Bästa fritösen 2022 – Test av olika fritöser

Köp den bästa fritösen

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Rubicson Fritös 2200 W

Wilfa Fritös 1600S Rostfri

Nedis Airfryer Fritös XXL

Rubicson Airfryer Fritös

Klicka här för att se fler fritöser.

Bästa fritösen 2022

Även om Airfryers är väldigt populära just nu så finns det många saker som de inte klarar av lika bra som en fritös. Med den bästa fritösen så kan du enkelt fritera nästan allt. Att fritera är lätt, roligt och gott och det är därför som vi vill hjälpa dig få den bästa upplevelsen när du ska fritera själv!

Men det är dock inte så enkelt att köpa den bästa fritösen på nätet. Det kan bli ganska svårt att veta vad som är bäst när man inte alltid kan lita på affärerna. Ofta brukar online affärer endast skriva om de positiva sakerna. Man får alltså inte reda på de negativa sakerna och detta innebär att man inte får en så tydlig bild av hur bra fritösen faktiskt är. Dessutom så blir det svårt att köpa rätt fritös bäst i test när där finns så många olika modeller i olika prisklasser. Man vill ju inte köpa en bäst i test fritös som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa fritösen.

Men det är därför som vi här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för bäst i test fritöser. Vi har nämligen gjort vårt eget fritös test. Med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa en fritös bäst i test. Vi gjorde den här guiden genom att använda och testa några olika fritöser. Vi läste också igenom kundrecensioner för att hitta den absolut bästa fritösen. Med hjälp av all information så gjorde vi den här köpguiden. Efter att du har läst igenom köpguiden så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa fritösen.

Köpguide för bäst i test fritös 2022

Det kan alltså vara ganska svårt att veta vilken fritös som är bäst. Det finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att följa min köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. När du köper en bäst i test fritös så finns det nämligen några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är även viktigt att du väljer rätt fritös utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa fritösen 2022:

 • Säkerhet
 • Storlek
 • Temperaturkontroll
 • Enkel borttagning av olja
 • Pris
 • Typer
 • Märken
 • Oljekontroll
 • Tillbehör
 • Rätt olja

Säkerhet

Förmodligen det viktigaste att tänka på är säkerhet, särskilt om du är en nybörjare fritös. Att föra olja till en så hög temperatur kan inte bara vara farligt för dig, men det innebär också en högre risk för brand än någon annan matlagningsteknik. Oavsett vilken fritös du köper är det viktigt att bekanta dig med bruksanvisningen innan du använder den. För det mesta är elektriska fritös i allmänhet säkrare än propan fritös eftersom det finns mindre risk för oljesprut.

Leta alltid efter modeller som erbjuder säkerhetsfunktioner, till exempel automatisk avstängning, en cool touch-exteriör, ett stänkskydd, ett lock eller en magnetisk brytkabel (så att du aldrig behöver oroa dig för att den heta oljan läcker maskin). Välj en modell som levereras med ett djupgående instruktionspaket med tydliga säkerhets- och användningsinstruktioner.

Storlek

Storleken på din fritös kommer att avgöra hur mycket mat som kan stekas på en gång. Om du vanligtvis lagar mat för stora sammankomster (eller kanske steker din kalkon för semestern), leta efter en större fritös med en rymlig oljekammare. Om du lagar något på den mindre sidan, som fisk eller sidor för dig själv eller en liten familj, kan du offra djupet och gå med en mer kompakt fritös. Se bara till att ditt kök har råd med diskutrymmet, även om du bara har enheten ute när du använder den.

En annan sak att tänka på är korgarnas storlek. Mindre korgar kan vara trevliga om du steker olika saker samtidigt; Men om du vill steka flera livsmedel samtidigt i en stor korg kan du helt enkelt ta bort något som är tillagat genom att dra ut det med en tång.

Temperaturkontroll

En fritös bör helst kunna nå 200 grader, men vissa livsmedel och beredningsmetoder kräver olja var som helst från 150 till 200 grader, så du bör kunna justera temperaturen manuellt eller använda förprogrammerade inställningar. Det är viktigt att titta på modeller som levereras med en inbyggd termometer eller överväga att köpa en termometer separat.

Enkel borttagning av olja

Tömning av olja efter att fritös har svalnat kan vara osäker. Av denna anledning erbjuder vissa modeller säkerhetsfunktioner – en avtagbar oljebehållare, en skopa för att ta bort matrester eller en pipa för smutsig olja – som förenklar processen. Många fritös har också en nonstick-beläggning eller stekkorgen, locket, värmeelementet och andra delar är avtagbara. På så sätt kan de tvättas för hand eller läggas i diskmaskinen. Om du planerar att återanvända olja, hitta en modell som innehåller ett meddelande i rätt tid för att berätta när du ska byta olja.

Pris

Fritös kan variera stort i pris. Därför är din erfarenhetsnivå med fritering, budget och hur ofta du använder apparaten faktorer som du måste tänka på. De mer budgetvänliga alternativen tenderar att kämpa för att bibehålla värmen och kanske inte är lika hållbara. Om du bara vill att en apparat ska experimentera med fritering, skulle något i den billigare änden av spektrumet vara ett bra ställe att börja. Om du planerar att steka större mängder mat oftare vill du ha en fritös, pålitlig, robust och som håller temperaturen.

Typer

Fritös med propan

Fritös som använder propan är definitivt ett verktyg för en erfaren hemmakock som är bekant med fritering. Eftersom de erbjuder färre säkerhetsfunktioner är det viktigt att förstå hur fritösen fungerar och vara mycket försiktig när du använder en. De är vanligtvis större än en elektrisk modell, vilket gör dem idealiska för stora köttstycken (de är den enda fritösen du passar din semesterkalkon i). Med det sagt är det bäst att använda utrustning som denna utomhus, där den är säkrare och det finns mer utrymme.

Elektrisk

Detta är den vanligaste typen av fritös i hemmakök. Dessa modeller är vanligtvis på den mindre sidan och är inte lämpliga för större proteiner. En elektrisk fritös är idealisk för någon som är ny på fritering, eftersom den är extremt säker (modeller är programmerade med en massa säkerhetsfunktioner för att förhindra olyckor) och perfekt att använda inomhus.

Märken

Cuisinart

För en robust, elektrisk fritös som passar någon som steker ofta, är en Cuisinart ett bra varumärke. Även om det kan kosta lite mer, kommer denna apparat att klara jobbet och hålla länge. Om du är helt ny på fritering kanske du vill prova en billigare fritös eller till och med bara fritera på din spishäll innan du investerar i en Cuisinart.

Bayou Classic

Om du är ute efter en fritös som går att använda utomhus, som även fungerar för att laga stora proteiner är det här märket vägen att gå. Bayou är känt för högkvalitativa fritös som är robusta och långvariga och tillverkar en mängd avancerade stora modeller. Om du aldrig har friterat förut är detta förmodligen inte det bästa alternativet för dig.

Presto

Om du aldrig någonsin tidigare använt en fritös så är detta varumärke för dig. Det är inte bara budgetvänligt, utan dess frisörer kräver inte så mycket olja som andra. Dock så erbjuder de inte temperaturalternativ, det kan inte vara en stor förlust om du inte är van vid att ha dem.

Hamilton Beach

Hamilton Beachs fritös är kända för sina elektriska modeller med emaljbelagda som är non-stick och även går för ett rimligt pris. Med justerbar temperaturkontroll och stänkskydd är detta ett utmärkt alternativ för en hemmakock som vill experimentera med fritering.

T-fal

Om du är nervös för att städa bort olja är dessa fritöser kända för sin enkla rengöringsdesign. Den smutsiga oljan filtreras i en behållare under fritösen som sedan kan tas bort för enkel rengöring. Även om det kan kosta några extra dollar, gör det här märket modeller som värms bra och erbjuder ett brett utbud av funktioner.

Oljekontroll

När det är dags att rensa bort den smutsiga oljan i fritösen är det viktigaste att se till att maskinen är urkopplad och att oljan har svalnat helt. Ta bort stekkorgen och lägg den i varmt tvålvatten. Ibland är korgar och andra behållare i fritösen diskmaskinssäkra, så se din handbok innan du tvättar den. Ta bort all använd olja (via en oljepump, om du har en) och överför den till en förvaringsbehållare. Kasta det i papperskorgen. Medan fritösen är tom, skrapa ner sidorna för att lossa matpartiklarna. Använd en tvålsvamp eller trasa för att rengöra insidan och skölj med varmt vatten. Torka med en handduk och låt den lufttorka helt innan du fyller på den med ny olja.

Tillbehör

Korg

Medan de flesta fritös finns med korgar, kanske du vill köpa fler för att få fler alternativ. Om du inte vill dra ut all mat från fritösen på en gång i en stor korg, leta efter mindre korgar, så att du kan laga flera saker samtidigt.

Termometer

De flesta fritös har en inbyggd termometer som kan justera och bibehålla en temperatur. Det är inte en dålig idé att ha en reservtermometer till hands för att se till att din maskin läser temperaturen korrekt. Om din maskin inte har en inbyggd termometer rekommenderas det att köpa en separat.

Oljepump

Vissa fritös är inte utformade med tanke på rengöring, så om så är fallet kan du behöva leta efter en oljepump för att försiktigt och säkert tömma smutsig matolja. Detta underlättar processen för överföring av olja till en lagringsbehållare.

Propan

Om du valde en propanbrännare behöver du lite propan för att få i gång den. Ibland ingår den första tanken, men efter det måste du hålla koll på lager.

Rätt olja

Att välja rätt olja är avgörande för att få bra resultat, eftersom oljan måste vara tillräckligt varm för att steka smeten utan att tränga in i maten. Det betyder att du behöver en olja med högre rökpunkt.

Rökpunkten är den temperatur vid vilken oljan börjar bryta ner. När processen med oxidation börjar kommer den att röka och blir därmed instabil.

Jordnötsolja är ofta den olja du väljer för fritering. Det är billigt och kan köpas i bulk.

Välj en oraffinerad olja med hög rökpunkt och en neutral smak som jordnötter, raps, extra lätt olivolja, sojaböna eller solros. Raps är en annan oraffinerad olja som kan användas för matlagning vid höga temperaturer.

Undvik oraffinerade oljor som ofta används för salladsdressingar, såsom kallpressade eller pressade oljor, eftersom deras rökpunkter är mycket lägre.

Bra tips för den bästa fritösen

Använd en termometer

Eftersom den rätta temperaturen är nödvändig för att skapa lätta, krispiga friterade livsmedel, kommer att försöka gissa vanligtvis resultera i besvikelse. För att vara säker, använd en oljetermometer, även på maskiner som har en inbyggd termostat. De är billiga och kommer att visa sig vara värt investeringen vid fritering.

De flesta recept anger önskad temperatur, men om inget anges är 180° C en standardtemperatur för att steka de flesta typer av fisk och skaldjur.

Undvik sviktande temperaturer

När mat har tillagats ordentligt i en het oljekokare har de faktiskt väldigt lite olja på sig. För detta ändamål är det viktigt att hålla oljans temperatur mellan 160 och 200 grader.

Vid temperaturer över 200 grader kommer även filtrerade och raffinerade oljor att röka.

Lägg till mat i din spis lite i taget, eftersom temperaturen sjunker när nya artiklar läggs till. Ge maten och oljerummet att arbeta tillsammans utan trängsel. För att förhindra överbeläggning och snabbt återhämta temperaturen, stek i små satser och fyll aldrig mer än ungefär hälften av oljans yta med det som du ska fritera samtidigt.

Se till att det inte blir torrt.

De flesta livsmedel som friteras doppas vanligtvis i en smet eller paneras för att skydda och för att de inte ska bli torra efter friteringen.

Eftersom olja och vatten inte blandas kommer livsmedlets naturliga fukt också att skapa en barriär mot oljan den är nedsänkt i. Om du någonsin tappat vatten i en varm panna, vet du hur explosiv reaktionen kan vara. Ju varmare oljan desto mer våldsamt kommer den att avvisa fukt.

Så medan oljan lagar maten kommer den inte att tillföras maten, såvida inte oljan inte är tillräckligt varm. Tillagning vid låga temperaturer leder till mat som är tung och fet.

Låt fettet rinna av

Den traditionella metoden för tömning av mat som har tillagats i varm olja är att absorbera överskottet med pappershanddukar eller bruna papperspåsar. En mer effektiv metod – och en som kommer att resultera i lättare smakande mat – är dock att använda ett kylställ.

Med hjälp av ett rack kan stekt mat rinna ut på toppen och botten och hjälper dem att hålla sig krispigare, eftersom de inte sitter i den tömda oljan. Tappa topparna med en pappershandduk om någon olja samlas där.

Innan du börjar steka, sätt på ugnen på låg nivå för att hålla din tillagade och dränerade mat varm medan nästa sats lagas.

Våga experimentera

Lite annorlunda än den vanliga ölsmeten som används på de flesta friterade skaldjur, refererar tempura till både tillagningsmetoden och den tillagade maten – en subtil teknik som tillför både smak och konsistens utan att konkurrera med matens naturliga smaker.

Gör en smet som förenklar paneringen

En tempura smet, tillsammans med rätt matlagningsteknik, gör maten lätt och välsmakande.

Det är en tunnare smet som används på mindre bitar mat som sedan stekas, bara tillräckligt länge för att smeten ska bli skarp och maten kan laga igenom. Resultatet är en lätt, genomskinlig och nästan spetsig beläggning som skyddar maten och förhindrar att den absorberar för mycket olja.

Olika funktioner som passar på en bäst i test fritös

 • Termostat för oljetemperatur.
 • Variabel temperaturreglering som kan nå 200 grader
 • Tillräcklig kapacitet för förhållandet mellan mat och olja.
 • Filter för enkel tömning.
 • Korgens mått och positioner för stekning och dränering.
 • Inbyggd dräneringsventil för enkel rengöring.
 • Avtagbar oljekorg för enkel rengöring.
 • Elektrisk effekt för tillräcklig effekt

Varför använda en bäst i test fritös?

Fritering är också känd som fritering eller fritering. Det är en tillagningsmetod som innebär att man sänker ner maten i uppvärmd olja som har en temperatur på cirka 190 grader.

Målet med fritering är att göra utsidan av maten utsökt gyllenbrun och skarp, medan du lagar mat ordentligt på insidan. Ofta appliceras en smet eller panerad blandning på maten innan stekning, för att uppnå den krispiga konsistensen som står i kontrast till – men komplimanger – den mjuka fyllningen inuti.

Som jämförelse innebär grund stekning eller stekning att mat placeras i en liten mängd olja. Mat flyter inte i oljan, som under friteringen. Grund stekning kan enkelt och säkert göras på spisen eller utomhus.

Var kan man fritera?

Det är möjligt att steka mat på en smeg spis eller spishäll, och så gör man traditionell fritering. Olja placeras i en kruka med höga sidor på en spis, och du väntar en liten stund på att kaminen värmer elementet för att göra oljan varm. Du måste sedan hålla koll på mat som stekas av säkerhetsskäl.

Erfarna hemmakockar föredrar ofta fritering på detta mer gammaldags sätt. Detta beror på att det ger en nivå av kontroll över tillagningsprocessen som en elektrisk fritös kan ta bort.

Kan en nybörjare använda en fritös?

Men om du är nybörjare eller nybörjare i fritering kan fritering på spisen innebära lite gissningar. För det första måste du säkert bedöma rätt mängd olja att tillsätta. Om du fyller på för mycket kan olja stänkas eller spränga i lågor och orsaka personskador. Men lägg till för lite, och det är osannolikt att din mat stekas ordentligt.

Som ett resultat har införandet av elektriska fritös på marknaden erbjudit ett sätt att steka mat som är säkrare och bekvämare för många människor.

Elektriska fritös innebär att het olja placeras i behållaren. Mat placeras sedan i en fritös korg som sänks ned i den heta oljan som redan finns i apparaten. Det finns vanligtvis minimala och maximala oljepåfyllningslinjer markerade på insidan av behållaren, vilket är ett exakt sätt att säkerställa att korrekt säkerhet följs.

Ska man använda en fritös?

Argument för

Det kan vara värt att köpa en fritös om du ofta tillagar rätter som friteras till att börja med. Till exempel kan du redan fritera ofta på din spishäll eller underhålla mycket. Om du ofta lagar mat eller livsmedel som liknar dem kan en fritös vara värt det.

Dessa livsmedel inkluderar: pommes frites, hashbrowns, nuggets, tofu, falafel, stekt kyckling, tofu och desserter som munkar och stekt glass. Ofta involverar köket från andra kulturer också friterad mat, som arancini-bollar, katsu och bhajii och bhatura i indisk matlagning.

Argument mot

På baksidan är det redan ett ganska känt faktum att friterad mat, även om den är god, inte är den hälsosammaste maten. Den innehåller kalorier, mättat fett och transfett. De flesta friterade livsmedel betraktas som godis och faller in i den övre delen av matpyramiden som är märkt ”fetter, oljor och godis”.

Vanliga frågor om fritöser

Vilka olika fritöser finns?

Det finns två typer av fritöser: elektriska och propan. Dina matlagningsmål avgör vilken typ som är den bästa fritösen för ditt hushåll, men de flesta köper elektriska fritöser för inomhusbruk i sitt kök.

Elektrisk

Elektriska fritöser ger en autentisk stekt smak och upplevelse. De lagar mat genom att sänka ner den i varm olja, göra skarpa pommes frites, kycklinganbud och liknande tillgängliga varje natt i veckan. De drivs av el, så de kan användas inomhus på en köksbänk eller ute på en uteplats med ett GFCI-uttag. Ju längre fritösens elektriska sladd är, desto mer flexibel kan du vara med där du lagar mat, så leta efter modeller med längre sladdar.

Vissa elektriska fritöser har inbyggda timers och termostater för exakt tillagningstid och temperaturkontroll. Vissa modeller innehåller kolfilter för att minska lukt. Elektriska fritöser tenderar att vara små och rymmer mellan 4 och 12 koppar olja, tillräckligt för att göra mat för en till sex personer. Det finns också några större modeller som rymmer en liter olja eller mer, så att du kan laga större mängder mat.

Propan

Stekpannor för propan värms upp med bränsle från en propanbehållare och är vanligtvis gjorda för matlagning utomhus. Propan fritöser som är gjorda för hemmabruk har vanligtvis en kruka eller handfat som sitter på en piedestal över propandrivna brännare. Propan fritöser gjorda för kommersiellt bruk har dolda propanbrännare under bassängen som kan justeras med manuella rattar. Propan fritöser är vanligtvis större och lagar större mängder mat än elektriska fritöser. De erbjuder exakt temperaturkontroll, och de flesta modeller är bättre lämpade för utomhusbruk.

Läs också >>> Våffeljärn bäst i test

Är airfryers bättre än vanliga fritöser?

Även om Airfryers är populära just nu så finns det fortfarande en plats i våra hjärtan – och i magen – för god gammaldags stekt mat. Medan de flesta Airfryers som vi testade ger liknande krispiga och saftiga resultat med lite eller ingen olja, det finns dock vissa livsmedel som vi ännu inte har perfekt, som friterad kyckling. Vilket är mycket bättre i en vanlig fritös än i en Airfryer.

Medan de flesta stekt recept kan göras på kaminen i en tungbottnad panna, är elektriska fritös värda det när det gäller temperaturreglering. Med de flesta kan du välja önskad temperatur och meddela dig när de värms upp. En intern termometer förhindrar att olja överhettas och reglerar temperaturen under tillagningen, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att höja eller sänka värmen som du skulle göra på kaminen, eller noga termometrar. Konsekventa temperaturer översätts till jämnare matlagning från sats till sats.

Vad kan vara bra att överväga när man letar efter bäst i test fritös?

När du handlar efter en fritös, överväga storlek, både för matlagning och förvaring. Några frågor att tänka på inkluderar:

Hur ofta kommer du att fritera? Om du planerar att fritera ofta, kanske du vill överväga en fritös med ett litet fotavtryck så att du kan hålla den ute på din disk utan att ta upp för mycket utrymme. Små fritöser kräver också mindre olja än stora. Du kanske också vill överväga dess design och estetik. Rostfritt stål och digitala kontrollpaneler ser snygga ut på bänkskivorna.

Vad kommer du att steka? Om du planerar att steka mer än en mat åt gången, som pommes frites och lökringar, överväg en fritös med flera korgar.

Hur mycket kommer du att steka på en gång? Om du friterar för en stor familj eller en middagsfest kan du handla en fritös med stor kapacitet, till exempel 4 liter eller 16 koppar. Det hjälper till att påskynda tillagningsprocessen så att du kan spendera mer tid med gästerna. Om du friterar en eller två, är en liten fritös, som 1 liter eller 4 koppar, mer än tillräcklig. plus, det kräver mindre olja.

Var ska du förvara din fritös? Om förråd är ett problem är förmodligen en liten fritös bäst. Vissa fritös med stor kapacitet kan vara mycket stora och skrymmande.

Ska man köpa en fritös eller en airfryer?

Vilket är bättre, en fritös eller en airfryer? Det finns många skillnader som vi kommer att förklara för dig!

Traditionell fritös

Om du prioriterar maten och konsistensen framför allt kommer en fritös att producera mat du kan vara stolt över. När du friterar mat sträcker sig oljan djupt in i maten, långt bortom ytan, vilket ger den en tjock och krispig skorpa som luftstekning helt enkelt inte kan uppnå.

Airfryers

Om du är okej med att kompromissa med lite krispighet till förmån för att laga mer hälsosam mat hemma, kan en fritös vara ett lämpligt alternativ till en fritös.

I motsats till deras namn steker friterar inte mat alls, utan använder en konvektionsuppvärmningsmetod som liknar en konvektionsugn. Varm luft roteras runt apparaten med en fläkt, och den här luften lagar mat i en bäst i test fritös.

Till skillnad från fritös använder airfryers väldigt lite olja eller ingen olja för att laga mat. Detta gör dem till ett mycket hälsosammare alternativ till fritöser.

Om du vill ha hälsofördelarna med stekning i luften men föredrar att inte köpa en ny apparat alls, kan du också steka mat genom att baka dem vid höga temperaturer i bänkskivan eller i ugnen. Detta hjälper också till att göra maten krispig med minimal olja.

Faktorer att tänka på när du köper en bäst i test fritös

Kapacitet

Detta är kanske den viktigaste faktorn att tänka på innan du investerar i en fritös. Om du undrar vilken storlek fritös du behöver beror kapaciteten på din nya köksapparat på två faktorer.

Mängden mat som en fritös kan rymma bestäms av dess stekkorgsstorlek, uppmätt i kg.

De flesta matkorgar varierar bara marginellt i storlek från 1-2 kg.

Om du lagar mat för cirka 1-2 personer väljer du en korgstorlek som är mot den mindre ände av skalan. Men om du har 4 personer i ditt hushåll eller friterar mat ofta medan du underhåller gästerna, välj 2 kg eller större om du hittar en.

Oljekapacitet

Oljekapaciteten avser hur mycket olja du säkert och effektivt kan fylla din fritös med. När du tittar på produktinformationen för en fritös online eller på en låda, avser “Kapacitet” vanligtvis apparatens oljekapacitet, mätt i liter. Oljekapaciteten kommer att vara högre än kapaciteten där själva maten är.

De flesta fritös har en oljekapacitet på minst 3–4 liter, vilket bör vara den minsta mängd som du ska leta efter med en kapacitet för mat på 1–2 kg. En fritös med en mindre oljekapacitet än denna kommer förmodligen inte att kunna fritera högre mängder mat mot 2 kg-märket.

Många erfarna friteringskockar rekommenderar också att du inte fyller oljan hela vägen till fyllningslinjen – istället fyller du den bara cirka två tredjedelar av vägen upp till linjen. Detta är en säkerhetsåtgärd, bara om olja börjar stänka och locket är av. Detta ökar dock kapaciteten du behöver en ny bäst i test fritös för att vara ännu mer säker på att allting ska kunna få plats.

Storlek

Som ett resultat är det viktigt att ta hänsyn till storleken på en potentiell modell. Om du har begränsat utrymme, se till att du väljer en liten fritös som inte kommer i vägen. Välj också en apparat som inte är för tung och skrymmande, så att du säkert kan slå tillbaka den under köksbänken och in i ett skåp efter varje användning.

Fritös med hög olja och matkapacitet tenderar att utformas med större byggnader för att rymma en högre mängd innehåll. Det kan vara bra att sträva efter att köpa en modell som erbjuder en bekväm kompromiss mellan en hanterbar storlek och en praktisk matlagningskapacitet.

Enkel användning

Tänk på följande punkter, som alla påverkar hur enkelt, enkelt och roligt din nya fritös kommer att vara att använda.

 • Tömning av oljan: Det är viktigt att överväga hur enkelt det är att tömma olja från fritösen efter användning. Hällningsmetoden ska vara lätt, handtagen lätta att greppa och locket inte för löst. Oljeutsläpp kan vara svåra och tidskrävande att torka upp.
 • Uppvärmningseffektivitet är viktigt för tidens och bekvämlighetens skull. Oljan ska kunna nå rätt hög temperatur för att steka livsmedel i rätt tid. Om du väntar på att oljan ska värmas även efter att den är på den högsta inställningen i över tio minuter, är chansen stor att detta kommer att bli frustrerande och tidskrävande att använda.
 • Tydliga kontroller bör märkas logiskt och enkla att använda, oavsett om det handlar om att vrida på en ratt eller trycka på knappar.
Enkel rengöring

Fritösen ska stängas av och lämnas ensam ett tag, så att den heta oljan kan svalna helt. Rör eller bär inte den medan detta händer, eftersom det kan leda till farliga spill.

När oljan har svalnat beror de specifika stegen för att rengöra din apparat på rengöringsanvisningarna i tillverkarens produkthäfte. Generellt sett måste du dock ta bort oljan. Sedan ska apparaten kunna demonteras så att alla delar och tillbehör kan tas bort för effektiv och grundlig rengöring. Viktigast, detta inkluderar stekkorgen, behållaren och locket.

Diskmaskinssäkra delar för insidan av fritösen gör också rengöringsprocessen enklare och låter dig spendera mer tid på att smaka på dina krispiga flisar snarare än att rengöra.

Hur tar man bort resterande olja?

Återanvändning av olja rekommenderas ofta av friteringsentusiaster. Det sparar pengar och är också mer miljövänligt. All olja som avsatts för återanvändning bör rengöras eller ”filtreras” först. Rengöring av olja kan göras manuellt med hjälp av filternät för att ta bort bitar av flytande mat.

Men om tanken på att använda smutsig olja irriterar dig, kan en fritös med ett inbyggt oljefiltreringssystem göra jobbet med att rengöra fritösen noggrant åt dig, vilket gör hela processen enklare.

Om du återanvänder olja ska den förvaras i en förseglad behållare separat från din bäst i test fritös.

Om du kasserar olja ska du inte hälla ner det i diskbänken, eftersom det orsakar VVS-problem och är en miljöfara.

Du kan hälla oljan i en flaska med lock och kasta den i soptunnan, eller så kan du återvinna den. Vissa råd har återvinningsprogram för flytande avfall som stekolja. Det kan finnas en avlämningsplats eller upphämtning i ditt lokala område som kan ta gammal olja ur dina händer.

Pris

Billigare modeller är oftast prissatta lägre eftersom de antingen har en mindre kapacitet eller är mer sannolikt utrustade med funktionaliteten och utbudet av funktioner som deras billigare motsvarigheter.

Vad ska man leta efter på en bäst i test fritös?

 • Justerbar termostat: Detta gör att du kan ställa in temperaturen på oljan under förvärmning eller tillagning, och tillåter mer temperatur control över tillagningsprocessen. Vanliga temperaturer att leta efter inkluderar: 160 grader Celcius (låg temperatur), 180 (måttlig) och 190 (hög).
 • Fettfilter: Detta hjälper till att minska matlagningslukt som ofta är förknippad med olja efter att den har använts för att steka mat. Ett exempel på ett fettfilter är ett kolfilter som är inbyggt i apparatens lock.
 • Indikatorlampor: Dessa varnar dig visuellt om ändringar i tillagningsprocessen. De kan till exempel tändas när oljan har nått rätt hög temperatur och är redo för att mat ska tillsättas.
 • Oljefiltrering: Som nämnts ovan håller den här funktionen oljan ren längre, så att den kan återanvändas flera gånger.
 • Förinställda tillagningsfunktioner: Med dessa kan du laga specifika rätter med ett knapptryck. Vanliga rätter med förinställda tillagningsalternativ inkluderar stekt fisk och chips (tillagas separat).
 • Avtagbar skål: Detta är en standardfunktion i de flesta elektriska fritös för hemmabruk. Skålen måste vara avtagbar för att rengöras ordentligt.
 • Timer: Detta låter dig “ställa in och glömma” din maskin. När du lagar mat utan förprogrammerade inställningar måste du ha en uppfattning om hur lång tid det tar för maten att steka. Timers kan vara digitala eller mekaniska.
 • Roterande korg: Det här är en funktion som är utformad för att laga din mat jämnare när den steker. Om du till exempel fungerar som avsett, kommer det att resultera i mindre brända bruna bitar på dina heta chips. Det är dock inte helt klart från recensioner hur effektiv den här funktionen verkligen är.
 • Visningsfönster: Med ett visningsfönster överst på apparaten i locket kan du hålla ett öga på maten när den steker.
Säkerhetsfunktioner

Coola handtag: Den här funktionen isolerar handtagen så att de är säkra att röra vid och inte når samma heta temperatur som oljan inuti apparaten.

Fastlåst lock: Inte alla tillverkare rekommenderar att du håller locket på apparaten under friteringen. Om de gör det bör dock locket vara försett med en låsmekanism så att oljan inte stänker ut.

Halkfria fötter: Detta kallas även en halkfri bas, vilket gör att fritösen kan förbli säkert placerad på bänkskivan så att den inte rör sig av misstag och släpper ut olja.

Stäng av överbelastning: Detta stänger av apparaten om den säkra mängden olja eller mat har blivit för hög, antingen av temperatur eller för att någonting är fel på fritösen.

Finns det några fördelar med att fritera?

Att äga din egen fritös kommer med en rad stora fördelar som får även den mest hälsobesatta personen att tänka på att köpa en.

Du kan välja olika sorters oljor.

Den största fördelen med en fritös för hemmet är att du kontrollerar den använda oljan. Många restauranger (särskilt de billiga) byter inte olja under lång tid och använder den av lägsta kvalitet. När du äger en fritös väljer du vilken typ av olja du ska använda och när du ska bli av med den.

Och som du kommer att lära dig efter att du läst på en del om fritös så kommer några av dessa bäst i test fritös med speciella oljefilter som gör att du kan hålla oljan färsk längre.

Det går snabbt

Fritering är ett av de snabbaste sätten att laga mat. Speciellt om du tycker hur det smakar.

Allt detta tack vare fysikens grundläggande lagar. Enkelt talat är värmeöverföringen mellan vätskan (het olja) och maten mycket snabbare jämfört med luft.

När det gäller tid krävs en fritös bättre än ugnarna på grund av det snabba värmeelementet.

Det blir gott

Även om matlagningshastigheten är viktig är det smaken som får de flesta att längta efter friterade snacks. Detta beror på att oljan “förseglar” smaken och lägger till lite av den på egen hand. Vem är ute efter friterade kycklingvingar?

Kött förblir saftigt

En annan viktig fördel med att steka ditt favoritkött är dess ömhet. Till skillnad från mat tillagad i en ugn tappar friterad mat inte allt vatten (tack vare oljelagret på ytan) och smakar mycket bättre. Detta är sant även om du kokar för lite över det.

Du kan fritera nästan vad som helst.

Lökringar, pommes frites, ost, fiskpinnar, kycklingfingrar, ägg, chips, munkar, frukt – det finns så många saker som kan friteras. Att få en fritös kan göra att du är upptagen i flera månader!

Vissa människor friterar till och med oliver eller glass (ja det är möjligt)!

Och det som är ännu viktigare är att friterade livsmedel smakar helt annorlunda jämfört med samma måltider tillagade med andra former av matlagning. Det betyder att det aldrig blir tråkigt!

Varför ska man välja rätt olja till sin bäst i test fritös?

Eftersom olja är kärnkomponenten i friteringen måste du se till att du väljer rätt. Det som är viktigast är rökpunkten.

Ju högre det är, desto bättre.

Naturligtvis finns det ingen standardpassning. Dock är raps, jordnötter och solrosor förmodligen de två mest populära eftersom de lätt kan värmas upp till hög temperatur. Beroende på vad du lagar mat vill du använda olika typer av oljor. Till exempel fungerar rapsolja bra för pommes frites, men inte så bra med vissa skaldjur.

Naturligtvis är valet av olja en sak. Innan du lägger i maten måste du se till att oljans önskade temperatur är korrekt. Om det är för lågt sipprar oljan in i maten. Och om det är för högt kan det torka ut det och förändra dess smak avsevärt. Till det värre.

Vad finns det för olika funktioner på en bäst i test fritös?

Även om kriterier som säkerhetsfunktioner eller kvalitet på det använda materialet är kritiska, är de så uppenbara att jag inte ens skulle försöka rekommendera dig en fritös som inte uppfyller dem båda. När du ska köpa en fritös kolla på de funktioner som är nödvändiga för enkel användning av din bäst i test fritös.

 1. Korgkapacitet

Hur mycket stekt mat vill du tillaga på en gång? Kom ihåg att ju mer mat du lägger i, desto mer olja behöver du lägga i. Elektriska fritös är inte nödvändigtvis den största eller stora familjen fritöser.

Om du behöver det bara för dig själv kan du gå till den minsta möjliga. Men om du planerar att använda den för att förbereda middagar för dina vänner och stora familj, kan du överväga att få en med en större korg – så att ingen behöver vänta på sin tur. Den större korgen ger en stor kapacitet för matlagning. En fritös med stor kapacitet tar mer diskutrymme men du lagrar dem alltid under disken om det behövs.

Vissa läsare köper till och med flera korgar. Medan flera korgar har sina fördelar, kan korgarna vara mindre och när det lagas för mer än en person kan det ta längre tid. En fritös med dubbla korgar är också ganska populär idag. Med en dubbel korg kan din matlagning bli mer mångsidig.

 1. Användarvänlighet

Med användarvänlighet menar jag både antalet funktioner som den har, knappar som du behöver klicka för att få den igång, samt enkel rengöring. Faktum är att brevet kan vara ännu viktigare – eftersom olja inte är något som du borde skämta om när det gäller att diska.

Lyckligtvis kan nästan alla delar av två av de tre elektriska fritöserna som granskas läggas i diskmaskin. Jag är allt för diskmaskin säker utrustning. Men även om du inte köper en diskmaskinsskyddad frityrkokare är röra en relativt lätt rengöring eftersom stekt mat inte stick till korgarna.

Men diskmaskinsäker är inte de enda praktiska funktionerna du bör leta efter. En specifik del är locket. Vissa fritös har inget lock som har glas eller utsiktsfönster. Om så är fallet kommer du inte att kunna se maten du lagar i oljan i din korg. Bäst att ha ett bra lock som ser igenom och så att du kan övervaka temperaturen med den inbyggda termostaten.

En annan sak som är värt att tänka på innan du köper är vad du ska göra med oljan. Om du inte har något emot att bli av med det efter att maten är beredd kan du ignorera den punkten. Men om du vill återanvända den – och helst hålla den fräsch så länge som möjligt, kan du överväga en fritös med ett oljefilteringssystem eller oljebehållare. Det förbättrar din rena tillagningsprocess.

Slutligen är enkel rengöring (eller enkel rengöring) en annan faktor. Medan tillagningsprocessen är densamma för alla fritöser, är det enkelt att rengöra lätt. För vissa fritös fastnar mat mellan korgen och värmeelementet, vilket ger en hemsk sanering. Så din tillagningsprocess kan vara snabb och enkel, men din sanering kommer inte att göra det.

 1. Dess kraft

Hur man väljer den bästa fritösen

Låt oss naturligtvis inte glömma den tid det tar att värma oljan till rätt temperatur. Alla granskare är elektriska.

Det tar längre tid att värma upp än propanalternativ, men samtidigt är det mycket bekvämare.

Naturligtvis är fritösen fortfarande en av de bekvämaste och snabbaste matlagningsapparaterna du kan få. Med en timer som länkar till matlagningen kan du lägga in maten och gå bort. Dock har inte all modeller en timer.

Ju mer kraftfull den är, desto snabbare blir oljan varm (och värms upp igen när du tillsätter maten) och i rätt önskad temperatur.

Men det kommer också att behöva mer el för att fungera.

 1. Enkel rengöring

Vissa fritös är svårare att rengöra än andra. Ett sätt att upprätthålla en ren fritös är att alltid tvätta och skölja efter varje användning.

Torka av sidorna, ta bort friterat matavfall, lagra begagnad olja, få en pensel för den stora korgen och se till att stekkorgarna är rena, kommer att säkerställa att din fritös håller länge. En annan sak att tänka på är den enkla rengöringen av locket efter tillagningen.

En ren fritös förbättrar matens totala smak och får olja till rätt temperatur. Stekningens kvalitet länkar till hur många gånger du städar fritösen.

 1. Oljebehållare

En fritös är inte komplett utan en oljebehållare. Eftersom du sannolikt inte kommer att använda olja en gång och slänga bort den, måste du lagra din olja för att röra sig lätt. Vissa lagrar det i en stor kruka, men vi föredrar att inte göra det. En kruka tar bort funktionen från en kruka, det vill säga att laga mat. Ett kärllock är inte lika lufttätt som en oljebehållare.

Oljelagringsbehållare finns vanligtvis i en metallbehållare med handtag för enkel förvaring och enkel rengöring. Vissa oljebehållare ingår i fritösen.

 1. Pris

Även om en fritös inte ger dig en förmögenhet, är det fortfarande en bra idé att överväga hur mycket du är villig att betala för en. Om du inte kommer att använda den så ofta, är det ingen mening att skaffa en avancerad enhet – oavsett hur många gäster du får på den middagen du gör en gång om året.

Andra överväganden inkluderar kapacitet och utseende. Om din bänkskiva eller förvaringsskåp inte är tillräckligt stora, skaffa en mindre airfryer. Om du ska leta efter, skaffa en av rostfritt stål som matchar dina rostfria stekpannor eller keramiska matlagningsknivar.

Vilka är de välkända friteringsmärkena?

Som med vad som helst, översvämmas marknaden med fritöser, vilket kan göra det slutliga valet lite knepigt. Baserat på min matlagningsupplevelse och tester är det svårt att slå någonting från T Fal när det gäller prestanda.

 1. Lätt att tvätta

En sak är säker när det gäller matlagning med olja, det är röra att behöva tvätta upp. Lyckligtvis är de flesta fritöser gjorda med avtagbara delar som är lätta att tvätta, med non-stick ytor, och vissa är diskmaskinssäkra.

 1. Säkerhet och extra funktioner Precis som alla elektriska apparater är säkerhetsfunktioner viktiga. Leta efter en modell som har ett säkert låsande lock, en indikatorlampa som visar dig eller varnar dig när maten är klar.

Vissa modeller har glidfria fötter som håller enheten säker på ditt bord eller bänkskivan, och andra har svala ytor som skyddar dig mot den heta oljan inuti den.

Brytande sladdar är en bra säkerhetsfunktion, där sladden är ansluten till enheten med en magnet och lossnar om sladden snubblas. Du kan också koppla loss sladden på ett säkert sätt om det har spillts vätska på den.

 1. Garanti

Fritösens garanti är också en bra funktion att se upp för. Vissa företag erbjuder dig 90 dagars retur eller 1 års garanti, medan andra erbjuder en mer generös men begränsad 3-årsgaranti.

De bästa fritöserna balanserar priset med kapacitet och har funktioner som cool touch-yttre, temperaturkontroll och inbyggda timers. De tar upp en hel del förvaring och diskutrymme, så ta med storleken i ekvationen när du väljer den bästa fritösen för ditt kök.

 1. Säkerhetsfunktioner

Fritöser kan vara farliga att hantera på grund av het olja, så det är viktigt att välja en med rätt säkerhetsfunktioner. Här är vad du ska leta efter:

Modeller med ett kallt yttre förhindrar att fritösen blir varm på utsidan så att kocken inte blir bränd. Vissa modeller har också en cool touch-funktion på stekkorgen.

Modeller med automatisk avstängning stängs av automatiskt om oljan blir för varm, vilket minskar risken för en oljebrand i köket.

De bästa fritöserna har en brytande elkabel som förhindrar att hela fritösen välter och läcker het olja på golvet om någon av misstag snubblar över sladden.

Lock är också en viktig säkerhetsfunktion. Matoljebränder sprids om du kastar vatten på dem. Det bästa sättet att släcka en oljeeld är att kväva den med lock. Att sätta ett lock på en fritöser under tillagningen förhindrar att het olja poppar och stänker.

 1. Kapacitet

Kapacitet är ett tvådelat mått på hur mycket olja och mat en fritös kan rymma. Kapacitet varierar beroende på modell och typ. Ju större kapacitet, desto mer mat kan du laga och fler människor du kan mata. Vissa  har en liten kapacitet på 2 liter med plats för att laga en eller två portioner mat, medan större fritöser med flera korgar rymmer upp till 2 liter olja och kan laga tillräckligt med mat för en middagsfest. De flesta apparater har en kapacitet mellan 2 och 4 liter, tillräckligt med utrymme för att förbereda en måltid för två till fyra personer. Större familjer kan behöva en fritös med en kapacitet på 8 till 9 liter.

 1. Antal korgar

Ju fler korgar fritösen har, desto mer mat kan du laga på en gång. En fritös med två eller tre korgar ger mest flexibilitet eftersom du kan laga mer än en typ av stekt mat åt gången. Flera korgar låter dig steka kycklinganbud och pommes frites, till exempel utan att blanda dem ihop.

 1. Temperaturkontroller och uppvärmningstid

De flesta fritöser har manuella rattar eller digitala knappar för att justera tillagningstemperaturen. Vissa friterar mat vid endast en temperatur.

Matolja måste nå rätt temperatur innan du börjar steka. Tiden för uppvärmning beror på fritösens storlek och om den har elektrisk uppvärmning eller ett elelement. Nedsänkningselement finns i själva fritösen, så de värmer olja snabbare. De flesta elektriska modellerna har elektrisk uppvärmning och tar i allmänhet mellan 7 och 30 minuter för att nå rätt tillagningstemperatur.

 1. sanering

Fritöser med inbyggda timers, digitala temperaturdisplayer, filtreringssystem och inbyggd oljelagring är lättare att använda eftersom de lägger in alla verktyg du behöver för att laga mat och underhålla dem.

Leta efter frityrkokare med nonstick-interiör och exteriör så att du torkar ner dem utan att behöva skrubba och avtagbara delar som är diskmaskinssäkra. Du kan spara olja och pengar med modeller som filtrerar och lagrar olja tills den används igen.

Vilka skillnader är det på en kommersiell fritös och en vanlig fritös?

Även om tillagningsprocessen kan vara grundläggande, finns fritöser i olika former för att rymma flera applikationer. Storlek, orientering, strömkällor och andra kvaliteter varierar, så det är viktigt att förstå skillnaderna och hur en enhets respektive egenskaper relaterar till dina mål.

Golvmodeller och köksbänkar med inbyggda fritöser

På den mest grundläggande nivån kan fritöser delas in i två olika stilar som har respektive fördelar och nackdelar, vilket varierar beroende på omständigheterna.

Fritöser för bänkskivor är en utmärkt kompromiss mellan platsbesparing och prestanda. Om stekning är en tillagningsmetod för din restaurang, bil eller koncessionsställ, kommer bänkskivmodeller att leverera läckra produkter samtidigt som de tar minimalt med plats i ditt kök. Det finns också modeller utan bänkskivor som har högsta filtrering för ökad bekvämlighet och säkerhet.

Golvfritöser

Golvfritös är ett värdefullt tillskott till alla restauranger som säljer stora mängder stekt mat. Dessa enheter kan hantera konstant användning hela dagen, vilket gör dem väl lämpade för hektiska anläggningar. Finns i el- och gasmodeller, kommer du att kunna hitta olika enheter som uppfyller ditt köks energibehov. Du kan bläddra bland alternativ med en pott samt enheter med fyra eller fler krukor för anläggningar med hög volym. Vissa fritöser har korglyft för enkel användning och andra har programmerbara kontroller som hjälper dig att effektivisera din matlagningsprocess.

Utöver de grundläggande golv- och bänkskivorna som vi har kan du också hitta specialfritöser som fyller specifika roller i köket. Några exempel inkluderar:

Restaurangutrustning

Korrekt ventilation är vanligtvis obligatoriskt med kod för flera köksutrustningar, och det kan kräva utrymme som du kanske inte lätt har. Fritöser som kan fläkta bort den avdunstande oljan kan hjälpa till att lindra den bördan, eftersom varje fläktlös fritös har vi ett förstklassigt filtreringssystem som eliminerar behovet av huvventilation. Det betyder att du kan använda denna fritös var som helst, till och med platser utan kåpa, som matvagnar eller kiosker.

Hur gör man munkar i en kommersiell fritös

Du kan förvänta dig att kasta viss produkt i en fritös med standard- eller djupbehållare och förvänta dig samma resultat. När det gäller både munkar och trattkakor kräver de breda, grunda hållare för att förhindra överbeläggning och upplösning under tillagningsprocessen. Vi erbjuder därför fritöser för munk- och trattkakor som underlättar produktionen av dessa godisar, som är häftklammer för mässor, nöjesparker och karnevaler.

Drop-In Fritöser

En inbyggd fritös är utformad för att passa in i en utskärning i bänkskivan, vilket sparar plats i ditt kommersiella kök. Eftersom den inte sitter ovanpå bänken, kommer den att hålla sig i överensstämmelse med höjden på bänkskivan eller förberedningsytan, vilket är visuellt tilltalande i anläggningar med öppna kökslayouter.

Fritöser som går att använda utomhus

Vem säger att du behöver ett kök för att ta med dina stekta delikatesser till dina kunder? Fritöser för utomhusbruk är idealiska för utomhusapplikationer som ett sätt att få in ett annat element i din meny som inte alla företag kan erbjuda. Fritöser utomhus är ofta hållbara, gasdrivna och mobila för din bekvämlighet.

Kraftkälla

För vissa kök kommer fritösens strömkälla att vara en avgörande faktor när du väljer en enhet. Beroende på storlek och stil du letar efter kan du hitta flera olika alternativ att tänka på som uppfyller dina verktygskrav.

Elektrisk

Elektriska fritöser använder olika värmeelement som kommer direkt i kontakt med oljan.

De är vanligtvis effektivare vid uppvärmning och de har vanligtvis snabbare värmeåtervinning mellan satser.

De är inte heller bundna till gasledningen, vilket gör dem mer mobila och enklare att installera.

Med detta sagt har de längre uppvärmningstider och lägre maximala oljetemperaturer.

Läs också >>> Bästa pastamaskinen 2022

Gas

Drivs av antingen naturgasledningar eller flytande propantankar, kan gasfritöser ha värmeelement som sitter i eller ut ur potten.

Beroende på var du bor kan det vara billigare att använda dessa modeller eftersom de fungerar mer effektivt.

De kan uppnå betydligt snabbare uppvärmningstider och högre maximala temperaturer.

De är dock praktiskt taget rotade på plats och kan vara dyra att installera utan befintliga anslutningar.

Brännarkonfiguration

Stekpannor kan använda olika brännare för att värma upp innehållet. Olika brännare inkluderar:

Öppen behållare: Värmeelementen är placerade på tankens utsida. Denna konfiguration är ett populärt val för anläggningar som producerar mycket pommes frites, lökringar, kycklinganbud och andra förbakade föremål. De hjälper till att ge mer stekutrymme för högvolymmatlagning och är lättare att rengöra. De klarar sig inte bra med livsmedel med högt sediment, och de har längre förvärmningstider.

Rör: Enheter med rörbrännare transporterar gas genom rören inuti krukan, som fungerar som värmekälla. De utmärker sig med kraftigt misshandlade livsmedel med högt sediment. Men de är också svåra att rengöra på grund av fasta värmerör.

Band: Dessa fritöser har bandliknande element som löper genom fritösens botten. Dessa möjliggör en snabb förvärmning och en snabb återhämtning. De är svåra att rengöra under och bakom bandelementet, medan matvaror kan röra bandelementet och brinna / sveda.

Plattbotten: Grunda, jämnt baserade fritöser som dessa är idealiska för degbaserade och lågdensitetsartiklar som flyter – som trattkakor, stekt deg, munkar, välsmält fisk och räkor och tortillachips. Värmeelementen hindrar inte tankens botten, vilket underlättar rengöringen. De tar längre tid att värma upp, och de passar inte för stycken eller stora sedimentföremål.

Varaktighet

Tillverkare skapar sina olika fritöser med olika användningshastigheter i åtanke, så du måste vara medveten om hur en specifik fritös värderas.

Låg användning: Dessa enheter är bäst för användning i låg volym i en deli, koncessionsställ eller ett annat litet företag som har stekning som en nisch. De är inte konstruerade med tanke på konstant användning.

Mellanhög användning: Även om de är utformade för att hantera liknande applikationer som lätta modeller, kan de hantera särskilt frekventare användning utan att förlora prestandaeffektivitet.

Hög användning: Om du har en populär restaurang eller matställe som fokuserar på friterad mat, kommer du troligen att leta efter en tung modell. Det fokuserar på hållbarhet, från kroppen till benen till korgarna.

Storlek

Du måste alltid ta hänsyn till dina volymkrav när du väljer en fritös storlek, förutom den mängd utrymme du har tillgängligt i ditt kök. Bänkskivans och golvmodellerna kommer att variera mycket, från kompakta enheter till massiva batterier.

De vanligaste bredderna varierar mellan 24 cm och 75 cm, men du kan hitta modeller som går upp till 2,5 meter. Tillverkare mäter vanligtvis tankens kapacitet i pund eller maximal oljevolym. Kapaciteterna kan variera upp till nästan 200kg.

Du kan ta flera enheter och ställa in dem sida vid sida för att skapa egna batterier, vilket ger mer exakt kontroll över dina produktionshastigheter. Tänk på antalet kunder du ser dagligen, liksom mångfalden i din meny.

Du kan få fritös med delade tankar som passar i ett fotavtryck men rymmer flera föremål – vanligtvis två.

Avancerade kontroller och alternativ

Programmerbara kontroller: Med avancerade operativsystem kan vissa fritöser skicka meddelanden när den förinställda tillagningstiden löper ut, vilket säkerställer att du alltid är medveten om vad som händer.

Oljefiltreringssystem: Du sparar pengar och minskar rengöringstiden med ett filtreringssystem som bibehåller oljekvaliteten under längre perioder och därmed förlänger oljans livslängd. Renare olja betyder bättre smak och snyggare mat.

Energieffektiva modeller: Vissa energieffektiva modeller har ett fläktsystem som drivs av en ekonomisk elmotor som skjuter eller drar värme från förbränningen genom enheten. Det behöver inte enbart förlita sig på gastryck för att värma upp tanken. Andra har förblandade brännare som blandar exakta kombinationer av gas och luft för att uppnå utmärkta effektivitetsnivåer.

Plats

Platsen är kritisk och ofta försummad. Oljan måste vara så ren som möjligt för att undvika att smaken manipuleras och skapa en högkvalitativ produkt. Högklassig filtrering bör vara en prioritet, men placering bort från annan utrustning som tenderar att stänk, som intervall, hjälper mycket.

Stekpannor kan inte lokaliseras av öppna brännare, stekpannor eller slaktkycklingar såvida du inte använder en spridare som är minst 25 cm hög emellan för att skydda mot stänk och andra potentiella röror. Många platser glömmer ofta bort dem, men du kan köpa överdrag för att placera över ditt kärl när de inte används.

Underhåll

Stekpannor ser vanligtvis tung användning dagligen, vilket kräver oftare inspektioner, städningar och underhåll.

En bra, kraftig fritös kan vara mellan 7–10 år, men du kan maximera livslängden för alla typer av fritöser genom att förbli engagerad i dess underhåll. Här är några potentiella problem att se upp för och hur du kan förhindra att vissa av dem påverkar din utrustning:

Tanken

Den huvudsakliga indikationen på att fritösen inte fungerar är en läckande tank eller brunn. Du vill leta efter härdad olja under fritösen och bakom enhetens dörr. Koluppbyggnad kommer inte bara att orsaka läckor utan det kommer också att påverka fritösens produktivitet och eventuellt bli brandfara.

De flesta komponenterna på din fritös kan vara billiga att byta ut, som termostaten, men kärl och tankar kan vara kostnadsförbjudna att installera.

Oljan

Att veta hur man väljer, rengör och kasserar friteringsolja är en viktig komponent för att använda en fritös. Den övergripande oljekvaliteten, som kräver regelbunden filtrering och oljebyte, är avgörande för att producera livsmedel av hög kvalitet. Kontrollera alltid oljans färg efter flera satser och följ tillverkarens riktlinjer för rekommenderad oljevård.

Använd behållarskydd när fritöserna är avstängda, eftersom ljus och värme kommer att göra oljan mörkare och tvinga att du byter ut den eller filtren oftare, vilket ökar kostnaderna.

Det är viktigt att regelbundet koka ut din fritös för att skydda smaken på maten och för att hjälpa din olja att hålla längre.

Fritösens uppbyggnad

Om det tar längre tid för en fritös att värma upp till en färdig temperatur eller om det har svårt att upprätthålla denna temperatur under normal användning, bör den servas. Håll utkik efter rost, bucklor eller böjda stöd.

Att laga mat vid för hög temperatur kan också äventyra enheten. Allt över 200 grader är vanligtvis för högt och bör inte behövas. Tillfredsställande resultat kan uppnås mellan 150 och 180. Din olja håller också längre, vilket kan leda till lägre driftskostnader.

Försök att hålla fritöser borta från upprepad exponering av vatten, eftersom den resulterande rost sannolikt kommer att förstöra din fritös. Det är för dyrt att riva ner och byta ut större delar.

Termostaten

Felaktiga termostater behöver uppmärksammas eftersom de sätter i gång en fritös höggränssensor. Om temperaturen överstiger 200 grader och termostaten inte fungerar kommer höggränssensorn att stänga av fritösen.

Om både termostaten och sensorn inte fungerar, riskerar det att din fritös riskerar att skapa brand.

Viktiga komponenter

Avloppsbrädor: Avloppsbrädor fungerar som en plats för att lägga korgar / brickor med nystekt produkt. Dessa är installerade i en liten vinkel och låter olja rinna ut i tanken samtidigt som de steker fler produkter.

Rökrör: Rökröret är endast området på fritösen, där gasen rör sig ut ur enheten och mot huven.

Rökavvisare / värmeavledare: Förutom avgaserna är rökavledaren / värmeavledaren endast på gasfritöser. Denna funktion leder gasen mer exakt till avgashuven, vilket gör att huven kan arbeta mer effektivt.

Stekområde: Stekområde anses vara den mängd utrymme som operatören har tillgängligt för att steka produkten. Mätt i längd x bredd.

Batteri: Ett batteri gör det möjligt för en operatör att enkelt beställa en uppsättning fritöser som de kan banka ihop, istället för att beställa flera enheter separat.

Output: Förutom tankens kapacitet kommer många tillverkare att ange en enhets produktion i pund, med hänvisning till mängden pommes frites som enheten kan producera per timme. Detta hjälper operatörerna att avgöra om enheten är rätt för sin affärsvolym, inte kan hålla jämna steg eller om de kan spara lite pengar genom att gå med en modell med mindre produktion.

Återhämtningstid: Återhämtningstiden är den tid det tar för fettet att återgå till önskad tillagningstemperatur efter att maten har sänkts ned i den. Om temperaturen sjunker för mycket eller inte återgår snabbt till rätt tillagningstemperatur kan maten absorbera överflödigt fett och bli fet.

Sedimentzon: En stor skillnad mellan olika fritöser är “sedimentzonen”. Det är här sprak, små bitar mat och panering samlas när de faller av under tillagningen. Vissa tillverkare kan kalla detta område en “kall zon” eftersom oljan i detta område inte är så varm som kokzonen.

Temperaturreglering / temperaturintervall: Korrekt temperaturkontroll är viktig eftersom oljan kan brinna och förstöra livsmedlets smak om temperaturen är för hög, vilket också begränsar oljans livslängd. Om temperaturen är för låg blir produkten inte lika skarp och absorberar mer olja.

Reservtank: Med en reservtank håller oljan automatiskt en optimal nivå. Detta begränsar behovet av anställda att transportera tungoljebehållare genom ett upptaget kök och förbättrar därmed säkerheten för din anläggning.

Slutsats

En elektrisk fritös kan vara ett värdigt alternativ till fritering på en kruka på spisen. Denna metod, som handlar om att köpa en fristående apparat, är vanligtvis säkrare och lättare för nybörjare att fritera. För att hitta rätt fritös för dig, se till att du väljer noggrant baserat på kapacitet, storlek, användarvänlighet och rengöring, och om en potentiell modell är utrustad med säkerhetsfunktioner och alla extra funktioner som gör matlagningen enklare och roligare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top