Bästa köksfläkten 2022 – Test av olika köksfläktar

tabell

Klicka här för att se fler köksfläktar.

Bästa Köksfläkten 2022

Har du någon gång gått in i ett kök där det är svårt att andas? Eller håller dofterna från matlagningen kvar sig långt in på kvällen? För att förhindra dessa problem så måste du köpa den bästa köksfläkten. Med hjälp av en bäst i test köksfläkt så kan du enkelt ventilera bort fettrester och dålig luft när du lagar mat. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en köksfläkt bäst i test.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa ett bästa köksfläkt på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra en köksfläkt faktiskt är. Köksfläkt finns även i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt är det därför ganska svårt att köpa den bästa köksfläkten.

Men det är just av den anledningen som jag här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för köksfläktar. Jag har nämligen gjort mitt eget köksfläkt test. Jag rekommenderar även de bästa köksfläkten som man kan köpa just nu. När man ska köpa en köksfläkt så finns det ganska många saker som man ska tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda min komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda min egen köksfläkt. Jag har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa köksfläkten.

Köpguide för bäst i test köksfläkt 2022

Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa den bästa köksfläkten på nätet. Men om du följer vår köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. Här nedan skriver vi om några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock viktigt att du väljer en köksfläkt utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa köksfläkten 2022:

 • Typer
 • Storlek
 • Kraft
 • Filter
 • Hastighet
 • Funktioner
 • Ljudnivå
 • Enkel installation
 • Användningsområde
 • Bredd
 • Djup
 • Höjd
 • Ventliationsalternativ
 • Installation
 • Termostat
 • Timer
 • Märken

Typer

Det finns tre typer av fläktar: kanaliserad, icke-kanaliserad och konvertibel. De kategoriseras också efter sina monteringsmetoder: underskåp, väggmontering och ömontering.

Köksfläktar med utloppskanaler

Köksfläktar med fläktkanaler fungerar genom att extrahera luftföroreningar inomhus och släppa dem utanför. De behöver ventilation för att ansluta köket till utsidan av huset, och utloppskanalerna går vanligtvis upp genom taket eller bakväggen.

Att installera dessa kanaler kräver pengar, ansträngning och eventuellt ett fack i dina övre skåp; fläktarna själva är också dyrare än icke-kanaliserade (eller kanalfria) fläktar. Att ventilera köket är dock det mest effektiva sättet att ta bort skadliga ämnen i luften.

Skorstensfläktar

Stora kök har vanligtvis en klassisk skorstenskåpa. Tänk på att den här designstilen innebär att du måste offra köksskåp ovanför din smeg spis. Fläktar i skorstenstil är en klassisk och elegant kontaktpunkt som kommer att fånga dina gästers uppmärksamhet när de går in i ditt kök.

Köksfläktar utan utloppskanaler

Köksfläktar utan kanaler är fläktar som fungerar utan ventilation, vilket innebär att du inte behöver installera kanaler eller offra skåputrymmet. De fokuserar på luftcirkulation istället för att extrahera luften från köket. De känns också igen genom att de använder kolfilter. Fläktar som inte är avluftade suger in ångorna och röker och kör dem genom filter. Luften släpps sedan tillbaka in i rummet, så du bör öppna så många dörrar och fönster som möjligt för att ytterligare förbättra luftkvaliteten i köket. Fläktar utan kanaler är mindre effektiva än de med kanaler, men de slår utan att ha några fläktar alls.

Konvertibla köksfläktar

Det finns konvertibla köksfläktar som möjliggör både icke-kanaliserade och kanaliserade inställningar. De har utlopp för utlopp (en går uppåt och en går genom bakväggen) men kan enkelt konfigureras för att använda kolfilter om ditt kök inte är ventilerat.

Förmågan att byta från kanal till kanalfri kan vara användbar under kalla årstider, eftersom att köra en köksfläkt ersätter den inre luften med uteluften. Fläktar utan kanaler håller dock värmen inomhus.

Väggmonterade köksfläktar

Väggmonterade köksfläktar är kanaler med en (justerbar) skorsten, vilket gör dem ganska stora. Dessa är utmärkta för utvinning av föroreningar och föredras för stora kök.

Att ställa in en väggmonterad fläkt innebär vanligtvis att man tar bort ett skåpfack. Om ditt kök inte är utformat med ett i åtanke kan det äventyra utseendet på rummet. Men det finns fläktskydd som du kan få som döljer kanalerna och hjälper apparaten att smälta in i ditt kök bättre.

Köksösmonterad köksfläkt

Fläktar som monteras på köksön fungerar bäst i rymliga kök med en köksö. De är kanaliserade fläktar men deras ventilationskapacitet är inte lika effektiv som väggfästen. Rök och ångor har större frihet att sprida sig eftersom det inte finns några väggar runt matlagningsområdet. Lösningen är att bara få en större fläkt. Köksösfläktar lägger också mycket tryck på taket eftersom det inte finns några väggar som stöder deras vikt. Det betyder att du bör ägna mer uppmärksamhet åt stagningen och se till att installationen görs korrekt.

Köksfläktar som kan monteras under köksskåp

Köksfläktar (monterade) installeras under de övre skåpen, precis ovanför tillagningsområdet. De är mer kompakta jämfört med väggmonterade och ö-monterade fläktar, därför lämpligare för kök med begränsat utrymme. De har också en kanalfri design så att installationen är enkel och normalt inte kräver professionell hjälp.

Bänkfläktar

Ett nedloppssystem är ett ledningssystem. Det fungerar genom att dra rök och ångor nedåt under golvet där kanalerna går. Dess effektivitet är begränsad eftersom mekaniken strider mot den naturliga dynamiken i varmluft, vilket gör att systemet fungerar hårdare än en overhead (eller uppdrag) system. De är vanligtvis infällda i bänken, precis bakom spishällen. Det är ett av de få ventilationsalternativ som finns för köksöar. Du kommer också att se dem integrerade med en gasspis eller ett spisutbud då och då.

Storlek

Köksfläktar för ett hemmakök finns i olika storlekar: 61, 76, 91 och 106 cm. När du väljer en bör din köksfläkt vara minst lika bred som ditt sortiment. Om du har plats rekommenderas det alltid att välja en storlek större. Om du till exempel har en 76 cm stor kokplatta ska du skaffa en 91 cm fläkt.

Den extra räckvidden är särskilt avgörande om du får en ö-monterad fläkt. Eftersom det inte kommer att finnas någon vägg runt för att begränsa luftfördelningen, hjälper den breda täckningen till att all rök och ångor fångas upp

Vi märkte under vårt köksfläkt test att storleken är till för mycket mer än bara utseende.

Kraft

Insugningskapaciteten för en köksfläkt mäts vanligtvis i CFM – en mätning av luftflödeshastigheten. Det jämförs ofta med värmekapaciteten som mäts i BTU.

En tumregel för köksfläktar är att för varje 100 BTU ska du ha 1 CFM avluftningskraft. Så, till exempel, om du hade en värmekapacitet på totalt 40 000 BTU skulle du vilja ha en 400 CFM avluftningskraft.

Observera att du kan behöva ställa in ett nytt luftintagsystem / ventiler om ditt kök inte redan har en.

Filter

Alla köksfläktar använder nätfilter eller baffelfilter för att fånga upp fett. Nätfilter är billigare jämfört med baffelfilter och mycket effektiva, men det är tuffare att rengöra och håller inte så länge. Baffelfilter är lättare att rengöra och kan återanvändas under en längre tid innan du behöver byta ut dem. Båda typerna av filter är vanligtvis tillverkade av aluminium och annonseras som diskmaskinssäkra (men det är säkrare att tvätta dem för hand). Baffelfilter är ibland rostfritt stål och finns i dyrare modeller. Köksfläktar utan kanaler använder också kolfilter för att rengöra luften innan de släpps tillbaka till rummet. De kan inte återanvändas och bör bytas ut var 6 till 12 månader, beroende på hur regelbundet du lagar mat

Hastighet

De flesta köksfläktar har mellan en och sex fläkthastigheter. En modell med minst två hastigheter är idealisk eftersom den tillåter användare att välja en snabbare hastighet medan de lagar mat och en lägre hastighet för att fortsätta att ventilera luften efteråt. Medan vissa tillverkare visar flera hastighetsalternativ är det inte nödvändigt att ha mer än tre.

Funktioner

Vissa köksfläktar är utrustade med ytterligare funktioner.

 • Avgastimer stänger automatiskt av fläkten efter ett visst antal minuter.
 • Temperatursensorer slår på fläkten automatiskt när de upptäcker värme.
 • Fläktar med LED-lampor sparar energi och måste bytas ut mindre ofta.
 • Byt filterindikatorlampor så att du vet när filtret behöver bytas.
 • Med Wi-Fi-funktionalitet kan du styra din fläkt med en smartphone eller ett smart hemsystem.
 • Utseende

På grund av deras placering ovanför spishällen kan köksfläktar fungera som en visuell mittpunkt i ditt kök. De finns i en mängd olika ytbehandlingar och kan antingen sticka ut eller smälta in i ditt skåp och dina fixturer beroende på vilken stil du väljer. Rostfritt stål är ett populärt val för köksfläktar eftersom det är enkelt att rengöra och matchar många serier och andra apparater. Vita spiskåpor visar smuts lättare men fungerar bra med vita skåp och vitvaror.

Ljudnivå

Ljudnivån som en fläkt producerar mäts vanligtvis i soner. Ljudet som ditt kylskåp ger är ungefär en son. Fyra soner är nivån för den genomsnittliga konversationen. Vissa tillverkare mäter istället ljudutmatningen från deras köksfläkt i decibel. Allt under 65 decibel (eller 13 soner) bör vara en acceptabel ljudnivå när du lagar mat. Det är dock viktigt att komma ihåg att kraftfullare köksfläktar med hög CFM tenderar att låta högre.

Enkel installation

Installation av kanallösa köksfläktar är relativt enkel och kräver vanligtvis inte att anställa en professionell. De flesta väljer emellertid att anställa en entreprenör för att sätta i fläktar med kanaler eftersom de kräver en mer komplex installation. Kanalmodeller har öppningar antingen på toppen eller baksidan, vilket underlättar olika installationsstilar.

Användningsområde

En bäst i test köksfläkt är en apparat som hängs över din spis. De tjänar fem olika syften, inklusive att ta bort lukt, rök och fett, belysa din spishäll och lägga till ett designelement i ditt kök.

Lukt

Om du någonsin har tillagat broccoli eller fisk vet du hur viktigt det är att lufta lukten ordentligt. Det är här en bra köksfläkt lyser, eftersom den kan eliminera majoriteten av lukten från ditt kök. När du lagar mat till något läckert vill du att dina gäster ska uppskatta lukten av rostad vitlök eller sauterad paprika och lök. Men inte att frukta! Utan tvekan kommer vissa delar av lukten att fly i ditt kök när du lagar mat, men doften blir mindre potent. Till slut kommer ditt hem inte att lukta som sparris hela natten.

Tar bort fett

Föreställ dig detta. du lagar upp massa fett bacon på en söndagsmorgon, när röken plötsligt verkar få ett eget liv. Du springer runt huset och öppnar fönster för att förhindra att brandvarnaren startar och väcker alla andra i hemmet. Ett sätt att förhindra detta onödiga kaos är att installera en köksfläkt. När den är på kan ventilationen cirkulera ren luft och ta bort rök. Detta förhindrar att brandvarnaren startar i onödan.

Ljuskälla

Vill du lägga till en extra ljuskälla i ditt kök? En köksfläkt lyser upp din spishäll (och hela ditt kök, verkligen), vilket ger dig extra ljus när du behöver det mest. Förutom att det är funktionellt lägger det till ett fantastiskt och elegant designelement i ditt kök.

Design

En köksfläkt kan också bli kontaktpunkten för din köksdesign. Eftersom ventilationsfläkten vanligtvis är ögonhöjd kommer den att fånga dina gäster så snart de går in i rummet.

Bredd

Fläktens bredd får inte vara mindre än tillagningsytans bredd. Fläkten kan dock vara cirka 8 cm större än spishällen. Något lager än det kommer att vara ineffektivt för att ordentligt fånga upp och ventilera rök och ångor.

Djup

Har du någonsin sett en köksfläkt som sticker ut för långt? Detta beror på fel djup. Tillverkare tillverkar ofta sina produkter på olika djup för att rymma olika kök. Så om du hittar den perfekta fläkten, men tror att den kommer att sticka ut från dina köksskåp för mycket, oroa dig inte! Välj bara det djup som passar bäst för ditt utrymme.

Höjd

Hur högt ska din köksfläkt vara? Överraskande är antalet inte baserat på om fläkten är i ögonhöjd eller inte. Ventilation ska placeras ca 75–100 cm över tillagningsytan. Om det placeras för högt kommer det inte att vara effektivt för att fånga upp fett, rök och ångor. Om den emellertid placeras för nära spishällen kan intervallet smälta.

Höjden är särskilt viktig om du har en gasspis, eftersom värme lätt kan komma ut från botten av grytan under tillagningen. Med induktion eller elektriska spishällar kan räckvidden placeras närmare spishällen. Detta kommer också att säkerställa att hårda dofter inte sprids till resten av köket. En annan sak att tänka på är att tillverkarna, precis som djupet, tillverkar fläktar i olika höjder. Därför är det viktigt att välja den höjd som passar bäst i ditt kök.

Ventilationsalternativ

Beroende på dina behov och preferenser finns olika ventilationsalternativ tillgängliga. Köksfläktar har en av tre typer av fläktar: inre, externa eller inline.

Interna fläktar

Som namnet antyder bor interna fläktar i fläkten. Interna fläktar är enkla att installera, men är vanligtvis högre än externa eller inline-fläktar.

Externa fläktar

Externa fläktar är perfekta för dem som lätt störs av buller. Dessa fläktar är relativt stora och bor utanför hemmet. Externa fläktar fungerar genom att suga in luft, filtrera den och släppa den utanför hemmet.

Inline fläktar

Inline-fläktar kombinerar kraften från både interna och externa fläktar. Den största skillnaden i en inline-fläkt är dock att den inte är i fläkten. Istället är fläkten positiv ned i ditt kanalsystem. Den lagras vanligtvis på en plats där den inte är synlig som källaren eller vinden.

Installation

Oavsett om du väljer en fläkt som är överskridande, se till att den är installerad enligt tillverkarens anvisningar – vanligtvis 45 till 115 cm ovanför ugnen. Det ger dig arbetsrum samtidigt som du hjälper till att förhindra att ånga släpper ut till sidorna. Ventilera luften utomhus, om möjligt, med hjälp av den största storleken. Välj om möjligt släta metallkanaler som passar. Håll kanalkörningarna korta och minimera böjningar för att maximera luftflödet. En vägg eller taklock utanför huset förhindrar drag som kommer utomhus. Tvätta eller byt ut filtren var tredje månad – eller oftare om du lagar mat ofta.

Termostat

En inbyggd temperatursensor i vissa modeller slår automatiskt på fläkten om temperaturen under fläkten blir för hög. Den här funktionen är främst tillgänglig i mikrovågsugnar som är överkomliga. Det verkliga syftet med termostaten är att skydda mikrovågselektroniken från att skadas av höga temperaturer. Om temperaturen under mikrovågsugnen är för hög, kommer avgasfläkten att dra bort den varma luften och dra in svalare luft från resten av köket. Men vi rekommenderar inte den här funktionen på köksfläktar, för om du lagar mat med olja och din panna tar eld, kommer avgasfläkten att tändas, drar mer luft till elden, fläktar och kanske gör det värre.

Timer

Denna praktiska funktion stänger av fläkten efter en viss tidsperiod.

Märken

Ett av de sista övervägandena att göra i din sökning efter en köksfläkt är varumärkets rykte. En bäst i test köksfläkt från ett varumärke med ett starkt rykte kommer sannolikt att hålla längre och orsaka färre problem över tiden. För att få en känsla för vad kunder tycker om olika märken som säljer köksfläktar tittade vi på recensionerna online för flera produkter från var och en av de mest populära varumärkena.

Fagor

Fagor tillverkar köksfläktar i ett antal olika stilar. Recensionerna för deras olika produkter säger i princip samma sak: de ser bra ut och fungerar bra, men är svårt att installera. Om du vill ha en huva som är snygg och kraftfull är de ett bra val. Men du kanske vill överväga att anställa en entreprenör för att spara installationsproblemen.

GE

GE säljer ett stort utbud av fläktar i olika typer och stilar. Kunder berömmer ganska enhetligt de olika modellerna för att de ser bra ut och fungerar bra. Flera granskare pratade godkännande om de olika inställningarna och funktionerna som deras huva erbjuds och vissa sa att deras huvar var lätta att använda och installera. Det fanns ett par klagomål om bullret de gör (särskilt på högsta inställning), men fler granskare är inte nöjda med sitt GE-köp.

ILVE

ILVEs köksfläktar har inte lika många recensioner från kunder online som några av de andra märkena i listan, men de som vi hittade var alla positiva. Kunderna säger att de fungerar bra, håller länge och är lätta att rengöra. Vissa tyckte att ventilationshuven var hög, medan andra sa att den inte gjorde mycket buller. Det generella svaret från kunderna är att ILVEs köksfläktar är fantastiska produkter som är värda priset.

Summit

Summit säljer ett brett utbud av prisvärda ventilationshuvar som får positiva recensioner från kunder. Kunderna säger att produkterna ger bra konstruktion till ett rimligt pris och många uppskattade de små huvorna från Summit som är svåra att hitta någon annanstans. Några granskare klagade över att installationsinstruktionerna inte var särskilt bra, men förutom att de flesta recensioner gav tillfredsställelse med produkten.

Whirlpool

Whirlpool erbjuder ett antal olika huvor med varierande recensioner över olika modeller. De flesta av deras huvar får solida recensioner för att de är vackra och fungerar bra. Andra fick klagomål för att ha gått sönder (särskilt mindre delar som knappar och glödlampor), att vara högljudda eller inte erbjuda den annonserade maktnivån. Många kunder är nöjda, men det är smart att kontrollera recensionerna av det specifika sortimentet som du funderar på om du går med en Whirlpool.

Windster

Windsters sortimentskåpor får solida recensioner från kunder för att de ser bra ut och är kraftfulla. Medan de flesta recensionerna var positiva nämnde vissa att enheterna var svåra att installera eller högt och en granskare nämnde att de hade svårt att hitta reservdelar. Det övergripande svaret från kunderna är dock tillfredsställelse.

Zephyr

Zephyrs köksfläktar får positiva recensioner från kunder för att de är extremt kraftfulla, välgjorda och ser bra ut. Det enda klagomålet som kom upp i recensioner var att de är en utmaning att installera. När kunderna har fått det på plats är de dock hela tiden nöjda med deras fläktar.

Hur installerar man en Köksfläkt?

 1. Ta bort den gamla fläkten, om det behövs
 2. En person tar bort en köksfläkt från en spishäll.
 3. När du byter ut en köksfläkt måste du börja med att ta bort den gamla.
 4. Stäng av strömmen till köksfläkten vid brytaren.
 5. Koppla bort fläkten och koppla bort alla elektriska ledningar och anslutningar.
 6. Ha en hjälpare som stöder vikten på fläkten när du tar bort stödskruvarna.
 7. Lyft bort den gamla köksfläkten och lägg åt sidan.
 8. 2 Leta reda på och markera ventilationshålen
 9. En person packar upp komponenterna i en köksfläkt.
 10. Att installera en bäst i test köksfläkt i köket för första gången innebär att du borrar ett hål i väggen, fäster nytt kanalarbete och lägger till nya ledningar vid behov.

Börja med att packa upp enheten och ta bort filtret, avgasfläkten och locket till det elektriska huset. Helst bör den nya fläkten vara tillräckligt stor för att sträcka en tum förbi spishällen på alla fyra sidor.

Använd en hammare och skruvmejsel för att ta bort knockouts för elkabeln och kanalen. Sätt i en kabelanslutning i kabeln.

Håll fläkten på plats mot den valda väggen. Använd en penna för att markera platsen för hålen för kanalen och kabeln. Du kan behöva en hjälpare för detta. Vissa modeller tillhandahåller en mall för att markera ventilationshålen.

Tips: Bestäm höjden på köksfläkten baserat på dess kapacitet. Standardmodeller bör installeras ca 45 till 63,5 cm ovanför spishällens yta, medan fläktar med högre kapacitet installeras 61 till 76 cm ovanför spishällen.

1. Borra

Välj riktningen på ventilen som leder direkt från inomhus till utomhus. (En tumregel föreslår “Ta den kortaste vägen till dagsljus.”) Om din spis inte är byggd i en yttervägg, överväga att rådgöra med en hemförbättringsspecialist, eftersom du kan behöva förlänga en luftning genom taket.

Skär ett ventilationshål genom den inre gipsväggen eller gipsen med en fram- och återgående såg eller hålsåg. Använd dammmask och ögonskydd.

Använd en lång bit för att borra lokaliseringshål i varje hörn av ventilationshålet hela vägen genom ytterväggen.

Tips: Vidta alla försiktighetsåtgärder för att undvika tappar, rör eller trådar vid skärning och borrning. Om du behöver flytta rör eller ledningar kan du behöva rådgöra med en rörmokare eller elektriker.

2. Klipp av sidospåren

 • En person skär ett ventilationshål i ytterväggarna.
 • Hitta lokaliseringshålen utanför huset.
 • Använd en penna eller markör för att ansluta prickarna mellan lokaliseringshålen för att skissera ventilationshålet.
 • Kapa ventilationshålet i sidospåren med hjälp av en fram- och återgående såg, sabelsåg med ett extra långt blad eller nyckelhålsåg för att följa konturen. Ta bort ytterkanten.
 • Ta bort isolering eller skräp som kan störa installationen av kanalen.

3. Fäst kanalen

 • Tryck ut kanalens vägglock från öppningen in i öppningen för att se om kanalen är tillräckligt lång för att nå avståndskåpan.
 • Om inte, köp en kanalförlängning och fäst den med plåtskruvar och tejp.
 • Applicera tätning på ytterkanten där lockflänsen vilar.
 • Skjut på locket till rätt plats och fäst det med skruvar.
 • Ta bort flänsens omkrets.

4. Sätt på strömmen

 • Stäng av strömmen till kretsen och se till att fläktens strömbrytare är i “av” -läget.
 • Dra kabeln från ett närliggande uttag eller kopplingsdosa genom hålet i väggen.
 • Skala av manteln och fäst kabeln på köksfläkten med kabelanslutningen.
 • Montera fläkten ordentligt genom att föra monteringsfästena eller skruvarna i tapparna eller intilliggande skåp. Du kan behöva en hjälpare för att hålla fläkten på plats medan du kör skruvarna.

Tips: Du kan behöva konsultera en elektriker om du behöver förlänga ledningarna till ventilationsfläktens plats.

5. Anslut alla ledningar

 • Kontrollera att strömmen är avstängd vid brytaren innan du kopplar in den.
 • Skarva den vita ledningen till den vita fixturledningen, den svarta ledningen till den svarta ledningen och jordledningen till den gröna ledningen.
 • Vik ledningarna på plats och sätt tillbaka det elektriska locket.
 • Sätt tillbaka luftfläkten och filtret.
 • Återställ strömmen och test avståndsventilen.

6. Ventilera

 • När du släpper ut genom en murvägg, använd en något annan metod för att skära igenom väggen.
 • Använd en lång murbit för att borra hålen.
 • Rita konturerna noggrant och dubbelkontrollera att ventilen passar med utrymme att skona.
 • Borra hål ungefär varje tum längs konturen.
 • Använd en hammare och en kall mejsel för att flisa mellan hålen.
 • När hålet är klart, följ ovanstående instruktioner för att fästa ventilen.
 • Borra hål och driva murskruvar för att fästa kanallocket.

Tips: Efter sågning, skärning eller borrning genom gips, en murvägg och andra byggmaterial, se till att dammsugas upp. Använd ögonskydd och andningsmask när du borrar eller skär genom murverk.

Ventilationsventil kommer under första tiden kräva borrning och skärning av hål i köksväggen, medan byte av köksfläkt kan göra det möjligt för dig att använda befintligt ventilationsarbete. Att lära sig att installera en bäst i test köksfläkt över din ugn eller spis kommer att förbättra ventilationen och kan hjälpa dig att rensa luften.

När du lägger till professionell installation i ditt köp så kan du få denna svåra process gjord åt dig.

6 anledningar att köpa en köksfläkt

Förutom deras huvudsyfte att rengöra luften medan du lagar mat, ger köksfläktarockså några andra fördelar.

 1. De ger extra belysning till utrymmet du lagar mat i, vilket underlättar förberedelsessäkerheten.
 2. De bidrar till att hålla ditt kök renare – om rök samlas eller sprider sig kommer det att göra dina väggar och bänkskivor svårare att rengöra.
 3. De minskar risken för kolmonoxidförgiftning, som kan bygga upp till farliga nivåer om ditt matlagningsutrymme inte är ordentligt ventilerat.
 4. De kan hjälpa till att kyla ner heta kök. Förutom att ta bort rök och partiklar, tar de bort överflödig värme också.
 5. Att flytta ut röken betyder att du inte behöver oroa dig för att rökdetektorn släcks bara för att du lagar mat.
 6. Även om du inte lagar så ofta själv, kan det vara en sak mindre som en framtida köpare kommer att behöva investera i med en köksfläkt.

Om du alls lagar mycket mat och speciellt om du steker, är en bäst i test köksfläkt ganska mycket en nödvändighet. Lyckligtvis har du massor av alternativ att tänka på att alla varierar i stil, pris, storlek och funktioner. Här är vad du behöver veta för att hitta den bästa fläkten för ditt kök.

Vanliga misstag

Att köpa fläkten men inte motorn – Många tillverkare säljer köksfläkt och motor separat, eftersom varje hushåll har olika krav på hur mycket ström som behövs. Men många människor antar att dessa två delar kommer ihop. Tillverkare vill ge dig det maximala valet när du dimensionerar dina CFM: er för att följa din lokala kod. Därför är det vanligt att de erbjuder fläkten som ett separat köp.

 • Glömma kanaltillägg för höga tak
 • Felbedömer storleken. Tänk på att djup och höjd är lika viktiga som bredd
 • Glömmer att kontrollera de krav som finns.
 • Att sätta fläkten på fel plats
 • Centrerar inte ventilationshålet (eller vet inte att det inte är centrerat)

Glömde att läsa produktbeskrivningen och specifikationerna innan du köpte. Många köksfläktar kan se lika ut men har olika monteringstyper. Till exempel kan en fläkt komma i både ö- och väggmonterad stil. Du kan dock inte bestämma vilken som är utan att läsa hela beskrivningen och produktspecifikationerna. För att undvika att göra detta kostsamma misstag, se till att undvika att blint köpa en fläkt baserad endast på designen.

Krav på luftkvalité

När en köksfläkt slås på ventileras luft inifrån hemmet utanför. Efterfyllningssystem säkerställ att samma mängd frisk luft kommer in i huset efter att den filtrerade luften har ventilerats ut.

Under de senaste fem åren har de flesta orter genomfört krav på luft. Detta beror på att nya bostäder och renoveringar är effektivt väderförseglade. Även om det här är bra nyheter eftersom din uppvärmnings- / kylningsräkning sannolikt minskar, är det också en oro. Varför? Eftersom din bäst i test köksfläkt kommer att dra ut luft och huset är förseglat, finns det inget att kompensera för den luften. Detta orsakar en mängd problem som:

Att dra för mycket luft kan skapa en tryckfri zon. Med tryckavlastning går kolmonoxiden från matlagningen direkt tillbaka till ditt hem istället för att luftas ut. Detta kallas bakgrundsfenomenet, vilket kan orsaka kolmonoxidförgiftning eftersom CO är luktfri, smaklös, färglös och mycket giftig gas.

Vanliga frågor om Köksfläktar

Vilka olika köksfläktar finns det?

Väggmonterade köksfläktar

installeras ovanför din spis i stället för skåp. Även om de vanligtvis är kanaliserade finns även kanalfria och konvertibla modeller. De har en skorstensliknande form och synliga ventilationsstaplar, vilket ger ditt kök ett industriellt utseende.

Köksö Köksfläkt

De som har en spishäll på sin köksö behöver öskåp, som installeras ovanför köksöar eller halvöar och ventileras genom ditt köks tak. Det rekommenderas att en köksfläkt till din köksö är minst 15 cm bredare än din spishäll eftersom de saknar skåp på vardera sidan för att hjälpa till att rikta luft mot fläkten.

Köksfläktar som är under köksskåp

Köksfläktar under skåpet är installerade på undersidan av ditt övre skåp. De kan vara antingen kanaliserade eller kanalfria. I kanaliserade modeller tas luft in och avtappas genom ventiler i den angränsande väggen eller riktas mot ventilationsöppningarna i taket.

Köksfläktar av hög kvalité

Fläktar av professionell kvalitet är lämpliga för den ivriga hemmakocken som vill ha restaurangkvalitetsventilation i köket. De har vanligtvis kraftfulla avgasfläktar som släpper ut luft i höga hastigheter.

Mikrovågsfläktar

Många mikrovågsugnar som är överkomliga är utrustade med ventilationsfunktioner. Mikrovågsugnar kan vara antingen kanaliserade eller kanalfria, och de är vanligtvis mindre kraftfulla än fristående köksfläktar.

Är kanalfria fläktar de bästa?

Det primära beslutet som kunderna måste fatta när de köper en  bäst i test köksfläkt är om de vill ha en kanaliserad eller kanalfri modell.

Fläktar med kanaliserade (eller ventilerade) suger in luftpartiklar från ditt kök och ventilerar dem utomhus genom kanaler. De är effektiva för att eliminera rök och lukt men kräver installation av kanaler och är inte kompatibla med varje kökslayout.

Kanallösa (eller recirkulerande) fläktar filtrerar och cirkulerar sedan luft tillbaka in i ditt hem. Medan de är mindre effektiva för att eliminera rök och matlagningslukter är de mycket lättare att installera. De har filter som måste rengöras och bytas regelbundet för att bibehålla sin effektivitet. De finns vanligtvis till mycket lägre pris än de bästa i test köksfläktar med kanaler.

Konvertibla fläktar kan användas antingen med kanaler eller utan, vilket ger ett mångsidigt alternativ som passar vissa köpare. De kräver vanligtvis att du köper ett recirkulationssats som omvandlar en kanalfläkt till en kanalfri fläkt.

Är en fläkt med högt CFM automatiskt bättre än en köksfläkt med lägre?

Tillverkare mäter kraften hos sina kanaliserade fläktar i kubikfot per minut (CFM) uttömd luft. Enkelt uttryckt, ju högre CFM, desto kraftfullare är spiskåpan. Ett sätt som experter rekommenderar att fastställa den CFM du behöver i din köksfläkt är att dela de brittiska termiska enheterna (BTU) på din spishäll med 100. Så om ditt sortiment har en effekt på 30 000 BTU, bör du leta efter en köksfläkt med en CFM på 300. Som tumregel kommer köksfläktar med CFM mellan 300 och 500 att ge tillräcklig ventilation för de flesta kök.

Vad är den bästa CFM hastigheten för en köksfläkt?

En CFM på minst 300 är lämplig för de flesta kök med elektriska områden, medan en CFM på minst 800 är att föredra för de med gasugnar.

Kan man använda en kanalfri köksfläkt med en gasspis?

Gasspisar kräver mer kraftfulla köksfläktar på grund av deras höga energiproduktion, men ett högkvalitativt kanalfritt alternativ kan vara tillräckligt om den kanaliserade sorten inte är ett alternativ.

Hur ska man tänka runt passformen på en köksfläkt?

En köksfläkt passar inte rätt i ditt kök om du har lite utrymme. Om du till exempel bor i en liten lägenhet och inte vill kompromissa med utrymmet, kan du alternativt välja en mikrovågsugn över hela intervallet. Denna inställning frigör utrymme på din bänkskiva som normalt skulle upptas av en bänkskiva. En överdriven mikrovågsugn fungerar som en två-i-ett-apparat, lämplig för matlagning och ventilation. Dessutom kommer du att dra nytta av dess lampor för att belysa din matlagningsyta.

Vilka olika stilar finns det på olika bäst i test köksfläktar?

Skjutbara fläktar

Skjut ut fläktarna, bokstavligen, skjut ut under dina skåp. Dessa lågprofilskåpor finns ofta i lägenheter. Eftersom de lätt döljs är de ett utmärkt alternativ för ett minimalistiskt kök.

Skorstensstil

Stora kök har vanligtvis en klassisk skorstenskåpa. Tänk på att den här designstilen innebär att du måste offra köksskåp ovanför din spis. Fläktar i skorstenstil är en klassisk och elegant kontaktpunkt som kommer att fånga dina gästers uppmärksamhet när de går in i ditt kök.

Professionell stil

Professionell stil på din bäst i test köksfläkt ger ditt kök ett professionellt och elegant utseende. Fläktar i professionell stil är vanligtvis större än andra typer av fläktar. Det coolaste med den här stilen är att du ofta kan beställa i anpassade färger. Till exempel, med ett bolag vi testade som hade denna stil kunde du skicka ett färgprov till fabriken så att de matchar det åt dig. Detta skapar en unik, unikt sortimentsfläkt för ditt hem.

Vi hittade under vårt köksfläkt test att professionell stil på köksfläktar är mycket dyrare än andra stilval.

Är alla köksfläktar inbyggda?

Letar du efter ett sömlöst utseende i ditt kök? Vissa fläktar är utformade för att få din köksfläkt att smälta in i resten av ditt skåp. Det är dock viktigt att notera att fläktinsatser inte är samma sak som fläktfoder, även om många använder namnen omväxlande.

Fläktskydd skyddar dina köksskåp mot skador. Istället för att installera fläkten i ditt skåp kan du välja att installera den i ett foder. Tänk på det som att ha ett par strumpor med dina skor! Precis som strumporna skyddar dina fötter, skyddar fodret dina skåp.

Är bordsfläktar bättre än vanliga köksfläktar?

Även om en vackert utformad bäst i test köksfläkt kan bli kontaktpunkten för ditt kök, finns det vissa människor som hellre inte vill se en fläkt alls. Om du föredrar modern minimalism kan en bordsfläkt vara ett bra alternativ för dig.

Bordsfläktar glider ut från spishällen när du behöver dem och kan lätt döljas när de inte används. Dessa fläktar flyttar rök och ångor nedåt snarare än uppåt. De brukar dock betraktas som de minst funktionella av ventilationsfläkten vi har diskuterat.

Vilka hinder finns om man vill ha en specifik stil på sin köksfläkt?

När det gäller den dekorativa stilen är alternativen praktiskt taget oändliga. Det som är bra med köksfläktar är att de kan vara så involverade eller oengagerade i köksdesignen som du vill. Oavsett om du letar efter ett fantastiskt showpiece eller en minimalistisk och funktionell fläkt, det finns en design som passar dina behov.

 • Glasköksfläktar är gjorda av en blandning av både glas och rostfritt stål. De fungerar som ett elegant och modernt designval i ditt kök.
 • Band, nitar och guldklädsel kan också ge en touch av elegans till din fläkt
 • Logotyp: Du vill också bestämma om du vill se tillverkarens logotyp på din fläkta. Till exempel graverar inte Wolf sin logotyp i deras proffsval. Istället innehåller tillverkaren den på en separat typskylt som kan fästas på fläkten.
 • Belysningsarmaturen ser lika ut: Även om vissa människor älskar det djärva designuttalandet, föredrar andra ett mer subtilt utseende. Faktum är att vissa köksfläktar till och med ser ut som armaturer! Dessa fläktar är ett utmärkt alternativ om du inte gillar det traditionella utseendet.

Vilka filter behövs till köksfläktar?

Du har två huvudalternativ när det gäller filtret i din fläkt: nät eller baffel. Även om båda filtren är lika effektiva för att fånga upp fett, skiljer de sig åt i design och användarvänlighet. Det finns också en tredje typ av filter, känt som ett kolfilter. Kolfilter är dock sekundära filter som är avsedda att fånga och ta bort lukt från ditt kök.

Nätfilter

Nätfilter är gjorda av aluminium eller rostfritt stålnät och är vanligtvis lättare att ta in och ut ur fläkten. De är billigare än baffelfilter men är svårare att rengöra för hand. Vissa nätfilter kan emellertid placeras i diskmaskinen (men dubbelkolla alltid för att se till !!).

Baffelfilter

Baffelfilter finns vanligtvis i industriella eller kommersiella kök. De har dock blivit populära i bostadskök eftersom de ger rummet ett mer professionellt utseende. Även om baffelfilter är dyrare än nätfilter, är de vanligtvis mer hållbara.

Behövs en köksfläkt till ett utomhuskök?

Många antar felaktigt att de inte behöver ventilera sitt utomhuskök. Men om ditt kök är slutet, behöver du en ventilationsfläkt. Varför? Av många av samma skäl behöver du en inuti. Till att börja med, utan fläkta, kommer ditt slutna utomhuskök att vara rökigt och ångorna och dofterna kommer inte att ventilera ordentligt.

En av de största skillnaderna mellan och inomhus- och utomhusfläkten är att en utomhusfläkt bara måste vara 91 cm över tillagningsytan (jämfört med 84 cm avstånd för en inomhusfläkt). Detta ger dig ökad flexibilitet när du underhåller utomhus.

För utomhusbruk är dina alternativ begränsade till professionell stil.

Hur kan man testa en köksfläkt?

De bästa fläktarna vi testade tidigare utmärkt sig med att innehålla och utmattande rök och ångor och byta luft. Vissa var också särskilt tystare än de andra och bättre på att leverera höga och låga nivåer av belysning. Våra senaste tester av mikrovågor fokuserade på jämnhet, automatisk avfrostningsförmåga, uppvärmningshastighet, ljud, användarvänlighet och ventilation. Observera att även de bästa inte kan ventilera lika bra som en köksfläkt.

Hur ska man tänka innan man köper en köksfläkt?

Ventilerad eller kanalfri? Vi rekommenderar inte en kanalfri fläkta eftersom den tar rök och lukt och sprider dem i köket och resten av huset. Att ventilera fläkten utåt är bättre, men mer komplicerad att installera.

Välj rätt typ.

Fläktar för underskåp monteras på botten av ett väggskåp. Om fläkten befinner sig på en yttervägg, kan kanalen ledas upp genom skåpet och sedan ut, eller för vissa modeller, direkt genom fläkten. I annat fall måste ledningar ledas genom skåpet till en jakt, soffit eller tak.

Väggskorstensfläktar kan fungera där det inte finns några skåp och monteras med utsatta ventilationsstaplar på väggen. Öfläktar, som också fungerar ovanför en halvö, monteras på och ventileras genom kanaler i taket. Dessa saknar en vägg med skåp bredvid dem för att hjälpa trattrök, så tänk på en som är minst sex tum bredare än spishällen.

Snåla inte

Det här är en gång när större ofta är bättre. Varje fläkta du tänker på ska vara minst lika bred som tillagningsytan som den kommer att installeras ovan. Och undvik neddragningsfläktar, som inte var imponerande i våra tidigare tester.

CFM är inte allt

Tillverkarens luftflöde hävdar att utmattad luft är kubikfot per minut (CFM). Mer luftflöde betyder snabbare luftning men garanterar inte bättre rökavskiljning och avlägsnande. Som tidigare nämnt så är detta alltså inte det enda man behöver tänka på innan man köper en köksfläkt.

Korrekt installation

Oavsett om du väljer en fläkt eller en mikrovågsugn som är överskridande, se till att den är installerad enligt tillverkarens anvisningar – vanligtvis 45 till 76 cm ovanför brännarna eller elementen. Det ger dig arbetsrum samtidigt som du hjälper till att förhindra att ånga släpper ut till sidorna. Ventilera luften utomhus, om möjligt, med hjälp av den största storleken, slätväggig metallkanal som passar. Håll kanalkörningarna korta och minimera böjningar för att maximera luftflödet. En vägg eller taklock utanför huset förhindrar drag från ryggen. Tvätta eller byt ut filtren var tredje månad – eller oftare om du lagar mat ofta.

Hur ska man tänka runt olika hastigheter?

De flesta fläktar vi testade erbjöd från tre till sex fläkthastigheter. Vi rekommenderar minst två hastigheter: en höghastighetsinställning att använda vid tillagning och en mycket låg och mycket tyst inställning att använda efter tillagningen för att fortsätta att ventilera utrymmet medan du äter. Mer än tre inställda hastigheter är för många. Om tillverkaren vill tillhandahålla mer än tre hastigheter, bör den bara använda en variabel hastighetsomkopplare som användaren enkelt kan ställa in till önskad hastighet.

Vi märkte under vårt köksfläkt test att olika fläkthastigheter är en stor faktor som måste överses innan man köper en köksfläkt.

Vilka faktorer är viktigast när man köper en köksfläkt?

Varje konsument kommer att ha olika behov, alternativ och prioriteringar som avgör vilken köksfläkt som är bäst för dig. Det här är de viktigaste faktorerna att tänka på under din sökning.

Pris

De enklaste köksfläktarna kan kosta så lite som tusen spänn före installationskostnader, medan de mest detaljerade kostar flera tusen före installationen. Några av de faktorer som påverkar priset är förutsägbara: fläktar med större sortiment kostar vanligtvis mer än mindre, och de med extra funktioner eller som är utformade för att vara särskilt snygga kostar vanligtvis också mer. Öar och väggmonterade fläktar är några av de dyraste typerna som finns, medan köksfläktarunder skåp vanligtvis är de mest prisvärda alternativen.

Många typer av köksfläktar involverar en komplicerad installationsprocess, särskilt de med kanaler som luftar ut luften. Den högre installationskostnaden i dessa fall resulterar dock i en mer effektiv ventilation, eftersom kanalfria modeller bara kan återcirkulera luften och fånga rök och föroreningar i filter snarare än att rensa den helt från utrymmet.

Läs också >>> Riskokare test

Storlek

För de flesta typer av köksfläktar bör storleken vara direkt relaterad till ytan på din spis. Det är inte precis ett krav att din köksfläkt matchar din spishäll i storlek, men det är i allmänhet bäst att det gör så att all rök och matpartiklar som driver upp fastnar i fläkten innan de får chansen att driva till andra delar av ditt kök. Som du kan förvänta dig, kan det vara dyrare med större fläktar, men om du investerar i en stor spishäll är det extra värt det. Köksfläktarunder skåp måste passa in i det utrymme du har tillgängligt under disken (även om vissa modeller är utformade för att sticka ut bortom disken för att matcha kamins storlek), medan väggfäste och öskåp är egentligen bara begränsade i storlek efter hur mycket utrymme du har tillgängligt. Se till att mäta utrymmet där du planerar att placera köksfläkten så att du får dimensionerna rätt.

Kraft

Ju mer kraftfull din köksfläkt, desto effektivare blir den vid sitt jobb. Om du gör en hel del tung matlagning eller stekning, bör du definitivt sikta på en ventilationsfläkt som ger en hel del kraft. Tillverkare kommer att ge dig ett mått på hur mycket du kan förvänta dig av deras köksfläktar i CFM.

Kanallösa modeller kommer inte att ge samma kraft som de som släpper ut luften utanför huset, eftersom de är beroende av filter för att städa ut luften istället för att ta bort den helt från utrymmet. Och mindre modeller kommer generellt sett inte att vara lika kraftfulla som större.

Stil

Vissa grundläggande fläktar kommer inte att lägga mycket till ditt köksutrymme när det gäller estetik, men om du vill hitta en huva som är vacker och verkligen lägger till något i utrymmet, kan du verkligen. Många öar och väggmonterade fläktar har arresterande mönster som besökare kommer att se till. Och insatta fläktar gör det möjligt för dig att arbeta med en designer eller entreprenör för att komma med en bäst i test köksfläkt som ser ut hur du vill.

Om du inte bryr dig om din köksfläkt och bara vill ha något som fungerar bra och inte är för visuellt uppenbart kan du hitta många modeller (mestadels i kategorin underskåp) som passar räkningen. Men om du vill ha en köksfläkt som lägger till något lite extra för utrymmets bilder, så erbjuder många märken alternativ som sannolikt kommer att träffa dig.

Ljud

De flesta köksfläktar kommer att vara höga, åtminstone på de högsta inställningarna. När vi tittade igenom recensionerna av olika modeller var det vanligaste klagomålet över dem alla bullret de gör.

Vissa modeller syftar åtminstone till att vara tystare än vanligt – de gör fortfarande lite ljud, men inte lika mycket. Om du har en chans att besöka ett showroom kan du få en känsla för hur hög eller tyst en modell är personligen. Om det är utom räckhåll är kundrecensioner förmodligen det bästa alternativet för att ta reda på vad du kan förvänta dig av bullret från din köksfläkt.

Vi hittade under vårt köksfläkt test att ljudet är en faktor som inte alla räknar med när de köper sin köksfläkt.

Kanalfri eller med kanaler

Köksfläktar är antingen ventilerade och inkluderar kanaler som flyttar luften utåt, eller så är de ledningsfria och återcirkulerar all luft de tar in medan de försöker ta bort så mycket av rök och föroreningar som möjligt med hjälp av filter. Fläktar med kanaler är mycket effektivare än kanallösa, men de är mer komplicerade att installera och kostar dig mer på förhand.

Vissa människor bor också i byggnader med begränsningar som inte tillåter dem att bygga en bäst i test köksfläkt med kanaler och endast har en kanalfri modell. Oavsett anledning kan du välja att gå med en kanalfri

köksfläkt, kom ihåg att du måste hålla koll på att byta ut filtren och att du måste rengöra fläkten oftare.

Huvar med kanaler kommer vanligtvis med aluminiumfilter för att fånga upp fett som du måste ta ut och rengöra regelbundet. De flesta aluminiumfilter är diskmaskinssäkra

fläkthastigheter

De flesta ventiler har flera olika fläkthastigheter. Detta ger dig möjlighet att höja köksfläkten högre när du lagar riktigt kraftig matlagning eller hålla den låg om du inte vill hantera buller från de högre nivåerna. Det är definitivt värt att ha ett par alternativ, men vanligtvis är det tillräckligt med två eller tre hastigheter – de flesta konsumenter känner inte att de får så mycket mer värde av att kunna välja mellan fem och sex.

Enkel installation

De flesta köksfläktar, särskilt kanaler, kommer att kräva en komplicerad installation som innebär att anställa en professionell. Några av de enklare kanallösa modellerna är mycket enklare att installera och kan vara möjligt att lägga till i ditt kök utan professionell hjälp, men om du inte är säker på om du vet vad du gör eller inte, är det bäst att ringa till en entreprenör.

I vissa fall är det värt att betala extra för en mer komplicerad installationsprocess. Som redan nämnts är kapslingskåpor mycket effektivare än deras kanalfria motsvarigheter. Ändå är det värt att ha en uppfattning om vad man kan förvänta sig att bli involverad i installationen. Ju mer komplicerat det är, desto mer betalar du för hjälp av en professionell.

Slutsats

Det finns alltså tusentals variabler att tänka på innan du ska köpa din egen köksfläkt. Men du kan vara borde nu efter att ha läst igenom denna köpguide ha en bra bild över hur köksfläktar fungerar och vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för att investera i en ny. Med denna guide så hittar du säkert den bästa köksfläkten som vi testat längst upp på sidan.

Detta var alltså slutet på vårt köksfläkt test. Jag önskar dig all lycka till med din egen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top