Bästa ölglaset 2022 – Olika typer av ölglas

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Orrefors Pulse 55 cl 4-pack

Orrefors Beer Lager 4-pack

Eva Solo Ölglas 35 cl 6-pack Klar

Per Morberg Ölglas 61cl 4-pack

Klicka här för att se fler ölglas.

Bästa ölglaset 2022

När det gäller ölglas skapas inte alla på samma sätt. Visst kan man enkelt hälla sin favorit öl i vilket glas som helst utan att det smakar dåligt, däremot finns det en anledning till att vissa öltyper traditionellt serveras i specifika typer av ölglas. Det är inte bara för utseendet som man kan tro även om det också har sin betydelse. Det handlar snarare om de olika formerna och stilarna av ölglas som i många fall är utformade för att förbättra aromerna och framhäva smakerna i olika ölsorter.

Men det är dock ganska svårt att köpa det bästa ölglaset på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra ölglaset faktiskt är. Man vill ju inte köpa ett ölglas som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för ölglas. Vi har nämligen genomfört vårt eget ölglasprov. Vi listar även de bästa ölglasen som man kan köpa just nu 2022. Det kan bli svårt att köpa ett ölglas eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom vår köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Vi har sammansatt den här guiden genom att använda och prova några olika ölglas. Vi har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har vi sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så kan vi garantera att du enkelt kan köpa det bästa ölglaset.

Köpguide för bästa ölglaset 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa ölglaset på nätet. Det finns så mycket som man måste tänka på när man köper ett ölglas. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa vår köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa ölglaset 2022:

 • Kvalitet
 • Formens roll
 • Huvudets betydelse
 • Ölglasets anatomi
 • Glasval
 • Pilsner ölglas
 • Pub ölglas
 • Belgiska ölglas
 • Ölprovsglas
 • Stora glas
 • Ölglas med fot
 • Ölkannor

Kvalitet

När det gäller att bedöma kvaliteten på glasvaror finns det fem saker att vara uppmärksamma på:

 • Tjocklek
 • Ljud
 • Vikt
 • Refraktion

När det gäller komposition tillverkas de flesta nuvarande glasvarorna från sodakalkglas. Detta glasmaterial är praktiskt, prisvärt och perfekt för allmänt bruk.

Om du letar efter ett glas av högre klass, leta inte längre än kristall. Kristall är ett delikat glas; den består av kiseldioxid, kaliumklorid, blyoxid (över 35% av dess sammansättning) och kemiska föreningar. Den främsta skillnaden du märker är vikten och “kristallklar”. När kristallen hålls mot ljuset uppstår en regnbågseffekt, kristall kan också göras till ultratunn densitet, vilket bidrar till dess finare utseende.

Glasvaror är designade med den dryck som den har i åtanke. Ta mousserande vin till exempel; det är oftast i ett långt, smalt stammat glas eller ”flöjt” eftersom denna design tjänar till att hålla och visa upp dryckens bubblor bättre. Cognac, grappa, snaps eller konjak är däremot bättre lämpad för att serveras i glas som har en bred, rund bas – så att händerna som vaggar det kan hjälpa till att värma innehållet. Röda och vita vinglas är också utformade annorlunda; röda vinglas är vanligtvis högre och bredare än vitt – den här formen gör att rött vin, som är djärvare släpper ut mer aromer.

Formens roll

De flesta känner till ordet ”huvud” när det gäller att prata om öl. För de av er som kanske inte känner till begreppet är huvudet den skummiga vita eller krämfärgade substansen som bildas på toppen av vätskan när ölet hälls i drickskärlet. Huvudet är viktigt eftersom det fungerar som ett slags lock för att fånga de flyktiga ämnena i ölet. “Flyktiga ämnen” är den andra termen som vi ville täcka, och vi är säker på att de flesta lekmän inte känner till ordet i detta sammanhang. Humle, specialkorn och andra föreningar i ölet släpper ut flyktiga ämnen som avdunstar när de möter luften och bildar aromen.

Vi vet alla hur viktig lukt är för det vi smakar. Det är viktigt att huvudet hålls kvar så länge som möjligt för att fånga in de flyktiga ämnena så att vi får full effekt av dryckens arom när vi dricker den. Med allt detta sagt, om en viss form av glasvaror var utformad för att bibehålla huvudet, bör du nu förstå varför designen är så viktig. Inte bara det, men andra former är gjorda för att öka eller upprätthålla kolsyrningen av svalare lager, och ännu andra mönster är gjorda på ett speciellt sätt för att möjliggöra bättre uppskattning av den faktiska färgen på drycken.

Huvudets betydelse

Bildandet av ett ölhuvud orsakas av koldioxidbubblor som dyker upp på toppen av den flytande delen av en öl. Denna CO2 finns antingen naturligt från fermenteringsprocessen i ölens produktion eller från manuell tillsats till ölet. Huvudets största funktion är att skapa en slående visuell presentation av en nyligen hällt öl, som skapar en känsla av friskhet och betyder vilken typ av öl som serveras.

Dessutom fångar huvudet även aromer och smaker som är viktiga för att få ut mesta möjliga av din öl. Ingredienser som malt, korn, humle, vete och andra korn bestämmer till stor del formen på ölhuvudet. Ölglasformer påverkar också bildandet av öls huvud och övergripande smakprofil, munkänsla och arom. På grund av deras distinkta egenskaper kräver olika brygger olika ölglastilar.

Ölglasets anatomi

 • Storlek – Storleken på ett ölglas korrelerar ofta med en öls alkoholhalt. Lättare bryggor serveras ofta i större glas, medan starka öl bör serveras i mindre glas.
 • Kant- Det primära elementet som ansvarar för att överföra öl från glas till smak. En jämn, flisfri fälg är viktig.
 • Skål – Samlar aromer och kan hållas för att värma ölen för en förbättrad sensorisk upplevelse. Speciellt en konkav skål med en avsmalnande topp är perfekt för att fånga och koncentrera aromer.
 • Form – Koncentrerar känsliga aromer. Perfekt för stilar med mycket skum.
 • Flare – En utsvängd kant gör att en öl kan placeras på tungans framsida. Konvexa glas hjälper till att koncentrera skum.
 • Bas – Basen är det som ger glaset dess stabilitet. Ölglas med stjälkar ger kunderna något att hålla fast utan att höja temperaturen på ölet. Det förhindrar också att fingeravtryck kommer på glasets skål.

Glasval

De olika glas som finns tillgängliga för ölkonsumtion är inte bara estetiskt tilltalande utan tjänar också ett specifikt syfte. Från att släppa ut kolsyrat i rätt takt och leverera smak till precis rätt plats på tungan, till att perfekt fånga doften och att undkomma det skummande huvudet, att välja rätt glas kan göra skillnad i din smakupplevelse.

För att möta specifika behov. Under den svarta pestens era lade hantverkare ett lock till den tyska ölstenen för att hålla flugorna ute. Den smala basen på veteölglaset gör att sedimentet sätter sig i botten så att smaken inte påverkas.

För att säkerställa att formuläret matchar funktionen. De första glasen som skapades var faktiskt stengodsstenar, gjorda för att hålla ölen kall. Tjocka glas ölmuggar designades för att motstå missbruk som upplevs i Tysklands pubar. Och snifters form uppmuntrar handens värme för att försiktigt öka ölets temperatur.

För att förbättra och behålla ölhuvudet. Huvudet hjälper till att bibehålla en öls arom och doften kan lägga till eller försämra din njutning. Genom att forma glaset för att fånga huvudet kan glastillverkarna förbättra öldrinkupplevelsen.

Pilsner ölglas

I denna kategori inkluderar låg till medelhög alkoholnivå pilsners, ales och lagers som är lätta, med låg humle smak och uppfriskande. Huvuden på dessa öl är djupa, men också luftiga och skumiga. Kolsyrning och glittrande färger ska visas i ett långt, smalt pilsnerglas som belyser bubblorna som stiger från botten till toppen. Pilsner-glas avsmalnar vanligtvis gradvis när de når toppen och låter sig smidig och lätt att dricka.

Öl som passar till detta glas är American Adjunct Lager, American Amber / Red Lager, American Pale Lager, Euro Dark Lager, Euro Pale Lager, Euro Strong Lager, Öl med låg alkoholhalt, Wien Lager, Witbier, American Double / Imperial Pilsner, Bock, Kalifornien Common / Steam öl, Tjeckiska Pilsner, Doppelbock, Dortmunder / Export Lager, Tyska Pilsner, Happoshu japansk rislager, Light Lager

Pub ölglas

Pubglas är de vanligaste på marknaden och fungerar som ett gammalt beredskap när ett mångsidigt glas behövs. Huvuden på dessa öl bör vara små till medelstora, så glasformen behöver inte främja kolsyrning. Även om många öl i denna kategori har starka, hoppiga attribut, har de fortfarande mer raka, djärva smaker snarare än komplexa, mångfacetterade dofter och smaker. Dessa öl bör serveras i glas som är tåliga, har stor kapacitet och har stora öppningar för stora slurpar. De kan serveras i stora mängder. Pintglas kan också kallas blandglas och kan också användas för att blanda drycker.

Öl som passar att dricka i ett pubglas är bland annat Engelska Brown Ale, Engelska Dark Mild Ale, American Blonde Ale, American Brown Ale, American Dark Wheat Ale, American Pale Ale (APA), Amerikansk blek veteäl, Amerikansk / engelsk Indien Pale Ale (IPA), Engelska Pale Ale, Engelska Blek Mild Ale, Pumpkin Ale American Adjunct Lager, American Amber / Red Ale, American Black Ale, American Strong Ale, Engelska Strong Ale, Euro Dark Lager, Irish Red Ale, Öl med låg alkoholhalt, Lättare Stout, Lättare porter, Old Ale, Black & Tan, Kalifornien Common / Steam Öl, Cream Ale

Belgiska ölglas

Dessa typer av öl skryter med komplexa smaker och aromer är ofta mörkare och tyngre än andra sorter. De tenderar också att ha ett tjockt, tungt huvud och konsumeras ofta i något långsammare takt än lättare öl. För att skydda de rika smakerna och aromerna är ett lökformigt, ibland tulpanformat glas idealiskt. Ett högre sipp-till-gulp-förhållande i belgiska öl kräver ofta mindre glasformer, vilket lämpar sig för mer invecklade mönster som ett belgiskt glas eller en ölbägare.

Öl som passar till Belgiska ölglas ör bland annat Ryska kejserliga Stout, Abbey Trippel, Berliner Weissbier Dubbel, Stark Golden Ale, Hyper-öl, Belgisk IPA, Belgisk Strong Dark Ale,Kvadruppel, Tripel, Kornvin, Abbey Dubbel

Ölprovglas

Dina kunder kanske vill prova flera av de läckra öl du har på kranen. En av de mest populära ölprovtagningsmetoderna är användningen av glas och ölspaddlar för öl, som uppvisar flera öl samtidigt på en träspad som kunderna kan smaka på. Kunderna kan sedan prova var och en från ölflygningen och bestämma vilka de gillar bäst. Vilken öl som helst kan läggas i ett provglas och placeras på en paddel, men fina hantverksöl är de mest populära proverna. De typer av glas som används för provtagning av öl är vanligtvis, men inte alltid, mellan storleken på ett skottglas och ett vanligt ölglas.

Öl som passar till detta glas är bland annat American Adjunct Lager, American Double / Imperial Pilsner, Amerikansk / engelsk Indien Pale Ale (IPA), Engelska Blek Mild Ale, Engelska Strong Ale, Euro Dark Lager, Pumpa Ale, Staison / Farmhouse Ale, Summer Love Ale, Engelska Brown Ale, Engelska Dark Mild Ale, Engelska Pale Ale, Irish Red Ale

Stora glas

Himlen är ganska mycket gränsen med specialglas och nyheter. Yardglas, stövlar och andra jätteglasvaror används, som man kan förvänta sig, vanligtvis för servering av stora mängder öl (ofta vid speciella evenemang och fester). I allmänhet vill du hålla fast med öl som är lämpliga för konsumtion i stora volymer och som inte har alltför tjocka huvuden eller alltför maltiga / hoppiga smaker. Många av de öl som du kan servera i muggar, steiner och pintglas (som ales, lagers och pilsners) är dina bästa satsningar här.

Ölglas med fot

Öl som bäst serveras i fotade ölglas är i mitten till höga nivåer när det gäller färg och alkoholhalt. Smaker av dessa öl har lite djup och doft, men inte intensiv hoppighet. Dessa öl bör ha ett medelstort huvud som fortfarande behöver en relativt stor öppning på toppen av glaset för att rymma det. Glasformer som är mer smala och långa än vanliga bägare eller snifters fungerar bäst.

Öl som passar bra till fotade glas är bland annat Brown Ale, Amerikansk Amber Lager, American Lager, Fruktöl, Porter, Saison, Lambic

Ölkannor

Ölkannor, keramiska, metall- eller glaskanna som används för att transportera öl, har blivit en mycket populär metod för provtagning av öl. När en öl är på kran tillåter en growler kunden att ta hem en stor mängd av bryggan. Vanligtvis av glas med antingen skruvlock eller gångjärn i porslinspackning, kan ölproducenter hålla ölen helt fräscha i mer än en vecka! Growlers transporterar effektivt alla typer av öl och är en bra investering om kunderna vill ta hem ditt brygga. Även om alla typer av öl kan läggas i en odlare används de oftast för att transportera hantverk eller specialöl, inklusive öl och lager.

Öl som passar att dricka i ölkannor är American Adjunct Lager, Irish Red Ale, Pumpa Ale, Staison / Farmhouse Ale, Summer Love Ale, Engelska Pale Ale, Engelska Blek Mild Ale, Engelska Strong Ale, Amerikansk / engelsk Indien Pale Ale (IPA), Engelska Brown Ale, Engelska Dark Mild Ale, American Double / Imperial Pilsner, Euro Dark Lager

Lista över de bästa ölglasen 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Historian bakom ölglaset

År 1639 förvärvade Sir Robert Mansell ett monopol på glasframställning i Storbritannien, men ölglasen var kostsamma. Det fanns också importerade glas från Venedig, men de var för dyra. På 1660-talet såldes ett ölglas till en summa motsvarande vardera (cirka 500 – 600 kr). Från 1745 och framåt blev ölglasen mindre eftersom de beskattades enligt deras vikt. Men de var fortfarande dyra och var en statussymbol eftersom endast de rika har råd med dem.

På 1700-talet, när den första glaspressen uppfanns, var glasen billigare och lättare. Vid 1920-talet var den första 10-sidiga, hanterade pintmuggen först massproducerad och blev alteregot för öl. Det ersattes emellertid av den fördjupade muggen, vilket förmodligen gjorde ölen mer attraktiv. På 1960-talet tillverkades inte den tio-sidiga tankard för att ge vika för rakare, lättare glas.

Även om de kan vara favoriserade, visar de lättare glasen inte att vara lika robusta som de ser ut eftersom de lätt flisas och går sönder när de kläms ihop på en skål. Nonik-glas gav en lösning på detta genom att ha en utbuktning nära toppen för att förbättra drinkarens grepp, lättare att ta bort från stapeln och göra glaset starkare för att förhindra flis. Det kan ha löst flis, men drinkare gynnar inte dessa glas eftersom de var väldigt enkla.

Olika sorters ölglas storlek

1. Amerikanskt pintglas

Detta grundläggande glas är det mest populära bland de ölglas som anges här eftersom det är det billigaste och kan servera nästan vilken öl som helst. Med endast 45 cl till det är det amerikanska pintglaset den perfekta storleken för att få dig att njuta av din öl utan att tvinga ner den för tidigt i rädsla för att den blir varm och platt.

2. Imperialt Pintglas

Det Imperial pintglaset är lite större än det amerikanska pintglaset och innehåller 55 cl öl du kan tänka dig. Den har också en liten läpp som är utformad för att låta glaset naturligt tippa på munnen för att ta en stor slicka av din dryck istället för att läppja den.

3. Pilsner ölglas

Pilsner-glas är glas som inte har en stam, som en bägare, kalk och tulpanglas. Foten är tänkt att ge stabilitet åt den avsmalnande designen på glaset. Detta glas är avsett att visa ljus färg, brus och klarhet hos pilsneröl. Dessutom kan den rymma upp till 40 cl öl.

4. Tulpan ölglas

Tulpanglas liknar både bägaren och tistelglaset, bara att den har en smalare kant än bägaren eller kalen. Det var utformat för att fånga huvudet och främja aromen hos de belgiska ölen. Det används för att servera starka och mörka öl och belgiska IPA. Den rymmer upp till 45 cl öl.

5. Tistel ölglas

Tistelglas är nästan samma som orkanglas; bara utbuktningen på skålen har mer uttalade och vinklade sidor. Den rymmer 55 cl öl och används bäst för att servera skotska öl. Detta är en verkligt skotsk tradition eftersom formen är inspirerad av tisteln, Skottlands nationella blomma.

6. Bägare

Bägaren rymmer 55 cl av din favorit tyska veteöl, speciellt om stangglas är för små för dig. Det ser också mer sofistikerat ut än en ölmugg medan du håller handen borta från ölet och oavsiktligt värmer upp den.

7. IPA ölglas

Formad precis som de starka glasen, IPA-glasen är längre och snyggare och rymmer bara 55 cl jämfört med 60 cl av de starka glasen. De används också bäst för att betjäna IPA. Den tunnare kanten möjliggör frisättning av kolsyror och bombarderar näsan när minuterna bubblar spricker medan du dricker av den.

8. Stout ölglas

Stoutglas rymmer din favoritöl. Dess design är avsedd att markera aromen hos kaffe och choklad som är typiskt i stouts.

9. Weizen ölglas

Weizen-glas är en annan jätte när det gäller ölglas. Den rymmer upp till 68 cl öl och serverar snabbt två 33 cl burkar i en enda sval. Weizen-glaset används bäst för att servera veteöl och lätta, aromatiska öl eftersom det kan bilda ett tjockt, fluffigt huvud, vilket gör ölen mer lockande söt.

10. Stange ölglas

Smal, snygg och lång, detta är känt som champagneflöjtens motsvarighet för öl. Den smala kroppen och öppningen gör det till ett lämpligt glas för lättare öl. I motsats till pintglaset, som är vanligare i USA, är stangeglaset ett klassiskt ölglas för tyska öl. Den rymmer mindre än 20 cl öl, så den är liten i ölvärlden.

11. Teku ölglas

För att inte förväxlas som ett glas för sprit är det teku-stammade ölglaset mer kantigt på sidorna än den böjda skålen med vinglas. Den rymmer 30 – 40 cl öl och används för att servera fina hantverksöl.

12. Ölmugg

En ölmugg kan innehålla olika mängder öl, beroende på storlek. Även om det förlorades i omlopp på 1960-talet är detta glas fortfarande det klassiska ölglaset. Den minsta rymmer mindre än en halv liter till mer än en liter för de större. Handtaget är alltid gynnat eftersom det håller handen borta från glasets kropp, vilket ger mer ölisolering.

13. Sko-glas

Om du är general skulle du utmana dina män att vinna en kamp i utbyte mot en drink öl på dina läderstövlar? Det var vad som hände med en preussisk general som vågade sina män. Den listiga generalen fick sedan en glasmakare att forma ett glas som en känga så att han inte skulle behöva dricka sin öl från sina smutsiga stövlar.

Ölkängan, känd i Tyskland som bierstiefel, vars största rymmer upp till 2 liter, är det hälsosamma alternativet till smutsiga stövlar. Utmaningen ligger i att dricka öl utan att dribba den på din skjorta. Kängans tå skapar en ihålig när du konsumerar den tills bubblor skjuter drycken mer våldsamt ut om du inte vet hur man dricker från den. Hemligheten ligger i att tippa tån åt sidan för att minska öls rusning från kängan till halsen.

Kända ölglas tillverkare

Stolzle

Stolzle ger dig fina glasvaror för de stunder av glädje som skryter: “Född i eld, formad av tiden.” Deras högkvalitativa glasvaror är gjorda av blyfritt kristallglas som ger en lysande klarhet, gjord av Lausitz kvartsand.

G.E.T.

Letar du efter ett mindre brytbart alternativ än glas? G.E.T. Enterprises är en ledande tillverkare av alternativ till traditionella glasvaror, med kraftiga, slitstarka och diskmaskinssäkra drycker av plastöl, perfekt för matplatser utomhus, poolbarer och mer.

Anchor

Anchors kommersiella ölglas erbjuder kommersiell hållbarhet till konkurrenskraftiga priser. Deras sortiment har en rad muggar, pubglas, bägare och till och med den speciala stövelformade ölmuggen.

Libbey

Libbey har designat och tillverkat glasvaror sedan 1818 och är ett av de mest framstående varumärkena på bordsskivan. De rymmer också flera populära glaslinjer och porslin under varumärket Libbey.

De har ett stort sortiment av ölglas, vinglas och allmänt barglas. Den kompletta Master’s Reserve-kollektionen i världsklass är designad med färgfri optisk renhet, balans och bestående prestanda. Med pärlfria kanter, virtuell klarhet och fasta, förstärkta väggar. Libbey Spiegelau glasvarumärke, gjord av fin kristall, tillverkar en serie hantverksglas som är utformade strategiskt för att servera olika typer av öl, inklusive IPA, Stouts, American Wheat Öl och Pilsners.

Arc Cardinal

Som med Libbey producerar Arc Cardinal också en mängd olika glasvaror för alla behov, som innehåller populära märken av kvalitet och uthållighet. Varumärket Arc Cardinal Arcoroc erkänner att återupptäckten av vissa gammaldags drycker är tillbaka på modet. Därför har de utformat ett urval av trendiga barglasvarulösningar för att tillgodose, med tonvikt på unika glas för mikrobryggerier.

Hospitality brands

Hospitality Brands erbjuder lösningar för glas, porslin och trendiga porslin, och som exklusiv distributionspartner har de också flera populära märken på marknaden. I ölglasvarorna är Nude och Pasabahce de mest framträdande.

De trendiga Nude- och Pasabahce-kollektionerna av ölglas är utformade för att ge en känsla av lyx och exklusivitet, perfekta lösningar för den sofistikerade baren och matsalen som tillgodoser hantverksbryggscenen.

International tableware

International Tableware , en branschledande inom design av porslin, erbjuder också olika typer av ölglas tillgängliga till en ekonomisk prispunkt, inklusive ölmuggar och pilsnerglas i olika kapaciteter.

Marknaden för öl och ölglas

På grund av dryckens popularitet är det ingen överraskning att det finns ett brett utbud av glasvarustilar. Sanningen att säga, olika alternativ har funnits i årtionden, om inte århundraden. Men om avslappnade drinkare besöker sin lokala bar, där shakers och muggar är normen, kanske de inte ser hur parning av rätt glas med rätt öl kan påverka samt förbättra deras drickerfarenhet.

På samma sätt som mat är presentationen av öl allt. Om en öl ser lockande ut är det mer troligt att drickaren njuter av den. Och om det ölet presenteras i ett glas som passar perfekt för sin typ, kommer ögat – och kanske till och med gommen – att identifiera detta som ett speciellt tillfälle.

Utöver den visuella presentationen påverkar hur ett glas formas resultatet av hällen, bildandet och kvarhållningen av huvudet och det skummande skummet ovanpå. Eftersom skummet hjälper till att filtrera flyktiga ämnen – de föreningar som ger öl dess arom – är huvudretention avgörande för att utveckla den aromen. När du väljer rätt blir ditt glas mycket mer än en tillfällig förvaringsbehållare för din öl. Rätt ölglas tar fram de olika smakerna, dofterna och färgerna på din dryck. Det kan förvandla en upplevelse till en unik upplevelse.

Hitta bästa glaset för din smak

Oavsett om du beställer en drink i en traditionell bar, häller en själv i en självhälls taproom eller helt enkelt njuter av din favoritöl hemma, behöver du troligen ett glas. Du kanske känner till det faktum att det finns flera typer av glas för vin, olika beroende på sorten. Men visste du att det också finns många glasval för din öl och att valet du gör kan direkt påverka din njutning av drycken?

Det verkar oftast som om det bara finns två val när det gäller öl – en flaska eller ett pintglas. I sanning är glasvarumöjligheterna många. Men spelar det någon roll vad du dricker av? Det gör det faktiskt. Här är en titt på hur ditt val av ölglas kan påverka din dryckupplevelse och njutningen av din dryck.

Även om amerikanska barer vanligtvis serverar sina öl i en typ av glas är detta inte fallet i Europa. Pubar utomlands är mycket mer benägna att använda de mest lämpliga glasen för den typ av öl, om inte ett specifikt glas för märket öl, vilket verkligen höjer upplevelsen. Är det bara lysande marknadsföring, som får dig att tro att du behöver ett snyggt, märkesglas för att göra konsumtionen av din favoritöl trevligare?

Det finns verkligen en marknadsföringskomponent för vissa glas, men det är inte den enda faktorn. Så snart du börjar hälla en öl dras du till färgen, aromen och förväntan. Så vad händer när du häller det i rätt glas? Tja, vetenskapliga studier tyder på att glasets form påverkar signifikant hur huvudet utvecklas och behålls. Detta är inte att säga att varje bar – eller varje avslappnad öldrinkare hemma – borde ha ett helt utbud av ölglas. Det kan dock vara i ditt bästa intresse att fylla i några av de vanligaste.

Avnjut din nästa öl på korrekt sätt

 • Undvik kylning av glas. Vi rekommenderar att inte kyla eftersom kombinationen av öl och ett frostat glas leder till kondens och det ger en utspädd öl.
 • Endast handtvätt. Vissa rengöringsmedel och fläckborttagare kan lämna en rester som kan förändra inte bara en öls smak utan också dess huvud och arom. Handtvätt skyddar också alla dekorationer på glaset, till exempel en guldkant eller logotyp.
 • Låt glaset lufttorka. Handdukar kan lämna partiklar bakom, som tvättmedel, kan påverka ölhuvudet.
 • Så innan du häller nästa öl, kom ihåg att hitta det optimala glaset för det och behandla det försiktigt. Rätt glas är en integrerad del av njutningen. En ordentligt serverad öl är alltid trevligare.

Alla typer av ölglas

Pintglas

Som du kanske har dragit slutsatsen från namnet är pintglas utformade för att rymma en 45 cl öl. De är den vanligaste typen av ölglas – en standard bland restauranger och barer på grund av deras mångsidighet, enkel förvaring och i allmänhet låga (er) ersättningskostnader. Om du bara letar efter en uppsättning ölglas för att rymma all din öl på kran, skulle ett bra pintglas, ibland även kallat blandglas, vara rekommendationen.

Blandglas är en typ av pintglas, men det är viktigt att notera att inte alla pintglas är blandglas. Blandningsglas serverar en mängd olika funktioner, från att servera alla typer av öl och andra drycker, såsom vatten och läsk, till en bartenders medbrottsling, som används för att blanda ingredienser för detaljerade cocktails. Dessa typer av glas har traditionellt raka sidor, en bred öppning och avsmalnande ner till botten. Med tanke på sin design är de vanligtvis stapelbara, perfekta för områden där utrymme är en begränsande faktor.

Andra stilar av pintglas inkluderar Imperial Pint Glas (kallas ibland ett irländskt Pint Glas), som kännetecknas av kurva från mitten till kanten, och avsmalnande i botten, och dess systerglas Nonic pint (vanligtvis kallad Engelska pintglas). En bred mun, raka sidor och en avsmalnande botten är de dominerande egenskaperna hos Nonic Pint-glas, med tillägg av en mindre böjd skåra direkt under fälgen. Denna unika presentation ger öl mer karaktär genom att separera det skummande huvudet från resten av drycken för en rolig visuell, perfekt för användning med starkare, mörkare eller mer ogenomskinlig öl.

Även om irländska och engelska pubglas erbjuder en bättre presentation än vanliga blandglas, är den största nackdelen att de flesta inte är lika lätt stapelbara, och mekanisk chock är en större fråga. Imperial och Nonic pint glas faller ibland också under kategorin pubglas, vilket är en mycket bredare kategori som rymmer generiska ölglas, som pintglas. Emellertid benämns pintglas baserat på deras kapacitet på 45 cl, och pubglas har en rad kapacitet för att tillgodose olika serveringsbehov.

Ölmuggar

Ölmuggar finns i olika storlekar, inklusive pintstorlek (igen, 45 cl) Denna typ av glasvaror har förtjänat sin kategori baserat på en distinkt skillnad: ett handtag. Den viktigaste fördelen med ett hanterat glas är att det håller ölet kallare längre. I ölglas utan handtag sveper handen runt glaset och kroppstemperaturen får drycken att värmas snabbare. Traditionella ölmuggar är också konstruerade med tjockare glas, vilket fungerar som bättre isolering för att hålla ölet svalare under längre perioder.

Förutom enklare hantering och bättre temperaturhållning är muggar traditionellt tyngre och robustare än andra typer av ölglas, passar bra för stora volymer. Öppningarna är också breda för effektiv gnissling, vilket uppmuntrar fler rundor.

Det finns två vanliga typer av ölmuggar: tankard och krug. Tankards är din grundläggande ölmugg med en tjock botten med raka sidor. Krugs kännetecknas av en krökt överklagande från botten upp till kanten, ofta med ytfogar som skapar intressanta ljusbrytningar för ett engagerande visuellt. Steins är en gammaldags variant av ölmuggen, som fortfarande är populär bland många anläggningar som specialiserat sig på ett omfattande ölval. Även om stenar och muggar delar många likheter finns det viktiga skillnader. Många stenmuggar har ett gångjärnslock som skyddar drycken från skräp, och du kommer sannolikt att observera mer mångfald i materialet. Istället för traditionellt glas är många stenar gjorda av silver, sten och trä – material som är bättre lämpade för bostadsbruk än kommersiella livsmedelsservice.

Pilsnerglas

Pilsner-glas är bäst reserverade för lättare öl (som pilsner, antyda namnet), veteöl, lager, blek öl och mer. Glasdesignen erbjuder optimal huvudhållning och förbättrar bryggens färg, klarhet och kolsyrning.

Traditionella pilsnerglas är noterade av sin koniska form. De är långa, snygga och smala, med raka sidor och avsmalnande ner till botten. Autentiska pilsnerglas har ingen krökning; emellertid misstas de ibland med Weizenbier-glas som delar många likheter med en ytterligare kurva som är framträdande i glasdesignen. Weizenbier-glas används främst för tunga, tyska stilveteöl. De är strategiskt utformade för att fånga upp sediment i botten av glaset för att inte förvränga smaken och konsistensen som bryggerierna avsåg. Den böjda toppen av dessa glas ger extra utrymme för det stora, skummande huvudet, och dessa glas gör ett utmärkt jobb med att visa upp den överflödiga färgen och bubblorna i dessa ölstilar.

Stammade glas

Liksom ölglas är stammade ölglas en bra lösning om du vill hålla din öl kallare längre. Som tidigare nämnts är en fråga med flera typer av ölglas att de kräver att användarna slår sina händer runt dem medan de dricker. Detta ger kroppsvärme, som värmer drycken, ändrar smak och förändrar upplevelsen. Alla ölälskare kommer att berätta att det inte är till det bättre.

Stammade ölglas finns i olika stilar och formvariationer, många tjänar till att förbättra de många dofterna och smakerna av hantverksbryggor. Tulpanglaset är vanligt. Ölglas med tulpaner har en bred skål, utsvängd kant och böjda sidor som sitter ovanpå en liten stam med en fot. De används bäst för att förmedla dofterna från specialöl, speciellt de med lite extra humle eller malt, som IPA, fruktinspirerade bryggor, tripels, sais etc.

Bägare och kalkar är andra populära typer av stammade glas som ibland används för att servera öl, men de har också mer mångsidiga matfunktioner. Många restauranger väljer att täcka sina bord med bägare för att hälla vatten i när de först placerar sina gäster. Liksom tulpanglas har kalkor och bägare också en bred, böjd skål ovanpå en stam. dock är fälgen mycket mindre uttalad. Därför är de bättre att servera lättöl eftersom de är mindre skickliga på att rikta unika aromer mot näsan. Lagring kan vara ett problem med stammade glas. Därför rekommenderar vi att du installerar glaställ under stänger och monterade skåp för att spara utrymme.

Specialglas

Den sista paraplykategorin för ölglas är specialöl. Dessa inkluderar dina roliga former, anpassningar och stilar avsedda att skapa en unik atmosfär och upplevelse för dina gäster. Ett populärt nytt ölglas inkluderar ölkängan. Uppfunnet i Tyskland livar de verkligen upp baren. De kan dock vara en utmaning att dricka från eftersom luft byggs upp i tårna när den lutas, och när den ställs tillbaka upprätt rusar den till toppen, vilket resulterar i oönskad stänk.

Andra vanliga typer av specialglas inkluderar murarburkar, provglas och paddlar (perfekt för att erbjuda gästerna en mängd öl – perfekt om du brygger dina egna och vill ge dina gäster möjlighet att prova flera) och glasburkar. Många stora bryggerier har designat sina egna glas, som Stella Artois, Sam Adams och Guinness. Många tillverkare, som Libbey-glas, erbjuder anpassning av glasvaror, vilket ger restaurang- och barägare möjlighet att sätta sin logotyp på sina glasvaror, så att deras varumärke alltid hålls framför och mitt. Och glöm inte ölodlare eller kannor. Dessa är väsentliga för större partier som vill beställa tillräckligt med bryggning för hela bordet.

Koniska pintglas

Koniska pintglas också kända som ett Shaker-glas eller Sleevers är ett extremt vanligt ölglas format som en upp och ner kon. Du kanske har använt många av dessa under din tid på pubar som ett vanligt ölglas som används för servering av öl. Nonic-glaset baserades på denna design i försök att förbättra vissa aspekter av designen för att stoppa flisning och grepp.

Schooner glas

Schooners används vanligtvis inte för öl men är namnet på ett stort sherryglas. Dessa är mindre glas som vanligtvis är 425 ml eller 285 ml med böjda glaskanter och kortare stjälkar. Schooner-glas är också kända som en kruka eller middy i vissa delar av Australien och här används Schooners oftare för servering av öl. Detta beror på att deras mindre storlekar gör att ölen kan konsumeras innan de värms upp (de kan bara göra saker enklare och bara dricka snabbare).

Willi Becher glas

Willi Becher-glaset är ett vanligt glas i Tyskland med en liknande form som koniska pintglas men den övre halvan böjer sig inåt för en mindre öppning. Dessa glas finns i olika storlekar som passar dina drickbehov.

Flöjt ölglas

Även om det ofta går till glas för champagne och mousserande drycker är detta ett annat glas som öl har hittat sig i. Ölflöjter är vanligtvis smala och långa med en stam men stammen kan ofta vara kortare än vanliga champagneflöjt. Även om det är mindre än några av våra andra glas som erbjuds här, hjälper ölflöjtglas att visa upp kolsyrningsprocessen av öl som ger en intensiv arom som ger en trevlig dryckupplevelse. Du kan bara behöva gå upp till baren oftare.

Tistelglas

Detta är en lätt anpassning av tulpanglaset som har en stam och rundad form. Tistelglas är dock modifierade för att likna Skottlands nationella blomma tisteln. Scotch ales serveras därför ofta från Thistle-glas som producerar stora skummande huvuden medan de fångar upp och förstärker flyktiga ämnen.

Yard of ale glas

Ett extremt högt ölglas som rymmer över 1 liter öl. Traditionellt (cirka 90 cm) med en skål i botten och en bredare axel. De kan komma i olika storlekar med halv yard också ganska vanligt men mindre impessivt. En gård med öl sitter normalt i ett stativ eftersom det inte kan läggas ner på ett bord lugnt för din nästa slurk, det krävs ofta att du dricker hela gården i ett! Man tror att glaset härstammar från 1600-talets England kallat det långa glaset eller Cambridge-gårdsglaset. Detta glas är som sagt ofta ett utmanings- eller pubspel som används för speciella skålar eller om du vill visa upp dig (Du kan slå världsrekordet ganska enkelt, det är bara 5 sekunder …)

Stövelölglas

Tro det eller inte, dessa har lite historia och är inte bara nyhetsglas som har kommit till rätta de senaste åren. I ett nötskal är ölglaset öl ett ölglas i form av en känga. Man tror att en preussisk general lovade sina trupper att de efter segern kunde dricka öl från hans bagageutrymme. Efter segern tillverkade en glasproducent dessa ölkängor för att trupperna triumferande skulle kunna njuta av öl från den preussiska generalens glasölstövlar snarare än hans verkliga känga (deras öl smakade därför trevligare och läckte inte slösa bort deras öl). Dessa används också i utmaningar på liknande sätt som ölgården där på en festival eller fest kan en hel känga vara en testprest.

Ölsten-glas

Vanligtvis är ölsten dekorativa muggar som används för servering av öl. Ordet “Stein” betyder sten från “Steinzeug” det tyska ordet för stengods. Dessa glas är vanligtvis gjorda av stengods och porslin men även tenn, trä och glas så är inte bara sten. Ölsten kan också dekoreras som tankar för att skapa utsmyckade ölglas som ofta samlas. Ölsten kan ibland innehålla gångjärnslock som av vissa anses för att förhindra att sjuka flugor förorenar sina öl under den svarta pesten.

Noniska Pintglas

Traditionellt pintglas används vanligtvis för att servera 45 cl öl men används ofta för cider. Det nonic-glaset är en variation av det enklare koniska pintglaset med en utbuktning nära toppen av glaset för att förbättra greppet och minska glasets fastning och flisning (icke-nicking) medan de staplas.

“No Nick” -glaset har utformats för att ha en 40% högre krosshållfasthet under stapling jämfört med koniska glas. Detta uppfanns ursprungligen av Hugo Pick, från Albert Pick & Co, som patenterade designen 1913. Patentet upphävdes dock senare vilket ledde till kommersialisering av det icke-glas som vi känner idag.

Ölmuggar

Liknar ölsteiner med ett robust handtag för att göra din öl lättare att hålla. Traditionellt används i England och Amerika ölmuggar är ofta tjocka och kan komma i en rad olika stilar från fördjupade sidor till åsar längs sidorna. De tjocka väggarna hjälper till att isolera din öl medan handtag kan hjälpa till att minska värmeöverföringen från dina händer till din öl. Oktoberfestmuggen är en massiv tysk ölmugg med de kuplade sidorna. Detta passar traditionellt hela 90 cl öl i ett glas (när det fylls är det en kamp som håller dem bekvämt med en hand).

Bägare och kalkar

Bägare och kalkar är vanligtvis belgiska fartyg som ofta kan användas för att servera öl. Med stora stammade skålformade glas föredras dessa ofta när du serverar tunga belgiska öl och öl som du kan dricka eller sakta konsumera …

På samma sätt som vinglas kan stammar hjälpa till att minska överföringen av värme från handen till glaset och bibehålla en svalare temperatur för din öl medan du dricker. Stammar kan ofta klämmas för att virvla öl medan du häller och släpper aromer från din öl. Bägare tenderar att ha förtjockat glas jämfört med kalkar.

Weizenbier glas

Wheat Öl Glas eller Weizen Glas är ett långt glas med en smal bas som Pilsner-glas. Veteöl är vanligtvis en toppjäst öl med en stor andel vete mot korn och bryggs ofta i Tyskland och Belgien. Weizenbeir-glaset är avsett för konsumtion av dessa veteöl som innehåller både mörka och bleka öl. Den utsvängda designen hjälper till med grepp vilket möjliggör ett enkelt grepp runt den nedre halvan av glaset.

Snifterglas

Snifterglas av bara en snifter är ett glas som inte används traditionellt för öl men öl, som med många av dessa glas, har hittat sig. Dessa kortstammade glas har en bred botten och smal topp och används vanligtvis för konjak eller whisky. Tanken är att den smala toppen ska fånga aromer i glaset medan den rundade botten gör att glaset passar snyggt i handen. Detta glas används ofta med starkare öl med en hög andel alkohol som stouts, bärare, kornvin och mer.

Tulpanglas

Liknar formen med Snifter-glasen med en kort stam och skålform. Toppen blossar emellertid ut som en tulpan och ger dem namnet tuilipglaset. Detta glas rekommenderas också för starkare öl inklusive öl, dubbla IPA, kornviner och mer.

Stangen ölglas

Det konstiga glaset eller stangenglaset är ganska grundläggande, format som en traditionell rak tumlare i motsats till dess namn. Namnet kommer från tyska för “konstig” som betyder stav, som liknar glasets raka form. Ofta mindre än traditionella ölglas eller pintglas, men finns i olika storlekar. Det konstiga glaset används ofta för servering av känsliga öl för att intensifiera dofterna.

Pokal ölglas

Ett annat stammat ölglas men med raka kanter som skiljer sig från de skålformade tulpanglasen. Pokalglaset är ett europeiskt Pilsner-glas men har en stjälk och bas. Detta är ofta ett populärt val för Lagers eller Pilsners.

Typer av öl att dricka i ditt ölglas

Amerikansk veteöl

Amerikanska vetealer kännetecknas av en dimmig, ogenomskinlig gyllene färg, ett resultat av öljäst som används under jäsning. Den krämiga konsistensen älskas av gästerna, särskilt under de varmare månaderna, eftersom de är skarpa och uppfriskande, särskilt när de serveras i det rekommenderade temperaturområdet 4-7 ° C. Volymalkohol varierar vanligtvis mellan 3,5 och 5,5%.

Veteöl serveras traditionellt i ett bra pilsner- eller weizenbierglas. Prova med lätta sallader och grönsaksrätter, kyckling och sushi. Rekommenderas inte för tunga desserter men kan vara uppfriskande med färska bär.

White ale

En nära kusin till American Wheat Ale är White Ale, ibland även kallad Witbier, en mjuk, dimmig gyllene blek öl med ursprung i bondgårdens bryggerier i Belgien. Huvudegenskaperna är torra och skarpa smaker av frukt och kryddor, vilket gör dem lite tjockare och mer medelstora, men inte mindre uppfriskande än amerikanska veteöl, särskilt när de serveras i samma temperaturområde på 4-7 ° C. Genomsnittlig alkohol per volym är 4,5-8,1%. Återigen skulle ett bra pilsner- eller weizenbierglas vara en bra serveringslösning här, särskilt för Blue Moon, kanske den mest kända White Ale i Nordamerika. En annan känd White Ale är dock Hoegaarden, och de har, precis som Stella och Guinness, sitt eget specialdesignade glas för servering.

Amber, Brown och Red Ales

En något mörkare variant av ale-stilen, röda och bärnstensfärgade ale, noteras av deras djupare, ofta röda färg. Medelfyllig och lite sötare, ofta med smaker av bränt socker och karamellmalt. Bruna ale från England och är mörkare, men mer genomskinliga än mörkret hos stout och bärare, mestadels noterade av en lätt, nötig maltighet och rostade smaker – perfekt under höstmånaderna!

Bäst när den serveras mellan 10 och 12 ° C i kejserliga eller non-stil pubglas som framhäver färgen och unika egenskaper hos denna stil. Volymalkohol varierar traditionellt mellan 4 och 6%, och utmärkt med ett brett utbud av livsmedel, inklusive grillad kyckling, hamburgare och kryddigare rätter.

Indian Pale Ales (IPA)

Pale ales och IPAs har ökat i popularitet genom åren, tack vare nästan uteslutande explosionen av hantverksbryggerier. De har framträdande mer uttalade humle jämfört med andra stilar av hantverksbryggor som visas här. Blek ale varierar från gyllene till koppar i färg. Medelfyllig med en torr, hoppig smak på smak. Viss fruktighet ovanpå maltet skapar ofta en bröd eller nötig smakupplevelse. Volymalkohol varierar från 3,8 till 6,2%.

India Pale Ales (IPA) och Imperial IPAs var ursprungligen tänkt som en exportöl som exporterades från England till Indien, därav namnet. De är starka och torra med mer bitterhet på grund av överflödigt humle. Balanserad maltighet avrundar den torra, rena ytan. Generellt varierar alkoholen i volym från 4,5 till 7,5%. Imperial IPAs, ibland kallade Double IPAs, är ännu starkare och utvecklades ursprungligen som en lyxöl som var reserverad för speciella tillfällen. Volymalkohol varierar från 7,5 till 10,5%. Servera mellan 10 och 12 ° C med starka, hjärtliga eller kryddiga måltider, som curry och lamm, pilsner eller stammade ölglas.

Dubbels och Tripels

Både dubblar och tripplar har sitt ursprung i Belgien, många gjorda uteslutande av belgiska munkar. De är starkare och sötare än traditionella öl, med högre alkohol i volym. Dubbels varierar traditionellt mellan 6 och 7,8% medan Tripels varierar från 7,5 till 9,5%. Unika egenskaper inkluderar kryddiga, djärva smaker med hoppiga aromer, mjuk konsistens och tillsatt socker för drickbarhet.

På grund av den högre intensiteten och den högre alkoholen i volym är dessa hällar vanligtvis mindre och svävar runt 28 cl-märket. Vi rekommenderar servering i en stammad bägare eller kalk. Ett allsidigt vinglas gör också tricket.

Stouts

Stouts och bärare lever i den mörkare änden av spektrumet än andra öl i ale-kategorin, och båda ger fantastiska vinterböcker. Portier är den ursprungliga svarta ölen i England, som ofta kännetecknas av sin mörka nyans och ljusa kropp. Många bärare avger dofter av mjukt rostat kaffe och choklad. Volymalkohol varierar mellan 4,5 och 6,5%.

Stouts är lite mer komplexa, med tanke på de olika substyles, som torra irländska stouts, söta London stouts, imperial stouts och krämig havregrynstouts. Liksom bärare är de exceptionellt mörka med många mellan brunt och svart. De flesta är också ogenomskinliga och kännetecknas övervägande av bittra aromer av rostad malt. Smaker inkluderar ofta medium rostat kaffe och bränd choklad som flyter genom en krämig konsistens. Volymalkohol ligger mellan 3 och 12%.

Huvudskillnaden mellan en stark och en portör kommer i skuggan. Bärare är lite blekare än stouta. Rekommenderade serveringstemperaturer för båda är 10 till 12 ° C i kejserliga pintglas eller rundade tulpanstammade glasvaror. De passar bra med rik mat och rökt mat, som grill, rostat rött kött och chokladdesserter.

Amerikanska Lager

Den amerikanska Lager-familjen omfattar en rad populära öl, inklusive American Amber Lager, Oktoberfest, Marzen och Vienna Lager. Det främsta kännetecknet är betoning på malt, med många som erbjuder en karamellsmak och söta rostade smaker. Den största skillnaden mellan öl i denna kategori är var de bryggs. Oktoberfestlagers bryggs i München, Tyskland, Vienna Lagers i Österrike och Marzen Lagers i Bayern.

Volymalkohol varierar mellan 3,5 och 6% och serveras bäst mellan 7 och 9° C. På grund av låg humle närvaro varierar ölglas. Många anläggningar väljer glasmuggar. En krug eller stein erbjuder en premiärpresentation för dessa stilar av öl, samt stammade kalkar och vanliga pilsnerglas.

Pilsner

Pilsners är den mest populära lager i Nordamerika med ursprung från 1842 i Pilsen, Böhmen där den ursprungliga pilsnern först bryggdes. Lätt, torrt, hoppigt med behagliga dofter, smakerna balanseras fint av färsk malt. Stora bryggerier har försökt duplicera denna stil i flera år. Volymalkohol varierar mellan 4 och 6%, och de serveras bäst mellan 4-7 ° C, antar du, Pilsner-glas. Du kan dock blanda ihop det genom att servera i en stammad kalk för en unik bordsinställning.

Specialöl

Specialöl inkluderar öl gjorda av både öl och lager – ofta en kombination av de två – liksom populära säsongs öl som pumpaöl, kryddade och fruktöl etc. De mest universella som faller under denna kategori är Kolsch och Cream and Blonde Ales.

Blonde ales

Cream and Blonde Ales är en favorit i Nordamerika och delar egenskaper hos ales, lagers och pilsners. De har massmarknadsöverklagande, särskilt under sommarmånaderna, så det är perfekt att ha minst ett alternativ för cream ale på din meny. De är traditionellt ljusare i färg och kropp, med en antydan till sötma och humle, och är uppfriskande när de serveras mellan 4-7 ° C. Pintglas fungerar bra med den här typen, liksom Pilsner-glas.

Kolsch

En avslappnad, vardaglig öl mycket i venen av gräddeöl, Kolsch öl är skarp och mycket drickbar, kännetecknad av en lätt, lätt genomskinlig gyllene färg med balanserade, rena och rundade smaker. Alkoholvolymen varierar traditionellt från 4,3-5,3% och är idealisk för servering i ett grundblandningsglas eller ett pilsnerglas för de 55 cl hällarna. Liksom gräddöl är lättare mat det bästa paret, inklusive sallader och lätt skaldjur.

Vanliga frågor om ölglas

Vad är viktigt att jag tänker på med ölglas?

Kom ihåg att hålla drickbarheten i åtanke, dvs ett ölglas som är utformat för att smutta på starka, maltiga öl kontra ett glas som är utformat för friska slumpar av lätt, uppfriskande öl. Restoljor, fett eller rengöringsmedel kan dämpa kolsyran av en öl, även i små mängder. Kolla in vår rengöringsguide för att hitta några tips om hur du undviker detta genom att använda rätt rengöringsverktyg och kemikalier.

Bryggerier är vanligtvis stolta över de produkter de producerar; var inte rädd för att ta reda på information om ingredienser, produktionsmetoder och serveringsrekommendationer för de öl du serverar. Lite grävning kommer förmodligen att ge dig en mycket bättre uppfattning om vad glasvaror är optimala för dina öl. Det finns otaliga sorter av öl och gott om konflikter och överlappar varandra med hur öl kategoriseras. Få en känsla av vilka ölglastilar som passar med vilka öl, och ha det bara kul att skapa den visuella presentation som du tycker ser bäst ut!

Vad har jag för användning av ölglas?

En av nackdelarna med att dricka öl är att den tappar sin integritet när den redan är varm och gör att den smakar platt. Så bartendrar och glasmakare arbetade tillsammans för att designa ett dricksglas med ett handtag för att hålla händerna från att värma upp drycken. Å andra sidan användes först ölsten i Tyskland för att avvärja möjligheten att smittas med bubonisk pest på 1500-talet. Ursprungligen var den gjord av stengods, men den kan också tillverkas av porslin, tenn, silver eller trä.

Amerikanska glas

Det enkla, utilitaristiska amerikanska pintglaset på 45 cl är något bredare vid munnen än vid basen. Du hittar den i stort antal i barer och restauranger, där den används för att servera ett brett utbud av ölstilar. Dess allestädesort beror på att det är relativt billigt att tillverka och lätt att rengöra och lagra. Det amerikanska pintglasets grundläggande design varken förstärker eller skadar någon speciell ölstil. Tänk på det som ditt allmänna glas.

Imperiala glas

Liksom sin nära släkting det amerikanska pintglaset är det kejserliga pintglaset alla syften. Till skillnad från sin amerikanska motsvarighet rymmer emellertid den kejserliga pinten hela 55 cl. Det skiljer sig också genom att den har en lit en läpp vid munnen. Passande öl: Tänk på det som ditt grundläggande glas för brittiska öl och lager som pale ale, India pale ale, amber / red ale, brown ale, porter, milk stout, havregrynstout, Scotch ale.

Pilsner glas

Långt, smalt och något bredare vid munnen, ett pilsnerglas synliggör gnistan, klarheten och bubblorna från pilsner och andra lättare öl. Samtidigt hjälper det till att hålla kvar ett ölhuvud, vilket håller flyktiga aromater låsta under näsan. Vanligtvis håller pilsnerglas mindre öl än ett pintglas – vanligtvis någonstans i närheten av 34 till 40 cl öl. Passande öl: Pilsner, amerikanska tillskott, bock, helles bock, maibock, Wien lager, blond ale, Kalifornien vanligt, och japansk ris lager. Och ja, det är samma typ av ris du koker i din riskokare.

Tulpanglas

Med en glödande kropp och en utsvängd läpp är tulpanglaset utformat för att fånga huvudet och främja aromen och smaken av belgiska öl och andra maltiga, hoppiga öl. Den korta stammen underlättar virvlande, vilket ytterligare förbättrar din sensoriska upplevelse.

Lämpliga ölstilar är t.ex Belgisk starköl, belgisk mörköl, kornvin, dubbel / imperial IPA, belgisk IPA, belgisk pale ale, bière de garde, Flandern rödöl, gueuze, fruktlambisk, saison, amerikansk vildöl, skotsk ale

Tistelglas

En modifierad version av tulpanglaset, formen på ett tistelglas liknar Skottlands nationella blomma (tisteln). Den kännetecknas av en kort stam, en glödande botten och en långsträckt toppdel som är märkbart skarpare och vinkladare än tulpanens.

Bägare / kalkglas

Bägarglaset har en stor, huvudhållbar rund skål och en tjock stam. Kalkar liknar men tenderar att ha tjockare skålväggar. Båda typerna kan vara mycket dekorativa och ibland ha invecklad etsning eller inläggning av ädelmetall. Deras breda mundesign främjar stora, hjärtliga sippor. Lämpliga ölstilar är t.ex Tunga, mörka öl som belgiska IPA, belgisk stark mörk ale, dubbel, tripel, quad.

IPA-glas

De ikoniska åsarna av IPA-glaset luftar din favorithoppyöl med varje klunk och släpper ut flyktiga aromater under processen. Under tiden koncentrerar den långa, smala, avsmalnande skålen och riktar dessa humlearomater till din näsa. Vissa IPA-glas är också kärnformade (etsade) i botten för att frigöra kolsyrning och främja en stadig ström av kaskadbubblor. Lämpliga ölstilar är alla typer av IPA.

Stout glas

Designat av Spiegelau i samarbete med Left Hand Brewing Company från Colorado och Rogue Ales från Oregon, förtjänar detta distinkta stoutglas en plats i varje ölkännare i Kina. Basformen och skålens vinkel framhäver de rostade malterna och tonerna av rikt kaffe och choklad som definierar starka öl. Den vinklade hyllan och den smala munnen främjar huvudretention. Lämpliga ölstilar är alla varianter av stouts.

Weizen glas

Weizen-glaset har tunna väggar och mycket längd för att visa upp färgen på veteöl. Designen låser också in stilens karakteristiska aromer av bananer och kryddnejlika och ger rätt utrymme för ett tjockt, fluffigt huvud. Ibland förväxlas de med pilsnerglas, men det finns viktiga skillnader. I ett Weizen-glas finns vanligtvis en ⅕ liter öl (jämfört med en pilsners 30 till 40 cl öl), och det har en viss attraktiv krökning. Lämpliga ölstilar är Veteöl, dunkelweizen, hefeweizen, kristalweizen, weizenbock.

Stanglas

Stanglaset – som får sitt namn från det tyska ordet för pol – är smalt, rakt och cylindriskt. Som en champagneflöjt koncentrerar stangen mjuka humle- och maltaromer och bevarar kolsyran. Till skillnad från en flöjt har dock stangen en tjockbottnad bas för pålitlig stabilitet. Lämpliga ölstilar är delikat öl som kölsch, bocks, lambics, gose, tjeckiska pilsners, rågöl, altbier, rauchbier.

Teku glas

Det visuellt fantastiska Teku-glaset är allmänt känt som ett av de finaste ölglasen som finns idag och designades av en italiensk sensorisk expert och hantverksbryggeri. Den har en 30 till 40 cl tulpanliknande skål, en anmärkningsvärt tunn läpp och en elegant lång stam som förhindrar att dina händer överför värme till din öl. Teku fakturerar sig som lämpligt för alla stilar. Med detta sagt gör glaset ett fenomenalt jobb med att koncentrera aromater och framhäva smakprofiler, så mycket starka öl kan vara överväldigande när de serveras i en. Vi gillar särskilt Teku för lambics och andra sours, grits, frukt och ljung öl.

Ölmuggar

Ölmuggar finns i olika former och storlekar. Vissa är till och med fördjupade. Det som gäller för alla ölmuggar är dock handtaget som skjuter ut från ena sidan. Det är en designfunktion som, som en stjälk, hjälper till att förhindra värmeöverföring från din hand till ölet. Ölmuggar tenderar också att ha relativt tjocka glasväggar för hållbarhet och isolering. De är klassiska pubglas. Lämpliga ölstilar är t.ex Amerikanska, tyska, engelska och irländska öl av alla slag

Ölstövlar

Ölkängor, eller “das boots”, har varit populära på ölfestivaler och fester i årtionden. De används ofta för att dricka spel eller i macho-visningar av dricksförmåga. Deras ursprung är dock rotat i den bayerska ölkulturen. Enligt legenden lovade en preussisk general sina trupper att han skulle dricka en öl från sin egen lädersko i utbyte mot en seger på slagfältet.

När hans män visade seger beställde han en glasliknande av sin känga för att skona sig missnöjet med att dricka fotöl. Därifrån tror man att glaset blev populär, och med tiden veckades det in i Oktoberfest-traditioner. Ölkängan tog så småningom vägen till Nordamerika tack vare de återvändande andra världskrigets soldater som observerade traditionen när de tjänade utomlands. Lämpliga ölstilar är Märzen / Oktoberfest, witbier, diverse tyska öl.

Vilka ölglas passar min öl bäst?

1. Steinglas

Bäst för: Öl som amerikanska öl och lager, skotska öl och irländska torra stout. Sedan början av 1500-talet har steinen – förkortning för “steinzeugkrug” och tyska för en stengodskanna – tillverkats av en mängd olika material, såsom trä, lergods och silver. Under bupestens tid tillsattes det gångjärna locket för att förhindra att flugor kom in i ölet. Detta lock är det som skiljer sten från en mugg. Idag är steinen mer en souvenir än vardagsglas. Trots att traditionen är genomsyrad, är den inte mycket användbar eller bekväm.

2. Ölmuggar

Bäst för: Öl som amerikanska öl och lager, skotska öl och irländska torra stout. Det här vanliga fartyget är förmodligen det som först kommer att tänka på när du tänker på öldrink. Utvecklad från den tyska ölstenen, har glasmuggen ett dubbelt syfte: Varaktighet. Det tjocka glaset och den hanterade designen gör det lättare att bibehålla ett fast grepp och säkrare att göra högljudda, firande skålar.

Isolering. Handtaget på muggen gör att ölet blir kallare, eftersom värmen från din hand inte påverkar ölets temperatur. Det är ett av de mest populära glasen – troligen delvis på grund av volymen det rymmer – och det finns också i olika storlekar och stilar. Vissa muggar har en svag konsistens. Vissa hävdar att groparna framhäver öls färg och klarhet; andra tror att de bara är dekorativa.

3. Ölbägare

Bäst för: tyska bocks och maibocks, belgiska IPA, belgiska ales, belgiska dubblar, tripels och quadrupels och andra öl med hög ABV. En bägare med bred mun föredras för att dricka öl med hög vikt eller alkohol per volym (ABV) av två skäl: Den breda munnen håller ölens huvud. Formen låter också drickaren ta djupa klunkar och analysera aromer och smakprofil.

Bäst beskrivs som att ha en lång, tjock stam som stöder en skål, bägare (även känd som kalk) finns i olika storlekar, ofta från 20 till 50 cl öl. De är ofta utsmyckade, med silver- eller guldramade accenter och dekorativa stjälkar. Bägare kan vara tyngre med tjockare väggar än bägare, men de har samma form. Vissa kalkar etsar på botten av skålen; detta lockar koldioxid och skapar kontinuerliga bubblor som bibehåller ett perfekt huvud.

Har du inte någon av dem? Då kan du kan använda ett överdimensionerat, 60 cl vinglas i en nypa. Med samma öppna skål som kalk eller bägare erbjuder vinglaset det perfekta huvudutrymmet såväl som rummet för att skapa en tilltalande näsa.

4. Pilsnerglas

Bäst för: Amerikanska lagers och pilsners, hefeweizens och blonda ale. Perfekt för bleka lager med mycket kolsyrning. Lång, smal och avsmalnande, det klassiska pilsnerglaset är perfekt för, du gissade det, pilsner. Det är också lämpligt för andra lättare öl. Den tunna designen visar öls färg, klarhet och kolsyrning. Och den bredare toppen, som i bägaren ovan, hjälper till att utveckla aromen och smakprofilen samtidigt som huvudet bibehålls.

Även om dessa glas varierar i storlek rymmer de oftast 30 till 45 cl öl – håller mindre öl än de flesta andra glas gör. Pilsnerglas förväxlas ofta med Weizen-glas, men pilsnerglas saknar Weizens krökning. Den europeiska versionen av pilsnerglaset, Pokal, har en kort stam.

5. Tulpan och tistelglas

Bäst för: Tulpanglaset passar bra för starkare, aromatiska bryggor, som dubbla IPA och belgiska öl. Och eftersom Skottlands officiella blomma är tisteln används tistelglaset vanligtvis för skotska öl.

Tulpanglaset har en liten stam och sidfot under en tulpanformad skål. Gjord för att förbättra smak och aromater, detta glas är perfekt för maltiga och hoppiga bryggor. Skålen har en kant som böjer sig utåt bara något. Läppen som bildas hjälper till att fånga och betona huvudet. Randets båge låter ölet träffa tungans mitt och stammen hindrar handen från att värma upp ölet.

Tisteln är ganska lik tulpan; skillnaden ligger i att den är något högre och mindre kurvig – liknar en tistelblom. Den stora glaskålen möjliggör också en trevlig aromsläpp.

6. Weizen Glas

Bäst för: Weizenbocks, kristalweizens eller veteöl. Detta höga glas, som vidgas så lite på toppen, är byggt för huvud, volym och arom. Den långa naturen är perfekt för att visa upp färgen; den smala botten fångar sedimentet som finns i vete eller Weizen-öl.

Weizen identifieras ofta som ett pilsnerglas och identifieras av den definierade krökningen nära toppen och dess förmåga att hålla mer än ett pintglas; den tyska versionen rymmer vanligtvis 0,5 liter. Den krökta läppen tjänar igen till att fånga huvudet och fånga aromen för dig att njuta av. Vi rekommenderar att du hövligt avvisar citrusgarnering som ofta medföljer veteölen eftersom syran är skadlig för huvudet.

7. Snifter

Bäst för: Öl med högre tyngdkraft eller högre alkoholhalt, såsom belgiska öl, bleka öl i Indien och veteviner. Även om sniferglas vanligtvis används för cognac eller konjak är de också perfekta för stora, aromatiska öl. Formen – en stammad, stor skål som avsmalnar längst upp – fångar upp och förstärker flyktiga ämnen när de ligger nära din näsa, medan själva glaset sitter tätt i din hand. Försök att virvla ölet och locka flyktiga ämnen för att släppa sin fulla arom. I detta fall används handvärme för att värma ölet till dess optimala temperatur.

8. Stangglas

Bäst för: Ömtåliga öl, såsom Kolsch, lambic, gueuze eller råg. Stangglas är långa och smala. Även om det inte är visuellt stimulerande – ser mycket ut som ett Tom Collins-glas – är dessa glas en häftklammer bland finsmakare. Vanligtvis rymmer 17 cl, det förstärker ölets malt- och humleflyktiga ämnen, vilket ger en verklig känsla av dess smak. Den mindre storleken uppmuntrar också till snabb dricka medan ölet är kallt.

9. Flöjtglas

Bäst för: Fruktöl, krieks, biere de Champagne och belgiska lambics. Naturligtvis kommer champagne först att tänka på när du nämner flöjt, men de är också perfekta för vissa öl. Den långa, smala formen framhäver karbonatisering – samtidigt som den säkerställer att den inte försvinner för snabbt – och färgar samtidigt som en stark arom släpper ut.

10. Pintglas

Bäst för: Vissa säger att detta glas är nästan perfekt för ett brett utbud av öl, inklusive amerikanska öl, lager, IPA och pilsner. Andra tror att ingen öl någonsin bör serveras i en shaker, men särskilt stora öl eller de med stora näsor. Billigt att tillverka och köpa och lätt att dricka från, pintglaset – särskilt den amerikanska pinten – är förmodligen ett av de vanligaste barglasen. Det finns fyra sorters traditionella pints.

Typer av pintglas

Den amerikanska, eller shaker är förmodligen en av de mest igenkännliga, eftersom dess primära avsikt är att skaka cocktails. Enkelt i design, lågt pris, lätt att stapla och tillverkat av tjockt glas, detta glas är en häftklammer i många amerikanska barer och restauranger. Detta 45 cl glas kan hålla kalla temperaturer samtidigt som det tillåter god aromfrisättning – även om vissa säger att det möjliggör för mycket aromfrisättning.

Imperial eller irländsk pint. Används oftare för bärare, irländska stouts och andra mörka öl, denna pint smalnar av och böjer sig från mitten uppåt. Den lilla skålen som kurvan skapar nära toppen av glaset hjälper till att fånga smak och arom och bygga ett fast huvud. Tulip pint. Vanligtvis används i Irland och England för att servera öl, detta glas blossar något från mitten av glaset upp till kanten.

Nonic eller brittisk pint. I likhet med den amerikanska pinten möjliggör detta glas lättare stapling och grepp på grund av en böjd utbuktning cirka 5 cm under kanten. Denna utbuktning tjänar också ett annat syfte: att lägga till ett andra lager av smak och arom när ölet passerar över det. Dessa 55 cl glas är perfekta för alla öl utom höga ABV-typer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top