Bästa grönsakssvarv 2022 – Test av olika grönsakssvarvar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Wilfa Grönsakssvarv

Oxo Spiralizer Grönsakssvarv

Westmark Grönsakssvarv

Oxo Grönsakssvarv

Klicka här för att se fler grönsakssvarvar.

Bästa grönsakssvarven 2022

Har du någonsin undrat hur man gör perfekta nudlar av grönsaker? För att göra detta så måste du köpa den bästa grönsakssvarven. Med hjälp av en bäst i test grönsakssvarv så kan du enkelt skära stora spiraler av grönsaker och göra nudlar av många sorters grönsaker. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en grönsakssvarv bäst i test.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa en bästa grönsakssvarv på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra en grönsakssvarv faktiskt är. Grönsakssvarv finns även i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt är det därför ganska svårt att köpa den bästa grönsakssvarven.

Men det är just av den anledningen som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för grönsakssvarvar. Vi har nämligen gjort mitt eget grönsakssvarv test. Vi rekommenderar även de bästa grönsakssvarven som man kan köpa just nu. När man ska köpa en grönsakssvarv så finns det ganska många saker som man ska tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda vår komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Vi har gjort den här guiden genom att testa och använda min egen grönsakssvarv. Vi har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har vi sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa grönsakssvarven på marknaden.

Köpguide för bäst i test grönsakssvarv 2022

Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa den bästa grönsakssvarven på nätet. Men om du följer vår köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. Här nedan skriver vi om några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock viktigt att du väljer en grönsakssvarv utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa grönsakssvarven 2022:

 • Enkel användning
 • Storlek
 • Bladkvalité
 • Rengöring
 • Pris
 • Typer
 • Märken
 • Blad
 • Kvalité på slutprodukten
 • Hållbarhet
 • Olika former på slutprodukten
 • Horisontell eller vertikal grönsakssvarv
 • Avfall
 • Storlek på grönsaker
 • Bladtyper

Enkel användning

Det är viktigt att ta hänsyn till vilken ansträngning du behöver göra baserat på vilken typ av grönsakssvarv bäst i test du väljer. Grönsakssvarvars finns i både manuella och motoriserade versioner. Om du bara tar ut din bäst i test grönsakssvarv för en garnering eller barnmåltid är de handdrivna modellerna mer än tillräckliga. Om du använder grönsakssvarven ofta för matlagning i stora satser, tillfällen, matlagning eller stora sammankomster, kommer det att kräva en hel del armbågsfett för att driva dig genom en sådan uppgift. I dessa fall kommer en motoriserad version att hjälpa dig att spara mycket tid och ansträngning i köket. En grönsakssvarv med vev skulle också vara ett bra sätt att ta en del av spänningen ur händerna, men skulle fortfarande inte vara lika effektiv som motoriserad. Med detta sagt, oavsett modell, kräver i stort sett alla grönsakssvarvar kraftig och flitig rengöring. Även om vissa är diskmaskinssäkra, kommer du troligtvis fortfarande att behöva komma in i bladet med en borste.

Storlek

Grönsakssvarvar finns i alla slags former och storlekar, varav några kan visa sig vara ganska svåra att ha lagra på ett smart sätt. Detta är något i vårt grönsakssvarv test. Naturligtvis är handhållna grönsakssvarvar det minsta alternativet, så länge du har lite extra skåputrymme att spara, borde du inte ha några problem. Stativblandaren och grönsakssvarvsfästena för livsmedelsprocessorer är också ganska kompakta. Om du får flera olika bladalternativ kan de börja ta lite utrymme, men för det mesta är dessa tillbehör inte ett stort utrymme. De största grönsakssvarvarna är fästa vid bänkskivor och motoriserade bänkskivor. Att förbinda sig till dessa modeller innebär att man förbinder sig att offra allvarligt lagrings- och kontrarum. Dessa typer av grönsakssvarvar är mest meningsfulla om du kommer att svarva ofta eller om du inte är orolig för lagringsutrymme.

Bladens kvalité

Den viktigaste delen av en grönsakssvarv bäst i test är naturligtvis bladet. Du vill se till att bladet är superskarpt, lätt att rengöra och hållbart. Om det är viktigt för dig att ha ett stort urval av bladalternativ, se till att du söker efter en modell som erbjuder flera blad som du kan byta ut beroende på vilken form du går efter. De mest grundläggande skärningarna som grönsakssvarvar erbjuder är ett tunt snitt, ett tjockt snitt, spagetti, fettuccine och breda, platta band. Det finns också blad som kan skala grönsaker – en bra tidsbesparing om du till exempel behöver skala en massa äpplen till en paj. Om du letar efter ett snabbt verktyg som kommer att jazza upp hur du skär grönsaker eller en garnering, blir de extra bladen bara en sak till som du måste förvara.

Rengöring

Du vill hålla dina grönsakssvarvblad lika skarpa och så rena som de var när du köpte dem, vilket är lite lättare sagt än gjort med tanke på att mat mycket lätt kan fastna i hålen. Förutom att bladet fångar bitar av mat i det, måste du också vara flitig med att rengöra grönsakssvarvens plastkropp, som lätt kan missfärgas permanent om det inte tvättas omedelbart efter att ha kommit i kontakt med grönsaker som rödbetor eller squash. Att skölja knivarna i varmt tvålvatten och använda en liten borste för att frigöra kvarvarande matbitar är bra vanor att komma in i. Om knivarna kan rengöras i diskmaskinen är detta ett annat bra sätt att se till att kniven är ren – se bara till att diskmaskinen inte slöar kniven. Om du väljer att använda en integrerad diskmaskin för att rengöra bladet, var försiktig när du tar bort delarna efter rengöring.

Pris

Grönsakssvarv kan kosta dig en stor slant. Så det är viktigt att förstå skillnaden i modeller innan du investerar i en bit du inte behöver eller köper ett verktyg som inte räcker för den uppgift du försöker utföra. Modellerna i den nedre änden av prisspektret är vanligtvis enbladiga, handhållna modeller, vilket är bra om du planerar att sällan svarva en liten mängd grönsaker. De dyrare grönsakssvarvarna är antingen motoriserade eller fästa på en motoriserad apparat, som tar bort det manuella arbetet med att tillverka grönsaksnudlar – en bra fördel om du kommer att svarva ofta och för en publik. Hand-vevmodellerna faller mitt i prisklassen, vilket gör dem till en trevlig kompromiss mellan de motoriserade och manuella handhållna alternativen.

Under vårt bra grönsakssvarv test så visade sig att pris är viktigt när man köper en grönsakssvarv bäst i test.

Typer

Manuella grönsakssvarvar

Det finns två huvudversioner inom området manuella grönsakssvarvar. För det första finns det kompakta, handhållna grönsakssvarvar. Dessa är vanligtvis diskmaskinssäkra och har några knivalternativ som du kan stänga av. De kräver mest armbågsfett av vilken modell som helst, så de är bäst för en person som kommer att svarva en liten mängd mat ganska sällan. De är inte särskilt förlåtande när det gäller storleken på grönsaken, så du kan behöva klippa den innan du kan skicka genom bladet.

Det andra manuella grönsakssvarven är en handvev. Även om detta fortfarande är en manuell manövrering är det mycket lättare att slita ut stora satser av grönsaksnudlar med denna apparat än med en handhållen modell. Handvevarna tar en hel del disk- och lagringsutrymme, men de är väldigt enkla att använda och rengöra. De kommer också med ett brett utbud av blad som vanligtvis kan lagras säkert i grönsakssvarvisatorns kropp. Vissa handvevar fungerar vertikalt, men kom ihåg att detta begränsar hur mycket utrymme dina svarvade nudlar måste gå. Det är därför en horisontell vev föredras. En annan aspekt att tänka på vid dessa vevar är sugstycket längst ner på basen – för att du kommer att applicera en hel del tryck medan du vev, vill du se till att sugningen är tillräckligt stark för att hålla allt på plats.

Elektrisk grönsakssvarv

Om du letar efter en lättare grönsakssvarviseringsprocess kan elektriska modeller hjälpa till att skära ner mycket tid och ansträngning. I likhet med bänkskivmodellerna för hand-vev tar de mycket utrymme (som en juicepress eller en mixer skulle göra). Med detta sagt, om det här är vägen du tar, är du i grund och botten bara en knapp och ett försiktigt tryck på dina grönsaker bort från oändliga grönsaksnudlar. Tänk på att du behöver gott om lagringsutrymme och tillgång till ett uttag. Enheten kräver fortfarande handtvätt.

Grönsakssvarv som går att fästa

Den sista kategorin av grönsakssvarviseringsmodeller är de som du kan fästa.   Detta kan fästas på din stativblandare eller matberedare; se bara till att den är kompatibel med den apparat du äger innan du köper. Genom att säkra fästet på din apparat har du nu en motoriserad installation för att på bästa sätt svarva dina ingredienser. Denna inställning är bäst om du ska svarva ofta och fylla på stora volymer grönsaker. Det är också perfekt om du redan äger en stativblandare av samma märke eller en matberedare så att du inte behöver göra en extra investering. Det finns ett brett utbud av bladalternativ för stativblandare, och de flesta livsmedelsprocessorer erbjuder en tvåbladig installation. För att inte tala om, tillbehören är ganska kompakta, så de tar inte massor av lagringsutrymme.

Märken

Dessa är några av de märken som jag har testat.

Oxo

Detta är ett utmärkt budgetalternativ för någon som är intresserad av grönsakssvarvisering. Dess handhållna modell (med endast ett blad) är en utmärkt startpunkt, och dess vev är också ett annat (något dyrare) alternativ.

KitchenAid

Om du redan har en stativblandare från KitchenAid, kan det vara i ditt bästa intresse att gå till redskapet och köpa en motsvarande grönsakssvarv. Dessa produkter är hållbara och kommer också med en garanti.

Paderno

En annan populär produkt bland människor som köper online, det här varumärket säljer en fyrbladig handvevmodell som effektivt kan skära igenom grönsaker och frukter i alla former och storlekar.

Joyce Chen

För en vertikal grönsakssvarvför handvev gör detta varumärke ett mycket tillgängligt och budgetvänligt alternativ. Detta skulle vara ett bra introduktionsstycke för en nybörjare eller ett roligt verktyg för att få unga barn

Blad

Är bladen diskmaskinssäkra eller lätta att rengöra? Är de rostfritt stål? Dessa är nödvändiga för grönsakssvarven långa livslängd och för att de är rostbeständiga. Var noga med att överväga hur många olika blad du faktiskt behöver eller hur ofta du kommer att använda dem. Det är lätt att frestas av modeller som kommer med fler blad, men de kommer ofta inte med den nödvändiga mängden bladlagring för att rymma dem, vilket i bästa fall kan vara skrymmande och i värsta fall farligt.

Kvalité på slutprodukten

Ett antal faktorer kan påverka hur bra resultaten av din grönsakssvarv blir. Det första du bör tänka på är hur nudlarna själva är. Du vill ha grönsaksnudlar som har precis rätt konsistens och tjocklek, och en fin grönsakssvarvform är alltid en bra bonus.

Hållbarhet

Helst vill du ha en grönsakssvarv bäst i test du kan lita på i flera år, även om du använder den ofta. Kontrollera recensionerna för att identifiera vilka grönsakssvarvar som sannolikt kommer att vara längst.

Även om vissa av dessa kostar väldigt lite så tenderar människor att klaga om deras produkt faller sönder på dem relativt snabbt. Naturligtvis, kom ihåg det gamla ordspråket “du får vad du betalade för” när du bläddrar bland dina alternativ. Du bör också hålla ett öga på eventuella garantier som olika modeller erbjuder. Om ett varumärke stöder sin produkt med en stark garanti, kan du vanligtvis räkna med att den håller längre med färre problem.

Olika former på slutprodukten

Om du vill ha möjlighet att prova olika former och tjocklekar av grönsaksnudlar, sedan ger en bänkskivsmodeld som kommer med olika typer av blad ge dig lite variation att arbeta med. Om du redan har en aning om hur du vill att dina grönsaksnudlar ska vara, leta efter en grönsakssvarv bäst i test som ger den typ du tycker om.

Många kunder kommer att vara nöjda med alla vegetabiliska nudlar som en grönsakssvarvar producerar, men om du är lite kräsen och vill ha alternativet att få dina zoodles precis rätt, eller kanske du har ett visst recept i åtanke som kräver en viss form, välj sedan en produkt du känner kommer att fungera bäst för dig.

Horisontell eller vertikal grönsakssvarv

Detta är ett val som ska göras om du letar efter en bänkskiva som står, snarare än en liten handhållen skalare. Med en horisontell Modell hålls och bearbetas ingredienserna horisontellt med horisontellt tryck när handtaget vrids. Med vertikala grönsakssvarvhålls grönsakerna vertikalt och en nedåtriktad kraft appliceras med vridhandtaget. Vissa människor tycker att den vertikala kraften är lättare att applicera och ett annat möjligt plus med vertikala alternativ är att det vanligtvis inte finns någon kvar “kärna” från ingredienserna eftersom de ligger på en enda spik. Horisontella modeller lämnar en vegetabilisk kärna med olika tjocklekar; denna vegetabiliska kärna är en del av skärprocessen Horisontell grönsakssvarvisering som håller grönsakerna på plats när du bearbetar den. Vissa ser detta som slösaktigt, andra kommer att se kärnan som en bonus att snabbt skivas i receptet för att lägga till en ny konsistens, och andra ser det som ett gratis mellanmål för kocken att ha som snacks. Det är osannolikt att kärnan skulle slösas bort av de flesta och den horisontella typen har blivit det mest populära valet trots kärnan. Men vertikala alternativ är ofta mer kompakta för lagring och många tycker att det är lätt att använda nedåtgående tryck.

Avfall

Tänk på avfallet. Om en god bit av varje grönsak du förvandlas till grönsaksnudlar kastas eftersom svarven bara förvandlar en del av den till nudlar, får du mindre mat för dina pengar (och bidrar till den större frågan om matsvinn vi har i Sverige) Leta efter en grönsakssvarv som använder det mesta av grönsaken så att du får dina pengar till dina matvaror.

Storlek på grönsaker

Vissa grönsaker svarvas bättre än andra. Det är i allmänhet bäst att hålla sig till grönsaker med ett medium till en fast konsistens. Mjuka eller saftiga frukter sönderdelas helt enkelt om du försöker bearbeta dem. Som du kanske har gissat av ordet “courgetti” plötsligt allestädes närvarande, är courgetter ett populärt alternativ. Du kan också svarva morötter och gurkor till band för sallader och rotfrukter som palsternacka, rotselleri, rödbetor, squash, sötpotatis och pumpa. Fasta frukter som äpplen och päron fungerar också. De flesta grönsakssvarvarna fungerar bättre med större grönsaker – en bra tumregel är att se till att de har en diameter på minst 4 cm. Med detta sagt kan du behöva gå lite mindre om du använder en handhållen grönsakssvarvar. Grönsakssvarvisering fungerar bäst med ”raka” delar av grönsaker, så du kan behöva skära rundare grönsaker som rödbetor till form och försöka välja rakare grönsaker i butiken för att göra livet enklare.

Bladtyper

Beskrivningarna av bladtyperna varierar beroende på märke av grönsakssvarv, så se bruksanvisningen. Vissa experiment kan krävas för att ta reda på vilket blad som passar just ditt recept. Vi har sett blad som beskrivs som skosnöre, spagetti och mycket annat.

Säkerhet

Bladen på grönsakssvarvar är vassa som rakblad och de flesta modeller har exponerade blad under drift. Försiktighet måste alltid vidtas, men instruktionerna kring användning och rengöring kan variera, så använd alltid ditt sunda förnuft. Det har förekommit en grönsakssvarv-återkallelse i Australien för en handhållen modell från Kmart – det fanns en risk för att metallbladen skulle bryta av under användning och komma i din mat så var försiktig! Vi skadade oss nästan i vårt grönsakssvarv test när vi testade några av de handhållna grönsakssvarvsmodellerna.

Vanliga frågor om Grönsakssvarvar

Varför ska du köpa en grönsakssvarv?

Oavsett om du försöker lägga till fler grönsaker i din diet, flytta till en växtbaserad diet eller bara påskynda din tid i köket, grönsakssvarv bäst i test 2017 är ett utmärkt verktyg för att lägga till din köksarsenal. Används för att snabbt arbeta med att skära eller skära grönsaker, de flesta grönsakssvarviseringsmedel kommer med flera blad och är därför mer mångsidiga än att bara göra zucchini-nudlar (med andra ord “zoodles“). Grönsakssvarv gör det möjligt för dig att skära grönsaker med blixtens hastighet med kockliknande precision och få en hälsosam middag på bordet mycket snabbare.

Vilken typ är bäst för mig?

Handhållna grönsakssvarvar är ett prisvärt och kompakt alternativ, perfekt för oregelbunden användning, begränsat bänkskivutrymme eller skåputrymme (eller bra för de som bara vill skapa små mängder grönsak-nudlar). Nackdelarna är att de kräver mer ansträngning att använda, och de kan inte svarva så många olika frukter och grönsaker på grund av deras bredd. Oftare är inte nudlarna mindre konsekventa och det finns mer slöseri med handhållna modeller, men de är bra för tillfällig användning. Om du vill svarva bredare och hårdare frukter och grönsaker, som squash, äpplen eller lök, kan du välja en bänkskivmodell.

Bänkskivsgrönsakssvarvar, kommer med antingen roterande vevar eller vertikala handvevar. Bänkskivmodeller erbjuder vanligtvis bästa valuta för pengarna, gör de bästa nudlarna, erbjuder mest funktionalitet och är de enklaste att använda – avvägningen är att de är skrymmande och kan vara svåra att rengöra och lagra.

Elektriska grönsakssvarviseringsmedel finns som fästanordningar på redan existerande apparater (som t.ex. KitchenAid) eller som fristående produkter. Även om de vanligtvis är dyrare, gör de jobbet lättare och gör mycket konsekventa nudlar – men matningsrörens bredder och längder kan göra dem mindre mångsidiga att använda. I denna recension kommer vi endast att täcka icke-elektriska modeller.

I vårt grönsakssvarv test så testade vi 5 olika modeller.

Vad kan man göra med en grönsakssvarv?

Grönsakssvarv är mest kända för att göra fantastiska nudlar och lockiga pommes frites, men de är faktiskt bra för mycket mer än så! Vi upptäckte att de fungerade lika bra för att skära grönsaker, perfekt för att påskynda matlagning på middagstid, tillagning i bulk eller för när du behöver göra kålsallad och sallader för en publik. Några av våra favoritartiklar att skiva var rädisor, kål, lök och paprika. Några andra recept är listade här. Grönsaksnudlar är oftast förknippade med deras mest populära skapelse – zoodle eller zucchini-nudlar – men kan också användas för att göra mat i nudelstil från en mängd olika grönsaker, inklusive (men inte begränsat till):

 1. Morötter
 2. Sötpotatis
 3. Broccoli stjälkar
 4. Gurkor
 5. Rädisor

Medan du tekniskt kan göra vegetabiliska nudlar utan en speciell produkt som är avsedd för ändamålet, är det mycket enklare och säkrare med en.  Du vill inte klippa fingrarna för att försöka skära en zucchini precis så eller sluta med zoodles av fel storlek och konsistens. Och bara vissa produkter fungerar så bra att de gör att grönsaksnudlarna känns mer som pasta.

Vad är en bäst i test grönsakssvarv bra till?

Om du älskar pasta men vill minska på kolhydrater i din kost. Så är en grönsakssvarv bäst i test 2019 perfekt. Även om du vill ha ett kreativt sätt att introducera fler grönsaker i din kost så passar den in väldigt bra.

Vilka typer av grönsakssvarvar finns det?

Grönsakssvarv grönsaksskivor finns i två huvudformer. Båda dessa typer kommer att producera grönsakssvarvgrönsaksnudlar, men de fungerar lite annorlunda och alla har sina egna för- och nackdelar.

Elektrisk och bänkskivsgrönsakssvarv

Många av de mest populära grönsakssvarvarna är bordsmodeller. Dessa har vanligtvis sugkoppar på botten för att hålla dem på plats på bänkskivan när du använder dem och en vev som du använder för att mata grönsaken in i maskinen. Dessa producerar ofta några av de bästa grönsakssvarvarna och får beröm från kunderna för att de är enkla att använda. Du kan också hitta några avancerade elektriska grönsakssvarvar även om dessa inte är lika populära som vevmodellerna. De främsta nackdelarna med dessa, jämfört med handhållna modeller, är att de kostar mer och att de tar mer plats. De kostar lite mer och kommer med några olika delar som behöver lagras. Om du har begränsat utrymme i ditt kök för en ny apparat eller prioriterar kostnad framför användarvänlighet i din köksarsenal, kanske en grönsakssvarv som man fäster i bänkskivan inte är det bästa valet för dig. Men om du vill ha en högkvalitativ produkt som gör jobbet enklare, kan extra kostnaden vara värt det.

Handhållen grönsakssvarv

Du kan också välja att använda en handhållen grönsakssvarv. Ofta i form av ett timglas kommer en handgrönsakssvarvar att vara lite mer manuell att använda, så du måste lägga mer arbete och styrka för att använda.

Utformningen och användningen av en handhållen version är enkel. Du lägger din grönsak inuti grönsakssvarven och vrider den sedan för att producera grönsakssvarvpastan. De är lite svårare att använda än bänkskivsgrönsakssvarv, men många granskare tycker fortfarande att de är lätta nog för sina ändamål. De är ett mycket prisvärt alternativ och de tar inte mycket utrymme – du kan vanligtvis montera dem i en kökslåda. På nackdelen nämnde många granskare av dessa produkter att slösa mer av grönsaken på grund av vad som är kvar efter att du skapat nudlarna. Och dessa har fler begränsningar för de typer av grönsaker du kan använda, eftersom grönsakerna vanligtvis måste vara ganska breda för att det ska fungera. Om du vill ha en mer överkomlig lösning som du kan kasta i lådan är ett timglas grönsakssvarvar det bästa alternativet.

Du kanske blir förvånad över hur många märken som har hoppat på zoodlervagnen och börjat producera sin egen grönsakssvarv. Den goda nyheten är att det betyder att du har många alternativ, men det betyder också att det krävs lite mer arbete och kunskap för att ta reda på vilket alternativ som är bäst för dig.

Hur ska man tänka runt pris?

De flesta måste överväga pris när de köper en ny köksprodukt. I allmänhet kommer en grönsakssvarvar av vilken typ som helst att inte kosta dig särskilt mycket, så beroende på din budget kan du ha utrymme att vara kräsen. Om du hoppas kunna spendera en mindre summa har du fortfarande gott om timglas-grönsakssvarviseringsalternativ. Grönsakssvarvar som kostar mer brukar ge något i gengäld – antingen bekvämlighet, fler bladalternativ så att du kan göra olika typer av vegetabilisk pasta, livslängd eller högre kvalitetsresultat. Om du planerar att använda din grönsakssvarv ofta kan det vara värt att betala lite mer.

Har jag plats till en grönsakssvarv?

Det finns så många typer av köksmaskiner och prylar tillgängliga idag att det är lätt att snabbt nå den punkt där det inte finns mer utrymme att lagra dina saker. Ingen vill lägga till röran i det här utrymmet, så det är absolut nödvändigt att du överväger var du ska lagra det när det inte används. Om du inte har utrymme för disk- eller skåputrymme, letar du efter en grönsakssvarv som är i mindre storlek, till exempel en handhållen modell eller blandningsfäste, blir det lättare att montera det i ditt liv. För bordsmodeller som är lite större, var uppmärksam på hur många delar de har och överväga vilken effekt det kommer att ha på var och hur du kan förvara dem. Om att hålla jämna steg med flera blad och en grönsakshållare låter som om det kan vara en utmaning, överväga att gå efter en handhållen modell som har färre delar eller en bordsmodell som är utformad för att underlätta lagring.

Är det lätt att använda en grönsakssvarv?

Detta är en av de viktigaste skillnaderna mellan de tillgängliga grönsakssvarvarna. Bänkskivsgrönsakssvarvar anses till stor del vara lättare att använda än handhållna, vilket kräver lite mer armstyrka och arbete. Vissa typer av bordsmodeller är utformade för att vara lättare att använda än andra. Om detta är högsta prioritet för dig, läs om hur olika modeller fungerar och läs igenom recensionerna för att se vad folk säger om sina upplevelser. Detta är särskilt värt att göra om du har artrit eller något annat mobilitetsproblem som kan göra det svårt att använda vissa grönsakssvarvgrönsaker

Läs också >>> Espressomaskin test

Hur rengör jag en grönsakssvarv?

Ta försiktigt bort knivarna från enhetens kropp och håll fast på knivarnas plastsidor för att undvika att vidröra knivarna direkt. Placera sedan knivarna under varmt, rinnande kranvatten och använd borsten, skrubba dem med diskmedel tills du har tagit bort alla matpartiklar.

När du har rengjort knivarna noggrant, låt dem lufttorka. Eftersom de är så skarpa är det inte tillrådligt att torka dem för hand. Om du inte har en rengöringsborste och / eller om dina knivar har borrade bitar kan du låta knivarna suga i varmt tvålvatten. Var bara försiktig när du tar bort dem från badet eftersom de, som nämnts, är ganska skarpa.

För att undvika skorpiga bitar helt och hållet, skrubba knivarna så snart som möjligt efter användning. Låt inte mat torka in på knivbladen. Även om det kan vara frestande att sticka extra smutsiga blad i diskmaskinen, kan det göra att de slits snabbare, och det är därför det är värt att tvätta dem för hand. Några goda nyheter: Bortsett från knivarna är alla löstagbara delar – vridhandtaget, skjutbrädan, matfacket etc. – diskmaskinsäkra. Skruva bara av dem från maskinens kropp och tryck dem på det övre racket.

Enhetens kropp är också tekniskt tålig i diskmaskin. Det enda tillvägagångssättet är att om din diskmaskin når mycket höga temperaturer kan värmen skada sugfötterna. Det är inte ett extremt vanligt problem – Paderno ser det med cirka 1 av 5 000 enheter – men för att spela det säkert kan du enkelt rengöra kroppen för hand genom att helt enkelt torka av den med en handduk, varmt vatten och standardtvål. Om du inte har en diskmaskin kan du också tvätta de löstagbara delarna på detta sätt. Om du rengör för hand, undvik att använda hårda kemikalier, som blekmedel och ammoniak, på någon del av grönsakssvarven. Upprepad användning av dessa kemikalier kan torka ut plasten och få den att spricka. Sådana starka rengöringsmedel behövs vanligtvis inte med en grönsakssvarv i alla fall. Slutligen, ännu mer goda nyheter: De delar av maskinen som inte kommer i direkt kontakt med mat, som kroppen, behöver inte rengöras efter varje användning. Att tvätta dem vid all annan användning bör räcka. Med det, glad städning.

Hur använder man en grönsakssvarv?

De flesta grönsakssvarvar fungerar på liknande sätt genom att trycka rå frukt eller grönsaker genom ett blad för att strimla dem i nudlar. Mindre blad som sticker upp från huvudbladet gör en linje i grönt när det vänder så att du får nudlar istället för en större skiva. Handhållna grönsakssvarvar kräver vanligtvis mest manuellt arbete eftersom de inte har ett handtag att vrida, så du måste vrida grönsakerna genom bladet för hand.

Grönsakssvarvar med horisontell matning har ett roterande handtag som du använder för att skära dina grönsaker genom knivarna, med grönsaken fäst på spikar i ena änden för att hålla den på plats.

Grönsakssvarvmed vertikal matning har också spikar och ett roterande handtag, men du matar in grönsaken genom toppen snarare än från sidan, vilket kan vara lättare eftersom det tenderar att kräva mindre tryck.

Elektriska grönsakssvarvar fungerar mer som livsmedelsprocessorer, med automatiska blad, så du behöver helt enkelt trycka ner grönsaken lätt på bladet med hjälp av plastpressen, och grönsakssvarvisatorn gör då det mesta av jobbet åt dig.

Beroende på vilken grönsakssvarv du har måste du förbereda din grönsaker något annorlunda innan du svarvar dem.

Topptips för hur du svarvar mer effektivt

 1. Försök att köpa raka, jämnt formade grönsaker för bästa resultat.
 2. Tvätta grönsaker innan du svarvar och skär av båda ändarna för att få en jämn bas.
 3. Centrera dina grönsaker på bladet för att få jämna, långa nudlar snarare än hackiga ‘halvmåneformade avskärningar.
 4. Stadigt tryck när du matar grönsakerna bör ge jämnare resultat.
 5. Klappa dina nudlar torra efter grönsakssvarvisering för att undvika vattnig courgetti.
 6. Vissa grönsakssvarv är lättare att använda än andra. Vi testade en rad populära modeller och hittade att några gled runt på bänkskivan eller behövde mycket armbågsfett för att få anständiga resultat.

Hur använder man handhållen grönsakssvarv?

De flesta handhållna grönsakssvarvar fungerar ungefär som en gammaldags pennvässare. Du måste skära ena änden av grönsaken på en plan yta och applicera lite tryck medan du vrider grönsaken eller frukten genom bladet.

Vissa modeller har några olika blad som du kan använda för att skära olika former och tjocklekar. De flesta kommer också att ha en “pusher” som du håller fast i slutet av grönsakerna för att göra det lättare att vrida och hålla händerna säkert borta från knivarna.

Är det farligt att använda en grönsakssvarv?

Nej, knivarna på en grönsakssvarv är vassa, men de skyddas av svarvens yttre hölje. Bladen löper vertikalt inuti svarven och utsidan är slät plast som är lätt att greppa. Med korrekt användning är det osannolikt att du skadar dig själv med grönsakssvarven.

Hur tjockt skär en grönsakssvarv skivorna?

Spiralsnittet har två sidor som skär grönsaker i remsor av olika tjocklek. En sida producerar 2 mm x 3 mm tjocka skivor, medan den andra skär grönsaker i 3,5 mm x 5 mm tjocka skivor.

Vilka grönsaker fungerar bäst?

Stabila grönsaker med avlång form ger de bästa spiralerna eftersom deras kött är tillräckligt starkt för att inte gå sönder medan det skärs. Morötter, potatis, zucchini, gurkor, squash, rödbetor och potatis är alla bra alternativ.

Hur mycket av grönsaken finns kvar när den är färdigskivad?

Detta beror på storleken på grönsaken, men de flesta användare tycker att mittkärnan och sista delen av grönsaken är kvar. Genom att använda vår keps för att stabilisera och vrida grönsaken kan du få så många skivor som möjligt.

Hur skär jag zucchini i en grönsakssvarv?

Den klassiska grönsaken för svarvande kikar över hela världen. Jag gillar att använda det lilla eller medelstora bladet för zucchini, och jag tycker att det är lättast att skära zucchinin i hälften först. Kokta eller råa båda fungerar – dessa små frukter är smaskiga och mångsidiga!

Hur skär jag paprika i den bästa grönsakssvarven?

Paprika är definitivt lite knepigt – mer som Grönsakssvarv 201 – men om du skär av toppen och placerar den öppna änden på kanten av det plana bladet, borde du kunna fästa undersidan till handtaget och spiral, spiral, spiral! Slutsatsen: om jag kan göra det kan du definitivt göra det.

Hur skär jag äpplen i en grönsakssvarv?

Hur man Svarvar det: Äpplen är lite konstiga på grund av kärnan, eller hur? Så vi skär av toppen, skär av botten och klibbar mittdelen (kärnan, som vi inte vill ha) direkt på grönsakssvarvens kärnankare. kärnan = borta sen är det bara att svarva på.

Hur skär jag gurka i en bra grönsakssvarv?

Det enda problemet med gurkor är vattnet. Svarva det normalt och låt det bara sitta ett tag för att rinna ut vattnet så kommer du i en ny salladshimmel. Ät dessa råa! Gurkor består av över 95% vatten. Det är mycket vatten! När du svarvar en gurka, kom alltid ihåg att torka med pappershanddukar. Lägg nudlarna på två lager pappershandduk, täck med ytterligare två lager och luta dig försiktigt in och absorbera fukten. Du kanske vill göra detta två gånger

Hur skär jag kål i en grönsakssvarv?

Kål är så lätt att svarva! Använd bara det platta bladet (eftersom kålen redan finns i lager för dig av naturen) och voila. Två sekunder senare, en fin stor hög-o-strimlad (svarvad) kål.

Hur skär jag rödlök i en bäst i test grönsakssvarv?

Lök är superlätta att svarva. Använd bara ett plant blad eftersom lökarna redan är lagrade av naturen och två sekunder senare har du en hög med tunt skivade ringar som är perfekta för en mängd olika användningsområden

När ska man sluta svarva samma grönsak?

Om du kontinuerligt kunde svarva en grönsak skulle det ge en extremt lång nudel. Kniven som fastnar och grönsakens ojämna former förhindrar dock detta – det skärs medan det svarvas. Ändå får du fortfarande extremt långa nudlar, och det är lite svårt att servera och portionera.

Ta bara en sax när du är klar med att svarva grönsaken och skär nudlarna innan du lagar mat eller klä dem. Du kan gå cm för cm eller bara ta en massa nudlar och klippa ungefär. Hur som helst får du nudlar i vanlig storlek som är lättare att dela på tallrikar och äta.

Läs också >>> Chokladfontän test

Ska man tillaga allting som man svarvar i en billig grönsakssvarv?

För att verkligen njuta av fördelarna med svarvad matlagning, välj inte alltid att laga nudlarna. En av de bästa sakerna med att svarva grönsaker är att det är snabbt och enkelt. Du vet nu att du kan få en skål med vegetabiliska nudlar på 30 sekunder. Varför lägga till några minuter till för att laga dem? Hoppa över det steget och bara klä nudlarna med såsen eller dressing direkt! Rå nudlar är krispiga, så häll helt enkelt en uppvärmd sås ovanpå och nudlarna blir något värmande och mjuka. Det är definitivt en annan konsistens, men kan vara mer uppfriskande. Krämiga avokadosåsar passar också bra med råa nudlar och kommer inte att resultera i några vattniga såser.

Vad ska man göra om man får nudlar i formen av halvmånar?

Du har nog lagt märke till att grönsakssvarven skivar grönsaken i halvmånar medan du gör nudlarna. Detta händer främst när grönsaken rör sig från mitten. För att undvika detta, placera grönsaken så att det cylindriska bladet hålls centrerat. Du kan också vända grönsaken runt och centrera den andra änden på bladet. Kasta inte ut dem om du har en hög med halvmånar. Behåll dem och gör en pastasallad – deras små former passar bra till salladsdressing.

Vilka för och nackdelar finns det med olika typer?

Grönsakssvarv som du kan fästa på en mixer

Fördelar: KitchenAid Grönsakssvarv Attachment är utmärkt som robust och lätt att använda, liksom att producera vackra, enhetliga spiraler. Redskapen sägs vara lätta att byta ut och de är alla diskmaskinssäkra även om den motoriserade “basen” inte är det. Nackdelar: Det här är lätt det dyraste i partiet, om du inte behöver ha en stativblandare för att fästa den. Vissa granskare hävdar att vissa av bilagorna / delarna är lite mindre robusta än andra, och det är ingen tvekan om att det upptar mycket fastigheter både i sin låda och på din disk. Med det sagt, om du redan har en stativblandare kommer den inte att öka till det utrymme som tar upp.

Fördelar: Den här manuella bänksvarvaren finns vanligtvis i modeller med 3, 4 eller 5 blad som liknar något som en guillotine för grönsaker och frukter. Den finns på en mängd olika prispunkter, inklusive denna mångsidiga, prisvärda modell från Paderno som är bästsäljaren (och har ett genomsnittligt betyg på 4,5 stjärnor) i Amazonas kategori “Mandolines & Slicers”. Blad som inte används förvaras på själva maskinen – vilket gör dem svårare att förlora! – och de är alla toppstativ, diskmaskinssäkra.

Nackdelar: Användarna noterar att du måste vara särskilt försiktig med att ändarna på den grönsak eller frukt du svarvar måste vara väldigt plana. Så även om det hävdar att det fungerar på små grönsaker som rädisor, är det mer som åligger dig att ordentligt bereda dem. Eftersom dessa i allmänhet är gjorda av vit plast och basen endast är tvättbar för hand kan viss färgning förekomma med rödbetor och andra färgglada grönsaker / frukt.

Vertikala grönsakssvarvar

Fördelar: Den mest imponerande aspekten av vertikala grönsakssvarvar är bristen på matavfall som den vertikala designen möjliggör och användarvänligheten och rengöringen.

Nackdelar: Vissa användare är förvirrade av det faktum att de både måste trycka ner och vrida veven för att producera grönsaksnudlar, och några nämner att mer hala grönsaker (till exempel gurkor) kan glida ur platsen för lätt. Andra klagomål upprepar dem med samma, horisontella modell, inklusive det faktum att ändarna på dina grönsaker eller frukt måste klippas mycket jämnt för att få perfekta spiraler.

Handhållen cylindrisk grönsakssvarv

Fördelar: Dessa grönsakssvarvar gör balansen mellan mångsidighet och en lägre prispunkt (om än att några av de dyrare verktygen i denna kategori kostar ungefär samma som de andra icke-motoriserade jag redan har noterat). Användare noterar dess enkelhet och det faktum att den långa kepsfunktionen kan leda till färre bortkastade “kvarvarande ändar.” Dess lilla storlek gör det enkelt att lagra, och flera av dessa typer av grönsakssvarvar rymmer de små knivarna i själva verktyget. Det är också anmärkningsvärt att många av dem kommer med en separat grönsaksskalare.

Nackdelar: För att vara rättvis varierar dessa mycket mellan recensioner, vilket får mig att tro att de främsta nackdelarna med denna typ av grönsakssvarv billig kan vara antingen själva verktyget och / eller användarfel. Faktum är att den enda återkommande kritiken mot vissa modeller var att den inte innehöll instruktioner. Uppsägningar av andra handhållna svarvare inkluderar det faktum att de inte ger så mycket variation i typ eller tjocklek av skivor som deras dyrare bröder och att de är svåra att rengöra.

Handhållna grönsakssvarvar

Fördelar: Den här enklaste av alla skivor är också den billigaste. Efter att ha funnits längre än de andra verktygen som nämns i den här artikeln har den fått mycket fler recensioner – nästan alla är positiva. Användarna pekar på dess användarvänlighet och den hastighet med vilken man kan göra stora mängder av grönsaker och frukt.

Nackdelar: Även i de mest positiva recensionerna nämnde användarna hur vassa knivarna är på denna skalare. Många noterade att du skulle behöva förvara den där små (eller stora) händer som fiskar runt i en låda inte oavsiktligt kan skära sig själva. Enkelheten med detta verktyg gör det till det mest felaktiga inför användarfel, och många granskare varnade för att du behövde applicera precis rätt tryck på skalaren för att få en jämn grönsaksnudel. Det är också anmärkningsvärt att detta inte ger spiralsnitt såvida inte skalaren är placerad och manövrerad på ett visst sätt.

Slutsats

Efter att ha läst allt detta om grönsakssvarvar så är det enkelt att förstå varför det är smart och roligt att ha en i din arsenal. Det finns många modeller att välja på och efter du läst min köpguide så borde du inte ha svårt att välja rätt. De bästa är de som finns länkade längst upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top