BĂ€sta espressomaskinen 2021 – Test av olika espressomaskiner

BĂ€sta Espressomaskinen 2021

KÀnner du att vanligt kaffe börjar bli lite trÄkigt? Kanske sÄ vill du bjuda dina gÀster pÄ nÄgonting nytt eller vill du bara imponera lite? DÄ Àr en espressomaskin perfekt för dig.  Med en espressomaskin kan du fÄ espresso med samma kvalité som i ett kafé med bara ett knapptryck.

Dock sÄ har jag mÀrkt att det kan vara svÄrt att hitta olika espressomaskiner pÄ nÀtet. SÄ jag bestÀmde mig att bli pÄlÀst om allting som har med espresso att göra. Detta gjorde jag sÄ att fler kunde fÄ samma positiva upplevelse som jag fick nÀr jag började anvÀnda min espressomaskin.  Jag tyckte dÄ att det kunde vara bra att skriva en bÀst i test om just espressomaskiner eftersom jag har lite koll. Eftersom de testerna som finns kanske Àr gamla eller bara fokuserar pÄ de positiva delarna. SÄ ska jag skriva en neutral bÀst i test espressomaskin artikel. Jag har gjort testet genom att anvÀnda min egen och andra espressomaskiner. SÄ i mitt test sÄ ska jag ta upp allting om espressomaskiner sÄ att du som lÀser fÄr bra koll pÄ allting som behövs nÀr du ska köpa din egen.

Köpguide Espressomaskinen 2021

Som tidigare nÀmnt sÄ Àr det svÄrt att hitta den bÀsta espressomaskinen 2021 eftersom andra texter kan vara gamla. HÀr Àr de saker som jag alltid kollar igenom nÀr jag testar olika espressomaskiner.

Olika saker att tÀnka pÄ innan du köper din espressomaskin.

 • Uttryck att ha koll pĂ„
 • Olika funktioner
 • Helautomatisk
 • Manuell
 • Halvautomatisk
 • Kommersiell espressomaskin
 • Budget
 • Hands on eller hands off
 • Packet eller kaffebönor
 • Vilken typ av espresso du vill göra
 • Enkel rengöring

Uttryck att ha koll pÄ

Innan vi börjar sÄ finns det mÄnga uttryck som kan vara svÄra att förstÄ för en nybörjare, dÀrför ska jag snabbt gÄ igenom nÄgra av de viktigaste delarna pÄ en espressomaskin.

Portafilter: biten som hÄller filterkorgen, som du vanligtvis lÄser pÄ plats innan du drar ett skott. Portafilter finns i olika storlekar, frÄn 40 till 60 mm. Det hÀr Àr viktigt om du köper reservfilterkorgar eller nÀr du köper en manipulering.

Filterkorg: biten inuti portafiltret som rymmer malet kaffe. MÄnga espressomaskiner har utbytbara filterkorgar för olika storlekar (och styrkor) pÄ espressobilder. Vissa har ocksÄ en filterkorg utformad för att hÄlla en ESE-pod.

En knapptryckning: en funktion som lÄter dig göra espresso med en enda knapptryckning. MÄnga superautomatiska espressomaskiner lÄter dig programmera en viss dryck och sedan brygga den med en enda knapp. Du kan till exempel programmera mÀngden kaffe som anvÀnds i en dryck, den ideala temperaturen pÄ vattnet och den mÀngd Ängmjölk du föredrar. Senare kan du brygga din anpassade dryck med en knapptryckning.

VÀrmesystem: de delar som vÀrmer vatten till espresso och Ängmjölk med din mjölkskummare. Effekten och utformningen av en espressomaskins uppvÀrmningssystem har en inverkan pÄ hur snabbt maskinen kan vÀrma vatten till ditt morgonkaffe och hur konsekvent temperaturen Àr.

Enkelpanna: ett vÀrmesystem som anvÀnder en panna för att ge varmvatten för att göra espresso och Änga till mjölkskummaren. De flesta manuella espressotillverkare har ett vÀrmeanlÀggning med en panna, vilket krÀver att du först drar espresso-skottet och sedan Ängar din mjölk. Vissa automatiska och superautomatiska espressomaskiner har dubbla pannsystem, som lÄter dem Ängmjölka och dra ett skott frÄn separata pannor samtidigt.

Droppbricka: det avtagbara avsnittet dÀr du vilar din kopp medan du drar ett skott. Droppbrickor fÄngar upp droppar efter att du har tagit bort koppen (eller karaffen). NÀr du tar bort dem kan du tömma och rengöra dem utan att behöva ta hela espressomaskinen till diskbÀnken. I vissa espressomaskiner kan du ta bort droppfacket sÄ att det passar en högre kopp eller mugg under portafiltret.

Ångstav: den del av din espressomaskin som Ă„ngar mjölk till cappuccino och lattes. Vi har tittat pĂ„ de bĂ€sta cappuccinotillverkarna och du kan se listan hĂ€r. Vissa Ă„ngstĂ€nger styrs med en knapp; andra krĂ€ver att du vrider pĂ„ en ratt som styr Ă„ngvolymen som passerar genom trollspöet och in i din mjölk. Vissa mjölkskummande system drar mjölk genom en ventil som skummar och vĂ€rmer upp dem nĂ€r de passerar genom den, sĂ„ att du kan hĂ€lla mjölken direkt i drycken. Inte alla maskiner Ă€r lĂ€mpliga för tillverkning av lattes, men det Ă€r de.

VattenbehÄllare: behÄllaren som innehÄller vattnet du anvÀnder för att göra espresso, och ocksÄ för att generera Änga för mjölkskummaren. Ju större vattenbehÄllare, desto fler espressobilder kan du ta utan att fylla pÄ (och vÀrma upp igen).

Olika funktioner att leta efter nÀr du ska köpa din espressomaskin

 • TryckmĂ€tare
 • Inbyggd Ă„ngstav
 • Ett bra portafilter
 • Vilken vattenbehĂ„llare maskinen har
 • Enkel eller dubbel vĂ€rmepanna
 • PID

TryckmÀtare

Espresso bör bryggas vid runt 6–9 bar tryck. NĂ€r du har en indikator Ă€r det mycket lĂ€ttare att se till att ditt skott extraheras med rĂ€tt tryck. Du fĂ„r en extra signal för att berĂ€tta om din slipstorlek eller stampning inte Ă€r korrekt.

Ett bra portafilter

Portafiltret Àr dÀr ditt malda kaffe gÄr. Standardstorleken för kommersiella maskiner Àr 58 mm. För espressomaskiner i hemmet Àr det inte sÄ viktigt exakt vad storleken Àr. PÄ billigare enheter ser du ofta mindre portafilter under tryck. Dessa hjÀlper till att skapa tryck i portafiltret. Portafilter under tryck bör dock undvikas om du verkligen vill lÀra dig barista-konsten.

Inbyggd Ă„ngstav

Om du drömmer om att göra mjölkkaffe med vackert mikroskum och lattekonst med enhörningar, se till att du fĂ„r en espressomaskin med en kraftfull Ă„ngstav. MĂ„nga av de billigare modellerna har en sĂ„ kallad ”Panarello” trollstav, vilket faktiskt Ă€r ganska bra för att göra cappuccino. Men nĂ€r det gĂ€ller lattekonst behöver du en Ă„ngstav som kan skapa en virvel i kannan. Det betyder att du bör leta efter en modell med en kraftfull manuell Ă„ngstav.

Återigen kommer vissa maskiner som Nespresso med en fristĂ„ende mjölkskummare. Dessa kan skapa fin skummig mjölk, men glöm bort lattekonst.

Vilken vattenbehÄllare maskinen har

Du bör vÀlja en maskin med en vattentank som Àr lÀtt att komma Ät och fylla pÄ. Men om espressomaskinen inte bara Àr för personlig anvÀndning; lÄt oss sÀga att den kommer att anvÀndas pÄ kontoret. DÄ kan det vara en bra idé att vÀlja en modell som det kan dras en ledning till. PÄ sÄ sÀtt behöver du inte ta itu med att stÀndigt fylla pÄ vattenbehÄllaren eller rengöra droppbrickan.

Enkel eller dubbel vÀrmepanna

Enkelpanna eller dubbelpanna Àr en annan funktion som Àr vÀrd att övervÀga. De flesta billiga hemmaskiner har en enkel, medan den senare kommer att finnas tillgÀnglig pÄ de dyrare modellerna. Den stora fördelen med en dubbelpanna Àr att du kan sömlöst frÄn att brygga espresso till att Änga. Med en panna mÄste du vÀnta tills enheten vÀrms upp innan du kan Ängmjölka till din macchiato. Om du ska göra mycket mjölkdrycker för större grupper av mÀnniskor Àr en enda panna ingen idé. Men om det bara Àr du och din betydande annan, skulle du antagligen vara okej med att vÀnta lite.

LÀs ocksÄ >>> Vitlökspressar bÀst i test

PID

En teknik som ökar temperaturstabiliteten. Det stĂ„r för Proportional, Integral, Derivative. SĂ„ hĂ€r kan det förklaras. Innan PID-regulatorer kontrollerades espressopannans temperatur av termostater eller tryckknappar – smĂ„, enkla mekaniska anordningar som slĂ„r pĂ„ pannan nĂ€r den sjunker under en viss temperatur och stĂ€ngs av nĂ€r den nĂ„r önskad temperatur. Dessa system fungerade, men de var inte sĂ„ exakta. Pannan var tvungen att svalna under en instĂ€lld temperatur innan den slogs pĂ„ och fortsatte att vĂ€rmas upp nĂ„got förbi avstĂ€ngningspunkten i den övre Ă€nden, vilket gjorde temperaturstabiliteten ganska flyktig och svĂ„r att exakt kontrollera.

Helautomatiska espressomaskiner

One-Touch-drift Àr vad dessa maskiner handlar om. MÄnga lÄter dig programmera dina önskemÄl i kaffestyrka och mjölkskumning, men vanligtvis gör du det en gÄng och vÀljer sedan din programmerade dryck senare utan krÄngel. För lata, tidsfattiga typer Àr det hÀr du gÄr till. NÀr det gÀller espressokvalitet kopplas de inte ihop med manuella eller halvautomatiska maskiner, men för dem som letar efter nÄgot snabbt och enkelt utan att förlora för mycket kvalitet Àr de fantastiska.

HÀr Àr nÄgra fördelar med helautomatiska espressomaskiner

 • Enkel anvĂ€ndning
 • Inbyggd Ă„ngstav
 • Inbyggd mjölkskummning
 • Enkel anvĂ€ndning
 • Flexibla

Bland de helautomatiska espressomaskinerna finns det stora skillnader mellan olika prisklasser. Det kan fattas mÄnga olika funktioner, vilket kan göra det svÄrt att fÄ exakt den espresson som du vill ha.

Halvautomatiska espressomaskiner

Om du gillar tillfredsstÀllelsen som kommer frÄn praktisk espressotillverkning (men inte vill behöva göra varje sista steg sjÀlv), kan en halvautomatisk espressomaskin vara precis den saken. Du vÀljer hur mycket kaffe du ska lÀgga i filterkorgen, du tappar kvarnen till rÀtt tryck, du startar och stoppar pumpen för att kontrollera hur mycket vatten du anvÀnder.

HÀr Àr nÄgra saker att leta efter om du vill köpa en halvautomatisk espressomaskin

TvÄ saker hÀnder nÀr du börjar anvÀnda en halvautomatisk espressomaskin.

Först fÄr du en mycket, mycket bÀttre espressobild, eftersom det finns mer fin kontroll över bryggningsprocessen.

För det andra kommer du att börja utveckla dina barista-fÀrdigheter i ditt hem, eftersom du mÄste gÄ mer i hand med hela processen.

Beroende pÄ vilken maskin du vÀljer mÄste du förbereda dina grunder, tappa dem, bestÀmma rÀtt mÀngd vatten som ska anvÀndas och sedan ge dig den efterbehandlade handen med den Ängade mjölken.

Om det lĂ„ter skrĂ€mmande och du bara vill ha en spektakulĂ€r bild, var försiktig med att vissa maskiner Ă€r “knapptryckande” -vĂ€nliga. Du fĂ„r fortfarande fantastisk espresso men du behöver inte göra sĂ„ mycket arbete.

(Du kan ocksÄ titta pÄ superautomatiska maskiner om du letar efter en verklig hands-off-upplevelse.)

Oavsett vilken metod du tar fÄr du tillgÄng till sÄ mÄnga fler kaffebaserade drycker: lattes, cappuccino, espressobilder, Americanos och mer. Det Àr ganska mycket det bÀsta sÀttet att fÄ en mycket bÀttre kopp kaffe i ditt liv. Alla espressomaskiner i den hÀr rundan gör ett bra jobb med det som verkligen betyder nÄgot: att göra otroligt kaffe.

Du behöver bara tÀnka pÄ vad du verkligen vill fÄ ut av upplevelsen och hur lÄngt du vill utveckla dina fÀrdigheter.

Funktioner att leta efter i din halvautomatiska espressomaskin

Byggkvalité

Med mycket fÄ undantag blir dessa typer av espressomaskiner inte billiga. Det lönar sig att vÀlja en som Àr vÀlbyggd och har rykte om hÄllbarhet.

Ju bÀttre material som anvÀnds, desto lÀngre kommer maskinen att ge dig en överlÀgsen kaffeupplevelse.

Leta efter robust konstruktion i rostfritt stÄl nÀr det Àr möjligt. Denna typ av vÀlbyggd semi-espressomaskin kommer att betala för sig sjÀlv med lÄng livslÀngd.

Är den lĂ€tt att anvĂ€nda?

Oavsett din egen nuvarande kompetens Àr det viktigt att kontrollera om espressomaskinen Àr relativt lÀtt att anvÀnda och inte onödigt noga.

Kan du tydligt se alla indikatorlampor? Även om du precis börjat, vet du Ă„tminstone vad alla funktioner Ă€r för?

Det hÀr Àr ingenting som ska vara jobbigt, det ska vara rolig, tillfredsstÀllande och givande!

AnvÀnd den hÀr informationen för att avgöra vilken maskin som passar dig i detta skede av din resa.

Hur Àr kaffekvarnen?

Vissa semi-automatiska espressomaskiner har en inbyggd kvarn, medan andra inte gör det.

Om du vill mala dina egna bönor, rekommenderar jag starkt att du fÄr en automatisk espressomaskin med en inbyggd kvarn.

Alternativt kan du köpa en separat senare pÄ linjen om du kÀnner att den verkligen saknas i din installation. kaffekvarnar kan vara lite dyrare, men de Àr verkligen de bÀsta och producerar mycket mer konsekventa kaffesump. Det betyder bara en bÀttre kopp kaffe allround.

Har du tillrÀckligt med plats?

Enkelt uttryckt, ju större vattenpanna din halvautomatiska espressomaskin har, desto mindre tid fÄr du spendera pÄ att fylla pÄ saken. Jag rekommenderar att du köper en som kommer att vara tillrÀckligt stor för att rymma den största samlingen du sannolikt kommer att vara vÀrd för. Vid sidan av vattenkapaciteten kommer behovet av att kontrollera hur mycket utrymme du faktiskt har att spara i köket.

Till skillnad frÄn enklare, kompakta kaffemaskiner behöver du lite mer utrymme att arbeta med hÀr. Kontrollera att du har tillrÀckligt med utrymme för att faktiskt lÀgga till kaffe i maskinen och komma Ät alla sidor sÄ att det inte Àr ett jobb att rengöra. Du kommer förmodligen att ha den hÀr maskinen ett tag, och de Àr vÀrda att ta hand om.

Hur lÄngt kan din budget strÀcka sig?

De allra bÀsta semi-automatiska espressomaskinerna kostar vanligtvis mer Àn din genomsnittliga kaffebryggare. Om du har vÀldigt djupa fickor tar de mest avancerade maskinerna hand om de snygga bryggdetaljerna. Du fÄr fortfarande anpassa ditt kaffe precis som du vill ha det, men den faktiska processen att fÄ det kaffe i din kopp Àr mycket enklare. Som en allmÀn tumregel tenderar de dyrare maskinerna ocksÄ att vara gjorda av kraftigare grejer och har potential att ge dig mÄnga Ärs bra service. Om du minskar dina ambitioner lite, mÄste du lÀgga mer anstrÀngning pÄ att fÄ slipningen och doseringen pÄ rÀtt sÀtt. Jag skulle dock hÀvda att du lÀr dig mer i processen, sÄ det Àr en frÄga om hur mycket kontroll du verkligen vill ha. Oavsett vilken kaffemaskin du anvÀnder dig av, tycker jag det Àr anvÀndbart att faktiskt berÀkna hur mycket pengar du spenderar pÄ Starbucks eller ditt lokala kafé. Du kan bli förvÄnad över hur mycket dessa dagliga kaffe verkligen lÀgger till över tid och du kommer att göra din investering tillbaka förvÄnansvÀrt snabbt. Dessutom fÄr du tillfredsstÀllelsen att utveckla dina kaffefÀrdigheter och veta att du kan göra ditt perfekta kaffe nÀr du vill

Manuella espressomaskiner

Om du funderat pÄ att köpa en manuell espressomaskin sÄ Àr du troligen redan rÀtt bra pÄ att göra allting som har med espresso att göra. Men innan du ska köpa en manuell espressomaskin kan det vara bra att veta lite om dem.

Typer av manuella espressomaskiner

Om du tror att alla manuella espressomaskiner Àr desamma, blir du förvÄnad över att de faktiskt Àr uppdelade i tre typer. TvÄ av dem har funnits i sÄ mycket som decennier, och den andra har gjort sin hÀrliga debut de senaste Ären.

FjÀderkolvmaskiner

En fjÀderkolvmaskin identifieras visuellt med sin upprÀttstÄende spakposition. För att dra en espressobild tar du ner spaken för att aktivera före infusionen. NÀr du slÀpper den kommer spaken att trycka kolven nedÄt för att extrahera espresson genom malet kaffe.

I det hÀr steget mÄste du slÀppa spaken lÄngsamt och stadigt. Annars kommer maskinens kropp att skÀlva och du kommer att stÀnkas med varmt vatten och kaffemalt.

Maskiner med direkt spak

En maskin med direkt spak har sin spak i rÀtt lÀge nÀr den inte anvÀnds. Med den hÀr modellen har du maximal kontroll över trycket, vilket krÀver lite mer övning och tÄlamod. Men nÀr du vÀl behÀrskar din handfÀrdighet i den hÀr komplicerade processen Àr resultatet en exceptionell smakprofil som kommer att tillfredsstÀlla Àven de tuffaste kaffegenerna.

Handpumpade maskiner

Dessa moderna handpumpade maskiner behöver inte el eller batterier. De arbetar med manuell styrka och har ofta smÄ och kompakta mönster, vilket gör dem till de perfekta reskamraterna. Dessutom kommer dessa prylar till extremt överkomliga priser utan att offra den anstÀndiga kvaliteten pÄ espresso.

HĂ„llbarhet

Kommer det att hÄlla? Eller behöver du köpa ytterligare en om tvÄ Är? Beroende pÄ material och kvalitet pÄ konstruktionen kan mÄnga handtagsmaskiner hÄlla en livstid. För att se till att du kan njuta av din manuella espressomaskin under mÄnga Är framöver, vÀlj en tillverkad med hÄllbara material. TÀnk krom eller mÀssing.

Innan du köper, gör lite forskning om procedurerna för att fÄ maskinen fixad om nÄgot gÄr fel med tekniken. Det kan hÀnda, och det kommer att göra stor skillnad om du enkelt kan fÄ den tillbaka till Italien för reparationer. Vissa maskiner kan ocksÄ ha en större tendens till funktionsfel Àn andra.

Kommersiella espressomaskiner

Kommersiella Espressomaskiner

Som namnet antyder Ă€r kommersiella maskiner utformade för kafĂ©er och du kommer sĂ€llan att se en i ett baristas kaffeutrymme. De Ă€r dyra, men Ă€r byggda för att hantera espressotillverkning med hög volym. ÄndĂ„ finns det nĂ„gra som passerar grĂ€nsen för kommersiell anvĂ€ndning och hemanvĂ€ndning.

Hur man ska tÀnka kring budget?

Visst, du kan fÄ en bra espressomaskin pÄ nÀstan vilken budget som helst, och det finns nÄgra billiga alternativ; i sjÀlva verket kan du hitta nÄgra anstÀndiga enheter för en liten summa.

Men som det gamla ordsprĂ„ket sĂ€ger, fĂ„r du vad du betalar för, och de billigare maskinerna ser bra ut nĂ€r du tar med dem hem, men du kommer mer Ă€n troligtvis att stĂ€llas inför en mĂ€ngd problem senare – med pumpar och lĂ€ckande vatten som gĂ„r sönder. tankar Ă€r nĂ„gra av de vanligaste problemen som plĂ„gar enheter som Ă€r av lĂ€gre kvalitĂ©.

Nu betyder det inte att du inte kan köpa en billig espressomaskin. Du kan fortfarande fÄ vad du vill utan att bryta banken, men förvÀnta dig inte att maskinen hÄller i livet eller kommer med extrafunktioner för att skumma mjölk eller en inbyggd kvarn för att mala hela kaffebönorna.

Det Ă€r lĂ€tt att bli lurig nĂ€r du kommer till affĂ€ren för att köpa din nya espressomaskin, och ofta kommer försĂ€ljningstjĂ€nstemĂ€nnen att “rulle in dig” med funktioner och funktioner som finns pĂ„ dyra enheter som du förmodligen aldrig kommer att anvĂ€nda.

Hands on eller hands off?

Du kommer snart att inse att de flesta avancerade espressomaskiner har en viss automatiseringsnivÄ.

Innan du granskar varje bryggares funktioner och funktioner, kan du snabbt göra lite om dina alternativ genom att helt enkelt bestÀmma hur mycket automatisering du vill ha med din nya espressomaskin.

Superautomatisk espressomaskin

Om du trodde att det inte kunde bli bĂ€ttre Ă€n den automatiska espressomaskinen, tĂ€nk igen. Eftersom den superautomatiska espressomaskinen levereras med alla klockor och visselpipor. Om du har pengar för att köpa den bĂ€sta espressomaskinen med samma funktionalitet som de som Ă€r installerade pĂ„ kafĂ©er pĂ„ gatan, Ă€r den superautomatiska vĂ€gen att gĂ„. Med den hĂ€r espressomaskinklassen kan du skapa en fyllig espresso helt handsfree; maskinen gör bokstavligen allt för dig. Du behöver inte mĂ€ta vattnet eller veta nĂ€r det Ă€r tillrĂ€ckligt varmt, och du behöver inte ens mala eller mĂ€ta dina kaffebönor och fĂ„ det hĂ€r, du behöver inte ens skumma din mjölk!’

Rengöring av din espressomaskin

Nyckeln till att alla espressomaskiner ska fungera som nya Àr att upprÀtthÄlla korrekta rengörings- och underhÄllsstandarder. Uppbyggnad frÄn kaffe och mineralerna frÄn vattnet du anvÀnder kan försÀmra kvaliteten pÄ de bilder du drar, sÄ hÄll koll pÄ hur ofta du anvÀnder din espressomaskin och planera att rengöra den regelbundet sÄ att allt gÄr smidigt och smakar bra.

Tillbehör du kan behöva:

 • MaskinsĂ€ker rengöringslösning
 • Avkalkningslösning
 • nytt portafilter
 • Nylonborste
 • TrĂ„dstrĂ„borste
 • Kökshanddukar
 • Koppar för att blötlĂ€gga komponenter eller fĂ„nga överflöd
 • LĂ€mpliga verktyg för att ta bort alla löstagbara delar av maskinen.

NÀr du har allting sÄ Àr det enkelt att följa dessa stegen.

 1. Ta bort portafiltret och ta ut korginsatserna. AnvÀnd ditt valfria rengöringsmedel och blötlÀgg de perforerade korgarna som anvÀnds för att dra bilder och skrubba portafiltren för att bli av med eventuella ansamlingar.
 2. AnvÀnd nylonborsten för att skrubba packningen, som Àr öppningen dÀr portafiltret passar in för att dra ett skott. Detta kommer att lossa all uppbyggnad som lÀtt lossnar. Vissa maskiner kan lÄta dig köra vattnet som om du drar ett skott medan du rengör den hÀr biten, men var försiktig eftersom det Àr varmt!
 3. Om din maskinhandbok instruerar dig hur du tar bort packningshuvudet pÄ ett sÀkert sÀtt kan du göra det för att skrubba dessa komponenter mer noggrant.
 4. Placera en blindkorg eller en korg utan hĂ„l i portafiltret sĂ„ att du kan utföra en Ă„tervask – medan det hĂ€r Ă€r ett vanligt sĂ€tt att rengöra de flesta espressomaskiner, se handboken för dig att göra se till att detta rekommenderas av tillverkaren.
 5. Med den blinda korgen och portafiltret ordentligt lÄsta pÄ plats, fortsÀtt som om du drar ett skott av espresso. LÄt det köra en backwash i cirka 12 sekunder.
 6. Ta bort portafiltret och töm ut vattnet och upprepa det vid behov. Om det inte finns nÄgra lösa grunder i vattnet efter en ÄtertvÀtt rengörs packningshuvudet ordentligt.
 7. AnvÀnd en kökshandduk indrÀnkt med maskinsÀker rengöringslösning och torka bort alla exteriörkomponenter, inklusive avlÀgsnande av droppbrickan. BlötlÀgg droppfacket om det behövs för att bryta ner all tuff uppbyggnad.
 8. Om din maskin har en ÄngstÄng, kontrollera vilka komponenter som kan demonteras och blötlÀggas. Annars fyller du en kanna med varmt vatten och rengöringsmedel för att sÀtta in trollspöen i den för att suga upp den.
 9. AnvÀnd stÄlstrÄborsten för att rengöra inuti Ängstaven om möjligt. NÀr maskinen Àr Ätermonterad, skölj ÄngstÄngen genom att lÄta Änga rinna igenom i nÄgra sekunder.
 10. Om din maskinhandbok visar att det Àr sÀkert, anvÀnd en avkalkningslösning i maskinens behÄllare för att bryta upp eventuell mineraluppbyggnad frÄn ditt vatten. Om din maskin avrÄder frÄn avkalkningslösningar kan du förhindra ansamling med filtrerat vatten.
 11. Under avkalkningen ska du köra maskinen som vanligt nÀr du extraherar espresso, minus anvÀndning av nÄgon faktisk espresso, tills behÄllaren Àr tom. Kör den en gÄng till med fÀrskvatten tills behÄllaren Àr tom igen, upprepa sedan om du kÀnner att det Àr nödvÀndigt.

Det kan ta lite tid att vÀnja sig vid rengöringsprocessen, men nÀr du vÀl gör det gÄr det snabbt och enkelt. Det kan ocksÄ hjÀlpa till att hÄlla alla dina förnödenheter tillsammans och förvara dem nÀra din maskin för att spara Ànnu mer tid nÀr du behöver rengöra den.

Vilken typ av espresso som du vill göra

Att veta vilken typ av espressodrycker du planerar att göra hjÀlper dig att bestÀmma hur mÄnga extra funktioner du behöver eller inte behöver pÄ din nya espressomaskin. Om din idé om ett perfekt skott av espresso inte innehÄller nÄgon mjölk eller behovet av att göra flera bilder samtidigt, skulle du göra det bra att hitta en basmaskin som kanske har en ÄngstÄngsfÀste eller inte. Men om du vill kunna experimentera med olika typer av espressodrycker och lattekonst, vill du vÀlja en espresso- och cappuccino-tillverkare som innehÄller en Ängstav som fungerar mycket bra. Den definierande skillnaden mellan vanlig espresso och cappuccino Àr allt i tillsats av Ängad mjölk och en skummig keps. Andra espressodrycker Àr bara variationer i förhÄllandet mellan espresso, mjölk och skum.

Kan du ansluta en vattenlinje direkt till espressomaskinen?

Vissa espressomaskiner Àr utformade för att fungera med en sÀrskild vattenlinje som hÄller behÄllaren full. Detta hjÀlper till att upprÀtthÄlla en jÀmn mÀngd tryck nÀr maskinen Àr pÄ, vilket gör att du kan skjuta skott efter skott utan att vÀnta pÄ att allt ska vÀrmas upp. De flesta hemmainstÀllningar kan inte dedicera en vattenlinje utan nÄgon ombyggnad, men sÄ mÄnga espressomaskiner i detaljhandeln Àr gjorda för att fungera utan den. Detta krÀver ofta manuell pÄfyllning av behÄllaren och att inte hÄlla den full kan resultera i dÄligt extraherade skott.

Har du en kaffekvarn som kan finmala kaffet?

Espressomaskiner krÀver finmalt kaffe för att brygga espressobilder korrekt. Malstorleken bör ocksÄ vara konstant hela tiden. Detta kan vara mycket svÄrt att uppnÄ med manuella slipmaskiner eller elektriska slipmaskiner som anvÀnder ett blad istÀllet för en burrkomponent. Din bÀsta lösning för att uppnÄ en jÀmn, fin slipning Àr att hitta en konisk grindkvarn. Burren Àr ofta gjorda av stÄl eller keramik. Kaffeentusiaster berömmer koniska keramiska grader som Àr överlÀgsna i kvalitet Àn de som Àr gjorda av stÄl, men keramiska grader kan behöva bytas ut oftare Àn stÄl.

Hur gör man ett espressoshot?

Det finns ingen liten mÀngd vetenskap bakom förmÄgan att ta ett perfekt skott av espresso, men du behöver inte mÄnga Ärs övning för att behÀrska dessa fÀrdigheter. Att veta vad du ska leta efter och hur det ska smaka i slutÀndan hjÀlper dig att rÀkna ut allt pÄ nolltid.

PopulÀra recept pÄ espressodrycker

Oavsett om du gillar att blanda ihop det nÀr det gÀller att hÀlla dina egna espressodrycker eller om du vill kunna underhÄlla en gÀstlista med varierande smak, vet du de subtila men viktiga skillnaderna mellan de mest populÀra espressodryckerna hjÀlper dig att se ut som en riktig pro.

Cappuccino

Cappuccino har fĂ„tt sitt namn efter en sektion av franciskanermunkar pĂ„ grund av hur den skummiga mjölk “mössan” liknade huvorna pĂ„ deras mörkbruna klĂ€der, och har blivit synonymt med den ultimata kafĂ©upplevelsen. Traditionalister beskriver förhĂ„llandena mellan en cappuccino som en del espresso, en del Ă„ngad mjölk och en del torrt, fluffigt skum. Ett strö kanel ovanpĂ„ Ă€r ocksĂ„ vanligt.

Kaffe latte

Latte uppstod pÄ 1950-talet, nÀr amerikanska kunder som provade cappuccino bad om dryck som hade en mildare balans mellan espresso och mjölk. Den typiska latte, nÀr den serveras varm, krÀver en fjÀrdedel tum skum i proportion till mÀngden espresso och mjölk som anvÀnds. Senare i kaffekulturens utveckling blev smaksatt sirap populÀra tillskott liksom att sÀtta den pÄ is.

Cafe Mocha

Även om denna dryck anvĂ€nder samma förhĂ„llanden som en latte, blev mockan sĂ„ populĂ€r att den ofta har fĂ„tt sin egen plats pĂ„ ett cafĂ©s meny snarare Ă€n att inkluderas som en enkel latte. KafĂ©er toppar ofta en mocka, oavsett om den serveras varm eller kall, med vispad grĂ€dde istĂ€llet för mjölkskum.

Macchiato

Grovt översatt betyder macchiato ‘mĂ€rkt kaffe’. Denna dryck Ă€r bara ett skott eller tvĂ„ av espresso som fylls med en mjölkskumdocka. Det Ă€r en favorit för dem som vill ha all den djĂ€rva smaken av en espresso-shot, bara gjort lite mjukare med tillsats av den minsta mjölken.

Americano

Precis som latte blev Americano ett populÀrt sÀtt att dricka espresso pÄ ett sÀtt som mildrade den djÀrva smaken av ett rakt skott. Denna dryck serveras dock inte med nÄgon mjölk. IstÀllet extraheras espresson som vanligt, sedan tillsÀtts vatten enligt individuell preferens. Den kan serveras varm eller isad.

Breve

De flesta espressodrycker med Ă„ngad mjölk eller skummande pĂ„lĂ€gg görs med helmjölk om inte annat anges. En breve Ă€r dock en ganska specifik espressodryck, eftersom den krĂ€ver anvĂ€ndning av halv och halv istĂ€llet för nĂ„gon annan typ av mjölk. Half-and-half, en populĂ€r grĂ€ddare för vanliga kaffedrickare, tillverkas genom att blanda – du gissade det – en del helkrĂ€m med en del helmjölk. Ångad halv och halv ger en rikare, sötare cappuccino eller latte vars skum Ă€r tĂ€t och tjock. Serveras med is, det Ă€r en krĂ€mig godis.

Red eyes

Oavsett om det Àr varmt eller isat, Àr det red eyes bara en vanlig kopp droppbryggkaffe med ett skott av espresso. Den innehÄller ett djÀrvare slag Àn Americano och det Àr en favoritorder för dem som Àr desperata efter en koffeinfix utan att behöva dricka flera koppar espresso och kaffe för att fÄ det.

Cortado

Linjen mellan cappuccino och latte Àr suddig av cortado och dess kusin strax nedanför, den platta vita. En cortado Àr bara ett lika stort förhÄllande mellan espresso och Ängad mjölk, sÄvida den inte serveras isad och dÀrför inte krÀver nÄgon Ängning till mjölken. Det finns inget skumtopp som med andra espressodrycker som serveras med Ängad mjölk.

Matt vit

PopulÀr i Australien kallas den platta vita ibland en vÄt cappuccino. FörhÄllandet mellan espresso och mjölk Àr lite nÀrmare det för en latte beroende pÄ var den bestÀlls. Det verkliga tricket med en platt vit Ängar mjölken sÄ att den skapar en tÀt skum som ofta kallas mikroskum. Eftersom mikroskummet spelar en integrerad roll i definitionen av en platt vit, Àr en islatte det nÀrmaste du kommer om du vill ha en drink som den hÀr serverad kall.

Frappe

Frysta kaffedrycker kan ibland fÄ ett dÄligt rykte bland kaffeeliten, men de Àr ett utmÀrkt sÀtt att anvÀnda upp ofullstÀndigt extraherade bilder eller extra bilder som du inte vill gÄ till spillo. Frappen Àr inget annat Àn en milkshake med espressosmak, sÄ du Àr fri att experimentera med ingredienser som du tycker passar. Du behöver dock en mixer för att uppnÄ den signaturmilkshake-kvaliteten.

Vanliga frÄgor

Nu nÀr du har lÀrt dig allt om att handla en espressomaskin, dra den perfekta bilden, göra dina favorit-espressodrycker och hur du tar hand om din espressomaskin sÄ att den hÄller, Àr det dags att packa upp allt med en nÄgra sista poÀng. Svaren nedan hjÀlper dig att fÄ en djupare förstÄelse för vad som gör espresso till en sÄdan blandning av konst och vetenskap för kaffeentusiaster över hela vÀrlden.

Hur gör man ett espressoshot?

HÀr Àr en kortfattad steg för steg guide som Àr enkel att förstÄ.

 1. SlÄ pÄ den: Ge den minst 10 minuter att vÀrma upp. Om det Àr stort och tungt ge (och gammalt) ge det Ànnu lÀngre.
 2. AnvÀnd en digital skala: Espresso handlar om konsistens. AnvÀnd en skala för vÀgning av bönorna istÀllet för ögonglobning.
 3. Malning: Experimentera med olika instÀllningar tills du hittar den perfekta för din maskin och bönor.
 4. Dosering: LÀgg till grunderna i portafiltret. Antingen slipa direkt i portafiltret eller i en separat markbehÄllare. Om du har ett distributionsverktyg som WDT kommer det att hjÀlpa till att bryta upp eventuella klumpar pÄ marken, vilket leder till en jÀmnare utvinning.
 5. Tampa som en mÀstare: Tamping görs ofta som en vetenskap men det behöver inte vara sÄ komplicerat. Se bara till att du gör det pÄ samma sÀtt varje gÄng. Du behöver inte anvÀnda sÄ mycket kraft. Se bara till att pucken Àr komprimerad lite, sÄ det finns ingen potential för kanalisering. Snurra pÄ manipuleringen nÄgra gÄnger för att polera toppen av pucken.
 6. Dra ut skottet: Borsta bort eventuella grunder pÄ portafiltret med din hand. FÀst dig till gruppchefen och börja brygga. Var uppmÀrksam pÄ flödeshastighet och tid. 25-40 sekunder Àr vanligtvis en bra bryggtid beroende pÄ maskin och dosstorlek.

Hur blir kaffe till espresso?

Det hĂ€r Ă€r som “Var kommer barn frĂ„n?” frĂ„ga om kaffevĂ€rlden. Det Ă€r lite komplicerat, men espresso handlar i grunden om beredningen. Först males rostade kaffebönor till en riktigt fin konsistens. Sedan dumpas de i ett portafilter, det vill sĂ€ga korgen du lĂ€gger i en espressomaskin, och tappas, som i huvudsak packar kvarnen ner i korgen med ett speciellt och för dyrt verktyg. NĂ€r filtret vĂ€l Ă€r lĂ„st anvĂ€nder espressomaskinen ett stort tryck för att tvinga supervarmt vatten genom bönorna, och resultatet Ă€r espresso! Det Ă€r kĂ€rnan i det. Jag vet att det finns mĂ„nga steg och ordförrĂ„d att hĂ„lla koll pĂ„.

Hur fÄr espresson andra smaker pÄ café?

Traditionella macchiatos lĂ€gger till ett “mĂ€rke” mjölk i espresson. Lattes skapas genom att tillsĂ€tta mer Ă„ngad mjölk och lite mjölkskum. Cappuccino har mycket skum. Det finns ocksĂ„ mochas, breves, platta vita, affogatos, Americanos, cortados och en hel massa mer, men vad de alla har gemensamt Ă€r att de startar med en vanlig espresso.

Vad Àr skillnaden mellan espresso, ristretto, lungo, och doppio?

Om du verkligen mÄste veta omedelbart finns det en viss sweet spot att sikta pÄ nÀr du extraherar espresso. Ett bra enda skott av espresso extraheras vanligtvis mellan 20 och 30 sekunder och ger en uns produkt. En enda ristretto anvÀnder samma mÀngd kaffekvarn men ger bara hÀlften av produkten. Eftersom det i grund och botten Àr den första halvan av en vanlig espressoskott Àr den vÀldigt djÀrv, men du fÄr mindre vÀtska.

En enda lungo Àr motsatsen. Det Àr samma mÀngd kaffe som ett vanligt skott av espresso men ungefÀr en halv uns produkt. Det ger dig mer flytande, men det Àr svagare. En doppio Àr helt enkelt ett dubbelt skott av espresso. TvÄ gÄnger mÀngden malda bönor, tvÄ gÄnger produkten, samma styrka i produkten (allt annat lika).

Nog med vetenskapslektionen! Som du förmodligen kan berĂ€tta nu handlar det om att extrahera espressos “god-shot” espresso om att balansera kaffets styrka, volym och smaker. Det Ă€r en konst och en vetenskap.

LÀs ocksÄ >>> Ismaskin bÀst i test

Hur testar man olika kaffebönor?

Det finns fyra olika sÀtt att kolla kvalitén pÄ sina kaffebönor. HÀr Àr det som jag hittat.

 1. FÀrska kaffebönor Àr glansiga. Under rostningsprocessen drar den intensiva vÀrmen som bönorna utsÀtts för, ut nÄgra av de smakrika oljorna och fukten inifrÄn bönan. Dessa Àmnen tÀcker dÀrefter bönans utsida, vilket resulterar i ett glansigt utseende. Med tiden börjar detta glansiga utseende dock blekna och bli trÄkigt.
 2. En frisk kaffeböna lÀmnar oljiga rester pÄ hÀnderna. NÀr du hanterar fÀrska kaffebönor kommer du att mÀrka en viss mÀngd oljiga rester efter att du har lagt ner dem. Du bör ocksÄ kunna se samma rester pÄ insidan av pÄsen som bönorna levererades i. Om det inte finns nÄgra rester att prata om Àr chansen att bönorna inte Àr sÀrskilt fÀrska.
 3. FÀrska kaffebönor har en starkare doft. Allt kaffe luktar trevligt, men om de bÀsta kaffebönorna i vÀrlden ocksÄ Àr fÀrska, har de den mest intensiva och eftergivna aromen som man kan tÀnka sig. Om kaffebönorna i pÄsen eller lÄdan inte har en stark och berusande doft som genomsyrar den omgivande luften, Àr det osannolikt att de Àr fÀrska. Doften försÀmras gradvis frÄn det ögonblicket som bönorna rostas.
 4. PÄstestet. Sist men inte minst kan du alltid prova ett mer vetenskapligt test för att faststÀlla fÀrskhet eller annat. Ta en handfull kaffebönor, lÀgg dem i en pÄse med dragkedja, pressa ut luften frÄn pÄsen och tÀta den ordentligt. LÀmna pÄsen över natten och kontrollera den igen pÄ morgonen. FÀrskt helbönekaffe frigör gradvis koldioxid, vilket ska mÀrkbart blÄsa upp pÄsen över natten. Om sÄ Àr fallet Àr kaffet fÀrskt. Om det inte förÀndras nÀr du kontrollerar pÄsen nÀsta dag kanske bönorna inte Àr som bÀst.

Varför ska man anvÀnda fÀrska kaffebönor?

FÀrska kaffebönor Àr den första och viktigaste ingrediensen nÀr det gÀller att brygga kaffe med god smak. NÀr du tittar runt i din lokala stormarknad Àr det lÀtt att anta att det kaffe du ser i hyllorna Àr fÀrskt. Detta Àr vanligtvis lÄngt ifrÄn fallet. Kaffebönor rostas, fÄr svalna, mals och lÀggs sedan i burkar eller förpackningar. NÀr du tar dem hem kan det ta veckor eller till och med mÄnader sedan bönorna rostades. Det Àr ett problem eftersom kaffebönor börjar tappa sin smak nÀr de kommer ut ur grillen. Mycket av smaken av kaffe finns i flyktiga oljor som avdunstar nÀr de kommer i kontakt med luft.

Vilken sorts kaffe kan man anvÀnda i en espressomaskin?

Till skillnad frÄn en vanlig kaffemaskin krÀvs fina kaffesumpar för anvÀndning i en espressobryggare, men du kommer att upptÀcka att vissa espressobryggare ocksÄ Àr kompatibla med kaffebönor (Àven om du kommer att behöva sticka in böjarna för att fÄ malet kaffe ur dem). Vissa espressobryggare inkluderar en grindkvarn sÄ att du kan köpa hela kaffebönor och mala kaffet sjÀlv. Du kommer alltid att vilja leta efter kaffebönor som Àr en mörk stek som ger en starkare smak. Du kan anvÀnda vilken stek som helst, men en lÀttare stek ger ocksÄ en lÀttare smak.

Är en elektrisk espressomaskin bĂ€ttre Ă€n en som man kan ha ungen?

Medan bÄda modellerna har sina fördelar och nackdelar anses elektriska espressotillverkare i allmÀnhet vara bÀttre och kan producera en stor kopp espresso. Kokplattans espressotillverkare Àr inte alltid kompatibla med alla kokkÀrlsmodeller och producerar inte alltid samma smakrika smak jÀmfört med den för en elektrisk espressotillverkare.

Är manuella maskiner med direkt spak bĂ€st?

Även kĂ€nd som kolv-espressomaskiner Ă€r en spak-espressomaskin idealisk för de Ă€kta kaffekĂ€nnarna. De Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att producera en verkligt Ă€kta smakande espresso, men de Ă€r ganska luriga och det kan ta lite tid att lĂ€ra sig att producera den bĂ€sta espresso som passar dina behov. De Ă€r inte idealiska för dem som saknar styrka, eftersom du behöver styrka för att skapa den kraft som krĂ€vs för att extrahera espresso pĂ„ optimal nivĂ„.

SÄ Àven om espressomaskiner med direkt spak kan vara bÀttre för kvaliteten pÄ espresso de kan producera, kan de ibland krÀva en viss styrka, vilket gör dem till ett mindre idealiskt alternativ för mÀnniskor som saknar styrka.

Vart kom espresson ifrÄn?

Vatten Ă€r livets grund… Men espresso Ă€r basen för mĂ„nga av de mest populĂ€ra kaffedryckerna. Det skulle inte finnas nĂ„got som heter latte eller en platt vit om det inte vore för espressomaskinen. Espresso har sitt ursprung i Italien för mer Ă€n hundra Ă„r sedan. 1901 lĂ€mnade Luigi Bezzera in patent för en rĂ„ enhet som kan ses som föregĂ„ngaren till dagens sofistikerade maskiner. Tillsammans med den snabba moderniseringen blev kafĂ©et en favoritplats för att umgĂ„s. De italienska invandrarna i USA hjĂ€lpte till att sprida den koncentrerade drycken till en ny vĂ€rld. Det finns en viss oenighet om sjĂ€lva ordet espresso. Vissa historiker hĂ€vdar att det hĂ€nvisar till handlingen att “pressa” ur drycken. Andra hĂ€vdar att namnet hĂ€nvisar till preparatets ”uttryckliga” natur.

Hur har espressomaskiner utvecklats under tidens gÄng?

Espressomaskiner har genomgÄtt en hel del förÀndringar genom Ären. De första maskinerna litade i allmÀnhet pÄ en manuell spak för att leverera de nödvÀndiga 9 bar tryck. NÀsta steg i utvecklingen var den halvautomatiska maskinen. För de flesta av oss Àr det hÀr den typ av utrustning som vi tÀnker pÄ nÀr vi tÀnker pÄ espressomaskiner. Som med alla konsumtionsvaror pÄgÄr fortfarande en del innovation, men i viss utstrÀckning har mÄnga av dessa maskiner inte förÀndrats sÄ mycket de senaste 25 Ären. Visst, saker som PID-temperaturkontroll blir mer utbredda, men grunderna Àr fortfarande desamma. De senaste tillskotten till scenen har varit superautomatik och kapselmaskiner. MÄnga hardcore-kaffesnobbar kan skratta Ät den hÀr typen av enheter, men det rÄder ingen tvekan om att konsumenterna Àlskar bekvÀmligheten med att bara trycka pÄ en enda knapp. Oavsett hur du brygger din espresso, gÀller dock grunderna för kaffe fortfarande. Du behöver fÀrska rostade bönor för att fÄ fantastiska resultat.

Slutsats

Oavsett om du Àr en djupt pÄlÀst espressofantast eller en nybörjare sÄ finns det alltid en espressomaskin som passar för just dina behov. Jag hoppas att valet blev lÀttare efter att ni lÀst min omfattande köpguide om espressomaskiner.

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top