjärn / skivare (praktiskt för skivning av äpplen eller morötter och rivost)
 • Dubbelslagare (används för kakmix och andra liknande konsistenser)
 • Bägare (bra för att göra smoothies – och vissa har ett lock)
 • Masher (lysande för potatis, palsternacka, squash etc)

Vad finns det för apparattips?

Vad ska du göra om ditt köp inte uppfyller dina förväntningar eller har en defekt? Dessa tips kommer att förklara varför tillverkaren behöver veta att det finns problem med ditt köp. Behöver du kassera oönskade apparater? Det finns alternativ att överväga. Och bör du överväga ett utökat serviceavtal? I vissa fall kan kostnaden vara betydande men kan vara värt det på lång sikt. Att köpa andra apparater kan använda sig av ett index för köp av apparater. Efter ditt köp, kom ihåg att läsa produkthandboken för tips och instruktioner för skötsel. De är där av en anledning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top