Bästa Airfryern 2022 – Test av olika airfryers

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

OBH Nordica Airfryer

Champion Airfryer

Philips Airfryer

Rubicson Airfryer

Klicka här för att se fler airfryers.

Bästa airfryer 2022

Har du någonsin velat göra pommes eller kyckling men stoppat dig själv för att inte gå upp i vikt? Eller sett någon få till perfekta krispiga friterade grönsaker? För att göra samma sak som dem så måste du köpa den bästa airfryern. Med hjälp av en bäst i test airfryer så kan du enkelt fritera nästan vad som helst samtidigt som du använder mindre fett. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en airfryer bäst i test.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa den bästa airfryern på nätet. Det beror på att där finns så mycket som man måste tänka på. Det finns till exempel affärer som inte skriver om de negativa sakerna. De nämner alltså bara de positiva sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra en airfryer bäst i test faktiskt är. Airfryers finns även i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt är det därför ganska svårt att köpa den bästa airfryern.

Men det är just av den anledningen som jag här på Köksproffset.se har gjort en köpguide för bäst i test airfryer. Jag har nämligen gjort mitt eget airfryer test. Jag rekommenderar även de bästa airfryers som man kan köpa just nu. När man ska köpa en airfryer så finns det ganska många saker som man ska tänka på. Det är därför som köpet ibland kan bli hyfsat svårt. Men genom att använda min komplexa köpguide som en grund så kommer köpet att bli mycket enklare. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda min egen airfryer. Jag har även läst igenom andra kundrecensioner och tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa airfryern på marknaden.

Köpguide för bäst i test airfryer 2022

Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa den bästa airfryern på nätet. Men om du följer vår köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. Här nedan skriver jag om några viktiga saker som du måste tänka på. Det är dock viktigt att du väljer en airfryer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa airfryern 2022:

 • Kapacitet
 • Effekten
 • Temperaturkontroll
 • Säkerhet
 • Typer
 • Pris
 • Storlek
 • Kontroller
 • Matlagningskvalité
 • Funktioner
 • Hållbarhet
 • Pris

Kapacitet

Mindre enheter är vanligtvis cirka 1 liter till 2 liter, medan medelaggregaten är cirka 1,8 liter till 2,5 liter. Större enheter kan vara upp till 5 liter eller mer. Om du vill laga eller steka en hel kyckling, välj dessa större. Om du har en liten familj på 4–5 personer, bör en airfryer med en kapacitet på 2 liter räcka. Om du har en stor familj för ungefär 7–8 personer eller mer, sikta på en airfryer med en kapacitet mellan 3-6 liter. Det är perfekt att välja en större stek för att tjäna fler gäster samtidigt. Stekpannor med dubbla korgar finns också så att du kan steka två olika livsmedel samtidigt.

Effekten

Du måste se till att ditt köksuttag stöder den wattförbrukning som din frityrkokare använder. Det är viktigt att dina köksuttag har stöd för 800 watt till 1500 watt som en vanlig airfryer brukar använda. Mer watt en airfryer har, desto högre temperaturer når den och snabbt värmer den upp oljan igen om du har lagt till fryst mat som frysta ärtor eller kött i fettet. Airfryers finns med effektnivåer upp till 1800 watt och mer.

Temperaturkontroll

Temperaturinställningarna i din airfryer kan ha en avgörande effekt på att få ut det slutliga resultatet du vill ha. Airfryers tillagar oftast mat bra när temperaturen är över 400 grader. Högre temperaturer har fördelen av att laga mat snabbare. Batteribeläggningar och bakverk absorberar inte lika mycket fett om de kokas under en kortare tid vid en högre temperatur men säkerställer att maskinen har rätt kontroll som hjälper dig att laga mat vid rätt temperatur. Närvaron av indikatorlampor och en integrerad timer förenklar tillagningsprocessen.

Säkerhet

För det första, se upp för en välisolerad airfryer som har svala handgrepp så att dina händer inte blir brända när du drar ut korgen. För det andra bör maskinens botten vara halksäkra fötter så att maskinen inte glider av, låser locket, kontroll av yttre korgen. Se till att airfryern har automatiska avstängningar för att förhindra överkokning av mat.

Typer

Airfryers fungerar alla på ungefär samma sätt. Luft värms upp och sprängs runt insidan av apparaten på ett sätt som liknar en fläktugn. Som sådan kan de också användas för att laga en rad andra livsmedel, till exempel muffins eller kyckling.

Modellen du väljer påverkar hur mycket utrymme du har att laga mat och hur mycket du måste lägga ner. Dessa är huvudtyperna:

Utdragbar låda

Modeller med en utdragbar låda eller korg kräver manuell skakning var femte minut för att säkerställa jämn tillagning. De flesta modeller har ingen timer eller varning för att påminna dig om att skaka maten, så du måste anstränga dig för att komma ihåg detta själv. Dessa modeller är bäst för livsmedel som du normalt skulle grilla eller grilla, t.ex. grillad fisk, kyckling, köttbullar, bakade grönsaker och smulad mat.

Självomrörande

Självrörande airfryer har en paddel som gradvis rör om maten runt skålen under hela tillagningsprocessen. Detta eliminerar behovet av att skaka maten manuellt, men vissa modeller rör om bättre än andra och det är fortfarande möjligt att sluta med ojämnt brunad mat eller föremål som har böjts eller förvrängts av omröraren. Dessa modeller är bäst för livsmedel som vanligtvis är friterade, grunda stekta eller bakade som små portioner kött, bakade grönsaker eller chips. Vissa modeller kan komma med en extra skål utan en paddel som är lämplig för att rosta kött eller till och med baka en tårta.

Roterande korg

Dessa mer mångsidiga airfryer har en roterande korg som automatiskt roterar maten inuti. De inkluderar tillbehör som möjliggör ytterligare funktioner som rostning, bakning och grillning. Vissa modeller kan till och med laga en hel kyckling

Storlek

En airfryer kan se ut som en stor apparat, men den faktiska kapaciteten är mycket mindre än en ugn. Beroende på modellens kapacitet kan du göra mellan 500 g och 1 kg chips, vilket räcker för 2-4 personer. Var medveten om att tillverkarens påstådda kapacitet ibland kan vara vilseledande, till exempel kanske en ’10 liters ‘modell bara kan tillaga cirka 500 g chips.

Kontrollera specifikationerna för ‘arbetskapacitet’ eller ‘matlagningskapacitet’ för att få en bättre uppfattning om hur mycket fritösen kan laga mat åt gången.

Se först till att du vet hur mycket bänkutrymme du har tillgängligt. Om du gör marker regelbundet kanske du vill lämna ut det permanent. Var medveten om att toppöppningsmodeller kan vara ute av drift om du har begränsat utrymme ovanför bänken, eftersom locket måste öppnas uppåt. Om du planerar att packa bort din frityrkokare efter användning, leta efter en kompakt storlek med en enhetlig form för att enkelt få plats i ett skåp.

Kontroller

Det finns två typer av kontroller: urtavla eller digital. Rattkontroller är mer grundläggande och mindre exakta, bestående av bara en temperaturratt och en timerratt som dyker när timern slutar. Leta efter en timer som kan ställas in längre än 30 minuter. Digitala kontroller har en pekskärm med en exakt timer, temperaturavläsningar och vissa kan också ha förprogrammerade inställningar. Leta efter modeller med lättförståeliga ikoner och ett larm som hörs när tillagningen är klar.

Position

Airfryers är inte för alla. Därmed så har jag gjort en lista med olika lägen där en airfryer kan vara mer eller mindre användbar.

 • människor som bor i en person eller små hushåll som gillar frysta förkokta livsmedel
 • de som bor i en husvagn, husbil eller ett hem utan ugn
 • hemmakockar som gillar att experimentera med krispiga livsmedel som friterade grönsaker (sötpotatis eller grönkål)
 • människor som kämpar med överhettningskök på sommaren, eftersom en airfryer inte värmer upp ett rum som en ugn gör.

Du behöver antagligen inte en airfryer om:

 • du har ett stort hushåll och du har redan en ugn, en grill och en spis
 • du vill laga missade livsmedel (en airfryer kan inte ersätta en konventionell fritös).

Andra saker att tänka på om du funderar på att köpa en airfryer:

 • De kan bara laga en typ av mat åt gången.
 • Matlagning tar ungefär samma tid som det skulle göra i en vanlig oven.
 • Airfryer har i allmänhet liten kapacitet, så flera satser kan behövas.
 • De kan ta upp mycket utrymme – överväga var du ska lagra det innan du köper.
 • Vissa airfryer kan använda mer energi än en ugn.

En airfryer är perfekt för:

 • Små familjer eller hushåll (2-4 personer) eftersom kapaciteten i allmänhet är begränsad. På samma sätt är det också bra att laga mindre snacks som pommes frites.
 • Om du gillar stekt mat men vill använda mindre olja. Tänk på att luftstekning av mat kan ge krispiga och ömma resultat, men inte på samma nivå som fritering.
 • Om du inte har en ugn. Detta är särskilt fallet med människor som har en mobil livsstil, så är fallet med en husvagn.
 • Ett relativt enkelt och rörafritt tillagningsalternativ som kan steka, baka och grilla.
 • Här är ultimatumet: Om du vill att en airfryer ska ersätta din fritöser blir du inte nöjd. I alla fall; om du vill laga hälsosammare mat eller vill ha ett alternativ till ugnsbakad mat, är en airfryer ett bra val.
 • Nu när du har bestämt dig för om luftstekning är vägen att gå, låt oss titta på de element du behöver tänka på innan du bestämmer vilken som är rätt för dig.

Jag har under mitt airfryer test märkt att en airfryer inte räcker till om man har en stor familj.

En airfryer är perfekt för:

Små familjer eller hushåll (2-4 personer) eftersom kapaciteten i allmänhet är begränsad. På samma sätt är det också bra att laga mindre snacks som pommes frites.

Om du gillar stekt mat men vill använda mindre olja. Tänk på att luftstekning av mat kan ge krispiga och ömma resultat, men inte på samma nivå som fritering.

Om du inte har en ugn. Detta är särskilt fallet med människor som har en mobil livsstil, så är fallet med en husvagn.

Ett relativt enkelt och rörafritt tillagningsalternativ som kan steka, baka och grilla.

Här är ultimatumet: Om du vill att en airfryer ska ersätta din konventionella fritös blir du inte nöjd. I alla fall; om du vill laga hälsosammare mat eller vill ha ett alternativ till ugnsbakad mat, är en airfryer ett bra val.

Nu när du har bestämt dig för om luftstekning är vägen att gå, låt oss titta på de element du behöver tänka på innan jag bestämmer vilken bäst i test airfryer som är rätt för dig.

Matlagningskvalité

Detta är den svåraste faktorn att bedöma och har många variabler. Hur mycket och vilken typ av mat du använder, tids- och temperaturinställningarna och mängden olja spelar in här.

Även med de medföljande receptböckerna; Du kan fortfarande förvänta dig lite tweaking för att få pommes frites, grönsaker och annan mat precis rätt. Och av det, får du en mat som är krispig på utsidan och öm och saftig på insidan.

En kritisk komponent i en airfryers matlagningsförmåga är dess förmåga att laga jämnt. För detta ändamål finns det två huvudtyper av modeller:

Manuell rotation. Många airfryer kräver att du skakar eller roterar matinnehållet för att säkerställa jämn värmefördelning. Ett annat tillvägagångssätt rekommenderas beroende på matvaran.

Till exempel med pommes frites blir det lättare att helt enkelt ta ut korgen och skaka lite. Med något större som kycklingbitar blir det enklare att använda tång.

Självroterande och omrörare. För att eliminera behovet av manuell skakning eller rotation av maten kan du få en airfryer som automatiskt gör detta åt dig. Modellen kan använda en paddel för att långsamt rotera innehållet, annars roterar hela korgen. Objekt som pommes frites som kräver frekvent rotation skulle dra nytta av denna design. Även om det i teorin borde hjälpa till att fördela värmen jämnt, vissa modeller fungerar bättre än andra. Jag har bara tagit med de bästa i vår lista. Förutom dessa två element kommer tillverkare också att använda specifika designmönster (så är fallet med Phillips-modeller) och varierande fläktkonstruktioner för att ytterligare främja ett jämnt luftflöde. Trots dessa designegenskaper har jag funnit att användaren är den främsta faktorn i en friterings tillagningsförmåga.

Att använda en airfryer är ingen exakt vetenskap. Att bara följa receptboken garanterar inte fantastiska resultat. Det är genom försök och fel att du får ut det mesta av din airfryer.

Läs också >>> Riskokare test

Funktioner

Alla airfryer har olika funktioner som utförs genom deras kontroller.

Timer

Timers implementeras med ett digitalt gränssnitt eller en analog ratt.

Eftersom matvaror lagar mat snabbt i frityrkokare har de flesta timers som kan ställas in i 30 minuter. I alla fall; om du vill laga mat längre, är det klokt att investera i en airfryer som kan gå upp till 60 minuter.

Temperatur

De flesta airfryer har ett intervall på ungefär 100 ° C – 200 ° C vilket är mycket variation för att laga ett brett utbud av livsmedel. Oroa dig inte om din airfryer inte kan nå en viss temperatur som krävs för ett recept, det är bara att laga maten längre.

På samma sätt som en timer kan temperaturinställningarna implementeras antingen digitalt eller via en analog display.

Detta leder oss till frågan om vilket genomförande som är bättre? Analog eller digital?

Även om analoga rattar är enkla att använda, har de vissa nackdelar:

Vissa analoga tidtagare fortsätter att ticka när lådan som innehåller maten tas bort (som det är fallet när man skakar eller roterar). Det är en bra idé att förebyggande ställa in timern lite längre för att ta hänsyn till det här problemet.

Noggrannhet är ett annat problem. Fritöser är ganska förlåtande när det gäller tid och temperaturinställningar, men rattar är benägna att stängas av några minuter eller grader. Vidare; många urtavlor lider av stora steghopp eller är helt enkelt smitt att läsa.

Det kan vara lätt att oavsiktligt slå på ratten när du flyttar en airfryer eller när du tar ut och sätter i mat.

Betyder det att du har det bättre med en digital skärm? Svaret är ”ja och nej”.

Även om digitala skärmar tenderar att vara mer exakta och erbjuder ytterligare funktioner som förinställda och sparade matlagningsprogram, är de inte lika intuitiva eller lika robusta. Vissa modeller har en digital skärm med analoga kontroller som kombinerar det bästa från två världar.

I slutet av dagen kan du inte gå fel med att välja något av gränssnitten, så det beror verkligen på personliga preferenser.

Förinställda matlagningsprogram

Som nämnts precis ovan kommer vanliga digitala fritöser med förinställda tillagningsprogram som gör att du automatiskt kan ställa in tid och temperatur med ett knapptryck för ett antal vanliga livsmedel.

Vissa airfryer tar också ett mer analogt synsätt på detta koncept genom att trycka på inställningarna på locket eller kroppen.

Andra funktioner

Beroende på airfryern finns det andra kontroller för vissa funktioner. Detta innebär att pausa tillagningsprocessen, varma läge (hålla maten varm efter tillagningen) och förvärma. Dessa är trevliga att ha men är inte nödvändiga för den bästa airfryer upplevelsen.

Hållbarhet

Detta är en knepig faktor att bedöma. En produkts hållbarhet kan endast fastställas efter månader av regelbunden användning. Tyvärr; de flesta granskare, inklusive oss, har helt enkelt inte tid att utföra sådana tester. Därför; jag förlitar oss på användarrecensioner från hela nätet.

De vanligaste hållbarhetsfrågorna jag har stött på är skalning av färg eller non-stickbeläggning. Det är mer sannolikt att detta händer på grund av regelbunden eller tung rengöring med tvättmedel.

En mild handtvätt med lite tvättmedel är det bästa sättet att mildra problemet.

Ett annat problem är att nätkorgen eller lådan blir skev eller tunn på grund av de höga temperaturerna. En skev låda gör det svårare att sätta i eller ta bort korgen.

Mer ovanligt är när det är oförklarlig rökning av modellen eller funktioner helt enkelt slutar fungera helt. Dessa händelser brukar vara vanligare med nyare friteringsmärken eller budgetmodeller som saknar kvalitetssäkring av mer etablerade men dyrare varumärken.

Det bästa sättet att förhindra dessa problem är att hantera din airfryer med försiktighet och följa instruktionshäftet när det gäller saker som att rengöra och använda enheten.

Om det värsta händer kommer de flesta modeller med minst ett års garanti, så du kommer att täckas.

Pris

Medan en airfryer kan kontrollera alla dina lådor är det kostnaden som verkligen avgör om du köper den eller inte. De flesta modeller varierar från under 1000kr till 3000kr

För att få det bästa för pengarna måste du överväga hur ofta du använder en airfryer.

Om svaret är ”inte ofta” är det bättre att du investerar i en billigare modell. Vidare; se till att din airfryer har en garanti om du får en defekt enhet.

Som en bonus, leta efter medföljande tillbehör som grillställ eller kokkärl som är lämpliga för vissa livsmedel. Annat; en snabb sökning på Amazon visar kompatibla tillbehör.

Att läsa användarrecensioner kan hjälpa till

Användarrecensioner är verkligen en kulmination av sidan nyfikna faktorer läggs fram i en övergripande åsikt. Förutom att göra mitt eget beslut, tittar jag också djupt på vad marknaden säger om produkten.

Amazon-granskningsresultat är ett bra ställe att börja men kan vara vilseledande. Många 5-stjärniga recensioner kan köpas av företaget och det bör därför inte lita på.

Jag har funnit att de mest pålitliga recensionerna är de tre stjärnorna – de är varken för partiska i positiv eller negativ riktning. De berättar också för oss värdefulla för- och nackdelar. Sanningen är den… De flesta av de Airfryers som jag har tittat på behandlar dessa faktorer på en tillräcklig till en utmärkt nivå. Så du borde inte ha några problem att köpa en av dessa toppmodeller.

Faktum är att airfryer är en relativt ny produkt och lite nischintresse. De ersätter aldrig ugnar eller fritöser men erbjuder fortfarande människor ett hälsosammare (och snabbare) sätt att steka, baka, grilla och rosta.

Nyckelordet här är ”friskare”. När allt kommer omkring, om du inte vill steka något annat än nuggets, äter du fortfarande hälsosammare mat jämfört med fritering, men inte hälsosam mat i sig. Tänk på det när du bestämmer om luftstekning är rätt för dig.

Hur fungerar en airfryer?

Först och främst friterar inte en airfryer. I stället går maten i en perforerad korg och maskinen lagar maten genom att blåsa varm luft runt den. Luftkraften ger en konvektionseffekt som tillagar och brunar utsidan av maten i korgen. Så länge som lufttemperaturen når mer än cirka 160 grader, blir panerade livsmedel som frysta kycklinganbud eller obryggade stärkelseartade föremål som pommes frites eller tater tots faktiskt bruna.

Vad kan du laga i en airfryer?

En nackdel med airfryern är att du inte kan laga mat doppad i flytande smet, som lökringar eller stekt kyckling. Smeten kommer helt enkelt att droppa genom hålen i korgen och göra en stor röra, och du kan inte heller laga degiga livsmedel som munkar eller beignetter. Så du är begränsad till panerade eller torra kryddade föremål.

Du är också begränsad när det gäller delstorlekar, men jag kommer in på det lite senare. kommer jag också att diskutera en viss uppgift som airfryer gör exceptionellt bra. Men först, låt oss undersöka de påstådda hälsofördelarna med airfryer.

En av de viktigaste försäljningsställena för airfryer är att livsmedel som tillagas i dem är hälsosammare än mat som tillagas i en fritös, eftersom en fritös använder mindre olja.

Så låt oss titta på det. Till att börja med vet jag att alla matoljor är ganska friska. Så länge du inte steker dina livsmedel i grönsaksfett eller smult, finns det inget särskilt ohälsosamt med oljan som finns i en bäst i test airfryer.

Naturligtvis har olja kalorier och medan kalorierna i sig inte är ohälsosamma, kan det vara en bra idé att använda mindre olja om du vill minska kalorierna. Höger?

Det beror på. När de kokas vid rätt temperatur (mellan 160 och 200 grader) absorberar friterade livsmedel faktiskt mycket lite olja. Faktum är att en jämförande studie visade att pommes frites tillagade i olja hade mellan 14 och 40 fler kalorier per 50 gram servering än bakade pommes frites, beroende på vilken typ av olja som användes och om pommes frites hade en kryddad beläggning eller inte. Som referens är 40 kalorier ungefär en halv banan.

Med andra ord är mängden tillsatta kalorier från friteringen försumbar. Pommes frites är bara en kaloririk mat, oavsett om de kokas i olja eller inte.

Inte bara det, men instruktionerna för airfryern kräver att du kastar de okokta pommes frites i 1 till 1 1/2 matskedar olja innan du lagar mat. Det är 120 till 180 kalorier värt extra olja. Även uppdelad i två portioner, vilket är en typisk sats för en airfryer, finns det fortfarande lika mycket olja på dina friterade pommes frites som det finns i dina konventionella friterade pommes frites.

I vilket fall som helst kan ingen på ett troligt sätt hävda att pommes frites är hälsokost, oavsett hur de tillagas. Så på sätt och vis är det kanske inte så meningsfullt att utnyttja hälsofördelarna med en apparat som är utformad för att laga pommes frites (eller kycklingvingar eller tater tots).

Gör airfryers smaklig mat?

Vad som är mer meningsfullt är om maten tillagad i en bäst i test airfryer smakar bra. Svaret? Det beror på. Om maten som går in är god blir den god. Men återigen är problemet med mat som pommes frites, kycklingvingar och potatisbullar aldrig att de inte smakar tillräckligt bra.

Frågan med dessa livsmedel, i den mån det finns ett problem, har mer att göra med hälsa och bekvämlighet. Fritering kan vara det bästa sättet att laga konventionell stekt mat, men det är inte så bekvämt att fiska med olja.

Är det bekvämt att använde en airfryer?

Så, låt oss titta på bekvämligheten. Ett problem med airfryers är deras kapacitet. Eftersom de fungerar enligt konvektionsprincipen måste det finnas tillräckligt utrymme mellan de enskilda föremålen för att den heta luften ska flöda jämnt runt dem. Därför kommer du inte att kunna fylla korgen för att få snyggt färgad mat. Och det betyder att man lagar små satser åt gången.

Det är inte nödvändigtvis ett problem, om du inte behöver mata mer än två personer åt gången. Beroende på maten kan tillagningstiden närma sig 30 minuter per sats (med ofta skakning av korgen för att säkerställa jämn matlagning), så förhoppningsvis är de två personerna inte superhungriga (eller åtminstone har något annat att snacka på medan de vänta).

En uppgift som airfryers verkar vara väl lämpade för är att värma upp tidigare stekt mat. Till skillnad från ugnen eller mikrovågsugnen, som blir krispiga saker fuktiga, är den heta, konvektionseffekten av en airfryer bara saken att värma upp krispiga livsmedel så att de förblir krispiga. Är det tillräckligt för att äga en? Det är upp till dig. Även om dess faktiska tillagningsförmåga kanske inte förvånar dig, är det lugnande att veta att det finns åtminstone en sak som en airfryer gör bra.

Airfryer vs konventionell fritös

Medan båda dessa bänkskivor har ordet “stek” i namnet, liknar det verkligen där. Jag ser många fördelar med airfryer och känner att om du var tvungen att välja en av dessa apparater, så är airfryern vägen att gå. Här är varför:

Med en airfryer innebär det inte att du sänker ned maten i olja, vilket innebär att maten är hälsosammare, rengöringen är lättare och eftersom du inte arbetar med en behållare med het olja är processen säkrare.

 • Fritöser är multifunktionella.
 • Fritöser är vanligtvis mindre och tar mindre plats.
 • Luftstekare vs konvektionsugn

Airfryers jämförs ofta med konvektionsugnar, eftersom de båda använder cirkulerad luft för att ge en jämnare matlagning. Men det finns några viktiga skillnader:

Storlek: Fritöser passar på bänkskivan och kan stoppas i ett skåp när de inte används. Konvektionsugnar, även kompakta, är vanligtvis större.

Tillagningshastighet: Eftersom Airfryers är mer kompakta rör sig luften mer effektivt, vilket skapar snabbare tillagningstider.

Form: den rundade formen på airfryers bidrar till en jämn och skonsam rörelse av den varma luften upp och runt maten, vilket gör den mer lämplig för bakning av känsliga saker som souffléer, medan mer direkt fläktning i en konvektionsugn kan vara för mycket för dessa typer av desserter. Fritöser vinner också när det gäller att skapa krispig stekt mat.

Lätt att rengöra: Jag avskyr att städa ut ugnen. Men en liten apparat som en luftairfryer? Mycket lättare att hantera! Airfryers har vanligtvis också avtagbara korgar för att fånga dropp, medan konvektionsugnar, även kompakta, vanligtvis inte har det.

Fördelar med att ha en airfryer

 • Om du kan grilla den, steka den eller baka den … kan du troligen piska upp den i din airfryer!
 • Minskar fettet med 75% i en maträtt jämfört med vanlig stekt mat
 • Mindre än 1 matsked olja kan steka en hel måltid
 • Inga stora oljepannor när stekningen är klar
 • Snabbt och enkelt – om du måste förvärma tar det 5 minuter eller mindre
 • Sparar energi! Maten lagar snabbare i en airfryer jämfört med ugnen!
 • Sänker kalorier i måltider
 • Ger samma kvalité som på restauranger
 • Lätt att rengöra och underhålla (de flesta är diskmaskinssäkra)

Nackdelar med att ha en airfryer

 • De är svåra att rengöra
 • De är dyrare än vanliga fritöser
 • Airfryers har längre tillagningstider jämfört med konventionella fritöser
 • De är för små för större familjer
 • Enkelt att få brända, torkade och misslyckade friteringsrätter
 • Airfryers kan vara högljudda och bullriga
 • De kräver utrymme och är skrymmande
 • De kan röka och lukta konstigt
 • De innehåller ofta en kort strömkabel

Hur rengör man en airfryer?

Fritering smutsar ofta ner. Olja stänker över spisen när du lagar mat – och sedan finns det förbrukade fettet att kassera. En airfryer använder å andra sidan varm luft och väldigt lite olja, så rengöring är i jämförelse en film.

Under luftstekning droppar eller stänker olja eller fett i matkorgen i utdragslådan som omsluter korgen. Du kanske inte märker det efter några pommes frites, men med tiden kan det fett byggas upp i lådan och på värmeelementet, och du kan börja lukta lukt eller till och med se rök när maten lagar mat. Och de bitarna som fångats i korgens hål fortsätter att laga mat och kan brinna till en skarp. Det är därför du bör rengöra din airfryer efter varje användning.

Endast en av de mer än två dussin modeller som vi har testat hämtar ett utmärkt betyg i vårt rengöringstest, som du kan se i våra friteringsbetyg. Majoriteten får ett bra betyg eller lägre för enkel rengöring, vilket innebär att de behöver lite armbågsfett.

Hur man rengör en stekpanna

Många av de airfryers som vi har testat påstås ha komponenter som kan diskas i diskmaskin, och vi noterar detta i våra betyg. Instruktionsmanualen brukar ofta ge bra tips till hur du kan rengöra din airfryer så effektivt som möjligt.

 1. Försena inte rengöringen, annars kommer du att ångra dig. Låt inte smulorna och matbitarna sitta över natten, annars blir korgen och lådan en mardröm att rengöra. När du är klar med att laga mat, koppla ur luftairfryern, låt den svalna och töm sedan ut oljan från utdragslådan och kassera den. Om du steker mat med en klibbig sås, som marinerade revben, rengör korgen och lådan medan de är något heta – det blir lättare att röra.
 2. Rengör matkorg och låda med varmt tvålvatten. Använd en mjuk svamp eller trasa – inga slipmedel. Om mat har fastnat på dessa komponenter, blötlägg dem i varmt vatten och diskmedel för att lossa maten och rengör sedan.
 3. Använd en träspett eller tandpetare för att sticka ut mat som fastnat i korgens hål. Torka korgen och lådan.
 4. Rengör airfryerns insida med en fuktig trasa doppad i varmt tvålvatten. Korg och låda ska fortfarande tas bort. Kontrollera värmeelementet för fett och matrester och torka av det. (Vissa tillverkare säger att du kan använda en mjuk borste – men inte ståltråd – för att ta bort fastnat mat.) Torka och sätt sedan ihop igen.
 5. Torka av utsidan. Använd en fuktig trasa eller svamp och torka sedan apparaten.

Hur man hanterar kvarvarande lukt

När en mat avger en stark lukt under tillagningen kan lukten dröja kvar i din airfryer, även efter rengöring. NewAir, tillverkare av Magic Chef-airfryer, rekommenderar att blötlägg matkorgen och lådan i tvålvatten i 30 till 60 minuter innan den rengörs igen. Om lukten kvarstår, skär en citron på mitten och gnugga den över korgen och lådan, låt den sitta i 30 minuter och tvätta sedan om den.

Var försiktig med nonstick

Konsumenter har klagat på vår hemsida och på andra håll att nonstick-beläggningen på vissa luftfryskomponenter flakar av över tiden. Vi har inte sett detta (våra tester utvärderar prestanda direkt ur lådan), men våra råd angående andra nonstick-köksredskap gäller också här: Använd inte metallredskap, stålull eller andra slipmedel, eftersom de kan repa eller chip nonstick-beläggningen.

Ring tillverkarens kundtjänst och be om en ny korg, eller försök att skicka tillbaka fritösen till återförsäljaren.

Vanliga frågor om airfryers

Hur fungerar en airfryer?

Airfryers steker inte mat i traditionell mening. I stället för olja använder airfryern varm luft till skarpa och bruna livsmedel. Alla airfryers innehåller en värmemekanism och en fläkt som håller den uppvärmda luften cirkulerande runt maten. Processen liknar en konvektionsugn.

Airfryers innehåller en perforerad eller nätkorg som gör att luft kan röra sig runt maten. för jämn matlagning. Den enda nackdelen med denna design är att du bara kan steka panerade livsmedel eftersom misshandlade livsmedel skulle droppa genom den perforerade friteringskorgen.

Hur förvärmer du en airfryer?

Inte alla airfryers behöver förvärmas, medan andra förvärms automatiskt innan du startar tillagningstimern. För att förvärma, välj den förvärmningsfunktionen om din airfryer har en eller bara ställer in tillagningstemperaturen och låt airfryern värmas i 3 till 5 minuter innan du lägger till maten.

Jag har testat modeller som förvärmer automatiskt och sådana som låter dig laga mat utan förvärmning. I våra tester fann jag att mat tillagade på samma sätt oavsett om jag förvärmde eller inte. vissa luftstekningsguider rekommenderar förvärmning för bättre resultat när du steker kött du vill få en fin stekyta på, som biff och kycklingbröst.

Jag har under mitt airfryer test märkt att man kan förvärma många modeller.

Kan du lägga folie i en airfryer?

Ja, det är säkert att använda aluminiumfolie i en airfryer. Om du beklär botten av en friteringskorg med folie kan det göra rengöringen enklare och hjälpa dig att ta bort mat från korgen när den är klar. Du vill dock se till att folien inte blockerar luftcirkulationen.

Hur rengör du en airfryer?

De flesta avtagbara delar (dvs. tillagningskorg, bricka och andra tillagningstillbehör) på de flesta airfryer är diskmaskinssäkra. Kontrollera bruksanvisningen för din frityrkokare för vika delar, om några, är ok att köra genom diskmaskinen.

Dessa delar rengörs också enkelt för hand med varmt tvålvatten och en icke-slipande svamp. Om det är särskilt svårt att ta bort fett eller fastnat mat, låt delarna blötläggas i varmt tvålvatten först.

Airfryerns insida och utsida kan torkas av med en fuktig trasa, men bör aldrig sänkas ner i vatten eftersom den innehåller elektriska komponenter.

Om värmeelementet blir smutsigt kan du torka av det med en fuktig trasa när enheten stängs av, kyls och kopplas ur.

Vad du ska leta efter i en airfryer?

 • Kapacitet: Om du vill göra perfekt krispiga kycklingvingar, eller vill du göra pommes frites till familjen på en fredagskväll? Se till att fritösen du väljer kan hantera mängden mat du vill laga. Se också till att överväga en airfyers totala storlek – mer kapacitet kan innebära att den behöver mer lagringsutrymme när den inte används.
 • Ett bredare temperaturintervall ger dig fler alternativ för att laga olika livsmedel. I allmänhet kan fritöser som kan uppnå högre temperaturer laga snabbare och brun mat lättare – vilket är perfekt om du planerar att göra vingar och pommes frites eftersom du kanske inte behöver laga mat vid låga temperaturer.
 • Timers är alltid praktiska, och de flesta Airfryers inkluderar någon typ av timer. Vill du ha en ljudsignal eller en airfryer som kan stängas av automatiskt? Behöver du en timer som kan ställas in för långa tillagningstider eller kommer alla dina friterade recept att laga mat under en kort tid? Tänk på dina behov och välj därefter.

Vad kan man tillaga i en airfryer?

Vad kan du laga i en airfryer? Vare sig det är pommes frites eller stekt kyckling, muffins eller grönsaker; det finns många saker du kan göra med hjälp av en airfryer. Och allt detta med mindre fett, mer näring och mer fart. Här är allt du kan förbereda med det: stekta och grillade former. Grönsaker Hoppa aldrig över din hälsosamma middag även efter en lång dag på jobbet eftersom du snabbt kan ha ångade och kokta grönsaker som zucchini, morötter, broccoli med airfryer.

Det är tillrådligt att köpa en smartphone med avtagbara batterier eftersom de kan vara ersättas av dig själv utan hjälp. Frysta livsmedel Var det frysta pommes frites, fiskpinnar eller nuggets, förbered allt med lätthet med din airfryer. Dessa matvaror bör ta högst 15 minuter innan de tillagas. Bakad mat För att tillaga bakad mat måste du köpa ett tillbehör som du kan köpa, dvs. Då kan du till och med laga muffins, bröd, lasagne, vaniljsås och så mycket mer. Rostade nötter Du kan rosta jordnötter, mandlar och valnötter här lätt. De tar knappt cirka 5-10 minuter att rostas.

För att laga matvaror som pommes frites, skaka luftkokarens korg en eller två gånger för att förhindra att maten klibbar ihop. korgen eftersom du kommer att blockera jämn cirkulation av varm luft över hela maten. En pensel kan göra underverk för att belägga alla livsmedel ordentligt med olja innan luftstekning. Mindre olja kommer att krävas på det här sättet.

Saker att ta hänsyn till när du jämför bäst i test airfryer med vanliga fritöser

Det finns ett antal viktiga faktorer att tänka på när du bestämmer vilken modell av airfryer du ska köpa.

Enhetens storlek

Om du har ett litet kök kanske du inte vill att din airfryer ska vara ute på disken varje dag. Kontrollera måtten för att se till att du har en enkel och bekväm plats att förvara din apparat när den inte används.

På andra sidan, om du har ett stort kök och planerar att lämna airfryern ute på disken så att alla kan se, vill du fortfarande kontrollera fotavtrycket och se till att du har en bekväm plats för den att bo, nära ett eluttag.

Kapacitet

Som med många elektriska matlagningsverktyg är kapaciteten nyckeln. om du överbelastar en airfryer, är det möjligt att din mat inte lagar mat ordentligt, och det kan till och med leda till farliga livsmedel som håller sig vid bakterievänliga temperaturer för länge. Det är inte alltid lätt att berätta exakt vilken kapacitet en viss airfryer kommer att ha, så mitt recensioner nedan kommer att täcka det så bra jag kan.

Gränssnitt

Airfryers har en antingen ett analogt eller digitalt gränssnitt. Båda fungerar bra, men vissa människor har en stark preferens för den ena eller den andra. Jag hatar personligen analoga timers; på något sätt bryter jag  alltid vredet eller får in i det så att det inte vänder längre. Att ha en bra digital skärm är till hjälp, men det måste fungera!

Recept

Även om Internet håller på att komma ikapp och lägger ut friteringsrecept i den hastighet som det tidigare svarade på lerkrukor och snabbkrukor, är airfryern fortfarande något nytt på scenen. Många modeller har godkänts av vissa kändiskockar och har en bok med recept som skapats eller kontrollerats av just den kocken. Jag slår vanligtvis på Internet ganska snabbt för att ta reda på vad jag vill laga mat, men med apparater som den här är det bra att ha en allmän uppfattning om vad jag tittar på för recept och tillagningstider. Även om jag aldrig använder något av recepten i häftet hjälper det mig att veta om jag kommer att behöva justera tider och temp i recept.

Tillbehör

Vissa airfryer kommer med tillbehör, som ett rack, som kan användas för att steka till exempel mer än ett lager kyckling åt gången. Det är tillräckligt enkelt att hitta något liknande i en matlagningsbutik, men om du planerar att steka fisk, korv, kyckling eller annat kött som brukar behöva lite utrymme, kan det vara så att din bäst  i test airfryer kommer fram med ett rack som passar inuti. bekväm.

Vikt

Airfryers är vanligtvis utformade för att se snygga och imponerande ut, men det förkastar deras faktiska storlek. Eftersom de är ganska stora och innehåller ett stort värmeelement är de ofta ganska tunga. Om du planerar att ta din airfryer upp och ner från köket regelbundet, kom ihåg detta och se till att din frityrkokare har en vikt som du kan hantera.

Hur ska man tänka runt en bäst i test airfryer?

Liksom konvektionsugnar cirkulerar varm luft runt maten för att producera krispiga bruna kanter medan maten tillagas noggrant genom dess centrum. Den utsökt bruna utsidan hjälper till att täta i smak och förhindrar att interiören torkar ut. Även om de flesta inte behöver olja, kan användning av en liten mängd uppmuntra till extra krispighet, vilket ger dina resultat ett steg närmare de i en traditionell airfryer med bara en bråkdel av de feta kalorierna. Om du är ett fan av stekt mat men försöker leva en hälsosam livsstil, kommer du att älska hur en airfryer fungerar underbart för att återskapa dina favoritgodisar utan skuld.

Funktioner

Nu när du är bekväm med hur en airfryer fungerar, låt oss överväga vad som skiljer den bästa frityrkokaren att köpa från det värsta. Och eftersom “bäst” är en relativ term är att lära sig om de olika skillnaderna mellan fritöser det säkraste sättet att avgöra vilken som bäst passar dina behov.

Storlek

Ett snabbt sätt att begränsa dina alternativ är att ta reda på hur mycket mat du vill laga när du använder din nya airfryer. Som en allmän tumregel bör du planera en liter kapacitet för varje person du hoppas kunna mata. Majoriteten av modellerna erbjuder kapacitet från 3 till 8 liter, vilket ger mycket mat för de flesta familjerätter. Även om det är uppenbart att större fritöser kan laga mer på en gång, är det lätt att glänsa över deras förmåga att laga större enskilda föremål. Stekpannor med en kapacitet som överstiger 5 eller 6 liter kan rymma en full kyckling eller till och med en kalkon, beroende på fågelns storlek, vilket kanske är det enklaste sättet att förbereda dem. Många stora fritöser har också flera korgar, så att du kan laga flera livsmedel samtidigt. När du bestämmer vilken storlek som passar dig är det också viktigt att komma ihåg att överfyllning av fritösen ger inkonsekventa resultat. Om din mat sätts ihop för nära varandra kan den cirkulerande varma luften som ansvarar för airfryerns effektivitet inte effektivt omsluta all maten. Så även om det finns många anledningar att välja en större Airfryer, var bara säker på att du har utrymme att förvara den när den inte används. Skillnaden i storlek mellan fritöser med stor kapacitet och liten kapacitet är ofta bara några tum, se bara till att de få tum inte är skillnaden mellan att montera i ditt skåp eller inte.

Wattal

Även om den totala kostnaden för att använda en airfryer är låg, kräver de en betydande mängd energi när de används. Korta tillagningstider är nyckeln till friterings effektivitet. Med tanke på deras höga energibehov är det viktigt att se till att fritösen inte överbelastar kretsen som du planerar att driva den med.

Varje uttag i ditt hem är en del av en krets som sannolikt innehåller flera uttag. Om du någonsin har löst ut brytaren och märkt att flera elektronik tappar ström samtidigt, berodde det på att de alla var en del av samma krets. Kretsarna i de flesta hem erbjuder antingen 15 eller 20 ampere, vilket ger 1800 respektive 2400 watt till vanliga 120V-uttag. Fritöser kräver ofta 1400 watt eller mer för att fungera. Så om du har andra strömkrävande enheter, som en mikrovågsugn, på samma krets, kan det vara troligt att du kör båda samtidigt samtidigt som du bryter strömbrytaren. Att veta hur mycket kraft du måste arbeta med gör det mycket lättare att räkna ut den bästa airfryen att köpa till ditt hem.

Alternativ – Temperatur, förinställningar och multikokare

Medan alla fritöser tillagar hälsosamma, läckra godisar, erbjuder ett antal av dem praktiska funktioner som utökar deras matlagningsmöjligheter. En sådan funktion att vara uppmärksam på är det temperaturintervall som fritösen kan uppnå. Stekpannor som kräver lägre watteffekt toppar ofta vid 170 ° C, medan högre wattmodeller vanligtvis når 205 ° C. Recept föreslår ofta att höja värmen de sista minuterna av stekning, eftersom de högre temperaturerna ger extra krispiga resultat. Och eftersom luftfritöser ofta kan användas för att baka, grilla och rosta, kan man välja att välja en som har hög värme avsevärt öka antalet rätter du kan göra med den.

För att få ut ännu mer av din airfryer, överväg en flerkokare. Genom att kombinera funktionerna hos en tryckkokare, långkokare, frityrkokare och mer låter du flerkokare laga ett otroligt utbud av rätter i ett enda bekvämt paket. Många av dessa mångsidiga maskiner ångar grönsaker, lagar ris eller till och med gör yoghurt. Med alla dessa alternativ kan den bästa airfryern att köpa till ditt hem mycket väl vara en flerkokare. Kolla in vår köpguide för flera spisar för mer information om dessa mångsidiga apparater.

Förinställda matlagningsprogram är en annan otroligt användbar funktion som erbjuds av vissa airfryers. Ladda bara maten i maskinen, välj motsvarande program och låt fritösen ta hand om resten. Även om de flesta digitala och till och med vissa analoga fritöser inkluderar en inbyggd timer för att hålla reda på maten, tar de förinställda programmen gissningar ur matlagningen, vilket gör processen så enkel som möjligt.

Hur ska man tänka när man väljer sin bäst i test airfryer?

Airfryers är väl lämpade för panerade och frysta stekt mat, som pommes frites, mozza-pinnar, nuggets och fiskpinnar. Många människor har hittat fantastiska sätt att använda sin bäst i test airfryer för att baka kakor eller som ett alternativ till mikrovågsugn med fasta livsmedel. Det kan även vara bra att kolla in den bästa bakmaskinen i test om du bakar mycket. Du kan till och med använda den på samma sätt som en uttorkade och göra hälsosamma grönsaksröror av sötpotatis eller morötter eller till och med äppelflis.

Vad man inte ska laga i en airfryer

Kom ihåg att frityrkokare lagar mat med hjälp av cirkulerad luft så att allt löst kommer att flyga av, till exempel torra gnuggar, våt smet eller lösa grönsaker som grönkål. Rå grönsaker steker inte så bra om inte skivor för chips. Försök inte flyga något som smälter lätt, till exempel ost. Allt smältande MÅSTE slås och frysas innan stekning.

Kapacitet

Fritöser kan inte laga stora satser, eftersom alla enskilda föremål måste ha tillräckligt med utrymme för att luften ska cirkulera och skarpa. Om du lagar mat för en familj kan du behöva ett par satser för att få alla en anständig del.

Här är den rekommenderade kapaciteten för fritöskorgen för din familj:

 • 1 person: 1-2-liter kapacitet
 • 2-3 personer: 2-3-liter kapacitet
 • 4 personer: 3,5-5-liter kapacitet
 • 5+ personer: du vill ha en airfryer med en kapacitet på minst 5 liter

Som du kan se behöver du ca. 1 liter per person. Den mest mångsidiga storleken är 3-4 liter, eftersom fritösen inte blir överväldigande stor men du behöver inte göra för många satser för en hel familj.

Vanliga funktioner

Funktionerna i din bäst i test airfryer varierar naturligtvis beroende på din budget och varumärke, men de flesta av de bästa airfryers har följande funktioner:

 • Automatisk avstängning
 • Exakt temperaturkontroll
 • Värm upp till 400F på bara några minuter
 • Kan minska din användning av olja i ett recept med cirka 70%
 • Inga heta oljesprutor, så minskad risk för skador
 • Ingen airfryer / stekt oljelukt genomsyrar ditt hem
 • Apparaten svalnar snabbt
 • Bekväma diskmaskinsbeständiga komponenter
 • Koka mat snabbare än en traditionell hemugn
 • Kommer inte att värma upp ditt hus under varma sommarmånader
 • Rengöring och skötsel

Lyckligtvis har de flesta luftfritöser med avtagbara delar som kan diskas i diskmaskin. För allmän rengöring, se till att fritösen är helt sval och urkopplad för att minska risken för brännskador och elchock.

Torka av olja, smulor eller annat skräp med en fuktig trasa från korgen, brickan och pannan. Dessa delar är avtagbara och kan rengöras och torkas ordentligt. Torka av resten av luftairfryern med din fuktiga trasa.

Värmebatteriet kan torkas av med en fuktig trasa ungefär som värmebatterierna på din spis. Se bara till att fritösen är urkopplad och att maskinen är helt cool.

Bakat på fett eller skräp kan skrubbas av med en grov svamp (INTE stålull), och avtagbara delar kan alltid blötläggas i varmt tvålvatten om de har envis, fastnat på rören.

Design

Airfryers är inte den minsta apparaten där ute. Vanligtvis har de samma storlek som en mikrovågsugn eller en stor mixer. Om du inte har tillräckligt med lagring kan du överväga om det är värt att använda en bäst i test airfryer för daglig användning, eller om du bara använder den ibland. När du letar efter en airfryer test har du några alternativ vad gäller design och stil.

Vissa märken har färgglada emaljalternativ, eller mer futuristiska sci-fi-alternativ, eller andra som är grundläggande och utilitaristiska. Jag rekommenderar att du hittar en airfryer som är utformad med diskmaskinssäkra, avtagbara delar för grundlig och bekväm rengöring. Exakt temperaturkontroll är ett annat designelement som är värt att överväga, eftersom det kan hända att vissa livsmedel blir för skarpa eller inte skarpa nog och kommer att uppskatta att ha förmågan att flytta temperaturen några grader snarare än breda förinställda alternativ.

Stekkorgen borde också vara av metall för att få mest hållbarhet, även om vissa friterar har plastkorgar som håller i ett par år.

Kom ihåg att frityrkokare är en ny uppfinning, så den längsta som någon har haft är ungefär tio år. Det är svårt att bedöma livslängden utifrån recensioner ensam, men att leta efter robusta, värmebeständiga kvalitetsmaterial kommer att säkerställa att din apparat håller så länge som möjligt med daglig användning.

Pris

När du letar efter en airfryer test rekommenderar jag att du hittar en som är i mellanområdet för pris. De dyrare, tekniskt kunniga modellerna är imponerande men eftersom deras livslängd inte kan testas just nu är de kanske inte en klok investering på samma sätt som en dyr brödrost.  Jag hade dock rekommenderat dig att tänka klokt. Du får vad du betalar för är ett uttryck som används för lite men som samtidigt är väldigt bra.

Varför skaffa en airfryer?

Med ett ord: bekvämlighet. Som alla köksredskap vill du ha något som kommer att göra livet enklare, och det råder ingen tvekan om att stekning och bakning konventionellt kan vara rörigt, illaluktande eller till och med farligt.

Att använda en bäst i test airfryer för att baka, steka och steka kommer att påskynda processen, kan potentiellt minska kalorier och spara pengar eftersom du inte behöver använda en större ugn för mindre portioner och tillbehör.

Tänk på luftfritöser som miniugnar som kan hantera nästan vad som helst i en vanlig ugn eller fritöser. De är inte bara för chips – du kan också baka, steka och till och med torka ut ingredienser.

Är det då hälsosamt att använde en bäst i test airfryer? Ja det är det. I jämförelse med friterad stekning är luftstekning ett hälsosammare alternativ, eftersom användning av konvektionskokning snarare än olja betyder mindre fett i den färdiga maten, vilket i sin tur betyder färre kalorier. Luftstekning har dock några negativ, så det bör betraktas som en del av en balanserad kost. Läs mer om hälsopoängen för airfryer i vår guide – är luftstekning hälsosam?

För det första har de högre fritöserna som Philips och Ninja en huvudenhet med värmeelement och fläktar. Dessa hade utskjutbara korgar eller brickor som slits på plats inuti. Eftersom de tenderar att ha ett mindre matlagningsområde än fritöser i ugnsstil, var det till och med troligare om matlagningen pausades ibland för att ordna eller kasta maten runt. Vissa kommer att klippas ut automatiskt när du gör detta, andra måste pausas om du vill ha exakta tidpunkter.

För det andra fanns det ”miniugn” -typer, som Sage och Tower, som använde konvektion eller fläktteknologi för att laga mat på plana, skjutbara brickor.

Förutom rostning cirkulerar deras extra luftfunktioner varm luft runt maten för effektivare sprödning. Dessa tog plats i en medelstor mikrovågsugn.

För det tredje har Tefal-modellen jag tittat på en inre paddel; dess rörelserörelse som håller maten i rörelse runt en munkformad bricka. Till skillnad från “korgmodeller” stannade oljan i pannan snarare än att rinna bort, så såser, ris, till och med grytor kunde användas här.

Hur jag testade airfryers

Vad är det första du tänker på när du överväger airfryer? Chips, naturligtvis, så vårt hemlagade pommes frittest var avgörande.

Nyckeln till skarpa pommes frites var att skala och blötlägg söt eller normal potatis i kallt vatten i en halvtimme för att ta bort stärkelse innan den torkades ordentligt och kastades i olja.

Jag använde vegetabilisk olja och kryddade pommes frites när de serverades. Jag tittade på manualerna för varje modell och följde deras anvisningar; alla våra valda modeller producerade ett skarpt chip, vissa med lite anpassning till tiden.

Allt från skärets storlek till olika potatis kan göra skillnad här, så det är alltid bra att mäta saker halvvägs genom tiden.

Jag gjorde värmepannorna med fastställda kriterier som inkluderade:

Enkel användning

Ingen vill tillgripa en YouTube-video för att ta reda på hur man använder en ny gadget. Jag letade efter fritöser med tydliga, enkla instruktioner, så att jag kunde få ut dem ur lådan och laga vår middag så snabbt som möjligt. Bäst i test airfryer fick också höga poäng om ikonerna eller kontrollknapparna var lätta att använda och intuitiva.

Värde för pengar

Några av våra billigare airfryer test gjorde utmärkta pommes frites utan en stor prislapp. Jag tittade på om fritöserna var värda priset.

Kvaliteten på maten

För att säkerställa rättvisa tillagade jag initialt chips i varje fritöser jag testade. Jag tittade på hur jämnt de ‘stekte’ och om de var bruna och krispiga på utsidan och fluffiga på insidan.

Tänk på dina individuella krav innan du investerar. Du kanske vill tänka på följande:

Manuell eller digital

De enklaste airfryerskommer med manuella vred som du vrider för att ställa in tid och temperatur. Du kanske föredrar en digital version, där du trycker på knapparna för att ställa in denna och kan se återstående tid visas digitalt.

Val av förinställda program

Vill du välja din egen temperatur och hur länge du ska laga mat för, eller vill du lämna allt detta till maskinen? Några av våra fritöser hade upp till nio förinställda program för populära livsmedel som chips och, bisarrt, räkor.

Fart

Det tog mellan 17 och 30 minuter att laga chips i våra prover, så det kan vara en faktor. Vissa modeller behöver förvärmas, men bara i några minuter (mycket mindre än en ugn).

Storlek

Kontrollera alltid storleken eftersom kapaciteten varierar enormt – viktigt om du matar massorna eller bara vill ha middag för en. Men större är inte alltid bättre. Vissa tar mer plats på köksytan och om du ska förvara den i ett skåp, kontrollera måtten, vissa är stora djur.

Transparent lock

Vissa modeller har ett genomskinligt lock så att du kan blicka in och kontrollera att dina marker är bruna. Med andra måste du öppna korgen för att kontrollera och stoppa maskinen.

de transparenta tenderar att vara en funktion på dyrare maskiner, så du måste bestämma hur viktigt detta är för dig.

Skakning

Med de flesta airfryers måste du skaka dina chips halvvägs genom att laga mat (eller oftare om du vill se hur det går med dem). Vissa fritöser har inbyggda smarta enheter för att förvandla maten åt dig. Återigen brukar dessa vara de dyrare modellerna, men det kan vara en faktor att tänka på om du vill gå av och lämna din middag för att laga mat själv.

Rengöring

Du måste tvätta korgen och pannan efter användning. Vissa måste tvättas för hand, medan andra är diskmaskinsäkra. (Huvuddelarna på maskinen ska bara torkas av med en trasa.)

Hur skaffar man en bäst i test airfryer?

Fritöser varierar i storlek, form, kapacitet och pris. De maskiner som lagar mat tillräckligt för en hel familj tenderar att vara stora och konstigt formade så att de äter upp lite utrymme på bänkskivan och är inte lätta att ta in och ut ur ett skåp eller garderob. Vanligtvis kommer de bästa till ett relativt brant pris men de kommer sannolikt med digitala temperaturinställningar för exakt kontroll.

Här är de fem saker du bör tänka på när du handlar efter en airfryer

Storlek: De flesta airfryer är inte bara små utan är oregelbundet formade. Var noga med att mäta utrymmet på bänkskivan där du planerar att behålla din bäst i test airfryer och själva airfryern innan du gör ett köp. Glöm inte att kontrollera hur mycket utrymme du har från diskbänken till under dina skåp om du vill kunna flytta friteringen ur vägen när du inte steker. Om du inte tänker använda den ofta, överväg också hur tung apparaten är för att se om det är bekvämt att lyfta den in och ut ur ett skåp eller garderob.

Kapacitet: Luftkokare finns med ett brett utbud av kapacitet från cirka 2 ½ liter till så mycket som 8. Om du har en stor familj, gå till en större storlek. I en liten airfryer kanske du bara kan steka ett halvt pund pommes frites eller ett par bitar kyckling medan du i en stor kan steka en hel påse frysta pommes frites och 8 kycklingbitar på en gång.

Typ av kontroller: Rattkontroller är intuitiva att använda men erbjuder mindre precision. För att ställa in tiden vänder du i princip en mekanisk timer som sjunker när tiden är ute. Medan digitala kontroller kan ta lite mer arbete att räkna ut, är de exakta och möjliggör speciella inställningar för olika typer av mat så att du inte behöver gästlägga vilken temperatur du ska använda och hur länge du ska laga mat.

Andra funktioner: Vissa airfryer fungerar dubbelt som andra apparater. Detta ger dig mer mångsidighet och innebär att du får färre produkter som tar plats i ditt kök. Men det ökar också priset på luftairfryern så var realistisk om du också behöver eller inte, låt oss säga en brödrost eller en tryckkokare.

Pris: Du kan spendera var som helst från $ 50 till $ 500. Medan de allra bästa airfryers brukar kosta mer, kan du få en mycket bra för cirka 100 dollar. Om du inte är säker på att du kommer att använda din airfryer motstår du ofta frestelsen att spendera högsta dollar.

När ska du byta ut din airfryer

Det finns rapporter om airfryer som varar så lite som tre månader eller så länge som åtta år, även om tillverkarna vanligtvis ger ett till tre års garanti. En sak du kan göra för att förlänga airfryerns liv genom att hålla den ren. Genom att tvätta korgen för hand och undvika att använda metallredskap för att röra om eller vända mat, kan du undvika Ett av de största klagomålen om fritöser – att non-stick-ytan så småningom börjar skalas av.

En annan vanlig förekomst är trasiga handtag. Att rengöra korgar för hand kan också hjälpa till med detta problem. Du bör också försöka undvika att dra i dem med kraft. Om din maskin skulle fungera helt felaktigt och den inte längre omfattas av garantin, är det bästa alternativet att köpa en ny. Om du får en reparationsoffert och det är mer än 50 procent av priset på en ny airfryer, skulle vårt råd vara att överväga att köpa en ersättare.

När du handlar efter en ny airfryer hittar du nu ett mycket större urval av storlekar. Du kan välja en liten platsbesparande modell som rymmer tillräckligt för en eller två portioner, eller en jumboenhet som kan steka en full påse pommes frites på en gång. Om bänkskivan är överlägsen i ditt kök kan du nu också välja en multitasking-apparat som gör mer än bara friterad.

Det finns många brödrostugnar på marknaden som kan luftstekas samt rosta, baka och steka; vissa är till och med utrustade med bakverk. Några företag erbjuder luftstekningsapparater som också kan tryckkoka och / eller sakta koka. De nyaste airfryers har också digitala kontroller med förprogrammerade inställningar, snarare än vred som du vänder till specifika temperaturer och tider. De är inte bara enklare att använda och rengöra, de ger mer exakta resultat.

Vilka grönsaker går att tillaga i en bäst i test airfryer?

Frysta livsmedel

Nästan alla frysta livsmedel som du skulle sätta i en ugn kan tillagas i en varm friterings luft. Det vanligaste är chips – det är det som många i princip antar att de är gjorda för – men du kan också göra snacks som kycklingklumpar, fiskpinnar och potatispärlor, som alla är häftklammer för hushåll i Australien, särskilt om du har barn.

Tillagningstiderna varierar beroende på maten, men de brukar ta cirka 10 minuter mycket tid och kan i vissa fall till och med göras på så lite som sex minuter med lämplig förvärmning! Detta är mycket imponerande och mycket snabbare än vad en ugn skulle ta.

Rått kött

Vissa airfryers levereras med tillbehör som en bakbur eller grillpanna som gör att du kan laga kött i din airfryer. En hel grillad kyckling kan göras på cirka 30 minuter, medan grillat fläsk och grill revben uppenbarligen kan göras på så lite som 10 minuter. Andra populära kött som kan tillagas i en airfryers inkluderar hamburgare, biffar och lammkotletter.

Grönsaker

Du kan också rosta vissa typer av grönsaker i en airfryers om de är de som du normalt skulle grilla. Vanliga måltidsgrönsaker som paprika och blomkål kan grillas i maskinen. Vissa modeller har en rund keramisk skål med en omrörare som gör att du kan steka gröna grönsaker precis som i en stekpanna. Andra grönsaker som du kan laga i en airfryers inkluderar paprika, majs, zucchini, grönkål och sparris.

Bakad mat

Du har också möjlighet att laga bakfasta rätter i din airfryer, vilket kan vara mycket användbart för att baka små föremål som muffins, bröd, muffins och lasagnor. I huvudsak kan du laga allt i en airfryers som kommer med en vätska eller sås, såsom grytor och curryrätter. Muffins och muffins kan göras på så lite som 10 minuter. Om du planerar att baka med din frityrkokare, var noga med att få en som kommer med en bakform.

Nötter

Om du är en slags nötter, kommer du att vara glad att veta att rostning av jordnötter, mandlar och andra typer av nötter kan göras mycket enkelt med din airfryer. Jordnötter och mandel kan göras på 10 minuter, medan valnötter är klara att gå på mindre än 8 minuter.

Vad kan du inte laga i fritöser?

Trots deras många användningsområden finns det fortfarande mycket mat och snacks som du inte bör lägga i en airfryer.

Våta smörbelagda livsmedel

Batterbelagd mat är i allmänhet inte lämpad för stekning av luft, eftersom den snabbt rörliga luften kan skjuta bort den våta smeten från maten och spraya den överallt. Så om du vill göra misshandlad fisk eller kyckling är det troligen bäst att hålla sig till de traditionella metoderna för att laga mat. En del har dock haft framgång genom att steka de smetbelagda bitarna i en stekpanna och sedan steka dem i airfryers, men detta kommer att göra tillagningsprocessen längre.

Vissa sorters grönsaker

Som nämnts tidigare kan grönsaker som kan rostas eller grillas tillagas i en airfryer. Du bör dock undvika alla typer av grönsaker som vanligtvis ångas, såsom morötter och bönor.

Pasta och ris

Eftersom deras primära funktion är stekning, är det självklart att livsmedel som du i allmänhet kokar – främst pasta och ris – inte är lämpliga för användning i en airfryer. För dessa är det gammaldags sättet att koka vatten fortfarande bäst. Alternativt kan du få en riskokare.

Du kan laga de flesta vanliga livsmedel i en airfryers om mängden inte är för stor. De flesta airfryers har en kapacitet på 500 g, men det finns alternativ där ute med större kapacitet. Fritöser öppnar dörren för innovation i matlagning, och med lite experiment kan du laga nästan vad som helst på mindre än en halvtimme.

Är en bäst i test airfryer värt pengarna?

Om du är äventyrlig i köket och vill prova nya recept, rekommenderar vi starkt att du köper en airfryer. Även om din matlagningsförmåga ”bara” gör kvällsmat för din familj, bör du få en. De gör utsökt mat, är lätta att använda och lätta att rengöra. Dessutom kan du hitta dem till ganska billiga!

Är luftfriterade kycklingvingar goda?

Det är dom! Prova att göra dessa krispiga kycklingvingar själv.

Är pommes frites bättre för hälsan om de är gjorda i en bäst i test airfryer?

Jämfört med friterade pommes frites är de mycket friskare eftersom de inte behöver så mycket olja.

Kan en airfryer laga ris?

Nej. För att laga ris behöver du blötlägga det i vätska, och du bör aldrig placera vätskor i en airfryer av säkerhetsskäl.

Kan en airfryer ånga grönsaker?

Vissa airfryer har en ångande miljö så att de kan ånga grönsaker helt fint. Vi rekommenderar dock inte att du ångar grönsaker med modeller som inte har den här funktionen, eftersom de sannolikt kommer att bli brända eller (åtminstone) förkolnade.

Kan en airfryer baka bröd?

Det finns recept där ute på luftstekta brödrullar, men de är inte lätta att göra med alla fritöser. Allt är dock en fråga om att försöka.

Kan frityrkokare göra rostat bröd?

Absolut! Till och med de mest grundläggande fritöserna av äggtyp vevar ut en perfekt bit rostat bröd. Men varför inte gå längre och prova att göra friterad rostat bröd eller en utsökt grillad ost?

Kan en bäst i test airfryer ersätta en brödrost?

Ja, det kan det. Det skulle vara en gadget färre att ta plats i ditt kök.

Kan en den bästa airfryern laga bacon?

Du kanske inte vet det här, men bacon är en av de bästa sakerna att laga i en airfryer. Det kommer ut krispigt varje gång. Och ännu mer otroligt, det är så enkelt att göra!

Kan en bäst i test airfryer göra popcorn?

Det är ingen bra idé att göra popcorn i en luftkokare. Luften som cirkulerar kommer att få kärnorna överallt och göra en stor röra. Dessutom finns det en god chans att kärnorna skulle brännas eller inte poppa alls.

Kommer en airfryer att skada en bänkskiva i granit?

Nej, det gör det inte. De är utformade för att fånga värmen inuti och inte värma upp omgivningen till farliga nivåer.

Kommer ägg att explodera i en airfryer?

Detta är ännu ett otroligt recept, men du kan göra hårdkokta ägg i en airfryer. Galen hur de inte kommer att explodera eller spricka! Det tar bara ett tag …

Kan du använda olja i en airfryer?

Absolut inte! En matsked eller två, när du använder den för att täcka ingredienser, är okej. Men inte en droppe mer. Det är ganska farligt, eftersom det allvarligt kan bränna dig när du öppnar ugnen.

Slutsats

En airfryer är en perfekt köksapparat som kommer att passa in perfekt med alla dina olika köksredskap och maskiner. Du kan göra ofantligt många olika recept mycket godare genom att tillaga en del av dem i airfryern. Jag hoppas att denna guide hjälpt dig hitta den perfekta airfryern och jag tipsar starkt till den som är i tabellen längst upp i artikeln. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top