Bästa perkulatorn 2022 – Köp den bästa perkolatorn för dig

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

C3 Basic Perkulator 1,8 L

C3 Design Perkulator 1,5 L

C3 Professional Perkulator 4,85 L

Tops Perkulator

1,3 L

Klicka här för att se fler perkolatorer.

Bästa perkulatorn 2022

En majoritet av alla svenskar dricker kaffe dagligen, och om du läser detta tillhör du förmodligen majoriteten. Samma personer skulle också bli galna om något satte stopp för deras kaffedrickande. Kaffe är viktigt för många människor oavsett om man är personen som bara dricker en kopp om dagen, är student som dricker över en liter om dagen, eller är en erfaren kaffekännare.

Med det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa perkulatorn på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. På grund av detta så kan man inte alltid få en så klar bild av hur bra en perkulator faktiskt är. Du vill ju definitivt inte köpa en perkulator som du inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller av perkulatorer i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa perkulatorn på nätet.

Men det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har sammansatt en köpguide för bästa perkulatorn. Vi har nämligen genomfört vårt eget perkulatorprov. Vi vet själva hur svårt det kan vara att köpa en bra perkulator. Vi byggde upp den här köpguiden genom att använda oss av vår egen och andras kunskap. Vi testade och använde några olika typer av perkulatorer. Men för att göra köpguiden ännu bättre läste vi även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så gjorde vi en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa perkulatorn.

Kolla även in vår köpguide för den bästa smörgåsgrillen 2022 för att hitta en smörgåsgrill som passar dig bra.

Köpguide för bästa perkulatorn 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa perkulatorn på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper en perkulator. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa vår köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa perkulatorn 2022:

 • Kapacitet
 • Sladdlängd
 • Bryggkapacitet
 • Pris
 • Kraft
 • Kvalitet
 • Hastighet
 • Bekvämlighet
 • Egenskaper
 • Mångsidighet

Kapacitet

Många perkulatorer kan bara producera en eller två små koppar kaffe åt gången, vilket är bra om du lever själv eller inte dricker mycket kaffe, men kan vara en dealbreaker för andra. Lyckligtvis har de alternativ så att någon rimlig kapacitet täcks. De flesta perkulatorer på marknaden idag erbjuder ett alternativ för upp till 12 koppar, vilket är ungefär lika mycket som en traditionell droppkaffemaskin. Vanligtvis tenderar de större maskinerna att vara elektriska eftersom vattnet kan värmas snabbare, så om du planerar att få en spishäll kan du behöva acceptera det valet för att ha en mindre krukkapacitet.

Sladdlängd

När du använder en elektrisk enhet måste du hantera sladdar. Medan något som en sladdlängd till en början kan verka trivialt, när du halvsover och fussar med din kaffebryggare och försöker ansluta den på morgonen, skulle du önska att du hade övervägt det. Så försök att köpa en enhet med en längre sladd om du hittar en. Detta underlättar det mesta i din vardag och gör din perkulator mer flexibel vilket de flesta inte tackar nej till.

Bryggkapacitet

Har du ett hus fullt av kraftiga kaffedryckare eller underhåller du en stor grupp? Då kommer du att vilja välja de större perkulatorerna med en kapacitet på 12 till 20+. Å andra sidan, om det bara är dig själv som njuter av en kopp, leta efter en mindre 2 till 4 koppar eller till och med en mini-enda koppkapacitet. I båda fallen är en av fördelarna med att använda en perkulator att det är lika enkelt att göra 2 eller 4 koppar som att göra 24 koppar.

Pris

Liksom vilken produkt som helst, oavsett din budget och vilken stil du än har, finns det en perkulator för dig. Dessa kaffebryggare tenderar i allmänhet att vara billigare än andra typer av kaffebryggare, och en perkulator av utmärkt kvalitet kan vanligtvis köpas för mindre än 1000 kr. Detta är bra då det är en ganska så prisvärd produkt och du inte behöver spendera allt för mycket pengar för att få en bra perkulator.

Kraft

Om du väljer en elektrisk modell bör du vara uppmärksam på dess kraft, så det händer med många andra enheter av denna typ. Dessa behöver vanligtvis inte mycket, så en perkulator som erbjuder upp till 12 koppar kaffe. Den kan enkelt arbeta med en effekt mindre än 1000 watt. I detta fall är det också viktigt att vara uppmärksam på apparatens energieffektivitet. Om du planerar att använda den ofta kan elförbrukningen öka avsevärt. Det är bäst att alltid välja en modell med energieffektivitetsklass A. Det kan vara lite dyrare. Men på lång sikt kommer du att märka en besparing när det gäller elförbrukningen i ditt hem.

Kvalitet

Camping är inte lika snyggt och användarvänligt som ditt kök. Se till att din perkulator tål olika väderförhållanden, hårda ytor och placeras direkt på en låga. Detta kan endast uppnås om perkulatorn är tillverkad av slitstarkt hårt material. Även om du kan vara frestad att köpa en glasperkulator, kommer det inte att gå bra i en campingmiljö, eftersom den är mottaglig för att bryta. En perkulator i rostfritt stål är mer lämpad för camping, eftersom materialet innebär längre användning utan risk för att det går sönder. Dessutom ska handtaget inte bara vara ergonomiskt utan också robust. Välj en perkulator med garanti, eftersom detta ofta är en indikator på att enheten är av hög kvalitet.

Hastighet

Det är praktiskt taget omöjligt att matcha snabbheten med att göra snabbkaffe med en kaffeperkulator eftersom detta kommer att påverka smaken. Detta betyder dock inte att du bör nöja dig med en perkulator som producerar kaffe långsammare än en sköldpadda på en strand. Brygghastigheten kommer ofta att anges på förpackningen.

Bekvämlighet

Både perkulator och dropp brygger ungefär lika lång tid, men en droppmaskin gör mer av jobbet åt dig. Även en basmodell styr temperaturen och bryggtiden, vilket innebär att du kan göra andra saker medan den brygger. Med kokplattor är det upp till användaren att kontrollera temperaturen inuti och förhindra att den når full koka som kan förändra kaffets smak. Du måste också vara uppmärksam på bryggans längd och ta bort den från värmen vid rätt tidpunkt för att undvika överuttag. Elektriska perkulatorer är lite mer hands-off, men fortfarande inte lika automatiska som en droppmaskin.

Egenskaper

Vissa enheter går utöver bromsning och har alternativ för schemalagd flätning, håll dig varm eller stäng av automatiskt eller en termisk skål för att hålla kaffet torrt. Vissa har hörbara varningar när kaffet tillverkas, och de flesta elektriska modeller har lampor som visar om bryggeriet är på eller inte. Avancerade maskiner kan ha egenskaper som mjölkskrapning, bönaskrubba och anmälan om rengöring av enheten. De högsta priserna finns med Espresso perkulatorer, hybrid kaffe-espresso perkulator och de högsta prisetiketterna.

Mångsidighet

Automatiska droppmaskiner kräver eluttag för att fungera. Elektriska perkulatorer behöver också uttag, men de är mer fristående och använder mindre ström, så de är fortfarande mer bärbara än ditt typiska droppbryggeri. Spishällsplattor behöver bara en värmekälla – allt från en brännare på din spis till en lägereld gör tricket. Detta ger perkulator bryggerier mer mångsidighet för användning i olika utrymmen.

Lista över de bästa perkulatorerna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Fördelarna med att använda en kaffeperkulator

Kaffespridare är kanske den enklaste kaffemaskinen. Cowboys och resande på gränsen vaknade vid gryningen, malde upp en handfull bönor och lade dem i sin gjutjärnspolator med lite färskvatten och satte den sedan på en sten vid eldstaden för att koka. Dagens perkulatorer är lite mer sofistikerade, men konceptet förblir detsamma. Det finns en bottendel som rymmer vatten, en mittdel som håller jordbönorna och den övre delen som är där ditt kaffe kommer att ackumuleras (eller sippra).

När vattnet kokar i bottenavsnittet stiger ångan upp i mitten av de malda bönorna, absorberar all smak och koffein från kaffet och antingen faller tillbaka i potten eller fortsätter att stiga uppåt tills färskt varmt kaffe är deponeras i den övre delen av din perkulator beroende på vilken typ av perkulator du använder.

Så varför använder människor fortfarande den här gamla tekniken? Varför inte använda de snygga en-koppen, allt-i-ett-espressomaskinerna som de har på läkarmottagningen? Det enkla svaret är att det gamla sättet ibland är det bästa sättet. Vissa människor föredrar den mer praktiska metoden att förbereda sitt kaffe, och andra säger att perkulator kaffe smakar mycket bättre. Låt oss ta en snabb titt på de största fördelarna jämfört med droppmaskiner:

Smak

Problemet med många droppmaskiner är att de kan bränna kaffet. Värmebatterierna kan överhettas vattnet som kan ge kaffe en bränd och sur smak när den hälls över marken. Eftersom perkulatorer är beroende av ånga har kaffet mycket mindre chans att bli bränt. Det är så som kaffodlarna tänkte människor att dricka det, och den här metoden gör att kaffet kan utveckla en varm, nötig, fruktig smak.

Styrka

Ånga har ett sätt att extrahera den maximala mängden smak och koffein från grunderna, vilket resulterar i en starkare kopp kaffe än du får med en droppmaskin, som ofta tappar kaffet i potten innan det har fått tillräckligt med tid att sitta.

Starkare kaffe smakar inte bara mer robust, men det väcker dig mer och ger dig mest nytta per kopp. En kopp perkulator kaffe kan ofta innehålla dubbelt så mycket koffein som finns i en vanlig kopp, vilket innebär att du kan använda färre kaffesumpar och slösa mindre pengar över tiden.

Lätt att städa

Droppkaffemaskiner tenderar att vara mycket svåra att rengöra och som ett resultat rengör människor dem sällan. Eftersom de ständigt håller vatten kan de utveckla en smaklös lukt eller till och med växa mögelställen där du inte kan se eller nå. Perkulatorer består bara av några huvuddelar och är otroligt lätta att ta isär och rengöra. Detta säkerställer att vattnet som används för att göra ditt morgonkaffe alltid är rent och ger dig den bästa kvaliteten joe du kan dricka.

Enkelhet

Perkulatorer är mycket enkla system. Vem som helst kan använda dem utan komplikationer. Allt du behöver är vatten och kaffesump. Med en perkulator kan du göra kaffe var som helst och när som helst. Du kan packa dem i din resväska, ha en på skrivbordet eller ta dem med på campingen.

Typer av perkulatorer

Så nu när du vet vilka fördelar en perkulator har jämfört med den vanliga droppmaskinen, låt oss titta på nästa beslut – vilken typ av perkulator du behöver. Kaffeperkulatorn uppfanns i början av 1800-talet av en brittisk-amerikansk fysiker vid namn Benjamin Thompson, och hans uppfinning har sedan dess spridit sig över hela världen.

Som ett resultat finns det en hel del variationer på den klassiska designen, men de faller alla under två grundläggande kategorier – tyngdkraft och tryckperkulatorer. Var och en har sina fördelar och nackdelar, låt oss ta en titt på dem.

Gravity perkulatorer

Detta är Thompsons klassiska design och ses oftast i amerikanska och europeiska hushåll. Gravitationsperkulatorn är så benämnd eftersom den är beroende av tyngdkraften för att få ner de tunga droppar kaffe som har samlats i kaffekorgen.

 • När vattnet värms upp och når kokning i botten av perkulatorn, avdunstar det upp ett rör som avsätter den heta ångan i korgen med kaffesumpen
 • Vid denna tidpunkt har ångan minskat i temperaturen tillräckligt för att återgå till flytande tillstånd, och det börjar sippra genom marken och ner mot botten av korgen där det finns många små hål
 • Nu när vattnet har absorberat koffein och smak är det flytande kaffe. Kaffe faller ner genom korgens små hål och tillbaka i botten av perkulatorn där det sedan kan hällas ut
 • Det enda som är viktigt att komma ihåg när du använder en gravitation perkulator är att ta bort kaffesumpen från korgen innan du häller din kopp. Det är lätt att glömma bort, och om du gör det, kan grunderna falla ur deras korg och i kaffet när du välter perkulatorn.

Tryckperkulatorer

Denna perkulator har sitt ursprung i Italien och kallas traditionellt en Moka. Denna typ av perkulator är beroende av tryck och kokande vatten för att skapa kaffeånga. Dessa är kända för att göra otroligt starkt kaffe och används ofta vid tillverkning av espresso.

 • Den nedre delen av perkulatorn är fylld med vatten och sedan fylls mittkorg med tätt packade kaffesumpar och slutligen skruvas den övre halvan av perkulatorn fast på den nedre halvan
 • Vattnet värms upp och avdunstar direkt i korgen med marken
 • Kaffesumpen sväller upp och fyller ånga med kaffe
 • Så småningom fortsätter denna kaffeånga sin avdunstning uppåt genom ett litet rör
 • Detta rör avsätter kaffet i det uppåtgående avsnittet där du sedan kan hälla det i muggen du väljer

Modern perkulator

Detta är en aspekt som du bör tänka på, inte bara av smakskäl utan också för rymden. Trickarna kan ha olika mönster. Vissa modeller liknar en italiensk kaffebryggare, så de är kompakta. Det viktigaste är att se till att du har ett ergonomiskt cool-touch-handtag som gör att du kan servera ditt kaffe bekvämt och säkert. När det gäller professionella modeller kommer designen att vara annorlunda, särskilt de är större. Den cylindriska behållaren måste ha en lättanvänd, droppfri kran, samt handtag, även ergonomiska och svala vid beröring, för att enkelt transportera perkulatorn från en plats till en annan.

Perkulatordebatten

Det finns nuvarande webbplatser och vittnesmål som berömmer förtjänsterna hos kaffeperkulatorer, precis som det finns motståndare som anser att tekniken är föråldrad och med rätta uppskattad av mer moderna kaffetillverkningsmetoder.

Vår syn? Det verkar vara en fråga om preferens. Perkolerat kaffe har en distinkt lukt och smak, liksom ett glatt poppande ljud medan det bryggs. Vissa hävdar att smaken är starkare och mörkare än “vanligt” kaffe, medan andra hävdar att det är bittert och bränt. Denna starka smak och lukt beror antagligen på det kokande vattnet som en perkulator behöver brygga utöver en uppvärmd bas som många elektriska modeller är utrustade med.

Perkulatorer producerar också extremt varmt kaffe – som i den hetaste koppen kaffe du förmodligen någonsin kommer att dricka, så var uppmärksam. En annan sak att tänka på med perkulatorer: de har sin egen filterkorg, men hålen är ganska stora, vilket innebär att en kurs kaffekvarn är att föredra, och även då kommer det troligtvis fortfarande att finnas lite sediment kvar i din kopp. Vissa människor bryr sig inte om det här, men om du är någon som gör det, vill du plocka upp några extra perkulator-stilfilter för att säkerställa en smidig, kornfri kopp kaffe.

Servera kaffe från en perkulator

Kaffeperkulatorer används inte mycket nyligen, men de är fortfarande mycket användbara och erbjuder en kvalitetsdrink. Dessa kaffebryggare kommer ursprungligen från amerikansk kultur och arbetar med att utnyttja värmen för att cirkulera vattnet inuti dem för att infusera kaffet.

Till skillnad från andra kaffebryggare utnyttjar vattnet i perkulatorer tyngdkraften för dess cirkulation. Tack vare detta system uppnås ett kaffe med en utsökt arom och konsistens, som blir mer eller mindre stark beroende på användarens smak.

En annan fördel med detta system är att det låter dig förbereda flera liter kaffe, beroende på perkulatorns design. De används ofta i kontor, små lokaler eller cateringtjänster eftersom det är det bästa sättet att förbereda stora mängder kaffe på en gång, något som inte kan uppnås med någon annan maskin. Det är också ett mycket användbart redskap för camping.

Å andra sidan, beroende på vilken modell du väljer, kan du hålla kaffet varmt så länge du vill undvika att behöva värma upp det igen. Tack vare det faktum att de har en bas, som är en värmeplatta i de allra flesta tillfällen, när den är klar kan du dricka den hela dagen, eftersom den inte blir kall. Det är idealiskt för evenemang med många deltagare där kaffe tas under lång tid.

Skötsel, underhåll och användning av din perkulator

Låt oss börja det här ämnet med några grannråd när du använder din nya perkulator: Brygg alltid med KALT vatten till att börja med, och använd ALDRIG ett pappersfilter. Dessa två tips är att bevara huvudorsaken till att många använder en perkulator i första hand: smaken. Ja, du kan använda varmt vatten och ja, du kan använda ett filter om du har ett som passar det, men smaken från dessa kommer från att göra det rätt.

Du kanske undrar varför vi säger att du inte använder ett pappersfilter. Det mesta förmalda kaffet är finmalt och täpper till hålen i din korg, vilket gör att det flödar över och tappar marken i kaffet. Men grovslipning förhindrar detta. När du har fått ditt grova kaffegrund vill du få ut det mesta av dem. Pappersfilter läcker ut de naturliga, smakrika oljorna från bönorna som bör droppa direkt in i ditt kaffe.

När du arbetar med en glaspolator är det bästa sättet att brygga att koka vattnet först, tillsätt sedan filterkorgen och kaffe och stäng av brännaren. Sedan väntar du fem eller sex minuter. Måste justera tiden efter smak, men du kan se rikedomen genom glaset så att det är lätt att räkna ut. Filterkorgar i glaskrukor är vanligtvis mindre hållbara än stålkrukor och kokning kan vara våldsam.

Anledningar till att använda kallt vatten

I första hand har varmt eller varmt vatten, särskilt kranvatten, mer partiklar som du inte vill ha i ditt kaffe. Vattenkvaliteten har stor inverkan på din färdiga produkt. Den andra anledningen till att använda kallt vatten är för elektriska perkulatorer. Så här fungerar det är att använda en termostat för att bestämma ideal avstängningstid. Varmt eller varmt vatten förkortar bearbetningen och ger dig svagare kaffe.

Nu när du har några användbara tips för att använda din perkulator, se till att hålla den ren. Tvål och slipmedel är inte nödvändiga och kan skada foder och smak. Skölj istället karaffen så snart den töms med en vattentemperatur som liknar krukan: Kall kruka = ​​kallt vatten; hot pot = hett vatten. Om du inte kommer att använda den igen inom en dag, var noga med att torka ordentligt innan du täcker med locket. Stängning av behållare som ska förvaras i några dagar eller längre måste göras noggrant för att undvika att fukt fastnar som kan förvandlas till mögel. Mögel lukt och smak är nästan omöjligt att bli av med.

Saker att tänka på med en ny perkulator

Perkulatorerna har olika priser beroende på modell och kapacitet. Om du väljer en modell i stil med en italiensk spishällsmaskin kan du hitta dem för upp till mindre än 100 kr (en modell för två koppar). Om du vill ha den med större kapacitet ligger prisintervallet mellan 100 och 300 kr.

Om du vill köpa en elektrisk modell, vilket också ger dig möjlighet att hålla kaffet varmt. Så du måste investera mer. En stor modell, med en kapacitet på upp till 12 koppar, kan kosta lite mer än 1 000 kr. Om du behöver en perkulator med stor kapacitet, oavsett om det är en liten plats eller en cateringtjänst, kommer priset att vara mer än 1 400 kr.

Placera kaffet i det prefererade filtret

Du bör välja en med grov slipning, om den är mycket fin riskerar du att den kommer in i vattentanken. Skruva eller snäppa locket täcker perkulatorn. Placera perkulatorn på värmekällan om den är en spishäll eller anslut den och slå på den om den är elektrisk. Beroende på modell bör du vara vaksam när processen är klar, eftersom den klassiska processen med en perkulator är att återcirkulera vattnet tills det tas bort från värmekällan. När det gäller elektriska stängs dessa av sig själva.

Förvara din kaffeperkulator i köket

Som med alla köksredskap är det viktigt att rengöra det och att förlänga dess livslängd. Perkulatorerna är mycket lätta att rengöra. När det är kallt måste du ta isär delarna, ta bort skräpet och sätt det under kranen. Du kan använda tvålen som du använder för att tvätta resten av disken. Även om det är bättre att använda en neutral tvål med en mjuk svamp kan du nå alla delar av perkulatorn. Och rengör det bättre. Och om du vill kan du ibland rengöra den med en blandning av vatten, vinäger och bakpulver för en djupare rengöring.

Rengöringslättnad

Spisar i rostfritt stål kan tas isär och tvättas i diskmaskinen utan skador, vilket gör dem otroligt enkla att rengöra. Elektriska perkulatorer är inte nedsänkbara, men du kan fortfarande tvätta interiörkomponenterna i en integrerad diskmaskin och låta bara potten rengöra manuellt. Automatiska droppmaskiner har vattenledningar och andra interiörkomponenter som inte är lätt åtkomliga för manuell rengöring. Det finns också bara fler komponenter mellan bryggkorgen, karaffen, behållaren och andra inre arbeten. För att rengöra en droppmaskin helt måste du avkalka den – inte en komplicerad process utan mer underhåll än vad du behöver göra för en perkulator.

Användning vid högre temperatur

Perkulatorer utsätter vanligtvis grunder för högre temperaturer än de flesta bryggningsmetoder. De återcirkulerar också redan bryggt kaffe genom bönorna. Således gör denna metod benägen för överextraktion. Ännu mer avlägsnar dessa apparater vissa flyktiga föreningar i kaffebönor som resulterar i en bättre arom men mindre välsmakande kaffe. Ändå föredrar många kaffeälskare fortfarande denna bryggningsmetod och kommer att övervaka bryggningsprocessen för att uppnå en bättre smakprovskopp. Dessa entusiaster älskar perkulator brygga av skäl som vi nu kommer att dela med dig.

Olika filter för perkulatorer

 • Papper: Denna typ finns i olika tjocklekar, färger (blekta eller oblekta), storlekar och former för en annan kaffekorg. De är antingen tänka på kon eller platt botten formad. Billiga är oftast tunnare och ger låg filtrering av oljor. Pappersfilter är dock endast lämpliga för engångsbruk.
 • Metall: Deras mönster är mestadels av fint vävt trådnät med rostfritt stål och guldplätering. De finns i platta eller konformade stilar som passar nästan varje perkulator. Tyvärr filtrerar den här typen bara malet men inte oljor, om än, det kaffe som den producerar har utmärkt smak. En fördel med denna filtertyp är dess upprepade användning och långvariga förmåga.
 • Nylon: Detta filter liknar metalltypen. Vi menar, det filtrerar bara grunder och kommer i kon eller platt bottenstil. Dess konstruktion är av nylonnät och är billigare men mindre hållbar än metallfiltret. Sammantaget producerar denna typ ett kaffe med god smak och lämpar sig för upprepad användning.
 • Tyg: Med konstruktion av bomull eller musselin tillåter detta filter mer betydande underlag än pappersfiltret. Ändå är dess smak och hållbarhet fortfarande imponerande. Ännu mer tillåter det upprepad användning.

Välj rätt kafferosttyp

När du väljer ett kaffe till en perkulator, gå med en medium rost. Mörka rost smakar ofta bittra när de går igenom en perkulator. Lätta rostar tappar sin smak och smakar vattniga. Medelrostt rost behåller sin läckra smak när de är genomträngda. Det finns många typer av kaffe som finns i en medelrost. Välj ursprungsland för det kaffe du vill använda i din perkulator.

Colombianskt kaffe

Den fylliga smaken av colombianskt kaffe passar bra med en perkulator. Perkolationsmetoden förbättrar smaken och känslan av hela kroppen, vilket gör att kaffedrinkarna blir nöjda. Det verkar faktiskt som om perkulatorer gjordes för colombianskt kaffe. Med detta sagt är colombianskt kaffe inte den enda typen av kaffe som smakar bra i en perkulator.

Indonesiskt kaffe

Indonesien är också känt för sitt fylliga kaffe, vilket gör det till ett annat utmärkt val för en perkulator. Om du vill ha ett extremt fylligt kaffe, gå med en Sumatra. Sumatra är en ö i västra Indonesien som producerar rikt, fylligt kaffe. Sumatra-kaffe har en torr, vinaktig eftersmak som har djupa men ändå mjuka toner. Perkolationsprocessen bevarar alla smaker underbart och lämnar kaffedryckerna med drycken som den var avsedd att konsumeras.

Etiopiskt kaffe

Etiopien gör också gott kaffe för perkulatorer. Etiopien odlar kaffe i olika regioner. Kaffe från Sidamo-regionen är det bästa för perkulatorer. Detta kaffe har citrus- och kryddsmaker. Det har också några lönnsirapsmaker i kroppen, vilket ger den en full känsla. Dessutom har Sidamo en vacker blommig arom som kan fylla ett hem när kaffet bryggs. Den lukten ensam är tillräckligt för att prova detta kaffe. Lukten tar dig in men smaken gör att du kommer tillbaka för den ena koppen efter den andra.

Guatemala

Perkulatorer gör ett fantastiskt jobb med rikt kaffe, vilket är anledningen till att kaffe i Guatemala är så populärt hos denna typ av maskin. Guatemala är känt för att producera rökigt kaffe med en distinkt smak. Du kan hitta Guatemala-kaffe med medium eller full kropp. Ta med ett fylligt kaffe för att få bästa resultat från din perkulator.

Peruanskt kaffe

Om du har en perkulator men inte bryr dig om ett fylligt kaffe, välj ett peruansk kaffe. Peru är känt för att göra lätta kaffer som fortfarande är mycket smakrika så att du kan få all smak medan du fortfarande njuter av lätthet. Peruanska kaffe är också väldigt aromatiska så att du kan njuta av några underbara dofter när du brygger ditt kaffe. Så bra som dofterna förlorar de smaken. Du kommer att njuta av varje klunk du tar av ditt kaffe.

Experimentera med olika typer av kaffe så att du kan bestämma vad du gillar bäst med din perkulator. Var noga med att gå med en grov malning när du väljer ditt kaffe så att det kan tränga igenom ordentligt. Sedan kan du njuta av alla smaker och vikt av kaffet när du dricker det. Din njutning kommer att fortsätta öka när du hittar den perfekta typen kaffe för din smak.

Varför du bör köpa en perkulator

En perkulator är inte för alla som dricker eller brygger kaffe. En restaurang använder till exempel vanligtvis en droppkaffebryggare så att nya krukor kan ställas in och bryggas med minst ansträngning med förberedda filter / malkombinationer. Den bästa perkulatorn är dock mycket enkel att installera och kan användas med vilken värmekälla som helst, och med vissa krukor helt enkelt ett eluttag.

Platsen där perkulatorer blir mindre effektiva med tiden och därmed inte lika bra för matservicen, är avlägsnandet av använda grunder och ersättning med nya. Tillbaka på 1970-talet kunde processen gå mycket snabbare eftersom olika företag producerade och sålde förseglade filter / slipade ringar speciellt för perkulatorer. Dessa uppsättningar var i form av en munk för att möjliggöra att gå runt röret.

Idag är dock dessa produkter inte längre tillgängliga och användaren måste rengöra filterkorgen manuellt och fylla på mellan bryggning. Eftersom det inte finns några tillgängliga filter som passar en perkulatorkorg, finns det inget snabbt och enkelt sätt att göra detta. Marken måste dumpas och filterkorgen sköljas helt av begagnade. Detta är inte ett problem för de flesta användare eftersom det inte är viktigt att förbereda en andra kruka.

Smaken

Det som är viktigt för de flesta kaffekännare är smaken på det färdiga kaffet. Perkulator kaffes smak skiljer sig avsevärt från droppbryggt. Vissa drinkare kanske föredrar dropptypen, eller har haft en dålig upplevelse med lösa grunder i koppen (vi får det med vår droppmaskin då och då också) men de flesta är överens om att smaken av ett korrekt perkolerat kaffe är överlägsen.

Och lukten. Åh, det är härligt. Om du gillar doften av kaffebryggning på morgonen, vänta tills du får en massa av detta. Perkoleringsprocessen möjliggör mycket mer arom, och den aromen är av den överlägsna smaken för att genomsyra luften runt krukan. För dem som helt enkelt älskar att lukta kaffe under morgonvakningen bör de leta efter den bästa perkulatorn eftersom det är ett fantastiskt val.

En sista anledning till att du borde hitta den bästa perkulatorn för dig är rymden. En perkulator tar sig inte i närheten av droppkaffemaskinens fotavtryck. Det behöver inte användas ett vägguttag (om du inte väljer en elektrisk version) eller till och med en spis. Vilken värmekälla som helst kan användas för att använda en traditionell kaffeperkulator.

Denna flexibilitet gör den idealisk för grillar där du helt enkelt inte vill springa in och ut ur huset för kaffe, bara använda vad du lagar med ute. Campare har alltid funnit att perkulatorer är ett fantastiskt tillskott till sitt paket eftersom alla slags lägereldar kan användas, och krukorna som är gjorda för öppen eld är mycket billiga. Den nya lilla hemrörelsen och de som har effektivitet kommer också att uppskatta dess platsbesparande funktioner.

Hälsofördelar med att dricka kaffe ur din perkulator

Kan förbättra energinivåerna och göra dig smartare

Kaffe kan hjälpa människor att känna sig mindre trötta och öka energinivåerna.

Det beror på att det innehåller ett stimulerande medel som kallas koffein – den vanligaste konsumerade psykoaktiva substansen i världen. När du dricker kaffe absorberas koffeinet i blodomloppet. Därifrån går den till din hjärna. I hjärnan blockerar koffein den hämmande neurotransmittorn adenosin. När detta händer ökar mängden andra neurotransmittorer som noradrenalin och dopamin, vilket leder till förbättrad avfyrning av neuroner. Många kontrollerade studier på människor visar att kaffe förbättrar olika aspekter av hjärnans funktion – inklusive minne, humör, vaksamhet, energinivåer, reaktionstider och allmän mental funktion.

Kan hjälpa dig att bränna fett

Koffein finns i nästan alla kommersiella fettförbränningstillskott – och med goda skäl. Det är ett av få naturliga ämnen som bevisats bidra till fettförbränning. Flera studier visar att koffein kan öka din ämnesomsättning med 3–11%. Andra studier tyder på att koffein specifikt kan öka fettförbränningen med så mycket som 10% hos överviktiga individer och 29% hos magra människor. Det är dock möjligt att dessa effekter minskar hos långvariga kaffedryckare.

Kan drastiskt förbättra fysisk prestanda

Koffein stimulerar nervsystemet och signalerar fettceller för att bryta ner kroppsfett. Men det ökar också adrenalin (adrenalin) i ditt blod. Detta är kamp-eller-flyg-hormonet, som förbereder din kropp för intensiv fysisk ansträngning. Koffein bryter ner kroppsfett och gör fria fettsyror tillgängliga som bränsle. Med tanke på dessa effekter är det inte förvånande att koffein i genomsnitt kan förbättra den fysiska prestationen med 11–12%. Därför är det vettigt att ta en stark kopp kaffe ungefär en halvtimme innan du går till gymmet.

Innehåller viktiga näringsämnen

Många av näringsämnena i kaffebönor tar sig in i det färdiga bryggda kaffet. En enda kopp kaffe innehåller:

 • Riboflavin (vitamin B2): 11% av referensdagsintaget (RDI).
 • Pantotensyra (vitamin B5): 6% av RDI.
 • Mangan och kalium: 3% av RDI.
 • Magnesium och niacin (vitamin B3): 2% av RDI.

Även om detta kanske inte verkar vara en stor sak, njuter de flesta av flera koppar per dag – så att dessa belopp snabbt kan läggas till.

Kan sänka risken för typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes är ett stort hälsoproblem som för närvarande drabbar miljoner människor världen över. Det kännetecknas av förhöjda blodsockernivåer orsakade av insulinresistens eller nedsatt förmåga att utsöndra insulin. Av någon anledning har kaffedrickare en signifikant minskad risk för typ 2-diabetes. Studier observerar att personer som dricker mest kaffe har 23–50% lägre risk att få denna sjukdom. En studie visade en minskning så hög som 67%. Enligt en stor genomgång av 18 studier på totalt 457 922 personer, var varje daglig kopp kaffe associerad med en 7% minskad risk för typ 2-diabetes.

Kan skydda dig från Alzheimers sjukdom och demens

Alzheimers sjukdom är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen och den främsta orsaken till demens över hela världen. Detta tillstånd drabbar vanligtvis personer över 65 år och det finns inget känt botemedel. Det finns dock flera saker du kan göra för att förhindra att sjukdomen uppträder i första hand. Detta inkluderar vanliga misstänkta som att äta hälsosamt och träna, men att dricka kaffe kan också vara otroligt effektivt. Flera studier visar att kaffedrickare har upp till 65% lägre risk för Alzheimers sjukdom.

Kan minska risken för Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är det näst vanligaste neurodegenerativa tillståndet, precis bakom Alzheimers. Det orsakas av döden av dopamingenererande nervceller i din hjärna. Som med Alzheimers finns det inget känt botemedel, vilket gör det mycket viktigare att fokusera på förebyggande. Studier visar att kaffedrickare har en mycket lägre risk för Parkinsons sjukdom, med en riskminskning som sträcker sig från 32–60%. I det här fallet verkar koffein i sig vara fördelaktigt, eftersom människor som dricker koffeinfritt inte har en lägre risk för Parkinsons.

Kan skydda din lever

Din lever är ett fantastiskt organ som utför hundratals viktiga funktioner. Flera vanliga sjukdomar drabbar främst levern, inklusive hepatit, fettlever och många andra. Många av dessa tillstånd kan leda till cirros, där din lever till stor del ersätts med ärrvävnad. Intressant är att kaffe kan skydda mot cirros – människor som dricker 4 eller fler koppar per dag har upp till 80% lägre risk.

Kan bekämpa depression och göra dig lyckligare

Depression är en allvarlig psykisk störning som orsakar en signifikant nedsatt livskvalitet. Det är mycket vanligt, eftersom cirka 4,1% av befolkningen i USA för närvarande uppfyller kriterierna för klinisk depression. I en Harvard-studie som publicerades 2011 hade kvinnor som drack 4 eller fler koppar kaffe per dag 20% ​​lägre risk för att bli deprimerade. En annan studie på 208 424 individer fann att de som drack 4 eller fler koppar per dag var 53% mindre benägna att dö av självmord.

Kan sänka risken för vissa typer av cancer

Cancer är en av världens främsta dödsorsaker. Det kännetecknas av okontrollerad celltillväxt i kroppen. Kaffe verkar vara skyddande mot två typer av cancer: lever och kolorektal cancer. Levercancer är den tredje största orsaken till cancerdöd i världen, medan kolorektal cancer rankas på fjärde plats. Studier visar att kaffedrickare har upp till 40% lägre risk för levercancer. På samma sätt fann en studie av 489 706 personer att de som drack 4-5 koppar kaffe per dag hade en 15% lägre risk för kolorektal cancer.

Orsakar inte hjärtsjukdomar och kan minska risken för stroke

Det hävdas ofta att koffein kan öka ditt blodtryck. Detta är sant, men med en ökning på endast 3-4 mm / Hg är effekten liten och försvinner vanligtvis om du dricker kaffe regelbundet. Det kan dock kvarstå hos vissa människor, så kom ihåg det om du har förhöjt blodtryck. Med detta sagt stöder studier inte tanken att kaffe ökar risken för hjärtsjukdomar. Tvärtom finns det vissa bevis för att kvinnor som dricker kaffe har en minskad risk. Vissa studier visar också att kaffedrickare har en 20% lägre risk för stroke.

Kan hjälpa dig att leva längre

Med tanke på att kaffedrickare är mindre benägna att få många sjukdomar är det vettigt att kaffe kan hjälpa dig att leva längre. Flera observationsstudier tyder på att kaffedrickare har en lägre risk för dödsfall. I två mycket stora studier förknippades dricka kaffe med en 20% minskad risk för död hos män och en 26% minskad risk för död hos kvinnor, över 18–24 år. Denna effekt verkar särskilt stark hos personer med typ 2-diabetes. I en 20-årig studie hade individer med diabetes som drack kaffe en 30% lägre risk för dödsfall.

Den största källan till antioxidanter i västerländsk kost

För människor som äter en vanlig västerländsk diet kan kaffe vara en av de hälsosammaste aspekterna av deras kost. Det beror på att kaffe innehåller mycket antioxidanter. Studier visar att många människor får mer antioxidanter från kaffe än från frukt och grönsaker tillsammans.I själva verket kan kaffe vara en av de hälsosammaste dryckerna på planet

Hur perkulatorn skiljer sig från andra kaffemaskiner

Den vanliga kaffebryggaren för hushåll är känd som en droppkaffebryggare. Det är bara ett verktyg vi har till förfogande för att extrahera denna himmelska vätska från de små bönorna. Ett annat sätt att göra ditt kaffe är med en perkulator. Du kanske har hört talas om den här metoden från mer kräsna kaffedrickare runt omkring dig, eller kanske du känner till några campare. En lägereld kaffekanna är vanligtvis en perkulator.

Camping? Oroa dig inte lite över det. Se, en kaffeperkulator är en mycket enkel men effektiv metod för att brygga kaffe som bara råkar fungera lika bra på en lägereld som på en spis eller ansluten till väggen. Sättet på en perkulator fungerar är enkelt. Ett vertikalt rör inuti kaffekannan gör att det kokande vattnet kan röra sig uppåt till kaffekvarnen och passera genom dem innan det droppar tillbaka till krukan för att starta hela processen. På grund av denna cykliska resa passerar vätskan i en perkulator genom marken om och om igen och extraherar så mycket smak och rik arom som möjligt.

Detta liknar att försöka skölja schampo ur håret i duschen kontra att doppa i en hink med vatten i några minuter och hålla stilla. Du får schampo åt båda hållen, men mycket kommer att stanna kvar med skopan, medan den konstanta vattendragningen i duschen får allt och gör det snabbare.

Vanliga frågor om perkulatorer

Bör jag välja elektrisk eller spishäll perkulator?

Ursprungligen var alla perkulatorer spishällar, men 1952 introducerade ett litet brittiskt företag elektriska perkulatorer på marknaden, och de har blivit mycket populära bland de återkommande perkulatorerna under de senaste åren. Traditionellt har spishällsplattor fortfarande en hel del fördelar och bör inte diskonteras. Låt oss ta en titt på några av deras skillnader.

Elektriska perkulatorer är bra på grund av deras mångsidighet och användarvänlighet. Du kan använda dem var som helst och behöver inte vara i närheten av en spishäll. Allt du behöver göra är att hitta en vägg för att ansluta maskinen så att den kan värma ditt vatten. Detta gör det till ett perfekt alternativ för kontoret eller hotellet när du reser.

En annan trevlig egenskap hos elektriska perkulatorer är att de håller ditt kaffe varmt i timmar i taget så länge de är inkopplade. På baksidan behöver du elektricitet vilket inte gör dem till ett bra alternativ om du försöker campa.

Spisar på spishällen är tidlösa, och du växte antagligen upp när du tittade på dina farföräldrar använda dessa. Som namnet antyder är allt du behöver göra för att värma din perkulator att placera den på en spishäll eller vid en eldstad på samma sätt som du skulle göra med en vattenkokare. Detta gör dem till ett utmärkt alternativ om du ska camping eller åker till ett område som inte har el.

Vad är kaffe perkulatorer?

Kaffeperkulator kallas vanligtvis en droppkaffebryggare. Det är bara ett instrument som vi har tillgängligt för att ta bort denna himmelska olja från de små bönorna. En perkulator är ett ytterligare sätt att göra ditt kaffe. Du kanske har lärt dig av mer respekterade kaffedryckare eller kanske känner till någon campare på detta sätt. Vanligtvis är en lägereldkanna en kaffeblandare. Perkulatorn har två olika tankar, en för vattnet och en för kaffebönorna. När vattnet värms upp stiger ångan till kafferummet, där alla dess smaker extraheras och omvandlas till en kaffebrygga.

Vad passar i min komfortzon?

Vill du ha en kaffeupplevelse på morgonen nästan hands-off, vill du att kaffet väntar på dig när du vaknar, eller vill du ha en kaffebryggningsritual? Du kommer att ha ditt kaffe klart för dig när du vaknar med en programmerbar elektronisk kaffebryggare.

Mindre automatiska elektriska maskiner kan behöva lite mer vård, men de kör fortfarande med ett par nycklar. Manuella kaffeperkulatorer, som franska pressbryggerier och espressokrukor för perkulatorer, alla behöver din uppmärksamhet för att göra denna perfekta kopp. Pod-maskiner är idealiska för hushåll, varav många föredrar olika kaffesorter snarare än massiva volymer.

Är partiets storlek viktigt?

Det finns en mängd olika bryggningsmaskiner, dvs kaffeperkulatorer, även om andra erbjuder ett mycket smalare urval. Bryggerier med en kopp är perfekta för människor som bor ensamma eller vill ha en annan smak eller kaffe för alla. De är också perfekta för hushåll där alla vaknar i en annan tid. Bryggerier som gör stora mängder är perfekta för dem som gillar mycket kaffe och för familjefrukost, grannbrunch eller kaffematsfest. Stora bryggerier är också märkta från 10 till 12 koppar, men även en kaffekopp i pressen är bara 15 – 18 cl.

Hur lång tid tar kaffeperkulatorn att göra kaffet?

Om ditt hushåll dricker kaffe hela dagen är det möjligt att du vill ha en kaffeperkulator med en termisk karaff för att hålla kafferöret torrt, oavsett tid på dagen. En glasbryggare med en värmeplatta borde räcka för dem som bara dricker kaffe på morgonen, men vissa tycker inte om den brända smaken som värmare kommer att erbjuda om de dröjer sig för länge. En podmaskin ger dig en snabb kopp utan att oroa dig om du lämnar maskinen för familjer som rusar ut genom dörren på morgonen.

Är maskinens design och inre viktigt?

Bladklasser är inte något för dig om du inte gillar espresso eller turkiskt kaffe. De gör en slipuniform. Bladen är bra och ganska billiga för nybörjare. Krossa kaffebönor snarare än att skära kvarnen. Mer tillförlitlig prestanda och bättre kontroll kan uppnås. Sådana maskiner är emellertid större och tyngre än bladklasser. De är också mer energieffektiva och kostsamma. Du har valet mellan platta och koniska grader. Koniska grader kan modifieras grader och är mer exakta.

Vem älskar perkulatorer?

Kokplattor med kamin är allmänt gillade av dem som älskar perkolerat kaffe. De har aldrig gått ur stil med dem som älskar utomhus eftersom de är gjorda av ett lätt material, med få delar och kräver ingen elektricitet. Av samma anledningar gynnar de som är miljömedvetna och vill begränsa sin elproduktion också kaminhålen.

Å andra sidan arbetar vissa perkulatorer med en tryckmekanism och producerar mer av ett espressokaffe. De är löstagbara i tre delar: en vattenkammare, en kaffekammare och en filterkorg. Efter att grytan har monterats och vatten och kaffesump har tillsatts värms den upp på en spis. Vattnet kokar och ångan skapar tillräckligt tryck för att tvinga vattnet upp genom kaffesumpen och in i en kaffekammare. Du behöver ett försiktigt öga för att arbeta med dessa tryckhåltagare, eftersom de kan explodera om de inte fungerar ordentligt och skickar flera deciliter skållande vatten och metalldelar i ditt kök.

Är pris viktigt?

En anledning att köpa perkulatorer för kaffe är att de är ganska prisvärda, i allmänhet ännu billigare än vanliga kaffebryggare. Kapaciteten hos en perkulator påverkar ofta dess pris, vilket innebär att större artiklar är dyrare. Kunder bör också förvänta sig att elektriska perkulatorer kostar mer än spishällsmodeller.

Är rengöring viktigt?

Eftersom kaffeperkulatorer inte använder pappersfilter kan de vara lite svårare att rengöra. Om detta är ett stort problem för dig, överväga en perkulator som är diskmaskin säker. Lyckligtvis är det lätt att hitta diskmaskinssäkra alternativ. Var annars beredd att skölja flera små bitar för hand efter varje användning.

Vilken malstorlek ska jag använda?

Grovmalda bönor är det bästa valet för kaffeperkulatorer. Bryggningsmetoder där kaffesump och vatten håller kontakt under långa perioder kräver en grovare malning så att smakerna släpps mer gradvis. Finmalda kaffebönor skulle diffundera för snabbt och leda till en extremt bitter smak. Perkulatorer, franska pressar och kaffebryggare har långa kontakttider och fungerar sedan bäst med grovmalt kaffe. Tänk på att det finns spishällsplattor (nämligen moka-krukor) som är utformade för att brygga espresso-liknande kaffe; dessa enheter kräver finmalda bönor istället.

Hur lång tid tar det att brygga med en perkulator?

Den rekommenderade bryggtiden för en kokplattor är sex till tio minuter. Detta inkluderar dock inte den tid det tar för vattnet att börja koka, så den totala processen kan hamna närmare 15 eller 20 minuter. Bryggtid varierar lite mer för elektriska perkulatorer, till stor del för att dessa enheter värmer upp vatten i olika hastigheter. Många elektriska perkulatorer följer en regel per kopp. Det innebär att det tar 10 minuter att brygga 10 koppar kaffe, 12 minuter för 12 koppar och så vidare. Se till att du inte lämnar din perkulator på för länge: de är särskilt fina apparater och att brygga i några minuter för länge kan leda till bränt och bittert kaffe.

Hur rengör jag en perkulator?

Efter varje användning ska karaffen och filterkorgen sköljas och torkas ner med en disktrasa eller en icke-slipande borste. De som äger en elektrisk perkulator rekommenderas att undvika att våta basen på enheten vid rengöring. För en noggrannare rengöring fyller du perkulatorn med vatten, tillsätter några matskedar bakpulver i filterkorgen och brygger som vanligt. Kombinationen av bakpulver och varmt vatten kommer att ta bort kalkavlagringar och eventuellt bli av med infällda fläckar. Innan du utför någon av dessa rengöringsuppgifter, kontrollera dock om din perkulator är diskmaskinsskyddad. Många spishällar kan tas isär och placeras i diskmaskinen för en mycket enklare rengöringsprocess.

Hur mycket kaffe ska jag använda?

Den allmänna regeln när du använder en perkulator är 1 matsked grovmalt kaffe för varje kopp vatten. Detta enkla 1: 1-förhållande bör konsekvent brygga en rik och utsökt kopp joe. Med detta sagt bör perkulatorägare gärna experimentera med sina egna kaffe-till-vatten-mätningar för att hitta den smak som bäst passar deras smak.

Är kapacitet viktigt?

Det första du vill ta hänsyn till innan du köper din perkulator är kapacitet. Om du har många människor i ditt hem som dricker kaffe (eller till och med några som dricker mycket kaffe), behöver du en större perkulator. Så kom ihåg att perkulators finns i storlekar var som helst från en kapacitet på 2-4 koppar till en kapacitet på 12 koppar. Om du bara brygger kaffe för dig själv kan en mindre perkulator fungera bra.

Varför bör jag använda en perkulator?

Med tanke på att vi lever i en tid med elektriska kaffekannor, varför skulle du ens överväga en perkulator? Av några anledningar:

1. Mer smakfullt kaffe

Enligt vår mening producerar perkulatorer ett mer smakfullt kaffe. Vi tycker att smaken är mer rik och robust än en typisk kopp kaffe bryggt i en elektrisk kaffekanna. Så om du gillar en kopp kaffe med full smak kan du överväga att brygga dig en kopp i en perkulator. Det kan förändra din åsikt om kaffe ganska mycket.

2. Enkel service

Gillar du att dricka kaffe när du underhåller gästerna? Vi vet att vi gör. Kvällen är inte komplett utan en stor kopp kaffe som åtföljer en efterrätt eller ett kortspel. Så vi älskar en perkulator för det faktum att vi enkelt kan ta med kaffet dit vi sitter och det förblir varmt. Du kan inte göra det med en vanlig kruka med kaffe. Det måste returneras till brännaren vilket motsvarar mer tid att gå till kaffekannan och mindre tid på att besöka dina gäster.

3. Kompakt

Vi är väldigt lyckliga att ha mycket diskutrymme i mitt kök, men vi har inte alltid haft det. Därför tyckte vi inte att vi måste hålla en elektrisk kaffekanna inkopplad på mitt redan begränsade diskutrymme. Vi antar att vi kunde ha lagrat den när den inte används, men kaffekannor tar också mycket skåputrymme. Tja, så är inte fallet med en perkulator. De kan anslutas när de används och enkelt lagras när du inte använder den. Så du behöver inte oroa dig för att ett begränsat räknareutrymme konsumeras längre med en perkulator.

Vad är en Gravity Perkulator?

Det är den traditionella kaffe perkulator som beskrivs ovan. Efter att ha rört sig upp i röret sipprar det kokande vattnet ut över locket på filterkorgen, som är full av hål. Detta gör att vattnet kan tränga in i markkammaren jämnt istället för allt på samma plats. När mer vatten tränger in i korgen med marken, slutar annat vatten genom att sippra igen till botten av kammaren där det åter finns små hål för att släppa ut det igen men hålla marken inne.

En del uppmärksamhet måste ägnas vid bryggning med en gravitation perkulator för att vara säker på att den inte bryggar för mycket eller att resultatet blir en obehaglig smak. Om du inte överbryggar det är smaken och lukten av perkulator kaffe fantastisk. Innan du häller får du inte glömma att ta bort filterkorgen från potten så att lösa underlag inte också kan hällas ut i din kopp.

Vad är en press perkulator?

Det är verkligen en felaktig benämning. Uttrycket “perkolat” hänvisar faktiskt till processen för vatten som sipprar genom marken, vilket inte är sant för tryckperkulatorer. Det sanna namnet på den här typen av kaffekanna är en Moka, men förutom i vissa delar av Europa där deras popularitet överträffade perkulatorer för nästan 100 år sedan, är det väldigt få som känner till denna term och helt enkelt klumpar in den med perkulatorer.

På grund av detta är vi säkra på att några av er här läser igenom i hopp om att hitta en kvalitetsmoka, bara med annan terminologi. Mokas inre arbete liknar en gravitation perkulator, men bryggningen är annorlunda. I det här fallet är början densamma. Vatten på botten; vertikalt rör uppåt till toppen; skäl däremellan.

Kammaren med marken är emellertid ett vidgat område i mittröret, med ett filter som håller marken på plats, där trycket tvingar vattnet att röra sig genom det filtret och marken innan det slutför sin väg upp till röret där det kommer ut toppen och fyller ett kärl för att hålla det bryggda kaffet borta från värmekällan. Det är här kaffet förblir tills det hälls i din kopp.

Vad bör jag tänka på för att få den bästa perkulatorn?

Det finns flera olika aspekter på perkulator-kaffekannor att ta hänsyn till. Vill du ha en eldriven bänkskiva utan behov av värmekälla, eller planerar du att använda på spis, grill eller lägereld? Det här är en eller annan funktion så du måste bestämma varför du tittar på perkulatorer till att börja med. En elektrisk perkulator kan inte användas någonstans men på en plan stabil yta med ett eluttag. Omvänt MÅSTE en spis eller lägereldspolator ha någon värmekälla men har inga elektriska delar.

Är priset en faktor i ditt beslut om den bästa perkulatorn för dig? Kostnaden för en perkulator är i allmänhet lägre än för en droppkaffebryggare på grund av enklare konstruktion, men så är inte alltid fallet. Kaffekolvkrukor kan variera betydligt i pris baserat på storlek, material och värmekälla också. En rostfri kruka och en emaljerad kruka har olika prissättning. Tänk på recensioner tillsammans med priset.

Det kanske viktigaste att tänka på när du väljer en kaffekanna är kapacitet. En enskild användare som bara dricker en kopp eller två på morgonen behöver inte en modell på 12 eller 14 koppar, och ett hushåll som mitt med konstant storvolymförbrukning kan omöjligt klara sig med en 4-koppsmodell. Detta är det vanliga storleksintervallet för perkulatorer, men det finns några som kan rymma mycket mer, vanligtvis elektriska.

Hur använder jag en perkulator?

Nu när du vet hur en perkulator fungerar bör du lära dig hur du använder den. Lyckligtvis är det ett ganska enkelt jobb, så det finns inget att oroa sig för. Du bör tänka på att inte alla enheter är desamma, så det är viktigt att du tittar på tillverkarens instruktioner innan du använder den. I vilket fall som helst finns det några generiska användningssteg som gäller för något av dessa redskap. Öppna perkulatorn och fyll på vattentanken enligt den mängd kaffe du vill laga eller upp till det maximalt tillåtna.

Är vikt viktigt?

En idealisk perkulator för camping bör vara lätt för att inte väga ner dig när du går till din campingplats. Om du ska på camping bör du packa lätt. Av den anledningen, skaffa en perkulator som är relativt liten i storlek, men ändå producerar en önskvärd mängd kaffe.

Är kaffekannor i rostfritt stål säkra?

Liksom glas är rostfritt stål av livsmedelskvalitet giftfritt och icke-poröst. Det är ett utmärkt material för dem som försöker begränsa sin exponering för kemikalier, som kan läcka ut i din kopp från vissa plast- eller aluminiumbryggerier. Det är också lätt att rengöra och sterilisera, så det är mindre troligt att det ger grogrund för bakterier och mögel.

Det enda potentiella säkerhetsproblemet med en brygger i rostfritt stål är att den kan bli varm vid beröringen under bryggningsprocessen. De flesta har trä-, plast- eller gummihandtag så att du kan servera ditt kaffe utan att bränna dig själv, men var försiktig med barn eller husdjur för att se till att de inte rör (eller slår över) potten och skadar sig själva.

Är perkulator kaffe hälsosamt för dig?

Du kommer att höra blandade recensioner av kaffe från vårdpersonal. Dess surhetsgrad och koffeininnehåll är de mest nämnda negativen, och om du dricker för mycket kan du få en upprörd mage eller ett dåligt fall av skakningar.

Med måtta kan dock kaffe vara bra. Det ökar kroppens produktion av kortisol, ökar din ämnesomsättning och ökar hur mycket fett du förbränner under träning. Kaffe är också laddat med antioxidanter och B-vitaminer och förbättrar din kognitiva förmåga. Nya studier tyder på att dricka kaffe kan begränsa risken för Alzheimers sjukdom med upp till 65%.

Ett metallnätfilter, som de som används i perkulatorer eller franska pressbryggerier, gör att mer av oljorna och syrorna från kaffet kan passera igenom. Det betyder att du får fler av de friska föreningarna i din kopp än vad du skulle göra med en pappersfiltrerad bryggningsmetod som automatisk dropp.

Kan jag använda vanligt kaffe i en perkulator?

Du kan använda valfritt bönakaffe till en perkulator men du vill inte köpa förmalt kaffe från snabbköpet. Detta kaffe är vanligtvis i medelstor malstorlek och tänkt att bryggas i automatiska droppmaskiner.

Perkulatorer använder en större grov slipning, liknande den slipnivå som används för fransk press. Om du försöker använda mediummalet kaffe kommer du åtminstone att få mycket korn i din kopp och kan sluta täppa till din bryggeri.

Medelristade bönor smakar ofta det bästa bryggda i en perkulator. Mörka rost kan sluta smaka för bittert, medan lättare rost kan vara alltför sura eller svaga. Leta efter rostade med en balanserad smakprofil, som bönor från Colombia, Peru eller Sumatra.

Är en perkulator mångsidig?

Till att börja med är perkulatorer mångsidiga. Med andra ord finns de antingen alternativ för självuppvärmning eller självuppvärmning. Därför är vissa lämpliga för endast inomhusändamål och andra för alla terräng. Så för campingutflykter eller regioner utan el är perkulatorer lämpliga.

Är en perkulator lätt att använda?

Perkulatorer är enkla att använda. Fyll bara i krukan med vatten och filtret med mark. Anslut maskinen så är den klar. De kan också tjäna mycket (vissa stora går upp till 12 koppar) människor på relativt kort tid. Det faktum att kaffe kan hålla sig varmt under en längre tid i perkoleringsanordningen är också en utmärkande funktion som andra metoder inte kan erbjuda. Slutligen är många perkulatorer lätta att tvätta (vissa är diskmaskinssäkra), lätta, därmed mer rörliga och robusta för alla terräng.

Vad finns det för perkulatorer att välja mellan?

Manuell perkulator

Denna typ av perkulator har fortfarande en stor försäljning på marknaden av så många skäl. Apparater som använder denna typ av genomträngning kallas också för manuell dropp- eller filterkaffebryggare. De manuella perkulatordelarna inkluderar konfilterhållaren och en karaff. Karaffkonstruktionen är mestadels gjord av värmebeständigt glas och “håll svala” handtag av plast. Vissa ger kåpan lock för ökad tryckuppvärmning. Gammaldags perkulatorer har problemet med överhettning och producerar en skarp, bitter smakande dryck. Men kaffeälskare som kan övervaka bryggningen vet när bryggen har sin bästa smak och färg, och sedan kvackar stoppa värmen.

Automatisk / elektrisk droppkaffe perkulator

Denna typ är den vanligaste på marknaden idag. Det beror på att, till skillnad från den manuella versionen, kommer elektriska slag med en avstängningsfunktion. Det här alternativet gör bryggan smakligare eftersom det eliminerar problemet med över eller under utvinning av mark. Ändå tillåter vissa fullständig användarkontroll av genomträngningen. Således kan apparaten pausa och servera när som helst eller låta den brygga tills den når önskad extraktion.

Den snygga vakuumkaffe perkulator är vacker att titta på medan du brygger kaffe. Det är utmärkt att använda för mer känsliga kaffe. Vakuumkaffe perkulatorer når en jämn temperaturbalans. Det kan också göra en bra kopp kaffe inom 30 minuter.

Vakuumperkulatorer

Dessa enheter är lämpliga för känsliga kaffesumpar. Liksom den automatiska typen ger de också en balans mellan temperatur och bryggning för att hålla extraktionen optimalt. Således har koppar från denna perkulator vanligtvis en fantastisk smak. Men till skillnad från automatiken som kan fungera på 2 till 5 minuter, suger vakuumtypen i 30 minuter.

Perkulatorer på spishällen

Den här typen kräver inte elektricitet, har den högsta tendensen att göra en bitter kopp och kräver frekvent övervakning. Det kallas vanligtvis spishällen espressomaskin, Moka potten, Moka espresso, espresso perkulator, Macchinetta eller lägereld potten. Ändå är den mest lämplig för ett stort antal människor eftersom den kan servera upp till 12 koppar. Det fungerar genom att cirkulera het ånga genom kaffemalet och därigenom extrahera smaken. Efter extraktion resulterar bryggan i tjockt espresso-liknande kaffe i kammaren; alltså dess vanliga namn. Kokplattor som vakuumtyp är långsamma. Exakt, det tar upp till 20 minuter att brygga.

Franska perkulatorer

Franska presskolvar använder trycktekniken för att perkolera kaffe. Korrekt fungerar det genom att doppa marken i vatten och värme ger det önskade trycket för en brygga. Resultatet är en skarp, smakrik kopp, men det tar i genomsnitt 5 minuter att slutföra.

Är konstruktion viktigt?

En annan viktig faktor att tänka på innan du väljer en perkulator är dess konstruktion. Det finns två material som oftast används för perkulatorer. Nämligen rostfritt stål och glas. Materialets uppbyggnad av varje apparat bestämmer dess livslängd, men för perkulatorer går det längre än så. En perkulator av glas skiljer sig åt i alla aspekter av en rostfri. Nedan följer några jämförelser av dessa byggnader

 • Hållbarhet: Det är ingen idé att säga att enheter i rostfritt stål är mer hållbara än deras motsvarigheter i glas. För perkulatorer håller inte bara stålanordningen längre, karaffen av glas kan brytas under tvätt eller hantering.
 • Smak: Glasperkulator producerar mindre välsmakande kaffe än rostfria enheter. Det beror på att de inte har en “håll dig varm” -funktion. Så för att kaffe ska förbli varmt kräver det att värmekällan är aktiv. Om värmekällan förblir tänd, är det stora tendenser att det nedre kaffet bränner sig. På grund av detta kommer den sista koppen från enheten att smaka mindre välsmakande än den första. Å andra sidan har kaffebryggare i rostfritt stål en termisk funktion som gör att innehållet kan hållas varmt utan någon värmekälla. Så förblir vistelsen jämn fram till sin sista cup.
 • Kostnad: Enheter i rostfritt stål kostar mer än deras motsvarigheter i glas.
 • Kaffebryggare i stål är mer energieffektiva.

Hur skiljer sig en kaffeperkulator från en espresso eller fransk press?

Perkulatorer är spishällar som producerar en stark espresso. Liksom den franska pressen använder denna kruka tryck för att tränga igenom kaffesumpen. Korrekt kommer uppvärmd vattenånga från maskinens botten och passerar genom marken mellan kammaren och behållaren. Denna kaffebryggare kommer som ett dubbelsidigt mynt baserat på användarens kunskap. För det första, om det bryggs tillräckligt av en expert, blir resultatet en krämig, smakrik kopp. Resultatet blir dock ett cowboykaffe (tjockt och krita i smak) för en nybörjare.

Denna enhet i rostfritt stål eller glas delar sig i tre segment, varav en för vatten, grunder och kaffe. Efter att ha värmts upp och vattnet kokar, passerar ånga genom kaffemalet genom tryck som orsakas av värmekällan. Denna process upprepas tills det extraherade kaffet går upp genom en pip och sprutas sedan i toppen av potten.

Vad kan jag dra för slutsats utav det jag läst?

Med så mycket nödvändighet som kaffe är i vårt samhälle, varför inte dricka det bästa smakande kaffe? Ibland är de gamla sätten verkligen de bästa sätten, och förutom att producera mycket smaksatt kaffe, sparar en enkel perkulator dig tid och pengar på lång sikt. Genom att genomtränga ditt eget kaffe får du också en större koppling till processen, på samma sätt som matlagningen gör. Vem vill inte vara mer i kontakt med var deras kaffe kommer från och hur det görs? I världen är det väldigt lätt att kopplas bort från det vi lägger i kroppen, och dag efter dag med att trycka på samma startknapp kan det bli alltför monotont.

Vi har försökt ge dig all den information du behöver för att gå ut och köpa din första kaffeperkulator, och vi har strävat efter att visa dig några av de bästa elektriska och bästa kokplattor som finns på marknaden. Så fortsätt och dra nytta av en av dessa fantastiska erbjudanden så länge de räcker!

Vad bör jag tänka på med en automatisk perkulator?

De är de elektriska modellerna. De arbetar med den grundläggande principen för en perkulator, med vattnet i den nedre tanken och filtret i den övre delen för att infusera kaffe när vattnet stiger. Men i det här fallet är cykeln över när vätskan i bryggeriet närmar sig kokpunkten. Vattencirkulationen stannar, det typiska kaffemaskinljudet hörs och det stängs av.

Vad bör jag tänka på med en kombinerad perkulator?

Denna typ av perkulator för kaffe är en modell som mycket liknar den italienska kaffebryggaren. Det fungerar med samma genomgående princip som den tidigare modellen. Men i det här fallet har den de tre delarna som utgör den italienska kaffemaskinen eller moka-modellen, med filtret i mitten, mellan övre och nedre kammaren. Perkulatorerna är mycket användbara och mångsidiga redskap för att laga kaffe. Se till att du väljer en modell med den kapacitet du behöver. Och de gjorde det med kvalitetsmaterial.

Är textur viktigt?

Droppkaffe använder ett pappersfilter som förhindrar att sediment eller malet kaffe kommer ut i din kopp. De större hålen i de flesta metallkolvfilterkorgarna fångar upp de större kaffepartiklarna, men om du inte lägger till ytterligare filterlager kommer du sannolikt att hitta åtminstone lite sediment eller slam i din kopp. Om du vill ha en helt kornfri kopp kaffe är automatisk dropp ett bättre val.

Vad är de inre delarna av perkulatorn?

Om du är en espresso- eller turkisk narkoman, så är bladklasser inte något för dig. De gör en slipuniform. Bladen är bra och ganska billiga för nybörjare. Krossa kaffebönor snarare än att skära kvarnen. Mer tillförlitlig prestanda och bättre kontroll kan uppnås. Sådana perkulatorer är emellertid större och tyngre än bladklasser. De är också mer energieffektiva och kostsamma. Du har valet mellan platta och koniska grader. Koniska grader kan modifieras grader och är mer exakta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top