Bästa köksvågen 2022 – Köp en exakt köksvåg

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Wilfa WSS-2 Köksvåg

Rostfri Köksvåg med Skål

Kitchenaid Våg & Sikt

Rubicson Köksvåg Vit

Klicka här för att se fler köksvågar.

Bästa köksvågen 2022

I matlagningsvärlden är nyckeln till en utsökt måltid rätt mängd ingredienser. Att få ingredienserna i rätt proportioner är dock utan tvekan ännu viktigare. Erfarna kockar mäter ingredienser med ögonmått, men de flesta hemmakockar behöver lite extra hjälp. Det är här de bästa köksvågarna kommer att spela in. Köksvågar är mycket exakta och har extremt hög känslighet som gör vägning av kryddor med låg vikt väldigt enkelt. Köksvågen gör det mycket enklare för dig att vara effektiv i köket och du slipper springa runt och leta efter alla olika slags mått.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken köksvåg som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den köksvåg du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din köksvåg är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa köksvågen. Det är just av den anledningen som vi här på Kökssproffset.se har gjort en köpguide för den bästa köksvågen. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa köksvågen på den svenska marknaden, och eftersom vi själv redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till köksvågar så har vi lyckats sammanställa en tabell med den bästa köksvågen inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer köksvåg, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så ha r vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa köksvåg kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en köksvåg som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Se även >>>

Köpguide för bäst i test köksvåg 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken köksvåg som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av köksvågar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa köksvågen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa köksvågen 2022:

 • Noggrannhet
 • Måttenheter
 • Viktkapacitet
 • Pris
 • Plattform och behållare
 • Lättlästhet
 • Design och enkel förvaring
 • Enkel användning
 • Gränssnitt: Knappar och visningsalternativ
 • Rengöring
 • Stabilitet

Noggrannhet

Förmodligen det viktigaste kännetecknet för varje köksvåg är dess noggrannhet. Om den inte läser exakta mätningar gör den inte sitt primära jobb. Även om en milligramskillnad inte kan ha någon enorm inverkan när du mäter mjöl eller kaffegrund, kan detta, om köksvågen är av med ett gram, börja påverka vad du än gör. Medan vissa köksvågar erbjuder omkalibreringsalternativ är detta inte vanligt, och ofta är omkalibreringen inte supernoggrann.

För att bevara noggrannheten i din köksvåg, se till att du inte lägger några föremål på vågen som är tyngre än vad den kan mäta, och byt alltid ut batteriet om du märker att mätningarna börjar bli inkonsekventa. Vissa köksvågar kommer med 1- till 5-åriga garantier, vilket är bra om du tycker att din köksvåg börjar komma med felaktiga avläsningar. Tänk på att många garantier inte täcker dig om orsaken till den trasiga köksvågen beror på att den överbelastas med ett extremt tungt föremål.

Måttenheter

Inte alla köksvågar har samma läsfunktioner, så leta definitivt efter en köksvåg som kan mäta i både metriska och kejserliga enheter. Dessutom är det mer exakt när en köksvåg läser i decimaler mot bråk eftersom decimaltal är mer specifika. Det är också värt att notera att vissa köksvågar kommer att översätta en tyngre vikt till 2 kg kontra 2000 g, till exempel. I samma riktning som måttenheter bör du också notera det viktintervall som en köksvåg kan läsa. De flesta vågar väger ofta i steg om 1 gram. Allt med steg större än detta kan leda till felaktiga avläsningar.

Viktkapacitet

När det gäller kapacitetsområdet kan de flesta köksvågar stödja allt från 3–5 kg, beroende på vilken modell du väljer. Om du väger massor av torra ingredienser för stora bakningsprojekt, se till att köksvågen du använder kan stödja sådana mätningar. De flesta köksvågar har en taraknapp, men vissa modeller kombinerar tarra- och av / på-funktionerna till en knapp, vilket ibland kan leda till att oavsiktligt stänger av vågen när man försöker ta bort vikten.

Om du behöver mäta större delar av proteiner som kanske inte sitter lätt i en bänkköksvåg, är att välja en hängande köksvåg ett utmärkt sätt att fånga dessa produkters exakta vikt. På samma sätt, om du ska mäta extremt små mängder mat som kryddor eller bakningsingredienser, är det bra att fånga dessa mätningar med en fickvikt till hands, eftersom mätningar mindre än ett gram inte läser så exakt på en grundläggande köksvåg.

Pris

Precis som allt du ska köpa till ditt kök varierar priset kraftigt. En ny köksvåg kan köra dig från 100 till 600 kr, så det är avgörande att veta vad du letar efter. Om du aldrig har ägt en köksvåg förut och vill prata med att baka genom att mäta eller dela ut din veckovisa måltidspreparat, kommer en billigare och mer grundläggande köksvåg säkert att göra tricket. Om du kommer att mäta stora satser mat för stora grupper, stora tillfällen eller mer professionella matlagningsinställningar, är det definitivt värt extra investering att välja en köksvåg med ett stort viktintervall och förbättrad noggrannhet.

Plattform och behållare

Plattformens storlek varierar. Det är ofta en bra idé att få en köksvåg med en generös plattform så att du har utrymme att väga en mängd olika livsmedel. Välj också en köksvåg som levereras med en behållare som innehåller maten för vägning, inklusive torra och våta ingredienser. Se till att den är avtagbar för enkel rengöring. Vissa modeller levereras med en måttskålfäste, som gör att du enkelt kan mäta ingredienser.

Lättläshet

Inte alla digitala skärmar är skapade lika. Vissa är små och svåra att läsa, så testa varje modell om möjligt och välj en stor digital skärm. Leta också efter skärmar som inte döljs när du täcker vågen med föremål att väga. Vissa köksvågar har en utdragbar skärm, vilket möjliggör en lättare avläsning.

Design och enkel förvaring

Om du lagrar vågen på din köksbänk är det viktigt att du väljer en modell som passar bra och lägger till ditt köks utseende. Det finns många olika stilar, med många i rostfritt stål, vilket ger ditt kök ett snyggt utseende. Nu när du har “vägt” alla skillnader mellan köksvågar kan du köpa en modell som förbättrar din matlagningsupplevelse och hjälper dig att tillgodose dina kostbehov.

Enkel användning

Tid innan start

Vi bestämde hur många sekunder det tog för varje köksvåg att sätta på. En köksvåg tog nästan fem sekunder att skjuta upp, medan andra var omedelbara.  De flesta köksvågarna tar ungefär två och en halv sekund att aktivera.

Tid innan- automatisk avstängning

Det är vettigt för en köksvåg att stänga av sig själv för att spara batteritid efter en period av inaktivitet, men det kan vara upprörande när det är programmerat att göra det för tidigt. En köksvåg som stänger av sig medan du är mitt i receptet, bara för att du gick iväg för att få en ny påse mjöl eller smörklick, räcker för att få dig att kasta den mot väggen. Ännu värre är en som inte har någon minnesfunktion och återställs till noll efter att ha stängts av på egen hand.

Det var viktigt för oss att välja en vinnare med både en rimlig väntetid innan den automatiska avstängningen och förmågan att komma ihåg vikten av vad som helst på köksvågen när den slås på igen. Några av vågarnas automatiska avstängning skulle irriteras, efter bara en minut, medan vår toppval varade längst, sex minuter.

Gränssnitt: Knappar och visningsalternativ

För ett verktyg du vill sträva efter om och om igen var ett användarvänligt gränssnitt och en intuitiv design avgörande. De flesta köksvågarna var mycket lika i utformningen av sina knappar och display. På / av-omkopplaren fördubblades vanligtvis som taraknappen när den hålls nere ett ögonblick jämfört med snabbt knackad, och den andra knappen växlade mellan metriska och vanliga enheter.

Några köksvågar tog ett mer uppfinningsrikt tillvägagångssätt med knapplacering, mycket till våra testares förvirring. Knappen som oftast används är tarefunktionen, men en köksvåg hade den placerats så nära på / av-knappen att vi ofta hamnade av misstag av köksvågen. Även om växling mellan metrisk och sedvanlig bör vara en lika enkel och tillgänglig funktion, krävdes vissa köksvågar att man använder en vippomkopplare under enheten eller till och med gömd inuti den.

Det var viktigt för oss att hitta köksvågar med skärmar som var lätta att läsa, så vi letade efter antingen hög kontrast eller bakgrundsbelysta skärmar med tydliga teckensnitt. Men stora, lättlästa bokstäver och en livlig bakgrundsbelyst skärm är värdelösa om du inte kan se skärmen under en stor skål. Ofta gör breda skålar eller krukor det omöjligt att läsa en köksvåg, så vi mätte avståndet från mitten av varje köksvågs vägningsplattform till mitten av dess display. Vågar med mer avstånd mellan de två rankas högre i våra tester.

Flera köksvågar mättes så lite som 8 cm mellan plattformens centrum och skärmen. Det här korta avståndet i kombination med en lågprofil design gjorde det extremt svårt att läsa displayen med till och med en liten blandningsskål ovanpå. Vår bästa spelare hade en utdragbar skärm som förlängde avståndet till hela 20 cm, så att testaren enkelt kunde väga ingredienser i breda blandningsskålar och stora krukor utan att någonsin kämpa för att läsa resultaten.

Rengöring

För att testa hur lätt varje köksvåg var att rengöra, begravde vi den i mjöl och noterade sedan hur lätt den torkades av med en handduk. Om du inte lagar mat i en dammskål, kommer din köksvåg aldrig att stöta på den här smutsvolymen, men det gav oss en god förståelse för vilka modeller som hade ett överdrivet antal krokar och krokar för smuts att bygga upp i. Vissa vågar hade avtagbara tallrikar så att du kan torka bort allt mjöl som smyger sig under.

Stabilitet

Det var också viktigt att välja en stabil köksvåg – en som inte irriterade eller gled runt disken varje gång du trycker på en knapp. Många av de lätta köksvågarna föll lätt och studsade runt på disken när vi försökte trycka på tara eller byta enhet; detta märktes särskilt i ultratunna modeller. Det resulterade i att avläsningen fluktuerade med mellan fem och 10 gram varje gång, och vågen återvände ofta inte till rätt vikt när den äntligen kom till vila. Escali Primo lyckades med framgång integrera en lätt design utan att drabbas av denna defekt.

Lista över de bästa köksvågarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av köksvågar

Digital köksvåg

Detta är den vanligaste typen av köksvåg och kommer att vara den mest användbara för den genomsnittliga hemmakocken. Dessa vågar kan vanligtvis väga föremål var som helst från 3 – 5 kg. De är batteridrivna (vilket innebär att du så småningom kommer att behöva byta ut batterierna) och kan läsas i steg om 1 gram. De erbjuder tareringsfunktioner och är relativt kompakta och lätta. De flesta modeller kan producera en avläsning på mindre än en sekund, eller ibland några. De fungerar bäst när de sitter säkert på en plan, plan bänkskiva.

Vissa digitala vågar kan ha en glasplattform, som kan verka cool och elegant till en början; dessa modeller är emellertid extremt ömtåliga och visar sig ofta svåra att rengöra och underhålla. En bra digital våg kommer också med gummifötter på botten, vilket skulle förhindra att vågen rör sig runt på disken medan du använder den. Vanligtvis finns digitala vågar i en mängd olika färger om du letar efter en rolig färgpupp medan du bakar.

Analog köksvåg

En något föråldrad version, analoga vågar kräver ingen batteriström. Istället har dessa klassiska vågar en stor bas och en skål eller yta ovanpå för att placera det föremål som du vill väga. De är mycket större i storlek och tyngre än en klassisk digital köksvåg, så planera att skapa plats i ditt skåp för den här modellen. I stället för en digital display presenteras vikten vid en analog avläsning. Även om du kanske hittar en analog modell som kan bära mer vikt än en digital modell, finns det ingen verklig fördel med att väga föremål med en analog köksvåg kontra digital. De har en rolig, vintage estetik om du vill ha den på din disk som ett sätt att subtilt dekorera ditt kök och fylla utrymmet.

Miniköksvåg

Om du ska mäta mindre föremål, som kryddor, kaffe eller bakningsingredienser, kan det vara en bra idé att titta in i en fickköksvåg. Dessa små, lätta verktyg är ett utmärkt sätt att få en exakt mätning för något som väger mindre än 1 gram eller 0,05 uns. Denna köksvåg är batteridriven och kan läsas i både metriska och imperiala enheter. Om du inte kommer att mäta mycket små mängder av en ingrediens, behöver du inte köpa en köksvåg av denna kaliber. Den är extremt kompakt och prisvärd, så även om du inte får massor av användning av det är det inte en stor börda att köpa och lagra.

Hängande köksvåg

Slutligen är en hängande våg ett annat sätt att få en exakt avläsning, speciellt för en stor del av proteinet eller något stort föremål som är besvärligt formad och kanske inte passar i en bänkköksvåg. Jämfört med en digital köksvåg, som vanligtvis inte kan bära mer än 5 kg, kan en hängande våg läsa upp till 45 kg (och den kan också läsa i metriska enheter).

Tänk på att detta kommer att bli en mycket stor köttbit eller en hel fisk. De flesta hemmakockar bräser inte ett protein som är större än 5 kg, men om du är det, är detta köksvågen för dig. Den är batteridriven och kan enkelt anslutas till vad du mäter. För att inte tala om, du kan också använda denna köksvåg när du packar för din nästa resa och vill se till att din resväska är mindre än 23 kg!

Populära varumärken som tillverkar köksvågar

My weigh

Om du gillar att väga objekt efter procent eller förhållande, leta efter en My Weigh-köksvåg. Alla erfarna bagare kan dra mycket nytta av det här verktyget eftersom det kan göra matte för dig om du vill köksvåg ett recept upp eller ner. Även om det tar en hel del utrymme och är ganska tungt, är det verkligen ett bra tillskott till ditt kök om den procentuella funktionen är en som du kommer att använda.

Ozeri

Du är känd för noggrannhet, tillförlitlighet och snabbhet och kan inte gå fel med en Ozeri digital köksvåg. Garantier finns för dessa batteridrivna vågar, som finns i en mängd olika roliga färger. Till ett mycket överkomligt pris är detta en fantastisk introduktionsköksvåg för den genomsnittliga hemmakocken.

Taylor Precision

Om du letar efter en pålitlig analog köksvåg skapar Taylor Precision en robust rostfri stålvåg. Även om det kan ta upp en stor mängd köksutrymme, kan vågen vanligtvis läsa upp till 5 kg i en stor skål med 11 dl. Ett års garantier finns tillgängliga.

Underhåll av köksvågen

Ladda aldrig en våg över dess viktkapacitet eftersom det kan göra att kalibreringen är avstängd och till och med bryter vågen. Väg inte röriga, våta föremål direkt på en köksvåg; lägg istället en bit pergament eller plastfolie för enklare rengöring. När vågen är av, förvara den inte eller låt den sitta med föremål på den, eftersom detta också kan orsaka stora skador. Medan vissa köksvågar har omkalibreringsfunktioner är de ofta inte så exakta, så lita inte på dem.

Om du tror att din köksvåg kan ge dig felaktiga avläsningar är det troligt dags att byta ut batterierna. Håll alltid din våg på en fast, plan yta för de mest exakta avläsningarna. När vågen är av, torka av knapparna och plattformen med en het tvättduk för att rensa upp kvarvarande matpartiklar eller fett. Placera aldrig en våg direkt under rinnande vatten för att rengöra.

Hur man rengör och underhåller en köksvåg

Att rengöra din köksvåg och hålla den ren kommer att bli avgörande för dess korrekta avläsningar. Köksvåg samlar ofta matrester som kan förstöra resultatens noggrannhet eller kommer åtminstone att kräva att du kalibrerar vågen hela tiden. Damm som lägger sig på vågen kan komma in i sensorns öppningar och förstöra det inre av vågen också. Medan digitala vågar vanligtvis är väl förseglade är analoga inte det. Detta innebär att de kommer att ha fler delar utsatta för elementen och kommer att kräva mer frekvent underhåll.

Det enklaste sättet att rengöra en digital och analog köksvåg är att använda en universalrengöringsmedel eller något annat alkoholbaserat rengöringsmedel med en fuktig trasa. Spraya inte direkt på vågen eftersom det kan skada den. Spraya istället rengöringsmedlet på den mjuka trasan och torka ner vågen. Tryck inte för hårt eftersom det också kan skada sensorerna som är ganska känsliga (även om vågen inte är på). Med analoga vågar kan du vanligtvis ta bort koppen eller vikthållaren för att rengöra den separat.

En del av vågunderhållet som ofta förbises är också att byta batterier. I själva verket kan detta också orsaka inkonsekvenser i köksvågens avläsningar. Det är därför du alltid bör hålla koll på köksvågens batterinivåer eller ställa in ett regelbundet schema där du byter ut dem. Dessa batterier kan vanligtvis användas för fjärrkontroller efter det eftersom de fortfarande kommer att hålla en viss laddning.

Hur man kalibrerar en köksvåg

Eftersom köksvågar mäter saker i mycket mindre köksvåg än badrumsmodeller är de mycket känsligare för förändringar. Och precis som badrumsvågar är viktiga för att hålla reda på din vikt, är köksvågar lika viktiga för att mäta ditt kaloriintag.

Det allra första du behöver göra för att se om din köksvåg mäter korrekt är att sätta på den och se om den börjar vid 0. Om den inte gör det kan du trycka den något nedåt och släppa den. I de flesta köksvågar som kommer att utlösa sensorerna och låta dem återgå till 0 när du har släppt trycket. Om köksvågen inte går tillbaka till 0 och förblir på ett annat (negativt eller positivt) tal måste du tara det.

För de flesta modeller har taring en egen individuell knapp. Tryck ner den och se om köksvågen går tillbaka till noll. Vad taring gör är att den återställer basnivån på köksvågen till den nuvarande. Så, om din köksvåg mäter 20 g tom av någon anledning, när du trycker på taraknappen tar den 20 g som sin nya bas 0, och slutligen återställer dess mått. Helst vill du inte att din köksvåg ska visa något än 0 när den inte används. Om det gör det kan det finnas en annan fråga som är värt att kolla in. Om du inte hittar några potentiella och uppenbara problem är det inte en dålig idé att returnera köksvågen om den fortfarande är under garanti.

Kalibrera en digital våg

Återställning av en köksvåg är en sak, men det kan ofta behöva ytterligare kalibrering för att säkerställa att den mäter exakt. Stegen för korrekt kalibrering av en digital köksvåg hemma är följande:

 • Slå på vågen och låt den vila i upp till en minut
 • Tryck ner kalibreringsknappen och håll den intryckt (kan kallas “Mode”, “CAL”, “Fun”, etc)
 • Vänta tills vågens visning övergår till kalibreringsläge. Vanligtvis kommer det att ge dig en skylt som att visa “CAL” eller något nummer / vikt på den. När du är i kalibreringsläge placerar du en kalibreringsvikt på vågen. De flesta digitala vågar kommer med sin egen lilla kalibreringsvikt som är utformad för detta specifika ändamål.
 • Låt vikten ligga kvar på köksvågen i upp till 10 sekunder
 • Håll in kalibreringsknappen igen tills skärmen ger dig samma meddelande som tidigare eller “SLUT”
 • När detta är gjort, stäng av vågen och låt den stanna så i en minut
 • Sätt på vågen igen och testa den

Kalibrera en analog köksvåg

Analoga köksvågar är lite annorlunda när det gäller kalibrering och det mesta av processen kommer att göras av dig istället för själva köksvågen. De är också mycket enklare och snabbare att kalibrera än digitala köksvågar. Här är stegen för hur du gör det:

 • Stå direkt ovanför köksvågen
 • Titta på ratten och se var den är placerad
 • Om den inte är på 0 måste du hitta kalibreringsratten. Det är en liten urtavla som vanligtvis sitter bakom vågen
 • När du väl har hittat den, vrid den tills du ser att huvudratten är i linje med 0
 • Avsluta kalibreringsprocessen genom att testa vågen

Innan du utför någon typ av kalibrering eller vägningstest, se till att köksvågen är helt ren och fri från små skräp. Dessa kan förstöra återställningsprocessens resultat och effektivitet. Hur som helst, låt oss prata mer om att testa köksvågen nu …

De många anledningarna till att använda en köksvåg kommer att förändra ditt liv

För mycket mjöl är en av de främsta anledningarna till hårda, hårda, torra kakor och kakor som liknar dörröppningar. Att mäta mjöl med mätkoppar är vanligtvis problemet: om du ber 5 hemmakockar att mäta en jämn dl mjöl och sedan väga vart och ett av deras resultat, får du ett viktsområde från cirka 100 till 200 g, vardera förmodligen en dl av mjöl! Varje kock använder en måttkopp annorlunda och till och med kokboksförfattare och konditorer använder dem olika från varandra. Om varje recept innehöll tillförlitliga vikter och alla började använda en köksvåg, skulle den övergripande kvaliteten på bakning och desserter förbättras över natten!

När ett recept ger vikter finns det otaliga fördelar med att använda köksvågen istället för koppar:

 • Att väga är snabbare, enklare och roligare än att använda mätkoppar och det kräver färre redskap och därmed mindre rengöring.
 • Vägning betyder att du inte behöver undra om du ska doppa mätkoppen i mjölbehållaren eller sked mjölet lätt i den, du behöver aldrig mer sikta mjöl innan du mäter den, du behöver inte vara orolig för hur fast för att packa brunt socker i koppen, eller hur många hela nötter att hugga för att motsvara en dl hackade nötter …
 • Du kan också använda din köksvåg för att dela smeten lika mellan två eller tre kakpannor, eller räkna ut avkastningen av en sats kakor när du ändrar kakans storlek genom att helt enkelt väga en del av kakstorleken och dela den vikten in i vikten på hela satsen. Du kommer att bli förvånad över hur ofta du använder din köksvåg när du har den på disken. (Det är bra för att beräkna porto, räkna öre osv.).

Nya köksvågsanvändare är ofta oklara om tre saker – här är svaren.

1. Varför och hur man använder taran?

Elektroniska köksvågar har en funktion, som kallas en tara. Taran återställer köksvågen till noll. När du sätter en behållare på vågen och trycker på tara återställs vågen till noll så att du kan väga en ingrediens i behållaren – utan att ta med behållarens vikt. (Killen vid delikatessen trycker på taran innan han skedar din coleslaw i kartongen – så att du inte betalar för kartongens vikt).

2. När och hur man väger mer än 1 ingrediens i en behållare (och hur kan jag korrigera när du har lagt för mycket)?

När flera torra ingredienser kommer att kombineras i ett recept ändå kan du väga dem i en enda behållare: Sätt skålen eller behållaren på vågen och tryck på tarra för att återställa vågen till noll. Tillsätt den första ingrediensen och tryck på taran innan du tillsätter varje på varandra följande ingrediens.

Hoppa ingredienser i separata intilliggande högar (istället för en ovanpå den andra) så att du kan sked ut och korrigera mängden av någon ingrediens om du lägger till för mycket av den. Om du är nybörjare med att använda en köksvåg, väga eventuella klibbiga eller flytande ingredienser separat (eftersom det är svårare att korrigera i en skål med flera ingredienser!)

3. Vad händer om vågen stängs av medan du väger?

Precis som din smartphone kan din köksvåg stängas av om den är orörd en stund. Låt oss säga att du har mätt 300 g mjöl i en behållare, följt av 200 g socker, och att du får slut på majsmjöl innan du tillsätter de totala 250 g som krävs. Låt oss nu säga att vågen stängs av medan du grubblar skafferiet för ett nytt paket majsmjöl.

Så här gör du

Lägg upp den totala vikten av det mjöl, socker och majsmjöl som krävs, så att du vet att du behöver totalt 700 g. Sätt en tom behållare på vågen och tryck på tarra för att vila vågen till noll. Häll ingredienserna som du redan vägde i behållaren och tillsätt sedan tillräckligt med majsmjöl för att motsvara de 700 g som efterfrågas. Det är allt som finns i det.

Vanliga tecken på att din köksvåg är trasig

Oklara avläsningar

Om du har svårt att läsa köksvågens display är det omöjligt att få en exakt vikt. Att inte kunna se numret ordentligt på skärmen kan vara ett tecken på att det finns ett problem med köksvågens elektroniska komponenter. Du kanske märker att vissa delar av skärmen är utbrända eller suddiga. Detta kan innebära att skärmen måste bytas ut. Din digitala våg kan ha skadats på grund av fukt. Batteriet kan också behöva bytas ut om skärmen blir svag. I vissa fall kan en ny skärm behövas.

Inkonsekventa avläsningar

Du kanske först märker att din köksvåg är trasig om du ser stora förändringar i viktavläsningar för artiklar med exakt vikt. Om din köksvåg börjar visa olika avläsningar kan det vara ett tecken på att den inte fungerar korrekt. Du kan testa din köksvåg genom att bekräfta att indikatorn är satt till noll och väga ett objekt med en exakt vikt flera gånger. Om avläsningarna skiljer sig från kan du behöva kalibrera eller byta ut köksvågen. Digitala vågar kan också ha en kalibreringsmekanism som måste återställas.

Fluktuerande avläsningar

Din köksvåg kan brytas om läsningen är instabil. En avläsning som ständigt förändras kan innebära att det finns ett problem med elektroniken eller den mekaniska indikatorn. Det kan också leda till problem med köksvågens andra mekaniska komponenter. Instabil avläsning kan uppstå när det finns fukt eller problem med fjädrar.

Drivande avläsningar

Om en avläsning långsamt ökar eller ”drivs” kan din köksvåg brytas. Det kan finnas ett problem med den digitala displayen eller den mekaniska indikatorn, beroende på vilken typ av köksvåg som används. Det kan också orsakas av andra mekaniska komponenter. Drivning orsakas vanligtvis av fukt i vågen, vilket orsakar statisk uppbyggnad på elektriska komponenter i en digital köksvåg. Statiska urladdningar kan orsaka avläsningar.

Frätande skador

Att se rost eller andra frätande skador kan vara ett tecken på ett problem. Denna fråga är vanligare på mekaniska komponenter som finns i skalor

Det orsakas vanligtvis av fukt eller exponering för vissa kemikalier som bryter ner köksvågens komponenter. Rost och annan korrosion kan förhindra att delar rör sig ordentligt, vilket resulterar i felaktiga avläsningar. Mindre skador kan rengöras, men i andra fall måste delar bytas ut eller du kan behöva en ny våg. Frätande skador är ett av de visuella tecknen på att din köksvåg är trasig.

Köksvågen slås inte på

Ett vanligt problem med digitala vågar är att de inte slås på. Det är ett av de mest uppenbara tecknen på att din köksvåg är trasig! Lösningen kan vara så enkel som att byta batterier. Om nya batterier installeras kan du behöva rengöra batterikontakterna. Du kan också prova återställningsknappen om det finns en – kontrollera manualen. Andra orsaker kan vara ett problem med strömbrytaren. Du behöver troligen byta ut om din köksvåg inte slås på trots ditt felsökningsarbete.

Displayen fungerar inte

Om din digitala skärm visar ingenting eller alla delar av siffrorna är detta ett tydligt tecken på ett fel. Vattenskador är huvudorsaken till att skärmar inte fungerar. Du kan förhindra vattenskador genom att undvika kontakt med vätskor. Du bör också förvara vågen på ett varmt och torrt ställe. Extrema temperaturer kan också få skärmen att sluta fungera. I dessa fall behövs ofta en ersättning.

Vanliga frågor om köksvågar

Vem ska ha en köksvåg?

Den som vill ha mer konsekventa resultat från bakning, matlagning eller kaffebryggning bör överväga att få en köksvåg. Billiga digitala köksvågar kan vara väldigt exakta, så om du för närvarande använder en 150 kr eller 200 kr-modell som enkelt växlar från gram till uns, behöver du förmodligen inte uppgradera.

Kokboksförfattare berättar att i flera år med glädje har använt en billig köksvåg som bara erbjuder en på / av-knapp och en tarafunktion. Men om din köksvåg är skadad eller inte läser ordentligt är det förmodligen dags för en uppgradering. Vågar från 350 till 500 kr ger dig fler funktioner, till exempel en bakgrundsbelyst skärm, en utdragbar skärm eller möjligheten att väga in bagarens procentsatser.

För att väga mycket små mängder mycket exakt – till exempel espresso, kryddor eller hällämnen – vill du investera i en mer känslig digital fickvåg. Medan den genomsnittliga köksvågen avrundas till hela gramet, väger fickvågorna vanligtvis i steg om 0,1 gram, med några superkänsliga modeller som kan läsas i milligram. Milligramköksvågarna läser dock bara i milligram och har mycket, mycket lägre kapacitet, så vi rekommenderar inte någon i den här guiden.

Nödvändiga funktioner

Exakta mätningar: De bästa köksvågarna väger sakerna exakt och konsekvent – vare sig 10 gram eller 100 gram

Läser i uns och gram: köksvåg ska kunna mäta i både metriska och imperiala enheter. Vi föredrar de som läser gram i decimaler snarare än bråk, eftersom det är mer exakt och intuitivt. (Vissa köksvågar levereras med båda funktionerna, men professionella kockar rekommenderar bara decimaler.) Vi gillar också köksvåg ar som erbjuder val mellan raka gram och, för tyngre mätningar, kg plus gram, för att spara dig från att göra omvandlingsmatematik.

Tara-knapp: Med tarering kan du subtrahera vikten på en blandningsskål och endast rapportera ingrediensernas nettovikt. Du bör kunna riva upprepade gånger så att du kan nollställa vikten av vad som helst i skålen och mäta ytterligare ingredienser. Helst kan du trycka på taraknappen två gånger utan att oavsiktligt stänga av strömmen.

Lång automatisk avstängningstid: De flesta köksvågar stängs automatiskt av efter en period av inaktivitet för att spara batteriet. Vanligtvis är väntetiden ungefär två minuter, men vissa varar så länge som fem minuter. Funktionen för automatisk avstängning kan vara irriterande, eftersom bakning kräver mycket multitasking och det sista du behöver är att en sockermätning försvinner på dig medan du är upptagen med att knåda deg. Så ju längre tid innan köksvågen stängs av, desto bättre. Det är trevligt om vågen har möjlighet att stänga av auto-off-funktionen helt, men det är ganska sällsynt.

Snabba mätningar: De flesta köksvågar visar mätningar inom en sekund, men vissa tar lite längre tid. Det borde läsa snabbt. Om läsningen varierar mycket är det väldigt irriterande. De bästa köksvågarna visar snabbt den gradvisa viktökningen när du mäter, vilket gör att du kan förutse när du ska sluta lägga till en ingrediens i skålen.

Laminerade knappar: Kontrollerna ska ha ett plastmembran som täcker dem för att förhindra att skräp, smulor eller sockerkorn samlas i sprickorna. Det gör allt mycket lättare att rengöra.

Trevligt att ha men inte nödvändigt

Mått i steg om 0,1 gram: De flesta digitala matvågar väger i hela gram, och den noggrannhetsnivån är bra för de flesta recept. En fickvåg som kan läsas i steg om 0,1 gram kan dock vara användbar för att mäta kaffe (speciellt för häll eller espresso) eller hällmedel för bakning. Den extra precisionen kostar dock storlek och kapacitet, och de flesta behöver inte det, eftersom mätskedar är noggranna för bakning.

Kan läsa mindre än 1 gram: Om en köksvåg kan läsas i steg om 0,1 gram, kan du anta att den också kan läsa superlilla mått på mindre än ett gram. Men genom tester har vi funnit att denna upplösningsnivå är sällsynt bland fickvågar. Som referens är ett gram mindre än en fjärdedelw tesked salt, så de gånger då du behöver mäta lite av en ingrediens är få och långt ifrån. Om du behöver något som är exakt, få en milligramköksvåg

Gummifötter: En bekväm men förvånansvärt ovanlig funktion, små gummifötter hjälper till att förhindra att vågen glider runt på diskar.

Maximal kapacitet på minst 5 kg (3 kg för fickvågar): De flesta hela gram köksvågar kan hantera upp till 5 kilo. Fickköksvågar kan hantera vanligtvis cirka 3 kilo.

Stor, avtagbar plattform: Det är trevligt om vågen har en stor plattform som enkelt rymmer en stor blandningsskål eller lakform. Vi har sett några modeller med avtagbara plattformar, som är praktiska för rengöring, men de är ganska sällsynta.

Nätadapter: En köksvågs batterier ska hålla länge med genomsnittlig användning, men när du gör stora satser mat eller lagar mat hela dagen kan en nätadapter vara en annan trevlig funktion. En adapter är en trevlig sak att ha, men det är inte avgörande om en köksvågsinte har en.

Saker att undvika

Glasplattform: Vi gillar inte vågarna som har en konstig glastopp. De är svåra att rengöra och de är mer ömtåliga. Många glasvågar saknar också en upphöjd plattform, vilket gör dem svårare att läsa när de används med en stor skål.

“Smart” -funktion: De flesta “smarta” köksvågar kan anslutas via Bluetooth till en app på din telefon eller surfplatta. Eftersom dessa typer av köksvågar tenderar att vara dyra och överbelastade, med sämre appar och funktioner som faller utanför området för vad de flesta behöver, valde vi att inte testa dem.

Hur fixar jag min digitala köksvåg?: Vanliga fel och snabbkorrigeringar

Vanliga fel i en digital köksvåg

Nedan har vi listat några av de vanligaste felen som många upplever med sin digitala köksvåg. Dessutom kommer vi också att diskutera hur dessa fel uppstod så att du får en idé om hur du fixar dem på rätt sätt. De vanligaste felen är följande:

 • Felmeddelanden
 • Batteriproblem
 • Felaktiga avläsningar
 • Inkonsekventa avläsningar
 • Problem med skärmskärmen
Felmeddelanden

De vanliga meddelandena är “LLL”, “UNSt” eller “Out2.” Detta är vanligtvis fallet när sensorerna på plattformen inte fungerar. Det kan vara en eller två av dem, eller möjligen alla. En sak är dock säker, och det är: om en av dem går sönder visas dessa felmeddelanden på din skärm. Bortsett från det kommer dessa meddelanden också att visas när lastcellen i den digitala köksvågen inte längre ger ut elektriska laddningar.

Batteriproblem

När ett eller båda batterierna börjar ta slut tar det lång tid för den digitala köksvågen att beräkna den slutliga avläsningen. Detta kan också vara orsaken till att skärmen blinkar på och av inkonsekvent. I själva verket kan vågen till och med sluta fungera när det finns låg spänning. I andra fall kan batterierna också läcka inuti den digitala köksvågen, vilket i slutändan förstör den. Som sådan måste du vara mycket försiktig när du hanterar batterier.

Felaktiga avläsningar

Detta händer när den initiala kalibreringen gjordes fel eller om det inte fanns någon manuell kalibrering i första hand. Detta kan också hända om det finns saker som har ett högt magnetfält eller högspänningsbelysning som en radio. Förekomsten av dessa kan störa de egna elektriska laddningsöverföringarna inom den digitala köksvågen.

Inkonsekventa avläsningar

Detta är fallet där avläsningarna fortsätter att förändras även när du bara gick på och steg av plattformen samtidigt. Detta kan vara fallet om den digitala köksvågen inte läggs på en plan yta. Oftare händer det dock när du av misstag tappar köksvågen och sensorerna, även om de inte är helt trasiga, registrerar inkonsekventa resultat.

Problem med bildskärmen

Vi pratar om den faktiska skärmen här. De flesta digitala vågar är LCD, som är ganska hållbara. Men om du placerar dem där de utsätts för för mycket fukt kan det byggas upp på skärmen och påverka opaciteten. Så småningom kommer siffrorna att visas annorlunda. Nyckeln här är att torka toppen av skärmen och plattformen så ofta som möjligt.

Hur man fixar min digitala köksvåg: snabba fixar

Så, hur fixar jag min digitala köksvåg? Precis som vi nämnde tidigare kan vi inte ge dig en specifik lösning, men vi kan ge dig några förslag på hur du ska lösa problemet. Ta en titt på några av våra beprövade knep och tips nedan.

Kalibrering är nyckeln

Kalibreringstermet här används löst eftersom det också kan betyda återställning, men initial kalibrering är extremt viktigt för att starta upp alla komponenter i den digitala köksvågen ordentligt. Detta kan göras genom att följa dessa steg:

Slå på den digitala köksvågen
 • Tryck på kalibreringsknappen. Den här knappen skiljer sig från en digital köksvåg till en annan.
 • Placera ett föremål ovanpå plattformen och låt vågen väga ut det
 • Vänta tills den sista behandlingen visas
 • Stäng av den digitala köksvågen

Det rekommenderas också att göra detta en gång i månaden bara så att din digitala köksvåg inte blir rörig med för mycket data.

Byte av batterier

Ibland kommer den digitala köksvågen att fungera felaktigt om något av batterierna redan har låg ström. En bra lösning på detta är att få en vägningsköksvåg som varnar dig när du har låg batteriström. Bortsett från det, rekommenderas det också att kontrollera dina batterier för eventuella läckor då och då.

Kontrollera skärmen

Det finns många gånger när kontakten på skärmen kopplas bort från huvudkortet i den digitala köksvågen. Detta kommer att få dig att tro att den redan är död när verkligheten är, du behöver bara ansluta ledningen. Felaktiga batterier kan också anslutas med denna fix eftersom låg batteriström kan leda till en svag skärm.

Ren omgivning

Det är så lätt för vatten att komma in i den digitala köksvågen, särskilt när du placerar det i ditt badrum. Det finns också fall av fuktuppbyggnad som kan göra överföringen av elektriska laddningar felaktig. Detta problem kan lösas genom att torka av vågen efter varje användning.

Vilka prisklasser finns?

I grund och botten kan köksvågar för daglig användning delas in i tre priskategorier. Först och främst finns det enkla modeller under 100 kr, som är mycket enkelt utformade och ofta gjorda av något mer ömtåliga och enklare material. Icke desto mindre mäter särskilt billiga digitala vågar ganska exakt och är vanligtvis helt tillräckliga för hemmabruk.

Nästa kategori är modellerna mellan 100 och 300 kr, där de flesta köksvågar finns. Inom denna kategori hittar du olika modeller av olika material (plast, glas, metall) och redan mycket bra mekaniska och digitala köksvågar. Beroende på dina krav hittar du redan vattentäta modeller i det här prisklassen eller även enheter med tilläggsfunktioner som belysning, olika inställningar för knivvärden eller vågar helt i rostfritt stål.

Det professionella utbudet börjar då på 300 kr och är öppet uppåt. Vågar i denna prisklass är vanligtvis utformade för speciella krav, så de är inte avsedda för alla behov.

Vilka typer av köksvågar finns det?

I huvudsak finns det tre olika typer av köksvågsdesign, mellan vilka du kan välja den bästa köksvågen för dina ändamål

Balansköksvåg:

Alla känner till den klassiska köksvågen och särskilt på marknader kan du alltid hitta dem. I grund och botten används de flesta bitar för hemmet mer som dekorativa föremål, även om du arbetar relativt exakt. Men den tid som krävs för daglig användning är helt enkelt för hög jämfört med andra modeller. Dessutom har den ingen tareringsfunktion, så den är helt enkelt opraktisk. Den stora fördelen är dock att du inte behöver batteri och vissa modeller är också väldigt vackra att titta på.

Mekaniska vågar

Här finns modeller som har fotavtryck, såväl som de som används hängande, genom att hänga vikten längst ner på en fjäder. Denna typ finns dock sällan i privat bruk, eftersom den är extremt opraktisk i vardagen. Klassiska mekaniska modeller har ofta fördelen att du också kan mäta högre vikter på 10 kg och mer, vilket vanligtvis inte är fallet med digitala vågar.

Mekaniska vågar kräver inte heller ett batteri och är helt tillräckliga för daglig användning när det gäller noggrannhet. Vissa modeller erbjuder också en tarafunktion, så du kan också väga innehållet i skålar på vågen väl. Eftersom fjädrarna inuti slits ut över tiden minskar dock noggrannheten hos dessa modeller.

Digitala vågar

Digitala vågar är de bästsäljande vågorna idag. De erbjuder fördelen att de har en mycket kompakt design, är mycket exakt, tarerbar och också mycket lätt att använda. Jämfört med de andra modellerna behöver du dock ett batteri, men det kan vanligtvis hålla i flera år med normal användning utan problem. De flesta digitala vågar är begränsade till en vikt mellan 2 och 4 kg. Därför, om du ofta vill väga större kvantiteter, är en billig digital våg olämplig.

Vilken typ av köksvåg använder professionella bagare?

Det enda som de flesta bagare behöver i sin köksvåg är att det visar procentsatser för bagare. Detta hjälper dem att anpassa sina recept när de är på språng. De flesta nya digitala vågar har denna funktion, vilket betyder att de alla är mer eller mindre bra för bakning. Om de har en inbyggd kopp kommer det att göra det ännu enklare.

Vilka köksvågar är mer pålitliga för matlagning?

Elektroniska vågar är ofta exakta. Ändå, som med alla andra tekniker, är de benägna att skada. Analoga vågar är också utsatta för slitage tack vare att deras mekaniska delar ofta exponeras. På lång sikt är de dock bättre än digitala köksvågar och kommer fortfarande att ha liknande prestanda även efter år.

Förlorar digitala vågar noggrannheten över tiden?

Om dina vågar ständigt utsätts för fukt och höga temperaturer kan de förlora noggrannheten över tiden. Anledningen till det är att deras interna kretsar ofta är dåligt isolerade. Det leder till funktionsstörningar på deras elektriska kretsar och moderkort, vilket gör att resultatet blir lite av med tiden. Vad som är bra är ändå att de flesta av dessa elektroniska vågar kan kalibreras om.

Är billiga köksvågar korrekta?

Överraskande nog saknar billigare modeller inte särskilt noggrannhetsavdelningen, åtminstone inte när de är nya. De är dock byggda med subpar kvalitet som kan leda till ökat slitage över tiden. Detta i sig kommer att leda till minskad noggrannhet i deras mätningar, därav deras lägre pris och dåliga rykte.

Hur balanserar du en digital köksvåg?

Även om köksvågar är mycket mindre och vanligtvis inte behöver balanseras, kan vissa modeller utnyttja den väl. Placera vågen på en plan yta och sätt på den tills du ser dess avläsningar på displayen. När den stannar ut trycker du på återställningsknappen och ger den en minut. Se till att ytan du lägger på den är helt plan, annars kan återställningen resultera i felaktiga mätningar.

Vad bör jag tänka på när jag köper en köksvåg?

Att ha en bra köksvåg till ditt förfogande kommer att vara till stor hjälp för att laga olika recept. Att kunna mäta olika ingredienser på ett korrekt och tillförlitligt sätt för dina måltider kommer att ta dig ett steg närmare att göra ditt hantverk perfekt. Detta gäller särskilt om du vill lära dig att baka eftersom bakning är mycket känsligare för ingrediensprocent.

I det här avsnittet i guiden kommer vi att prata om de olika typerna av köksvågar och de olika funktionerna som du måste leta efter. Vi kommer också att diskutera hur man kalibrerar och testar noggrannheten hos olika köksvågar baserat på deras typ och funktionalitet.

Typer av köksvågar

Baserat på hur köksvågarna fungerar finns det två huvudtyper av modeller där ute. Dessa är:

 • Digitala köksvågar
 • Analoga köksvågar

Det finns också skaltyper som balansvågar, mekaniska vågar, hängande vågar, toppbelastade urtavlor med mera. Dessa faller mer eller mindre i de två huvudkategorierna som vi listade, så i stället för att prata om varje slag kommer vi att sammanfatta dem och mäta upp deras fördelar och nackdelar.

Digitala köksvågar

I köksvågens värld är de digitala modellerna högsta. Det här är av en huvudskäl – de är mycket mångsidiga. Medan en analog köksvåg kan ge dig (ungefärlig) vikt av din ingrediens, gör digitala köksvågar mycket mer än bara det. De kan ge dig vikten i flera måttenheter, kan erbjuda ytterligare funktioner som automatisk återställning, tillägg, bagageprocent och mer.

En annan mycket stark svit av dessa köksvågar är att de är otroligt noggranna när det gäller att väga förbi decimal. De flesta digitala vågar ger dig vägningen ner till hundradelarna, vilket betyder att de är tillräckligt noggranna för att hitta vägar för olika lågviktiga kryddor.

Tyvärr har dessa köksvågar några uppenbara nackdelar som behovet av batterier. Dessutom är de ofta ganska dyra, speciellt om du vill gå till en avancerad modell. Även om de är relativt enkla, jämfört med analoga modeller, har de en brantare inlärningskurva.

Analoga köksvågar

Analoga köksvågar använder århundraden gammal teknik för att mäta dina ingredienser. De förlitar sig på grundläggande fysik och är därför mycket mindre komplexa att använda. Men deras noggrannhet är ofta lite avstängd och absolut inte lika bra som den för digitala modeller. De är utmärkta för grundläggande matlagning där proportionerna och olika volymer inte spelar någon roll så mycket. En annan sak de är bra för är större volymer och vikter. I genomsnitt kan analoga vågar hantera nästan dubbelt så mycket vikt som en typisk digital modell.

Analoga modeller är också billigare i allmänhet och är något mer tillförlitliga, även om de är mindre exakta. Förutom noggrannhet är deras andra svaga tecken att de inte kan ha massor av inbyggda enheter, även om vissa modeller har ansikten som visar dig många köksvågar och enheter. De har dock en mycket plattare inlärningskurva och är relativt enkla att återställa till noll om något händer.

Typ

Vi har redan diskuterat vilka typer av köksvågar som finns där, så låt oss snabbt sammanfatta sakerna. Om du vill ha något som betonar noggrannheten, få en digital köksvåg. Dessa kan dock vara dyrare än analoga och är också lite svårare att använda. De litar också på batterier. Analoga vågar å andra sidan åldras bättre och är bra för alla hemmakockar som inte är beroende av strikta mätningar. De är kapabla och kan vanligtvis hantera mycket större ingrediensvolymer. Eftersom de flesta modeller toppladdas med en mätbägare är analoga köksvågar också lättare att baka.

Noggrannhet

När det gäller noggrannhet är det självklart att digitala köksvågar ger dig fler siffror efter decimalerna. Det finns dock inkonsekvenser och vissa modeller är helt enkelt bättre än andra. Även om det inte finns något enkelt sätt att berätta vilken modell som kommer att vara mer konsekvent och korrekt, är priset oftast den viktigaste berättelsen.

Anledningen till det är att dyrare modeller helt enkelt använder bättre sensorer. De är också bättre isolerade för att förhindra skador på vägen. Tack vare dessa bättre sensorer och chipsets är dyrare köksvågar också mycket snabbare och har en bättre uppdateringsfrekvens för skärmen, vilket innebär att de ger dig nära realtidsdata.

Köksvågens noggrannhet bestäms också av mätstegen. Vågar som har stora steg är inte särskilt praktiska. Leta efter modeller som har steg om 0,1 gram.

Kapacitet

Vågens viktkapacitet (eller viktgräns) är en annan viktig egenskap. Det kommer mer eller mindre att avgöra vad och hur mycket du kan laga mat med den köksvågen. Som vi nämnde tidigare kan analoga vågar vanligtvis hantera större belastningar, även om det finns vissa digitala modeller som har viktbegränsningar på 15 kg. Ju högre viktsgränsen på vågen är, desto mindre exakt kommer den att vara i de lägre vikterna, och vice versa.

Precis som den maximala kapaciteten är viktig, så är den minsta kapaciteten. Det finns köksvågar som inte går lägre än 10 gram, vilket är en stor nackdel om du vill mäta ingredienser. Sök istället efter modeller som går ner till så lite som 1 gram, eller ännu bättre – en tiondel av ett gram.

Mätenheter

Vågar som är mångsidiga i mätavdelningen är otroligt användbara. Till exempel, om en köksvåg kan mäta gram, uns, pund, milliliter och andra enheter för volym, massa och vikt, kommer den i princip att vara oersättlig. De kommer också att vara allt du behöver när det gäller mätning. Analoga köksvågar hamnar ofta efter i denna avdelning eftersom de bara har ett ansikte med en urtavla och inte kan visa alla enheter på framsidan. Digitala vågar har å andra sidan skärmar som ger dem ett mycket bredare utbud av möjligheter när det gäller vad de läser och vad de visar dig. På tal om skärmar, låt oss diskutera det nu …

Visning

När det gäller visningen av köksvågen kan vi uppenbarligen utesluta analoga modeller. Digitals har däremot ett stort utbud av alternativ i denna avdelning. Det finns köksvågar med LCD-skärmar, liksom sådana med LED-skärmar. Självklart kommer LED-modellerna att bli dyrare men också ha ett bättre kontrastförhållande. LCD-skärmar är mer generösa på batterierna och kommer att sänka modellens totala pris. Som en helhet, oavsett vilken typ av skärm, det du vill ha ut ur den är att vara tydligt synlig med stort antal. En annan sak att önska är högre ljusstyrka om ditt kök är starkt upplyst eller om du lagar mat utomhus.

Praktikalitet

Det finns en hel del funktioner som ökar den övergripande användbarheten och bekvämligheten i en köksvåg. De viktigaste är:

 • En taraknapp
 • En lång automatisk avstängningstid
 • Små mätsteg
 • Gummifötter
 • Stor och avtagbar plattform
 • Nätadapter eller uppladdningsbara batterier
Tara-knapp

Att ha en taraknapp gör det lite enkelt när det gäller att ställa om köksvågen på nytt. Vi kommer att gå igenom det lite mer detaljerat längre ner när vi diskuterar återställningsprocessen. Långa avstängningstider är till hjälp när du vill att köksvågen ska vara påslagen under hela tillagningsprocessen utan att manuellt måste trycka på på / av-knappen varje gång du vill mäta något. Normalt stängs digitala vågar av varje minut som de inte används för att spara batteritid. Analoga har inte sådana problem, vilket ger dem en liten fördel i praktiken i detta avseende.

Små mätsteg

Att ha små mätsteg är användbart när du mäter kryddor och andra ingredienser med låg vikt eller låg volym. Normalt har alla moderna digitala modeller sina steg ned till en tiondels gram.

Gummifötter och avtagbara plattformar

Gummifötter, stora löstagbara plattformar och andra funktioner runt köksvågens kropp kommer att göra det lättare att arbeta med. Analoga vågar kommer vanligtvis med mätkoppar som kan fästas i toppen av vågen. Å andra sidan har digitala modeller ofta platta plattformar som inte ens alltid kan tas bort.

Batterier och adaptrar

Slutligen, om du vill köpa en digital modell, leta efter de som kan användas med batterier och en nätadapter, beroende på dina behov. Om du har din våg inkopplad hela tiden kommer du inte att oroa dig för att dina batterier lämnar dig kvar mitt i en tillagningsdag. Bättre än, leta efter modeller med uppladdningsbara batterier. Dessa kan vara både pålitliga och bärbara och kan också användas med laddaren inkopplad för att förhindra dränering av batteriet.

Tvärtemot alla dessa användbara funktioner finns det också saker som du bör försöka undvika. Modeller som har glastoppar (eller plattformar) är en av dem. Dessa blir svårare att rengöra och underhålla. Dessutom finns det alltid en risk för att de går sönder om du inte är försiktig.

Enkel användning

Nu ska du ha en ganska bra idé om att analoga köksvågar är mycket lättare att använda. De har inga snygga skärmar eller funktioner. Snarare lägger du bara maten eller ingrediensen ovanpå deras köksvåg och läser vad den analoga ratten säger till dig. Vissa digitala vågar har smarta funktioner integrerade i dem. Dessa är i allmänhet svåra att använda och ärligt talat lite värdelösa. Det faktum att de är mycket dyrare än de normala digitala köksvågarna gör dem också till ett sämre värde för pengarna.

Bygg kvalité

Byggkvaliteten på din köksvåg kan tyckas oviktig i början. Det är emellertid av stor betydelse när det gäller långsiktig hållbarhet hos alla modeller. Leta efter saker som rostfria brickor (eller plattformar) och hållbara karosserier. Vågar som har sina laminerade knappar har bättre isolering mot vatten och temperatur.

Detta kommer att förhindra att deras inre brinner eller försämras med tiden. Analoga köksvågar är mycket enklare när det gäller livslängd eftersom de inte har några digitala komponenter som enbart är mekaniska. Modeller som har sina mekaniska delar exponerade, å andra sidan, kommer att vara mycket mer benägna att skada och försämras. I slutändan kommer hur väl en köksvåg är förseglad att möjliggöra bättre funktion under längre perioder och kommer också att hålla den korrekt.

Pris och garanti

Även om köksvågar inte är de dyraste apparaterna där ute, kan de bli ganska dyra. Billigare modeller kostar ofta cirka 200–300 kr, medan dyrare (digitala och analoga) kan ge dig upp till 1000 kr. Dessa dyrare modeller kommer dock att ha massor av användbara funktioner som mer eller mindre kommer att kompensera för den högre prislappen. Dessa kan vara en rostfri kropp (och plattform), hög viktkapacitet, högre noggrannhet och mer.

Garantimässigt finns det inte många modeller som har en garanti som är längre än två år. Vanligtvis kan de dyrare köksvågarna från betrodda varumärken som OXO ha ersättningsprogram samt bättre och längre garantier.

Hur du använder en digital köksvåg

Vi använder en digital köksvåg i stort sett varje recept vi lägger till den här bloggen. Varför? Eftersom vi vill att recept som våra franska makaroner och citronblåbärkaka ska bli perfekta för dig varje gång. Ingen gissning, ingen stress. Låt oss visa dig hur lätt det är att använda en köksvåg för bakning.

Med en digital köksvåg kan du enkelt lägga till dina ingredienser i din skål snabbt och exakt utan att smutsa extra måtoch disk. Bäst av allt, du kan enkelt dubbla och tredubbla recept och få repeterbara resultat varje gång. Låt dig inte skrämmas genom att använda en köksvåg för bakning. Det är så enkelt att göra och sparar dig från att slösa bort ingredienser, tid och att bli frustrerad!

Vad är skillnaderna mellan mätkopparna och en köksvåg

Mätkoppar mäter efter volym (hur mycket fysiskt utrymme ett ämne upptar). En köksvåg mäter efter vikt eller dess totala massa. Har du någonsin hört detta ordstäv, “Vad är tyngre, ett kg fjädrar eller ett kg stenar?” Det är en trickfråga eftersom de båda väger lika mycket. Men ett kg fjädrar kan ta upp ett helt rum medan ett kg stenar kan passa i din handflata.

Varför bör du använda en digital köksvåg?

Vi använde aldrig en digital köksvåg tills vi gick på konditori. Fram till den tiden hade vi alltid använt mätkoppar för allt. Inte för att vi var en bra bagare. Vi hade mycket begränsad kunskap om hur vi till och med läste ett recept när vi bestämde oss för att gå på konditori. Men vi visste att vi ville inte bara göra vackra kakor utan vi ville också att de skulle smaka gott!

Vår kock gjorde tre enkla demonstrationer. I den första demonstrationen hade han tre mätkoppar framför sig. En fylld med vatten, en med mjöl och en med chokladflis. De flesta med lite erfarenhet av bakning vet att en deciliter motsvarar 8 gram eller hur? Det trodde vi åtminstone.

Vår kock vägde varje dl vilket avslöjade att även om decilitern med vatten väger 8 gram, väger decilitern mjöl bara 5 gram och decilitern chokladflis väger 6 gram. Helt enkelt för att bevisa poängen att inte alla ingredienser som fyller en deciliters utrymme är lika stora.

Nogrannhet

Så om du ser ett recept som säger att du behöver 2 hg chokladbitar och du tänker, åh, vi vet hur mycket det är och räck dig efter ditt mått. Du har tyvärr kortslutit dig 50 g choklad som kan få ditt recept att misslyckas och du skulle inte ens veta varför. I den andra demonstrationen bad han en av oss att komma fram och skopa upp lite mjöl på något sätt som vi trodde skulle vara bäst. Studenten gjorde som han fick instruktioner och skopadqe upp mjölet och planade sedan ut det med fingret.

Sedan vägde han mjölmåttet. Det var 2 hg! 50 fulla gram mer än vad som var i den första dl mjöl. Beroende på hur du skopar, hur packat ditt mjöl är och hur fuktig luften är (ja, även fukt påverkar mjölet), kan du ha mycket olika mängder mjöl varje gång du skopar. Extra mjöl kan definitivt ändra ditt recept.

i den senaste demonstrationen bad han om en annan volontär. Den här studenten fick ett enkelt recept på chokladkakor. Alla ingredienser fanns i behållare framför dem. Mjöl, smör, socker, ägg etc. Studenten ombads att mäta receptet så fort han kunde enligt anvisningarna med hjälp av mätkoppar och måttskedar.

Under tiden förberedde kocken samma recept med hjälp av en köksvåg. Du kan antagligen gissa vart det går. Studenten hade knappt tid att mäta upp de två första ingredienserna innan kocken helt hade vägt upp allt han behövde och var redo att blanda ihop sin kakdeg. När du bakar professionellt (eller till och med som en hobby) med en bakmaskin är tid pengar.

Så låt oss granska varför en köksvåg är så nödvändig för att baka exakt
 • Mätkoppar kan bara mäta volym, inte densitet. En dl mjöl är inte samma sak som en d socker eller en dl choklad.
 • Mätkoppar är inte korrekta. Det är praktiskt taget omöjligt att skopa samma mängd ingrediens två gånger och kan leda till misslyckade recept. Mätkoppar kan också orsaka problem vid fördubbling eller tredubbling av recept eftersom varje liten avvikelse i mätningen är sammansatt med varje skopa.
 • Att mäta med deciliter tar mycket mer tid och resulterar i mycket mer smutsiga rätter. Du kan behöva använda en annan mätkoppför varje typ av ingredienser beroende på vad det är (olja, mjölk, socker, mjöl etc.).

Det finns massor av köksvågar där ute och är mycket vanliga. Du kan hämta en billig köksvåg i stort sett alla butiker som säljer köksartiklar. Du behöver bara en köksvåg som klarar några kilo vikt, är tillräckligt stor för att du kan se den digitala avläsningen även med en stor skål på toppen och har möjlighet att växla mellan gram och uns.

Såhär gör du om receptet inte har vikt mätning

Om du har ett recept som du älskar men det är i dl kan du konvertera det till vikt! Det bästa du kan göra är att konvertera dig själv, lita inte på Google eftersom du får väldigt olika resultat. Kommer du ihåg hur vi sa att varje person skopar olika? Du måste lita på dina egna skopor. Speciellt om du redan har gjort receptet med framgång. Mät helt enkelt ingredienserna med mätkoppar som vanligt och väga dem sedan. Vi rundar till närmaste halva decimal för enkelhet. Så om vi öser och får 150 gram.

Skriv ner dina mått och bom, du har nu ett recept i gram som du på ett tillförlitligt sätt kan återskapa varje gång. Hypotetiskt, om du någonsin behövde ge receptet till en annan person (som om du öppnade ett bageri) och du behövde se till att de återskapar din farmors hemliga kakrecept precis som du gör, vet du att de kommer att göra det.

Vad händer om jag behöver uns istället för gram?

Nyligen har många frågat oss om våra recept i gram istället för uns eftersom det är det vanliga sättet att mäta i deras land. Vi konverterar långsamt alla våra receptkort till att även innehålla gram men en köksvåg bör ha möjlighet att växla mellan gram och uns.

Du kan också konvertera recept som är listade i gram till gram ganska enkelt. 1 uns = 28,35 gram. Så om du har 8 uns och vill veta hur många gram det är, multiplicera 8 med 28,35 för att få grammätningen. Det finns också många online-mätare som kan hjälpa dig att konvertera recept till gram.

Mätskedar

Ok så tekniskt mäter skedar emot allt vi just har pratat om eftersom de är en volymmätning. Anledningen till detta är att du vanligtvis mäter så små mängder, det skulle vara svårt att mäta dem exakt med en vanlig köksvåg.

Det är värt att notera att måttskedar har olika storlekar beroende på var du är i världen. En matsked rymmer 14,8 ml. I Storbritannien är det 15 ml. I Australien är standarden hela 20 ml. Så se till att dina skedar matchar det land ditt recept kommer från eller att du av misstag kan lägga för mycket eller för lite av en ingrediens.

När vi arbetade på ett bageri var våra recept så stora att saker som bakpulver och salt var i vikt och inte med mätskedar. Vi hoppas att detta har svarat på många av dina frågor om varför och hur man använder en digital köksvåg för att baka mer exakt.

Vad gör “tarara” -knappen på min köksvåg?

Taraknappen i en köksvåg, liksom på alla andra digitala mätapparater, avser taravikt. Taravikt är vikten av ingredienserna eller substanserna i ett kärl utan att mäta själva kärlet. Till exempel kan vikten på en skål full av äpplen vara 2 kg, men taravikten tar bort skålens vikt. Därför kan taravikten för en skål äpplen vara 1 kg.

För att korrekt bedöma din ingrediens egenvikt placerar du först skålen, korgen eller någon annan mätbehållare på vågen utan något inuti. Tryck sedan på taraknappen eller stäng av och på vågen så att skärmen visar en platt noll för vikt. Slutligen tillsätt ingredienserna för att avslöja taravikten.

Behöver jag köpa batterier för min våg?

Köksvågarna på vår lista kräver antingen en nätadapter (ingår) eller användning av ett eller flera batterier. Se till att kolla in vår översikt för att avslöja vilken köksvåg som kräver vilken effektmetod. Om inte vågen har en LED-bakgrundsbelysning kan du förvänta dig att batteridrivna vågar kommer att pågå i flera månader till några år utan att du behöver byta ut dem. Vissa ägare är inte intresserade av fula kablar, så se till att välja den köksvåg som bäst passar dina behov.

Spelar köksvågens form verkligen någon roll?

När det gäller precision och noggrannhet spelar form ingen roll när det gäller en köksvåg. Det som är viktigt är dock att köksvågens form bäst matchar det du planerar att använda vågen till.

Till exempel kommer rundade köksvågar att vara effektivare för att mäta ut skålar med vätskor, medan rektangulära köksvågar kommer att vara effektivare för att mäta upp stora, oregelbundna föremål som tärnad frukt eller grönsaker. Och naturligtvis spelar mängden yta du arbetar med lika mycket en faktor som själva köksvågens form.

Hur man kontrollerar noggrannheten i din köksvåg

Du kan bara väga en 50 grams smörbit för att se om vågen stämmer. Om det är tillräckligt nära kan du vara nöjd – trots allt är du bagare, inte raketforskare, eller hur? Å andra sidan, om du väger små mängder, som salt och syrningar, eller om du bara tror att ett verktyg ska göra vad det ska göra, läs vidare.

Du kan använda kalibreringsvikter (köpt online) för att kontrollera din köksvågs noggrannhet, eller så kan du använda vanlig fickbyte. Vi röstar för fickbyte (och omedelbar tillfredsställelse).  Ställ in köksvågen på noll och väg ett mynt eller två: Ett nytt öre ska väga 2,5 gram (se anmärkning nedan), 2 öre ska väga 5 gram och ett nickel ska också väga 5 gram.

Oroa dig inte om dina mynt inte är färska från mynten, men använd inte några som ser riktigt gamla och slitna ut – när du är osäker, prova fler mynt innan du bestämmer att din köksvåg är av. Om ett mynt eller två väger rätt mängd kan du stanna där. Men de av er som bara inte kan ge det vila kanske också väger en hel hand mynt bara för att säkerställa att noggrannheten bibehålls.

Vad händer om din köksvåg stämmer fel?

Om den har en kalibreringsfunktion (se manualen), följ instruktionerna för att kalibrera om. Om det inte finns någon kalibreringsfunktion, returnera en ny köksvåg till butiken med ett ogillande och något obekvämt uttryck i ansiktet. Om din köksvåg inte är så ny, skriv till företaget och berätta för dem hur mycket du har älskat deras köksvåg, men tyvärr verkar det vara ur kalibrering och fråga om de kan fixa det åt dig. De kanske ber dig skicka in det.

Gör det. De kanske bara skickar en ny istället. Det har hänt.  Obs! Endast köksvågar som är avsedda att vara korrekta till 0,5 gram (eller mindre) registrerar rätt 2,5 gram för ett enda öre. Om din köksvåg är tänkt att vara korrekt till endast 1 gram (som min), kommer vikten på ett enda öre att avrundas till 3 gram. Håll dig lugn och lägg till ett andra öre: Om de två pennorna väger 5 gram, är det okej med världen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top