Bästa Matberedaren 2022 – De bästa Matberedarna att välja mellan

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Russell Hobbs Compact 1,9 L

Bosch MultiTalent + Blender 2,3 L

KitchenAid Midline Matberedare 1,7 L

Wilfa MC3B-400S Minimatberedare

Klicka här för att se fler matberedare.

Bästa matberedaren 2022

En matberedare är ett fantastiskt verktyg för att spara tid och ansträngning i nästan alla kök, oavsett utrymme eller hur ofta du tror att du behöver den. När du börjar använda din matberedare för att snabba på köksförberedelserna undrar du vad du gjorde utan en! Med ett så stort utbud av storlekar och funktioner till en rad prispunkter finns det säkert en modell som passar dina behov. Tiden du sparar vid tillagning av mat, möjligheten att enkelt och billigare göra så många rätter själv och att inte behöva köpa dyra strimlade, rivna och skivade ingredienser gör din investering snabbt värt priset.

Med det är faktiskt inte så enkelt att köpa en bäst i test matberedare på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. På grund av detta så kan man inte alltid få en så klar bild av hur bra matberedaren faktiskt är. Du vill ju definitivt inte köpa en matberedare som du inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller av matberedare i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa matberedaren på nätet.

Men det är just av den anledningen som vi här på köksproffsproffset.se har sammansatt en köpguide för bäst i test matberedare. Vi vet själv hur svårt det kan vara att köpa en bra matberedare. Vi byggde upp den här köpguiden genom att använda oss av vår egen och andras kunskap. Vi testade och använde några olika typer av matberedare. Men för att göra köpguiden ännu bättre läste vi även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så gjorde vi en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa matberedare.

Köpguide för bäst i test matberedare 2022

Som vi skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa matberedaren på nätet. När du ska köpa en matberedare bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har vi gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa en matberedare bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa matberedaren 2022:

 • Kropp
 • Kontroller
 • Skålen
 • Lock
 • Blad
 • Storlek
 • Matlagningsuppgifter
 • Budget
 • Specialfunktioner
 • Ljudnivåer
 • Garanti
 • Vanliga brister
 • Mångsidighet
 • Vikt

Kroppen

En bra matberedare är en kraftfull matberedare, och som med de flesta apparater är den allmänna regeln ju större kropp, desto bättre är maskinen. Matberedare måste kunna leverera tillräckligt med vridmoment för att hugga igenom tunga livsmedel och snurra tillräckligt snabbt för att finmala mer känsliga. Bra matberedare måste också kunna arbeta under långa perioder utan överhettning. Wattal är ett anständigt mått på motorns kvalitet, men inte på något sätt en garanti. En mer pålitlig faktor att tänka på när du väljer en matberedare är motorn på motorn. Ett företag som är villigt att stå bakom sin produkt tror helt klart på det.

Matberedare med breda, tunga baser är perfekta. Enbart motorns vridmoment kan leda till att lätta matberedare snurrar och snurrar, särskilt vid bearbetning av tunga laster. En bred hållning gör en matberedare stabilare och förhindrar att den kryper runt på disken. Vi gillar också baser med släta och rena linjer, eftersom de är lättare att rengöra.

Kontroller

De flesta, om inte alla matberedare har ett begränsat antal funktioner (vanligtvis på, av och puls). Ibland kan du hitta en maskin med en speciell degtillverkningsfunktion, men vi tycker inte att extrafunktioner erbjuder många fördelar. Den viktigaste aspekten av maskinens kontroller är hur lätt de är att rengöra. Matberedare med spakväxlar, som den klassiska kommersiella Cuisinart, samlar snabbt mat och smuts. Maskiner med pekplattor och släta insättningsknappar är att föredra.

Skålen

Skålen till en matberedare är nästan alltid gjord av polykarbonatplast. Polykarbonat är exceptionellt slitstarkt, lätt att rengöra och diskmaskinssäkert. Tyvärr kommer dessa skålar att slita över tiden så småningom att det blir svårt att se vad som händer inuti, men det finns lite att göra åt detta. Tillverkare säljer alltid ersättningsskålar.

Vi tror att skålen på en matberedare ska vara tillräckligt stor för att hantera en mängd olika uppgifter. Det är frustrerande att försöka purera en kruka med soppa i följd av små satser. Även om proffs kanske föredrar något större tror vi att en 2-liters skål är idealisk för de flesta användningsområden. Många tillverkare inkluderar också mindre skålar för lätta uppgifter, och vi tycker att de är mycket användbara.

Lock

Det säger sig självt att ett bra lock ska passa säkert. Lyckligtvis är det få matberedare som har löst sittande lock. En viktigare funktion att tänka på är storleken på lockets matningsrör. Matningsröret bestämmer den matstorlek som kan läggas till i matberedaren med högsta storlek och lock med små matarrör kräver ofta att du ställer in många livsmedel för hand. De bästa locken, enligt vår åsikt, inkluderar matarrör med ytterligare en mindre matarrör mitt i påskjutaren. Dessa är idealiska när du sätter i smala livsmedel som enstaka morötter för rivning.

Vissa matberedare inkluderar lock som effektivt fungerar som rännor, spottar skivad och riven mat ut på sidan. Även om dessa lock är perfekta för att bearbeta livsmedel i stora mängder, är de ofta röriga och kan vara svåra att rengöra. Vi ser dem inte som nödvändiga för hemmabruk.

Blad

Matberedare hämtar sin verkliga mångsidighet från de många utbytbara blad som de kan stödja. Det klassiska bladet är perfekt för hackning och hackning. De kortare brödbladen kan knåda degen på några sekunder, snarare än på några minuter. Rivnings- och skivskivor finns i ett antal storlekar och kan bearbeta mat till ett brett spektrum av texturer. Visparblad är inte lika effektiva vid vispgrädde som stativblandare, men fungerar ändå acceptabelt. De flesta tillverkare har en mängd olika blad med sina maskiner, och andra kan alltid beställas. Du vill ha en fullständig uppsättning för att utnyttja din matberedares fulla potential.

Storlek

Storleken på din matberedare beror på hur mycket mat du lagar och hur många du lagar mat till regelbundet. Alla matberedare i full storlek har en kapacitet på minst en liter. Här är några fakta som ger dig en bättre uppfattning om vilken storlek du vill köpa:

 • Kapaciteten som anges i matberedare är för torra ingredienser
 • Vätskekapaciteten är ungefär hälften av den för torra ingredienser eftersom fyllning av skålen över matberedaren hölje kan orsaka läckage
 • Mini-matberedare med en kapacitet på mindre än 1 liter är användbara för små uppgifter, som att skära en lök eller finhacka några vitlöksklyftor
 • 2 liters matberedare med breda matningsrör är de mest mångsidiga, mest användarvänliga och mest köpta modellerna; dessa större matberedare är perfekta investeringar för förstagångsköpare eftersom de är lätta att arbeta med, rymmer små till stora satser mat och är robusta nog att hålla länge
 • 1,3 till 2 liter är ett effektivt val för en familj med mindre än fyra familjemedlemmar eftersom dessa storlekar ger tillräckligt med utrymme för att bearbeta mat för alla, utan att ta upp för mycket bänkskiva och förvaringsutrymme

Ett första steg är att bestämma volymen mat du vill kunna bearbeta i en sats samt var du vill förvara din matberedare. Oavsett vilken storlek du bestämmer dig för är det viktigt att hålla den någonstans praktisk för enkel åtkomst så att den får mycket användning! Om du ofta behöver bearbeta små satser med ingredienser kan du överväga att skaffa en mini-matberedare – även om du har en version i full storlek. En minimodell hanterar mindre kvantiteter mer effektivt och dess mindre storlek gör det lättare att flytta, lagra och rengöra. De är perfekta för små jobb som att hugga en lök, göra en kopp dressing eller pesto eller hugga nötter.

Matlagningsuppgifter

Det är viktigt att överväga vilka typer av matlagningsuppgifter du helst vill att din matberedare ska hjälpa till med. En matberedare är det bästa verktyget för att snabbt hugga och purera saker som det skulle vara mer tråkigt att göra för hand. Vissa modeller erbjuder ytterligare funktioner som galler, spiraliserade grönsaksalternativ och blad med variabel bredd som efterliknar skivningen av en mandolin. Matberedare är också underbara för att blanda mjuka eller våta ingredienser som tomater för massor av pastasås, tillverka pizzadeg eller för att tillaga hemlagad majonnäs och vinägretter.

Budget

Priserna på matberedare varierar väldigt mycket från 200 kr för budgetkmatberedare som säljs i snabbköpet till över 4000 kr för lyxmodeller. Det finns gott om värde mellan – särskilt om du inte kommer att använda din matberedare så ofta. Med tanke på hur mycket du är villig att spendera kan du få så mycket som möjligt för pengarna. Funktion och storlek och hjälper till att ta bort de modeller som passar dig bäst. Vissa billiga stora modeller levererar svag prestanda, känns instabila och ger mycket buller. Du kan dock spendera så lite som för en minimatberedare av hög kvalitet som gör ett fantastiskt jobb på professionell nivå för dig.

Specialfunktioner

När det är mest grundläggande består en matberedare av en arbetsskål som sitter på en motoriserad axel som snurrar ett S-format blad i skålen för huggning. Men en mängd andra funktioner är viktiga och bör övervägas när du väljer den bästa matberedaren för dig.

Funktion Beskrivning

Bladprestanda: Hur vassa knivarna är och hur jämnt de hugger, hackar, bearbetar, skivar eller rivar.

Ytterligare funktioner: Många modeller erbjuder unika “trevliga att ha” -funktioner utöver bara ett huggblad.

Matningsmekanism: Hur och när matberedaren låter dig lägga till livsmedel i matberedar skålen.

Stabilitet / säkerhet: Hur säkert låser den övre delen fast, oavsett om det finns studs och rörelse på disken, hur snyggt överflödiga sladdar kan lagras när de används.

Motorstyrka: En stark motor för mindre gripande och för att snabbt köra igenom livsmedel med hög volym eller för frekvent användning.

Användarvänlighet: Din matberedare ska vara enkel att montera, köra, rengöra och lagra.

Bladprestanda

De bästa modellerna ska ha blad som är skarpa nog för att hugga grönsaker och örter jämnt utan att purera dem, riva ost jämnt, skiva rent och finmala brödsmulor, nötter och andra torra ingredienser. Det betyder att knivarna och gallerdiskarna måste vara skarpa ur lådan och förbli skarpa under många års användning. De bör också kunna blanda flytande och mjuka ingredienser jämnt utan att “blanda luckor” mellan bladet och skålen för att undvika behovet av att ständigt stoppa och skrapa sidorna eller lämna en del av din blandning oblandad.

Ytterligare funktioner

Många matberedare erbjuder en mängd ytterligare funktioner utöver en enda hastighetskotlett. Pulsknappar eller hastighetsjusteringar är till hjälp för att långsamt och säkert hugga till önskad granularitet. Extra blad att strimla, riva, skiva, julienne och spiralisera erbjuds också ofta. Vissa modeller möjliggör till och med justeringar av skivans bredd / tjocklek och ristens eller spiraliserade grönsaks form / storlek, även under bearbetning. Andra modeller kommer med häckande arbetsskålar som i huvudsak fungerar som både minikotelett och matberedare i full storlek i en. Vissa erbjuder till och med juicefästen med arbetsskålar som fungerar som mätkoppar med lätt hällrör.

Infodringsmekanism

De flesta högkvalitativa matberedare har ett lock för skålen med ett matarrör för att sätta in mat som ska hackas, tärnas, skivas, mals, renas eller till och med knådas (när det gäller deg). Matarrör med justerbara storlekar gör att du enkelt kan lägga till långa eller stora ingredienser som morötter eller potatis och hålla dem upprätt mot snurrande blad för rena och exakta skär. En mekanism för att tillsätta vätskor genom locket medan maskinen bearbetar är ett stort plus. Du måste ofta droppa olja, vatten eller andra vätskor i torra eller våta blandningar medan du bearbetar för att skapa en jämn yta.

Stabilitet / säkerhet

Matberedare av hög kvalitet har starka motorer och solida baser som förankrar dem i disken så att de kan blanda tunga jästdegar och andra tjocka livsmedel utan att hoppa runt. Vissa mindre modeller har sugkoppar för att hålla dem stilla på disken. Många matberedare har också säkerhetslåsningsmekanismer i locket – de tillåter inte att maskinen startas medan bladet exponeras. Vissa modeller har packningar eller förseglade arbetsskålar för att förhindra att våta ingredienser läcker ut och stänker dig eller disken under bearbetningen.

Motorstyrka

Antalet watt på motorn bestämmer matberedarens styrka. Svagare modeller tenderar att ta tag i eller stoppa när de försöker bearbeta tunga livsmedel som dubbla partier deg eller hård ost. De slits också lättare ut vid regelbunden användning och gör mycket mer ljud när de bearbetar.

Användarenkelhet

Du vill ha en matberedare med intuitiva och tydliga kontroller, enkel montering och låsmekanismer för skål / lock och enkel rengöring. Diskmaskinssäkra delar är ett måste. En mekanism för att lagra tillbehör är underbar att hålla saker organiserade och praktiska för användning medan en sladdlindare håller diskarna städade. Ett av de bästa sätten att bedöma användarvänligheten för en viss modell är att läsa recensioner om matberedare online.

Ljudnivåer

Det kan inte förnekas att en matberedare är en bullrig apparat. Om du letar efter en som är tyst är det osannolikt att du hittar en du är helt nöjd med. Vi har tagit bullermätningar av modellerna vi har testat och fann att de sträcker sig från 68dB till 90dB. Som jämförelse genomförs en typisk konversation med ungefär 60 dB, medan stadstrafiken mäts till cirka 80 dB.

De tystaste modellerna vi testade kräver fortfarande att du höjer rösten om du har en konversation. Att lyssna på de högsta modellerna skulle vara som att höra en motorcykel bara åtta meter bort.

Garanti

Små köksapparater som matberedare är utsatta för allvarligt slitage. Detta är särskilt tydligt för deras motorer, där även en liten designfel kan leda till utbrändhet och en förstörd apparat. Därför letar vi, när det är möjligt, efter köksredskap som har minst ett års garanti. Om det kombineras med en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, desto bättre! För på något sätt vet du att din investering spenderas säkert.

Vanliga brister

Som med allt som görs av plast är matberedare benägna att skada om de hanteras felaktigt. Släpp arbetsskålen en gång, så kanske du tittar på att köpa en helt ny matberedare. Även om detta är en olycklig designfel, är det dessvärre oundvikligt. Men genom att arbeta med försiktighet och försiktighet kan du förhindra de vanligaste orsakerna till skador. Hantera din matberedarskål försiktigt så förhindrar du effektivt flisor och sprickor.

Det enda andra stora designfelet hos matberedare dyker upp mycket mindre regelbundet. Ibland kan motorerna på dessa små maskiner bli överhettade och brinna ut snabbare än de borde. Därför rekommenderar ci att du letar efter matberedare som har en garanti mot tillverkarens defekter.

Mångsidighet

En högpresterande matberedare ska kunna ta på sig hela eller stora färskvaror, som lök, morötter, örter eller potatis och blixta dem i enhetliga bitar (tärningar eller strimlor) på mycket kort tid. De borde också kunna ta på sig uppgifter som att mala hårda ostar, purera soppor eller såser, göra emulsioner som mayo och till och med knåda deg till bröd. När du handlar, leta efter en modell som har blad för att skära mat som tomater eller ost också.

Vikt

En tyngre bas hjälper till när det gäller prestanda, men heftet är inte nödvändigtvis relaterat till mer kraft. Lättare material gör matberedare billigare och lättare att flytta och lagra. Detaljer som sugkoppar kan verka billiga men de hjälper till att hålla baserna från att röra sig på bänkskivor.

Lista över de bästa matberedare 2022

 • Bäst i test: Russell Hobbs Compact 1,9 L
 • Populärast: Bosch MultiTalent + Blender 2,3 L
 • Premiumval: KitchenAid Midline Matberedare 1,7 L
 • Billigast: Wilfa MC3B-400S Minimatberedare

Matberedare kontra mixer

Matberedare och mixer liknar i teorin: En behållare med ett blad inuti, toppat med lock, sitter på ett stativ med en motor för att driva allt. Men det är så långt det går för likheter. Deras form av arbetsskål, bladstil och tillbehör gör att de skiljer sig åt när det gäller livsmedel de är idealiska för.

En mixer har en burk med blad längst ner som skär mat i små partiklar och snurrar runt dem. Det är därför mixern puréer och flytande så bra. Detta gör det bättre för recept där en jämn, jämn konsistens är nyckeln. Blandare krossar också is, så de är bäst för frysta drycker. Sammantaget fungerar mixern bäst när vätska är inblandad; det kan också vispa grädde till efterrätt eller ägg till en fluffig omelett.

En matberedare är mer av en allround kökshäst, den pålitliga sous-kocken som förbereder alla ingredienser som skulle vara tråkiga för kocken. Om du byter blad och skivor och använder olika hastigheter – plus pulsfunktionen – får kocken mer kontroll. Matberedaren har en bred arbetsskål med ett S-format blad i botten och fungerar bra på torra ingredienser, som hackade örter, pulveriserande graham-kex för pajskorpa eller knådning av deg. Det kan göra ett kort arbete med ett block mozzarella för pizza eller strimla morötter för en tårta på några sekunder

Vilka är de största skillnaderna mellan en mixer och en matberedare?

Arbetsskål

Blandarburkar finns främst i antingen glas eller plast, antingen fyrkantiga eller runda. Valet handlar om rengöring och hantering: Glas är tyngre och absorberar inte lukt lika lätt som plast. Blandarburken är utformad för att skapa en virvel som rör om vätskeinnehållet och trattar ner dem till knivarna för bättre blandning.

Den breda skålen med en matberedare gör det lättare att lägga till receptinnehåll (som att lägga smör i mjöl för att göra pajskorpa) och att skrapa sidorna utan att bladet hamnar i vägen. Vissa matberedarmodeller levereras också med flera arbetsskålar, inklusive mindre för enkla uppgifter, och flera lock med rännor för att passa ingredienser i olika storlekar, som grönsaker för skivning.

Blad

Blandarbladen sitter jämnt i botten av burken, antingen inbyggda i burken eller som en del av ett tillbehör som skruvas fast på burken. Bladen finns i två huvudtyper:

X-formade blad: Det vanligaste är stjärnformat och har fyra blad, men vissa modeller har sex blad. Eftersom blandarens effektivitet beror på att knivarna kommer i kontakt med maten, anses sex blad vara bättre än fyra, men de flesta hushållsmodeller har fyra.

“Ving” -blad är plana blad med trubbiga kanter som vänder uppåt eller nedåt. De är bättre för att krossa hårda ingredienser som is, så de används oftare för att tillverka frysta drycker och smoothies. Vissa mixermodeller, som “bullet” -typerna, har flera blad, så att du kan växla från det X-formade bladet för de flesta traditionella mixeranvändningarna till ett platt blad för att slipa torra ingredienser och krossa is.

Bladet i matberedaren är S-format och sitter strax ovanför arbetsskålens botten, desto bättre att hugga och blanda. Bladen kan vara kantade eller tandade; den släta kanten ger rena styckningsdelar och är bättre för huggning av kött och de flesta grönsaker, medan de tandade knivarna också kan puréera och fungerar bra på nötssmör och frysta ingredienser.

Tillbehör

Blandare kan levereras med mindre burkar, koppar för smoothies och burkar som fungerar som behållare med lock för förvaring.

Matberedare kommer vanligtvis med en rad blad som kan knåda deg, blanda vätskor till såser eller majonnäs, och till och med en skärskiva längst upp i arbetsskålen kan också lägga till fler uppgifter i sin att göra-lista: Skivning, strimling, julienne och fler nedskärningar. Vissa skivor kan till och med spiralisera grönsaker och skära pommes frites och våffla.

Vilket är bättre: En matberedare eller mixer?

Salsa kommer bäst ut när den tillverkas i en matberedare för att bättre kontrollera storleken på de hackade ingredienserna, men den kan också göras i mixern.

Hummus och andra puréer är lättast att göra i en matberedare. Vissa puréer, som hummus, pesto och nötter, kan fungera i båda apparaterna, men formen på mixerburken gör det lite svårare att arbeta med och du måste lägga till mer olja.

Pajskorpa görs bäst i en matberedare: Även proffs använder en till sina pajer. Det kan snabbt skära kallt smör i mjöl och undvika värmen från dina händer och skapa en flagnande pajskorpa.

Barnmat är en uppgift för en bra matberedare. Pureé frukt och grönsaker i stora satser för att passa arbetsskålen, eller använd en mindre skål om din matberedare har en.

Tillbehör till matberedare

S-blad

Standardbladet är S-bladet eller knivbladet. Detta blad kommer att utföra de flesta av dina livsmedelsbearbetningsuppgifter, från köttfärs till att kombinera ingredienser för ett dopp. Vissa märken erbjuder modeller med fyrblad, bestående av två blad längst ner och två blad uppåt, vilket möjliggör snabb, jämn skärning utan att rengöra botten på skålens innehåll.

Skivskiva

Vad du läser på etiketten är vad du får. De flesta märken paketerar detta som ett vändbart blad, med ena sidan för tjock skärning och den andra för tunn skärning. Den andra typen av skivskiva är en variabel som justeras med en vridratt, vilket ger dig ännu mer kontroll över dina ingrediensers tjocklek.

Rivnings- / strimlingsskiva

På samma sätt som skivskivan är detta tillbehör reversibelt för tjockt och tunt galler. Vissa märken erbjuder två separata skivor för båda storlekar.

Degverktyg

Detta är ett populärt verktyg för människor som gillar färskt bröd eller som gillar att göra pizzor från grunden. Det är ungefär som S-bladet i design förutom att det är tillverkat av hård plast. Ge dina händer en vila och knåda degen mer effektivt än någonsin tidigare.

Övriga tillbehör

Andra valfria skivor inkluderar den fina Julienne-skivan för konsekvent, känslig skärning; den dekorativa skivskivan för en konstnärlig finish; den franska stekskivan för hälsosamma hemlagade chips. Vissa märken levereras med skiv- och tillbehörsförvaring.

Delar av en matberedare

Skål

Skålen är den största delen av någon matberedare, det är här maten läggs och bearbetas. I de flesta fall är skålen transparent så att du kan se maten inuti. Skålen ger också ett mått på säkerhet genom att förhindra eventuell kontakt med snurrbladet. Vissa skålar har ett handtag.

Blad

Det finns flera typer av blad i en matberedare. Dessa är vanligtvis gjorda av rostfritt stål och en gummitätningsring som kallas packningen.

Skärblad

Denna del är utformad för att hugga, slå, finhacka och blanda mat. Den är vanligtvis tillverkad av högkvalitativa rostfria blad.

Citrus Press

Den används för att bereda juice från citrusfrukter som apelsiner och citroner.

Kontroller

Matberedarens rattar eller knappar används för att styra mekanismen. Dessa inkluderar en standard av / på-omkopplare tillsammans med olika inställningar för ström, läge och hastighet. Hela digitala kontroller är ganska vanliga nuförtiden.

Omslag

Denna del har till uppgift att skydda matberedaren under lagring.

Torra slipburk

Detta är en speciell burk som har ett blad som används för att producera torrmjöl. Denna del ska användas sparsamt eftersom den tenderar att värma motorn riktigt snabbt.

Tillbehör för degtillverkare

Detta är en del av matberedarens funktion för degtillverkare. Dess roll är att förbereda deg från mjöl.

Insatser

För att matberedaren ska kunna utföra sina roller behövs några inlägg. Dessa är mestadels fästa vid motorns spindel. Exempel på skär inkluderar skärmaskiner, rivjärn, rivare och hackare.

Burk

Även känd som mixerburken, används detta tillbehör för att blanda heta eller kalla vätskor. Den kan också användas för att krossa isbitar.

Låsande krage

Denna komponent förhindrar att skålen eller kannan roterar medan motorn roterar knivarna inuti.

Motorspindel

Det här är matberedarens ”ryggmärg” eftersom det är där olika skivor och insatser sitter fast för att göra det möjligt för apparaten att utföra specialiserade uppgifter.

Motormontering

Basen på en matberedare innehåller motorenheten och den interna strömförsörjningen. Vanligtvis finns det en sladd som ansluter denna del till ett eluttag.  Vissa matberedarmodeller har en speciell säkring som är avsedd att skydda motorsystemet från en potentiell elektrisk överspänning. Motoraggregatet driver spindeln som sedan driver redskapen.

Strimlande skiva

Denna skiva används främst för att strimla frukt, ost och grönsaker.

Skivskivor

Dessa skivor spelar en användbar roll för att producera medelstora till finskivade livsmedel och frysta kött.

Halkfria fötter

De flesta lmatberedare har dessa speciella fötter som förhindrar rörelse under användning. Denna del sparar också bord och bänkskivor från eventuella skador när apparaten används.

Hastighetsinställningar

Matberedaren kan arbeta i olika hastigheter för att bearbeta olika typer av livsmedel. Hastighetsinställningsknappen är den del som används för att göra hastighetsjusteringar.

Våtslipburk

Det här är burken som bäst maler våta livsmedel för att göra svarta gram, ris från din riskokare och liknande.

Hur man rengör en matberedare

Ta bort matberedaren

Matberedare har flera bitar och du måste ta av toppen, ta bort skjutarenheten, ta ut bladet och ta bort skålen från motorn. Bitar av mat kan gömma sig i något av dessa områden och du behöver allt separerat för att rengöra din matberedare. Lägg bladet åt sidan för särskild vård.

Tvätta bladet

Du bör tvätta bladet först, omedelbart efter användning. Detta hjälper till att hålla det skarpt eftersom fukt från ingredienser eller blötläggning kan slöa bladet. Detta förhindrar också att maten torkar in i sprickorna eller röret som är fäst vid bladet. Dessa blir lättare att skölja bort direkt efter användning. Var försiktig så att du inte skär dig själv och skrubba försiktigt med en mild tvål och en kudde. Torka bladet med en torr diskhandduk så att det inte finns någon fukt som kan leda till rost.

Tvätta de löstagbara delarna

Alla livsmedelsberedarens borttagbara bitar kan tvättas i varmt vatten med et milt diskmedel. Du kan låta dem suga ett tag om du inte vill tvätta dem omedelbart. Skrubba inte delarna av matberedaren med slipande rengöringsmedel eller dynor. Eller de andra avtagbara delarna än metallblad kan tvättas i diskmaskinen på det övre stativet.

Torka av basen / motorn

Torka av botten / motorområdet med en fuktig trasa. Sänk inte enheten i vatten eller häll vatten över basen / motorenheten. En enkel torkning är vanligtvis allt som behövs. För envisa fläckar (som tomat) kan milt diskmedel eller ett bakpulver klara av att fläcka ut fläcken.

Torka helt och montera matberedaren

Torka delarna av matberedaren helt. Sätt tillbaka den och förvara den. Om du använder din matberedare regelbundet, förvara den på en bänkskiva eller på en annan tillgänglig plats.

Hur man använder en matberedare

Steg 1: Sätt i kontakten

Kanske uppenbart, men legitimt det första steget för att få din matberedare igång – anslut den till elnätet. Lossa kabeln helt, oavsett vilken modell du har, och anslut den, och se först till att både kontakten och uttaget är rena och torra.

Steg 2: Fäst kannan på basen

Nästa, fäst din kanna i basen. På de flesta modeller passar detta vanligtvis över den centrala mekanismen och låses på plats med en vridning moturs, börjar med handtaget till vänster om mitten. Om du använder den stora huvudbasen är det allt som finns. Om du använder en mindre skål för dotterbolag är det här punkten när du kan fälla in den ovanpå huvudstället.

Steg 3: Välj ditt blad eller tillbehör

Bilagan du väljer att använda beror på vilka resultat du vill uppnå. Om du vill blanda, köttfärs, mos, puré eller hugga, väljer du förmodligen huvudbladet – även känt som knivbladet. Detta fästs genom att klicka in det över den centrala mekanismen, men det kan ta lite vackling, på något sätt, för att låsa in det och en liten vridning moturs. Andra alternativ som ofta används inkluderar skiv- och gallerskivor som måste fästas på skivstödet. Fäst den rörformiga stödbeslaget på huvudmotoraxeln och fäst sedan din metallskiva på toppen och vrid moturs för att säkra den på plats. Det finns många andra variationer du kanske vill prova – till exempel degkrok eller visp. För allt vi inte har täckt, se tillverkarens instruktioner.

Steg 4: Fäst locket på plats

När du har fixat din tillbehör är det dags att placera locket. Om du planerar att använda huvudbladet måste du lägga till dina ingredienser innan du klipper locket på toppen av blandarens skål. Med tratten till vänster om handtaget skjuter du locket runt moturs för att klicka på plats.

OBS! Om du använder en av skivorna för skivning, rivning etc, lägg inte ingredienser i skålen och fixera locket – du uppnår aldrig det önskade resultatet!

Steg 5: Slå på den

Starta motorn och därmed rörelsen på knivarna eller skivorna genom att trycka på strömbrytaren på din modell. Om du behöver använda en pulsfunktion istället för att ha motorn igång kontinuerligt, använd puls-knappen om din modell har en. Om inte, kan du försöka trycka på på / av-knappen upprepade gånger tills du uppnår önskad struktur för det du gör.

Steg 6: Lägg till dina ingredienser

Om du använder en skivskiva är det dags att bearbeta dina ingredienser. Tänk på att vissa större föremål kan behöva klippas ned för att passa genom tratten (som leder till skivan). När motorn är igång, använd trattkåpan för att trycka igenom dina valda ingredienser till gallret eller skivskivan – samt lägga till tryck för att flytta ingredienserna genom tratten och skivan och vidare in i skålen, detta hjälper också till att skydda din hand från potentiella olyckor.

Steg 7: Se magin hända

Om du till exempel blitzar saker till en puré kan du helt enkelt titta på några sekunder medan din maskin gör sitt arbete. Om du använder en skivfäste kan du se hur skålen fylls med snyggt bearbetade ingredienser när du bearbetar allt genom tratten.

Steg 8: Rengör elementen

Nyckeln till att hålla din matberedare i gott skick är att se till att du tvättar allt direkt. Ta försiktigt bort knivar eller tillbehör och tvätta med varmt tvålvatten. Skrapa kvarvarande ingredienser ur skålen och av locket och trattlocket, upprepa sedan processen; tvätta med varmt tvålvatten med en mjuk trasa. Låt lufttorka eller använd en kökshandduk om du föredrar det.

Steg 9: Stapla ihop, städa bort

Innan du förvarar den i ett skåp eller på köksbänken ska du sätta ihop din matberedare så att den är klar att gå nästa gång du vill använda den.

Olika typer av matberedare

Elektrisk

Elektriska matberedare är stora bänkskivanordningar som kan underlätta flera olika köksuppgifter, inklusive huggning, strimling, rivning, skivning, tärning, knådning och mer. Nyckeln till en matberedarens förmåga att utföra sådana mångsidiga uppgifter är dess roterande bladfästen. Många elektriska matberedare kommer med en mängd bladfästen, var och en lämpad för en annan uppgift. Om du letar efter en vanlig matberedare som kan hantera en mängd olika uppgifter rekommenderar vi en elektrisk matberedare. Dessa apparater är kraftverk; du kommer inte att inse hur många tråkiga matlagningsuppgifter du gör förrän din matberedare gör allt för dig på ett ögonblick.

Elektriska matberedare består av en tung bas med knappar och inställningar, en behållare eller skål som monteras ovanpå basen, knivfästen som sätts in i botten på behållaren eller skålen och ett behållarlock med ett högt matningsrör. Inställningarna på basen kan styra knivarnas hastighet och möjliggöra pulserande. Skålen och knivarna är monterade på en motordriven axel som sticker ut från basen. De flesta livsmedelsbehandlingsbehållare är breda och rymmer vanligtvis en betydande mängd ingredienser. Elektriska matberedare toppas av ett säkert lock som låses på plats. Matarröret i locket gör att du kan lägga till ingredienser när du bearbetar en plastkolvtopp som du kan använda för att trycka mat ner i rännan mot knivarna.

De flesta elektriska matberedare kräver att alla delar är ordentligt låsta innan deras motor börjar rotera knivarna. Elektriska matberedareblad är enkla att ta bort för att ersätta dem med andra blad eller för rengöring.

Manuell

Som namnet antyder drivs inte manuella matberedare av en elektrisk motor. Istället förlitar de sig på ditt arbete för att göra jobbet.

Manuella matberedare tenderar att vara mycket mindre än elektriska matberedare, så de kan bara hantera en viss mängd ingredienser åt gången 2-7 dl. De flesta manuella matberedare har en liten klar plastbehållarkropp, en uppsättning små knivar och ett lock med en handdriven vev eller stor tryckknapp. För att använda en manuell matberedare fyller du helt enkelt behållaren, stänger locket och använder den manuella mekanismen – vrid veven eller tryck på knappen.

Som du förväntar dig är dessa billiga enheter inte i framkant för innovation av matberedare. Bladen är lätta och inte så hållbara, så vi rekommenderar att du undviker att använda manuella livsmedelsbearbetare för ofta eller för tuffa ingredienser. Trots det faktum att manuella matberedare kräver att du lägger i lite armbågsfett, gör de fortfarande några repetitiva, röriga matberedningsuppgifter mycket snabbare, renare och lättare än de skulle vara om du gjorde dem helt för hand. Om du vill ha ett snabbt och enkelt sätt att göra grov salsa eller guacamole kan den manuella matberedaren vara matberedaren för dig.

Mini matberedare

Om du bara använder en matberedare ibland eller för mindre mängder som curryrätter, hackade nötter, brödsmulor och pesto, är det bara en mini-matberedare som snabbt kan dras ut ur skåpet. De har vanligtvis upp till 1 liter kapacitet. Många stickblandare kan användas med en bearbetningsskål.

Att vara kompakt och lätt gör dem lätta att lagra och rengöra. Till skillnad från traditionella fullstora matberedare har minimatberedare vanligtvis inte en stor ränna eller val av blad för uppgifter som strimling och skivning, vilket innebär att de inte kan skära och riva.

Tips för användning av matberedare

 • Läs alltid instruktionerna och användarhandboken innan du börjar använda enheten.
 • Det finns inga trevligare bilagor för matberedare. Det skulle kräva att knivarna konstruerades i en 90 graders vinkel och det har inte byggts efter vår kunskap och förståelse för mekanik för dessa små hushåll. För att tärna, klippa tjocka skivor med matberedarens skiva, lägg skivorna på skärbrädan, ta ut en keramisk kniv och skär över de långa bitarna för att göra tärningar. Kubning galler finns för matberedare och kostar cirka 1000kr som används av proffs.
 • Inga matberedare är tysta; du måste kunna höra processen.
 • Om du vill att julienne skär är en mandolin förmodligen det bästa valet, för med den runda skivan på matberedare kommer produkten att vara krökt snarare än rak.
 • Matberedare är inte juicepressar. Det är en separat apparat. Matberedare gör smoothies och vätskor; emellertid kommer fibern att finnas i flytande juice.
 • Matberedare, blandare och ställblandare gör liknande funktioner med variationer.
 • När du vill göra mycket deg, köp en stativblandare med degkrokar och visp. De kommer med äggpiskor och citruspressor och andra roliga tillbehör.
 • Kommersiella matberedare levereras med tärningsskivor. Hemanvändare älskar också dessa. Det är ett tvådimensionellt snitt: först gör det en skiva och sedan skär den igen för att göra tärningarna medan du vrider. Du kan se formen i kvadratkonfigurationen. Dessa matberedare med tärningssatser börjar på cirka 1650 kr. VI vet att vi älskar kubare och vilken kock gör det inte? Mattärningarna känns bra i munnen när du tuggar, till exempel hemlagade betade tärningar. De små kuberna ser tilltalande ut på en tallrik med grönsaker som är julienned, skivad och tärnad för dina gäster, familj och återföreningar.
 • De flesta bästa matberedarna kan inte hugga is eftersom det skadar skålen och tappar skärbladet. De puréer mat med Puls-funktionen till önskad konsistens. Läs din användarhandbok för att lära dig mer om hugga is.

Varför du bör köpa en matberedare

Det viktigaste du kommer att uppskatta med en matberedare är att det gör matlagningen enklare och snabbare. Det gör det lätt att arbeta med den tråkiga slipningen, huggen, skivningen, strimlingen, till och med blandning och purering av uppgifter som normalt skulle ta ett tag när man gör det manuellt.

Följaktligen sparar du tid och ansträngning, varför matberedaren lätt är en av de mest populära köksmaskinerna i vanliga hushåll och professionella miljöer. Slutligen – och detta är något som utan tvekan många familjekockar kommer att uppskatta – en matberedare gör det enklare och bekvämare att göra hälsosamma hemlagade måltider.

Det bästa sättet att beskriva en matberedare är att det är ett multifunktionellt verktyg. den kan utföra funktioner för andra små apparater i köket, såsom följande:

 • Allmän blandning av ingredienser
 • Hacka torra ingredienser med hjälp av pulsverkan
 • Rengör frukt och grönsaker grovt för marinader, doppar, såser och några sopprecept
 • Malning av kött och nötter
 • Formar enkelt emulsioner för såser som majonnäs eller vinägrett
 • Knåda degen snabbt och effektivt med en degkrok
 • Hackning och grov puré för barnmat
 • Strimling och skivning av matvaror jämnt för sallad
 • Rivningsost
 • Slipa hela korn till mjöl
 • Omvandla bitsocker till strösocker

Matvaror som brukar användas i matberedare

Det utmärkta med livsmedelsförädlare är att de kan klippa upp nästan alla livsmedel. Några av de vanligaste matvarorna som du kan använda din matberedare för är:

 • Skiva, kuba, hacka alla typer av frukt och grönsaker (zucchini, morötter, äpplen, gurkor etc.) i enhetliga skivor för sallader och andra recept
 • Hacka eller mala nötter
 • Förvandla bröd till hemmagjorda brödsmulor
 • Ärtor eller bönor för hummus eller andra recept
 • Rivost
 • Såser och salsor (tomater, pesto, marinader, puréer, curry, etc.)
 • Örter och kryddor (lök, vitlök, ingefära etc.)
 • Emulsioner och doppar (majonnäs, hollandaise, etc.)
 • Patéer, musslor och spridningar
 • Bearbeta rustika soppor
 • Gör köttfärs av billigare köttstycken
 • Mal vanligt socker till strösocker

Använda en matbereda till att knåda deg

Många av våra matberedare kommer med ett degblad som kan användas för att binda deg och bakverk. Kapaciteten varierar mellan olika modeller. Våra största modeller kan bearbeta mer än 1 kg deg, men kontrollera specifikationerna för den maskin du är intresserad av. Matberedare gör snabbt kakbatterier, paj, kaka, pasta och bröddeg. Använd bara en tredjedel av matberedaren för deg för att möjliggöra bättre knådning.

Typer av elektiska matberedare

Det första du vill tänka på när du tittar på en ny matberedare är vilken typ av maskin som bäst passerar dina behov! Varje typ av matberedare passar bättre för olika uppsättningar uppgifter, så tänk på vad du använder den mest när du fattar ditt beslut.

Satsskåls matberedare

 • Satsskåls matberedarer är utmärkta för applikationer där du arbetar med små till medelstora satser och du vill ha bekvämligheten med att innehålla hela din färdiga produkt.
 • Generellt sett har du fler möjliga bearbetningsalternativ inklusive huggning, skivning, strimling, rivning, piskning och puré. Satsskålenheter kan i allmänhet inte göra tärningssnitt av en exakt, specificerad storlek som 1cm, etc. Vad kan du göra beror på dina S-blad eller skivalternativ.
 • Dessa matberedarskålar kan vanligtvis rymma mellan 1 och 6 liter, där begränsar satsstorleken, även om det finns större behov för industriella enheter. Att använda flera skålar i rotation kan hjälpa till att öka effektiviteten och spara tid under matlagningen. De flesta skålar är gjorda av plast, men vissa är gjorda av rostfritt stål för ökad hållbarhet och styrka.

Matberedare för kontinuerlig mat

 • Matberedare med kontinuerlig matning är bra för applikationer där du kommer att bearbeta massor av ingredienser och en satsskål skulle begränsa produktiviteten.
 • Används för kraftig skärning, rivning, rivning och exakta tärningsstorlekar som 1cm, etc. Vad du kan göra beror på dina skiv- och plåtalternativ.
 • Du kan kontinuerligt mata i produkter i en ränna eller tratt medan matberedaren går, och dispensera i en separat behållare, måste sparar förberedelsestid när du arbetar med stora satser mat.
 • En påskjutningsenhet låter dig applicera jämföra tryck och mata ner artiklar i bearbetningskammaren för konsekventa resultat.

Kombinatons matberedare

 • Kombinationsmatberedare har både en satsskål och ett kontinuerligt matarhuvud, vilket gör att du kan anpassa dig till olika situationer och bearbetningsbehov beroende på vad din meny kräver.
 • Satsskålen är utmärkt när du arbetar i små mängder eller när du behöver några av de mer mångsidiga klipptyperna som en satsskål kan hantera.
 • Det kontinuerliga matarhuvudet är utmärkt för när du behöver produktionen och skiva eller tärna stora mängderprodukt.
 • Precis som andra mattberedartyper beror vad du kan göra tills stor del på vilka typer av S-blad, skivor och plattor som tillverkaren erbjuder.

Buffalo matberedare

 • Bra för applikationer där du behöver hugga upp eller emulgera massor av tunga eller täta föremål som kött, kål och morötter.
 • De är byggda med hög produktionsanvändning och hållbarhet i åtanke. Tunga knivar och skålar låter dig driva igenom föremål som andra matberedare kan ha svårt med.
 • Enheter med kraftuttagsnav ökar din mångsidighet genom att låta dig fästa och driva ytterligare tillbehör, som skivfästen.

Vanliga frågor om matberedare

Vad är skillnaden mellan en matberedare och en mixer?

Blandare är bättre för vätskor och matberedare är bättre för fasta livsmedel. Detta beror på att knivarna på en mixer inte är så skarpa som de är på en matberedare, som kommer att hugga fint och införliva och samtidigt behålla en viss struktur (som du till exempel skulle behöva i en pesto). Försök att undvika att göra soppa (eller något för flytande) i en matberedare, eftersom skålarna har en grund maximal flytande kapacitet.

Det kan hjälpa dig att tänka på vilken struktur du vill att ditt slutresultat ska vara. För en vätska, välj en mixer. Om du gör något tjockare väljer du en matberedare. Några av de mest mångsidiga matberedarena har tillbehör för mixerkanna, vilket är ett bra sätt att spara utrymme och pengar.

Vilken storlek på matberedare behöver jag?

Skålstorleken på matberedarna vi har testat sträcker sig från 1,5 liter till 4 liter. Ju större modell, vanligtvis desto fler funktioner har de. En matberedare som gör allt tar mycket mer plats än en som bara hugger, river och renar.

För de flesta är en matberedare med en kapacitet på 2,5 liter mer än tillräckligt. Det gör att du kan utföra alla grundläggande bearbetningsuppgifter. Om du vill använda matberedaren regelbundet, för att bearbeta stora mängder, antingen för underhållning eller förberedelse av måltider, väljer du något över 2,5 liter. Vissa märken tillverkar matberedare som levereras med 1 eller 2 mindre extra skålar, så att du kan växla mellan skålar och bearbeta olika livsmedel utan att behöva tvätta dem emellan.

Vad är en matberedare?

Du kanske först vill veta att den första elektriska matberedaren tillverkades i Tyskland 1946. matberedaren kom till Nordamerika 1973. Det tog inte lång tid för kockar att inse vilken användbar tidsbesparande apparat det här är. Mina föräldrar skickade mig min första till jul 1980 och vi använder den fortfarande. Matberedare har verkligen förvandlat matlagningsprocesser av både hemanvändare och kockar.

En matberedare är en liten mångsidig köksutrustning för att spara arbete för tråkiga uppgifter som vanligtvis utförs med en kniv eller huggningsanordning. Du kommer att kunna skiva, hugga och mala grönsaker och kött, puré och strimla nästan vilken mat som helst. Vissa modeller gör grönsak- och fruktjuicer, piskar upp kaksmeten i en hand, gör nötssmör och knådar bröddeg.

I dagens värld använder vi matberedare med elmotorer. Det finns manuella handsvängningsaggregat (hackare) som fortfarande är tillgängliga för att användas för lättare specifik matlagning som salsa om du vill ha den i en struktur som du kan titta på och kontrollera med en snabb blick. Hackaren är en matberedare men mindre i storlek. Det är bättre att hugga mat snarare än att göra drycker. Vi har båda och använder var och en för olika funktioner. Se den manuella mathackaren till höger.

Du vet förmodligen att matberedare är jämförbara med blandare på många sätt förutom att huvudskillnaden är att du kommer att ha fästen av utbytbara blad och skivor för att skära den form du vill ha med dina grönsaker och frukt. En mixer har ett enda fast blad.

Med en matberedare använder du lite eller ingen vätska, medan det krävs en blandningsvätska för att maten ska kunna röra sig. En matberedare har stora skålar medan en mixer har en hög behållare med lock för toppen för att eliminera mat från att flyga ut medan den blandas.

Hur du använder din nya matberedare?

Det är en ny leksak som du inte har någon aning om hur du ska arbeta. Du måste läsa bruksanvisningen och läsa instruktionerna noggrant och lära dig vilken skiva som gör vad och hur du fäster vad du ska göra vad du vill ha gjort. Bladen är mycket vassa och används med försiktighet. Det är ganska enkelt att riva morötter, zucchini och ost. För perfektion i skivor varje gång kommer skivskivan att göra det. Skjut maten med kolven ovanpå. Lätt som en plätt.

Eftersom alla bästa matberedarmärken är likartade, men ändå lite annorlunda, är det bäst att läsa informationen som medföljde din och att läsa recensionerna nedan som också kommer att täcka en del av den om du är en ny köpare.

Vad är det rätta sättet att använda en matberedare?

Att använda en matberedare är inte raketvetenskap. Tvärtom är det otroligt enkelt; men ja, olika modeller har olika funktion när det gäller detaljer. I vid bemärkelse är allt fortfarande ganska lika.

Du måste helt enkelt ansluta matberedare till uttaget och fortsätta att placera de livsmedel du vill förbereda i skålen. När du har placerat allt ordentligt, stäng locket och säkra det på plats. Vrid sedan maberedaren till den inställning du vill använda.

Om du använder specialskivorna för strimling eller skivning, montera skivorna först innan du placerar maten. Var också mycket försiktig när du lägger till ingredienserna i foderrännan.

Kan du placera en matberedare i en diskmaskin?

Det finns matberedare som har diskbara delar. Tyvärr kan du bara lägga vissa delar i diskmaskinen – inte hela apparaten.

Vi rekommenderar att du går igenom användarhandboken för att förstå exakt vilka delar som är diskmaskinavänliga och vilka som inte är det. Kom ihåg att matberedarens motorhus aldrig ska komma i kontakt med diskmaskin eller vatten.

Vad ska du göra när din matberedare plötsligt slutar arbeta medan du använder den?

Matberedare är utrustade med en säkerhetssäkring som minimerar riskerna för motoröverbelastning. Det kan vara en av anledningarna till att din apparat plötsligt slutar fungera.

För att åtgärda detta måste du stänga av apparaten och låta den svalna i cirka 15 till 20 mitt under. Efteråt bör det vara bra att gå. Om du fortfarande tycker att matberedaren inte kan slå på, upprepa nedkylningsproceduren. Om inget annat fungerar, kontakta servicecentret för din enhets företag.

Vilka är de olika saker som en livsmedelsförädlare kan göra?

En högkvalitativ matberedare kommer alltid med vissa tillbehör som gör uppgiften ännu effektivare. Men vad är exakt dessa “uppgifter”? Här är vad din matberedare kan göra:

 • Skivar grönsaker fint
 • Juliennea grönsaker
 • Skär smör i mjölet
 • Knåda deg
 • Förbereda tjocka eller krämiga doppar, puréer och såser
 • Gör salladsdressingar
 • Malning av olika frön, köttbitar eller nötter
 • Hacka grönsaker eller örter

Det här är bara några exempel på vad din matberedare kan göra. När du börjar använda apparaten kommer du att bli förvånad över matberedarens mångsidighet. Möjligheterna är verkligen oändliga!

Hur kan du rengöra de fläckiga delarna av din matberedare?

Det finns gott om matvaror som kan fastna i plastdelarna i matberedarena. Det ser inte bara dåligt ut, men det kan också vara en tidskrävande och frustrerande process för dig att få av missfärgningen. Vårt bästa förslag är att helt enkelt torka av dem med vegetabilisk olja innan du tvättar dem. De bör göras direkt när du använder mat som fläckar som morötter.

Var ska du förvara din matberedare?

Bestäm var din matberedare ska bo. Om den visas på bänkskivan kanske du vill spendera lite mer på en modell du är glad att ha på displayen eller som samordnar med ditt kök. Kontrollera på samma sätt höjden eftersom inte alla matberedare är tillräckligt låga för att passa under köksväggarna. Om du planerar att förvara den i ett skåp, kontrollera hur mycket den väger. Du kan skjuta upp det om det är för tungt eller skrymmande för att komma ut för mindre jobb.

Vilka tillbehör behöver du för en matberedare?

Skärblad
 • Funktion: hugga, blanda
 • Till exempel lämplig för: skär broccoli, (färdig) pannkakamix

Matberedarens skärblad kan användas för tyngre hackningsjobb, som stora bitar broccoli. Du väljer också denna bilaga om du vill blanda lite tjockare smet. Till exempel en färdig pannkakamix eller en blandning med mycket smör och socker.

Degkrok
 • Funktion: knådning
 • Till exempel lämplig för: tårta, bröd eller pizzadeg

För tjock (jäst) deg använder du helst degkroken. Detta tillbehör är något bredare än det vanliga skärbladet. På grund av detta sträcker sig den tjocka degen något i blandningsskålen medan du knådar den, liknande den rullrörelse du skulle göra med händerna eller en kavel. Vill du knåda tjock deg regelbundet? Då är det bäst att använda en stativblandare.

Visp
 • Funktion: visp
 • Till exempel lämplig för: äggvita, vispad grädde

Med vispen kan du piska luft i äggvitor och grädde. På så sätt kan du göra din egen maräng eller vispad grädde. Den här bilagan för din matberedare ser annorlunda ut för varje märke, men de fungerar på samma sätt. Vill du vispa äggvita eller vispad grädde regelbundet? Använd sedan en stativblandare.

Skär- och rivskivor
 • Funktion: skärning och galler
 • Till exempel lämplig för: skivor gurka, riven morot

Oavsett om det är riven morot, julienne gurka eller riven parmesanost, använder du skär- och rivskivorna på din matberedare för all din skärning och rivning. Det finns många olika diskar med olika funktioner som till exempel att göra färska pommes frites.

Fäste för mathackare
 • Funktion: hacka
 • Till exempel lämplig för: salsa, nötsmör

Vill du göra ett nytt dopp eller hugga örter? Använd sedan livsmedelshackarens tillbehör. Lägg dina ingredienser i blandningsskålen, låt matberedaren pulsera ett par gånger och lägg ditt salsadopp direkt på bordet. Tack vare den kompakta blandningsskålen är detta tillbehör också mycket lämpligt för slipning av nötter och hackning av en koppling.

Mixerfäste
 • Funktion: puré och gör tjock juice
 • Till exempel lämplig för: soppa, smoothies och milkshakes

Du använder mixerfästet om du vill mosa frukt och grönsaker för smoothies. Tillbringaren för det här tillbehöret är praktisk för att arbeta med vätskor tack vare dess storlek. Och med handtaget häller du din jordgubbsmoothie i ett glas direkt. Är kannan värmebeständig, då kan du också använda den här bilagan till purésoppa. Med något märke fäster du inte en mixerfäste utan en speciell skiva i matberedarens blandningsskål. Detta fungerar på samma sätt, bortsett från hällkomforten.

Juicefäste
 • Funktion: att göra tunn juice
 • Till exempel lämplig för: äppeljuice och morotsjuice

Förvandla din matberedare till en juicepress med juicepressen. På så sätt kan du göra tunna juicer utan massa som morotsjuice eller äppeljuice. Använd matarröret högst upp på redskapet för att sappa dina ingredienser en efter en.

Citruspressfäste
 • Funktion: att göra tunn juice
 • Till exempel lämplig för: apelsinjuice

Vill du börja varje morgon med ett glas färsk apelsinjuice? Använd citruspressfästet. Presskotten roterar automatiskt när du trycker en halv orange mot den, så du behöver inte använda någon kraft själv.

Vad används Pulserings-funktionen till?

Pulsläget är användbart för att hugga delikat och mjuk mat som hårdkokta ägg, lök eller persilja. Detta kommer att skära maten i stället för att mosa den och se till att allt innehåll blir ordentligt bearbetat, särskilt vid hackning. Pulsen används för att försiktigt lägga mjöl till degen för att inte påverka deras krämighet och kan användas för att tillsätta vispade ägg eller grädde till mer fast mat.

Kan du mala kött i en matberedare?

Ja, du kan mala kött i en matberedare men det finns en specifik uppsättning regler som du måste följa för att du ska mala ditt kött ordentligt utan att förstöra din matberedare.

Hur man maler kött i en matberedare

Steg 1: Halvfrysa köttet i en frys

Innan du börjar lägga köttet i din matberedare, oavsett om det är kyckling eller köttfärs, är det viktigt att köttet är hårt men inte helt fryst, det är därför jag rekommenderar att du lägger köttet i en frys i cirka 40-60 minuter innan du börjar hela slipningen.

Steg 2: Skär köttet i mindre bitar

Ju mindre bitarna desto lättare blir det för matberedaren att slipa den. Så det är viktigt att skära köttet i mindre bitar, du behöver inte göra det riktigt litet men lägg inte köttet i matberedaren som det är.

Se till att du inte lägger mycket kött än vad din matberedare kan hantera, vi rekommenderar alltid mindre bitar, det kan ta mer tid men det är bättre än att bränna din matberedare.

Steg 3: Använd massainställningen

När du är klar med att skära köttet i mindre bitar och sätta in ett mindre parti kött i matberedaren, är allt du behöver göra nu att låsa in det och sedan använda massamassan. I långsammare rörelser fortsätter du med att vrida det för att massera köttet tills du ser önskat resultat.

Sista steget: Rengör matberedaren

ofta förbises men mycket viktigt att rengöra den omedelbart efter användning, detta skyddar matberedaren från att attrahera bakterier.

Vad man ska undvika

Det finns vissa saker som du behöver undvika för att förhindra att du bränner och bryter din matberedare, vilket inkluderar:

 • Använda kött med ben: Detta är ett säkert sätt att bryta din matberedare, matberedarnsblad och motorer har inte tillräckligt med kraft för att hantera hårdare föremål som ben, så se till att köttet du använder är benfritt
 • Använda en matberedare med trubbiga blad: om din matberedare är äldre nu och bladen inte längre är så skarpa rekommenderar vi att du undviker att använda den för att skära kött, på så sätt kan du bara använda en ordentligt skarp kniv manuellt och göra själv.
 • Sätta i för mycket kött på en gång: Eftersom detta inte är en matkvarn är det viktigt att du undviker att lägga in en stor mängd kött i din matberedare.

Är garantier viktiga?

Det finns så många saker som kan gå fel med en matberedare. Se därför till att det företag du köper erbjuder rimliga garantier. Det är viktigt för att du inte vill köpa en annan matberedare bara för att den går sönder efter en kort tidsperiod. Så se till att du kontrollerar de garantier som företaget erbjuder och tänka sedan.

Nu när du vet alla viktiga saker som du måste veta innan du köper en matberedare, är det dags att du får en perfekt matberedare för ditt kök.

Kan jag göra smoothies i en matberedare?

Ja det kan du. Följ dessa steg för att göra det lättare för dig.

 1. Blanda de gröna ingredienserna först. Detta inkluderar alla grönkål, spenat, chard eller bladgrönsaker. De är ibland de svåraste att smälta smidigt (även i blandare) på grund av deras besvärliga storlek. Att blanda dem först hjälper till med det.
 2. Lägg till din frysta frukt i greenerna. Frysta frukter kommer att säkerställa en tjockare, isigare och mer uppfriskande smoothie. Lägg till frukt eller bär en typ i taget för att säkerställa att alla ingredienser införlivas jämnt.

Det finns en skjutning (tunnel) högst upp som hjälper dig att lägga till ingredienser.

 1. Lägg till några hälsoförstärkare, pulver eller ytterligare ingredienser som frön, flingor, fetter eller bär. Några idéer inkluderar macapulver, hampafrön, kokosnötolja, russin eller kakao.
 2. Tillsätt den flytande basen till blandningen. Den flytande basen är någon form av vätska som fyller smoothien så att du har en hällbar konsistens och inte spridning. Några exempel är djur- eller växtbaserad mjölk, kokosnötvatten eller vanligt vatten.

Du kan också lägga till smaksatta vätskor som juice eller kylt kaffe. Om du vill lägga till Kefir eller yoghurt kommer det att ge smak och fungera som ett förtjockningsmedel.

 1. Tillsätt dina sötningsmedel. Dessa kan inkludera honung, lönnsirap, enkel sirap eller agave-nektar. Se till att alla dina ingredienser är helt blandade och helt införlivade innan de serveras.
 2. Ta bort knivarna från matberedaren och servera smoothien omedelbart. Det blir svårare att hälla smoothien ur matberedaren än mixern eftersom de inte har en pip.

Kan man göra glass i en matberedare?

 1. Följ det grundläggande recept du vill göra vaniljsås. Inkludera inte några mix-ins än, bara grädde, ägg och socker – och alla ingredienser som finns för smaken ensam (se anmärkningen nedan för mer info).
 2. Häll vaniljsås i en påse och tryck ut varje sista bit av luften. Förslut den tätt och placera den platt i frysen. Låt frysa helt.
 3. Smula den frysta vaniljsåsen i din matberedare och bearbeta tills den är helt jämn. Vid den här tiden kan du blanda i alla blandningar eller ytterligare smakämnen du vill ha.
 4. Skrapa glassen i din förvaringsbehållare (som kan vara en återanvändbar glasskartong eller bara en vanlig limpanna) och lägg tillbaka i frysen. Det är allt!

Strukturen på denna matberedarglass är lite tunnare, lite som gelato. Men du kan göra det till vilken smak du vill och rör om i alla slags blandningar, från hackade jordnötssmörkoppar till färska bär.

Obs: Om du vill ha mer infunderad smak kan du branta saker som färsk mynta, grovmalet espressobönor eller hela kanelstänger i grädden i några timmar eller över natten innan du silar den och börjar receptet som beskrivs ovan. Du kan också blanda i vaniljextrakt, kakaopulver och andra smakämnen, men du vill inte att några blandningar ska gå in förrän basen har frusits och blitzats – annars blir de helt pulveriserade.

Kan du använda en matberedare för att göra barnmat?

2 sätt att göra din egen barnmat
 • Steg 1: Kvarn. Bryt ner riset i ett grovt pulver med en matberedare
 • Steg 2: Koka. Koka riset över spisen med 9 dl vatten för varje 1 dl ris. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i 20 minuter.
 • Steg 3: Servera eller förvara. När det är kokt kommer ditt bruna ris att förvaras i kylen i upp till tre dagar eller kan frysas upp till en månad. Detta är ett utmärkt grundrecept och det kan enkelt blandas i någon av följande babyinspirerade rätter.
Puréer för spädbarn
 • Steg 1: Koka (om det behövs). De flesta frukter behöver inte tillagas i förväg, men hårdare grönsaker bör kokas. Ångning är den bästa metoden eftersom det hjälper produkterna att hålla kvar näringsämnen, men både bakning och kokning får jobbet gjort. Undvik mikrovågsugnen eftersom den aggressivt kan bryta ner produkten, men den fungerar om du är i nypa.
 • Steg 2: Puré. Flytta den kokta grönsaken i matberedaren och puré. Lätt.
 • Steg 3: Tunn ut. Detta är inte alltid nödvändigt, men tunnare grönsaksmash gör det lättare för spädbarn, särskilt de som är runt sexmånadersmarkeringen, när de först börjar fasta ämnen. När du puréer, tillsätt vatten långsamt för att skapa en mjukare, lättare smält konsistens. (Du kan till och med använda vattnet som dina grönsaker ångade i.) Blanda gärna så att det är tjockare än butiksköpt barnmat, men låt det inte bli tunnare.Om maten är för vattnig kan den smaka slemmig och förvaras inte lika bra i kylen.

Kan jag göra vispad grädde i en matberedare?

Vispad grädde är alltid en godbit och det är inte svårt att göra, men det tar lite armstyrka om du vill göra det för hand istället för att använda en kapsel. Ett enkelt sätt att göra vispad grädde är i matberedaren. Den här metoden tar inte mer än en minut eller så och du kan göra både stora och små satser med lätthet. Vispad grädde är tjock, krämig och – till skillnad från vispgrädde för hand eller med en handblandare – blir det inga stänk för att städa upp när du är klar

Häll först i din grädde. Pulsa grädden 6 till 8 gånger tills den börjar lufta. När det slutar stänka sidorna på din matberedare och börjar tjockna, pulsa grädden i 20-30 sekunder tills den är tjock och fluffig. Gå inte bort för att du kommer att få smör, inte vispad grädde. På bilderna som illustreras här använde jag 2 dl grädde. Du kan använda mer eller mindre och behandlingstiden blir ungefär densamma.

Lägg sedan till lite konditori socker eller vaniljextrakt, om du använder något. Du kan lägga till några matskedar konditorisocker för varje dl vispad grädde och ungefär en halv tesked vanilj. Pulsa allt tills sockret är väl införlivat och vispgrädden är så fluffig som du vill. Vispad grädde kan serveras omedelbart eller införlivas i en mousse, glassbas eller annan efterrätt. Om du inte ska servera den direkt kan vispad grädde förvaras i kylskåp i minst några timmar innan du serverar den.

Kan en matberedare användas som mixer?

Ja. Och nej. Det beror på din matberedare och vilka bilagor den har. Blandning är inte alls lika våldsam och mycket mer exakt än din genomsnittliga matberedare. Med detta sagt har min FP ett par olika blad som är avsedda för att göra deg. Är de lika bra som mixern? Nej. Kommer det att göra en nypa?

Ja. Är det att föredra framför en mixer. Absolut inte. Men om du är begränsad till budgeten eller bara inte har en mixer, och du har blandningsblad för din FP, kommer det att göra ett bra jobb för dig. Om du inte har blandbladen och bara har bladen, gör det inte. De gör verkligen ett dåligt jobb blandar, eftersom deras jobb är att hugga, och att de gör riktigt bra.

Behöver jag en mixer om jag har en matberedare?

Det beror på vad du gör med det, eftersom de gör fundamentalt olika saker. Tänk på en matberedare som något som hackar, och en stativblandare som något som blandas. Du kan komma undan med att använda en matberedare för vissa ställmixeruppgifter, men om du seriöst på att baka kommer den inte att ersätta den helt.

Varför slår inte min beredare på?

Försök att kontrollera att låssystemet är helt på plats. Alla matberedare måste ha skålen och locket ordentligt på för att kunna börja bearbeta, detta är en säkerhetsfunktion så att knivarna inte kan snurra medan de utsätts. När de är sammankopplade ordentligt är markeringarna på skålen, locket och motorhuset korrekt inriktade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top