Bästa gjutjärnsgrytan 2022 – Köp den bästa gjutjärnsgrytan för dig

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stenfors Rund 4,4 Liter

Stenfors Oval 6,3 Liter

Signature Rund 5,3 Liter

Nordwik Rund 5 Liter

Klicka här för att se fler gjutjärnsgrytor.

Bästa gjutjärnsgrytan 2022

När det gäller köksredskap blir de sällan bättre med åldern. Gjutjärnsgrytor dock är till synes ett konstigt undantag från denna regel. Inte bara är de mycket användbara i köket utan de kan även hålla i en hel livstid om inte längre, så länge man sköter de på rätt sätt. Detta innebär att om man behandlar sin gjutjärnsgryta med kärlek och använder den så som man ska kan den bli bättre med tiden.

Men det är dock ganska svårt att köpa den bästa gjutjärnsgrytan på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra en gjutjärnsgryta faktiskt är. Man vill ju inte köpa en gjutjärnsgryta som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för gjutjärnsgrytor. Vi har nämligen genomfört vårt eget gjutjärnsgrytatest. Vi listar även de bästa gjutjärnsgrytorna som man kan köpa just nu 2022. Det kan bli svårt att köpa en gjutjärnsgryta eftersom där finns så mycket som man måste tänka på.

Men genom att använda och läsa igenom vår köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Vi har sammansatt den här guiden genom att använda och testa några olika gjutjärnsgrytor. Vi har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har vi sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom vår köpguide så kan vi garantera att du enkelt kan köpa den bästa gjutjärnsgrytan.

Köpguide för bästa gjutjärnsgrytan 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa gjutjärnsgrytan på nätet. Det finns så mycket som man måste tänka på när man köper en gjutjärnsgryta. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa vår köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa gjutjärnsgrytan 2022:

 • Fördelar med gjutjärnsgrytor
 • Vikt
 • Knoppar och handtag
 • Kostnad
 • Livstid
 • Förvaring

Fördelar med gjutjärnsgrytor

Gjutet köksredskap kallas ofta ”kungen” för matlagningsprodukter, och regerar högst för ett antal matlagningsapplikationer, dess dyrare kompis och kokkärl ”drottning”. Alltid bestående trots nyare och mer “avancerade” produkter som har kommit ut under tiden, är järnkokningskärl ganska svåra att förstöra.

Med en bra skrapa av en metallspatel kan teflonpannor förlora en enorm mängd av sitt nonstick-löfte. Och den kemiska beläggningen går då vart? Till maten som kocken förbereder och i magen på alla människor som äter den. Gjutna gjutjärnsgrytor, ugnar och andra produkter kan pågå i mer än ett sekel och kan lätt återupplivas om de köps från en butik eller en garageförsäljning. Vill du lära dig mer om gjutjärnsvalen där ute, liksom andra typer av gjutjärnsgrytor (kolstål, nonstick och mer).

Vikt

Gjutna produkter finns i alla former och storlekar och kan köpas både nya och begagnade. Vikten är en viktig faktor för inköp av en tillfredsställande bit gjutet köksredskap, och även om det inte alltid är sant, har de tyngre föremålen en tendens att hålla mer värme och ge en mer autentisk järntillagningsstil. Framsteg inom gjutning av metall har lett till lättare alternativ som ger nästan samma upplevelse, men gjutjärnsjättarnas vikt under det senaste århundradet har förändrats väsentligt.

Många kommer att behöva anpassa sig till tyngden när de lagar mat med den äldre stilen för matlagningsprodukter eftersom de inte på något sätt kan betraktas som läckra som de nyare produkterna brukar vara. Om du är orolig för vikten kanske du vill titta på kolstålprodukter som är något lättare, med många av samma egenskaper. Du kan också läsa mer om skillnaderna mellan gjutjärn och gjutjärnsgrytor i kolstål.

Knoppar och handtag

Även om grytans eller pannans kvalitet är viktig för att laga maten är det lika viktigt att kunna manövrera enheten om du vill att maten faktiskt ska ätas. Gjutna föremål måste ha handtag eller knoppar som är användarvänliga och som inte lätt bränner kocken.

Undersök konstruktionen av föremålen du köper och se till att varje plats som kocken förväntas lägga i handen under tillagningen antingen har ett värmebeständigt lock eller en grytlapp för att gå över den. När du handlar efter järnkrukor eller gjutjärnsgrytor, se efter bitar som är tillräckligt små för att hålla lätt, eller som har handtag på båda sidor.

De dubbla handtagen gör det möjligt för kocken att balansera potten lättare när den värms upp eller transporteras, och handtagen minskar risken för att potten blir för tung för en enda handled, vilket gör att kocken instinktivt lägger en bar hand på heta metall.

Kostnad

Gjutjärnsprodukter varierar i pris från något mycket billigare än en ny uppsättning mer moderna gjutjärnsgrytor och gjutjärnsgrytor till en mycket dyrare kostnad per stycke. Priset är beroende av varumärket, men billigare betyder inte alltid mindre effektivt.  Investeringen för en bra bit gjutjärn behöver inte vara enorm, men konsumenterna kommer att göra sig själva en dålig tjänst genom att köpa utan att först göra sina läxor.

Hemmakockar kan sluta spendera för lite eller mycket för mycket på flera gjutjärnsartiklar genom att inte vara tydliga om deras behov och mål. Du kan klara dig mycket bra med en liten järngryta som bara kostar 250 kr om du bara ska bränna enstaka biff. Men om du ska förbereda sura rätter kan du vara bättre att titta på de emaljerade alternativen. Detta beror på att gjutjärn är en reaktiv metall, men mer om det senare.

Å andra sidan kan du sluta ångra det köpet om du inte vill lägga på jobbet för att få en bar panna förberedd och redo att kokas på. De 300 kr som du spenderade kan faktiskt vara slöseri, eftersom du skulle ha gjort bättre med en dyrare men mindre arbetskrävande matlagning. Dessutom kan användarna av gjutna personer som inte bryr sig om lite rengöring upptäcka en mycket använd köksutrustning i begagnade butiker eller andra butiker.

Bara för att den har använts för att göra någon annans mat och behåller en del betyder det inte att den är smutsig. Efter en skrubbning hemma och en ny krydda är den gamla potten lika bra som ny, och du kommer att ha sparat en bit av förändring.

Livstid

Gjutjärnspannor förväntas hålla under större delen av din livstid, om inte mer. Att investera i en billig en med rykte om att “kasta” sin beläggning snabbt kan vara slöseri med pengar. Beläggningen måste vara tillräckligt tjock för att motstå missbruk som ofta tas ut av köksredskap, samtidigt som värme överförs genom strykjärnet. Allt om potten eller pannan ska vara jämnt och ingen del av föremålet ska ha en annan tjockleksnivå än någon annan del.

Ojämna appliceringar av beläggning kan utgöra ett problem vid tillförlitlig uppvärmning, vilket gör matlagning i dem otroligt svårt. Dessutom kräver emaljartiklar att kocken är mycket mer försiktig med vilka verktyg som används när de lagar mat i dem. Skarp metall kan ta bort en del av ytan och lämna en kock med en kruka eller panna som har flera olika fläckar som värms upp till varierande temperaturer. Även om det är mycket användbart, behöver de vård för att hålla dem kvar i ett sekel.

Förvaring

När du är färdig med köksredskapet av gjutjärn tänker du antagligen inte bara lämna det på ditt campingbord. Att lagra kokkärl i gjutjärn skiljer sig inte så mycket från att lagra kokkärl, men eftersom olika metaller kan påverka varandra vill du lagra kokkärl i gjutjärn separat. Du vill också vidta försiktighetsåtgärder på grund av den betydande vikten av gjutjärn.

Förvara i ett lågt skåp. På grund av sin vikt känner många sig mer bekväma att förvara sina gjutjärnsgrytor i ett lågt skåp i köket. Detta kan förhindra skador på köksredskap, golv eller en fot om biten oavsiktligt tappas vid borttagning eller förvaring.

Häck kokkärlet. Stapla mindre bitar ovanpå de större bitarna, placera antingen en trasa eller pappershanddukar mellan varandra för att förhindra repor på matlagningsytan. Inte för mycket annorlunda än noggrann förvaring av Teflon-köksredskap vars yta kan repas.

Applicera ett tunt lager olja om du väljer det. Många gjutjärnskärl föredrar att buffra i ett mycket tunt lager olja i köksredskapet när de lagras. Detta kan vara en bra idé när du bor i ett område med hög luftfuktighet eller när gjutjärnskärl används sällan.

Var försiktig när du lagrar kokkärl av gjutjärn så att det är lätt att nå för sin vikt. Om du lagrar på krokar, se till att alla hangarer är ordentligt förankrade i väggen eller taket. På grund av gjutjärns storlek och vikt föredrar vissa att förvara det i en oanvänd ugn. Se dock till att ugnen är tom innan du förvärmer eller använder den inbyggda ugnsrengöraren. Se alltid till att gjutjärnskokarna är tillräckligt kylda innan de förvaras och att de alltid är helt torkade för att undvika rost.

Lista över de bästa gjutjärnsgrytorna2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Historian bakom gjutjärnsgrytor

De tidigaste indikationerna på gjutning av metall kan gå hela vägen tillbaka till Kina under fjärde århundradet f.Kr. Forntida ingenjörer insåg snabbt att metallen kunde användas för att tillverka vapen, och i århundraden var det dess primära användning.

I takt med att tillverkningseffektiviteten förbättrades ökade skapandet av gjutna föremål av alla slag, och på 1800-talet var möjligheten att smida med järn allmänt tillgänglig. Järnprodukter tog sig först till Amerika 1619, men vi använde ännu inte processen för att tillverka köksredskap.

Gjutjärn köksredskap tillverkas på en grundare Den nuvarande inkarnationen av det material som används för att skapa hållbara järntillagningsprodukter är en legering av järn, kol och kisel som värms upp tills det blir smält. När den väl har blivit en vätska hälls den i en ”gjutning” eller form i en kruka eller gjutjärnsgryta och får svalna. Produkter som tillverkas med denna process är solida och tunga.

De är oftast gjorda av ett enda metallblock snarare än att sätta ihop bitar med bultar, nitar eller lim. Denna typ av metallkokkärl har inga sömmar. Den vanligaste biten av järnkokkärl är den holländska ugnen. Trots namnet kommer inte dessa föremål från flätor och täppskor (en populär design för köksskor, talar om …). Hänvisningen till holländska i detta fall betyder “inte riktigt” eller “falskt.”

Hur gjutjärn tillverkas

Moderna köksredskap av gjutjärn fick popularitet i slutet av 1800-talet när hus övergick från matlagning över en eldstad eller lägereld till matlagning på campingugnar. Medan tidigare kokkärl hade ben och / eller handtag för användning över öppna lågor skapade kaminer ett behov av plattbottnade gjutjärnsgrytor och gjutjärnsgrytor. Gjutjärn tjänade det behovet. Järn var prisvärt, tillgängligt och hållbart.

Gjutjärn är tillverkat av smält järn som hälls i formar av komprimerad sand eller en sandblandning. När det smälta järnet svalnar tar det formen på formen. När kylen har kylts tillräckligt, bryts redskapet från sandformen. Detta står för den något ojämna ytan på de flesta gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor, även om dagens mer moderna produkter ofta är mindre polerade än deras motsvarigheter i vintag.

Uppfinningen av non-stick krukor och kokkärl påverkade negativt produktionen av kokkärl av gjutjärn på 1960-talet. Konsumenterna åtnjöt de nya rymdåldrade, non-stick Teflon-ytorna och få tillverkare av gjutjärnskärl överlevde. De som har använt sina egna “recept” för den järnsammansättning som används i sina varumärken, mycket av det återvunnit. Dagens kokkärl av gjutjärn tillverkas ofta och förkryddas innan de säljs på marknaden.

Hur gjutjärnsgrytor påverkar din matlagning

Järnmatlagningsprodukter är mycket mångsidiga jämfört med många andra typer av köksredskap. Gjutna gjutjärnsgrytor och gjutjärnsgrytor kan gå från ugn till spis tillbaka till ugn innan de tas direkt till bordet. Till skillnad från vanligare krukor och kokkärl, som inte kan hålla hög värme under långa perioder, klassificeras järnredskap ofta upp till 190 grader celsius eller högre och överför inte kemikalier till maten om de läggs i ugnen. Uppenbarligen, för att föremålen förblir så heta så länge, måste kockar vara försiktiga med att göra köksredskapen för tillgängliga för någon som kan vara benägen att bli bränd, som små barn.

Det är en bra idé att ha en bra uppsättning grytlappar när du arbetar med massiva metallhandtag. När maten är klar att serveras kan många gjutjärnsgrytor och gjutjärnsgrytor läggas direkt på bordet som serveringsfat. Användare bör se till att täcka de utsatta delarna av krukan med en grytlapp eller nagel av något slag för att undvika att stora och små händer kommer i kontakt med hett strykjärn.

När det gäller maten som går i pannan blir matlagning av många slag mycket lättare när man arbetar med järn. När kokkärlen är förvärmda kan du göra brunningskött på ett ögonblick. Och chokladkakor tillagade i pannan kan utveckla en krispig, smörig skorpa, samtidigt som de förblir mjuka och klara i mitten. Dessutom ökar användningen av olja och fett i gjutjärnsgrytorna till den nonstick-beläggningen, och skrubbning av fastnat mat blir en relik från det förflutna med dessa fortfarande aktuella men ändå gamla kokkärl.

Nackdelar med gjutjärnsgrytor

Ojämn värme

På brännare som inte är tillräckligt stora kan pannorna vara svåra att värma. Uthålligheten av värmen från gjutna föremål kommer från materialets tjocklek snarare än dess rykte som en värmeledare. I själva verket är järn en av de mindre effektiva värmeledarna i köksredskap. Skillnaden är dock att nära en gjutjärnsgryta, gjutjärnsgryta eller gjutjärnsgryta värms upp kommer den att förbli varm under lång tid.

Tunnare metaller eller andra, bättre ledare tappar värmen mycket snabbare. Så att värma en gjutjärnsgryta på en mindre brännare skapar bara fläckar med rätt temperatur, och värmen svalnar när den rör sig utåt från mitten eller “hot spot”. En brännare av rätt storlek för artikeln måste användas och uppvärmning långsamt är ett absolut måste. Annars kommer samma värme punkter att dyka upp som var uppenbart med den mindre brännaren. Ibland är det enda sättet att värma produkten på rätt sätt att sätta den i ugnen tills den är förvärmd.

Olika typer av spisar

Gjutjärn kan inte nödvändigtvis användas på alla typer av spisar. Det kan säkert sättas i ugnen, men många tillverkare av glas i toppklass rekommenderar att inte laga mat med gjutjärn på spisen. Fråga tillverkaren av din spis innan du försöker laga mat på ditt glas. I vissa fall avråder de från att använda gjutna krukor och kokkärl på ett glasstycke eftersom det kan repa ytan. Även om det inte finns några faktiska skador på kaminen, kan denna typ av skada vara ful.

Till skillnad från många alternativ för kopparkokkärl kan gjutjärn användas på en induktionshäll utan några förväntade problem. Induktionshällar har liknande utseende som de nu allmänt förekommande elektriska områdena för plattan, men använder en magnetisk kraft för att direkt värma botten på kokkärl och gjutjärnsgrytor, vilket ger omedelbar värme som liknar gas samtidigt som den är mycket energieffektiv.

Typer av gjutjärnspannor/grytor

Gjutjärnsgryta

Obelagda gjutjärnsgrytor av gjutjärn är ganska populära – med god anledning. De är perfekta för alla typer av grunt stekning, liksom för bränning av biffar och kotletter, och de kan gå från spishäll till ugn. De kan också användas för grunt bräsning. Gjutjärnsgrytor av gjutjärn är perfekta för att baka majsbröd och kan användas till andra bakverk, som kex eller bröd. Vi konstaterar att pannorna kan eliminera behovet av en baksten för platta bröd, pitabröd och mer.

När det gäller ugnsanvändning kan du använda din gjutjärnsgryta som en gjutjärnsgryta för kyckling eller grönsaker eller för att göra grytor. Medan de flesta gjutjärnspannor inte levereras med lock, erbjuder vissa företag dem som ett separat alternativ, eller så kan du använda ett lock från en annan kruka eller till och med ett flexibelt silikonöverdrag.

Kycklingfrytor liknar vanliga gjutjärnsgrytor, men är djupare för att rymma mer olja tillsammans med kycklingdelar som ska stekas. De inkluderar vanligtvis ett lock, som ibland har små spikar under för att kanalisera fukt till maten för fuktig matlagning. Eftersom dessa är djupare än gjutjärnsgrytor av samma storlek är de tyngre, men du kan använda dem till alla saker du använder en gjutjärnsgryta till. Dessutom låter de högre sidorna dig lägga till mer mat och förhindra att maten stänker ut ur pannan. Det finns också några emaljerade gjutjärnsgrytor av gjutjärn, men de är inte lika populära som de obelagda.

Emaljerad gjutjärnsgryta

Medan nederländska ugnar finns i emaljerade såväl som obelagda gjutjärn, är emaljerade versioner mycket mer populära eftersom du kan använda dem för att laga alla typer av mat. De kräver ingen speciell vård eller kryddor, och vissa kan till och med tvättas i diskmaskinen. De finns i olika storlekar och kan komma i runda eller ovala former. Dessa är perfekta för att smälta på spisen eller i ugnen och har blivit ganska populära för att baka bröd. Se även till att kolla in vårt test av bakmaskiner för att underlätta bakningen av brödet. De kan också användas för att göra sopplager eller soppa, liksom för alla långkokande livsmedel.

Introia använder ibland sin holländska ugn för att också rosta en hel kyckling eftersom dess höga sidor förhindrar stänk och ger också konsekvent värme för att hjälpa till att laga fågeln jämnt. Obelagda nederländska ugnar kan användas på eller till och med i lägereldar och på din grill. Vissa holländska ugnar avsedda för lägerlagning har ben som gör att de kan placeras över heta kol, och vissa inkluderar konkava lock så att kol kan läggas på toppen, vilket gör att potten kan värmas från både botten och toppen.

Grillgjutjärnsgryta

Du kan hitta grillpannor, grillar och gjutjärnsgrytor i både bestruket och obestruket gjutjärn, från gjutjärnsgrytans storlek upp till de som spänner över två brännare på din spis. Värmehållningen är utmärkt för att producera imponerande grillmärken när du använder en grillpanna, medan grillplattor kan användas för att bränna biffar eller för att göra pannkakor utan att pannan tappar temperaturen.

Medan matlagning på en gjutjärngrill inte är helt samma som att laga mat på din utomhusgrill, kan det vara väldigt bekvämt när vädret inte samarbetar. Gjutjärnsgrytor kan användas ungefär som jätte gjutjärnsgrytor, förutom att vätska måste hållas på ett minimum. Om du inte kan välja mellan en grill och en grill kan du hitta några som är reversibla, så att du kan grilla på ena sidan, medan den andra sidan är en grill.

Wok, pizzapannor och andra specialpannor

Det finns ett brett utbud av specialpannor gjorda av gjutjärn, inklusive woks, pizzapannor, majsbrödpannor, taginer, bakpannor, specialpannor, scone-pannor, grytor, kexpannor och mer. Även om dessa kanske inte är nödvändiga i köket, kan de vara praktiska att ha beroende på hur mycket tid du spenderar i köket.

Bar kontra emaljerad gjutjärnsgryta

Gjutna föremål finns i två olika stilar: bar och emaljbelagd.  Bara kokkärl är exakt det. Det är de oförändrade gjutjärnsgrytorna, gjutjärnsgrytorna eller ugnarna som kommer utan täckning för att göra dem i sig nonstick. Produkter av kalt järn är mer reaktiva när de värms upp jämfört med andra föremål, och måste “kryddas” och sedan användas för att utveckla en patina för att bli riktigt nonstick. Bara artiklar har vanligtvis mycket lägre prislapp än emaljerade produkter, och de totala kostnadsbesparingarna genom åren kan vara enorma eftersom det här är en produkt som du potentiellt kan använda för resten av ditt liv.

Emalj- eller porslinsbelagda produkter är å andra sidan nonstick omedelbart ur lådan och anses vara “icke-reaktiva.” Även om dessa föremål inte behöver kryddas behöver de regelbundet underhåll och skötsel för att hålla ytan intakt. Annars kan emaljbeläggningen slitna och kokkärlen kan bli oanvändbara med tiden. Bekvämligheten med nonstick-ytan har ett pris och det är vanligt att man betalar mer än 1 500 kr för en porslin eller emaljbelagd panna.

I motsats till nakna produkter där nonstick-kvaliteten utvecklas över tiden och oftast kan kontrolleras av vem som helst använder dem regelbundet, måste kvaliteten på beläggningen på emaljkrukor och kokkärl undersökas innan de köps.

Kända gjutjärnsvarumärken

Staub

Ett annat avancerat franskt märke av emaljerat köksredskap i gjutjärn, Staub har ett brett utbud av krukor och gjutjärnsgrytor som har samma kvalitet som Le Creuset. Designen är något annorlunda, så valet kan bero på estetik.

Tramontina

Tramontinatillverkare har prisvärda emaljerade nederländska ugnar av gjutjärn och andra matlagningsprodukter. Även om dessa är billigare, tycker granskarna att de är välgjorda. Dessa håller kanske inte i generationer, men de är ett bra köp för människor som letar efter en holländsk ugn av gjutjärn som inte kommer att bryta banken.

Finex

Även om Finex inte är lika känt bland allmänheten, har det blivit populärt bland foodies som älskar avancerade köksredskap. Medan den ligger i den höga änden av obestruket köksredskap av gjutjärn, gör den unika designen att den sticker ut i alla kök.

Le Creuset

Le Creuset holländska ugnar lämnas ofta från generation till generation, mest kända för emaljerade kokkärl av hög kvalitet i olika färger. Förutom holländska ugnar tillverkar företaget ett brett sortiment av emaljerat köksredskap av gjutjärn, som alla tillverkas i Frankrike.

Lodge

Lodge är känd för sina prisvärda men högkvalitativa obestrukna köksredskap av gjutjärn som tillverkas i USA. Du hittar ett mycket brett utbud av produkter från vanliga gjutjärnsgrytor till unika föremål som aebleskiver-pannor och snygga majsstickspannor. De har också en rad emaljerade köksredskap som tillverkas utomlands.

Camp Chef

Du kanske har gissat från namnet, men Camp Chef är känd för sina campingprodukter, inklusive gjutjärnskärl. Medan gjutjärn är tungt är det också unikt för camping eftersom det kan användas på eller till och med i en lägereld.

Skötsel och rengöring av gjutjärnsgrytor

Emaljerat gjutjärn behöver i allmänhet inte någon speciell skötsel, och en del av det kan till och med tvättas i din siemens diskmaskin. Vissa tillverkare föreslår att krydda tillagningsytan genom att värma upp den med lite olja före första användningen. Kontrollera tillverkarens instruktioner för specifika vårdkrav.

Obestruket gjutjärn behöver särskild vård, men det är inte svårt. Medan de flesta obelagda gjutjärn är förkrydda och kan användas direkt, kommer det att fungera bättre efter krydda. Gjutjärn som inte är kryddat har en oljig beläggning som förhindrar rost före användning. Det bör tvättas i tvålvatten, torkas ordentligt för att förhindra rost och krydda omedelbart.

Krydda gjutjärn innebär att belägga potten eller pannan med matolja eller fett och sedan värma upp den för att binda en del av oljan till pannan. Nästan alla matoljor kan användas, men det är bäst att använda en olja som tål hög värme, eller så kan den röka för mycket under kryddprocessen. Medan rapsolja kan användas kan den också lämna en klibbig rest. Vegetabilisk förkortning, druvkärnolja eller din favorit vegetabiliska olja är alla acceptabla.

Rostborttagning

Eftersom vi hanterar rost på en mängd andra ytor i våra liv kan det vara frestande att överföra denna kunskap till att ta bort rost från gjutjärnskärl. Detta kan orsaka problem. Tekniker som sandblästring rekommenderas inte för den genomsnittliga användaren. Detta är farliga metoder som lätt kan leda till skador på gjutjärnet och personskador. För ytrost kan blötläggning av köksredskap i en 50/50 ättika- och vattenlösning vara extremt effektiv.

Diskbänken eller ett plastkar är ett bra ställe att suga kokkärlet i lösningen. Se till att hela stycket är nedsänkt och efter en halvtimme eller så, skrubba biten med stålull eller en stålskurplatta. Beroende på hur mycket rost det finns på köksredskapet kan denna process behöva upprepas flera gånger. Låt inte kokkärlet blötläggas i mer än 45 minuter till en timme per session. När den är fri från rost ska den tvättas, sköljas, torkas och krydda. En pasta av citronsaft och grovt salt kan också vara ett effektivt sätt att ta bort djupt inbäddad rost.

Skrubba den rostiga ytan med blandningen och låt den sitta innan den upprepas. Skölj och torka när ytan har återställts sedan krydda. Melass och vatten är ett annat sätt att naturligt avlägsna rost, men det är tidskrävande. Blöt kokkärlet i en lösning av 1 del melass till nio delar vatten och låt sitta i en vecka till tio dagar. Lösningen avbryter oxidationen. När rost har tagits bort från kokkärl i gjutjärn måste den snabbt krydda igen eller åtminstone behandlas genom att torka ner den med

Förbättring av gjutjärnet

Varje gång du lagar något med fett eller olja kommer pannans kryddor att förbättras. En mycket väl kryddad gjutjärnsgryta kommer att vara slät, svart och glänsande, och oljedroppar kommer att pärla upp på ytan. För att rengöra en kryddad gjutjärnsgryta efter tillagningen kan du använda varmvatten, kosher salt och alla typer av köksskrubbar. Rostfria stålskrubbare är särskilt användbara men krävs inte.

Efter tvätt ska pannan torkas väl. Om det inte är särskilt kryddat kan du torka av ett tunt lager olja efter rengöring för att förhindra rost under förvaringen. Om du vill kan du använda denna möjlighet att värma upp pannan på spisen igen för att förbättra kryddan. När en gjutjärnsgryta är väl kryddad behöver den lite extra kryddor eller underhåll, men om din gjutjärnsgryta börjar se tråkig ut eller om vatten inte pärlor på ytan kan du upprepa kryddstegen eller bara se till att laga lite bacon eller annat fet mat.

Vid normal användning borde det inte finnas någon anledning att ta bort kryddan, men om du behöver kan du ta bort den genom att placera gjutjärnsgrytan i ugnen under rengöringscykeln eller värma upp den på grillen om den kan nå höga temperaturer. När smaksättaren har tagits bort ska pannan behandlas som om den är ny – med tvätt, torkning och kryddor.

Hur man väljer rätt gjutjärnsgryta

Bestäm om du vill ha traditionella eller emaljerade gjutjärnspannor.

Tänk på att traditionellt obelagt gjutjärn måste krydda (täckt med olja och bakas vid hög temperatur) för att skapa en nonstick-yta. Förkrydda gjutjärnspannor finns tillgängliga, men de är i allmänhet dyrare än osäsongspannor. När en traditionell gjutjärnsgryta har kryddat ska den inte rengöras med tvål eller läggas i diskmaskinen. Att skrapa maten ur pannan, belägga den med ett tunt lager olja och hålla den borta från fukt för att förhindra rost är de bästa sätten att ta hand om traditionellt gjutjärn. Dessa gjutjärnsgrytor kan hålla i decennier om de sköts ordentligt. En 35 cm obelagd stekjärnspanna kostar cirka 150 – 700 kr. Kokkärl från välkända tillverkare kostar mer, men har funktioner som tätt passande lock och matlagningsytor som är mindre benägna att hålla fast vid mat.

Välj emaljerat gjutjärn om du vill ha kokkärl som är lättare att ta hand om än obelagda kokkärl. De behöver inte krydda och kan tvättas med tvål och vatten. De kan också användas för att laga sura livsmedel; Att använda obelagd gjutjärn för att göra det kan ge en reaktion som skapar metallsmakande mat. Emaljen kan dock flisas, och färgen du väljer kan gå ur stil. Till skillnad från traditionellt gjutjärn kan emaljbelagt gjutjärn inte användas i lägereld. Emaljerade gjutjärnspannor dyrare än obelagda versioner; en emaljerad gjutjärnsgryta 35 cm kostar ungefär 400 kr till 2 000 kr. Priset varierar mycket beroende på om insidan av pannan har emalj såväl som utsida och i vilken grad du kan uppleva flisor på emaljen över tiden. Välkända namnmärken tenderar att vara dyrare, men har emalj som är mindre benägna att flisas.

Bestäm om du vill köpa en begagnad eller en ny panna.

Köp en ny panna om du föredrar att krydda pannan själv. Detta gör att du kan göra ditt köp när som helst, snarare än att vänta på en begagnad panna av den storlek och form du vill bli tillgänglig. Överväg att köpa en begagnad panna. Eftersom traditionella gjutjärnspannor kan hålla i generationer finns det en stark marknad för antika pannor. Om du inte har något emot att använda en gjutjärnsgryta som har kryddats av någon annans matlagning, kan du spara tid och ansträngning för att få dina köksredskap så långt att de är slitna tillräckligt smidiga för att avskräcka mat från att klibba.

Begagnade kokkärl är ofta välgjorda och väl kryddade efter många års användning. Priserna varierar mycket; vissa märken och modeller från början av 1900-talet kan kosta 1 000 kr för en 35 cm gjutjärnsgryta. Varumärken som inte längre tillverkas kostar i allmänhet mer eftersom de är knappa, och ovanliga storlekar eller former (som muffinsformade kokkärl) kommer också att kosta mer för att de är svårare att hitta.

Bestäm vilken typ av kokkärl du vill ha

Det finns två vanliga typer av gjutjärnspannor: gjutjärnsgrytor och nederländska ugnar. När du överväger pannans storlek, kom ihåg att större pannor blir tyngre, så välj den minsta pannan som är möjlig för dina behov. Välj en gjutjärnsgryta om du tänker steka eller steka kött. Gjutjärnsgrytor är också bra för att göra frittatas och ugnspannkakor. 26 cm eller 35 cm är de vanligaste och mest mångsidiga storlekarna. Vissa har ett extra handtag på framsidan av pannan så att du lättare kan lyfta gjutjärnsgrytan ur ugnen.

Köp en holländsk ugn om du vill laga soppor, grytor, såser och stekar eller andra bakade rätter. Holländska ugnar är djupare än gjutjärnsgrytor och har ett lock. En 4,7 L eller 5,7 L gjutjärnsgryta är det vanligaste valet och rymmer vanligtvis 8 portioner soppa eller gryta eller 6 stora bakade potatisar. Välj en holländsk ugn med ben på botten (kallas en “spindel”) om du vill använda din panna över kol eller i lägereld.

Hur du skapar förståelse för kryddor

Medan vissa uppskattar karaktären det ger till deras köksredskap, har kryddor faktiskt bara två grundläggande syften. Smaksättning är utformad för att skydda det nakna gjutjärnet från rost och hjälper till att hålla matlagningsytan mer non-stick. Detta gör inte bara gjutjärnsgrytan, campingwoken eller campingplattan lättare att laga med utan också, och förmodligen mer önskvärt, enklare att rengöra. Oavsett hur mycket kryddning en bit köksredskap får, kommer den aldrig riktigt att nå non-stick-nivåerna för moderna kemiska beläggningar. Ägare tröstar sig dock med att veta att det är en helt naturlig matlagningsyta med en hög nivå av non-stick-potential.

Kryddningens innebörd

Krydda är lite annorlunda än vad det låter som. Istället för att vara en “smak” lägger köksredskapen till maten gjord av din gjutjärns kokbok, det är processen att värma eller baka fetter eller olja i ytorna på ett gjutjärnsredskap. När oljan värms förbi sin rökpunkt polymeriserar den och skapar faktiskt en kemisk reaktion som förvandlar fettet till ett härdat skyddande skikt som binder till gjutjärnet.

Det gör ytan mer stickfast och tjänar också till att förhindra att järnet oxiderar eller rostar. Smaksättning är ett mer naturligt sätt att bygga och underhålla en non-stick yta i motsats till kemiskt belagda skyddande ytor. Detta redogör delvis för den växande populariteten inom gjutjärnskärl i ett mer kemifritt och hälsobevisst samhälle.

Det finns några missuppfattningar om kryddor. För det första, trots termen “kryddor”, tillför processen inte eller borde den inte smaken till maten du lagar i gjutjärnskärl. Krydda är en process. För det andra är det skillnad mellan kryddor och oljande gjutjärn. Krydda bakar fett eller olja i köksredskapen och förvandlar det till en fast form. Smörjning torkar helt enkelt ner köksredskapet med olja innan det lagras som korrekt underhåll. Även om oljning verkligen inte är en dålig idé, misstag inte det för att krydda objektet.

Vanliga fel med gjutjärnsgrytor

Eftersom det finns många diskussionsområden om kokkärl av gjutjärn, finns det också områden av enighet. Vatten, till exempel, och järn blandas vanligtvis inte. Det är inte så att vatten inte kan användas för att rengöra gjutjärn, det är bara att långvarig exponering av vatten kan orsaka rost på gjutjärn. Det är ett av de huvudsakliga syftena med kryddor, för att förhindra rost. Blötläggning i varmt vatten eller att lämna i diskbänken över natten kan hjälpa till att främja den ultimata rostbildning.

Denna kombination av varmvatten och blötläggning är en av anledningarna till att många ägare av gjutjärn inte använder dem för att göra soppor eller för att koka varmvatten om inte gjutjärnet är fodrat med keramik, som många gjutjärns tekannor. Det kan påverka kryddorna negativt som många ägare vill bygga på. Så även om det finns mycket debatt bland älskare av gjutjärn, är det ett område där de flesta är överens.

Blötläggning i vatten

Gjutjärn är extremt slitstarkt och tungt, men det utsätts för oxidation eller rost. Krydda förhindrar rostbildning. Det finns ett annat sätt att undvika oxidation, och det är inte att blötlägga gjutjärn i vatten. Även om blötläggning är ett gynnsamt sätt att bli av med inbränt fett och mat i kokkärl av stål eller aluminium, minskar det effektiviteten som kryddor ger för att förhindra rost.

Faktum är att blötläggning och / eller kokande vatten i en gjutjärnsgryta eller panna är ett sätt att nästan garantera att pannan blir mer utsatt för rost. Det är inget fel med att använda vatten vid rengöring av gjutjärnskärl, men blötläggning i vatten, särskilt varmt vatten, bör undvikas. Alla sådana kokkärl som har blivit upprepade gånger måste smaksättas igen för att återställa sitt skyddande skydd mot oxidation.

Alltför sura livsmedel

De flesta är överens om fördelen med att laga sura livsmedel, som till exempel pastasåser, absorberar mer järn än andra mindre sura livsmedel. Det finns dock några saker att tänka på. Effekten av sura livsmedel på kokkärl i gjutjärn är en kombination av inte bara hur sur maten är, utan hur länge den utsätts för kokkärlet. Det betyder att medan man simmar pasta i en timme i gjutjärn bör hållas på ett minimum, kan det vara helt acceptabelt att rutinmässigt sautera körsbärstomater i den.

Och även om du kanske vill undvika att sjuda vinsåser under långa perioder i gjutjärn, är det bra att snabbt avglasa det med vin efter kyckling. En annan faktor att tänka på är om en gjutjärnsgryta är nyligen kryddad eller om den är “erfaren”. Högkryddade köksredskap av gjutjärn är mer benägna att minimera effekterna av sura livsmedel på gjutjärn. Nybakade köksredskap kommer att ha ett tunnare lager av skydd och därmed påverkas mer. olja. Se till att alla ytor är rostfria, rena och torra innan du smaksätter igen och lagrar dem.

Vanliga frågor om gjutjärnsgrytor

Vilka är de billiga alternativen?

Du måste se till att du överväger vad som köps när du vågar bortom de välkända grytorna. Nu när järn är “en mode” kommer varumärken från hela världen ut med sina egna versioner av klassiska eller tekniskt uppdaterade gjutprodukter. Först har järnartiklar uppdaterats väldigt lite under de senaste 100 åren. Det verkar inte troligt att en massproducent av allt annat än järn skulle kunna förbättra denna hållbara formel.

För det andra är de flesta gjutna uppsättningar ommärkta versioner av samma artiklar, som vanligtvis tillverkas från Kina. Dessa bitar är inte smidda i anläggningar som vet hur man gör en solid bit som kommer att hålla i generationer. Ofta köpte personer som rapporterar dåliga erfarenheter av gjutjärn en billig uppsättning med en känd kockens namn från en stor lådaffär. Dessa bitar är mer en marknadsföringsmaskin än en avsikt att sälja de bästa produkterna till konsumenten, och resultaten kan lämna en dålig smak i kockens mun.

Är gjutjärnsgrytor ett bra val?

Genom att använda kokkärl av järn tar kockarna mer kontroll över tillagningsprocessen och ser till att få kemikalier gör det till maten de förbereder. Det finns många val när man tittar på gjutna produkter, och beslutet lönar sig mest när kocken vet hur ofta bitarna kommer att användas och vad de kommer att användas till. Oavsett om den initiala investeringen är 150 kr eller 2 000 kr, erbjuder objekten mycket värde för priset om du köper kvalitetsartiklar som bokstavligen kommer att växa med en familj i årtionden (om inte längre).

Bör jag välja emaljerad eller bar gjutjärnsgryta?

Emaljerade gjutjärnspannor behöver aldrig krydda, och vissa kan till och med tvättas i diskmaskinen för enklare rengöring. Emaljbeläggningen förhindrar att maten kommer i kontakt med råmetallen, så du kan använda emaljerad köksredskap med vilken typ av mat som helst, inklusive sura livsmedel som tomater eller citrus. Nackdelen med emaljerad kokkärl är att beläggningen kan spricka eller flisas, vilket gör kokkärlen olämpliga för matlagning. Emaljerat gjutjärnskärl kan användas på valfri spishäll och är även ugnssäkert, men knapparna på locken på vissa köksredskap klarar kanske inte extremt hög ugnsvärme.

Obestruket gjutjärn kan komma i förskärning så att det kan användas omedelbart, men det blir ännu mer nonstick med ytterligare kryddor och användning. Andra obestrukna köksredskap av gjutjärn är inte förkrydda men kommer med en oljebeläggning som skyddar den från att rosta. Före användning måste den tvättas, torkas och krydda. Kokkärl i gjutjärn är praktiskt taget oförstörbara, och även om kryddan på något sätt är skadad kan pannan smaksättas lätt och du kan även använda den på din utomhusgrill eller på en lägereld. Kokkärl av gjutjärn behöver annan vård än vanliga kokkärl av rostfritt stål eller aluminium, men när du väl har lärt dig hur du hanterar det är det lika enkelt som alla andra krukor eller kokkärl du äger.

Nackdelen med obelagd gjutjärn är att det är en reaktiv metall, och kryddan kan skadas om du lagar sura livsmedel i den under långa perioder och sedan kan maten få en metallsmak. En väl kryddad gjutjärnsgryta har inga problem med kortvarig tillagning av sura livsmedel, men om du planerar att göra en lång smör med tomater kanske du vill välja en annan gjutjärnsgryta.

Är total storlek och vikt viktigt?

En av nackdelarna med gjutjärn är att den är mycket tyngre än köksredskap av liknande storlek som är gjorda av andra material. Medan större ofta är bättre, så att du kan laga mer mat i grytan eller pannan, när du köper köksredskap i gjutjärn är det klokt att hålla vikten i åtanke så att du inte köper något som du inte kan lyfta efter dig vi har fyllt den med mat. Tyngden kan också påverka dina lagringsalternativ, eftersom hyllorna måste vara tillräckligt starka och du antagligen inte vill stapla andra än de minsta gjutjärnsgrytor eller kokkärl. Superstora holländska ugnar ser verkligen lockande ut, men du kan behöva en hjälpare för att säkert få en fylld kruka ur ugnen.

Vad för typ av gryta bör jag välja?

Kokkärl av gjutjärn är bra för specifika ändamål, varför du inte ser hela kokkärlssatser gjorda av gjutjärn. Gjutjärnsgrytor är en av de mest populära obelagda gjutjärnspannorna, medan holländska ugnar är en av de mest populära emaljerade produkterna. Tänk på vad du ska laga och hitta sedan pannan som passar syftet, oavsett om du vill grilla, steka eller steka. Det finns också ett antal specialkrukor och gjutjärnsgrytor i gjutjärn. Även om det kanske inte är ditt första val i ett nytt kök, kan de vara bra tillägg för att utöka din matlagningsrepertoar.

Vissa proffs använder främst sina nakna gjutjärnspannor för att bränna kött och andra robusta livsmedel. Den lagar mat vid högre temperatur och hjälper till att skapa den perfekta skorpan, säger proffs. Det är bra för till exempel en vacker bit torråldrad ribeye. Emaljerade gjutjärnskokor är en häftklammer i hennes kök för soppor, grytor, curryrätter och andra buljongbaserade rätter.

Hur rengör jag en gjutjärnsgryta?

Medan emaljerat gjutjärn vanligtvis inte behöver särskild vård, bör obelagd gjutjärn behandlas med särskild uppmärksamhet. Skrapa ut bitar av tillagad mat (du kan koka vatten i pannan för att lossa den) och använd sedan en borste eller skrubbare med hård borste för att skrubba pannan med mild tvål och varmt vatten. Vissa säger att man inte använder tvål, men mild tvål ser till att du tar bort fettet från pannan (och inte kryddan). Var noga med att torka ordentligt och torka sedan av på ett tunt lager olja för att förhindra rost under lagring.

Hur kryddar jag en gjutjärnsgryta?

Kokkärl av gjutjärn bör härdas – eller kryddas – inifrån och ut, inklusive lock om kokkärlet är nytt och inte har kryddats av tillverkaren, eller om kokkärlet är gammalt och ytan är sliten. En enkel metod är att applicera en liten mängd olja på pannan, torka av den på sidorna och sedan värma upp den på spisen tills den är mycket varm. Torka av utsidan med olja och placera pannan upp och ner (så att överflödigt fett droppar) i ugnen vid 450 grader i en timme. Låt pannan svalna i minst en timme och skrubba den sedan med varmt vatten och kosher salt för att ta bort eventuella oljerester.

Gjutjärn har en helt nonstick-yta, men i vissa fall måste ägaren arbeta för det. “Smaksättning” är processen att tillsätta fetter eller oljor på ytan på det gjutna föremålet och sedan i grund och botten baka det i en timme i ugnen. Oljorna blandar sig med metallen och skapar en halvpermanent nonstick-yta som liknar sprutolja på en gjutjärnsgryta innan du lagar mat med den.

Trots vad logiken kan berätta för dig, är ett annat sätt att ta hand om gjutjärn att använda samma metallverktyg som kan ha förstört andra nonstick-krukor och kokkärl tidigare. Skrapningen av metallen mot den heta oljan som har bundits till pannan förstärker faktiskt bindningen av patina till pannan istället för att ta bort den.

Vad ska jag inte laga i en gjutjärnsgryta?

Obelagd kokkärl av gjutjärn kan få maten att smaka på metall om beläggningen slits ut, vilket kommer att hända om du lagar sura livsmedel under långa perioder. Därför är det bäst att undvika att koka sura livsmedel, som tomater för en sås. Gjutjärn blir också extremt varmt och behåller värmen bra så det är bäst att undvika att laga delikat fisk som lätt går sönder. Slutligen, innan din gjutjärnsgryta kryddas ordentligt är det bäst att undvika klibbiga livsmedel, som ägg.

Är antika gjutjärnsgrytor bättre?

Enligt vissa experter är anledningen till att antika gjutjärnspannor är så önskvärda eftersom de helt enkelt är överlägsna produkter. Tidigare tillverkningsprocesser resulterade i tunnare, lättare och mjukare kokkärl, vilket är anledningen till att antika kokkärl är en glädje att hålla och använda, och varför ytan är mindre ojämn (och därmed mer non-stick) än du hittar med dagens vanligaste gjutjärnspannor.

Moderna gjutjärnspannor tillverkas med formar av sand, som liknar hur de tillverkades för hundra år sedan. Skillnaden är att gjuterier i gamla tider använde formar som var mycket större och använde en process som var betydligt långsammare och mer arbetskrävande, vilket helt enkelt inte är kostnadseffektivt längre. De använde också en mycket finare sand än vad som används idag, vilket gav mjukare kokkärl. Men den finkorniga sand exponerade gjuteriarbetare för lungskadande kiseldamm, och arbetssäkerhetsbestämmelser som införts har gjort finkornig sandgjutning till det förflutna.

Vad ska jag leta efter i en antik gjutjärnsgryta?

Placera först kokkärlet på en jämn yta och se om den vacklar. Det är inte ovanligt att äldre gjutjärnsgrytor upplever vridning eller att botten av pannan börjar “tappa ut” (böjer sig i mitten). Hoppa också över kokkärl som har betydande gropar, någon form av sprickbildning eller större rostskador. (Mindre ytrost kan avlägsnas med stålull, men stora rostskador är en överträdelse.) Om priset ligger inom din budget är antika kokkärl definitivt värda att lägga till i ditt kök.

Vad ska jag leta efter i en modern gjutjärnsgryta?

Moderna gjutjärnspannor skapas inte alla med samma process, och de utför inte samma sak. De tunga gjutjärnsgrytorna med en grövre yta som de flesta kockar känner till, som de som är gjorda av kända tillverkare, är perfekta för sårning och stekning. Järn är en utmärkt värmehållare, och när du väl har fått det bra och varmt kommer det att förbli så utan mycket temperaturfluktuationer.

Men det värmehållningen innebär också att gjutjärnsgrytor som dessa inte är särskilt lämpliga för matlagning av saker som kräver fin temperaturkontroll. Den råare ytan innebär också att maten är mer benägen att klibba, och det är anledningen till att stora märken säljer sina kokkärl förkrydda. Smakämnen hjälper till att frigöra, men dessa bör inte betraktas som non-stick-pannor.

Gjutjärnsgrytor från företag har å andra sidan mycket jämnare ytor tack vare skillnader i tillverkning och har också skillnader i vikt. Precis som stora företag gör rejäla kokkärl som är lämpliga för sårning eller bräsning. Företagen använder också en subtraktiv metod för att polera ytan på sina kokkärl, vilket innebär att eventuella stötar eller ojämna fläckar slipas tills ytan är jämn.

Till skillnad från vissa företag har andra gjutjärnsgrytor en extremt slät yta, vilket gör dem till ett utmärkt val om du vill smälta känsliga proteiner som kammusslor eller fisk utan att behöva oroa sig för att de smälter till matlagningsytan. Det är inte non-stick, men för en gjutjärnprodukt är det närmare än inte.

Hur man tar hand om en gjutjärnsgryta?

 • Rengör gjutjärnsgrytan strax efter att ha använt den i stället för att låta den sitta i flera dagar med mat eller vätska inuti. Och i motsats till vad många tror, ​​var inte rädd för att använda lite tvål. Tvål kommer att bryta ner nya fetter och oljor men skadar inte etablerade kryddor.
 • Om din gjutjärnsgryta har fastnat inuti maten som inte kan avlägsnas med en svamp, försök att använda en borste med hård borste eller en reptålig skrapa av nylon eller silikon. Krydda är hård, men det kan tas bort om du skrubbar för hårt eller använder ett slipande verktyg.
 • Torka pannan noggrant efter tvätt och använd en pappershandduk för att applicera ett tunt lager neutral olja på insidan och utsidan av pannan, vilket skyddar pannan från omgivande fukt.
 • Lämna inte en gjutjärnsgryta på en tänd eld eller i en het ugn för länge om du inte lagar mat med den, eftersom långvarig exponering för en tom panna kan skada den.
 • Gjutjärn är robust, men det är inte okänsligt. Behandla dina kokkärl försiktigt och om du använder en antikpanna, undvik att tappa den eller klamra den för mycket. Antika kokkärl är tunnare och mer benägna att spricka än moderna kokkärl.

Ska jag skaffa en ny eller gammal gjutjärngryta?

Att romantisera det förflutna riskerar ofta att smyga modern innovation, men generaliseringen av att saker och ting var bättre tillbaka under de goda dagarna kan vara sant för gjutjärnsgrytan. Det beror på att gjutjärnet som finns i din mormors kök eller antika marknader sannolikt var handpolerat för att skapa den eftertraktade släta ytan. Polering är tidskrävande och dyrt, så de flesta av dagens tillverkare lämnar den sandiga strukturen från sandformar. Företagen måste sedan kompensera genom att krydda sina kokkärl för att minska klibbigheten.

Du kan söka efter vintage kokkä från antikaffärer eller online, men det finns risk att du stöter på sprickor eller rost. Men nytt gjutjärn av hög kvalitet kan fortfarande ge den utmärkta nonstick-ytan som bara blir bättre med användning när du ökar kryddan över tiden. Vissa premiumtillverkare går till och med tillbaka till tidstestade tillverknings- och poleringsmetoder. Med rätt gjutjärnsgryta och färdigheter kan du bygga upp kryddan på din nya panna för att konkurrera med dem du hittar på loppmarknaden. Dessutom får du mer tillfredsställelse (och kan spara pengar) genom att göra det själv.

Vad är kemin bakom gjutjärn?

En snabb internetsökning kommer att avslöja att nästan alla har en annan uppfattning om hur man kryddar gjutjärn, men det finns faktisk vetenskap bakom rätt metod. Denna “kryddor” är egentligen bara polymeriserad olja, skapad genom den kemiska processen av monomermolekyler som bildar polymerkedjor. Att applicera ett tunt lager olja och värma upp det över dess rökpunkt (vanligtvis mellan 400 och 500 grader) i upp till en timme förångar lättare kolväten och lämnar tyngre molekyler för att bilda en polymer på järnet.

Hur kan jag se om en gjutjärnsgryta är bra?

Vissa företag försöker förmedla sina gjutjärnsgrytor som gjutjärn när de inte är det. I allmänhet vill du titta på insidan av pannan. De bästa gjutjärnspannorna har en mörk och matt yta. De kan till och med ha ett lager svart kryddor. Om ytan är blank eller har en non-stick beläggning är den inte gjutjärn. En gjutjärnsgryta ska också vara tung – det är ju järn.

Är gjutjärnspannor värda priset?

Massor av människor, inklusive kockar, svär vid dessa gjutjärnsgrytor. En gjutjärnsgryta är en arbetshäst och kan göra nästan vad som helst. Dessa kokkärl håller värmen och lagar mat jämnt, oavsett om du gör biff eller pannkakor. De är också riktigt tåliga – de kan hålla i flera år – och mångsidiga, både på spishällen och i ugnen.

Varför är gjutjärn så dyrt?

Det tar mycket mer material och ansträngning att skapa en gjutjärnsgryta jämfört med att säga non-stick köksredskap. Att göra en gjutjärnsgryta är också tidskrävande: det kräver mycket slipning för att få rätt finish. Slutligen håller gjutjärnspannor länge – och kvaliteten blir inte billig.

Är kryddning viktigt?

Även om det finns olika teorier om det bästa sättet att krydda ett gjutjärnsredskap, är det bäst att komma ihåg vad du försöker åstadkomma med din osäsongade gjutjärnsgryta eller gjutjärnsgryta. I slutändan är allt du vill ha att ge den en non-stick yta och skydda den från att rosta. Det är bara så enkelt.

Börja smaka på ditt nya köksredskap av gjutjärn genom att först ge det en bra tvätt och grundlig torkning. Det är bra att använda flytande diskmedel vid rengöring. Detta ser till att artikeln har en ny ren yta och att allt som finns kvar från tillverkning och frakt har tagits bort. Det får inte finnas fukt på köksredskapet när du smakar, du kan placera gjutjärnet i en varm ugn eller på låg låga på en tältspis för att torka.

När köksredskapet är rent och torrt bör en olja eller fett placeras på alla ytor, inifrån och ut. Det måste sedan värmas upp till strax förbi sin rökpunkt. Ja, det här är precis vad det låter; den punkt där oljan börjar röka från värmen. Detta är när oljorna polymeriserar, vilket ger den skyddande beläggningen som binder till gjutjärnet. Denna polymerisation ger en fjädrande, tuff beläggning som är tåligare än vissa ger den kredit för.

Värmen kan tillhandahållas av en ugn

Värmen kan komma från en ugn, spishäll eller till och med en grill eller campinggrill. Det är viktigt att värma upp föremålet långsamt och jämnt så att hela redskapet når rökpunkten. Se till att alla ytor är täckta med olja för att krydda, inklusive utsidan och handtaget. Även om du inte nödvändigtvis behöver utsidan eller handtaget för att vara non-stick, är det önskvärt att det inte rostar.

Det är fördelaktigt att buffra oljan på alla ytor så att objektet inte verkar vara alltför fet. Om det finns för mycket olja kan det smälta vid kryddning och om det är för lite kommer du inte att uppnå de önskade non-stick egenskaperna. Arbeta istället oljan jämnt i ytan med en pappershandduk. Eftersom, kom ihåg att oljan härdar som den är, kommer varje poolning att skapa en ojämn yta som utsätts för flis.

Om du använder en ugn, baka din oljade bit vid cirka 230 ° C i ungefär en halvtimme. Det kan bli rökigt så håll området väl ventilerat. Det rekommenderas också att krydda köksredskap upp och ner för att förhindra missnöje.

Vissa föredrar att upprepa den ursprungliga kryddprocessen flera gånger, särskilt när man arbetar med en ny bit gjutjärn som en gjutjärnssmältkruka. Detta är vanligtvis onödigt eftersom köksredskapen fortsätter att krydda när de används. Av den anledningen är det efter den första kryddan helt acceptabelt att dina nyligen kryddade köksredskap får svalna och lagras ordentligt för framtida bruk.

Vad handlar gjutjärnsdebatten om?

Från och med början med debatten om huruvida flera initiala kryddor eller kryddor en gång är bäst, tenderar hela livslängden för gjutjärn att låta sig variera åsikter och teorier. Många av dessa övertygelser är inbäddade regionalt eller genom generationer av att förmedlas genom välmenande familjemedlemmar. Vissa känner att gjutjärn är enkelt att underhålla, andra undviker det eftersom de har hört att det är mycket underhåll och uppriktigt sagt förvirrande. Ska det tvättas med tvål? Finns det en specifik olja som fungerar bäst för kryddor? I det här avsnittet tar vi en titt på några av dessa uppfattningar och missuppfattningar om gjutjärnskärl och försöker bestämma vilken metod som är bäst. Ofta handlar det om personlig preferens.

Är gjutjärnsgrytor svåra eller lätta att underhålla?

Sammantaget är gjutjärn lätt eller svårt att underhålla? Denna fråga kommer ofta eftersom alltför ofta gjutjärn inte har varit ordentligt kryddat eller dåligt underhållet tidigare. Även om det är nästan oförstörbart, precis som allt annat i köket, tar det väl hand.

Om du ser köksredskap av gjutjärn som är rostiga, har flisor eller glänsande fläckar, är det troligt att det inte sköts ordentligt, eventuellt från och med den första kryddan. Tänk dock på att även några av de mest missbrukade gjutjärnsgrytor och gjutjärnsgrytor i gjutjärn kan återställas helt, vilket ger dig åratal extra användning.

Även om underhåll av gjutjärnskärl kan skilja sig lite från att ta hand om kokkärl av aluminium, stål eller koppar är det inte svårare att underhålla. I själva verket, tvärtom, många fans av gjutjärn köksredskap känner faktiskt att vården är mycket lättare än deras motsvarigheter gjorda av andra material. Gjutjärn håller för att slita mycket bättre och kräver inte omfattande skötsel som koppar. Även om det missbrukas är gjutjärn motståndskraftigt.

Kan jag använda tvål för att rengöra min gjutjärnsgryta?

Om det finns ett område med gjutjärnsvård som diskuteras kraftigt är det tvål / ingen tvåldebatt. Vissa känner att tvål kan tvätta bort oljorna som kryddar pannan och påverka köksredskapen negativt. Andra kan inte föreställa sig att lägga bort köksredskap som inte har rengjorts med tvål.

Tänk på att när oljor värms upp i en gjutjärnsgryta under kryddning, sker polymerisation. Detta är en kemisk förändring som binder oljan till metallen och bildar ett skyddande skikt. Detta lager kan inte tas bort med en enkel rengöring med diskmedel, tvålens egenskaper är inte tillräckligt hårda.

Det finns emellertid de som känner att kryddor faktiskt ger smak från den genomtänkt kokta måltiden till andra livsmedel som tillagas i samma gjutjärn. Medan diskmedel inte påverkar det verkliga skyddande lagret i en panna som bildas av kryddor, är det inget fel med att välja att inte använda tvål heller. Se bara till att matpartiklar och skräp tas bort helt och att kokkärlet torkas rent.

När maten har rensats ut och pannan har torkats, kan de oljor som lämnas kvar tjäna till att ytterligare krydda köksredskapet vid nästa användning. Detta kan också uppnås genom att tvätta med tvål efter användning och sedan applicera ett nytt lager olja som kan bidra till ytterligare krydda vid nästa användning. Slutsatsen är att ”att tvätta eller inte tvätta” till stor del är ett beslut som kan fattas genom personlig preferens och komfortnivå.

Vilken olja är bäst för kryddning?

En annan debatt som har pågått i flera år är om en olja är bättre än en annan för smaksättning av gjutjärnskärl. Åsikterna sträcker sig långt till dagens moderna oljeblandningar som skapats speciellt för att krydda gjutjärn.

För vissa är druvkärnolja ett bra val på grund av dess höga rökpunkt. Det allmänna samförståndet idag är att alla fleromättade oljor fungerar bäst. Dessa inkluderar majsolja, solrosolja och safflorolja. Vissa stora tillverkare av gjutjärnskärl rekommenderar vegetabilisk olja, förkortning eller till och med rapsolja. Vissa kockar föredrar kokosolja eftersom den har mindre fett än vissa andra oljor.

Smaksättningsmetoder att använda

Detta är en av de enklaste metoderna att lägga en liten mängd olja i en gjutjärnsgryta, borsta eller torka av oljan på sidorna på kokkärlet och sedan värma upp den på spisen tills den är mycket varm eller lite rökning. Sätt sedan pannan upp och ner i ugnen vid 450 grader. Om du placerar pannan upp och ned kommer överflödigt fett att droppa från pannan för en jämnare beläggning. Det är en bra idé att ha lite aluminiumfolie på stället under pannan för att fånga dropparna. Borsta också utsidan av pannan med olja. Medan du inte lagar mat på utsidan av pannan, förhindrar extra kryddor rost. Kokkärlet kan röka under den här tiden, men om du inte öppnar ugnsluckan borde det inte vara ett problem.

Stäng av ugnen efter en timme vid 450 grader och låt pannan svalna i minst en timme. Om du inte behöver ugnen, kan du lämna pannan där tills den är helt sval, eller ta bort den från ugnen och placera den på en spis eller spis tills den är sval. Det kommer fortfarande att vara varmt, så du behöver handskar för att flytta det. När pannan är sval, skrubba den med varmt vatten och kosher salt för att ta bort eventuella oljerester. En andra krydda rekommenderas om du inte använder pannan direkt. Om du har tid kommer en tredje krydda att förbättra nonstick-kvaliteten ännu mer.

Värmer gjutjärnsgrytan jämnt eller har den heta fläckar?

Ett annat diskussionsområde kring för- och nackdelar med att använda gjutjärn är att vissa kommer att hävda att gjutjärn värms jämnt medan andra upplever heta eller kalla fläckar. Återigen kommer detta att komma till rätt användning.

Gjutjärn har till exempel bara cirka en tredjedel av aluminiumens värmeledningsförmåga. Det innebär att det tar längre tid att värma upp ordentligt och inte överför värmen jämnt. Det är viktigt att gjutjärn förvärms före användning så att temperaturen är jämn över hela värmeytan. Vid förvärmning av gjutjärn på lägereld eller ojämn värmekälla bör det roteras regelbundet så att alla områden värms igenom.

Om du använder ett lägereldstativ, använd antingen ett med en grill som du kan rotera potten på eller ge elden mer tid att jämnt värma upp ytan på pannan. När kokkärl av gjutjärn når den önskade temperaturen kommer de att finnas kvar längre än andra metaller. Detta är en av anledningarna till att det är populärt att lagra ett campingkök och ses som att värma mat jämnare. Se bara upp, för du kan bränna dig själv när den har värms upp – använd en holländsk ugnslift om du behöver kontrollera maten medan den lagar mat.

Man måste komma ihåg att gjutjärn i allmänhet är tyngre och tjockare än andra köksredskap. Det innebär att det naturligtvis tar mer tid att värma upp. När den når den önskade temperaturen kommer användarna dock att upprätthålla den temperaturen jämnt och längre än alternativ.

De som kämpar med heta fläckar eller ojämna matlagningsytor när de använder gjutjärn bör komma ihåg att lite tålamod kommer långt. Ta din tid. Kom ihåg att kylning tar längre tid också, så var försiktig med oavsiktliga brännskador.

Kan jag använda metallredskap?

Vissa tror att användning av metallredskap i gjutjärnskärl antingen kommer att skada det eller eventuellt ta bort kryddor på fläckar. Gjutjärn är exceptionellt hållbart och kommer sannolikt inte att påverkas negativt av metallcampingredskap. Dessutom, eftersom kryddor är en kemisk bindning som äger rum, är det osannolikt att skrapa kryddan från en gjutjärnsgryta eller en gjutjärnsgryta.

Krydda köksredskap av gjutjärn, särskilt välkruvade köksredskap av gjutjärn, är i grunden ogenomträngliga för metallredskap. Men vid rengöring av gjutjärn rekommenderas matlagningsytor med en träsked i motsats till skrapning med metallredskap.

Kommer det att lägga till järn i min mat?

En anledning till att många mödrar och mormödrar använder kokkärl i gjutjärn är tron ​​att matlagning av mat i gjutjärn tillför nyttigt järn till familjens kost. Och detta har faktiskt visat sig vara sant genom forskning. Faktum är att nyare, nyligen kryddat köksredskap har visat sig bidra med högre procentandelar av järn än äldre, mer noggrant kryddade bitar.

Forskningen visade också att ju surare en mat är, och ju längre tid de kokade den i gjutjärnskokarna, desto mer järn skulle absorberas i dessa livsmedel. Sura livsmedel som spagettisåser och chili absorberar mest järn. Men med tiden kommer fortsatt långkokning av sura livsmedel att påverka kryddor negativt.

Finns det en risk att min gjutjärnsgryta orsakar strukturella skador?

Även om köksredskap av gjutjärn anses vara nästan oförstörbara är nyckelordet att tänka på “nästan”. De är inte helt ogenomträngliga för fysiska och strukturella skador. Här är de vanligaste sätten att gjutjärnskärl kan skadas strukturellt.

 • Rengöring eller krydda i en ugns självreningscykel. Vissa tror att mer värme är bättre när man smaksätter eller rengör en gjutjärnsgryta eller gjutjärnsgryta. Så är helt enkelt inte fallet. Gjutjärn som är superuppvärmt under de höga temperaturerna i en självrengöringscykel kan försvagas strukturellt, drabbas av värmeskador och sänker dess prestanda samt livslängd. Uppvärmning till 230 ° C i cirka 30 minuter är i allmänhet tillräcklig för att krydda köksredskap av gjutjärn.
 • Plötsliga, extrema temperaturförändringar. Det tar inte lång tid för ägare av gjutjärnskärl att inse hur länge gjutjärn behåller värmen, även efter att ha tagits bort från värmekällan. Otåliga användare kan frestas att placera köksredskapen i kallt vatten för att kyla ner det. Detta kan orsaka sprickor, även mycket små som strukturellt kan skada kokkärlet. Detsamma kan hända om kokkärlen värms upp för snabbt. Att kasta en gjutjärnsgryta i ett lägereld för rengöring kan till exempel orsaka termisk chock på biten.
 • Skada från fysisk kraft. Gjutjärn utsätts fortfarande för trauma från olika fysiska krafter. Detta kan innefatta att man tappar dem på en hård eller betong yta. Den överraskande vikten av gjutjärn kan fånga en del oskydd och få dem att tappa grepp. De metallhandtag som bildas i kokkärlet överför värme precis som matlagningsytan, så försiktighet måste iakttas för att undvika att den tappar. Att använda för mycket tryck eller skarpa kanter när du skrapar dem rent med ett metallredskap eller en metallborste kan också orsaka skador. och om barnen letar efter krukor och gjutjärnsgrytor att slå på, finns det bättre val än gjutjärn.

Bör jag tänka på rutinmässig skötsel?

Även om korrekt underhåll, skötsel och rengöring av kokkärl av gjutjärn inte nödvändigtvis är utmanande, är det viktigt att det görs korrekt för att säkerställa bästa prestanda och års användning. Huvudpunkten att komma ihåg är att vården av gjutjärnskrukor och gjutjärnsgrytor skiljer sig från vård och rengöring av andra gjutjärnsgrytor och gjutjärnsgrytor. Det behöver inte vara mer imponerande eller svårt, men det är annorlunda.

I det här avsnittet kommer vi att behandla de olika aspekterna som är involverade i rengöring och skrubbning av dina gjutjärnskärl och de steg som ska vidtas när det behöver smaksättas igen. Vi kommer också att närma oss hur man bäst lagrar gjutjärnskärl för att hålla dem i sitt bästa skick.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top