Bästa morteln 2022 – Välj den bästa morteln för dig

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Nordwik Mortel Stor 20 cm

Ernst Mortel Stor 14 cm

Gefu Mortel Grino 10 cm

Backaryd Mortel Granit 9,5 cm

Klicka här för att se fler mortlar.

Mortlar är gamla verktyg men som är idag är livsviktigt i ett bra och modernt kök. Mortlar är praktiska för allt från att mala pepparkorn och krossa mjuka örter till att göra pesto och guacamole. Det sorgliga är dock att nuförtiden tar elektriska kryddkvarnar och livsmedelsförädlare ibland deras plats vilket är synd. Faktum är att en bra mortel kan fungera minst lika bra eller inte bättre som en ny elektrisk apparat.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra mortel på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken mortel som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem morteln så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa morteln. Det är just därför som vi här på Köksproffset.se har skapat en tabell med de bästa mortlarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla mortlar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa morteln inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bästa morteln 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa morteln på nätet. När du letar efter den bästa morteln finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa morteln enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en mortel efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa morteln för dig:

 • Storlek
 • Form och material
 • Enkel användning
 • Grepp
 • Skraptålighet
 • Användningsområden
 • Märke
 • Pris

Storlek

Storleken på din mortel beror på vad du använder den till. Om du planerar att krossa örter och kryddor, vitlök eller ingefära enbart, räcker det med en liten mortel. Större projekt som guacamole, hummus, pesto eller färsk salsa kräver en större mortel. Det är lika viktigt att se till att din stam inte är för mager eller kort så att din hand inte träffar kanten av mortel. Mortelhuvudet måste också vara tillräckligt brett för att pulverisera ordentligt.

Det första och lättaste att leta efter i en mortel är en storlek. Med storleken vill du att mortel är tillräckligt stort för att hantera flera ingredienser. Det finns ingen anledning att skaffa en liten mortel och sedan behöva hantera ingredienser som flyger ut ur skålen när du försöker krossa dem. Och eftersom du har en stor mortel, kommer du också att vilja ha en stor mortel som är tillräckligt lång för att undvika att slå din hand på sidan av mortel medan den används och tillräckligt bred i botten av mortelfångaren för att slå på ingredienserna istället för att bara trycka på dem runt skålen.

Köksutrymme kan vara en gräns för vissa, men du bör inte ha en mindre än en viss volym om du ska lägga i flera ingredienser. Om du planerar att använda mortel för enstaka ingredienser som en kryddkvarn, är denna större storlek onödig. Du kanske bara behöver en liten mortel till hands för snabb och enkel malning av enskilda ingredienser och en större i skåpet för recept med flera ingredienser.

Form och material

Du kommer att vilja ha en jämnt rund skål för att se till att du kan virvla runt och krossa varje matbit i mortel. Cylindriska skålar med skarpa hörn gör det svårare att nå innehållet med pistolen. Försök att undvika mortel med en supersmidig, blank skål eftersom de saknar den slipning som behövs för att slipa och klippa mat. I de flesta fall är massiv sten bäst – till exempel marmor eller granit – eftersom den är så stark och hållbar.

Till skillnad från keramik kan du verkligen driva lite kraft till slipning och krossning utan att oroa dig för sprickor eller flis. Trä är ett annat underbart val i vissa situationer – trämortlar är säkert mycket mjukare på händerna – även om det vanligtvis är mindre effektivt än sten.

Undvik mortel med blanka, släta skålar som saknar de slipande egenskaper som är avgörande för korrekt klippning och slipning av livsmedel. En rund skålform: En jämnt rund skålform gör det mycket lättare att virvla pistolen och slipa allt i dess väg. Cylindriska mortel med vassa hörn i botten är svårare att komma in i med pistolen, vilket gör det svårare att slipa och krossa innehållet.

Formen på mortel ska vara en rund skålform utan hörn i botten. Vilket hörn som helst kommer att göra det svårt att slipa ingredienser om de kan gömma sig från stammen. Det finns vissa typer av mortel som har en mer cylindrisk form men de är vanligtvis för mycket specifika användningsområden och kommer inte att vara lika allmänt användbara för ditt första köp av mortel.

På utsidan av mortelskålen kommer vissa mortel ha mortlar eller andra funktioner för att hjälpa till med att hålla mortel och du dunkar med pistolen. Detta är inte nödvändigt, men vissa kockar föredrar kanske lite hjälp med att hantera mortel.

Enkel användning

Hur lätt en mortel och mortel är att använda kommer att avgöras av materialet, formen och storleken som används i konstruktionen, och slutligen vad du tänker använda den till.

Om du vill ha en produkt som enkelt skapar ett finmalt pulver, fungerar en sten- eller granitmortel bäst. Det kommer dock att vara tungt, så inte perfekt om du planerar att hålla det under långa perioder. Du kan bli frestad att välja en mycket lätt version som är mycket lättare att bära och hålla, men det kommer att glida runt mer, så det är inte det bästa alternativet för ingredienser som pepparkorn och salt.

Rengöring och förberedelse kommer också in i användarvänligheten. Om du ska använda produkten mycket och snabbt behöver byta ingredienser väljer du en uppsättning som går snabbt att rengöra och torka. Vissa mortel och mortlar är till och med diskmaskinssäkra, vilket kan vara viktigt för dig. Kom också ihåg att om du väljer en granitversion måste du ta med i berednings- och kryddningsprocessen. Om detta inte tilltalar dig, då hittar du porslin eller rostfritt stål alternativ är mycket lättare att använda.

Mortel och mortlar kommer lika små som de som passar i ena handen, till sådana som måste manövreras av mer än en person! En liten uppsättning fungerar bra för kryddor och små mängder pasta som hemlagad thailändsk grön currypasta. En medelstor är bättre när du behöver mer volym, gillar att göra en bra omgång guacamole. Många husmanskockar på matlagningsforum tyder på att en 20 cm uppsättning är ett bra alternativ på mitten av vägen. Den angivna storleken avser vanligtvis ytterdiametern. Vissa kommer också att lista den volym som får plats i mortelns skål.

Grepp

Några av de bästa mortlarna och mortlarna har ett ergonomiskt handtag eller ett halkfritt grepp runt bunten. Om du planerar att använda apparaten regelbundet, hålla den länge eller om du har några utmaningar med smärta i handleden, är det bäst att söka efter ett bekvämt, lätt att hålla grepp. Handtag i silikon eller bambu är bättre att hålla än en vanlig granitmortel.

Skraptålighet

De flesta mortel och mortlar är redan relativt reptåliga, så de tål tung slipning och pulverisering. Det är dock viktigt att titta på basen av mortel. Du kommer att upptäcka att en granit eller marmormortel och mortel kan orsaka repor på din arbetsyta.

De bästa mortel och mortel set kommer med grepp på basen, gjorda av gummi eller silikon för att förhindra att det glider och repar när det används. Vissa har också självhäftande lock att sätta på basen, vilket har samma effekt men måste bytas ut oftare. Om du väljer stål-, porslin- eller träset, är det mindre troligt att de orsakar repor, men du bör fortfarande vara försiktig när du krossar.

En lätt mortel och mortel, som en gjord av ljust trä, kanske fel för torrmalning av torra kryddor som pepparkorn och kardemumma. Hållbarhet spelar också roll. Vi köper inte dessa ofta, så du vill ha något som håller länge. Faktum är att en bra mortel och bönor blir bättre med åldern.

Användningsområden

Använd en mortel för att mala kryddor, örter och till och med grönsaker i mindre bitar som passar recept. Ingenting slår nymalda ingredienser i en maträtt, och smakskillnaden märks. Om du eller en älskad har svårt att ta piller är det lätt att mala dem i fragment eller damm för att göra det lättare. Efter slipning av läkemedel, var noga med att tvätta mortel och mortel noggrant före nästa användning.

Mortel är allt från 10-30 cm i diameter, med större stilar inriktade på användning vid matberedning för regionala kök. När det gäller djup är de normalt mellan 3 och 20 cm höga. För kocken som använder en mortel och mortel ibland, behöver du sannolikt bara en liten.

Basen på mortel kan vara slät och oavslutad, eller den har halkfria detaljer för att säkerställa att den sitter kvar under slipningen. När det gäller designen kan basen vara platt på botten som en tallrik eller mortla på rejäla välbalanserade ben.

Märke

Det finns ett brett utbud av olika märken för din mortel med mortlar, men genom att bedöma kvaliteten på dessa märken hittade vi dem vi tror att du kommer att vara nöjd med. Du kanske till och med känner igen några av dem, men det betyder inte att du ska ignorera de andra.

Pris

Priset är också en anständig indikator på produktens kvalitet. vi förstår att det inte alltid ligger inom budgeten att skväma pengar på de dyraste alternativen. Eftersom vi litar på kvaliteten på alla våra produkter, känner vi oss också säkra på att välja billigare alternativ tillsammans med dyrare utan att oroa oss för att offra tillfredsställelse.

Priset är också en anständig indikator på produktens kvalitet. vi förstår att det inte alltid ligger inom budgeten att skväma pengar på de dyraste alternativen. Eftersom vi litar på kvaliteten på alla våra produkter, känner vi oss också säkra på att välja billigare alternativ tillsammans med dyrare utan att oroa oss för att offra tillfredsställelse.

Lista över de bästa mortlarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Historian bakom morteln

Kartlagd över mänsklig historia är betydelsen av mortel och mortel (och liknande redskap som används för att krossa och pulverisera livsmedel) häpnadsväckande. Hominider kom till scenen någonstans mellan fem och 10 miljoner år sedan. För mellan två och tre miljoner år sedan kom de på hur man gör stenverktyg för att skära och hugga mat.

Det går också långt bortom mat: Den ständiga mortelns mortel i en mortel var en av de tidiga aktiviteterna som födde arbetssånger – musik som var anpassad till rytmiska aktiviteter i förindustriellt liv. Vi kommer aldrig att veta vad vår musik idag skulle vara utan de tusentals år av dunder som ledde till den.

Någonstans i bollparken för 500 000 till en miljon år sedan behärskade de eld. Vi moderna Homo sapiens framträdde för cirka 100 000 till 200 000 år sedan, och arkeologiska bevis visar att vi använde mortel och mortlar cirka 50 000 till 100 000 år efter det. Jordmortlen skulle inte uppstå förrän mycket senare, ungefär 10 000 år sedan. Det stämmer: Mortel och mortel förekommer i själva jordmorteln.

Låt oss bara stanna upp och tänka på det här ett ögonblick. Vi hade eld, och vi hade verktyg för skärning, och sedan hade vi mortel och mortlar. Och det är i stort sett allt vi behövde för att laga maten under riktigt lång tid. Dessa grundläggande matlagningsinstrument förändrades inte så mycket förrän förra seklet eller så, när industrins och elens epoker inledde nya, enkla och snabba apparater, som blandaren och matberedaren, som skjöt morteln och mortlarna åt sidan.

Men för all sin bekvämlighet gör dessa nymodiga burkar och skålar som är utrustade med virvlande blad inte riktigt samma sak som en mortel och mortel kan göra. De hackar och hugger utan ansträngning, men morteln och morteln krossas.

Användning av morteln

Ja, det krävs lite armbågsfett för att använda en mortel och mortel, men det är värt det. Och ärligt talat är de flesta av oss i det här landet så skrivbordsbundna nuförtiden, lite extra fysisk aktivitet är knappast något vi har för mycket av.

Även om vi bestämmer oss för att lägga lite extra svett i köket, beror framgången med en mortel och mortel fortfarande på att ha rätt typ för jobbet. Det finns inget mer frustrerande än att slita på en pesto eller currypasta, bara för att allt som fungerar inte lönar sig.

En del av problemet är att inte varje mortel och morteldesign är bra för varje mortel och morteluppgift – det finns många jobb som en mortel och mortel kan göra, och lika många sorter av mortel och mortlar som matchar dem Allt. Att göra det värre, fler och mer helt värdelösa mortel och bönor har skräpat upp marknaden när vår användning av dem har minskat; de kan se snygga ut, men de fungerar inte alls. Med vår förlust i bekantskap har en minskning av kunskapen om vilka som är bra för vad. Det är dags att rätta till situationen.

Typer av mortlar

Stora mortlar

En stor mortel och mortel bör ha en diameter på ungefär 20 cm och minst en volym som är stor nog. Var noga med att kontrollera dessa specifikationer, eftersom många företag säljer “stora” mortel som har en maximal volym närmare 3 dl. Även om de mindre säkert kan vara användbara, råkar de också ha rätt storlek för att fungera som visningsbara knicknacks; frånvaron av bra större alternativ är en bekräftelse på att få människor tänker få mycket nytta av dessa saker.

Om du vill göra en äkta pestosås eller thailändsk currypasta eller någon annan mängd aromatiska såser och pastor från hela världen är en stor mortel och mortel en nödvändighet. Mindre kan helt enkelt inte innehålla eller strida mot volymen och variationen av ingredienser som dessa recept kräver.

Precis som om du inte skulle välja en liten leksakshammare för att driva stora spikar i trä, vill du inte ha en smal, mager eller kort mortel när du arbetar i en stor mortel. Om pistolen är för kort för mortel är det omöjligt att använda den utan att slå din hand mot mortelskanten. På samma sätt, om huvudet inte är tillräckligt brett, kommer det helt enkelt att driva runt ingredienserna istället för att pulverisera dem.

Fördelen med stora mortlar

I flera år använde vi en stor keramisk mortel och mortel som vi hade köpt på en välkänd nationell köksutrustning. Vi blev jätteglada när vi först såg den på hyllan-den enda med en mortel som är tillräckligt stor för att göra pesto i realtid till en möjlighet. Men med tiden började vi misstänka att det inte riktigt var uppgiften.

Min pesto kom ut okej, men det var inte så emulgerat och krämigt som det borde ha varit, och det var mer än ett litet jobb att göra det. Vi knackade obevekligt samtidigt som vi gjorde väldigt små framsteg, och den höga klappningen av morteln mot morteln skulle snabbt göra oss galna.

Först senare, när vi investerade i andra mortel och mortlar, blev bristerna i den keramiken helt klar. Först var mortelstilen på vårt speciella keramiska set smal i förhållande till storleken på mortelskålen. Detta gjorde det mycket mindre effektivt, vilket krävde fler strejker och rörelser för att krossa maten ordentligt och lämnade alldeles för mycket utrymme för all mat att fly till. Dess smala form fick den också att fungera mer som en poolkyl än ett redskap för att krossa saker: Med varje slag skulle maten skjuta ut åt sidorna, ofta fortfarande hel.

Keramik är också ett utmanande material för många mortel och mortlar i köket. Det är väldigt hårt, som sten, men också mer sprött. Där det ska utmärka sig för att krossa hårda ingredienser gör det inte det, eftersom den kraft som krävs kan spricka keramiken.

Granitmortlar

Dess vikt och vikt, särskilt i kombination med den sten-mot-sten-funktion som helgranitbyggnaden ger, gör den idealisk för en av dess avsedda användningsområden: att göra en thailändsk currypasta. Den stora stenmorteln kan bryta ner läderartad torkad chiliskinn och tuffa frön och bryta isär fibrerna i några av de hårdare aromatiska grönsakerna, som galangal- och makrutkalkblad.

Kraften och den anständiga storleken på den thailändska granitmorteln gjorde det möjligt att bryta ner hårda thailändska röda currypastaingredienser. Det var en hel del arbete, men det här var den enda mortel och morteln som ordentligt fick jobbet gjort.

Eftersom insidan av mortelskålen och stamhuvudet inte är polerade, har de lite slipande ytor som också gör dem bra för slipning. Denna fördel är särskilt uppenbar när du maler torra kryddor, som den thailändska mortel och mortel gjorde bättre än de andra sorterna som vi testade.

Gör såser med granitmortlar

I en nypa kan du också använda den här typen av mortel och mortel för pesto och relaterade såser, även om det inte gör ett lika bra jobb som medelhavsmörteln och morteln som rekommenderas nedan. Granitmortelhuvudet är ganska stort, men inte tillräckligt stort för att bryta ner ömma basilikums mer känsliga fibrer lika snabbt och effektivt som medelhavsstammen. I våra tester gav den thailändska mortel och mortel en något strängare pesto än dess medelhavsmedel, även om resultaten fortfarande var bra och mycket bättre än vad som framgår av de flesta livsmedelsprocessorer.

Det är också värt att notera att den thailändska granitmortel och mortel inte genererar de skjuvkrafter som är nödvändiga för att bilda en riktigt bra emulsion; detta, återigen, är relaterat till mortelns något mindre storlek. Det betyder att din pesto kanske inte kommer att bli riktigt krämig (eller du kommer att arbeta hårdare och längre för att få den dit), och du kommer att få mycket svårare att bilda en majonnäs eller aioli i den.

Ytterligare en nackdel: Den thailändska granitstilen är tung, vilket betyder att din arm kommer att bli tröttare snabbare. Kanske är det bra om du letar efter kreativa sätt att smyga in lite extra träning i ditt liv, men det är en utmaning du bör veta om innan du förbinder dig till denna design.

Mortel med medelhavs marmor

Det kan vara förvånande att lära dig att du kan göra en emulgerad sås i en mortel bara genom att dunka den med mortelns stumma huvud, men det är verkligen möjligt: ​​Där en visks huvud av trådar bryter upp olja i små droppar och sprider den i vattenmediet för en korrekt emulsion, en mortel och mortel utnyttjar skjuvkrafter för att uppnå liknande resultat.

Den italienska morteln och morteln gjorde den slätaste, krämigaste peston, och det var inte ens så mycket jobb att göra det. Även pestosås, när den är välgjord, emulgeras för en krämig, inte fet, konsistens. Det som gör just den här mortel och mortel väl lämpad för det jobbet är i stort sett själva konstruktionen – träbocken här är stor och rund och erbjuder massor av yta för att skära oljan.

Den stora mortelstorleken är också det som gör det här verktyget så bra på att krossa mera ingredienser, som vitlök, pinjenötter och basilikablad. Med bara några snabba slag, vitlöken krossas i bitar, pinjenötterna smulas och basilikabladet är blåmärkta och strimlade. Ett färre stamhuvud skulle kräva många fler slag för att uppnå samma resultat.

Vad som också är trevligt är att trästammen är mjukare än sten (även om olivträ fortfarande är mycket hårt), vilket betyder att du inte behöver lida genom en rad höga, höga sten-på-sten-sprickor när du smackar på tunna basilikablad. Hela upplevelsen är bara mycket trevligare.

För den här typen av såser överskrider denna mortel och mortel den thailändska graniten på alla fronter. Det är snabbare, mer effektivt och mindre tröttsamt att använda. För pesto och liknande såser går det inte att slå med medelhavsmarmormortel och olivvedmortel. det gör snabbt en slät och krämig sås.

Fördelarna och nackdelarna med medelhavs marmor

Där den här morteln och morteln misslyckas är det dock att bryta ner hårdare ingredienser, till exempel de som går i en thailändsk currypasta. Den stora trästammen har bara inte samma intensiva slagkraft som den thailändska graniten, vilket betyder att den kämpar för att mala täta, hårda kryddor lika fint, än mindre att producera en currypasta som är riktigt pastaliknande.

Dessutom är marmorn mer benägen att färga. De thailändska röda chilifrukterna satte sina spår (även om dessa fläckar så småningom bleknade med efterföljande användning). Av denna anledning är den thailändska granitmorteln ett bra val. Det fungerar bättre som ett alternativ för att göra pesto än Medelhavet som ett alternativ för att göra currypasta.

Men, och det här är ett stort men, om du vet att du inte kommer att göra currypasta med mortel och mortel, är Medelhavet vårt bästa val för dig. Du kan alltid använda en mindre marmor- eller granitmortel och mortel för att mala kryddor, och den här gör det absolut bästa jobbet med pestos, mayo och liknande. Det är den absolut roligaste att använda.

En marmormortel och mortel med en djup skål, den halkfria basen fungerade bäst under våra tester. Marmor är tung så det ger stammen tillräckligt mycket last för att slå igenom kryddor och örter. Marmormortlar är tjockare än stål eller aluminium, vilket ger mer yta för krossning. Skålen i sig är inte slät, till skillnad från granit eller stål, vilket gör slipning/krossning lättare.

Små mortlar

Små mortel och mortlar, på cirka en 1 dl i volym, har många färre användningsområden i köket, men det betyder inte att de inte är ett viktigt verktyg. De är mindre mångsidiga, men inte mindre viktiga. Framför allt är de bra för att mala hela kryddor till ett pulver. Det här låter kanske svårt att tro, men vi föredrar ofta en liten mortel och mortel för malning av kryddor framför en dedikerad elektrisk kryddkvarn.

Under den tid det tar att få ut en kryddkvarn ur vårt skåp, linda upp sladden, koppla in den, ladda upp den, slipa våra kryddor, töm den helt och rengör den (alltid ett drag!), Vi kunde redan vara länge gjort med mortel och mortel. Vi använder en kryddkvarn nuförtiden bara om vi gör en mycket stor mängd malda kryddor som skulle ta mer tid att göra för hand.

Små mortel och mortelmortlar är också bra för att göra små portioner puréad vitlök, ingefära och andra ingredienser. Släng bara in några kryddnejlika eller bitar, krossa dem och du är klar. Människor använder dem också för att krossa piller och göra andra icke -kulinariska uppgifter. Framgång beror på att ha rätt liten mortel och mortel. Vi försökte tre typer, en helt marmorbyggd, en mässing och en trä-för att ta reda på vilken typ som fungerade bäst.

Små stenmortlar

Mässingsmortel och mortel, medan de var mycket snygga, hade en så slät inredning att de flesta ingredienserna bara gled runt och undvek att krossas. Träet hade emellertid ingen kraft; det fick oss att föreställa oss hur tugga hårda livsmedel utan tänder skulle vara.

Marmormorteln och mortelset var det mest effektiva vid malning av svarta pepparkorn. Marmorsetet gjorde också en vitlökspuré mycket snabbare och grundligare än de andra två. Återigen hade den slipande stenytan mycket att göra med dess framgång.

Krossa vitlök i tre små mortel och mortlar gör små mortlar väldigt bra. Naturligtvis betyder det inte att mässing och trämortel och mortelmortlar till varje pris ska undvikas, eller att de inte är bra för någonting. Det kan finnas vissa uppgifter där de utmärker sig, även om vi skulle hävda att dessa uppgifter är mindre vanliga än de primära för purering av ingredienser och malningskryddor.

Japanska mortlar

I Japan kallas mortel för suribachi och pistill surikogi. Suribachi är vanligtvis gjord av keramik, medan surikogi nästan alltid är någon typ av lövträ. Den mest utmärkande egenskapen för denna mortel och mortel är serien med åsar som skåras in i keramiken på skålens oflasade insida. Dessa åsar kallas kushi-no-me på japanska, och de lägger till mer nötkraft än vad du hittar i de mjukare interiörerna hos många andra mortlar.

Den vanligaste användningen för en suribachi är att mala sesamfrön, som poppar och smulas mot dessa åsar när stammen virvlar runt och producerar en pasta som är fräschare och mer aromatisk än färdiga sesampastor. Andra användningsområden inkluderar mosning av tofu, malning av kryddor och till och med malning av kött, som kyckling för att göra tsukune (kycklingbullar).

Många människor använder också sin suribachi för icke-japanskt kök. Vi har inte testat det än, men vi har läst att det kan göra ett bra jobb med pesto, till exempel. Men visst, om du planerar att laga mycket japansk mat hemma, kommer suribachi så småningom att göra sig ganska användbar.

Suribachi finns i olika storlekar, men vi har funnit att en medelstor eller stor storlek är lättast för att mala sesamfrön. Vi är ett stort fan av de produkter som säljs, inklusive suribachi. Se också till att beställa en bambuskrapa, vilket är till stor hjälp för att rengöra åsarna efter slipning.

Stenmortlar

Även om det finns undantag, är det i de flesta fall bättre med en stenmortel. Sten som marmor eller granit är stark, tät och ohållbar, vilket ger dig en kraftfull yta att krossa saker mot; Det är inte heller så sprött som keramik, vilket betyder att du verkligen kan driva in en del kraft utan att oroa dig för att materialet kommer att spricka eller flisa.

Trä kan emellertid i vissa fall vara ett bra mortelmaterial, men är mindre effektivt som mortel. Det faktum att den har en densitet och hårdhet som liknar den hos många livsmedel vi slipar gör den mindre effektiv – precis som diamanter används för att skära glas vill vi använda ett hårdare material för att krossa eller slipa ämnen som kryddor.

Pålitliga, tuffa och mångsidiga, hårda stenalternativ som granitmortel och mortel är lätta att använda och sliter inte på dig på grund av den ojämna skålen som gör pulveriserande ingredienser mycket lättare. Om du gillar att skapa dina egna pastor och kryddor varje dag är en stenmortel och mortel, särskilt granit, vägen framåt. Du hittar dem vanligtvis över hela Thailand.

Thailändsk granitmortel

Den mest mångsidiga mortel och mortel du kan köpa är graniten i thailändsk stil, där både mortel och mortel är tillverkade av massiv granit. Denna mortel och mortel kommer att hantera alla ingredienser som kastas i skålen, från de tuffaste chiliskinnarna och fibrösa rötterna till mjuka örter och kryddor. Om du planerar att göra någon typ av pasta eller curry, är detta verktyget för dig. Den tunga vikten kommer att bryta ner torkade chili, ingefära och galangalrötter och alla bladtyper.

På grund av den opolerade insidan av skålen och mortelns ände kan denna mortel också hantera enkel slipning av vilken krydda som helst. Oavsett om det är de första ingredienserna i en pasta eller receptet kräver vissa markkryddor, kommer virvlande mortel runt mortelskålen att skapa färska, otroliga smaker. Det bästa alternativet är handgjorda mortlar. Kapaciteten kommer att klara de flesta recept du vill och den tunga vikten kan krossa alla ingredienser.

Korkbasen dämpar bullret du skapar medan du dunkar och stoppar mortel från att glida och glida runt på din bänkskiva. Morteln är också längre än vanligt för att hålla handen borta från kanten av mortel medan du använder den. Om din köksstil lutar mer åt Medelhavet med såser och krämer, kan den thailändska graniten också hantera dessa. En pesto kommer att bli bättre än någon elektrisk matberedare men du kan bestämma vad du vill ha nästa stil.

Italienskt olivträd mortel

Även om den tunga graniten kan hantera de mer känsliga ingredienserna i pesto och liknande såser, kommer den inte att återskapa den krämiga, emulgerade såsen som du kan få med en stor italiensk marmormortel med en trämortel. Med den runda och stora spetsen av trämortlarna kommer basilikablad, vitlök och andra mjuka ingredienser att brytas ordentligt i denna mortel. Morteln som är lättare kommer också att göra arbetet mindre tröttsamt än att pudra med granitmorteln för dessa snabbare såser.

Med allt detta sagt är den thailändska graniten fortfarande förmodligen ett bättre första köp. Trämortelns lätta material kan bara inte bryta ner svåra ingredienser på något sätt som liknar den tunga thailändska graniten eller en marmormortel. Dessutom är granitmortel och mortlar vanligtvis billigare och lättare att hitta online eller i köksbutiker. Oavsett om du tar en chans på en marmormortel på en lågpriskedja eller köper en handgjord från en välrenommerad näthandlare, kommer du förmodligen inte att hitta en marmormortel och trämortel under 1 000 kr.

Krydda din mortel

En mortel är en av de bästa verktygen du kan ha i ditt kök. Det kan vara praktiskt i alla möjliga recept, men det är särskilt användbart i kryddig matlagning. Du kan använda den för att mala kryddor till curryrätter och hemlagade kryddblandningar, mosa ingefära och vitlök och mala chili till sås, salsor och marinader. Det är en bra kökspryla.

Den här guiden för att krydda (även kallad bota eller härda) en helt ny mortel och mortel är för sådana som är gjorda av vulkaniskt berg eller basaltberg. (De är också kända som molcajete.) När du köper din, se till att läsa all information som kan komma med den. Anledningen är att några mortel och mortlar redan har kryddat, vilket sparar dig för det jobbiga arbete som väntar.

Anledningen till att du bör krydda mortlar

När du köper en osedd mortel (skålen) och en mortel (det lilla klubbformade föremålet) kommer det att kännas grovt och små stenpartiklar kommer att lossna från det när du gnider handen över ytan. Eftersom denna typ av mortel och mortel är tillverkad av vulkaniskt (basalt) berg är det mycket poröst, och det är i dessa små hål som smuts och skräp fångas. Den där grusigheten är det vi vill bli av med så att vi aldrig hamnar sten i maten eller mellan tänderna.

Hur du kryddar din mortel

Skölj morteln med vatten

Det första steget är att skölja ut mortel och mortel med bara vatten. Detta kommer att bli av med lite grus och allt damm som har lagt sig på det. Du kör helt enkelt vatten över mortel och mortlar flera gånger. Du kan också fylla din diskbänk med vatten och sänka ner den i den genom att byta ut vattnet flera gånger. Du kan också låta den blöta över natten, om så önskas. (Använd aldrig tvål eller tvålvatten.)

Om du har tillgång till en vattentryckstvätt eller en trädgårdsslang föreslår vi starkt denna metod. Allt du gör är att spraya mortel och pistil i cirka fem minuter (håll ett bra avstånd mellan dig själv och mortel för att undvika skador.) Ibland kommer du att märka den lilla smuts som kommer av den. Upprepa detta tills du ser en betydande minskning av skräpet – men kom ihåg att detta bara är det första steget så att det inte kommer att bli av med allt.

Häll i vitt ris och blanda

För det andra steget behöver du vitt ris och vatten. (Vi föreslår att du använder billigt ris och inte slösar bort ditt goda/dyra märke.) Ta en liten näve ris och lägg det i mortel. Använd bara tillräckligt för att göra ett jämnt lager över botten. Om du använder för mycket kommer ris att flyga överallt. Häll i lite, ungefär en matsked vatten över riset. Se till att du har minst en liten påse ris till smaksättningen. Riset måste vara vitt så att du kan upptäcka skräpet som behöver tas bort. Kom ihåg att det inte ska vara ris som blivit kokt i riskokare innan.

Slipa morteln med hjälp av riset

Det är här det smutsiga och muskelarbetet börjar. Du vill se till att den här processen utförs där det är okej att (eventuellt) ha ris och rispasta.

Ta stadigt tag i morteln i ena handen, den andra ska användas för att stödja mortel om det behövs. Börja mala riset hela vägen runt mortel med en cirkelrörelse. Arbeta riset runt och runt hela, inre, ytan av mortel. Kom verkligen in där och använd dina armmuskler för att hjälpa dig att arbeta in riset i den porösa ytan. (Du kan svettas ut, så det är okej att ta hjälp eller ta en paus när du behöver.)

Blanda det malna riset

Efter slipning, för vad som kan kännas som en evighet, blir det vita riset till en gråfärgad pasta. Här kan du se pilarna som pekar på de små mörka fläckarna av smuts. Risens malning är det som drar ut all smuts och skräp som har fastnat i bergets porer. Du kommer också att märka att botten är täckt av grå pasta. Se till att du vrider och vänder på det och till och med vänder på det medan du maler riset – vi vill inte låta något fastna där.

Skölj och upprepa

Du överlevde den första malningen, nu är det dags att skölja och upprepa … flera gånger till. Detta är kanske inte det “roligaste” arbetet, men det är så värt det.

Använd en ren köksborste för att borsta ut den grå pastan i en soptunna. Ta mortel och mortel till diskbänken och använd penseln för att ta bort så mycket som möjligt av pastan. (Använd aldrig tvål eller tvålvatten.) Lägg nu igen en liten handfull ris och vatten i morteln. Upprepa hela processen med slipning, sköljning och borstning tills rispastan inte längre är grå och behåller sin färg. Du kanske vill ta en paus och fortsätta senare eller nästa dag. Det kan ta fem repetitioner att gå från grå till vit pasta.

Rengöring

Det är mycket viktigt att du vet exakt vilken typ av material som din mortel och mortel är tillverkad av. Varje typ kräver en annan rengörings- och vårdteknik. Den här guiden är för mortel och mortlar som är gjorda av vulkaniskt berg (även känt som en molcajete). Läs alla instruktioner som medföljde din mortel och mortel och följ alla tips för rengöring och skötsel. De som är gjorda av trä och andra stenar, som granit, kan kräva samma vård som vulkaniskt berg, men keramiska typer kan rengöras med tvålvatten.

Hur man rengör morteln

De viktigaste sakerna att komma ihåg när du rengör en vulkanisk stensmortel och mortel är att undvika att använda tvål och låta den torka helt innan du förvarar den. Följ dessa steg för bästa resultat.

Varmt vatten: Efter varje användning, skölj noggrant din mortel och mortel med varmt vatten. Upprepa ett par gånger.

 • Aldrig någonsin använda tvål: Du vet hur du aldrig ska använda tvål för att rengöra en gjutjärnsgryta? Detsamma gäller för denna typ av mortel och mortel. Den porösa vulkaniska stenen har små hål som kommer att fånga doften och smaken av tvål.
 • Det enda verktyget du behöver: En fast och ren köksborste är en stenmortel och mortelns bästa vän. Köp en pensel som du bara använder på din molcajete, så ser du till att ingen tvål förorenar den.
 • Lufttorka: Det är mycket viktigt att din mortel och mortel är helt torra innan du lägger bort den. Om du inte tömmer, sköljer ordentligt och torkar molcajeten ordentligt kan det dra till sig mögel. Efter rengöring, använd en handduk för att avlägsna överflödigt vatten från ytan. Vänd den upp och ner, sedan med höger sida uppåt och upprepa vid behov för att säkerställa en jämn lufttorkning.

Andra tips för din mortel

 • Att hantera en stinkande mortel och mortel: En bra sak med att använda en vulkanisk bergmortel är att med tiden, precis som en gjutjärnsgryta, absorberas vissa smaker i den. Detta kan ge en fin smak till vad du än maler. Men det finns tillfällen då de fångade smakerna är oönskade eller blir för starka. Lösningen är en annan krydderrunda – oroa dig inte, eftersom det inte kommer att vara lika svårt andra gången. Du bör egentligen bara kräva en eller två omgångar malning av ris.

Skydda din bänkskiva och bord: Ytan på denna typ av mortel och mortel är grov och den kan repa ytor. Lägg helt enkelt en kökshandduk under molcajete för att förhindra skadade ytor

Mortelns material och uppbyggnad

Traditionella förstklassiga material för mortel och mortelsatser inkluderar stenar som granit, marmor eller agat. De är extremt hållbara såväl som icke -porösa, och det är lätt att ta bort majoriteten av partiklarna ur mortel när du är klar.

Trä är ett mindre hållbart alternativ; den är porös och absorberar fukt, lukt och smak. Även om dess fördelar är att vara lätta och attraktiva, kommer det troligtvis inte att användas mycket. Keramik är mycket mindre poröst än trä. Det är också mer känsligt än sten, så det rekommenderas att hålla sig till enkel slipning av piller eller mjukare kryddor med keramiska uppsättningar.

Porslin är ett steg upp från keramik när det gäller hur poröst det är. Känt för sin släta finish, är porslin ett idealiskt alternativ för att mala våta eller oljiga ingredienser eftersom de som blir till pulver är svåra att extrahera från mortel. Moderna iterationer av mortel och mortlar är gjorda av metaller som rostfritt stål. De är hållbara och lätta att hålla rena, särskilt för att de är mindre känsliga för slitage med tanke på deras finish.

Granit

Granit är ett populärt val. De är tunga och strukturerade på insidan, vilket hjälper till med slipningsprocessen. Granit är ofta billigt och innehåller inga smaker, så det fungerar för en mängd olika uppgifter. Den passar bäst när du verkligen vill knacka på något gott, som att göra en currypasta. Granit har också alla de goda egenskaperna hos en mortel och mortel i rostfritt stål, och den lider också av samma problem. Med en slät yta erbjuder granitmortel och mortlar inte tillräckligt med friktion.

Trä

Trämortelare och bönder ser vackra ut. Vi har ett olivträ som vi ärvt från en familjemedlem, och det är perfekt för att bryta upp nötter. Det är för mjukt för vissa uppgifter, som att slipa hårda kryddor, men gör ett bra jobb med att blåsa och blanda i motsats till att pulverisera.

Trä behåller också smaker. Detta är positivt om du planerar att använda det för samma saker, som olja och vitlökbaserade pestos eller guacamole. Det blir kryddat med tiden och ökar komplexiteten i smakerna i dina rätter. Men om du vill ha en mortel och mortel för en mängd olika uppgifter, tänk på att du kanske vill undvika att dina valnötter smakar som vitlök eller att din curry smakar som guacamole!

Trots att trämortel och mortelmortlar finns på marknaden är dessa inte riktigt lämpliga för daglig användning. om ytan är blank kan du vara säker på att någon sorts kemikalie har använts för att polera utsidan. Hur denna kemikalie kommer att reagera när den kommer i kontakt med torra och våta ingredienser är svårt att säga. Dessutom observerade vi att trä tenderar att absorbera vätskor som kan leda till bakterietillväxt.

Keramik

Keramik eller porslin är ett annat populärt val. Det är ofta mjukt glaserat på utsidan men grovt på insidan. Det rengörs snyggt (de är vanligtvis diskmaskinssäkra!) Och fungerar bra för kryddor, nötter, vitlök och våta saker som pesto. De främsta nackdelarna är att den kan vara benägen att gå sönder, och den saknar en del av den användbara lyften av något som granit.

Metall

Metaller, som mässing och rostfritt stål, används ibland, även om dessa ofta är för smala på insidan för att fungera bra för saker som pepparkorn, som tenderar att flyga ut! De rengör dock enkelt. Många föredrar rostfritt stål för att krossa piller eller som en barware.

Mortel och mortel används i stor utsträckning nu främst för sin kostnad. Men dessa är mycket lätta och kan inte utföra den grundläggande uppgiften att slå och slipa bra. Det tog oss extra ansträngning och tid att krossa samma mängd vitlök i en aluminiummortel och mortel.

Mortel och mortel är också mycket populära och finns i olika storlekar. Detta material läcker inte och är också säkert att mala våta ingredienser. SS -mortel och mortel är inte lätta och ger en tung bas och mortel som fungerar ganska bra. Det enda problemet med en rostfri uppsättning är den släta strukturen. Den dunkande och slipande åtgärden, särskilt för våta ingredienser som ingefära, gröna chili tog mer tid och ansträngning.

Mortel och mortelsatser i rostfritt stål är lätta att rengöra och sköta. De smälter in fint i ett modernt kök, men traditionalister kan få upp näsan. De är ofta billigare än andra material också. Andra metallalternativ inkluderar gjutjärn, som de flesta håller med om är mer besvär än det är värt även om det är bra för smaken.

Sten

Stengods eller terrakotta används också. Min favorit thailändska maträtt, som tam, är gjord i terrakottamörtel med en trämortel. Den japanska versionen, suribachi och surikogi, använder också en blandning av material. Dessa är lite svårare att hitta – på min nästa resa till Thailand tar vi tillbaka en av dessa så att vi kan göra som tam!

Vanliga frågor om mortlar

Vad är Foo-foo mat för något och hur gör jag det med en mortel?

“Markförsörjning” är en karibisk term som ges till rörformiga rotfrukter som växer i marken. Tänk rödbetor, kålrot och yams i amerikansk matlagning. Markbestämmelser inkluderar kassava (yucca), eddoes, sötpotatis, jams och tania (malanga) i Karibien. Även om plantaner inte odlas i marken anses de vara en markbestämning på öarna eftersom de ofta kombineras med rörformiga rotfrukter i inhemska rätter.

Hur man gör Foo-foo

Olika typer av foo-foo baseras på att huvudingrediensen används. Oavsett rotfrukter, så tillverkas foo-foo traditionellt med hjälp av en stor mortel och mortlar som vanligtvis är gjorda av trä eller granit-den typen du måste stå upp och lägga hela din kroppsstyrka i. Att göra foo-foo med en av dessa mortel och mortlar sägs vara något av en konstform. Tekniken är lika unik som maten själv.

Om du inte råkar äga en mortel och mortel kan en vanlig potatismaskare användas, men en mortel och mortel är det perfekta verktyget – även en liten som inte kräver att du är i god fysisk form innan du använder den. Markbestämmelser är mycket stabilare än potatis, så den extra kraft och stabilitet som en mortel och mortel ger kan vara till hjälp.

Rotfrukterna kokas vanligtvis först för att mjuka upp det. Vissa – som kassavarötter – är så hårda i sitt naturliga tillstånd att de måste blötläggas under en tid även före kokning för att absorbera vatten och lossa upp dem lite. Efter kokning kyls de under kallt rinnande vatten och dräneras. De skalas vid behov, mosas sedan, ofta med lite smör. Mosen formas sedan till bollar och serveras. Fler torra ingredienser kan tillsättas om foo-foo är för tunn för att hålla formen, men foo-foo tenderar att vara för tjockt. Detta problem kan åtgärdas genom kraftig omrörning.

Foo-foo användningsområden

Foo-foo är inte en måltid i sig. Det kan läggas i soppor i de sista skedena av tillagningsprocessen, men det serveras ofta i Afrika och Karibien som en sidrätt, tillsammans med en kött- eller grönsaksgryta. Foo-foo mortelar följa med en rätt som har mycket sås. Det är tänkt att ätas med fingrarna, men en sked, kniv och gaffel fungerar också.

Bryt av en bit foo-foo och doppa den i såsen som serveras med den, eller tryck den mot en bit av grytköttet för att absorbera saften innan du äter den. Ett varningens ord för de skrämmande: Foo-foo serveras vanligtvis och traditionellt i en stor skål, vilket ger tillräckligt med deg för hela bordet. Alla doppar fingrarna i samma skål för att plocka ut den bit de vill ha.

Är mortelns material viktigt?

Vad morteln är gjord av är mycket viktigt för dess användbarhet. För allmän mortel är det bästa alternativet att få en tillverkad av ett massivt stenmaterial som granit eller marmor. Dessa stenmortel och mortelmortlar kommer att använda sin tunga vikt för att bryta ner ingredienserna och de kommer också att kunna stå emot år av dunkande och slipande utan att behöva byta ut det.

Mortel gjorda av svagare material som trä, keramik eller någon typ av lättmetall har bara inte styrkan att bryta ner ingredienserna dit de behöver vara. Som ett extra material kommer vissa mortel ha en silikon- eller gummibotten. Detta kan vara till stor hjälp för att se till att mortel inte glider runt som slip- och ingredienser och dämpar också några av de höga knackljuden under användning. Inte alla mortlar har detta, så om det är något du vill ha, se till att verket du köper har det.

 • En mortel av granit eller marmor ger dig en exceptionellt hård bas som är bäst för att mala nötter, torra kryddor, frön och salt.
 • Rostfria eller mässingsmodeller är bra för livsmedel eller tabletter som inte behöver krossas till ett fint pulver. De är mycket hållbara men kommer normalt att vara släta på insidan, så det finns risk för att ingredienser rör sig mycket i skålen.
 • Porslin är ett av de nyaste materialen som används för mortel och mortel. Detta material är bäst för oljiga eller våta ingredienser men inte för hårdare element, som nötter.

Förutom materialet kommer mortelns struktur också att spela en roll för hur effektivt det är att hantera olika ingredienser. Om insidan är slät blir det lättare att ta bort alla spår av ingredienserna från skålen. Om interiören är grov, men även om det kan vara mer utmanande att ta bort skräp, kommer du att kunna få ett ännu finare resultat.

Är små mortlar viktiga?

Ett alternativ att överväga är en liten mortel och mortel som du kan använda för att mala en eller två kryddor åt gången. Du kommer inte att göra några såser, krämer eller currypastor i den här morteln men varje gång ett recept kräver en kryddad krydda är detta perfekt. Att använda en mortel kommer att bli snabbare och enklare än ens en elektrisk kryddkvarn och städningen är mycket mindre huvudvärk.

Användning av nymalda kryddor från din mortel och mortel kommer att öka smakerna i alla recept som du kanske redan skapar i ditt kök. Du kan mala kryddan till ett så fint eller grovt pulver som du vill. Bara att börja med lite enkel svartpepparkorn i din mortel i stället för att ta tag i pepparskakan kommer att överraska dig med nya smakdjup.

Denna mortel och mortel bör också vara ett massivt stenmaterial. Undvik den söta keramiken, trä eller mässing. De ser vackra ut på disken men kommer inte att bryta ner dina kryddor. I likhet med de större som rekommenderas ovan är massiv granit eller marmor (med marmormortel) bra alternativ för dig att köpa.

Är mortlar för specifika användningsområden nödvändiga?

Hittills har vi fokuserat på endast två huvudsakliga regionala typer för deras mångsidiga användningsområden, men nästan alla kulinariska traditioner över hela världen har sina egna varianter av detta verktyg eftersom det är ett av de tidigaste köksredskapen som används av mänskligheten.

Även Thailand (och Sydostasien i allmänhet) har fler stilar än den stora graniten som anges ovan. Men för att inte överväldiga dig med de oändliga alternativen för mortel och mortlar från hela världen finns det bara ytterligare två stilar som kan behöva ett hem i ditt kök. Dessa är unika för sina specifika mönster och ändamål och de är speciella eftersom de är några av de vackraste köksredskap som fortfarande används idag.

Mexikanska mortlar

Molcajete: Om du någonsin har beställt guacamole på en restaurang som gjordes vid ditt bord har du troligen sett molcajeten. Detta är Mexikos version av mortel och mortel tillverkad av porös, vulkanisk sten som är perfekt för att göra guacamole eller salsa. Både mjuka bitar av avokado eller tomater och svårare bitar av chili kan lätt brytas ner av molcajeten.

En snabb notering om molcajeten är att om du inte köper en färdigkryddad, finns det en liten process för att förbereda din molcajete för användning när du får den. Denna process inkluderar slipning av torrt ris och salt tills allt löst vulkaniskt damm avlägsnas från skålens insida.

Om du inte kan åka till Mexiko och ta en på en lokal marknad är den här från lokala märken det bästa och mest prisvärda alternativet för dig. Kapaciteten är oftast bra och är perfekt för att göra och servera guacamole eller salsa. Var noga med att följa instruktionerna för att krydda din molcajete före första användning!

Japanska mortlar

Suribachi: Den här keramikgjorda mortel från Japan har åsar skurna inuti skålen. Med trästammen snurrar du runt ingrediensen när åsarna smular ner allt till ett pulver eller en pasta. Den vanligaste användningen för suribachi är sesamfrön men du kommer att se att den används på kryddor, tofu och till och med kött för vissa recept. Om japanska recept hittar en plats i ditt kök kan det vara det exakta verktyget dina smaklökar har letat efter.

Om du är redo att köpa en vacker suribachi så finns det mortlar online som är perfekt för att mala sesamfrön men är redo för alla äventyr som ditt recept har i beredskap för det. Åsarna på denna suribachi går också i två riktningar så att den kan användas av vänster- och högerhänta kockar.

Vad bör jag titta efter när jag köper en mortel?

Bra material

Det idealiska materialet för en mortel och mortel är något rejält och mycket hårt. Det ska inte vara så grovt att det är poröst eller svårt att rengöra, och det ska inte vara så smidigt att det är halt. Den thailändska granitmodellen ovan förkroppsligade vårt ideal: Bokstavligen stenhårt, dess matta yta skapade friktion för slipning men var tillräckligt slät för att torka lätt, och dess kraft gjorde krossning till en vind.

Flera andra stenmodeller var också mycket effektiva. En italiensk marmormortel i kombination med en lätt, relativt mjuk vedmortel misslyckades dock med att imponera på att stammen krävde att vi arbetade hårdare för att uppnå goda resultat och det kunde inte mala kumminfrö.

Faktum är att alla trämortel och mortlar vi försökte verkade för lätta och mjuka för att vara effektiva vid alla uppgifter vi ville att de skulle utföra. Även andra material hade brister: Med porslin var brytning ett problem (en modell vi testade gick sönder vid första användningen). Och glatta ytor som rostfritt stål låter ingredienserna glida runt för mycket.

Med tanke på vilket material du väljer kan det påverka hur framgångsrik din pulverisering är. Något som en marmormortel och mortel är lätt att slipa med, medan en trä suger upp smaker bättre. Du bör också tänka på hur lätt materialet är att rengöra och hållbarhet, eftersom sten är mer sannolikt att hålla länge jämfört med trä, men kan vara mer utmanande att rengöra än stål.

Formen

De bästa mortlarna har en djupt rundad form som hindrar ingredienserna från att hoppa eller spillas ut. Vidare, grunda former innehåller inte heller ingredienser. En stabil bas är också viktigt. När det gäller bönor är många för smala och rundade, så ingredienserna dyker lätt upp under dem. En bredare, mer försiktigt rundad bas fungerar mycket bättre.

Uppsättningens form avgör hur lätt den är att använda. Mortelskålen kommer (eller borde) att vara cirkulär, vilket gör att du kan rulla pistolen runt för enkel blandning. Skillnaden i form kommer ofta på basen. Där du antingen kommer att ha en plattform eller ben som hjälper till att stabilisera mortel. Ju mer stabil den är, desto mindre chans att spilla eller glida, så det kan vara värt att titta på, särskilt om du är särskilt klumpig.

Storleken

När det gäller storlek, tänk stort istället för litet. Om du bara vill köpa en enda mortel och mortel, kan en rymlig mortel mosa små mängder lika bra som stora. Men en för liten mortel är i slutändan av begränsad användning och låter ingredienser dyka upp (den lågprofilerade modellen längst till höger löser dock detta problem innovativt).

Det finns två saker att tänka på när man tittar på storleken på en mortel och mortel. För det första, mortelns kapacitet som vanligtvis sträcker sig från knappt en dl till fyra dl. Om du använder det för att krossa piller eller små mängder kryddor kommer en kapacitet på en dl att vara tillräckligt stor. Men om du vill göra guacamole, salsa eller krossa frukter, rekommenderas en gjord med en större kapacitet.

Du kommer att få större mångsidighet med en större storlek. Därefter kommer storleken på bönder att variera mellan modellerna, vanligtvis mellan 8 cm och 20 cm långa. Längden påverkar inte hur effektiv morteln är, men om den är för liten i jämförelse med mortel kommer du sannolikt att slå din hand på skålens kant medan du pulveriserar. Var noga med att plocka mortlar som är bekväma att hålla.

Som alltid spelar storleken roll, och när du funderar på vilken mortel och mortel som du ska välja är större sannolikt bättre. Den större skålen gör det lättare att krossa ingredienser och också göra mer åt gången, och om du vill att den ska fördubblas som en serveringsskål kommer det också att finnas gott om kapacitet. Om du bor ensam eller i ett litet hushåll kanske du inte behöver en så stor storlek, så tänk på din situation och bestäm därifrån.

Vad är en mortel?

Mortel och mortel är ett köksredskap som har funnits sedan antiken. Detta verktyg används för att förbereda ingredienser genom att slipa och krossa dem till ett pulver eller någon fin pasta. Det har också använts inom alkemi, farmakologi och murverk.

Om du har använt en elektrisk kryddkvarn för att förbereda dina ingredienser missar du något. De mer subtila smakerna i maten kan bara uppnås genom en handmalningsprocess. De andra orsakerna som gör mortel och mortel till ett bättre verktyg är bekvämligheten, städningen och användarvänligheten.

Vad ska man se upp för med mortlar?

Om du planerar att köpa en mortel är det viktigt att välja den bästa produkten på marknaden. Några av de viktigaste faktorerna du kommer att titta på inkluderar material som används, dess storlek och form. Du måste veta hur du ska använda uppsättningen för att kunna fatta rätt köpbeslut.

Din mortel och mortel måste ha en hård yta som inte är alltför porös eller för slät. En porös yta är ganska svår att rengöra medan en slät är hal och troligen sprutar ut ingredienser. En mortel med stor kapacitet rymmer fler ingredienser och ger dig tillräckligt med utrymme att blanda än dess mindre motsvarighet.

Du måste också titta på dina personliga preferenser och köksbehov innan du gör det valet. En skål som är något skrymmande förblir stationär under malningsprocessen. En som har en matt yta eller en liten sten kan skapa tillräckligt med friktion som håller ihop ingredienserna.

För att behålla ingredienserna i skålen och förhindra att de sprutar måste du överväga att köpa en djupt rundad mortel. Det är bra att få en mortel som är bred och har en försiktigt böjd bas som är bredare än spetsen. Detta säkerställer bekväm hantering och lagring av ingredienser i skålen.

Vad är det bästa materialet för mortlar?

Mortel och mortel kan tillverkas av olika material. De inkluderar lövträ, keramik, rostfritt stål, vulkanisk sten, granit och marmor. De flesta stenmodeller, särskilt de som är gjorda av granit och marmor, är ganska effektiva eftersom de tål den kraftiga dunkningen. Trä modeller är ganska snygga men ofta för lätta för tunga dunkande uppgifter. De keramiska modellerna har också sina egna brister. Lermaterialet är till exempel ganska poröst och därmed ömtåligt för dunkning.

Det bästa materialet för en mortel och mortelverktyg bör vara något hårt och rejält. Det ska inte vara för grovt för att göra det svårt att rengöra och det ska inte vara för mjukt för att det ska bli halt. Granit är ett av de bästa materialen att välja på grund av sin matta yta och rejäla tillverkning. Trämaterial är mindre effektiva på grund av sin lätta och mjuka natur som begränsar deras slipkraft. Porslinsmaterialen tenderar att gå sönder lätt.

Materialval
Trä

Vanligt i Medelhavet och även platser där bambu är rikligt, trämortel och mortlar är inte lika hållbara som sina sten- och metallmotsatser. Det absorberar dock smaker bättre för att skapa en symfoni av smak som byggs upp med tiden.

Metall

Mortel och mortel i rostfritt stål är lätta att rengöra och sköta. De smälter in fint i ett modernt kök, men traditionalister kan få upp näsan. De är ofta billigare än andra material också. Andra metallalternativ inkluderar gjutjärn, som de flesta håller med om är mer besvär än det är värt även om det är bra för smaken.

Keramik

Till skillnad från andra delar av världen är keramik vanligare i både Italien och Spanien bland andra områden i Europa och är utmärkt om du vill göra guacamole. Du hittar också keramisk mortel och mortelmortlar i Thailand, som används för att få fram smak genom blåmärken över bara krossande örter och kryddor.

Hård sten

Pålitliga, tuffa och mångsidiga, hårda stenalternativ som granitmortel och mortel är lätt att använda och sliter inte på dig på grund av den ojämna skålen som gör pulveriserande ingredienser mycket lättare. Om du gillar att skapa dina egna pastor och kryddor varje dag, är en stenmortel och mortel, särskilt granit, vägen framåt. Du hittar dem vanligtvis över hela Thailand.

Har storlek och form betydelse?

Förutom det använda materialet måste du också ta hänsyn till mortelns och mortelns totala storlek samt dess vikt. Tarmens inre kapacitet avgör hur lätt det är att dunka dina ingredienser. En liten skål gör att den får en smidig pasta på grund av det begränsade utrymmet som finns att flytta runt på. Om du tänker göra pasta, är det bra att välja en stor mortel och mortel med en skål som är minst 15 cm djup och 15 cm över.

Den bästa mortel måste ha en djup och rundad form för att innehålla ingredienserna inuti. Den bör också ha en stabil bas för att minimera chanserna att välta. De flesta bönder på marknaden är rundade och smala vilket gör att ingredienser dyker upp under dunkning. Den bästa pistolen bör ha en bred och försiktigt rundad bas. Om du tänker krossa stora mängder kryddor är en kryddkvarn ett mer lämpligt val.

Mortel ska vara djupt och runt. Ett märkligt problem med cylindriska mortel är att små matbitar tenderar att fastna nära insidekanterna och du måste fortsätta att skrapa och dra dem till mitten för jämn slipning. En rund och djup skål gör att stammen kan nå varje bit jämnt.

Först vill du att bunten ska ha en viss vikt, en lättviktig mortel innebär att du måste lägga ner extra ansträngning och tid för att få jobbet gjort. För det andra betyder en tunn stam med ett litet huvud också att du lägger mer tid på att dunka bort, utan önskat resultat. Matbitar som kommer i kontakt med bakhuvudets utkant, tenderar att hoppa bort; detta är inte fallet när själva pistolen har ett bredare huvud, vilket gör att mer yta kan komma i kontakt med ingefära/vitlök/jeera i morteln.

Vad finns det för fördelar med mortlar?

Mixerkvarnar kan inte riktigt göra det som en mortel och mortel kan, och det kan inte heller fancy matprocessorer. Kvarnar kan hacka och göra en fin pasta. Men om du bara vill slå en sked nyrostade kumminfrön (jeera) eller krossa en liten bit ingefära innan du lägger den i masala chai, finns det inget bättre än en robust mortel och mortel för att göra det. Ja, de är tunga och behöver lite extra ansträngning, men helt värt det. Och på de flesta dagar, mycket bekvämt och praktiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top