Bästa mandolinen 2022 – Vilken är den bästa mandolinen

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Anders Petter Mandolin V-form

Kyocera Mandolin Keramisk Ställbar

Benriner Mandolin 9,5 cm Ställbar

Heirol Mandolin Justerbart Blad

Klicka här för att se fler mandoliner.

Bästa mandolinen 2022

Brukar du skära stora mängder grönsaker och behöver få dem perfekta varje gång? I så fall måste du köpa den bästa mandolinen. Med hjälp av den bästa mandolinen så kan du enkelt skära stora mängder grönsaker och annat enkelt. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha den bästa mandolinen.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa den bästa mandolinen på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra mandoliner faktiskt är. Mandoliner finns också i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt att köpa den bästa mandolinen.

Men det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för mandolin. Vi har nämligen skrivit en komplex köpguide om mandoliner. Vi rekommenderar även de bästa mandolinerna som man kan köpa just nu. När man ska köpa en mandolin så finns det ganska många saker som måste tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda vår komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Vi har gjort den här guiden genom att läsa igenom texter och recensioner. Vi har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har vi sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa mandolinen.

Köpguide för bäst i test mandolin 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa mandolinen på nätet. Det är för att där finns så många olika saker som man måste tänka på. Men den kan bli mycket enklare genom att följa vår strukturerade köpguide. När du köper en bra mandolin så finns det några viktiga saker som man ska tänka på. Man måste även tänka på att man ska välja utifrån sina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa mandolinen 2022:

Köpguide för bäst i test mandolinen 2022

Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa mandolinen 2022:

 • Olika blad
 • Design
 • Säkerhet
 • Storlek
 • Pris
 • Typer
 • Bladtjocklek
 • Handtag
 • Märken
 • Underhåll
 • Enkel installation
 • Tillbehör
 • Plattfomrsstorlek

Olika blad

Den viktigaste egenskapen hos vilken mandolin som helst är naturligtvis dess blad. De trebladiga sorterna är franska, japanska och V-formade. och de erbjuder alla olika funktioner. Vilken typ av mat du ska klippa, hur ofta du använder verktyget och om du planerar att använda specialformade blad (som julienne eller våffelskurna) avgör vilket blad du ska leta efter.

Även om det inte är nödvändigt med extra blad är det verkligen ett roligt sätt att hitta mer spännande användningsområden för det här verktyget och blåsa nytt liv i din frukt- och grönsaksförberedelse. Det är alltid en bonus om du väljer en mandolin som har ett avtagbart och utbytbart blad: Du behöver inte byta ut hela mandolinen när bladet slöar. Tänk på att vissa mandoliner är utformade med en fast tjocklek medan andra är justerbara. Om du vill ha kontroll över tjockleken som du kan skära, se till att leta efter en modell som är justerbar.

Det finns tre typer av mandolinblad: Det raka bladet används inte så ofta som det en gång var, troligen för att det kräver mer kraft (farligare) och därför inte är lika effektivt för att skära känsliga ingredienser som tomater. Men tomater går bra på det diagonala bladet, vilket ger en mycket mer strömlinjeformad (och säker) skärupplevelse. Slutligen använder V-skivbladet diagonalen och lägger till en motsvarande diagonal för extra stabilitet och säkerhet. Dessutom skär det som en charm; du är färdig med matberedningen innan du vet ordet.

Design

En designfunktion att notera är om mandolinen är handhållen eller om den har en kickstand. Dessa två alternativ lämpar sig vanligtvis för personliga preferenser. Vissa kockar föredrar att hålla verktyget i sin icke-dominerande hand medan andra föredrar att ställa upp ett stativ som stöder mandolinen. Handhållna mandoliner erbjuder vanligtvis mer kontroll eftersom du kan bestämma vinkeln som du vill skära i. Dessutom kan du placera den direkt över en skål för att undvika att behöva överföra din skivade produkt från skärbräda till skål.

Kickstandsmodellen (som ofta erbjuds i en fransk mandolin) gör att din icke-dominerande hand kan vara fri medan du skär med den. Många tycker att detta är säkrare, men i slutändan är denna designfunktion något att känna sig själv. Vissa kockar tycker att gummistativet som säkrar kickstanden kan vara lite felaktigt, vilket är anledningen till att handhållen kan ge mer kontroll.

Säkerhet

Om det finns ett verktyg som en hemmakock med största sannolikhet kommer att undvika, är det definitivt en mandolin, bara på grund av alla skräckhistorierna där ute. Frukta inte: Detta verktyg är utformat med en handfull säkerhetsfunktioner. De flesta mandoliner erbjuder någon form av hållare eller handskydd som kläms fast på maten du skivar för att undvika oönskad glidning när du skickar mat genom bladet. Dessutom gör det att fingrarna kan hålla sig borta från bladet. Handskydd finns i plast, gummi och metall; de enklare plasterna verkar dock göra tricket eftersom metallerna kan vara lite besvärliga.

Om en mandolin inte levereras med ett handskydd kan du alltid byta i en ren kökshandduk eller en trasa, skyddshandske. Hur som helst upprepar det att ett mandolinblad är extremt skarpt. Även om du är bekväm med verktyget är det aldrig en dålig idé att vidta extra försiktighet.

En mandolin levereras vanligtvis med ett skyddande handskydd som hindrar dig från att klippa dig själv när du håller den. Det är dock fortfarande lätt att fånga fingrarna på bladet. Vi rekommenderar att du använder en mandolin utan distraktion. Håll också din mandolin borta från barn och husdjur hela tiden.

Storlek

När det gäller en mandolin är bredare och mindre modeller vanligtvis bättre eftersom de är lättare att lagra och hantera. Ju större mandolin desto svårare kan det vara att navigera, vilket ökar risken för en olycka. Ett brett blad passar de flesta grönsaker; Om grönsaken är större än bladet måste du dock skära ner den. Och om du köper en mandolin som levereras med olika utbytbara blad, vill du ha en plats med låg trafik för att lagra mandolinen så att knivarna inte slås runt.

Pris

En mandolin kan variera stort i pris, så vad är skillnaden? Billigare modeller har sannolikt ett blad som kommer att bli slö snabbare. Franska mandoliner, den dyraste sorten, är gjorda av rostfritt stål och är mycket större. Om det här är ett nytt verktyg för dig, börja med något billigare för att se om du gillar det och se till att du faktiskt använder det. Om det här kommer att bli ett verktyg i ditt kök som ofta används kan det vara ett bra alternativ att investera i något mer snyggt och mer hållbart. Dyrare mandoliner kommer vanligtvis med fler bladfunktioner, så om du vill experimentera med våffla- och julienne-skär kan en dyrare vara värt det.

Typer

Fransk mandolin

Detta är den mest klassiska och traditionella designen för en mandolin. Dessa mandoliner består vanligtvis av flera metalldelar och ett rakblad som måste monteras före användning, vilket ibland kan visa sig vara lite besvärligt. Detta är troligen den sort som du kan hitta i en restaurang eller ett professionellt kök eftersom den tål tung användning. Eftersom den är gjord av rostfritt stål kommer den att köra dig lite mer när det gäller pris; det kommer dock att hålla länge eftersom dess material är extremt hållbart. När det gäller hemmakockar har denna stil till stor del avvecklats helt enkelt på grund av hur svårt det kan vara att använda. Med detta sagt, eftersom mandolinen kräver lite montering varje gång den används, kan den här modellen vara bra alternativ om du planerar att använda ett stort antal blad.

V-formad glidmandolin

Franska och japanska mandoliner har båda ett vinklat blad; emellertid växer ett V-format blad långsamt i popularitet. Denna version har två ingångspunkter för grönsaker, vilket innebär att du inte behöver använda så mycket tryck, vilket gör det till ett utmärkt alternativ när du skivar större, rundare grönsaker. Dessutom, om grönsakerna och frukterna är mjukare, kommer det inte att krossa dem helt. På grund av bladets form är det ofta inte utbytbart för andra former (som våffelskurna, julienne etc.), men du kan vanligtvis justera skivornas tjocklek. Under längre, obekvämt formade grönsaker, som en morot eller gurka, kan detta visa sig vara lite svårare än ett rakt blad.

Japansk mandolin

Jämfört med en fransk mandolin är japanska mandoliner lättare, mindre och lättare att använda. Bladet sitter i en diagonal vinkel, vilket ger lite mer kontroll och noggrannhet. Bladet är superskarpt och håller dig länge, och dess kompakta storlek gör det till ett utmärkt alternativ för ett kök med begränsat utrymme. Medan en fransk mandolin kan vara mer hållbar, erbjuder den japanska mandolinen mer än tillräcklig hållbarhet för den genomsnittliga hemmakocken. Dessutom kan denna sort erbjuda utbytbara blad, så du har möjlighet att leka med tjocklek.

Bladtjocklek

De flesta mandoliner har olika tjockleksinställningar som är justerbara med en ratt, och ibland finns det några alternativ med tjockleksindikatorer. Tjockleksinställningarna erbjuder olika strukturer för din maträtt, från papperstunna till tjockare skivor. Du hittar alternativ med över 30 unika snitt.

Tjockleksindikatorn visar mandolinens tjockleksnivå när den används. Inställningarna styrs manuellt med antingen en ratt eller en skruv.

Handtag

Håll utkik efter modeller med stora halkfria handtag som enkelt kan passa in i alla storlekar på händerna och som också erbjuder maximal komfort. Säkert grepp om handtaget minskar risken för att dina fingrar skärs och andra möjliga skador.

Märken

OXO

Alltid ett bra budgetalternativ, OXO gör en mängd olika V-formade och japanska mandoliner som är en utmärkt utgångspunkt för en kock som är ny på detta verktyg. De erbjuder massor av säkerhetsfunktioner för extra försäkring.

KitchenAid

Ett annat högkvalitativt, budgetvänligt V-format alternativ, dessa modeller är utrustade med massor av säkerhetsfunktioner. Tyvärr är dessa knivar inte utbytbara, så kom ihåg att när de är slöa måste du byta ut mandolinen.

Benriner

Detta varumärke är omtyckt som tillverkaren av en av de bästa japanska mandolinerna för en hemmakock och erbjuder modeller med extremt skarpa blad och kompakt storlek som är superlätta. Det har också ett dubbelskivade blad, vilket gör det idealiskt för grönsaker och frukter av alla texturer, hårdhet och storlekar. Bladet är också utbytbart, så du behöver inte oroa dig för att köpa en helt ny mandolin.

Swissmar

Swissmar är känt för sina V-formade mandoliner och är ett budgetvänligt alternativ som är perfekt för en person som vill experimentera med utbytbara bladformer.

Bron Coucke

Ett annat avancerat varumärke, denna franska mandolin i rostfritt stål skulle vara ett bra verktyg för ditt kök. Den har ett brett utbud av kapningsfunktioner och håller länge. Även om det är på den större, tyngre sidan är detta verktyg för alla som använder sin mandolin ofta. Ett handskydd ingår, så du behöver inte oroa dig för att skada dig själv.

Underhåll

Precis som en kockkniv är dessa knivar mycket känsliga, så det är bäst att undvika att skicka dem genom diskmaskinen. Handtvätt med varmt tvålvatten, men se till att komma in i knivarna med en mjuk borste om det finns kvar matrester. Torka alltid bladet i motsatt riktning mot dess skärpa, precis som om du skulle ha en kniv. Dessutom är det viktigt att tänka på var du lagrar verktyget. Om den lagras på en plats där den ständigt stöter, riskerar du att du slöar eller skadar bladet. Om du tar isär en mandolin eller stänger av knivarna ska du arbeta långsamt och försiktigt och undvika det vassa bladet med dina bara händer. Ju bättre du bryr dig om knivarna, desto längre håller de på.

Enkel installation

Om installation och sanering är komplicerad och besvärlig, kommer du inte att använda din mandolin för att skära grönsaker varje dag, så vad är poängen? Dagens modeller erbjuder kompakt förvaring, borstar för enkel rengöring och mer. Tänk på underhållet före och efter den faktiska användningen av mandolinen.

Tillbehör

Utbytbara blad

Beroende på vilken modell du väljer kan det finnas några alternativ för dig att köpa ytterligare blad för olika typer av skär, som julienne, våffla, pommes frites och raka styckningar.

Skyddshandske eller handskydd

Om mandolinen inte har ett handskydd är det en bra idé att investera i en maskskyddshandske för din skivhand. Du kan också köpa ett handskydd separat.

Plattformsstorlek

Plattformen, som håller bladet, är den plana ytan som grönsakerna glider över. Vissa mandoliner har en konstigt smal plattform, och du kan till en början säga till dig själv: “Den här är bra! Den tar inte mycket plats alls!” Men då hittar du dina självskärande potatisar i hälften eller ännu mindre så att de passar på den smala mandolinplattformen.

Om du är den typ av hemmakock som kanske vill skära en aubergine för en utsökt moussaka, behöver du en bred plattform för de stora nattskuggorna. Se till att du tar hänsyn till plattformens storlek innan du klickar på köpknappen.

Tips till när du använder den bästa mandolinen

Diska den för hand

Även om den modell du väljer hävdar att den kan diskas i diskmaskin är det alltid bättre att tvätta knivarna för hand. Tvålarna som används i diskmaskiner slöar knivarna medan handtvätten håller dem i toppform.

Använd en handske

Oavsett kvaliteten på handskyddet på din mandolin, är det aldrig en dålig idé att bära en snittresistent handske. En liten halka och mandolinen kan orsaka allvarliga skador. Även om en handske inte erbjuder fullständig försäkring mot skador, är det ett användbart extra säkerhetsverktyg.

Använd inte hela grönsaken

Det kan vara frestande att försöka glida varje sista bit av din produkt förbi bladet. Men speciellt när du kommer till slutet måste fingrarna sikta farligt nära vassa kanter. Det är okej att lämna lite avfall i slutet – dina fingrar är värda det!

För att förhindra att dessa ändar går till spillo, lägg dem i din komposthög, spara skrot till lager eller njut av den färska grönsaksrätten som ett snabbt mellanmål (beroende på vad det är)!

Det går att göra våfflor med en mandolin

Om du köper en modell med ett räfflat eller skrynklat blad kan du skära dina potatisar i våffelfries! Ställ bara in din tjocklek mellan 3 och 5 mm och rotera potatisen 90 ° med varje skiva.

Det går att göra pickles i en mandolin

Det är så lätt att snabba in grönsaker när du har en mandolin för att skära åt dig. Här är en enkel och snabb procedur för att göra pickles som du kan följa med din nya mandolin:

 1. Skiva upp dina produkter som du väljer – några av mina favoriter är rödbetor, druvor, rädisor och rödlök – och lägg i en burk.
 2. Koka lika delar socker, vatten och rödvinsvinäger med ett lagerblad, en kanelstång, stjärnanis och några hela kryddnejlikor.
 3. Häll blandningen över grönsakerna för att fylla burken.
 4. Låt den vara övertäckt tills vätskan har svalnat, täta och förvara den i kylen.

Pickles är redo att äta så snart de har svalnat, vilket tar ungefär en timme.

En mandolin är en värdefull köksgadget som varje hemmakock ska äga. Förhoppningsvis har vi hjälpt till att ta bort den skrämmande uppgiften att välja vilken typ, nu behöver du bara kalla till modet för att utnyttja det!

Med så mycket variation i mandolinpriser och -stilar kan det vara svårt att hitta den säkraste mandolinen. Men vi har gjort undersökningen så att du inte behöver.

Med rätt skötsel och säkerhetsåtgärder kommer din nya mandolin att förvandla dina köksvanor – med sallader, pickles och pålägg i massor! Om du har tvekat om du ska investera eller inte, är det dags – vänta inte mer.

9 Tips när du ska använda en mandolin

Tips 1: Arbeta på en plan, torr yta.

Detta säkerställer att mandolinen sitter säkert på bänkskivan; du vill inte att den ska flytta runt på dig när du skär, eftersom detta ökar risken att dina händer också glider.

Tips 2: Använd handskyddet – om det är bra.

Många handskydd kan inte skydda dig och hålla mat säkert samtidigt, men de som gör det är värda att använda.

Tips 3: Använd en handskydd som är kapskyddad.

Inte alla mandoliner kommer med bra handskydd, och även de bästa vakterna klarar inte långa matbitar. För en maximal säkerhet, använd en handskar som är kapningsskyddad på handen som du använder för att hålla maten. Handsken ger en barriär mellan dig och bladet och håller fingrarna säkra.

Tips 4: Skär livsmedel i hälften.

Med många livsmedel, särskilt runda som potatis eller äpplen, är det en bra idé att skära maten i hälften så att du har en plan yta som kan sitta platt på plattformen.

Tips 5: Skiv i en måttlig takt.

Även om det är frestande att skära så snabbt du kan för att komma igenom jobbet, har du mer kontroll över maten – och fingrarna – om du går i något långsammare takt. Gå dock inte för långsamt, annars har du inte tillräckligt med fart för att skjuta maten genom bladet.

Tips 6: Placera mat mot sidan / sidorna.

Det kan verka naturligt att skiva mat i mitten av mandolinen, men de flesta mandoliner kommer att skivas jämnare om du placerar maten mot ena sidan, eftersom plattformen är mindre benägna att böja sig där plattformen ansluter till väggarna. På mandoliner med diagonala blad, använd fingrarna för att se var plattformen är minst flexibel – vanligtvis är det sidan mot toppen av bladet. Skiva därifrån! Placera maten på vardera sidan på mandoliner med horisontella blad. överväga alternerande sidor så att bladet slits jämnt.

Tips 7: Rensa mat från under mandolinen när du arbetar.

Om skivad mat byggs upp under mandolinen kommer den att hindra området under bladet, vilket gör det svårare att trycka ny mat igenom hela vägen. Som ett resultat kan mat – eller fingrarna – stanna kort och fastna i bladet. Så tydligt när du går.

Tips 8: Försök inte tvinga mat igenom.

Om maten fastnar i bladet, tryck inte hårdare eller försök att skjuta igenom det – den extra kraften kan få dig att glida och skära fingrarna. Använd istället handtaget på en kniv eller en träsked för att försiktigt slå tillbaka maten från knivarna. Du kan försöka skära maten igen från en annan vinkel och rotera den något, men om problemet kvarstår kan din mandolin inte hantera denna mat.

Tips 9: Slipa dessa knivar – eller byt ut din mandolin efter behov.

En mandolin har blad, och så småningom kommer dessa blad att bli tråkiga. Som ordspråket säger är ett skarpt blad det säkraste bladet. Med vissa mandoliner, inklusive våra medvinnare, kan du ta bort knivarna för slipning; en brytsten eller professionell slipningstjänst är bäst för denna uppgift. Med mandoliner som har fasta knivar måste du dock byta ut hela enheten. Det är inte värt att hålla en tråkig mandolin runt; det kommer att kämpa för att skära mat men bita fingrarna villigt.

Vilka faktorer är viktiga på den bästa mandolinen

Faktorer som vi utvärderade när vi kollade efter den bästa mandolinen.

 1. Hur lätt att använda är mandolinen direkt ur lådan?

Hur som helst du skär det, en mandolin har i stort sett ett jobb. Som sådan bör det vara enkelt att ta reda på hur man ställer in och använder första gången. Förutom att se om det är intuitivt att använda, tog vi hänsyn till om instruktionerna var lätta att förstå eller onödigt högt underhåll. Vissa modeller, som Kyocera och Benriner, hade korta instruktioner som passade på baksidan av lådan. Andra, som OXO V-Blade, inkluderade en manual som var 17 sidor lång, det spelar egentligen ingen roll men man vill ha en intuitiv maskin som är enkel att använda.

Vi utvärderade också hur enkelt det var att manövrera det justerbara bladet och ändra tjockleksinställningarna på skäraren, och svårighetsgraden att byta blad för modeller som erbjuder alternativa skärningar. Vi letade efter blad som var enkla att ta bort och installera utan att behöva ta för mycket kontakt.

 1. Hur bra skär det?

Som mest grundläggande måste mandolinen klippas. Vi utvärderade hur lätt det skivades medan vi testade hela tjockleken och specialskärningarna. Vissa mandoliner vaknade när inställningen placerades i den tjockare änden av spektrumet. Andra visade tecken på belastning på sötpotatis, som har mer motstånd än mindre stärkelsegrönsaker som kål och rädisa. Vi utvärderade också kvaliteten och konsistensen av nedskärningarna. Var tjocklekarna jämna? Var snitt rakt?

 1. Hur säker kände vi oss med att använda den?

Alla modeller vi testade kom med handskydd, som i teorin kan användas för att greppa frukten och grönsakerna medan du skär dem för att säkerställa att dina händer aldrig kommer nära kniven. Vi utvärderade hur säkra dessa vakter var och huruvida de verkligen gjorde vad de lovade. I vissa fall gjorde de det möjligt för oss att säkert hålla en liten rädisa och raka ner den till den minsta nubben. I andra var greppet vacklande och instabilt eller skapade en barriär mellan oss och uppgiften, vilket fick den att känna sig kontraproduktiv och potentiellt farlig.

 1. Är det lätt att rengöra?

De flesta mandoliner måste tvättas för hand. Vi utvärderade hur säkert (och enkelt) det var att rensa bort gamla blad och fästen, och i vissa fall, skrubba pigment av plast som var tonad av frukt och grönsaker.

 1. Är det ett bra värde?

Vi kollade på de bästa mandolinerna i en varierande prisklass. En del av testningen var att avgöra om de extra klockorna och visselpiporna var värda kostnaden, eller om en ödmjuk prissatt mandolin kunde få jobbet gjort

Läs också >>> Bästa grönsakssvarven

Vanliga frågor om mandoliner

Är mandoliner viktiga?

Grönsaksskivor får ganska tung användning i restaurangkök, där de är till hjälp för att snabbt skapa enhetliga skivor, till exempel grönsaker för sallader, potatis för chips, samt några specialsnitt som gaufrettes (våffelskurna chips) och pinnar för saker som pommes frites. Förmågan att göra snitt av en helt jämn tjocklek (och imponerande tunnhet) är särskilt användbar i en restaurangmiljö där matgästerna betalar högsta pris för den finaste uppläggningen möjlig. När det gäller varma rätter hjälper sådana tomatkloner också till att säkerställa jämn matlagning. Det är särskilt viktigt med något som ett potatischips, där inkonsekvenser av tjockleken skulle leda till en sats chips som är halvt underkokta och hälften brända.

Hemma finns det i allmänhet mindre behov av sådan precision, även om det fortfarande är praktiskt ibland. Vi använder oftast vår för att snabbt göra tunna skivor grönsaker som rädisor för en sallad eller potatis för en gratäng, men om vi någonsin hade en benägenhet att göra chips eller pommes frites från grunden (en sällsynt händelse), skulle den bästa mandolinen vara nödvändig.

Med tanke på en mandolins mindre betydelse i ett hemmakök är det vettigt att leta efter sådana i den billigare änden av prisspektret – modellerna som finns på marknaden nu är mer än tillräckligt bra för nästan vilken uppgift du troligen behöver en för.

Hur kan du testa din mandolin

För att testa din mandolin kan du ta flera typer av frukt och grönsaker, från mycket fasta som potatis och palsternacka till svåra att skära mjuka som tomater och citroner, och se till att testa varje mandolin vid alla dess tjockleksinställningar. För den mandolin som innehåller fästen för att göra styckningar utöver enkel skärning, såsom batonetter (pinnar som pommes frites), julienne (tändstickor) och rynkstycken (för ruffade potatischips eller våffelfries), testade också dessa funktioner.

Bortsett från ren skärningsförmåga och mekanisk funktion tar dina resultat också hänsyn till personliga preferenser: du kan till exempel ha mandoliner med massor av lösa delar, eller som kräver besvärlig byte av bitar för vad som borde vara enkla justeringar av skivtjockleken (det är förvånande hur många har mönster som behöver byta ut stora plastbitar bara för att gå från en tunn till tjock miljö). Enligt vår erfarenhet gör ineffektiva mönster det för lätt att förlora kritiska delar över tiden och är frustrerande att arbeta med. En bra mandolin, enligt oss, bör möjliggöra enkel och snabb justering av tjockleksinställningarna och ha så få lösa delar som möjligt.

Var också säker på att du testade också de säkerhetsskydd som följer med varje enhet. De flesta restaurangkockar lär sig snabbt att använda en mandolin utan säkerhetsskydd, ofta för att vakterna är dåligt utformade och försvårar användningen av mandolinerna men det är ett farligt beslut att göra och inte som vi rekommenderar.

Vad är en mandolin?

Att skiva mat jämnt är en färdighet som kockar lär sig i skolan och perfekt över tiden. Vissa hemmakockar kan hantera en kniv skickligt, även om de flesta inte har så mycket övning som professionella kockar, så deras snitt är mindre benägna att vara identiska. Medan enhetliga styckningar gör att maten ser mer presentabel ut, betyder det också att maten kokas jämnt, så vissa bitar blir inte mjuka medan andra fortfarande är krispiga. En mandolin ersätter en kniv för att göra de perfekt jämna snitten, och den är särskilt användbar för att göra supertunna skär för potatischips som är svåra med en kniv.

Många mandoliner kommer med ytterligare blad för att göra vågiga och våffelskärningar, och andra har blad för att skära maten i julienne-remsor. Mandolinblad är vassa och skärningen är mest effektiv när den görs snabbt, så säkerhet är en viktig funktion att tänka på. Vissa kommer med hållare som fungerar som ett handskydd och vissa modeller har ben som håller skärytan i en bekväm vinkel (men de kan vanligtvis också vila över en skål med benen vikta). Handhållna modeller är utformade för att användas med änden vilande på arbetsytan, eller de används medan de vilar över en skål för att fånga de klippta bitarna.

Mandolinsnitt är användbara för att få helt jämna skär, särskilt när du försöker göra dem extra tunna. Visst, en skarp kniv kommer att göra tricket, men mandoliner garanterar perfektion och enhetlighet. De kan användas till allt från potatis till kammade potatisrätter till aubergine för parmesan eller grillning. Goda kan skiva mogna tomater väl utan att få blåmärken eller riva huden.

När man kollar på mandoliner så ska man kolla efter hur de skivar satser med mogna tomater och utvärderar hur mycket juice och frön som finns kvar, liksom hur jämna skivorna är. Vi utvärderar också användarvänlighet utifrån faktorer som bladmontering, tjockleksjusterare, halkfria fötter och handtag, rengörbarhet och förvaring. Alla dessa faktorer bidrar till den totala säkerheten, vilket är det viktigaste att tänka på när det gäller detta redskap.  Även om du är extremt försiktig kan mandoliner orsaka allvarliga nedskärningar. Använd alltid det medföljande handskyddet och försök inte att skära varje sista knubb – det är bättre att vara säker än ledsen. Var försiktig när du sätter i och tar bort blad, hantering och tvätt.

Vilka mandoliner finns?

Mandolinsnitt är användbara för att få helt jämna skär, särskilt när du försöker göra dem extra tunna. Visst, en skarp kniv kommer att göra tricket, men mandoliner garanterar perfektion och enhetlighet. De kan användas till allt från potatis till kammade potatisrätter till aubergine för parmesan eller grillning. Goda kan skiva mogna tomater väl utan att få blåmärken eller riva huden.

När man kollar på mandoliner så ska man kolla efter hur de skivar satser med mogna tomater och utvärderar hur mycket juice och frön som finns kvar, liksom hur jämna skivorna är. Vi utvärderar också användarvänlighet utifrån faktorer som bladmontering, tjockleksjusterare, halkfria fötter och handtag, rengörbarhet och förvaring. Alla dessa faktorer bidrar till den totala säkerheten, vilket är det viktigaste att tänka på när det gäller detta köksredskapet. Även om du är extremt försiktig kan mandoliner orsaka allvarliga nedskärningar. Använd alltid det medföljande handskyddet och försök inte att skära varje sista knubb – det är bättre att vara säker än ledsen. Var försiktig när du sätter i och tar bort blad, hantering och tvätt.

Här är de olika typerna av mandoliner som du kan välja mellan:

 1. Franska mandoliner är stora och skrymmande, men säkra. De tar lång tid att ställa in, och det kan vara svårt att stänga av knivarna. Dessa erbjuder ofta många exakta tjockleksnivåer.
 2. Japanska mandoliner har en tunn design med minimala tillbehör. De är valfri mandolin för proffs som bara vill göra jobbet och packa i sin knivpåse. Erbjudandet har olika tjockleksnivåer men förlitar sig ofta på en omärkt ratt så det är svårt att replikera från jobb till jobb.
 3. V-formade mandoliner har ett V-format blad som skär maten på vardera sidan (till skillnad från de flesta mandoliner som har ett enda blad som är placerat i en vinkel). I våra tester fann vi att V-formade blad skapade mindre drag och chanser för glidning, så det här är våra val för de flesta hemmakockar.
Gemensamma funktioner för alla typer

Handskydd och skydd för maten: Dessa är plastmaterial som skyddar dina händer från att av misstag bli skivade på bladet. De har metall- eller plastpinnar för att säkra maten så att du enkelt kan skära dem. Stora som är lätta att förstå och hålla mat håller dina händer mest säkra.

Handtag och handtag: Välj stora handtag och mandoliner med handtag för att hålla mandolinen på plats när du använder den. Ett säkert grepp minimerar potentiella skador och olyckor.

Tjockleksindikator: Vissa modeller berättar exakt hur tunn eller tjock du skivar och låter dig enkelt justera, vilket är nyckeln för att följa recept och jämna tillagningstider.

Hur uppfanns mandolinen?

Bara synen av en mandolin kan framkalla oro eller rädsla, vilket är lämpligt med tanke på att mandolinen uppfanns i slutet av 1700-talet av doktor Joseph-Ignace Guillotin, mer känd för sin livsstora uppfinning, giljotinen. År senare upptäckte en ung sida som arbetade i ett kungligt kök i Tyskland snart deras lysande kulinariska nytta medan de “halshögg” en morot. Och resten, som de säger, är historia.

Trots mandolinens grymma ursprung har dessa skivföremål kommit långt. De är inte längre bara för proffskockarna som är villiga att sätta fingrarna på linjen. Med förbättrad teknik och säkerhetsstandarder är mandoliner nu byggda för att ta ditt hemlagade spel till nästa nivå.

Du kan exakt och jämnt skära grönsaker med blixtens hastighet – oavsett om det är en standardpotatisskiva för gratinerad potatis, papperstunna morotband för en rakad sallad eller vackert jämna äppelskivor för en elegant upplagd fruktkaka. Och det är viktigt att notera: Den konsistensen i storlek möjliggör också jämn matlagning och därmed bättre smak och konsistens. Dessutom kan vissa mandoliner i dessa dagar producera upp till 30 olika typer av nedskärningar – skrynkla, våffla, tändsticka, julienne, tärningar och mer.

Hackning, rivning, skärning och till och med skiva av dina ingredienser i jämna styckningar under en matberedning kan vara en svår uppgift som verkar omöjlig även med en skarp kniv av hög kvalitet. En skarp kniv gör det möjligt för dig att skära maten utan tryck, men du måste vara skicklig för att klippa med den perfekt och uppnå enhetliga former.

Är det stressigt att använda en mandolin?

Men du behöver inte gå igenom stressen med en mandolin. Det är ett perfekt köksredskap för att få jobbet gjort snabbare med mindre ansträngning och tryck.

Mandolin är värdefulla när du behöver laga en måltid som kräver tunt skivade ingredienser eller till och med konsekventa styckningsdelar för din sallad. Den är idealisk för alla typer av mat, både känsliga och tuffa livsmedel.

Innan du väljer en mandolin är det ett par faktorer att tänka på. Bortsett från pris och design, här är några av de viktigaste funktionerna att tänka på när du väljer.

Men om du letar efter en stressfri upplevelse när du ska använda din mandolin så är detta viktiga faktorer att ha utkik efter innan du köper en mandolin.

Håll utkik efter modeller med stora halkfria handtag som enkelt kan passa in i alla storlekar på händerna och som också erbjuder maximal komfort. Säkert grepp om handtaget minskar risken för att dina fingrar skärs och andra möjliga skador.

Halkfria fötter

De flesta handsfree-modeller har en halkfri bas eller halkfria fötter som säkerställer att mandolinen sitter säkert på bänken. Fötterna ser till att mandolinen inte glider eller glider när den används. De handhållna modellerna har en bas som sitter bekvämt ovanpå en skål för bekvämlighet och säkerhet. Några av benen är vikbara för enkel förvaring.

Skydd

Välj produkter med antingen ett skydd eller ett handskydd av båda. Ett handskydd förhindrar att dina händer av misstag skärs av knivarna. Matvakt ser till att din mat skyddas när du skär det. Det är tillrådligt att använda en metallnäthandske om modellen inte innehåller en säkerhetshandskydd.

Olika typer

Det finns tre typer av mandolin baserat på bladdesign och konstruktion. De är V-formad mandolin, fransk mandolin och japansk mandolin.

V-formade mandoliner

En V-formad mandolin har ett V-format blad som krossar maten på båda sidor och kräver mindre drag.

Franska mandoliner

Franska mandoliner har många tjockleksinställningar och löstagbara blad. De är skrymmande och kräver mer tid att installera. Franska modeller inkluderar extra blad för olika styckningar som våffelskär, små styck och grönsaker.

Japansk mandolin

En japansk mandolin är smalare än andra och har färre tillbehör. De är bärbara och lätta att bära med sig. Japansk mandolin är enkelt utformad med integrerade blad och färre justeringsinställningar.

Hur använder man en mandolin?

En mandolin är mycket lätt och säker att använda när den hanteras på rätt sätt. Du kan använda denna skiva för att skapa fina skär. Det är viktigt att alltid läsa bruksanvisningen som medföljer mandolinen före användning eftersom varje modell har en annan funktion. Handboken ger information om hur du installerar, använder, byter och tvättar.

För att använda en mandolin måste du veta vad de olika knivarna är för och hur du justerar bladets tjocklek. Skålen du vill förbereda bestämmer vilka typer av blad du använder och dess tjocklek. Allt du behöver göra är att fästa maten i säkerhetshållaren och skjuta den på skärarens skäryta. Bladet på ytan skär dina ingredienser i önskad form. Upprepa denna process tills du skivar igenom all maten.

Hur man skivar zucchini

Zucchini är mörkgrön frukt med mycket näringsämnen och används mest som en grönsak. Den används för att förbereda olika sorters rätter som zoodles, sallader, bröd, zucchiniris och zucchinilasagne. Zucchini kan ätas rå, bakad eller kokt.

Julienne-snitt är en unik typ av snitt som inte är så tunn som andra. Tjockleken på detta snitt är justerbar med tjockleken för att passa dina personliga preferenser. De är perfekta för att skära grönsaker, paprika, potatis, gurka och morot till sallad och olika stekmåltider.

För att skära zucchini med ett juliennblad, måste du skära frukten i två halvor och sedan installera bladet i mandolinet. Du kan använda säkerhetsskyddet eller mathållaren för att hålla frukten så att du inte skadar fingrarna. Skjut zucchinin över rostfritt stålblad för att skära den i tunna skivor. Fortsätt att skjuta zucchinin fram och tillbaka bladet tills du är klar med att skiva dina grönsaker. Sedan väljer du andra halvan och följer samma procedur.

När du har använt mandolinen, se till att du tvättar den omedelbart innan du förvarar den.

Vad gör en mandolin?

En mandolin är ett magiskt verktyg i köket – skapar exakt skiva efter skiva gurkor, rädisor och andra rotgrönsaker, ost och mer. Vissa kommer till och med att bilda en julienne eller stafettpinne, vilket gör snabba och enkla pommes frites eller salladstoppar.

Men för alla dess lätthet kan en mandolin också vara en fara. Om du inte trampar försiktigt kan det skarpa bladet skäras genom ett finger lika snabbt som det gör en potatis. Av denna anledning är det viktigt att leta efter en högkvalitativ produkt, en som skär med minimal kraft och ger skickliga säkerhetsmekanismer.

Vi har undersökt dussintals modeller som hjälper dig att urskilja vilket märke du ska köpa. När du köper en mandolinär det viktigt att notera att priset inte nödvändigtvis återspeglar kvalitet.

Med så många olika priser och stilar kan det vara en överväldigande uppgift att välja den bästa mandolinen.

Medan det glänsande materialet som kan kosta en hel del kan tyckas vara toppen av köksskönheten, vänder sig även yrkesverksamma ofta till den pålitliga kompakta plastversionen i stället.

När du väljer din mandolin är det bra att dechiffrera vad dina primära behov kommer att vara. Letar du efter ett grundblad för att skiva enklare? Eller är du på jakt efter en fleranvändningsmaskin för julienne, och våffelskärning och mer?

Eftersom din önskade användning avgör om du prioriterar en effektiv storlek eller ett brett utbud av funktioner har vi delat våra recensioner i två olika kategorier: grundläggande och fleranvändning

Vad är en V-typs mandolin?

Tre huvudbladformer finns på mandoliner.

Det ursprungliga rakbladet används fortfarande på de flesta franska modeller, som Matfer Classic Bron. Ett enda blad löper vinkelrätt mot rampen och skär rakt igenom ingredienserna du glider förbi.

Rak mandolin

En rak skärning fungerar bra för hårda föremål som potatis.

Även om denna design fungerar bra för att skära hårda grönsaker, kräver den mycket kraft och kan krossa mjukare frukter och grönsaker med starka skinn, som tomater.

V-typ

En V-skär arbetar snabbt med alla produkter, inklusive mjuk frukt.

Det diagonala bladet som används på japanska modeller, som Benriner, punkterar en liten del av huden innan den glider genom resten av ytan. Detta gör att mjuka ingredienser som paprika och tomater lätt kan glida över. Det gör också att hårdare grönsaker kan gå igenom med mindre kraft – vilket avsevärt förbättrar dess säkerhet!

Slutligen utnyttjar det V-formade bladet – den vanligaste stilen bland mandoliner för hemmabruk – fördelarna med det diagonala bladet. Två diagonala blad skär genom maten, vilket är särskilt fördelaktigt när du arbetar med större ingredienser.

Vilken design finns det på mandoliner?

Det finns två grundläggande mönster för mandoliner – den platta delen du har i handen och stativet.

De handhållna modellerna har vanligtvis ett handtag att hålla medan de vilar basen mot en disk eller skål. Detta gör det möjligt för användaren att välja vinkeln i vilken de skärs, och ger också mer en känsla av kontroll. Dessutom gör det enkelt att skära rakt över en skål eller tallrik.

Stativmodellen har ben som gör att den kan stå på egen hand. Vissa användare tycker att detta är säkrare och robustare än den delen du har i handen, vilket är användbart när man använder extra funktioner som våffelskärningar.

En modell med ben kan vanligtvis göra snyggare snitt än de mer grundläggande exemplen – på bekostnad av skrymmande.

En annan designfunktion att notera är om bladjusteringarna är fasta eller rullande.

Vissa mandoliner erbjuder inställda skärdjup. Detta är användbart eftersom du kan upprepa en enhetlig skivbredd varje gång du drar ut verktyget, men detta begränsar dig också till att arbeta inom enhetens förutbestämda inställningar.

En rullande justering gör att du kan variera bredden efter dina exakta specifikationer, men det kan vara svårt att replikera en skiva ner till den exakta bråkdelen av en millimeter.

Är en mandolin säker?

Som nämnts tidigare kan mandoliner visa sig vara farliga för olycksutsatta. Vi har sett många som drabbats av dussintals hakar och en allvarlig bit av fingertoppen. Av denna anledning är de extra säkerhetsfunktionerna mycket viktiga.

De flesta mandoliner kommer med en hållare av något slag. Detta fungerar som ett handtag som fäster på maten så att du kan glida din ingrediens längs rampen utan att lägga fingrarna för nära kniven.

Effektiviteten hos modellens hållare är en viktig avgörare för huruvida mandolinen är ett säkert köp. Vissa modeller klämmer fast i rampen så att varje skiva är rak, medan andra är fristående och förlitar sig på användarens kontroll.

Processen med att byta kniv är ett annat säkerhetsproblem. Kläms knivarna enkelt in och ut utan att behöva vidröra vassa kanter? Eller är det en skrämmande strävan att hantera knivarna?

Kan man diska en mandolin i en diskmaskin?

Det kan vara frestande att välja en modell som visar sig vara diskmaskinssäker. Medan några modeller hävdar sådan frihet, specificerar andra att endast kroppen ska köras genom maskinen.

Oavsett mandolintillverkarens påståenden kommer tvålarna och kemikalierna som används i diskmaskiner att slita ut blad och öka hastigheten med vilken de blir tråkiga. Av denna anledning är det alltid bäst att tvätta dessa föremål för hand – från mandolinblad till knivar.

Är en mandolin användbar?

Om du vill förbereda din köksförberedelse och trött på att använda knivar för att skära potatis, gurka, zucchini och mer, är den bästa professionella modellen lösningen. Med dessa är matberedningen snabbare och mindre tröttsam.

Oavsett om du är kock eller en vanlig hemanvändare i köket, är det rättvist att säga att några av mandolinerna är farliga eftersom de kan skära dig. Säkerheten för en mandolin är den viktigaste funktionen att kontrollera innan du köper den bästa professionella modellerna. Många professionella mandoliner finns nu med fantastiska funktioner och säkerhetsåtgärder som ger användaren självförtroende och snabbhet i köket. Det är inte nödvändigt att spendera så mycket pengar för att hitta den bästa professionella modellen, men med grundlig forskning kan du få det bästa till ett billigare pris. Anledningarna till att du kanske vill ha eller behöver en mandolin kommer att bero på vilken användning den får i ditt kök. Detta hjälper dig att avgöra om du behöver en mandolin eller en fleranvändare.

En mandolin med flera användningsområden ger dig möjlighet att använda den för fler funktioner för att skära mat i köket. Den här guiden ger den bästa professionella mandolinen att köpa för att njuta av den professionella upplevelsen när du lagar mat.

Läs också >>> Våffeljärn bäst i test

Är det någon skillnad på de olika typerna av mandoliner?

Handhållen mandolin

Professionella mandoliner finns som en handhållen eller fristående som erbjuder mer mångfald att välja mellan. Dina behov kommer att diktera valet av mandolin att använda.

Fristående ger användaren stort stöd för att skära ingredienserna utan överhantering. Handhållna modeller ger användaren mest kontroll i positionen att skära från. Du kan flytta det på vilket sätt du vill medan du skär det.

Enkelblads mandoliner

Mandoliner med flera blad har flera utbytbara blad för att skära olika ingredienser och storlekar.

En mandolin med ett blad passar oftast människor som inte vill skära många typer av ingredienser, medan flerbladet är perfekt för att skära en mängd olika ingredienser. Vi rekommenderar att du har ett flerblad för att fullt ut utnyttja värdet av en mandolin och få mer nytta av det övergripande, snarare än att låta det bara sitta och samla damm i ditt skåp.

Vilket material är bäst för mandoliner?

Den övergripande designen är en av de viktigaste faktorerna att titta på eftersom konstruktionen ska vara flexibel för enkel användning. Lätta och starka professionella mandoliner för att klara av hårda ingredienser. Du behöver inte en mandolin som går sönder när du förbereder måltider på grund av verktygets svaga konstruktion. Har mandolinen ett stativ eller är det handhållet? Detta är några av övervägandena för att se till att du har den design som passar dina när du ska skiva.

De flesta knivar är gjorda av rostfritt stål som är hållbart för dig att använda länge. Keramiska blad passar också bra och är rostbeständiga vilket gör att de förblir skarpa.

Det är värt att se till att din nya mandolin levereras med mer än en så att du kan växla mellan olika blad och olika storlekar. Detta ger dig möjlighet att skära ett större utbud av ingredienser vid tillagningen av måltider.

Knivarnas material har mycket att göra på grund av styrkan det ger. Starka, slitstarka blad håller längre efter flera år med att slipa dem utan någon nedbrytning.

Vanligtvis hittar du knivarna antingen av keramik eller rostfritt stål. Båda kommer att hålla länge utan rost, men kom ihåg att keramik inte kan rosta och vanligtvis anses vara upp till 10 gånger starkare än stålversionerna. Keramiska knivar är troligen ditt längsta alternativ, även om de definitivt skiljer sig åt! När det gäller mandoliner ser du antingen ett rakblad som kräver mycket kraft för vissa livsmedel, ett V-format blad som är det du hittar oftast eller ett diagonalt blad som i grunden är samma som det raka bladet men kräver mindre kraft för att göra snittet så det anses säkrare av de två.

Är mandoliner mångsidiga?

Professionella mandoliner bör ha en mångsidig förmåga för dig att ha mer än ett sätt att använda kniven. En mångsidig mandolin kan klippa, julienne, riva och hugga ingredienser i olika storlekar utan mer än en byte av bladet eller en attitydbyte värk.

Numera är multifunktionella apparater definitivt trenden (och preferensen) eftersom de sparar pengar och tid, för att inte tala om det betyder färre saker att förvara!

Hur säker är en mandolin?

Vad sägs om säkerhet? Den bästa professionella modellerna bör åtminstone ha ett handskydd för att förhindra att dina fingrar hackas. Mandoliner har mycket vassa blad som kan orsaka en olycka i köket när de hanteras felaktigt. De som har ett handtag på dem är bättre än vissa billigare modeller som inte gör det, eftersom du inte riskerar att sätta fingrarna för nära ett blad eller i linje med bladet om den hand som håller fast.

Med skyddet på plats blir processen att förbereda måltider enklare och säkrare. Skyddet skyddar händerna (fingrarna) från de skarpa knivarna när du skär ingredienserna.

Hur mycket plats tar en mandolin upp?

Detta är praktiskt för förvaring av blad och andra tillbehör för mandoliner. Ditt kök förblir organiserat utan spridda verktyg över hela köket. Det borde ha tillräckligt med utrymme för att passa alla tillbehör och modeller.

Tänk på att om du köper en enklare, billigare mandolin med få eller inga extra tillbehör, kanske förvaringsfacket inte finns eftersom det bara inte finns så mycket att förvara.

Hur ren ska en mandolin vara?

Rengöringsmetoder och rengöringsprocessen bör vara enkla. Du bör inte behöva instruktionerna varje gång för att ta bort resterna av skal från verktyget!

Mandolin som är diskmaskinssäkra är en bonus att ha. Med detta sagt rekommenderas handrengöring för att ta bort alla rester noggrant och förlänga bladets livslängd.

Kan man ersätta bladen i en mandolin?

De bästa mandolinerna har redskap att använda och använda verktyget till maximal potential. Det ska vara enkelt att byta tillbehör i mandolinen och ändå behålla produktiviteten.

Du vill också att tillbehör och tillbehör ska göras lika hållbara och långvariga som mandolinernas huvuddel, annars kan de slits ut i en felaktig matchning.

Vad behöver man göra med sin mandolin?

Som du kan se ovanifrån ser varje professionell mandolin annorlunda ut men användningen liknar varandra. Läs noggrant igenom tillverkarens instruktioner för verktyget för att säkerställa 100% säkerhet och effektivitet. Se till att skiva möjliga bitar av ingredienser, det betyder att du undviker att hugga de återstående bitarna till sista biten. Undvik att hugga fingrarna.

 • Se till att knivarna är skarpa genom att slipa dem då och då.
 • Använd handskar när du använder mandolinmaskinen och även när du tvättar för att förhindra en olycka.
 • Håll mandolen ordentligt med ena handen medan den andra trycker ingrediensen ner mandolinbanan.
 • Det är bra att handtvätta mandolinet även om modellen är diskmaskinssäker. Detta hjälper till att bibehålla knivarnas skärpa.
 • Byt blad för att ändra tjockleken på ingrediensskivorna. Beroende på typen av knivar, oavsett om de är justerbara eller utbytbara, är de lätta att hantera.

För att rengöra din professionella mandolin kan två metoder användas. Du kan rengöra med handtvätt eller med diskmaskin. De flesta professionella mandolin är diskmaskinssäkra. Att tvätta en mandolin rekommenderas mest eftersom det bibehåller skärpan på skärkanterna.

Vad är skillnaden på en mandolin och en grönsakssvarv?

En Mandolin används för att skära en mängd olika ingredienser i olika storlekar och former av skivor. Detta är en mångsidig maskin att ha på grund av de många funktioner den kan hantera med rätt träning.

grönsakssvarv, å andra sidan, är ett specialverktyg som används för att skära hårda ingredienser som morötter, squash och andra i långa band. Du får laga mat med fantastisk konst och toppningar.

Hur användarvänlig är en mandolin?

På sitt bästa tillåter en mandolin dig att skära frukt och grönsaker mycket mer exakt, konsekvent och snabbt än du kunde med en kockkniv. De flesta modeller fungerar på samma sätt. Du håller maten i ena handen och skjuter ner den på mandolinens plattform och över ett blad eller knivar och skär därigenom; genom att justera höjden på plattformen kan du styra hur tjockt mandolinen skär. Vissa modeller har tillbehör som gör att du också kan äta mat eller göra våffelskär. Mandolinen kan användas på rätt sätt – och säkert – och kan vara en magisk anordning som visar produkter som ser ut som att de har klippts av en kock från en trestjärnig restaurang och på rekordtid. Men alltför ofta har dessa besviket oss; de skär dåligt, glider runt eller är helt enkelt farliga att använda. Vi ville veta vilka mandoliner som var bäst, så vi har kollat igenom hela internet och använde dem för att skära tomater, potatis, fänkål, rödbetor och aubergine och (i förekommande fall) julienne rotselleri och morötter.

Användarvänlighet och mångsidighet varierar

Vissa mandoliner var lättare att använda direkt ur lådan än andra. Vi föredrog modeller som var intuitiva att installera och använda och som hade exakta mätinställningar tydligt markerade i steg om cm och eller millimeter.

Alla mandoliner kom med blad för att skiva med, den uppgift vi använder en mandolin oftast. Förmågan att skära i olika tjocklekar var vår högsta prioritet, så vi privilegierade det över andra funktioner i vår recension. Vi gillade modeller som kunde skära allt från papperstunna spån av fänkål till tjocka skivor av aubergine; få modeller kunde producera både mycket tjocka och mycket tunna skivor. Räckvidd var viktigt; två modeller, inklusive vår tidigare vinnare, kunde bara klippa in två eller fyra olika tjocklekar, och dessa tjocklekar var inte alltid de som vi troligen använde. Våra två högst rankade modeller kan producera skivor från cirka en halv millimeter tunn till 7,5 till 9,5 millimeter tjocka. Testare gillade särskilt en av dessa modeller just för att den inte hade några förinställda tjockleksinställningar, vilket möjliggjorde oändligt anpassningsbar skivtjocklek.

Extra blad som kunde göra våffelskärningar var inte nödvändiga, men de var roliga att ha.

Vi gillade också modeller som kom med extra blad för andra skärningar, även om dessa var mindre viktiga. De flesta modeller kom med blad för att tillverka julienne eller tunna remsor grönsaker; vi fann dessa användbara för sallader. Som grönsaksnudlar; och, om tjock nog, för pommes frites. Det var inte en affärsbrytare om en mandolin inte kunde göra skrynklor eller våffelskärningar, men det var en trevlig bonus – vi skulle gärna använda dem till chips eller våffelfries.

Hur vassa ska bladen på en mandolin vara?

När det kom till skärning var resultaten inte vackra; väldigt få mandoliner kunde enkelt skära varje mat. De flesta mandolinblad kan inte tas bort för slipning; inte alla användare kommer heller att vara villiga att skärpa de som kan vara. Så om bladet inte är skarpt från början kommer det aldrig att bli. Några av modellerna vi testade hade tråkiga blad som inte skar de fiberrika bitarna och de täta morötterna ordentligt; maten ramlade bara in i knivarna och fastnade där och krävde att vi skulle bända dem så noggrant som möjligt. (Det gamla ordspråket om att en skarp kniv är en säker kniv är särskilt sant här; de enda tillfällen som vi verkligen fruktade för våra fingrar var när maten fastnade i tråkiga blad, eftersom vi var tvungna att vara vaksamma för att hålla slagkraften från att skicka vår hand i knivarna också.) På gott och ont märkte vi inga förändringar i hur skarpa knivarna var under utökad testning.

Vi föredrog mandoliner med raka blad (vänster), eftersom vi var tvungna att arbeta hårdare för att skjuta mat genom V-skivor (höger), och resultaten var ofta mindre jämna.

Bladets stil bestämde också hur lätt vi kunde skära mat med mandolinerna. De flesta mandolinerna hade enstaka skivblad som löpte antingen diagonalt eller horisontellt över maskinens kropp. Men två modeller, inklusive vår tidigare vinnare, var V-skivor, vilket innebär att de hade två blad som anslöt i en V-form nära mitten av mandolinen. Vi kämpade verkligen för att få många av grönsakerna genom V-skivorna. Varför? Med V-typs mandoliner stöter maten på två blad samtidigt, på vardera sidan om V. Ju mer blad maten rör vid samtidigt, desto mer friktion och motstånd måste man övervinna och desto mer kraft måste appliceras för att skjuta maten genom. Mandoliner med enstaka blad hade mindre blad för mat att slåss mot, vilket gjorde det enklare att skiva.

Hur viktigt är det att mandolinen sitter fast ordentligt?

Även när mandolinerna lyckades skära igenom maten gjorde de inte alltid det jämnt – och jämnhet är viktigt för enhetlig matlagning och attraktiv presentation. Medan användarfel ibland kan bero på variationer i tjocklek, kan två andra funktioner också vara ansvariga. Om antingen bladet eller plattformen – området av mandolinen som maten passerar över innan du kommer till bladet – inte är styvt och styvt när maten passerar över den, kan mandolinen sjunka under trycket, vilket gör maten ojämn som ett resultat. Även här presterade V-skivor dåligt och visade ofta ut skivor med vågiga, V-formade indrag eftersom deras plattformar eller blad sjönk vid basen av deras V, där de fick minst stöd. De bästa modellerna hade plattformar och knivar som var väl stöttade underifrån av stödbjälkar eller flera uppsättningar skruvar, så de stannade helt stilla när maten gick över och säkerställde fina, jämna skivor.

Hur kan man då minska risken?

Mandoliner är något ökända för att vara farliga, och kombinationen av blad och mat som rör sig kan verkligen vara riskabelt om du inte hanterar dem ordentligt. Men för att vara rättvis kan samma sägas om vilket verktyg som helst med blad, oavsett om det är en kniv eller ett rivjärn. Och som med knivar och rivjärn, tror vi att vilken mandolin som helst kan användas säkert så länge bladet är skarpt, vilket underlättar enkel skivning och så länge du är försiktig och med god känsla när du använder den (se Hur man använder en mandolin).

Läs också >>> Riskokare bäst i test

Mandoliner med sparkstativ var lätta att placera i en bekväm fast vinkel. Mandoliner som saknade dem kunde ställas in i fler positioner men var ibland svårare att stabilisera under skärning.

Som sagt, de flesta mandolinerna kom med några ytterligare säkerhetsfunktioner för att minimera risken. Vissa var mer effektiva än andra. Vi gillade modeller som kom med kickstands i båda ändarna; de hjälpte till att placera mandolinerna i en fast, bekväm vinkel för att skiva och stabiliserade mandolinerna under användning. Vi gillade särskilt de som var fodrade med gummimaterial, eftersom dessa hjälpte till att förankra mandolinerna i disken. Vi hade mer flexibilitet att placera mandoliner utan kickstands eller fötter (med dem vertikalt, i en vinkel eller över en skål), men vi var ofta tvungna att arbeta hårdare för att hålla dem där under skärning, eftersom de gled mer.

Är handskydd inkluderat med alla mandoliner?

Alla mandoliner kom med handskydd – separata tillbehör som används för att hålla och skjuta maten och skapa en barriär mellan din hand och bladet. Tyvärr var de flesta handskydd nästan värdelösa. Flera var enkla rektangulära sköldar med tappar som var för korta för att spjuta mat säkert, så råvaran föll helt enkelt av när vi lyfte skyddet för att göra nästa pass över bladet. Andra hade tappar som var tillräckligt långa för att hålla maten en tid, men när maten hade skivats ner tillräckligt långt så att bladet började träffa tapparna förväntades vi skjuta den framåt med en kolvliknande mekanism ovanpå vakt, en tuff manövrering som ofta slutade med att maten poppade helt ut. Försök som vi kan, vi kunde inte skära mat på dessa vakter helt, vilket resulterade i avfall.

Handskydd som medföljer många mandoliner var inte särskilt bra. De flesta var smärtsamma att använda och hade tappar som inte lyckades spotta maten säkert, som vi ser här.

Vi utesluter inte modeller som saknar bra handskydd; med dessa använde vi gärna vår favoritskärmhandske, som kan skydda dina händer lika bra som alla skydd. Men vi uppskattade de två mandolinerna som faktiskt hade effektiva vakter. Med dessa modeller placerar du maten på plattformen och trycker sedan ner den med det fjäderbelastade skyddet. det finns inget behov av att fästa maten i själva påskjutaren. När du sveper maten över bladet trycker du gradvis ner mer på skyddet för att hålla trycket på maten. Dina händer är säkra och maten skärs utan avfall. Den enda nackdelen är att det kan vara tröttande att bibehålla spänningen på påskjutaren under längre perioder (säg medan du skivar 2 pund potatis för gratäng).

Hur stor ska en mandolin vara?

Vi övervägde också storleken på varje mandolin. I allmänhet gillade vi mandoliner med plattformar som var tillräckligt breda för att rymma stora produkter som aubergine men fortfarande relativt kompakta, eftersom de var lättare att rengöra och lagra; 3,5 till 4 tum bred var bäst. Några av de minsta mandolinerna klarade inte stora produkter; på modellen med den minsta plattformen var vi tvungna att skära ner nästan varje mat i mindre bitar – inte perfekt när du letar efter present-perfekt betor eller långa morotband. Och medan större, större bulk mandoliner ibland satt en touch säkrare på disken på grund av deras tyngre vikt, de var mer besvärliga och krävde mer lagringsutrymme.

Mandoliner är något ökända för att vara farliga, och kombinationen av blad och mat som rör sig kan verkligen vara riskabelt om du inte hanterar dem ordentligt. Men för att vara rättvis kan samma sägas om vilket verktyg som helst med blad, oavsett om det är en kniv eller ett rivjärn. Och som med knivar och rivjärn tror vi att vilken mandolin som helst kan användas på ett säkert sätt – så länge du är försiktig och med god känsla när du använder den. Här är några tips som vi har plockat upp under åren som hjälper dig att använda en mandolin framgångsrikt.

Vad är en mandolin?

Mandolin är ett utmärkt verktyg att ha i köket eftersom de enkelt kan användas för att skära ett stort utbud av livsmedel. Du kommer dock troligen att använda dem för att skära grönsaker, frukt och ost. Om du är den typ av person som gillar att göra sallader och pommes frites kommer en mandolin utan tvekan att utgöra en integrerad del av din matberedning.

Vilka fördelar finns med en mandolin?

Mandolin kommer alltid att vara till nytta. Mindre beskattning än en kniv och kapabel att skära mat snabbt, användningen och fördelarna med dessa smidiga verktyg är många.

 1. Det är perfekt för att skära grönsaker

Som du kanske redan har samlat, används mandoliner oftast för att skära upp grönsaker och frukt. Även om det också kan användas för andra typer av mat, bör mandolinen vara ditt verktyg om du förbereder en rejäl sallad eller gör hemlagade pommes frites.

 1. Det ger dig många olika alternativ

Medan du bara kan skära ett sätt med en kökskniv, kan du faktiskt använda din mandolin på olika sätt, var och en ger en annan klippstil än den förra. De flesta modeller kommer med fem olika sätt att skiva på: skiva, skrynkla, våffla, julienne och tändsticka. Även om det här bara är av estetiska skäl, kanske du vill experimentera med måltidspresentation då och då – en mandolin gör att du kan bli kreativ.

 1. Det är bra för stora familjer

Om du är den dominerande kocken i ett stort hushåll förstår du hur svårt måltiderna kan vara, speciellt om du inte vill lita på mikrovågsrätter och bekvämligheter varje kväll i veckan. Om du vill att dina barn ska få tillräckligt med grönsaker i kosten, vill du ha ett verktyg som hjälper dig att förbereda dem så snabbt och enkelt som möjligt.

Vad ska man tänka på innan man köper en mandolin?

Innan du köper en den är det viktigt att beväpna dig med mycket kunskap för att säkerställa att du väljer rätt för dig. Tänk på följande råd när du gör ditt val.

Skärplatta eller blad

De flesta moderna modeller har en mängd blad som är utbytbara och kapar mat på ett antal coola sätt. Tänk på att du förmodligen måste byta ut dessa blad när de slits ut med tiden. Därför bör du hålla ett öga på en mandolin som har reservdelar som är tillgängliga att köpa.

Rostfritt stål eller plast

Uppenbarligen kommer det att finnas en prisskillnad mellan rostfritt stål och mandoliner av plast, men det finns ett antal andra variabler mellan dem båda – den största varelsen är livslängden. Som du förväntar dig är modeller av rostfritt stål vanligtvis mycket robusta än deras motsvarigheter i plast. Du bör dock förvänta dig att utföra mycket mer underhåll för att hålla dem i drift så bra de kan. Visst, rostfritt stål mandolin skivor kan vara hårt arbete att underhålla, men de är definitivt en sund investering jämfört med spetsiga plast.

Kan den diskas i diskmaskin

Om du tvättar disken i diskmaskin måste du se till att din mandolin är kompatibel. Om du till exempel köper en mandolin i rostfritt stål med olika komponenter, måste du kunna ta isär den för att få plats i diskmaskinslådan. Då måste du kunna sätta ihop det igen efteråt. Mandoliner av plast är mycket mer kompatibla med diskmaskiner och är mindre benägna att bryta glas eller disk när de är inne.

Justerbarhet

I denna tid är det mycket lätt att hitta modeller som är helt justerbara. Vanligtvis levereras de med två plattformar, varav en är stationär, medan den andra kan ändras beroende på önskad skärtjocklek. Du kan vanligtvis klippa saker papperstunna eller upp till en tum tjocka om du gör tjocka pommes frites. Du kan också hitta mandoliner som gör samma jobb men inte är så mångsidiga.

Om du arbetar med en budget kan du alltid köpa en mandolinmaskin, men detta kan bara skära mat till en uppsättning tjocklek.

Är det värt priset

Om du är frestad att köpa din första mandolin kommer du gärna att höra att de flesta produkter är relativt billig. Du hittar de billigaste mandolinerna för så lite som 200kr. En förstklassig mandolin med en mängd olika funktioner kommer att kosta extra, men du bör fortfarande bara behöva gaffla runt 600kr

Var kan jag rengöra min mandolin?

Du kan rengöra din mandolin på samma sätt som du rengör vartannat köksredskap i ditt kök. De flesta är diskmaskinssäkra, men du bör alltid dubbelkolla först. Om du föredrar att tvätta för hand rekommenderar vi att du gör det så snart du har använt skäret.

Slutsats

Att skära dina grönsaker i tunna skivor är ofta inte en lätt uppgift, förutom att man är skicklig i att hantera en kniv. Om du deltar i matlagning för en stor grupp människor dagligen behöver du den bästa mandolinen som hjälper dig att utföra de flesta skäruppgifterna.

När du använder en mandolins måste du vara extremt försiktig när du hanterar, tar bort, sätter i och till och med tvättar bladen för att undvika att skada dig själv på grund av de skarpa knivarna. Se till att du läser igenom denna recension och köpguide för att hjälpa dig att göra ett bättre val som passar dina köksbehov. Med denna komplexa köpguide så har du nu en bra grund att stå på när du ska köpa den bästa mandolinen för dig. Vi har längst upp på sidan rekommenderat några produkter som vi själva använder och rekommenderar.

Denna guide har valt de bästa och säkraste mandolinenra på marknaden för daglig köksanvändning. Oavsett om du är kock eller hemanvändare, använder du en professionell mandolin kvaliteten på din måltid.

Välj en av de toppgranskade mandolinerna och börja hugga dina ingredienser snabbare och effektivare för dina måltider. Att ha en mandolin betyder inte att du slutar använda en kniv men det kommer in när du vill skära tunnare skivor som en kniv inte kan eller om du bara behöver en solid tidsbesparing!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top