Bästa kylskåpet 2022 – Test av olika kylskåp

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEMENS KS36VFIEV IQ300

SIEMENS KS36VAIDP IQ500

SIEMENS KI81RAFE0 IQ500

ELECTROLUX LRS2DF39X

Klicka här för att se fler kylskåp.

Bästa kylskåpet 2022

En viktig apparat som de flesta hushåll inte kan leva utan är kylskåpet. Att köpa ett nytt kylskåp kan vara kul om du vet vad du behöver leta efter och har en plan innan du trycker på köp. Oavsett om du byter ut ett befintligt kylskåp eller köper ett för första gången finns det mycket att tänka på när du väljer vilket kylskåp du ska köpa.

Men det är faktiskt ganska svårt att veta vilka kylskåp som är bra. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det svårt att veta vilka kylskåp som faktiskt är bäst. För att det ska bli ännu svårare så finns det många affärer som inte skriver om de negativa sakerna. Affärerna brukar tycka om att endast skriva om de positiva sakerna för då säljer det så klart bättre. Men detta innebär att man inte får en klar bild av hur bra ett kylskåp faktiskt är. Så när du väl får hem kylskåpet är det kanske inte som du hade tänkt dig. Detta är inte bra för man vill inte spendera en massa pengar på något som inte är som man vill. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa det bästa kylskåpet.

Men det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för kylskåp. Vi har nämligen gjort vårt eget kylskåp test. Vi har gjort den här guiden genom att använda oss av vår egen kunskap. Vi har testat några olika typer av kylskåp. Men när vi gjorde den här köpguiden så använde vi oss även av andras kunskap eftersom vi läste igenom kundrecensioner och andra tester. Med hjälp av all information så har vi satt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för kylskåp. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar vi att du enkelt kan köpa det bästa kylskåpet.

Köpguide för bäst i test kylskåp 2022

Som vi skrev innan så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilket kylskåp som är bäst. Det finns många olika modeller som även finns i olika prisklasser. Men om du följer min köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. När du ska köpa ett kylskåp bäst i test så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa det bästa kylskåpet 2022:

 • Is- och vattendispensrar
 • Dubbla förångare
 • Fyrdörrs kylskåp
 • Dörr i dörr kylskåp
 • Hyllor och förvaringslayouter
 • Smart / internet kapacitet
 • Automatisk avfrostning
 • Klimatövervakning
 • Inbyggda vatten- och isautomater
 • Justerbara hyllor
 • Producera lagring
 • Typer av kylskåp
 • Duvpar
 • Kategorisering efter användning
 • Singel
 • Liten familj
 • Stor familj
 • Kommersiell användning
 • Befintligt kylskåp
 • Nytt kök
 • Barkylskåp
 • Vinkylskåp

Is- och vattendispensrar

Det finns många alternativ här. Vissa kylskåp har helt enkelt en ismaskin i frysdelen för is på begäran, men inget dispenseringssystem och inget vatten tillgängligt. Många andra modeller har filtrerat is och vatten i dörren, vilket ger dig åtkomst från utsidan. Ytterligare andra har vattenbehållare inuti färskvarufacket så att utsidan bibehåller ett snyggt, smidigt utseende. Om du funderar på att köpa ett kylskåp med is- och vattendispensrar eller en ismaskin i frysen, se till att du har tillgång till en kallvattenledning eller kan installera en. Om du har en ismaskin i ditt nuvarande kylskåp, se till att vattenledningen är i gott skick om du tänker återanvända den. Om inte, se till att en ny installeras av en licensierad professionell.

Dubbla förångare

Användning av dubbla förångare – en för frysen och en för kylskåp – ökar klimatkontrollen och temperaturhanteringen i båda facken, vilket håller maten fräschare. De hjälper till att eliminera temperaturobalanser. Till exempel, i en enda förångarmodell, om en färskvarudörr ofta är öppen under långa perioder, kan frysen gå vid en kallare temperatur än normalt och “överfrysa” de frysta livsmedlen då den enda förångaren trycker på ytterligare kall luft genom båda facken för att stabilisera temperaturen i facket för färsk mat. Dubbla förångare mildrar dessa problem.

Fyrdörrs kylskåp

Letar du efter en banbrytande design i ett nytt kylskåp som kan spara tid, ansträngning och el? Kolla in fyrdörrskylskåp! Fyra dörr kylskåp är som franska dörr kylskåp men med tillägg av en andra låda, som vanligtvis är för förvaring av färsk mat ovanför frysdörren. Det här utrymmet kan vara mycket användbart för dig om du vill ha ett separat utrymme för att hålla vissa livsmedel vid en annan temperatur eller lagra drycker och andra snacks för barnen, så att de helt enkelt kan öppna lådan och ta det de behöver utan att öppna den stora huvuddörrar. Andra modeller delar frysdelen vertikalt i hälften.

Dörr i dörr kylskåp

En dörr i dörr kylskåp är en annan banbrytande designfunktion. Med dessa modeller kan du öppna precis utsidan av den högra färskvarudörren, så att du får åtkomst till ofta använda föremål samtidigt som du håller mer kall luft inne i kylen, där den hör hemma. Detta kan vara ett utmärkt ställe att lagra föremål som läsk, juice, vatten på flaska och snacks och andra föremål som nås dagligen.

Hyllor och förvaringslayouter

Var noga med att ta en titt på kylskåpets inredning också. Kylskåpshyllor finns i olika material och layouter. Lägre modeller har trådhyllor, medan du hittar glashyllor på de flesta avancerade modeller. Hyllans antal och placering och de tillgängliga konfigurationerna är viktiga att tänka på. Du vill också ta hänsyn till eventuella förvaringsfack, storleken och utformningen av dörrfacken och temperaturkontrollerna på soporna.

Smart / internet-kapacitet

Smarta kylskåp kan göra mer än att bara hålla maten färsk. I likhet med smarta tvättmaskiner ansluter denna typ av kylskåp vanligtvis till ditt Wi-Fi för att köra specifika funktioner eller synkronisera med andra smarta apparater. Beroende på modell kan några saker du kan göra inkludera:

 • Toppar inuti kylen via skärmen på dörrkylskåpet
 • Köper matvaror
 • Musikstreaming
 • Kontrollerar din kalender
 • Fjärråtkomst till ditt kylskåp via din smartphone

Automatisk avfrostning

Frostfria kylskåp och frysar är nu ganska vanliga, vilket tar bort behovet av att manuellt skrapa ut is och tina apparaten. Dessa har en automatisk avfrostningsfunktion, som i huvudsak är en automatisk cykel varvid kylelementet i ett kylskåp eller frys periodiskt värms upp för att smälta den frost som har ackumulerats på den; detta dränerar sedan bort genom en dedikerad dräneringsport. Den automatiska avfrostningscykeln tar vanligtvis mellan 15-30 minuter för att minimera kylskåpets inre temperatur, och cykeln upprepas var 6: e till var 24: e timme beroende på modell. Automatisk avfrostning innebär bättre luftcirkulation, ingen klibbighet eller röra på kylskåp från kondens, och det sparar dig den ansträngande uppgiften att behöva göra det själv.

Klimatövervakning

De flesta smarta kylskåp har till exempel inbyggda temperatur- och luftfuktighetssensorer som ständigt övervakar kylens interna förhållanden och justerar villkoren därefter.

Inbyggda vatten- och isautomater

Inbyggda vattendispensrar och istillverkare är praktiska funktioner som ger dig is och kallt vatten på kranen, bokstavligen! Men kom ihåg att du sannolikt kommer att behöva leta efter en rörmokare innan du installerar ditt kylskåp – eller till och med väljer en modell.

Justerbara hyllor

Nästan alla moderna kylskåp har avtagbara hyllor av glas eller plast, som kan slitsas in i olika höjder för att skapa större eller mindre utrymmen beroende på dina behov. Dyrare modeller har ofta rullande eller infällbara hyllor för ännu större flexibilitet, samt staplade lådor i vissa bottenmonterade frysar för bättre tillgänglighet.

Producera lagring

En annan universell egenskap hos moderna kylskåp är en separat låda (eller lådor) för färsk frukt och grönsaker. Dessa fack innehåller en inbyggd “skarpare” som håller fuktigheten för att hålla produkterna färska. Många grönsakskrisar påstås ge den optimala miljön som behövs för att hålla maten färsk så länge som möjligt, vanligtvis med hjälp av märkets förmodligen ”speciella” teknik.

Befintligt kylskåp

Vill du byta ut ditt befintliga kylskåp? I så fall bestämmer köksskåpets storlek kylskåpets storlek. Så om du inte planerar att omkonfigurera hela skåpdesignen så att den passar det kommande tillbehöret måste du ta det befintliga kylskåpets mått (höjd och bredd) och shoppa efter det som är några centimeter mindre runt. Djupet är dock mer eller mindre en sak; du kan välja en grund modell som passar in i köksskåpet eller passar en utskjutande med mer lagringsutrymme.

Nytt kök

Om du planerar att flytta till ett nytt öppet våningshus eller bygga ett hem kan du behöva prioritera kylskåpets storlek innan något annat i köket. Beroende på din familjestorlek kan du designa köket och skapa tillräckligt med utrymme för kylen. Om du till exempel är ett stort hushåll kan ett kylskåp i gigantisk storlek tjäna dig bra. Men om det bara är ni två är ett kylskåp på 0,45 – 0,55 kubikmeter perfekt.

Barkylskåp

Bar kylskåp är kompakta kylskåp som kan placeras i alla rum i ditt hem. De brukar ha en glasdörr och intern belysning så att du enkelt kan kontrollera dina lagernivåer. Ett barkylskåp är perfekt för en mansgrotta eller ett mediarum eftersom de är lätta att installera och kan placeras på praktiskt taget vilken som helst plats.

Barkylskåp erbjuder mindre funktionalitet än större kylskåp, men det här borde inte vara en affärsbrytare om allt du vill kyla är öl och läsk. Det är tillrådligt att handla en modell med justerbara hyllor eftersom det gör att du kan anpassa kylen efter dina behov.

Vinkylskåp

Ett vinkyl håller din vinsamling under källarförhållanden. De är en nödvändighet för alla vinkännare och alla som vill bli en. Vinkylskåp kontrollerar temperatur, fuktighet, enhetens stabilitet och mängden UV-ljus. Om ett kylskåp inte kan uppfylla dessa kriterier är det inte en vinkyl.

Handla alltid ett kylskåp som passar din samling. Om du har en varierad samling, överväga ett kylskåp med flera zoner som kan lagra vin vid olika temperaturer samtidigt. Om möjligt, köp en modell med justerbara hyllor, eftersom detta gör att du kan ändra hålrummet efter dina behov. Dra ut lådor gör det mycket lättare att komma åt dina viner.

Barnskydd

Håll barnen säkra och välj ett barnvänligt kylskåp med funktioner som:

 • Vatten- och isautomater med barnsäkra inställningar
 • Ett låsbart medicinfack
 • Temperaturkontroller med barnlås.

Ljud

 • Huruvida kylbuller är ett problem eller inte beror på din kökslayout, om det är öppen planlösning och dess närhet till vardagsrum och sovrum.
 • Vi listar normala driftnivåer i våra kylskåprecensioner, så att du enkelt kan jämföra mellan modeller om buller är ett problem för dig.
 • Kylskåp fungerar vanligtvis vid cirka 35 decibel (dBA) under normal körning, vilket motsvarar en viskad konversation (se hur man undviker hörselskador för att lära sig mer om decibelskalan)
 • De kan dock också göra en mängd konstiga ljud på grund av kompressorstart, automatisk avfrostning, elektriska fläktar och till och med från att material expanderar och dras ihop när de ändrar temperaturen. Detta är normalt, men kan vara mer märkbart i modeller som är tystare under normal körning.

Rengöring

 • Leta efter släta, lätta att rengöra ytor utan besvärliga hörn eller smutsfångande områden.
 • Kontrollera hur enkelt det är att ta bort och byta ut skarpare lådor och hyllor när de behöver rengöras.

Läs också >>> Riskokare bäst i test

Lista över de bästa kylskåpen 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av kylskåp

Frys på toppen

Fördelar:

 • Billigaste kyltyp att köpa
 • Billigaste kyltyp att köra
 • Brett utbud att välja mellan

Nackdelar:

 • Du måste böja dig för att komma åt kylen, som är det mest använda facket

Kylskåp med bottenmontering

Fördelar:

 • Logisk kyldesign – det du använder mest är i ögonhöjd
 • Kylskåpet har ofta praktiska utdragbara korgar
 • Räckvidd och variation av bottenmonterade kylar växer

Nackdelar:

 • Dyrare att köpa än toppmonterade kylskåp
 • Marginalt dyrare att köra än toppmonterade kylskåp
 • Kan vara långsammare att kyla, särskilt i frysen

Sida vid sida

Fördelar:

 • Många funktioner tillgängliga, till exempel is- och vattendispensrar
 • Bra för kök, genomfarter eller områden där du inte kan ha en stor svängdörr
 • Bra lagringskapacitet
 • Bästa åtkomst för personer i rullstolar

Nackdelar:

 • Ismaskiner och vattenkylare kan ta mycket frysutrymme
 • Internt utrymme är ganska smalt och passar inte alltid en pizzalåda eller frusen kalkon
 • Stor fysisk form tar mycket utrymme och kan inte passa i ett tätt hörn
 • Temperaturen kan vara inkonsekvent mellan toppen och botten av kylen

Fransk dörrkyl

Fördelar:

 • Massor av funktioner som is- och vattendispensrar
 • Bra lagringskapacitet
 • Både kyl och frys är tillräckligt breda för stora tallrikar och bulkmat
 • Alla fördelar med ett nedmonterat kylskåp

Nackdelar

 • Ismaskiner och vattenkylare kan ta mycket kylutrymme
 • Stor fysisk form tar mycket utrymme och kan inte passa i ett tätt hörn
 • Kostar mer att köpa

Kategorisering efter användning

Singel

Ett litet frostfritt kylskåp, som har en kapacitet på 200 liter, är det bästa för dig om du bor ensam. Enstaka dörrar såväl som en dubbeldörrsmodell kommer att vara bra val efter dina behov. Med tanke på det tillgängliga utrymmet kan du välja ett kylskåp med fotavtryck i enlighet därmed. Om det finns ett problem med utrymmet kan du välja ett bärbart kylskåp som har en lagringskapacitet på 45 till 80 lit.

 1. Frostfritt kylskåp, som har en kapacitet på 200 lit är idealiskt
 2. Enkel- eller dubbeldörrsmodeller ska väljas
 3. Tillgängligt golvyta är ett problem
 4. Bärbart kylskåp med 45 till 80 tänd vid rymdproblem.

Liten familj

En familj med 3–4 medlemmar behöver ett kylskåp med förvaringskapacitet från 200 till 350 lit. Dubbeldörrsmodeller fungerar som ett bättre val eftersom det sparar energi eftersom frekvent öppning ökar elförbrukningen. Enligt dina behov måste en modell med större grönsakskorg eller stor frys väljas. Man bör också hålla utkik efter energistjärnklassificering, till exempel 4 eller 5-stjärniga modeller använder mindre el.

 1. 200–300 liter lagringskapacitet
 2. Dubbeldörrsmodeller är ett bra alternativ
 3. Storlek på grönsakskär eller frys enligt dina behov
 4. Större energiklassificerade kylskåp bör användas.

Stor familj

En stor familj behöver ett kylskåp med en lagringskapacitet på 300 till 450 lit. Om du har en stor familj är dubbla dörrar, modeller sida vid sida och bottenmonterade. Tillgången på golvyta enligt dina behov och även din budget spelar en roll. Om du behöver ett kylskåp ofta för färsk mat, är en bottenmonterad modell ett bra val. Om familjemedlemmar föredrar att ha kylt vatten oftare bör du få en med vattendispenser installerad.

 1. Kylskåp med lagringskapacitet på 300 till 450 liter
 2. Golvyta och budget är enligt individuellt val
 3. Om kylt vatten är nödvändigt är en modell med vattendispenser idealisk
 4. Om behovet av färsk mat är stort är en stor dubbeldörr eller ett kylskåp i botten det bästa alternativet.

Kommersiell användning

Små kommersiella anläggningar kräver kylskåp med en kapacitet på 300 till 450 liter. Vid större kommersiella behov krävs kylskåp med en kapacitet på över 800 lit. En sida vid sida-modell bättre i ett sådant fall eftersom den minskar onödig värmeförlust.

 1. Kylskåp med 800 lit lagringskapacitet
 2. Sida vid sida-modeller är idealiska eftersom öppning av enstaka dörr minskar värmeförlusten
 3. För kontor beror storlek och kapacitet på antal anställda och tillgängligt golvyta.

Ta hand om maten du älskar

Tänk först på de saker du gillar att laga och / eller äta, leta sedan efter funktioner som tar riktigt bra hand om dessa saker. Det är en säker satsning att det är de funktioner du kommer att njuta mest av. Är du en hängiven foodie som alltid vill ha en mängd färska ingredienser till hands? Många modeller erbjuder sektionsklimatreglage för de olika facken i ditt kylskåp eller till och med särskilda, temperaturjusterbara lådor. Lever du av TV-middagar och frysta rester? Leta efter avancerade avfrostningsfunktioner som är utformade för att eliminera frysförbränning. Älskar du ett fint glas pinot grigio? Leta efter ett kylskåp med ett inbyggt vinställ.

Bli omtänksam med ditt lagringsutrymme

Om du ständigt ordnar saker i ditt kylskåp för att skapa plats för livsmedel, leta efter lagringsinriktade funktioner som är utformade för att ge dig en hand. Hyllor som glider in eller fälls upp gör det mycket lättare att göra plats för höga föremål, och den allt vanligare dörr-i-en-dörr-funktionen kan förvandla dina dörrhyllor till ett provisoriskt minikylskåp för häftklamrar som drycker och kryddor.

En lagringshänsyn du kanske inte har tänkt på: ismaskinen. Vissa kylskåp placerar det på den övre hyllan – isen faller ner genom en ränna i dörren till ditt väntglas. Det är bra och bra, men ismakaren äter uppenbart utrymme inuti kylen, och det skrymmande överhänget av den där dörrrännan tenderar att blockera hyllorna under den.

Det är därför jag brukar föredra kylskåp som pressar hela ismakaren in i dörren. De brukar göra mindre is, men de ger dig också mer användbart utrymme inne i kylen. Det är en rättvis avvägning i min bok.

Överväg vattendispensern

En trend som vi har sett de senaste åren: kreativitet från vattendispenser. GE har lett paketet här, med franska dörrmodeller som kan tjäna den exakta mängd vatten du vill ha, och även sådana som kan stängas av automatiskt när de upptäcker att ditt glas, tillbringare eller kruka är full. Du hittar till och med snygga funktioner i GE: s billigare topp-frysmodeller – särskilt de som levereras med en automatfyllare som fyller på sig själv när du placerar den tillbaka i kylen. Samsung är i mixen nu också med en automatisk fyllning av vattenkanna i sina avancerade franska dörrmodeller.

Varumärkets serie i kylskåp kan avge varmt vatten vid olika temperaturinställningar. De senaste modellerna till och med lägger till en mini K-Cup-brygger som låter ditt kylskåp brygga upp en snabb kopp kaffe på begäran. Det är ett överraskande förnuftigt tillägg, med tanke på att kylskåp har dedikerade vattenledningar – det betyder att du aldrig behöver oroa dig för att hålla en behållare full.

Mät ditt utrymme för att säkerställa en perfekt passform

Det är viktigt att veta hur mycket utrymme du har att arbeta med i ditt kök när du väljer den kylskåpstorlek du behöver. Om du placerar ett kylskåp i ett särskilt inbyggt fack i ditt skåp måste du mäta höjd, bredd och djup. Du vill också mäta avståndet till hinder som kan hindra dörrens svängning, som dörröppningar eller köksöar. Detta hjälper dig också att överväga hur kylskåpet kommer att se ut i ditt utrymme och hur dörrsvängningen kommer att påverka “köket” i ditt kök.

Många mindre toppfryskylskåpsmodeller passar i utrymmen som är mindre än 75 cm breda, liksom vissa frysmodeller med enstaka dörr. De flesta sida vid sida kylskåp och franska dörrmodeller är utformade för att passa antingen ett 80 cm eller 90 cm utrymme. Dessa är de två standardutrymmena för modern köksdesign. Höjderna varierar, så det är viktigt att mäta tillgänglig höjd – särskilt om kylskåpet har skåp ovanför kylen.

Som nämnts ovan i stylingavsnittet är motdjup mot full djup ett annat övervägande. Motdjupsmodeller har ett djupfodral på 60 cm och är utformade så att endast dörrarna sticker ut utanför vanliga skåp- och bänkskivdjup. Dessa är mycket populära i franska dörr- och sida vid sida-modeller och frysmodeller med enkeldörr i mindre utsträckning. Om du har ett diskdjuputrymme och köper ett av dessa kommer det att se bra ut. Den enda nackdelen är att du kommer att offra storlek jämfört med ett fulldjupskylskåp med samma bredd och höjd. En fulldjupsmodell installerad i en motdjupöppning vara mindre estetiskt tilltalande.

Något som konsumenter ofta förbiser är att mäta dörröppningar. Om kylskåpet kommer att passa i köksutrymmet men inte genom en dörröppning i ditt hem, passar det inte bra för dig! Var noga med att mäta köksöppningen och alla dörröppningar noggrant.

Snabbreferens – Vad man ska mäta:

 • Höjd, bredd och djup på ett särskilt inbyggt fack i ditt skåp eller var kylen ska installeras
 • Mät avståndet till dörröppningar, köksöar och andra hinder som kan hindra dörrens svängning
 • Mät eventuella dörröppningar som kylskåpet behöver föras igenom för installation

Några viktiga saker du bör tänka på med ditt kylskåp

Invertertekniken, som används i luftkonditioneringsapparater, används också i kylskåp. Det förbättrar kylförbrukningens el genom att styra strömförsörjningen till kompressorn. Det är den mest effektiva modellen som finns på marknaden eftersom den förbrukar minimalt med el. Invertertekniken finns endast i frostfria kylskåp.

Mängden mat du konsumerar dagligen spelar en viktig roll för att bestämma vilken typ av kylskåp som är perfekt för dig. Numera finns kylskåp till salu enligt förhållandet mellan kyl och frys. Så om du är vegetarian bör du definitivt gå till 80:20-modellen eftersom du behöver mer utrymme för att lagra grönsaker. Om fall av en icke-vegetarisk 70:30-modell är det perfekta valet.

Människor har en tendens att överbelasta kylskåpet trots att detta ökar elförbrukningen. Det är därför tillrådligt att lagra endast de livsmedel som annars kan förgås.

Överväganden om kylskåpspassning

När du väljer ett nytt kylskåp, överväga vilken riktning du vill att dörren ska svänga och eventuella hinder i vägen för den där svängningen, som öar eller närliggande skåp. Ett kylskåp kräver några extra cm vid sidorna, uppe och baksidan för korrekt ventilation och luftcirkulation.

För kylskåpskapacitet är den allmänna riktlinjen 0,5 – 0,6 kubikmeter för en familj på fyra personer. Men det beror verkligen på dina shoppingpreferenser. Om du brukar ta matvaror några gånger i veckan kan en mindre kapacitet fungera. Men om du köper i bulk, överväga en större kapacitet. Och om du tenderar att fylla på frysta varor, se till att frysfacket rymmer det.

Organisering

När du överväger att organisera och utforma ditt kylskåp, tänk på vilken typ av produkter du normalt lagrar i ditt kylskåp. Organisation och anpassning är viktigt när du väljer ett kylskåp.

Tänk på följande punkter:

 • Leta efter specifika lådtyper som matchar dina behov, som köttlådor för produkter och deli med anpassningsbara temperatur- och fuktkontroller.
 • Beroende på storleken på ditt kylskåp och mängden mat som lagras kan glidhyllor förbättra din upplevelse.
 • Glashyllor kan hindra spill från att droppa på andra livsmedel.

Vanliga frågor om kylskåp

Vilken design ska jag välja för mitt kylskåp?

Rostfritt stål

Kylskåp i rostfritt stål ger det eleganta, professionella utseendet på ditt kök men kan vara benägna att visa fingeravtryck och andra märken. Leta efter matt eller ” fingeravtrycksbeständig ” yta om du inte vill för evigt polera bort fläckar och förvänta dig att betala lite mer om du gillar det rostfria utseendet.

Många högkvalitativa kylskåp i rostfritt stål har en helt plan front, medan de flesta kylskåpsdörrar är något böjda. Många av dem är inte heller magnetiska, vilket innebär att det inte finns fler kylmagneter – men varför skulle du täcka över en så vacker apparat ändå?

Klassisk vit

Vita kylskåp är enklare att hålla rena än sina motsvarigheter i rostfritt stål och tenderar att vara lite billigare att köpa, vilket sparar pengar såväl som att spendera tid på att polera fingeravtryck från finishen, och trots populariteten hos kylskåp i rostfritt stål finns det gott om alternativ tillgängliga om du vill ha en vit.

Ljusa färger

Kylskåp i retrostil i ljusa färger blir alltmer populära som ett uttalande och kombinerar ett vintage-utseende med moderna kylskåp, men kom ihåg att ditt kylskåp är en långsiktig investering som förmodligen kommer att se att flera trender kommer och går. Tänk på hur du känner för det om tio år och hur det passar ett nytt kök om du flyttar hem.

Svart

Svarta apparater är tillbaka, med flera tillverkare som erbjuder kylskåp i svart, kol eller mörk yta. Ett svart kylskåp är ett modernt alternativ till en vanlig vit apparat men utan att fingeravtrycket visar tendenser av rostfritt stål, men de kan vara lite imponerande och kan få ditt kök att se mörkare ut.

Glas

Den senaste utvecklingen inom kyldesign innebär att helt undvika metall och använda glas. Nej, det här betyder inte att det finns ett tydligt fönster i ditt kylskåp, men du får ofta ett brett utbud av färger att välja mellan. Bortsett från estetik, kommer glas inte att visa fingeravtryck lika lätt som ett glänsande kylskåp i rostfritt stål, och du kan ha diskreta kontroller som lyser upp genom glaset när de används men är alla osynliga när de är vilande. Glas betyder att kylskåpets framsida blir helt platt, inte böjd och att dina favoritkylmagneter inte klibbar fast, men varför skulle du täcka över en sådan vacker apparat ändå?

Vad kostar det att driva ett kylskåp?

Ditt kylskåp bidrar med upp till 8% av din energiräkning så att du sparar pengar genom att välja en effektiv. Medan större kylar använder mer energi totalt sett än mindre, hjälper stjärnstjärnorna dig att jämföra relativ energieffektivitet.

Stjärnklassificeringen kommer att låta dig veta hur ditt kylskåp presterar baserat på dess storlek, men siffran på energimärkningsetiketten ger dig de råa siffrorna, som du kan använda för att beräkna hur mycket ditt kylskåp kommer att kosta för att köra genom att multiplicera det med din nuvarande energikostnad per kilowattimme.

Vilka kylskåpsfunktioner behöver jag?

Vatten- och isdispenser
 • En dispenser placerad på utsidan av dörren gör att du ständigt öppnar och stänger kylen för kalla drycker.
 • Vissa vatten- och isautomater måste anslutas till en kran – en extra installation av VVS-installationen.
 • Med andra kan vatten tas ut från en behållare inuti dörren. Denna bekvämlighet har dock en avvägning och dispensrar kan ta upp nästan 30% av ditt frysutrymme.
 • Vissa vatten- och isautomater kräver också byte av vattenfilter – en extra periodisk kostnad.
Fruktlåda
 • En bra fruktlåda sparar att du måste lägga frukt och grönsaker i plastpåsar. Facket ska vara väl förseglat för att hålla grönsakerna färska.
 • Det bör också vara enkelt att ta bort för rengöring.
 • Kontrollera att kylskåpets luftutlopp inte blåser på det, eftersom det torkar maten snabbare.
 • Om du lagrar stora volymer frukt och grönsaker, leta efter ett kylskåp med mer än en skarpare.
 • Din skarpa ska vara minst 45 cm bred för att passa selleri, purjolök och andra långa grönsaker.
Dörr
 • Se till att handtagen inte är för höga eller för låga och att dörren öppnas i rätt riktning för ditt kök. Vissa modeller har vändbara dörrar.
 • Se också till att du kan öppna kylskåpsdörrarna enkelt och bekvämt. Kom ihåg att ett kylskåp i butiken som inte är inkopplat blir lättare att öppna än ett kylskåp som är påslaget.
 • Om du eller någon i ditt hushåll tycker att kylskåp är frustrerande, kolla in vår guide för att välja ett tillgängligt kylskåp för personer med funktionsnedsättning, nedsatt syn eller kognitiv funktionsnedsättning.
Temperaturkontroller
 • Leta efter två separata temperaturkontroller. En enda kontroll ställer in både frysen och färskvarufacket, så att du inte kan justera den ena utan att påverka den andra. Vissa elektroniska kylskåp har bättre oberoende kontroller.
 • Vissa kylskåp har ett 24-timmarsminne som övervakar dörröppningar och förkylar kylen innan en period av tung användning – till exempel när barnen kommer hem från skolan eller förbereder middag.
 • Vissa kylskåp klarar automatiskt avfrostning för att passa förhållandena.
 • Vissa kylskåp avger ett varningssignal om du lämnar dörren öppen för länge eller glömmer att stänga den ordentligt.
Hyllor
 • Hyllor bör vara enkla att ta bort och byta ut för rengöring eller justering. Passar utbudet av hyllplatser dina behov? Kan du till exempel stå läsk eller vinflaskor i dörrhyllorna? Delade hyllor kan vara praktiska för detta.
 • Hyllor kan vara gjorda av gjuten plast eller säkerhetsglas. Vissa hyllor har upphöjda läppar eller andra funktioner som hjälper till att stoppa spilld mjölk eller andra vätskor som sprider sig i hela kylen.
Hjul och justerbara fötter
 • Hjul är användbara för att lätt kunna flyttas (t.ex. vid rengöring bakom kylen).
 • Fyra hjul är bättre än två, förutsatt att de har bromsar eller justerbara fötter för att säkra kylskåpet och hindra det från att åka iväg.
 • Justerbara fötter (eller hjul) är nödvändiga för att ditt kylskåp ska vara plant från vänster till höger. Framsidan är något upphöjd bakifrån och gör att din dörr stängs lättare, eller till och med ensam om du lämnar den öppen.
Mejerifack
 • Ett lite varmare område i kylen, bekvämt för att hålla smör och hårda ostar något mjuka.
 • Vissa kylskåp har också ett låsbart förvaringsfack, vilket är bra om du behöver hålla läkemedel kylda men säkert utom räckhåll för små barn.
Kylare (köttfack)
 • Detta fack lagrar kött, fisk och fjäderfä (färskt eller kokt) vid en säker temperatur och håller det fräschare längre. Kyltemperaturen bör vara nära noll och helst bör den ha en separat temperaturkontroll.
Snabbkylningszon

Denna funktion ligger nära kylluftuttagen och är praktisk för att snabbt kyla drycker. Mat som lämnas där för länge kan dock frysa.

Hur ställer jag in kylskåpets temperaturinställningar?

 1. Kontrollera att ditt kylskåp är inställt på de rekommenderade inställningarna i handboken
 2. Använd en termometer för att mäta den inre temperaturen (sommar och vinter)
 3. Justera dina inställningar tills du har 3 grader (kylskåp) och -18 (frys)
 4. Håll ett bra luftflöde inuti kylen för att undvika heta och kalla fläckar

Var ska jag lägga olika livsmedel i mitt nya kylskåp?

Ett viktigt övervägande när du ställer in ett nytt kylskåp är var du ska lägga saker i det. I motsats till vad du kanske tror kommer temperaturen att variera mellan olika delar av ditt kylskåp och blir svalare i vissa delar och varmare i andra. Du bör överväga dessa områden och förvara olika livsmedel på de mest lämpliga platserna, till exempel kött går i kylaren eller den kallaste delen av kylen, smör går i det varmare mejerifacket (så det är lättare att sprida) och grönsaker ska förvaras i fruktlådan.

Kommer mitt nya kylskåp att hålla maten kall och hållbar?

Att hålla maten kall och säker under långa perioder är hela poängen med ett kylskåp, men inte alla kylskåp är lika i detta avseende. Det är därför vi inkluderar ett livsmedelssäkerhetsresultat i vårt test. Vår matsäkerhetspoäng består av tre element som påverkar hur väl ett kylskåp kommer att hålla din mat: fluktuationer, enhetlighet och omgivningsförändring. Vi rekommenderar inte något kylskåp med en livsmedelssäkerhetspoäng under 55%.

 • Fluktuationspoäng Vi mäter hur mycket temperaturen fluktuerar när kompressorn startar och stannar. Stabila temperaturer är bättre för matlagring, och ju högre poäng desto stabilare temperatur.
 • Uniformitetspoäng Vi betygsätter hur enhetlig temperaturen är i hela kylen, utan varmare eller kallare områden. Ju högre poäng, desto jämnare temperatur.
 • Omgivningsförändringspoäng Vi bedömer hur väl ett kylskåp reagerar på förändringar i omgivningstemperaturen, till exempel när det går från sommar till vinter, eller en varm dag till en sval natt. Ju högre poäng, desto bättre klarar kylskåpet.

Läs också >>> Våffeljärn bäst i test

Hur kasserar jag ett gammalt kylskåp?

Att hålla ett gammalt kylskåp i garaget fyllt med öl och diverse tvivelaktiga drycker är något av en tradition, men om du stänger av det kommer du att spara motsvarande ett par plattor varje år i driftskostnader – mer om kylskåpet i fråga är gammalt och ineffektiv

Den goda nyheten är att vissa återförsäljare tar bort ditt gamla kylskåp för bortskaffande när de levererar ditt nya, så fråga om det här om du köper ett nytt kylskåp. Om ditt gamla kylskåp fortfarande är i fungerande skick kan du kanske sälja det begagnat. Även om det inte fungerar kan stålet i det ha ett restvärde, och vissa skrotmetallhandlare accepterar gamla apparater så att de kan återvinna råvarorna, men se till att du ringer framåt för att bekräfta.

Vilka kylskåpstyper kan jag köpa?

Toppfrys

När jag säger ordet “kylskåp” är chansen stor att det är den stil som dyker upp i ditt huvud. Med de nedre två tredjedelarna avsedda för förvaring av färsk mat och frysenheten satt ovanpå, kämpade de flesta av oss förmodligen för att nå hyllorna i en toppfrysenhet när vi var barn, eller kanske använde vi en i vår första lägenhet.

Smaker har gått vidare sedan dess, så om du letar efter något modernt, avancerat och funktionsrikt, är en frysmodell förmodligen inte något för dig. Om stil inte är så mycket av en oro, men du kommer att upptäcka att topp frysar erbjuder några av de bästa fynden på marknaden. Dessutom görs det fortfarande tillräckligt för att erbjuda en gedigen mängd val.

Nedre frys

Om du letar efter något på den enklare sidan och skulle ha lite lättare tillgång till dina färska livsmedel, kan en botten-frysenhet vara rätt för dig. Botten-frysenheter skiljer sig inte mycket från topp-frysenheter utom för det faktum att frysen är placerad – du gissade det – på botten. Det betyder att du inte behöver krångla medan du rotar efter vanliga ingredienser.

Naturligtvis betyder det också att frysta livsmedel kommer att ligga nere runt anklarna – även om en majoritet av modellerna nu har frysdörrar i lådstil, vilket kan göra att glassen blir lite lättare. Botten-frysenheter tenderar att vara bara något större än de bästa frysarna, men det finns också mindre variation av modeller att välja mellan.

Sida vid sida

Sida vid sida delar upp ditt kylskåp rakt ner i mitten och erbjuder dig frysta livsmedel till vänster och färska livsmedel till höger. Vissa modeller erbjuder lika fastigheter för båda sektionerna, men de flesta avsätter ytterligare några cmför kylen. Detta kan ge en särskilt smal frysdel, så frusen pizza-entusiaster kanske vill överväga något lite mindre begränsande.

Sida-vid-sida-enheter finns i ett brett utbud av modeller och tenderar att visa upp fler funktioner än deras motsvarande övre och nedre frys motsvarigheter. Många av dessa funktioner syftar till att spara utrymme, särskilt när det gäller hyllorna inuti dörrarna. Sida-vid-sida-enheter behöver inte heller så mycket utrymme för att öppna dörrarna, vilket gör dem idealiska för smala kök. På grund av den vertikala delningen vill du förmodligen gå med den bredaste modellen som passar in i ditt kök och din budget.

Fransk dörr

Mycket populära franskdörrsmodeller kombinerar låd-frysen på en botten-frysenhet med lågdörren till en sida vid sida-enhet. Det innebär att du har ett kylskåp med dubbeldörr i full bredd och gott om förvaringsutrymme. Med din kylskåpsdörr effektivt delad i två betyder det också att du inte släpper ut lika mycket kall luft när du bara öppnar en dörr för att ta mjölken.

Med den stora efterfrågan på kylskåp med franska dörrar kommer du säkert att hitta ett stort utbud av alternativ, inklusive modeller med avancerade smarta funktioner som du inte hittar med andra stilar. Du kan också uppgradera utseendet på ditt kylskåp så att det matchar ditt kök eller till och med få en som kamouflerar sig helt bland dina skåp, men var medveten om att du sannolikt kommer att ta tiotusentals kronor till det redan branta priset.

Behöver jag ett motdjupskylskåp?

Du kommer sannolikt att höra den här termen ganska lite när du shoppar. Som namnet antyder är “motdjup” -kylskåp helt enkelt kylskåp som är utformade för att passa perfekt med kanterna på dina bänkskivor, så att endast kylskåpsdörren sticker ut. Detta ger ditt kylskåp utseendet på en dyr, specialdesignad enhet som är inbyggd direkt i ditt köks skåp – utan att något faktiskt är specialbyggt.

Eftersom de rakar sig några centimeter från kylens framsida är kylskåp med motdjup något mindre rymliga än deras motsvarigheter i normalstorlek. De brukar också kosta lite mer. Oavsett om du är villig att offra det utrymmet och betala extra för ett mer fashionabelt kylskåp är det helt upp till dig, men för mina pengar är det en funktion du bör överväga att hoppa över.

Behöver jag ett smart kylskåp?

Du kan verkligen leva utan en, om det är vad du frågar, särskilt om prisvärdhet är ditt främsta bekymmer. Enkelt uttryckt, smarta kylskåp blir inte billiga, och huruvida den extra kostnaden är värt det är verkligen upp till dig.

För vissa ger smart teknik kylskåp en helt ny cool faktor, och det faktum att vi använder våra kylskåp varje dag gör dessa funktioner till en sund investering. För andra verkar “smart” bara som ett annat ord för “finess”. Om detta inkluderar dig, kan det förmodligen vara ett slöseri med pengar att spendera ytterligare 10 000 kr eller mer för att ha ett avancerat kök.

Med det sagt, var inte så snabb att skjuta dörren på så kallade “smarta” funktioner, för det finns många av dem som lever upp till namnet och ett växande utbud av alternativ att välja mellan också. Under 2017 gick LG till och med så långt som att säga att de planerar att börja sätta Wi-Fi-radioer i varje kylskåp som de tillverkar.

Så vad gör smarta kylskåp egentligen?

Här är en snabb genomgång av vad som för närvarande finns där ute:

 • Energiovervakning: Mer och mer ser vi anslutna kylskåp som kan synkroniseras med det smarta nätet i städer där det är tillgängligt. Kylskåp som dessa kan automatiskt schemalägga dyra avfrostningscykler för de tider då energitakterna är som lägst.
 • Smart multitasking: Vissa smarta kylskåp syftar till att effektivisera din köksrutin. Vissa kylskåp låter dig berätta att det ska börja fjärrvärma vattnet från din telefon.
 • Röststyrning: Smarta kylskåp försöker också dra nytta av den nuvarande ökningen i popularitet för smart-home röststyrningsplattformar. Vissa smarta kylskåp erbjuder sin egen skicklighet, som låter dig be röstaktiverade assistenter att göra en snabb temperaturjustering eller låta dig veta om vattenfiltret behöver bytas ut. Andra stora tillverkare har gått ett steg längre och byggt röststyrning direkt i sina smarta kylskåp. Du hittar infödda kontroller i LG: s Smart kylskåp, medan Samsung kylskåp erbjuder röstkontroller via Samsungs egen röstassistent. Det är inte svårt att föreställa sig kompatibla kylskåp som också fungerar med Siri inom en snar framtid.
 • Kökscentraler: På tal om Samsung och LG ser båda märkena sina smarta kylskåp som de centrala kommandocentralerna för det anslutna köket, om inte hela det smarta hemmet. Därför har alla en enorm pekskärm på dörren, komplett med sin egen uppsättning kylappar. Oavsett om du vill ställa in en matlagningstimer, följa med ett recept, uppdatera familjens digitala kalender eller bara strömma lite musik medan du lagar mat, smarta kylskåp som dessa vill hantera allt.
 • Kylskåpskameror: Vi ser också fler och fler kylskåp som har inbyggda kameror som låter dig kontrollera vad som finns inuti från din telefon. Du kan också vanligtvis dra små nedräkningstimer över maten för att hålla koll på utgångsdatum, vilket är en förvånansvärt trevlig liten funktion. Framöver planerar tillverkare som Samsung att använda sig av artificiell intelligens för att lära dessa smarta kylskåp hur man identifierar mat på egen hand utan någon inmatning från dig.

Återigen är frågan: “Behöver du något av detta i ditt kök?” Och med tanke på att människor har gjort det bra med dumma kylskåp i generationer nu är svaret helt klart nej. Ingen av dessa smarta kylskåp kommer billigt och ingen av de smarta funktionerna är tillräckligt övertygande på egen hand för att motivera den extra kostnaden.

Som sagt, de flesta tillverkare gör sitt bästa för att fresta dig genom att ge dessa kylskåp premiumdesign och fylla dem med ytterligare funktioner utöver smarts: saker som dörr-in-dörrfack, temperaturjusterbara lådor och till och med genomskinliga paneler som låter dig kika in utan att öppna dörren. Du behöver inte någon av dessa kylskåp, men jag kunde verkligen inte skylla dig för att du vill ha en – eller köpa en, för den delen.

Lyckligtvis behöver du inte spendera tusentals på ett toppkylskåp för att känna att du får en uppgradering. Med en växande mångfald av alternativ över ett stort antal priser, finns det inget som hindrar dig från att köpa ett kylskåp som du kommer att älska, förutsatt att du är villig att lägga in lite benarbete först. Gör dina läxor och handla smart, så blir du nöjd med ditt kylskåp i många år framöver.

Vad är bra med de olika typerna av kylskåp?

Toppkylskåp

Denna stil av kylskåp finns i många små hem, äldre hem och lägenheter på grund av deras mindre fotavtryck och lägre kostnad. De finns i många storlekar från 0,30 – 0,70 kubikmeter. När det gäller mått tenderar ett toppfryskylskåp att passa i ett mindre utrymme både vad gäller höjd och bredd än många av de större franska dörren och modellerna sida vid sida som har blivit populära de senaste decennierna. De tenderar också att vara lite mer energieffektiva än jämförbara modeller i andra stilar med 10 till 25%. De största toppkylarna är cirka 0,7 kubikmeter. LG tillverkar en modell på 0,7 kubikmeter men de flesta märken fyller cirka 0,6 kubikmeter i sina bästa frysar.

Ett toppkylskåp kan vara något för dig om:

 • Du letar efter ett billigt alternativ för den storlek du behöver
 • Du har ett litet kök eller andra utrymme begränsningar
 • Du bryr dig inte om besväret med att böja dig för att komma åt kylskåpet
 • Du behöver inte ett ADA-kompatibelt kylskåp (även om många Summit-kylskåp i toppfrysstil är ADA-kompatibla)
 • Du är inte intresserad av en vatten- eller isdispenser i dörren
Nedre frys kylskåp

Ett nedre fryskylskåp har avsnittet färska livsmedel på toppen för att ge bättre synlighet och tillgång till färsk mat utan att behöva böja sig. Frysdörren – eller fryslådan, i detta fall – är längst ner. Dessa modeller finns vanligtvis i intervallet 0,25 – 0,70 kubikmeter. Dessa kan vara bra för konsumenter som gillar att ha sina färskvaror som oftast finns i ögonhöjd. Ett grundläggande frysskåp på botten kommer att vara cirka 1 000 – 2 000 kr mer än en jämförbar toppfrysmodell.

Ett kylskåp i botten kan vara något för dig om:

 • Du föredrar att ha dina färska livsmedel i ögonhöjd
 • Du kan spara några extra cm för att passa ett kylskåp med ett större fotavtryck
 • Du vill ha en frys med organiserande hyllor och korgar
 • Du har plats framför kylskåpet för att rymma en bred dörrsvängning
Franska dörrkylskåp

Franska dörrkylskåp har tagit marknaden med storm och de är särskilt populära i nya hempaket och köksmodeller. De har två dörrar på toppen för åtkomst till färsk mat och en fryslåda längst ner. De finns i många storlekar, från 0,5 – 0,8 kubikmeter, och finns med eller utan en ismaskin tillgänglig via dörren för färsk mat.

Ett fransk dörrkylskåp kan vara något för dig om:

 • Du vill ha en grundare dörrsvängning – till exempel om du har en köksö framför kylskåpet
 • Du letar efter modeller med extra stor kapacitet (se vår recension av de största franska dörrkylarna för några fantastiska modeller att tänka på i denna kategori!)
 • Du vill ha frysen på botten snarare än att gå efter en sida vid sida modell
 • Du är i genomsnitt villig att betala ett högre pris
Sida vid sida kylskåp

Kylskåp sida vid sida är mycket snygga. De har frysen till vänster och avsnittet färska livsmedel till höger, delas ner i mitten. De ger bättre åtkomst och synlighet till färsk mat och bättre organisering i frysdelen. De finns också med is- och vattendispensrar på utsidan av frysdörren. Den enda nackdelen med denna stil är att frysdelarna är något smala, vilket gör det svårt att rymma mycket stora föremål. Sida vid sida-modeller varierar vanligtvis från 0,55 – 0,75 kubikmeter. De flesta är 0,6-0,7 kubikmeter.

Ett kylskåp sida vid sida kan vara något för dig om:

 • Du kommer ofta in i frysdelen och föredrar hyllor framför lådor
 • Du behöver ett ADA-kylskåp
 • Du vill ha en ismaskin och / eller vattendispenser som tar minst utrymme
 • Du behöver en grund dörrsvängning för ditt kök
 • Din budget gör sida vid sida ett billigare alternativ än en fransk dörr

Vad finns det för olika kylskåpsfunktioner?

Det är fantastiskt vad kylskåp kan göra nuförtiden. Vissa modeller har inbyggda tv-apparater så att du har något att titta på medan du lagar mat, medan andra har rätt pekskärm för att hålla reda på utgifter och lagerhållning. Här är några av de extra du kan ha med i köpet.

Är underhållning viktigt?

Att ta hand om ditt kylskåp eller frys rekommenderas för att hålla det smidigt och förlänga dess livslängd. Stäng alltid av strömmen och dra ut kontakten innan du rengör den.

 • Rengör kylen eller frysen regelbundet

Använd en fuktig, tvålad trasa för att rengöra kylen och fryshyllorna regelbundet. Detta håller mögel och luktar i schack. Du bör tina din frys noggrant innan du rengör den.

 • Övervaka temperaturen

Den optimala temperaturen för kylskåp är mellan 2,8 ° C och 4,4 ° C (aldrig mer än 5 ° C), medan frysarna bör ställas in på cirka -18 ° C.

 • Rengör kompressorspolarna minst var sjätte månad

Spolarna, som finns på baksidan eller botten av ett kylskåp, kan ta upp fett, damm och smuts. Stäng av kylskåpet och använd en dammsugare för att ta bort överflödigt damm och torka sedan av med en fuktig trasa.

 • Se till att dörrarna tätar ordentligt

Om det bildas rester på tätningarna måste du dra i dörren, vilket kan skada dem. Om dörrarna inte stängs helt måste ditt kylskåp arbeta hårdare för att hålla maten sval, vilket påverkar dess energiproduktion. Torka bara av tätningarna då och då med en fuktig trasa och torka innan de stängs. Om dörren fortfarande inte stängs ordentligt är det dags att byta ut tätningarna.

 • Om du har en vattendispenser, byt ut filtret i kylen var tredje till sjätte månad

Detta förhindrar ansamling av föroreningar i din vattenförsörjning.

 • Håll dörren stängd när det är strömavbrott

Detta håller en låg temperatur. Om apparaten är utan ström på ett tag, kontrollera att maten inte har börjat värmas eller upptinas innan du slår på den igen.

Är kapacitet viktigt?

Kylskåpets kapacitet avgör antalet artiklar och utrymme som de förbrukar. Du måste välja ett kylskåp med rätt kapacitet baserat på familjens krav. Ett kylskåp med större kapacitet kostar inte bara mer pengar utan tar också mer plats i ditt kök. Tillverkarna nämner också frysfackets kapacitet. Vissa tillverkare nämner den totala totalkapaciteten tillsammans med den totala nettokapaciteten. Det är alltid viktigt att ta hänsyn till nettokapaciteten, eftersom den representerar den faktiska mängden mat du kan förvara i kylen. Om du stöter på någon tillverkare som bara nämner bruttokapaciteten kan du beräkna dess nettokapacitet genom att minska cirka 5 till 10 procent från den totala bruttokapaciteten.

Är hyllor och fack viktigt?

Äldre kylskåpsmodeller används för att använda grillformade metallhyllor för att förvara mat på. Dessa hyllor var bra för luftcirkulation i kylutrymmet. Vissa kylskåp på ingångsnivå använder fortfarande metallhyllor. De flesta kylskåp idag använder hyllor av härdat glas. Dessa hyllor är tillräckligt starka för att rymma de tyngsta fartygen. Eftersom glashyllorna inte har några luckor kan du förvara små matvaror direkt på dem. De ökar också kylskåpets utseende. Om du vill flytta matvaror i ditt kylskåp, bör du överväga att justera kylskåp. Dessa hyllor kan flyttas upp eller ner eller kan tas bort helt för att lagra stora kärl eller flaskor.

Fickor är förvaringshyllorna som du hittar på kylskåpets dörr. Dessa fickor används vanligtvis för att lagra flaskor och andra förpackade livsmedel. Se till att dessa fickor är tillräckligt stora för att lagra stora flaskor. Du kan också hitta justerbara fickor som glider ut för enkel åtkomst. Kylskåp är avsedda att lagra matvaror av alla slag. Vissa matvaror som lök, vitlök och fisk har starka lukt som kan påverka hela kylskåpet med sin lukt. Deodoriseringsmedel som används i kylskåp absorberar vanligtvis lukt som dessa och håller aromen inuti kylen fräsch hela tiden. Deodorizers hjälper också till att öka livslängden för livsmedel som lagras i kylen.

Varför är det viktigt att jag har en kyl?

När en hälsosam kost är din oro behöver din kropp färska grönsaker, frukt och drycker som mjölk och juice. I våra tider tappar vårt livliga schema all vår energi, vilket gör det mycket svårt att ge oss tid att handla en sådan matvaror regelbundet. Här ligger den största fördelen med att använda ett kylskåp. Detta är en apparat som hjälper till att bevara friskhetsnivån och näringsinnehållet i ovannämnda livsmedel. Det erbjuder dig också kylt vatten när du är trött och viner när du är ute för lite kul. Du kan också lagra mat som redan är kokt så att du kan äta den nästa dag och också hålla läkemedel lagrade under långa perioder. Kylskåpen har blivit en absolut nödvändighet för människor i det dagliga livet.

Denna guide för att köpa rätt kylskåp för kunderna kommer att nämna dig i detaljer om de grundläggande och allmänna funktionerna i kylskåp; ordna dem enligt kategorierna enligt deras övergripande design och riktade slutanvändare och i sin tur hjälper dig att plocka upp rätt kylskåp för att möta dina dagliga behov. Du kommer också att bli medveten om några tillbehör som du bör köpa tillsammans med ett kylskåp.

Vad är ett kylskåp?

Ett kylskåp består av ett antal fack som är utformade på ett sådant sätt att de kan förvara mat, drycker och nödvändiga föremål som liknande läkemedel under långa perioder under låga temperaturer. Denna apparat är isolerad termiskt och bibehåller därför en viss temperatur på insidan som är idealisk för att sakta ner försämringen av näringskvaliteten och därmed hålla matvarans färskhet och näring intakt länge. Kylskåp har också frysar som skapar is som är idealiska för förvaring av kött och fisk under mycket låga temperaturer.

Vilka typer av kylskåp finns tillgängliga att köpa?

Direktkylskåp

Direktkylskåp är de typer av kylskåp som är mer grundläggande till sin natur där fläktar inte används för kylning av kylskåpet. Kylningen är ett resultat av en naturlig typ av konvektion där en del kan bli svalare än någon annan del i facket. Ändå är dessa kylskåp mycket energieffektiva för samma sak. Det innehåller bara några få en-dörr kylskåp under det. Nyligen har några av de direkta coola kylskåpen utrustats med digital automatisk avfrostningsteknik för att undvika manuell avfrostning.

Fördelar med direkt kylskåp:

 • Kyls med naturlig konvektionsprocess inuti det elektriska kylskåpet
 • Mycket energieffektiv design
 • Ganska överkomligt från prissynpunkt
 • Effektiv fryskammare
 • De senaste modellerna har digital automatisk avfrostningsteknik
Frostfritt kylskåp

Numera är de flesta kylskåp utom några grundläggande frostfria kylskåp. Dessa frostfria kylskåp består av elektriska fläktar som hjälper till att cirkulera sval luft inuti kamrarna. Detta undviker bildandet av is utanför frysen och hjälper till vid kontrollerad kylning av fack. Dessa kylskåp tillhandahålls också med automatisk avfrostningsteknik. Dessutom är frostfria kylskåp de bästa för att hålla en jämn temperatur överallt i kylen. Lär dig mer om skillnaden mellan frostfria och direkta kylskåp.

Frostfria kylskåp är av följande typer:

Singeldörr kylskåp

Kylskåp med en dörr har en enda dörr fram, vilket låser den svala atmosfären inuti kylen. Sådana kylskåp innehåller en frys, ett kylskåp och en grönsakskorg. Dessa anses vara ingående kylskåp och är ganska överkomliga. Frostfria kylskåp med en dörr tar mycket mindre plats och är därför perfekta för små kontor, kliniker, livsmedelsbutiker. Enstaka dörrsmodeller har en lagringskapacitet på cirka 50-300 lit.

Fördelar med kylskåp med en dörr

 • En enda dörr framför
 • 3 huvudsektioner som i frys, kyl och grönsakskorg
 • Lågt prisintervall och valuta för pengarna
 • Tar mindre plats
 • Lär dig mer om fördelar och nackdelar med kylskåp med en dörr

Dubbel dörr kylskåp

Dubbeldörrskylskåp är större i storlek och består som namnet går av två dörrar fram och erbjuder en lagringskapacitet på cirka 200-600 lit. En dörr täcker kylskåpen som håller temperaturer mellan 0 och 10 grader Celsius medan den andra dörren tätar fryskammaren som håller den lägre temperaturen. Förekomsten av två separata dörrar minskar risken för värmeutsläpp även när kylen öppnas ofta.

Fördelar med kylskåp med dubbeldörr:

 • Separata dörrar för kyl- och frysdelarna
 • Kylskåp och frys är separata
 • Fryskammaren är större
 • Varianter av hyllor är installerade
 • Större flaskor kan lagras.
 • Lär dig mer om fördelar och nackdelar med kylskåp med dubbeldörr

Kylskåp sida vid sida

Denna typ av kylskåp består av två dörrar sida vid sida precis som ett skåp. Sådana kylskåp har stora lagringskapaciteter upp till 810 lit och kan ha is- och vattendispensern inuti. Kylskåp av denna typ med vattendispensrar låter dig fylla glasen utan att öppna dörren. Skåpliknande design ger mycket utrymme för förvaring och två dörrar hjälper till att spara energiförbrukning.

Fördelar med kylskåp sida vid sida:

 • 2 dörrar sida vid sida som ett skåp
 • Ger frys och kyl med större kapacitet
 • Erbjuder mycket utrymme för förvaring av grönsaker i hyllorna
 • Vatten- och isdispenser kan installeras
 • Effektiv på att spara energi.

Nedre monterat kylskåp

Dessa kylskåp har en unik design där frysdelen ligger längst ner och kylen är överst. En sådan design är lättare att gå, för i sådana fall behöver man inte böja sig varje gång för att ta ut frukt eller grönsaker. Den nedre frysdelen innehåller ett stort fack för förvaring av en mängd fryst mat och is som krävs ibland.

Fördelar med kylskåp med bottenmontering:

 • Effektivt utformad
 • Mer användarvänligt med bättre åtkomst
 • Stora fryskammare ger plats för mer frysta livsmedel
 • Unik design med trendigt utseende

Hur mäter jag ett kylskåp?

Det första är det första – kommer det att passa? Gör följande mått (i cm) och ta med dig dem till butiken.

Nuvarande kylskåp

 • Höjd från golv till kylskåp (med gångjärn)
 • Höjd från golv till kylskåp (utan gångjärn)
 • Djup med dörrar (exklusive handtag)

Öppnar för nytt kylskåp

 • Utrymmets höjd från golvet till skåpet ovan på vänster sida, höger sida och i mitten
 • Utrymmets bredd från skåp till skåp (inklusive trim)
 • Motdjup på varje sida av kylskåpet
 • Djup på övre skåp
 • Djup längst ner på skåpen (inklusive trim)

Vägen in i ditt hem

 • Bredden och höjden på ytterdörren
 • Bredden och höjden på innerdörrarna genom vilka kylskåpet måste passera
 • Trappans bredd

Bör jag tänka på ytterligare egenskaper?

Kylskåp kommer med ett brett utbud av funktioner, varav några kan göra ditt liv enklare och förlänga produktens livslängd. Se upp för följande:

 • Kylskåp med inbyggda deodoriseringsmedel och antibakteriella egenskaper kan förhindra att lukt och mögel bildas i ditt kylskåp för en trevligare användarupplevelse.
 • Frostfria kylskåp förhindrar isbildning och eliminerar behovet av manuell avfrostning genom att använda en fläkt för att cirkulera torr, kall luft genom frysen.
 • Tänk på ett kylskåp med en inverterkompressor. Dessa har mindre rörliga delar, vilket betyder att de är mer tillförlitliga, håller längre och går tystare.

Vad är upprätta och frysfria kylskåp?

Upprätta kylskåp, även kända som frysfria kylskåp, har bara en kylenhet och ingen frys. De sitter lodrätt och används vanligtvis som ett andra kylskåp som förvaras i garaget eller källaren. Fördelarna inkluderar maximal kylförvaring och, i jämförelse med de horisontella kylarna med frys, kan det upprätta kylskåpet spara lite allvarligt golvyta.

Vad är motdjupskylskåp?

Motdjupskylskåp är gjorda så att de inte sticker ut från skåpen. Kortare i djupet är dessa ett bra val för ett mer strömlinjeformat utseende i ditt kök och ger bättre trafikflöde. Medan de ser ut som ett inbyggt kylskåp är motdjupskylskåp fristående enheter.

Vad är kompakta kylskåp?

Kompakta kylskåp är det perfekta valet för små utrymmen som bachelor-lägenheter eller högskolor. De varierar i kapacitet, höjd och bredd för att passa dina små utrymmen.

Vad är franska dörrkylskåp?

Franska dörr-kylskåpet blir alltmer populärt eftersom det har fördelarna med ett lättillgängligt toppmonterat kylskåp och ofta integrerar en utdragbar, bröstfryst under. Den franska dörrdesignen minimerar det utrymme som behövs för att öppna vikdörrarna samtidigt som det möjliggör en större kylskåpstorlek.

Läs också >>> Bästa pizzastenen

Vad är toppmonterade kylskåp?

Det toppmonterade kylskåpet är den vanligaste typen av kylskåp. Den har kylskåp på enhetens undersida medan frysen är i ögonhöjd. Det här är den mest köpta modellen, eftersom den erbjuder mycket öppet frys- och kylutrymme och vanligtvis är de billigaste.

Vad är nedre monterade kylskåp?

Den nedre monterade frysmodellen har frysen längst ner på enheten med det faktiska kylskåpet lättare tillgängligt längst upp. Denna modell har många av samma kvaliteter som den toppmonterade frysmodellen; emellertid är konstruktionen av en bottenmonterad frys mer energieffektiv, eftersom frysen är lättare att hålla sig kall på denna plats. Det är också lättare att få tillgång till den oftare använda kyldelen.

Vad är kylskåp sida vid sida?

Kylskåp sida vid sida är ett steg upp från de nedre och toppmonterade frysmodellerna genom att både frysen och kylskåpet är placerade bredvid varandra. Denna omfördelning är perfekt för mindre kök, eftersom den har en mindre dörrprofil och också centraliserar både kyl och frys för enkel åtkomst.

Vad är inbyggda kylskåp?

Inbyggda kylskåp är enheter som är fästa på din vägg och passar sömlöst med ditt skåp och ger dig ofta valet att lägga till en panel som matchar träfinishen i dina skåp. De finns i olika storlekar och är vanligtvis tillgängliga i en sida vid sida eller bottenmonterad konfiguration.

Vad är smarta kylskåp?

Ta ditt kylskåp in i 2000-talet med ett smart kylskåp! De är utrustade med en kamera som tar bilder av insidan av ditt kylskåp och skickar den sedan till din telefon för en snabb inköpslista. Du kan också uppdatera skärmkalendern och påminnelser på distans.

Vad är Vatten- & isdispenser?

Ta ett glas vatten eller lägg is till någon dryck på ett ögonblick, med en inbyggd vatten- och isdispenser. Ismaskinen finns i dörren och ett vatteninlopp från ditt hus är fäst på enhetens baksida. Is tillverkas och samlas upp i dörren, och vatten filtreras och kyls i kylen.

Vad är Kaffedispenser?

Få ditt kaffe direkt från ditt kylskåp! Vissa modeller har ett bryggsystem med en kopp på dörren till ditt kylskåp. Allt du behöver göra är att ta en kopp och trycka på en knapp.

Vad är Dörr-i-dörr?

Dörr-i-dörr-funktionen finns vanligtvis i den franska dörrmodellen och öppnar ett andra fack i dörren med ett enkelt tryck på en knapp. Den här funktionen lägger till ett annat element i ditt kylskåp och bekvämlighet. Vissa modeller har en dubbeltrycksfunktion som låter dig se innehållet i din dörr-in-dörr-förvaring innan du öppnar kylen.

Vilka nyckelfunktioner är viktigast?

Smart teknik

Många nya kylskåp har nu WiFi-anslutning. Det betyder att du kan synkronisera din apparat med din smartphone, vanligtvis via en medföljande app. Med detta kan du få aviseringar när maten ska gå ut och få personliga recept baserat på maten du har i kylen.

Vattendispensrar

Du hittar många kyl- och frysskåp med vattendispenser och med goda skäl också. Vattendispensrar ger dig en ny tillförsel av kylt vatten när du behöver släcka den törsten. Det är bra att veta att vissa modeller ansluter direkt till din vattenförsörjning och andra har tankar som du måste fylla på då och då. Se vår guide för hur du passar för mer hjälp och råd.

Frostfri

Frostfri teknik hindrar is från att bildas inuti din kylskåp. Den använder en fläkt för att hålla den svala luften hela tiden i rörelse så att ingenting någonsin får en chans att hålla fast. Så du kommer aldrig att slåss genom isen för att få den sista av de frysta chipsen.

Semesterläge

Semesterläget är verkligen praktiskt när du är hemifrån. Den här inställningen kan användas när ditt kylskåp är tomt, det kommer att ändra temperaturen för att hålla borta otäcka dofter, samt hålla energianvändningen låg.

Antibakteriellt foder

Antibakteriellt foder håller ditt kylskåp fritt från de otäcka grejerna. Det är en speciell beläggning på insidan av apparaten som hindrar mögel och luktar att bygga, så ditt kylskåp kommer också att vara ett hygieniskt utrymme för all den härliga färska maten.

Snabbfryst

Snabbfrysning är perfekt för när du precis har kommit tillbaka från affären och du måste få din mat direkt i frysen. Denna inställning sänker temperaturen snabbt för att få tillbaka maten till rätt förhållanden och låsa in alla näringsämnen. Så du behöver inte oroa dig för att glassen smälter.

Automatisk avfrostning

Funktionen för automatisk avfrostning stoppar alla isiga ansamlingar i ditt kylskåp. Ett hål nära kylskåpets botten samlar upp kondens, vilket betyder att det inte kan bildas is runt maten.

Skydd för frysskydd

Frysskydd är perfekt om du planerar att förvara din kylskåp i en miljö under 10 ° C, till exempel en vinterträdgård. Detta beror på att frysar i dessa låga temperaturer kan sluta fungera. Frysskyddsteknik ser till att din apparat alltid håller rätt temperatur, så att din mat förblir färsk så länge som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top