Bästa espressomaskinen 2022 – Test av olika espressomaskiner

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Sage The Barista Pro

Melitta Espressomaskin

Sage The Oracle Touch

Princess Espressomaskin

Klicka här för att se fler espressomaskiner.

Bästa espressomaskinen 2022

Känner du att vanligt kaffe börjar bli lite tråkigt? Kanske så vill du bjuda dina gäster på någonting nytt eller vill du bara imponera lite? Då är den bästa espressomaskinen perfekt för dig.  Med en bäst i test espressomaskin kan du få espresso med samma kvalité som i ett kafé med bara ett knapptryck. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en espressomaskin bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa espressomaskinen på nätet. Espressomaskiner finns i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. De skriver alltså inte om de negativa sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra espressomaskinen faktiskt är. Man vill ju inte köpa en espressomaskin som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa en bra espressomaskin.

Men det är därför som jag här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för espressomaskiner. Jag har nämligen gjort mitt eget espressomaskin test. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa några olika typer av espressomaskiner. Men jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Jag har sedan satt ihop all information till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa espressomaskinen.

Köpguide för bäst i test espressomaskin

Det är alltså inte så enkelt att köpa den bästa espressomaskinen på nätet. Det finns ju så mycket man måste tänka på. Men det finns några viktiga saker som du ska tänka på när du köper en espressomaskin. Det är även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa espressomaskinen 2022:

 • Uttryck att ha koll på
 • Olika funktioner
 • Helautomatisk
 • Manuell
 • Halvautomatisk
 • Kommersiell espressomaskin
 • Budget
 • Automatiseringsnivå
 • Packet eller kaffebönor
 • Vilken typ av espresso du vill göra
 • Enkel rengöring

Uttryck att ha koll på

Innan vi börjar så finns det många uttryck som kan vara svåra att förstå för en nybörjare, därför ska jag snabbt gå igenom några av de viktigaste delarna på en espressomaskin.

Portafilter: biten som håller filterkorgen, som du vanligtvis låser på plats innan du drar ett skott. Portafilter finns i olika storlekar, från 40 till 60 mm. Det här är viktigt om du köper reservfilterkorgar eller när du köper en manipulering.

Filterkorg: biten inuti portafiltret som rymmer malet kaffe. Många espressomaskiner har utbytbara filterkorgar för olika storlekar (och styrkor) på espressobilder. Vissa har också en filterkorg utformad för att hålla en ESE-pod.

En knapptryckning: en funktion som låter dig göra espresso med en enda knapptryckning. Många superautomatiska espressomaskiner låter dig programmera en viss dryck och sedan brygga den med en enda knapp. Du kan till exempel programmera mängden kaffe som används i en dryck, den ideala temperaturen på vattnet och den mängd ångmjölk du föredrar. Senare kan du brygga din anpassade dryck med en knapptryckning.

Värmesystem: de delar som värmer vatten till espresso och ångmjölk med din mjölkskummare. Effekten och utformningen av en espressomaskins uppvärmningssystem har en inverkan på hur snabbt maskinen kan värma vatten till ditt morgonkaffe och hur konsekvent temperaturen är.

Enkelpanna: ett värmesystem som använder en panna för att ge varmvatten för att göra espresso och ånga till mjölkskummaren. De flesta manuella espressotillverkare har ett värmeanläggning med en panna, vilket kräver att du först drar espresso-skottet och sedan ångar din mjölk. Vissa automatiska och superautomatiska espressomaskiner har dubbla pannsystem, som låter dem ångmjölka och dra ett skott från separata pannor samtidigt.

Droppbricka: det avtagbara avsnittet där du vilar din kopp medan du drar ett skott. Droppbrickor fångar upp droppar efter att du har tagit bort koppen (eller karaffen). När du tar bort dem kan du tömma och rengöra dem utan att behöva ta hela espressomaskinen till diskbänken. I vissa espressomaskiner kan du ta bort droppfacket så att det passar en högre kopp eller mugg under portafiltret.

Ångstav: den del av din espressomaskin som ångar mjölk till cappuccino och lattes. Vi har tittat på de bästa cappuccinotillverkarna och du kan se listan här. Vissa ångstänger styrs med en knapp; andra kräver att du vrider på en ratt som styr ångvolymen som passerar genom trollspöet och in i din mjölk. Vissa mjölkskummande system drar mjölk genom en ventil som skummar och värmer upp dem när de passerar genom den, så att du kan hälla mjölken direkt i drycken. Inte alla maskiner är lämpliga för tillverkning av lattes, men det är de.

Vattenbehållare: behållaren som innehåller vattnet du använder för att göra espresso, och också för att generera ånga för mjölkskummaren. Ju större vattenbehållare, desto fler espressobilder kan du ta utan att fylla på (och värma upp igen).

Olika funktioner att leta efter när du ska köpa din espressomaskin

 • Tryckmätare
 • Inbyggd ångstav
 • Ett bra portafilter
 • Vilken vattenbehållare maskinen har
 • Enkel eller dubbel värmepanna
 • PID

Tryckmätare

Espresso bör bryggas vid runt 6–9 bar tryck. När du har en indikator är det mycket lättare att se till att ditt skott extraheras med rätt tryck. Du får en extra signal för att berätta om din slipstorlek eller stampning inte är korrekt.

Ett bra portafilter

Portafiltret är där ditt malda kaffe går. Standardstorleken för kommersiella maskiner är 58 mm. För espressomaskiner i hemmet är det inte så viktigt exakt vad storleken är. På billigare enheter ser du ofta mindre portafilter under tryck. Dessa hjälper till att skapa tryck i portafiltret. Portafilter under tryck bör dock undvikas om du verkligen vill lära dig barista-konsten.

Inbyggd ångstav

Om du drömmer om att göra mjölkkaffe med vackert mikroskum och lattekonst med enhörningar, se till att du får en espressomaskin med en kraftfull ångstav. Många av de billigare modellerna har en så kallad ”Panarello” trollstav, vilket faktiskt är ganska bra för att göra cappuccino. Men när det gäller lattekonst behöver du en ångstav som kan skapa en virvel i kannan. Det betyder att du bör leta efter en modell med en kraftfull manuell ångstav.

Återigen kommer vissa maskiner som Nespresso med en fristående mjölkskummare. Dessa kan skapa fin skummig mjölk, men glöm bort lattekonst.

Vilken vattenbehållare maskinen har

Du bör välja en maskin med en vattentank som är lätt att komma åt och fylla på. Men om espressomaskinen inte bara är för personlig användning; låt oss säga att den kommer att användas på kontoret. Då kan det vara en bra idé att välja en modell som det kan dras en ledning till. På så sätt behöver du inte ta itu med att ständigt fylla på vattenbehållaren eller rengöra droppbrickan.

Enkel eller dubbel värmepanna

Enkelpanna eller dubbelpanna är en annan funktion som är värd att överväga. De flesta billiga hemmaskiner har en enkel, medan den senare kommer att finnas tillgänglig på de dyrare modellerna. Den stora fördelen med en dubbelpanna är att du kan sömlöst från att brygga espresso till att ånga. Med en panna måste du vänta tills enheten värms upp innan du kan ångmjölka till din macchiato. Om du ska göra mycket mjölkdrycker för större grupper av människor är en enda panna ingen idé. Men om det bara är du och din betydande annan, skulle du antagligen vara okej med att vänta lite.

Läs också >>> Vitlökspressar bäst i test

PID

En teknik som ökar temperaturstabiliteten. Det står för Proportional, Integral, Derivative. Så här kan det förklaras. Innan PID-regulatorer kontrollerades espressopannans temperatur av termostater eller tryckknappar – små, enkla mekaniska anordningar som slår på pannan när den sjunker under en viss temperatur och stängs av när den når önskad temperatur. Dessa system fungerade, men de var inte så exakta. Pannan var tvungen att svalna under en inställd temperatur innan den slogs på och fortsatte att värmas upp något förbi avstängningspunkten i den övre änden, vilket gjorde temperaturstabiliteten ganska flyktig och svår att exakt kontrollera.

Helautomatiska espressomaskiner

En knapp är vad dessa maskiner handlar om. Många låter dig programmera dina önskemål i kaffestyrka och mjölkskumning, men vanligtvis gör du det en gång och väljer sedan din programmerade dryck senare utan krångel. För lata, tidsfattiga typer är det här du går till. När det gäller espressokvalitet kopplas de inte ihop med manuella eller halvautomatiska maskiner, men för dem som letar efter något snabbt och enkelt utan att förlora för mycket kvalitet är de fantastiska.

Här är några fördelar med helautomatiska espressomaskiner:

 • Enkel användning
 • Inbyggd ångstav
 • Inbyggd mjölkskummning
 • Enkel användning
 • Flexibla

Bland de helautomatiska espressomaskinerna finns det stora skillnader mellan olika prisklasser. Det kan fattas många olika funktioner, vilket kan göra det svårt att få exakt den espresson som du vill ha.

Halvautomatiska espressomaskiner

Om du gillar tillfredsställelsen som kommer från praktisk espressotillverkning (men inte vill behöva göra varje sista steg själv), kan en halvautomatisk espressomaskin vara precis den saken. Du väljer hur mycket kaffe du ska lägga i filterkorgen, du tappar kvarnen till rätt tryck, du startar och stoppar pumpen för att kontrollera hur mycket vatten du använder.

Här är några saker att leta efter om du vill köpa en halvautomatisk espressomaskin

Två saker händer när du börjar använda en halvautomatisk espressomaskin.

Först får du en mycket, mycket bättre espressobild, eftersom det finns mer fin kontroll över bryggningsprocessen.

För det andra kommer du att börja utveckla dina barista-färdigheter i ditt hem, eftersom du måste gå mer i hand med hela processen.

Beroende på vilken maskin du väljer måste du förbereda dina grunder, tappa dem, bestämma rätt mängd vatten som ska användas och sedan ge dig den efterbehandlade handen med den ångade mjölken.

Om det låter skrämmande och du bara vill ha en spektakulär bild, var försiktig med att vissa maskiner är “knapptryckande” -vänliga. Du får fortfarande fantastisk espresso men du behöver inte göra så mycket arbete.

(Du kan också titta på superautomatiska maskiner om du letar efter en verklig hands-off-upplevelse.)

Oavsett vilken metod du tar får du tillgång till så många fler kaffebaserade drycker: lattes, cappuccino, espressobilder, Americanos och mer. Det är ganska mycket det bästa sättet att få en mycket bättre kopp kaffe i ditt liv. Alla espressomaskiner i den här rundan gör ett bra jobb med det som verkligen betyder något: att göra otroligt kaffe.

Du behöver bara tänka på vad du verkligen vill få ut av upplevelsen och hur långt du vill utveckla dina färdigheter.

Funktioner att leta efter i en halvautomatisk espressomaskin

Byggkvalité

Med mycket få undantag blir dessa typer av espressomaskiner inte billiga. Det lönar sig att välja en som är välbyggd och har rykte om hållbarhet.

Ju bättre material som används, desto längre kommer maskinen att ge dig en överlägsen kaffeupplevelse.

Leta efter robust konstruktion i rostfritt stål när det är möjligt. Denna typ av välbyggd semi-espressomaskin kommer att betala för sig själv med lång livslängd.

Är den lätt att använda?

Oavsett din egen nuvarande kompetens är det viktigt att kontrollera om espressomaskinen är relativt lätt att använda och inte onödigt noga.

Kan du tydligt se alla indikatorlampor? Även om du precis börjat, vet du åtminstone vad alla funktioner är för?

Det här är ingenting som ska vara jobbigt, det ska vara rolig, tillfredsställande och givande!

Använd den här informationen för att avgöra vilken maskin som passar dig i detta skede av din resa.

Hur är kaffekvarnen?

Vissa semi-automatiska espressomaskiner har en inbyggd kvarn, medan andra inte gör det.

Om du vill mala dina egna bönor, rekommenderar jag starkt att du får en automatisk espressomaskin med en inbyggd kvarn.

Alternativt kan du köpa en separat senare på linjen om du känner att den verkligen saknas i din installation. kaffekvarnar kan vara lite dyrare, men de är verkligen de bästa och producerar mycket mer konsekventa kaffesump. Det betyder bara en bättre kopp kaffe allround.

Har du tillräckligt med plats?

Enkelt uttryckt, ju större vattenpanna din halvautomatiska espressomaskin har, desto mindre tid får du spendera på att fylla på saken. Jag rekommenderar att du köper en som kommer att vara tillräckligt stor för att rymma den största samlingen du sannolikt kommer att vara värd för. Vid sidan av vattenkapaciteten kommer behovet av att kontrollera hur mycket utrymme du faktiskt har att spara i köket.

Till skillnad från enklare, kompakta kaffemaskiner behöver du lite mer utrymme att arbeta med här. Kontrollera att du har tillräckligt med utrymme för att faktiskt lägga till kaffe i maskinen och komma åt alla sidor så att det inte är ett jobb att rengöra. Du kommer förmodligen att ha den här maskinen ett tag, och de är värda att ta hand om.

Hur långt kan din budget sträcka sig?

De allra bästa semi-automatiska espressomaskinerna kostar vanligtvis mer än din genomsnittliga kaffebryggare. Om du har väldigt djupa fickor tar de mest avancerade maskinerna hand om de snygga bryggdetaljerna. Du får fortfarande anpassa ditt kaffe precis som du vill ha det, men den faktiska processen att få det kaffe i din kopp är mycket enklare. Som en allmän tumregel tenderar de dyrare maskinerna också att vara gjorda av kraftigare grejer och har potential att ge dig många års bra service. Om du minskar dina ambitioner lite, måste du lägga mer ansträngning på att få slipningen och doseringen på rätt sätt. Jag skulle dock hävda att du lär dig mer i processen, så det är en fråga om hur mycket kontroll du verkligen vill ha. Oavsett vilken kaffemaskin du använder dig av, tycker jag det är användbart att faktiskt beräkna hur mycket pengar du spenderar på Starbucks eller ditt lokala kafé. Du kan bli förvånad över hur mycket dessa dagliga kaffe verkligen lägger till över tid och du kommer att göra din investering tillbaka förvånansvärt snabbt. Dessutom får du tillfredsställelsen att utveckla dina kaffefärdigheter och veta att du kan göra ditt perfekta kaffe när du vill

Manuella espressomaskiner

Om du funderat på att köpa en manuell espressomaskin så är du troligen redan rätt bra på att göra allting som har med espresso att göra. Men innan du ska köpa en manuell espressomaskin kan det vara bra att veta lite om dem.

Typer av manuella espressomaskiner

Om du tror att alla manuella espressomaskiner är desamma, blir du förvånad över att de faktiskt är uppdelade i tre typer. Två av dem har funnits i så mycket som decennier, och den andra har gjort sin härliga debut de senaste åren.

Fjäderkolvmaskiner

En fjäderkolvmaskin identifieras visuellt med sin upprättstående spakposition. För att dra en espressobild tar du ner spaken för att aktivera före infusionen. När du släpper den kommer spaken att trycka kolven nedåt för att extrahera espresson genom malet kaffe.

I det här steget måste du släppa spaken långsamt och stadigt. Annars kommer maskinens kropp att skälva och du kommer att stänkas med varmt vatten och kaffemalt.

Maskiner med direkt spak

En maskin med direkt spak har sin spak i rätt läge när den inte används. Med den här modellen har du maximal kontroll över trycket, vilket kräver lite mer övning och tålamod. Men när du väl behärskar din handfärdighet i den här komplicerade processen är resultatet en exceptionell smakprofil som kommer att tillfredsställa även de tuffaste kaffegenerna.

Handpumpade maskiner

Dessa moderna handpumpade maskiner behöver inte el eller batterier. De arbetar med manuell styrka och har ofta små och kompakta mönster, vilket gör dem till de perfekta reskamraterna. Dessutom kommer dessa prylar till extremt överkomliga priser utan att offra den anständiga kvaliteten på espresso.

Hållbarhet

Kommer det att hålla? Eller behöver du köpa ytterligare en om två år? Beroende på material och kvalitet på konstruktionen kan många handtagsmaskiner hålla en livstid. För att se till att du kan njuta av din manuella espressomaskin under många år framöver, välj en tillverkad med hållbara material. Tänk krom eller mässing.

Innan du köper, gör lite forskning om procedurerna för att få maskinen fixad om något går fel med tekniken. Det kan hända, och det kommer att göra stor skillnad om du enkelt kan få den tillbaka till Italien för reparationer. Vissa maskiner kan också ha en större tendens till funktionsfel än andra.

Kommersiella espressomaskiner

Kommersiella Espressomaskiner

Som namnet antyder är kommersiella maskiner utformade för kaféer och du kommer sällan att se en i ett baristas kaffeutrymme. De är dyra, men är byggda för att hantera espressotillverkning med hög volym. Ändå finns det några som passerar gränsen för kommersiell användning och hemanvändning.

Hur man ska tänka kring budget?

Visst, du kan få en bra espressomaskin på nästan vilken budget som helst, och det finns några billiga alternativ; i själva verket kan du hitta några anständiga enheter för en liten summa.

Men som det gamla ordspråket säger, får du vad du betalar för, och de billigare maskinerna ser bra ut när du tar med dem hem, men du kommer mer än troligtvis att ställas inför en mängd problem senare – med pumpar och läckande vatten som går sönder. tankar är några av de vanligaste problemen som plågar enheter som är av lägre kvalité.

Nu betyder det inte att du inte kan köpa en billig espressomaskin. Du kan fortfarande få vad du vill utan att bryta banken, men förvänta dig inte att maskinen håller i livet eller kommer med extrafunktioner för att skumma mjölk eller en inbyggd kvarn för att mala hela kaffebönorna.

Det är lätt att bli lurig när du kommer till affären för att köpa din nya espressomaskin, och ofta kommer försäljningstjänstemännen att “rulle in dig” med funktioner och funktioner som finns på dyra enheter som du förmodligen aldrig kommer att använda.

Automatiseringsnivå

Du kommer snart att inse att de flesta avancerade espressomaskiner har en viss automatiseringsnivå.

Innan du granskar varje bryggares funktioner och funktioner, kan du snabbt göra lite om dina alternativ genom att helt enkelt bestämma hur mycket automatisering du vill ha med din nya espressomaskin.

Superautomatisk espressomaskin

Om du trodde att det inte kunde bli bättre än den automatiska espressomaskinen, tänk igen. Eftersom den superautomatiska espressomaskinen levereras med alla klockor och visselpipor. Om du har pengar för att köpa den bästa espressomaskinen med samma funktionalitet som de som är installerade på kaféer på gatan, är den superautomatiska vägen att gå. Med den här espressomaskinklassen kan du skapa en fyllig espresso helt handsfree; maskinen gör bokstavligen allt för dig. Du behöver inte mäta vattnet eller veta när det är tillräckligt varmt, och du behöver inte ens mala eller mäta dina kaffebönor och få det här, du behöver inte ens skumma din mjölk!’

Rengöring av din espressomaskin

Nyckeln till att alla espressomaskiner ska fungera som nya är att upprätthålla korrekta rengörings- och underhållsstandarder. Uppbyggnad från kaffe och mineralerna från vattnet du använder kan försämra kvaliteten på de bilder du drar, så håll koll på hur ofta du använder din espressomaskin och planera att rengöra den regelbundet så att allt går smidigt och smakar bra.

Tillbehör du kan behöva:

 • Maskinsäker rengöringslösning
 • Avkalkningslösning
 • nytt portafilter
 • Nylonborste
 • Trådstråborste
 • Kökshanddukar
 • Koppar för att blötlägga komponenter eller fånga överflöd
 • Lämpliga verktyg för att ta bort alla löstagbara delar av maskinen.

När du har allting så är det enkelt att följa dessa stegen.

 1. Ta bort portafiltret och ta ut korginsatserna. Använd ditt valfria rengöringsmedel och blötlägg de perforerade korgarna som används för att dra bilder och skrubba portafiltren för att bli av med eventuella ansamlingar.
 2. Använd nylonborsten för att skrubba packningen, som är öppningen där portafiltret passar in för att dra ett skott. Detta kommer att lossa all uppbyggnad som lätt lossnar. Vissa maskiner kan låta dig köra vattnet som om du drar ett skott medan du rengör den här biten, men var försiktig eftersom det är varmt!
 3. Om din maskinhandbok instruerar dig hur du tar bort packningshuvudet på ett säkert sätt kan du göra det för att skrubba dessa komponenter mer noggrant.
 4. Placera en blindkorg eller en korg utan hål i portafiltret så att du kan utföra en återvask – medan det här är ett vanligt sätt att rengöra de flesta espressomaskiner, se handboken för dig att göra se till att detta rekommenderas av tillverkaren.
 5. Med den blinda korgen och portafiltret ordentligt låsta på plats, fortsätt som om du drar ett skott av espresso. Låt det köra en backwash i cirka 12 sekunder.
 6. Ta bort portafiltret och töm ut vattnet och upprepa det vid behov. Om det inte finns några lösa grunder i vattnet efter en återtvätt rengörs packningshuvudet ordentligt.
 7. Använd en kökshandduk indränkt med maskinsäker rengöringslösning och torka bort alla exteriörkomponenter, inklusive avlägsnande av droppbrickan. Blötlägg droppfacket om det behövs för att bryta ner all tuff uppbyggnad.
 8. Om din maskin har en ångstång, kontrollera vilka komponenter som kan demonteras och blötläggas. Annars fyller du en kanna med varmt vatten och rengöringsmedel för att sätta in trollspöen i den för att suga upp den.
 9. Använd stålstråborsten för att rengöra inuti ångstaven om möjligt. När maskinen är återmonterad, skölj ångstången genom att låta ånga rinna igenom i några sekunder.
 10. Om din maskinhandbok visar att det är säkert, använd en avkalkningslösning i maskinens behållare för att bryta upp eventuell mineraluppbyggnad från ditt vatten. Om din maskin avråder från avkalkningslösningar kan du förhindra ansamling med filtrerat vatten.
 11. Under avkalkningen ska du köra maskinen som vanligt när du extraherar espresso, minus användning av någon faktisk espresso, tills behållaren är tom. Kör den en gång till med färskvatten tills behållaren är tom igen, upprepa sedan om du känner att det är nödvändigt.

Det kan ta lite tid att vänja sig vid rengöringsprocessen, men när du väl gör det går det snabbt och enkelt. Det kan också hjälpa till att hålla alla dina förnödenheter tillsammans och förvara dem nära din maskin för att spara ännu mer tid när du behöver rengöra den.

Vilken typ av espresso som du vill göra

Att veta vilken typ av espressodrycker du planerar att göra hjälper dig att bestämma hur många extra funktioner du behöver eller inte behöver på din nya espressomaskin. Om din idé om ett perfekt skott av espresso inte innehåller någon mjölk eller behovet av att göra flera bilder samtidigt, skulle du göra det bra att hitta en basmaskin som kanske har en ångstångsfäste eller inte. Men om du vill kunna experimentera med olika typer av espressodrycker och lattekonst, vill du välja en espresso- och cappuccino-tillverkare som innehåller en ångstav som fungerar mycket bra. Den definierande skillnaden mellan vanlig espresso och cappuccino är allt i tillsats av ångad mjölk och en skummig keps. Andra espressodrycker är bara variationer i förhållandet mellan espresso, mjölk och skum.

Kan du ansluta en vattenlinje direkt till espressomaskinen?

Vissa espressomaskiner är utformade för att fungera med en särskild vattenlinje som håller behållaren full. Detta hjälper till att upprätthålla en jämn mängd tryck när maskinen är på, vilket gör att du kan skjuta skott efter skott utan att vänta på att allt ska värmas upp. De flesta hemmainställningar kan inte dedicera en vattenlinje utan någon ombyggnad, men så många espressomaskiner i detaljhandeln är gjorda för att fungera utan den. Detta kräver ofta manuell påfyllning av behållaren och att inte hålla den full kan resultera i dåligt extraherade skott.

Har du en kaffekvarn som kan finmala kaffet?

Espressomaskiner kräver finmalt kaffe för att brygga espressobilder korrekt. Malstorleken bör också vara konstant hela tiden. Detta kan vara mycket svårt att uppnå med manuella slipmaskiner eller elektriska slipmaskiner som använder ett blad istället för en burrkomponent. Din bästa lösning för att uppnå en jämn, fin slipning är att hitta en konisk grindkvarn. Burren är ofta gjorda av stål eller keramik. Kaffeentusiaster berömmer koniska keramiska grader som är överlägsna i kvalitet än de som är gjorda av stål, men keramiska grader kan behöva bytas ut oftare än stål.

Hur gör man ett espressoshot?

Det finns ingen liten mängd vetenskap bakom förmågan att ta ett perfekt skott av espresso, men du behöver inte många års övning för att behärska dessa färdigheter. Att veta vad du ska leta efter och hur det ska smaka i slutändan hjälper dig att räkna ut allt på nolltid.

Populära recept på espressodrycker

Oavsett om du gillar att blanda ihop det när det gäller att hälla dina egna espressodrycker eller om du vill kunna underhålla en gästlista med varierande smak, vet du de subtila men viktiga skillnaderna mellan de mest populära espressodryckerna hjälper dig att se ut som en riktig pro.

Cappuccino

Cappuccino har fått sitt namn efter en sektion av franciskanermunkar på grund av hur den skummiga mjölk “mössan” liknade huvorna på deras mörkbruna kläder, och har blivit synonymt med den ultimata kaféupplevelsen. Traditionalister beskriver förhållandena mellan en cappuccino som en del espresso, en del ångad mjölk och en del torrt, fluffigt skum. Ett strö kanel ovanpå är också vanligt.

Kaffe latte

Latte uppstod på 1950-talet, när amerikanska kunder som provade cappuccino bad om dryck som hade en mildare balans mellan espresso och mjölk. Den typiska latte, när den serveras varm, kräver en fjärdedel tum skum i proportion till mängden espresso och mjölk som används. Senare i kaffekulturens utveckling blev smaksatt sirap populära tillskott liksom att sätta den på is.

Cafe Mocha

Även om denna dryck använder samma förhållanden som en latte, blev mockan så populär att den ofta har fått sin egen plats på ett cafés meny snarare än att inkluderas som en enkel latte. Kaféer toppar ofta en mocka, oavsett om den serveras varm eller kall, med vispad grädde istället för mjölkskum.

Macchiato

Grovt översatt betyder macchiato ‘märkt kaffe’. Denna dryck är bara ett skott eller två av espresso som fylls med en mjölkskumdocka. Det är en favorit för dem som vill ha all den djärva smaken av en espresso-shot, bara gjort lite mjukare med tillsats av den minsta mjölken.

Americano

Precis som latte blev Americano ett populärt sätt att dricka espresso på ett sätt som mildrade den djärva smaken av ett rakt skott. Denna dryck serveras dock inte med någon mjölk. Istället extraheras espresson som vanligt, sedan tillsätts vatten enligt individuell preferens. Den kan serveras varm eller isad.

Breve

De flesta espressodrycker med ångad mjölk eller skummande pålägg görs med helmjölk om inte annat anges. En breve är dock en ganska specifik espressodryck, eftersom den kräver användning av halv och halv istället för någon annan typ av mjölk. Half-and-half, en populär gräddare för vanliga kaffedrickare, tillverkas genom att blanda – du gissade det – en del helkräm med en del helmjölk. Ångad halv och halv ger en rikare, sötare cappuccino eller latte vars skum är tät och tjock. Serveras med is, det är en krämig godis.

Red eyes

Oavsett om det är varmt eller isat, är det red eyes bara en vanlig kopp droppbryggkaffe med ett skott av espresso. Den innehåller ett djärvare slag än Americano och det är en favoritorder för dem som är desperata efter en koffeinfix utan att behöva dricka flera koppar espresso och kaffe för att få det.

Cortado

Linjen mellan cappuccino och latte är suddig av cortado och dess kusin strax nedanför, den platta vita. En cortado är bara ett lika stort förhållande mellan espresso och ångad mjölk, såvida den inte serveras isad och därför inte kräver någon ångning till mjölken. Det finns inget skumtopp som med andra espressodrycker som serveras med ångad mjölk.

Matt vit

Populär i Australien kallas den platta vita ibland en våt cappuccino. Förhållandet mellan espresso och mjölk är lite närmare det för en latte beroende på var den beställs. Det verkliga tricket med en platt vit ångar mjölken så att den skapar en tät skum som ofta kallas mikroskum. Eftersom mikroskummet spelar en integrerad roll i definitionen av en platt vit, är en islatte det närmaste du kommer om du vill ha en drink som den här serverad kall.

Frappe

Frysta kaffedrycker kan ibland få ett dåligt rykte bland kaffeeliten, men de är ett utmärkt sätt att använda upp ofullständigt extraherade bilder eller extra bilder som du inte vill gå till spillo. Frappen är inget annat än en milkshake med espressosmak, så du är fri att experimentera med ingredienser som du tycker passar. Du behöver dock en mixer för att uppnå den signaturmilkshake-kvaliteten.

Vanliga frågor

Nu när du har lärt dig allt om att handla en espressomaskin, dra den perfekta bilden, göra dina favorit-espressodrycker och hur du tar hand om din espressomaskin så att den håller, är det dags att packa upp allt med en några sista poäng. Svaren nedan hjälper dig att få en djupare förståelse för vad som gör espresso till en sådan blandning av konst och vetenskap för kaffeentusiaster över hela världen.

Hur gör man ett espressoshot?

Här är en kortfattad steg för steg guide som är enkel att förstå.

 1. Slå på den: Ge den minst 10 minuter att värma upp. Om det är stort och tungt ge (och gammalt) ge det ännu längre.
 2. Använd en digital skala: Espresso handlar om konsistens. Använd en skala för vägning av bönorna istället för ögonglobning.
 3. Malning: Experimentera med olika inställningar tills du hittar den perfekta för din maskin och bönor.
 4. Dosering: Lägg till grunderna i portafiltret. Antingen slipa direkt i portafiltret eller i en separat markbehållare. Om du har ett distributionsverktyg som WDT kommer det att hjälpa till att bryta upp eventuella klumpar på marken, vilket leder till en jämnare utvinning.
 5. Tampa som en mästare: Tamping görs ofta som en vetenskap men det behöver inte vara så komplicerat. Se bara till att du gör det på samma sätt varje gång. Du behöver inte använda så mycket kraft. Se bara till att pucken är komprimerad lite, så det finns ingen potential för kanalisering. Snurra på manipuleringen några gånger för att polera toppen av pucken.
 6. Dra ut skottet: Borsta bort eventuella grunder på portafiltret med din hand. Fäst dig till gruppchefen och börja brygga. Var uppmärksam på flödeshastighet och tid. 25-40 sekunder är vanligtvis en bra bryggtid beroende på maskin och dosstorlek.

Hur blir kaffe till espresso?

Det här är som “Var kommer barn från?” fråga om kaffevärlden. Det är lite komplicerat, men espresso handlar i grunden om beredningen. Först males rostade kaffebönor till en riktigt fin konsistens. Sedan dumpas de i ett portafilter, det vill säga korgen du lägger i en espressomaskin, och tappas, som i huvudsak packar kvarnen ner i korgen med ett speciellt och för dyrt verktyg. När filtret väl är låst använder espressomaskinen ett stort tryck för att tvinga supervarmt vatten genom bönorna, och resultatet är espresso! Det är kärnan i det. Jag vet att det finns många steg och ordförråd att hålla koll på.

Hur får espresson andra smaker på café?

Traditionella macchiatos lägger till ett “märke” mjölk i espresson. Lattes skapas genom att tillsätta mer ångad mjölk och lite mjölkskum. Cappuccino har mycket skum. Det finns också mochas, breves, platta vita, affogatos, Americanos, cortados och en hel massa mer, men vad de alla har gemensamt är att de startar med en vanlig espresso.

Vad är skillnaden mellan espresso, ristretto, lungo, och doppio?

Om du verkligen måste veta omedelbart finns det en viss sweet spot att sikta på när du extraherar espresso. Ett bra enda skott av espresso extraheras vanligtvis mellan 20 och 30 sekunder och ger en uns produkt. En enda ristretto använder samma mängd kaffekvarn men ger bara hälften av produkten. Eftersom det i grund och botten är den första halvan av en vanlig espressoskott är den väldigt djärv, men du får mindre vätska.

En enda lungo är motsatsen. Det är samma mängd kaffe som ett vanligt skott av espresso men ungefär en halv uns produkt. Det ger dig mer flytande, men det är svagare. En doppio är helt enkelt ett dubbelt skott av espresso. Två gånger mängden malda bönor, två gånger produkten, samma styrka i produkten (allt annat lika).

Nog med vetenskapslektionen! Som du förmodligen kan berätta nu handlar det om att extrahera espressos “god-shot” espresso om att balansera kaffets styrka, volym och smaker. Det är en konst och en vetenskap.

Läs också >>> Ismaskin bäst i test

Hur testar man olika kaffebönor?

Det finns fyra olika sätt att kolla kvalitén på sina kaffebönor. Här är det som jag hittat.

 1. Färska kaffebönor är glansiga. Under rostningsprocessen drar den intensiva värmen som bönorna utsätts för, ut några av de smakrika oljorna och fukten inifrån bönan. Dessa ämnen täcker därefter bönans utsida, vilket resulterar i ett glansigt utseende. Med tiden börjar detta glansiga utseende dock blekna och bli tråkigt.
 2. En frisk kaffeböna lämnar oljiga rester på händerna. När du hanterar färska kaffebönor kommer du att märka en viss mängd oljiga rester efter att du har lagt ner dem. Du bör också kunna se samma rester på insidan av påsen som bönorna levererades i. Om det inte finns några rester att prata om är chansen att bönorna inte är särskilt färska.
 3. Färska kaffebönor har en starkare doft. Allt kaffe luktar trevligt, men om de bästa kaffebönorna i världen också är färska, har de den mest intensiva och eftergivna aromen som man kan tänka sig. Om kaffebönorna i påsen eller lådan inte har en stark och berusande doft som genomsyrar den omgivande luften, är det osannolikt att de är färska. Doften försämras gradvis från det ögonblicket som bönorna rostas.
 4. Påstestet. Sist men inte minst kan du alltid prova ett mer vetenskapligt test för att fastställa färskhet eller annat. Ta en handfull kaffebönor, lägg dem i en påse med dragkedja, pressa ut luften från påsen och täta den ordentligt. Lämna påsen över natten och kontrollera den igen på morgonen. Färskt helbönekaffe frigör gradvis koldioxid, vilket ska märkbart blåsa upp påsen över natten. Om så är fallet är kaffet färskt. Om det inte förändras när du kontrollerar påsen nästa dag kanske bönorna inte är som bäst.

Varför ska man använda färska kaffebönor?

Färska kaffebönor är den första och viktigaste ingrediensen när det gäller att brygga kaffe med god smak. När du tittar runt i din lokala stormarknad är det lätt att anta att det kaffe du ser i hyllorna är färskt. Detta är vanligtvis långt ifrån fallet. Kaffebönor rostas, får svalna, mals och läggs sedan i burkar eller förpackningar. När du tar dem hem kan det ta veckor eller till och med månader sedan bönorna rostades. Det är ett problem eftersom kaffebönor börjar tappa sin smak när de kommer ut ur grillen. Mycket av smaken av kaffe finns i flyktiga oljor som avdunstar när de kommer i kontakt med luft.

Vilken sorts kaffe kan man använda i en espressomaskin?

Till skillnad från en vanlig kaffemaskin krävs fina kaffesumpar för användning i en espressobryggare, men du kommer att upptäcka att vissa espressobryggare också är kompatibla med kaffebönor (även om du kommer att behöva sticka in böjarna för att få malet kaffe ur dem). Vissa espressobryggare inkluderar en grindkvarn så att du kan köpa hela kaffebönor och mala kaffet själv. Du kommer alltid att vilja leta efter kaffebönor som är en mörk stek som ger en starkare smak. Du kan använda vilken stek som helst, men en lättare stek ger också en lättare smak.

Är en elektrisk espressomaskin bättre än en som man kan ha ungen?

Medan båda modellerna har sina fördelar och nackdelar anses elektriska espressotillverkare i allmänhet vara bättre och kan producera en stor kopp espresso. Kokplattans espressotillverkare är inte alltid kompatibla med alla kokkärlsmodeller och producerar inte alltid samma smakrika smak jämfört med den för en elektrisk espressotillverkare.

Är manuella maskiner med direkt spak bäst?

Även känd som kolv-espressomaskiner är en spak-espressomaskin idealisk för de äkta kaffekännarna. De är bättre på att producera en verkligt äkta smakande espresso, men de är ganska luriga och det kan ta lite tid att lära sig att producera den bästa espresso som passar dina behov. De är inte idealiska för dem som saknar styrka, eftersom du behöver styrka för att skapa den kraft som krävs för att extrahera espresso på optimal nivå.

Så även om espressomaskiner med direkt spak kan vara bättre för kvaliteten på espresso de kan producera, kan de ibland kräva en viss styrka, vilket gör dem till ett mindre idealiskt alternativ för människor som saknar styrka.

Vart kom espresson ifrån?

Vatten är livets grund… Men espresso är basen för många av de mest populära kaffedryckerna. Det skulle inte finnas något som heter latte eller en platt vit om det inte vore för espressomaskinen. Espresso har sitt ursprung i Italien för mer än hundra år sedan. 1901 lämnade Luigi Bezzera in patent för en rå enhet som kan ses som föregångaren till dagens sofistikerade maskiner. Tillsammans med den snabba moderniseringen blev kaféet en favoritplats för att umgås. De italienska invandrarna i USA hjälpte till att sprida den koncentrerade drycken till en ny värld. Det finns en viss oenighet om själva ordet espresso. Vissa historiker hävdar att det hänvisar till handlingen att “pressa” ur drycken. Andra hävdar att namnet hänvisar till preparatets ”uttryckliga” natur.

Hur har espressomaskiner utvecklats under tidens gång?

Espressomaskiner har genomgått en hel del förändringar genom åren. De första maskinerna litade i allmänhet på en manuell spak för att leverera de nödvändiga 9 bar tryck. Nästa steg i utvecklingen var den halvautomatiska maskinen. För de flesta av oss är det här den typ av utrustning som vi tänker på när vi tänker på espressomaskiner. Som med alla konsumtionsvaror pågår fortfarande en del innovation, men i viss utsträckning har många av dessa maskiner inte förändrats så mycket de senaste 25 åren. Visst, saker som PID-temperaturkontroll blir mer utbredda, men grunderna är fortfarande desamma. De senaste tillskotten till scenen har varit superautomatik och kapselmaskiner. Många hardcore-kaffesnobbar kan skratta åt den här typen av enheter, men det råder ingen tvekan om att konsumenterna älskar bekvämligheten med att bara trycka på en enda knapp. Oavsett hur du brygger din espresso, gäller dock grunderna för kaffe fortfarande. Du behöver färska rostade bönor för att få fantastiska resultat.

Slutsats

Oavsett om du är en djupt påläst espressofantast eller en nybörjare så finns det alltid en espressomaskin som passar för just dina behov. Jag hoppas att valet blev lättare efter att ni läst min omfattande köpguide om espressomaskiner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top