Bästa Induktionshällen 2022 – Hitta den bästa Induktionshällen

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEMENS iQ700 Standard

EICO IH 60 Induktionshäll

SIEMENS iQ700 fryingSensor Plus

ELECTROLUX HOB750MF

Klicka här för att se fler induktionshällar.

Bästa induktionshällen 2022

Om du älskar att laga läckra färska rätter är en induktionshäll av god kvalitet ett måste för ditt kök. Med många valmöjligheter från olika bränsletyper, storlekar och inställningar är det inte alltid lätt att få rätt passform för ditt kök. Vår köpguide guidar dig genom alla fantastiska alternativ där ute, för att göra ditt beslut lite enklare.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra induktionshäll på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken induktionshäll som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det så klart bättre. Så när du väl får hem induktionshällen så är den kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa induktionshällen.

Men det är därför som vi här på Köksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Vi har nämligen gjort vår egen Induktionshäll guide. Genom att använda vår köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa den bästa induktionshällen. Vi gjorde den här guiden genom att pröva några olika induktionshällar. Vi läste dock även igenom andra guider och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt klar bild av hur bra varan faktiskt är. Vi använde oss alltså av vår egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde vi en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar vi att du kan köpa den bästa induktionshällen.

Se även >>> Den bästa riskokaren 2022

Köpguide för bästa induktionshällen 2022

Som vi skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa induktionshällen på nätet. När du ska köpa den bästa induktionshällen så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har vi gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa induktionshällen. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa induktionshällen 2022:

 • Hastighet
 • Kontroll
 • Energieffektivitet
 • Bekvämlighet
 • Säkerhetssensorer
 • Framtidssäker
 • Luft av högre kvalitet
 • Matlagningszoner
 • Kontrollpanel
 • Portabel kontra Ej Portabel
 • Installation och strömkrav
 • Elektriska hällar
 • Förseglade plattor

Hastighet

Induktionshällar kokar snabbt, eftersom all energi som genereras går rakt in i din kastrull, vilket värms upp snabbt. Guider visar att en induktionshäll kan koka upp en vattenkanna ungefär dubbelt så snabbt som en gasspis. Induktion tar bara 4 minuter, medan en elektrisk häll tar 7 minuter och en gasspis tar 8 minuter. När du jämför detta med den tid det tar att koka en full vattenkokare (ungefär 2-3 minuter), kan du se varför en induktionshäll anses vara så effektiv.

Kontroll

Du kommer att upptäcka att värmeeffekten kan justeras mycket mer exakt än på en gasbrännare. Eftersom de i allmänhet är dyrare än traditionella hällar – och nyare – har induktionshällar sannolikt andra avancerade funktioner, inklusive ett ökat antal effektnivåer, minne och timerfunktioner. En kastrull på en induktionshäll bibehåller sin värme snarare än att bli varmare och varmare ju längre den är kvar, vilket innebär att du lättare kan bedöma matens tillagningstid – det vill säga när du har blivit van vid den.

Energieffektivitet

Att spara energi innebär att spara pengar och göra det mest miljövänliga valet. Med en gasbrännare eller en elektrisk häll betalar du också för att värma upp luften runt pannan. En induktionshäll värmer bara pannan själv. De besparingar du gör på el kommer dock att ligga i området 100 kr per år och kommer inte på något sätt att kompensera för kostnaden för en ny induktionshäll!

Bekvämlighet

En induktionshäll sprider inte värmen i luften runt din kastrull, vilket gör den till ditt bästa alternativ för att hålla ditt kök svalt. Induktionshällar kommer till sin rätt när du ska vara i köket i timmar, laga en komplicerad måltid eller under rostning sommardagar (när du vill laga mat, men inte dig själv).

Säkerhet

En induktionshäll minimerar risken för brännskador och brand. Den enda gången det finns risk för brännskada från en induktionshäll är när du precis har tagit bort kokkärlet. Det beror på att den heta ytan på pannbotten har varit i kontakt med glashällen – inte för att hällen själv producerar någon värme.

En induktionshäll skyddar inte bara dina fingrar, men du kommer aldrig mer att sätta eld på dina ugnshandskar när du slänger dem tillfälligt ovanpå spisen efter att ha serverat mat (eller är jag den enda med den dåliga vanan?). Du kan pröva detta genom att placera en isbit på induktionsringen bredvid en kastrull med kokande vatten. Det smälter bara – så småningom – från närheten till pannan.

Säkerhetssensorer

Vissa induktioner har säkerhetssensorer som övervakar temperaturen på kokkärlets botten. Detta hjälper om det finns tomma kokkärl kvar i värmezonen när strömmen är på. Den justerar effekten för att undvika skador på spishällen och köksredskap. Numera är många induktionshällstemperaturer WIFI- eller smartenhetsstyrda.

Framtidssäker

Även om gas är renare än kol är det fortfarande dåligt för miljön. År 2018 införde den länder regler för att förhindra att nya bostäder ansluter till gasnätet. Detta är en del av ett försök att avvänja samhället från dess beroende av fossila bränslen. Eftersom länder har åtagit sig att minska utsläppen av växthusgaser med 80% fram till 2050, kommer det sannolikt att följa efter. Utskottet för klimatförändringar i Storbritannien rekommenderade att inga nya hem skulle anslutas till gasnätet år 2025.

Det är dock osannolikt att gas kommer att fasas ut när som helst snart. Vad denna attitydförändring innebär är att företagen under de kommande åren kommer att fokusera mindre på gasteknik när de utvecklar nya produkter, så de mest innovativa föremålen kommer sannolikt att vara induktion.

Luft av högre kvalitet

Apparater för gaskokning kan bidra till inomhusluft av låg kvalitet. Detta gäller särskilt om du regelbundet glömmer att sätta på köksfläkten eller om din fläkt är ineffektiv eller gummad med matolja. Gasbrännare avger kolmonoxid, koldioxid, kvävedioxid och partiklar – vilket inte bara kan irritera näsan och halsen utan få allvarligare, långsiktiga konsekvenser.

En studie från 2018 av Stanford Medicine om luftkvaliteten inomhus fann luftkvalitetsproblem från matlagning i hälften av de hem som teamet besökte. Några av dessa var tillräckligt dåliga för att ha brutit mot hälsostandarder för utomhusluft. Medan du använder en fläkt av god kvalitet kommer de flesta av dessa problem att upphävas, och även om du fortfarande kan bränna din middag på en induktionshäll – vilket kommer att påverka luftkvaliteten i ditt hem – är det troligt att sambandet mellan induktionshällar och ren luft är ett försäljningsargument till hälsomedvetna köpare.

Matlagningszoner

Stora kokzoner har vanligtvis en diameter större än 21 cm för effektiv hantering av större köksredskap. Kokzoner i de flesta spishällar är definierade och har tydliga riktlinjer för storleken på köksredskap som är lämpliga för vissa zoner. Välj en induktionshäll med en extra stor, flexibel och liten kokzon. Dessa är bättre anpassade till en mängd olika kokkärlstorlekar.

Kontrollpanel

Det är där alla inställningsalternativ för matlagning är tillgängliga. Det finns främst tre typer av kontrollpaneler tillgängliga för induktionskokare. Det finns en vridreglage, tryck på knappen och pulsgivarkontrollerna. Pekskärmar är något dyrare än att trycka på knappar. Kontrollpanelen visar olika ströminställningar, temperaturinställningar och förinställda inställningar beroende på olika modeller. Kontrollerna bör inte placeras för nära elementet.

Portabel kontra ej portabel

Bärbara induktioner kan bäras var som helst och det enda krav som behövs är ett eluttag gör det till en favorit bland människor som inte vill följa procedurer. Det är också perfekt för arbetande män / kvinnor och de som bor hemifrån på vandrarhem / som betalande gäster, osv eftersom det är super bekvämt, inte kräver något krångel och kockar snabbt.

Installation och strömkrav

Induktionshällar använder mycket energi och kan därför kräva speciella strömanslutningar. Vissa spishällar kan behöva mer ström än ditt hem kan leverera, så kontrollera alltid den totala watteffekten innan du köper. En vanlig hushållskontakt i vardagen har en 10Amp-anslutning, medan en induktionshäll kan kräva en 20A-, 32A- eller till och med 42A-anslutning. Dessa måste anslutas hårt av en licensierad elektriker.

Installationspriset beror på hur svårt det är att installera den dedikerade kretsen från huvudkortet i ditt hem till köket. Induktionshällar kräver särskilda dimensioner som ska beaktas vid installation och detta kommer också att kosta dig. Detta beror på den stora mängden värme som spishällen behöver bli av under drift. De kommer vanligtvis också med fläktar för att sprida värmen så att du hör lite ljud under och efter drift. Följ alltid installationsinstruktionerna noga och anställ en behörig elektriker. Detta kommer att undvika säkerhetsproblem och säkerställa en lång livslängd på din spis.

Elektriska hällar

Ofta kallas även keramiska hällar eller halogenhällar, elektriska hällar är en grundpelare i kök över hela världen. Dessa har en elegant design av glasytan och är särskilt väl lämpade för moderna kök. Medan vissa rapporterar att elektriska hällar kan vara något mindre lyhörda än gas- eller induktionsmodeller, har de ofta innovativ teknik för att göra matlagning till ett nöje. Från beröringskontroller, timers och sensorer kan de vara ett premiumval för ivrig kock.

Förseglade plattor

Även om det är betydligt mindre populärt än andra hälltyper, kan en förseglad häll vara rätt för dig om du letar efter ett budgetvänligt alternativ. Med denna typ av häll täcks värmeelementet av en metallplatta som överför värme till din kastrull när du lagar mat. Kom ihåg dock, medan förseglade plattor hällar tenderar att vara billigast att köpa, kan de vara dyra att använda. De tar också ett tag att värma upp och svalna, vilket begränsar deras energieffektivitet och kan påverka säkerheten.

Lista över de bästa induktionshällarna 2022

 • Bästa induktionshällen:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Användbara funktioner i induktionshällar

Eftersom spishällar har blivit mer populära finns det många användbara funktioner som har lagts till i induktionshällar. Här är några funktioner som är något att se upp för. Du kanske inte hittar alla funktioner i en enda induktionshäll, och du måste bedöma vilka som är riktigt viktiga för dig.

Timerinställningar

Många induktioner har timerfunktioner. Det är användbart när du bara vill värma eller koka. Du kan ställa in hur mycket tid en viss mat ska vara på induktionshällen. När tiden är över stängs den automatiskt omedelbart. Helst kommer spishällarna med en inbyggd digital timer med en minutsteg som sträcker sig upp till 170 minuter. Efter den förinställda tiden stängs spishällen av automatiskt och slutar använda ström och sparar energi och förhindrar olyckor

Automatisk panoreringsdetekteringsfunktion

Induktionshällar erbjuder också automatisk panndetekteringsfunktion som säkerställer att värmen stängs av så snart kokkärlet tas bort från spishällen. De flesta induktionshällar stängs automatiskt av, vilket garanterar mindre energispill efter 60 sekunder när kokkärlet tas bort från hällen. I vissa modeller när kokkärlet tas bort stoppas åtgärden och en symbol visas. när köksredskapen hålls tillbaka på värmezonen fortsätter tillagningen med de inställda effektnivåerna.

Automatisk avstängning

En annan säkerhetsfunktion att se upp för är automatiska avstängningar. Detta stänger automatiskt av eller på elementet vid överhettning eller när man tar bort kokkärl. Många induktionshällar har denna säkerhetsfunktion. Om olämpliga köksredskap används, indikerar en symbol detta och efter en kort tid stängs kokzonen av. I vissa modeller hörs en ljudsignal och i vissa tecken blinkar på och av. För att helt stänga av kan man behöva trycka på avstängningen.

Små objektdetektering

När det gäller detektering av små föremål, om ett litet föremål placeras på induktionsvärmningsområdet som gaffel, sked, ring, etc, detekteras det inte som kokkärl. I sådana fall blinkar displayen och det kommer ingen effekt.

Barnlås

De flesta induktionshällar har en säkerhetsfunktion för barnlås inbäddad. Den kan låsa induktionshällen under användning. Den kan låsas för rengöring eller under tillagning också. I händelse av att den är låst under tillagningen fortsätter alla åtgärder som är närvarande och pågår. De visade inställningarna förblir aktiva och låsta och alla funktioner, funktioner låses också. Av säkerhetsskäl kan bara avstängningsknappen användas. Det här är en suck av lättnad eftersom det kan undvika större olyckor i händelse av att låsfunktionen öppnas igen eller fastnar på grund av ett fel.

Säkerhetsavstängningsfunktion

Nästan alla induktioner har en säkerhetsavstängningsfunktion. Om kokzonen är påslagen under en längre tid utan att temperaturen ändras kommer den att stängas av eller stängas av automatiskt. Vilken tidsperiod som krävs för att säkerhetsavstängningen beror på spishällens värmeinställningar vid den tiden. Ju lägre inställningar, desto längre förblir kokzonen.

Till exempel kräver vissa livsmedelssorter mycket låg sim under många timmar. Så vid mycket låga värmeinställningar förblir vissa kokplattor på i upp till 10 timmar. Å andra sidan stängs spishällar med de högsta högsta inställningarna automatiskt av efter en till en och en halv timme. Om dina matvanor kräver kontinuerlig tillagning under en längre tid, välj en spishäll med längre säkerhetsskärningsperioder.

Paus-knappfunktion

Vissa induktioner har en pausknappfunktion. Den låser alla inställningar precis som alla knappar är låsta under barnlåset. Man kan torka ner kontrollerna och sedan trycka på knappen för att återuppta tillagningen.

Så här fungerar en induktionshäll

Induktionskokning

Induktionshällar är ett snabbt och effektivt sätt att värma mat och är ett alltmer populärt val bland shoppare. Induktionshällens tillagningsmetod använder elektromagnetism för att skapa ett magnetfält mellan pannan (som måste ha ett högt järninnehåll) och en spole under glashällens yta. Elektricitet förs genom en kopparmagnet i induktionshällen, vilket skapar elektromagnetisk energi. Energin passerar genom kokplattan direkt till den järnbaserade pannan och producerar – eller inducerar – en ström som i sin tur frigör värme.

Nackdelen med en vanlig induktionshäll är att förutom att den är induktionskompatibel (det finns mer om detta längre ner på sidan) måste basen på kastrullen vara ungefär lika stor som kokzonen den sitter på för att för att aktivera den. Till exempel fungerar en liten eller medelstor panna inte i den största zonen. För att övervinna detta har vissa induktionshällar flexibla eller överbryggande zoner som automatiskt upptäcker storleken och formen på varje panna. Förutom att använda kokkärl av vilken storlek som helst, kan du också använda rektangulär eller oval form.

Delning av induktionshällen

Induktionshällar kan snabbt leverera imponerande mängder värme. Om du till exempel använder en enda zon för att koka lite pastavatten tar en genomsnittlig induktionshäll ungefär hälften av tiden för en genomsnittlig gas- eller elektrisk keramikhäll. Men så snart du börjar använda mer än en zon på full effekt använder induktionshällar ett strömhanteringssystem för att dela den tillgängliga strömmen runt. På en standard induktionshäll med fyra zoner är de två högra uppvärmningszonerna kopplade (de delar kraft) och de två vänstra är kopplade. Det betyder att om du vill använda två zoner med full effekt får du de bästa resultaten genom att använda en zon till höger och en till vänster.

Du måste använda kokkärl som innehåller tillräckligt med järn (ferromagnetiskt material) för att den elektromagnetiska tekniken ska fungera. Kokkärl som är kompatibla med induktionshällar finns allmänt tillgängliga i köksredskap. Om dina nuvarande stekpannor inte fungerar på en induktionshäll, kom ihåg den extra kostnaden för att köpa en ny uppsättning. Kokkärl eller annat kokkärl av dessa material är lämpliga:

 • Gjutjärn Stål
 • Emaljerat stål
 • Rostfritt stål med magnetisk bas eller kärna
 • Aluminium och koppar med magnetisk bas

Som en allmän tumregel, om en magnet fäster vid basen på en kastrull den kommer att fungera på en induktionshäll. Prestanda blir ännu bättre om sidorna på pannan är magnetiska. Om det finns luckor på pannans botten – till exempel en indragad tillverkares logotyp – kommer detta att göra det mindre effektivt. Om en av dina kokkärl bara visar sig vara magnetisk i mitten kan den ändå vara användbar för känsliga uppgifter som att smälta choklad.

Pacemakers och induktionshällar

Experter rekommenderar att personer med en pacemaker inte ska komma närmare än 60 cm från en induktionshäll. Det elektromagnetiska fältet som genereras när en induktionshäll används kan enligt experter störa pacemakerinställningarna. Det står att de flesta borde kunna använda en induktionshäll om de följer dessa försiktighetsåtgärder. Som sagt, om du köper en ny induktionshäll eller spis kan det vara lättare att välja en som inte är en induktionsmodell. Akademiska bevis tyder på att en induktionshäll inte skulle orsaka en katastrofal förändring av en pacemaker.

Medtronic, en stor leverantör av pacemakers, rekommenderar att om du tror att ett föremål påverkar din hjärtapparat, släpper du bara vad du rör vid och rör dig bort från den. Det är osannolikt att någon tillfällig effekt orsakar omprogrammering eller skada på din pacemaker, som är utformad för att återgå till normal drift efter störningar. Det finns många typer av pacemakers och inte alla påverkas på samma sätt, så innan de använder en induktionshäll bör de med en pacemaker kontrollera den skriftliga informationen som de fick när den sattes in. Om du har några frågor om hur apparater du använder i vardagen kan interagera med din pacemaker, kontakta din klinik. Var och en av våra induktionshällrecensioner ger en varning om pacemakers.

Det är väldigt viktigt att kolla så att din induktionshäll är kompatibel med din pacemaker då det annars kan utgöra en säkerhetsrisk som är onödig att utsätta sig för. Om du skulle upptäcka att din induktionshäll är en risk för dig med pacemaker se då till att hålla det avståndet experter rekommenderar och eventuellt byta till en modell bättre anpassad till dina behov.

Nyckelfunktioner med induktionshällar

Speciella brännare

Du hittar många bra hällar med specialbrännare eller zoner, till exempel den kraftfulla wokbrännaren. Denna typ av brännare levererar en intensiv värmering för att få de fräsande stekpannorna att brista av smak. Håll utkik efter hällar med pannstöd, vanligtvis gjorda av kraftigt gjutjärn precis som din favorit gjutjärnsgryta, de håller de stora grytkrukorna säkra medan vintergrytan bubblar.

Ventilationshällar

En ventilationshäll är en induktions- eller keramikhäll med en inbyggd fläkt i mitten. Denna typ av induktionshäll är perfekt om du funderar på att placera den på en köksö eftersom du inte behöver en fläkt över toppen. Det är praktiskt att veta att på grund av den inbyggda fläkten kan du inte installera en ventilationshäll ovanför en ugn, eftersom du behöver utrymme under disken för att alla bitar ska gå.

Energikick

Detta är en riktigt praktisk matlagningsfunktion som du hittar på en rad induktions- och keramikhällar. Precis som namnet antyder handlar den här funktionen om snabb, kraftfull uppvärmning. PowerBoost ger dig omedelbar värme, så att du kan laga mat direkt utan att slösa tid.

Lätt att rengöra

Både keramiska och induktionshällar är otroligt enkla att rengöra tack vare sina glänsande, släta ytor. Glasytan svalnar snabbt efter varje användning, vilket gör det enkelt att torka bort eventuellt spill. Och bäst av allt ser de snygga och snygga ut. Så, inte bara kommer du att ha utsökt mat, men din induktionshäll kommer alltid att se ut.

Gasspisar med toppade glas

Vill du ha omedelbar värme och exakt kontroll av en gasspis, men vill också ha en keramisk hälls stil och bekvämlighet? En glashäll kan vara något för dig. De är moderna, eleganta och har en lätt att rengöra glasytan. Med gasens kraft ser de inte bara bra ut utan de lagar också maten till perfektion.

Säkerhetsfunktioner

Som du kan föreställa dig blir hällarna heta, heta, heta! Men tack och lov kommer många hällar med säkerhetsfunktioner som skyddar dig och familjen. De flesta moderna gasspisar kommer med en flamskyddsanordning som omedelbart kommer att stänga av gastillförseln om flammorna slocknar. Och eftersom de flesta induktions- och keramikhällar använder ett pekgränssnitt kommer du troligen att hitta en låsfunktion som håller dina matlagningsinställningar låsta, så att dina små inte kan röra med dem av misstag.

Pandetektering

Du hittar den här smarta tekniken på induktionshällar. Den använder speciella elektromagneter inuti hällen som värms upp en gång i kontakt med en induktionsvänlig panna. Det betyder att all värme riktas mot det som finns i din kastrull istället för hällens yta för snabb, kraftfull och säker tillagning. Shoppa nu.

Flex-zon

Flex-Zon är en lysande matlagningsfunktion som du hittar på vissa induktionshällar. Denna stora kokzon gör att du kan laga mat med fullständig flexibilitet. Vill du grilla lite saftigt kött på en stor grill? Inga problem. Vad sägs om att laga en blandning av små rätter samtidigt? Gjort. Med Flex Induktion väljer du hur du lagar mat.

Nackdelarna med en induktionshäll

Interaktioner med medicinsk hårdvara

Personer med pacemaker eller insulinpump bör notera. Induktionshällar rekommenderas inte för personer som bär dessa enheter eftersom en induktionshäll genererar ett elektromagnetiskt fält som kan störa dem.

Medan experter föreslår att användare av pacemaker och liknande enheter ska kunna använda en induktionshäll om de förblir 60 cm (2ft) från den hela tiden, är det inte troligt att induktionsmatlagning kommer att vara en avkopplande aktivitet för alla inblandade.

Dess ömtåliga glasyta

Induktionshällar har en glasyta, med alla nackdelar som medför. Det rekommenderas att du inte drar kokkärl över dess yta, om du kliar det.

Induktionshällar har också varit kända för att spricka om något tungt – som en gjutjärnspanna – släpps på dem. Dessutom, om ett hett lock placeras på ytan medan uppvärmningsområdet fortfarande är varmt kan luft fastna mellan de två och när du tar bort locket spricker glasytan.

Smält plast eller socker kan skada ytan permanent och heta kokkärl kan tillfälligt missfärga glaset. Denna typ av fläck kommer att blekna med tiden, speciellt när den behandlas med hällrengörare, men medan den är där kommer den att försämra utseendet på apparaten.

Ditt kök kan behöva kopplas om

En induktionshäll kan behöva mer ström än vad en vanlig 13 AMP-sockel kan ge. Detta innebär en separat ledning från din säkringsbox till din spis för att ge (upp till) den 4KW kraft som den behöver. Om du för närvarande har en elektrisk spis kan du redan vara inställd på att göra detta, men om du flyttar från gas behöver du antagligen en elektriker för att kabla om ditt kök.

Du måste lära dig att laga mat igen

En induktionshäll har begränsningar. Du kan till exempel inte rädda mat som du kan över en gaslåga. Kokkärl måste också vara helt plana, så det är också svårare att laga mat på hällen.

Men det kommer också att påverka dina matlagningstekniker. I världen av induktionsmatlagning betyder din upplevelse ingenting. Koktiden kommer att sjunka och kokkärl kommer att bubbla över. Oljan du värmer medan du hackar lök börjar röka innan du är klar. Ditt favoritrecept, som du har tillagat hundratals gånger, kommer att hamna i en förkolnad ödemark i botten av en kastrull.

Du kan behöva investera i nya stekpannor

Förutom kostnaden för den nya hällen i sig kan du behöva investera i ett nytt sortiment av köksredskap. Endast kokkärl med magnetiska egenskaper som kan leda elektricitet fungerar på en induktionshäll.

Surrande ljudet

Om du aldrig har haft en induktionshäll kan du upptäcka att den är bullrigare än du förväntat dig. Kokkärl på hällen kan öka det surrande eller surrande ljudet, vilket vissa tycker är irriterande. Ett bästa tips är att använda tyngre kokkärl, vilket kan dämpa surret.

Bli inte för bekväm

Du kommer också att få en obehaglig överraskning och en bränd hand om du har lullats in i en falsk känsla av säkerhet genom att lämna dina ugnshandskar eller en disktrasa på hällen medan den är påslagen och i stället lämna ett ledande köksredskap eller ett redskap i dess plats.

Kostnad

Induktionshällar är det dyraste valet av de tre stora typerna, även om de har sjunkit i pris och nu kan köpas utan att beskjuta en enorm summa pengar. Innan du köper – speciellt om du är intresserad av en högspecifik häll – bör du kontakta en elektriker för att se till att ditt kök är inrättat för att få en induktionshäll. Det här kommer inte att vara ett problem om du får ett nytt kök installerat men om du bara byter från gas till induktion, kan ditt hem mycket väl behöva kablar.

Vissa butiker säljer till exempel en fyrazons induktionshäll med pekskontroll för 1 800 kr. Det finns också gratis leverans av vissa modeller. Den har nio effektnivåer och fyra kokzoner. Den levereras med två års garanti.

Förslag på kokkärl för induktionshällar

Kokkärl du använder kan ha en effekt på prestanda du får från hällen. Om du letar efter de rätta funktionerna i en pannuppsättning kommer din energi att gå längre och din middagskock snabbare! Det är säkert att säga att olika stekpannor fungerar bättre med specifika hälltyper, så här är vårt expertråd om hur du får ut mesta möjliga av din häll.

Eventuella pannor fungerar på gasspisar, plattbottenspannor är inte nödvändiga för en gasspis på grund av att pannorna är upphängda över lågan på pannstöd. Gasspisar är också kompatibla med allt matlagningsmaterial, det betyder att du kan ha aluminium eller koppar, det är helt upp till dig. Så som du kan se när det gäller matlagningsutrustning är gasspisar mycket flexibla. Elektriska hällar kräver en platt yta för att kunna laga mat, eftersom pannan måste ha full kontakt med hällen, till skillnad från gasspisar. Elektriska hällar är kompatibla med alla material men det är viktigt att kokkärlets botten är platt.

När du köper kokkärl bör du överväga pannans vikt, material och bas. Även om gas- och elektriska kokplattor inte har så många krav, kommer vissa typer av kokplattor att fungera bättre med specifika panorer.

Kokkärl för keramiska hällar

Flatbottnade kokkärl är väsentliga på massiva plattor, keramik och induktionshällar för att säkerställa maximal kontakt mellan värmekällan och pannbotten. Detta ökar värmeöverföringen och, vid induktion, magnetisk anslutning. Kokkärl av sten, glas och keramik är inte lämpliga att använda på en keramikhäll eftersom de inte leder värmen bra. Kokkärl av aluminium, rostfritt stål och koppar fungerar, men de tenderar att lämna märken på glaset, men på grund av den lätta att torka ytan bör det vara snabbt att bli av med.

Det finns en missuppfattning kring keramiska hällar att om du lägger för mycket vikt ovanpå hällen spricker det keramikglaset. Så om du är orolig för att dina kokkärl är för tunga, gör det inte, det spricker inte. Det är en speciell form av glas som inte krossas eller spricker lätt. Men se till att dina kokkärl inte är för tunga att lyfta och att du kan laga mat säkert med dem. Vi föreslår att du placerar dina kokkärl på den uppvärmda ytan snarare än att skjuta dem, eftersom de kan repa glaset.

Kokkärl för induktionshällar

Många ställer frågan, behöver jag specialpannor för en induktionshäll? Svaret är ja, det gör du. Kokkärl av järnmetall krävs om du köper en induktionshäll. Utan ett magnetiskt material kommer tekniken i hällen inte att kunna ansluta till pannan och överföra värmen effektivt. Så om du har kokkärl som är gjorda av koppar eller aluminium fungerar de inte, såvida de inte har extra lager på botten för att säkerställa att värmen överförs igenom.

Du kan kontrollera om en panna är gjord av rätt metall genom att pröva basen med en kylmagnet; den kommer att hålla fast om den är gjord av rätt material. När du drar av magneten från pannan, om det är svårt att dra, betyder det att dina pannor värms upp snabbare och kokar snabbare. Om det klibbar, men lossnar ganska enkelt, kommer dina kokkärl fortfarande att fungera men kommer bara inte att vara lika effektiva som om magnetdragningen var starkare. Ett annat användbart tips för att kontrollera om dina stekpannor är ok att använda är att leta efter symbolen på botten av stekpannan som betyder att stekpannan är induktionskompatibel.

Sköt om dina kokkärl

Kokkärl gillar också att bli omhändertagna! Om du vidtar nödvändiga steg får du flera års användning ur dina kokkärl. En sak som många av oss förmodligen gör sig skyldiga till är att ta bort en kokkärl från hällen och sätta i diskbänken, full av kallt vatten. Gör inte detta, eftersom det kan skeva dina kokkärl, låt dem svalna och tvätta dem sedan i varmt tvålvatten eller i diskmaskinen, men kontrollera först om kokkärlet är diskmaskinssäkert.

Om du tycker att du har tuffa fläckar på dina kastruller, låt dem blötläggas innan du försöker ta bort fläcken, detta hjälper till att lossa maten. Om du använder slipande verktyg för att rengöra fläckarna får du bara repa och skada kokkärl, så se till att du använder mjuka rengöringsverktyg. Om du upptäcker att dina rostfria stekpannor blir fläckiga och inte ser upp till repor, är ett praktiskt tips att rengöra dem med olivolja. Se till att all mat och smuts torkas av, rengör och polera sedan pannorna så att de blir glänsande och nya igen.

Många vet inte att matlagning av sura livsmedel som tomatsås lämnar en metallsmak, så din mat kanske smakar som metall, vilket inte är vad du vill! Kokkärl som tenderar att reagera på sura livsmedel är koppar och aluminium. Diskmaskinstabletter kommer att påverka kopparpannor, de missfärgas och förstör dem, så se till att du håller dem utanför diskmaskinen och endast tvättar handen.

Vanliga frågor om induktionshällar

Vilken bränsletyp ska jag välja till min induktionshäll?

Att välja rätt induktionshäll för ditt kök beror på hur du gillar att laga mat. Vill du ha omedelbar värme och exakt kontroll, eller föredrar du bekvämlighet och användarvänlighet? Vi har delat upp varje bränsletyp ytterligare så att du kan göra rätt val.

Gas

Traditionell, kraftfull och fortfarande den mest populära typen av häll, gaseffekt ger dig omedelbar värme och ultimat kontroll över dina diskar. Så du kan ta hand om de här stekpannorna och krydda de curryrätterna. De är lite knepigare att rengöra än de andra typerna på grund av alla olika bitar, och du behöver en nätgasförsörjning för att installera en. Men om du älskar att laga mat är en gasspis ett perfekt val.

Induktion

Smarta, snygga och kraftfulla induktionshällar blir det bästa valet för moderna kök. Men de är inte bara tittare, de här eldrivna induktionshällarna packar också ett slag. De använder elektromagneter för att värma upp pannans botten, vilket betyder att de är mycket snabbare än andra modeller. Dessutom är de superlätta att rengöra. En sak värt att notera: du behöver kokkärl som har en magnetisk bas, såsom gjutjärnspannor och några uppsättningar i rostfritt stål.

Keramisk

Keramiska induktionshällar är det perfekta valet om du vill ha stil och bekvämlighet. Deras moderna keramiska yta gör att de passar vackert ovanpå ditt kök eller öbänken. Och eftersom de drivs av el är de en bris att använda och superlätta att rengöra. Det är värt att komma ihåg att de kan ta lite längre tid att värma upp, men när du är igång kommer dina smaklökar inte att bli besvikna.

Massiv platta

Hällar i massiva tallrikar är väldigt enkla att använda och ger dig kraftfull och jämn matlagning. Drivs med elektricitet, de förseglade plattorna överför värmen till dina stekpannor ovan. De är inte de snabbaste på att värma upp, men deras stadiga värmeökning kan faktiskt ge din mat en trevlig jämn kock.

Hur fungerar induktionshällar?

En induktionshäll värmer upp en gryta eller panna genom elektrisk induktion, snarare än traditionella metoder som strålningsvärme (som en elektrisk häll) eller en gasflamma. Strålning tillagning innebär överföring av värme, i vågor, från värmeelementen under spisens släta keramiska yta till din kruka eller panna. Värmen genereras av el. Gasspisar är självförklarande – de värms upp termiskt med en gasflamma.

Induktionsmatlagning är en mer komplicerad process som involverar skapandet av ett magnetfält. Under glaset på en induktionshäll finns en koppartrådsspiral. När en kruka som kan leda elektricitet (vi kommer tillbaka till detta) placeras på hällen passerar en växelström genom den. Det resulterande magnetfältet skapar en elektrisk ström i grytans bas, vilket skapar värme. Vad detta betyder är att pannan i sig blir värmekälla, varför induktionsmatlagning är så effektiv.

Hur fungerar induktionsmatlagning?

En induktionshäll har en elektromagnetisk spole under dess kokzoner. När elektricitet passerar genom denna spole skapar det ett magnetfält som ständigt fluktuerar. Det värmer knappt upp ytan under. Det är därför induktionshällar är ett riktigt säkert sätt att laga mat. Du kan skruva upp en av dina induktionshällar och röra vid den utan att bränna dig själv alls.

Magin händer när du sätter en ledande kastrull på hällen. Så till exempel fungerar gjutjärnspannor riktigt bra på induktionshällar. Eftersom de är en dålig elektriskt ledare skapar magnetfältet massor av små elektriska strömmar i pannan. Detta omvandlas i sin tur till värme. Induktionshällen värmer upp kokkärlet utan att värma upp sig under processen. Detta har ett antal fördelar t.ex Mer effektiv. Induktionshällar överför ungefär 85% energi till pannan, i motsats till de 75% som överförs av gas- och keramikhällar, så de är en mer effektiv typ av häll.

Oöverträffad hastighet. Denna fokuserade matlagningsmetod gör den till den snabbaste typen av häll på marknaden. Det kan till och med koka en liten mängd vatten snabbare än en vattenkokare kan. Eftersom all energi går in i pannan och därmed får maten, oavsett vad du lagar mat, full belastning av värmekraften. Gasspisar tappar till exempel lite energi för att värma upp luften runt pannan och så vidare.

Responsiv matlagning. Induktionshällen erbjuder den mest lyhörda matlagningsupplevelsen där ute. Om din mat håller på att bubbla kommer den att reagera nästan omedelbart på att bli avvisad. Den har lyhördhet av en gasspis och en elektrisk keramisk hälls matlagningskraft. Lätt att använda och underhålla. Det finns inga komplicerade krokar och vinklar att rengöra med en induktionshäll, bara torka av den när du är klar. De är också väldigt enkla och lätta att använda. De har normalt en magnetisk kontrollratt.

Hur använder jag en induktionshäll?

Kontrollerna på en induktionshäll är inte lika instinktiva som kontrollerna på en gasspis. De kommer oftast med en liten kontrollpanel i mitten av dess nedre kant. Många av dem kräver att en magnetratt placeras på den för att sätta på den. Detta är en utmärkt säkerhetsfunktion eftersom du kan hålla den utom räckhåll för barn så att de inte börjar leka med den. Funktionerna varierar från märke till märke, men i allmänhet har du 2 till 5 induktionszoner att använda. De har normalt numrerade effektnivåer. Dessa kan sträcka sig från 1 till 5 eller från 1 till 20.

De har ofta barnlås, timers och till och med programmerbara matlagningsinställningar. Om du använder dessa till fullo kan du ställa in all matlagning du behöver göra och ställa in rätt timers. Om du till exempel skulle laga en stek, kan du låta alla dina grönsaker laga sig medan du sätter upp fötterna.

Hur rengör jag min induktionshäll?

En av de bästa sakerna med induktionshällar är hur lätt de är att rengöra. Eftersom de i allmänhet är en plan, hård yta är de lika lätta att rengöra som en av dina köksbänkar. Men här är en liten steg-för-steg-guide. Allt du behöver är:

 • Köksrengörare
 • Mikrofiberduk

Så här gör du:

 1. Ta bort lös mat från hällen med en borste / skrapa / trasa, vad du än använder för att torka av ytorna. Detta bör bara lämna envisa fläckar kvar att rengöra.
 2. Applicera ditt köksrengöringsmedel på ytan. Du bör se till att du läser instruktionerna på flaskan innan du använder den, och helst, köp en som är avsedd för användning på keramiska eller glashällar.
 3. Låt rengöraren suga in i de envisa fläckarna du vill rengöra. Låt det inte torka, du vill bara att det ska mjuka upp dessa fläckar och märken.
 4. När det har lämnats att blötlägga dessa fläckar ett tag, ta tag i dem med din mikrofiberduk. Gå lätt först och se till att du inte orsakar någon skada. Det är väldigt svårt att göra detta med en trasa, men du kan eventuellt repa ytan med en ring på fingret eller något liknande.

Köksredskap som är kompatibla med en induktionshäll

Det finns en nackdel med att använda en induktionshäll. Du måste se till att dina kokkärl är kompatibla med det. Eftersom det använder elektromagnetiska fält för att laga mat snarare än traditionella värmeelement, måste dina kokkärl hjälpa till med induktionshällen. Om dina kokkärl är gjorda av magnetiskt rostfritt stål eller om du använder kokkärl av gjutjärn, är du bra.

Järn är den mest rekommenderade typen av kastrull. Låt dig gräva i dina skåp innan du köper en induktionshäll och se om du är redo att ta språnget. Du vill inte köpa en ny häll och sedan inse att du inte kan använda den.

Hur mycket energi använder induktionsmatlagning?

Den stora frågan på allas läppar när det gäller att överväga en induktionshäll är hur mycket energi den använder. Tja, jämfört med en gasspis använder den mycket mindre energi. Du kan till och med pröva detta själv hemma om du råkar ha båda. Men eftersom det är mycket osannolikt är det här som händer när du kokar en liter vatten på en induktionshäll och en gasspis.

Det tar knappt 9 minuter att koka en liter vatten på gasspisen. I processen kommer den att använda ungefär 0,30 kWh el. Om du kokar samma mängd på en induktionshäll tar det knappt sex minuter och använder ungefär 0,12 kWh el. Det motsvarar cirka 420 BTU. Som du kan se från det här lilla provet kan användning av en induktionshäll vara över hälften så effektiv som att använda en gasspis.

Inte bara klockar energiöverföringen av en induktionshäll in på 85% i motsats till 75% i gasspisar, utan induktionshällar använder cirka 90% av den energi de producerar. Så om prislappen på en induktionshäll skrämmer dig, överväga hur mycket tid du kan spara och också hur mycket dina energiräkningar skulle minska med. Beroende på hur mycket du använder den kan din induktionshäll betala för sig själv i energibesparingsbesparingar under hela dess livstid.

Varför bör jag välja en induktionshäll?

Induktionshäll ger en enkel matlagningsupplevelse.

Du kan styra temperaturinställningarna med precision. Induktionsmatlagning ger oss bra hastighetsbesparingstid. Inom några sekunder ändras temperaturen från kokande till låg sim. Matlagning kan göras snabbt i höga inställningar eller under lång tid i lägre inställningar. Om det finns ett eluttag, behöver induktionshällen endast ett 220-240V eluttag. Det kräver mycket lite kraft, mindre än el järn eller varmvattenberedare och är ekonomiskt.

Den kan enkelt slås på och av. Induktionshällar är energieffektiva. Värmen genereras inuti grytan och resten av induktionsytan förblir sval. Köks temperaturen förblir också sval. Det finns smarta sensorer inbäddade i spishällar som hjälper till att stänga automatiskt och undvika att mat och köksredskap bränns. Det kräver inte ett väl ventilerat område. Det är enkelt att installera. Den kan monteras i högre eller lägre höjder. Detta gör det extremt enkelt för personer med funktionshinder eller rullstol som vill laga mat eller värma mat.

Den är mycket bärbar och kan bäras var som helst i huset. När den är fixerad behöver den inte mer än 5 cm tjocklek vertikalt under bänkskivan. Allt som krävs är ett eluttag i ett 220-240V eluttag. Det är ganska lätt att rengöra. Det finns inga indrag som är svåra att rengöra och kräver borttagning. Det är tillräckligt med fuktig fukt med en våt trasa följt av den torra trasan. För induktioner som blir smutsiga, använd en skrapa och en specialinduktionskräm.

Det finns ingen rädsla för att bränna mat på spishällen på grund av brist på låga. Och eftersom resten av induktionen förblir sval finns det ingen rädsla för att bränna upp spilld mat. Det producerade magnetfältet projiceras till 2–3 cm vilket inte skadar användarna. Vissa induktionshällar har antimagnetiska väggar som garanterar användarnas säkerhet från magnetiska strålningar. Om du är intresserad av att lära dig har jag skapat den här djupgående guiden om hur du använder en induktionshäll.

Finns det andra viktiga saker man bör vara medveten om?

Ibland kan du höra några ljud vid högre inställningar på grund av att en fläkt är påslagen inuti eller locken på köksredskapen vibrerar. Ibland hörs tickande ljud på grund av att strömkontroller cyklar på och av för att hålla strömmen stabil. Du bör inte oroa dig för sådana ljud eftersom de är helt normala.

Mat kan inte förkolnas vid induktion. För dem som vill steka paprika eller marshmallows är detta ett bakslag. I vissa enheter kommer mycket små krukor och kokkärl inte att upptäckas. Minsta basstorlek är 12–13 cm beroende på vilken enhet som helst. Å andra sidan skapar baser med 25–30 cm också problem. För att övervinna detta har vissa induktioner en funktion som ett elementbrygga.

En annan sak att komma ihåg är att vanligtvis gjutjärn och rostfritt stål snabbt och jämnt sprider värmen genom hela matlagningsområdet. För större familjer eller de som använder ovanligt stora köksredskap finns det zonlösa enheter som tar formen eller storleken på vilket kärl du lägger på spishällen. Induktionsmatlagning kanske inte är säkert för patienter på pacemaker eller liknande medicinsk utrustning som är känslig för elektromagnetisk induktion. Magnetfältet på en induktionshäll kan störa en digital kötttermometer. Det är en bra idé att använda gammaldags analoga termometrar.

En kostnadsbesparingsteknik som används i vissa fall av en induktionshäll är att blanda koppartråd med ett billigt material för att hålla tillverkningskostnaderna låga. Vad som händer som ett resultat är att inducerad magnetisk induktion inte kommer att vara stark att laga snabbt eller jämnt. Se till att de har certifierad ren koppartråd. Nu när vi har täckt alla områden som du kan känna till är allt som återstår att gå in med den senaste tekniken och öppna dina köksdörrar för den mest överlägsna spishällstekniken som finns idag.

Vilken storlek på min induktionshäll behöver jag?

Oavsett om du renoverar ditt kök eller bara byter ut din befintliga spishäll, måste du tänka på vilken storlek du behöver och hur många kokzoner du sannolikt kommer att använda samtidigt.

Att montera fyra zoner på en 60 cm spis kan göra tillagningsutrymmet ganska trångt, särskilt när det gäller åtkomst till kontrollerna. Om du använder flera zoner samtidigt kan det hända att matlagning kan börja störa kontrollerna, vilket gör dem feta, vilket i sin tur kan göra att de inte svarar vid beröring. Om du inte regelbundet använder fyra zoner samtidigt, tror vi att tre zoner på en 60 cm spishäll är allt du behöver.

Om du bara behöver en zon och du är ute efter något mycket kompakt och bärbart kanske du vill överväga en bärbar induktionshäll. Vi har dock inte prövat några bärbara alternativ. Du kanske vill byta ut en fristående ugn och spishäll. Du kan hitta alternativ med induktionshällar för att fylla ditt tomrum.

Vilka funktioner är viktiga att överväga?

Säkerhetssensor

Detta övervakar temperaturen på kokkärlets botten om en tom kastrull lämnas kvar i en kokzon som är på. Den justerar effekten för att undvika skador på köksredskap eller häll.

Automatisk avstängning

Detta stänger automatiskt av eller ned elementet vid överhettning eller om du tar bort en kastrull. De flesta modeller har någon form av denna funktion.

Säkerhetsavstängning

Alla induktionshällar har denna säkerhetsfunktion. Om en kokzon är påslagen under en längre tid utan att temperaturen ändras stängs den av automatiskt. Vilken tidsperiod som krävs för att säkerhetsavstängningen ska bero på spishällens värmeinställning. Ju lägre inställning desto längre förblir kokzonen. Till exempel vid mycket låga värmeinställningar förblir vissa spishällar på i upp till tio timmar, medan spishällar med den högsta inställningen automatiskt stängs av efter en till en och en halv timme. Om det är viktigt med kontinuerlig tillagning väljer du en spishäll med längre säkerhetsavstängningsperioder.

Automatisk uppvärmning

Med automatisk uppvärmning kan kokzonen värmas upp till en högre inställning och sedan automatiskt ned till en förinställd inställning efter en viss tid. Det här är praktiskt om du till exempel lagar ris via absorptionsmetoden i en riskokare när du vill koka det inledningsvis och sedan simma.

Booster

Liknar automatisk uppvärmning: kokzonen värmer upp mat eller vätska snabbt vid högsta inställning och sänker sedan automatiskt värmen till en förinställd lägre inställning.

Skydd mot överflöd

Spishällen kan stängas av och det hörs ett pip om ett spill skulle rinna över på kontrollerna. Rengör spillet och börja sedan laga mat igen. (Tänk också på hur lätt att rengöra ytan blir – finns det sprickor, läppar eller luckor där skräp kan ackumuleras?)

Energihantering

På grund av den höga watteffekten som vissa av kokzonerna har har ett energihanteringssystem införts för att dela upp effekten mellan två kokzoner i ett par. Därför kan maximal effektfunktion endast ställas in för en kokzon, den andra kokzonen kan bara ställas in på en lägre effektnivå. Om du vill ha maximal effekt i två stekpannor måste de vara i motsatta zoner.

Pandetektering

Induktionshällen fungerar inte om det inte finns någon panna i värmezonen eller om pannan inte är lämplig. Om pannan tas bort från kokzonen stoppas funktionen och en symbol visas. Symbolen försvinner när pannan sätts tillbaka till värmezonen och tillagningen fortsätter med den inställda effektnivån. Om olämpliga köksredskap används, indikerar en symbol detta och efter en kort tid stängs kokzonen av.

Kokzoner

Stora kokzoner bör ha en diameter större än 21 cm för bättre effektivitet vid användning av större kokkärl. Definierade kokzoner har en tydligare vägledning för storleken på kokkärl som passar den zonen. Välj en induktionshäll med en extra stor, flexi och liten kokzon, eftersom dessa är bättre anpassade till en mängd olika kokkärlstorlekar.

Inramad vs kantlös design

Designen du är ute efter kommer till personliga preferenser. Tänk på att inramade mönster kan vara mer benägna att bygga upp smuts och smuts i ramsprickorna. Men ramen kan också hjälpa till att innehålla eventuella spill. Kantlösa mönster är enkla att torka av, men kan också vara mer benägna att skada (dvs. sprickor och brott) om du skulle tappa ett föremål på kanten.

Barnlås

Risken är inte lika hög som med en gas- eller strålningsplatta, men du vill fortfarande inte att de små leker med heta krukor, så leta efter den här säkerhetsfunktionen. Digitala kontrollavläsningar Digitala avläsningar ger dig temperaturnoggrannhet.

Paus

Vissa spishällar har en pausknapp som tillfälligt låser dina värmeinställningar så att du kan torka ner kontrollerna utan att oavsiktligt trycka på några knappar.

Hålla varm

Detta är i huvudsak en simmer-inställning som kan användas för att hålla maten varm. Vissa kan också använda restvärme.

Wok matlagning

Det finns modeller som har ett särskilt indraget område för wok-matlagning. Dessa modeller kan vara ganska dyra, och du vill använda din wok mycket för att motivera det dedikerade matlagningsområdet. Alternativt kan du köpa en induktionskompatibel wok att använda på vilken induktionshäll som helst.

Rengöring

Induktionshällar är lätta att rengöra. De har en kontinuerlig yta utan smutsfällor och kontrollerna är beröringskänsliga, så det finns inga knoppar att rengöra runt. Eftersom ytan inte blir lika varm som andra elektriska kokplattor bakar de flesta spill inte på – även om du måste vara försiktig med socker eftersom det kan brinna på och skapa en ojämn yta. På nackdelen har vissa modeller inte en läpp runt kanten för att innehålla spill, så du kan behöva köpa en speciell kräm för att hålla den strimmelfri.

Kommer en induktionshäll att spara pengar åt mig?

När vi jämförde induktion med keramiska spishällar, fann vi att det inte fanns några besparingar under samma tidsperiod. Reducerade tillagningstider kan spara lite pengar om du byter ut din elektriska spishäll med en induktion – men det ursprungliga inköpspriset är fortfarande en stor investering. Detta kan dock förändras när de sjunker i pris.

Behöver jag byta ut mina kokkärl?

Kanske. Induktion kräver att köksredskap har en järnbotten så att värmen kan ledas snabbt. Se till att köksredskapen motsvarar storleken på kokzonen, eftersom detta kraftigt minskar mängden energi som din spis använder. Kontrollera dina befintliga köksredskap genom att placera en magnet på basen. Om det sticker fast bör det vara bra att använda vid induktion.

Gjutjärn, stål, en del emaljerat stål och rostfria kokkärl med en järnbas eller kärna är lämpliga. Glas, aluminium och koppar är inte lämpliga. Om du behöver byta ut alla dina grytor och stekpannor, ta med detta i din budget och leta efter den induktionskompatibla symbolen när du handlar.

Bör jag göra säkerhetsöverväganden?

En expert som har ett särskilt intresse för pacemakers och särskilt i frågor som rör elektrisk eller magnetisk störning. Han berättade för oss att det inte finns några publicerade konton om en induktionshäll som stör en pacemaker eller liknande enhet. En studie från 2006 undersökte ett “värsta fall” av en vänstersidig “unipolär” pacemaker som var mest känslig och slutsatsen att interferens teoretiskt kan uppstå om personen var närmare 60 cm till spishällen.

Men nästan alla pacemaker i länder är “bipolära” och inte inställda på en så känslig inställning. Därför är det extremt osannolikt att någon störning skulle inträffa vid rutinmässig användning och i någon utsträckning som skulle orsaka en negativ effekt.

Är matlagning med induktion säker?

Induktionshällar är perfekta om du har en familj med små barn. Ytan blir inte lika varm som en keramik- eller gasspis och spishällen aktiveras bara när lämpliga köksredskap placeras korrekt på zonen.

Bör jag kontrollera matens temperatur?

Om du brukar använda mattermometrar när du lagar mat kan det hända att magnetfältet på en induktionshäll kan störa en digital termometer. Du kan behöva använda en analog termometer istället.

Är induktionshällar verkligen så snabba?

Om du vill ha elektricitet som din energiförsörjning för kokplattor är induktion verkligen det snabbaste alternativet. Eftersom energin överförs direkt till pannmetallen och innehållet i pannan kan den koka vatten ännu snabbare än en gasspis. Vi har till och med lagt till en extra boost-funktion för att minska din väntetid ytterligare. Ta en titt på vår video där vi provar induktionshällen och kokar vatten, huvud mot huvud med en gasspis för att ta reda på vilken som är snabbare i en verklig utmaning.

En induktionshäll kommer inte bara att koka vatten och kokkärl till en brännande temperatur mycket snabbt, det kommer också att sänka temperaturen snabbt också när du justerar ner ströminställningarna. Detta är praktiskt om du snabbt vill minska värmen för att förhindra att kokkärl kokar över.

Är en induktionshäll lätt att rengöra?

Den släta glasytan och sömlösa beröringskontroller på vår induktionshällsamling gör dem extremt enkla att hålla rena. En enkel torkning tar bort mest smuts från hällens yta utan att du behöver ta bort och byta ut kärlstöd eller rengöra runt kontrollrattarna. Det finns också brist på restvärme i kokzonerna, så det tar mycket mindre tid att svalna efter att du har använt dem. Det betyder att du kan torka ner ditt kök nästan rakt efter att du har avslutat tillagningen.

Vilka storlekar finns induktionshällar i?

Oavsett om du letar efter en kompakt matlagningslösning med två zoner eller en fullstor matlagningsyta med sex zoner, har vi skapat ett komplett utbud av induktionshällsmodeller som erbjuder olika storlekar, bredder och layouter som passar det sätt du lagar mat på. Välj mellan en enkel fyrzonslayout eller sprid ut med vår linjära modell med zonerna sida vid sida för att erbjuda maximalt armbågsrum när du lagar mat.

Vilka andra funktioner har induktionshällar?

Bortsett från de snabba fördelarna med matlagning med induktion finns det många ytterligare säkerhetsfunktioner som ingår i sortimentet för att göra matlagning till en säkrare aktivitet i hemmet. Vi har inkluderat restvärmeindikatorer, säkerhetsnyckellås för att förhindra oavsiktliga ändringar av dina inställningar och tidtagare som hjälper dig att planera och laga mat i ett upptaget kök. Det finns också ett skydd mot överhettning och överflöd som är inbyggt i hällen som kommer att upptäcka när en panna ska koka över eller om hällen överhettas och justera inställningarna därefter. Din induktionshäll fungerar inte ens om du av misstag placerar något litet, som en sked, på hällens yta eftersom det har en intelligent detektor för små föremål för att avgöra om det finns en panna för att börja laga mat.

Är Energieffektivitet viktigt?

Om prestanda av induktion ännu inte har övertygat dig, kan fördelarna med ännu mer energieffektiv matlagning. En induktionshäll är mycket billigare att använda än en traditionell massiv platt elektrisk eller till och med en keramisk häll. Induktionshällen överför energi direkt till ytan på pannan i kontakt med den utan att dessutom värma upp den återstående delen av zonen. Detta sparar mycket energi eftersom värme inte slösas bort och koncentreras bara precis där den behöver det. Strålningsvärme, som på en keramisk spis, måste först värma upp glaset som sedan leder till pannan och slutligen maten eller vätskan inuti medan den magnetiska förvärringen av molekyler i induktionstekniken genererar värme direkt inuti pannan.

Var bör jag placera min induktionshäll?

Där du placerar din häll är helt upp till dig och din köksdesign, även om du kan vara begränsad till ett visst område om du går till en gasspis. Många väljer att placera kökshällen direkt ovanför ugnen för enkel användning.

Du kanske dock vill bli kreativ med din placering. Om du till exempel har en inbyggd ugn kan du behöva placera din häll på intilliggande bänkskiva. Alternativt kan du göra en funktion av din kökshäll genom att placera den på en ö. Kom ihåg att du kanske vill lägga till en köksfläkt, vilket kan påverka var du monterar din apparat.

Hur gör jag ett materialövervägande?

Hälltypen du väljer och materialet den är tillverkad av går ofta hand i hand. Det kan också påverka den allmänna designen och atmosfären i ditt utrymme. Oavsett om du har ett modernt eller traditionellt kök, finns det ett brett utbud av hällmaterial att välja mellan för att passa estetiken i din inredning.

Glas

Oavsett om du väljer en induktion eller en gas på hällen, råder det ingen tvekan om att glashällarna ger elegant stil och modern elegans i varje kök. De är vanligtvis de enklaste att rengöra också, vilket gör dem till det perfekta valet för upptagen kök.

Keramisk

Keramiska hällar ger din apparat en avancerad finish, inte olik den ovan nämnda glashällen. Huvudskillnaden mellan glas och keramik är den typ av värme som din häll ger. Keramiska hällar brukar vara traditionella elektriska sorter, medan glashällor kan vara induktion eller gas.

Rostfritt stål

Hällar i rostfritt stål är väl lämpade för både traditionella och moderna utrymmen. Du hittar vanligtvis det här materialet ihop med gasspisar; silver ser särskilt slående ut som en bakgrund för gjutjärnspannstöd.

Hur väljer jag den perfekta hällstorleken?

Förutom hälltyp och material är storleken på hällen en annan viktig faktor. När du planerar i vilken häll du ska investera i är det här en bra tid att tänka på dina matlagningsrutiner och apparatkrav. Det är också viktigt att komma ihåg det utrymme som finns tillgängligt för din häll, särskilt om du inte tänker göra en fullständig renovering av köket.

Apparatens storlek och bredd

60 cm är standardbredden för kokplattor, och den här storleken bör passa i de flesta kök. Om du letar efter något något större är det ibland möjligt att också montera en häll på 70 cm i ett standardutrymme. För gott om matlagningsutrymme finns kokplattor tillgängliga mellan 70 och 90 cm. Från 60 cm gasspisar till 90 cm induktionshällar hittar du olika bredd för de flesta typer av bränslekälla. Se dock till att mäta innan du investerar.

Antal brännare

Förutom bredden på hällen är antalet brännare eller kokzoner en annan viktig faktor. För både induktions- och gasspisar tenderar fyra brännare att vara standarden. Du kan dock hitta tvåbrännarmodeller där ute om du har begränsad plats (dessa kallas ibland domino-hällar). Större modeller har vanligtvis mellan fem och sex brännare, vilket ger stor flexibilitet vid tillagning av måltider. Om gas är din bränslekälla kan du hitta gasspisar med fem brännare och gashällar med sex brännare på marknaden.

Det finns gott om val för andra hälltyper också. Oavsett om du letar efter en induktionshäll med fem ringar eller en större modell, kommer du säkert att hitta den perfekta matchningen för ditt kök. Vissa elektriska modeller har också en bryggfunktion som gör att du kan förvandla två mindre kokzoner till en enda stor. Detta kan vara ett bra alternativ för stora krukor eller grillpannor.

Är kokkärlets storlek viktigt?

Om man är bra på multitasking är det en bra idé att gå till två zoner som kan laga mat samtidigt. En induktionshäll kan ha 1,2,3,4 eller 5 induktionszoner. Två zoner är vanligast i Hong Kong, tre är vanligast i Japan och 4 zoner är vanligast i USA och Europa.

Små fristående bärbara induktioner är lite billiga och vanliga i sydasiatiska länder som Indien. Det beror på personligt val och storlek på köket, bänkskiva för att gå inbyggt, över bänkskivan eller bärbar. De mest ekonomiska är induktioner för bänkskivor och vissa bärbara induktioner. Priserna för inbyggda induktioner och några högklassiga bänkskivor och bärbara enheter påverkas av stilen och funktionerna på spishällen.

Det är ett bra alternativ att köpa en induktion med stor kroppsstorlek. På så sätt blir det effektiv luftcirkulation inuti för att kyla kretskortet. Det leder till längre induktionstid.

Kom ihåg att om många zoner är placerade nära varandra blir matlagningsutrymmet ganska trångt, särskilt när det gäller åtkomst till kontrollerna. Och att laga flera rätter på en spishäll kan göra kontrollerna feta och då svarar de inte vid beröring. För fyra zoner räcker 70–75 cm spishäll. 90 cm rymmer bekvämt fem zoner. Om du är bekväm med att laga en maträtt åt gången är en kompakt bärbar induktion ett bra alternativ.

Är ström / temperaturinställningar viktigt?

När du köper en induktion, ta hänsyn till inställningarna för temperatur / effektintervall. Det är lätt att laga mat om temperatur- eller effektinställningsintervall är mindre. Lätt ökande eller minskande kan regleras effektivt och gör det användarvänligt.

Se också till att induktionen börjar med inställningar för låg temperatur / effekt som standard. För bästa resultat är det bättre att få temperaturkontrollerbara spishällar som kan ställas in från 60–220 grader Celsius. Vissa bärbara induktioner har högre maximal effekt (2100 w). Vissa induktioner har låg maximal effekt (maximalt 1500W eller 1700W) men dessa induktioner ger nästan samma temperatureffekt som en vanlig 2000W eller en 2100W matad spis.

Alternativ med låg effekt föredras av vissa för lägre energiräkningar. I det långa loppet, om vi använder låg effekt under en lång varaktighet eller en hög effekt för en kort varaktighet blir resultatet detsamma.

Induktionshällarna har olika effektnivåer som gör att man kan ställa in mängden värme som behövs för en viss mat. De flesta induktionerna har olika effektnivåer som kan justeras under tillagningen. Till exempel kommer 1800W induktion med 10 olika effektnivåer som sträcker sig från 200 till 1800 watt för att förinställas under tillagningen. På grund av hög effekt har vissa kokzoner ett strömhanteringssystem som delar upp effekten mellan två kokzoner i ett par. I sådana fall kan maximal effektfunktion bara ställas in för en kokzon.

Den andra kokzonen kan bara ställas in på en lägre effektnivå. Om vi ​​vill laga två rätter med maximal effekt tillsammans, måste de vara i motsatta zoner.

Är design av induktionshällen viktigt?

När det gäller mönster beror det på det personliga stilvalet. Tänk på att inramade mönster kan vara mer benägna att bygga upp smuts och smuts i ramsprickorna. En bra sak är att ramar kan hjälpa till att innehålla spill. Kantlösa mönster är utsatta för sprickor och brott om man av misstag skulle släppa något tungt på kanten. Kantlösa mönster är dock enkla att torka av.

Är förinställda matlagningsmenyer viktigt?

Många induktioner kommer med förinställda tillagningsmenyer. De är inställda för definierad värme och tid för varje mat. Tillagningsmenyerna inkluderar en grill, rör om, koka, steka, mjölk etc. Dessa är praktiska och är användarvänliga funktioner som sparar tid genom att välja snabbare matlagningsinställningar. Annars måste man justera värmen och kraften för varje mat olika varje gång.

Är spänningsvisning och elförbrukningsvisning viktigt?

Det finns också spänningsvisning, display för elförbrukning och barnlås på kontrollpanelen för att underlätta för användaren. Detta kan göra dem medvetna om exakt hur mycket ström som används. Platser i länder där det finns spänningsproblem kan välja induktioner som kan fungera på lågspänning

Är automatisk uppvärmning viktigt?

En annan funktion att leta efter är automatisk uppvärmning. Automatisk uppvärmning gör att kokzonen kan värmas upp till en högre inställning. Sedan går det automatiskt ner till en förinställd inställning efter en viss tid.

Är booster funktioner viktig?

Booster-funktionen liknar automatisk uppvärmning. Kokzonen värmer upp mat eller vätska snabbt vid högsta inställning och sänker sedan automatiskt värmen till en förinställd lägre inställning.

Är överflödande kontroll viktigt?

Vid överflödig vätska eller mat som matas ut på kontrollerna, kommer induktionen att pipa och stängas av. Den här funktionen är inbäddad för skydd mot överflöd. Rengör då spillet och börja sedan laga mat igen.

Är matuppvärmning viktigt?

För att hålla maten varm och inte laga den finns det en funktion som simmar och kan användas. Vissa använder också restvärmen för att hålla maten varm.

Är wok matlagning viktigt?

Vissa avancerade dyra induktioner har också ett särskilt indraget område för wok-matlagning. En wok är runt bottenlagningskärlet ursprungligen från Kina. De används för olika kinesiska livsmedel som stekpanna, ångkokning, stekpanna, rökning, stygning och rostning av nötter. Ett billigare alternativ är att köpa en induktions kompatibel wok och använda den på alla induktioner för att tillverka kinesisk mat.

Är LED-lågor viktigt?

För en känsla av låga har ny modellinduktion LED-flammor för att ge kocken en visuell uppfattning om värmeintensiteten. Induktionshällar är idealiska och överlägsna hällar finns på marknaden. Det ger bra valuta för pengarna och återbetalningen är obegränsad. Att bibehålla en sval köketemperatur och att spishällen förblir sval är en vinn-vinn-situation för ungkarlar, familjer, handikappade och de som har små barn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top