Bästa diskmaskinen 2022 – Test av olika diskmaskiner

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

SIEMENS SR45ZS09MS IQ500 Diskmaskin

BOSCH SMU4HAI48S Serie 4 Diskmaskin

SIEMENS SN45ZS05CS IQ500 Diskmaskin

BOSCH SMU4HAW48S Serie 4 Diskmaskin

Klicka här för att se fler diskmaskiner.

Bästa diskmaskinen 2022

När din diskmaskin står tom, kan du snabbt gå miste den här tidsbesparande apparaten. Att fylla en diskmaskin och trycka på start kan spara mer än 230 timmar per år, jämfört med disk och torkning för hand, enligt experter.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra diskmaskin på nätet. Eftersom där finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken diskmaskin som är bäst. För att det ska bli extra svårt så brukar många online affärer inte skriva om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast visa de positiva sakerna för då säljer det så klart bättre. Så när du väl får hem diskmaskinen så är den kanske inte som du förväntat dig. Man vill ju definitivt inte lägga en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa diskmaskinen.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har valt att skapa en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget diskmaskin test. Genom att använda min köpguide som en grund kommer du enkelt att kunna köpa en bäst i test diskmaskin. Jag gjorde den här guiden genom att testa några olika diskmaskiner.

Jag läste dock även igenom andra tester och speciellt kundrecensioner. Kundrecensioner brukar ofta ge en väldigt klar bild av hur bra varan faktiskt är. Jag använde mig alltså av min egen och andras kunskap. Med hjälp av all information så gjorde jag en avancerad köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du kan köpa den bästa diskmaskinen.

Köpguide för bäst i test diskmaskin 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa diskmaskinen på nätet. När du ska köpa en diskmaskin bäst i test så finns den några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Men för att göra hela processen enklare så har jag gjort en köpguide. Med hjälp av den här guiden så kommer du enkelt att kunna köpa en diskmaskin bäst i test. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa diskmaskinen 2022:

 • Olika designer
 • Tyst utförande
 • Diskcykler
 • Torkcykler
 • Fördröjd start
 • Självrengörande filter
 • Skydd mot översvämning
 • Smart felsökare
 • Tyst diskning
 • Flexibla hyllor
 • Lyftande bottenkorg
 • Flaskrengöringsstrålar
 • Sophantering
 • Avhärdade
 • Energieffektivitet
 • Jordteknik
 • Kapacitet
 • Designalternativ
 • Ljudnivå
 • Flexibilitet
 • Material
 • Kontrollalternativ
 • Sensorer
 • Prestandafunktioner
 • Staplings och rackfunktioner
 • Bestickbrickor
 • Typer av diskmaskiner och kostnad
 • Interiöralternativ

Olika designer

När du handlar efter en ny diskmaskin, tänk på hur den passar in i ditt köks stil och design. Ytbehandlingar, handtag och kontrollpaneler har stor inverkan på hur din nya diskmaskin kommer att se ut.

Utvändiga ytor

Det finns många ytbehandlingar för att säkerställa att din nya diskmaskin matchar dina befintliga apparater och köksinredning. Välj mellan svart, svart rostfritt, vitt, bisque (off-white), rostfritt stål eller rostfritt utseende.

Rostfri

Rostfritt stål och rostfritt utseende levererar båda ett vackert, modernt utseende, men det finns ett par viktiga skillnader. Äkta rostfritt stål är vanligtvis inte magnetiskt och tenderar att ackumulera fingeravtryck lätt. Å andra sidan är ytor i rostfritt utseende magnetiska, mer motståndskraftiga mot fingeravtryck och mycket lätta att rengöra.

Kontrollpaneler

Manöverpanelen kommer antingen att vara placerad på diskmaskinens framsida (halvintegrerad) eller gömd på ovansidan av dörren (helt integrerad) så att du inte kan se den när dörren är stängd. Dolda kontrollpaneler ger ett rent utseende och håller knapparna utom räckhåll, en användbar fördel om du har små barn som älskar att trycka på knappar.

Med dolda kontrollpaneler kanske du inte vet i vilken fas din diskmaskin befinner sig under rengöringscykeln, så leta efter diskmaskiner som har en återstående tidskärm om den här funktionen är viktig för dig. Vissa diskmaskiner lyser en ljusstråle på golvet så att du vet att din diskmaskin fortfarande går eller när den är klar, beroende på modell.

Handtag

Diskmaskinhandtag finns i en mängd olika stilar, inklusive infällda, fick- och barhandtag. Infällda och fickhandtag gör det enkelt att rengöra diskmaskinens framsida.

Interiör finish

Invändiga badkar finns i antingen rostfritt stål eller plast. Medan diskmaskiner med badkar av rostfritt stål vanligtvis kostar mer än en plastkar, kan de hjälpa till att minska energikostnaderna eftersom de behåller värmen längre, vilket gör att disken torkar snabbare. De är också mer hållbara, mer fläckresistenta och mer luktbeständiga än plast. Plastkar, som främst finns på billigare diskmaskiner, är också mycket hållbara.

Tyst utförande

Flyttar du din konversation till ett annat rum eller ökar din TV-volym när din diskmaskin är igång? Om du uppgraderar från en äldre modell blir du positivt överraskad över hur mycket tystare diskmaskiner är idag än de brukade vara. Med vissa kan du knappt höra dem medan de kör. De flesta diskmaskiner levereras med ljudreduceringspaket, och beroende på tillverkare kan detta inkludera lager av isolering, en solid bas som absorberar ljud, en motor designad med färre rörliga delar och andra ljudreducerande innovationer.

Oavsett vad ljudreduceringspaketet innehåller, är den viktigaste funktionen att titta efter när man jämför diskmaskinens ljudnivå (decibelnivån) eller dBA-värdena. Tillverkare använder olika termer för att förklara hur de minskar buller, men decibelnivån är den enda riktiga jämförelsen. Diskmaskiner med ett betyg mellan 40 och 50 är ganska tysta. Ju lägre nummer, desto tystare är diskmaskinen medan den används.

Om bullernivån är ett problem, styr bort från en diskmaskin med en kasserare för hård mat eller självrensande filter. Denna typ av filter är bekvämare än den manuella rengöringsversionen, eftersom den inte behöver rengöras och disk kan gå direkt från bord till diskmaskin utan att skrapa. Men eftersom filtret maler upp matpartiklar, skapar det oundvikligen ytterligare buller. Manuella rengöringsfilter behöver ibland rengöras men ger inget ljud. Båda filtren är bra för att förhindra att mat deponeras tillbaka på rena diskar.

Diskcykler

De flesta diskmaskiner har normala, ömtåliga och tunga diskcykler, medan vissa har en extra het hygienisk / saniteringsdisk som dödar bakterier (perfekt för babyflaskor) eller en snabb disk för små laster. Diskmaskiner med intelligent sensorteknologi applicerar den perfekta mängden tryck och vatten baserat på hur full lasten är och hur smutsig disken är så att du får glittrande resultat varje gång.

Torkcykler

Några av de senaste diskmaskinerna kan diska och torka disken åt dig tack vare ny torkningssystemsteknik. Ingen mer torkning av alla glas och bestick innan du lägger bort dem! Dyrare modeller brukar ha bättre torkningssystem och kom ihåg att de flesta diskmaskiner med torkcykel kommer att använda mer kraft.

Fördröjd start

Att ha ett försenat startalternativ på din diskmaskin betyder att du kan ställa in att den ska starta under lågtrafikperioder för att spara räkningar, eller programmera den för att börja diska efter att du lämnat huset så att diskmaskinsbuller inte stör någon.

Självrengörande filter

Alla diskmaskiner har ett filter som kan blockeras av matpartiklar och orsaka obehaglig lukt. Filtrerna i billigare diskmaskiner måste tömmas manuellt regelbundet (helst efter varje disk), men om du investerar i en diskmaskin med ett självrensande filtreringssystem rengör diskmaskinen filtret åt dig.

Skydd mot översvämning

Ingen vill ha besväret med en oväntad läcka hemma. Vissa diskmaskinsmodeller har en anti-översvämmning-enhet som stoppar vattenflödet från kranen om det någonsin läcker. Se bara till att din anti- översvämmning diskmaskin är påslagen i elnätet för att skydda ditt hem från diskmaskinläckage 24/7.

Smart felsökare

Varför slösa pengar på en diskmaskinreparatör när du själv kan åtgärda ett enkelt problem? Vissa diskmaskiner har smart teknik som identifierar mindre problem som blockeringar och berättar vad du behöver göra för att åtgärda det och varnar dig om det finns ett större problem som kräver en professionell reparatör.

Tyst diskning

Vissa diskmaskiner är mycket bullrigare än andra på grund av deras motorer och isolering, och det är ofta diskmaskiner med lägsta prislappar. Att investera i en av de senaste “viskande tysta” eller “tysta” modellerna innebär att du kan sätta på diskmaskinen utan att störa någon sömn eller vad du än tittar på TV.

Flexibla hyllor

Vissa diskmaskiner har besticklådor för rena resultat, vinglasställ för att förhindra brott, extra små ställ för redskap och korta koppar och justerbara hyllor som lyfter upp och ner för att passa stora föremål och udda formade rätter. Diskmaskiner med mer flexibilitet gör att du kan ändra hur du staplar allt baserat på dina olika diskbehov så att du inte behöver handdiska någonting.

Lyftande bottenkorg

Nu finns det till och med en diskmaskin med en bottenkorg som glider ut och lyfter upp i en jämn rörelse. När den är upphöjd sitter den nedre korgen framför den översta korgen i en bekväm höjd, vilket gör det lättare att ladda och lossa diskmaskinen.

Flaskrengöringsstrålar

Diskmaskiner med flaskstrålar gör att du kan diska flaskor, dricka flaskor, hembrygga ölflaskor och vaser i diskmaskinen istället för för hand. Skjut bara flaskorna på flaskstrålarna och de diskar kraftigt alla dina flaskor åt dig. Valda Miele- och Asko-diskmaskiner har rengöringsstrålar för flaskor.

Sophantering

En diskmaskin med avfallshantering tar automatiskt bort matpartiklar via det inbyggda avfallssystemet istället för att samla matrester i ett filter som måste tömmas manuellt. Även om diskmaskinens avfallshantering inte är lika kraftfullt som ett avfallssystem för diskbänkar, är en diskmaskin med avfallshantering vanligtvis högre än en diskmaskin som bara har ett filter.

Avhärdare

”Hårt” vatten har höga kalcium- och magnesiumnivåer som kan göra glaset grumligt och strimmigt och orsaka kalkavlagringar. Detta kan hindra diskmaskinen från att rengöra allt ordentligt, använda mer elektricitet och kan innebära att diskmaskinen inte håller så många år. Valda Miele- och Asko-diskmaskiner med inbyggd avhärdare ger dig bästa diskeffektivitet och rengöringsresultat för hårt vatten, och vissa justerar automatiskt avhärdaren för att passa vattnets hårdhet.

Energieffektivitet

Leta efter diskmaskiner med ENERGY STAR-etiketten för att minska dina vatten- och energiräkningar och för att skydda miljön. Dessa diskmaskiner uppfyller strikta riktlinjer för energieffektivitet som fastställts av myndigheter. Om din gamla diskmaskin gjordes före 1994, kan du spara hundratals liter vatten och tusentals kronor i elräkningar under hela din nya diskmaskin. För att ytterligare minska energianvändningen och spara ännu mer på elräkningar, överväga att köpa en diskmaskin med följande energieffektiva funktioner:

Jordteknik

Diskmaskiner med marksensorteknik övervakar mängden smuts och matpartiklar i varje disk och justerar vattennivån och cykeltiden efter behov. Diskmaskinen använder bara den mängd vatten och energi som behövs för att rengöra disken.

Kapacitet

Det första övervägandet är diskmaskinens kapacitet. En 45 cm diskmaskin är i allmänhet tillräcklig för två till tre personer och kan rymma upp till sex eller åtta standardinställningar. En vanlig 60 cm diskmaskin har kapacitet för 12-14 standardinställningar och är tillräckligt stor för familjen. Antalet platsinställningar kan bedra och av denna anledning rekommenderas en vanlig 60 cm diskmaskin för familjeanvändning. En kompakt 45 cm diskmaskin är perfekt för ett par eller litet kök och tillfällig användning.

Designalternativ

Inbyggda, bärbara, lådmodeller eller bänkskivor. Ditt val att köpa en inbyggd, bärbar diskmaskin eller diskmaskin beror i hög grad på om du hyr eller äger ditt hem, storleken på ditt hem och storleken på ditt hushåll. Varje diskmaskinsmodell har sina egna fördelar och begränsningar.

När det gäller pris är de mest ekonomiska bänkskivmodellerna och vissa bärbara enheter. Bänkskivmodellerna är de minsta och kanske inte räcker för en stor familj, men om du hyr en lägenhet och har begränsat utrymme kan det här vara det bästa alternativet för dig.

Priserna för inbyggda, avancerade bärbara datorer och diskmaskiner för lådor påverkas av stil och funktioner. Om du avstår från klockorna och visselpiporna kan du fortfarande hitta många ekonomiska inbyggda och bärbara modeller. Om du hyr och planerar att ta med dig diskmaskinen om du flyttar är en bärbar modell att föredra framför en inbyggd modell.

Ljudnivå

Kontrollera decibelnivån om du hittar den tystaste diskmaskinen som finns tillgänglig. Betyget 45 eller lägre är praktiskt taget tyst – liknar en låg diskussion i ett bibliotek eller tystare. Decibelnivåer mellan 45 och 50 låter som en regn. Betyg på 50 eller högre motsvarar nivån för en normal konversation.

Flexibilitet

Avtagbara hyllor och justerbara hyllor gör det enkelt att anpassa badkarutrymmet för att rymma stora diskar, krukor och kokkärl. Leta också efter tredje rackalternativ för stora, platta redskap eller nedfällbara pinnar så att du kan konfigurera racket för varje last. Vissa diskmaskiner har hållare för glas för att säkra vinglas.

Material

En diskmaskin i rostfritt stål motstår fläckar och lukt. Det förbättrar torkningen när fuktig luft inuti diskmaskinen kondenserar på badkaret och rullar ner till avloppet. Diskmaskiner med badkar i rostfritt stål tenderar också att vara tystare. Plastmaterial, som ofta finns på mer ekonomiska diskmaskiner, är också mycket hållbara. Grå plast minimerar uppkomsten av fläckar. Du kan också hitta diskmaskiner med badkar som har både rostfritt stål och plastelement.

Kontrollalternativ

Kontrollerna på frontpanelen är helt synliga och monterade på diskmaskinens framsida. Detta kontrollschema gör det enkelt att se inställningar och status medan diskmaskinen är i drift. En diskmaskin med kontroller på frontpanelen har ofta ett infällt handtag.

Diskmaskiner med toppkontroll har kontrollpanelen monterad på dörrens överkant. De är dolda när dörren är stängd, vilket ger apparaten ett rent, jämnt utseende och hjälper till att förhindra oavsiktliga ändringar av inställningarna. Det kan finnas lampor på utsidan av diskmaskinen för att indikera att apparaten fungerar eller att disken är klar. Diskmaskiner med toppkontroll kan ha ett infällt handtag eller ett handdukshandtag. Halvdolda kontroller finns också. Dessa är monterade på framsidan av dörren i ett infällt handtag.

Sensorer

Diskmaskiner utrustade med sensorer garanterar kvalitetsrengöring, prestanda och energibesparingar.

 • Jordnivåsensorer justerar diskcykeltiderna.
 • Temperatursensorer säkerställer korrekt vattentemperatur.
 • Vattensensorer bibehåller rätt mängd vatten i maskinen för rengöring.
 • Diskmedelssensorer tillåter utsläpp av rätt mängd diskmedel i diskcykeln.
 • Läckagesensorer hjälper till att förhindra vattenskador på dina golv.

Prestandafunktioner

Prestanda påverkas av antalet disknivåer: hur och var vattenstrålarna fördelas under diskmaskinen. Ett system med tre nivåer ger en bra disk och fler nivåer kommer att säkerställa ännu bättre täckning, men det kostar en extra kostnad. En tyst modell är också ett bra alternativ om ditt sovrum ligger bredvid köket och du kör diskmaskinen på natten. Diskmedel och sköljmedel är vanligtvis standardfunktioner och säkerställer rätt mängd diskmedel som behövs för att rengöra lasten. Elektroniska smutsgivare är definitivt trevliga funktioner. Ett barnsäkerhetslås är viktigt om du har små barn.

Staplings- och rackfunktioner

Vanliga diskmaskiner har vanligtvis två diskgaller, men vissa modeller har tre utvidgningsalternativ och diskmaskinens kapacitet. Speciella diskmaskinsfunktioner kan också inkludera justerbara eller avtagbara pinnar, hyllor och ställ byggda för att rymma höga glasögon eller stengods, konstigt formade och höga föremål eller konvertibla ställ för fleranvändning En liten stängd korg för babyflaskor och ringar finns också på vissa diskmaskinsmodeller.

Bestickbrickor

Silverfackets placering är vanligtvis en fråga om preferenser och påverkar vanligtvis inte diskprestanda. Du kanske föredrar ett kompakt fack som sitter på bottenstället och som enkelt kan tas bort för att ladda och lossa bestick. Andra föredrar en modell som är fäst på insidan av diskmaskinens dörr, vilket kan ta mindre plats.

Typer av diskmaskiner och kostnad

Inbyggda diskmaskiner som är anslutna till ditt hems vatten- och VVS-system kan delas in i fyra kategorier.

 1. Budget diskmaskiner utan disk: Dessa praktiska arbetshästar handlar mer om nytta än snygga funktioner.
 • Energy Star-kvalificerade modeller i denna prisklass maximerar rengöring och energieffektivitet med marksensorer och smart design för diskhylla.
 • Många budgetmaskiner rengör nästan lika bra som några av de dyrare och tystare motsvarigheterna.
 • Kostnad: 3 000 kr till 5 000 kr.
 1. Premium diskmaskiner utan disk: Dessa maskiner sätter husägarens komfort och bekvämlighet först med funktioner som dolda kontrollpaneler, ytterligare diskcykler och förbättrad brusreducering. De innehåller ofta ett tredje bonusstativ som ökar kapaciteten genom att ta emot små föremål.

Ju fler klockor och visselpipor en diskmaskin har, desto högre är prislappen. Förvänta dig att betala 10 000 kr för en diskmaskin som är Wi-Fi-aktiverad för fjärråtkomst och upp till 16 000 kr för en maskin som luras ut med ytterligare rengöringsfunktioner, som väggstrålar för förbättrad vattentäckning, ett dedikerat flaskvättalternativ och specialiserade diskzoner som ta itu med kraftigt nedsmutsade köksredskap. Priserna börjar runt 8 000 kr.

 1. Diskmaskiner under diskbänken: Dessa kompakta maskiner maximerar köksutrymmet; de är utformade för att passa runt diskhonens VVS-rör. De flesta har samma funktioner som finns på budgetdiskmaskiner förutom att dessa har en premiumprislapp. Energy Star-kvalificerade modeller finns tillgängliga. Priserna börjar runt 8 000 kr.
 2. Låddiskmaskiner: Dem moderna modellen. De passar i nedre skåp och dras ut som skåpslådor, vilket gör dem lättare att ladda än vanliga diskmaskiner. Det finns två stilar: enkla och dubbla lådor, och de finns endast i tre standardfärger (svart, vitt och rostfritt stål).
 • På en maskin med dubbla lådor kan diskmaskinens lådor manövreras separat eller samtidigt.
 • Utdragslådorna gör dem lätta att ladda, men de passar färre diskar än vanliga diskmaskiner.
 • En diskmaskin med en låda kan diska upp till 12 tallrikar. Tallrikar måste dock vara under 30 cm
 • En dubbel låda kan rengöra lika mycket en kompakt maskin, men den rymmer inte stora föremål. En lång dubbellåda kan passa lika mycket som en standardmaskin inklusive 30 cm tallrikar.
 • Eftersom lådorna inte är så höga kan de inte rengöra stora föremål som köksredskap och tallrikar.
 • Modeller med dubbla lådor är Energy Star-kvalificerade. Men eftersom de passar färre rätter per last är de mindre effektiva än vanliga maskiner.
 • Det finns bara ett litet urval av låddiskmaskiner, eftersom bara en tillverkare tillverkar dem.
 • Priserna för en låda börjar på 6 500 kr, dubbla lådor börjar runt 10 000 kr

Interiöralternativ

När du tittar inuti en diskmaskin ger badkarets material och rackfunktioner störst funktionell påverkan. Diskmaskiner är gjorda av antingen rostfritt stål eller plast. Rostfria badkar är mer motståndskraftiga mot fläckar och lukt än plast. De behåller också värmen mer effektivt, så att disken torkar mer effektivt. Och medan rostfritt stål definitivt är mer hållbart, är plastkärl mycket hållbara själva. Även plastkar har en tendens att hålla längre än själva diskmaskinen.

Diskhyllor är mycket mer varierande. De flesta modeller har två rack: en topp och en botten. Vissa har ett grunt tredje rack som är perfekt för stora redskap eller bestick. Om du diskar stora föremål ofta, överväga en modell med justerbara ställ. Fällbara pinnar är den vanligaste justeringen, vilket ger plats för bredare föremål. Många diskmaskiner har också övre ställ som du kan höja, sänka eller till och med justera vinkeln för. Justerbara övre ställ gör det enkelt att hitta en plats för stora rätter eller köksredskap som kanske inte passar i andra modeller.

Läs också >>> Köksfläkt bäst i test

Lista över de bästa diskmaskinerna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av diskmaskiner

Fristående diskmaskiner

Fristående diskmaskiner har en fristående design så du behöver inte byggas in i ditt kök.

Fördelar:

 • Finns i olika storlekar som passar de flesta köksdiskmaskiner
 • Du kan välja vilken finish du vill ha (rostfritt stål, vitt eller svart)
 • Kan bara placeras var som helst i köket – varhelst det finns utrymme
 • Bra om du hyr eftersom du kan ta det med dig när du flyttar

Inbyggda diskmaskiner

Inbyggda diskmaskiner har en inbyggd design och detta är bra för då är diskmaskinen inte i vägen.

Fördelar:

 • Diskmaskinen passar perfekt in i ditt kök utan luckor för ett rent utseende
 • Du kan välja vilken finish du vill ha (rostfritt stål, vitt eller svart)
 • Kan också döljas bakom skåp (helt integrerat eller halvintegrerat)
 • Inbyggd diskmaskin

Integrerade diskmaskiner

Integrerade diskmaskiner är gömda bakom en panel som matchar ditt köksskåp.

Fördelar:

 • Skapar ett snyggt, minimalistiskt, strömlinjeformat köksutseende
 • Kan integreras helt så att diskmaskinen är helt osynlig
 • Kan vara halvintegrerad så att endast diskmaskinens kontroller överst är synliga
 • Integrerad diskmaskin

Diskmaskin med låddesign

Diskmaskiner med låddesign installeras i midjemått och glider ut som en låda.

Fördelar:

 • Den ergonomiska designen sitter precis under köksbänken för enkel åtkomst
 • Lättare på ryggen eftersom det inte finns någon böjning eller besvärliga lyft
 • Finns i en enkel eller dubbel låddesign-design
 • Med en dubbel låddesign kan du diska fina glas i en och en tung disk i den andra samt fylla en låda medan den andra diskar så att disken inte staplas upp i diskbänken.

Hur man undviker problem med sin diskmaskin

 • Läs och följ alltid din nya diskmaskinens bruksanvisning och laddningsanvisningar.
 • Lägg aldrig trä, finporslin, delikat kristall, handmålat eller guldfärgat porslin eller isolerade kaffemuggar i diskmaskinen.
 • Skölj aldrig disk innan du lägger i diskmaskinen – bara skrapa och stapla! Om du sköljer disken kommer inte diskmedlet att klamra sig fast vid matpartiklarna lika bra som om du inte sköljer.
 • Rengör filtret efter varje disk – om det är igensatt kan det hända att din diskmaskin inte fungerar ordentligt kan dina räkningar öka och vatten kan byggas upp i diskmaskinens botten.
 • Se till att du underhåller din diskmaskin så att den inte läcker eller blir stinkande. För att säkerställa att det rinner av ordentligt och undvik dessa problem:
 • Lukt – torka regelbundet av dörrtätningarna, rensa och rengör filtret, diska det varmt med en diskmaskin och rengör blockeringar.
 • Blockeringar – kontrollera filtret, sprutarmshålen, luftspalten och avloppsslangen (räta knä) och rensa alla täppor. Använd varmare, längre cykler som bryter ner maten om du får många blockeringar.
 • Läckor – Läckor från dörren kan vanligtvis åtgärdas genom att byta ut dörrtätningar. Om det finns ett mellanrum mellan gummitätningen och dörren kan vattnet läcka ut ur diskmaskinen.

Hur man fyller en diskmaskin

Säg adjö till de dagar då du undvek att lägga vissa saker i diskmaskinen, som större redskap och udda formar. Leta efter följande flexibla laddningsfunktioner på din nya diskmaskin, och rengöring efter måltiderna blir en lek.

 • Tredje ställ – Tredje ställ ger mycket mer utrymme och är bra för större redskap och matlagningsverktyg som vispar, tång och matlagningsknivar. Udda och små föremål, som espressokoppar, kepsar och flaskor, passar också bra här. Några tredje ställ inkluderar silverpinnar, så silverbeståndet kan inte hålla ihop och undkomma en grundlig rengöring.
 • Justerbara eller avtagbara ställ – Med justerbara övre och / eller nedre ställ kan du enkelt flytta ställen upp eller ner för att rymma höga glas och stengods eller stora tallrikar och kakor.
 • Justerbara eller nedfällbara pinnar – Ge stora grytor och stekpannor och större skålar mer utrymme genom att flytta pinnarna åt vänster eller höger eller helt ur vägen. Fällbara pinnar kan också säkra lock och lätta föremål som välter och fylls med vatten under diskcykeln.
 • Silverkuddar – Vissa kuddar av silver är flyttbara, så du kan ändra platsen från en last till en annan beroende på var den passar bäst. Täcken på vissa kuddar säkerställer att små föremål sitter kvar under diskcykeln.

Hur man får disken ren

Disksystem

De flesta diskmaskiner har tre roterande sprayarmar placerade på toppen, mitten och botten av diskmaskinen, som snurrar och cirkulerar vatten under diskcyklerna. Disksystem med flera nivåer och diskarmar ger en mer grundlig rengöring än ett system med bara en eller två roterande armar.

För mer kraftfull rengöring lägger vissa tillverkare till dussintals strategiskt placerade spraystrålar som spränger bort fastnat mat under grytningscykler eller turbodisklägen. Nya typer av spolarmar och disksystem utvecklas alltid, så se upp för framväxande teknik inom detta område när tillverkarna skapar nya sätt att nå varje vinkel och vrå i diskmaskinens badkar.

Cykler

De flesta diskmaskiner har samma grundläggande diskcykler som lätta, normala och tunga, som huvudsakligen används för kastruller och kastruller. Specialiserade cykler lägger till extra rengöringskraft eller hanterar olika typer av diskuppgifter. Ju fler cykler och alternativ du har, desto mer kan du anpassa rengöring för olika typer av laster. Om du väljer ytterligare specialcykler förlängs emellertid diskiden längre. Här är några specialiserade cykler som du kanske vill överväga:

NSF-certifierad rengöringssköljning

Detta värmer det slutliga sköljvattnet till en mycket hög temperatur för att döda bakterier på disk och köksredskap, vilket är bra för rengöring av babyflaskor eller skärbrädor och ger en extra åtgärd för att förebygga under kall- och influensasäsongen. NSF-certifierade diskmaskiner testas oberoende för att bekräfta att desinficeringscykeln minskar bakterier med 99,9 procent.

Ångrengöring

Diskmaskiner med ångrengöringsalternativ använder ånga på olika sätt, beroende på tillverkare. Vissa har en cykel som förskrubbar disken, använder ånga för att suga och smälta bort inklädd mat. Med vissa kan du lägga till ett ångalternativ till en traditionell cykel för mer rengöringskraft. Och vissa har en speciell miljö som bara använder ånga för att rengöra ömtåliga rätter.

Energibesparingsöverväganden

En diskmaskin som stolt visar Energy Star-symbolen, eller som är certifierad av konsortiet för energieffektivitet, sparar dig pengar jämfört med icke-kvalificerade diskmaskinsmodeller.1 Dagens diskmaskiner har blivit mycket effektivare att använda, men cykler har blivit längre. Vissa diskmaskiner har lågvattenfunktioner eller snabba diskalternativ som är praktiska om du använder doserat vatten. En annan energisparare är ett startfördröjningsalternativ om din elanvändning beräknas på användningstiden – du kan ställa in diskmaskinen så att den diskas senare när energin är billigare.

Funktion för bortskaffande av hård mat

Detta är verkligen en prioriterad funktion om du inte gillar att skrapa, diska eller skölja disken innan du laddar dem i diskmaskinen. Den här funktionen är installerad direkt i enheten och eliminerar matrester och smuts under den första sköljcykeln, så att den inte svävar runt dina rena disk under den sista sköljcykeln. Vissa modeller har självrensande filter, medan andra har filter som måste tas bort och rengöras manuellt – bekräfta vilken typ av filtreringssystem diskmaskinen har så att du vet vad du kan förvänta dig när det gäller underhåll.

Saker man bör tänka på med olika modeller

En inbyggd diskmaskin är traditionellt en 60 cm modell som installeras under köksbänken. Beroende på modell kan inbyggda program rymma 12 till 16 platsinställningar. Faktiska inbyggda diskmått varierar något efter modell, med bredd från 55 till 60 cm, djup från 55 till 70 cm, (inklusive handtaget) och höjder från 85 till 90 cm.

Kompakta diskmaskiner listas ofta som 45 cm diskmaskiner. Olika modeller rymmer åtta till tio platsinställningar. Dessa apparater är perfekta för små utrymmen eller bonusområden, som en våt bar, mediarum eller sekundärt kök. De faktiska kompakta diskmaskindimensionerna varierar, med bredder från 40 till 45 cm, djup från 55 till 60 cm (inklusive handtaget) och höjder från 85 till 90 cm.

Låddiskmaskiner finns i enkla och dubbla lådkonfigurationer och installeras i samma utrymme som en 60 cm, traditionell inbyggd. Modeller med dubbla lådor erbjuder flexibiliteten med enkel- eller dubbellåddisk för effektivt boende för små och stora laster. Låddiskmaskiner är också lättare att ladda eftersom lådorna glider ut på arbetsnivå för minimal bockning. Faktiska lådmått för diskmaskin varierar beroende på modell. Bredden varierar från 55-60 cm och djupet är vanligtvis ca 50 cm (inklusive handtaget). Höjderna varierar beroende på antalet lådor. Diskmaskiner med en låda kan vara 40 till 45 cm höga och kan hantera upp till sju platsinställningar. Diskmaskinens höjd med dubbla lådor kan variera från 85-90 cm och rymmer upp till 14 platsinställningar.

Bärbara diskmaskiner är perfekta för dem som inte har plats för en inbyggd eller för hyresgäster vars hem inte har en inbyggd. Specialinstallation krävs inte, eftersom denna typ av diskmaskin har hjul och krokar upp till diskbänken. Du kan lagra den enkelt när den inte används och ta den med dig när du flyttar. De faktiska bärbara diskmaskinsmåtten varierar, så du har alternativ som passar ditt tillgängliga utrymme. Bredden varierar från 50 till 65 cm, djup från 70 till 75 cm (inklusive handtaget) och höjder från 90 till 95 cm. Högre modeller har ofta en integrerad bänkskiva i laminat. Bärbarhet betyder inte att du behöver ge upp mycket kapacitet. Du kan hitta modeller som rymmer åtta till tolv platsinställningar.

Tips för att förbättra diskmaskinens rengöring

De flesta diskmaskiner har en mängd olika inställningar för att ge dig den bästa rengöringen av dina diskar. Men det finns några saker du kan göra för att förbättra prestandan om din diskmaskin inte städar lika bra som du förväntar dig.

Diskmaskiner behöver vanligtvis vatten med en temperatur mellan 120 ° F och 130 ° F. Se till att din varmvattenberedare är inställd därefter. Att köra varmvattnet på kökskranen innan du startar diskmaskinen tvingar kallt vatten från rören och låter diskcykeln börja med varmt vatten.

Köp bara den mängd diskmedel du kan använda inom ett par månader och förvara det på en torr plats. Äldre diskmedel förlorar en del av sin rengöringsförmåga. Överdriven fukt gör diskmedel mindre effektivt. Använd rätt mängd diskmedel.

Rengör den regelbundet om din diskmaskin är utrustad med ett filter som kräver underhåll. Skrapa frön och stora matrester från disken innan du laddar dem. Förutom att förbättra prestanda sparar du vatten genom att skrapa disken istället för att skölja dem i diskbänken.

Ladda saker så att de nedsmutsade områdena vetter mot sprayarmarna så bra som möjligt så att de får bra kontakt med vattenstrålarna. Överbelasta inte disken och undvik att överlappa dem. Mellanrummet mellan disken hjälper vattencirkulationen, vilket möjliggör bättre rengöring.

Ladda bestick så att de enskilda bitarna inte staplas ihop. Skedar och gafflar kan peka uppåt eller nedåt för bättre passform, men håll knivarna riktade nedåt. Vissa bestick korgar är utrustade med spåröverdrag för att hålla bestick åtskilda ordentligt.

Tips för att förbättra diskmaskinens torkning

Vissa diskmaskiner är utrustade med funktioner för att förbättra torkningstiderna, såsom torkad uppvärmning, fläktar och ytor av rostfritt stål som gör att vattnet kan kondensera och rinna bort. Det finns också några saker du kan göra om din diskmaskin inte torkar som du förväntar dig.

Överbelasta inte disken. Undvik att överlappa dem. Utrymmet mellan disken hjälper luft och vattencirkulation, vilket möjliggör bättre torkningsprestanda. Om din diskmaskin är utrustad med klipp av toppstativ, använd dem för att säkra plastskålar, koppar etc. Dessa klipp hjälper till att förhindra att föremålen välter och samlar vatten.

Om föremål som glas eller koppar har fördjupningar på botten, ställ dem i vinkel om möjligt för att underlätta vattenavrinning. Tillsätt ett sköljmedel. Sköljhjälpmedel gör att vatten rinner av disken lättare, vilket möjliggör snabbare torkning.

Välj cykler som använder uppvärmt vatten. Mer värme i diskcyklerna kan förbättra torktiderna. När cykeln är klar öppnar du diskmaskinens dörr några centimeter. Detta gör att varm, fuktig luft kan komma ut ur badkaret innan det kondenserar på disken.

När du lossar disken, börja med det undre stället för att förhindra att det droppar vatten på dem när du flyttar de översta föremålen.

Förläng din diskmaskins livslängd och förbättra effektiviteten

 • Regelbunden användning av din diskmaskin rensar avfall från skräp och hjälper till att säkerställa korrekt dränering.
 • Ta bort ansamlingen med en kommersiell diskmaskin.
 • Använd en borste eller en tandpetare för att rensa skräp eller blockeringar från de roterande armarna för optimal vattenrörelse.
 • Om din diskmaskin töms till ditt sopor ska du köra avfallet innan du börjar diska. Detta minskar belastningen på diskmaskinens pump och hjälper till att hålla avloppsröret fritt från skräp.
 • Låt den lufttorka. Att välja bort uppvärmd torkning sparar energi. Om din diskmaskin inte har en lufttorr funktion, öppna helt enkelt dörren när cykeln är klar.
 • Diska under lågtrafik. Vissa elföretag tar ut mer för el under högtrafik. Använd maskinens fördröjningsfunktion för att planera en disk under lågtrafik för att minska din energiräkning.
 • Kör din diskmaskin på natten på sommaren för att minska värmen på dagtid. Denna praxis kan också minska kylbehovet för din luftkonditionering.

Funktioner du bör överväga

Vi tycker att de funktioner som ger mest värde för husägare bör förbättra prestanda och bekvämlighet utan att köra dina energiräkningar. Här är en lista över de bästa.

Jordgivare är energibesparande funktioner som du hittar på alla Energy Star-certifierade diskmaskiner. De ökar diskmaskinens effektivitet genom att automatiskt justera varje rengöringscykel baserat på hur smutsig disken är under varje disk.

Avancerade vattenfiltreringssystem optimerar rengöringen genom att ta bort matpartiklar från vattnet. Maskiner med självrensande filter kostar vanligtvis mer än maskiner med manuella filter som du måste rengöra med jämna mellanrum.

Energibesparande korta diskcykler (även känd som ekodisk) minskar den tid och energi som används för att rengöra disken. Cykler som dessa rekommenderas för full belastning som är lätt smutsad.

Smarta, flexibla tallriks- och redskapsställ, som silverkorgar med enskilda lameller, gör det lättare att göra mindre föremål rena. Justerbara ställ kan rymma krukor och kokkärl.

Högeffektiva vattenstrålar använder strategiskt placerade högeffektiva spraydysor för att öka diskmaskinens rengöringskraft utan att öka vattenanvändningen.

Tyst teknik sätter en dämpare för buller och gör diskmaskinens cykler mer acceptabla för känsliga öron. Viskande tysta maskiner kör mellan 40 och 46 decibel och kostar vanligtvis mer än 10 000 kr.

Med en tredje hylla kan du diska ytterligare små föremål. Denna funktion finns på många premium diskmaskiner som kostar 8 000 kr eller mer.

Särskilda diskzoner i diskmaskinen hanterar kraftigt nedsmutsade köksredskap och diskar utan att öka den energi som behövs för att diska saker utanför “zonen”.

Funktioner som inte är så viktiga

Hoppa över dessa funktioner och funktioner som ökar diskmaskinens detaljhandelspris utan att förbättra prestanda eller hållbarhet. Några av dessa funktioner ökar också drift- och underhållskostnader.

Automatiska diskmedelsautomater kan eliminera produktavfall genom att ta bort gissningarna på hur mycket diskmedel olika diskcykler behöver. De kan dock lätt gå sönder och är dyra att reparera.

Smart teknik gör det möjligt för husägare att fjärrstyra sina diskmaskiner med en app på sin personliga enhet eller dator. Wi-Fi-aktiverade diskmaskiner kostar upp till 2 000 kr mer än deras offline-motsvarigheter.

Diskmaskiner i rostfritt stål kan se vackra ut och motstå fläckar, men plastkar är lika hållbara och överlever vanligtvis den tid en diskmaskin stannar i ditt hem.

Saneringscykeln på en diskmaskin certifierad av experter förlänger rengöringstiden med 5 till 18 minuter medan vatten värms upp till minst 150 grader. Även om det inte är bra att detta ökar energikostnaderna, bör du också veta att de flesta nya diskmaskiner – inklusive alla Energy Star-certifierade maskiner – värmer upp vattnet till minst 140 grader utan att öka diskiden.

En pekplatta kan spara dina diskmaskinpreferenser, men det förbättrar inte diskprestandan.

Inställningarna för uppvärmd torktumlare ökar kostnaden för premiumdiskmaskiner medan du använder mer el för att torka disken.

Skölj / håll cykler gör att du kan skölja disken innan du är redo att köra en diskcykel. Även om detta kan minska stinkande lukt och mängden mat som fastnat i disken, ökar det vattenanvändningen. Experter säger att det är bättre att skrapa än att skölja.

Speciella saker du bör tänka på innan du köper en diskmaskin

Ta reda på höjden, bredden och djupet på det öppna utrymmet, antingen under bänkskivan eller i slutet av en ö.

 • Leta efter apparater som passar, och som ger utrymme för vattenanslutningar och elförsörjning.
 • Se till att diskmaskinens dörr har gott om utrymme att öppna helt, så att hyllorna kan förlängas utan att träffa andra apparater eller skåp.
 • För mindre kök eller kontorsrum kan du överväga kompakta diskmaskiner eller diskmaskiner.

Kontrollera storleken på ditt porslin

Var noga med att alla diskmaskiner som du anser har tillräckligt stort utrymme för att rymma de redskap du redan äger.

 • Se till dina största tallrikar, höga koppar eller serveringsfat.
 • Kontrollera längden på bestick och andra köksredskap för att vara säker på att de passar.

Kontrollera vattentemperaturen

För riktigt ren disk behöver diskmaskiner en vattentemperatur på 54 till 60 grader Celsius. Detta kan tillhandahållas av varmvattenberedaren i ditt hem, eller genom en kombination av det uppvärmda vattnet och ytterligare värmeelement i diskmaskinen.

 • Innan du startar diskmaskinen ska du rensa det kalla vattnet ur ledningarna genom att rinna varmt vatten till diskbänken.
 • Kontrollera temperaturinställningen på ditt hemvärmare för att vara säker på att den är inställd på rekommenderad 60 grader Celsius.

Sök efter fläckar

Frekventa fläckar på disk efter disk kan vara en indikation på hårt vatten. Medan en ny diskmaskin verkligen kommer att hjälpa, finns det ytterligare steg att ta.

Använd diskmaskin regelbundet för att torka disken mer effektivt. Ett annat alternativ är att installera ett mjukgörande system för att avlägsna föroreningar och avlagringar från vattnet.

Saker man bör tänka på med det utvändiga utseendet

Liksom de flesta köksmaskiner håller diskmaskintillverkarna sig till bekanta ytor: vitt, svart, rostfritt stål och svart rostfritt stål. Men om du letar efter ett mer levande utseende finns andra färger tillgängliga. Om du inte hittar den perfekta ytan, överväga en panelfärdig diskmaskin. Anpassade paneler är vanligtvis gjorda för att matcha de omgivande skåpen, men gärna krydda saker med något mer unikt.

När du har bestämt dig för en finish för din nya diskmaskin, överväga placeringen av dess kontrollpanel. Främre kontroller gör det enkelt att övervaka utvecklingen av en cykel. De övre kontrollerna å andra sidan ger en ofarlig frontpanel som kan ge ditt kök ett sofistikerat utseende. Snygga som de kan vara, kan det vara svårt att veta när toppkontrollen diskmaskiner är igång. Som svar på denna oro lyser vissa ett litet ljus på golvet när de används.

Handtag är den sista funktionen att tänka på när du tänker på din nya diskmaskins yttre utseende. Välj mellan svänghandtag och infällda. Medan bärhandtag kan komma i vägen, klämmer fast när du går förbi, ger de också en plats att hänga diskhanddukar. Infällda handtag har inga lagringsfördelar. Men de ger frontpanelen ett snyggare utseende.

Läs också >>> Bäst i test pizzasten

Vanliga frågor om diskmaskiner

Borde man mäta ytan för sin diskmaskin?

Använd ett måttband för att skriva ner de exakta måtten (bredd x höjd x djup) för utrymmet dit diskmaskinen behöver gå, och kom ihåg att du måste lämna utrymme för ventilation på baksidan. Gör inte det (potentiellt mycket dyra!) Misstaget att gissa eller försöka komma ihåg dem. Om du är en eller två centimeter ute kan det vara en katastrof. Kontrollera alltid att dina mått är 100% korrekta innan du köper, och se till att din vattenförsörjning når dit du vill att din diskmaskin ska gå.

Behöver man tänka på energieffektivitet?

När man jämför olika diskmaskiner är det viktigt att kontrollera energivärdena (visas som stjärnor) och hur mycket energi de kommer att använda (visas i Kwh per år). Ju fler stjärnor en diskmaskin har desto bättre är det för miljön och desto mindre kommer det att bidra till dina elräkningar, så att investera lite mer i en energieffektiv diskmaskin kan spara pengar under din diskmaskinens livstid.

Vissa modeller har också specialfunktioner som hjälper dig:

 • Försenat startalternativ — för att köra diskmaskinen under lågeffekt
 • Inställningar för halv belastning / lastavkänning / miljö / ekonomi – använd mindre el och vatten
 • Dagens diskmaskiner använder cirka 40% mindre energi och 50% mindre vatten än diskmaskiner tillverkade på 90-talet, så det är värt att byta ut din gamla diskmaskin med en av de nyare modellerna.

Vad finns det för diskcykler?

De viktigaste cyklerna är lätt disk, vanlig disk, kraftig disk (kastruller och kokkärl) och ekonomi. Ekonomicykeln kommer att lufttorka rätter, vilket sparar värmeelementets energikostnader. Förbättrade cykler som glas eller stengods, sköljning, snabb disk, krukvätska och rengöringsdisk är funktioner du vill ha men förväntar dig att betala mer. En diskmaskininredning i rostfritt stål är en vacker funktion men förbättrar inte diskprestandan – det är främst ett stilalternativ. En diskarm i rostfritt stål rostar dock inte och är tåligare.

Vilken storlek på min diskmaskin behöver jag?

De flesta av oss tittar på att fylla ett diskmaskinsformat hål under vår köksbänk, vilket innebär att vi letar efter en fullstor diskmaskin – 60 cm bred, 82–85 cm lång och 60 cm djup (med utrymme på baksidan för ventilation). Men om du har ett kompakt kök kanske du vill tänka på att använda en låda, kompakt eller smal diskmaskin som kan sitta snyggt under en bänkskiva eller i ett mindre utrymme.

Som det gamla ordspråket säger, mät två gånger och klipp en gång – spela det säkert genom att mäta utrymmet i ditt kök för att se till att den glänsande nya diskmaskinen passar innan du gör ett köp. Om du är orolig för svårigheter att nå eller använda din diskmaskin kanske du också vill kolla in vår guide om tillgänglighet för diskmaskin.

Hur mycket vatten och energi sparar jag med en diskmaskin jämfört med handdisk?

Alla diskmaskiner är märkta med vatten- och energivärden. Stjärnklassificeringen ger dig en allmän uppfattning om hur bra din diskmaskin fungerar, men etiketterna innehåller också råa siffror om kilowattimmar per år och vattenförbrukning per disk. Du kan använda dessa siffror för att få en uppskattning av dina driftskostnader.

Låt oss till exempel säga att din energi kostar 3 kr / kWh och diskmaskinen använder 100 kWh per år. 0,30 x 100 = din diskmaskin kommer att kosta dig cirka 300 kr per år att köra. Du kan använda samma typ av beräkning för din vattenkostnad med 20 kr per 1000 liter.

Vilka diskmaskiner är mest pålitliga?

Vi frågar regelbundet våra medlemmar om tillförlitligheten hos sina egna diskmaskiner och publicerar resultaten i vår undersökning av diskmaskinens tillförlitlighet – resultaten är baserade på verkliga erfarenheter från tusentals konsumenter, så kolla in de bästa märkena innan du köper.

Har platsinställningar en plats i diskmaskinens beslutsfattande?

Tillverkare tenderar att använda detta, men du kan ganska mycket ignorera det. Vissa diskmaskiner hävdar att de kan passa 12 till 15 platsinställningar, men såvida du inte har en diskmaskin Tardis och använder den australiska standardstorlekens platsinställning – båda extremt osannolika – då kan du berätta för dem att de drömmer. Gå inte stort för det skull; gå efter vad som passar ditt porslin.

Hur vet jag att mina tallrikar kommer att passa i en ny diskmaskin?

Det är ingen anledning att köpa en fantastisk ny diskmaskin om du inte kan passa din porslin i den – olika diskmaskiner kommer med en mängd interna konfigurationer, så att dina extra långa glas och stora tallrikar kanske inte passar lätt i alla modeller. Om du är osäker, ta en av var och en till butikerna med dig. Var inte generad; säljare vill sälja diskmaskinen till dig, så ta gärna med dina artiklar för att se till att de passar.

Bestickbricka eller korg?

En bricka låter dig sortera när du staplar, en korg låter dig sortera i besticklådan. Brickorna är också säkrare eftersom du inte råkar sticka dig själv med en kniv eller gaffel när du når in i diskmaskinen. Leta efter valfria galler på bestickkorgarna eller bestickbrickorna som skiljer varje redskap. En nackdel med en bestickbricka är dock att den äter i det tillgängliga utrymmet för det övre racket. Om du är ett fan av bestickbrickan letar du efter en diskmaskin med högt badkar – den extra badkarhöjden kompenserar för den förlorade fastigheten.

Halvlastalternativ eller lastavkänning?

Halvlastinställningen justerar vattnet och programmeringstiderna för en mindre belastning, medan lastavkänningen justerar dem efter antalet föremål och mark. Medan inställningarna för halv belastning använder mindre energi och vatten kommer de fortfarande att använda cirka 85% så mycket som en full belastning så det är nog bättre att du väntar tills din diskmaskin är full innan du kör den. Naturligtvis är en dubbelskålslåda en symbol för halvlastförmågan.

Hur får jag ut det mesta av min diskmaskin?

 • Använd ett bra diskmedel. Din diskmaskin är bara lika bra som det diskmedel du lägger i den – kolla in våra recensioner av diskmaskiner och se vad som är bäst för dig.
 • Placera inte de smutsigaste föremålen i korgarnas hörn eftersom de är mindre benägna att rengöras ordentligt. Kolla in vår guide om hur du laddar en diskmaskin och staplar som ett proffs.
 • Kontrollera att sprayarmen inte blockeras under cykeln – den måste röra sig fritt för att skölja disken.
 • Förskölj inte – bara skrapa och gå. Diskmaskiner har avancerat avsevärt och är nu utformade så att du inte behöver skölja innan du diskar. Om du fortsätter med dina försköljningsvanor diskar du besparingarna från att äga diskmaskin i avloppet, så att säga.
 • Lägg inte något trä i din diskmaskin. Det är ingen bra idé eftersom de kommer att falla sönder från diskmedlet.
 • Rengör diskmaskinen djupt. Att ge det lite kärlek kommer att förbättra prestandan och minska den smutsiga diskmaskinens lukt – så här håller du gnistan vid liv.

Bör man tänka på cykler?

Diskmaskinens cykler möjliggör en skräddarsydd disk på alla typer av disk, från krukor och kokkärl till finporslin.

 • Försenad disk: Ställ in starttiden var som helst från ett till 24 timmar framåt, beroende på din modell.
 • Skölj och håll: Skölj bort mat på en del disk för att eliminera bakterier och lukt utan att använda diskmedel.
 • Diskprogram: Olika diskcykler ger anpassade inställningar för allt från ömtåliga diskar och porslin till krukor och ugnsställ.
 • Snabbdisk: Avsluta en mängd lätt nedsmutsade diskar på kortare tid.
 • Sanera: Ett desinficerande sköljalternativ dödar 99,9% av bakterierna. Detta är perfekt för skärbrädor och babyflaskor.

Bör man tänka på designen?

Du kan hitta diskmaskiner i en mängd olika färger och finish som matchar ditt kök eller göra ett djärvt uttalande, inklusive:

 • Diskmaskiner i rostfritt stål
 • Diskmaskiner i svart rostfritt stål
 • Skiffer diskmaskiner
 • Svarta diskmaskiner
 • Vita diskmaskiner

Bör jag tänka på Installationen av diskmaskinen?

När du planerar leverans och installation av en diskmaskin måste du köpa en leverantör för diskmaskin och, för vissa modeller, en nätsladd. Fråga experter för information om föremål du behöver. Det måste finnas en vattenventil avstängd inom sex meter från apparaten. Innan installatören kommer, koppla ur och töm din gamla diskmaskin. Se till att det finns en fri väg till installationsplatsen och begränsa alla husdjur från området. Läs mer om leverans, installation och hämtning av apparater.

Bör jag tänka på priset?

Diskmaskinens priser varierar från prisvärda alternativ under 5 000 kr till plundringsvärda enheter med alla klockor och visselpipor. Naturligtvis beror priset på storlek och kapacitet, funktioner, märke och modell. Vad du spenderar beror på dina behov och de funktioner som är viktiga för dig.

Även om de är begränsade i funktioner är budgetdiskmaskiner fortfarande utformade för att få jobbet gjort. Många nyare diskmaskiner är utrustade med en marksensor som bestämmer vattenmängden, vattentemperaturen och tiden som krävs för att rengöra disken.

Mellanklass diskmaskiner kan ha justerbara ställ, premium fingeravtrycksbeständiga ytor och lägre decibel än en budget diskmaskin. Med förstklassiga diskmaskiner har du ännu fler funktioner att välja på, inklusive tyst ljudnivå, större kapacitet och trådlös anslutning. Exklusiva diskmaskiner har alla funktioner du vill ha och sedan några.

Bör man bry sig om storleken?

Diskmaskiner finns i två konventionella bredder:

 • Standardmaskiner är cirka 60 cm breda.
 • Kompakta modeller är cirka 45 cm breda.

Diskmaskinens höjd är standard och utformad för att passa under en typisk köksbänk. Det är dock inte ovanligt att ett köksrenoveringsprojekt täcker gammalt golv med nytt, vilket höjer golvhöjden. De flesta diskmaskiner har justerbara fötter. Var noga med att göra noggranna mätningar av det tillgängliga utrymmet under bänkskivan och be din återförsäljare om hela utbudet av justerbarhet för den maskin du funderar på innan du köper. Här är några andra punkter att tänka på när det gäller diskmaskinens storlek och kapacitet:

 • Kompakta maskiner kan städa upp till åtta, femdelade platsinställningar och sex serveringsstycken.
 • Standardmaskiner rengör 10 till 12 femdelade platsinställningar och sex serveringsbitar.
 • Diskmaskiner med höga badkar kan städa upp till 14 platsinställningar i fem delar och sex serveringsstycken. Många av dessa diskmaskiner inkluderar flexibla ställ som rymmer stora köksartiklar.
 • Kompakta maskiner kostar initialt mindre men kan behöva köras oftare på grund av sin begränsade kapacitet. Det kan sluta använda mer el och vatten årligen än en vanlig 60 cm diskmaskin.
 • Kompakta maskiner är för närvarande inte kvalificerade för Energy Star-certifiering. Men det betyder inte att de är energisvin. År 2013 avbröt Energy Star tillfälligt effektivitetsstandarder för maskiner som dessa tills en ny uppsättning krav fastställs som skiljer dem från maskiner i standardstorlek. De nya specifikationerna är för närvarande under granskning.
 • Och bara så att du vet, standardmaskiner som är Energy Star-certifierade använder i genomsnitt 5% mindre el och 15% mindre vatten än icke-certifierade standardmaskiner.

Är funktionsalternativ något man borde tänka på?

Automatisk temperaturkontroll

En kontroll som automatiskt balanserar vattentemperaturen. Det tillsätter rätt mängd varmt och kallt vatten för att säkerställa rätt temperatur. På så sätt löses diskmedlet ordentligt.

Cykler

Varje cykel skiljer sig åt i antal diskar och sköljningar. De flesta diskmaskiner erbjuder lätta, normala och tunga cykler. Även om dessa tre borde täcka de flesta av dina rengöringsbehov, erbjuder avancerade modeller ibland en lista med alternativ. Av dessa kan snabba och enkla rackcykler vara mest användbara. Den snabba cykeln rengör lätt smutsade rätter på en bråkdel av den tid det tar att köra en hel cykel. Och som namnet antyder fokuserar en-rack-cykler bara på det övre eller nedre racket. Om du gör det sparar du energi när du har en delvis belastning som behöver rengöras.

Fördröja disken

Med den här funktionen kan du ställa in diskmaskinen så att den slås på vid ett senare tillfälle. Du kan till exempel ställa in timern så att den slås på kvällen när elpriset sjunker.

Filter

Det finns två typer av diskmaskinfilter: självrengöring och manuell. Självrengörande filter slipar matpartiklar och skräp i små bitar så att de säkert kan rinna ner i avloppet. För att göra det använder många en kvarn som liknar det avfallshantering du kan ha i din diskbänk. Andra använder ett fint nät som bryter ner maten när vatten rusar genom den. Filter som använder en kvarn tenderar att vara bullriga och det är därför många avancerade diskmaskiner använder finmaskversionerna.

Manuella filter måste rengöras då och då. Rengöring av dessa filter tar bara en minut eller två. Ta bara bort filtret och kör det under en kran tills matpartiklarna sköljer bort. Om du börjar lägga märke till mat som fastnat i din porslin är det dags att diska filtret.

Uppvärmd torkning

Att öppna din diskmaskin efter en diskcykel och hitta fortfarande våta diskar är en smärta. Många modeller erbjuder uppvärmda torkcykler för att undvika detta. Detta alternativ använder antingen extra varmt vatten under den sista sköljningen eller ett separat värmeelement för att torka saker i slutet av cykeln.

Ljudnivå

Vissa diskmaskiner låter som ett tåg som kraschar genom ditt kök. Andra avger lite mer än nästan helt tyst. De flesta tillverkare erbjuder ett decibelbetyg för sina diskmaskiner. Var bara medveten om att detta betyg är ett genomsnitt under en cykel. Så det kommer troligen att bli starkare ögonblick då och då, särskilt i modeller med kvarnutrustade självrensande filter.

Lägre siffror är bättre när man tittar på diskmaskinens decibelnivåer. Du märker knappt något i intervallet 38 – 45 dBA. Vid 58 dBA blir diskmaskinen ungefär lika högljudd som vanligt samtal.

Vad ska du leta efter i en diskmaskin?

 • Anti-översvämningsanordning

De flesta diskmaskiner har nu en viss nivå av skydd mot översvämning, men en översvämningsslang har en elektrisk avstängning nära vattenkrananslutningen, vilket innebär att den hindrar läckage i slangen, inte bara i maskinen. Det finns också anti-burst-teknik som finns i maskinens ände av slangen.

 • Dolt värmeelement

Ett dolt element skyddar föremål från skador om de faller genom korgen och mat från att brännas på elementet och orsaka dålig lukt. Lyckligtvis är diskmaskiner med utsatta element en sällsynthet idag.

 • Felvisning

Hjälper dig att identifiera enkla problem, till exempel en tom sköljmedelsdispenser eller blockerade sprayarmar, och undvika onödiga serviceanrop. Det varnar dig också för allvarliga problem som kräver ett serviceanrop.

 • Tillgängliga filter

Kontrollera att filtren är lätta att ta bort och rengöra.

 • Fläktar och autoöppningsdörrar

Vissa modeller kommer nu med fläktassisterad torkning och vissa modeller öppnas till och med automatiskt när de avslutar rengöringscykeln, vilket hjälper till med torkning. Push-to-open-dörren finns också tillgänglig, vilket kan spara dina rätter om du försöker öppna och ladda din diskmaskin med båda händerna fulla.

 • Saltdispenser för mjukgöring av hårt vatten

Om du bor i ett område med hårt vatten (om du är osäker kan du kontakta din vattenleverantör) kanske ditt diskmedel inte fungerar lika effektivt. Leta efter en diskmaskin med en saltdispenser som gör vattnet mjukare för en bättre disk.

 • Varm eller kall?

Kontrollera om en kall eller varm anslutning rekommenderas till maskinen. Om du ansluter till varmvatten (ett bra alternativ om du har solvarmvatten), kontrollera den rekommenderade maximala inloppstemperaturen för varmvatten – du kan behöva en tempereringsventil om vattnet i dina rör är för varmt.

 • Barnsäkerhet

Leta efter barnsäkra dörrlås, kontrollås och diskmedelslås för att hålla nyfikna små fingrar borta från skada. Tänk på att du måste förvara dessa diskmaskinstabletter också någonstans säkert, eftersom de ibland kan se ut som godis.

Läs också >>> Bästa airfryern 2022

Vilka olika diskmaskinstyper finns det att välja emellan?

Vi har testat för att hitta dig bäst. Se granskning av diskmaskiner.

Det finns flera olika typer av diskmaskiner eller konfigurationer tillgängliga beroende på dina behov. Många diskmaskinsmodeller finns också i en mängd olika färger, finish och konfigurationer för att matcha din köksdekor.

 • Fristående diskmaskiner

Dessa levereras med en bänkskiva och är lämpliga om du inte har ett bänkutrymme i ditt kök. Fristående diskmaskiner kan vanligtvis också vara inbyggda. 4 000 kr – 24 000 kr

 • Halvintegrerade diskmaskiner

En inbyggd modell som passar en panel under kontrollpanelen för att matcha resten av dina köksskåp. 7 000 kr – 40 000 kr

 • Fullt integrerade diskmaskiner

En helt inbyggd diskmaskin, med hela frontpanelen som matchar ditt kök och kontroller dolda innanför dörren. Du kommer inte ens kunna berätta att den är där. 6 000 – 33 000 kr

 • Inbyggda diskmaskiner

De inbyggda diskmaskinerna är konstruerade för att monteras under köksbänken och behöver inte topp- eller sidopaneler utan måste vara inneslutna och förankrade för att förhindra att de tippar framåt under lastning och lossning. 7 000 kr – 35 000 kr

 • Låda eller kompakta diskmaskiner

Dessa diskmaskiner är perfekta för mindre hushåll och är inbyggda i en låda eller mikrovågsugn och tar mindre köksfastigheter, men passar också mindre porslin i varje last. Dubbla lådor är också mångsidiga, vilket ger dig möjlighet att bara köra en, eller båda på en gång. Tänk på att klistermärken för energi och vatten kan ge siffror för endast en låda men inte för båda. 7 000 kr – 20 000 kr

 • Smala diskmaskiner

Precis lika lång som en diskmaskin i full storlek men runt 45 cm bred snarare än konventionella 60 cm. 6 800 kr – 20 000 kr

Borde man handdiska?

Medan el för att driva din diskmaskin kostar pengar och armbågsfettet som används i handdisk är gratis, använder handdisk cirka sex gånger så mycket vatten som en typisk modern diskmaskin för att diska upp en typisk hög med smutsiga diskar och få vattnet i diskbänken. tillräckligt varmt för att diska tar nästan dubbelt så mycket energi som du skulle använda för att köra din diskmaskin.

En annan fördel med diskmaskiner framför handdisk är att du kanske kan vänta flera dagar tills den är full innan du kör den, vilket ytterligare förvärrar dina energi- och vattenbesparingar. Ofta inte ett alternativ vid handdisk på grund av den växande och fula högen av smutsiga tallrikar bredvid diskbänken.

Vilka vanliga diskprogram kan man använda?

Eko, ekonomi eller biodisk diskar mer ekonomiskt med mindre vatten eller vid en lägre temperatur – cirka 50 ° C är bra för ett enzymbaserat rengöringsmedel. Snabbdisk diskar lätt smutsade eller sköljda diskar mer ekonomiskt i en snabbare cykel.

Hur gör jag för att få min diskmaskin att arbeta effektivt?

När du väl har valt rätt diskmaskin för ditt hushåll är det viktigt att den fungerar som bäst. Du kan till och med förhindra vanliga kvarvarande smutsiga problem med bara en liten förändring i den dagliga vanan.

Här är några beprövade tips för att göra den välbekanta sysslan lite enklare:

 • Skrapa matrester från disken innan du laddar dem.
 • Överbelasta inte eller överlappa rätter. Lämna extra utrymme mellan disken så att vattenstrålarna rengörs mer effektivt och ger gott om plats för vattnet att rulla bort under torkningscykeln.
 • Ladda bestick individuellt och se till att de inte hänger ihop.
 • Använd diskmedel inom några månader efter köpet och förvara det på en torr plats. Fukt förstör effektiviteten hos även det bästa diskmedlet.
 • Använd ett sköljmedel för att hjälpa torrcykeln mer effektivt, för att minska fläckar och vattenringar på de rengjorda diskarna.
 • Öppna dörren omedelbart efter avslutad sista cykel för att låta den uppvärmda luften försvinna snarare än poolen på disken.
 • Töm först diskmaskinens nedre rack. Detta hjälper till att hålla dem torra när de läggs bort, snarare än att riskera att föremål från det övre racket droppar ner vattnet.

Vilka typer av diskmaskiner bör jag överväga?

Inbyggd diskmaskin i köket

Den vanligaste typen av diskmaskin är en inbyggd modell. Inbyggda diskmaskiner är utformade för att installeras under bänkskivan. Deras sidor är oavslutade eftersom de kommer att döljas av det omgivande skåp. Dessa modeller måste anslutas till en 120 volt strömbrytare av en auktoriserad elektriker.

Portabla

Om du inte har plats för en inbyggd modell, överväga en bärbar diskmaskin. Dessa fristående modeller sitter vanligtvis på hjul och kan rullas in och ut ur plats efter behov. De inkluderar två slangar. Den första ansluts till handfatets kran och ger vatten för disken. Vanligtvis kräver detta en kran med gängad pip. Om du har en kran med en inbyggd spruta är det ofta möjligt att byta ut sprutan med en lämplig adapter när du vill använda diskmaskinen. Den bärbara diskmaskinens andra slang levererar avloppsvatten tillbaka till diskbänken för dränering. Både slangar och diskmaskinens elkabel lagras snyggt bakom enheten.

Bärbara diskmaskiner erbjuder färdiga sidor och vilar ofta under ett slaktblock. Dessa modeller kan omvandlas till inbyggda diskmaskiner genom att ta bort ytterväggarna och rullarna. Den mångsidiga karaktären hos en bärbar diskmaskin gör dem idealiska för lägenheter, äldre hem och husbilar. De kan ge extra diskutrymme när du förbereder en måltid och rullar ur vägen när de inte behövs.

Diskmaskiner för bänkskivor

Diskmaskiner för bänkskivor är vanligtvis cirka 22 “breda x 17” höga x 20 “djupa och väger ungefär 50 kg. De måste placeras nära ett handfat eftersom de, som bärbara diskmaskiner, använder slangar för att dra vatten från en kran och för att tömma avloppsvatten Se till att du har ett utrymme nära diskbänken innan du köper en av dessa modeller. Om du vill frigöra det utrymmet när det inte används, se till att du också har en lämplig förvaringsplats för det.

Även om diskmaskiner kan vara praktiska, har de några nackdelar. Som du förväntar dig har de i allmänhet inte så många alternativ som modeller i full storlek. Deras storlek hindrar dem också från att rymma större krukor och kastruller, vilket kräver att du diskar dessa föremål för hand. Slutligen tenderar diskmaskiner att vara högre än de flesta inbyggda modeller, från 52 till 58 dB. Även med dessa brister kan diskmaskiner vara ett bra alternativ för hyresgäster, särskilt för att du kan ta med dig dem om du bestämmer dig för att flytta.

Låddiskmaskin

Disklådor började dyka upp i USA 1997. Deras innovativa design delar upp de övre och nedre ställen på en vanlig diskmaskin i två oberoende apparater. Istället för att öppna med en gångjärnsdörr skjuter lådorna ut för enkel lastning och lossning. Denna design är särskilt användbar för dem som har problem med att böja sig. Och eftersom varje låda kan köras separat, har diskmaskiner exceptionell energieffektivitet.

Välj mellan dubbla och enkla låddesigner. Diskmaskiner för dubbla lådor är bekvämt dimensionerade för att passa standardutskärningar för diskmaskiner. Enkel lådmodeller har samma bredd som en vanlig diskmaskin men halva höjden. Om en enskild låda diskmaskin låter som en bra passform för ditt hem, kan du använda en del av det utrymme som används för din gamla diskmaskin med mer skåputrymme.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top