Bästa champagneglaset 2022 – Välj rätt champagneglas

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Iittala Essence Champagneglas 21 cl

Orrefors More Champagneskål 21 cl

Orrefors Helena Champagneglas 25 cl

Orrefors More Champagneglas 18 cl

Klicka här för att se fler champagneglas.

Bästa champagneglaset 2022

Beroende på vilken typ av champagne du vill dricka eller servera brukar smaken du vill uppnå vara annorlunda beroende på champagnesorten du korkar upp. Du vill förmodligen därför välja den bästa formen på glasen champagnen ska åtnjutas i. Att använda rätt glas kan framhäva de dyraste champagnerna eller ta fram det bästa inom billiga champagner. Nästa gång du anordnar en fest oavsett om det är en jubileumsfest, ett bröllop eller en simpel sammankomst kan du veta exakt vilket glas du ska ta fram om du läst vår köpguide.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa ett bra champagneglas på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilket champagneglas som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar online affärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem champagneglaset så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa det bästa champagneglaset. Det är just därför som vi här på Köksproffset.se har skapat en tabell med de bästa champagneglasen som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla champagneglas som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika online affärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram det bästa champagneglaset inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bästa champagneglaset 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa det bästa champagneglaset på nätet. När du letar efter det bästa champagneglaset finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter det bästa champagneglaset enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta ett champagneglas efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer det bästa champagneglaset för dig:

 • Material
 • Stil / form
 • Bubbelbevarande
 • Mått
 • Hållbarhet
 • Pris
 • Funktionen med ett champagneglas
 • Typ av champagneglas

Material

Det mest framträdande materialet för champagneglas är kristall. Crystal är känt för sin glans som hjälper till att framhäva champagnens ljusa färg och bubblorna. Emellertid börjar champagneglas av plast få erkännande och har blivit en utmanare nyligen. De är praktiska eftersom de inte nästan går sönder och får det mousserande vinet att se sofistikerat ut.

Stil / form

Precis som röda och vita vinglas, är champagneglas antingen stammade eller stamfria. Champagneflöjt är kanske den vanligaste stilen där skålen är djup men smal, stammen är tunn och basen är mindre.

Bubbelbevarande

Varumärket för god champagne eller något mousserande vin, för den delen, är bubblorna. Skålens form kommer att göra mycket för att bevara bubblor. Glas har vanligtvis en bruspunkt som kallas “kärnbildningsställen” på grund av en liten lasergravering inuti skålen som gör att bubblorna kan stanna kvar i drycken längre.

Bubblorna lossnar så småningom från fibrerna eller graveringarna och flyter sedan uppåt. Flöjter är kända för att hålla kvar bubblor längre än kupéglas eftersom deras form kanaliserar bubblorna mer.

Mått

Champagne är lätt, delikat och lätt att dricka. Dessa egenskaper ska återspegla glaset som det serveras i. När du håller ett glas champagne ska drickaren ha ett bekvämt och bekymmersfritt grepp.

Förutom vikt måste champagneglaset ha rätt tunnhet, vilket gör det mer raffinerat och bekvämare att dricka från. Stammen måste också vara tunn men kan fortfarande bära skålens vikt när den är fylld. Skålens form spelar också in, och fälgen också. Komponenterna måste fungera bra med varandra för att glaset ska vara funktionellt och estetiskt tilltalande.

Hållbarhet

Champagneglas är tunna, men det betyder inte att de är mycket ömtåliga. Vissa glas är slitstarka och har ett sofistikerat utseende. När du handlar för champagneglas, se till att det är tillverkat av glas eller plast av hög kvalitet. Du bör också överväga hur enkelt det är att rengöra dem och välja de som är diskmaskinssäkra.

Pris

Champagneglas varierar i kvalitet och pris. Om du vill plundra finns det många bra alternativ för formella sammankomster, men det finns också några mycket prisvärda alternativ om du ska rymma många människor. Oavsett vad du väljer, se bara till att de är värda det och är lämpliga för ditt ändamål.

Funktionen med ett champagneglas

Det som skiljer Champagne och mousserande vin från andra viner är dess bubblor – tack vare den naturliga processen med kolsyrning. Så, formen och storleken på ett bra Champagneglas bör bevara dessa attraktiva bubblor. De ideala champagneglasen har en “kärnbildningsplats” vid skålens botten. Detta är en liten lasergraverad etsning som hjälper bubblorna att bildas. Att ha en riktad bruspunkt hjälper bubblorna att stanna längre och flyta upp vackert i vertikala linjer.

Typ av champagneglas

Champagneflöjtglas

Hög och smal, flöjt är ett elegant glas som genererar mycket attraktiva, strömlinjeformade bubblor som håller längre. Men är en flöjt verkligen det bästa glaset för att dricka champagne? Inte riktig. Champagneflöjt är smalare än tulpanglaset och låter inte dofterna utvecklas lika mycket.

Ändå bevarar flöjt brus under längre perioder. Så det är ett praktiskt alternativ för sociala miljöer när mousserande vin hälls tidigare för utdelning. Dessutom har inte alla mousserande viner den subtilitet som drar nytta av den aromatiska utvecklingen i ett tulpanglas. Till exempel kommer en cava eller prosecco att dricka lika bra från en champagneflöjt. Flöjter är också bra för cocktails som mimoser. Personliga Champagne-flöjt ger en speciell touch för bruden och brudgummen, perfekt för att rost vid ett bröllop.

Tulpanglas

Tulpanformen är smal längst upp, fläckar delvis ner i skålen, avsmalnar sedan till en smal punkt längst ner och behåller en bra mängd bubblor. Den har en bredare skål än flöjt, liknar ett vitt vinglas. Detta gör att allt vinets arom kan utvecklas och samlas i den övre delen av glaset. Högkvalitativ champagne och mousserande vin, som Dom Perignon eller Lambrusco, bör uppskattas från ett tulpanglas så att du kan njuta av all dess smak och bubblakvalitet.

Champagnekupéglas

Coupéglaset eller Champagnefatet är det gammaldags Champagneglaset som var populärt på 1920-talet. Men populariteten har minskat de senaste åren, eftersom det inte behåller bubblor eller aromer särskilt bra. Bubblor försvinner snabbare i coupéskålen eftersom den är bred och låg, och vinet blir snabbt platt. Men kupén gör fortfarande ett fint cocktailglas, det är utmärkt för champagnetorn eller om du bara vill dricka ur ett vintageglas.

Universellt vinglas

Kan du dricka champagne i ett vinglas? Ja. Ett vitt vinglas skulle fungera som en bra ersättning för ett champagneglas om du inte vill spendera på för många typer av vinglas. Det kommer bara inte att ha en kärnbildningsplats för att styra brusningen, som ett champagneglas. Universella vinglas är ett alternativ om du föredrar samma vinglas för dina Champagne-, Chardonnay- eller Tempranillo-viner.

Andra stilar av champagneglas

Du kan använda champagneglas av plast eller engångsplastflöjter som efterliknar en traditionell flöjt om du är orolig för känsligt glas. Många av dessa är av god kvalitet och kan se ut som vanligt glas. Ett stamfritt glas är lämpligt för utomhusbruk. Anpassade champagneglas med ovanliga former kan vara bra mittpunkter.

Champagneflöjt har en mycket specifik design av en anledning. Den långa, mager formen koncentrerar vinets bubblor och håller dem tätt ihop. Det ser inte bara elegant ut, men designen behåller också brusen i glaset längre och håller champagnen smaken frisk medan du dricker.

Flöjter finns i olika stilar men de flesta har samma grundform. Det är mycket vanligt att kanten på glaset avsmalnar mot mitten av glaset. Denna design gör det bästa jobbet för att fånga upp vinets bubblor. Det finns också flöjt som blossar utåt, vilket ger dem mer en öppen blomma.

Utöver Champagneflöjt finns Champagnefat. Detta glas har en kort och grund skål som är lika bred som ett cocktailglas över toppen av en kort stam. De är ganska vanliga vid fester och var ganska populära under 1900-talet, men de fäller inte bubblorna som en flöjt. För dem som letar efter vintage glas för att servera champagne är det mer troligt att det kommer över fat och några fantastiska mönster kan hittas.

Lista över de bästa champagneglasen 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man häller upp ett glas champagne

Du behöver inte delta i en sommelierkurs för att lära dig att hälla ett glas mousserande vin. Här är några tips för att göra det som ett proffs:

 • Håll Champagne-flaskan vid basen. Placera tummen i fördjupningen där med fingrarna som stöder kroppen.
 • Tippa champagneglaset i en 45 ° vinkel och häll ner på sidan av glaset. Eller häll omkring 2,5 cm vin först, låt det sätta sig och häll sedan igen. Detta minskar förlusten och förhindrar överskumning.
 • Fyll inte glaset med mer än två tredjedelar och låt inte flaskan röra vid glaset eftersom de ofta lagras i dammiga källare.
 • Ge flaskan en snabb vridning när du är klar att hälla för att fånga droppar på läppens kant.
 • Låt sedan vinet öppna sig och smakerna utvecklas i glaset, då är det klart att dricka.

Hur du dricker på ett korrekt sätt

Att dricka champagne kan vara skrämmande för vissa av oss, särskilt från en lång, smal flöjt. Så här gör du:

 • Håll glasstammen mellan tummen och fyra fingrar. Din ring och lillfinger kan vila på basen för att bibehålla balansen.
 • Håll inte skålen eftersom det värmer det mousserande vinet, vilket gör det mindre trevligt att dricka.
 • Luta handleden så att glaset är ungefär 45 graders vinkel. Detta låter dig smutta på bubblan utan att riskera spill.

Fina champagnesorter du kan dricka ur ditt champagneglas

Dom Perignon Oenotheque Rose 1993

Denna gnistrande roseblandning av Pinot Noir och Chardonnay är välbalanserad, med röda bär och lätt krämig på finishen. Pris på Dom Perignon Oenotheque Rose 1993: 10 000 kr +

Louis Roederer Cristal Brut Rose Millesime 2008

Årgången 2008 erbjuder färska skogsbär och citrus med viss mineralitet, för att avsluta med smaken av brioche och söta kryddor. Pris på Louis Roederer Cristal Brut Rose Millesime 2008: 6 000 kr +

Armand de Brignac Spades ess Demi-Sec

Denna demi-sec Champagne är vackert balanserad i smak, med kalkliknande fruktighet och en rik krämighet. Pris på Armand de Brignac Spades ess Demi-Sec: 4 000 kr +

Raventós I Blanc ‘Enoteca Personal Manuel Raventós’ Espumoso Conca del Riu Anoia 2002

Denna Cava har aromer av mogen vit frukt och tropisk frukt, med en strukturerad smak som innehåller frukt och nötter. Pris på Raventós I Blanc ‘Enoteca Personal Manuel Raventós’ Espumoso Conca del Riu Anoia 2002: 3 000 kr +

Moët & Chandon Esprit du Siècle Brut

Den sällsynta Esprit du Siecle (Årets ande) är en unik blandning av 11 av de bästa Moët & Chandon-årgångarna, från 1900 till 1995. Pris för Moët & Chandon Esprit du Siècle Brut: 70 000 kr +

Armand De Brignac Ace of Spades La Collection

Detta sortiment i begränsad upplaga har sex stilar Champagne från Armand de Brignac. Pris på Armand De Brignac Ace of Spades La Collection: 35 000 kr +

Krug Clos d’Ambonnay Blanc de Noirs Brut 2002

Denna unga Krug är intensiv, koncentrerad med en djup kärna av frukt och mineraler. Pris på Krug Clos d’Ambonnay Blanc de Noirs Brut 2002: 25 000 kr +

Dom Perignon P3 Plenitude Brut Rose 1988

Plenitude Brut Rose 1988 är fräsch och energisk med toner av pulveriserat socker, mineraler och röda bär. Pris på Dom Perignon P3 Plenitude Brut Rose 1988: 25 000 kr +

Louis Roederer Cristal Vinotheque Edition Brut Rose Millesime 1999

Vinothèque-serien är Cristal cuvée som är åldrade minst 20 år före släpp. Pris på Louis Roederer Cristal Vinotheque Edition Brut Rose Millesime 1999: 20 000 kr +

Champagne och mousserande viner är så fantastiska festliga drycker. Födelsedagar, en bröllopsdusch eller bara en lugn kväll mellan gamla vänner är lika bra en ursäkt som någon att poppa kork.

Typer av champagneglas

Champagneflöjtglas

Den första typen av champagneglas vi kommer att täcka är champagneflöjt, det klassiska och mest använda glaset för champagneservering. Elegant med sina långa stjälkar och enkla men tunna skålar, är champagneflöjter den mest kända stilen för champagneglas och rostade flöjt. Flöjten är lätt att hålla i stammen och ger gott om plats för att champagne ska hållas, vilket ger en bra serveringsstorlek. Den viktigaste delen av champagneflöjt är stammen. Detta beror på att det gör att champagnen kan vara orörd av din hand och placerar handen och fingrarna bort från skålen. Detta förhindrar att din dryck värms upp.

Detta ses också i glasvaror avsedda för vitt vin. Den smala skålen gör att bubblorna kan hållas säkert under en längre tid. Detta beror på att den smala munnen inte utsätter champagnen för luften, vilket saktar ner kolsyran. Ett perfekt exempel på ett klassisk champagneglas är flöjtglasen, dessa glas är utformade för att förbättra din champagnes eller mousserande smaks smak, fånga bubblorna i skålen och undvika värmekontakt från handen. Moderna och tidlösa, dessa flöjt är lätta och funktionella för alla speciella tillfällen. Vi lyfter ett glas till det.

Detta är inte dina typiska champagneglas, den sofistikerade och eleganta stilen kommer att vara centrum för alla bord. Designad i kristall är designen skapad för att förbättra presentationen och smaken av dina finaste champagner. Den är också perfekt för rött, vitt och mousserande vin och perfekt för champagnecocktails vid ett evenemang, den här flöjt är universell för alla dina önskade drycker hela natten. Förbättra smak, temperatur och övergripande presentation kan du inte gå fel med en champagneflöjt som detta.

Champagnetulpanglas

Nästa typ av champagneglas och rostade flöjt är tulpaner. Tulpaner liknar räfflor, men nyckelskillnaden ligger i fälgformen. Fälgen är smalare jämfört med skålens mitt och ger glaset en unik form. Så vad tilltalar den här lilla formförändringen? Tja, den smala kanten gör att dryckerna i drycken förstoras och riktar den mot näsan. På grund av den inåtböjda kanten kan du njuta av dryckens arom och smak samtidigt.

Tulpanformen ger en bättre smak, smak och övergripande rostningsupplevelse. Men det finns också många likheter med flöjt. Med samma smala stam kommer champagnen att förbli orörd av värmen från din hand. Det finns också två storlekar av champagnetulpaner, vanliga och breda. Självförklarande, breda tulpaner är något större i storlek, vilket ger en större serveringsstorlek.

Ett bra förslag för ett tulpanchampagneglas är en enkel uppsättning glasvaror från valfritt märke. Som den perfekta bröllopsgåvan som kommer att älskas av både bruden och brudgummen, dessa glas är hållbara men ändå lätta. Som en tulpan med regelbunden storlek har dessa glas en smal men ändå subtil, avsmalnande som kommer att fånga överflödiga bubblor vid den ursprungliga hällen.

Dessa glas är också perfekta för att fira födelsedagar, jubileer, förlovningsfester eller bara en vardaglig drink. Med en tunn kant och extra klart glas är den enkla designen formad för att ge en naturligt stark arom och äkta smak.

Champagnekopp-glas

Champagnekupéer, annars känd som champagnefat, är en traditionell inställning till ett champagneglas. Ofta kallad “old school”, är denna form av glasvaror associerad med förra seklet. En stil som inte liknar någon annan, kupén har en bred skål som sitter ovanpå en kortare stam. Ofta finns det på bröllopsmottagningar eller cocktailpartyn eftersom de är så sofistikerade och traditionella, att kupén låter dig se varje bubbla studsar runt glaset. De bästa dryckerna att servera i kupéer är vanligtvis torra, eftersom skålen är ganska ytlig och bred med en fälgdesign som påskyndar oxidationsprocessen.

En klassisk version av coupe-cocktailglaset görs av flera märken. Kommer i en uppsättning med fyra glas, och glaset som visas här är symbolen för en traditionell kupé. Som ett av de mest autentiska champagneglasen och rostningsflöjterna är glaset det äldsta som säljs av vissa tillverkare. Den här coupesatsen är också perfekt för en omrörd cocktail och är mångsidig. Det är svårt att hitta en kvalitetsuppsättning av den här stilen och till ett överkomligt pris bryter glaset gränserna för champagneälskare.

Stamlöst Champagneglas

Den stamlösa stilen med champagneglas och rostade flöjt är ett av de mest unika alternativen i vår guide. Låt namnet tala för sig själv, utan stamfria champagneglas har ingen stam, vilket eliminerar rädslan för att tippa över ditt glas. Du borde känna till nackdelen med den här stilen nu: att hålla glaset vid skålen kommer att snabba upp din champagneuppvärmning. Dessutom får du några oönskade fingermärken.

Men förutom detta är det precis som alla andra champagneflöjtglas. Det roliga med stamlösa champagneglas är att de inte har en universell form. Allt från den grundläggande skålen med en champagneflöjt till något lite mer unikt och kurvigt, gav vi några exempel nedan.

Ett klassiskt men samtida glas, den stamlösa flöjt är ett utmärkt alternativ till den sofistikerade stilen på ett stammat glas. Om du skapar något avslappnat utseende kan du rosta champagne på din hushållsfest med dessa. Skapat med fin europeisk kristall, kommer glasen att ge en elegans till varje sammankomst, samtidigt som det ger bekvämligheten att greppa glaset med handen.

Ett mycket annorlunda tillvägagångssätt för den stamlösa stilen av champagneglas och rostning av flöjt är något mer som detta. Denna design är fortfarande ett utmärkt alternativ för glas för champagne; den har alla element i en klassisk flöjt, samtidigt som den ger en modern twist, så att du kan ta tag i glaset med handen strax under skålen.

Champagne trumpetglas

Champagnetrumpar ger en mycket smalare skål och sitter ovanpå en medelstor till lång stam. Ett särskilt brett munnglas, kanten tenderar att blossa ut medan skålens kropp är lång och tunn.

På samma sätt som flöjt har trumpetflöjter en smal skål för att fånga champagnens smak och undvika snabb avkolning. Trumpeter ger också en grov punkt nära botten av skålen. Detta gör att bubblorna kan samlas och öka livslängden. Som en elegant bröllopspresent är dessa det perfekta exemplet på en champagneflöjt. En annan stor uppsättning av flöjtglas, varje glas är gjort med en modern twist, samtidigt som den fortfarande är autentisk för stilen.

Räfflorna är handgjorda och ger en modern form och design. Som ett av de bästa champagneglasen och rostningsflöjterna är glasen kända för sina enkla men ändå vackra mönster. Höj en skål utan problem med denna uppsättning glas. När vi tittar på dessa trumpetflöjter, tänker vi lyx. Som en otrolig uppsättning champagneflöjter som skriker extravagans är dessa glas perfekta för bröllopsmottagning.

Elegant, men ändå elegant, vi föreslår dessa trumpetflöjter för sin sofistikerade design. De utsvängda stjälkarna och den invecklade designen är gjorda med kristall och gör att glasvaran sticker ut på alla bord.

Provsmaksflöjtglas

Den sista stilen med champagneglas och rostningsflöjter är vitt vin som rostar flöjt. Eftersom champagne är en mängd vitt vin, kan denna kategori verka mycket lik den klassiska champagneflöjtstilen.

Men denna stil är annorlunda, helt enkelt för att glasen är gjorda speciellt för servering av vitt vin. Med en bredare kropp är vittvinsrötterna avsedda speciellt för servering av gamla champagner. En hemlighet som är relevant för alla champagner, ju äldre champagne, desto bredare ska du servera den i.

Det perfekta glaset för att skåla lite vin, detta signaturglas är perfekt för att fira alla tillfällen. Om du vill servera vin, mousserande vin, champagne eller allt ovan är detta glas ett utmärkt universellt val. Den lilla blingen som läggs till på toppen av fälgen ger karaktär, med en skimrande kristall toppad guldkant. Som en fantastisk samling för att avsluta alla firande, gör detta till centrum för varje skål du gör i år.

Bollingerchampagne och James Bond-filmerna

En kort introduktion till Bollinger

Bollinger huset grundades 1829 som Renaudin-Bollinger & Cie och är ett av de mest kända champagnehusen i världen. Det ligger i Aÿ i Champagne, norra Frankrike.

Generationer av familjen Bollinger har drivit detta Champagnehus och det älskas globalt för sina extraordinära Pinot Noir-dominerande kuvor. Bollinger-stilen (eller husstilen) Champagner använder Pinot Meunier och Chardonnay bara för att förbättra cuveens smak.

Huset producerar flera världsklass cuvees, inklusive vintage Vieilles Vignes Francaises, R.D och Grande Annee, och en icke-vintage Special Cuvee. Bortsett från dessa mousserande viner, producerar de ett vintag rött vin – Coteaux Champenois La Côte aux Enfants. Du hittar merparten av Bollinger vinstockar på tomten Grand Cru och Premier Cru.

En snabb historia om Bollinger

Athanase de Villermont, en fransk soldat, såg vinens exceptionella potential i Champagne. Tillsammans med Joseph Bollinger och Paul Renaudin grundade de företaget Renaudin-Bollinger & Cie.

Joseph Bollinger kom till Frankrike ungefär samtidigt som Charles Heidsieck och Johann-Josef Krug, och alla producerade magnifika viner. 1920 tog Jacques Bollinger, sonson till Joseph, över huset vid 24. Han ledde huset (med hjälp av sina kusiner) genom lågkonjunkturen och andra världskriget.

Efter att han dog 1941 var Jacques hustru, Elizabeth Bollinger (Lily Bollinger) tvungen att fortsätta där hennes man slutade. Madame Bollinger var känd som en oändlig affärskvinna, en perfektionist, och var drivkraften bakom den innovativa Bollinger R.D. (nyligen disgorged) cuveen. (Mer om detta lite.)

Under de följande åren tog familjemedlemmar över huset, följde trenderna och grundarnas kvalitetsstandarder. År 2008 upphävdes sedan och Jérôme Philipon, en icke-familjemedlem, tog över Bollinger från Ghislain de Montgolfier.

Kopplingen till James Bond

Ian Fleming nämnde först Bollinger Champagne i sin fjärde spionroman “Diamonds are forever” 1956. Filmälskare fick dock vänta till 1973 för att se James Bond sippa Bollinger Champagne i “Live and Let Die.” Vad gör Bollinger så unikt att det är den här spionens dryck? Jérôme Philippon (tidigare VD för Bollinger) säger att Bollinger är Bonds val av dryck eftersom den är “den mest brittiska av alla champagner.”

En annan förklaring är att Bollinger-ordföranden Christian Bizot under 1970-talet var goda vänner med Bond-producenten – Albert Broccoli. Broccoli valde Bollinger som hjältens favorit Champagne som ett tecken på deras vänskap.

Bollingers vinodlingar

Bollinger är ett av de få Champagnehusen som producerar de flesta druvorna för sina blandningar. 60% av druvorna kommer från sina vingårdar. Bollinger-vinstockarna är några av de mest tätt planterade och bildar några av de mest kända landskapen i regionen.

Pinot Noir-druvan är komplex och kraftfull och representerar 60% av vingårdarna och ger Special Cuvee sin anmärkningsvärda struktur. Pinot Noir planteras över Aÿ, Avenay, Tauxières och Louvois et Verzenay. Chardonnay planteras i Cuis och Pinot Meunier i Champvoisy.

Vinrankorna sköts alla för hand och reproduceras med en process som kallas provignage (en form av skiktning.) Detta bevarar vinstockarvet och producerar den mycket exklusiva Vieilles Vignes Francaises cuvee.

Bollingers unika vinframställningsprocess

Bollingerhusets källare och tappningsprocessen är den bästa representationen för hur viktig tid det är för ett vinkvalitet. Efter primärjäsning i rostfritt stål, träfat eller en ekfat, tappas vinet och skickas till vila i kritkällarna. Denna långa period i mörkret utvecklar vinen enastående arom och bubblornas mjuka struktur.

Strävan efter excellens stoppar inte vid vinframställningsprocessen. De traditionella metoderna för riddling (vanliga vridande flaskor fram och tillbaka för att hålla mousserande vin sedimentfria) och disgorging (eliminera sediment) utförs fortfarande för hand! Bollinger låter också sina flaskor vila i upp till tre månader efter avsmällning för att stabilisera vinerna.

De olika typerna av Bollinger champagne

Bollingerhuset har innovativt utvecklat fantastiska mousserande viner och vintage rött vin.

Special Cuvee

Denna ikoniska nonvintage cuvee är Bollinger husstil. Special Cuvee är en blandning av druvor från ett visst år, tillsammans med reservviner. Blandningen av en Special Cuvee är 10% reservviner, 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 15% Pinot Meunier Special Cuvee åldras i mindre än upp till fem år innan det släpps. Denna cuve har mogen frukt och kryddiga aromer, med inslag av äppelkompott, rostade äpplen och stenfrukt. På gommen finns det en tilltalande syra och smaker av brioche, färsk valnöt, finmousse, päron och creme brulee.

Grande Annee

Denna vintage champagne är en blandning av 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay. Den finns också som en ros och tillbringar fem år på läsaren och åldras med en korkpropp istället för en kronförsegling. Grande Annee Cuvee produceras bara när skörden når absolut perfektion. Dessa viner har aromer av konjakfrukter och rostat bröd och toasty toner av rabarber och exotiska kryddor.

C. R.D.

R.D. är ett registrerat varumärke som tillhör Bollinger-huset och står för Récemment Dégorgé (nyligen Disgorged.) Denna vintage-champagne har åldrats i minst åtta år på dess bär.  Bonds favoritchampagne har aromer av kakao, mogen frukt, mogna äpplen och muskotnöt. Den har en balanserad och kraftfull smak och mineralfinish.

Vieille Vignes Française

Små mängder av denna cuvé produceras från två små tomter, Chaudes Terres och Clos St-Jacques. Dessa vingårdar med låg densitet beskärs kraftigt och ger 35% mindre juice per vinstock, vilket skapar detta superrika vin. Den har intensiva egenskaper hos mycket mogna årgångar, med en rund, krämig munkänsla och en touch av saltlöst snört ostronskal i mål.

Coteaux Champenois La Côte aux Enfants

Detta vintage röda vin kommer från druvorna som odlas i Echelle vingård. En flaska La Côte aux Enfants erbjuder en sammetslen struktur och en subtil balans. Sommeliers rekommenderar att du häller detta röda vin i en karaff innan du serverar.

Bollinger sparar några viner från Premier Crus och Grand Crus varje skörd. Dessa viner flaskas i magnums med kork och åldras i fem till femton år. Det finns cirka 650 000 magnumflaskor lagrade i Bollingers källare. Dessa reservviner används för att blanda Special Cuvee och andra viner.

Bollinger champagnesorter du bör testa

1998 Bollinger RD Extra Brut

Denna Champagne är det klassiska matbordet bubblande! Den har gudomliga toner av butterscotch och toasty nuttiness på näsan. Den har en rask konsistens, en sur syra och en koncentrerad och fast struktur. Pris 1998 Bollinger R.D. Extra Brut: 35 000 kr

2007 Bollinger La Grande Annee Brut ‘James Bond 007’ Edition

Denna eleganta Champagne släpptes för att fira det 40-åriga partnerskapet med Bond-franchisen. Denna Cuvee är gjord med 100% Pinot Noir och har en elegant och fräsch bukett med färsk frukt och bakverk. Dess måttligt fasta smak visar några känsliga jodintoner. Pris för 2007 Bollinger La Grande Annee Brut ‘James Bond 007’ Edition: 25 000 kr

1998 Bollinger R.D. Extra Brut ‘Spectre’ James Bond 007 Edition

Denna Bond Champagne består av 68% Pinot Noir och 32% Chardonnay. Den har en raffinerad komplexitet som återspeglar Grand Crus terroirs, och du kommer att njuta av dofter av fruktträdgårdblomning, inslag av vanilj, skarp gul fruktträdgårdfrukt, hasselnöt och stuvat päron.

Pris 1998 Bollinger R.D. Extra Brut ‘Spectre’ James Bond 007 Edition: 25 000 kr

2004 Bollinger Vieilles Vignes Francaises Blanc de Noirs

Vieilles Vignes Francaises Blanc de Noirs är fantastisk att titta på och smaka på! Med färgen på en ljus höstmorgon har den mogna, intensiva egenskaper hos äldre årgångar. På näsan kommer du att njuta av dofter av kanderad frukt, torkade aprikoser, honung och kvitten. Pris för 2004 Bollinger Vieilles Vignes Francaises Blanc de Noirs: 20 000 kr

1952 Bollinger ‘Renaudin Bollinger’ Extra kvalitet Mycket torr – Brut

Bollinger Brut Special Cuvee Champagne har en livlig karamellbukett och kryddor och kummin som kommer med sin flaskålder. Det är lite syrligt i gommen, välbalanserat och har en mild finish. Pris 1952 Bollinger ‘Renaudin Bollinger’ Extra kvalitet Mycket torr – Brut: 15 000 kr

2002 Bollinger Vieilles Vignes Francaises Blanc de Noirs

Denna gudomliga årgång har djupa musky aromer av körsbärsgrop, smörade rostat bröd, citronmassa, blodorange och gul ros. Den har fast apelsinskal och röda bärsmaker som backas upp av exotiska toner av rökiga bär, kanderade blommor och klar honung. Pris 2002 Bollinger Vieilles Vignes Francaises Blanc de Noirs: 14 000 kr

2018 Bollinger La Grande Annee Rose

Denna fina ros härrör från La Côte aux Enfants Pinot Noir. Den har härliga dofter av svarta frukter och citrusnoter. Den har en känslig smak, mogna syror och en raserig yta som förlänger den fräscha och krämiga konsistensen. Pris för 2018 Bollinger La Grande Annee Rose: 2 000 kr

2012 Bollinger La Grande Annee Brut

Detta ömtåliga vin är en återspegling av Bollingers vinframställningsmetoder. Den har en härlig bukett med Marcona-mandel, aprikos och hasselnöt bakad av honungsnot. Den har en exceptionell struktur och struktur som utvecklas till en fin, silkeslen lång yta. Pris för 2012 Bollinger La Grande Annee Brut: 1 500 kr

Bollinger Champagne som en investering

Sällsynta, dyra champagner har alltid väckt vinuppsamlarnas intresse.

Framifrån är de fantastiska vinerna från Bollinger Champagnehus – inte bara för att det är ett igenkännbart Champagne-märke och James Bonds favoritglas med bubblor, utan också för att de avslöjade gamla och sällsynta viner i källaren i huset 2010. I detta fantastiskt fynd var 600 magnumflaskor som fördatat andra världskriget, med några från 1830!

Generellt sett bör de flesta champagner avnjutas inom ett par år efter att de köpt dem. När det gäller Bollinger Champagne kan du förvara dem säkert lite längre:

Vintage Champagne, som Grande Annee och R.D Cuvee, kan hållas i 10 år eller mer. Icke-vintage Champagne, som Special Cuvee, kan lagras i 4-5 år. Bollinger har haft ett bra resultat på auktioner. Till exempel vid en Sotheby’s auktion 2016:

Ett besök på gården och en flaska Bollinger Champagne 1914 såldes till över 100 000 kr. En Jeroboam från 1979 R.D. gick till 60 000 kr och tre flaskor Annee Rare 1973 såldes till 50 000 kr.

Årgångarna 1999, 2002, 2004 och 2005 fick högt beröm av kritiker. Och när det gäller etiketter bör Vieilles Vignes Francaises och La Grande Annee vara på din radar. Som med alla vininvesteringar, se till att du köper din Bollinger Special Cuvee och andra viner från en pålitlig handlare för att undvika att betala orimliga priser eller köpa förfalskade flaskor.

Champagnedrinkar du kan göra på egen hand

Den klassiska champagnecocktailen

Den klassiska champagnecocktailen har funnits sedan mitten av 1800-talet. Och den här gammaldags cocktailen har lyckats förbli relevant och populär även idag eftersom den är lätt att göra och smakar utsökt.

Ingredienser:

 • 1 sockerbit
 • 2-4 cl av Angostura bitter
 • Brut Champagne eller mousserande vin
 • (Valfritt garnering) En citron twist eller maraschino körsbär

Metod:

 1. Håll sockerkuben på en sked och mätt den med Angostura-bitarna.
 2. Släpp den bittermättade kuben i en kyld champagneflöjt eller liknande högt glas.
 3. Fyll flöjt med champagne. Sockret fungerar som en bubbelgenerator när det löser sig, så tillsätt bara Champagne när du är redo att servera.
 4. Släpp i en citronvridning, eller placera en maraschino-körsbär på kanten för att garnera.

Variationer och tips:

 • Använd en god champagne eftersom den bär dryckens huvudsmak.
 • För en stor fest kan du förbereda alla glasen med sockerbitarna framåt.

Här är några variationer:

 • Tillsätt konjak eller en bourbon whisky över sockerkuben innan du fyller på med Champagne.
 • Använd en brun sockerkub istället för vit för ökad estetik.

Bästa vinerna för en champagnecocktail:

 • Taittinger Brut Reserve, Champagne, Frankrike (Pris: 500 kr)
 • Moet & Chandon Brut Imperial, Champagne, Frankrike (Pris: 500 kr)

Klassisk Mimosa

Vad sägs om en mimosa? Detta är den bästa champagnecocktailen med två ingredienser någonsin och en favoritbrunchdryck!

Ingredienser:

 • Kyld Champagne eller mousserande vin
 • Apelsinjuice, påfyllning (helst färskpressad)
 • (Valfritt) Triple sec likör, som Grand Marnier eller Cointreau
 • (Valfritt garnering) Skivor av äpple, tranbär, ananas eller apelsin

Metod:

 1. Fyll en champagneflöjt halvvägs med kyld champagne. Luta flöjt medan du häller för att bevara kolsyrning och förhindra överflöd.
 2. Fyll på apelsinjuice. Detta blandar drycken, så rör inte mimosaen! Basförhållandet för mimoser är 1 del Champagne till 1 del apelsinjuice, men du kan alltid justera efter önskemål.
 3. Lägg till en matsked trippel sekund i varje glas om du använder det.
 4. Garnera och servera!

Variationer och tips:

 • Lägg till en skvätt granatäpplejuice, ananasjuice, grapefruktjuice eller till och med citronsaft för extra smak.
 • Använd tranbärsjuice istället för apelsinjuice för att göra den till en julstjärna. Garnera med ett tranbär.
 • Byt ut trippel-sek (orange likör) mot Chambord, vodka eller konjak.

Piffa upp drinken med dessa viner:

 • Nicolas Feuillatte Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 350 kr)
 • Philippe Prie Tradition Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 200 kr)

Bellinidrink

Efter den italienska konstnären Giovanni Bellini, detta är en läcker två-ingrediens Champagne-cocktail för att konkurrera med mimosa.

Ingredienser:

 • Prosecco eller något mousserande vin
 • 1 msk färsk vit persikapuré

Metod:

 1. Lägg msk vit persikapuré längst ner på en kyld champagneflöjt.
 2. Fyll långsamt flöjt med mousserande vin för att blanda med purén.

Variationer:

 • Tillsätt persikakonjak och cognac för att göra drycken till en Bellini Royale.
 • Tillsätt persiklikör och Aperol för att göra en bitter Bellini. Kanske slänga in en bit persikobitrar också.

Kir Royal drink

Kir Royale är uppkallad efter sin franska skapare, Canon Felix Kir. Det är en annan enkel champagnecocktail med två ingredienser.

Recept för Kir Royale

Ingredienser:

 • Crème de Cassis
 • 750 ml flaska
 • (Valfritt garnering) Färska hallon

Metod:

 1. Tillsätt 2-3 teskedar Crème de Cassis i botten av en champagneflöjt. Släpp 3-4 hallon i den.
 2. Fyll varje flöjt med champagne och servera.

Variationer:

 • Om du inte har Crème de Cassis kan du också använda Crème de Framboise.
 • Byt ut champagnen mot något annat mousserande vin så blir det en Kir Pétillant.
 • Använd fortfarande vitt vin istället för mousserande, och drycken är helt enkelt en ”Kir” utan ”Royal.”
 • Det blir Kir Impérial om du byter ut Crème de Cassis med Chambord.
 • Gör en Cider Royale genom att ersätta vinet med äppelcider, eller en Kir Beer när du byter ut det mot en lätt öl.

Passande champagne för Kir Royale

 • Andre Chemin Premier Cru Tradition Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 300 kr)
 • Didier Chopin Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 300 kr)

Aperol Spritz

Aperol är en orange-färgad italiensk bitter apéritif gjord av rabarber, gentian och cinchona. Så här blandar du det med champagne.

Ingredienser:

 • 6 cl Aperol
 • 9 cl Prosecco eller annat mousserande vitt vin
 • 3 cl club soda, för att fylla på
 • (Valfritt garnering) Apelsin- eller citronskivor

Metod:

 1. Blanda Aperol, prosecco och club soda i ett vinglas över is.
 2. Släpp i de färska apelsin- eller citronskivorna för att garnera.

Variationer:

Du kan lägga till en smakfull twist till denna aperitif på detta sätt:

 • Byt ut klubbens läsk med enkel sirap och ingefäraöl för lite extra krydda.
 • Byt ut club soda med apelsinjuice och enkel sirap för att göra en djupare röd drink.

Mousserande champagner som matchar Aperol

 • Veuve Monsigny Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 240 kr)
 • Villa Sandi Prosecco di Valdobbiadene Cartizze DOCG, Veneto, Italien (Pris: 350 kr)

Äppelcider Mimosa

Mimosan med två ingredienser tar på sig den tillsatta citrusen av äppelcider – en perfekt höstcocktail.

Ingredienser:

 • Brut Champagne eller mousserande vin, för att fylla på
 • 6-9 cl naturlig äppelcider
 • (Valfritt) 3 cl kanelwhisky, vodka eller en smaksatt vodka som päronvodka
 • (Valfritt garnering) Äppelskivor, kanelsocker

Metod:

 1. Om du använder det, häll kanelsockret på en liten tallrik. Kanta en champagneflöjt med lite vatten rulla kanterna i kanelsockret för att täcka.
 2. Lägg till äppelcidern och (valfritt) whisky i flöjt.
 3. Toppa varje flöjt med champagne. Det typiska förhållandet är 1 del äppelcider till 2 delar champagne.
 4. Släpp i tunna äppelskivor och servera!

Champagner som passar för Äppelcidermimosa

 • Jacquart Mosaïque Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 400 kr)
 • Mercier Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 300 kr)

Champagne Margarita

Vad är bättre än en margarita? En champagnemargarita, förstås!

Ingredienser:

 • 3 cl färsk limejuice
 • 3 cl tequila
 • 3 cl orange likör (som Cointreau eller Grand Marnier)
 • 6 cl Brut Champagne eller torrt mousserande vin
 • (Valfritt) 1-2 streck av orange bitters

Metod:

 1. Fukta kanten på ett cocktailglas med en limeskiva. Doppa kanten i salt eller lime socker för att belägga den.
 2. Blanda tequila, limejuice, (valfritt) apelsinbitar och apelsinlikör i glaset.
 3. Fyll på glaset med champagne.

Variationer:

 • Använd rosa champagne eller lambrusco istället för traditionell champagne för en härlig rödaktig färg på drycken.
 • Byt ut tequilan med vodka.
 • Om du inte har någon apelsinlikör, använd istället färsk apelsinjuice.
 • Om du inte har lime fungerar citronsaft helt bra. Lime och citronsaft är ofta utbytbara.

Champagnesorter som passar en margarita

 • Vittorio Graziano Fontana dei Boschi Lambrusco Emilia IGT 2018, Emilia-Romagna, Italien (Pris: 300 kr)
 • Charles Mignon Premium Reserve Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 350 kr)

Granatäpple Champagnepunch

Behöver du en uppfriskande stans för ett husfest? Titta inte längre än Pomegranate Champagne punch.

Ingredienser:

 • 12 cl vatten
 • 12 cl strösocker
 • 2 x 750 ml flaskor kylt mousserande vin (Champagne, Cava, Prosecco)
 • 35 cl vit rom
 • 30 cl granatäpplejuice
 • 1 stor citron, tunt skivad
 • Granatäpplefrön
 • Färska mynta blad

Metod:

 1. Värm upp vattnet och sockret i en kastrull för att göra en enkel sirap. Rör om tills sockret löses upp. Simma i ca 5 minuter och låt sedan svalna helt.
 2. Blanda champagne, granatäpplejuice och rom i en stansskål.
 3. Tillsätt i kyld sirap efter smak.
 4. Tillsätt citronskivor, mynta blad och granatäpplefrön. Tillsätt is.

Variationer:

 • Tillsätt färsk citronsaft eller apelsinbitar för en extra citrus smak.
 • Byt ut kombinationen av socker och vattensirap mot en ingefära sirap. 3. Tillsätt ginger ale för extra krydda.

Champagne att använda i drinken:

 • Segura Viudas Reserva Heredad Brut Cava, Katalonien, Spanien (Pris 250 kr)
 • Canard-Duchene Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 350 kr)

French 75 drink

French 75 är en annan klassisk cocktail som har sitt ursprung runt tiden för första världskriget.

Ingredienser:

 • 6 cl Gin
 • 6 cl Champagne eller mousserande vin
 • 1,5 cl färsk citronsaft
 • 1,5 cl enkel sirap
 • (Valfritt garnering) Citronskivor

Metod:

 1. Skaka gin, citronsaft och sirap över is i en cocktail-shaker.
 2. Sila blandningen i en champagneflöjt.
 3. Fyll på med champagne, garnera med citron och servera!

Variationer:

 • Byt gin med cognac.
 • Lägg till lite komplexitet genom att ersätta den enkla sirapen med päron eau de vie och en sked honungsirap.
 • Gör din dryck blommig med lite tillsatt St Germain-likör eller extra citrus med apelsinbitar.
 • Lägg till ett streck Amaro för lite örtsmak.

Passande champagner för French 75

 • Recaredo Gran Reserva Brut Nature Cava, Katalonien, Spanien (Pris: 300 kr)
 • Charles Lafitte Grande Cuvee Brut, Champagne, Frankrike (Pris: 200 kr)

Fläder Cocktail

Denna uppfriskande blommacocktail är perfekt för servering på en varm sommardag. Men naturligtvis, begränsa dig inte till att bara ha det på sommaren!

Ingredienser:

 • 6 cl St. Germain fläderlikör
 • 9 cl champagne eller mousserande vin
 • 3 cl club soda (sodavatten eller mousserande mineralvatten kommer också att göra)
 • (Valfritt garnering) Citron twist

Metod:

 1. Häll champagne och fläderlikör över is i ett kylt champagneglas.
 2. Fyll på med club soda. Vispa.
 3. Släpp i en citronvridning för att garnera.

Passande champagner att ha i drinken

 • Cattier Glamour Dry, Champagne, Frankrike (Pris: 350 kr)
 • Dopff Au Moulin Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 2015, Frankrike (Pris: 350 kr)

Saker att tänka på när du köper din glasvara

Frekvent användning av dina champagneglas

Värden som underhåller ofta kanske vill ha billiga glasvaror som går in i diskmaskinen och är lätta att byta ut. Om du underhåller sällan, men extravegant, kanske du vill ha handgjord kristall; det kommer att kräva handtvätt, men den sällsynta användningen är värt extra försiktighet.

Längden på stammen skapar olika utseende vid bordet. Långa stjälkar lyfter ut bordsdekningen och är lämpliga för formella middagar. Korta stjälkar är mindre ståtliga och mer lämpliga för informell mat. Stamvarans vikt påverkar utsmyckningen. Tunn kristall bidrar till grunt och emaljerad prydnad och känns lätt i handen. Tjock kristall rymmer skuren dekor med djupa spår och känns tung i handen.

Tävlar inte med vinets färg eller snedvrider dess klarhet; det rekommenderas för formella eller informella flergångsrätter där flera viner serveras. Klar glasblandning med valfritt porslinsmönster, harmoniserar med all bordsdekor och avleder inte ögat från skönheten i en fullt utrustad dukning.

Färgat glas avgränsar bordsdekningen med färg och design. Vitt vin ser dock blekt ut i mörkt glas och rött vin får ett lerigt utseende. Spara färgade vinglas som ett dekorativt verktyg för en enkel dukning. Servera vatten i färgade bägare och vin i klart glas även för att bevara färg och klarhet i vinet.

Form och densitet

Formen på det perfekta vinglaset liknar ett ägg, längre än det är brett, en form som riktar vinbuketten uppåt mot näsan.

Fälgen är 6 – 9 cm i diameter. Tätheten hos det idealiska vinglaset är papperstunt. Vitt vin serveras kyld “och rött vin smakar bäst vid en temperatur svalare än det genomsnittliga rummet (ungefär 18 ° C). En tjock konsistens absorberar kylan, medan en tunn konsistens håller kylan i vinet.

Vid en måltid där några rätter serveras tillför en blandning. Dessutom används det som aperitif och hjärtliga glas bort från bordet. Det ses inte kollektivt, och en blandning av mönster är festlig.

När ett mönster avbryts eller lagret tappas och försändelserna är långsamma, förläng en ofullständig uppsättning genom att matcha den till ett liknande mönster i en annan uppsättning. Ofta är skillnaderna små. Se dock till att formarna på skålarna, stjälkarna och baserna är desamma.

Mixa och matcha champagneglas

I en uppsättning är vattenbägaren, det största fartyget, kontaktpunkten för en mix-and-match-samling. I en blandning av stilvarumönster, håll designen för en viss bit densamma för hela bordsdukningen. För bästa resultat, håll blandningen av mönster två-mot-en.

 • Balansera utsmyckade porslin och bestick.
 • Accent vanlig servis och bestick med detaljer inredda i ett detaljerat mönster.
 • Blanda lysande kristall med glittrande servis och glänsande silver.
 • Matcha tråkiga ytor, som maskintillverkat glas med oglaserade detaljer och matt färdiga bestick.
 • Blanda tunn kristall med delikat servis och bestick i normal storlek.
 • Matcha skrymmande glasvaror med tjocka strukturer, som tungt keramik och grovt bestick.
 • Vid ett bord med ett överflöd av bordsservis, snarare än att avleda ögat med en blandning av olika höjder, håll längden på stammarna desamma.
 • Men för dem som äger ett sortiment av långa och korta stammar, för att undvika ett överflöd av design, matcha porslin och bestickmönster.
 • Champagneglaset bör komplettera servis och bestickmönster

För att skapa designkompatibilitet, ta en liten tallrik och några redskap till butiken och simulera en platsinställning med den valda stilvaran. Skopan och de utsvängda formerna av bestick har plattbottnade skålar med raka sidor, en linje som är harmonisk med servis och bestick dekorerad med vinklade linjer.

Tulpanskålen är rundad, en form som är harmonisk med porslin och bestick prydda med kurvformiga mönster från naturen, som blommor och snäckskal. När ett mönster har en kombination av raka och rundade linjer, ska du hålla formen på skålen lik den dominerande linjen för porslinet och besticket.

Antalet glas per plats

En svit med bestick innehåller minst tre stycken: bägare, champagneglas och vinglas. En fyrdelad platsinställning innehåller en bägare, champagneglas, vinglas och ett hjärtligt glas.

En plats i fem delar innehåller en bägare, champagneglas, vinglas, hjärtligt glas och glas med glas. En sexdelad platsinställning har en bägare, champagneglas, vinglas, hjärtligt glas, glas med isdryck och ett andra vinglas.

Handgjorda champagneglas

Handgjorda glas är en tidskrävande, arbetskrävande produkt gjord av de finaste materialen. Strukturen är tunnare än maskintillverkat glas, prydnaden är skarpt definierad och kanterna är skarpa. Maskintillverkad glasvaruproduktion massproduceras på några sekunder från vanliga material, glas som känns igen av enhetlig design, konsekventa dimensioner, större utseende och utsmyckning med trubbiga och ibland rundade kanter.

Kvalitetsbedömning på champagneglaset

Kvalitetsstativ framgår av:

 • Jämnhet
 • Balans
 • Osynliga hack
 • Enhetlig design

För att urskilja jämnhet, dra fingrarna runt kanten, fotens kant och under basen. Glas med bra balans vilar platt på bordet och vacklar inte. Osynliga sömmar är precis så omärkliga för ögat.

Enhetlighet förknippas med maskintillverkade varor. Handgjorda produkter är föremål för svagheter från mänsklig skicklighet och exakta dimensioner är nästan omöjliga att uppnå; små skillnader är lite oroande om de inte är märkbara, till exempel parallella linjer som inte är raka eller en skål som är lite större än standard.

Hur man bedömer kristall

Kriterier som används för att bedöma kristall:

 • Klarhet
 • Gnistra
 • Vikt
 • Ring

Tydlighet är uppenbar när glas hålls mot en vit bakgrund. Ju högre blyinnehåll, desto större blir kristallens klarhet. Kristall med lågt blyinnehåll verkar grumligt och har en liten nyans av grått, blått eller grönt. Kristall med hög blyhalt är klar. Gnistra är ett tecken på kristall med hög blyhalt. Blykristall av hög kvalitet har permanent gnista. Vikt bestäms av mängden bly i satsen. Bly är tungt och kristall med hög blyhalt är tyngre än kristall med låg blyhalt.

Avnjut din champagne med choklad

Att para ihop Champagne och mousserande vin med choklad är en knepig affär. Den typiska, torrformade bubblan kan utlösa absolut förödelse på den söta, feta profilen av vit och mjölkchoklad och ta tanninerna i mörk choklad till extremt bittra ändar.

De bästa vin- och chokladmatchningarna förbättrar både choklad och vinets smak. När en parning är avstämd smakar den bitter, särskilt med choklad. För att maximera denna unika parning bör du alltid börja med ett vin som är sötare än choklad och liknande i smakvikt, med lättare chokladstilar som samarbetar med viner som har en mer känslig kroppsprofil.

Leta efter söta bubblor

För att hantera choklad med bubblor, gå till något sött och kanske rosa. Leta efter Champagne-termer som “demi-sec” eller “doux” på etiketten, båda hänvisar till sötare godis. En toppval för demi-sec Champagne är Laurent-Perrier Demi-Sec Champagne.

För äkta rosa champagne, välj en Nicolas Feuillatte D’Luscious Demi-Sec Rose som inte är vintage. Om du skjuter efter bubblor och inte är begränsad till endast Champagne (det högt ansedda mousserande vinet från Champagne, Frankrike), spara sedan några öre och skjut efter mousserande viner från Kalifornien eller Italien till Spanien och andra franskbaserade regioner (kallad “Cremant “lokalt). Tänk på de söta röda teman i Italiens Banfi Rosa Regale för att kombinera elementen med högre restsocker och mogen röd frukt med alternativ för vit, mjölk och mörk choklad.

Parning med chokladtäckta jordgubbar

Välj “rosa” bubblande och mjölkchokladtäckta jordgubbar för att gifta dig med de rödfruktade dygderna i ett rosé mousserande vin eller en Cava Rosado med den medfödda söta profilen av choklad och jordgubbar. Jordgubbar med choklad doppade visar också bäst med Moscato d’Asti och en italiensk mousserande rosé.

Parning med vit choklad

Den subtila, krämiga karaktären hos vit choklad kräver ett vin som visar en lätt till medelhög kropp. Moscato d ‘Asti är ett toppval för vit choklad, delvis tack vare dess känsliga kropp och bubblor, som gör underverk på kakaosmörinnehållet och söta essenser i själva chokladen. Gnistrande rieslingar med sen skörd med sina lägre alkoholnivåer och högre sockerinnehåll matchar också en anmärkningsvärd match med vita chokladteman.

Parning med mjölkchoklad

Mjölkchoklad är överlägset det mer mångsidiga chokladalternativet för parning med mousserande vin. Kör mängden från en glittrande Moscato till en bubblande Gewurztraminer, mjölkchoklad har högre sockernivåer och lägre tanniner än dess mörka chokladkusiner vilket gör det lättare att konsumera med ett bredare utbud av viner.

Parar ihop med mörk choklad

Den torra tanninprofilen för en bittersöt 70 procent eller högre mörk choklad kan vara ännu mer utmanande att para ihop med champagne på grund av dess brist på sötma. Men om du vill prova, är Brachetto d’Acqui eller en gnistrande Shiraz bra val; båda är lite söta med lite bubbla.

För bästa resultatet

Den söta faktorn för både vin och choklad spelar en viktig roll för parningens framgång. Vanligtvis vill du skjuta för ett vin som är sötare än den choklad du parar ihop med. Tänk på vinets vikt och chokladens vikt. För lättare stilar av vit och mjölkchoklad kommer de lättare till medelstora vinerna att visa en ljusare parning än ett vin som är tyngre i smak och över konkurrerar med choklad.

Vinets vikt spelar också en roll i parningsordningen. Om du tänker köra igenom en serie vin- och chokladmatchningar, se till att börja med de lättare chokladerna och vinerna först och spara de tunga hittersna till slutet, så att de inte dominerar de mer känsliga stilarna.

Varför torr champagne är populärast

Brut champagne, ett torrt mousserande vin, är den mest populära typen av champagne som exporteras från Frankrike. Med en liten mängd naturliga sockerarter kvar i vinet är brut champagne en balans mellan skarp frukt, smöriga toner och mineralitet. Naturligt sprudlande, brut champagne har hög syra som står i kontrast med bubblorna och smälter under åldrandet. Torr champagne tenderar att sväva rätt vid 12 ABV, vilket gör det till måttligt hög alkohol.

Brut Champagne kontra extra torr Champagne

Champagner klassificeras enligt deras sötma, som bestäms av det kvarvarande sockret i vinet. Champagne tillverkas i ett komplett spektrum av stilar från otroligt torrt till sött dessertvin, märkt extra brut, brut, extra torrt, sec, demi-sec och doux (den sötaste).

Brut betyder “torr, rå, oraffinerad” på franska och anger en stil champagne som innehåller mycket socker – mindre än 12 gram per liter, för att vara exakt. Detta resulterar i champagne som inte är särskilt söt och smakar torr i smak. Medan “extra torr” champagne verkar som om den skulle smaka torrare än brut champagne, så är det vanligtvis inte fallet. Extra torr är vanligtvis något sötare än brut, med sockernivåer som faller mellan 12 och 20 gram socker per liter.

Smak och smakprofil

Brut champagne är karakteristiskt torr, med spårmängderna av socker som ger en antydan till sötma. Ett lättvitt vitt vin som är blekt i färg, champagne har lite tanniner. Den har ljus syra som står i kontrast till de karakteristiska bubblorna. Champagner är alltid åldrade, vilket tenderar att avrunda druvornas surhet och kan välsorteras framgångsrikt i flera år. Du kanske märker färska blommiga, nötiga eller brädiga toner på näsan samt ljus frukt som äpple och päron. En kritig, mineralisk lukt är typisk för denna vinstil.

Brut champagne är inte så fruktig som vissa andra mousserande viner som prosecco, men kan fortfarande uppvisa smaker som saftig citrus, stenfrukt och kvitten. En lätt smaklig anteckning kan märkas i vissa flaskor med mineralfinish. Brut champagne tenderar att vara välbalanserad och silkeslen, vilket gör det till ett populärt val för rostat bröd och festlig smuttar.

Druvor och vinregioner

För att vin ska kallas champagne måste det produceras öster om Paris i Champagne-regionen i Frankrike. Dessutom måste den tillverkas av pinot noir, chardonnay, pinot Meunier, pinot gris, pinot blanc, petit Meslier och / eller arbane druvor. Blanc de blancs tillverkas endast med vita druvor, medan blanc de noirs tillverkas med endast röda vindruvor.

Mer vanligt är champagner gjorda med en blandning av båda, även om strängt vitt vin produceras oavsett (med några få rosé-champagner tillgängliga). Många champagnehus blandar olika druvor från olika vingårdar och till och med olika årgångar för att uppnå den perfekta balansen.

Förutom begränsningar av lokalisering och druvsorter regleras markförvaltning och beskärningsmetoder för champagne. Olika druvor finns i varje årgång, och de olika vinstockarna har olika odlingsförhållanden. Kullarna och dalarna i östra Frankrike erbjuder en mängd olika förhållanden som passar varje vinranka. Skörden kan också variera, även om det mesta vinet i regionen odlas på våren och sommaren och skördas tidigt till mitten av hösten.

Para din Brut champagne med mat

Brut champagnepartner med exceptionell mångsidighet med matparning till bordet, allt från traditionell kaviar till smördränkta skaldjursrätter och salt mat. Den höga surheten och den zippiga karbonatiseringen skär igenom oljor och fetter med utsökt precision. Prova det med stekt potatis, skinka och schweizisk quiche, ostron Rockefeller och rökt lax.

Brut mousserande vin används också ofta i champagnecocktails, eftersom de andra ingredienserna kommer att lägga sötma och spela mot torrheten hos brut snyggt.

I motsats till vad många tror är en champagneflöjt inte det perfekta glaset för att uppleva champagne, eftersom det kraftigt begränsar aromen. Även om det är vackert, rekommenderar de flesta vinexperter ett vitt vinglas istället för att prova och njuta av det mousserande vinet. Ett kupglas, som har en bredare öppning än en flöjt, är också ett bra val.

Nyckelproducenter, märken och köptips

Brut champagne är allmänt tillgänglig i vinbutiker, spritbutiker och restauranger. Leta efter “brut” och “champagne” på etiketten för att säkerställa att du köper rätt mousserande vin. Kvaliteten tenderar att vara hög över alla bruta champagner eftersom reglerna är så stränga för denna typ av vin.

Om du inte hittar brut champagne eller letar efter ett billigare alternativ, leta efter torr cava (ett mousserande vin tillverkat i Spanien) eller en högkvalitativ, torr prosecco. Amerikanska mousserande viner från norra Kalifornien kan också ge utmärkt kvalitet på champagnenivå.

Under produktionen måste champagne genomgå en sekundär jäsning i flaskan för kolsyrning och uppfylla minimitidsramar för mognad med bär eller jäst. Icke-vintage champagne åldras i minst 15 månader medan årgångar åldras i 3 år eller mer. De flesta champagnehus har grottor där de åldrar sina viner och de kan roteras för hand eller maskin.

Vanliga frågor om champagneglas

Vad är skillnaden mellan en champagneflöjt och ett champagneglas?

Champagneflöjt har en smalare skål med raka sidor, medan champagnetulpan har en rund och bredare skål. Ibland används dessa termer omväxlande.

Hur hanterar jag ett champagneglas?

Champagne avnjuts bäst när det är kallt. Så håll alltid glaset vid stammen eftersom det hålls varmt vid skålen. Men för glasfria, har du inget annat val än att hålla dem i kroppen.

Hur rengör jag ett champagneglas?

Vissa champagneglas annonseras som diskmaskinssäkra, och även om detta är sant rekommenderas att tvätta dem för hand, så risken för att de går sönder är låg. Om du använder diskmaskinen, lägg bara glasen på det övre stället, eftersom de flesta inte kan ta för mycket värme.

 Vad kallas gammaldags champagneglas?

Coupé- eller tefatchampagneglaset är en mer traditionell typ som är känd för att ha en gammal skolform. Detta glas uppfanns långt före myten som sade att kupéglas jämfördes med Marie Antoinettes bröst. Denna typ av champagneglas hade en “av och på” popularitet. Nu används de fortfarande men inte lika mycket som flöjt.

Vad är skillnaden mellan ett champagneglas och ett vinglas?

Champagneglas är vanligtvis smala och har en mindre yta än vinglas eftersom de är kolsyrade. Bubblorna stannar längre på detta sätt. Champagne behöver inte andas som rött vin, så det finns inget behov av extra utrymme i skålen.

Vilka material används för champagneglas?

Här är en titt på vanliga dryckesmaterial som används för champagne. Sodakalkglas är den vanliga glastypen som används mest för Champagnes. Icke-porös och inert absorberar den inte kemiska aromer och är alltid diskmaskinssäker. Kristall har tillsatt mineraler, så att det kan snurras mycket tunnare än vanligt glas men bibehåller fortfarande sin strukturella hållfasthet. Detta material bryter ljuset bra och får vinet att glittra. Du hittar bly- och blyfria versioner av kristall.

Tillsatsen av mineraler gör det dock poröst, så det är inte alltid diskmaskinsskyddat. Andra material som används för att tillverka champagneglas inkluderar akryl, plast och stål. Dessa är vanligtvis splittriga och kan vara engångsbruk.

Vad bör jag tänka på inför ett köp av champagneglas?

Form och balans

Bestäm vilken form av glas du vill ha och bestäm sedan dess balans. En mycket lång flöjt kan vara topptung när den väl är fylld med vätska. Basen ska balansera glaset väl Det borde inte vara för litet att det välter på bordsskivan och inte så stort att det fastnar under tallrikarna.

Storlek

Champagneglaset ska hålla minst 15 cl vätska utan att fyllas till toppen. Detta skiljer sig från ett glas som är tänkt för till exempel vin, som har en mindre kapacitet. Champagneglas hålls ofta och fylls på under ett evenemang, så det borde aldrig vara tungt också.

Tunnhet

Ett tunnare glas blir inte bara lättare utan också trevligare att smutta på. Det är här kristall vinner över alla andra typer av champagneglasmaterial.

Ergonomi

Att smutta från en lång, smal flöjt kan vara utmanande. Du vill inte ha ett glas där fälgen träffar näsan när du dricker.

Design & hantverk

Klara glas är ett utmärkt alternativ, vilket möjliggör en fri visning av bubblande estetik. Leta efter ett glas som är fritt från utbuktningar, bubblor eller krokighet.

Lätt att rengöra

Är glasvaran diskmaskinsskyddad?

Om inte, måste du överväga om du vill tvätta hand efter varje användning. Observera också att vissa champagneglasskålar avsmalnar till en mycket fin punkt där den går ihop med stammen. Det kan vara svårt att rengöra.

Pris

Om du ofta tycker om fint mousserande vin är det värt att investera i ett tulpanglas av hög kvalitet. Om det är för en stor samling, finns det gott om prisvärda glasvarualternativ, som vi har sett ovan. Poängen är att veta vad du ska använda glaset till.

Är tillfälle av användning viktigt att överväga?

Du skulle kunna stöta på de mest grundläggande och mest lyxiga champagneglasen i din sökning, och därför, för att minska ditt dilemma, tänk på tillfället du planerar att använda glasen på. Om det är en gåva, kan du gå lite överbord och beställa glas med stenbelagda eller guldfälgar. Om det är för din mini-bar kan du välja grundläggande glas med några diamantkristalldesigner på basen.

Är glasets färg något jag bör överväga?

Många gånger kanske du stöter på färgade champagneglas. Men om du är en champagnefläkt är det bäst att du går till de vanliga, transparenta glasen. En del av att njuta av champagnen kommer genom att njuta av dess struktur och hur vätskan ser ut i dina glas. Bubblorna dyker upp och det lätta skummet som byggs upp överst är en njutning för dina ögon. Om du gillar blindtestning av ditt vin eller champagne kan du gå för de svarta, ogenomskinliga glasen.

Vad är champagne?

Champagne är ett mycket älskat sortiment av mousserande vitt vin som produceras enligt specifika regler i Champagne-regionen i Frankrike. Synonymt med firande, champagne produceras vanligtvis från några specifika druvsorter: pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Med sprudlande smaker av citrus, mandel och äpple kommer champagne i olika nivåer av sötma och har en måttlig mängd alkohol.

Champagne kontra mousserande vin

De flesta länder begränsar användningen av termen champagne till mousserande viner som produceras i Champagne-regionen i Frankrike. Förutom platsbaserade regler produceras champagner enligt ett antal specifikationer. I Europa verkställs detta av Europeiska unionen under skyddad ursprungsbeteckning. På grund av detta säljs mousserande viner från andra länder under andra namn som prosecco eller spumante (Italien), cava (Spanien) och sekt (Tyskland och Österrike).

Champagner är kända för sin balanserade smak och konsistens. Även om mousserande viner kan ha liknande egenskaper för en bråkdel av priset, garanterar det att köpa champagne från ett beprövat champagnehus.

Smak och smakprofil

Champagne uppvisar ofta aromer som toast, råa mandlar och citronskal. Ljusa citrus- och äpplesmaker gifter sig med toastade och nötteriga smaker för en uppfriskande upplevelse. En antydan till grädde i smaken och konsistensen finns ibland i gommen. Champagne har hög syrahalt, balanserad av dess lätta kropp och känsliga bubblor. De flesta är vita viner och därför låga tanniner.

Beroende på hur mycket socker (dosering) som tillsätts för den sekundära jäsningen, kommer champagne att ha olika nivåer av sötma. Socker- och sötningsnivån anges med terminologin på etiketten:

 • Brut Nature: Lite eller inget socker tillsätts vilket gör det nästan bentorrt. Vin med denna etikett kan ha upp till tre gram socker per liter.
 • Extra brut: Något sötare, detta vin kan ha upp till sex gram socker tillsatt per liter. Det är fortfarande mycket torrt i smak.
 • Demi-Sec, Demi-Seco: På den sötare änden av champagnespektrumet innehåller demi-sec mellan 32 och 50 gram socker per liter.
 • Doux, Sweet, Dulce: Den sötaste champagnen, flaskor märkta med något av dessa tre namn innehåller 50 eller mer gram socker per liter.
 • Brut: Vanligtvis fortfarande anses ganska torr champagne, kan brut innehålla upp till 12 gram socker per liter. Brut är den mest populära typen av champagne.
 • Blanc de Blanc: Denna champagne är gjord med 100% chardonnay-druvor.
 • Blanc de Noirs: Hundra procent “svarta” vindruvor som pinot noir och / eller pinot meunier används för att göra denna champagne.
 • Rosé: Roséchampagne tillverkas ibland med hudkontakt, genom att tillsätta en liten mängd rött vin.
Druvor och vinregioner

Champagne kan bara märkas som sådan om den tillverkas i Champagne-regionen i Frankrike – med ett undantag. Amerikanska vinproducenter som använde titeln “champagne” före 2006 får fortsätta använda den, förutsatt att den åtföljs av listan över vinets faktiska ursprung. De flesta andra inhemska mousserande viner är helt enkelt märkta som “mousserande vin.”

Champagne tillverkas med en blandning av druvor, typiskt chardonnay, pinot noir och pinot meunier, även om några andra druvor är tillåtna. Druvorna kan odlas i några regioner i Frankrike och trivs i olika mark- och väderförhållanden. Medan många viner betonar “terroir” eller de egenskaper som vinet ger platsen, är champagne annorlunda. Tyngdpunkten ligger på champagnehuset som blandar olika druvor för att skapa ett jämnt, balanserat vin.

För att producera champagnes unika bubblor genomgår vinet en sekundär jäsningsprocess i flaskan. Många champagner åldras fortfarande i grottor och vänds regelbundet. Det mousserande vinet måste åldras i minst 15 månader men många har lagrats i tre år eller mer.

Matparningar

Champagne serveras ofta som ett rostningsvin eller används i cocktails, men det passar också bra med en rad livsmedel. Servera en torr flaska med sofistikerade aptitretare som ostron och blini, eller enklare mellanmål som deviled ägg och räkcocktail. Lätta skaldjur och kycklingrätter parar fint, men det gör också vit pizza och stekt kyckling. Söta champagner är bäst i slutet av måltiden och passar bra med färska bär och mjuka ostar.

Även om champagneflöjt är ett elegant fartyg, tycker många experter att det är ett ofullkomligt sätt att servera bubblande saker. Ett vitt vinglas är bäst för att aromen ska kunna öppnas helt, speciellt om du häller och dricker direkt. Ett elegant kupglas är också ett bra alternativ.

Nyckelproducenter, märken och köptips

Champagne finns allmänt tillgängligt i stormarknader, spritbutiker, vinbutiker och restauranger. Specifika flaskor kan beställas från butiker eller online. Om du inte hittar en champagne du gillar, ta hem en torr prosecco eller cava. Några av de kändaste champagnerna är:

 • Bollinger
 • Pommery
 • Devavry
 • Krug
 • Veuve Clicquot
 • Laurent-Perrier
 • Mumm
 • Perrier-Jouët
 • Taittinger
 • Deutz

Är det viktigt att hälla champagnen korrekt?

Gästerna tenderar att vilja ha den färskaste champagnen som är möjlig, så det är alltid bäst att hälla den efter behov och strax före servering. Detta kommer att säkerställa att alla får möjlighet att njuta av bubblorna till fullo.

Denna regel gäller också för champagnecocktails. Förbered dig på service genom att hälla alla andra ingredienser i glaset och fyll sedan på champagne i sista minuten. Det bästa är att vinbubblorna blandar för dig.

Det finns två vanliga metoder för att hälla champagne i en flöjt. Med båda är målet att minimera skummet, som naturligt uppstår när en kolsyrad dryck hälls. Det kan finnas en teknik som fungerar bättre för varje individ, men det är bara en fråga om att experimentera.

Den raka hällen: Traditionellt hälls champagne i en flöjt som står upprätt på bordet. Tricket för att minska skummet är att “blöta” glaset och att hälla långsamt. För att göra detta, häll ett stänk vin i glaset och låt bubblorna sätta sig, fortsätt sedan med att långsamt hälla mer vin tills glaset (högst) är tre fjärdedelar fullt.

Den lutade hällen: Denna metod är samma trick som används för att minska skummet när du häller öl. Håll i räffelstammen i ena handen, luta glaset cirka 45 grader och häll långsamt vinet på insidan av glaset. När glaset fylls, lutar du långsamt glaset upprätt.

Är typ av champagneglas viktigt att tänka på?

Det finns många typer av champagneglas, och de vanligaste är flöjt, tulpaner och kuponger. Eftersom det inte finns något som är rätt och fel glas för champagne, beror det slutgiltiga beslutet på hur väl varje typ av glas låter champagnen utveckla sin smak och arom.

Flöjtschampagneglasen har en smal mun och detta låter inte champagnen eller andra mousserande drycker helt utveckla aromen och den rika smaken. När det gäller tulpaner är munnen lite bredare än räfflorna men har en bredare bas. Den bredare basen gör att du kan lagra fler mängder vätska i den. Coupé-champagneglasen ger tillräckligt med utrymme för att vätskan ska nå sin fulla potential när det gäller arom och smak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top