Bästa frysen 2022 – Välj den bästa frysen för ditt hem

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEMENS GS36NVIFV IQ300

SIEMENS GI81NAEF0 IQ500

LG KF5237PZJZ

Frys

ELECTROLUX LUT5NF26W Frys

Klicka här för att se fler frysar.

Är storleken på ditt kylskåps frysfack på tok för litet? Är du trött på att förpacka om de frysta grönsakerna, köttbitarna, pommes, glassen och mormors lasagne om och om igen för att försöka få plats med allting? Kanske är det dags att överväga att investera i en fristående frys. En fristående frys ger dig mycket mer plats och det gör också sortering och organisering mycket enklare på grund av dess fristående design

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra frys på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken frys som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem din frys så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa frysen. Det är just därför som vi här på Köksproffset.se har skapat en tabell med de bästa frysarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla frysar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa frysen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test frys 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken frys som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av frysar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa frysen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa frysen 2022:

 • Storlek
 • Kostnad
 • Energianvändning
 • Användningsmängd
 • Temperatur och klimatklassificering
 • Oraganisationsalternativ
 • Bullernivå
 • Störmavbrottsprestanda
 • Manuell eller automatisk avfrostning
 • Extrafunktioner att tänka på

Storlek

De flesta som köper en fristående frys kommer redan att ha lite frysutrymme som en del av sitt kylskåp och vill expandera. Det gör storlek och kapacitet till de viktigaste övervägandena för många frysköpare. Innan du börjar bläddra bland dina alternativ bör du ha en uppfattning om hur mycket du vill att din frys ska rymma så att du kan få en med rätt kapacitet för dina behov.

Du vill också komma ihåg hur mycket utrymme det kommer att ta upp. Var tänker du förvara frysen, och hur mycket utrymme finns det för den? En upprätt frys kommer att vara lättare att passa in i ett kök, men om du behöver kapacitet för en frysskåp måste du vara säker på att hitta eller skapa tillräckligt stort utrymme i ditt hem för att behålla det.

Kostnad

Vet din budget för att köpa en frys från början, men kom också ihåg hur långsiktiga kostnader kan jämföras. Om du försöker bestämma dig för en energieffektiv modell som kostar mer i förskott än andra alternativ, kommer kostnaderna att löpa över tid. Upprättstående modeller kostar vanligtvis mer än frysar och använder mer energi, så vet att du betalar en premie för bekvämlighet om du väljer en upprätt frys.

Användbara funktioner som automatisk avfrostning kommer att kosta dig mer, men bekvämligheten med att kunna hoppa över hantering av manuell avfrostning kan vara väl värt skillnaden. Tänk också på fraktkostnader. En frys är vanligtvis ganska stor och tung (bärbara modeller undantagna), så kostnaderna kan komma upp där om du inte går med en leverantör som erbjuder gratis frakt.

Energianvändning

Frysarna måste fortsätta köra hela tiden (åtminstone när det finns mat i dem) för att göra sitt jobb. Det betyder att de kommer att använda energi i stort sett dygnet runt. Att välja en energieffektiv frys kan därför göra en märkbar skillnad i dina totala energikostnader och fotavtryck.

Energy Star värderar frysar, så att leta efter en Energy Star -kvalificerad modell kan fungera som en enkel stenografi för att identifiera en frys som fungerar bra när det gäller energianvändning.

Användningsmängd

Det är många faktorer som spelar in för att bestämma hur mycket en frys kommer att användas. Hur ofta handlar du, hur många kommer att använda frysen och hur dina matvanor ser ut, för att bara nämna några. Jägare kommer att behöva gott om plats för att hålla stora mängder kött fryst. Familjer som gillar sin frysta pizza måste se till att frysen passar tillräckligt mycket av dem.

Ta en titt på de typiska vanorna i ditt hushåll som kommer att påverka hur din frys regelbundet används. Men tänk också på hur mycket mat du kan förvänta dig att behöva den för i de tider då den kommer att få mest nytta – direkt efter en matresa eller över semestern, till exempel.

Om poängen med att köpa en fristående frys är att göra extra utrymme för de överflödiga föremålen som inte passar nu, är det smart att välja storlek och typ som rymmer ditt högsta behov så att du inte slutar köpa en som kommer fortfarande till kort när du behöver det som mest.

Temperatur och klimatklassificering

Enligt FDA bör du hålla temperaturen i frysen på -18 ° C. Även om alla frysar är utformade för att nå denna temperatur, kan deras förmåga att göra det konsekvent påverkas av klimatet de förvaras i.

Om du kommer att ha din frys i ditt kök eller ett annat rum inuti behöver du förmodligen inte oroa dig för detta. Om du planerar att förvara din frys i garaget, utanför eller i något utrymme där temperaturen varierar med vädret, kontrollera det optimala temperaturintervallet för alla frysar du tänker på. Vissa modeller är utformade för att fungera alldeles utmärkt i ett garage eller annat jämförbart utrymme, andra fungerar mindre effektivt eller har svårt att hålla sig tillräckligt kall.

Organisationsalternativ

Den största attraktionen för upprättstående frysar jämfört med bröstfrysar är att de gör det mycket lättare att hålla maten välorganiserad och lättillgänglig. De levereras med fackavdelare och är utformade så att det är mycket enklare att komma åt vilket föremål som helst än med bröstfrysar.

Bröstfrysarna kommer ofta med hängande korgar (och mer kan köpas) som hjälper lite med problemet, men du kommer troligtvis att stapla mycket mat, vilket innebär att du måste ta bort föremål innan du kan komma till den du vilja. De kräver också mer böjning för att nå föremålen på botten, vilket kan vara fysiskt svårt för vissa kunder.

Bullernivå

Varje frys kommer att göra lite ljud, men vissa är mycket tystare än andra. Om din frys kommer att förvaras i ett utrymme du tillbringar mycket tid i, bör du överväga ljudnivåerna för de olika modellerna du checkar ut. Manuell avfrostning är vanligtvis tystare än självavfrostning. För att få en uppfattning om huruvida en frys är onormalt högljudd eller har rykte om sig att vara tyst bör du kolla in användarrecensioner av de olika modellerna du överväger.

Strömavbrottsprestanda

Strömavbrottsprestanda avser hur länge en frys kommer att hålla föremål kalla under ett strömavbrott. För de flesta konsumenter är detta inte ett problem som kommer upp för ofta, men att ha rätt frys kan göra stor skillnad när det gör det. En frys med bra strömavbrottsprestanda kan kylan rädda dig från nedsmutsad, illaluktande mat och en obehaglig rengöringsuppgift. Kistfrysar har bäst rykte för strömavbrottsprestanda. Om du tror att det finns stora chanser att ditt hushåll möter regelbundna strömavbrott är ett frysskåp det bästa alternativet.

Manuell eller automatisk frostning

Varje gång din frys utvecklar en isbildning runt kanterna minskar dess effektivitet om du inte tinar den. Att avfrosta frysen manuellt är inte roligt – det innebär att du tillfälligt tar bort allt, väntar hur lång tid det tar innan isen smälter och rengör sedan frysen innan du lägger in allt igen. Du måste hitta ett annat sätt att behålla din mat tillräckligt kallt under tiden (eller ät allt innan du börjar).

Självavfrostande frysar sparar dig besväret. De kostar vanligtvis mer, är högre och är mer benägna att frysa brännskador än manuella avfrostningsmodeller, men de erbjuder större bekvämlighet och förbättrad energieffektivitet.

Extra funktioner att tänka på

Vissa frysar har extra funktioner som konsumenterna uppskattar.

Fryslås: Om du är orolig för att barn i ditt hus ska komma åt frysen eller lämna dörren öppen kan en frys med ett lås vara värt att överväga.

Mjuk frys: Äter du mycket glass? Hatar att det alltid är så stelt och svårt att skopa när du precis har tagit det ur frysen? En mjuk frysfunktion är lösningen. Det är en sektion speciellt för glass som håller den vid precis rätt temperatur.

Dial termostat: En termostat hjälper dig att hålla dig medveten om hur kall din frys är och lättare styra temperaturen du vill ha.

Kombinationskyl/frys: Om du vet att du behöver extra utrymme för mat, men vilken typ av mat du behöver den för kan ändras, kan en frys som låter dig växla mellan temperaturinställningar för ett kylskåp och frys vara till nytta.

Lista över de bästa frysarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

3 huvudsakliga typer av fristående frysar

Om du köper en frys som inte är ansluten till ett kylskåp har du några olika alternativ att välja mellan. Låt oss titta närmare på varje typ av frys.

1. Upprätt frys

Stående frysar är populära för bekvämligheten de erbjuder. De är vanligtvis lätta att passera genom en dörr, tar inte för mycket plats, kan lätt flyttas och är vanligtvis utrustade med fackdelare som gör att du håller din mat ordnad på ett sätt som passar dig bäst.

Tyvärr tenderar upprättstående enheter att vara lite dyrare än de andra populära typerna av frysar som är tillgängliga för dig och de använder också lite mer energi. Men när det gäller bekvämlighet och användarvänlighet tar upprättstående frysar kronan.

Fördelar

 • Ta inte för mycket plats.
 • Lätt att hålla maten ordnad.
 • Håll dina olika typer av livsmedel lättillgängliga.
 • Kan enkelt flyttas.

Att komma ihåg:

 • Kan vara dyrare än andra typer.
 • Använd mer energi.

2. Kistfrys

Bröstfrysar, ofta kallade djupfrysar, är ett mycket populärt val för den kostnads- och energimedvetna köparen. De har den största kapaciteten av de tre typerna.

Om du har mycket mat behöver du förvara frysta eller stora föremål som du vill passa in i din frys, de är det bästa valet. De använder mindre energi än upprättstående modeller och håller sig kalla längre när det finns ett strömavbrott.

De är inte lika praktiska för daglig användning som upprättstående frysar, för att komma till alla föremål på botten av frysen kräver att allt flyttas ovanpå dem. De är också mer benägna att kräva manuell avfrostning, vilket blir rörigt och kan vara jobbigt att hantera. På den ljusa sidan kostar de vanligtvis mindre än att gå med en upprätt modell, både i förskottskostnader och långsiktiga energikostnader.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Stor kapacitet.
 • Mindre energi.
 • Håller maten fryst längre utan ström.

Att komma ihåg:

 • Svårare att komma till föremål i frysen.
 • Vanligtvis kräver manuell avfrostning.

3. Bärbara frysar

Bärbara frysar är mindre än de andra alternativen, så de kommer inte att rymma nästan lika mycket, men de kostar vanligtvis mindre och har en mängd funktioner som inte finns tillgängliga i andra typer av frysar.

Designad för att låta dig transportera frysta livsmedel från ett ställe till ett annat, bärbara frysar är praktiska för alla som tar sin mat på språng. På grund av deras förmåga att hålla sig vid en konstant temperatur, trots de element de reser inom, används bärbara frysar i stor utsträckning för camping, båtliv, långa vägresor eller någon som ofta reser i en husbil.

Dessa är fantastiska eftersom du inte ständigt behöver fylla det med is eller tömma det smälta vattnet. Du ställer bara in temperaturen och låter den åka med dig. När det gäller att ta frysta livsmedel på språng är detta lätt den bästa frysen som finns.

Fördelar:

 • Prisvärd.
 • Låt dig ta frysta livsmedel på språng.
 • Du behöver inte använda is för att hålla maten kall.
 • Perfekt för camping, fiske eller RVing.

Att komma ihåg:

 • Liten kapacitet.

Populära varumärken

När du köper en frys vill du lita på att den kommer att fungera bra och hålla dig ett tag. Med tanke på varumärket för varje frys du tittar på kommer du att se till att du väljer en kvalitetsmodell. Vi tittade på användarrecensionerna för några av de bästa märkena på marknaden för att få en uppfattning om vad kunderna tycker om sina frysar.

Avanti

Avanti tillverkar olika typer av frysar som får i stort sett gynnsamma recensioner. Kunder säger att de fungerar bra, har en visuell design som matchar med andra apparater i köket och har en lämplig storlek för att inte ta upp för mycket köksutrymme, men ändå hålla tillräckligt. Vi stötte på ett par klagomål bland recensionerna om hur länge de varar, men de var i minoritet. Det övergripande innehållet i vad folk har att säga om sina Avanti -frysar är positivt.

Danby

Danby tillverkar stående, bröst och bärbara frysar och deras produkter får starka recensioner över de olika typerna. Nöjda kunder nämner att de får stor energieffektivitet med sina modeller och att deras Danby -frysar är pålitliga.

EdgeStar

EdgeStar säljer en rad bärbara frysar. Deras frysar får lite blandade recensioner, men de lutar mer åt det positiva. Många kunder tycker att deras frysar är tysta, effektiva för att hålla maten fryst och lätt att transportera när de ska på camping eller på långa körresor.

GE

GE är ett annat välkänt varumärke som du kommer att stöta på om du spenderar tid på att bläddra i frysar i butikerna. De säljer både bröst och upprättstående frysar och deras recensioner är övervägande positiva. Frysarna fungerar pålitligt och varumärket GE är känt för hållbarhet.

Kenmore

Kenmore tillverkar också upprättstående och frysta frysar som vanligtvis finns hos populära återförsäljare. Precis som med Frigidaire fann vi att deras recensioner förändras mycket baserat på den specifika modell kunderna köper. Där vissa frysar får nästan enhetligt negativa recensioner berömmer andra som precis vad kunden ville ha. Gör lite extra forskning om den specifika frysen du vill ha från dem innan du köper.

U-Line

U-Line gör en kompakt frys som du kan installera under din disk. De använder ett konvektionskylsystem, vilket innebär att frysen snabbt blir kall medan den förblir energieffektiv. Granskare gillar hur deras frys ser ut, hur bra den fungerar och hur tyst den är.

Engel

Engel tillverkar avancerade frysar som granskare insisterar på är värda premiumpriserna. De säger att modellerna inte använder mycket kraft för den konsekventa och effektiva prestanda de ger. De uppmärksammas för att de är tysta, snabbt blir kalla (och håller sig kalla) och håller längre än de flesta jämförbara produkter på marknaden.

Frigidaire

Frigidaire är ett märke du kommer att stöta på hos många populära återförsäljare. De tillverkar ett antal bröst- och upprättstående frysmodeller som tjänar recensioner som varierar avsevärt efter modell. Vissa enheter får nästan alla 5-stjärniga recensioner, andra mestadels 1-stjärniga. Vi rekommenderar att du tittar på recensionerna för någon särskild modell som du överväger innan du köper.

Matkvalitet och förhindra frysbränning

Livsmedel kommer sannolikt aldrig att bli dåliga eller vara osäkra att äta från en vistelse i en frys, så länge temperaturen i frysen är noll F. eller lägre och matkvaliteten var utmärkt när de frystes. Livsmedelskvaliteten kan dock påverkas under frysens livslängd och det kan göra livsmedel mindre än önskvärda att konsumera. Matkvaliteten inkluderar textur, smak och färg. Och långvarig frysförvaring kan göra att livsmedel också får en obehaglig lukt.

När det gäller bakterier tenderar alla närvarande vid frysningen att vila under frysning. Livsmedel ska bearbetas ordentligt så snart de tinas. Medan en liten frysbränning kan trimmas bort, när den är omfattande, finns det verkligen inget alternativ än att kasta den. Det är slöseri med pengar, mat och energi.

En scen som är alltför vanlig i dagens hushåll. Vi köper den, struntar i den och slänger sedan ut maten. Om du hatar matsvinn måste detta sluta. Anta en bättre mathanteringsstrategi, minska matsvinn och spara pengar:

Frys ner livsmedel med sin högsta kvalitet. Vänta inte några dagar och bestäm sedan att frysa den. frys det direkt för att behålla matkvaliteten. Det gör skillnad på matens skick när du tar ut det ur frysen senare. Och så länge en tidigare fryst mat fortfarande är kall och inte har nått rumstemperatur kan du frysa in den igen, men det kan bli en minskning av kvaliteten. Det betyder att du kan frysa in kött som du just köpt, som tidigare var frysta. Läs tips om hur du säkert fryser fläsk, hamburgare och skinka.

Packa in, påse och förvara livsmedel ordentligt för frysen. Använd endast specialdesignade fryspåsar eller plastbehållare för att frysa in livsmedel och undvika tomma utrymmen inuti. Luft som är instängd i påsen eller som kommer in i påsen eller behållaren är det som gör att frysta livsmedel försämras. Den bästa metoden att packa upp livsmedel är med ett vakuumtätningssystem – det drar ut mest luft från fryspåsen.

Tänk logiskt

Det här är kostsamma apparater, men om du fryser in mat ofta får du tillbaka pengarna i minskat matsvinn. Mindre effektiva men ändå effektiva är luftpumpningssystem för handpumpar, även om luften som de drar ut ur påsen är begränsad, är det bättre än ingen luft som dras ut.Använd frysens snabbfryssektion för nya frysartiklar och omfördela sedan en gång fryst. Undvik att stapla ihop flera färska köttpaket, det är bättre att förskjuta dem så att de fryser snabbare.

Se till att behållarlocket ger en lufttät tätning och att behållarna är i rätt storlek för att minimera tomt utrymme och att locken är täta. Om du använder brunt papper av slaktartyp, överväg att lägga till en plastpåse för att dubbelt skydda frysta livsmedel. Använd aldrig påsar som inte är avsedda för livsmedel, t.ex. sopor eller hushållspåsar – de kan innehålla skadliga kemikalier.

Om du inte är säker på att det är livsmedelssäkert, använd det inte. Lär dig om orsakerna till frysbränning och hur du minskar risken. Använd frysbehållare av lämplig storlek för små mängder. För infrysning av barnmat eller sylt, använd små plastbehållare för att minimera närvaron av luft i behållaren.

Undvik att frysa in livsmedel som inte fryser bra. Saker som mjölk eller majonnäsbaserade måltider och vissa andra livsmedel fryser inte bra och vissa tenderar att separera under upptiningsprocessen. Och bröd och bullar fast de fryser bra tenderar att ha en mycket kortare frysliv än kött. Deras marknadsförpackningsmaterial är mycket lätta och skyddar inte tillräckligt mot frysbränning. Förvara bröd och bullar bara frysta i några dagar.

Frys bara in livsmedel som du är säker på att din familj kommer att äta. Det finns ingen mening att frysa den kvarvarande soppan eller grytan som ingen gillade om du inte har ett botemedel för att göra det mer aptitretande senare. Du måste bara kasta det så småningom i alla fall; bättre att spara energi och krångel nu.

Märk och datera alla frysta livsmedel. Att lägga till en etikett hjälper dig att identifiera livsmedel och veta när de ska användas innan deras kvalitet försämras.

Bästa frys temperatur och frys lagringstider

Frysvaror måste förvaras vid – 17 grader celsius eller lägre, för att behålla den matkvalitet som finns vid lagringstiden. Och tillverkare anger vanligtvis den rekommenderade frysstemperaturen för sina apparater i produktmanualerna.

Om din frys har en snabbfrysning, är det den bästa platsen att placera nya föremål för frysförvaring, åtminstone tills de är frysta, kan de flyttas till ett annat område av frysen. Ju längre du förvarar mat i frysen, desto fler livsmedel tenderar att försämras i form av kvalitet och färg. Frysbränning ger mat ett torrt, gummiliknande och vitkalkat utseende. Detta kan trimmas bort, men frysmat är bäst när de har frysts bara en kort tid.

Ibland kan frysta livsmedel se bra ut när de först kommer ut ur frysen, men efter upptining kan det vara tveksamt, särskilt om du sedan upptäcker en lukt. Även om dessa livsmedel är säkra har kvaliteten påverkats hårt och du bör kasta den. För att minska matsvinn, planera en ännu kortare frystid än rekommenderat.

 • Bröd och bullar: 1 månad eller mindre
 • Bearbetat kött, bacon, korv – upp till 2 månader
 • Tillagade måltider/middagar, okokt kött – upp till 4 månader
 • Fisk, skaldjur – upp till 6 månader
 • Fjäderfä, stekar – upp till 9 månader
 • Frukt, grönsaker – upp till 10 månader

Tänk på att dessa fryslagringstider helt enkelt är uppskattningar och baseras på livsmedel som är förpackade ordentligt för frysen. Flera saker kan drastiskt minska matkvaliteten och frysens livslängd för frysta livsmedel, såsom:

 • Frysens effektivitet – den ska hålla en konstant temperatur.
 • Frost/isbildning kan också påverka effektiviteten – frysen ska rengöras och underhållas ordentligt.
 • Felaktig förpackning – tunn matfolie; för mycket luft inuti förpackningen.
 • Frysta livsmedel kan ofta ha en kortare livscykel i en frys med automatisk avfrostning eftersom temperaturen fluktuerar mer än vid en manuell avfrostning av frysen.
 • Livsmedel frusna när kvaliteten redan försämrades. Behållare som är för stora och har tomt utrymme så att luft kan förbli instängd.
 • Dispenserar ofta från en fryst påse, till exempel med frusen frukt. Varje gång väskan öppnas släpps luft in. Åtgärden? Fyll mindre påsar till frysen.
 • För mycket frysning – hur ofta dörren är öppen påverkar frysens innertemperatur.

Människor kommer ibland att överväga att placera frysta livsmedel utomhus under en kall vinter. Även om temperaturen tycks förbli under fryspunkten hela dagen, kan solstrålar värma upp vissa områden med frysta livsmedel och det kan förkorta frysens livslängd och få mat att försämras snabbare. Frysta livsmedel bör också skyddas från utomhusdjur som kan lockas av matlukt.

Granska, organisera och rotera frysinnehåll

Det är ingen mening att fylla en frys med mat, bara för att fortsätta köpa och lägga till, medan maten i botten njuter av en alltför lång och smärtsam vistelse i frysen, bara för att slängas ut när de så småningom kommer upp.

Rätt frysförvaring inkluderar övervakning, organisering och omorganisation av frysta livsmedel på ett sådant sätt att hämtning är möjlig och snabb. Du bör också rotera livsmedel för att se till att de äldsta frysta föremålen äts först. Här är några tips som hjälper dig att organisera förvaring av frysmat:

Håll etiketterna ovanpå och synliga.

För enkelhets skull, använd en etikett för att producera namn- och datumetiketter för din frysmat.

Förvara frysta livsmedel som används ofta, till exempel glass, godis, lite grönsaker och frukter på den mest praktiska platsen, antingen i din kyl eller frys eller i en överdel eller korg.

Gruppera liknande föremål: Fisk, kött, fjäderfä, köttfärs, grönsaker och så vidare; använd små lådor eller större påsar för grupper.

 • Packa i lämpliga mängder så att hela påsen tas bort och det blir mindre öppning av behållare.
 • Gruppera kryddor ihop till en större påse med dragkedja.
 • Håll enkla portioner tillsammans.
 • Gruppera nötter, russin och andra bakverk på en viss plats.

Placera nyare köttstycken i den nedre delen när de tillsätts och rotera frysmat regelbundet för att se till att äldre livsmedel äts först. För frysar med mycket tomt utrymme kan du placera en kartong upp och ner i botten för att skapa en hylla och göra det lättare att få tag på frysta livsmedel. Innan du handlar och medan du planerar dina veckomåltider, skanna och granska snabbt innehållet i frysen för inspiration och för att undvika onödiga utgifter.

Frysens livsmedelssäkerhet och upptining av livsmedel på rätt sätt

Det finns ingen fördel att frysa in livsmedel om de får förstöra under upptiningsprocessen. Avfrostning säkerställer att de är säkra att konsumera och minskar matsvinn. Det finns i princip tre metoder för att tina upp frysmat:

 • I kylskåpet
 • I kallt vatten
 • I mikrovågsugnen med en avfrostningscykel

Kylskåpets avfrostning är den bästa och säkraste metoden. Men mat som tinas i kylskåpet tar längre tid, så låt gott om tid – vanligtvis över natten för stekar eller köttfärs och två till tre dagar för en kalkon. När matförpackningar avfrost, är droppning uppenbar – lägg mat på en tallrik för att undvika röra.

När kallvattensupptiningsmetoden används bör livsmedel nedsänkas och vatten bytas var halvtimme. Avfrostningstiden varierar beroende på storlek, men anta två eller flera timmar för mellanstora till stora föremål och vänd en kalkon med jämna mellanrum.

En kalkon kan ta flera timmar att tina i kallt vatten; ta bort rör och nacke från hålrummet så snart du kan för att hjälpa till med upptining. Följ mikrovågsanvisningarna för bästa avfrostning. Vissa modeller har förinställda funktioner baserade på vikt.

Efter avfrostning, kontrollera alltid innan tillagning. Frukt tenderar att förlora mycket juice när det tinar. Fryst kött ska tillagas direkt efter avfrostning och får inte stå i rumstemperatur under en längre tid. Klipp av torkade eller frysbara områden och kasta mat när det råder tvivel om förstöring.

Frysens livsmedelssäkerhet efter strömavbrott

Lär dig vad du ska göra vid ett strömavbrott för att skydda din frysmat. Det finns också åtgärder som ska vidtas för att skydda frysmat och lära dig att veta om dessa livsmedel är säkra att äta efter ett omfattande strömavbrott, en långväga flytt eller frysfel.

Fryseffektivitet – Spara energi och minska matsvinn

Din frys effektivitet spelar en stor roll när det gäller att skydda frysta livsmedel och minska avfall. Om frysen är full av is eller frost kan luft inte cirkulera ordentligt och temperaturen kommer att fluktuera snarare än att hålla en konstant föredragen temperatur.

Stäng alltid av och koppla ur frysen före rengöring/tömning och överför, om möjligt, frysta livsmedel till en annan frys under rengöring. Rengör en manuell avfrostningsfrys regelbundet, eller när du ser en ansamling av frost. När isen/frosten har tagits bort, torka av väggarna och torka med en trasa, plugga in den och byt ut frysta livsmedel, var noga med att omorganisera frysfoder när du laddar den.

Frysar som har automatisk eller självavfrostning cyklar på/av på egen hand för att förhindra att is bildas på innerväggarna. Även om de behöver mindre underhåll, bör en självavfrostningsfrys fortfarande rengöras regelbundet och livsmedel omorganiseras. Detsamma bör göras med kylskåpets frys, som är en integrerad del av ditt köksförråd.

Som en del av din strategi för att minska matsvinn, planera var sjätte månad att minska på matinköp och koncentrera dig på att använda det du har. När frysnivån sjunker är det här en bra tid att rengöra och omorganisera innan du fyller på igen.

Se alltid till att temperaturreglaget är inställt på det önskade numret för att hålla frysen – 17 grader celsius eller lägre. Vissa frys- eller kylskåpskontroller tenderar att placeras på en obekväm plats, där de kan knuffas när livsmedel tas bort. Detta kan få ratten att vrida, sänka eller höja temperaturen.

Dessa kontroller bör kontrolleras regelbundet för optimala temperaturinställningar för antingen kyl- eller frysfacken. Din apparatmanual anger optimala kontrollinställningar.

Att köpa en frys och fatta kapacitetsbeslut

Även om det är mycket trevligt att ha en stor frys med gott om plats för massor av skrymmande mat och färdiga middagar, kommer en alltför stor frys att kosta dig mer el för att hålla den igång och om det finns mycket tomt utrymme i den – du kyler det området för ingenting.

En stor frys är också skrymmande att placera och svår att flytta om det skulle röra sig i framtiden. Det är också mycket svårare att hålla en stor bröstfrys organiserad, rengöring är svårare och ibland är det svårare att hämta frysmat. Här är några köptips att tänka på när du handlar en frys eller beslutar om kapacitet:

Konservering som ett alternativ till frysning av livsmedel

Konservering är ett bra sätt att frysa in frukt, grönsaker och andra livsmedel. Konservering och hemkonservering måste dock göras korrekt för att säkerställa att livsmedel du har konserverat är säkra för din familj att äta.

Det finns mer att konservera än att bara lägga varma livsmedel i burkar och applicera ett lock som verkar täta. Konservering måste göras med största försiktighet, följa rekommenderade riktlinjer för livsmedelssäkerhet för varje typ av konserverade livsmedel och granska innehållet innan de konsumeras.

Du behöver ett helst kallt och mörkt område för att lagra din bearbetade konservering hemma. Och inte alla livsmedel kan framgångsrikt konserveras hemma. Att använda specialdesignad konserverings- och konserveringsutrustning är nyckeln till korrekt konservering i hemmet. Lär dig hur du kan på rätt sätt och ta reda på vad du behöver för konservering hemma.

Konservering är ett bra sätt att minska massan i din frys och konserver kan lagras längre än i frysen. Andra metoder för konservering av livsmedel inkluderar uttorkning och rökning. Inte alla typer av konserveringar är bäst för alla livsmedel; vissa livsmedel bevaras bäst endast med vissa metoder.

Mer om matlagring

Att använda specialdesignade frysbehållare eller påsar med täta förslutningar hjälper till att skydda dina frysta livsmedel från att försämras. Förstå skillnaderna i plastmatbehållare, särskilt när det gäller återvinning. Och på kort sikt lär du dig några tips om hur du förvarar kryddor, torrvaror och andra livsmedel. Hitta sätt att minska matsvinn och spara pengar.

Frysskadad mat

När ska man använda mat med frysförbränning

Om din mat bara har lätt frysning och du planerar att tillaga den ordentligt, avfrosta den ordentligt och använd den som planerat. Om vissa delar har allvarligare frysbränning än andra kan du skära bort dessa delar innan du lagar mat. Oavsett, om frysbränning är det enda problemet, är maten fortfarande säker att äta.

När ska man slänga mat med frysbränning

Frysbränning gör kanske inte maten osäker att äta, men det kan påverka smak, konsistens och färg. Allvarligt frysförbränd mat kommer att ha en smak som är särskilt märkbar i råvaror. Om frysbrännan är omfattande är det bäst att slänga maten och lära av dina misstag.

Observera att även om frysning i sig själv inte gör att maten är osäker att äta, kan livsmedel som fryses under felaktiga förhållanden fortfarande bli dåliga. 1 Om maten luktar då den avfrostas, kasta den. Var uppmärksam på hur länge maten har varit i frysen för att säkerställa att de äts på topp och följ dessa tips för att undvika frysbränning.

Hur man undviker frysbränning

Några enkla försiktighetsåtgärder hjälper till att undvika frysbränning i framtiden, så att dina frysta livsmedel kommer att vara i toppskick när du är redo att använda dem.

Varva in livsmedel korrekt

Ta bort livsmedel ur förpackningen om du inte planerar att använda maten direkt – särskilt när det gäller kött, fjäderfä och fisk. Den tunna cellofan som används för att linda in kött är inte tillräckligt tjock för att luften inte ska komma in. Fryspapper eller en fryspåse passar mycket bättre för jobbet. Det finns specifika steg du bör vidta för att ompaketera livsmedel till frysen så att de håller så länge som möjligt.

Om du har en vanlig slaktare som du köper rått kött av, fråga om de kan packa in din beställning i fryspapper.

Använd frysskyddade behållare

Alla förvaringsbehållare är inte avsedda för frys. Frys-säkra behållare är gjorda av tjockare plast eller glas. Även om det kan vara frestande att återanvända livsmedelsbutiksförpackningar för att frysa in livsmedel, klarar dessa typer av behållare inte uppgiften. Luften kommer att komma in, och de är bara för tunna för att skydda mot kylan. Detsamma gäller vanliga plastpåsar. Använd endast påsar, burkar och behållare som är märkta för frys. Även om de är dyrare kommer du att spara pengar i längden genom att inte slänga ut frysbränd mat.

Håll utkik efter Instängd luft

Luft är fienden till frysta livsmedel. Om du inte klämmer ut luften ur dina fryspåsar innan du stoppar dem i frysen, ställer du upp för tidig frysbränning. Det är därför vakuumförslutare har blivit så populära de senaste åren.

Låt maten svalna

Om du låter varm mat svalna kan du se till att du inte fårnga ånga inuti förpackningen. Ånga är inte vänligt mot fryst mat – det blir till iskristaller. Dessutom, om maten är för varm när du lägger den i frysen, kan andra livsmedel börja tina ut.

Etikett och lager

Märk allt som går in i frysen med föremålets namn och datum för att hålla reda på dina frysta livsmedel. Olika livsmedel har olika hållbarhetstid i frysen, och vissa håller längre att frysa än andra. Till exempel, medan bacon bara håller i en till två månader, kommer kyckling och kalkon att hålla i upp till ett år. Notera den genomsnittliga fryslevtiden för varje mat och överväg att lägga till detta utgångsdatum på dina etiketter.

Livsmedel utvecklar ofta frysbränning när de skjuts till baksidan av frysen och glöms bort. Starta en lista med frysinventarier för att hålla koll på vad du har till hands så att du kan planera måltider runt den – och nå den äldsta frysta produkten först.

Hur man fryser vad som

Oavsett om det är färskvaror eller kokta rester, frysning av mat är ett av de bästa sätten att bekämpa matsvinn och ha gott om mat till hands under en längre tid. Det finns dock några knep och tips innan du fryser in livsmedel som du måste tänka på för att säkerställa maximal smak och friskhet, när det är dags att dra ditt lager ur frysen.

Frysning och livsmedelssäkerhet

Kontrollera att frysen är – 17 grader Celsius eller kallare. En särskild kyl-frys termometer är ett måste. Du kan vanligtvis få en uppsättning av två, en för kylen och en för frysen, för mindre än 100 kr.

Medan frysning inte dödar livsmedelsburna bakterier, saktar det massivt ner deras förmåga att föröka sig, varför frysning förhindrar matförstörelse. När de har tinats, vaknar dessa bakterier upp igen och fortsätter sin verksamhet, vilket betyder att det är dags att antingen äta eller laga den maten.

De flesta livsmedel klarar sig inte bra i en frys hemma längre än två till tre månader, även om riktlinjer för specifika livsmedel varierar och detta är i allmänhet en fråga om kvalitet snarare än livsmedelssäkerhet.

Tips för att frysa in livsmedel

Använd återförslutningsbara plastbehållare eller fryspåsar, inte glas, som kan spricka när de utsätts för snabba temperaturförändringar. Och kom ihåg att fryspåsar och smörgåspåsar inte är samma saker. Fryspåsar är gjorda av tjockare plast och själva plasten innehåller ett tillsatsmedel som förhindrar att den blir spröd i frysen, vilket vanliga smörgåsar eller förvaringspåsar inte gör.

Frys i enskilda portioner där det är möjligt. Detta påskyndar inte bara avfrostning, utan det hjälper också till att undvika slöseri. Dela soppor och grytor, till exempel i mindre påsar med en eller två portioner styck, snarare än att frysa en hel sats i en enda behållare.

Mindre plåtar är praktiska för att frysa bär, bananskivor, gröna bönor och andra små saker så att de inte hänger ihop. Bred ut dem på plåten, frys in och överför sedan till fryspåsar. Tänk på frysning som ett sätt att bevara färskheten snarare än att bara undvika förstörelse. Med andra ord kommer frysning av mat när den är som färskast att ge dig ett bättre resultat efter att du tinar den. Frysning av blåbär när de börjar bli grötiga ger dig bara grötiga tinade blåbär.

Att ta bort varenda bit luft från återförslutningsbara behållare eller fryspåsar med dragkedja är nästan omöjligt, vilket innebär att en viss mängd frysförbränning är oundviklig efter ett tag. Men om du planerar att frysa mycket, kan en dammsugare, som tar bort all luft, vara en bra investering.

Kyl tillagade livsmedel ordentligt innan de fryses. Att tillsätta varma livsmedel i frysen orsakar inte bara en livsmedelssäkerhetsrisk (på grund av den extra tid som den kylande maten kommer att spendera i den så kallade livsmedelstemperaturriskzonen), men att lägga något varmt i frysen värmer upp de andra livsmedel som finns där, vilket kan göra att de blir osäkra.

Hur man tinar frysta livsmedel på rätt sätt

I vissa fall kan dina frysta föremål användas direkt från frysen. Exempel är frysta bär som går rakt in i en smoothie eller frysta klickar tomatpuré som går direkt i en soppa, sås eller chili. Det är verkligen möjligt att laga frysta kycklingbröst, eller till och med en hel kalkon direkt från frysen (även om det sista definitivt inte är den föredragna tekniken).

I andra fall måste du dock tina maten innan du arbetar med det och det säkraste sättet att göra det, särskilt för högproteinmat som kött, fjäderfä och fisk, är att flytta det till kylskåpet över natten. Att försöka tina upp fryst kött, fisk eller fjäderfä vid rumstemperatur eller använda varmt eller varmt vatten kan leda till matförgiftning.

Fryser färskt kött och skaldjur

Med dessa livsmedel är det särskilt viktigt att frysa dem direkt så fort du får hem det om det är planen. Med andra ord, håll inte rått kött i kylen i tre dagar och frys det sedan.

Ta bort från frigolit eller plastbutiker. Dela köttfärs i portioner eller pajer innan du fryser in. Dubbelförpackning (antingen två lager plastfolie eller ett lager omslag, följt av en fryspåse med dragkedja) förlänger hållbarheten och förhindrar frysbränning. Förvara upp till två till tre månader i den kallaste delen av frysen (dvs. baksidan, bort från dörren). Tina i kylskåp över natten före tillagning.

Frysning av färskvaror

Det bästa sättet att frysa färska grönsaker är att blanchera dem först. Grönsaker måste förberedas för blanchering på olika sätt (t.ex. att skära broccoli i buketter, skala och skiva morötter, såda och skiva paprika, trimma stjälkar från gröna bönor och så vidare), men den allmänna tanken är att få maten i vilken form som helst det kommer att ätas upp.

Koka dem sedan i en eller två minuter och överför sedan omedelbart till ett isvattenbad för att stoppa tillagningen. Efter att ha tömt och torkat ordentligt (våta grönsaker kommer att utveckla frost), sprid ut på en plåt, frys och överför sedan till zip-top fryspåsar.

Frysning av frukter är liknande, men du kan hoppa över blancheringssteget. Observera att du kan frysa hela bananer i deras skal. Skalarna blir bruna, men frukten inuti kommer att förbli ljus och fräsch. De kan lagras i två till tre månader.

Bladgrönsaker som sallad och grönkål samt tomater och andra produkter med högt vatteninnehåll fryser inte bra. Du kan frysa färska örter genom att hacka dem, blanda dem med en liten mängd vatten eller olivolja och sedan frysa in denna blandning i isbitar. När de är frysta, överför kuberna till fryspåsar med dragkedja.

Frysning av mejeri och ägg

Med hela ägg är problemet att den expansion som orsakas av frysning kan få ägget att spricka sitt skal. Dessutom kan hårdkokta ägg bli gummiliknande när de är frysta. Det bästa sättet att frysa hela ägg är att knäcka dem i en skål, vispa lätt med en nypa salt eller socker (beroende på om du använder till en söt eller salt maträtt) och frys i en återförslutningsbar behållare.

Tänk på hur många ägg du behöver och frys dem i den mängden. Du kan också frysa äggulorna och de vita separat. Helmjölk kan frysas, även om den kommer att separeras, vilket kommer att påverka dess kvalitet när den tinas, kan du fortfarande laga och baka med den. Det är bara när du dricker det som du märker skillnaden.

Tung grädde fryser bra men halv-och-halv inte. Klickar vispad grädde fryser fint på en bakplåtspappersklädd plåt (överför till fryspåsar). Osten kan frysas när den skärs i bitar och dubbelpackas. Keso och gräddfil blir korniga. Smörpinnar fryser extremt bra, men vispad smör gör det inte.

Frysande soppor och grytor

När du fryser soppor och grytor (som inkluderar saker som chili), var noga med att kyla dem helt i kylen, åtminstone tills fettet stiger till toppen och stelnar (vilket vanligtvis betyder över natten). Skrapa bort det fettet och kasta det, överför sedan soppan till återförslutbara behållare eller fryspåsar.

Frysning av grytor

Du kan nästan alltid frysa in en hel obakad gjutjärnsgryta (som innehåller lasagne) genom att linda den ordentligt med folie. Tina över natten innan du bakar eller överför direkt till en kall ugn, värm ugnen och grädda. Ge extra tid för att se till att den är genomstekt och ta bort folien under de senaste 20 minuterna för att sprida toppen.

Du kan också baka en gryta eller lasagne och sedan frysa, tina och värma igen. Men kom ihåg att baka det lite mindre än hela vägen första gången eftersom det kommer att tillaga ytterligare under uppvärmning. Du bör se bubblande sås och en omedelbart avläst termometer i mitten ska läsa minst 70 grader C.

Frysning av bakverk

Bakade bröd, kakor och brownies kan helt kylas, sedan dubbelpackas och frysas i två till tre månader. Till skillnad från mycket lättfördärvliga livsmedel kan dessa föremål tinas, fortfarande inslagna, vid rumstemperatur. Detta inkluderar muffins, muffins och snabbbröd.

Kakor kan frysas i en återförslutningsbar behållare eller påse, men du kan också frysa degen, antingen i rullar (skiva, sedan baka) eller i enskilda bollar som du kan baka direkt från frysen.

15 överraskande livsmedel du kan lagra i frysen

Ingefära

Färsk ingefära kommer bara att förvaras i kylskåpet i några veckor, men om du förvarar den i frysen kommer den att förbli på obestämd tid, den kommer inte att krympa ihop och det blir faktiskt lättare att skala.

Majs på på kolv

Ladda upp majs när det är säsong. Kasta den sedan i frysen, skal och allt. Så länge du planerar att äta din majs inom två till tre månader, behöver du inte göra mer än så.

Vitlök

Om din vitlök alltid verkar spira innan du börjar använda hela glödlampan, byt till att förvara den i frysen. Du kan frysa hela glödlampor, enskilda kryddnejlika eller till och med hugga upp det och lägga det i en plastpåse med dragkedja så att det är klart att använda.

Äpplen

Gick du äppelplockning i höst? Eller kanske du bara har massor av äpplen och inte har tid att göra något med dem? Frys dem tills du gör det. Äpplen kan frysas hela, skivas, skalas eller skalas.

Tomater

Om dina tomatplantor producerar tomater snabbare än du kan använda dem, frys bara dina tillbehör. Det är så enkelt som att hälla hela tomater i frysen. Frysta tomater kan senare användas för att göra sås, soppa, salsa eller nästan allt annat som du skulle använda färska tomater till.

Avokado

När du fångar avokado till salu, köp ett gäng och förvandla dem till en avokadopuré. Den kan användas för att göra guacamole, eller som pålägg för tacos. Du kan också göra avokadopuré till frysen, så den behåller sin ljusgröna färg och fräscha smak.

Ägg

Frys de extra äggulorna eller äggvitorna som recepten lämnar dig med, så att de inte går till spillo. En isbitbricka är perfekt för denna uppgift.

Mjöl

Fyll på mjöl när du hittar en bra affär. Förvara den sedan i frysen. Detta kommer att hålla det från att gå buggy eller harsk. Mjöl förblir pulverformigt när det är fryst, så du behöver inte tina det innan du använder det. Ta bara ut det du behöver och lägg tillbaka påsen i frysen.

Nötter

Nötter innehåller mycket olja, så de håller sig bara i cirka tre månader vid rumstemperatur. Förvara dem i frysen, så håller de i ett år eller mer.

Grönsaksskal och rester

Spara alla dina grönsaksskal och rester i en påse i frysen. När påsen är full, använd alla de kvarvarande bitarna och bobbarna för att göra ett parti grönsaksbuljong. Lökskal, morotändar, kålkärnor – de kan alla användas för att göra en rik och smakrik buljong.

Selleri

Om du har några stjälkar av selleri kvar efter att du har gjort ett recept, hacka dem och lägg dem i frysen. Det är ett underbart komplement till soppor, grytor och grytor. Lägg bara till ett par nävar i ditt recept, så tinar de när de lagar mat.

Bananer

När bananer blir för mogna för din smak, skala dem och frys dem. De kan läggas frysta till smoothies, eller tinas och läggas till brödrecept.

Smör

Köp ditt smör under semestern, när det är till årets billigaste pris. Frys sedan tills du behöver det.

Mjölk

Om du råkar ut för en mördaraffär på mjölk, köp extra. För att frysa in det är det bara att ta bort en deciliter mjölk från varje liter. Detta ger utrymme för expansion, så att kannorna inte spricker när de fryser. Låt mjölken tina; Ge sedan kannan en god skakning för att omfördela fettet.

Brunt ris

Brunt ris har bara en sex månaders hållbarhet när det förvaras i skafferiet. Vana dig att förvara din i frysen, så blir det aldrig dåligt. Det finns ingen anledning att tina ditt ris innan du använder det. Bara mäta ut vad du behöver och tillsätt det i kokande vatten för att laga mat. Se till att inte koka riset i exempelvis en riskokare innan du fryser in det.

Saker du inte ska frysa

Att fylla på mat när de är till salu och frysa dem till senare är ett bra sätt att spara pengar, men det finns två saker som du bara inte ska frysa. Dessa inkluderar:

 • Konservmat
 • Ägg i skalet

Om du vill frysa någon av dessa föremål tar du bara bort dem från burken eller skalet först. Du kan frysa ägg genom att först knäcka dem, slå dem lätt, hälla dem i en isbitbricka och förvara dem i frysen tills du är redo att använda dem.

Mat som inte fryser bra

Medan skalade ägg och konserver är de enda saker som inte är säkra att frysa, finns det en handfull andra livsmedel som inte fryser bra. Dessa inkluderar:

 • Frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll – (selleri, gurkor, sallad, rädisor, melon). De blir slappa och fuktiga när de tinas upp
 • Gräddebaserade produkter – (gräddfil, lätt grädde, yoghurt, vaniljsås). De kommer att separera när de är frysta
 • Mjuka ostar – (färskost, getost, keso och andra spridbara ostar)
 • Mayo – Det kommer att separera
 • Stekt mat – De blir fuktiga när de tinas
 • Brunsåser och såser förtjockade med mjöl eller majsstärkelse – De separeras när de är frysta
 • Kokt pasta – Det blir fuktigt. Lite underkokt pasta fryser dock bra

Många av de förändringar som sker i dessa livsmedel kan maskeras med rätt beredning. Använd fryst selleri i soppa, och det verkar inte slappt. Använd färskost i bakade recept, så blir det lika gott som färskt. Tillbringa lite tid med att experimentera för att ta reda på vilka livsmedel som är värda att frysa, och vilka som inte är det. En del av det är bara en fråga om personlig preferens.

Vanliga frågor om frysar

Hur organiserar jag min frys?

Tycker du att du stirrar in i frysen, säker på att du hade några frysta hamburgare, men kan inte ta reda på var du gömde dem? Det är dags att organisera den frysen! Oavsett om du har en topp-, sido- eller bottenfrys (eller en dedikerad frys i garaget eller källaren), kommer det inte bara att vara ekonomiskt att organisera och packa det – det kommer att göra livet enklare.

Till skillnad från kylskåpet ska en frys vara full, med tillräckligt med utrymme för luftflöde. En tom eller halvtömd frys använder mer el för att hålla föremålen kalla. Det är viktigt att hålla din frys på eller under – 17 grader C. Övervaka temperaturen med en pålitlig kyl- eller frystermometer. Om du har strömavbrott, undvik att öppna frysdörren tills strömmen är återställd. Kassera mat som sjunker sticker över 4 grader C i mer än två timmar.

Dörren är den varmaste delen av frysen, så det är ett bra ställe att lagra nötter, fullkorn, smör och brödartiklar. Kött, grönsaker, färdigmat och rester bör förvaras på hyllorna.

Först: att frysa eller inte frysa?

Många livsmedel och matrester är frysbara, men det finns några undantag. Frukt och grönsaker med hög fukthalt, som meloner, tomater, selleri, gurkor och mjuka bladgrönsaker, kommer att gå bra om du planerar att använda dem i soppor eller grytor.

Gräddfil, yoghurt och majonnäs kommer att separeras, och frysen kommer att ändra konsistensen av färskost och andra smörbara ostar. Om du måste frysa färskost, använd den för att göra en ostkaka och andra bakverk. Rätter med kokt pasta kan frysas, men pastan ska vara lite underkokt för bästa resultat. Kokt potatis fryser bra, men förvara dem inte i frysen råa; de blir svarta.

Frys aldrig mat i oöppnade burkar: burkarna kan explodera när vätskorna inuti expanderar. Ta istället bort innehållet i burkarna till frysbehållare eller påsar. Ägg expanderar och exploderar när det fryses i skalet. Ta bort äggen från skalen och slå dem; frys de uppvispade äggen i isbitar och lägg sedan tärningarna i en fryspåse. Stekt mat fryser inte bra; de tappar sin skarpa konsistens, och eventuell panering blir grötig.

Använd rätt behållare

När du överför mat till en behållare, se till att märka den med namnet och aktuellt datum eller “bäst efter” -datum. Vid frysning av kött, fjäderfä och skaldjur, lägg till vikten på etiketten.

Plastbehållare

Förslutningsbara plastbehållare är lätta och budgetvänliga och de går smidigt från frysen till mikrovågsugnen. När du köper plastbehållare, se till att de är BPA-fria och frysskyddade. En del plast går sönder i frysen.

Glas

Frysskyddade glasbehållare är miljövänliga och många kan gå från frysen till kylen till ugnen. Konserveringsburkar är också ett bra alternativ, men för att undvika att det går sönder ska du lämna utrymmet så att maten har gott om plats att expandera. Välj burkar med stor mun och lämna minst 1,5 cm huvudutrymme. Axelburkar med en smalare öppning kommer att behöva extra utrymme. Vissa tillverkare placerar en präglad frysfyllningslinje på sina burkar.

Folie

Plastfolie, folie och fryspapper är lämpliga för kött, köttrester, bröd och skaldjur. Dubbelförpackning ger isolering.

Påsar

När du fryser in livsmedel i påsar, vare sig de är vakuumförslutna eller med dragkedja, platta ut maten så mycket som möjligt för snabbare avfrostning.

Organisera med först in först ut

Märk livsmedel med det datum du lagrade dem i frysen och förvara de äldsta (först in) föremålen framför eller ovanpå så att de kommer att användas först. Detta säkerställer att äldre föremål inte stannar i ryggen eller på undersidan, vilket kan minska kvaliteten och smaken över tid.

Förvaringsfack till räddning

Behållare och avdelare hjälper till att hålla grönsaker, kött och rester åtskilda och lätta att hitta. De är särskilt användbara i frysar med djup botten och stora djupa frysar. De kan staplas och snabbt flyttas för att nå det du behöver.

Förhindra frysbränning

Frysbränning är inte farlig, men det kan avsevärt förändra konsistensen och smaken på maten. Extra luft runt maten är anledningen till att vissa livsmedel får det frostiga, frysbrända utseendet. En vakuumförseglare är idealisk, men om du inte har en finns det några alternativ.

Här är ett enkelt sätt att ta bort luft från en dragkedja som kan stängas. Fyll påsen och stäng den inom en tum. Sänk matpåsen i kallt vatten, precis till toppen; vattentrycket som strömmar runt påsens utsida förskjuter överskottsluften och trycker ut den från den lilla öppningen. Förslut snabbt påsen, torka den och frys in.

Det näst bästa sättet att undvika frysbränning är att packa mat i behållare eller påsar i perfekt storlek. Alternativt kan du packa in fryspapper eller i två ark kraftig folie innan du lägger det i en påse eller behållare.

För vissa föremål, till exempel köttbullar, bred ut dem på ett bricka och frys dem tills de är fasta, överför dem sedan till en vakuumförseglingspåse, fryspåse eller behållare. Vissa rester kan frysas i isbitar och sedan läggas i påsar för mer förvarad förvaring.

Vad är frysbränning?

Frysbrännskador ser ut som torra, läderiga och ibland bleka fläckar i olika delar av frysta livsmedel. På bröd och bullar ser det mer ut som torra, hårda sektioner, oftast mer på ytterkanterna. Frysbränning gör inte frysta livsmedel osäkra att äta. Men det gör dem obehagliga eller svåra att äta eftersom matkvaliteten har försämrats kraftigt.

Det finns också ofta en obehaglig fryslukt som åtföljer frysbränning. Du kan ofta klippa av frysbränningen för att spara en bra del av köttet, men när frysbränningen är omfattande kan kassering vara ditt enda val. Det är ingen skada att lämna frysen bränna områden på livsmedel under tillagning, men dessa områden är svårare att ta bort senare och kommer att påverka den övergripande smaken och konsistensen.

Varför uppstår frysbränning?

Frysbränning förekommer i alla typer av frysar och är ett resultat av otillräcklig förpackning och luft som fångas in genom att beröva den från fukt, vilket skapar de torra hårda områdena. Även om du har tagit bort luft som är instängd, inträffar det också när (luft) får komma in i påsen eller förvaringsbehållarna på grund av en otillräcklig tätning.

Med bröd och bullar är den tunna och lösa hyllförpackningen du köpte dem i otillräcklig för frysning och möjliggör också kondens som i sin tur lämnar en del av brödet fuktigt, såväl som hårt och knaprigt.

Ju längre livsmedlen lagras i frysen, desto värst brinner frysen och vissa livsmedel påverkas tidigare än andra. För att undvika frysbränning ska livsmedel förpackas ordentligt och så mycket luft som möjligt ska tas bort från påsen eller behållaren. Dessutom bör frysmat konsumeras så snart som möjligt.

Tips för att undvika frysbränning

Ta bort så mycket luft som möjligt från fryspåsen eller behållaren. Ett vakuumtätningssystem är det bästa, men varje metod som drar ut luft ger åtminstone ett visst skydd mot frysbränning.

 • Använd endast påsar och behållare avsedda för frysning av livsmedel och som anses vara livsmedelssäkra (det är inte alla plaster).
 • Undvik att frysa med tunn butikspåse som den som finns på bröd, bullar. Matfolie i sig ger inget skydd.
 • Dubbel- eller trippelförpackning färdigförpackade livsmedel.
 • När du använder förpackningspapper av slaktart bör den vaxade sidan vara på insidan och även sätta in den inslagna maten i en fryspåse med dragkedja för att ytterligare skydda innehållet.
 • Rotera frysmat för att använda de äldsta först.
 • Märk alltid frysmat med ett datum, så att du lättare kan använda det inom den rekommenderade frysens livslängd.

Även om otillräcklig förpackning och förlängd frysliv är de främsta orsakerna till frysbränning, kan frysens stil också göra frysta livsmedel mer mottagliga. En självavfrostningsfrys fryser på/av för att hålla frysen invändigt frostfri. Denna fluktuation i temperaturen, även om den inte får mat att tina, gör frysmat mer benägna att snabbare frysa. Du bör också undvika utökad surfning (frysdörren öppen), vilket också får temperaturen att fluktuera.

Av denna anledning bör du förvara frysta livsmedel avsedda för längre frysförvaring, i en manuell avfrostningsfrys, vilket ger bättre skydd. Och förvara främst kortsiktiga frysta livsmedel i kylskåpets frys, eller i en självavfrostande upprätt frys.

Hur länge kan maten frysas och lagras i frysen?

Frysning av mat är en av de enklaste formerna för livsmedelskonservering och även om maten säkert förvaras i frysen på obestämd tid betyder det inte att den kommer att behålla sin kvalitet för alltid – smaken och konsistensen kommer att bli mycket bättre om du använder maten inom optimal frysning tidsram. Vissa livsmedel håller också längre i frysen än andra och kan kräva viss förberedelse (hackad, blancherad, fryst i ett lager osv.) Innan de fryser för bästa resultat.

Alla dessa frysningstider förutsätter att du har förpackat maten ordentligt, väl förpackad i plast- eller aluminiumfolie eller placerad i frysbehållare eller påsar. Detta är avgörande för att uppnå optimal friskhet vid avfrostning och för att undvika frysbränning, vilket uppstår när luft når maten och orsakar uttorkning och oxidation.

Grönsaker

Grönsaker håller i frysen från tre månader till ett år beroende på vad de är. Vissa grönsaker, särskilt gröna, måste blancheras innan de fryses. Dessutom fryser inte alla svampar bra råa. Några av de torrare sådana som skogens höna (alias maitake) gör det, men svampar med högre fuktinnehåll stekas bättre före frysning. Dessutom kanske du vill purera grönsaker med högt vatteninnehåll (t.ex. tomater) före frysning, särskilt om du planerar att använda dem i den formen som i en sås.

Kommersiellt frysta grönsaker: 1 år lagrade i originalförpackning

Sparris: 1 år

Avokado: 5 månader

Rödbetor: 1 år

Bell eller söt paprika och chili 3 till 4 månader

Broccoli: 1 år

Morötte:r 1 år

Blomkål: 1 år

Selleri: 1 år

Majs: 8 månader

Gröna eller vaxbönor: 1 år

Bladgröna: 8 månader

Svampar (tillagade): 1 år

Svamp (rå): 8 månader

Ärtor: 8 månader

Tomater: 3 till 4 månader

Vinter squash och pumpa (kokta):1 år

Zucchini och sommarsquash: 8 månader

Frukt

Frukt innehåller vatten, så när den fryses och sedan tinas, kommer dess struktur att förändras – den blir mjukare och ofta grötig. Dessutom, när frukten värms upp kommer en del av saften att läcka ut och lämna frukt som minskar i smak. Så det är bäst att planera att använda frukt som tidigare har frysts i kokta rätter, såser, sylt och pajfyllningar. Frysta frukter är också idealiska för smoothies, sorbeter och glassar. Om du planerar att servera som den är, behåll lite is eftersom det ger en fastare konsistens.

Frukt kan behålla sin kvalitet från fyra månader till ett år i frysen. Om du planerar att använda frukten i en blandad form är det bäst att purera den innan du fryser – det gör det inte bara lättare att införliva i receptet utan tar också mindre plats i frysen.

Kommersiellt fryst: 1 år

Äpplen: 4 månader

Aprikoser: 6 månader

Bananer: 8 månader

Körsbär: 6 månader

Tranbär: 1 år

Persikor: 4 månader

Fruktjuicer: 1 år

Nötter

Oavsett hur snabbt du planerar att konsumera nötter är det bäst att förvara dem i frysen, oavsett typ. Nötter har ett högt oljeinnehåll och kan därför snabbt härskna. Om den är insvept i plast och förvaras i en fryspåse med dragkedja, håller nötterna två år i frysen.

Kött

De flesta av oss kommer hem från snabbköpet och lägger genast köttet vi köpte i frysen. Så länge den är förpackad på ett säkert sätt bör den hålla mellan två månader och ett år, beroende på typ. (Om det inte är förpackat ordentligt är det grundat för frysbränning.) För mycket fet kött kanske du vill trimma lite av överflödigt fett innan det fryser, eftersom det kan öka risken för att köttet härskar när det fryses. Och stoppa aldrig fjäderfä eller nötkött innan det fryser – bakterier kan växa innan det är helt fryst.

Bacon och Pancetta: 3 månader

Kotletter: 6 månader

Köttfärs (inklusive hamburgare): 4 månader

Skinka: 2 månader

Organkött (lever, njurar etc.): 4 månader

Stekar: 1 år

Korv: 3 månader

Biffar: 8 månader

Fjäderfän

Oavsett om en hel fågel eller en fågel skärs i delar eller benfria bröst, är det viktigt att se till att de är väl förpackade. Fjäderfä kan vara från fyra månader upp till ett år beroende på dess form (den semesterkalkonen kan köpas i god tid!).

Två viktiga saker att tänka på vid frysning av kyckling är att hantera den korrekt när den är rå på grund av risken för salmonellaförgiftning, och när du tinar kycklingen så att den inte fryser igen, kan det öka bakterietillväxten.

Hela fågeln: 1 år

Råstycken (med och utan ben): 9 månader

Tillagad hel eller bitar: 4 månader

Skaldjur

De flesta skaldjur vi köper har tidigare varit frysta om du inte har turen att bo ganska nära kusten eller fånga den själv. Till skillnad från kyckling är fisk säkert att frysa igen – var noga med att den är väldigt bra förpackad – så om du inte planerar att använda den om en dag eller två från köpet, lägg den i frysen. Fisk och skaldjur håller i två till sex månader när de är frysta.

Fet fisk (som blåfisk, makrill, lax): 3 månader

Mager eller vit fisk (torsk, flundra, kolja, sula): 6 månader

Krabba (kokt): 2 månader

Krabba (rå eller levande): 3 månader

Kräftor (rå): 4 månader

Hummer (kokt): 2 månader

Hummer (rå/levande): 3 månader

Skaldjur (kokta): 3 månader

Räkor (rå): 4 månader

Bläckfisk, bläckfisk eller bläckfisk (rå): 4 månader

Soppor

Det är alltid praktiskt att ha hemlagad soppfond i frysen när du planerar att göra soppa eller behöver lite för ett recept. Så nästa gång du har rester eller tid att göra en sats, lägg i lufttäta plastbehållare och förvara i frysen. Grönsaks-, kött- och fjäderfäbestånd kommer att hålla i sex månader medan en fiskfond förblir bra i fyra månader.

Bönor och spannmål

Du kanske är van att köpa konserverade bönor, men torkade bönor är mycket mer ekonomiska. Om du inte har tid eller framsynthet att laga dem till middagar, kan du dock överväga att göra dem i förväg och frysa i upp till sex månader. Detta fungerar också bra för ris och andra spannmål som kommer att hålla i fyra månader i frysen. Du kan också gå så långt som att blötlägga bönorna och sedan frysa, vilket kommer att pågå i fyra månader.

Mejeri

Många sorters mejeri kan frysas, men glass och smör är de enda typerna som kommer ut ur frysen med sina texturer intakta. Smör kvar i originalförpackningen och sedan inslaget i plast kan överleva nio månader i frysen medan glass och sorbeter håller i två månader.

Bröd, bakverk och frukost

Oavsett om det är hemlagat eller köpt i butik, bröd, bakverk och frukostmat kan lätt frysas för att avnjutas senare. Var noga med att svalna helt innan du packar väl.

Bröd: 3 månader

Muffins och snabbbröd: 2 månader

Pannkakor och våfflor: 1 månad

Tortillas: 3 månader

Kakdeg: 6 månader

Pesto och oljor

Hemmagjord pesto är det perfekta receptet för att använda upp basilikan i din trädgård i slutet av säsongen. Men om du har mer än du kan hantera, är denna örtbaserade pastasås perfekt för frysning. Det rekommenderas att du väntar med att tillsätta osten tills den är klar att användas för att förlänga hållbarheten (åtta månader), men du kan frysa pesto med ost, som håller sig fräsch i tre månader i frysen. Örtsmakade oljor kan också frysas för senare användning och håller i åtta månader.

Matrester

Vissa människor kan äta rester hela veckan tills de är borta. Om du inte är en av dem, linda in resterna väl och lägg i frysen för att avnjuta senare. Grytor och lasagne håller i fyra månader, medan chili, soppor, grytor och chowders är goda i sex månader när de är frysta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top