Bästa pizzastenen 2022 – Test av olika pizzastenar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Backaryd Grill Pizzasten 38 cm

Eva Solo Pizzasten 35,5 cm

Lotus Pizzasten Classic 34 cm

Pizzawares Pizzasten Deluxe

Klicka här för att se fler pizzastenar.

Bästa pizzasten 2022

Behöver du ett bra köksredskap för laga godare pizza? I så fall måste du köpa den bästa pizzastenen. Med hjälp av en bäst i test pizzasten så kan du enkelt få en krispig botten på din hemmagjorda pizza. Men det som är bra med en pizzasten är att den även funkar med andra saker än bara pizza. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en pizzasten bäst i test.

Det är dock inte så enkelt att köpa den bästa pizzastenen på nätet. Många affärer brukar inte skriva om de negativa sakerna för då säljs det bättre. Men detta gör även att man inte får en så klar bild av hur bra pizzastenar faktiskt är. Så när du väl får hem pizzastenen du köpt är den kanske inte som du tänkt. Dessutom så finns det en massa olika modeller som även är i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa pizzastenen på nätet.

Men det är just därför som vi här på Köksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide. Vi har nämligen gjort vårt eget pizzasten test. Med hjälp av vår köpguide så kommer det att bli mycket enklare att köpa en bra pizzasten. Vi gjorde den här köpguiden genom att testa och använda några olika salladsslungor. Vi läste även igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Vi satte sedan ihop all informationen till en riktigt bra köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa pizzastenen.

Köpguide för bäst i test pizzasten 2022

Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa den bästa pizzastenen på nätet. Men om du följer vår köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. Här nedan skriver vi om några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock viktigt att du väljer en pizzasten utifrån dina egna behov.  Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa pizzastenen 2022:

 • Storlek
 • Tjocklek
 • Yta
 • Form
 • Vikt
 • Material
 • Pris
 • Uppbyggnad
 • Garanti
 • Märken
 • Underhåll

Storlek

Uppenbarligen behöver du en pizzasten som passar in i ugnen eller på din grill. Ett stort antal pizzastenar eller är utformade för att passa in i en bredare pizzaugn, så det är alltid värt att mäta ugnen innan du köper för att se till att din nya sten kommer att fungera.

Med detta sagt finns det stenar på vår lista ovan som är speciellt utformade för hemugnar, mikrovågsugnar och brödrostugnar, så du är säker på att du hittar en som passar din inställning.

Tjocklek

Tjockleken på den pizzasten du ska köpa kommer också att bero på ditt matlagningsarrangemang. För en vanlig ugn vill du ha en tunnare pizzasten eftersom din ugn inte blir lika varm eller värms upp så snabbt som en grill eller en pizzaugn. På grund av stålets bättre värmeöverföring är det vanligtvis ett bättre val än en pizzasten gjord av sten att laga pizza i ugnen hemma.

För en grill kommer du att vilja ha en lite tjockare sten för att förhindra att den intensiva värmen som kommer upp från gasen eller kolet förkolnar din pizza.

De tjockaste stenarna och stålen fungerar bäst i en ordentlig pizzaugn. Pizzaugnar blir hett heta och värms upp mycket snabbt, så att du kan förvärma en tjockare sten eller stål ordentligt på ett sätt som en vanlig ugn inte kan.

Yta

I allmänhet kommer pizzasten med en grov sida och en slät sida. Medan vissa pizzakockar föreslår matlagning på den grova sidan för bättre fuktkontroll, är beviset för detta mestadels anekdotiskt.

Det som är välkänt är att pizzadegen håller fast vid saker som lim. Om du är osäker, använd den släta sidan av din sten, eller köp en med en slät yta, och damm den med en liten mängd semolinamjöl innan du lagar mat.

Den släta ytan minskar vidhäftningarna medan semolinamjölet fungerar som ett torrt smörjmedel och brinner inte lika lätt som vanligt mjöl.

Form

Man kan tro att eftersom pizza är rund, bör en pizza sten också vara. Men vi tror faktiskt att du får mycket bättre pizza ur en rektangulär sten. Med en rund sten så kan pizzan lätt falla av.  Du behöver inte vara lika orolig om du har en rektangulär sten. Rektangulära stenar är ofta större, så de håller också mer värme, vilket kan göra en pizza med bättre krispighet. Slutligen är rektangulära stenar mer mångsidiga. Den enda gången vi ser en rund sten som har en fördel är att grilla eftersom större rektangulära stenar ibland inte passar, särskilt inte på cirkulära grillar. För nästan alla användningsområden är rektangulär vägen att gå. Om man ska baka bröd så är det enklare med en pizzasten som är rektangulär. Den bästa bakmaskinen underlättar också vid brödbakning förstås.

Vi märkte under vårt pizzasten test att formen spelar stor roll när man ska tillaga pizzan i ugnen

Vikt

Även om lättare stenar kan vara lättare att transportera in och ut ur ugnen, så är det ofta så att tyngre stenar ger bättre pizza. Ju lättare det är, desto mindre massa har det och desto mindre kan det värma pizzan. En tyngre sten kommer att hålla mycket värme och göra en bra tillagad pizza. Pizzastenar väger vanligtvis cirka 4kg men de flesta högkvalitativa stenar skiftar mellan 8 och 9 kg eftersom de är tjockare eller gjorda av tyngre material som stål eller gjutjärn.

Material

Vi tittade på stenar gjorda av stål, kordierit (ett värmebeständigt mineral) och gjutjärn. Alla har olika termiska egenskaper och därmed olika användningsområden. Av dessa absorberar stål och överför värme snabbast, vilket gör det idealiskt för pizza i ugnen. Om du menar allvar med bra hempizzor rekommenderar vi att du väljer ett pizzastål. Kordierit stenar gör anständig pizza men har mindre termisk massa än stål, så skorpan tenderar att vara blekare och mindre utvecklad.

Kordierit är dock ett utmärkt val om du planerar att använda din sten för att baka bröd eftersom andra material tenderar att bränna bröd. Om du hatar idén om att ha en sten till allt och vill baka mer än göra pizza så, kommer en kordierit sten absolut att göra tricket. Slutligen erbjuder gjutjärn ett lyckligt medium mellan stål och kordierit när det gäller värmeledningsförmåga. Vi har dock ännu inte hittat en rektangulär sten av gjutjärn, bara cirkulära kokkärl, som är svårare att använda. Vi tycker att cirkulära gjutjärnspizzastenar är ett bra alternativ om du är intresserad av grillad pizza, speciellt om du har en rund grill.

Pris

Pizza stenar är i grunden bara materialplattor så var försiktig med alla stenar som prissätts betydligt mer eller mindre än konkurrenter tillverkade av samma material. Förvänta dig att betala cirka 400 till 600 kronor för en kordierit eller gjutjärnssten. Du får dock betala mellan 700 och 900 kronor för en sten av stål. Du kommer inte att få en betydande ökning av prestanda från något högre priser.

Uppbyggnad

Pizza stenar är ganska enkla: de är tjocka, platta bitar av sten, stål eller annat värmebeständigt material som är avsedda att absorbera och behålla värmen för att laga din deg. De flesta stenar har en glaserad yta som hjälper till att dra ut fukt och lämnar en krispig skorpa. Stenar som är glaserade blir lättare att rengöra, men kanske inte är lika absorberande. En sten med en tjocklek på cirka 2.5 cm ger bättre värmeabsorption och en jämnare värmefördelning.

Tunnare pizzasten kommer att vara mer mottagliga för sprickor, så försök att välja en sten som är 1.5 cm tjock – den kommer att vara mer hållbar på lång sikt. Kokkärl med handtag är användbara när du transporterar din sten in och ut ur ugnen medan du bär skyddshandskar, men är inte alltid nödvändiga, eftersom det är tillrådligt att låta din sten svalna helt innan du flyttar den.

Garanti

De flesta större tillverkare kommer att erbjuda någon typ av garanti, oavsett om det är en begränsad period eller en livstidsgaranti. Dessa garantier täcker vanligtvis eventuella defekter i material eller utförande och täcker inte regelbundet slitage, olyckor, missbruk och skador från kommersiell användning. Se alltid till att granska tillverkarens garanti innan du köper för att säkerställa att den är tillräcklig.

Märken

Emile Henry

Detta franskbaserade företag har tillverkat fina keramiska köksredskap och bakverk sedan 1850. Dess pizzasten Flame Top är gjord av burgundisk lera, som gradvis och jämnt fördelar värmen. De mest sålda keramiska bitarna är högeldade med reptålig glasyr, innehåller inte bly eller kadmium och kan gå från frysen till mikrovågsugnen eller ugnen utan risk för termisk chock.

Lodge

Som den äldsta och längsta tillverkaren av gjutjärn. Under åren har Lodge byggt ett gott rykte på sin omfattande serie av prisvärda köksredskap av gjutjärn. Lodges portfölj innehåller också kokkärl i kolstål, emaljerat gjutjärn, bakverk och tillbehör. Varumärkets kokkärl av gjutjärn och kolstål tillverkas i USA.

Cast Elegance

Detta varumärke är en toppsäljare av pizzastenar, och lovar pizza med restaurangkvalitet med krispiga skorpor tack vare stenens höga tolerans för värme och förmåga att absorbera fukt. Det gör sina stenar från Thermarite ™, en högkvalitativ blandning av mineraler som huvudsakligen består av kordierit. Cast Elegances stenar avfyras vid temperaturer över 1000 grader, så de är bra att använda i hemugnar såväl som på gas- och kolgrillar.

NerdChef

Baserat i Portland, Oregon, är detta företags motto “bättre mat genom vetenskap”. Deras nuvarande produkter är bakstenar med två olika stilar – ett gjutstål, ett skuret stål – som ger högre värmekapacitet och ledningsförmåga än traditionella keramiska bakstenar.

Underhåll

Eftersom pizzasten behåller värmen, bör du se till att din sten är helt nedkyld innan du försöker rengöra den – för det första för att undvika att bränna dig själv, och för det andra, för att förhindra att den lider av någon termisk chock när den kommer i kontakt med kallt vatten. Det är naturligt att en pizzasten blir mörkare med användning; ungefär som gjutjärnspannor, kommer ytan att krydda med tiden, så du behöver inte oroa dig för att hålla din sten orörd. Det största problemet är att rensa bort allt bakat skräp, så du vill skrapa bort matbitar med en stel spatel, borstborste eller plastbänkskrapa; metallversioner kan möjligen repa din sten, så använd dem bara som en sista utväg.

Pizzastenar tillverkade av porösa material som glaserad keramik, kordierit eller gjutjärn kan absorbera smaken eller vad du än rengör med, så du vill undvika tvättmedel eller rengöringsmedel. Du kan vanligtvis rengöra din pizzasten med bara vatten, men om du är orolig för envisa fläckar och skräp kan du också prova en pasta med bakpulver och vinäger för att underlätta rengöringen. När du är klar med rengöringen, låt din sten lufttorka helt innan du använder den igen.

Hur man väljer rätt material till sin bäst i test pizzasten

Inte alla pizzastenar är desamma. Olika material har olika egenskaper som kan påverka pizzabakstiden, hur krispig pizzan blir och hur länge stenen håller. Två av de viktigaste övervägandena är pizzabakningshastigheten och pizzastens hållbarhet.

Bakhastighet och krispighet

Bakhastighet är något som många försummar när de väljer en pizzasten. Om din ugn inte kan hålla kvar med din stens bakningshastighet, kan det hända att du får en krispig pizza men osmält ost på toppen av din pizza. Eller så kan det hända att pizzastenen inte leder tillräckligt med värme, vilket gör att din toppning brinner innan pizzans botten är klar. Det som avgör bakningshastigheten är främst materialets konduktivitet. Detta är hur effektivt eller snabbt materialet överför värme. Ju högre konduktivitet, desto snabbare bakas pizzan.

De viktigaste faktorerna för konduktivitet är materialet som stenen är gjord av och stenens tjocklek.

Kort sagt, en tjockare sten kommer att behålla mer värme så att den kan baka pizza snabbare och baka flera pizzor direkt efter varandra. En tunnare sten kan inte hålla så mycket värme. Det betyder att bakningstiden saktar ner, och när du bakar flera pizzor i följd utan att värma stenen kommer den att svalna och göra varje pizza mindre och mindre krispig.

Men materialet som stenen har också stor inverkan på tiden det tar att göra pizzan. Olika material leder värme på olika sätt, vilket innebär att du behöver en tjockare eller tunnare sten för att uppnå samma bakningstider, beroende på materialet. Stål, till exempel, behåller och leder värme mycket bättre än lera och behöver inte vara så tjock som en lersten.

När det gäller krispighet påverkar temperaturen, konduktiviteten och materialets förmåga att absorbera fukt resultatet. En pizza blir krispig när tillräckligt med vatten har förångats, så material som absorberar fukt bättre gör att pizza snabbt blir krispigt.

Rengöring

Inte alla material är desamma när det gäller rengöring heller. En jämnare yta gör det lättare att både bli av med matjord och fett som har spillts på stenen under bakning. Men vissa material absorberar också mer fukt och fett. Detta kan vara en fördel när det gäller att skarpa upp pizzan, men för att rengöra den inte. Fett som absorberas av pizzastenen är nästan omöjligt att bli av med. Det kan också börja ge av obehagliga lukter under bakning, som i värsta fall kan smaka på din pizza.

Läs också >>> Pastamaskin test

Sprickor

Sprickbildning är förmodligen den främsta anledningen till att en pizzasten måste bytas ut. Pizza stenar, särskilt tillverkade av keramiska material, är benägna att spricka på grund av termisk chock. Detta innebär att en enorm temperaturskillnad på kort tid får materialet att spricka. För vissa material är detta ett stort problem, medan det för andra inte alls är något du behöver vara orolig för.

Jag har personligen gått igenom en mängd pizzastenar gjorda av olika material och upplevt hur lätt några av dem kan bryta. Om du vill veta mer om sprickbildning och hur du förhindrar det, kolla in den här artikeln.

Keramisk

Keramik är en kategori av material som är formade och härdade med uppvärmning. Det är förmodligen det vanligaste pizzastenmaterialet som finns i de flesta köksbutiker. Det är ett billigt material som sprutar pizzan med en kombination av överföring av värme och absorberande fukt från pizzaskorpan.

Keramik är faktiskt ett värmebeständigt material. Det är därför ett utmärkt val för en varm ugn att kontrollera temperaturen. Det är dock mindre idealiskt för en bakplatta för en hemugn. Eftersom du vill att materialet ska leda så mycket värme som möjligt för att baka pizza snabbare och varmare. Men behåller värmen väl, vilket innebär att den håller fast värmen bra. Det kommer därför att baka pizza bättre än en bakplåt.

Det är emellertid ett sprött material, vilket innebär att det är benäget att spricka på grund av termisk chock. Du måste därför vara försiktig vid uppvärmning och kylning av stenen för att förhindra sprickbildning.

En annan nackdel är att keramiska pizzastenar är att de är svåra att rengöra. Anledningen är att de flesta keramiska stenar har en grov yta. Dessutom absorberar de lätt oljor. Detta gör det svårt att bli av med oljan. Dessa oljor kan också ge dålig lukt, vilket kan påverka din pizzas smak.

Lera

Lera är en typ av keramik som används för pizzasten. Den är gjord av finkornigt naturmaterial med tillsats av vatten. Lera upphettas sedan vid hög temperatur för att skapa en hård bakyta.

Lera är ett av de billigaste materialen som pizzastenar ofta är gjorda av, och kan ofta hittas för mindre priser. Det är därför överkomligt om du vill utforska bakning av pizza på en pizzasten.

Det är ett poröst material, vilket innebär att det innehåller porer (tomrum) och spricker lätt. Detta är en stor nackdel med pizzasten av lera. Du måste därför vara extra försiktig när du arbetar med lera. Och undvik enorma, snabba temperaturförändringar.

Lera är likartad med andra typer av keramiska stenar som är svåra att rengöra. Porerna absorberar olja, det är mycket svårt att bli av med.

Kordierit

Kordierit är ett mineral som förekommer som kristaller som läggs till keramik för att göra det starkare.

Det är ett starkare, mer hållbart material än vanlig keramik och lera. Och är mindre benägen att spricka. Anledningen är att kordierit har en låg termisk expansion, vilket innebär att den förbrukar mindre när den utsätts för temperaturförändringar. Det är därför inte lika benäget på grund av sprickor på grund av termisk chock.

När det gäller konduktivitet och förmåga att behålla värme liknar kordierit andra keramiska pizzastenar.

Pizza stenar gjorda av kordierit är vanligtvis lite dyrare än lera och andra typer av keramik. Men de kommer att hålla längre, så det är inte nödvändigtvis en dålig investering! Liksom keramik tenderar pizzatoner av kordierit att vara svårare att rengöra.

Gjutjärn

Ett annat bakpizzamaterial är gjutjärn. Pizza stenar gjorda av gjutjärn är ganska sällsynta, men att baka pizza i gjutjärnspannor är vanligare.

Gjutjärn är en järnlegering som innehåller kol och vanligast är att du hittar en stekgryta i gjutjärn. På grund av kolinnehållet är gjutjärn utsatt för rost. Och kräver därför mer underhåll i form av provning och kryddor. Bakstenar av gjutjärn är också tunga. Och matjord tenderar att lätt fastna på den råare ytan. Med rätt krydda kommer detta dock att vara färre problem.

Gjutjärn är ett ledande material. Ytan överför därför värmen mer effektivt än keramiska material, och du får en skarpare pizza.

Rostfritt stål

Ett pizzastål är en pizzasten tillverkad av stål snarare än ett sten- eller material av keramik. De viktigaste fördelarna med ett pizzastål är att det leder värme bättre och bibehåller mer värme än stenmaterial. Det betyder att den blir varmare och bakar pizza snabbare. Pizzaskorpan är också krispigare och mer förkolnade.

Pizzastål är mycket vanligare än gjutjärnsstål och kräver mindre underhåll eftersom det är rostfritt stål. Ytan brukar också bli jämnare och matjord fastnar därför mindre och är lättare att rengöra.

Pizzastål är vanligtvis dyrare än pizzastenar av andra material.

“Biscotto”

Biscotto är det traditionella materialet som används i napolitanska vedeldade pizzaugnar. Detta är förmodligen inte det enklaste och bästa valet för en vanlig ugn, men för en pizzaugn är det ett perfekt golvmaterial. Anledningen till att detta är ett så populärt val för pizzaugnsgolv är att det faktiskt inte leder värme lika många andra material. Detta är en fördel i en flammande varm vedeldad ugn, till skillnad från i en ugn. På grund av värmen brinner pizza lätt från värmen.

Stenarna är gjorda av alluvial lera och innehåller unika mineraler från Neapel-regionen i Italien. Det har därför varit ett vanligt val för pizzaugnar i regionen.

Hur man väljer det bästa pizzastenmaterialet

Det bästa pizzastenmaterialet beror på användningen. Oavsett om det är tänkt som bakugn för ugn eller ett vedeldat ugnsgolv.

Vad du bör tänka på när du väljer pizzastensmaterial

Det viktigaste att tänka på när man plockar material är konduktivitet, hur bra materialet behåller värmen och hur hållbart materialet är. Underhåll och pris är också faktorer att tänka på.

 • Pizzastål – Det övergripande bästa pizzastenmaterialet

Det övergripande bästa pizzabakningsmaterialet är stål. En pizza ger fortfarande helt enkelt den snabbaste bakningen och den skarpaste pizzan.

Till skillnad från stenmaterialet leder stål värmen mycket bra. Detta innebär att stålet kan överföra värme snabbare och mer effektivt. Något som bidrar till en bättre bakning.

I en glödande varm pizzaugn kan det vara en fördel att stenen inte leder värme lika bra, eftersom detta bränner pizza. Men i en vanlig ugn vill du att stekytan ska leda värmen väl för att baka pizza snabbare och få ett skarpare resultat.

En annan fördel med ett pizzastål är att det behåller värmen väl. Det betyder att den kan hålla på mer värme. När du bakar pizza på en bäst i test pizzasten svalnar den långsamt när du bakar flera pizzor direkt efter varandra, eftersom stenen inte har tid att värma upp igen. Men ett pizzastål kan å andra sidan hålla på mer värme, vilket gör det möjligt att baka flera pizzor i följd. Det är därför det perfekta valet om du gillar pizzafester!

Ett pizzastål är en otroligt hållbar yta som håller dig hela livet. Till skillnad från många av stenmaterialen är en tjock platta hållbar och stålen går inte sönder. Den släta ytan gör det också superlätt att rengöra. Stål är dock utsatt för rost, så du bör olja det ibland.

 • Kordierit – Det bästa pizzastenmaterialet

Kordierit kanske inte är det billigaste alternativet på marknaden, men jag rekommenderar inte att du går efter en sten av lera eller keramik eftersom de tenderar att spricka för lätt. En kordierit pizza sten är ett utmärkt budgetalternativ!

En kordieritsten leder inte lika bra värme som ett pizzastål. Vilket innebär att den inte kommer att baka pizza så snabbt och varmt. Skillnaden är dock inte så stor, så kordierit är en bra utgångspunkt.

Hur använder man en pizzasten

Vrid upp värmen: Värme är din vän när du lagar pizza. Som tumregel är mer bättre. Även om vi inte tror att du behöver gå så långt rekommenderar vi att du värmer upp värmen i din ugn upp till 260 om du använder stål eller 290 grader om du använder en kordieritsten.

Förvärm din sten i ugnen: Sätt din sten i den kalla ugnen och förvärm både sten och ugn tillsammans i en till två timmar. Detta steg är viktigt för att uppnå en perfekt pizza.

Använd ett verktyg för att ta bort pizzan från stenen.  För att skicka din pizza till och från den flammande heta stenen. Efter flera års användning av provisoriska verktyg som baksidan av en stekpanna och ett lakan, tog jag äntligen steget och köpte ett verktyg till det. Det gör processen betydligt enklare och mindre skrämmande. Jag bygger min pizza direkt på skalen för en enkel övergång från disken till ugnen.

Rotera pizzan: Ge pizzan en sväng en gång genom bakning med hjälp av din skal eller en bra uppsättning kökstång. Ugnens baksida tenderar att vara varmare än fronten, så att rotera din pizza en gång under tillagningen kan hjälpa till att förhindra bränning.

Justera och förfina: Det krävs övning för att göra bra pizza hemma. Bli inte avskräckt om din första pizza hamnar bränd eller för degig inuti. Prova olika recept och tänk på tillagningstider och temperaturer tills du hittar vad som fungerar för din ugn.

Turbochar din pizzatillverkning: Om du är riktigt vild med hemlagad pizza så är det möjligt att du kan köpa både sten och stål och sätta ihop dem för att “överladda” din pizzatillverkning. Om du lägger stålet ovanpå stenen, fungerar stenen som ett batteri för att kontinuerligt pumpa värme in i stålet. Detta tips är främst för de som är superinvesterade i att göra pizza hemma, men metoden stål-på-sten kan vara bra för att göra mer än en pizza. eller få bubblor på botten som du normalt bara får från stora pizzaugnar.

Låt din sten svalna: När du har tagit ut din pizza, låt din sten stanna i ugnen tills båda har svalnat helt för att undvika eventuell sprickbildning. Det kan ta flera timmar, men det är viktigt för att bibehålla stenens hållbarhet.

Använd tvål och vatten sparsamt: Använd en spatel och en torr trasa för att skrapa bort brända bitar från pizzastenen; detta borde vara tillräckligt för de flesta röra. Var försiktig med alla material som du tvättar med tvål, som kan ta bort kryddor av stål och gjutjärn och ge en dålig smak på pizza gjord av porösa kordieritstenar. Om du använder vatten för att rengöra en kordieritsten, låt den torka i minst 48 timmar innan du använder den igen.

Vad är det viktigaste att tänka på innan man köper en pizzasten?

 • Det är uppenbart att leta efter den produkt som matchar din avsedda budget. Varan som övervägs bör ge det bästa värdet för dina pengar.
 • Du behöver den bästa produkten för att hålla dig hela livet. Det är en kombination av högsta kvalitet och lägsta pris som definierar ett bra köp. Sträva alltid efter det bästa fyndet.
 • Avsedd användning. Om du vill ha en pizzasten för hemmabruk kan du välja en mindre och en mindre kostsam. Om du behöver en för kommersiellt bruk, välj sedan hög kvalitet och stor storlek. Se till att du köper flerpizzastenar för ugns- och grillanvändning om du behöver båda. På så sätt är du inte begränsad till var du ska laga mat med det valda objektet.

Från översikten kan du enkelt välja en produkt som matchar dina önskemål. Välj ett verktyg som är spänningsfritt att rengöra och det med en slät yta för att förhindra att det fastnar. När det gäller mig föredrar jag stålstenar eftersom de är hållbara och inte går sönder. De är dock dyra och kan vara oöverkomliga för många. Keramiska och lera pizzastenar har fortfarande sina fördelar att tänka på.

Vanliga frågor om pizzastenar

Gör en pizzasten skillnad?

Att köpa en pizzasten gör dina pizzor krispigare. Den jämna bakningen gör din pizzas skorpa krispig och toppningen mjuk och seg.

Vad kan man istället för en pizzasten?

Alternativ till pizzasten inkluderar bakplåtar, gjutjärnspannor, grillar och vanliga plattor.

Vilken temperatur tål pizzastenar?

Detta skiljer sig från en pizzasten till en annan. Vissa stenar kan värmas upp till 300 grader, medan andra kan gå upp till 400 grader.

Ska man hälla olja på sin pizzasten innan man använder den?

Pizza stenar behöver förvärmas. Oljning eller smörjning av stenen kan dock minska dess effektivitet. Vissa pizzastenar är porösa för bättre fuktabsorption, och smörjning med olja kan blockera dessa porer och lämna dig med en fuktig pizza.

Pizzastenar bör rengöras med vanligt vatten och lufttorkas. Rengöringskuddar rekommenderas också för rengöring. Ingen kemisk tvål eller flytande rengöring rekommenderas.

Hur stor ska en pizzasten vara?

En rektangulär sten för en vanlig ugn kommer att mäta cirka 40 x 32 cm, och en rund eller fyrkantig sten kommer att mäta var som helst från 25 till 40 cm. Storleken och formen på din bäst i test pizzasten beror på din personliga preferens och ugnsstorlek, men kom ihåg att du bör ha lite utrymme runt din sten i ugnen för att främja luftcirkulationen. Rektangulära stenar ger mest yta och är mer mångsidiga, så att du kan baka andra föremål som flera bagetter. Om du bara planerar att använda din pizzasten till pizza, bör det vara tillräckligt med runda eller fyrkantiga stenar. En pizzasten av god kvalitet är ofta på den tunga sidan, så se till att känna stenens vikt för att se till att du klarar av att flytta den till och från ugnen.

Varför ska man använda en pizzasten?

En pizzasten kan hjälpa dig att göra pizza av restaurangkvalitet hemma. Många pizzerior använder kommersiella eller vedeldade ugnar som kan nå mycket höga temperaturer, vilket skapar den bruna skorpan du förväntar dig från en pizzeria. Ugnar som vi har hemma blir inte så heta, så pizza som görs hemma kommer vanligtvis ut degig och blek. En pizzasten återskapar en del av restaurangupplevelsen genom att ge en superhet yta för att laga pizza, vilket resulterar i bättre krispighet och bubblande i botten.

Kan man användas en pizzasten i en brödrost?

Stenarna vi testade är för stora för de flesta brödrostugnar, och de flesta brödrostarna når inte de temperaturer som behövs för att göra bra pizza. Vissa cirkulära stenar kan dock passa så om du har en jättestor brödrost så kan det vara värt att testa.

Ska man förvärma en pizzasten?

Absolut. Du får bara fördelarna med att använda en pizzasten eller om du förvärmer den. Du bör förvärma de flesta stenar i en till två timmar, tillräckligt med tid för att stenen ska bli lika varm som luften runt den. Om du inte gör det blir resultaten inte mycket annorlunda än vad du får genom att använda en pizzapanna eller bakplåt.

Varför ser min bäst i test pizzasten missfärgad ut efter användning?

Missfärgningen är helt normal, och även om din pizzasten aldrig kommer att se lika orörd ut som den dag du köpte den.  Dessa fläckar som bildas kan faktiskt bidra till att göra din pizzasten mer nonstick över tiden. Material som gjutjärn och kolstål blir mer “kryddade” med användning, eftersom oljor binder till ytan och bilda en naturlig skyddande beläggning. Det är viktigt att rengöra alla typer av pizzasten försiktigt och utan tvål när du kan; kordierit är mycket porös och den tvåliga smaken kan suga in i stenen och påverka pizzans smak. Stål och gjutjärn bör också rengöras lätt för att inte störa den byggda kryddan. Använd en metall- eller plastspatel för att skrapa stora bitar av skräp från stenen när du är klar med att laga mat och torka av ytan lätt med vatten och en mjuk svamp. Eventuell kvarvarande klibbighet eller fastnat bitar kommer troligen att brinna av nästa gång du förvärmer stenen. Dessa kvarvarande märken kan vara fula, men de påverkar inte prestanda.

Kan man tillaga fryst pizza på en bäst i test pizzasten?

Värmechock från att placera frysta föremål på en het sten kan orsaka att din sten spricker. De flesta frysta pizzor är redan tillagade på fabriken och uppvärmning av dem innebär helt enkelt att värma skorpan och smälta osten. Du kommer sannolikt inte att se en markant skillnad om du använder en sten för att laga en frusen pizza. Om du vill prova, tina din frysta pizza innan du lägger den på stenen.

Varför knäcks pizzastenar?

Gjutjärn och stålstenar bör aldrig spricka, eftersom båda är extremt hållbara material. Nästan all sprickbildning sker med kordieritstenar. Trots att de är “sten” är kordieritstenar relativt känsliga. En vanlig orsak till sprickbildning är termisk chock, vilket är när stenen snabbt utsätts för en drastiskt annan temperatur. Du bör aldrig sätta en sten som är i rumstemperatur i en het ugn. lägg alltid stenen i en kall ugn och låt den förvärmas. Undvik på samma sätt att lägga frusen mat på en glödande het sten (ja, inklusive fryst pizza) och låt stenen svalna helt i ugnen innan du tar bort eller tvättar den.

Stenar kan också spricka av för mycket fukt. Kordierit stenar är mycket porösa; de absorberar fukt från matlagningen och tvätten. Om du inte ger din sten tid att torka efter att ha tvättat den, kan vattnet förbli i stenen och orsaka ånga ansamling nästa gång du värmer upp stenen, vilket resulterar i en spricka. Slutligen kan stenar spricka från till och med mindre droppar (det är så jag bröt min första sten); behandla din sten lika försiktigt som en bit keramik när du hanterar eller flyttar den.

Ska man ha en pizzasten av sten eller av stål?

Medan både pizzastenar och pizzastål ger dig bättre resultat när du lagar pizza, finns det några signifikanta skillnader mellan dem.

Värme

Den första signifikanta skillnaden är frågan om termisk chock. För att vara effektiv måste en bäst i test pizzasten nå en mycket hög temperatur. Om den förvärms till denna höga temperatur för snabbt kan stenen spricka. När stenen är utsatt för något vid en betydligt lägre temperatur kan den termiska spänningen spricka när den väl är vid den höga temperaturen.

Vissa pizzastenmaterial, som lera, är mer utsatta för termisk sprickbildning, medan andra är mer motståndskraftiga mot det. Pizzastenar av metall är inte sårbara för termisk chock på samma sätt som de av sten. De kan förvärmas snabbare och spricker inte om felaktig toppning faller på dem. Stål är också mycket hållbara och splittras inte när de tappas.

Fukttransportering

En av fördelarna med att använda sten över ett stål är att de flesta pizzastenarna är gjorda av ett poröst material.

Medan denna porösa natur är det som gör dem utsatta för termisk chock, betyder det också att de kan transportera överflödig fukt bort från botten av din pizza, vilket förhindrar att du får en fuktig bas.

Stål är inte ett poröst material, så det har inte samma fördel. Emellertid så leder stål värme bättre än de flesta andra material, vilket kompenserar dess icke-porösa natur i viss utsträckning.

Sammantaget fungerar stenar av stål bäst för de köpare som letar efter något slitstarkt som det inte tar för lång tid att värma upp, medan pizzastenar av sten är bra om du försöker undvika den fruktade fuktiga botten.

Vad ska en bäst i test pizzasten ha för att vara bäst i test?

 1. Material: Pizza stenar tillverkas av olika material som stål, lera, keramik och gjutjärn. Gjutjärn är det mest rekommenderade av dessa. Den värms snabbare än något annat material. Stål är ett annat bra alternativ.
 2. Stentyp: Stentypen bestäms av bakningens intensitet. Tyngre bakning behöver en sten gjord av gjutjärn eller stål. Lättare bakning behöver stenar av lera eller keramik.
 3. Storlek och vikt: Pizza stenar varierar i former och storlekar beroende på vilket material som används för tillverkning. Diametern på pizzasten varierar vanligtvis från 25 till 40 cm. Stålpizzastenar är de tyngsta och väger cirka 11 kg, medan keramiska och gjutjärnsstenar väger från 2 till 5 kg.
 4. Form: Pizza stenar finns i runda, rektangulära och fyrkantiga former. Runda och fyrkantiga stenar används för att göra standardrundpizzor, medan rektangulära stenar kan hjälpa en att göra pizzor med en unik form.
 5. Handtag: Välj alltid en pizzasten som levereras med ett handtag. Att ha ett handtag hjälper dig att enkelt ta bort pizza från grillen eller ugnen. Se till att handtaget är värmebeständigt för att undvika handbrännskador.

Pizza stenar är en bra investering om du planerar att ha hemlagade pizzor. Du kan njuta av en friskare och friskare pizza med precis rätt smak!

Vad är en pizzasten?

Vad är definitivt det bästa sättet att göra en pizza? I en vedeldad ugn som är 400 grader. Den vansinnigt höga värmen lagar pajen och producerar den blåsiga, perfekt krispiga skorpan som gör pizza så bra – allt på mindre än två minuter.

Skillnaden är inte bara ugnens temperatur, utan också själva ytan – ugnens “golv”. En varm ugn gör en het yta och ett hett golv bakar en krispig skorpa. Denna bottenvärme strålar också uppåt genom pizzan, så att osten och andra pålägg kokas både av den varma luften ovanför och värmen underifrån.

Det här är allt bra och bra, men vi hemmakockar har inte en vedeldad ugn i våra kök. Betyder det att du ska ge upp att göra hemlagad pizza? Aldrig! Det finns ett enkelt och billigt verktyg som kan hjälpa till att reproducera förhållandena för en vedeldad ugn i din vanliga ugn: en pizzasten.

Vad är då en pizzasten?

En pizzasten är en platt sten eller keramik som sitter inne på ugnsstället, där den suger upp och, ännu viktigare, håller fast vid värmen. Eftersom icke bakad pizzadeg vilar direkt på den överför den heta stenen sin värme till botten av skorpan, precis som golvet i en vedeldad ugn.

Pizza stenar är en delmängd av det som i stort sett kallas bakstenar. Huvudskillnaden är att en pizzasten kan vara rund, medan en baksten förmodligen är rektangulär. I grund och botten är alla pizzastenar bakstenar, men inte alla bakstenar är pizzastenar. Men du kan verkligen använda en rektangulär sten för pizza.

Olika tjocklekar finns och de tjockare fungerar bättre och är i allmänhet mer hållbara, men de är dyrare och tar längre tid att värma upp.

Hur de fungerar

Det mesta av vad en pizzasten gör är att överföra värme till degen underifrån. Du kanske hör att en bäst i test pizzasten ger en krispig botten eftersom dess porösa yta “absorberar fukt”, men det är inte riktigt sant. När degen värms upp till 300 grader så absorberar den inte alls fukt eftersom vätskor omvandlas snabbt till ånga och avdunstar.

Där porositet verkligen blir en faktor är att – till skillnad från en metallplåt så  låter en pizzastens små sprickor och sprickor förångningsångan att fly bättre än en metallpanna. Platta lena metallytor tenderar att fånga fukt, vilket leder till en fuktig skorpa snarare än en torr, krispig.

Men mestadels fungerar en bäst i test pizzasten eftersom den bara blir riktigt varm.

Vad ska man göra när man använder en pizzasten?

 1. Placera din pizzasten i en kall ugn.
 2. Förvärm till 260 grader. När ugnen är förvärmd, så är stenen också.
 3. Skjut pizzan på stenen.
 4. Baka tills osten är guldfärgad.
 5. Ta bort pizza och stäng av ugnen.
 6. När det är svalt, borsta stenen, tvätta den inte.

Hur tar man hand om sin pizzasten

Olika tillverkare kommer att erbjuda sina egna specifika riktlinjer, men i allmänhet, vad du vill göra är att hålla det torrt och förvara det i ugnen.

Pizza stenar är mottagliga för det som kallas “termisk chock”, där snabba temperaturförändringar (som att gå direkt från en het ugn till en kall bänkskiva) kan få den att spricka. (Att laga en frusen pizza på en pizzasten är faktiskt ett annat nej.) På samma sätt kan det också spricka att lägga till en kall sten i en het ugn. Den uppenbara lösningen är alltså att aldrig ta ut den ur ugnen.

Det här kan verka extremt, men om du bakar tillräckligt med pizzor för att behöva en pizzasten i första hand, är det ganska vettigt.

En annan anledning att lagra din bäst i test pizzasten i ugnen är att den hjälper till att utjämna ugnens värme och minimera så kallade “hot spots”. Nackdelen är att förvarningen tar längre tid om du håller pizzastenen i ugnen.

Fortfarande: Du måste behålla det någonstans. Och om du lämnar den i ugnen behöver du inte oroa dig för plötsliga temperaturförändringar. du kommer inte att frestas att tvätta den; och om du aldrig försöker flytta det finns det inget sätt att du tappar det.

När allt kommer omkring är det inte bara dåligt för din pizzasten att släppa den på tån.

Läs också >>> Chokladfontän test

Vad gör en pizzasten?

I grund och botten är allt du behöver veta att du inte kan äta utsökt pizza hemma utan en pizzasten. Men för att helt förklara, omvandlar pizzasten din traditionella ugn till mästerliga pizzakokare.

Låt förklara det så här, din traditionella ugn kan inte bli tillräckligt varm för att efterlikna en vedeldad tegelugn, de här sakerna når temperaturer på cirka 500 grader, medan din ugn fylls med cirka 500. Om de inte hade 260 grader lock, skulle du bränna ner platsen. En bäst i test pizzasten kan förändra allt detta. Medan din ugn förvärms till 260 grader, kommer en sten att absorbera en löjlig mängd värme från din ugn och sedan utstråla den värmen igen vid en högre temperatur. Medan du inte får en 500-graders vedeldad pizza kommer du att vara ganska nära.

Pizza stenar kan tillverkas av olika material, av vilka vissa inte ens är stenar. Att känna till dina alternativ och hur de jämför hjälper dig att bestämma vilken sten som passar dig bäst.

Vilka material är bäst för pizzastenar?

Kordierit har en plats i hjärtat av pizzaentusiaster överallt eftersom det är det vanligaste materialet som används för pizzastenar. Kordierit är ett mineral som är känt för sin förmåga att hantera mycket höga temperaturer och är ganska motståndskraftigt mot termisk chock. Vilket innebär att du kan övergå från svala temperaturer till heta temperaturer utan att bryta den. Men när den väl har formats till en bäst i test pizzasten bör du vara försiktig med termisk chock ändå, för bara lite förebyggande medel är värt myket.

Kordierit pizzastenar absorberar värmen från ugnen och strålar ut den värmen jämnt och konsekvent. En annan viktig egenskap hos kordierit är dess förmåga att absorbera fukt. Medan pizza bakas suger stenen upp all fukt från degen och lämnar dig med en krispig skorpa.

Kordierit stenar är gjorda i en mängd olika former och storlekar. Kom bara ihåg ju tjockare stenen är, desto längre behöver den förvärmas i ugnen.

Keramisk

Keramik är i grunden lera som har formats och bakats i en ugn som ska härdas. Dessa stenar är utmärkta för bakning av pizza eftersom de fångar upp och leder värme vid mycket höga temperaturer. De utstrålar värmen jämnt, vilket är viktigt för bra pizza, och de kan hålla mycket länge med ordentlig vård.

Även om keramik är mer ömtåligt än en kordieritsten, om du är villig att ta hand om det ordentligt så borde det vara en nonissue. Med keramik byter du ut underhåll för pris, för även om keramisk sten kräver mer TLC är den i allmänhet billigare än kordieritsten. Men precis som kordierit kommer keramiska stenar i alla former och storlekar, så det är lätt att hitta en som passar din ugn.

Sten och lera

Sten- eller lerpizzastenar är ett utmärkt val för bakning. De har en utmärkt förmåga att absorbera fukt. Den här nyckelfunktionen är ovärderlig eftersom utan den kommer varje pizza du gör att få en fuktig, eller vågar jag säga grov, skorpa. Liksom kordierit och keramik behöver lera stenar mycket tid att förvärma.

Vi hittade under vårt pizzasten test att stenar av lera var billigare än pizzastenar av andra material

Stål

Pizzastål har ökat i popularitet de senaste åren. I stället för sten, lera eller keramik har stora tjocka plåtar av livsmedelsstål dykt upp i ugnar. Om du vill ta saker till nästa nivå, kombinera användningen av stål och sten genom att placera en bakplåt ovanpå stenen.

Sammantaget är stål bra för att absorbera och leda intensiv hög värme. Det har en fördel framför sten eftersom du aldrig behöver oroa dig för termisk chock, sprickbildning eller brott. Om du tappar ditt pizzastål kommer du mer troligt att bryta ditt kakelgolv (eller fot) än ditt stål. På nackdelen är pizzastål tyngre och svårare att manövrera. I allmänhet räkna med att betala mer för ett stål än en sten

Med materialet i tanke så kan det vara bra att hålla koll på vilken form din sten ska ha.

Runda pizzastenar verkar bara som det klassiska draget. När allt kommer omkring är de formade precis som vår älskade pizza. Men test efter test visade att de är sämre än rektangulära stenar. Det är lite hjärtskärande att erkänna, men runda stenar kan bara inte tävla.

Det finns några anledningar till att rektangulära stenar slår ut sina traditionella runda motsvarigheter. För det första är storleken viktig. Medan de flesta rektangulära stenar har samma djup som cirkulära stenar, är de bredare, vilket betyder mer kvadratmeter att laga mat på. Och mer plats för att placera och manövrera pizzan på stenen. Med runda stenar måste du vara mycket exakt om var pizzan landar på stenen. För det andra, eftersom rektangulära stenar har mer yta, absorberar och behåller de mer värme än runda stenar. Denna tillagda värme innebär bättre stekyta på din pizza. Det extra utrymmet innebär också mer mångsidighet.

För vem är keramiska stenar bäst?

Keramiska stenar är utmärkta för att baka inte bara pizza och bröd utan även kex, scones och tårtor. Jämfört med stål överför keramik värmen mer måttligt och bränner inte botten på känsliga bakverk. Nittio procent av tiden det lever i ugnen på mitthyllan. Jag gillar att baka pajer på den. Den oompenh av bottenvärme hjälper till att hålla bottenskorpan från att bli fuktig. (Obs: Använd endast keramiska eller metallplattor. Den heta stenen kan orsaka att glasplattor krossas på grund av termisk chock.)

För vem är pizzastenar av stål bäst?

Pizzastenar som är gjorda av massivt stål, ger mycket mer intensiv värme än keramik. Man kan förklara det så här, Värmeledningen i stålet är förmodligen 100, 200 eller 300 gånger snabbare … så det är en dramatisk skillnad.

Vad ska det vara för yta på en bäst i test pizzasten?

I våra tester fann vi att pizzor bakade på stenar med grövre ytor var mycket brunare, skarpare och svalare än de vi gjorde på mjukare stenar. Pizzan vi gjorde på en glaserad sten visade sig överraskande gyllene, men skorpan var slapp och hade munkänslan av en ångad bulle. Dessa resultat fick oss att teoretisera att ytstruktur påverkar skorpans kvalitet och struktur. En vassare yta skapar också vägar för ånga att fly från under degen.

Ytstrukturen på en sten av stål är förmodligen inte lika viktig eftersom den har högre konduktivitet än keramik. Men bakstålen vi testade, även om de inte är lika grova som våra favoritstenar, har den grova konsistensen som behövs för att göra god pizza.

Vad har olika material för fördelar när man ska välja ut den bästa pizzastenen?

Materialet spelar stor roll när du ska välja ut den bästa pizzastenen. Här är de materialen som vi testade.

Keramik

Tillverkad av en mängd olika lera kräver keramiska pizzasten lite mer tid att värma upp, men de lagar jämnt och skapar skarpa skorpor. De behåller också värmen bra, vilket säkerställer att din bakyta inte svalnar när du lägger din pizzadeig ovanpå den. Lera är lättare än andra material som gjutjärn eller stål, så det är ett idealiskt val för alla som kan hitta tyngre pizzasten för besvärliga när de flyttas in och ut ur ugnen. Den största nackdelen med en keramisk sten är att den är känslig för att gå sönder eller spricka om den hanteras på ett felaktigt sätt, men om den vårdas korrekt kan den hålla i flera år. Ofta är keramiska pizzasten glaserade med en skyddande yta, vilket gör dem tillräckligt attraktiva för att fungera som serveringsbricka.

Gjutjärn

Denna enkla pizzasten kan användas ovanpå spisen eller på grillen, liksom i ugnen. Gjutjärn har stor värmebeständighet och tål även extremt höga temperaturer. Dessa nästan oförstörbara pizzasten motstår vridning, sprickbildning och krossning och är också motståndskraftiga mot termisk chock, men det rekommenderas alltid att du kyler ner det helt innan du kastar det i kallt vatten. Liksom de flesta gjutjärn kräver detta lite underhåll för att hålla ytan kryddad, men det är en kraftig bit som kan hålla hela livet.

Kordierit

Kordierit är ett mineral som används för att tillverka ugnshyllor, så det är extremt hållbart och hanterar höga temperaturer extremt bra. De är också mycket slitstarka, så du behöver inte oroa dig för brott på grund av termisk chock. Pizza stenar gjorda av kordierit är vanligtvis lite dyrare än andra material, men de är värda det på grund av deras livslängd och användarvänlighet. Kordierit-pizzasten måste förvärmas i minst 30 minuter före användning, men de håller temperaturen bra och drar bort fukt från degen så att du får en perfekt krispig skorpa.

Läs också >>> Riskokare test 

Stål

Pizzastenar av stål är ett mycket populärt val för alla typer av bakning, från baguetter till pitabröd och naturligtvis pizza. Stål är en fantastisk värmeledare, så dessa typer av matlagningsytor värms snabbare än andra material för att leverera en fantastiskt skarp skorpa vid en lägre temperatur än keramik eller sten. De är gjorda av tjockt, tungt stål och lagar pizza mycket snabbt och är en favorit hos både amatör- och professionella pizzakockar. Var uppmärksam på att dessa stenar kan vara ganska tunga och dyra och vanligtvis inte har handtag, vilket gör det svårt att flytta in och ut ur ugnen, särskilt när det är varmt.

Slutsats

Nu när du läst allting som finns att veta om pizzastenar så hoppas jag att du kan välja den bästa pizzastenen för dig. Eftersom du följt hela vårt pizzasten test så bör det vara enkelt att välja den bästa pizzastenen för dig. Vi rekommenderar de stenarna som finns längst upp på sidan eftersom det är de bästa som vi hittat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top