Bästa spisen 2022 – Välj en bra spis till ditt kök

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEMENS HL9R4T050U IQ300 Spis

BOSCH HLL09A020U Serie 2 Spis

Smeg SSK60IMB8 Spis

SCANDOMESTIC SK 403 1 Spis

Klicka här för att se fler spisar.

Bästa spisen 2022

Spisen är en central komponent i de flesta kök. En spis kombinerar två av de viktigaste apparaterna för matlagning i en apparat: spis och ugn. Du behöver inte köpa de två apparaterna som en, men att göra det har sina fördelar. Spisar kostar mindre än att köpa en ugn och spishäll separat och du behöver bara hantera en installation. Att köpa en kombinerad apparat betyder naturligtvis att du har dubbla överväganden att ta hänsyn till när du hittar rätt.

Men det är dock ganska svårt att köpa den bästa spisen på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar med fräsen för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra spisen faktiskt är. Man vill ju inte köpa en spis som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet av en spis bäst i test bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Kökssproffset.se har gjort en köpguide för spisen. Jag listar även de bästa spisarna som man kan köpa just nu. Det kan bli svårt att köpa en spis eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att testa och använda några olika bra spisar. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa den bästa spisen.

Se även >>> Bästa Induktionshällen 2022

Köpguide för bäst i test spisen 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa spisen på nätet. När du ska köpa en spis bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa en spis bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa spisen 2022:

 • Bränslekällor
 • Spiskonfigurationer
 • Brännarstorlekar och konfiguration
 • Budget
 • Storlek
 • Stil / design
 • Kontroller
 • Matlagning
 • Köksdesign
 • Enkel användning och rengöring
 • Nödvändiga funktioner

Bränslekällor

Gasspisar: Naturgasdrivna spisar innehåller brännare som avger eld. Matlagning med gas möjliggör mer exakt kontroll över flamnivån och jämn värmefördelning. Ett par nackdelar med gas är att lågan kan vara instabil och gasledningar kan utveckla läckor. Det bästa gasspisen varierar beroende på dina behov och din matlagningsstil. Vissa spisar har förvaringslådor. Om du vill ha en mer kommersiell känsla har öppna brännare en bred, jämn värmefördelning för mer enhetlig matlagning. Några av de bästa gasspisarna på marknaden har bekvämligheter som gör matlagningen ännu enklare, till exempel integrerade luftfritörer, samt skyddsfunktioner som elektriska tändningar och säkerhetsventiler för att minska risken för olyckor.

Elektriska spisar

Elektriska spisar lagar mat med elektriska spolar eller en slät glaskeramisk spis. Elhällar erbjuder mer stabil värme för kokkärl och kokkärl jämfört med gasspisar, och de är lätta att rengöra. Elektriska spisar använder dock mycket elektricitet och de kan inte användas under ett strömavbrott. När du letar efter det bästa elektriska utbudet för ditt kök, förutom att överväga form och funktion, tänk på stilen och hur den samordnar med dina andra köksredskap.

Dubbla bränslespisar

Det finns även dubbla bränslespisar, som har både gasflammans spisar för kraftfull spishäll och elektriska konvektionsugnar som bakar delikat mat jämnt.

Induktionsspisar

Induktionsspisar är ofta de mest tekniskt avancerade alternativen. En induktionshäll använder ett elektromagnetiskt fält för att bara värma upp mat och köksredskap. Till skillnad från el- eller gasspisarkan dessa modeller koka vatten medan de lämnar köket och den omgivande spishällen sval vid beröring. Mindre energi slösas bort genom att värme rinner ut innan den når maten på grund av denna unika kontaktaktiverade teknik. Eftersom ytan runt pannan inte blir varm är saneringen säkrare och enklare än med en gas- eller elektrisk köksutrustning. Oavsett om det är ett enda element eller flera element, inbyggt eller fristående, välj den bästa induktionshällen som passar dina behov.

Spiskonfigurationer

Oavsett om det är ett gas-, elektriskt, dubbelt bränsle- eller induktionsspis, kommer denna populära typ av apparat i tre huvudkonfigurationer för att passa olika kökslayouter.

Fristående

Fristående spisar har färdiga sidor och antingen en bakre eller främre kontrollkonsol. Dessa enheter kan gå mellan skåp eller stå fristående och ha en ansluten backsplashpanel, som vanligtvis innehåller kontrollfunktionerna. De har traditionellt uppvärmnings- eller förvaringslådor längst ner.

Inskjutningsbara

Införbara gas- och elektriska spisarhar ett mer anpassat utseende. De kommer med färdiga eller oavslutade sidor. Färdiga sidversioner kan användas i alla applikationer, medan oavslutade modeller kräver och behöver sitta jämnt med skåp på båda sidor för korrekt installation. Inskjutningar har inget bifogat bakstycke och har kontroller på framsidan eller på spishällen. De har vanligtvis uppvärmnings- / förvaringslådor

Drop-in

Drop-in elektriska och gasspisar ser ut som inskjutningar, med kontroller på framsidan, men vila på en skåpbas och kan kräva modifiering av skåpet för en tät passform. De har inte uppvärmningslådor.

Brännarstorlekar och konfiguration

Brännarnas storlek och konfiguration är något att titta närmare på. Många standard 75 cm –spisen har fyra brännare medan andra har fem brännare eller separata uppvärmningsområden. Det finns också snabbkokning och andra specialiserade brännartyper. Större 90 cm, 100 cm och 120 cm-spisar har fler brännare och olika layouter. När man väljer den bästa elektriska spisen eller det bästa gasspisen, är brännarstorlek, effekt (i kilowatt) och konfiguration ofta några av de viktigaste faktorerna.

Budget

Vissa intervall kan kosta så mycket som en årslön (vi menar allvar). Med det sagt, sätt en budget så att blanka rostfria ytor och pekplattans kontroller inte gör dig blind för verkligheten av vad du har råd. Lyckligtvis har våra tester visat oss att du kan hitta bra apparater till varje pris. Här är en bred bild av vad du kan förvänta dig i olika prisklasser:

5 000 kr – 10 000 kr: Detta är en apparat med bara ben. Du kan utföra grundläggande tillagningsfunktioner. Dina alternativ för finish är svart, vitt och bisque, men du kan hitta några modeller av rostfritt stål i denna prisklass.

10 000 – 30 000 kr : Du har fler alternativ när det gäller tillagningslägen, stil och finish, som rostfritt stål.

30 000 kr – 60 000 kr: Här kan du börja bli snygg med alternativ som dubbelbränsleffekt, skjutbar design och konvektionsfläktar.

60 000 kr- 100 000 kr: Produkter i denna prisklass efterliknar apparater av professionell kvalitet som du ser i kommersiella kök. För spisar ser du konstruktion i helt rostfritt stål (inte bara en finish på dörrar och kontrollpaneler) och modeller som är bredare än standard 75 cm för att rymma sex eller fler brännare.

Mer än 100 000 kr: Om du spelar med den här typen av pengar kan du få en anpassad apparat. Spisar och ugnar i denna kategori finns i flera färger och ytor, tillsammans med unika, inbyggda funktioner som en vattenanslutning för att automatiskt släppa ut ånga under bakning.

Storlek

Tänk på ugnsstorleken när du har strukit din budget. Om du planerar att bygga om ditt kök kan du ha mer flexibilitet med ditt val av storlek, men annars borde det vara det första du bör tänka på. Ugnar är vanligtvis 90cm , mot höjd. Vissa har justerbara ben om du behöver en högre matlagningsyta eller två sida vid sida ugnar. Ugnsbredder varierar från 50, 75 och 90 cm. 75 cm är den vanligaste för hushållsbruk. Kommersiella kvalitetsintervall finns i 90 , 120, 150 cm.

Vi har sett större, men om du inte har ett massivt kök, skulle vi inte föreslå att vi skulle gå större. Om du behöver fler brännare eller en tredje ugn, överväga istället en stapelbar ugn som kan byggas in i skåpen eller en spistopp som kan byggas in i dina bänkskivor, förutom din nya spis. Allt beror på om du bakar eller lagar mer. Hur många brännare kontra ugnsutrymme du behöver.

Stil / design

Avgör sedan om du behöver en skjutbar eller fristående spis. Inskjutningar är utformade för att få en sömlös övergång mellan intervallens topp och diskarna på vardera sidan av spisen. Kontrollknapparna är vanligtvis på baksidan av ugnen, vilket också ger en inbyggd backsplash. Medan det fristående spisen har knopparna på framsidan av ugnen och erbjuder en sömlös övergång mellan spisens topp och din kakelplatta.

Var uppmärksam på knopparna om du väljer en fristående spis. Vissa temperaturknoppar är gjorda av plast. Om du lämnar ugnen öppen för länge kan värmen från ugnen få dem att smälta. Vi föreslår att du letar efter en ugn med högkvalitativa metallknoppar. De kan bli heta om ugnen lämnas öppen, men åtminstone smälter de inte och behöver bytas ut. Sidorna på en fristående spis har också ett mer polerat utseende, så att de kan vara “fristående” och inte omslutna av skåp. Att fatta detta beslut hjälper dig att designa ditt kök runt din ugn eller bättre integrera din nya ugn i ditt befintliga kök.

Kontroller

De flesta ugnar vi har tillagat med har haft digitala termostater och paneler som berättar ugns exakta temperatur och har inbyggda timers eller digitala kontroller. Tänk på att elektronik och höga temperaturer inte blandas. Undvik ugnar med digitala kontrollpaneler på framsidan som kan smälta eller fungera på grund av ugnen. När dina digitala kontroller misslyckas, hur ska du använda din ugn? Att inte ha en digital kontrollpanel tog lite att vänja sig vid, men vi tyckte att en intern ugnstermometer var mer exakt och lätt vilar / hänger på ugnsstället. Det finns också lampor på ugnen fram som indikerar när ugnen har nått den inställda temperaturen. Enligt vår mening betyder en ugn utan digitala kontroller mindre underhåll och en sak mindre som kan gå fel över tiden.

Matlagning

Som vi redan har tagit upp i vårt typavsnitt anses olika typer av spisar vara bättre för att laga olika saker. Många kockar svär vid gas som den bästa bränsletypen för att laga mat på en spishäll, medan bagare insisterar på den överlägsna kvaliteten på bakning med en elektrisk ugn. Vilken typ av bränsle du ska använda (och huruvida en modell med dubbla bränslen är värt kostnaden) baseras på vad du lagar oftast och hur speciell du är om hur din mat blir.

Du vill också komma ihåg de olika matlagningsinställningarna och funktionerna som du hittar i olika modeller. Många spishällar kommer att ha olika brännare som ägnas åt olika nivåer av värme, som en kraftbrännare som är avsedd att värmas upp mycket snabbt för kokande vatten och en lågbrännare som är bra för att simma. Vissa elektriska spishällar kommer också att innehålla ett alternativ för att hålla maten varm när den tillagas på tillräckligt låg nivå för att undvika att bränna den.

Köksdesign

De flesta människor lägger tid och pengar på en köksrenovering vill att allt ska se ut och fungera precis rätt. Tänk på placeringen som är mest vettig för din spis, den estetik som fungerar bäst med resten av ditt kök, och där du ska placera det så att det är bekvämast när du lagar mat i köket.

Prata med din designer eller entreprenör om dina alternativ och få deras erfarna åsikter om vad som helst placering, design och specifik spis du funderar på. Det här är ett tillräckligt stort köp för att du vill få det rätt första gången.

Enkel användning och rengöring

Du vill inte använda din spis för att lägga till något arbete i din matlagning. Många spisar har funktioner som gör dem enklare att använda, till exempel digitala kontroller (endast på elektriska modeller) eller en självrensande funktion för ugnen. Du hittar också alternativ som värms upp och lagar snabbare för extra bekvämlighet.

Induktions- och plantop-modeller är de enklaste typerna av spisar att rengöra, eftersom gas- och spolelektriska spisar kräver att du hanterar fler bitar. Och fristående modeller blir det enklaste att installera. Väg hur mycket bekvämlighet som är värt den extra kostnaden eller andra avvägningar för dig. För många människor är dessa små detaljer som gör livet enklare värt att betala extra för.

Nödvändiga funktioner

 • Fläktkonvektion – Med detta läge cirkulerar en fläkt placerad på baksidan av ugnen varm luft inuti för att se till att maten lagar mat snabbare och jämnare.
 • Äkta konvektionskokning – I likhet med fläktkonvektion kommer inställningen med ett tredje värmeelement så att fläktarna blåser uppvärmd luft. Detta ger din ugn en jämnare temperatur och ser till att maten kommer ut snabbt och är perfekt kokt.
 • Induktionshäll – På en smidig elektrisk spis använder induktionsteknik elektromagnetisk energi för att värma maten vid kontakt med magnetiska krukor och kokkärl. Denna stil är vanligtvis säkrare än traditionella gas- och elmodeller, eftersom matlagningsytan alltid är sval att ta på. Särskilda köksredskap krävs dock.
 • Fördröjningstimer – Med den här funktionen kan du ställa in intervallet så att det slås på vid en viss tidpunkt när det börjar baka när du är redo.
 • Dolt bakelement – Standardspisar har ett exponerat värmeelement på ovansidan eller botten. Vissa modeller har ett dolt bakelement som lagrar elementet under ugnsgolvet. Det gör det enkelt att torka när det är dags att rengöra.
 • Uppvärmningslådor – Uppvärmningslådor använder sensorer med låg värme och temperatur för att se till att maten håller sig varm och redo tills det är dags att servera. Dessutom kontrollerar luftfuktigheten att maten inuti inte torkar ut.
 • Expanderbara element – Växla från ett litet lågeffektelement till ett stort högeffektivt utan att byta fläckar med ett expanderbart element. Vissa modeller levereras med trippelelement som rymmer köksredskap i storlekarna 15 cm, 23 cm och 30 cm.
 • Ångrengörande eller självrengörande – Vissa modeller har självrengöring som använder hög värme för att göra envisa fläckar till aska, vilket gör det mycket lättare att torka av. Nya modeller har ångrengöring som använder en kopp vatten för att bli av med lätta spill och minskar behovet av täta självreningscykler. Ångrengöring är snabbare än konventionell självrening och använder mindre energi.

Lista över de bästa spisarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Olika typer av spisar

1. Elektriska spisar

Elektriska spisarhar tre alternativ för värmeelement på spishällen.

Spol-top modeller har exponerade värmeelement. Kokkärl går direkt på elementen. De är de billigaste spisarna du kan köpa (4000 – 6500 kr) och finns vanligtvis endast i två färger: svart eller vitt.

Funktioner inkluderarde

 • Porslin-emalj kokplatta
 • Indikatorlampor som meddelar dig när brännarens värmeelement är aktiverat
 • Rattar och vred för kontroll av ugn och brännare

Spol-top-intervall i den övre änden av prisklassen inkluderar vanligtvis

 • Digitala skärmar för uppvärmningstemperaturer och tillagningstid
 • Enkla förvaringslådor för köksredskap
 • Stora ugnsfönster

Nackdelar

 • Spolvärmeelementen är långsamma att värmas upp och svalna.
 • Värmeelement måste tas bort för grundlig rengöring.
 • Indikatorlampor tänds bara när spishällens spolar är påslagen, men inte när spolarna är avstängda men fortfarande heta (och svalnar).
 • Spolhällar tenderar att fördela värmen ojämnt.

Smooth-top-modeller har solida skivor eller strålningsvärmeelement under en keramisk glashäll i ett stycke som gör rengöring lätt. Släta toppar är de bästsäljande spisarna på grund av deras prestanda, pris och snygga utseende.

Mellanklassmodeller börjar på 5 500 kr. Standardfunktioner inkluderar vanligtvis

 • Standard elektriska ugnar
 • Elektroniska ugnsreglage med förinställda tillagningsalternativ och digitala displayer
 • Indikatorlampor som låter dig veta när värmeelementen är på och när ytan är varm och svalnar
 • Självrengörande funktioner

Högklassiga premiumspisar inkluderar konvektionsugnar med snabb matlagning som använder fläktar för att cirkulera värme så att maten bakas eller rostas snabbare och jämnare. de kan förkorta tillagningstiderna med upp till 30%.

 Premiummodeller börjar på cirka 9 000 kr och inkluderar vanligtvis

 • Dolda värmeelement (snarare än ett exponerat trådelement som sitter på botten av ugnen) för enklare rengöring av ugnen
 • Uppvärmningscentra som håller färdiglagad mat varm
 • Ett femte spishällvärmeelement

Smooth-top-modeller med två ugnar börjar på cirka 13 000 kr.

Nackdelar

 • Glaskeramiska ytor är en film att rengöra men är benägna att repa.
 • Du kan inte använda köksredskap av gjutjärn såsom en gjutjärnsgryta, stengods eller glas eftersom de kan repa. Glas och stengods är också dåliga värmeledare, vilket ökar tillagningstiden. Den intensiva värmen som gjutjärn skapar kan faktiskt stänga av spisen. Rostfritt stål och koppar är bäst.
 • Överhettad kokkärl av metall kan bindas till spishällens glaskeramiska yta.

Induktionsmodeller är kända för snabb matlagning på spisen. Deras brännare genererar inte värme som andra spishällar. Istället använder de magnetisk teknik för att förvandla kompatibla köksredskap till en värmekälla. Om du kan fästa en magnet på dina köksredskap kan du använda den. Som ett resultat förblir induktionstoppens glaskeramiska yta sval vid beröring.

Induktionshällar kan koka vatten cirka 50% snabbare än andra spisar. De är också energieffektiva; 90% av energin de genererar används för att laga mat (en vanlig elektrisk spishäll använder cirka 65% och en gaspanna använder 50%).

De är vanligtvis utrustade med konvektionsugnar som snabbar tillagningstiden genom att använda fläktar för att cirkulera och öka värmeöverföringen. Priserna varierar från 12 000 kr till 32 000 kr.

Induktionsspisar inkluderar

 • Kontrollera spärrar som förhindrar att spisen slås på av misstag
 • Pekskärmar istället för vred och rattar
 • Dolda bakelement för enklare rengöring
 • Värmande lådor

Nackdelar

 • Inte alla dina grytor och stekpannor är kompatibla med induktionshällen. Aluminium, koppar, glas och vissa typer av rostfria köksredskap fungerar inte.
 • De är dyra.

2. Gasspisar

Förutom den visuella kontrollen av lågan och snabb, enhetlig uppvärmning, inkluderar fördelarna:

 • Kompatibilitet med alla spishällar och köksredskap
 • Ytbrännare och ugnar som fortfarande fungerar när strömmen slocknar (men inte en fläktdriven konvektionsfunktion)
 • Lägre driftskostnader än elektriska intervall – beroende på dina lokala elpriser

Värmeeffekt för gasbrännare beskrivs i kW. Brännare varierar från 1,5 till 6 kW. Spisarmed brännare med hög värme kostar vanligtvis mer. Allmänt prisintervall: 4 000 kr till 53 000 kr

Standardmodeller är de billigaste gasspisarna du kan köpa och finns vanligtvis i två grundläggande färger: svart eller vitt. Priserna börjar vid 4 000 kr.

Standardgasspisar funktioner

 • Kakelplattor av porslinemalj
 • Brännare som inte brinner så heta som dyra intervall (genomsnitt 3 kW)
 • Förvaringslådor
 • Gjutjärnsgaller över brännarna
 • Rattar och vred för kontroll av ugn och brännare
 • Ugnsfönster som vanligtvis är mycket mindre än de på dyrare modeller

Mellanklassmodeller börjar runt 6 500 kr. Funktioner inkluderar vanligtvis

 • Högpresterande brännare (upp till 4 kW)
 • Digitala inställningar för tillagningstider och temperaturer
 • Förvaringslådor för krukor och kokkärl
 • Ugnkontrollspärrar som stoppar oavsiktliga ändringar av ugnsinställningar
 • En självrenande ugn
 • Lätt att rengöra stålgaller över brännarna
 • Färger i vitt, svart och rostfritt stål

Premiummodeller börjar på cirka 10 000 kr gasintervaller med dubbla ugnar börjar på cirka 16 000 kr. Funktioner inkluderar vanligtvis:

 • Högpresterande brännare (upp till 5 kW)
 • En bonus femte brännaren
 • En avtagbar spishäll
 • Elektroniska kontrollpaneler för programmerade tillagningstider
 • Konvektionsugnar
 • Dolda bakelement för enklare rengöring

Pro-stil modeller börjar på cirka 17 000 kr. De är bredare än standardspisar och har stora ugnskapacitet på 164 L. Ytterligare funktioner inkluderar vanligtvis:

 • En femte bonusbrännare, varav en är en super het brännare på upp till 6 kW
 • Två konvektionsugnar
 • Kraftiga utrullningsställ
 • Flera färg- och metallalternativ

Nackdelar:

 • Gasspisar tenderar att vara dyrare än deras motsvarigheter till elspisar.
 • Du behöver en naturgasledning ansluten till ditt kök.

Bränsletyper hos spisar

Gas

Om du har en naturgasledning i ditt hem är en gasspis ett utmärkt val. Mat på spishällen och i ugnen värms upp med öppen eld. Vissa alternativ har även ugnar med fläktkonvektion.

Fördelar …

 • Värms upp snabbt – Att slå på ett gasutbud ger direkt värme, så maten värms upp snabbare än med elektriska modeller. Dessutom är den perfekt för att steka.
 • Slösar inte med elektricitet – Gasspisarna går antingen på propan eller naturgas, så du kör inte din elräkning.

El

Glöm eld och sätt i ett elektriskt intervall. Välj mellan spol-, glattopp- eller induktionshällar. Vissa modeller har alternativ för konvektion eller endast fläkt.

Fördelar

 • Spara pengar där det räknas – Elektriska modeller erbjuder ett gasfritt alternativ för matlagning, så att du inte får en gasräkning.
 • Tillagas jämnt och exakt – Eftersom de flesta alternativen har en plan, slät yta kommer din mat att lagas jämnare än de flesta gasspisar. Du kan också styra temperaturen i ugnen mer exakt än en traditionell gasmodell.
 • Fler tillbehör tillgängliga – Välj elektriska spisar kommer med tillbehör som du inte hittar på traditionella gasspisar inklusive grillare.

Dubbelt bränsle

Spisar med dubbla bränslen ger dig det bästa från två världar med en gasspis och en elektrisk ugn. Vissa alternativ har konvektionsfunktioner.

Fördelar

 • Precision möter kraft – Förmågan att exakt reglera ugnens temperatur inom ett elektriskt spisar kommer tillsammans med den höga, direkta värmen från en gasspis.
 • Behåll gasledningen – Om du fortfarande har en gasledning från ditt tidigare intervall men vill använda en elektrisk ugn är det här det perfekta alternativet för dig.

Elektrisk vs gasspis: Vilken bör jag välja?

Anslutningstyp

När man bestämmer mellan ett gas- och elektriskt spisar finns det några externa överväganden att ta hänsyn till. För att börja, låt oss titta på vilka anslutningar du måste ha för att förse din spis med lämplig mängd ström. Både el- och gasspisen måste anslutas till en elkälla. Gasspisen kräver endast ett standard 110v-uttag för att fungera medan elektriska intervall kräver mer spänning än vad standard 110v kan leverera.

Elektriska anslutningar:

Som nämnts ovan kräver elektriska spisar mer kraft än vad dina vanliga uttag kan erbjuda. Elektriska spisar behöver en 220v strömförsörjning för att fungera. Du kan snabbt se om ett eluttag kan hantera ett elektriskt intervall eftersom det ser annorlunda ut än uttagen för din vanliga elektronik. För att göra det enkelt har vi tillhandahållit en bildguide nedan för referens.

Gasintervallanslutningar:

Gasspisar kräver, ja, gas. Du måste ha en gasanslutning för denna typ av intervall. Vid sidan av gasanslutningen behöver spisen också elektricitet för att driva de interna komponenterna och skapa en gnista för att gasen ska antändas. Gasspisar kräver en standard 110v för att fungera korrekt. Du kan snabbt identifiera ett 110v-uttag genom syn, eftersom du vanligtvis skulle ansluta de flesta apparater till dessa uttag.

Om du letar efter en ny spis till ditt kök, ta en titt på skillnaderna mellan gas och eldstäder. Båda har sina fördelar och nackdelar; att titta på båda hjälper till att avgöra vilken typ av spis som är bäst för dig.  Det finns inte en tydlig vinnare i gas VS-eldstaden. båda har fördelar och nackdelar som kan variera beroende på vad du är van vid, vilka anslutningar som finns i ditt kök och vilken typ av matlagning du gillar att göra. Var noga med att väga dessa fördelar och nackdelar noggrant för att fatta det mest informerade beslutet.

Fördelar med gasspisar

Det största fördelen med att använda en gasspis är matlagningen. Att sätta på en gasspis ger dig en omedelbar, konstant eld som du kan justera visuellt – inget undrar om spisen är på eller av, varm eller kall eller om den är i rätt inställning.

Lågorna som produceras av en naturgasspis lagar också mat snabbare och jämnare, eftersom lågorna sprider sig längs botten och sidorna på pannan. För husägare som verkligen gillar att laga mat är det här stora plussar. En ofta förbises fördel med att använda en gasspis är kostnaden för att använda den. Om ditt hem redan använder naturgas – som kompenserar för inställda kostnader – kommer dina drift- och energikostnader att vara lägre med en gasspis än för el.

Nackdelar med gasspisar

Den mest omedelbara nackdelen med att använda en gasspis är priset. Gasspisar är vanligtvis både dyrare att köpa och dyrare att ansluta, särskilt om du inte redan har en gasledning som går till köket. Den andra stora nackdelen med att använda en gasspis är själva gasen. Om en brännare inte tänds omedelbart släpper spisen fortfarande gas ut i luften – ett stort problem är att en brännare blir kvar, men tänd.

Fördelar med elektriska spisar

De flesta elektriska spisar som säljs idag har en snygg glashäll som förstärker spisen. Den här glasskivan är lätt att torka av för de flesta spill. inget behov av att ta bort en brännarring eller torka upp ett härdat spill ovanpå ett gasmunstycke. Elektriska spisar är ganska lätta att använda och billigare att köpa och installera, vilket gör dem till bra val för människor som inte tillbringar så mycket tid i köket.

En elektrisk spis erbjuder också den mest stabila arbetsytan för kastruller och kastruller – återigen, ett stort plus för amatörkockar att tänka på. De erbjuder också extra förvaringsutrymme under ugnen, vilket inte gasspisar.

Nackdelar med elektriska spisar

Även om elektriska spisar är ganska enkla att använda och hantera, lagar de mat långsammare än gasspisar. De kan också vara ett problem för bagare i små kök, eftersom det är nästan omöjligt att ta bort socker på glaset när det värms upp. Glaset fläckar också lätt, vilket kan försämra spisens utseende och stil.

Om du bor i ett område som ofta utsätts för strömavbrott, kommer din spis att fungera under dessa tider. På grund av mängden elektricitet som en elspis använder, kommer även vissa reservgeneratorer inte att kunna hantera dragningen. Denna användning av el kostar dig också mer för att använda spisen än den energi som används av en jämförbar gasspis. För många människor hamnar kostnaden för att köpa och installera spisen vanligtvis saldorna i gas VS-elspisdebatten. Med dessa saker lika, se dock till din livsstil och komfortnivå med spisen för att fatta rätt beslut för dig.

Installationskostnader

En av de första sakerna att tänka på när man väljer mellan en elektrisk spis och en gasspis är startkostnaderna. Medan det kommer att kosta att installera en av spisarna är det viktigt att notera skillnaderna i förväg.

Gasspisar fungerar genom att ansluta till en gasledning för att fungera. Kostnaden för att installera en gasspis beror på några viktiga faktorer. Först, om du redan har en gasledning på den plats du vill ha din gasugn, kan du förvänta dig att processen blir billigare. Alternativt kan du förvänta dig att betala lite mer om du inte har en rad alls eller anslutningen behöver flyttas. Beroende på din situation kan du förvänta dig att spendera mer än trettio tusen kr för att installera en gasledning och ansluta den till ugnen och spishällen.

Elektriska spisar å andra sidan fungerar via en elektrisk anslutning. Det är mycket enklare att installera vid behov och kräver ofta mindre tid och kostnad. I genomsnitt kan installation av en elektrisk spis vara mellan tio tusen och tjugo tusen kronor. Om du vill spara pengar till förskottskostnader skulle elspisen vara ett mer lämpligt alternativ.

Driftkostnader

Tack och lov är installationskostnaderna en engångsavgift. Men för att du betalat för att spisen ska sättas in betyder det inte att utgifterna är över. Både gas- och elspisar kräver ytterligare driftskostnader under hela året. Det här avsnittet är lite mer öppet. Användningen är en variabel komponent och kan vara svår att mäta för det genomsnittliga hushållet. Dessutom finns det flera modeller av elektriska ugnar, och var och en arbetar med olika effekt. För att bäst jämföra de två spisarna i detta avsnitt kommer vi att använda en allmän riktlinje som kan förväntas för var och en. En större jämförelse kan dock samlas genom att prata med en expert.

I genomsnitt kan driftskostnaden för att använda en gasspis på en månad i genomsnitt uppgå till cirka 150 kr. Detta är det förväntade priset på gasanvändning som ett hushåll kan använda under en period på trettio dagar. Alternativt kan en elektrisk spis kosta 450 kr på en månad eftersom de elektriska anslutningarna är mindre energieffektiva än gasledningen i en gasugn. När det gäller månatliga driftskostnader är gasugnar billigare och mer energieffektiva.

Tid att nå temp

En viktig övervägning mellan gas- och elektriska spisar är den tid som krävs för att värma upp och nå önskad tillagningstemperatur.  Vanliga gasugnar tar ungefär tio minuter att förvärma. Spishällen når direkt temperatur tack vare den direkta gasledningen. Så snart brännaren är påslagen är värmen klar. Nackdelen med en gasspis är dock att du inte kan justera temperaturen perfekt. Istället måste du lita på flammans höjd och överflöd för att laga din mat efter behov. Däremot tar elektriska ugnar i genomsnitt tjugo till trettio minuter att förvärma.

Den elektriska spisen kan ta cirka tio minuter att nå en temperatur som är tillräckligt varm för matlagning. Förseningen kommer av det faktum att elektriska spishällar använder spolar som värms upp genom användning av el. Den mest fördelaktiga aspekten av elektriska spisar är att du ofta kan ställa in önskad temperatur till den grad och inte behöver oroa dig för att variera temperaturen på värmefluktuationerna.

Säkerhet

Säkerhet är högt prioriterat för många människor när det gäller att välja spis. Medan både gas- och elektriska spisar är mycket säkrare idag än tidigare, finns det fortfarande vissa skillnader mellan dem.

En gasspis har en öppen eld, som många tycker är lite farlig. Det gör det lättare att sätta eld på saker av misstag eller väcker oro om små barn eller djur är närvarande. Gasspisar fungerar också med en brännbar bränslekälla, vilket kan orsaka rädsla hos många. Detta betyder också att gasspisägare måste vara medvetna om att inte placera föremål som matlagningssprayer eller trycksatta föremål nära apparaten.

Elektriska spishällar är också farliga. De heta spolarna kan fortfarande orsaka brännskador om huden skulle komma i kontakt med dem. Dessutom kommer vissa elektriska spisar att svalna automatiskt när den önskade temperaturen uppnås, vilket gör att spolarna blir gråa och verkar ouppvärmda. En oavsiktlig beröring kan verkligen skada. Dessutom orsakar strömavbrott sina egna problem. Vid strömavbrott är elektriska spisar inaktiva. Gasspisar kan dock fortfarande användas eftersom de inte drivs av el. Säkerhet är en utmanande komponent att mäta. Båda apparaterna är säkra om du följer rätt skötsel och användning. Ändå anser många elektriska spisar att vara ett säkrare alternativ.

Hur fungerar de?

För att förstå varför gasspisar sparar pengar, måste du först veta hur både gasspisar och elektriska spisar använder energi.

När du använder en gasspis kommer naturgas in i din spis från huvudgasförsörjningen till ditt hus. Den bärs till brännaren, där den kombineras med luft inuti ett blandarrör. Eftersom den gas-luftblandningen släpps ut genom hålen i brännaren blandas den med ännu mer luft. Tändsystemet tänder gas-luftblandningen och skapar en blå flamma. När du vrider på brännarens kontrollratt kontrollerar du exakt hur mycket gas som når brännaren. Ju högre du vrider den desto mer gas släpps ut.

Hur gas- och elspisar blir heta

Gasspisar innehåller en av två typer av tändsystem: ett pilotljus eller ett elektroniskt tändsystem. Ett pilotljus är en ständigt brinnande blå flamma nära brännaren. Eftersom den alltid lyser använder en pilotlampa mycket mer gas än ett elektroniskt tändsystem. Ett elektroniskt tändsystem skapar en gnista (du hör detta som ett klickljud) först när du sätter på brännaren.

När du använder en elektrisk spis går el till en tråd inuti spolarna på kokplattan. Släta toppugnar har en invändig spole som sitter under matlagningsytan. När du vrider på ratten på spisen flyter elen till spolen och värmer upp metallen. Du kan se att elektricitet strömmar till koktoppen när den blir ljus orange. Ju mer du vrider på ratten, desto mer ström flyter till brännaren och desto varmare blir den – men kontrollen är inte lika exakt som med en gasspis.

Glas kontra metall toppar för elektriska spisar

Skillnaden mellan ett glas och en spis i metall är mer än bara kosmetisk. Även om spisens utseende och dess förmåga att smälta in i köksdekorationen är en övervägning, inkluderar skillnaderna också initiala kostnader och driftskostnader, liksom enkel skötsel och tillgängliga specialfunktioner.

Startavgift

Inköpspriset för en spis med en metallhäll är i allmänhet billigare än en med en glasskiva. Priserna kan variera mycket, beroende på märke, funktioner, kvalitet och garantilängd, men när allt annat är lika, kostar en glasplatta i allmänhet minst 500 – 1 000 kr mer än en metallplatta , från och med 2013. Detta kan vara omvänd om emellertid metallspisen har speciella brännare, såsom fasta, slutna skivelement istället för vanliga spolstilar.

Energieffektivitet

I allmänhet är spisar med glashällar mer energieffektiva än de med metallskivor och spolar. Beroende på energimärkning och frekvens för användning kan skillnaden vara tillräcklig för att kompensera för skillnaden i initialkostnad. Effektiviteten hos båda typerna av spisar påverkas också av specialfunktionerna. Till exempel kommer en gasspis som automatiskt justerar brännarens storlek till pannans storlek att få ytterligare energibesparingar.

Enkel rengöring

Den släta ytan på en glasplatta gör den extremt lätt att rengöra, så länge den rengörs direkt. Matutsläpp som sitter kvar på glaset kan dock vara svårt att ta bort, liksom de som innehåller socker. Metallspisar kräver inte bara rengöring på metallytan utan också runt värmeelementen och deras reflekterande kokkärl. Även om denna rengöring är mer arbetsintensiv blir inte spill som inte städas direkt eller sockerhaltiga livsmedel svåra att ta bort, vilket är fallet med glas.

Specialfunktioner

Alternativen på spisar på metall är begränsade till typen och storleken på spolelementet, även om vissa erbjuder alternativ som snabb uppvärmning och justerbar brännarstorlek. Glasplattor utnyttjar modern teknik och har alternativ som pekstyrning, automatisk pannstorlek och värmesensorer, justerbara brännare och snabb uppvärmning och kylning. Vissa erbjuder också alternativ av brännartyp, till exempel elektromagnetisk induktionsmatlagning, som värms upp och svalnar snabbt men fungerar bara med vissa typer av köksredskap.

Köksspisens historia

Första köksspisarna

Det allra första köksutbudet som skapades av Benjamin Thompson modifierades flera gånger genom att lägga tegelstenar i eldstaden för att göra sidoväggarna vinklade. För att öka luftens hastighet uppåt i rökkanalen lade de till en choke i skorstenen. Benjamins uppfinning av skorstenen var en mycket framgångsrik metod för att släppa ut röken utanför snarare än inne i huset. Sedan dess har tanken på att placera spisen i köket och hemma blivit mycket populärt. Efter denna framgång designade Thompson en köksspis som har en liknande design som vi har idag. Denna modell innehöll en cylindrisk ugn och hål i toppen för att sätta in krukorna.

I denna modell kan hålen täckas så att värmen kan bevaras. Denna modell var dock för stor för att användas hemma för daglig användning och var bara populär i stora kök och butiker. Efter denna framgång designade Thompson ett köksutbud som har en liknande design som vi har idag. Denna modell innehöll en cylindrisk ugn och hål i toppen för att sätta in krukorna. I denna modell kan hålen täckas så att värmen kan bevaras. Denna modell var dock för stor för att användas hemma för daglig användning och var bara populär i stora kök och butiker.

I mitten av 1800-talet uppfann en kvinna vid namn Mary Evad matlagningsspisen med gjutjärn som används för två ändamål; för torrbakning och för fuktig bakning. Dessa typer av spisaranvänds vanligtvis kol och trä. Storleken på träet och kolet korrelerade med temperaturen i intervallet. Detta spred sig snabbt i medelklasshem och blev populär tills gas- och elektriska spisar skapades.

Gas och elektriska spisar

Även om gasspisen skapades på 1820-talet, fick det inte människors uppmärksamhet förrän en man vid namn James Sharp patenterade en gasspis i England och började tillverka dem i stora mängder. Rörledningar var förmodligen mycket billigare eftersom de kunde stängas av när de inte användes. Det var dock först 1880 som det blev en kommersiell framgång i England. När elkraft blev allmänt tillgängligt för lägre kostnader, blev det ett alternativ till bränsleförbränningsapparater som spisarna. År 1922 började populära märken som AGA expandera. Tillverkarna började utveckla funktioner som utmanade de typiska tillagningsmetoderna som människor var bekanta med.

Framtid

Vår tids intervall är mycket mer innovativa och kan hantera olika matlagningsuppgifter. Oavsett installationen av ditt kök finns det en spis för dig. Börja med att överväga vilken typ av spis ditt hem är utrustat för att hantera (gas eller el), vilken typ av måltider du brukar laga eller baka och hur många personer du förbereder måltiden för. Utbudet varierar också, så att jämföra fördelarna med varje typ skulle vara det bästa sättet att välja vad som fungerar bäst för dig och din familj.

Nu finns intervaller som gas och / eller elektriska och i olika stilar som fristående, skjutbar, drop-in, enkel eller dubbel. spisstorlekar mäter vanligtvis under 60 cm till över 120 cm med utvändiga bredder upp till 150 cm. Funktioner som konvektion, självrengöring, digital temperaturvisning, grill, ångugn, dubbelugn och gjutjärnsgaller har visat hur mycket nuvarande teknik har avancerat.

Vanliga spisproblem och hur man åtgärdar dem

Gasbrännaren tänds inte

Lösningen: Om lågan inte tänds på din gasspis kan det hända att några saker går fel. Anteckna först vad som händer när du försöker tända brännaren. Normalt bör du höra ett klickande ljud och kunna känna lukt av gas som kommer ut ur ventilerna. Om du hör klicket men inte luktar något är problemet troligt med gasflödet. Om du luktar gas men inte hör något klick kan problemet ligga hos tändningslåset.

Stäng av apparaten och koppla ur den om du kan, ta sedan bort gallret och brännarlocket. Rengör eventuellt löst matrester och återanslut eventuella ledningar som kan ha lossnat. Om det inte löser det behöver du troligen en ny tändare eller lite arbete på din gasanslutning. Ring oss så hjälper vi dig att hitta reservdelar och ordna eventuella större reparationer på din spishäll.

Gasbrännaren värms långsamt

Lösningen: En spishäll med långsam uppvärmning kan bli ett stort problem oavsett vilken typ av spishäll du har. Om du har en gasspis kan det här problemet bero på att brännaröppningarna är igensatta med skräp och lämnar lågorna små och svaga. Detta kan lösas ganska enkelt genom att rengöra hela din spis.

Stäng av och koppla bort spishällen, ta sedan bort galler och brännarlock och ge dem en bra blötläggning i diskbänken med lite tvål och varmt vatten. Skrubba ytorna med en stel borste. Torka också ner spishällens yta med en fuktig svamp och använd en tandpetare för att ta bort mat eller annat skräp från gasventilerna. Bakpulver och vinäger kan också hjälpa din rengöringsrutin att packa lite extra.

Elektrisk brännare värms inte upp

Lösningen: Om en av dina elektriska brännare inte värms ordentligt, testa alla andra. Om alla dina brännare har problem med uppvärmning är det troligtvis ett elektriskt problem och du måste ringa en professionell eller byta ut spishällen. Om bara en spole värms upp fel, kontrollera anslutningen och se till att själva spolen är ordentligt ansluten till spishällen. Försök att byta ut den trasiga spolen med en annan på din spishäll – om den nya spolen fungerar bra på samma plats där den trasiga spolen var inkopplad, betyder det att det är dags för en ersättningsspole.

Induktionselementet värms inte upp

Lösningen: Om du använder en induktionshäll och den bara inte värms upp, se till att pannan du använder är induktionskompatibel. Induktion fungerar genom att värma upp pannan direkt, snarare än brännaren nedan, så du behöver speciella, ferromagnetiska kokkärl för att din spishäll ska fungera ordentligt. Här är en sammanfattning av vilka typer av kastruller och kokkärl som fungerar och inte fungerar med din spis.

Gasspisens topp fortsätter att klicka

Lösningen: Viss klickning är normalt när du slår på gasstoppen, men om den fortsätter långt efter att brännaren tänds eller till och med hindrar brännaren från att tändas kan det bli ett verkligt besvär. Detta problem händer vanligtvis när något blockerar brännaren. Kontrollera att brännarlocket inte har slagits ur platsen och att inget skräp blockerar hålen.

Om du inte har en förseglad brännarspis kan maten lätt fastna i gasristen och måste tas bort med en gem eller annat smalt metallföremål (använd inget lätt brytbart eller brandfarligt, som tandpetare eller plastgafflar). Om klickningen fortsätter kan det finnas överflödig fukt i spishällen. Försök handdukar av spisen eller till och med rikta en fläkt mot matlagningsytan för att suga upp lite extra vatten eller fett som kan ha spillts.

Med dessa tips i handen kommer din spis att vara igång igen på nolltid. Om din spishäll slutligen behöver en större fix – eller om det är dags för en uppgradering av apparaten – kontakta vår butik för att se till att du får den bästa reparationsservice, reservdelar och nya apparater.

10 populära varumärken

En spis är en tillräckligt stor investering för att det är väl värt det att undersöka och se till att spisen du köper kommer från ett kvalitetsmärke. För att hjälpa dig få ett försprång på den forskningen tittade vi på användarrecensionerna av sortiment som produceras av ett antal toppmärken för att få en känsla för vad faktiska konsumenter tycker om dem.

1. Summit

Summit gör intervall som är bra för små utrymmen. De flesta recensionerna vi hittade för deras kompakta sortiment var positiva, med några klagomål om kvalitet som verkar specifika för vissa modeller. Om du behöver en spis som kommer att fungera i ett litet kök är de ett varumärke värt att kolla in, men kolla in recensionerna för vilken modell du tänker på innan du köper.

2. GE

GE är ett välbekant varumärke som många litar på, men vi tyckte faktiskt att deras sortiment var ganska blandade. Vissa modeller verkar få nästan enhetliga positiva recensioner, andra får klagomål om kvalitetsproblem, delar som går sönder och sortimentet är svårt att rengöra. Deras sortiment faller vanligtvis mitt i priset, och vissa kunder berömmer värdet. Detta är ett annat varumärke som kunderna skulle vara smarta att kolla in utvärderingar och anseende för enskilda modeller innan de köper.

3. Danby

Danby säljer prisvärda intervall som oftast får ganska positiva recensioner. Vi hittade klagomål om att bitar hade gått sönder med ett par modeller, men huvudtemat som vi hittade upprepade gånger i recensioner av deras sortiment var kunderna nöjda med priset.

5. Samsung

Samsung är ett annat känt namn inom apparater som säljer intervall som ger blandade recensioner från kunder. Många granskare nämner att intervallen har bra extrafunktioner, men andra klagar över att de är svåra att rengöra, inte håller länge eller bara på annat sätt har problem med kvalitet och användbarhet. Vissa modeller får mycket starkare recensioner än andra, så om du befinner dig på väg mot ett Samsung-sortiment, ta dig tid att se vad tidigare kunder har att säga om den du har koll på.

6. Premier

Premier gör prisvärda spisar som har försäljningsargumentet att de tillverkas i USA (inklusive alla delar). De får blandade recensioner, många kunder berömmer värdet för kostnaden, andra tycker inte att de är särskilt välgjorda och tycker att det är värt att spendera mer för ett trevligare sortiment. Om prisvärdhet är en högsta prioritet för dig eller om du föredrar att köpa amerikanska produkter kan Premier vara ett bra val att överväga.

7. ILVE

ILVE, ett italienskt varumärke, producerar attraktiva avancerade sortiment. Vi hittade inte bara massor av kundrecensioner på ILVE-intervaller, men feedbacken vi hittade var mycket positiv. ILVE har rykte om att prestera bra och se fantastiskt ut.

8. Dacor

Dacor gör intervall som får extremt blandade recensioner – positiva är mycket positiva och negativ mycket negativa. Några av skillnaderna är produktspecifika; vissa modeller verkar mer benägna att gå sönder än andra. Deras priser brukar ligga i den högre änden, så om du funderar på en Dacor, kolla först recensionerna av just din modell för att se till att det är ett av de intervall som kunderna ger bra betyg.

8. Smeg

Smeg är ett utländskt varumärke som gör attraktiva mellankategorier som får starka recensioner. Vi hittade inte många recensioner för Smeg spisarna, men de vi hittade är nästan helt positiva. Granskare berömmer sina Smeg-spisar för att de både ser bra ut och fungerar bra.

9. Verona

Verona är en annan italiensk tillverkare som gör snygga spisar. Recensionerna vi hittade av deras intervall är mestadels positiva. Granskare säger att de ser fantastiska ut och fungerar bra. Vi stötte på några klagomål om intervall som behövde repareras, men de var i minoritet och de flesta kunder var nöjda med priset.

10. Bosch

Bosch säljer ett antal spiar av olika typer som får bra recensioner från kunderna. Recensioner säger att de ser bra ut, fungerar bra och är lätta att använda. Om du hittar en Bosch-modell du gillar är de ett pålitligt varumärke att gå med.

9 enkla tips för matlagning på gasspisen

1. Du kan ha naturgas eller propan

Gasspisarnaa diskriminerar inte gas. Det finns två typer som sannolikt är lätt tillgängliga för dig: naturgas och propan. Om ditt hem är utformat med ett i åtanke, behöver du inte oroa dig. De flesta gasspisarna kan hantera båda eller kommer med en omvandlingssats som gör att du kan växla. Tänk på att det inte finns någon verklig skillnad mellan de två typerna av gaser, det handlar helt enkelt om personlig preferens och bekvämlighet.

2. Gas värms upp snabbare eftersom lågan är källan till värme.

Om du någonsin har sett en kruka med vatten koka vet du att det kan ta lång tid. Om du verkligen någonsin har gjort det så var du troligtvis tvungen att panna på en elektrisk spis. Varför? Gasspisar värms mycket snabbare än elektriska.

Se, elektriska spisar måste värma brännaren som i sin tur värmer din panna och så småningom maten i den. Med gasugnar är själva lågan värmekällan. Det betyder att du inte behöver vänta tills brännaren blir varm – din panna börjar omedelbart känna värmen.

3. När du stänger av brännaren stänger du av värmen

Är du van vid att laga mat på en elektrisk spis? Om så är fallet, vet du när du stänger av brännaren, du håller på sätt och vis fortfarande maten varm tack vare den varma brännaren. I själva verket kan du till och med upptäcka att maten fortsätter att laga mat. Detta är inte alls fallet med en gasspis. När du stänger av brännaren stänger du av lågan. Och när du stänger av lågan stänger du av värmen.

4. Sjudning kan ta lite träning

Det som många har problem med när det gäller att använda en gasspis är hur man simmar. Det kräver lite övning. Du kommer att upptäcka att när du sänker lågan lågt kommer din panna att fortsätta ta emot värme. Du försöker sedan sänka lågan så att den slocknar. Du tänder igen och försöker igen.  Så småningom, med övning, hittar du den perfekta inställningen för simmer-funktionen. Du kommer också att lära dig att om ett recept säger att du ska laga högt, kanske du vill lämna din gasspis på medium. Ja, det värmer så bra.

5. Lär dig hur gas luktar. och Nej hur man stänger av gasen.

När det gäller säkerhet är det mycket viktigt att veta hur naturgas och propan (beroende på vilken du har) luktar. Även om läckor är mycket sällsynta är de möjliga. Du måste kunna känna igen det. Dessutom är det viktigt att veta hur man stänger av gasen. Ta dig tid att lära dig var ventilomkopplaren är och hur du använder den innan du till och med börjar laga mat.

6. Var uppmärksam på lågan

Kom ihåg att du lagar mat med öppen eld. Du måste vara medveten om detta. Med elektriska spisar påverkas något felaktigt på brännaren av värme innan en eld börjar. Men med en gasspis är lågan värmen. Så om något kommer i kontakt med det kan en brand starta mycket snabbt. Var noga med att se upp för saker som kökshanddukar, ugnshandskar, långt hår, lösa kläder etc. Och vana att stänga av en brännare när du tar bort en kastrull från den.

7. Håll det rent

Oavsett hur hårt du försöker kan matlagning bli rörigt. Mat stänk, droppar, spill och så vidare. Och även om du kanske vill förbise denna röra eller tro att den kommer att koka av nästa gång ugnen eller spisen slås på, lämnar du dig själv i en potentiellt farlig situation.  Resterna av skräp från din matlagning kan faktiskt ta eld nästa gång du tänder din brännare. Så gör en punkt att rengöra efter varje användning.

8. När du bakar, överväga att rotera pannorna

Ett av de största klagomålen från bagare är den ojämna uppvärmningen som sker i en gasugn. Om du inte har en konvektionsfläkt kan du upptäcka att maten kan baka snabbare på ena sidan. För att förhindra problem med över- eller underkokt mat, överväga att rotera pannorna under hela baktiden.  Detta hjälper varje sida att bli jämnt utsatt för värmen. Det kan även vara bra att investera i en bra bakmaskin för att ytterligare förenkla bakningen.

9. Välj en professionell spis

Slutligen, om du vill få den mest trevliga matlagnings- och bakupplevelsen från ditt gasutbud, vill du överväga att köpa en som är professionell. Inledningsvis kanske du märker en något högre kostnad än ditt vanliga bostadsområde. Med tiden kommer du dock att lära dig att glädjen från matlagningen i din nya spis är värt mycket mer än priset.

Professionell gasspis gör att du kan

 • Koka med precision.
 • Kontrollera din temperatur och nivåer för tillagning / bakning.
 • Njut av hållbarheten i en spis som klarar tung användning.

Vanliga frågor om spisar

Vilka funktioner bör jag ha?

 • Vi tror att de funktioner som ger mest värde för husägare är de som ökar bekvämligheten. Här är en lista över bästa spel:
 • Massor av ställpositioner så att du kan skapa plats i ugnen för ytterligare eller höga föremål när det behövs. De flesta spisar har fem. Men vissa lägre prisklasser kommer inte .
 • Varma ytor på elektriska spishällar meddelar dig om brännarområdet är för varmt för att röra vid. Du hittar inte den här funktionen i de flesta elektriska spolar.
 • Med dubbla ugnar kan du laga flera föremål vid olika temperaturer. Tänk på att du offrar den praktiska förvaringslådan för den extra ugnen.
 • En högvärmebrännare är önskvärd för att snabbt värma upp stora mängder och för att bränna mat.
 • Uppvärmningslådor håller kokta livsmedel varma före servering.
 • En självrengöringscykel gör att rengöringen av ugnen blir mindre jobbig.
 • Med inställningarna för sabbatsläget kan observatörsjöder förprogrammera ugnsinställningar så att tillagad mat förblir varm under sabbaten när matlagning är förbjuden.

Vilka funktioner bör jag inte borde betala mer för?

 • Du bör inte köpa en spis bara för att det har några av följande funktioner. (Vissa funktioner är standard i intervall med elektroniska skärmar.)
 • Med funktionen försenad start kan du programmera ugnen när du ska slå på den och med Wi-Fi-aktiverade funktioner kan du styra ugnen när du inte är hemma. National Fire Protection Association säger att du aldrig ska använda ugnen när du inte är hemma för att kontrollera den regelbundet.
 • Brännare med låg effekt och extra låga inställningar är inte nödvändiga eftersom brännarens effekt enkelt kan justeras.

Vilka designstilar finns?

Fristående

Fristående spisar är utformade för att passa var som helst i ett kök. Ugnsreglage finns ofta på en bakpanel som lyfter upp ovanför spishällen. Dessa är billigare än inskjutningsmodeller.

Glida in

Dessa intervall har ingen bakpanel och är avsedda att passa i jämnhöjd med de omgivande bänkskivorna. Inskjutningsspisar är ofta dyrare än fristående modeller på grund av mekaniken som går in på att sätta alla kontroller framför.

Drop-in

Drop-in-intervall liknar inskjutningsmodeller – de sitter jämnt med de omgivande bänkskivorna och alla kontroller finns på framsidan av enheten. Men den här spisen ser ut som om du tappat det mellan två skåp på grund av en remsa av skåp du placerar under apparaten.

Vilka bonusfunktioner finns?

Sökningen efter en ugn eller en spis kan likna ett besök hos en bilhandlare – det finns alltid möjligheter att uppgradera. Bedöma dina behov och bestäm om dessa bonusfunktioner är värda att kasta ner mer pengar för en apparat.

Trådlös anslutning

Företagen har blivit mer proaktiva när det gäller att inkludera trådlösa funktioner som Wi-Fi, Bluetooth och nära fältkommunikation (NFC) i sina ugnar och spisar så att du kan styra din apparat från din smartphone. Du kan till exempel börja värma din Wi-Fi-aktiverade ugn på väg hem från mataffären, så den är redo för din frysta pizza när du kommer hem.

Konvektionsfläktar

Konvektionsfläktar är inbyggda på baksidan av ugnsväggarna. De cirkulerar värmen i ugnen så att varm luft sprids jämnare, vilket innebär att maten bakas jämnare. Du vill ha konvektionsfläktar om du bakar mat som kakor på mer än ett ugnsställ samtidigt. Mittprisugnar kommer att ha minst en konvektionsfläkt. Vissa ugnar har vad som kallas “sann” eller “europeisk” konvektion, vilket innebär att det finns ett värmeelement som omger fläkten som värmer luften när fläkten blåser.

Särskilda tillagningslägen

Din grundugn kan baka och steka. Men när priset för ugnar ökar ser du att det finns fler tillagningsalternativ. Till exempel kommer ugnar med konvektionsfläkt att ha lägen för konvektionsbakning och konvektionsristning, vilket gör det möjligt för fläktar och värmeelement. Vissa ugnar har också matlagningsinställningar för specifika livsmedel, till exempel pizza eller kalkon, eller matlagningsmetoder, som uttorkning eller brödskydd.

Nedre lådor (bakning / värmning

Vissa spisar kommer med en bottenlåda som kan tjäna ett av många syften beroende på modell. Vissa ugnar har en baklåda som gör det möjligt för en person att använda huvudugnen för att steka eller steka och baklådan för mindre rätter, så att du kan laga mer än en sak samtidigt med olika temperaturer. En uppvärmningslåda håller maten varm, men den lagar inte maten. Vissa ugnar har en kycklinglåda, som fungerar som en traditionell kyckling och måste följas lika noggrant för att säkerställa att maten inte brinner.

Temperaturprober

Temperaturprober ansluts till ugnsväggen och du använder dem för att övervaka köttens inre temperatur när det kokas. Temperaturen visas på ugnens kontrollpanel så att du inte behöver öppna dörren för att se om din maträtt är klar.

Dubbelugnar i konventionellt utrymme

Ugnen i vissa spisar har dubbla bakkammare, vilket ger dig flexibiliteten med ugnar med dubbla väggar utan behov av mer utrymme. Dessa ugnar tillåter bekvämligheten med samtidig tillagning vid olika temperaturer. Vissa ugnar har en avdelare som låter dig dela upp din enskilda ugn i två unika temperaturzoner som kommer att förbli separata så länge avdelaren är på plats.

Hur bestämmer jag vilken storlek spis jag ska välja?

Innan du köper en spis bör du kontrollera värmebehovet för dess avsedda plats. För att beräkna värmebehovet för ett visst utrymme, räkna helt enkelt ut rumsvolymen i kubikmeter och dela med 14. Att köpa fel storlek kommer att vara problematisk på grund av övereldning eller oftare under drift av apparaten, vilket är potentiellt mer skadligt till spisen, rökgaserna och miljön.

Behöver jag bygglov / avstängning av byggnadskontroll?

Installationen av din spis måste uppfylla kraven i byggförordningens godkända dokument J 2010 med 2013 års ändringar. Din spis måste monteras av en lämplig kvalificerad tekniker, till exempel en HETAS-registrerad installatör som är auktoriserad att driftsätta och underteckna installationen. Detta är vanligtvis den enklaste och mest kostnadseffektiva metoden. Alternativt kan spisen monteras av en behörig person som måste meddela byggnadens kontrollorgan.

Var kan jag installera min spis?

Med ett brett utbud av fristående spisar finns det nu många alternativ i hemmet för att placera din spis. Genom att placera en spis mot en vägg, i en befintlig öppen spis eller i mitten av ett rum med öppen planlösning, kan din skorsten passas genom en vägg eller ett tak. Insatsugnar kan monteras in i en vägg, en skiljevägg eller en gammal eldstadsöppning som gör det riktigt uttalandet.

Varför producerar inte min spis tillräckligt med värme?

 • För det första kan detta bero på att du kanske inte har köpt en tillräckligt stor spis för att värma hela rummet, varför du tror att det inte produceras tillräckligt med värme. Men om du har rätt spis , rekommenderar vi att du läser igenom manualen för att säkerställa att du använder sisen på rätt sätt.
 • För det andra kan detta problem orsakas av otillräcklig lufttillförsel. Det betyder att din eld inte får tillräckligt med luft till den, så därför går den inte tillräckligt för att producera den värme du vill ha från den.
 • För det tredje kan detta i grunden orsakas av vått / dåligt bränsle som du bränner.

Varför producerar min spis mycket värme?

Nu kan du läsa den här frågan och tro att det inte finns något som heter för mycket värme men för vissa människor kan alltför mycket bli mycket obekväma. Inte bara detta utan det kan också skada din spis. Det vanligaste problemet som orsakar detta är att branden får för mycket luft. Men om detta bara är ett nytt problem och din spis har gått perfekt tidigare, kan det hända att dörrpackningen inte är tätad ordentligt.

Varför är mitt glas smutsigt?

Många märken introducerar nu Airwash-rengöringssystemet i alla sina spisar. Detta hjälper till att hålla ditt glas glittrande rent. Men glöm inte om du inte rengör glaset kan det bli mycket svårt att ta bort sot och rök om det inte görs regelbundet. Se också till att du bränner högkvalitativa stockar och att ingen vidrör glaset när du fyller på din eld.

Vilka bränsletyper finns?

Du har tre alternativ att välja form i termer av bränsletyp, men ditt val kan vara begränsat om du inte redan har en gasanslutning i ditt kök.

Gasspis

Många kockar (och amatörkockar) föredrar gasspisen eftersom de erbjuder en grad av precision på spisen som elektroniska spisar inte klarar. Med gasspisen kan du flytta mellan olika värmenivåer på spisen på ett ögonblick. Eftersom du kan se flamman på en gasspis har du en konstant visuell ledtråd för hur varm brännaren är.

Gashastigheterna är bättre än elektriska när det gäller energianvändning Du kan förvänta dig att spara på dina månatliga energiräkningar genom att gå med ett gasintervall, men du kommer att spendera mycket mer för att få ditt gasintervall inställt om du inte redan har en gasanslutning i köket.

Fördelar
 • Kan laga mat med exakt värme.
 • Låter dig ändra uppvärmningsnivåerna snabbt.
 • Värmer upp och svalnar på nolltid.
 • Använder mindre energi.
Att komma ihåg
 • Spishällar kan vara svårare att rengöra.
 • Du behöver en gasanslutning.
Elektrisk spis

Elapparater är populära hos många konsumenter eftersom spishällar har en fin, elegant estetik och är lättare att rengöra än gaspannor, som har många delar du måste ta isär och rengöra individuellt. För alla som inte har en gasanslutning i sitt kök är en elektrisk spis det enklaste alternativet och kostar mindre att installera.

Du hittar elektriska spisar med spishällar och de med släta toppar. Spolhällar är några av de billigare alternativen du kommer att stöta på, medan elektriska spisa med släta spisar brukar vara några av de dyraste alternativen på marknaden. Medan erfarna kockar vanligtvis föredrar gasens precision, föredrar erfarna bagare elektriska ugnar som producerar överlägsna bakverk eftersom uppvärmningen är jämnare.

Fördelar
 • Bättre för bakning.
 • Spolmodeller är prisvärda.
 • Smoothtop-modeller är lätta att rengöra och har ofta extra funktioner.
Att komma ihåg
 • Värmenivån på spisen är inte lika exakt som med gas.
 • Använd mer energi än gas.
Dubbel bränsle

Om du vill ha precisionen hos en gasspis i kombination med en jämn bakning av en elektrisk ugn, erbjuder ett dubbelt bränslespis båda. De kommer vanligtvis att kosta dig ganska mycket mer än att gå med en eller annan bränsletyp, men konsumenter som lagar mycket mat och bakar och är speciella med sin matlagningsupplevelse kan hitta skillnaden värt kostnaden.

Fördelar
 • Gasspis bättre för precisionstillagning.
 • Elspis bättre för jämn bakning.
Att komma ihåg
 • Kostar mer.
 • Du behöver fortfarande en gasanslutning.
 • Du kan behöva spendera extra för att se till att du har tillräckligt med elektrisk laddning för att det dubbla bränslespisen ska fungera.

Hur man använder en gasspis på ett säkert sätt?

Att känna till rätt användning av en gasspis är det bästa sättet att laga mat. Den som använder en gasspis för att laga mat kommer att försäkra dig om att den lätt kan användas. Sätt din stekpanna eller pannan på brännaren som du vill använda. Skjut in brännarens kontrollratt och vrid den sedan mot ”ljus” -läget. Detta bör antända lågan. Om du inte tänder, vrid ratten off och helt åt vänster.

Försök sedan en gång till. Om lågan inte tänds, stanna och stäng av ratten. Det förhindrar eventuell ansamling av gas inuti ditt hus. Vrid snabbt ratten åt vänster när lågan tänds, men inte riktigt hela vägen – eftersom den skulle stänga av lågan. Justera spisens vred till den önskade flamhöjden eller tempinställningen. Ju mer flamma desto högre blir temperaturen och desto snabbare får du mat tillagad. Kontrollera lågan visuellt medan du justerar vredet.

Håll ugnsvärmen på ”Låg” när du använder en spis för första gången. Använd en matlagningsspray eller smör för matlagning för att förhindra att mat brinner. Stäng omedelbart av lågan när du är klar med tillagningen. Vrid ugnens kontrollratt helt åt vänster. Kom ihåg att vrida den så långt som möjligt till vänster för att förhindra läckage.

Vilka typer av bränsle kan en gasspis använda?

En gasspis kan fungera med propan eller naturgas. Detta är en annan bränsleresurs än el. Även professionella älskar att använda dessa spisar. Du kan hitta dem som används på hotell, restauranger, restauranger och andra platser.

Hur ökar jag livslängden för min spis?

Här kommer fem tips som kan hjälpa dig öka livslängden på din spis.

 1. Låt inte ett litet spill bli en större röra. Torka bort spill direkt. Rengör söta när de fortfarande är varma eller så håller de sig på spishällen och orsakar gropar eller permanenta märken på porslin och emalj. Rengör med varmt, sudigt vatten och skölj.
 2. Rengör eller byt ut ugnsventilationsfilter. Ugnsöppningar minskar kvarvarande lukt och suger bort rök. Håll din igång med högsta prestanda genom att rengöra den regelbundet, använda avfettningsmedel och tvålvatten och byta ut kolfiltret regelbundet.
 3. Värm ugnen, inte ditt kök. Med tiden kan packningen runt ugnsluckan som håller värmen inne rivna eller deformeras och låta värmen släppa ut. Regelbunden inspektion av denna dörrpackning säkerställer att den är i gott skick.
 4. En liten täppa i din gasbrännare är en stor sak. Låt dina gasbrännare laga effektivt genom att regelbundet rengöra portarna enligt tillverkarens instruktioner.
 5. Gå lätt på din glashäll. För att undvika repor, skjut inte kokkärl. Förvara inte burkar eller burkar ovan. De är för lätta att tappa och kan spricka i glaset. Heta kastrullock som finns kvar på spishällen kan fånga luft och spricka glasspisen när den svalnar.

Är gasspisar varmare än elektriska?

En gasspis är inte alltid varmare än elektrisk, men den värms jämnare och värmen är jämn över tiden vilket innebär att när du stänger av lågan slocknar värmen.

Är gasspisar farliga?

Naturgaseldade ugnar och ugnar som finns i många svenska kök och källare kan producera en rad hälsoskadliga föroreningar, inklusive partiklar (PM), kvävedioxid (NO2), kolmonoxid (CO) och formaldehyd.

Hur man tänder en gasspis manuellt?

 1. Sätt på gas på medium.
 2. Tänd tändstickan. Håll mycket nära hålen i mitten av brännaren som eld brukar komma ut ur.
 3. Vänta på full tändning. Detta ska hända inom cirka 3 sekunder, och brännaren ska snabbt tändas hela vägen i ett snyggt litet ringstängningsmönster. *
 4. Ta bort din tändstickshand (och tändstickan) snabbt.

* Om detta inte händer inom 3-5 sekunder, stäng av gasen, vänta några sekunder, försäkra någon annan i rummet att gaslukten är normal och börja om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top